Túlélő ország maradtunk − Velünk élő rendszerváltás II.
2014. október 10. írta: Redakció

Túlélő ország maradtunk − Velünk élő rendszerváltás II.

rendszervaltas_2.jpg

1989 októbere a köztársaság kikiáltásával a rendszerváltás legsűrűbb időszaka volt. Kerek 25 év, negyed évszázad telt el azóta. De mi volt a rendszerváltás? Mi történt velünk akkor és azóta? Mi az elmúlt huszonöt év mérlege, a rendszerváltás velünk élő öröksége? Erről kérdeztünk meg hozzánk, világlátásunkhoz közelebb álló, vagy éppen eltérő nézeteket képviselő véleményformálókat, publicistákat. A felkérésünkre válaszoló szerzők írásait Velünk élő rendszerváltás sorozatunkban közöljük a Mandineren.

*

Túlélő ország vagyunk

Babarczy Eszter eszmetörténész, szerkesztő, egyetemi oktató írása.

babarczy_eszter.jpgA '89-es generációhoz tartozom: azokhoz, akik lelkesen tüntettek '87-88-ban, nem tudván, hogy egyszerűen Gorbacsov ajándékával élnek; akik úgy tántorogtak az újrakezdés eufóriájától, mint akik beszívtak; aztán megkeseredtek, hogy nem lesz egy tündér intésére (hívják bár azt Gorbacsovnak) nyugati társadalom a keleti blokkból. 

Akiket ma tanítok, a rendszerváltás után születtek, akiket ma szívesen olvasok, gyerekek voltak akkoriban. Nem vakítják el őket az illúzióink, kezdik lerázni azt a kényelmes világmagyarázatot, amelyben az ország időnként megmártózik, hogy felüdüljön. Miért nem lett mégse úgy? A rosszak miatt. Ez a világmagyarázat egyszerű, könnyű viselet, amely rugalmas, nem gyűrődik és nem fakul ki a mosásban. De mint az ilyen anyagokkal lenni szokott, gyorsan beleizzadunk, büdösek és kellemetlenek leszünk.

Történész szemmel nézve 25 év nem nagy idő – Kelet-Európa átalakulása pedig kifejezetten sikeres, ha például a Közel-Kelethez alakulásához hasonlítjuk, ahol a hasonló liberális-demokratikus utópiák egyre több vérontáshoz látszanak vezetni. Ha Magyarország nem sikertörténet a régióban – nem az, mert Bulgárián kívül minden más posztszocialista ország gyorsabban fejlődik nálunk, lassan gazdagabb is, de mindenképp optimistább és energikusabb –, annak fő okát nem specifikusan ebben vagy abban a kormányban keresném. A viszonylagos kudarc oka az, hogy túlélő ország vagyunk.

*

Ki tudja mióta, talán a török idők óta örökítjük a boldogság titkos receptjeként, hogy kapaszkodj a családba, keresd meg a kerülő utat, ne akard megváltoztatni a törvényeket, csak ne tartsd be őket, ha éppen kényelmetlenek. Kapaszkodj abba a kis hatalomba, amit el tudsz érni, védd meg ezt az állást a rád törő emberfenevadakkal szemben – légy portás, tanfelügyelő, szakszervezeti titkár, rendőr vagy meós, és hozd ki belőle a maximumot.

Mivel túlélő ország vagyunk – ne tévesszen meg senkit a néhány forradalom, amibe belekezdtünk és belebuktunk –, meglepően folyamatos maradhatott a magyar kultúra. A Móricz-féle Rokonok? Napi eset, de már bele se bukik senki. Mikszáth és a Mindenki lépik egyet? Két világháború sem tudta megtörni a korrupt aranykor családi örökségét, csak tovább torzította, míg kikötöttünk ott, hogy már ideológiánk is van a korrupcióhoz. „Azokat” teljesen jogos megkerülni a „mieinknek”, elvégre élethalálharc folyik rossz és jó között. Legalább Mikszáth kedélyességét visszahozhatnánk.

Ha e túlélő stratégiák felől nézzük az elmúlt huszonöt évet, világos, miért fontosabb mindennél – a felmérések szerint – a biztonság és az erős állam a magyarnak. Nem kellően stabil körülmények között nem működnek biztonságosan a kijáró hálózataink. A legstabilabb és legtöbb patronázst nyújtó rendszerek a legérthetőbbek.

Az értékváltás Magyarországon a kilencvenes évek második felére visszarendeződött: alig tíz év alatt kiábrándultunk a szabadságból és a szabad piacból. Azon elmélkedhetünk, volt-e olyan pillanat, amikor valami rejtélyes történelmi féreglyukon át kiköthettünk volna a holland kapitalizmusban vagy a svédben; ostorozhatjuk magunkat, hogy valaki elrontotta, és kérdezhetjük, hogy ki rontotta el − de kétlem, hogy ez vezet valahová. Az rontotta el, aki nem érti a magyar túlélési stratégiát.

Vagyis mindenki, Horn Gyulán és Orbán Viktoron kívül.

*

Orbán Viktor észrevette, hogy a kilencvenes évek második felében megfordult a közízlés, a szabadságot már nem tartjuk fontosabbnak a biztonságnál (persze átlagokról beszélek, a World Value Survey alapján). A baloldal azonban még mindig arra várt – talán most is arra várna, ha még létezne –, hogy végrehajthassa a reformokat, amelyek végre versenyképessé tesznek minket. Orbán sokkal adekvátabb politikai stílust talált: különböző vélt vagy valós fenyegetésektől folyamatosan „megvédi” a magyart, és a háború közben felépíti az erős központi hatalmat. Ez az erős hatalom tenné lehetővé, hogy lenyomjon a nép torkán néhány kellemetlen reformot, amelyektől megtakarítást vár, vagy azt képzeli (szerintem tévesen), hogy felpörgetik a magyar kapitalizmust.

Megcsinálja a maga módján – gondolja most –, amit Gyurcsány nem tudott. Ebben a történetben a kapitalizmus nem az állam visszagöngyölítése, hanem az állam radikális átformálása után győzedelmeskedik. A kapitalizmus szót persze nem használja a Fidesz – a versenyképesség és az erős gazdaság kódolja az újbeszédben.

Erre a megoldásra a magyarok vevők. Az elmúlt huszonöt évben a magyar liberális eliten kívül mindenki azt észlelte Magyarországon, hogy az „átmenetnek” hívott folyamat nem út A-ból B-be (ahol B volna az ideális demokratikus piacgazdaság), hanem a valóság maga. A privatizációk és állami megrendelések nyerteseiből oligarchák lesznek, a patronázs-rendszer békésen együtt él a multinacionális vállalatok némiképp meritokratikusabb kultúrájával.

Orbán szerint ebből a valóságból lett elegünk. Igaza van.

Inkább legyen kínai államkapitalizmus, mint átláthatatlan káosz, ahol nem biztosíték már az sem, ha minden pártban elhelyeztünk egy-egy unokatestvért.  Az „oligarcházás” – bár nevetséges egy oligarcha-keltetőt működtető pártvezér szájából – nem teljesen cinikus, azt hiszem. Orbán megpróbálja államosítani a kuplerájt és az informális kijáró hálózatokat. Magyarország nem bánja: ez legalább érthető, 1976-ban is pont így éltünk.

*

Sok barátom mondja, hogy mintha az ötvenes évek jöttek vissza. A házkutatások, egyes egyének nemkívánatosnak nyilvánítása, az „aki nincs velünk, az ellenünk van” gondolat és az általános félelem (ami persze végigkíséri a magyar történelmet) egy értelmiségi számára valóban elborzasztó. Nem mintha az ellenzéki oldalon valaha található csoportok a tolerancia bajnokai lettek volna, de az a fokú politikai paranoia, ami most például a liberális értékeket valló civilek és Soros György elleni összehangolt kampányban nyilvánul meg, nem volt jellemző a magyar baloldalra – nagyjából ez volt az egyetlen pozitív tulajdonsága.

