Mein Kampffal poénkodik a német viccpolitikus
2014. október 04. írta: bakó.bea

Mein Kampffal poénkodik a német viccpolitikus

martin sonneborn die partei.jpg

Azt kérdezte egy német képviselő Navracsics meghallgatásán, hogy Wass Albert és Nyirő József művei után a Mein Kampfot is bevezeti-e a magyar kormány kötelező olvasmányként. Micsoda botrány! Háborog a magyar sajtó és a politika – mindkét oldalon. Szögezzük le: a kérdező, Martin Sonneborn a német viccpárt, a Die Partei képviselője, korábbi televíziós szatirista. Nem kell viccesnek tartani a humorát, de emiatt nem kell az egész európai politikumra vonatkozó messzemenő következtetéseket levonni

„Tisztelt Navracsics Úr!” – kezdte felszólalását magyarul a német viccpárt egyetlen képviselője, Martin Sonneborn az EP kulturális bizottságában. „Az Ön országában olyan antiszemita szerzők, mint Wass Albert, Nyírő József, vagy Tormay Cécile munkássága, az iskolai tananyag részét képezik” – folytatta immár németül. (Navracsics közben levágott egy „jajj már megint”-arcot.) „A magyarok 21 százaléka szimpatizál a szélsőjobbal. Ha Önt oktatási, kulturális, ifjúsági és állampolgársági ügyekért felelős biztosnak kinevezzük, remélhetjük-e, hogy Adolf Hitler Mein Kampf-ja vagy A Nemzetiszocialisták kis ABC-je Göbbelstől az európai ifjúság kötelező olvasmánya lesz?” – tette fel a kérdést Sonneborn tökéletes pókerarccal, miközben a képviselők soraiban elfojtott nevetés hallatszott. Navracsics erre szigorúan leszögezte, hogy zéró toleranciát hirdet az antiszemitizmussal szemben, aztán arról beszélt, hogy Magyarországon virágzik a zsidó kultúra és hasonlók. Persze képzeljük el, akkor mi lett volna a reakció, ha poénkodva válaszol a kérdésre.

Sonneborn nem kímélte egyébként a digitális területért felelős német biztosjelöltet, Günther Oettingert sem, sőt, Navracsics ehhez képest megköszönheti a könnyű kérdést. Sonneborn arra volt kíváncsi a felejtés jogával kapcsolatban, hogy hogyan akarja Oettinger elkerülni, hogy a róla az interneten meglévő kínos információk eltűnjenek. Példaként említette, hogy Oettingertől húsz évvel ezelőtt elvették a jogosítványát ittas vezetés miatt, vagy hogy Hans Filbinger egykori CDU-s politikus temetésén elmondott gyászbeszédében Oettinger tagadta, hogy Filbinger nemzetiszocialista lett volna. Az Oettingerről a felejtés joga alapján „elfelejthető” információk felsorolása után – a bizottság hangos derültségére – Sonneborn megkérte a biztosjelöltet, hogy angolul válaszoljon – ezzel utalva Oettinger hiányos angoltudására és akcentusára. A német biztosjelölt sem volt éppen humoránál, ugyanis kimérten – németül – azt válaszolta, hogy ő támogatja a felejtés jogát és egyébként az említett eseteket megírta a sajtó, így biztosan nem fognak elfelejtődni. Aki politikával foglalkozik, azt a sikereivel és a kudarcaival együtt fogják egész életében megítélni – tette hozzá Oettinger. Eközben egyébként Sonneborn tüntetően feltette a fejére a fülhallgatót, hogy angolul hallgathassa meg a választ.

Martin Sonneborn mindenesetre a Navracsicshoz intézett kérdésével azt mindenképp elérte, hogy személye és apró viccpártja ismert legyen a – külpolitika iránt egyébként nem nagyon érdeklődő – magyarok előtt. Kapott persze hideget-meleget jobbról és balról egyaránt, de a magyar reakciók csak a legritkább esetben vették le, hogy az akciója poén akart lenni. A Gyurcsány-párt például vérkomolyan érdemi kérdésnek tartja, hogy Navracsics kötelező tananyaggá tenné-e a Mein Kampfot. A jobboldali sajtó, például a Magyar Nemzet azon van kiakadva, hogy hogyan vehette magának a bátorságot a német politikus egy ilyen kérdésre, és mekkora „cirkusz” van az EP-ben a meghallgatásokon. Bár a Magyar Hírlapnál arra már rájöttek, hogy egy viccpolitikusról van szó, Máté T. Gyula szerint ez – mármint, hogy Sonneborn bejutott az EP-be – „a német választók szellemi színvonalát, demokratikus elkötelezettségét és az európai értékekhez való komoly hozzáállását jelzi ”.

