A civilekről I.
2014. szeptember 17. írta: aristo

A civilekről I.

civil_szfera.jpg

„Minden erénynek vannak előjogai: például hogy egy elitéltnek máglyájához odavigye a maga kis rakás rőzséjét.” (Friedrich Nietzsche: Emberi, nagyon is emberi)

Ifjabb Plinius, a némileg teszetosza értelmiségi helytartó Kr. u. 110 körül Bithüniából írja Traianus császárnak: „Vedd fontolóra, uram: indokoltnak tartanál-e egy körülbelül százötven tagból szervezendő tűzoltótestületet? Én majd ügyelek rá, hogy csak tűzoltókat vegyenek be, és hogy az engedélyezett joggal vissza ne éljenek. Ilyen kisszámú testületet szemmel tartani nem is volna nehéz feladat”. És a tapasztalt császár válasza: „Bármilyen okból bármilyen nevet adunk is azoknak, akik egyesületbe tömörülnek, politikai szövetséggé fognak alakulni, mégpedig rövid időn belül”. Továbbá javasolja, hogy a tüzek megfékezésére állítson fel tűzoltóságot ő maga.

Nagy-nagy sajnálkozás támadt az Ökotárs alapítványnál történt házkutatás és egyáltalán a Norvég Civil Alap pénzeinek elosztása körül. Rajcsányi kolléga is szentelt egy mértéktartó írást a témának. Nem kívánok – és nem is tudok – belemenni az ügy részleteibe. Az egymásnak és sokszor önmaguknak is ellentmondó nyilatkozatok, hírek és álhírek kavalkádja – szokás szerint – csak arra alkalmas, hogy elfedje, mi is történt/történik valójában; valamint arra, hogy a hírkazalból mindenki kihúzogassa a neki tetsző szénaszálakat és kérődzhessen rajtuk. Nekem, aki meglehetősen ismerem a pályázati pénzek elosztását, régen feltűnt és nyilvánvaló volt, hogy a Norvég Civil Alap minden fordulóban jókora támogatást ad egy jól körülírható körnek; és valószínűnek tartottam/tartom, hogy nem a kizárólag a kiváló pályázataiknak köszönhetően. Ugyanakkor magam is erős túlzásnak tartom a rendőri rajtaütés mértékét és módját; bár testüregmotozás ezúttal nem volt, ami a hatóságok örömteli humanizálódására utal.

*

Sokkal érdekesebb kérdés, hogy – úgy általában, mondhatni definíciószerűen – mit is kell értenünk itt és most, fatornyos hazánkban a „civil szervezet” fogalmán.

Errefelé hosszú ideig nem lehetett ilyenekről beszélni, így definíciójuk sem volt. Mikor aztán boldog-boldogtalan alapításba kezdhetett, akkor az angol név és meghatározás terjedt el, ez az NGO (Non-governmental organization), ami egyszerűen „nem-kormányzatit” jelent: mindent, minden olyan szervezetet, amelyik nem kormányzati alapítású és nem üzleti jellegű. Ez persze roppant tág meghatározás és szinte minden belefér. Nálunk pedig amibe minden belefér, abba mindent bele is raknak.

Nyugaton az NGO-k általában helyi ügyek előremozdítása érdekében alakulnak, lelkes önkéntesekből. Közöttük erősen túlreprezentáltak a nyugdíjasok – mert ráérnek – és a fiatalok – mert ráérnek és mert lelkesek. Feladataikat elsősorban ezek az önkéntesek végzik, és nem hogy nem kapnak pénzt a munkájukért, hanem többnyire ők maguk áldoznak a sajátjukból.

*

A magyar civil szférának van egy története, és ez történet meg is határozza aztán, hogy valójában hogyan is működik a dolog. Nálunk a késői nyolcvanas években civil szervezetet alapítani forradalmi tettnek számított: az ellenállás dicsfényével vonta be a civil kurázsit, ahogyan emlegették. Az akkori ellenzéki pártok kezdeményei is többnyire valamilyen civil szervezetként alakultak meg. Így a „civil” szóra már a kezdeteknél rátapadt valamiféle forradalmi árnyalat, az ellenkezés, a lázadás ethosza. A rendszerváltozás utáni kormányzás minősége és a féktelen korrupció hamar kompromittálta a „kormányzati” fogalmát és emelte magasba a nem-kormányzati őszinteséget és becsületességet; a „civil” és a „kormányzati” dichotóm fogalmakká váltak. Pedig – demokratikus viszonyok között – nem kellene így lennie, hanem optimális esetben a kormányzati  és a civil szféra mintegy egymást kiegészítve működhetne. Persze nem nálunk.

A korai kilencvenes évek ellenzéke – a mai balliberálisok – a választások elveszítésével korán felismerte a civilségben, illetve a civilség ethoszához kapcsolódó illúziókban rejlő, kiaknázható előnyöket. Mivel ez idő tájt döntő médiafölénnyel rendelkeztek, széles körben tudták terjeszteni a kormányzati korrupcióval és béna hozzá nem értéssel szemben a „civil” motiváltság, lelkesedés és szakmai fölény látszatát. A civilség pedig a magyar felfogásban ellenzéki műfaj lett, amiben természetesen komoly szerepet játszott a kormányok tehetetlensége és ostobasága is.

A mélyben, a magyar rögvalóságban mindeközben furcsa folyamatok indultak meg. Hirtelen a semmiből előlépni látszott egy teljes civil szféra, gombamód szaporodtak az egyesületek, alapítványok; mindenki élvezte az egyesülés újonnan jött szabadságát és spontaneitását – egy darabig. Azután – ahogyan lenni szokott – eltűnt az újdonság varázsa, a frissen alakult szervezetek tehetetlennek és haszontalannak bizonyultak, és a kilencvenes évek elejének általános létbizonytalansága, depressziója közepette a legtöbbeknek ideje és kedve is elfogyott a civilséghez. Kivéve azon keveseket, akiknek szittya leleménnyel sikerült valamilyen pénzforráshoz jutnia. És itt kezdődött az a folyamat, melynek végén most azt látjuk, hogy az ún. civil-szféra, tisztelet a kivételnek, elsősorban a pénzről és az egzisztenciáról szól. Amíg a civilnek nevezettek nyugaton olyan emberek voltak, akik az ügy iránti lelkesedéstől hajtva pénzüket és idejüket szentelték valamely általuk fontosnak ítélt ügynek, addig nálunk sokszor olyanok lettek „civilek”, akik elsősorban megélni akartak – bármilyen ügyekből.

Ez igencsak kifizetődő lett a PHARE-program beindulása után, amikor az adakozó kedvű nyugatiak pénzeit lehetett elcivilkedni. Ezeket a programokat az általuk ismert nyugati mintákra szabták. Feltételezték a spontaneitást, az együttműködést és társ-finanszírozást; egyáltalán azt, hogy valaki tényleg a programban felvetett problémát akarja megoldani és nem pedig megélhetést akar magának. Az alapítványok, egyesületek a jó bürokratikus tradícióknak megfelelően irodákat hoztak létre, alkalmazottakat vettek fel – esetleg a szervezet gründolóit és azok családtagjait. Amikor aztán egy-egy projekt véget ért és elfogyott a fenntartáshoz szükséges pénz, sikoltozni kezdtek a „civil szféra” ellehetetlenítése miatt.

*

A különböző pénzek leszívásában nagyon találékonynak bizonyultak a cigány szervezetek: például tömegével alakultak a környezetvédő cigányok szervezetei, mert a PHARE-program kiemelt prioritása volt a környezetvédelem. Az ily módon biztonságosan megvédett környezetben a kisebbségvédelmi üzlet csak később indult be és lett a cigány értelmiség egy részének kedvenc megélheti forrása. Dőlt a pénz, a civil élet virágzott. Két alapvető területen sűrűsödött a civil igyekezet: a kisebbség- és környezetvédelem voltak a fő témák, mert mindkettővel jól el voltunk látva.

Felmerült azonban két súlyos probléma, egy technikai jellegű és egy földrajzi kihívás.

A technikai probléma az volt, hogy bármilyen ravaszul is írták meg a projekteket, a végén mégiscsak interperszonális kapcsolatot kellett létesíteni a védendő kisebbséggel. El kellett menni a cigánytelepre, be a putriba és beszélgetni az ott élőkkel. Nagyszerű kép volt, amikor a boldog emlékezetű Mohácsi Viktória csak testőrökkel mert bemenni a cigánytelepre. A tetejében ezek a putrik jellemző módon messze a Nagykörúton kívül helyezkedtek el, valahol Ázsiában. Ugyanakkor a legnevezetesebb kisebbségvédők jellemzően budapestiek és nem-cigányok voltak. Ki kellett találni valamit, hogy ne álljon elő az az abszurd helyzet, melyben a legnagyobb szakértők nem részesülnek a pénzesőből.

