Stefano Bottoni: Lehet a nyugaton kívül élni, csak rosszabb
2014. október 30. írta: Redakció

Stefano Bottoni: Lehet a nyugaton kívül élni, csak rosszabb

stefano_bottoni.jpg

Magyarország imázsát rendbe kellene tenni, mert ötven éve nem volt ilyen rossz Magyarország külföldi megítélése – mondja Stefano Bottoni, az MTA Történettudományi Intézetének főmunkatársa, akinek nemrég jelent meg magyarul az olasz közönség számára írt kötete Kelet-Európa 1944 utáni történetéről. A félig magyar, félig olasz származású, magyar anyanyelvű történész úgy véli: míg számos kérdés elválasztja Nyugat- és Kelet-Európát, vannak közös problémáink a demográfia, a bevándorlás és a romakérdés ügyében. Bottoni szerint a kelet-európai társadalmak egyszerűen hagyományosabb szerkezetűek, amit nem lehet csak úgy megváltoztatni, még a kommunistáknak sem sikerült, így az a kérdés, elfogadja-e ezt a nyugat?

„Értik, vagy egyáltalán akarják érteni Közép-Európát nyugaton? Vagy nem fér a fejükbe ez az egész?

A tudósok nyilván meg akarják érteni, a Kelet-Európával foglalkozó tanszékeken sok a kelet-európai vagy az olyan, mint én, aki részben kelet-európai származású; rengetegen vannak a képzettebbek közt, akik ismerik a problémákat. A politikai elit viszont nem akar problémákat látni itt. Azért idegesíti minden innen érkező hír, mert az csak növeli a problémák számát. Ők úgy gondolják: akartatok csatlakozni, hagytuk; akartatok némi pénzt, adtunk; kuss! Így minden itteni acsarkodás, problémafelvetés idegesíti őket, mert ők le akarták zárni azt az időszakot, amikor ezzel a térséggel foglalkoztak. Ezért fogják a fejüket az ukrán válság miatt is. Az orosz kapcsolatok legnagyobb fejlesztői nem a szerencsétlen kelet-európaiak voltak, és Putyin igazi szövetségesei a mai napig nem Orbán, Fico vagy Nikolić, akik kicsi és stratégiailag másodrendű országokat vezetnek. Hanem a feddhetetlen németek, az osztrákok vagy éppen az olaszok, akik tíz évvel korábban kezdték és jóval eredményesebben folytatták a gazdasági kapcsolatépítést. Ők lezártnak tekintik a múltat, a hidegháborút, és az ottani emberi jogi problémák sem érdeklik őket. Az ukrán válság viszont újranyitott sok lezártnak tekintett kérdést, és Oroszország megint problémává vált, amit a barátkozásba későn és alárendelt szereppel bekapcsolódó országok – sajnos köztük Magyarország is – nem vett tudomásul. De ha igazságosak akarunk lenni, látni kell, hogy először a nyugat-európai nagy országok fűzték túl szorosra a kapcsolatot az oroszokkal, ők csináltak Putyinból erőskezű vezetőt annak az Oroszországnak az élén, ami teljesen szét volt esve a kilencvenes évek végén. (…)

Működik-e itt a nyugati tolerancia?

A kelet-európai társadalmak egyszerűen hagyományosabb szerkezetűek, amit nem lehet csak úgy megváltoztatni, még a kommunistáknak sem sikerült. Elfogadja-e ezt a nyugat? Elfogadja-e, hogy az európai családon belül különféle érzékenységek vannak? Igazán a nyugati típusú tolerancia jele lenne, ha elfogadnák, hogy nem mindenki egyforma, és hogy nem lehet automatikusan alkalmazni a keletre a nyolcvanas-kilencvenes években felállított nyugati sztenderdeket – miközben a nyugati társadalmak hasonló problémákkal küzdenek. (...) Ugyanaz a kérdés nyugaton és keleten: szabad-e felállítani egy norma- és követelményrendszert, amihez vagy tartod magad, vagy megbüntetünk, esetleg kizárunk?”

Szilvay Gergely interjúját híroldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr846848307

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bell & Sebastian 2014.10.30. 16:30:01

Tudom ajánlani, ugyan hosszú, de legalább alapos, jó kérdésekre korrekt válaszok, minimális üresjárattal.
Ilyen is van.

mrZ (törölt) 2014.10.30. 18:29:29

@Bell & Sebastian:

" MTA Történettudományi Intézet munkatársa, 2012-től főmunkatársa vagyok."

