Három kínzó kérdés a Fideszről
2014. október 29. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Három kínzó kérdés a Fideszről

fidesz.jpg

1. Vajon a Nyugat felé öklét rázó, Kelet felé kacsintgató, Kádár népének muzsikáló, polgári ethoszt elvető, a modern világot egyre kevésbé értő, kurucos víziókba menekülő vagy csak simán eszmék nélküli, etatista, államra telepedő, hatalomtechnikázó, homályban döntéseket hozó, nyilvánosság elől menekülő mamelukokból és bólogatójánosokból álló hatalmi pártok ellen fellépő Fidesz

miként válhat

egy Nyugat felé öklét rázó, Kelet felé kacsintgató, Kádár népének muzsikáló, polgári ethoszt elvető, a modern világot egyre kevésbé értő, kurucos víziókba menekülő vagy csak simán eszmék nélküli, etatista, államra telepedő, hatalomtechnikázó, homályban döntéseket hozó, nyilvánosság elől menekülő mamelukokból és bólogatójánosokból álló hatalmi párttá?

2. Vajon a fiatal Orbán Viktor és a korai Fidesz

mennyi fogást

találna a mai Orbán Viktoron és a mai Fideszen?

3. Vajon a fiatal középosztály hangját értő és közvetítő, a fiatal középosztályt magának megnyerő, velük együtt utcára vonuló, őket politikai aktivizmusra bíró, belőlük politikai felhajtóerőt nyerő Fideszből

hogyan lett

a fiatal középosztály hangját nem értő és nem közvetítő, őket lassan elvesztő, vagy legalábbis politikai passzivitásukra játszó párt, amely ellen a fiatal középosztály az utcára vonul?

*

„Legszebb álmainkban a jövő végleg elkezdődik, és folytatódik a szabad, polgári, értékeire, hagyományaira büszke Magyarország oly sokszor elakadt építése, melynek kormányzata elősegíti az egyéni és közösségi kezdeményezések kibontakozását. Legrosszabb rémálmainkban az egykori kilencvenes évek végének szabadelvű-konzervatív jobboldali tábora egy második, nemzeti szalaggal átkötött »Kádár-korszak« tompa, elszürkült egységpártjává és annak csápjaivá válik. Nem kérdés, hogy mi miben hiszünk” − írtam 2010-ben, Fideszország születésekor. Ma sem kérdés, hogy miben hiszek.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr446843587

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Fidesz már nincs. Felfalta önmagát. 2014.10.30. 07:28:44

Ha egy párt teljesen átalakítja a céljait és többszörösen nevet is vált, az már nem lehet ugyan az, mint régen. Ahogyan MSZMP-nek, éppen úgy Fidesznek, ma már csak az utódpártja létezik. A Fidesz felfalta egykori önmagát is, és nem csak más rivális ...

Trackback: Mandiner blogajánló 2014.10.29. 15:39:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Trackback: Három kínzó kérdés a Fideszről 2014.10.29. 12:26:01

Vajon a fiatal Orbán Viktor és a korai Fidesz mennyi fogást találna a mai Orbán Viktoron és a mai Fideszen?

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.10.29. 23:01:59

Az egyetlen kínzó kérdés pedig:
USA vagy Ruszkik?
a fidesz már nem tétel!
(Esetleg lehetünk az új Svájc, bár a bankokkal lesz egy kis gond)

@bbjnick: @Counter: Oliver Stone annyit akar, hogy az amerikai emberek nézzenek meg más nézőpontot is. Oliver Stone pipa az amerikai vezetés (katasztrófális) hibái miatt (Vietnam óta ahova ugye önként ment - Busht is utálja az elkúrt Iraki háború miatt). Oliver Stone szabadon bírálja a saját hazáját, kormányát és rendszerét. Mond igen cifrákat. Van amiben igaza van. sok mindenben pedig nincs.

trigger happy 2014.10.29. 23:09:53

@Belpo:

bírálni a hazádat, kormányodat? oliver stone egy hazaáruló, nem?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.10.29. 23:16:27

@Belpo:

Vegyünk példát Oliver Stoneról: bíráljuk mi is szabadon az USÁ-t!:-)

sga 2014.10.29. 23:25:03

Jó reggelt ergé, welcome to the real world!

Bell & Sebastian 2014.10.29. 23:29:46

Counter, maga annyira megátalkodott, hagy már a körmét sincs kedvem tépkedni.

A mindenféle hozzászólásból azért kirajzolódik a hologram. A zsoldosok dorbézolnak, kurváznak, fosztogatnak, időnként hazát árulnak és úgy tesznek, mintha védenék a várat. Miközben létrán mászik az ellen és olyan aknászok fúrnak a lőportorony alá, mint például maga.

A maguk zsoldosai egy rakás szerencsétlenség.

Ilyen ez a képviseleti demokrácia, amit a nyakunkba varrtak - kéretlenül.

Ha maga személyesen kénytelen -foga közt jatagánnal- létrázni egy látványos hátra szaltóért, hát így járt.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2014.10.29. 23:59:28

@bbjnick:

fogadjunk, hogy bébézsuzsika elvtárs már akkor is ilyan szigorú volt, amikor orbán viktor elvtárs azt követelte a (már akkor is gyurcsány kézivezérelte) eu-tól, hogy ugyan vonja már meg az eu-támogatásokat hőn szeretett hazájától.

nem lettem volna akkoriban orbán viktor elvtárs helyébe, az kibaszott hétszentség!