A „világösszeesküvést szövögető gonosz kapitalista spekulátor” retorika bevetése után – akár elő is vehetnénk a kapitalista pénzeszsákokat megörökítő karikatúrákat a sztálinista sajtóból vagy a náci pártlapból – eltűnődtem, funkcionálisan mi szüksége erre a Fidesznek. Vagy valóban maffiaháborút látunk – ahol nem tudjuk, kit lőttek le a sarki fagyizónál és kinek szánt fenyegetés Soros előhúzása, elvégre ő vette a Fidesz első fénymásolóit –; vagy az egész norvég alapos hajcihő súlyos tévedés, fölösleges muszklizás, aminek most Navracsics issza a levét Brüsszelben.

Az is lehet persze, hogy Orbán így helyezi a fejlett Nyugat védőszárnya alá a magyar civil társadalmat, akik jelentős része akár politikai menekültjogot is kérhetne, ahogy a dolgok állnak.

*

Nyugalom – mondanám a miniszterelnöknek, ha beszélő viszonyban lennénk. Akkor is stabil a hatalma, ha nem némítja el az utolsó szociológust is, aki szerint az általa kiépített ország a rémségek kicsiny boltja. Nyugalom. Van elég hatalma, hogy átvigyen néhány reformot, amibe elődei belebuktak. Nem kell kiküldeni a TEK-et minden helyre, ahonnan disszonáns hangok vegyülnek a nemzeti harmóniába. Nem az tartja hatalmon Viktort, hogy mindenki naponta háromszor boldog sóhajjal egyesül vele lélekben, hanem az, hogy nem zavart bele a magyar túlélési stratégiákba. Sőt – a politikai patronázs-rendszerrel megnyugtatóan újra kiépítette az évszázados megszokás kereteit. 

Mi lesz ebből? Nem Kína. Nem Dél-Korea. Nem Szingapúr. Ahogy nem lehet arab törzseket hirtelen liberális demokráciává szervezni, úgy nem lehet egy nyugatos, individualista és materialista kultúra igényszintjét hosszú évtizedekkel visszavetni. Ha betiltják az angol nyelv oktatását és helyette rovásírás lesz, a munkát keresők akkor is el fogják hagyni az országot, míg áll az EU és mehetünk, ha akarunk. Éppen ezért a rendszer nincs veszélyben: aki veszélyt jelenthetne, mert fiatal, értelmes, vannak ambíciói, az lelép. Az élelmesebb gyerekek ma már az érettségi és a szavazati jog elnyerése előtt megtervezik, mely országban folytatják az életüket. Minek lázadoznának tehát? Mint Albert Hirschmann oly bölcsen megfigyelte, ha van exit opció, a legtöbben nem fognak harcolni a haza megjobbításáért. Akkor sem, ha a fejükre olvassuk a Szózatot.

Lassan lemaradó ország leszünk tehát, ahol nyugi van, valódi lehetőségek nincsenek. Ha a politikai patronázs és a lenyűgözően rugalmasnak és szeszélyesnek bizonyuló jogrendszer velünk marad még 25 évig, akkor azok a fiatalok, akik most elmennek, összeteszik a két kezüket, hogy idejében kihúzták magukat a mocsárból és nemzedékeken át mesélik majd a nagy kivándorlás történeteit.

Mi többiek pedig csúszunk lefelé, és mivel mocsárban nem célszerű kapálózni, viszonylagos méltóságban őrzi majd meg a hullánkat a sár. Lehetünk még az új Pompei – egy igazi beszikkadt posztszocialista hullatár turistáknak − csak néhány csinos freskó kell hozzá.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr256767703

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Túlélő ország maradtunk − Velünk élő rendszerváltás II. 2014.10.10. 07:39:01

Ki tudja mióta, talán a török idők óta örökítjük a boldogság titkos receptjeként, hogy kapaszkodj a családba, keresd meg a kerülő utat, ne akard megváltoztatni a törvényeket, csak ne tartsd be őket, ha éppen kényelmetlenek.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.10. 08:16:00

Miért bukott meg a magát - ismeretlen okból - baloldalnak nevező ballib eszmeiség?

A ballibek azt hiszik, szolgain utánozni kell kérdezés nélkül a nyugatot és minden hamarosan jó lesz. Mivel sosem lett ez, a ballibek nem az eszmében keresik a hibát, hanam magukban: azaz nem vagyunk elég szolgaian nyugati seggnyalók, jobban kell nyalni, s akkor majd biztos jön a paradicsom.

A Fidesz sikerének alapja e téveszme nyílt tagadása. S mivel igaz az alap, azaz igaz, hogy a nyugat szolgai követése nem vezet sehová, a Fidesz eszmeiségének alapja teljesen meg is felel a valóságnak.

Erre egyes ballibek manapság kezdenek ráébredni. Egyre több ballib szavazótól hallani: szakítani kell a liberalizmussal és autentikus nemzeti és baloldali értékekre van szükség.

Ha ez magvalósul, az lesz a Fidesz vége. De amíg a fő ellenzék a ballibaság, addig a Fidesz mindig a legnépszerűbb párt fog maradni.

kalhana 2014.10.10. 08:54:24

Egy dolgot helyesen lát a szerző: a magyar balliberális értelmiség nem érti Magyarországot.
Nem tud elszakadni attól a képzettől, hogy Magyarország rossz, mert nem olyan mint valamelyik másik.

Amok 2014.10.10. 09:16:15

"Mi lesz ebből? Nem Kína. Nem Dél-Korea. Nem Szingapúr. Ahogy nem lehet arab törzseket hirtelen liberális demokráciává szervezni, úgy nem lehet egy nyugatos, individualista és materialista kultúra igényszintjét hosszú évtizedekkel visszavetni. ..." A felsorolt három országból a második kettőben semmilyen materialista igényszint nincs visszavetve.

marko11 2014.10.10. 09:57:31

Most csak a szabadság fogalmáról. Arról, amelyet ez a szép új (nyugati, fogyasztói) világ hozott. (Interneten talált "tárgyak".)

Az átlag suttyó nyugati konzumidióta szabadsága annyiból áll, hogy eldöntheti, hogy a folyamatos fogyasztási kényszer miatti kisebbrendűségi érzése, a vélt státuszának megfelelő javak utáni hajsza, vagy a felvett hitelei bebukásának a Damoklész kardja miatt kívánja-e idő előtt beadni a kulcsot úgy, hogy szánalmas földi pályafutása alatt a leghalványabb esélye se volt a mókuskerék pörgetése közben ráérezni a földi lét valódi értelmére.
(És akkor még nem is szóltunk a híd alatt, az utcán alvás szabadságáról, és egyéb örömökről.)

Idézet a Szelíd motorosok c. filmből:
- De hát, mi a fene bajuk van a szabadsággal? Mindenki erről dumál.
- Óh, igen, ez igaz. Mindenki. De dumálni róla és szabadnak lenni, két különböző dolog. És nagyon nehéz szabadnak lenni, amikor csak egy áru vagy a munkaerőpiacon. Természetesen, soha ne mondd nekik, hogy nem szabadok, mert rögtön szorgalmas gyilkolásba kezdenek, hogy bizonyítsák neked, mennyire azok. Igen, megállás nélkül szövegelnek az egyén szabadságáról. De ha látnak egy igazi szabad embert, azonnal betojnak.

gyalog.galopp 2014.10.10. 10:08:19

Mit csinál egy eszmetörténész, biztos, hogy azt, amit Babarczy?

mrZ (törölt) 2014.10.10. 10:19:19

>>világösszeesküvést szövögető gonosz kapitalista spekulátor<<
Ezernyi bizonyíték, millió jel. A kapitalizmus a vérszívók versenye, a gyenge államok táplálják a hatalmi/pénzügyi központokat. És az országok annál gyengébbek minél erősebb a helyi pumpát működtető maffia.

Nem kiábrándultunk hanem sohasem voltunk szabadok. A vezetőink anglosaxoncion bábuk, szabad kezet kaptak a szolgálatuk érdekében. "Majdnem szabadpiaci kapitalizmus" csak 83-98 között volt, azóta teljes mértékben gyarmati státuszban vagyunk.

Beer Ninja 2014.10.10. 10:49:54

Annyira szánalmas, hogy vannak hivatásos eszmetörténészeink... Még több reformot a felsőoktatásba! :)

A cikkéről pedig: közhelygyűjtemény.

jm padilla · http://gozdom.blogspot.com 2014.10.10. 10:55:27

ha vinnyog egy ilyen dilisliberális, jól érzem magam.

