A klasszikus műveltségről és annak hiányáról (Faludy György)
2014. augusztus 24. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

A klasszikus műveltségről és annak hiányáról (Faludy György)

faludy_gyorgy.jpg

A latin meg a görög. A második világháború óta középiskoláink túlnyomó többségében beszüntették a latin (és görög) nyelv és irodalom évszázadok óta megszokott tanítását. Olaszország kivételével ugyanez történt Európában és egész Amerikában. Ennek megfelelően csökkent az egyetemeken a klasszika filológia tanítása is. Néhány évvel ezelőtt viszont Pennsylvania egyes iskoláiban ismét bevezették a latin oktatását. A kezdeményezést más országokban is szóba hozták, habár nagyobb változás nem történt sehol. Gondolhatunk-e arra, hogy a klasszikus nyelvek oktatása újjászületik?

Kételkedem. A század első évtizedeiben gimnáziumainkban nyolc évig, heti hat órán át tanítottak latint. Akkori elképzelés szerint ez az oktatás sorolta be az illetőt a művelt emberek kategóriájába, a „lateinerek” felsőbb osztályába. Angliában ennél tovább és ennél szigorúbban mértek: húsz évvel ezelőtt senki sem remélhette, hogy bármelyik bankba tisztviselőnek veszik fel, ha nem tanult latinul a középiskolában. Hogy mi szüksége egy banktisztviselőnek a latin nyelv ismeretére, arra nem adtak választ; legfeljebb arra gondolhatunk, hogy ezekből az iskolákból szívélyesebb emberek kerültek ki, mint a többiből.

Nálunk a világháború óta nyíltan kimondták, hogy a klasszikus nyelvek ismerete nem tartozik többé a műveltséghez. Ez ugyan igaz, de azért sajnálatos, hogy csak arról beszélünk, ami nem tartozik a műveltséghez, ahelyett, hogy megmondanók: mi tartozik hozzá?

*

Egyébként a latin és görög tanulása a műveltség megszerzéséért már a XIX. században is csak fikció volt. A szülők nem azért íratták be gyermekeiket a gimnáziumba, hogy későbbi életükben egy-egy latin kifejezést használjanak magyar helyett, olykor Cornelius Neposból vagy Ciceróból idézzenek és tudják, ki volt Szókrátész és mi történt Szálámisznál. Hanem azért, mert a latin középiskolát végzett ember másnál könnyebben kapott állami, megyei, városi, sőt bármilyen állást, könnyebben gyarapította vagyonát, jobban és könnyebben élt. Azaz: latinul valójában nem a műveltség kedvéért tanult, hanem azért, mert jelentős szociális és anyagi előnyökkel járt.

Ez az állapot megszűnt, miután előzetesen is csak tradicionális maradványa volt azoknak a koroknak, amikor a tankönyveket latinul írták, iskolákban és egyetemeken latinul tanítottak és – Dante, Chaucer, Bocaccio, Rabelais és Ronsard előtt – a meglévő világi irodalom latin nyelven szólt. Manapság nyilvánvaló, hogy a biológia vagy a kémia ismerete, vagy a számítógép technikájáé, jóval inkább biztosít megélhetést, mint ha valaki Cicero Atticushoz írt leveleit vagy az Aeneis hatodik énekét ismeri. Így tehát érthető, hogy a latin és görög klasszikusok kimaradtak a nevelésből és az ember nem egykönnyen lát racionális okot, amiért ezen változtatni kellene.

Valami baj közben mégis történt. Először a jeles irodalomtörténész, F. L. Lucas egyik tanulmányában olvastam erről. Lucas 1938-ban a cambridge-i egyetemen aláírásokat gyűjtött Chamberlain miniszterelnök ellen, amiért Münchenben kapitulált Hitler előtt, és ezzel nem elkerülte, hanem közelebb hozta a háborút. Lucas elmondja, hogy kiáltványát Cambridge középkori és klasszika-filológia professzorai mind aláírták, míg a természettudósok jelentős hányada megtagadta az aláírást. Nem azért, mintha féltek volna Chamberlaintől, hanem mert azt hitték: igaza van. Vagyis a klasszicisták és a középkor tanárai valamit tudtak, amire a természettudósok nagy része még nem jött rá.

