Munkaalapú, nem liberális: tovább az eddig úton
2014. július 28. írta: dobray

Munkaalapú, nem liberális: tovább az eddig úton

ovtusvanyos2014.jpg

Munkaalapú társadalom és nem liberális demokrácia, a jóléti államok vége – olyan kijelentések Orbán Viktor tusnádfürdői beszédében, amelyek kiverték a biztosítékot. Fodor Gábor és egyszemélyes pártja szerint az ilyen demokrácia nem is demokrácia, az MSZP szerint Orbán újfennt kiíratkozott az európai demokráciák sorából, az Együtt-PM szerint a kormányfő Putyint majmolja, a DK szerint Orbán fasiszta, elmeháborodott hazaáruló.

Sokan máris egy autoriter korporatív állam bevezetésétől tartanak. Sokak nyugalmas hétvégéjét tette zaklatottá a magyar miniszterelnök tusnádfürdői eszmefuttatása. Felmerült az a kérdés is, mi fenét jelenthet a munkaalapú, meg a nem liberális.

Nem látok Orbán Viktor fejébe, de a közéletet nyomon követőknek nagy eséllyel be kellene tudniuk szerintem lőni, nagyjából mit lehet érteni a Fidesz elnökének kijelentésein. Nos, azt sejthetően első, majd második felháborodása után senki nem gondolja komolyan, hogy akkor most tényleg egy két világháború közti, horthysta, esetleg egy francoista vagy Mussolini-típusú diktatúrát fog bevezetni Orbán Viktor, 2014-ben, az Európai Unió tagországában, az Európai Néppárt egyik legerősebb tagszervezetének élén. Nem lesznek betiltva pártok, nem lesz a parlament hivatásrendek szerint átszervezve, nem maradnak el a 2018-as választások.

Mi lehet a nem liberális demokrácia? Hát, kérem, például többségi. A demokrácia szó előtt ugyanis a liberális jelző nem több, hanem kevesebb demokráciát jelent, amennyiben azt takarja, hogy vannak dolgok, amiről nincs vita, nincs szavazás, amiről nem a többség dönt, hanem annak is el kell fogadnia. Az elidegeníthetetlen jogok, amelyek a liberális demokrácia biztosít, például nem demokratikusak, amennyiben nem lehet róluk szavazni. Egy jakobinus demokrácia nem volna liberális, ahogy a részvételi demokrácia sem az. Azaz: például a radikálbalos mozgalmak Európa szerte több demokráciát szeretnének, mint ami egy liberális demokráciában van. Egyébiránt konzervatív szempontból nem probléma, ha nincs abszolút demokrácia, sőt. Szóval a liberális demokrácia konzervatív szemszögből még szimpatikus is lehet, minthogy nem bíz mindent a népre. A 18-19. század nagy liberálisai és konzervatívjai egyként idegenkedtek például az általános választójogtól – nem vagyok benne biztos, hogy nem volt igazuk. Ugyanakkor a tömegdemokráciák korában szerintem felesleges azon sopánkodni, hogy egy politikus populista. Miért, mi lenne más? Ha a tömegeket kell megnyerni a politikai hatalomhoz, akkor a demokráciában a legadekvátabb politikusi magatartás bizony a populizmus. Ez van, bocs, itt a konzervatívok csak alkalmazkodnak, nem ők akarták.

Mindazonáltal felesleges politikaelméleti és történeti fejtegetésekbe bocsátkozni, ha meg akarjuk érteni, mit is akart mondani a költő Tusványoson. Orbán Viktor ugyanis nem a politikai filozófiában jártas keveseknek beszél, hanem a gyakorlati józan ésszel gondolkodó embereknek. Ami annyit tesz, hogy semmi ezoterikus, gnosztikus, titkos háttérjelentést nem kell kihámozni abból, hogy „munkaalapú” meg „nem liberális”. Nem kell történeti párhuzamokat keresni, meg magas filozófiai jelentéseket. Nem kettős beszéddel van dolgunk, ahol a műveltek kihámozhatják a háttérjelentést. Persze ezzel Orbán megfosztja őket az „aha!”-élménytől, ugyanis amikor azt hiszik, hogy „rájöttem, mit akart mondani Orbán, korporatív államot!”, akkor éppenséggel tévednek. Orbán semmi olyat nem mondott ugyanis, amit józan paraszti ésszel nem lehet kihámozni, az autoriter korporatív fasiszta akármilyen bigyula pedig nem ilyen.

