Ólombábel − két magyar fantasy-regényről
2014. október 18. írta: pinter.bence

Ólombábel − két magyar fantasy-regényről

babel_fiai.jpg

Hallottam egy bloggerről, aki azt tűzte ki maga elé olvasási programként, hogy felváltva olvas férfi és női szerzőket. Egy pillanatra elgondolkodtam: ezt a szempontot még eszembe sem jutott figyelembe venni. Megnéztem, milyen arányban olvasok női szerzőket. 2010: egy a huszonnyolcból; 2011 nulla az ötvenből; 2012: négy az ötvenkilencből; 2013: kettő a hatvanból.

Nem tudom, az aránytalanságot mi magyarázza. Talán az, hogy preferált műfajaimban (sci-fi; krimi) többségben vannak a férfiak, talán valami más. Mindenesetre mintha csak erre a rövid magánkutatásomra reflektálna: az Olvasás Éjszakáján, azaz ma, szombat este a Gabo Kiadó a nők és a sci-fi viszonyáról szervez előadást a kiskörúti Alexandrába. Az esten Moskát Anita és Kleinheincz Csilla, a kiadó két szerzője Álmodnak-e az androidok patriarchális jövőről? címmel kalauzolja a nézőket egy „vetítéssel egybekötött utazáson”. Most bemutatjuk a két szerző könyvét, az Ólomerdőt és a Bábel fiait.

olomerdo.jpgKleinheincz Csilla Ólomerdő c. könyve 2007-ben jelent meg először a Delta Vision gondozásában, idén pedig kicsit átgyúrva, folytatáshoz előkészítve a Gabo Kiadónál. Az Ólomerdő sötét mese a kamasz Emeséről, aki szülei titkait próbálja felfedni. Tündér anyja kiskorában elhagyta őket, apja pedig azóta próbál bejutni a Gödöllő környéki varázserdőbe, hogy visszahozza feleségét. Végül mégis csak Emesén múlik, hogy feloldja a családját sújtó átkot és visszakapja a szüleit. Az Ólomerdő tündérországa szívbemarkolóan komor és meglepően realista: az ősi törvények, átkok és varázslatok fogságában sebzett, roncs lények, szívüket vesztett lovagok és gonosz boszorkányok tengetik az életüket. Mintha a mesék vége után, a míg meg nem haltak-paradigma másik oldalán járnánk. A hős megdicsőülése és lelépése után, egy szétesett világban. A Fehérlófia-mondára lazán felfűzött történet befejezésének sem örülhetünk felhőtlenül. Kíváncsian várom a folytatást.

babel_fiai_1.jpgSzintén a Gabo Kiadó gondozásában jelent meg idén Moskát Anita első könyve, a Bábel fiai. Egy másik, párhuzamos világban emberek ezrei évtizedek óta vérrel és verejtékkel építik újjá prófétájuk szent látomása alapján az ősök lerombolt tornyát. A legenda szerint ha elkészül, a kupola alatt mindenki megdicsőül majd. A próféta azonban halott, a város népe lázadozik, a próféta fia pedig megkérdőjelezi hazug apja örökségét. Eközben Budapesten egy festő a látásával áldozik a toronynak, de nem nyugszik bele. Átkel a sivatagba, hogy kiderítse az igazságot és visszaszerezze a látását. Nem mondanám meg, hogy Moskát Anitának a Bábel fiai az első regénye, pedig őszintén szólva nagyon-nagyon nehezen vettem rá magam az olvasásra. Nem húzott be elsőre a cselekmény. Aztán szépen lassan összeáll a kép, a cselekmény két szála összefonódik és egyre többet tudunk meg Bábel különös világáról és prófétája életéről. A történet végére maradt bennem azért néhány kérdés, de első könyvnek ez több mint nagyszerű volt.

Nem vagyok nagy fantasy-rajongó, magyar viszonylatban ez nekem mindig a táltosokkal meg ősmagyar dolgokkal operáló, kissé unalmas próbálkozásokat jelentette. Nyilván arrafelé is akadnak gyöngyszemek, elvétve. Kifejezetten üdítő tehát a két szerző könyve, amelyek sikeresen elszakadnak ettől a miliőtől. Általában jobban működik, ha a felrajzolt párhuzamos világok erősebb kapcsolatban vannak a mi valóságunkkal, többet boncolgatják a két világ viszonyát. A két szerző nem ezt az utat választotta, a hangsúlyok másfelé tolódnak, de semmi probléma nincs ezzel, sőt.

A két könyv alapján tehát bátran ajánlhatom mindenkinek, hogy menjen el szombat este és hallgassa meg a szerzők előadását a patriarchális társadalmat álmodó androidokról, nőkről és science fictionről.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr366789903

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

legeslegujabbkor 2014.10.19. 19:49:32

Kösz az ajánlót, régebben nagyon sok tudfan. könyvet olvastam, mostanában született egy nőnemű író tollából például a Harry Potter sorozat is

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2014.10.20. 11:20:02

mostanában olvasott "nőnemű" íróim:
(előre szólok, a scifire rezisztens vagyok, és nem éppen mind krimiíró, de akad bőven)
Sigurđardóttir, Yrsa
Läckberg, Camilla
Tratnik, Suzana
Nemes Nagy Ágnes
Watt, Mélanie
Becquelin, Héléne
Varis, Tuula-Liina
Munro, Alice
Tóth Kinga
Mán-Várhegyi Réka
Lundberg, Ulla-Lena
Szabó T. Anna
Alvtegen, Karin
Nagy Márta Júlia
Csobánka Zsuzsa
Lovas Ildikó
Baráth Katalin
Kiss Judit Ágnes
Diederichsen, Karin
Skomsvold, Kjersti Annesdatter
Hatice Meryem
Havas Ágnes
Bíró Zsófia
"Robert Galbraith"
Ohlsson, Kristina
Świrszczyńska, Anna
Posadas, Carmen
Nopola, Sinikka
Fielding, Helen
Lehtolainen, Leena
"M.C.Beaton"
A. Christie
Camilla Grebe - Åsa Träff
stb.
süti beállítások módosítása