Hasonló a helyzet osztálytársaimmal, akikkel együtt jártam a humanista, nagyszerű Fasori Gimnáziumba. Negyvennyolcan érettségiztünk 1928-ban, és azóta sikerült nagyjából végigkísérnem osztálytársaim életét. Negyvennyolcunkból egy lett nyilas, egy lett kommunista. A többi, nagyrészt csendesen, de kitartott a demokrácia mellett, míg latin-görög tanárunk, doktor Kliment Jenő, hősi halált halt a nyilasok ellen. Úgy tudom, hogy Pannonhalmán hasonlóan kedvező az arányszám szélsőségek ellen; mindenesetre jóval kedvezőbb az országos átlagnál.

*

Nehéz megmondani, miben járul hozzá a klasszikus nevelés bizonyos tisztánlátáshoz, hiszen nem egyedül és nem szükségszerűen járul hozzá. Az ókori történelem tanítása nálunk rövid és hiányos; másutt, mint például Angliában, többnyire nem létezik. A nyolcéves latin és a négy év görög viszont bizonyos nyomot hagyott az emberekben. Nem sokat, de annyit mégis, hogy rájöttek: kultúránk és civilizációnk nem Artúr királlyal, Childebert-tel vagy Árpád fejedelemmel kezdődött, hanem a régi görögökkel. Tőlük ered minden: építészettől, történetírástól, orvostantól, szobrászattól, atlétikától, festészettől filozófiáig, demokráciáig és irodalomig. Aki ezt nem érzékeli, bizonytalanul áll a világban, bár nem veszi észre. Aki érzékeli, legalább tudja, milyen a világ és hol áll benne.

A hazai történelmet nem lehet jóindulat, sőt patriotikus túlzás nélkül megírni. Tanulni csak egy másik történelemből, a rómaiakéból és a görögökéből lehet. Aki félig-meddig ismeri Kleónt, a harminc athéni zsarnokot, Sullát, Nerót vagy Domitianust, már akkor rájött, kicsoda Sztálin vagy Hitler, mikor a tömeg még ünnepelte őket. De a legnagyobb ajándék, amelyet Szókrátésznek, Epiktétosznak, Zénónak, Epikurosznak és társaiknak köszönhetünk, valószínűleg nem az, hogy a filozófiák közti szabad választás elé állítottak bennünket, amitől mások eltiltottak. Hanem még inkább az a nyugalom és derű, melyben éltek és amelyet haláluk előtt tanúsítottak. Recski fogolytársaimmal együtt nemegyszer idéztük, némiképpen hasonlónak tűnő helyzetben Seneca szavait halála előtt: Quod futurum sit, ne nimium pependeris, vagyis: ne nagyon figyelj arra, mit hoz vagy nem hoz a jövendő.

Jól tudom: sokan vannak, kik mindezt hasonló vagy más formában a klasszikusok ismerete nélkül is tudják. Mégis úgy hiszem, hogy a múltban nagyon sokan ezt az iskolai klasszikus nevelésből hozták, szinte önkéntelenül és életben-halálban hasznukra volt. A legfőbb baj talán az, hogy a jelenkori, nagyrészt technikai nevelés minden értéke mellett, ezekre a kérdésekre nem válaszol és az erkölcsi bátorság kötelezettsége helyett a nyárspolgári morál lyukas zsebkendőjét lengeti felénk.

*

Forrás: DIA.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr766597831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a gondolkodni próbáló maxval birca · http://maxval.co.nr 2014.08.24. 11:22:41

Ma már elég lenne a nemzetközi nyelv, az angol is.

A latin és a görög maradjon azoknak, akiknek ez a hobbijuk.

anide 2014.08.24. 12:02:24

A klasszikus műveltség azoknak marad akik műveltek, neked meg minden más kedves birka! :)

wantaan 2014.08.24. 13:22:02

Tiszteletem és csodálatom Faludy Györgyé! Ő volt az egyik utolsó igazi humanista magyar. Jelen az Ő nagyságát fel sem mérheti. Isteni áldás hogy nemzetünk tagjai közt tudhattuk.