Bell & Sebastian 2014.10.30. 00:08:44

@mavo: A németekhez ne emigrálj, ott egy szinten felül még a "szar" kimondása is tabu. Ezért sokkal rafináltabb módon kell őket leoltani, például irodalmi stílusban és idézetek mögé bújva.

Annak, aki így nem veszi a lapot, már jó a szarozás is. Nincsen is ennyi, frusztrált köcsög, mint itt. Fő a mentális egészség, barátom!

2014.10.30. 00:09:34

@trigger happy:
aaaazz, oscar-díjas hazaáruló :)

@bbjnick:

igy van, bíráljuk (napokon át tudnám sorolni mennyi probléma van azzal a hiperhatalommal)! addig se kell sepregetni a saját házunk táján. azt minek

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.10.30. 01:28:24

@bbjnick:
Roppant eccerű ez: ellenkező oldalra kell állni, mint a buzik.
Naugye.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2014.10.30. 02:24:50

@mavo: Ne ess vissza a gondolkodás faékségébe. Nem arról beszélek, hogy az USA csekkeket osztogat. Ennél rafináltabban és kevésbé direkt módon történik a befolyásolás, ha történik. Például: élesebb-keményebb médiareakció (ezért lehet fizetni is), továbbá az internetes szervezkedés erélyes mozgatása. A többi már megy magától. Ha van tíz értelmes, pszichológiában-reklámban járatos magyar (az anyanyelv miatt), aki jó pénzért csinál száz netes egót, és tolja a facebookos és hasonló mozgalmat, abból bármi kijöhet.

Mindenesetre én méltó civil válaszként kitiltottam az ingatlanaimról és a hajóimról az amerikai kormányt. Ki is posztoltam. Még a gazdasági blokádot is meghirdettem ellenük. Ha harc, hát legyen harc!

rupertwinston · http://kanadaihirlap.com 2014.10.30. 03:22:30

Azért eléggé más Rajcsányi Gellért világa - amely a Budapest utcáin tüntető fiatalok világához hasonlít - Bayer Zsolték fáradt, mérges, idősödő népfrontos világától.

Angolra fordítottam Rajcsányi Gellért mai bejegyzését és lehoztam az ottawai székhelyű Hungarian Free Press című lapomban:

hungarianfreepress.com/2014/10/30/gellert-rajcsanyi-my-three-excruciating-questions-about-fidesz/

Hidvégi Mihály 2014.10.30. 06:38:42

@Helyes Írás: Uram, jól látja Ön Magyarország mai helyzetét, idáig helytáll a Helyes Írás név.

Azt viszont, hogy mi miatt száguldunk a csőd felé, már korántsem olyan jól érzékeli. Nem akarom minden bajunkat Orbánra kenni, hiszen a Medgyessy-Gyurcsány páros is kivette részét a mai gazdasági mélyrepülésből jócskán. De azért azt mégsem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy Orbán a jogállam, a demokrácia tönkretételével mentálisan is akkora kárt okozott, hogy ehhez nem hasonlítható a dicstelen elődei által hagyott örökség.

Pár éve itt járt nálunk Semjén Zsótika, pontosabban 2010 őszén, s én akkor gratuláltam neki a győzelmükhöz, kívántam sok erőt ahhoz a feladathoz, ami előttük áll. Egyet kértem tőle, a sajtószabadságot veszélyeztető lépéseket még véletlenül se tegyenek, ha jót szeretnének maguknak is, az országnak is, mert egy lebutított ország soká tér magához s veszélyes irányokat vesz ha megvezetik.

Nem hallgatott rám, s mentek a maguk feje után, s itt tartunk, hogy soha ennyi gyűlölet nem volt ebben az országban, mint ami most van készülőben. Igen, én nem titkolom, gyűlölöm ezt a populista, hazug, gyenge és erkölcstelen rendszert, amit Orbán vezetett be az örökös hatalma érdekében. S tudom nem vagyok egyedül, tudom, az ellen oldal éppúgy gyűlöl engem ezért, hát a saját s az ő gyűlöletüket is igazán sajnálom.

Ezt tette Orbán, akinek úgy vélem Ön hiszékeny követője még ma is. Az Ön helyében nem a történelmet tanulmányoznám, hanem a mai fiatalokat.