ALFI · http://blog.hu/user/166725/tab/activity 2014.10.10. 11:13:36

Kettes és jótündér is lesz vendégszerző a mandineren?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.10.10. 11:32:50

Kedves @Babarczy Eszter, Önök most kb. azt a szintet hozzák, mint anno a grószkárolyok a fehérterrorros produkcióikkal.:-(

mrZ (törölt) 2014.10.10. 11:56:14

@bbjnick:
Nana, a grósz hamar felpuhult.

És simán elment, nem kapaszkodott.

És nem lopott!!!!

Ideje átértékelned.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2014.10.10. 11:57:06

"a munkát keresők akkor is el fogják hagyni az országot, míg áll az EU és mehetünk, ha akarunk. "

Ezzel a problémával kell a következő körben foglalkozzunk.
tirpakbokretas-migrations.blogspot.nl/2013/11/nemzetstrategiai-szovetseg.html

julianus02 2014.10.10. 12:14:10

Jónak tartom, hogy a Mandiner lehozza az „írástudók” sokrétű, színes véleményét, mert így akik gondolkodni is tudnak, megtudhatják ki/kik és miképpen, milyen ideológia mentén vitte/vitték vakvágányra a fiatalságot, a néptömeget.

A szabadság fogalma összetett és sokrétű, melyet az egyén mindig az élethelyzetéhez viszonyítva fogalmaz meg. Ebben vannak általános és egyedileg érvényes szabályok. Szerintem a szabadság soha nem lehet öncélú és az alapját mindenkor meghatározza az élethelyzet, melyben benne van a megélhetési lehetőség is. Csak akkor beszélhetünk szabadságról, ha nem kell attól rettegni, hogy mi lesz holnap, lesz e családom, mi lesz a családommal és mi lesz velem. Nos én azt vártam a rendszerváltozástól, hogy ilyen nem lesz, vagy csak nagyon kis mértékben. Tisztában voltam vele, hogy a jó és a rossz együtt van, de abban reménykedtem; több lesz a jó, mint a rossz, hogy – ahogy Jean-Jacques Rousseau fogalmazza meg – nem kell olyant tennem, amit nem akarok megtenni. Bíztam abban, hogy nem Babarczi Eszterek fogják megszabni, hogy mi a helyes és mi a helytelen és lesznek olyan törvényi keretek, amelyek megvédenek attól a „szabadságtól”, amely a következő két idézetből következtetésként levonható.

Platón szerint; A túlságos szabadság szolgaságra vezet.

Truman Capote a következőképpen fogalmazza meg; Bizonyára el tudod képzelni, micsoda káosz lenne a világon, ha mindenki azt mondaná: "Független akarok lenni, felelősség nélküli, és szabadon ki akarom mondani, amit gondolok, és azt szeretném csinálni, amit én akarok." Mindnyájunknak szabadságunkban van úgy beszélni és cselekedni, ahogy egyénileg akarunk - föltéve, hogy a beszédnek és cselekedetnek ez a "szabadsága" nem okoz kárt embertársainknak.

Sajnos a fenti két idézet nagyon passzol arra a balliberális attitűdre, amely az elmúlt 25 évben megjelent, amely teljes káoszba juttatta az országot, a család fogalmát, az egyént. Igen! A magyarországi balliberális eszménykép vezetett oda, ahova kerültünk.
Igen! Így valósult meg amit Henry Martyn Robert a következőképpen fogalmaz meg; Ahol nincsenek törvények, és minden ember azt teszi, ami számára helyesnek tűnik, ott van a legkevesebb valódi szabadság.

Az elmúlt négy év és Babarczy Eszter – ahogy másokéban is - megfogalmazásában felbukkanó „tiltakozásra” jól passzol Czigány Ildikó megfogalmazása; Ami kötelező, az ellen tiltakozunk a szabadság nevében. De amiről azt hisszük, hogy mi választottuk, nagyobb rabságba dönt, mint amit hadifogoly és rabszolga valaha elviselt.

Dag Hammarskjöld pedig azt mondta; Szabad az, aki képes fölállni, és mindent maga mögött hagyni anélkül, hogy visszanézne.

Így most felállok, és magam mögött hagyom azt az ideológiát amely BE-t jellemzi és vissza se nézek.

gyalog.galopp 2014.10.10. 12:14:11

@bbjnick:

Nálam ez inkább egy szerencsétlen mosakodás, szerecsenmosdatás és természetesen a jelenben való bűnbak keresés .

" Miért nem lett mégse úgy? A rosszak miatt. Ez a világmagyarázat egyszerű, könnyű viselet, amely rugalmas, nem gyűrődik és nem fakul ki a mosásban. De mint az ilyen anyagokkal lenni szokott, gyorsan beleizzadunk, büdösek és kellemetlenek leszünk."

Izgalmas, amikor egy eszmetörténész Móriczot emleget, de lefelejti mondjuk Balzacot. Vagyis hanyagul átugrik azon a körülményen, hogy a kapitalizmus ugyan egy sikertörténet, de sehol a világon nem a mély erkölcs diadala.

Nekem ez tetszik legjobban, az ilyen mondatok kergetnek engem ízlésem ellenére a fidesz szavazótáborba:

"Sok barátom mondja, hogy mintha az ötvenes évek jöttek vissza. A házkutatások, egyes egyének nemkívánatosnak nyilvánítása, az „aki nincs velünk, az ellenünk van” gondolat és az általános félelem (ami persze végigkíséri a magyar történelmet) egy értelmiségi számára valóban elborzasztó. "

Eszmetörténet a'la Babarczy.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.10.10. 12:28:59

A rendszerváltásról - egy posztban? Miért nem mindjárt egy mondatban? Várjatok csak, mindjárt beküldök egy pályaművet! :)

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.10.10. 12:30:09

A rendszerváltás - egy mondatban:

Kovács úr szerette volna lecserélni régi, szakadt, szocialista melegítőgatyáját valami menőbb cuccra, ám az okosban leszervezett, féláron is hitelből kifezetett adidas helyett adiost sóztak rá.

vizipipa 2014.10.10. 13:11:45

BE-t olvasva azért érthetőbb miért tartunk itt. :)

Felelősség - számonkérés - következmény. Hiánycikkek. Annak ellenére, hogy az elqrások országa vagyunk.

Még létezik MSZP? Még tényező Gyurcsány? Még mindig megeszik Orbán meséit?

Ajánlom ezt az Index cikket: A kötvényügy egyszer beketyeg
index.hu/belfold/2014/10/10/bugac/
Miért választanak meg ilyen embereket? Rendszerhiba. Amíg így megy nem lesz, nem lehet számottevően jobb.

Így néz ki kicsiben, ez megy nagyban is.

Anticommunist Hungarus 2014.10.10. 14:10:48

" Ha betiltják az angol nyelv oktatását és helyette rovásírás lesz,.."

Eszter: buta vagy!
Teljesen nemzeti, radikális jobboldali vagyok, ezt a ti oldalatok nácinak nevezi, de biztos, hogy angolul jobban tudok mint te, a rovásírást nem ismerem, s egy hónap alatt több megtermelt nettó adót fizetek be a közösbe, mint te az eddigi életedben.
Lehet ideologizálni, de az ilyen ingyenélő, eltartottak miatt tart itt az ország. A Fidesz környékén is van elég. Nem tanultatok rendes szakmát, elmentetek valami bölcsésznek, az helyett, hogy valami bányában robotolnátok a vállalati hierarchia alján. Mert másra nem elég a képességetek, de legalább akkor valami hasznára is lennétek ennek az országnak.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.10.10. 14:23:26

@Holger Hartland:

Maga kb. ott tart, a rendszerváltásról úgy és olyan képet alkot, mint B. Eszter. #:-|

Mondok én is egy mondatot. Ez rövidebben, tömörebben és esszenciálisabban összefoglalja a rendszerváltást: Két stadion árát követeli egy magyarországi bank egy 95 milliós hitelért.