Bell & Sebastian 2014.08.24. 13:38:32

Ha a gondolkodni próbáló birka a cél, azt már elértük.

Ligeti Dávid 2014.08.24. 14:28:32

Akit a téma még jobban érdekel, olvassa el Borzsák István 1942-es, A latin nyelv szelleméről című munkáját.

jm padilla · http://gozdom.blogspot.com 2014.08.24. 14:42:02

a szabadkőműves-homoszexuális demokrácia eszmék a latinon keresztül szivárogtak a nebulókba.
ez a vén buzerant meg alkalmatlan, hogy bármiről, bármilyen véleménye legyen.

picur3ka 2014.08.24. 15:57:44

Magyart tanítani. Heti 10 órában.

Aki pedig annyira hülye és felelőtlen erkölcsi nulla, hogy aláír egy fontos politikai, emberek millióinak életét befolyásoló dokumentumot, anélkül, hogy fogalma lenne miről szól (bármilyen nyelven), az ne ossza az észt.

Tehéntőgy 2014.08.24. 17:16:16

@Éhes_ló: Nem mintha a magadfajta rühes fajvédő görények véleménye érdekes lenne, csak hogy ne terjedjen innen egy ilyen ostoba hazugság... Természetesen Faludy a nemi orientációjából nem csinált különösebb titkot, Eric Johnsonhoz írt szerelmes verseit már évtizedekkel a halála előtt publikálta, emlékirataiban is írt homoszexuális kapcsolatairól stb., a biszexualitását a világ legtermészetesebb dolgaként kezelte.

Poroltó Ernő 2014.08.24. 17:47:57

@Tehéntőgy:

"biszexualitását a világ legtermészetesebb dolgaként kezelte" --- írod.

Akarod mondani, veleje legmélyéig romlott volt?

Bell & Sebastian 2014.08.24. 17:55:43

@Tehéntőgy: Hímnős volt, mint a csiga. A saját nyálán közlekedett, mint a kommunisták epigonjai. Ezért még epigon is volt ez a kiváló ember.

picur3ka 2014.08.24. 18:12:48

@Tehéntőgy:

"rühes fajvédő görények"

Na kérem, azt mondják, ők a progresszija, mitől rühesek hirtelen?

És mi köze hozzájuk a nemi orientáltságnak? Vagy ellenkezik velük?

Teljesen össze vagyok zavarva.

Egyébként kivel-mivel vitatkozik bülbül szavú kebelséged?

Hungry horse 2014.08.24. 18:23:35

@Tehéntőgy: felénk egy faj az ember te szerencsétlen mesüge és az embert, az emberi életet minden morális lény védi.
Épp ezért nem lesz kommunista, meg náci se az, aki ember.
Ennek a szerencsétlennek sikerült zsidóként komancsnak állnia, szobrot robbantgatnia, míg ki nem józanították a fajtársai, bár sokat nem segített rajta.

Rühes meg sokkal inkább a post sorstalan, hazátlan, beteg moralitású és lelkű, nemiségű tárgya volt, mert komancsnak állt, szobrot rongált, magyarok ellen harcolt, akik pedig befogadták a nagyszüleit, amikor Galíciában kitelt az idejük a "jótetteik" miatt a helyi bennszülöttek között.

Ha nem hazudnál, talán még le merted volna írni, hogy
vajon miért A 39. Magyar Filmszemle versenyfilmjei közé került a Faludy szerelmei című alkotás. Az agg szobordöntögető még 2002-ben nyilatkozott az RTL Klubnak, azzal a kikötéssel, hogy a beszélgetés haláláig nem kerülhet nyilvánosságra.
A beszélgetésből kiderülnek részletek Faludy szexuális életéről, botrányos kapcsolatairól. Őszintén vall biszexualitásáról és gyötrődéseiről is. Homoszexuális kapcsolatairól akart vallani, de életében felvállalni nem merte őket.

Nos ki hazudik: Lázs, a szobordöntögető bukott komancs a posthumus outcomingjában, vagy te?

a gondolkodni próbáló maxval birca · http://maxval.co.nr 2014.08.24. 18:38:40

@anide:

Pont én rossz példa vagyok. Egyik kedvenc nyelvem a latin.