Ja, kérem, akkor a magyar választók szellemi színvonalát, demokratikus elkötelezettségét és európai értékekhez való komoly hozzáállását a magyar politikum jelenlegi állapota jelzi. Sőt, a magyar bíróságok színvonalát meg az, hogy véletlenül épp úgy jegyezték be a Kétfarkú Kutya Pártot, hogy még az önkormányzati választáson se tudjon elindulni. A lesajnált német demokratikus kultúrában a cikk téves megállapításával szemben a Die Partei elindult volna a német parlamenti választásokon, csak nem jutott be a Bundestagba az öt százalékos küszöb miatt. Az EP-választásra vonatkozóan viszont a német alkotmánybíróság az év elején eltörölte a küszöböt, így a viccpárton kívül bejutottak például az állatvédők és a neonácik is. Persze akkor már jobb lett volna, ha inkább még egy-két viccpárti jut be, de hát nem mi döntünk erről.

Érdemes hozzátenni, hogy számszerűen Németországban küszöb nélkül is nagyjából annyi szavazat kell egy EP-mandátumhoz, amennyi szavazat nálunk az 5 százalékos küszöb eléréséhez szükséges. A Die Partei például 186 ezer szavazattal 0,6 százalékot szerzett és így jutott egy mandátumhoz. Ehhez képest Magyarországon, ahol van 5 százalékos küszöb, az ezt épp hogy elérő LMP ennél kevesebb, 116 ezer szavazatot kapott, és ezzel szintén egy EP-mandátumot szerzett. A két ország mérete közti különbség abból a szempontból nem releváns, hogy az Európai Parlamentben nem országok képviseltetik magukat, hanem az európai polgárok összessége, az „európai nép” – elvileg, de a nagy országok polgárainak szavazatai így is sokkal kevesebbet érnek az EP-választáson.

Végezetül: miért lenne a direktben viccelő Sonneborn komolytalanabb, mint a rasszizmussal és diktatúrával riogató kérdéseket nap mint nap halál-komolyan feltevő magyar liberális és baloldali aggódók, vagy például a Gój Motorosokkal fogadást kötő Szanyi? Könnyen lehet az is, hogy Sonneborn már megbánta a képviselőséget, ugyanis jól menő szatirikus showműsorát kellett otthagynia a ZDF német köztévében. A deklarált eredeti terv az volt, hogy egy hónap után lemond, és átadja a helyét egy párttársának, majd ő is lemond egy harmadik javára és így tovább, hogy így jó sokan lehúzzák az EU-t egyrészt fizetéssel, másrészt a képviselőség után hat hónapig járó juttatásokkal. Aztán ez nem jött össze, kiderült, hogy nem így működik, és legkorábban egy év múlva tud majd lemondani: jövő nyárig tehát még biztosan láthatunk Sonneborntól vicces – vagy legalábbis annak szánt – megnyilvánulásokat.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr96755603

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mein Kampffal poénkodik a német viccpolitikus 2014.10.04. 12:52:01

Nem kell a német viccpárti EP-képviselő kérdése miatt az egész európai politikumra vonatkozó messzemenő következtetéseket levonni.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vizipipa 2014.10.04. 12:03:35

" olyan antiszemita szerzők, mint Wass Albert,"

Wass Albert, mint politikus, antiszemita? Vita tárgya.
Wass Albert, mint szerző, antiszemita? Mely alkotásai bizonyítják?

Titimataifaaaro 2014.10.04. 12:48:10

Ja, tényleg nem kell felháborodni, hogy az EP-ben hivatásos hülyék ülnek. Az EP-t direkt azért tartjuk gondolom, hogy az ilyenek se haljanak éhen.