Bővebben: "Egy kisvállalkozás nyolc éve vett fel egy 95 millió forintos hitelt, hogy szállodát építsen belőle. A hotel azonban nem hozta, amit vártak tőle, és az árfolyam is elszállt. Ruszkaiékon a bank most 28 milliárd forintnak megfelelő összeget követel, a végrehajtás ügyében ma lesz az első tárgyalás.

28 milliárd forintot követel egy bank Ruszkai Barnabásnétól egy nyolc éve felvett, 95 millió forintos hitel fejében. Az összegből két Fradi-stadion, néhány metrómegálló és 3 évnyi reklámadó-bevétel is kijönne – mutat rá a csütörtöki Blikk, amely hírt adott az esetről.

A nő családi vállalkozása egy XVI. kerületi szálloda építésére vette fel a hitelt. Arra számítottak, hogy a kis hotel bevételeiből futja majd a havi 750 ezer forintos törlesztőrészletre, de nem így lett. Hamarosan ennek dupláját követelték rajtuk. 21 millió forintot visszafizettek, de aztán nem bírták tovább, a számlájukat zárolták, nyugdíjukból elvontak, a cég pedig csődöt jelentett.

Idén márciusban a bank már 109 millió svájci frankot, azaz nagyjából 28 milliárd forint körüli összeget követel Rusznaiéktól. Amikor felvették a hitelt, a visszafizetendő összeg 140 millió forint körül volt.

Ruszkainé állítja: éjjel-nappal dolgoztak, hogy fennmaradhassanak, 30 éve nyaralni sem voltak. A stresszt az egészsége is megsínlyette: ősszel infartkusa volt, szemét is műteni kellett – mondta a nő.

A végrehajtás ügyében Ruszkaiék pereskedni kezdtek, az első tárgyalást csütörtökön tartják a Fővárosi Törvényszéken."

hvg.hu/kkv/20140619_Ket_stadion_arat_koveteli_egy_magyarorsza/

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.10.10. 14:58:17

Ez tán jobban tetszene?

hartland.blog.hu/2011/05/24/nosztalgia_egy_nyolcvanas_lany_elbeszelese

Régi, de ilyesmiről szól.

Egyébként nem tudom teljes szívemből sajnálni a hotelost. A vállalkozás, az ilyen: lehet rajta nagyot nyerni, de bukni is. Nem tudom, mi a francot gondolt, amikor belevágott. Ha nyert volna, most ő lenne az élet császára, így meg, hogy elbukta, sír, hogy mentsék meg.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.10.10. 15:40:48

@Holger Hartland:

Ugye, most szórakozik velem? Vagy bolond?

95 millió forintos hitelből, amelyből 21 milliót törlesztenek, majd jövedelemarányosan vonják az adós nyugdíjából a további részleteket kb. hat év alatt 28 milliárdos követelés lesz? Maga szerint ez pech?

dive.hu 2014.10.10. 15:56:42

@Anticommunist Hungarus: Nem szoktam kommenteket irni, főleg csak olvasom,de most nem allom meg,hogy ne írjam le:ritka buta ember vagy.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.10.10. 16:11:10

@bbjnick: Írja már be a google-ba a nő férje nevét. Üzletember és máltai lovag, több megszűnt vállalkozással. Ja, és hotelt építettek hitelből havi 750 ezres törlesztővel. Nekem semmi bajom azzal, ha valaki a felső tízezerbe aspirál, de ha elbukja, utána ne sírjon már a kisemmizett kisember szerepéből.

Ami az összeget illeti: gyanús az egész, itt valami elszámolás vagy elírás történhetett, vagy valaki nem mond igazat. 2007 óta jól bedőlt a forint, akkori árfolyammal most 28 helyett 17 milliárd lenne a banki követelés. Egyébként 2007 augusztus óta késnek a fizetéssel. De 95 millióból 7 év alatt csak évi több, mint 100%-os kamattal lehet 17 milliárd még akkor is, ha közben egy petákot sem fizetnek vissza.

julianus02 2014.10.10. 16:28:55

@Holger Hartland: Az eredeti cikk a Blikken jelent meg.
www.blikk.hu/blikk_aktualis/28-milliardot-kovetel-gyorgyin-a-bank-2260221
Itt megtalálható a kitakart banki értesítő is.
Benne az összes forintban számított tartozás: 219 375 308 Ft.
Nem lejárt tartozása nincs, tehát minden tartozása lejárt, beleértve tőkét, kamatokat, késedelmi kamatokat is.
Majd közlik a teljes tartozás CHF-ben: 109 029 071
CHF

Figyelembe véve a két számot és az árfolyamot, valamelyik szám nem igaz. Valószínűsítem, hogy a Ft-ban kimutatott tartozás valós, de a forintból átszámított CHF adat elírás, vagy elszámolás eredménye.

julianus02 2014.10.10. 16:35:07

@bbjnick: Nézed meg az eredeti írást a Blikken. A banki értesítőn valami nem stimmel.

www.blikk.hu/blikk_aktualis/28-milliardot-kovetel-gyorgyin-a-bank-2260221

Helyes Írás 2014.10.10. 16:36:02

Az a paternalista kultúra, amelynek a visszarendeződésére fűzi fel BE mai rosszkedvű életérzését, valóban jól ismert mindannyiunk számára és történetileg is mindig létezett errefelé. Európának ezen a felén mindig kevesebb volt a személyes szabadság és a közösségi autonómia, mint nyugatabbra, de azért volt. Itt mindig nehezebb, rosszkedvűbb, biztonságkeresőbb volt az élet, mindig több kerülőutat kellett tenni, de időnként egész jól felzárkóztunk és mindig több lehetőségünk volt, mint tőlünk keletebbre. És a szomszédos társadalmak is hasonló összefüggések között éltek, sőt… A Kádár rendszer idején nekünk voltak jobb életlehetőségeink, még utána is egy ideig, most meg talán másoknak: cseheknek, lengyeleknek, észteknek. Az életérzés azonban nagymértékben függ attól, hogy a személyes értékrendünk milyen viszonyban van az éppen domináló értékrenddel. Akár hiszi BE, akár nem, nagyon sokan éltünk itt a Horn érában és a tehetetlenség nyolc éve alatt szinte depressziós állapotban, attól a világtól, ami akkor körülvett bennünket. Most, a kormányzat minden hülyesége és pökhendisége ellenére nincs ilyen érzésünk, mert az a szétesettség és szellemi -erkölcsi mocsok, ami akkor ellepett bennünket, ma legfeljebb a derekunkig ér. Azért jobb volt, 98 és 2002 között, de a kádári rendszer örökösei és szövetségeseik akkor minden(!) eszközt bevetettek annak érdekében, hogy visszavegyék a hatalmat. Győztek, de bele is pusztultak abba a győzelembe, s majdnem magával rántották az egész országot.

BE nagyon érzékeny a liberalizmus paranoiára, amit nagyon megértek. De hogy a mai ellenzék politikai és szellemi dominanciája idején ne lett volna hasonló fokú paranoia, az nem igaz. Tombolt a fasizmus és antiszemitizmus paranoia. Minden más vélemény mögött ezt keresték és találták, minden vitát ezzel a bunkósbottal csaptak agyon. Ez a paranoia egyik fő oka volt annak, hogy az ideológiai szembenállás már a rendszerváltás hajnalán kiéleződött. Mára gyilkos indulatokat érzékelek az ellenzéki oldalon ezekből az érzésekből kiindulva, és nem csak az időközben „önbeteljesítő próféciaként” szárba szökkent nácizmus és zsidógyűlölet ellen. A rendszerváltozás utáni történetet ennek a jelenségnek a feltárása és elemzése nélkül sajnos nem lehet megérteni.

