Hallgatásról és ellenzésről (Széchenyi István, Hitel)
2014. augusztus 22. írta: Zsigmond és Péterfy

Hallgatásról és ellenzésről (Széchenyi István, Hitel)

szechenyi_istvan.jpg

A felvilágosító ellenzés hasznát senki nem tagadhatja. Hogy tudja meg az ember még legalacsonyabb helyzetben is az igazat, ha mindenki minden szavát igenli? S hát még magasabb lépcsőn mint tanulhatja ki a dolgok igaz állapotját, ha hiedelmiben soha tagadóra nem lel? S ugyan hogy cselekedhetne józanul a dolgok mibenlétének valódi ismerete nélkül?

A gazdaságban hány fiatal birtokos károsodott már az által, hogy próbáit tisztjei s emberei minden ellenzés nélkül helyben hagyák, s észrevételiket szolgaiképp elhallgaták?

Sok számos intézet mért szerkesztetett hiányosan, tökéletlenül s rosszul? Mert az alattvalók függésben lévén, szólásnál tanácsosbnak tartották a hallgatást.

Hány szép talentum nem juthatott magasb lépcsőre, mivel elhallgattatván gyengeségi, magát önhittségbűl csalhatatlannak képzé? S általjában mennyi egyoldalú s csak színenjáró s felületes fakadt már a világon az önakarat azon zavaros kútjábúl, mely az ellenző észrevételek híja miatt meg nem tisztult s igazságra soha ki nem fejlett?

Csak mindenoldalú vizsgálat által lelhetni fel az igazságot, s ez csak a gondolatok legszabadabb közlése által valósulhat. Hol a beszéd korlátos, ott rab a nyelv s csak rabként szól.

Sokan az ellenzéstűl úgy félnek, mint a setétségtűl, az pedig éppen oly szükséges az igazság tökéletesb kifejlődésére, mint ez a nap sugárinak szembetűnőbb tételére. Semmi se lehet az egész világi egyetemben nyomás és ellennyomás nélkül. S csak oly tanácskozás szül bölcsességet s áraszt áldást az emberiségre, hol szabad, hidegvérű, tiszta át- s belátás vezérli a vizsgálatot s okoskodást.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr596624363

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Poroltó Ernő 2014.08.22. 13:14:10

"Csakhogy a dolgot úgy kell venni, mint van, s nem mint lennie kellene. Tartassék meg a régi jó rend elszánt akarattal, ahol pedig látszik a társasági machina akadozása, ott állíttassék új rugó, friss tengely, ép fogú karika; a rozsda pedig sehol se szenvedtessék, de halkkal vakartassék le, hogy semmi se törjék; s így az előítéletek is csak csendes móddal reszeltessenek, mert azok hamar kiirtása némely öregben tán halált is okozhatna; de hogy azokat már anyatéjbe is keverni kelljen, az bizonyára hazugság.

Összehasonlítások által legjózanabb elmélkedni. S így az egészséges ítéletű hazafi nemzete elsőbbségin örül, s azokat mind jobban-jobban kifejti. Ott pedig kettőzteti fáradozásit s halad, hol hátramaradást sejdítne, s minekelőtte jobb s boldogabb hazát keresne, méginkább szereti s nagyobb szorgalommal ápolgatja édes anyaföldét, mint ügyefogyott agg szüleit vagy sebbe esett pajtásit se tudná segedelem nélkül hagyni, hanem még drágábbak lennének szívének! Tanul ő bölcsességet, de nem egyedül könyvekből, katedrákrúl; hallgatja inkább a természet szent szavát, mely minden ember erkölcséhez mágusi erővel szól, s felemelni iparkodik hazáját nagyobb méltóságra, nagyobb díszre."

kissiú 2014.08.22. 14:22:03

Szép szavak. De Ő nem fogja meghallani.

♔bаtyu♔ 2014.08.22. 14:42:47

Széchenyi azt "másolta, ami nyugaton értékes volt, nem pedig kiszolgáltatta a magyar gazdaságot a nyugatnak, mint azok, akik kései utódjának tartják magukat.

calabria02 (törölt) 2014.08.22. 14:45:37

@♔bаtyu♔:

Széchenyi mintha Habsburg-párti royalista lett volna

calabria02 (törölt) 2014.08.22. 14:48:35

@♔bаtyu♔:

a szabadságharc alatt is jobbára Bécsben volt (1848 szeptember 5-től)

hu.wikipedia.org/wiki/Sz%C3%A9chenyi_Istv%C3%A1n#K.C3.B6zleked.C3.A9si_miniszterk.C3.A9nt

ezt nem pejoratívan írom csak úgy tényszerűen

Helyes Írás 2014.08.22. 14:54:07

Hol van mainapság a "hidegvérű át- és belátás"? Elfogult előítéletes fröcsögés folyik mindenütt.