Az a tippem, hogy Orbán az egészet a lehető legegyszerűbben értette, pont úgy, ahogy az előző négy évben is, amikor bankadót vezetett be a kormány, amikor a „spekuláció” és az „extraprofit” ellen lépett fel, amikor „közösségi tulajdonba” vett dolgokat (magyarán államosított és centralizált), amikor a „neoliberális gazdasági rend” végéről beszélt, amikor visszanyeste a segélyeket, amikor a szakiskolákat becsatornázta a cégekhez, amikor iparosítani akart, amikor 16 százalékos szja-t vezetett be, amikor felülvizsgálta a rokkantnyugdíjakat. Amikor arról beszélt, hogy egy tízmilliós országban nem normális, ha csak 3,8 millióan dolgoznak (ez pedig ez érthető törekvés).

A kijelentései tehát nem úgy értendők, hogy vége a parlamentáris demokráciának, eltörlik a pártokat a föld színéről, stb. Hanem a lehető legegyszerűbben. Orbán viszont szereti a konfliktust, és szeret odafüstölni az ellenfelei orra alá. Azaz szokásához híven, akárcsak évértékelő beszédében, csipkelődött ellenfeleivel, fricskákat szórt nekik, had szarjanak be kicsit a szellemvasúton.

Szóval igazából semmi látnivaló nincs itt, kérem, csak egy kis nyárközepi tematizálás és koncvetés, hogy legyen min rágódni. Orbán beszéde annyit jelentett, hogy azt csinálja, amit az előző években is, megy minden így tovább. 

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr356548747

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Tuss-ványos 2014.07.28. 23:17:39

Orbán újabb beszédet vágott a magyar politika mocsarába. Kicsit ziláltabban mint a beikatási beszédében, de újra megfogalmaza a politikai törekvéseit. A sajtó ellenzékibb fele mint a liba a takonyra úgy csapott le a beszéd egy két vitathatóbb fordulatá...

Trackback: Munkaalapú, nem liberális: tovább az eddig úton 2014.07.28. 16:13:01

Orbán beszéde annyit jelentett, hogy azt csinálja, amit az előző években is, megy minden így tovább.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

freehckr 2014.07.28. 15:43:07

„nem maradnak el a 2018-as választások”

A kedvenc állampártod eddigi hatalomgyakorlása alapján a helyedben én nem vennék mérget erre... :) Az első pár lépés már megtörtént, a választások teljes állampárti befolyásolása 2014-re részben kiteljesedett, lásd az utódpárt Fideszre írt választási törvényeket, az utódpárt Fidesznek kedvező körzethatárokat, vagy akár az egyharmados támogatottságból kétharmados többséget biztosító házszabály-módosításokat... még arra is gondoltak legutóbb, hogy az utódpárt Fidesszel szemben minden bizonnyal kritikus, külföldön dolgozó szavazók százezreinek nehezítsék meg a szavazását. Választásokat lehet, hogy kénytelen-kelletlen kiírnak majd, de az MSZMP idején is voltak választások, a procedúra semmit nem jelent így önmagában.

„gyakorlati józan ésszel gondolkodó embereknek”

Nincs olyan „gyakorlati józan ésszel” gondolkodó ember, aki ma még Orbánt és posztkommunista bűnszervezetét támogatja... ezt azért szögezzük le.

jm padilla · http://gozdom.blogspot.com 2014.07.28. 15:46:15

na, a másik sajtótudós es megszólalt!

téved karrierkatolikus uram. bizony klasszikus korporatív fasiszta állam épül. hála az égnek!

freehckr 2014.07.28. 15:48:03

„azt csinálja, amit az előző években is, megy minden így tovább”

Tehát egy közepesen mély korrupt posztkommunista balkáni mocsárból tengermély korrupt posztkommunista balkáni mocsár lesz a ciklus végére... csak a Fidesz! :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.07.28. 15:50:29

@freehckr:

"Nincs olyan „gyakorlati józan ésszel” gondolkodó ember, aki ma még Orbánt és posztkommunista bűnszervezetét támogatja... ezt azért szögezzük le." --- írod.