Egy bölcsész nyilván a társadalomtörténeti és szellemtörténeti összefüggésekre érzékeny. Nem lehet eléggé hangsúlyozni ezek jelentőségét, főleg nekünk, akik még emlékszünk a marxizmus ostoba sémáira. De a gazdasági siker vagy sikertelenség azért erősen hat a társadalom viselkedésére és gondolkozására. A rendszerváltozás gazdasági szempontból kudarctörténet lett. A világválság hatására a görögök után mi omlottunk össze másodikként, és azóta sem sikerült felállnunk. Csoda-e, hogy a társadalom biztonság utáni vágya felülkerekedett a szabadság iránti vágyon? A viharos privatizáció sokkja után egymillió ember soha nem került vissza a munkapiacra. A Bokros csomag pedig azt üzente, hogy hiábavaló volt minden áldozat, belátható időn belül nem közelítjük meg az annyira vágyott nyugati életszínvonalat. 2002-ben a nyugdíjasokkal és a közalkalmazottakkal sikerült elhitetni, hogy őket ki akarják hagyni az osztozkodásból. 2008. és 2010 között azonban már minden középosztálybeli úgy érezte, hogy a napi megélhetése és a gyerekei felnevelése a tét. Nem a kijáró rendszer stabilitása, nem kedves BE, hanem, hogy tud-e télen fűteni, közlekedni, ruhát és tankönyvet venni a gyerekének. Itt valóban a „túlélésről” volt szó. De a szó szerintiről, nem a paternalizmusról. A modern életmód ugyanis nem hajlékony, mint a régi. Ez törik, ha nem bírja a súlyt.

Most négy év után is kérdéses, hogy a kormánynak sikerül-e egy életképes új modellt felépítenie. Ellenzéki „elemzők” és komment-terroristák óránként megjósolják az utolsó ítéletet, de azért ez még nyitott kérdés. Ha buknak, akkor nem a „liberális” ellenzék következik. Ha győznek, akkor a győztes jutalma az lesz, hogy a jelenlegi szorongás alól felszabaduló társadalom eltávolítja a győztest a hatalomból, mint Churchill-t vagy de Gaulle-t. Mert Orbán kihasználta a kétharmadot, annak érdekében, hogy időt és döntési lehetőséget nyerjen, de ha percenként elmondják, akkor sem igaz, hogy megszüntette a demokráciát. Csak egyszerre játszik klasszikus jobboldali és klasszikus baloldali húrokon és ezzel eltehetetleníti az ellenzékét. Nem új dolog ez a történelemben. Ilyet játszott pl. Bismarck is. S aki ilyet játszik az sok ellenséget szerez magának és bizony azokkal harcolni kell. Nem örömteli dolog ez, jobb lett volna 2002-ben tovább menni. A döntéseinknek vannak következményei.

Üzletfejlesztés · http://www.uzletfejlesztes.hu 2014.10.10. 17:01:20

Húba - addig bírtam, h mindenki látja kivéve Kamillás Gyugyót meg Orbánt... Egy olyan axiómarendszerből próbálod meg leírni a valóságot, ami már nem létezik :-). Rajta - sose jutsz vele sehova, a kis belterjes akolmelegen kívül nem veszik - lassan már érteni sem fogják :-)
Jobb lett volna ha a szabadság nagy barátai olyan országot csinálnak, ahol jó élni, amit érdemes megvédeni :-) Azt a fost, ami ezelőtt volt kár lett volna fenntartani :-)

'it's cool to know nothing' 2014.10.10. 17:04:09

Talán meg kellene nézni, hogy más, nem "túlélő", és BE által sikeresnek tarott társadalmak, országok hova jutottak.

Például ott van Csehország, vagy Szlovákia. Mára már csak a nevük van meg, gyakorlatilag megszűntek létezni. Pedig milyen engedelmesek, és szófogadóak. Talán Csehországnak van esélye még felébredni, de azt hiszem a szlovákok már végleg elvesztek, valamelyik környező ország egyszerűen beszippantja majd őket (osztrák-német vagy lengyel?).

Magyarország még egyelőre létezik. Talán mert túlélő nemzet.

(Lengyelország egy más nagyságrend, őket rövid távon ilyen veszély nem fenyeget)

julianus02 2014.10.10. 18:26:39

@bbjnick: Tévedésben vagy, mert nem az a téma, hogy amit írsz nem valós, hanem az a Blikken megjelenő banki értesítőben a 109 029 071 CHF nem lehet valós, ha a a felvett eredeti hitel 93 vagy 95 millió és közben törlesztettek. Amennyiben a bank a hitelt lejárttá tette és kiszámolta a tőketartozást, ennek kamatait és késedelmi kamatait, akkor a 219 375 308 Ft megfelel az annuitással számított tartozásnak. (Ezt a rendelékezésemre álló programmal ellenőriztem. A képletét egyébként a wikin is megtalálhatod. A sajátom egy excelben írt program.) Így valószínűsíthető, hogy a banki kimutatásban a 109 029 071 CHF téves közlés, elírás.

julianus02 2014.10.10. 18:33:05

@'it's cool to know nothing': BE amikor ezekkel az országokkal hasonlít össze bennünket, elfeledkezik arról, hogy náluk nem az volt a szlogen: Az állam rossz gazda, és másként vezényelték le a privatizációt, nem adósodtak el olyan mértékben devizában, sokkal jobb a gazdaságuk összetétele és az uniós támogatásokat döntően a reálgazdaságra fordították, kiegészítve állami támogatással.
Lengyelország esetében pedig döntő az is, hogy a rendszerváltozásukkor a meglévő hiteleiket konszolidálták.

high up! 2014.10.10. 18:58:13

Hogy miért végzi a magyar már 1100 éve rendre a lúzer orzságok között?

A válasz csupán csak pár szó: 80%-nyi ÁTLAGHÜLYEMAGYAR nemzete vagyunk. Bármilyen történelmi korszak is volt, ez az arány állandó volt. Ez itt a magyarázat mindenre.

1100 éve akarja a magyar utolérni a nyugati fejlettséget és a müveltséget, de sose tudja. No nem azért, mert a világ Hubble teleszkópokon lesi ezt a bolhafingnyi országot, hogy nehogy má jól mennyen nöki, mert akkor már küldi is a zsidókat meg a devizahiteleket meg a Tescokat - nem. A sorozatos nemzeti bukásoknak ez a primitív magyarázata csak az Átlaghülyemagyar fejében létezik.

A magyar attól lett a történelem állandóan bukásra ítélt nemzete, mert genetikailag szolga lelkű nép, átlag marha alacsony IQ-val. Szarik mindenre és mindenbe beleszokik. A magyarok 80%-ában nincsen több mint 70-110 IQ. Ez meg csak arra elég, hogy tudja, hogy mennyibe kerül a tojás a piacon, meg hogy Aurélio hányas csatornán pörgeti a farkát.

Kész, tény és való, hogy a helyzet viharos gyorsasággal romlik: az ország gazdasága és elismertsége 2010 után még nagyobb sebességgel szakad le az EU-tól, mint 2010 előtt. Az a vékony rétegnyi jelenlegi és potenciális értelmiség mind menekül el külföldre, - lassan már az óvodásként fogják ezt a lépést megtervezni, nem is várnak az érettségiig.

És hogy a mai állapotoknál maradjon az ember: nézze már meg mindenki, hogy ezek az ősi fidesz szavazók, milyen békés örömmel hagyják 2010 óta, hogy Orbaneszku ugyanolyan hülye hasznos hülye birkára vegye őket, mint ahogy gyúrtcsány vette hülye birkára az övéit.

És ebben van a nemzeti Összefosás lényege: az Átlaghülyemagyar kritizálni mindenkit tud, de amikor saját maga zabálja a gazdija szarát, akkor az neki egyenesen küldetés tudat. Ballibsi Átlaghülyemagyar - fidióta Átlaghülyemagyar: ezek mind ugyanabban a szarban hemperegnek, de csak a másik büdös nekik.

B. Eszter: ez a 80%-nyi Átlaghülyemagyar nem a történelmi korszakok túlélője, hanem a történelemben az örökös lemaradás záloga.

FOLYTASSUK!

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.10.10. 19:01:35

@bbjnick: Ugye nem azt akarja mondani ezzel a linkkel, hogy "igaz, mert az ATV-ben is volt"? Nevetséges volna. Itt valami nagyon nem stimmel. 95 millió 7 év alatt még akkor sem dagadhat 28 milliárdra, ha az adós egy fillért sem törleszt. Valószínűleg @julianus02: -nak van igaza, és elírták, a valós tartozás pedig 219 millió.