csortu 2014.10.30. 07:10:44

Kár túlmisztifikálni a történéseket.'98-ban a Fidesz a csillagok különös együttállása miatt kerülhetett kormányra, de Orbán legkésőbb 2002-ben realizálhatta, hogy Magyarországon nincs akkora igény "a fiatal középosztály hangját értő és közvetítő" párt politizálására, hogy azzal kormányozni lehessen. 2002-ben a középosztályt segítő politizálást lenyomták populista 100 napos program ígérettel.
Orbán megtanulta a leckét, nekiállt hanyagolni a fiatal középosztályt, és populista szólamokat vezetett be. Ami menetrend szerint kétszer is meghozta a kétharmadot a parlamentben, és ugye 2006 óta a Fidesz megnyert minden választást. A fiatal középosztály nagy része még nem érti ezt, a populizmusra vevők meg már beálltak az egy a zászló mögé.
Ha a történések ezen a vonalon maradnak, akkor a fiatal középosztály nyilván talál majd magának pártot vagy pártokat, talán épp a mostani demonstrációkból megszerveződve, de mindez mit sem számít. Hiszen láttuk 2002-ben, és 2006-ban, hogy a fiatal középosztályra építve Magyarországon nem lehet választást nyerni (csak legfeljebb sok körülmény szerencsés összjátékaként, mint '98-ban.)
Szerintem ma Magyarországon a politikában a legtisztább szabadverseny van, és a piaci elv érvényesül: az nyer a legnagyobbat, aki a kereslethez igazítja a kínálatot. És ez ma egyedül Orbán Viktor. Nem akar népnevelni, nem akar magasztos eszmék nevében erőszakot tenni a többség világlátásán. Ezen túllépett 2002-ben. És az istenadta nép viszi a portékáját, ahogy idén már harmadjára láthattuk. A többiek meg árulják a petrezselymet a porond szélén.

$pi$ 2014.10.30. 07:19:24

@Nemzetstratégia: "Elszaladt a ló az új földesurakkal. A nép ezt a fölháborító pökhendiséget érzi, és nem tetszik neki. Attól hogy kaptak 44%-ot kétmillió választótól, amit a választási bűvészkedés kétharmadra kerekített... - illúzió."

Ne legyenek illúzióid. Közismert, hogy számokkal lehet gyúrmázni amíg azok azt nem kezdik mutatni amit látni szeretnél, de ilyenkor mindig érdemes megállni egy pillanatra és megnézni, hogy vajon minden irányból olyan tetszetősek -e az adatok.

A legutóbbi választásokon a választókörzetek kb. 93%-ában nyert a fidesz listája[1]. Ez azt jelenti, hogy gyarkolatilag az egész országban mindenütt a fidesz az első. Ahol meg nem, azon a pár helyen, ott pedig leginkább a Jobbik nyert.

Akkor most mond, a nép mit is választott? Ki nyomja a választási bűvéskedést? Igazságtalan a kétharmad?

[1] www.geoindex.hu/wp-content/uploads/Partlista_eredmeny_vegleges.png

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2014.10.30. 07:29:41

Fidesz már nincs. Felfalta önmagát.

Ha egy párt teljesen átalakítja a céljait és többszörösen nevet is vált, az már nem lehet ugyan az, mint régen. Ahogyan MSZMP-nek, éppen úgy Fidesznek, ma már csak az utódpártja létezik.

A Fidesz felfalta egykori önmagát is, és nem csak más rivális pártokat és tömegszervezeteket. Fidesz már nincs, hiszen többszörös átalakulással megszűnt létezni. Fidesz--> FMPP--> FMPSZ.

Fiatal Demokraták Szövetsége
F. Magyar Polgári Párt
F. Magyar Polgári Szövetség

Tehát ma már csak F.MPSZ van, aminek a céljai teljesen mások, mint a volt Fidesznek. Más európai pártszövetség tagja, mint a hajdani Fidesz. A volt Fideszre és programjára én még szavaztam, de a mai párt már szöges ellentéte hajdani önmagának. Már nem egy a köz, hanem hatalmi célokért küzdő ugyanolyan párt, mint az MSZP. Egyik írótársam használta a jelzőt hazánk államformájára; többpárti diktatúra. Az éppen hatalmon lévő párt diktatúrája. Tehát ne használjuk a Fidesz jelzőt, mert ezzel csak magunkat és másokat csapjuk be.

Még akkor sincs már Fidesz, ha úgy tekintünk rá, hogy felnőtt és egy felnőtt embert nem illik gyerekkori nevén becézgetni.

F.MPSZ van és Fideszke már nincs.

klerikálfasiszta kérődző (törölt) 2014.10.30. 07:53:40

Orbán felett elszállt az idő. Vannak, akik liberálisként indulnak fiatalon és öregedve is megmaradnak liberálisnak. Kevés ilyen ember van, de vannak ilyenek.

Orbán liberálisként indult, de amikor abban látta a politikai tőkét, akkor letérdelt az egyház előtt, felvette a nemzeti színeket, képmutató módon átállt egy másik táborba, amit felszeletelt és megszállt a Fidesz. MDF, MDNP, FKGP, MIÉP ha még emlékszik valaki egyáltalán ezekre.
Minden ilyen szalámizáshoz picit alakított a figurán a Fidesz, mostanra meg rá se lehet már ismerni.