Azaz profi hazudozó. Az ő tevékenysége építi a gondolat börtönt, beépül a tankönyvekbe, a mindennapokba. Aztán persze hogy nem érti a jóember a világot.
Hogy átsiklik az usa szerepen, ahogy elfelejti megemlíteni a gyarmati státuszunkat, ahogy fenyeget a kizárással.

" Itt még nem látjuk, de tőlünk nyugatra elképesztő tempóval éled újra a nemzetállami logika, ami meg fogja változtatni az Európai Unió működését, és sokkal nagyobb szerephez fogja juttatni a nemzeti eliteket, kormányokat, pontosan azért, mert reagálniuk kell a bevándorlás kihívására és az ezzel kapcsolatos társadalmi és politikai feszültségekre. Vissza fog hatni ez ide, keletre is, de húsz év múlva, miközben most kellene reagálni rá. "

Szóval ők lehetnek nemzetiek, mi nem, közben meg tartsuk az irányvonalat hogy majd húsz év múlva megint hibásak legyünk.

Juszt sem szedem szét a többi maszlagot.

Bell & Sebastian 2014.10.30. 19:22:17

@mrZ: Gyógymódot ott ne keress(en), ahol csak diagnózis van, azaz valódi gnózis nincsen!

Tetszik az alany kancsal látásmódja, még sokra viszi.
Pár éve még ilyet se olvashatott, nemhogy hasonlót.

Ha én Kakadémia lennék, fokozatosan, cseppenként adagolnám a királyvizet és egy rokonszenves Senkialfonzzal mondatnám el a reakciót. Ha én Kakadémia lennék, túlélésre és a privilégiumaim megmentésére játszanék.

Pontosan így is tesznek. Miránk, mi meg őrájuk.

(Csak hogy lássa, nem, nem tévedtem még el a rengetegben.)

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2014.10.30. 20:38:01

"Itt még nem látjuk, de tőlünk nyugatra elképesztő tempóval éled újra a nemzetállami logika, ami meg fogja változtatni az Európai Unió működését, és sokkal nagyobb szerephez fogja juttatni a nemzeti eliteket, kormányokat, pontosan azért, mert reagálniuk kell a bevándorlás kihívására és az ezzel kapcsolatos társadalmi és politikai feszültségekre. Vissza fog hatni ez ide, keletre is, de húsz év múlva, miközben most kellene reagálni rá. "

Erről van szó. Mi az hogy nemzetállam? Ahol az érdemi alapú elbírálás dívik, idegen szóval meritokrácia van, nem pedig hogy ki kinek a hűbérese, csatlósa, vazallusa, alattvalója.

Vagyis hogy ki mit tesz/tett le az asztalra a nemzetért való szolgálatban.
Természetesen ehhez képest a mostani kormány "valahol egy messzi-messzi galaxisban" rejtezik a figyelmes szemek elől.

Folyamatosan veszítjük az időt. A gyerekszám egy nőre vetítve a magyar fehérek körében 0.83. Ez egy meg nem erősített adat, ha készülne erről hivatalos statisztika, pár millió emberben meghűlne a vér.

Ha egy pillanatra elfogadjuk e statisztikát, akkor a teljes népességben az 1.34-es gyerekszám azt jelenti, hogy a maradékot a cigók adják. Mindenki rakja össze magának hogy ez mit jelent.

A magyar népesség sok nyugati és keleti társánál is gyorsabban fogy, ez még a cigányokkal "szépített" adatokból is látszik. Ahhoz hogy ezt megváltoztassuk, egész rendszereket kell átalakítani, a szociális rendszert a megszületendő fehér magyar gyermek köré kell alkotni. E helyzet súlyosságára nézve minden más félmegoldás vagy még az sem.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2014.10.30. 20:42:08

@Bell & Sebastian: rokonszenves Senkialfonz a senkialfonzsága miatt a pusztába kiált szót.

Bell & Sebastian 2014.10.30. 20:57:47

@Nemzetstratégia: A reprodukciós ráta egy szülőpárra vonatkozik és jelenleg 1, 3. Tudtommal a romáknál ez 2,6 és még fel kell szorozni majdnem kettővel, ugyanis ennyivel gyorsabb a generációs ciklusuk. Ezért a riportban említett 20% csak (optimista) mese.

A gyerek-nemvállalási kedvet elsősorban az alacsony jövedelmek okozzák, vagyis a nők munkába kényszerítése.

További statisztikai korrekcióra ad lehetőséget a kitolódó (nem a gyerek, mert azt újabban kimetszik) szülési életkor a fehérek körében, a fertilis fiatalok alacsony aránya, ezek kivándorlása, hagyományos családmodell felbomlása, csökkenő abortuszszám, usw.