Az én "gyakorlati józan eszem" mást érzékel: az országgyűlési választások és az EU-s választások is azt mutatják, hogy elég sokan támogatják "még Orbánt és posztkommunista bűnszervezetét".

Zb74 2014.07.28. 15:54:05

Orbán hol munkaalapú társadalomról, hol - mint most is - munkaalapú államról beszél, ám a fogalmakat csak lebegteti, sohasem definiálja. Ez persze tudatos; a cél az, hogy mindenki azt értsen bele, amit akar. A NER-hívő széplelkek azt, hogy Orbánék - valamilyen, előre nem közölt módon - megteremtik a lehetőségét, hogy minden munkaképes magyar tudjon (saját akaratából, munkabér ellenében) dolgozni. Fekete öves rettegők azt, hogy, Észak-Koreához hasonló brutális diktatúrát akarnak bevezetni, ahol minden reggel az állam mondja meg, aznap ki hová megy dolgozni: gyárba, földekre, útépítésre stb.

A két szélsőség között minden elképzelhető - mert Orbán sohasem árulja el, mit is ért "munkaalapú"-n.

Érdekes még megfigyelni, hogy a munkaalapú államot valahogy mindig a jóléti állammal állítja szembe, elegánsan megfeledkezvén arról, hogy ha nincs jólét, akkor a munka révén előállított javakra sem lesz elegendő fizetőképes kereslet. Kivéve persze, ha a rengeteget dolgozó magyarok által előállított (többlet)portéka nagy részét az - amúgy ellenségesnek lefestett - külföld vásárolja majd fel. Ehhez viszont a munkaalapú Magyarországról származó áruknak versenyképesnek kellene lenniük a világpiacon; amihez viszont folyamatos innovációra volna szükség - ami, sajnos, nem igazán sajátja a magyar gazdaságnak.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.07.28. 15:58:24

@Zb74:

"Orbán hol munkaalapú társadalomról, hol - mint most is - munkaalapú államról beszél, ám a fogalmakat csak lebegteti, sohasem definiálja. Ez persze tudatos; a cél az, hogy mindenki azt értsen bele, amit akar." --- írod.

Ez pontosan így van. De ezt már Kötcsén is megmondta, hogy így lesz.

freehckr 2014.07.28. 15:59:15

@bbjnick: Sajnos ez a rendszerváltás hiányának az egyik negatív következménye, túl sokan vannak azok, akik úgy látják, hogy ez a „rendes kerékvágás” ami az országban megy évek óta, mert nincs más információjuk... ha Kádár indulna választáson simán nyerne a szavazatukkal, mint ahogyan nagyjából ugyan ez a szűk látókörű proli csőcselék szavazhatta újra kormányra az MSZP-SZDSZ-t is 2006-ban. Holott ugye azt nem mondhatjuk, hogy addigi eredményeik alapján megérdemelték az újrázást...

room_101 2014.07.28. 16:02:20

Most jövök nyaralásból a hanyatlónak mondott nyugatról.
Jelentem, nem hanyatlik!
Az emberek kedvesek, vidámak, jól élnek, a környezet gondozott és harmonikus.
Az ételek italok finomak, a látnivalók érdekesek, és szellemesen tálaltak.
A hanyatlás akkor látszik, mikor hazajössz Heiligenkreuz-nál és ledob magáról az út a kátyúktól, foltoktól, és arcodba vág a szürkeség és szegénység.
És lehet, hogy ez a zemúttnyócév miatt van így, de abból már majdnem öt a fidesz sara.

gyalog.galopp 2014.07.28. 16:11:06

@room_101:

ezt a történetet talán a 70-es évek végén hallottam először, mint hiteles beszámolót.
Ezek szerint azóta a helyzet változatlan.