Kétirányú megoldás született. Egyrészt létrejöttek az ún. „ernyőszervezetek”, ezek maguk nem foglalkoztak semmiféle civil cél megvalósításával, ellenben közreműködtek a pénzek elosztásában, az adminisztratív lebonyolításban; és a rajtuk keresztülfolyó pénzek egy jelentős szeletét saját magukra költötték. Másrészt, a másik irányban – az előzővel összefüggésben – a nagy pénzosztó szervezetek körül létrejött egy „szakértői” holdudvar, jellemzően ugyanabból a hálózatból, akik jó pénzért bármihez értettek. A két társaság tökéletesen kompatibilis volt egymással: volt is nagy forgalom közöttük, az egyes szereplők hol itt, hol ott bukkantak fel. A programokhoz előírt agyhalott bürokrácia gondoskodott róla, hogy „szakértőkre” nagy szükség legyen, mert csak egy ilyen kiművelt emberfő lehetett képes a teljesen agyament és folyamatosan változó előírások követésére és betartására.

Aztán 2004-ben beléptünk az EU-ba, majd eljött a civil kánaán. A működtetésére pedig megalakultak az ipari méretű pénzátfolyatás és -osztogatás csúcsszervezetei, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, az ESZA kht. és a regionális fejlesztési ügynökségek. Ezek a szervezetek a későbbiekben osztódással szaporodtak, miközben sokkal gyorsabban tették egyre bonyolultabbá a szabályokat, mintsem hogy ők maguk követni tudták volna.

Az ő kiemelkedő tevékenységükkel folytatjuk a magyar civil mozgalom tanulságos történetét.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr156703359

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Soros zsoldosai 2014.09.17. 11:53:46

A Norvégiai Köztársaság kormányának magyarországi alkalmazottai (akiket a ballib nyelv, ismeretlen okokból, “civileknek” csúfol) jutott eszembe a vonatkozó bulgáriai párhuzam. Bulgáriában a jelenség évtizedes immár. Annyira, hogy Soros nevéből mára a...

Trackback: A civilekről I. 2014.09.17. 07:39:01

Amíg a civilnek nevezettek nyugaton olyan emberek voltak, akik az ügy iránti lelkesedéstől hajtva pénzüket és idejüket szentelték valamely általuk fontosnak ítélt ügynek, addig nálunk sokszor olyanok lettek „civilek”, akik elsősorban megélni akartak – bár…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Istóczy úr · http://kuruc.info 2014.09.18. 09:36:20

Látom, gyorsan ide is ért egy civilügyvédúr.

Istóczy úr · http://kuruc.info 2014.09.18. 09:52:15

Még egyszer, a tények:

1. Ezek a szervezetek nem NGO-k, ahogy előszeretettel hívják magukat, hiszen norvég állami csöcsön/pöcsön lógnak.

2. Norvégia szélsőliberális szervezeteket támogat legnagyobbrészt, amit az bizonyít, hogy a pénzcsap elzárása miatt a szélsőliberálisok ajvékolnak. (Plusz még néhány megfelelési kényszeres, ATV-s meghívásokat féltő ergé-féle áljobboldali.)

3. Norvégia nem azért támogatja a magyarországi kódispárti szervezeteket, mert szereti a kódisokat, hanem azért, hogy az itteni kódisok ne menjenek oda. Norvégia egész területén tilos a koldulás.

4. Norvégia nem szereti az EU-s értékeket, ezért nem lépett be az EU-ba. Nem akarja, hogy olajkitermelő vállalatait felvásárolják a németek, nem akarja a kódisok, csavargók szabad áramlását sem. Ellenben akar árulni az EU-s piacon, pláne ha a napidíjat a saját kedvére le is vásárolhatja.

5. A Norvégia által finanszírozott célok nem magyar célok. Ha azok lennének, kapnának rá magyar pénzt is, de nem kapnak. Egy közérdekű adatigénylő rendszert meg tudna csinálni egy programozó egy szabad hétvégén is, de jobb így, norvég pénzből.

6. Fentiek vezettek oda, hogy ezen "NGO-knak" több a fizetett alkalmazottjuk, mint a szimpatizánsuk, és ennek sokszorosából váltanak ki ellenérzéseket.

7. Nulla társadalmi beágyazódottságukat hangos cöfözéssel kompenzálják, amelyik szervezet - velük ellentétben - százezreket képes utcára vinni.

8. Kevés ember is iszonyat hangos tud lenni, ha sok pénzt kap. Ez a száz ember már hónapok óta ajvékolja tele az egész világot a sérelmével, miközben a csendes többség hangja csak a szavazófülkékben hallatszik.

bölcsbagoly 2014.09.18. 09:55:50

@nu pagagyí: bolond lyukból... pláne libsi lyukból (amely nem csak bolond, de pofátlan is végletekig)....

gargantua9 2014.09.18. 10:20:17

@panelburzsuj: De jó, hogy megint pereskedni akarsz.... peched volna, nekem van tanúm. De ha az igazság ennyire zavar, hogy rögtön pereskedni akarsz, akkor talán érted ennek az egész hercehurcának a lényegét. Legfeljebb nem fogadod el és magadnak sem ismered be...
Na, pá.

Istóczy úr · http://kuruc.info 2014.09.18. 10:25:59

@gargantua9:

Ezek a szélsőlibsik azt hiszik, hogy ha szétaláznak egy poszt alatt valakit, akkor automatikusan megnyerik a választásokat, kérharmaddal.

Minél nagyobb összefosásba verik magukat, annál harcosabbak, már az aktuális összefosás napján is, nemhogy hónapokkal utána.

Miközben a nemzeti oldal 1998 óta folyamatosan, minden választáson vállalható eredményt ér el, ők a kezdeti - még a pártállamnak köszönhető - "sikereik" után, 2006 óta minden választáson csúnyán zakóztak.

Ezen úgy próbálnak fordítani, hogy ha valaki csúnyát mond a köztudottan szarházi szervezeteikre, akkor perrel fenyegetik. Akár a szélsőlibsicivilszervezetük, akár a libatolvaj nevében, mindegy - lényeg a fenyegetés.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2014.09.18. 10:34:01

Látom, a notórius fogyatékosok többsége már itt van, de még hiányolom wmikit és Larry Silversteint. Srácok, meló van!

Na, de a trollkodáson túl:
Az, hogy Magyarországon nem épült ki jól működő civil szféra, pont annak köszönhető, hogy a magyar állam mindenen rajta ül. Egy még a házad előtt álló fát se lehet kivágni állami engedély nélkül.
Ez, természetesen, a magyar államnak marha kényelmes, mert meg tudja ideologizálni, hogy miért foglalkoztat ennyi embert és költ ennyi pénzt, elvégre mennyi feladata van szegénynek.

Na, most, szép dolog, hogy működjenek ingyen, de valóságban még Jézus sírját se őrizték ingyen. Ingyen még egy termet se kapsz. Ezzel nem is lenne baj, de honnan lehet Magyarországon pénzhez jutni?
1. adományokból, hát abból aztán itt nem élsz meg
2. az államtól
3. az EU-tól, amit az állam oszt ki
4. külföldi alapítványoktól
Mivel az 1. csak szimbolikusan létezik, a 4. pedig korlátozottan áll rendelkezésre, ezért jóformán az egész civil szféra az állam csecsén csüng, ezért nem tud valóban civil lenni.
De ezért, nem biztos, hogy a civil szférát illeti a kritika.

Mellesleg, gondolom, hogy az idegen ügynököző agyrokkantak nem tudnak arról, hogy történetesen pont (Soros által támogatott) civil szervezetek voltak azok, akik felléptek a román bírói szervezettel szemben is, aki az egész székelyföldi vitát izgatásnak minősítette...

Istóczy úr · http://kuruc.info 2014.09.18. 10:54:52

@Lord_Valdez:

Marhaság.

Ha az állami szabályozás miatt nem lehet kivágni egy fát, amit amúgy ki kellene vágni, az nem ellehetetleníti a civil szervezeteket, hanem indokolja.

Csakhogy a norvég ügynökszervezetek nem olyan fákat akarnak kivágni, amiket kellene, hanem olyanokat, amiket nem kellene.