Titimataifaaaro 2014.10.04. 13:21:55

Azért összességében Navracsics elvtelen, seggnyaló válasza a kérdésnél is felháborítóbb volt, bár biztosnak gondolom pont ezért lesz tökéletes.

wantaan 2014.10.04. 15:09:26

Alighanem nagyon mellé lőtt Orbán amikor Navracsicsot jelölte. Navracsics tényleg egy seggcleaner volt és az is marad. ....csak most majd Orbán segge helyett az Eu bürokraták seggét fogja nyalni. Van olyan vastag bőr a képén ,hogy amint pár trafikért tudott hazudni a nemzet szemébe ,úgy pár ezer Euróért is tudni fog. A Zemút 25 év szégyene ez az ember ...s persze az egész nemzetünkké.

Bloodscalp 2014.10.04. 15:30:06

Dr. Mogács a jelenlegi magyar politika egyik leghitelesebb alakja. Egyetlen forint közpénzt sem lopott el azt hiszem.

P1sty 2014.10.04. 15:32:22

Azért a két mű közé nem kellene egyenlőségjelet tenni: a "Mein Kampf" egy olyan mű, amire egy komplett világháborút alapoztak, Wass Albert meg csak egy közepes színvonalú, rózsaszín felhőkkel körbevett Erdély-képet tud felmutatni, ami nekünk kedves, de tőlünk nyugatra kb. semmit nem mond. Előbb ugrik be nekik Lugosi Béla Drakulája, mint W.A.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.10.04. 15:44:18

@P1sty:

Azért abban talán megegyezhetünk, hogy Wass Albert jobb író, mint amilyen humorista Martin Sonneborn:-)

huKKK 2014.10.04. 16:05:32

@bbjnick:

Lehet,
de szögezzük le azt is, hogy M. S. nézettsége a ZDF-en nem múlta alul
Albert bácsi műveinek "nézettségét".

huKKK 2014.10.04. 16:19:39

@vizipipa:

Jogos kérdés,
hogy Wass Albert fun-ként tudomásul akarom-e venni
Albert bácsi cionista nézeteit, vagy tagadom-e.

vizipipa 2014.10.04. 16:54:25

@huKKK:

volt egy kérdés, "Mely alkotásai bizonyítják?"

Tudsz felelni? Nem. Akkor erről ennyit.

2014.10.04. 18:07:41

Kedves Bakó Bea!

Ez egy idióta kérdés függetlenül attól, hogy a kérdező néppárti, szoci vagy éppen "viccpárti". Idióta kérdéseket pedig leginkább idióták szoktak feltenni, és ezen nem változtat az, hogy te a magyar politikából is tudsz mondani idiótákat. A kérdést pedig nyilván egy gúnyos beszólásnak szánta. És nem a demokráciát féltő EP képviselőkön akart gúnyolódni, hanem az általa antiszemitának tartott magyar kormányon. Nem tudom, mitől lenne más ez a kérdés csak azért, mert nem mondjuk egy sima szoci képviselő teszi fel, hanem egy viccpárti. És az, hogy ilyen kérdések hangzanak el egy biztosjelölt meghallgatásán, az bizony ciki. Németországnak is és Európának is.

Bell & Sebastian 2014.10.04. 19:02:51

Helyzetkomikum.

Navra és kérdezői mindnyájan tudják, hogy a széket háttéralkukkal sikerül megszerezni vagy elveszíteni, a kérdezősdi csupán parasztvakítás.

Na mármost, közülük csak egy van, akinek illik komolyan vennie a szerepét, a többiek tét nélkül dobálhatják a habos tortát.

A hitlerezés nemcsak a magyar levegőben van benne, de azért az különbség, hogy a németeknél időnként születnek egészen igaz visszatekintések is.

Az, gondolom, nemcsak nekem tűnt fül, hogy míg egy első világháborús filmben németeket emlegetnek, pár évvel később ezek már gaz nácik, mind egy szálig. Miért is? Hadd ne mondjam.