Az a baj, hogy Orbán egy kritikákat nem tűrő, skizo arc, aki már liberálisként is meghasonlott önmagával, szülei múltjával. Egy cselszövő, a hatalomért mindenre képes alak volt, akinek a liberalizmus pont annyit jelentett, mint a ma álarcként felvett keresztény-nemzeti maszlag. Semmit. Pusztán egy divatos hívószót, egy címkét, amivel összefoghatja a nyáját. Ő maga ezekben nem hisz, ő csak a saját tévedhetetlenségében hisz. Leszarja a statisztikákat, hogy több tízezernyi képzett fiatal megy nyugatra évente. Hogy nincs gazdasági növekedés, hogy a korrupciós felár megfizetése miatt ilyen szar hely az ország. Amíg ő a fasz jó végén van, addig élvezi a szitut, amikor veszít, akkor meg elmegy Ausztriába elmegyógyintézetbe dühöngeni.
De a kor szellemétől lemaradt. Ez a valóságtól elrugaszkodott látásmód, hogy minden körülötte forog, ahogy ő kitalálja, majd úgy táncol a nyugat és úgy adózik a magyar nép is.
Egy demokratikus államban a vezető agybaja nem nyomja rá a bélyegét az aktuális döntésekre ilyen erősen. Vannak szakértők, ellenérvek, ötletelés. Magyarországon egy ötletgazda van: Orbán. A netadót minden értelmes szakember leintette volna, Orbán ezért őket nem is hallgatta meg. Ő döntött és úgy kell lennie. Majd a világ idomul, alkalmazkodik hozzá. Teljes szereptévesztésben van Viktor, agyilag kiöregedett, ezért konzervatív, autoriter vénember lesz belőle. Egy demokráciában az ilyen vezetőt félreállítaná a pártja, egy kvázi-diktatúrában nincs ellenszegülés.

Attól tartok, hogy Orbán mindig is ilyen kis autoriter segg akart lenni, a liberalizmus, demokrácia az nála csak egy szólam volt.
"Pay no attention to what I say to get elected."
és
"Én a nyolcvanas években nem a diktatúra ellen harcoltam. Hanem azok ellen harcoltam, akik csinálták a diktatúrát." - tehát neki teljesen megfelel a rendszer, ha ő lehet a diktátor - Viktátor

huKKK 2014.10.30. 08:38:38

Az első olyan cikk amiben több a kérdés mint a tipp.
Üdítő.

huKKK 2014.10.30. 08:54:14

@vilagnezet.blog.hu:
Nem gondolom, hogy a fidesz megváltozott volna.

A régi rendszerben a mostani fidesz is ugyanaz lenne és

mavo · http://polmavo.blog.hu 2014.10.30. 08:58:33

@Molnárgörény:

akkor te most azt állítod, hogy az a társaság, amely mind kora, mind családi állapota, mind anyagi helyzete alapján a fidesz betonstabil támogatója kellene hogy legyen azt ilyen könnyedén manipulálják a szemét amcsik? a nevezetes fészbukcsoportba nem az egyik ismerősömtől kaptam meghívót, hanem a sziájétől? vagy mi a faszomra akarsz kilyukadni, drága tesó? aztán pedig nem én küldtem meghívókat az ismerőseimnek, hanem megint csak a sziájé? mondd már nyugodtan a szemembe, hogy én és az ismerőseim is sziájé ügynökök vagyunk, ne szarozz, az legalább őszinte beszéd!

remélem, a gudfrend által szított szíriai ellenforradalmat is mélyen elítéled. pfejj. szegény asszad békésen irtotta a saját népét koncentrációs táborokban, ez a köcsög amerikai meg ellenforradalmat szervez. pfejj, pfejj, pfejj!

huKKK 2014.10.30. 09:10:05

...és a régi Viktor teljesen összhangban lenne a maival.
Nem ismerjük eléggé sem őt sem zseniális alkalmazkodó képességét.

Robinzon Kurzor 2014.10.30. 10:23:30

Nahát, micsoda kérdések.
A kérdés, hogy kit kínoznak ezek a kérdések?

marko11 2014.10.30. 11:27:45

@rajcsányi.gellért (ergé):
Nálunk éppen a piac/kapitalizmus vetett véget a polgári álomnak. (TGM, Mandiner)

Polgári Magyarország tömeges elszegényedés, döbbenetes (és teljesítmény-független) vagyoni különbségek mellett?!
Az elmúlt húsz-huszonöt évben egyre távolabb kerültünk a polgári Magyarország álmától.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.10.30. 11:29:14

@marko11: Meghalt Kádár, oda az igazság, oda lett vele a polgári Magyar Népköztársaság is.

Ahonnan szabadon utazhattunk stb. stb.

Balogh Torrente Tibi de la Omlás (törölt) 2014.10.30. 11:47:11

@Molnárgörény:
Elfelejted, hogy az alkotmányról a többség azt sem tudja, eszik vagy isszák, ellenben az internet manapság igencsak az alján áll a Maslow piramisnak, és nem csak szórakozás szempontjából. A 30 alatti rétegnél az internet olyan fontosságú, mint a 60 fölöttieknek a TV.

belekotty 2014.10.30. 12:22:24

@maxval birca hozzászóló: Jé! Ez a dumát már hallottam. A kapitalisták ügynökei, stb... Micsoda politikai tiszt lettél volna te a Rákosi rendszerben! Az elvtársak megnyalták volna az ujjukat utánad. Főképp az anális jutalmazásod után. :-))

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.10.30. 12:25:06

@belekotty:

Gondolkodni mindig, sosem nyugodni, kétkedni, ez az alap, nem a nyugati-liberális-ateista gondolkozáselnyomás.

belekotty 2014.10.30. 12:25:45

@bunk0: "a Google is sorra pusztítja el a hazai cégeket, kiszorítva őket - de a teherviselésből nem vezsi ki a részét.

ezzel előbb utóbb muszáj lesz valamit kezdeni. "