Istóczy úr · http://kuruc.info 2014.09.18. 10:55:46

@Lord_Valdez:

Egyébként ha nem él meg normális adományokból egy szervezet, akkor arra nincs szükség. Pont.

Szépen megindokoltad az állami csöcs szükségességét, komcsi.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.09.18. 10:58:33

@Lord_Valdez:

Baszkikám, lehet, hogy itt fogyatékosok osztják az észt, de ha ez így van, ezek közél te sem igen lógsz ki!:-D

Olvasd vissza, amit írtál! Értelmezd! Se füle, sem farka.

panelburzsuj 2014.09.18. 11:00:07

@gargantua9:
Ha az információd tuti, akkor nem értem, miért csak "priviben" közlöd.

Sőt: nem nekem kéne perelnem - (akar a nyavalya) - hanem neked kéne feljelentened. A vesztegethetőségre kínálkozót.

nu pagagyí 2014.09.18. 11:01:32

@bölcsbagoly: Te, mint közpénzből kitartott élősködő, pontosan tudod, hogy nem liberális-konzervatív ellentét van Magyarországon, hanem a demokrata/nácibolsevik.

Pelso.. 2014.09.18. 11:05:04

@Istóczy úr: Aha, normális adományokból. Akár a cöf, amely "cégek és magánszemélyek által önfenntartó"...........haha.

nu pagagyí 2014.09.18. 11:16:27

@Istóczy úr: A normálison van a hangsúly. A Békemenet és a többi, kormánypropagandára létrehozott álcivil szervezet hamar éhen döglene normális viszonyok között, mivel tevékenységük tipikusan nem civil tevékenység.

Istóczy úr · http://kuruc.info 2014.09.18. 11:16:46

@nu pagagyí:

Milyen kár, hogy pont a "demokraták" vannak kisebbségben, de még az ellenzéken belül is.

Az volt már, hogy a demokraták nem lehetnek ellenzékben?

gotse 2014.09.18. 11:33:10

@nu pagagyí: ezt még lehetett volna cigányozással is tarkítani, ahogy nézem az is européerdemokrata kiváltság.

Alvarez 2014.09.18. 11:59:00

@bbjnick: annyira vicces, amikor volt KISZ titkárok uszítanak a civilek ellen.

Ugye az ökotárs fajtára mondtad Kádár idején, hogy REAKCIÓÓÓÓÓÓS!

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.09.18. 12:12:55

@Alvarez:

"annyira vicces, amikor volt KISZ titkárok uszítanak a civilek ellen." --- írod.

Hol látsz te ilyet? Megmutatnád nekünk is?

"Ugye az ökotárs fajtára mondtad Kádár idején, hogy REAKCIÓÓÓÓÓÓS!" --- írod.

A kádárkorban az ökotárs fajták az MSZMP-ben és a KISZ-ben akkumulálódtak.

Alvarez 2014.09.18. 12:15:17

@bbjnick: KISZ titkár voltál, ne tagadd.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.09.18. 12:23:25

@Alvarez:

Tőled tudod, miért tagadnám:-) Középiskolai osztálytitkár voltam vagy két-három hónapig, amíg egy mai mazsihiszes "nagyember" (akkori iskolatárs) föl nem jelentett, hogy uszítok a rendszer ellen. Ilyen idők voltak azok, ilyen idők ezek:-)

deruyter 2014.09.18. 12:28:16

Tessék ezt a cikket a helyén kezelni. Egy ember véleménye zéró ténnyel alátámasztva, rengeteg regényes elemmel, városi legendával. Ennek alapján 2 oka lehet a megszületésének, vagy egy grafomán dilettáns írta, vagy kormányzati megrendelésre született. Én inkább az utóbbira tipelnék.
Abból a szempontból nagyon károsnak tartom az ilyen seggnyalást, hogy a civilség értékében még hívő maroknyi jobboldalinak végleg elveszi a hitét. Mert hát ugye nem lehet az ember egyszerre civil is meg orbán hívő is. Nehéz lehet most jobboldalinak és gondolkodónak is lenni egyszerre.
Másrészről meg : ha elfogadjuk azt a fideszes állítást, hogy ezek külfőd által fizetett ellenzékiek, akkor még mindig csak ott tartunk, hogy jutott egy morzsányi pénz arra, hogy a nem fidesz hívő lakosság ( ha a jobbikot nem számítjuk ide, akkor is legalább a lakosság egyharmada) hangja, értékei is eljussanak a társadalom többi tagjához. Összehasonlítva azzal, hogy a kormány és érdekköre súlyos százmilliárdokat költ adófizetői pénzből (köztévék, közrádiók, haveri tévék, haveri rádiók, haveri újságok, önkormányzati lapok, tévék, rádiók, nemzeti konzultáció stb.) arra, hogy csak a saját üzeneteit hallják meg az emberek, nem érzem ezt valami ördögi dolognak. Persze akiknek a többség diktatúrája a lelki ideélja, valamint úgy gondolják, hogy a teljes információs monopólium kiépítésére a kétharmaddal felhatalmazást kapott a kormány, ez az érvelés örökre érthetetlen marad. Sajnálom őket.

Alvarez 2014.09.18. 12:31:25

@bbjnick: mint tudjuk, minden alkesznak van egy sztorija, hogy ővele miért esett meg a dolog.

deruyter 2014.09.18. 12:31:38

@bbjnick: A kádárkorban nem az ökotárs fajták akkumulálódtak az mszmp-ben és a kisz-ben, hanem a fidelitaszos fajták.
Mert ugye az mszmp-ben és a kiszben a hatalomra ácsingózók akkumulálódtak, ahogy a fidelitaszban is. Akik meg az ökotársban és hasonlókban akkumulálódnak, azok bizony nem kerülnek a hatalomnak a közelébe se.
Neked valami nagyon félrement a fejedben.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.09.18. 12:36:11

@Alvarez:

Ahogy minden beteg trollnak is megvan a tripje, amivel teledzsuvázza a netet: a tiéd ilyen.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2014.09.18. 12:39:17

@Istóczy úr:
"Ha az állami szabályozás miatt nem lehet kivágni egy fát, amit amúgy ki kellene vágni, az nem ellehetetleníti a civil szervezeteket, hanem indokolja."
Bizony indokolja, viszont az állam nem hagyja működni.

"Csakhogy a norvég ügynökszervezetek nem olyan fákat akarnak kivágni, amiket kellene, hanem olyanokat, amiket nem kellene."
Vannak itt norvég ügynökszervezetek? :o
Pontosabban, olyan fákat, amiknek kivágásával te nem értesz egyet.

"Egyébként ha nem él meg normális adományokból egy szervezet, akkor arra nincs szükség. Pont."
Igen, egy normális országban így kellene lennie. Beleértve az egyházakat is.

"Szépen megindokoltad az állami csöcs szükségességét, komcsi. "
Ezt sikerült kiolvasni belőle? Gratula. Pont az ellenkezőjét kellett volna, azaz belföldi források híján hagyni a külföldi alapítványokat.
Egyébként pont azért támadja kormány a külföldi alapítványokat, mert tudja jól, hogy ha ettől el tudja vágni civil szervezeteket, akkor mindenki tőle fog függni.

Master of Robin 2014.09.18. 12:41:29

@aristo:
"Akiket maga imádni akar, azok nem bírják az emberek támogatását. Megmozdulásaikon néhány tucatnyian jelennek meg. Ezért kell a sok pénz. Na meg a jó megélhetésre. "

Úgy van, kedves Aristo! Le kell számolni ezekkel a külföldről pénzelt, belülről nulla támogatottságú szervezetekkel, ahogy a Szász Jenő féle Magyar Polgári Párttal is.

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2014.09.18. 12:48:38

@Master of Robin: Már miért kéne? A kutya sem törődik velük. Ha igazán hisznek abba, amit tesznek akkor a norvég pénz nélkül is csinálják majd. Tudja: a hit hegyeket mozgat meg.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.09.18. 12:56:41

@deruyter:

Ott voltál? Mert én ott voltam és láttam.

A pártapparátusban (és függelékeiben) kétféle figura volt: a karrierista és a munkás-paraszt káder. A karrieristák általában vagy káder/apparatcsik családból jöttek (így ismerték a dörgést) és életpályát építettek az apparátusbeli karrierre vagy olyan (ex)polgári-értelmiségi családokból származtak, amik így próbáltak alkalmazkodni a pártállami viszonyokhoz, így próbálták magukat pozicionálni (a másik stratégia ezek számára a gazdasági-államigazgatási menedzsmentbe való bejutás-megkapaszkodás volt). Mellettük a párt folyamatosan töltötte fel vezetőállományát, folyamatosan emelt föl "jó képességű" munkás-paraszt származású kádereket és nevelt belőlük ilyen-olyan szintű vezetőket. Mondani sem kell, ez a két csoport nem igazán rajongott egymásért.