Egyébként meg vegye már észre az ügy abszurditását: egy máltai lovagné panaszkodik a Blikknek átlag nyugdíjas módjára. Egy máltai lovagné mondja, hogy 30 éve nem volt nyaralni és a belét kidolgozta. Nem arról van szó, hogy egy fiatal pár devizahitelt vett föl egy kétszobás panelra, hogy legyen hová érkeznie a gyereknek. Szállodaépítésre vettek föl akkora hitelt, aminek a havi törlesztője hét (7) átlagos keresetű ember akkori havi nettójának felelt meg. Ezek nem olyan kis- vagy középpolgárok, mint maga vagy én. Ők nagypályán akartak játszani, és vesztettek. Ez van.

high up! 2014.10.10. 19:10:43

@maxval a bircaman: "igaz az alap, azaz igaz, hogy a nyugat szolgai követése nem vezet sehová,"

Bruhaha. A tipikus "Lecsót eszik gatyában" Átlaghülyemagyar egy mondatban ledózerol minden követnivalót.

Ja bulgár birka, mi is a helyzet ezzel a haladokló, hanyatló nyugattal?
- a magyar/bulgár diplomások alig 20%-ának magasabb a fizetése, mint egy nyugati hanyatlónak a szociális segélye (teccik tudni, ez a munkenélküli segély lejárta után jár)
- hanyatló nyugatiak 100 milliói búslakodnak nyáranta szerte a világban, hogy mi a lófaxért kell már megint a Riviérán, Afrikában, meg Japánban nyaralniuk. Bezzeg a magyaroknak Gergelyiugornya is elég zsíros kenyérrel meg Turul ünnepséggel, oszt milyen boldogok!
- hanyatló nyugatiak 100 milliói szenvednek mentális betegségekben attól, hogy csak 38 órát kell egy héten dolgozniuk.
- hanyatló nyugatiak 100 millkió szenvednek attól, hogy az a politikus aki lop, vagy nem tud elszámolni a vagyonával az börtönbe megy

folytassuk?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.10.10. 19:22:13

@julianus02: @Holger Hartland:

Emberek, testvérek, most a hülyét játsszák vagy tényleg azok?:-)

A hírvideón az adós banya elmondja, hogy a bank négy alkalommal négy részletezőt adott ki a kérésükre, mind mást tartalmazott, csak a végösszeg egyezett mindegyiknél. Ezután fordult bírósághoz. A bank jogi képviselője úgy jelent meg a tárgyaláson, hogy bár megbízták, de neki semmiféle információja nincs az ügyről, a bírótól kapta meg az üggyel kapcsolatos dokumentációkat.

Négy alkalommal, négy különböző elszámolással, lehet tévesen ugyanazt a téves végösszeget megadni? Mennyire veszi komolyan a bank az ügyfelet, ha az ellene indított per tárgyalására úgy küldi ki a jogi képviselőjét, hogy az semmit nem tud az ügyről?

Maguk szerint ez mezei pech vagy elszámolási hiba?

julianus02 2014.10.10. 19:23:36

@Holger Hartland: Eléggé zavaros a téma, mert egy másik írásban már 300 millió forintról van szó és a hölgy nem az adós, hanem állítólag adóstárs és ahogy a hír szól; "ismert/elismert otthonvédő ". Ugyanakkor úgy néz ki, hogy egy összegben ki tudta volna fizetni a tartozást. Vajon az adós, hitelfelvevő miért nem ment el, miért nem jelent meg?
www.hirarena.com/300-millios-vegtorlesztesi-kiserlet-az-unicredit-bankban_567

Bell & Sebastian 2014.10.10. 19:43:29

Jóval egyszerűbben látom. Ami nem egy truváj, kettő napja ez van terítéken, akárkivel beszélek, második mondatban hozza a témát. Mintha minden ismerősöm Mandinerrel kelne és feküdne, pedig ez biztosan nem így van, csak egyszerűen a levegőben van.

A katolikus rendezési elvet (vagy tán etikát, erkölcsöt?) elcseréltük (konkrétan) erre a zsidó-cigány szarra, mert sokan úgy vélték, ez majd jóval kompatibilisebb lesz az Új Renddel.

A kádári szocializmus (mint parafrázisa a rég voltnak) még működött, ez már nem.

Nem tudom eldönteni, hogy BE csak adja a hülyét, vagy valóban az? Sok mindent észrevesz és felszed, de amit összerak belőle, az mindig jobban hasonlít egy partizán tökfödőjére tűzött veres csillagra, mint bármi másra.

Szép dolog a rugalmatlanság, csak előtte egyenes gerinccel kellett volna megmerevedni.

Tulajdonképpen ez is csak egy olyan eset, amikor a hozzászólások értékesebbek a posztnál. Külön-külön is, együtt meg pláne.

Holtpontra jutottunk, most kicsit megáll az idő és szétnéz. Számol, kik maradtak? Kevesen.

Robinzon Kurzor 2014.10.10. 21:53:30

@Holger Hartland: "Kovács úr szerette volna lecserélni régi, szakadt, szocialista melegítőgatyáját valami menőbb cuccra, ám az okosban leszervezett, féláron is hitelből kifezetett adidas helyett adiost sóztak rá."

Átdolgoznám, engedelmeddel:

Kovács úr régi, szakadt, szocialista tréninggatyája helyett egy minőségi Adidast szeretett volna, de az árát azért nem akarta megfizetni, és most, hogy a gagyi Adios is szétment és ott áll gatya nélkül, Kovács úr az Adidasra haragszik.

Robinzon Kurzor 2014.10.10. 21:54:50

@bbjnick:

Hiszékeny úr egy nihilista szkeptikus hozzád képest.

Robinzon Kurzor 2014.10.10. 21:59:31

@Holger Hartland:

Közben most látom, hogy milyen híres lettél: szemlézte a kommentedet a Mandiner.

Engedd meg, hogy elsőként gratuláljak! ;-)

Bell & Sebastian 2014.10.10. 22:03:22

@Robinzon Kurzor: Ezek szerint az övében csak több éca volt. Sebaj, Tóbiás.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.10.10. 22:26:28

@Robinzon Kurzor: Köszönöm. 15 perc hírnév. :) Nem először.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.10.10. 22:31:20

@bbjnick: Maga azzal indított, hogy, idézem "Mondok én is egy mondatot. Ez rövidebben, tömörebben és esszenciálisabban összefoglalja a rendszerváltást: Két stadion árát követeli egy magyarországi bank egy 95 milliós hitelért."

Ehhez képest most ott tartunk, hogy ez egyáltalán nem biztos, hogy így van, az ügy minimum zűrös, és nagyon úgy néz ki, hogy vagy valaki valamit félreszámolt, vagy valamelyik szereplő nem bontotta ki az igazság minden részletét.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.10.10. 22:35:41

@julianus02: Ez az egész nagyon zűrös. A máltai lovagoktól kezdve.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.10.10. 22:38:14

@julianus02: Ja, és hogy adóstárs. Hümm, hümm. hümm.

Robinzon Kurzor 2014.10.10. 23:00:46

@Bell & Sebastian:

Mindenesetre ma délben írta, én meg egy órája, nem tudván, hogy az eredeti úgy 7-8 órája a szemlefalon olvasható.

Robinzon Kurzor 2014.10.10. 23:03:27

@Holger Hartland:

Nem is értem, hogy lehet bébéjét ilyen témában komolyan venni.

Úgy jár szegény, mint egyszeri Népszabi-szerkesztő a Teller-levéllel: annyira szerette volna, hogy valódi legyen...

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2014.10.10. 23:30:38

@Bell & Sebastian: Na, asszem erre írta a jó loxony, hogy bizony magunkon kell kezdeni. De nem ő volt az első :)

@Holger Hartland: Tudja, érdeklődéssel olvasom már régóta, amiket ír,(disclaimer) de - most erre az esetre - nem érvényesíthető a korábban hangoztatott alapvetése, miszerint ha most éppen ők a gyengébbek, akkor inkább feléjük hajlik a szívünk/igazságérzetünk/stb.? Mondom én, aki ezzel akkor sem értettem egyet.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.10.10. 23:40:40

@Holger Hartland:

Egyáltalán nem olyan ezoterikus eset ez.:-)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.10.10. 23:41:45

@Robinzon Kurzor:

Mert nem valódi? Ha ez nem valódi, akkor mi az?