IP gyűjtögető 2014.07.28. 16:12:08

@freehckr: De hát ki akadályoz meg, hogy alapíts egy "Kádár János Pártja" nevű pártot? Az első 100 milcsi bevétel után kíváncsi vagyok, meg hívsz-e valami bulira

room_101 2014.07.28. 16:20:36

@gyalog.galopp:
Igen, jóformán annyi a különbség azóta (bár ez sem kevés), hogy a határnál nem vársz 3 órát, és nem pakoltatják ki veled a szaros alsógatyákat a bőröndből pornóujság, meg dugi valuta után kutatva.
De ha önjelölt kiráj(!)unk virágos kedvében egyszer arra ébred, hogy ettől majd többen szavaznak rá, akkor ezt is lelkiismeretfurdalás nélkül bevezeti újra.

Nem kívánom az ifjabb generációknak, hogy megtapaszalják azt, mikor a Néphadseregben politikai foglalkozáson el kellett magyaráznom, miért is fejlettebb a szocialista társadalom a kapitalistánál. De ha mégis, megérdemlitek.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.07.28. 16:24:57

@freehckr:

Nem muszáj részt venni a választásokon; én sem szavazok évek óta és egészen jól megvagyok.

kritschgau 2014.07.28. 16:25:10

maradjunk annyiban, hogy nekem ezen a hétvégén, ezzel a beszéddel tette be a kaput. nem kell megmagyarázni, félreérthetetlen. ez az ember vagy megőrült, vagy a rettegdének volt igaza. mindkettő végtelenül szomorú. ezzel búcsúztam is ettől a közösségtől, aminek 2002-től tagja voltam.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.07.28. 16:26:10

@room_101:

"Nem kívánom az ifjabb generációknak, hogy megtapaszalják azt, mikor a Néphadseregben politikai foglalkozáson el kellett magyaráznom, miért is fejlettebb a szocialista társadalom a kapitalistánál. De ha mégis, megérdemlitek." --- írod.

Ha "ők" megérdemlik, akkor te is.

gyalog.galopp 2014.07.28. 16:30:14

@room_101:
jut eszembe. Te a néphadsereg óta először voltál nyugaton?
Nem irigyellek.

Bell & Sebastian 2014.07.28. 16:30:27

@room_101: Ez csak a látszat. Az érdemtelen jólét mindig csak valakik rovására állítható elő. Mi történne például Európában, ha varázsütésre lezárnák a határokat és mindenki csak úgy boldogulhatna, ahogyan tud?
Ki lenne életben még, tíz év múlva?

Ha maga kiviszi nekik a megtakarított pénzét, azzal máris bevert egy szöget a magyar megmaradásba.
Ha már kiment nyaralni, legyen szíves állítson maga helyett a nyugat-európai családot, akik erre az időre beköltöznek a lakásába, költik a pénzüket és szidják a rendszert.

Így könnyű, mindig csak a combja-szárnya, reggelire kaviár, vacsorára lazac.

Háromszor egy nap síros kenyér teával, az az igazi. Mert jobban érleli a magvas gondolatokat.

freehckr 2014.07.28. 16:32:34

@IP gyűjtögető: Mert egyébként magasról lesz*rom ezt a posztkommunista mocskot amit a Fidesz-MSZP hozott össze két évtized alatt, most úgy tűnik legfeljebb pár hónapom van hátra ezen a balkáni szemétdombon, azután én is a külföldön dolgozók egyre népesebb táborát gyarapítom majd. :) Ebbéli elhatározásomat a fentihez hasonló, ma már heti rendszerességgel kipattanó igen komoly fideszes botrányok csak tovább erősítik. Nem fogok az aktív pénzkeresés és gyarapodás szempontjából számomra igen drága és értékes évtizedeimből többet erre a folyamatosan leszakadó cigány koszfészekre pazarolni...

room_101 2014.07.28. 16:36:43

@gyalog.galopp:
Nem.
Először voltam itthon.

Urfang 2014.07.28. 16:38:12

Érdekes így egymás után Ergé meg Dobray értelmezése. Hát ha valamiben tényleg zseniális Orbán, akkor az hogy képes volt az ilyeneket egy akolba terelni.