Ami pedig a civil szervezeteket (az ökotárs fajtákat) illeti: ha találsz nekem az "ökotárs fajták" között csak egyetlen olyan aktivistát is, akinek a szülei nem a kádárrendszer párt-államigazgatási-értelmiségi-menedzsment elitjében nyomultak volna, akkor jövök neked egy sörrel.

Istóczy úr · http://kuruc.info 2014.09.18. 13:01:40

@Lord_Valdez:

Az Ökotárs és akiknek átfolyatja a pénzt, norvég állami csöcsön/pöcsön lógnak. Ezt is letagadod?

Master of Robin 2014.09.18. 13:06:02

@aristo: Így van, amióta az MPP-sek hite már nem képes pénzhegyeket megmozgatni, a támogatottságuk is erősen lecsökkent.
De jó is volt olvasni annak idején a posztjait, amelyekben helytelenítését jelezte a jelentős külföldi anyagi támogatásuk miatt...

A valóban független civilekről (pl. CÖF) is lesz majd egy rész? Hogy példát állítson a balliberális métellyel szemben.

Pelso.. 2014.09.18. 13:06:10

@aristo: Kíváncsi lennék, hogy a nagy s közepes pártok legális költségvetési támogatás és "egyéb" gazdasági háttér nélkül, pusztán a hit erejével hova jutottak volna.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.09.18. 13:06:52

@Master of Robin:

Magyarországon a civilek norvégek, izlandiak és lichtensteiniek? És a Norvég Alap célja a magyarországi norvégek, izlandiak és lichtensteiniek identitásmegőrzésének támogatása?:-)

Alvarez 2014.09.18. 13:07:41

@bbjnick: látom eljutottál a apákig, de azért azt tudod ugye, hogy a vezéred szülei melyik pártnak voltak az oszopos tagjai?

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2014.09.18. 13:14:08

@Master of Robin: @Pelso..: Mi köze a pártoknak a civil szervezetekhez? A párt pontosan a civilség ellentétének az államhatalomnak az előszobája.

Semmit nem írtam a pártfinanszírozásról, nem arról volt szó. Persze tudom, ez magukat nem szokta zavarni.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.09.18. 13:15:17

@Alvarez:

Ez a te triped, nem az enyém:-) Mi közöm nekem akár ezekhez, akár azokhoz, akár amazokhoz? Ha Orbán apja apparatcsik volt, akkor a magyar "civil világ" már nem lehet egy szélhámos klikk? Nemhogy lehet, de az is.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.09.18. 14:45:13

No, ez viszont egy klasszikus bürokrata genyózás!

"Felfüggesztette a NAV a Kárpátok Alapítvány adószámát – írja a 444. A portál szerint az alapítvány – amely tagja a Norvég Civil Támogatási Alap pénzeinek kiosztásáról döntő négytagú konzorciumnak – csütörtökön reggel kapta meg az erről szóló hatósági levelet. Az indoklás szerint azért függesztik fel az adószámukat, mert nem működtek együtt a hatóságokkal. Bata Boglárka, az alapítvány ügyvezető-igazgatója szerint viszont eddig mindig teljesítették a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal adatkéréseit. Emellett azért is érthetetlennek tartja az indoklást, mert még augusztus 28-án is kaptak olyan adatigénylést a KEHI-től, aminek a határideje szeptember 5-én volt. Az adószámuk felfüggesztését viszont a levél szerint szeptember 1-jén kérte a KEHI vezetője a NAV elnökétől, amit teljesítettek is e hét elején."

Ha ez tényleg így van, remélem, hogy kamuciviléknek lesz elég erejük, kapacitásuk, hogy bírósági úton megfingassák a kurva KEHI-t és NAV-ot! Ezek a szarfaszú bürokraták mindenkivel ezt játsszák! A napokban mutatott a rokonom egy navos felszólítást: még tavaly év elején volt egy vitája a NAV-val. Kiróttak rá x forint adóhátralékot, ami ellen fellebbezett. A fellebbezést elutasították, ő befizette a NAV-os követelést. Erre közel másfél évvel később kapott egy felszólítást, hogy fizessen késedelmi kamatot az adóhátralék kirovása és fellebbezése elutasítása közötti időszakra! Ilyen nincs és mégis van!

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.09.18. 14:46:05

@bbjnick:

mutatott a rokonom=mutatott egy rokonom

Master of Robin 2014.09.18. 14:49:48

@aristo: Természetesen semmi köze a pártoknak a civil szervezetekhez, nem is értem hogy jutott ez eszébe a CÖF-ről.

Kik azok a maguk?

Master of Robin 2014.09.18. 14:54:30

@bbjnick: Ne üljön fel az ócska ballibsi rémhírterjesztésnek, miszerint a civilekkel az a baj, nem norvégok.
Az a baj velük, hogy loptak, és pártpropagandára használták fel a pénzt.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.09.18. 15:00:45

@Master of Robin:

Ilyen hantát ne toljon, mert ezzel csak azt demonstrálja, hogy nincs igaza.

deruyter 2014.09.18. 15:11:08

@bbjnick: Értem én, hogy retorikai technikákkal akarsz lenyomni, vagy inkább az általam mondottakat. Csak ennek semmi teteje.
1. Pontosan tudom, hogy hogyan ment a karrierépítés a pártállamban és miről szólt a párt meg a KISZ.

ANNAK viszont semmi köze a jelen civil szervezetekhez, viszont annál több köze van a Fidelitaszhoz és a hasonló párt ifjúsági szervezetekhez.

Az meg, hogy kinek a szülei hol mit csináltak totálisan érdektelen az adott személy megítélése szempontjából.

Nem is beszélve arról, hogy kontra én is fel tudnék ajánlani egy sört, ha tudnál olyan jobboldali civil szervezetet, vagy fidesz alapszervezetet mondani, ahol nincs legalább egy volt komcsi, vagy komcsi gyereke. Ergo ennek sincs semmi értelme. Persze jól hangzik, főleg ha valaki fidesz szemmel olvassa.

Szóval ezt a sört virtuálisan kinettóztuk.

Alvarez 2014.09.18. 15:11:45

@bbjnick: "Ezek a szarfaszú bürokraták mindenkivel ezt játsszák!"

Most komolyan, szerinted itt a NAV és KEHI bürokraták szórakoznak, vagy ezek egyenesen a regnáló hatalom eszközei?

Mr. Rustical 2014.09.18. 15:30:27

@bbjnick:
Ez most kivételesen nem a bürokraták sara, nyilván rájuk lett szólva.
De jobb, ha a "civilekkel" szívóznak, addig is nem foglalkoznak a rendes adófizetőkkel.

Még civil koromban volt egy cigány vezető ismerősöm, úgy hívták, hogy Civil Pista. A legtöbb cigány úgy tudta, hogy ez a rendes neve, iratokban is így jelent meg emiatt.
nagyon beszédes név volt, szerintem.

Pelso.. 2014.09.18. 15:50:18

@aristo: Valóban, semmi közük egymáshoz. Legyünk (ál)naivak, mert nekünk az a jó.

bölcsbagoly 2014.09.18. 16:49:11

@nu pagagyí: miért lennék én élősködő??? Senki sem tart ki, amim van azért megdolgoztam.
Amúgy igazad van ti vagytok a libsinácik. Pont úgy gondolkodtok és cselekedtek.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.09.18. 16:56:18

@Alvarez: @Mr. Rustical:

Akár így, akár úgy, olyat akkor sem játszunk, hogy megadunk egy határidőt és a határidő lejárta előtt szankcionálunk.:-]

Kandeláber 2014.09.18. 17:06:41

A "civilség" Magyarországon foglalkozássá vált.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.09.18. 17:29:18

@deruyter:

1) Olyasmiről vitatkozol, amit nem ismersz. A szocializmusban a politikai karrier nem azt jelentette, mint manapság jelent. Mivel pártállamban éltünk, az élet minden területén jelen volt a párt, a vezetői alkalmasság legfontosabb kritériuma a politikai megbízhatóság volt. Ami ma a civilszféra érdek- és hatóköre, az anno a társadalmi szervezetek világa volt, amibe a szakszervezetektől, a sport-, kulturális- stb. szervezetekig sok minden beletartozott. Aki ebben a világban bármilyen szintű vezetői funkciót el akart látni, annak politikailag megfelelően képzett, igen jó elvtársnak kellett lennie. Tehát a politikai karrier nem feltétlenül pártkarriert jelentett, hanem például efféle "társadalmi funkciót" is. Ezekről is beszélek, amikor az apparátusról és függelékeiről beszélek.