ALFI · http://blog.hu/user/166725/tab/activity 2014.10.10. 23:47:24

@Mihint: Érdeklődéssel olvasod ezt a faszt? Neked is vannak furcsa dolgaid.

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2014.10.10. 23:52:59

@ALFI: Hát, így van ez :) A "fasznak" vannak érdekes, és rokonszenves gondolatai/írásai, meg olyan is, amire fentiek nem igazak. Meg néha én is büfizek valamit, szóval kb. így megy ez :) Imola üdvözöl, meglepő módon még mindig kedvel Téged :) szvsz. ha rászolgáltál, légy kérlek kíméletesebb, nehezebb helyzetben van, mint Te.
A megszégyenítést csak tréfának szántam ;-)

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.10.11. 00:00:12

@Robinzon Kurzor: Furcsa esetet hozott elő. Ha Doomhammer lennék, ezt a topikot a furcsa pénz- és emberi ügyeket megtárgyaló kommentfolyammá változtatnám.

www.hirarena.com/300-millios-vegtorlesztesi-kiserlet-az-unicredit-bankban_567
1-2. kép: ősz néni..

www.kmfap.hu/index.php?article_id=78
Utolsó kép, jobbra: egy "dáma" (vagy hogy hívják a lovagnékat).

Ugyanaz-e?

Aztán ez is érdekes:
valasz.hu/itthon/lovagkor-16770/

Meg az "adóstárs" (nyilván a férje adóstársa). Hm, hm. Nagyon nem világos ügy ez. Végül is lehet, hogy jó példa a rendszerváltásra, csak nem biztos, hogy úgy, ahogy bbj gondolja.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.10.11. 00:03:13

@Mihint: Valamit félreértett, nekem nincs ilyen alapvetésem. Oké, a gyengéknek jár némi szimpátia, de mondom, itt nem egy kétszobás panelre fölvett hitel bedőléséről van szó.

@bbjnick: Többet tud róla, mint aki csak netről ismeri?

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2014.10.11. 00:18:45

@Holger Hartland: És, maga szerint van különbség? A maga szintjén pórul járt és bebukott vállalkozó inkább támadható, mint a panelhiteles, munkahelyét vesztett család?
Leszögezem, semmilyen részletet nem olvastam se fent említett szállodás vállalkozóról, se a kétszobás lakáshitelesről. Elfogadom, hogy nincs ilyen alapvetése, mint amit én Magának tulajdonítottam, de akkor jön az a kérdés, hogy milyen értelemben foglal Maga itten állást ebben a nagyon konkrét kérdésben? :)

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.10.11. 00:35:50

@Mihint: Sejtem már. Biztos valami olyasmit írhattam, hogy most kisebbeket kellene rúgni a ballibekbe, mert nem ők vannak hatalmon, inkább padlónak tűnik az a hely, ahol vannak. Ezt tartom is. De azért ez nem jelenti a szív odahajlását... na nehogy már. :)

Állást nem foglaltam, hacsak a "zűrös ügy" minősítés nem számít állásfoglalásnak. :) Vagy ha a sajnálat hiánya nem számít annak. Márpedig aki az elitbe célozza be magát, az kudarc esetén ne sírjon úgy, mint egy kifosztott rokkantnyugdíjas. Pláne hogy még le is tenné a végtörlesztésre a 300 milliót helyben. Disszonáns.

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2014.10.11. 01:05:05

@Holger Hartland: Hú, többrétű dolgokat érint, de most véletlenül van időm válaszolni :)
1, (undok dolog a számozás, de segít) Nem látom be továbbra sem azt, hogy miért is kéne bárkibe kisebbeket rúgni, aki lépten-nyomon visszaharap. Legyen ennek a neve "ballib" (én másnak nevezném, és nem-nem nem zsidó világösszeesküvésnek). Hogy a szíve nem hajlott oda, azon csak örvendezni tudok(elégedett kis tapsikolással), mindenesetre ha tudja, ha nem, önvédelemből döntött így.

2, Nincsen olyan ügy, ami nem zűrös :) (Maga nem kokettált még soha ügyvédbojtár csajokkal/srácokkal?) Van aki arra tör, hogy kétszoba összkomfort, van aki pedig szállodát építene busás haszon reményében. Mindenik kihasználja a kapcsolati hálóját, és elindul a gépezet!
Ámde közbejön valami.
Azt gondolja, hogy csak azért, mert a kifosztott milliók(!) igen, csak azért, mert ők nem juthatnak szóhoz, azért - és meg azért, mert ő is élt a jogával, amivel a paneles is - aki többre tervezett és vágyott, neki nem adható szó, mert hogy ő nem a maga kis életét akarta bebástyázni, hanem kicsit többre tört?
Ja, hogy letenné a 300 milliót helyben, akkor mégis mi a probléma? Csak nem az, hogy megfojtás vala, és több, mint a dupláját kérik a hitelért, plusz a befizetett összegek?
Nem is értem, miért problémázik ezen. Ugye, természetes az, hogy kvázi teljesíthetetlen feltételek alapján kapott Magyarország is hitelt, a törlesztőrészletek emelkednek, a törzstőke többszöröse ki van már fizetve, de mégis sokkal többbel tartozik az ország, mint annak előtte.
Ha ez természetes, úgy megértem, miért fitymálja ezt a kis nyafogást a burzsuj vállalkozótól.
Azt hiszem, ebben nem értünk egyet.

picur3ka 2014.10.11. 02:03:09

@Bell & Sebastian:

"Jóval egyszerűbben látom. Ami nem egy truváj, kettő napja ez van terítéken, akárkivel beszélek, második mondatban hozza a témát. Mintha minden ismerősöm Mandinerrel kelne és feküdne, pedig ez biztosan nem így van, csak egyszerűen a levegőben van."

Húha. Cserélje le őket.

Bell & Sebastian 2014.10.11. 07:52:08

@picur3ka: Tipikus

- Áá, szevasz, hogy vagy?
- Kösz, megvagyunk.
- Bővebbe?
- (itt jön az, amit taglalunk)

Lecserélném én mindet, mondjuk mosómedvére, haszna annak se sok van és legalább jópofák, csak aránylag kevés van belőle.

Bell & Sebastian 2014.10.11. 08:04:33

@Mihint: Rajta vagyunk a témán, nem hinném, hogy valaha is, még egyszer az életben üzleti kapcsolatba keveredek magyar munkaadó-megrendelővel. Magam ennyit tudok tenni a korrupció ellen. Pályázni meg nem szoktam.

@ALFI: Távgyógyítás is vállalsz? Deprimált az egyik kutyám, rájött, hogy megöregedett.

gyalog.galopp 2014.10.11. 08:24:07

@Holger Hartland:

Az egy mondatod igaz lehet egyik Kovács úrra, de semmi köze a rendszerváltáshoz.

A rendszerváltást egyetlen szóval lehet jellemezni, garázsbazár.

Kovács úr csak megbízta egy jó ismerősét néhány fölösleges holmi értékesítésével és most meztelen seggel ül az üres garázs közepén, fölötte az üres lakás.

Bell & Sebastian 2014.10.11. 08:41:44

@gyalog.galopp: Ezek szerint Kovač jól megszívta, ha még az ingatlanpiac átrendeződését is felvette a portfóliójába. Vagy beletették neki. Mondhatni, szopni maradt itthon.

ALFI · http://blog.hu/user/166725/tab/activity 2014.10.11. 11:41:55

@Bell & Sebastian: Már egy ideje távgyógyítással foglalkozom, de buzikat nem vállalok.
A kutyád is buzi?

mrZ (törölt) 2014.10.11. 12:00:01

Kovács úr irigykedve nézte a szomszéd legelőt.

