Járay Márton: Nyitottak az egyetemisták a kereszténység felé
2014. november 26. írta: Redakció

Járay Márton: Nyitottak az egyetemisták a kereszténység felé

jaray_marton.jpg

A közösség hiánya és a túlélésre játszás az egyetemisták két fő problémája. A start-up-gondolat viszont épp ellenkező mentalitást képviseli: ahol az élet nem csak túlélés, alkotni is kell valamit – mondta a Mandinernek Járay Márton lelkész, mentálhigiénés szakember, a Magyar Evangéliumi Keresztyén Diákszövetség (MEKDSZ) leköszönő elnöke. Az egyetemi diákkörökből álló szervezet vezetője elárulta, hogy miért nem reménytelen a kereszténység helyzet.

„Nyitott az egyetemista réteg a kereszténység felé?
 
Szerintem még ma is él sok diákban az, hogy a kereszténységet ismerjük és tudjuk, hogy milyen, de köszönjük, nem kérünk belőle többet; egyre több viszont az olyan diák, akinek már a nagyszülei sem voltak keresztények, és nem tudják, mi az a kereszténység. Ha pedig találkoznak vele, nyitottan rákérdeznek. Az persze, hogy a keresztény egyházak sokszor a közélet, a nagypolitika terepén is felbukkannak, sokak számára vagy ajtót nyit, vagy ajtót zár be a kereszténység felé. A spiritualitásra viszont a legtöbb egyetemista nyitott. Ha más nem, akkor elmegy egy bármilyen vallás akármilyen meditatív alkalmára, hogy megélje a spiritualitást. Ez a fajta nyitottság szerintem egyre inkább megvan az emberekben, a materializmus nem erős, illetve ahol erős, ott nagyon tudatos is. 
 
Szóval nem reménytelen a kereszténység helyzete?
 

Szerintem a kereszténység helyzete sosem volt és nem is lesz reménytelen. Persze ha pusztán az emberek alapján nézzük a kérdést, akkor reménytelen, de akkor mindig is az volt. Mi magunk is lelkes amatőrök vagyunk, s ha valaki végignézné, hogy miként élem meg az Isten-kapcsolatomat, látná a vívódásaimat, látná, hogy van benne egy nagy adag szánalmassági faktor; eközben – merem remélni – hiteles és emberi. Hogy a misszió létezik, az nem annyira az emberen múlik. Egyre többször hoz össze a sors olyan emberekkel, akik úgy találkoztak Istennel, hogy előtte nem beszélt nekik róla senki.”

Szilvay Gergely interjúját Keresztény.mandiner oldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr376934551

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wantaan 2014.11.26. 18:25:09

Nem reménytelen, sőt! Azok a változások amelyek ugyan még a hazai egyházvezetésben alig alig észrevehetőek (néha mintha akadályoznák is) de Rómából kisugárzik nagyon nagy reményekkel töltenek el minden gondolkodó és hívő keresztényt.

huKKK 2014.11.26. 19:24:27

@wantaan:

Dicsértessék!
Valóban.
Róma 11. részéből
Isten áldása sugárzik ki minden magyar emberre.
Áldás, békesség!

mrZ (törölt) 2014.11.26. 21:51:47

@huKKK:

Azért aki járt már kollégiumban emlékezhet rá hogy a kiszűrődő "oooóó...istenem...." az nem az imákból jött. És pont egy ilyen becsületes egyenes igazmondó juhász ne tudná, de akkor meg minek kamuzik, fiatal még nem lehet megszokásból hazug, max csak tanult.

huKKK 2014.11.27. 00:53:07

@mrZ:

Nem hazudik.
Arról beszél amit remél/hisz, nem pedig a hitét cáfoló negatív tényekről/tapasztalatairól.
Okos fiú.

huKKK 2014.11.27. 01:31:32

@mrZ:

Mintha nem értenéd, vagy nem akarnád tudomásul venni, hogy a kereszténység nem a látható tények rabszolgája.

huKKK 2014.11.27. 08:47:01

@mrZ:

Belefáradtam ebbe a parázs vitába.
Kaphatnék 15 perc pihenőt?
Köszönöm megértését, türelmét.

huKKK 2014.11.27. 10:13:19

Kedves
Szilvay
Gergely!
Miért köszön le a lelkész úr és mért nem marad?

mrZ (törölt) 2014.11.27. 11:20:48

@huKKK:
Nem akartam elmesélni minapi élményemet, amikor teljesen lepukkant homoki városban a papi negyedet eu-s pénzből teljesen renoválják, vasárnap dafke visszanéztem hogy meglássam amikor 3 tucat öreg volt a misén, ezért a kivagyi hivalkodásért kidobni milliárdokat, ennyiért hússzor eldózerolnám, sóval behinteném, emléktábla hogy így jár minden népnyúzó, a maradékból meg 300 környékbeli gazdálkodó indulhatna.
De az eu-nak a papok kellenek, azok majd fenntartják az 1000 éves elnyomást, üldözik a szegényeket nyugatra olcsó bérszolgának, nem véletlen láttam két pénzváltót is. És nem leszek meglepve ha a következő körmeneten áldást osztogatnak a keletre induló hadaknak, szentelnék kovács jános gyalogos őrmester(poszthumusz) puskáját.

És közben ez a pöcs/segglyuk itten pöffeszkedik.

Vitázzam? Nyitott bicskával?

huKKK 2014.11.28. 05:00:24

@mrZ:

Bicskával lehet jót ist
enni.
Pl. levest enni.
Mi parasztok, itt vidéken így fejlesztjük türelmünket, önuralmunkat.

huKKK 2014.11.28. 05:42:29

#11+
A bibliai ideológia
SZemét Ideológiák bicskázására irányul és nem a
SZ.I. pöffeszkedő áldozatainak ölésére:

Ef.6,12
süti beállítások módosítása