és hogyan te nagyeszű? Úgy hogy tovább adóztatod az embereket, meg a hazai szolgáltatókat? A net adóval egy fillért sem veszel el a guglitól, meg a faszbuktól.

belekotty 2014.10.30. 12:29:01

@maxval birca hozzászóló: Ez a dialektika. Miféle liberális-ateista gondolkodás elnyomásról beszélsz? Azt sem tudod mi a liberalizmus, meg az ateizmus. Hol van ezekben a gondolkodás szabadságának korlátozása? Olyan hülyeségeket beszélsz, hogy az valami elképesztő.

belekotty 2014.10.30. 12:30:04

@bunk0: Már miért nem szólna be, amikor tömény hülyeséget beszélsz?

belekotty 2014.10.30. 12:30:48

@jm padilla: Már megint látens homokos freudi elszólása.

belekotty 2014.10.30. 12:32:23

@jm padilla: "a gazda megmondta egy jó szakmunkás képestés értékesebb mint a diploma. és ez így is van. és jó munkás nem bassza az idejét egész nap a neten lógva."
Neked is annyi az eszed mint a marék lepkének. Hol az az ipar ahol el tudod helyezni a jó munkást?

belekotty 2014.10.30. 12:33:29

@caralho voador: "Amúgy meg apád faszát vonul utcára a fiatal középosztály, kikérem magamnak."
Jó, jó, a parasztok is kivonultak, nem sajátítjuk ki magunknak a tüntetést, te is beférsz.

belekotty 2014.10.30. 12:34:32

@trigger happy: Ennek a @jm padilla: -nak a 8 általánosával, persze hogy hatalmas felemelkedés lett volna szakmunkásnak lenni.

belekotty 2014.10.30. 12:36:11

@bunk0: "lehet hogy te a vízvezetéken keresztül használod a facebookot de a legtöbb ember az interneten. ennyi az összefüggés."

És? Hogy adóztatsz egy külföldi oldalt? Na mesélj!

belekotty 2014.10.30. 12:37:15

@bunk0: Egyáltalán elolvastad amit linkeltél?

belekotty 2014.10.30. 12:38:39

@bunk0: Attó m neki nincs rá 5lete, attól még leírhattya, h te hüjeséget beszélsz

belekotty 2014.10.30. 12:41:14

@bbjnick: Ja, kérem, akinek a kétmillió szavazat 4 millió, azon nem csodálkozunk. :-))

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.10.30. 12:41:46

@belekotty:

Sajnos tudom.

Ateizmus = nem csak Isten tagadása, ez önmagában nem gond, ellenben manapság a harcos verzióval szembesülünk, mely tönkre akarni tenni a kereszténységet.

Liberalizmus = a mai liberálfasiszta intoleranciára utalok ezzel, nem a klasszikus liberalizmusra.

Jean Sol Partre 2014.10.30. 12:42:04

@Bell & Sebastian: " a csipetnyi, megmaradt kereszténység"

miről beszélsz? hol van az a csipetnyi?

belekotty 2014.10.30. 12:45:23

@bbjnick: "Max. annyiban befolyásolhat/ja/ná, ha a netadóból befolyt bevételt valóban hálózatfejlesztésre fordít/ják/anák. "
- Szuper. Adóból hálózatot fejlesztenek, hogy a gugli és a faszbuk még több emberhez eljuthasson. :-))
És te ezt beveszed?

belekotty 2014.10.30. 12:47:06

@maxval birca hozzászóló: "liberálfasiszta intoleranciára " - hehehe.. és annak mi köze a liberalizmushoz? Új szavakat alkotsz és abba bele kell tenni a liberálist bármi áron, hogy höröghess? :-))
Egy vicc vagy birca.

nevetőharmadik 2014.10.30. 12:52:36

@belekotty: Nemnem, hanem azért, hogy aztán még több netadót kelljen fizetni, amiből aztán... na mindegy.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2014.10.30. 12:52:55

@bunk0:

na most jó erősen kapaszkodj meg. a magyarellenes adónemfizető google magyarországi (!) hoppácska (leánycége) úgynevezett számla ellenében hirdetéseket szolgáltat az általa tönkretenni kívánt magyar vállalkozóknak.

szerintem tippelj egyet, hogy a magyar nyelven kiállított, forint összegekrről szóló, a könyvelésbe egy az egyben beilleszthető áfás számlák után adózik-e a google magyarország?

szintén érdekelne a véleményed, hogy a google magyarország munkatársai után fizet-e szja-t és tb-t a google magyarország, vagy inkább igazszívű magyar vállalkozóhoz méltóan számlákkal oldja meg, aztán a hogy a dolgozó hogyan fedi le a saját számláit az már az ő dolga?

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.10.30. 12:57:06

@belekotty:

Van egy modern liberális eszme, mely szerint az antiliberális az tiltandó. Erre gondoltam.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2014.10.30. 13:00:03

@Counter:

visszaolvastam (rossz szokás) és erről a zsidóvicc jut az eszembe a szombattal ami pont az adott egy méteres körzetben mégis valahogy péntek. ugyanígy ezek a bébézsuzsikák is az év 365/6 napján kőkeményen utálják a fideszt, csak pont abban a néhány másodpercben nem amikor az itt és most van.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.10.30. 13:22:53

@belekotty:

Mi az az antikommunista, mi az az antikonzervatív?