2) A kilencvenes évek elejétől kb. tizenöt évig elég masszívan benne voltam ebben a civilesdiben. Többféle zegét-zugát megismertem, szemtanúja voltam alakulásának és bátran ki merem jelenteni, hogy, bizony, ez egyre inkább egy viszonylag szűk és jól behatárolható kör, kapcsolati háló hitbizományaként, bizniszeként működött. Hogy te ebben a világban valaki lehess, megkapaszkodhass, ahhoz politikailag jól bekötöttnek (leginkább eszdéesz, kisebb mértékben mszp kapcsolatokra volt szükség, fideszest is ismerek, igaz, csak egyet, aki politikai befolyását civil tőkére konvertálta, majd vissza), a "körben" jó ismeretséggel rendelkezőnek, a "technikákban" jártasnak, és üzletileg és ideológiailag megbízhatónak kellett lenned (hogy ne kezd el keresztbe tenni vagy okvetetlenkedni, ne zavard meg az "ügymenetet"). Sőt, tovább megyek: hogy te akármilyen kis civil futrinkaként bármiféle központi forráshoz hozzájuthass, ahhoz is megengedhetetlen volt (és, gondolom, van), hogy tudd, kivel kell jóban lenned és megkedveltetned magad.

Ez van.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.09.18. 17:36:14

@bbjnick:

A szocializmusban a politikai karrier nem azt jelentette, mint manapság jelent.=A szocializmusban a politikai karrier nem azt jelentette, amit manapság jelent.

ahhoz is megengedhetetlen volt=ahhoz is elengedhetetlen volt

ALFI · http://blog.hu/user/166725/tab/activity 2014.09.18. 18:05:01

Kackia, ha ezt olvasod, mesélj már valamit a Norvégokról! Te ott éltél náluk, nem?

Bell & Sebastian 2014.09.18. 19:26:42

@bbjnick: A napokban avatták fel itt és ott ezt meg azt, szándékosan nem mondom, hogy hol és mit.

A kemény feltételekkel meghirdetett beruházásra még így is akadt kettő jelentkező, mivel számolni tudtak, 3% -on belüli eltérés volt az árajánlatban.

Az ügymenet általában az, hogy a bonyolító választ. Ehelyett az történt, hogy a helyi erős ember felhívta pár haverját mindkét cég környezetéből, hogy kifaggassa őket a jelentkezők világnézeti preferenciáiról.

Ami eddig akár meg is lehet(ne) magyarázni azzal, hogy ha lehet, ne a kommer szekértoló lakjon jól.

Csakhogy itt egyrészt nem volt egyértelmű, hogy melyik az, másrészt alaposan ki volt már csontozva a költségvetés, harmadrészt legújabban a nyerte csak a szervezőkészségét (és viszkisdobozait) villogtathatja, a ténylegesen dolgozó beszállítók mindig ugyanazok.

Szóval, nincsen versengés, a munkát politikai döntéssel ítélik meg, ami felér egy cézári mutatóujjal, te megmaradsz, te megdöglesz.

Ha mondjuk csak egy Párt lenne és mindenki a szimpatizánsa, még akkor sem értük el Kádár színvonalát, mivel ott még működtek az ágazati minimumok anyagra, díjra és bérre, a hálaajándékozás is megmaradt szerényebb keretek közt.

Kádár szocializmusát elrettentő példának felhasználni nem minden esetben lehet.
Mert például a kiszámítható aljasság nem ér fel az ad hoc, nettó gecizéssel.

Nem marad más hátra, mint a régi Horthy-Göncz módszer, aki vinni akarja valamire, kérje fel keresztapának a nemzet vezetőjét, gyerekszületés esetén.

Csak az a kérdés, esetleg az apaságot nem vállalná egy füst alatt?

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2014.09.18. 19:29:33

@Istóczy úr:
1. részben igaz, lévén, hogy ez egy lichentesteni, izlandi, norvég közös projekt
2. irreleváns. A mi számunkra külföldi alapítvány.

Mellesleg, nem csak magyarországi NGO-kat támogatnak, hanem az összes 2004 óta EU-csatlakozott ország NGO-it. Máshol mégsincs ekkora hiszti, igaz máshol a kormánypártiság politikai nézetet jelent, és nem egy elmeállapot megnevezését.

Bell & Sebastian 2014.09.18. 19:39:07

@Lord_Valdez: És Unión / eurozónán kívüli, ugyanis így ellentétezik a kapott előnyöket. Nem szívességet tesznek, hanem ellentételeznek.

picur3ka 2014.09.18. 19:45:53

@Lord_Valdez:

"Mellesleg, nem csak magyarországi NGO-kat támogatnak, hanem az összes 2004 óta EU-csatlakozott ország NGO-it. Máshol mégsincs ekkora hiszti, igaz máshol a kormánypártiság politikai nézetet jelent,"

Máshol, nincs tele az ország árulókkal és nem marják ki egymás szemét, csak azért, mert valaki kormánypárti, például így:

" és nem egy elmeállapot megnevezését."

Bell & Sebastian 2014.09.18. 19:53:48

Hogy ezt megmagyarázzam, például a Hilti egy multi cég és lichtensteini bejegyzésű. Drága, mint a rosseb, javíttatni nem érdemes, versenytárs nincs.

Első számú fogyasztója az Unió, viszik a bazárját, mint a cukrot és dagadtra keresi magát. Még vili, hogy hálálkodik a tyúkudvar lakóinak, hiszen azok is felülárazva veszik a piros spiátert tőle, mint a fejlett Nyugat, csak ez nekünk kicsit jobban fáj.

Szóval, kötöttek egy gentlemen's agreementet, amely egyben azt is kiválóan bizonyítja, hogy az Unió van a trösztökért és nem fordítva.

Ha már csöpögtetnek vissza az extraprofitjukból, hogyan tegyék ezt?

Ez a kérdés, mert erről szól a vita.

Bell & Sebastian 2014.09.18. 19:55:14

@ALFI: Buta vagy köcsög, hallgass Björköt és bőgjél vele.

2014.09.18. 21:17:35

@feketeesfeher:

A helyzet sajnos sokkal rosszabb!

Itt van pl. ez a @bölcsbagoly: minek is nevezzem?

"persze, te az Ökotárstól vagy valamelyik ballib párttól/szervezettől kérsz forrást, hiszen csak azoknak hiszel."

Nem! Én a blog írójától kértem forrást, ha ez eddig nem tűnt volna fel. Ő melyik az Ökotárs vagy a ballib szerinted?
Eddig kétszer szóltál hozzám.
Az egyik irreleváns volt, a másik kő baromság.

Kíváncsian nem várom a harmadikat @bölcsbagoly:

Master of Robin 2014.09.18. 21:26:50

@bbjnick: Ja, hogy maga egy ballibsi rémhírterjesztő, aki azt ahzudozza mindenfelé, hogy az a baj a civilekkel, hogy nem norvégok?

Szerintem senki ne lopjon, és senkise politizáljon külföldi pénzen. Se civil, se más. Maga is fogja be, komcsikám.

ALFI · http://blog.hu/user/166725/tab/activity 2014.09.18. 22:09:42

@Master of Robin: Ez a baromállat azt a szervezetet támadja sztahanovista lendülettel, amelyik az ő vesszőparipáját, az atomenergia-ellenességet (ami szvsz hülyeség) Magyarországon a legkövetkezetesebben képviseli és terjeszti.

Bell & Sebastian 2014.09.18. 23:32:46

Csak arra lennék kíváncsi, ha _semmiféle_ uniós támogatás szétosztását nem adnák át nemzeti hatáskörbe, mi lenne akkor? Elég alaposan ellenőriznek, de csak formai és számviteli szempontból, politikai indíttatást nem keresnek, főleg utólag. Persze nem teljesen hülyék, ha már négyszer (ennyit lehet tudni) megakasztották az aranyesőt, feltehetően S. politikai lólábának kilógása okán és mindig a legutolsó eset volt a legutolsó figyelmeztetés.

A kívülről érkező támogatások (mint a fenti is) mint technikai bonyolításukat-, mint politikai indíttatásukat tekintve kivételt képeznek.

Igazából van összefüggés a kétféle rendszer borítása közt, csak az nem világos, ha ott engedett, itt miért húzott rá a Főnök.