Az más kérdés, hogy ez Orbán számára krónikus elelvtelenedéssel járt, de másként erre nem is lehetett volna képes.

room_101 2014.07.28. 16:38:18

@bbjnick:
És akkó' mi van ha megérdemlem?
Leszarlak téged is a többiekkel együtt, mert megengedhetem magamnak.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.07.28. 16:43:16

@room_101:

Te bármit megengedhetsz magadnak; te senkit nem fogsz megsérteni, rajtad senki nem fogja számon kérni:-)

Bell & Sebastian 2014.07.28. 16:43:24

@room_101: Lám-lám, alig egy perce fehér, és máris utálja a cigányokat.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.07.28. 16:45:39

@Bell & Sebastian:

"Lám-lám, alig egy perce fehér, és máris utálja a cigányokat." --- írja.

Szerintem csak @Alfi nem bír megint magával:-)

gyalog.galopp 2014.07.28. 17:11:54

@room_101:
Akkor ez egy kurva hosszú nyaralás volt, mérsékelt éghajlaton telelésnek is kellett lennie.
Gondolom a valuta keret mellett kivitted az MN felvonulási tervé meg a rakétasilók adatait is, má csak, hogy ne halj éhen.

hanta boy 2014.07.28. 17:27:48

Véget ért a liberális demokrácia!

Véget ért a héberális demokrácia!

Véget ért a zsidók uralma!

picur3ka 2014.07.28. 17:28:59

"Sokan máris egy autoriter korporatív állam bevezetésétől tartanak. Sokak nyugalmas hétvégéjét tette zaklatottá a magyar miniszterelnök tusnádfürdői eszmefuttatása."

Alfa zaklatott volt, az biztos.

"senki nem gondolja komolyan, hogy akkor most tényleg egy két világháború közti, horthysta, esetleg egy francoista vagy Mussolini-típusú diktatúrát fog bevezetni Orbán Viktor"

Washingtonban épp erre kérdeztek rá, mikor Fellegit kínvallatták, ha jól emlékszem.

"2014-ben, az Európai Unió tagországában, az Európai Néppárt egyik legerősebb tagszervezetének élén. Nem lesznek betiltva pártok, nem lesz a parlament hivatásrendek szerint átszervezve, nem maradnak el a 2018-as választások."

És? Maga azt hiszi, hogy az EU demokrácia? Vagy, hogy a globalizmusban demokrácia egyáltalán lehetséges? Hogy ilyesmik mozgatják a rendszert? Az ingerküszöböt sem éri el. Gondoljon csak a 2011-ig érvényben lévő médiatörvényre, a szlovák nyelvtörvényre vagy az ukrajnai náci rezsimre.

"A kijelentései tehát nem úgy értendők, hogy vége a parlamentáris demokráciának, eltörlik a pártokat a föld színéről, stb."

Gyakorlatilag egypárt-rendszer van, ahogy van. Nincs választható alternatíva ugyanis. El is lehetne törölni a szavazást, semmi nem változna.

Amikor még Izraellel is példálódzik már a kormány, maga nem figyel.

Bell & Sebastian 2014.07.28. 17:51:40

@bbjnick: Szilíciumvölgyi paraszt, másik kategória. Ezt sem a széles spektrumú eszéért tarják habos kávén és kalácson. Liberális piachívő, aki hülye, haljon meg, de kezdje a Fidesz.

S=klogW 2014.07.28. 18:28:38

@room_101:

És a Nyugatnak szerinted miből, honnan telik erre a jóllakott jovialitásra?

Te sötét barom.

tarackos 2014.07.28. 18:47:32

"Szóval a liberális demokrácia konzervatív szemszögből még szimpatikus is lehet, minthogy nem bíz mindent a népre."

Értem én ezt de még mindig nem tudom szerinted mi lenne a kívántos és remélem nem egy "ilyen ország pedig nincs"-ből kell kihámoznom a vakert, mint Török Gabitól megtudni a semmit.

Másrészt meg roppantul érdekelne még is ki a lófasz adott arra felhatalmazást, hogy OV, mint hatalom, csak úgy ni, mindjárt telj is legyen?! Ki a péró adott erre felhatalmazást, illetve ki, és mikor kérte?