A Mein Kámpf megismertetése nem is lenne haszontalanság, ugyanis azonnal nyilvánvaló lehetne mindenki számára, hogy egyrészt nagyobb a füstje, mint a lángja, másrészt a világ nem sokat változott azüta, mióta megírták, az meg csak a ráadás, hogyan olyaok követik a logikáját, akikről még csak nem is feltételezzük alapesetben, mert képesek beborítani a szaros turtát is édes cukormázzal, csorogjon a nyál!

Elég komikus egy olyan, meggyőződéses antifasiszta (kommunista szóhasználattal), akinek fogalma nincsen arról, mi ellen van (ezért mi mellett?) és még szét is tudja választani abban a zavaros fejében a két világháborút.

A német humorról meg annyit, hogy teljesen más srófra jár az agyuk, mint például egy elnémetesedett, harmadik generációs bevándoroltnak. A sövényen túlra teremni kell és nem elég átmenni vagy születni.

Ezért, pár napi gondolkodás után (nem egyszerű), én is azt mondom, posztolóval együtt, hogy a háromórás majomparádé csúcsa volt ez a beszólás.

Aki értette, csak annak, aki nem, az bizony hülye maradt.

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2014.10.04. 20:01:03

@Bell & Sebastian: Hosszan mondta el, a lényegen azonban nem változtat. Ha értenék, kapva kapnának rajta, azonban gépük ezt nem engedi meg nekik.

Dr Fülig Jimmy 2014.10.04. 21:36:11

A magyarság jelentős része nem alkalmas az együttélésre. Nem alkalmas arra, hogy emberek között éljen. A magyarság ezen része állat, és állatként viselkedik. Akkor és azzal akar üzekedni, akit és ahol meglát. Ha ellenállásba ütközik, gyilkol. Ott és akkor ürít, ahol és amikor rájön. Ha valamiért ebben akadályoztatva érzi magát, gyilkol. Az kell neki, amit meglát. Ha nem kapja meg azonnal, elveszi és gyilkol. A magyarok ezen része bármiféle emberinek nevezhető kommunikációra képtelen. Leginkább tagolatlan hangok törnek elő állati koponyájából, és az egyetlen, amit ért ebből a nyomorult világból, az az erőszak. "
(Bayer Zsolt, FIDESZ, Madach-dij)

toportyánzsóti 2014.10.04. 21:40:57

Magyarországot viccpárt vezeti aki kétharmados felhatalmazásról vakít,pedig csak a választók kevesebb mint negyede szavazott rá ezermilliárdokba kerülő törvénysértések százait elkövető választási csalás ellenére.

mikka 2014.10.04. 22:06:46

Talán ki kellene ebből a bohózat klubból lépni. Egyik tehetségtelenebb mint a másik. EU? Fuck the EU as Nuland said so..

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2014.10.04. 22:13:33

@ALFI: Régen nem beszéltem vele, és minimum illetlenség, hogy ilyesmit szóba hozol nyilvánosan. Nagyon nem célom, hogy megszégyégyenítselek.

mikka 2014.10.04. 22:32:40

@Bell & Sebastian: Szerinted melyik ország az amelyik állandóan, szünet nélkül, háborúról háborúra a befolyási övezetének nagyobbításán dolgozik??? vagy mondjuk úgy ideológiai életterének nagyobbításán :)

Zerwikaptur - Hármat egy csapásra! 2014.10.04. 22:34:03

"Kapott persze hideget-meleget jobbról és balról egyaránt, de a magyar reakciók csak a legritkább esetben vették le, hogy az akciója poén akart lenni."

Egy németnek ez lehet, hogy jó poén, de annyi év EU-s cseszegetés után egy magyar nem igazán tud rajta mosolyogni.

hidegsegg 2014.10.04. 23:02:47

@huKKK: És ez a "fun" ez mi akar lenni? Mert a "főn" az pestiesen szólva egy száraz meleg bukószél, van értelme, de mi lehet a "fun"? Funszőrzet, vagy mi?

ALFI · http://blog.hu/user/166725/tab/activity 2014.10.04. 23:03:52

@Mihint: Ehja, micsoda illetlenség, kíváncsi lennék, ki tudja még azok közül, aki ezt olvassa, hogy ki az az Imola, meg hogy mivel tudnál megszégyeníteni?