Balhorog12 2014.08.24. 18:58:30

@Poroltó Ernő: Pontosan annyira mint Tormay Cecile...

Balhorog12 2014.08.24. 19:00:00

@jm padilla: Na ja, na ja még szerencse, hogy a Padilla nicknév mögött lapító műveletlen bornírt paraszt alkalmas rá igaz-e?

Balhorog12 2014.08.24. 19:03:37

@Hungry__horse: "Eric Johnsonhoz írt szerelmes verseit már évtizedekkel a halála előtt publikálta..." vagyis nem 2002-ben lett ez ismert hanem jóval hamarabb. Vagyis ki hazudik...az aki általában szokott. Helyedre tetü kis kuruc! Vissza az ól mellé trágyát lapátolni!

S=klogW 2014.08.24. 19:05:00

@picur3ka: "Magyart tanítani. Heti 10 órában."

Időpocsékolás. A mostani irodalom anyagot is meg kellene kurtítani és újítani. A mára formájában de tartalmában is elavult, életidegen, a diáknak tanulsággal, saját életéhez kapaszkodóul mit se szolgáló művek helyett be lehet emelni legalább egy sci-fi művet:

én Simak A város c. művét ajánlom.

A kirostált irodalomanagy helyett továbbá középiskola negyedik osztályában heti egy óra önismeret és pszichológia oktatása sokkal többet érne a diákoknak.

A történelem címke alatt végzett adathalmaz-magoltatást is ki kellene dobni az ablakon. Az ókort pl. sokkal inkább kultúrtörténeti szemszögből kellene oktatni, erős görög hangsúllyal.

Balhorog12 2014.08.24. 19:06:38

@picur3ka: "rühes fajvédő görények" Ez azért rohadt hízelgő ám a fajtádra nézve, szóval inkább köszönd meg kiskutyus!

Balhorog12 2014.08.24. 19:11:25

@S=klogW: Általában jó lenne kihagyni az értelmetlen magoltatást. Az önismeret és pszichológia jó ötlet.
Ami a törit illeti jó lenne, ha a komolyabb összefüggéseket nem csak az egyetemen kezdenék tanítani. Talán kevesebb Padilla meg éhes ló féle bunkó lenne.

Poroltó Ernő 2014.08.24. 19:14:13

@Balhorog12:

Tormay hol írt emlékirataiban homoszexuális kapcsolatairól és biszexualitását hol kezelte a világ legtermészetesebb dolgaként?

S=klogW 2014.08.24. 19:17:38

@Balhorog12:
Padilla nem bunkó, ennyit azért szeretnék megjegyezni. :)

Balhorog12 2014.08.24. 19:22:43

@Poroltó Ernő: Látom nem vagy egy irodalomtörténész, semmi baj, nem lehet mindenki az. Ami engem illet én nem fogok belőled azt csinálni az tuti. Viszont ott van mr. google, aki neked is barátod, használd bátran!

Tehéntőgy 2014.08.24. 19:23:03

@Hungry__horse: Azért vagy rendkívül röhejes az RTL-klubos bulvármaszlag hájpolásával, mert bárkinek, aki olvasott valamennyi Faludyt, nyilvánvaló volt, hogy a saját szexuális étvágyára és érzékiségére mindig is a nagyotmondásig büszke szerző biszexuális. Mi lesz a következő döbbenetes leleplezés? Krúdy Gyula szerette a vendéglőket? Tudod mit: _nem_ keresem ki neked se a Pokolbéli víg napjaim utánból az idekívánkozó anekdotát, se a szonettkötetéből az Eric első megpillantásáról szóló verset. Hátha olvasol egy kicsit, míg megleled őket ;-)

S=klogW 2014.08.24. 19:25:05

@Balhorog12:
A stílusa megosztó, alkalmasint botrányosan durva, de mindenesetre van: van benne ötletesség.
Bunkónak biztosan nem az.

Balhorog12 2014.08.24. 19:25:32

@Tehéntőgy: Ne reménykedj! Ezek meg az olvasás...ugyan már! Fentebb a másik atyafi Tormayt nem tudja szinkronba hozni a leszbikussággal!!