De nyugtass meg, nem fogsz Gyurcsizni ha netán újra megtörténik, és élni fog vele...

gyalog.galopp 2014.07.28. 19:01:43

"Munkaalapú, nem liberális: tovább az eddig .."

Munka hadának a lépte dobog, ... de rég hallottam, hallgassátok ti is

www.youtube.com/watch?v=QFjw2pWwP7E

na meg ez is:

www.youtube.com/watch?v=cxVuOJsTGjw&list=PL9tEndVZUe2OUNugcnH2LKgqk4oxewB9j

picur3ka 2014.07.28. 19:09:47

@tarackos:

Gyurcsi remek diktatúrát futtatott kisebbségi kormány pozíciból is. Őt nem érdeklik a törvények, tehát ez a felvetés lényegtelen.

Sajnos, úgy tűnik nekem, hogy a posztkommunista politikai egység és az ellenzék között megegyezés, demokrácia nem lehet. Amint egy párt szóba áll velük, elfogy a választói bázisa. 20 éve ez megy. Tehát, csak teljhatalom lehet, vagy a semmiszerű vergődés.

wantaan 2014.07.28. 19:14:56

@room_101: A nyugat rothadásnak indult, ezt mindenki tudja. Keletről !

tarackos 2014.07.28. 19:34:36

@picur3ka: Picur, a teljhatalom egy korlát amit nem lépünk át csak úgy! A KÖZÖS történelmi tapasztalatunkból (komcsi, náci)ból ez következik.

Háborús helyzet, szükség helyzet etc. mind nyomós okok rá átlépni de hát eddig azért nem merészkedtek. Mármint ilyet kihirdetni.

Igaz, nem is volt rá szükség mert a Dobray-féle értelmes jobber is simán beszopta, hogy tűzoltás meg a többi lószart -amivel minden eddigi aljasságot megmagyaráztak- amit a mai napig magyaráznak ld. ez a poszt.

Igen, Feri sem volt különb. De Ő meg egy másik magyarázattal védte.

Az a kérdés mi a közös bennük.

Szvsz, az abszolutizmusra való törekvés...

(Amivel semmi baj nincs amíg nem kizárólagosan abszolut hatalomra törekszik. Szvsz, ez a különbség a két nagy rakás posztkommunista szar között. Mer' az egyik közt csak kinőtt a másik...)

Urfang 2014.07.28. 19:37:10

Munkaalapú, nem liberális. Önmagában ez még édeskevés. A gulág is munkaalapú volt és nem liberális, de nem sokan kívánják vissza akik megjárták.

picur3ka 2014.07.28. 19:45:39

@tarackos:

"Picur, a teljhatalom egy korlát amit nem lépünk át csak úgy! A KÖZÖS történelmi tapasztalatunkból (komcsi, náci)ból ez következik."

vissza kéne állítani a királyságot, látja

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2014.07.28. 19:57:16

Orbán azért mondta, amit mondott, hogy a majom Gyurcsány horda megírja jól az index címlapos bérretegő cikkeit, mert ha nem szögezi őket a klaviatúra elé, akkor mind a 20-an kimennek tüntetni, és akkor kész a baj.
Beütik a lábszárukat, aztán totális diktatúra lesz mind a 20 szerint.

A többiek meg értették.

wantaan 2014.07.28. 19:58:43

Munkaalapú társadalomról hadovál a miniszterelnök s még életében nem dolgozott 8 órát s telenyomta az államapparátust léhűtőkkel. Soha ennyi léhűtő államtitkára nem volt az országnak.
Miniszterelnök úr dolgoznia kellene nem csak imitálni.
Amit eddig tett az csak rombolás s nem munka.

tarackos 2014.07.28. 20:08:02

@picur3ka: Meritokrácia. Számomra nincs kiválasztott. Az a degenáricóval egyenlő amitől Te is szenvedsz. Már ha jól értettelek...

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2014.07.28. 20:09:21

@wantaan:

Ennyi ?