Bell & Sebastian 2014.10.05. 00:34:55

@mikka: Van róla konkrét elképzelésem, mint ahogyan mindenkinek, így Navracsicsnak és Sonneborn -nak is.

Az a szép ebben, hogy mi tudjuk, hogy ők tudják, hogy mi tudjuk.

Bell & Sebastian 2014.10.05. 00:38:01

@Mihint: Több értelme lenne, ha csak akkor válaszolnék, amikor ellentmondok. Ezért ez nemválasz.

Istóczy úr · http://kuruc.info 2014.10.05. 02:24:18

A humor, mint tudjuk pont az ehhez hasonszőrű alakoktól, ellenzéki műfaj.

Szélső-Libéria tele van ilyen seggfejekkel, mint ez a "humorista".

Istóczy úr · http://kuruc.info 2014.10.05. 02:27:00

Különösen vicces volt egyébként, amikor úgy szólította Navracsicsot, hogy Navra ... mmm ... csics. Humoros horvátozás (?) volt két mejkampozás között a szélsőliberálistól.

MACISAJT 2014.10.05. 03:25:46

Vicc, mi? No akkor nézzük, a hazai bal- és/vagy hiszteroliberálisok ujjongása közepette ki intézett legutóbb kirohanást Magyarország ellen:

Victoria Jane Nuland (born 1961) is the Assistant Secretary of State for European and Eurasian Affairs at the United States Department of State.

Early life and education

Nuland is the daughter of Yale bioethics and medicine professor Sherwin B. Nuland, whose original surname was Nudelman. Victoria’s paternal grandfather was Meyer Nudelman from a family of Jewish immigrants who came to New York City from the Russian Empire."

Arthur Bloch 2014.10.05. 05:28:51

Örömhír: megnyilatkozott az ....."ÚR", - miszerint a humor ellenzéki műfaj!!! - E megnyilatkozás pedig - "a jobb szalonokban mondaná Ő.." - errefelé a kurucok honában - úgy mondják: BLŐDLI, azaz röhej.-Az már más kérdés,hogy hol van még vicc-párt, - nálunk "jobb és bal" vicc-pártok vannak,- meg ilyen vicc-urak.

Conchobar 2014.10.05. 07:58:46

Ennek a viccpolitikusnak EP-beli léte a bizonyíték arra, hogy a nyugati típusú demokráciát maguk a nyugatiak se látják demokráciának. Ugyan egy kisebbség áll csak a német viccpárt (meg cseh sörpárt és egyebek) mögött, mert a többség (Magyarországon) még hisz abban, hogy a baj nem magával a rendszerrel (a nyugati típusú demokráciával) van, hanem csak a politikusaival, a működtetőivel

Conchobar 2014.10.05. 07:59:44

@Conchobar: jav: a többség (Magyarországon is)

bontottcsirke 2014.10.05. 08:27:25

A 21%-ból lesz 81 % is, ha így folytatjátok.

Katalin Kovácsné Földesi 2014.10.05. 08:30:08

@bbjnick: Nem biztos, hogy a németek is jobb írónak tartanák WA-t, mint S-t... és ez nem csak a fordításon múlna

tisztapista 2014.10.05. 08:30:57

"Tisztelt Navracsics Úr!

Az Ön országában minden télen megölnek több százezer disznót. Ha Önt ide beválasztjuk, akkor Önök meg fognak ölni minket, EP képviselőket is?"

Szerintem ez nem vicces, hanem szánalmas torzítás.

huKKK 2014.10.05. 10:20:59

@hidegsegg:
Nagyon elkanyarod tőlem.

@vizipipa:
Berti bá't nem a sminkje jellemzi."Cionista" nézeteit nem rejtette véka alá.

huKKK 2014.10.05. 10:45:42

@hdgsieegg
Jav.:
+ott
Nem az itt a kerdes,hogy kiterem mifun.
Reszletkerdes,hogy kifungott hova.
Ne menjunk bele a kiejtesbe.

huKKK 2014.10.05. 16:21:08

Nekem tetszik
M.S. humora.
Következetességét igazolja, hogy
G.O. -t sem kímélte.