Antiliberális = aki nem ért egyet a liberalizmussal.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.10.30. 13:33:39

@mavo: Vannak ilyen isteni csodák. A hivatásosak is utálják a szakmájukat előtte meg utána, de közben mindig kifordult szemmel nyögdécselnek.

Ha egyszer ezért fizetik, hát akkor ezért.

belekotty 2014.10.30. 13:41:03

@maxval birca hozzászóló: Aha. Szóval a liberális szerint tiltandó az antiliberális, az antiliberális pedig ellentétes a liberálsissal. vagyis az anitliberális szerint nem tiltandó az antiliberális.
Mondd birca! Te milyen anyagot szúrsz? :-))

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.10.30. 13:46:46

@mavo:
A gugli nyilván megoldja valahogy a problémát, például a Magyarországon keletkező 2 csilliárd pengő bevételt eliminálja a X szigeteki központból kibocsátott 2 csilliárdnyi tanácsadási számlával. Tény, hogy az ilyen cégeknél a nyereség egyszerűen eltűnik, ez nemcsak a buggyant honi kabinetet izgatja, hanem más ejrópai államokét is.
Ettől még persze ÁFA-t fizetnek és nyilván számos más adót/járulékot is, ha van főfoglalkozású magyar stáb.
Megértem persze a Németszilárd-féle orbitális tahók és Vargamisi-féle simulékony seggszájak által a békemenetes agyhalottaknak MAGYAR-ázott fasságokat is, legalábbis kommunikációs szempontból.

Jean Sol Partre 2014.10.30. 13:48:05

@maxval birca hozzászóló: no és mit gondolnak az antiliberálisok a liberalizmusról? engednék?

belekotty 2014.10.30. 13:48:46

@Jean Sol Partre: :-)) Szerintem ez túl bonyolult kérdés bircának.

élhetetlen 2014.10.30. 13:49:56

@Balogh Torrente Tibi de la Omlás: „A 30 alatti rétegnél az internet olyan fontosságú, mint a 60 fölöttieknek a TV.„. Ez elég béna lett, mert így hatvan fölött az interneten rendelem meg az ebédet, itt intézem a nagyobb bevásárlásokat, (a szemét multi Tesco meg még házhoz is hozza), a Tv-ben legfeljebb nézhetem, hogy mit főz a sztárszakács. Csak azt akartam mondani, hogy 60 fölött is fontos az internet, ma más szempontból is.

Jean Sol Partre 2014.10.30. 14:17:34

@maxval birca hozzászóló: tehát elítéled a liberálisokat, akiket te magad tiltanál be. Jogos önvédelem miatt. És még erkölcsi fölényben is érzed magad emiatt. Igen derék.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.10.30. 14:18:55

@belekotty:

A liberális azt állítja, az antiliberális kívül esik a civilizálton.

Jean Sol Partre 2014.10.30. 14:21:01

@maxval birca hozzászóló: akkor ezt most hogy értsem? nem tiltanád be, csak nem engednéd? szedd össze magad

Jean Sol Partre 2014.10.30. 14:23:29

@maxval birca hozzászóló: ez persze nem jelenti azt, hogy betiltaná. ez csak egy vélemény, nem?

belekotty 2014.10.30. 14:23:38

@maxval birca hozzászóló: és az antiliberálisnak civilizált a liberális?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2014.10.30. 14:35:28

@Hepci:

senki nem állítja, hogy mondjuk egy google ne igyekezne minél kevesebb adót fizetni. hát persze, hogy igyekszik. nincs a földön olyan független, nem megzsarolt és nem állami cég amelyik ne szeretne minél magasabb profitot termelni és minél kevesebb adót fizetni.

szóval értem én, hogy utáljuk a geci multikat, de azért nem kellene hagymázos hülyeségeket delirálni x szigeti központokkal amikor a nem bogárista-szélesista-orbánista valóságban az it mammutok központjai az egyesült államok igencsak jól behatárolható, még az űrből is pillanatok alatt észrevehető területein találhatók. sem cupertino, sem redmond, sem mountain view sem palo alto nem egzotikus szigeten található, nevezett cégek mind a tőzsdén vannak, negyedéves jelentéseik és tulajdonosi szerkezetük pedig nyilvánosak.

azt persze értem én, mi a logika abban, hogy a szemét adókerülő guglit hogyan büntetjük az internetadóval. ha a zemberek kevesebbet interneteznek, a gugli bevétele is keveseb lesz. van ugyan ennek egy olyan kellemetlen hátulütője, hogy akkor értelemszerűen a gugli meg a fészbuk is kevesebb adót fog fizetni a magyar államnak, de hát kit érdekel, a lényeg az, hogy jól megmutattuk nekik.

Jean Sol Partre 2014.10.30. 14:41:15

@maxval birca hozzászóló: akkor mire véljem az első válaszod, hogy az antiliberális nem engedné a liberalizmust?

Jean Sol Partre 2014.10.30. 14:47:22

@maxval birca hozzászóló:

Jean Sol Partre 2014.10.30. 13:48:05: "no és mit gondolnak az antiliberálisok a liberalizmusról? engednék?"

maxval birca hozzászóló · maxval.co.nr 2014.10.30. 14:14:43: "Nem. Ez pont az abszurdum."

