Miért ered egy lengyel a csángók nyomába?
2014. november 15. írta: Redakció

Miért ered egy lengyel a csángók nyomába?

barszczewska.jpg

Az ősszel járt Magyarországon Agnieszka Barszczewska, aki először írt lengyel nyelven tudományos munkát a moldvai csángókról. A kötet a kárpátaljai ruszinokkal is foglalkozik. A szerzőt arról kérdeztük, miért érdekli a téma, miként vélekedik a kisebbségi kérdésekről és hogy miért érdekelheti mindez a lengyeleket. Interjú.

„Mint kívülálló, hogy látja, lenne a megoldás a kisebbségek problémáira? Személyi vagy területi autonómia, esetleg más, vagy a kisebbségek netalántán túl sokat követelnek, esetleg bele kell nyugodniuk, hogy ilyen a kisebbségi lét?
 
Szerintem ez egy rendkívül fontos probléma, amelyet most is óvatosan kell kezelni, még akkor is, ha az összes említett állam az Európai Unió tagja. Tudjuk, hogy még a »régi« EU-s államok közt is van olyan (Franciaország), amely a politikai nemzet szélsőséges interpretációja miatt el sem ismeri a határain belül élő kisebbségeket. Másfelől nézve, az erdélyi és a szlovákiai magyarok helyzete nagyon hasonlít a dél-tiroli német nyelvűekére, ezért lehet, hogy jó lenne, ha Erdélyben és Szlovákiában is egy hasonló rendszer működne.”

Szilvay Gergely interjúját híroldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr76897159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aki mást mond az hazudik (törölt) 2014.11.15. 09:11:35

Mondjuk a lengyeleknek sok bajuk nincs a kisebbsegekkel, elegge homogen orszag lett. Bar a hataron tuli lengyelek helyzete a hataron tuli magyarokehoz hasonloan problemas (Belarusz, Ukrajna).
A csangoknak meg mar annyi, lehet belejuk tolni a penzt, ok mar szepen elfogynak. Mint az elefantok. Persze sok szeplelku meg akarja menteni oket, toljak belejuk a penzt, hogy magyarok maradjanak. Nem tudom kell-e ez.

huKKK 2014.11.15. 10:26:36

@Disznóvári:
Le a cipővel!
Old le saruidat lábaidról.
süti beállítások módosítása