Csak arra tudok gondolni, újra akarja tárgyalni mindkettőt és számára előnyösebb pozíciót foglalni.

És itt lehet elkezdeni aggódni. Mert eddig jobb még sose lett, legalábbis a civileknek. A "civileknek" meg végképp.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2014.09.19. 07:34:19

@Bell & Sebastian:
Halálosan mindegy.

@picur3ka:
"nincs tele az ország árulókkal"
Látod, erről beszéltem. Ez egy paranoiás, téveszmés elmeállapot.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2014.09.19. 07:43:03

@Bell & Sebastian:
Nincs versenytársa a Hiltinek? Te jó ég és a Bosch, az AEG, a Milwaukee, a Makita stb. tud erről? Ha nem, akkor nekik is megírhatnád, hogy fejezzék be a professzionális szerszámgépgyártást, mert a Hilti mellett nem rúgnak labdába...

Extraprofit nem létezik. Ez a kifejezés csak a marxista közgazdasági elméleten belül értelmes.

gyalog.galopp 2014.09.19. 08:19:28

@ALFI:
Az általad linkelt táblázat első 5 tételében adomány címén különböző szervezetek között 15 millió Ft-t és 17 ezer EUR-t osztottak ki visszatérítendő támogatásként , mindegyiknél szó szerint ugyanaz a leíró szöveg.

Ez így elég zagyva, ma már a babaruhát sem kérik vissza, nemhogy az adományt. Ha én egy közepes buzgalmú hatóság lennék fel kellene, hogy keltse az érdeklődésemet.

A hollywoodi filmeknek hála az információszerzést, az idegen államokban végzett mindenféle manipulációs tevékenységet szuper ügynökök, szuper technikák csatájaként képzeljük el, akik egy fél várost lerombolnak maguk körül.
Hát ez a mese, ezeket ténylegesen amatőrök végzik, irányított civil szervezeteken keresztül.

Csak egy példa az általad linkelt linkelt táblázatodból, 2012-ben csupa civil meg zöld támogatás, 2014-ben 14 tételnyi atomenergia, 42650 EUR támogatással.
Szerinted ?

Emlékszel a négymancsos akcióra, amikor is tizezrek váltak munkanélkülivé, az ország meg milliárdokat bukott, gyakorlatilag egy komplett iparágat.
A franciák azóta is vígan tömik a kacsákat, meg a libákat.

De elemezhetnénk az LMP mint parlamenti civil szervezet gyöngyöspatai szereplését is, a TASZ témaválasztásait , ...stb, stb

Bell & Sebastian 2014.09.19. 09:12:06

@Lord_Valdez: Nem mindegy és nincsen versenytársa, mert ez nem a műanyag fúrógép kategóriája.

Inkább azt vitassa, hogy akkor mire fel fizetnek?
Arra, hogy nincsen külön termék és külön ár a gyarmatokra és gyarmattartókra, ezért vállalták a különadót, amit maguk osztanak szét.

Lord, ha nem hajlandó gondolkodni, gyorsan megfosztom a címétől.

Bell & Sebastian 2014.09.19. 09:17:26

@gyalog.galopp: Már elmondtam párszor, hogy Alfa nem lát szélesebb összefüggést még akkor sem, ha kiveri a szemét. Cserébe betegesen ragaszkodik mellékes részletekhez. Azért nem lehet vele vitatkozni, mert hiába (volt valamikor) százhúszas az íkúja, mentálisan defektes.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2014.09.19. 12:06:36

@Bell & Sebastian:
Te, figyusz! Az, hogy létezik-e más professzionális szerszámgépgyártó is, nem olyan kérdés, hogy létezik-e Isten, amin évezredeket lehet vitatkozni eredmény nélkül, hanem egy könnyen ellenőrizhető állítás. Fellépsz szépen a Milwaukee Electric Company, vagy a Makita Corporation honlapjára és ott vannak. Sőt,, kék színű Bosch-sal talán még találkoztál is, na, azok is azok.

Nincsenek gyarmatok és gyarmattartók, ez rizsa. Erre nem külön adóként kell gondolni, hanem inkább tagdíjként.
Minden EU tagállamnak van egy tagdíja, cserébe hozzáférnek a közös piachoz. Ezen országok szeretnék a közös piacot, de az EU-t nem. Az EU rugalmas annyira, hogy ezt lehetővé teszi, de van egy feltétele: hogy fizessenek. Ennek meg egyszerű oka, hogy ha csak az EU tagságnak lenne díja, de az EGT-nek nem, akkor azt sérelmeznék az EU tagországok.

Bell & Sebastian 2014.09.19. 16:54:11

@Lord_Valdez: Hegyezem fülem, mint Bodri kutya. Az első rész felejtős, a szabadalmaikat levédetik a gyártók, ezért aztán a Hilti az nem egyenlő egyéb, műanyag szarokkal.

A második rész még akár jó is lehetne, ha megmagyarázná, miért erőltetik a közvetlen kifizetést a gyarmatokon?

Honnan lordságod? A zeneiparból?

bölcsbagoly 2014.09.19. 17:24:52

@nu pagagyí: akkor gondolom te sokat kaphattál a vikingtől az Ökotárs segédletével, nemde?

2014.09.19. 17:37:51

@bölcsbagoly:

Látom három hozzám írt megjegyzéssel kivégezted magad! A vereség teljes beismerése amikor egy totál primitív helyzetet még csak meg sem tudsz válaszolni.
Gartulálok "BÖLCS"bagoly! :))))

Javaslom, hogy vegyél vissza magadból és pattanj le a magas lóról, ha nem akarod állandóan kinevettetni magadat....

bölcsbagoly 2014.09.19. 17:58:07

@MikeBoy: nem tudom megakadályozni a hülyék röhögését! Ezt az OPNI-ban sem tudták elérni az orvosok az ápoltjaiknál....

2014.09.19. 18:08:17

@bölcsbagoly:

És ilyen amikor @bölcsbagoly: emeli a színvonalat.
Segíts már nekem egy kicsit ez a stílus amit itt előadsz az óvodában vagy az alsó tagozatban volt divat utoljára?

Na és akkor most töki szépen olvasd vissza, amit írtam neked!
Először is te szóltál hozzám és nem én hozzád.
És csupán kétszer jeleztem neked (ha nem találod beidézem), hogy nem vagyok rád kíváncsi és nem képviselsz színvonalat.

És, ha nem akarod, hogy tovább alázzalak vond le végre a következtetést ebből és keresd meg inkább azokat, akik nagyjából a te szinteden vannak valahol a béka segge és a föld középpontja között félúton.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2014.09.19. 18:40:12

@Bell & Sebastian:
A szabadalom csak 25 évig véd és akkor is csak azt, ami explicite meg van fogalmazva.
A műanyag szar az a CMI, Lux stb. Egy Milwaukee akkus csavarhúzó 50 ezertől indul. Szerinted adnának ennyit egy "műanyag szarért"? Szerinted van 80 Nm-es nyomatéka egy "műanyag szarnak"?

Marha, egyszerű: mert NGO-knak szánják.

Nem éppen. Ld. liberatorium.blog.hu/2012/08/06/az_elet_veszely

bölcsbagoly 2014.09.19. 19:45:01

Aki ma este nézte a híradót a Dunán az láthatta/halhatta, hogy a TASZ drog problémákkal foglalkozó illetékese beismeri, hogy a MN-ben megjelenitett emailt ő írta az ombudsmani hivatal osztályvezetőjének!
1. Ergo, a MNN az igazt irta, de hogy nekiestek már ballibák...
2. Eddig Székely László ombudsman azt állitotta, hogy belső levelezésről volt szó, ergo ő nem mondott igazat;
3. Az Index.hu-n megjelent ma Jámbor András irása a Kettős mércén, ebben a témában, persze balliba szemszögből.
4. Az Origón meg az Index.hu fórumán szintén a MN-tet és Kocsis Mátét támadják.
Tipikus "civil" hozzáállás a valósághoz és igazsághoz. S bizonyíték az ombudsmani hivatalban uralkodó állapotokról és szellemiségről..

ALFI · http://blog.hu/user/166725/tab/activity 2014.09.19. 19:53:57

@gyalog.galopp: "mindegyiknél szó szerint ugyanaz a leíró szöveg"

Melyik az a szöveg?

B&S meg egy elmebeteg korcs, neki a "szélesebb összefüggés" az ő kényszerképzetei és téveszméi, a részletek, amiben "elveszek", meg a tények. (Ezt bármelyik elmeorvos megállapíthatja a szövegeiből. Amit ő állít rólam, azt nem állapíthatja meg a szövegeimből.)