Bell & Sebastian 2014.08.24. 19:26:17

@Balhorog12: Pontosan mi a bibi? Báncsák a mestert?

Hungry horse 2014.08.24. 19:33:21

@Balhorog12: ritka hülye vagy, de ez ne zavarjon, jót röhögök rajtatok és a belterjes beltenyészeteteken.

Poroltó Ernő 2014.08.24. 19:33:58

@Balhorog12:

Valóban nem vagyok irodalomtörténész. De ha te az vagy, akkor bizonyosan meg tudod nekem adni a forráshivatkozásokat, hogy Tormay hol írt emlékirataiban homoszexuális kapcsolatairól és biszexualitását hol kezelte a világ legtermészetesebb dolgaként?

Hungry horse 2014.08.24. 19:34:50

@Tehéntőgy: haha, ami nem kóser az "RTL bulvármaszlag". No persze.
Maga az öreg komancs szobordöntögető is az volt.
Akkor most mi a helyzet, ki hazudott?
Az öreg a posthumus coming outjában, a riportere, vagy te?

Balhorog12 2014.08.24. 19:36:03

@S=klogW: Nos az a helyzet, hogy a gyengémre lépett. Végtelenül tisztelem az öreg Faludyt (Isten nyugosztalja!), elsősorban a hihetetlenül kreatív és zseniális hangulatú Villon fordításai miatt, amikkel szerintem fölé nőtt egy nagyon erős fordítói mezőnynek! Tény, hogy voltak fura dolgai, de csak nekem csak olyan kritizálja aki ismeri az életművét! Az egész zsidózós téma (mert mindannyian tudjuk, hogy itt is kizárólag csak erről van szó!) alapvetően legalább részben műveltségi kérdés! Aki olvasta Faludyt, hallotta Menuhimot hegedülni - sorolhatnám még órákig - hiszem, hogy legalább megáll egy pillanatra mielőtt zsidózni kezd. Csak azoknak nem sikerül akiknek ez a nem túl nagy kulturális ugrás sem, de azokért nem is kár...

Balhorog12 2014.08.24. 19:37:55

@Hungry__horse: Canabist legeltél szerencsétlen, vagy csak egyáltalán nem megy a szövegértés?

Hungry horse 2014.08.24. 19:40:49

@Balhorog12: a fű és más tudatmódosítók a magadfajták műfaja, megint csak tévedtél.

A kérdés azonban az, hogy az öreg kaftános szobordöntögető komancs hazudott a posthumus coming outjában, a riportere, avagy te, vagy a tőgyes nicked?

Balhorog12 2014.08.24. 19:41:03

@Poroltó Ernő: Nah akkor utoljára elmondom. Nem vagyok fejlesztő pedagógus, így nem foglalkozom szellemi rokkantak felzárkóztatásával! Ha Tormay és a leszbikusság kapcsolata érdekel az interneten minden információt megtalálsz ahhoz, hogy elindulj a megvilágosodás felé.

Tehéntőgy 2014.08.24. 19:41:43

Hogy legyen valami köze a poszthoz is ennek az épületes társalgásnak, ideje Faludy egy kis Marcus Argentarius-fordításának, ami eligazít efféle ügyekben:

Férfi szeressen nőt, mivel ez természetes, ámde
hadd mondjam, mit tégy, hogyha fiúkat akarsz.
Hozd be a szép Menophílát, fordítsd hasra az ágyon,
s nézd meg jól gyönyörű őszibarack-fenekét.
Aztán hunyd be szemed s képzeld nagy lelkesedéssel,
hogy Menophílosz, a lány öccse farán lovagolsz.

Pelso.. 2014.08.24. 19:45:45

A szavazó fülkében történő ikszeléshez a legcsekélyebb műveltség birtoklása sem szükséges, akkor meg minek, még baj lehet az ilyesmiből.

Poroltó Ernő 2014.08.24. 19:47:19

@Hungry__horse:

Ha jól emlékszem A pokolbéli víg napjaimban és A pokol tornácán c. önéletrajzi könyveiben is ír Faludy egy észak-afrikai homoszexuális kapcsolatáról és arról, hogy felesége halálát követően hosszú évekig együtt élt egy férfival. Azonban szó sincs ezekben a szövegekben nagy nyíltságról vagy biszexualitása természetes dologként való kezeléséről, erősen lirizáló, kétértelműen megfogalmazott fejezetek ezek.