N. Úrtól kreatívabb reakciót vártam.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.10.05. 20:20:30

@vizipipa: ráadásul Tormay se antiszemita egyértelműen. hisz a Pester Lloyd újság főszerkesztője szinte a barátja volt.

az hogy látja hogy van bizonyos zsidókérdés, zsidó nacionalizmus, még nem tesz antiszemitává. ahogy az se, ha nem akarjuk hogy a zsidók irányítsák az országot.
nem akarom én se, h pl a kínaiak irányítsák az országot (vagy a zsidók), nem feltétlenül fogom attól még utálni a kínaiakat, és ettől függetlenül se fogom kedvelni még jobban ha pl tömeges kínai bevándorlás történik az országunkba.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.10.05. 20:22:56

@wantaan: az ilyen posztokba ezek valóak, ezek szinekúra posztok az elv hű, tehát hazaáruló embereknek a homokozóba. jól elvannak egymással, miközben elhitetik, hogy egy közösség az unió, csak a németnek az órabére több, mint a magyarnak a napi bére. de ez amúgy nem számít egyeseknek, csak a GDP az maradjon. persze hogy a GDP is teljesen fals, adócsaló számokra épül, azt ne mondjuk el turuléknak, még egy világ dőlne össze bennük.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.10.05. 20:28:46

@grundigg: egyetértek, mondjuk látni kéne hogy tezszi fel a kérdést, de én akkor se látok benne humort. csak lenéző gúnyolódást.
ezekszerint Wagnert se lehet hallgatni? kéne minden egyetemen, művészeti, bölcsész karon az első év előtt egy kérdőívet kitölteni a gólyáknak, azzal a kérdéssel "Ön szereti a zsidókat?". amennyiben a válasz nemleges, azonnal el kéne tanácsolni az ürgét.

akik meg nem egyetemen lesznek művészek és antiszemiták, azokat meg csak simán tarkón kéne lőni.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.10.05. 20:31:35

@Mihint: szeretném olvasni már a hülyeségeimet. arról volt szól egy fél éve, hogy nyilvános lesz

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.10.05. 20:34:39

@tisztapista: haha, ez komoly? :D ez nagyon jó vicc lenne pedig, ezt tényleg elmondta?

toportyánzsóti 2014.10.05. 21:33:35

@MACISAJT: Nem vagy 1 lángelme hisztero mélymagyar,inkább csak szociopata.

Istóczy úr · http://kuruc.info 2014.10.05. 21:46:29

Tanulságos, hogy sosem az igazán vicces alakokkal "viccelődnek" ezek a viccmesterek, mint például a falusi vizesnyolcassal vagy a szélsőliberális libatolvajjal, hanem azokkal, akik számítanak.

És minél jobban számítanak a célpontok, és minél jelentéktelenebb a "humorista", annál ócskább és annál "ellenzékibb" a "humor" is.

Navracsics nevén például remekül elvihogott ez a rusnyaképű, miközben Tavaris elvtársról csak a legnagyobb tisztelettel ejtenek szót ugyanezek.

Baldrick68 2014.10.06. 08:34:57

@mikka:
Ezaz lépjünk ki a francba.
A nagy szovjetúnió tárt karokkal vár.
Sőt az lenne a legjobb ha egyből vissza is mennénk ősink földjére már Ady is megénekelte és most is igaz:
"Szeretett úri véreim: a serleg tele. Nincs már itt nekünk semmi keresnivalónk: gyerünk vissza Ázsiába!… Egy kis helyet talán kapunk, persze lehetőleg távol még az ázsiai kultúrára hajlandó népektől is. Bejöttünk – agg krónikások szerint – hős Álmossal s Árpáddal és társaival. Menjünk vissza Rakovszky Stefi, Lengyel Zoltán, ifj. Móricz Pál s a többi nyomában. De menjünk, míg – lehet…

E dicső, gazdag történelmű úri népségtől lakott ország tegnap szerencsésen elérte a legbalkánibb nívót. Az a gyalázatosságában is mulattató komédia, mely ez ország keserves parlamentjében tegnap lefolyt, bele fog kerülni a történelembe. Egy futó percig szeretnék honáruló „nemzetiségi agitátor” lenni, hadd tudnám kellő érzékenységgel felfogni a magyar parlamentben lefolyt skandalumot. Ilyen megríkató baromság megérésére mégsem voltunk berendezkedve, pedig elkészültünk mi már minden megérhetőre.

