Merre tovább, amerikai konzervatívok?
2014. szeptember 20. írta: Redakció

Merre tovább, amerikai konzervatívok?

amerika_konzervativ.jpg

Kell-e félni a különböző konzervatív, jobboldali áramlatok vitáitól? Az amerikai konzervativizmusról tartott pénteki, budapesti konferencián Békés Márton a konzervatívok vetélkedő törzseiről és a nonkonformizusról, míg Szilvay Gergely a közelmúltban a liberális demokrácia mibenlétéről szóló amerikai vitáról tartott előadást.

Az amerikai konzervativizmusról tartottak konferenciát konferenciát a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen szeptember 19-én, pénteken, Russell Kirk halálának huszadik évfordulója alkalmából. A rendezvényen felszólalt többek közt Lánczi András, a Századvég Alapítvány elnöke, Csák János volt londoni nagykövet, közgazdász, Mezei Balázs filozófusprofesszor és Egedy Gergely is, akinek nemrég jelent meg a Konzervatív gondolkodás és politika az Egyesült Államokban John Adamstől Russell Kirkig című kötete. A Mandiner tudósítója Békés Márton előadásánál vette fel a konferencia fonalát. 

Békés Márton történész, a Jobbklikk szerkesztője, az Amerikai konzervativizmus: Egy kisiklott ellenforradalom című kötet szerzője (akinek nemrég jelent meg Az utolsó lázadás című munkája – itt olvasható vele a Mandiner interjúja) az amerikai konzervativizmus szerkezeti vitáit bemutató előadásában kifejtette: ezek a viták olyanok, mint amikor különféle indián törzsek harcoltak Amerika földjén. Az amerikai konzervativizmus Ronald Reagan elnökségéig összetartott, összefogott, képviselői igyekeztek megtalálni a közös pontokat, azóta viszont egyfajta „dekonstruálódás” megy végbe. Ugyanakkor jelenleg szellemi megújulásra van szükség az amerikai konzervatív terepen, amire az összefogással együtt jó lehetőséget ad a Obama-rezsim, hiszen itt felmutathatják szakmai és szellemi fölényüket például a külpolitikát illetően, az „Obama-féle töketlenkedéssel” szemben. A megújuláshoz viszont új nyelv kell, mert a nyolcvanas évek nyelve elavult, és be kell fogadni olyan témákat, mint a környezetvédelem és a biotechnológia, a mai fiatal amerikai konzervatívok ugyanis bátran kritizálják a biotechnológiai nagyvállalatokat. Békés rámutatott: számos amerikai konzervatív gondolkodó nonkonform és többszörös kisebbségi volt. Emellett Békés a kommunitárius attitűdű konzervatívokat tartja a leginkább innovatívnak és szellemileg érdekesnek. Szerinte sem Amerikában, sem itthon nem kell attól félni, ha többféle konzervatív áramlat létezik egyszerre, amelyek egymással is vitát, párbeszédet folytatnak.

Tudósításunkat híroldalunkon olvashatják.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr616714633

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.21. 08:30:34

Egy részük elindult a fasizálódás rögös útján.

Más rész felfedezte a keresztény értékeket.

Egy harmadik rész ultraliberális lett konzervatív álarcban.

Urfang 2014.09.21. 10:28:13

@maxval a bircaman: Előbb utóbb ők is belátják, hogy csak annak a kereszténymilitarista fehér bőrű konzervatív államnak van jövője, amit Putyin elvtárs képvisel :)

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.21. 10:34:15

@Urfang:

Igen, sok amerikai konzervatív az orosz utat látja helyesnek. Aminek persze semmi köze a fehérbőrűséghez.

Jean Sol Partre 2014.09.22. 19:55:40

@maxval a bircaman: igen, az amerikaiak kimondottan szeretnének egy autokratát a nyakukra. Azt szeretnék, ha végre valaki alaposan belepofázna az életükbe, megmondaná, melyikük vállalkozhat és mire, és minden jobb üzletből sápot kellene fizetniük a rendes adókon kívül.
süti beállítások módosítása