Bell & Sebastian 2014.08.24. 19:50:02

Balhorog, puszta perverzióból kiolvastam ezen nick alatt elkövetett bejegyzéseidet. Én szeretem az ilyen, önbizalom-túltengésben szenvedő gyökereket, akik hol burzsoát, herceget, grófot látnak, esetleg klerikális fenevadat vagy nemzeti kokárdát, mindkét öklükkel odacsapnak.
Az állóvíz felkavarásán és vérpezsdítő anyázáson kívül mit akarsz elérni, esetleg szeretnél is mondani valamit?

Nosza!

Poroltó Ernő 2014.08.24. 19:51:29

@Balhorog12:

Fentebb azt állítottad, hogy Tormay, Faludyhoz hasonlóan, írt emlékirataiban homoszexuális kapcsolatairól és biszexualitását a világ legtermészetesebb dolgaként kezelte. Te, mint irodalomtörténész, meg tudod nekem adni ezeket a Tormay-szöveghelyeket?

S=klogW 2014.08.24. 19:55:09

@Balhorog12:
Faludy kora magyar irodalmának szerintem is figyelemre méltó alkotója.
A nemzetközi művészeti élet zsidó sztárjainak sztárságát viszont fenntartással kezelem. Valódi, valóban alkotó kevés van köztük, inkább csak előadók, közvetítők.

Pl. a festészet nemzetközileg ismert és rajongott, klasszikus esztétikájú, emberközeli alkotásai legritkább esetben köthető zsidó alkotóhoz, nekem most egyetlen egy jut eszembe, Chagall.

A zsidók leginkább az absztrakt festészettel kerültek előtérbe, melyet a magam részéről entartete Kunstnak tartok, illetve a fotózással, melyet túlásnak tartok a többi művészettel együtt emlegetni, az is inkább csak közvetítés.

Tehéntőgy 2014.08.24. 19:57:26

@Hungry__horse: Tudom, hogy direkt játszod a fogalmatlant, de akkor a kedvedért: Faludy nagyon sokat írt a mindenféle nőiről, feleségeiről és szeretőiről, pompás és igen szórakoztató erotikus versek és anekdoták sokaságát, valamivel ritkábban, de a férfiakkal való kapcsolatairól is. Az, hogy Eric Johnsonnal élettársak voltak, nem volt titok, a legkevésbé sem. Már a Feljegyzések az esőerdőből szövegéből is tudhatta a legostobább olvasó is, egyszerűen a hangnemből, ahogy beszélt róla. Hogy az RTL minél szenzáció-hajhászabban tálalt egy posztumusz riportanyagot, felkurblizandó a nézettséget, abban mi a pláne?

Bell & Sebastian 2014.08.24. 20:03:08

Attila után már Gyurka is per tu, legalább ezt is megéltük. Vadak közé a fényhozók, ja.

Poroltó Ernő 2014.08.24. 20:05:50

@Tehéntőgy:

Szóval akkor nem nagy nyíltsággal írt róla és nem magától értetődő természetességgel kezelte, hanem a hangnemből, ahogy beszélt róla, voltak sejthetőek Faludy fajtalan hajlamai?

Tehéntőgy 2014.08.24. 20:33:03

@Poroltó Ernő: Ha már ennyire érdekel, nem mindig ilyen szemérmes, van leírása egy szeretkezésbe forduló szép intellektuális párbajról egy dél-amerikai fiatalemberrel például. Tényleg máshogy beszél róluk, mint a hetero kapcsolatairól, de teljesen egyértelműen. (Egyébként mikor "fajtalanságként" írod le egy halott ember -amúgy igencsak érzelemteli- szerelmi aktusait/közösüléseit férfiakkal, akkor ettől most neked jobb? Nagyobbakat élvezel a nőkkel tőle, vagy mi van? Sosem értettem.)