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.10.30. 15:01:34

@Jean Sol Partre:

Akkor félreértettem a kérdésedet. Nem arra válaszoltam, amit kérdeztél.

Jean Sol Partre 2014.10.30. 15:10:12

@maxval birca hozzászóló: akkor már csak az a kérdés, hogy ha az antiliberalizmus szerint (is) a vélemény szabad, akkor mi a különbség a liberalizmus és az antiliberalizmus között?

és ha van különbség, akkor miért zavarja az antiliberálisokat annyira, ha a liberálisok szerint ők civilizálatlanok?

belekotty 2014.10.30. 15:51:58

@maxval birca hozzászóló: Hogy lehet civilizált az antiliberálisnak a liberális? Akkor az hogy a liberális nem tartja civilizáltnak az antiliberálist, az civilizált?
Akkor mi is a különbség?

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.10.30. 15:58:16

@belekotty:

Mert elismerjük a véleménykülönbséget. Akkor is, ha esetleg egy adott véleményt elítélünk.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.10.30. 15:58:46

@Jean Sol Partre:

Az, hogy ezek ellentétes ideológiák. Más értékekben hisznek.

Jean Sol Partre 2014.10.30. 16:01:11

@maxval birca hozzászóló: no de amit mondasz, az alapján nem igazán, hisz az antiliberalizmus is mindent megenged.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2014.10.30. 16:03:56

@maxval birca hozzászóló:

nos igen, az illiberális államok messziről híresek arról, hogy egyenesen rajonganak az ellenvéleményekért.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.10.30. 16:23:18

@mavo:

Illiberális lehet sokféle, pluralizmust megengedő és elfojtó is.

Jean Sol Partre 2014.10.30. 16:27:06

@maxval birca hozzászóló: ellenben az antiliberalizmusra annál inkább. Rossz réten legelsz, valami gomba van a fűben.

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2014.10.30. 17:22:12

@maxval birca hozzászóló: Mi van? Az antiliberális elismeri a vélemény különbséget, a liberális meg nem? Te birka! te ismered egyáltalán ezeket a szavakat?

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2014.10.30. 17:24:24

Hű ezzel a liberális, antiliberális dologgal nagyon megkergítettétek ezzel. :-))

huKKK 2014.10.30. 17:31:24

@Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény]:
Ezzel
egy kicsit téged is megkavartak
ezzel.

2014.10.30. 19:00:37

@Google: Az esély adott (volt) a kihátrálásra az agyament adótól. Mivel úgy tűnik, ez nem fog menni és ebben - ahogy ma kiderült - a Telenor az egyik fő partnere a kormányak.

(Sajnos Ovi is elhitte, hogy mindent végigvihet minden áron és ebben a tekintetben már közelíti a Pojácát, csak nehogy ő is úgy járjon mint ő.)

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.10.30. 19:07:03

@Lion K:
"Insanity: doing the same thing over and over again and expecting different results."

- Albert Einstein

mavo · http://polmavo.blog.hu 2014.10.30. 19:14:24

@Lion K:

a telenorban az a kifejezetten mókás, hogy norvégok, tehát az elempéista bálnazsírmaffia oszlopos tagja.

Google 2014.10.30. 19:20:17

@Lion K:

Az esély még mindig adott, és OV eddig mindig kivágta magát. Reméljük, most sem lesz másképp.
Lesz még itt nyugi! - ahogyan a professzorasszony nem mondja.

huKKK 2014.10.30. 22:01:46

@mavo:
Ez az.
Tudja meg az egész világ, hogy a magyarokkal nem lehet kukoricázni.

huKKK 2014.10.30. 22:12:53

@Kurt úrfi

Néha előfordul velem is előfordul, de most már jobban figyelek most már, azóta ezzel nincs gondom azóta ezzel.

huKKK 2014.10.30. 22:22:38

@Counter:
Nem értem mit mond az az ájnstájn, nem is érdekel,
de nincs igaza az héccencség.

Herr Schwarze Liste 2014.10.30. 22:43:41

ergé ügynök! ez az izzadságszagú önmentegetőzés NEM elég, világosan megüzentem, hogy egy napa valley borozgatáshoz a beugró a finesszfasizmus vincentblogista mértékű és hangnemű elítélése

üdv
a tartótiszted

huKKK 2014.10.30. 23:13:08

@Holger Hartland:
Ő nem az in kognitó ügynök, hanem a kognitív dé ügynök.
Keverni tetszik.

2014.11.01. 02:02:16

@Google: Megtörtént.

Aki innentől a netet meg akarja adóztatni, az egy Pojáca.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2014.11.02. 21:13:47

@mavo: Ami Szíriát illeti, az megint Vietnam, Irak, Afganisztán receptje.

Hogy Asszadot szét bírja verni az USA, az nem kétséges. Hogy utána évtizedekig anarchia jön, és mindenki mindenkit gyilkol majd, az se kétséges. Irakban is kemény volt Szaddám rendszere, de egyrészt az ottaniak nem igazán demokráciahívők, másrészt aki befogta, azt békében hagyták. Ami most van, az talán jobb???