Parlament kell ennek az országnak? Kancsuka, nem parlament. Azaz dehogy kancsuka. Kisdedóvó, gyermekkert és sok-sok türelem, ha e dicső erényből maradhatott volna valami a huszadik századra.

Vázsonyi Vilmos, az egyetlen magyar népképviselő, akit öntudatos nép választott, nem juthat szóhoz a magyar parlamentben. Nem engedik szóhoz jutni a gyermekek, akik haragusznak, mert kinizsisdi s malomkősdi játékukat megzavarta, a gyermekek, akik, hajh, tizenkilencmilliomod magunk szerencsétlen bőrén kockáznak és malomköveznek.

Az immár legbalkánibb parlamentnek ez a botránya irtózatos, kegyetlen világosságot adott a mi szemeinknek. Olyan titkot világított meg, amit jaj de jó lett volna sohasem tudni. Megtudtuk hogy a magyar parlamenti gyermekek mind egyformák: esküdjenek bár a kétfejű sas karmára, a Széll Kálmán harmatozó pattanására, Kossuth Lajos kalapjára, pápa csalhatatlan őszentsége papucsára, bármire. Obskurus agyuk velejének vastag burkát csak egy kicsit kell megkarcolni, ott zsibongnak előttünk a maguk siralmasan hasonlatos voltukban.

Kultúr-bestiákat mondott Vázsonyi? A kultúra isteni nevében vétózunk e címadományozás ellen. De a bestiák reputációja érdekében is, mert a bestiák mindig ki merik a fogukat mutatni, nem csak akkor, mikor demokrata képviselővel van dolguk.

Szeretett úri véreim, Ázsia ordított fel tegnap bennetek. A nosztalgia, a nomád, baromi ember méla vágyakozása rohamba tört ki. Nem voltam ott, de látom a képet. Középen az agyonhajszolt egyetlen intellektus. Sokat tud, sokra vágyik, merész a hite, elszánt a munkája, nagy a gyűlölete. És – óh szörnyűség – ősei a Jordánon átkeltek. Ez a kis zsidó óriás közöttük. Ezt az óriást fiatalon fölkapta szárnyaira a hír, imádja őt sok ezerek tömege, s tud… Ez, ez a legborzasztóbb! Ez az ember mer tudni közöttük, a tudatlanok között! De meg hogy ez az ember zsidó! Ott áll zavarodottan a középen. Egy harsány szitok hallszik. Lengyel Zoltán kiáltott, egy ifjú együgyű, ki hiányos intelligenciájával más, kultúr országban evőkészlet tisztító sem lehetne. Meg Leszkay úr, meg Rakovszky úr, meg a többi jólismert idióta. És Vázsonyi egy egyfogatú kocsin futtat el ebből a komédia házból, hova bekerülni idestova erkölcsi halál lesz.

Szeretett úri véreim, értsük meg egymást. Kinizsi fáj ugye és a malomkő? A keleti nomád lomhasága lázadt fel ugye, hogy semmisítsük meg ezt az embert még a Krimiából velünk hozott eszközökkel, mert tanulni, tudni, s az ő fegyvereivel állni vele szemben nem tudunk. Ugye így van szeretett úri véreim? Mert csak így lehet menteni ezt a világra szóló skandalumot.

Ha ugyan így is lehet. De aligha. Néznek bennünket kultúrnépek. Látják képtelenségünket a haladásra, látják, hogy szamojéd erkölcsökkel terpeszkedünk, okvetetlenkedünk Európa közepén, mint egy kis itt felejtett középkor, látják, hogy üresek és könnyűk vagyunk, ha nagyot akarunk csinálni, zsidót ütünk, ha egy kicsit már józanodni kezdünk, rögtön sietünk felkortyantani bizonyos ezeréves múlt kiszínezett dicsőségének édes italából, látják, hogy semmittevők és mihasznák vagyunk, nagy népek sziklavára, a parlament, nekünk csak arra jó, hogy lejárassuk. Mi lesz ennek a vége, szeretett úri véreim? Mert magam is ősmagyar volnék, s nem handlézsidó, mint ahogy ti címeztek mindenkit, aki különb, mint ti. A vége az lesz, hogy úgy kitessékelnek bennünket innen, mintha itt sem lettünk volna.