Beeee, beeee

Bell & Sebastian 2014.10.11. 12:58:57

@ALFI: Ha meg tudod lepni hátulról, egészen biztosan viszonozni fogja.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.10.11. 20:58:23

" Erről kérdeztünk meg hozzánk, világlátásunkhoz közelebb álló, vagy éppen eltérő nézeteket képviselő véleményformálókat, publicistákat."

bloggereket mérnem kérdeztek meg?
meddig kell még félművelt retardáltakat olvasni?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.10.11. 21:10:23

"akik úgy tántorogtak az újrakezdés eufóriájától, mint akik beszívtak"

egy kultúrországban ez súrolná a dropropagálást tiltó törvényt nagynyilvánosság előtt. ez súlyosbító körülmény.

"Akiket ma tanítok..."

ez nagyon aranyos, csak ezeket a naplódba kéne írni kedves Eszter, ez a magánéleti irreleváns mese minket nem érdekel, szorítkozzunk a lényegre, ok?

"Kelet-Európa átalakulása pedig kifejezetten sikeres, ha például a Közel-Kelethez alakulásához hasonlítjuk"

sőt, ha afrikához hasonlítjuk, vagy a marshoz, akkor meg még sikeresebb: szinte tökéletes.
csak abból mi nem élünk meg.

"bulgárián kívül minden más posztszocialista ország gyorsabban fejlődik nálunk, lassan gazdagabb is, de mindenképp optimistább és energikusabb –, annak fő okát nem specifikusan ebben vagy abban a kormányban keresném.

nem hát, a nép a hibás, hogy nem irtotta ki a komcsikat 90-ben, kár hogy nem osztottak fegyvereket az utcán.
nem a kormányok hibásak? akkor kik kedves eszter? a gyíkemberek? lusták a magyarok nem termelik a gdp-t?

"a török idők óta örökítjük a boldogság titkos receptjeként, hogy kapaszkodj a családba, keresd meg a kerülő utat, ne akard megváltoztatni a törvényeket, csak ne tartsd be őket, ha éppen kényelmetlenek"

és ez specifikusan csak a magyarokra jellemző, és én azt nem tudom, hogy miért olvasom én babarci írását már megint. te minek írsz? neked még olvasni kéne

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.10.11. 21:23:14

"Mivel túlélő ország vagyunk – ne tévesszen meg senkit a néhány forradalom, amibe belekezdtünk"

ne tévesszen meg, mert ne tévesszen meg!
"túlélő ország" vagyunk hogy szakadna rád az ég. érvelni meg majd én fogok a hülyeséged mellett nem? a grafománok miért vannak még szabadlábon?

szerintem nem érdemes a mostani korrupciót meg a vh előtti korrupciót összehasonlítani, nem érdemes a besúgó történelemhamisítókra hallgatni.
a korrupció nem a magyar kultúra része, kedves Eszter.

"alig tíz év alatt kiábrándultunk a szabadságból és a szabad piacból"

milyen szabadságból? milyen szabad piacról? hogy lehet szabad egy olyan piac, ahol vagy posztkommunista oligarchák, vagy külföldi nagytőkések uralkodnak? lassan már sehol egy független szaki vagy egy meg kisboltos.

"ostorozhatjuk magunkat, hogy valaki elrontotta, és kérdezhetjük, hogy ki rontotta el − de kétlem, hogy ez vezet valahová"

bizonyára Eszter a nürnbergi bíróságon se ostorozná a nácikat. mert kétli hogy ez vezet valahová, - engedjük szabadon őket, ez nem vezet sehova kérem!

"Az rontotta el, aki nem érti a magyar túlélési stratégiát.
Vagyis mindenki, Horn Gyulán és Orbán Viktoron kívül."

mert ők értik? mert így reklámozzák magukat és propagandát gyártanak akkor már értik a nagy magyar izét?
mi az hogy mindeki? minden politikus, vagy minden állampolgár?

ostoba írás, csak ebben van igaza: "Mi többiek pedig csúszunk lefelé"

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.10.11. 21:27:36

@mrZ: így van, csak ebben nem értek egyet:
""Majdnem szabadpiaci kapitalizmus" csak 83-98 között volt,"

Robinzon Kurzor 2014.10.11. 21:31:48

@bbjnick:

Hát ez az: Hiszékeny úr nézőpontjából minden valódinak látszik.

Erről a sztoriról meg ordít, hogy valami lényeges tény kimaradt vagy nem úgy van.

Pont mint a Teller-levélnél.
És aki nagyon szeretné, hogy igaz legyen, az el is hiszi.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.10.11. 21:32:48

@vizipipa: ez igaz, de nemcsak a buta választópolgárok a felelősek, hanem a korrupt pártmédiumok is. és gyakorlatilag a korrupt pártrendőrség is, meg a korrupt pártbíróság is. a korrupt pártértelmiség simán mehet a média kategóriába

mrZ (törölt) 2014.10.11. 22:27:49

@tesz-vesz:
""Majdnem szabadpiaci kapitalizmus" csak 83-98 között volt,"

Arra az időszakra gondoltam amikortól az első társasági törvény lehetővé tette a gmk-vgmk-pjt-kisszöv féle kapitalizmust, (ie: munkából történő tőkefelhalmozást,) amit az első orbán kormány féle hitelbeöntés (ami később széchenyi terv néven futott) és importdömping tönkre tett. 83-tól mint a gomba nőttek ki a kkv-k, 98-tól felperzselt föld.
És azért "majdnem" mert cucializmus, később inflációs gazdaságpolitika és az állami maffia korlátozásai.

picur3ka 2014.10.12. 07:05:12

@Bell & Sebastian:

A kutyát tudnám ajánlani.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.10.12. 09:52:44

@Mihint: Szimpátiákról beszélünk, nem állásfoglalásról. (A "szimpátia" fogalmába most nagyvonalúan beleértve a másik oldalon az utálatot és a megvetést. :)) Nyugodtan lehet a ballibet bírálni - de minek, amikor ők most úgyse nagyon csinálnak semmit (mert nem tudnak), miközben a jobboldal egyre magasabb szinten űzi a lopást és a hazaárulást. A múltkor valamelyik kis mandineres azt fejtegette nekem a blogomon, hogy szerinte miért látszom én ballibnek. Érti? Egy mandineres. :) Ehhez vagy észből kell túl kevés, vagy arcbőrből túl sok.

Ami a hitel-ügyet illeti, ott sem akarnék állást foglalni. Zűrös az egész, valami nem stimmel. Itt is legfeljebb szimpátiáról lehet szó. Azt pedig már megírtam. (Egyébként nagyon is el tudom képzelni, hogy a "szegény áldozatok" valahogyan kiügyeskedik majd, hogy még jól is járjanak. De lehet, hogy tényleg szegény áldozatok lesznek. Passz, minden lehet.)

Pelso.. 2014.10.12. 11:47:36

@Holger Hartland: Nemcsak a hitel, hanem oly sok egyéb ügyben (mezőgazd. termelők, eü, sorolhatnánk, az okok persze különbözők) is gyorsan kreálhatók érvek a szimpátia mellett, így hamar eljutunk -no, nem előbbre-, hanem hogy mindenki szimpatikus mindenkinek, - érdekes lenne ez, a "dögöljön meg a szomszéd tehene is" országában.

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2014.10.15. 19:18:25

@Holger Hartland: Akkor szerintem maradhatunk a szimpátiánál, ez esetben szavam sincs :)

picur3ka 2014.10.15. 22:11:43

"Túlélő ország maradtunk "

Engem már a cím megörvendeztetett. Nem tudtam ugyanis, hogy ez így már eldőlt.

2014.10.20. 12:45:55

@maxval a bircaman: @tesz-vesz:

Csak tudnám, hogy az ilyen állami csecsen logó, élősdi, félelmetesen primitív és jellegtelen, polgárháborús hangulatot szító férgeket, mint a Babarczy Eszter, miért kell megszólaltatni a Mandin? Ha Magyarországon lenne felelős újságírás, az ilyenre a kutya nem lenne kíváncsi.

(Tudom, valakinek a haverja... Szeretője?)

2014.10.20. 12:47:24

@tesz-vesz: Mellesleg ezt a cikket te elolvastad? Nekem már akkor fájt a fejem, amikor elolvastam belőle két mondatot. :)

2014.10.22. 09:22:05

@tesz-vesz: Szerintem több Babarczy-tablettát ne vegyél be! Nagyon káros az egészségre. :)
süti beállítások módosítása