Balhorog12 2014.08.24. 21:21:29

@Hungry__horse: Tehát nem megy a szövegértés...

Poroltó Ernő 2014.08.24. 21:22:19

@Tehéntőgy:

A homoszexualitás forma és definíció szerint is fajtalanság. De ha nekünk nem hiszitek el, a Tower Hamlets-i bitliszek meggyőzőbben érvelnek majd:-[

Balhorog12 2014.08.24. 21:28:30

@Poroltó Ernő: A.) Nem vagyok irodalomtörténész és nem is állítottam ilyet.
B.) Ha Tormay és a biszexulitás, vagy homoszexualitás viszonya érdekel, továbbra is javaslom az önálló kutatást.
C.)Ami a hozzászólásomat illeti, az arra vonatkozott, hogyha Faludy biszexualitása miatt romlott volt, akkor a leszbikus Tormay is az volt. Ennyi és nem több...

Balhorog12 2014.08.24. 21:31:55

@S=klogW: Több dologban is hajlamos vagyok egyetérteni, bár meg kell jegyeznem, számomra nem szempont a származás vagy politikai beállítottság ami számít az az emberi teljesítmény. Így jól megfér Márai és Faludy meg mondjuk Kertész is a polcon.

Poroltó Ernő 2014.08.24. 21:39:25

@Balhorog12:

Tormay homoszexualitására semmiféle bizonyíték nincs. Ő maga nemcsak hogy tagadta, de amikor hírbe hozták, pert indított, amelyet meg is nyert.

S=klogW 2014.08.24. 22:11:34

@Balhorog12:
Magának lehet, hogy nem fontos, de a kurátoroknak, akik lényegében eldöntik, kik kerülhetnek a nyilvánosság reflektorai elé, lehet, hogy ez is szempont:

maga már csak egy erősen előszelektált kínálatból választ.

picur3ka 2014.08.24. 22:33:36

@tesz-vesz:

A cigányok náci üldöztetése Mo-n nemzetközi nyilatkozat a zámolyi cigányok kapcsán.

picur3ka 2014.08.24. 22:34:31

@S=klogW:

Nyelvre gondoltam leginkább.

Mizar 2014.08.25. 14:28:16

Nem a latin, a görög volt itt a lényeg, hanem a humanizmusra nevelés. A görög és a latin hősök példáján keresztül a fiatalsággal a becsület, a bátorság szép példáit láttatták, és élesen elkülönült a gonosz és a rossz. Valójában tovább tartott a kamasz korban is a mesék, mondák világa. Ez ma már nincs így, a kisgyermekkor után a fiatalok számára nincs igazán kapaszkodó. A tévéből a nem a nemes törekvés, az igazi küzdelem, hanem a céltalan erőszak, és a pénz istenítése árad feléjük. Így nem az okos, a bátor és a nemes a példa előttük, hanem a gazdag, amelyet a másik által viselt és használt márkákon mérnek le. Új eszményt követnek; -ki ki annyit ér amilyen gazdag. Ezért laposodik el minden. Pedig ha tudnák, minden pótolható ami pénzért megvehető, és minden pótolhatatlan ami pénzért nem megszerezhető. Sokan még ötven fölött sem jönnek rá erre. Az ő gyermekeik a legszegényebbek. Az igazán gazdag ember ad, és bizony szegény az aki elvesz. És ennek semmi köze a pénzhez.

S=klogW 2014.08.25. 18:12:44

@Mizar: "Nem a latin, a görög volt itt a lényeg, hanem a humanizmusra nevelés."

Azt a humanizmust ne keverjük össze a mai, ballibsik által megszállt fogalommal.

bömböcz 2014.08.25. 20:59:44

@S=klogW:
A mai humanizmus az, amikor turul2k és rajcsányi(rg) az atv-n egyesül (hivatalból kiküldve) a mainstreammel.
(köszönöm, hogy segíthettem)

Kovácsné · http://kovacsne.blog.hu 2014.08.25. 21:58:25

@Mizar: A görög és latin irodalomból a legutolsó dolog, ami lejön, az a nemes küzdelem, a becsület, a jó és rossz elkülönülése és úgy általában, az álszentség. Épp ellenkezőleg. Pontosan olyan emberek voltak, mint a maiak (nyilván más kulturális háttérrel, de ugyanolyan vágyakkal, indulatokkal, ösztönökkel). Ha valamit szeretek a görög-latin irodalomban, az az őszinteség, a gondolkodás képessége, gyakorlatiasság, hasonlók. Akik latinul tanultak az iskolában, azoknak ez jöhetett át - már ha képesek voltak egyáltalán magával a nyelvvel megbirkózni, mert szerintem sokan rögtön itt, az első lépésben megutálták az egészet - némi joggal.