2014.08.22. 16:55:19

@calabria02: Széchenyi nem volt Habsburg párti royalista. A reformkori céljai szerint viszonyult az udvarhoz a szabadságharc alatt is. Széchenyi alkotmányos monarchia párti volt. Kossuthék céljait viszont nem támogatta, tudta, hogy öngyilkosság. Kossuth és Széchenyi gyűlölték egymást, ezt az udvarban is tudták.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.08.22. 17:27:36

Csalódottak a kormánypártok ifjúsági szervezetei?

"...a kormányzásba kevés fiatalt emeltek be (...) a két kormánypárt ifjúsági tagozataiban is hallani, hogy a kormánypártok elhanyagolták a hátországukat."

vs.hu/csalodottak-kormanypartok-ifjusagi-szervezetei-0818

Bell & Sebastian 2014.08.22. 17:45:58

Ez jó. Széchenyi, a legelső falangista, aki határozottan károsnak tartotta a politikai pártok működését (nagyon helyesen), az ellenvélemény szükségességéről elmélkedik.

Ebbe ugyebár azt kellene belelátnunk, hogy Orbán mellé sem ártana egy ördög/angyal, az éppen nem foglalt vállára, mert a csalhatatlanság rossz tanácsadó.

Minő naivitás! Ha megszólalt a zene, nem cserélünk kottát, különben is, egy segédnép szabadságfoka a kórusban annyi, hogy vagy tátog, vagy elkapja a fiszt, vagy belebődül az összhangzatba.

A mi kóristánkat legalább megismerik fecskében a strandon, a világ bármely pontján. Ha Obamával gyűjtögetne tengeri kagylókat, megkérdeznék:

- Ki az a makimajom, aki Orbánnak tartja a szákot?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.08.22. 17:48:04

@♔bаtyu♔: Külföldről hozatott hídépítőt, ahelyett, hogy magyar mesterre bízta volna. Pedig...

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.08.22. 17:49:39

@♔bаtyu♔: Vagy éppen a külföldi, mesterséges pályákon zajló lóversenyeket preferálta, noha feléleszthette volna a nemes magyar buzkasi-hagyományt is.

Nyugatmajmoló puhány libsi volt, mondjuk ki, tele zavaros eszmékkel. Nem csoda, hogy megbolondult!

Bell & Sebastian 2014.08.22. 18:04:59

@Counter: El tetszett tévedni, Széchenyi a mi emberünk, Deák és Tisza a maguké.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.08.23. 08:34:32

@Bell & Sebastian: Na ne röhögtessen.

Maguk mondhatják, mert mondhatják, hogy Széchenyi a "maguk embere", de Széchenyi aligha mondaná, hogy "maguk az én embereim, keblemre" :-)

Szindbad 2014.08.23. 11:21:17

@Bell & Sebastian: Maga szerint ez életszerű? Maga szerint tényleg megkérdeznék Orbán mellett egy koszos nigger nevét? Nem tudom milyen világban él maga.

Bell & Sebastian 2014.08.23. 11:53:08

@Counter: Nekem megfelel, más nevében nem tudok nyilatkozni.

@Szindbad: Amerikában süllyed a színvonal, az ottani elnök már eljutott a His Master's Voice vonyító kutyájának szintjére, miközben a mienk onnan indult.

A hibridek közt is van egy kicsit jobban sikerült - vagy véletlenül félresikerült, ki tudja, melyik-melyik, ha csak nézőpont kérdése?

Igazából csak az lenne életszerű, ha tengerparton, kisgatyában szedegetnék a kagylót. Így az, hogy bármelyiket felismernék, költői túlzásnak mondható.

Poroltó Ernő 2014.08.23. 13:25:02

"Ha egy bárkában ülök és abban van gyermekem és más gyermeke, és ha a bárkába bejő a víz, s előttem apodictice áll, hogy ezen két gyermeket benn nem tarthatom, az igaz, ha a magamét lököm ki és a másikat benn tartom, azt az újságban fogják hirdetni, de biz én inkább a magam gyermekét conserválom és a másikat kilököm. (...) Nincs arról szó, hogy az istennek akármi teremtését jogokból kirekesszük, mert felfogásom és vallásos érzelmem szerint azt szeretném, hogy e hazában minden ember, ki az isten képére van alkotva, egyenlő jogokkal bírjon és egyenlő terheket viseljen; és bár mondhatná mindenki valláskülönbség nélkül: nekem is van itt hazám! Ez az ultima tendentiám, ez a kikötőm, mely felé vitorlázok: de [m]int hű tagja a magyar fajnak, megvallom, hogy túlliberalismus által, egy túlzó indulat által vezettetve, magam gyermekét dobjam ki a bárkából, ezt másokért tenni nem fogom soha, és ezen hűséget minden más nemzetben tudom becsülni; de miután magyaroknak teremtett az alkotó, legyünk is azok, és legyünk tisztán magyarok. Ez vélekedésem." (Gróf Széchenyi István felszólalása a főrendiházban, 1844. október 1.)

Bell & Sebastian 2014.08.23. 21:09:27

Angyalszárny lóg ki és helyesebben porral oltó. Az idézet stimmel.
süti beállítások módosítása