Nem lehet a nyugati demokráciát exportálni oda, ahol az a kutyának se kell. Sőt. Megpróbálni is disznóság. Kiváltképp fegyverrel. Általában az jön össze, hogy egy diktátor helyett anarchia alakul ki, és az adott ország lenullázódik évtizedekre. Úgyhogy bármilyen furcsa, inkább Asszad, mint hogy az amerikait odabasszad... (bocs a kínrímért)

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2014.11.02. 21:15:58

Ráadásul Szíria Izrael szomszédja, és ebből az anarchia minősített, vérfolyamos esete ígérkezik. Mert hogy Izrael nem fogja a szíriai demokráciát építgetni, az teljességgel bizonyos. Nekik a destabilizáció nem rossz, így is, úgy is lőnek onnan, de legalább sokkal gyengébben, mint amikor még az öreg Asszad az egész országot háborúba vitte olykor ellenük.

Helyes Írás 2014.11.06. 14:11:28

@Hidvégi Mihály:

Tisztelt Hidvégi úr. A kölcsönös gyűlölet a legrosszabb, ami a rendszerváltozás után velünk történt. Ne higgye, hogy soha nem volt ennyi politikai gyűlölet az országban, mint most. Ezt csak azok hiszik, akik most gyűlölnek. Mert nem tudják, hogy mi hogy gyűlöltük azt a szerintünk önfeladó, nemzetvesztő, off-shore-ozó, hazug, stb. világot, amely 2002 után itt volt. Persze, akik azt szerették, azok nevettek rajtunk, gúnyoltak, (nacionalistáztak, antiszemitáztak, rasszistáztak) bennünket. Tudom, hogy cinikus, de bizony ma is érzek kárörvendést bizonyos megnyilatkozásokat látván, olvasván. A gyűlölet természetesen nem 2002-ben kezdődött, csak új irányt vett abban a választási kampányban. Már a rendszerváltozást megelőzően szörnyű érzések szakadtak fel a lelkek mélyén, amelyekre az új politika kezdettől fogva mindkét oldalon rátett és rájátszott.

A gyűlölet a racionalitás és a konszenzuskeresés kerékkötője. Pedig szükség lenne konszenzusra a demokrácia most egymást gyűlölő hívei között, mert már megszületett és a nagypolitikában is képviseletet kapott az a gyűlölet, amelynek maga a demokrácia a tárgya. A mai fiatalok egyre növekvő része érez így. Mi, innen a mi oldalunkról, azt gondolnánk, hogy ennyi választási vereség után talán nem a gyűlölet, hanem a vereségek megértésének a vágya nő a magát „baloldalnak” érző táborban, s a meddő és propagandisztikus megfogalmazásukban valótlan üzenetek (nincs demokrácia, nincs sajtószabadság, elcsalták a választást, Oroszországhoz kapcsolják az országot, maffiakormány, stb.) helyett a lehetséges közös alapokat (demográfiai fordulat/családtámogatás; nemzetpolitikai és alkotmányos minimum; társadalmi szolidaritás tömegeket érintő összeomlások/devizahitel/ és katasztrófák esetén; nemzeti vagyon, hazai piac védelme, stb) és a konkrét különbségeket mérlegelik és tárják az emberek elé. De nem, csak a gyűlölet keseredik tovább bennük, mint önben is, és talán alig várják, hogy összeomoljon az ország vagy kívülről eltávolítsák a kormányt. Pedig egyelőre nem száguldunk a csőd felé, bár a szükséges gazdasági fordulat még valóban nem ment végbe.

A sajtószabadságról engedjen meg néhány gondolatot. Az internet kiteljesedése előtt ez mérhető volt. A TV-k, rádiók, újságok szerkesztői irányultsága jól besorolható volt (noha balról nagyon szerették „függetlennek” minősíteni az őket szolgáló médiumokat), s a nézettség, olvasottság arányai alapján előállt a politikai befolyási arány. Ez alapján 1989 és 2004 között brutális baloldali túlsúly volt, akár azt is mondhatnánk, hogy nem volt sajtószabadság Magyarországon. Ma ilyen számításokat, becsléseket senki nem végez az ellenzéki oldalon, mert egyrészt ezek feltehetően nem támasztanák alá a propagandát, másrészt az internet felszabadította a tájékozódás szerkesztési korlátait. Percek alatt áttekinthetők a tények, a különféle tálalási módok és a vélemények. S egyre többen tájékozódunk szinte kizárólag az internetről.

Én értékbeállítottság alapján állok ott ahol állok és nagyon sokan így vannak ezzel a kormányt támogató oldalon. (El lehet ezt vitatni és lehet bennünket idiótázni, csak ez is önbecsapás.) Ettől még a kormány stílusa nem tetszik, a szakmai egyeztetések mellőzését elfogadhatatlannak tartom, egyes döntései (pl. Kishantos szétverése vagy a rokkantak megalázása) felháborítanak. Nem vonom kétségbe, hogy a „baloldalon” ugyancsak értékbeállítottságok vezetik az embereket, csak azt gondolom, hogy amíg ezeket az értékeket nem vetjük össze, nem vitatjuk meg, nem tisztázzuk a közös alapokat, ha vannak, és nem tesszük egyértelművé, hogy kinek meddig terjed a kompromisszumkészsége, addig marad a háború és a gyűlölet.

(Nem akarok vég nélküli eszmecseréket folytatni, csak az ön érdekes reakciója közel egy hét késéssel, tegnap jelent meg a leveleim között.)
süti beállítások módosítása