Legyünk ez egyszer számítók. Kerekedjünk föl, s menjünk vissza Ázsiába. Ott nem hallunk kellemetlenül igazmondó demokratákat. Vadászunk, halászunk, verjük a csöndes hazai kártyajátékot, s elmélkedhetünk ama bizonyos szép ezredéves álomról.

Menjünk vissza, szeretett úri véreim. Megöl itt bennünket a betű, a vasút, meg ez a sok zsidó, aki folyton ösztökél, hogy menjünk előre. Fel a sallanggal, fringiával, szentelt olvasókkal, kártyákkal, kulacsokkal, agarakkal, versenylovakkal és ősökkel! Menjünk vissza Ázsiába!…

Ady Endre

NN 1902. január 31."

Istóczy úr · http://kuruc.info 2014.10.06. 12:54:16

@Baldrick68:

Vázsonyi zsidó, Ady pedig zsidofil alkesz volt, ugye? Ennyi erővel Imre Kertészt vagy Ákos Kertészt is idézhettél volna, ha már a saját szavaiddal nyúl vagy magyarozni.

Kandeláber 2014.10.06. 18:13:36

@Baldrick68: A filoszemita-hungarofób hadybandi líráját leginkább ezzel a Karinthy által írt stílusgyakorlattal lehet jellemezni:
Nem dolgozni jöttem ide
Nem dolgozni jöttem ide
Törpe-fejű, mit akarsz tőlem?

Nehéz munka az enyém
Nehéz munka az enyém
Mi vagyunk az Új Undokak.

De jött hozzám egy törpe
De jött hozzám egy törpe
S kérdezte, mit akarok?

„Ti vagytok az Új Undokak
Ti vagytok az Új Undokak
Menjetek dolgozni ti is.”

Felgerjedt szittya vérem
Felgerjedt szittya vérem
S rászóltam Törpe-fejűre:

Hát maga megbolondult,
Hát maga megbolondult,
Hogy mindent kétszer mond, kétszer mond?

Amúgy Karinthy igazabb magyar volt, mint az "erdélyi kisnemes" Ady.

@Istóczy úr: Esetleg idézhetett volna valami szívderítőt Esterházy Pétertől is, aki semmivel sem különb Imre vagy Ákos kertésznél.
Ady anno még a dánospusztai családirtó cigányok mellett is kiállt.

huKKK 2014.10.07. 05:58:14

@tesz-vesz:

Az első mondatát nem értem.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.10.07. 16:57:29

@huKKK: az ilyen semmit nem érő állásokba ilyen emberek valóak

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.10.07. 16:58:51

@Mihint: akkor "nyilvánosan" nem kérsz bocsánatot? csak privátim?
pedig a "nyilvánosság" előtt hülyéztél le, sároztál, hogy hülyeségeket beszélek folyamatosan.

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2014.10.07. 17:14:56

@tesz-vesz: Nyilvánosan bocsánatot kérek tőled, hogy azt állítottam, hülyeségeket beszélsz folyamatosan, nem volt igazam. Te csak egy aljas kis féreg vagy.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.10.07. 20:33:58

@Mihint: hogy én lennék aljas kis féreg? miért is? jó volt ugye sározni nyilvánosan, de gerinctelenül nem itt akarsz visszakozni, hanem csak magánlevelezésben.

picur3ka 2014.10.08. 12:56:38

Ennek a megnyilvánulásnak annyi jelentősége van, hogy rámutat az arányos képviseleti rendszer egyik problémájára: Minden hülye fasz a parlamentben van.

pocaklakó minimanó 2014.10.18. 12:40:40

Én bizony "poénkodva" megkérdeztem volna, hogy vajon mely olvasmányélményére alapozza ezt a sommás kijelentését a literátus politikus?

A kifestőkönyve nem számít.
süti beállítások módosítása