Kedv még csak-csak, más nemigen.
A hetvenes években voltunk utoljára rendben ezen a téren.

Bell & Sebastian 2014.10.30. 21:02:38

@Nemzetstratégia: Tekintettel arra, hogy a Kakadémia egy televény, méltányolandó megszólalás.

kalhana 2014.10.30. 23:13:54

Ha nekem jó volna a megítélésem, nagyon rosszul érezném magam. Talán el is mennék gyónni. De majd holnap reggel elolvasom.

annamanna 2014.10.31. 03:38:57

Huh, ez nagyon érdekes volt, bármilyen hosszú is.
Nekem ez volt belőle a legérdekesebb rész:

"A viselkedési normák folyamatos és büntetlen megszegése nem szabadságot hoz, hanem amorális társadalmat. Nyugat-Európában a tömeges bevándorlást ellenző „reakciós” pártok és értelmiségiek jelentős része már nem rasszista megfontolásból mondja és teszi, amit hallunk, és nem a premodern világrendet kívánja visszaültetni a XXI. században, hanem ellenkezőleg: a nyugatias, felvilágosult, toleráns világ mellett érvel, amiben még az én generációm felnőtt, és ami felbomlóban van szinte minden fejlett nyugati társadalomban. Számomra például – aki egy ilyen rendezett, világos értékek által vezérelt mikrokozmoszban nőttem fel – ami ma Európában történik, az egyenesen tragikus. Hiszen ezt akartuk terjeszteni kifelé, keletre is ezt a modellt vitték a kilencvenes években, pont akkor, amikor belülről már a modell felbomlóban volt!"

gyalog.galopp 2014.10.31. 10:54:01

@mrZ:

most, mi ebben a maszlag? Kérdéseket kap és arra válaszolja a saját álláspontját, meglátásait.
Arról van szó, hogy már ideje lenne a politikai, "értelmiségi" elitnek a fejéhez kapni és abbahagyni az őrült, öngyilkos retorikát, az agyament narratívákat.
A társadalomnak pedig meg kell tanulnia kiközösíteni, elszigetelni közélet őrült, közveszélyes szereplőit, illetve szélhámos kalandorait.

Google 2014.10.31. 13:11:14

Körülbelül itt kezdődik a szembenézés.
Még annyit tennék hozzá, amit ma az egyik lapban olvastam. Egy latin-amerikai vezető mondja: a földön csak az Egyesült Államokban nincs puccsveszély, mivel ott nincs amerikai nagykövetség.
A cikk különben Petr Necas leszedéséről szólt. Tanulságos történet.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2014.10.31. 14:25:51

@Bell & Sebastian: A total fertility rate (TFR) a _szülőképes_korú_nőkre_ vonatkozik, és jelenleg a cigókkal együtt 1,3.

en.wikipedia.org/wiki/Total_fertility_rate

németül: "wie viele Kinder eine Frau durchschnittlich im Laufe des Lebens hätte"

A romáknál 3 és 4 között van, egy angol nyelvű riportban olvastam amit asszem az ipsos csinált a 2000-es évek elején Ott azt írták hogy "3.1" a cigó TFR, persze az oláh- és egyébcigányoknál ez magasabb.

A többiben egyetértek.

Bell & Sebastian 2014.10.31. 22:55:20

@Nemzetstratégia: Más szóval, mennyi gyerek esik egy szülőképes nőre, megint másképpen, átlagosan mennyi gyereket szül egy nő? A kétféle megfogalmazásban az a különbség, hogy az egyik pillanatfelvétel, a másik pedig (elvileg) hosszabb időszak átlaga (miként a dájcs mongya.

Az átlagolt statisztika természetesen ott csal (mint említettem), hogy a magyarokat és a cigányokat összehasonlítva (a gyakorlatban) még a statisztikainál is durvább a különbség, lényegében invazív térfoglalás vette kezdetét, ami ellen eddig senki nem tett semmit, sőt inkább szította.

Nem az igaz, hogy ötven éven belül a lakosság 20% -a lesz cigány, hanem inkább az, hogy húsz éven belül a fele (csökkenő össznépesség mellett). A reális adat már most közel 1,5 millió körül lehet.

huKKK 2014.11.01. 01:06:13

@Bell & Sebastian:
"Magyar gyerek megvágta, cigány gyerek gyógyítja*"

a népességi adatot.
Cigányország gyógyítja magát.

*én
süti beállítások módosítása