LMP és TASZ más, mint az Ökotárs.

bölcsbagoly 2014.09.19. 20:00:47

Most látható Sárossi Péter beismerése az m1 hiradójában is!

Bell & Sebastian 2014.09.19. 20:16:30

@Lord_Valdez: Lázhatóan nem sok fogalma van attól, miben áll a Hilti specialitása, milyen téren egyeduralkodó / piacvezető. Ha vetne egy pillantást esetleg a gyártmánypalettára, rögtön látná, hogy nem a csavarhúzásban.

Tulajdonképpen a csizma úgy kerül az asztalra, hogy én tettem oda. Azt akartam szemléltetni, hogy a multik piacszerzéséről van szó, amit valamilyen módon meg kell "hálálniuk".

Azt továbbra is balladai homályban hagyta, hogy miért pont ilyen módon kívánják enyhíteni az általuk okozott nyomort?

Szóval, mégsem a zeneiparból. Ezek szerint a mérnöki munka is annyira specializálódott, hogy egyforma távolságra állunk a közgáztól.
Ja, de mégsem, mivelhogy saját dárdával vagyok kénytelen ösvényt vágni a csalánba.

Ezért nem szívből jön az öröm, amikor a monopolhelyzetben lévő, nemzetközi rablóbandák nevét a számban forgatom.

Nagy lenyúlás itt - pici baksis ott, ez a világ trendje.

Háát, nem ez a világ rendje, csupán múló állapot. Ami így vagy úgy, de egyszer véget ér. A hajózni vagy megdögleni közt még ezerféle opció létezik.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2014.09.19. 22:54:25

@Bell & Sebastian:
Feltételezem, hogy a véső-/bontókalapácsra gondolsz, de ott se egyeduralkodó.
Pl.: www.milwaukeetool.com/power-tools?product+types=rotary+and+demolition+hammers
www.dewalt.com/tool-categories/hammerdrills--hammers-demolition-hammers.aspx
www.boschtools.com/Products/Tools/Pages/ItemResults.aspx?catid=1066
Pusztán azért, mert Magyarországon a Hilti a legismertebb, nem lesz egy vállalat világvezető.

A piacszerzésért miért kellene bárkinek is hálálkodni? Ez a világ legtermészetesebb dolga. Egy ugyanolyan marhaság, minthogy a sikeres embereknek vissza kellene adniuk valamit a társadalomnak. Miért? Elvettek valamit? Nem. Egyszerűen csak jobbak, mint a többiek.

Milyen nyomort? Nem okoznak semmiféle nyomort. Sőt, ellenkezőleg. A hatékony vállalatok húzzák az átlagos bérszínvonalat fel. Ha körülnézel a világban, akkor érdekes módon ott fogod megtalálni a nyomort, ahonnan ezek a vállalatok hiányoznak.

Ha NGO-kat akarsz támogatni, akkor a legjobb, ha kikerülöd az államot. Elvégre így tudod garantálni, hogy független legyen tőle.
Azt, hogy miért NGO-kat támogatnak ahelyett, hogy teszem azt befizetnék az EU kasszába, nem tudom. Erről az EU-t kell megkérdezned, mert ők kötötték így a szerződést.

panelburzsuj 2014.09.19. 23:02:46

@Lord_Valdez:
"miért NGO-kat támogatnak ahelyett, hogy teszem azt befizetnék az EU kasszába"

Tipp: mivel nem tagok, nincsenek képviselve sem, így semmiféle ráhatásuk se lenne az általuk beadott pénzek elköltésére.

Ki az a hülye, aki azért marad kívül, hogy úgy is jócskán fizessen a közösbe, csak még bele se szólhasson?

Bell & Sebastian 2014.09.19. 23:39:32

@Lord_Valdez: Rövidre fogom; a rögzítéstechnikáról lenne szó.

A piacszerzés, mint vezérmotívum, nem az én lázálmom, hanem maguk mondják.

>>>
A Kétoldalú Kapcsolatok Nemzeti Alapjának (KKNA) átfogó célkitűzése a kétoldalú kapcsolatok erősítése a donor országok – Norvégia, Izland, Liechtenstein – és Magyarország között. Célja az együttműködés megalapozása vagy erősítése mind intézményi, mind egyéni szinten, hosszabb távú, illetve alkalmi partnerségek kialakításával. A tapasztalatok, a szaktudás és a technológiák megosztásával a kétoldalú együttműködések jelentős kihívások megoldásához járulhatnak hozzá.
<<<

www.norvegalap.hu/kkna

A donorok a klímaváltozás- és a nők megkülönböztetése elleni harcban látják a közös jövőt, ezekben a témákban adnák át tapasztalataikat - ha már egyszer rászorulunk.

www.norvegalap.hu/-/megjelentek-a-ketoldalu-kapcsolatok-nemzeti-alapjanak-nyilt-palyazati-felhivasai

Kezdek elbizonytalanodni. Ha az eleje igaz, mi köze van mindennek a pályázati témákhoz, ha pedig az utóbbit gondolják komolyan, akkor hazudik a fej és csapkod a farok.

Bell & Sebastian 2014.09.20. 00:00:18

Ott lehet az összefüggés, hogy ezek a ("donorok") jólétüket a mi rosszlétünkre alapozzák, jönnének ők, mint önzetlen mentőangyalok, újjáépíteni ezt a koszfészket, csak előbb ki kell nevelniük azokat, akik beengedik ide őket és kifizetik a számláikat.

Magyarán, szimpla hálózatépítésről van itt szó.

Jó lenne látni akár a nemzetek feletti, akár a bilaterális szerződést, ami alapján elhozzák nekünk azt a jobblétet, amibe máris beleszenderültünk.

Orbán Vitéz Lajosban és ezekben is csak azokat az oligarchákat, gazdasági érdekcsoportokat látja, akik / amik le akarják rángatni az igazak El Caminojáról.

Ha nem üti a fejüket látványosan gumikalapáccsal, még a végén nem nyer legközelebb. Az egy más kérdés, hogy sziszifuszi munka, mint a beretválkozás, mert reggelre terem helyettük kettő másik - két, másik likban.

Talán az Alfahír kezdi pedzegetni valamilyen szinten a a nagy selyemzsinórosztás lehetséges hátterét, csak arról az opcióról ott is megfeledkeznek, hogy mi van akkor ha csak vetített mozit nézünk, kell pár lapát szén a CÖF -kazánba.

Bell & Sebastian 2014.09.20. 00:26:40

@ALFI: Üzletrontás.

Ami csak azt jelenti, hogy a Fidesz szakértői azzal zsarolják a pályázó önkormányzatokat, hogy biztosítják a szükséges önrészt, amennyiben a saját cégháló tagjai kapják a megbízást.

Amennyiben kiderül, hogy ezt másképpen is meg lehet oldani (szereznek pénzt máshonnan és például helyi vállalkozás is tud nyerni, nemcsak a közismert líblingek), a végén még ragadós lesz a példa és elszabotálják a NER -ben rájuk osztott szerepet.

Csakhogy eddig az összes ló gyeplője Lajos markában volt és frissen vágtak rendet az NFÜ -nél.

Mindent tudunk, csak azt nem, hogy mi fog ebből kisülni a végén. Egyébként az első négy évükben nagyon sok projekt az önerő hiánya miatt került parkolópályára, aminek a támogatás -részét vagy átvitték a következő, uniós ciklusra, vagy nem.

Nesze neked pluralizmus (finanszírozás témájában), ha csak egy út áll előttem, melyiken induljak?

ALFI · http://blog.hu/user/166725/tab/activity 2014.09.20. 08:39:02

"Már az is baj, ha segítünk?

Beküldte solyom - cs, 09/04/2014 - 22:17
A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) szeptember 3-án közölte a sajtóval, hogy „jogosulatlan pénzügyi tevékenység gyanúja miatt feljelentést tett a norvég alap vizsgálatai után. Az egyik ellenőrzött civil szervezet csaknem százmillió forint kölcsönt adott úgy, hogy erre nem volt engedélye”. De kiről van szó és mit is jelenthet ez?

Noha a KEHI – érthetetlen módon – nem nevezi meg, hogy ki a feljelentett, az nem titok: a Norvég Civil Támogatási Alap (NCTA) lebonyolító konzorciumát vezető Ökotárs Alapítvány valóban több alkalommal adott civil szervezeteknek visszatérítendő támogatásokat az elmúlt években – amint azt jelentéseinkben is mindig feltüntettük. Ennek azonban egyáltalán semmi köze nincs az NCTA-hoz.