Jean Sol Partre 2014.08.25. 22:25:23

@Poroltó Ernő: mutasd már meg azt a definíciót légyszíves

picur3ka 2014.08.25. 22:40:37

"a gyengémre lépett"

Mondom én. De örülök, hogy hallotta hegedűt fújni is.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2014.08.26. 13:17:15

@a gondolkodni próbáló maxval birca: bármikor elég lett volna egyetlen nyelv is, anno a latin, 150 éve a francia, most meg az angol. az angol után meg az épp soronkövetkező. de ettől még nem lesz egy nyelv, nagyon sokáig. a nyelv ugyanis identitás.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.08.30. 21:22:18

@picur3ka: faludy aláírta? hát ergé kedvence úgyhogy akkor biztos

Disznóvári · http://mandiner.blog.hu/2015/12/22/a_kulturharcon_tul_karacsonyi_tunodesek/full_commentlist/1#c28872 2014.08.31. 16:35:13

"Kihallgatás

Egész nap nyúzott. Hol bokámat rúgta
s ordított, hol dühödten nógatott.
Vadul gyűlöl. Pedig pontosan tudja,
hogy ártatlan vagyok.

Hencegni ezzel már én sem kívánok.
Bárcsak tettem volna egy keveset
ellenük! S nem most kéne kifundálnom
a kémkedésemet.

Mindegy. Az embert úgyis elítélik.
Az ablakra haránt dőlt a nehéz
napfény. Fölém lógott Dzserdzsinszki Félix
szakállán a penész.

Az ávós kandúr, ha szemébe néztem,
elfordult. Oldalvást, az írógép
mellett egy nő terítette a széken
szét vájdling-alfelét.

– „Mi volt az apja?” – szólt, mikor megitta
a kávéját. – „Tanár.” – „Tanár? Nagyon
szép”, és diktált: „Írja! Kapitalista
családból származom.”

– „Nem” – mondtam, de a nő már lekopogta.
– „És hol tanult?” – „Apám?” – „Nem, maga.” – „Én?
Jogot hallgattam” – hazudtam – „Bologna
híres egyetemén.”

Diktált: – „Két Ny-nyel írja, hogy: Bolonnya
egyetemén jártam ki a jogot,
mert már akkor a fasizmus bolondja
voltam, s az is vagyok.”

Ez lesz a vallomásom. Hitvány lócán
ültem. Napestig ily színvonalon
tárgyalt s engem ez inkvizíciónál
kivert az unalom.

Röhögjek vagy sírjak? A járdát néztem
az út túlján, hol nők és férfiak
mutatkoztak, kiket nem fogtak még el.
Idő kérdése csak.

Vagy vágtam volna ávósom szemébe
(azt is tudom, hogy Zala a neve),
hogy semmikor, semmiért, semmiképpen
nem cserélek vele?

Avagy idézzem Szókrátészt azoknak,
kiknek minden szava örök titok,
hogy szörnyűséget elkövetni rosszabb,
és elszenvedni jobb?

Avagy adjak hálát Szent Erazmusnak,
aki a rabok védő szelleme,
hogy néhány kisebb rúgással megúsztam,
s már visznek lefele?

Itt állok most a kimeszelt cellában.
Karom lecsüng. Vén verejték tapad
testemhez. Gondolj, súgom, Attilára,
és fel ne fújd magad.

Mit érlel sorsod? Mit kaptál hazádtól?
Mért jöttél vissza? Minek vagy magyar
ily bolondul? Téged e föld nem ápol
s nyom nélkül eltakar.
(Az ávó pincéjében, 1950 nyarán)"
süti beállítások módosítása