Az Ökotárs Alapítvány saját (évtizedes távlatban többek között célokra összegyűjtött) vagyonából, tőkéjéből nyújtott visszatérítendő támogatásokat – a hozzá segítségért forduló civil szervezetek egyedi kéréseire válaszul, alkalmi jelleggel. A visszatérítendő támogatások az esetek túlnyomó többségében elnyert és leszerződött, de utófinanszírozott EU-s támogatások áthidalását szolgálták. A szervezetek szorult helyzetükben fordultak hozzánk, hiszen saját szűkös lehetőségeik nem teszik lehetővé milliós nagyságrendű összegek megelőlegezését, és ennek hiányában nem tudták volna végrehajtani a vállalt projekteket. Így elestek volna a támogatástól nemcsak ők, de az adott projektek kedvezményezettjei: munkanélküliek, iskolás gyerekek és az ország is, és nem valósultak volna meg oktatási, ökoturisztikai és más fejlesztések sem. A kereskedelmi bankok ugyanis (kevés kivétellel) nem adnak kölcsönt civil szervezeteknek támogatott projektjeik előfinanszírozására, nem tekintik kellő garanciának erre a megkötött szerződéseket.

Az uniós, Strukturális Alapokból nyújtott támogatásokkal ellentétben az NCTA zömében előfinanszírozású: a projektek hosszától függően a támogatási összeg jellemzően 50-60%-át már a szerződéskor megkapják a szervezetek, majd a projekt végrehajtása során, a beszámolók nyomán több részletben a többit, csupán az utolsó 10%-ot kell maguknak előfinanszírozniuk. Erre azonban az Ökotárs Alapítvány hangsúlyozottan nem nyújtott áthidaló támogatást (hiszen az utolsó 10% visszatartása éppen számunkra garancia a megfelelő elszámolásra), ahogy az is ki van zárva a pályázati felhívás értelmében, hogy az Ökotárstól kapott bármilyen más támogatást az NCTA-ból finanszírozott projekt önrészeként felhasználjanak a szervezetek.

Mindezért érthetetlen számunkra, hogy ha a KEHI megbízása a Norvég Civil Támogatási Alap vizsgálatára irányul, hogyan kerülhettek egyáltalán górcső alá az Ökotárs egyéb programjai és támogatásai. Az is megdöbbentő, hogy míg a sajtóban sorra jelennek meg a KEHI vizsgálat eredményeire hivatkozó súlyos vádak, mi magunk (és a vizsgált szervezetek) mindeddig csak dokumentumbekérő leveleket kaptunk tőlük – számos alkalommal feltett kérdéseinkre sem válaszoltak, és eleddig semmilyen jelentést, határozatot sem küldtek.

Ráadásul immár nem egyszerű szabálytalanságról, hanem potenciális bűncselekményről van szó; nagy kérdés azonban, hogy megáll-e a gyanúsítás? A tevékenység megítélése szempontjából az nem lényeges, hogy a kölcsön kamatos vagy kamatmentes: az alapítványi vagyon törvényben előírt megőrzése érdekében a reálértéket megőrző, a magyar állampapírok hozamához kötött mértékű kamatot írt elő a kuratórium a támogatási szerződésekben. Jogosulatlan pénzügyi tevékenységet az követ el, aki üzletszerűen gyűjt betétet vagy nyújt pénzkölcsönt – álláspontunk szerint azonban nincs erről szó, hiszen visszatérítendő támogatásainkat alkalmilag, egyedi, előzetes kérelmek alapján, nem nyereségszerzési céllal nyújtottuk. Hanem azért, hogy küldetésünket teljesítsük: segítsük a hazai civil szervezetek fejlődését és nehézségeik leküzdését."
www.okotars.hu/okotars-hitel-kehi

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2014.09.20. 09:35:12

@panelburzsuj:
Ez ésszerűen hangzik.

@Bell & Sebastian:
Ezek szerint nem ismered mondjuk a Würth-t, vagy a Fischert.

Kik mondják?

Hol az ellentmondás?

Tedd a le Tőkét és olvass valami korszerűbb közgazdasági irodalmat. A gazdaság nem úgy működik, hogy vannak kizsákmányolók és kizsákmányoltak.

Bell & Sebastian 2014.09.20. 11:34:23

@Lord_Valdez: Rendben, (tegyük fel) az én prekoncepcióm nem kóser, továbbá kilóg alóla Bogár lólába. Tekintsük úgy, hogy cáfolta. Lássuk a magáét, hátha meggyőzhető vagyok, vagy legalábbis jobbal tud előállni ennél.

Hogyan értékeljük a konkvisztádorok üveggyöngy osztogatását mi, a bennszülöttek? És törzsfőnökünk saját varázslójára szórt átkait?

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2014.09.20. 20:56:42

@Bell & Sebastian:
Ahogy panelburzsuj említette, ésszerű, hogy az EGK tag, de nem EU tag országok nem szólhatnak bele az EU által kiosztott pénzekbe, tehát abban érdekeltek, hogy ne az EU-nak nevezett közös kalapba fizessenek. Az EU-nak meg az az érdeke, hogy ne legyenek ingyenélők, hanem minden haszonélvező fizessen, aztán így sikerült megalkudni.

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2014.09.20. 21:15:36

@Bell & Sebastian: A Lord megragadta a lényeget, és ráadásul életszerűen közelít. Nekünk még ettől nem jutott krumplifőd, de nem biztos, hogy ebben nekünk nincsen hibánk. Mucsaiak vagyunk ehhöz, na :)

Bell & Sebastian 2014.09.21. 00:53:20

@Lord_Valdez: @Mihint: Oké. De ettől még szeretni nem kötelező sem ezeket, sem azokat. És gondolom; egyetérteni sem. Az önerőre adott kölcsön, mint innovatív húzás, határozottan tetszik. Amiből -gondolom- világos, hogy a túlhatalomra és túlterjeszkedésre _senki_ sem szavazott, az kapott felhatalmazás eredete -gondolom- isteni természetű lehet. Hamis megváltókkal itt tele a padlás, de ezt már olyan sokszor mondtam, hogy magam is unom.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2014.09.21. 19:55:11

@Bell & Sebastian:
Szeretni nem kell senkit. Még a Pártot se, csak ajánlott :)

deruyter 2014.09.22. 12:43:07

@bbjnick: 1. Azt mondod: "A szocializmusban a politikai karrier nem azt jelentette, mint manapság jelent. Mivel pártállamban éltünk, az élet minden területén jelen volt a párt, a vezetői alkalmasság legfontosabb kritériuma a politikai megbízhatóság volt .... Aki ebben a világban bármilyen szintű vezetői funkciót el akart látni, annak politikailag megfelelően képzett, igen jó elvtársnak kellett lennie. ...Tehát a politikai karrier nem feltétlenül pártkarriert jelentett, hanem például efféle "társadalmi funkciót" is.
HA kinyitod a szemed, akkor látod, hogy most is ugyanez van. Természetesen a leuralás nem olyan mértékű, mint anno, de közelítünk felé, és hát láthatóan van rá törekvés. Hogy csak egy példát mondjak, 2010 után elszabadult a paranoia, gyakorlatilag minden vezetői szinten a lojalitás az egyetlen szempont. Egyetlen korábbi kormány idején sem volt ez ilyen mértékű. Lehet rajta vitatkozni persze, csak körbe fog röhögni bárki aki nem szellem i fogyatékos. A párt befolyik mindehova, sportba, kultúrába stb. A társadalmi funkcióról meg éppen Kubatov elvtárs jut eszembe. Hol itt az érdemi különbség?
A civil szervezetekkel kapcsolatos múltadhoz meg nem tudpok hozzászólni. Te állítod, hogy ismered belülről és elmondod mindennek, csak hogy ilyen alapon én is mondhatnék bármit. Én is leírhatnám, hogy ismerem belülről a fideszt vagy a fidelitaszt és ott mindenki pedofil. Ettől még nem lesz igaz.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.09.22. 15:57:30

@deruyter:

Ez egy ilyen műfaj:-) Én ott voltam a nyolcvanas években is, a kilencvenes években is, megéltem, megtapasztaltam, tudom, miről beszélek, te pedig csak hablatyolsz itt össze-vissza.

Jean Sol Partre 2014.09.22. 20:00:46

@deruyter: "Hol itt az érdemi különbség?"

Ott, hogy a 80-as évektől a politikai megbízhatóságon kívül még számított valamit a szakmai hozzáértés is. Ma ennél sokkal kontraszelektívebb a rendszer.
süti beállítások módosítása