Szórul szóra az MSZP sajtótájékoztatóját büfögöd vissza ?

Te írod, vagy nincs önnálló gondolatod egy száll se ?

picur3ka 2014.07.28. 20:20:09

@tarackos:

Történelem, történelem, történelem, mondta Lenin.

Beszélgessen mással ebben a stílusban.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2014.07.28. 20:20:44

@poszt: "senki nem gondolja komolyan, hogy akkor most tényleg egy két világháború közti, horthysta, esetleg egy francoista vagy Mussolini-típusú diktatúrát fog bevezetni Orbán Viktor, 2014-ben, az Európai Unió tagországában, az Európai Néppárt egyik legerősebb tagszervezetének élén. Nem lesznek betiltva pártok, nem lesz a parlament hivatásrendek szerint átszervezve, nem maradnak el a 2018-as választások."

De ha mégis, akkor legfeljebb mindenkit megnyugtatsz, hogy ez teljesen normális, Orbán csak azt csinálja, amit az előző években, megy minden így tovább. :-\

" demokrácia szó előtt ugyanis a liberális jelző nem több, hanem kevesebb demokráciát jelent, amennyiben azt takarja, hogy vannak dolgok, amiről nincs vita, nincs szavazás, amiről nem a többség dönt, hanem annak is el kell fogadnia"

Ja, mert például az alaptörvényről, a nyugdíj-államosításról, a választásokról vagy a médiatörvényről akkora vita volt, hogy az már tényleg liberális túlkapás.

Egy elméleti kérdés: létezik akkora kupac szar, amit már derogálna felnyalni?

picur3ka 2014.07.28. 20:27:47

@Kettes:

Mért, maguk nyivákoltak, mikor liberálisan volt korlátozva a demokrácia? Na ugye?

_most_ 2014.07.28. 20:32:10

mondjuk elég ironikus, mikor egy olyan ember beszél munka alapú társadalomról, aki soha életében nem dolgozott. Meg hogy fér bele munka alapú társadalmi felfogásba a naplopó focisták milliárdokkal való támogatása.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2014.07.28. 20:33:52

@Kettes:

A tények azt mutatják, hogy az MSZP-től szarabb kormány nem volt.
Ez egész EU legbénább gazdaságpolitikáját nyújtották.
Megduplázták a munkanélküliségi rátát, eladósították az országot.
Közben több tízezer ellenzékit verettek beazonosíthatatlan karhatalmistákkal.

Szóval boccs, ha egy "a liberalimus rossz" és a "munkaalapú társadalom" fogalmakra nem rázom dühödten az öklöm marhaságokat hazudozva, mint ahogy a bérblogger haverjaid teszik.

ephart 2014.07.28. 20:34:21

értem én az eszeveszett nyírvákolást a munka szó hallatán a cigány-zsidó-libsi szájából.sose csinálta.szokatlan új idegen és ismeretlen.egyszóval számára riasztó.de csend pofa alapba hiszti befejezve.ugyanis van egy örömhírem feléjük:a munka jó a munka felszabadít a munka szabaddá tesz.hát rajta bár minden kezdet nehéz menni fog

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2014.07.28. 20:35:52

@_most_:

Antall József volt az első és utolsó ezidáig aki dolgozott valamit.
Hacsak Horn Gyuszi Nyugati téri mészárlását nem tekintjük munkának.
Gyurcsány és Bajnai mindketten a privatizációs szabadrablásban megszerzett vagyonkájukon csücsültek, amíg vissza nem tértek.

Marcellus_Magnus 2014.07.28. 20:37:28

"senki nem gondolja komolyan, hogy akkor most tényleg egy [...] Mussolini-típusú diktatúrát fog bevezetni Orbán Viktor"
"Orbán Viktor ugyanis nem a politikai filozófiában jártas keveseknek beszél, hanem a gyakorlati józan ésszel gondolkodó embereknek"

Szemben Mussolinivel, aki viszont pont a politikai filozófiában jártas kevesekhez címezte szóról szóra ugyanezeket a gondolatokat. Aha.

444.hu/2014/07/27/egy-masik-nagy-demokraciakritikus-gondolatai/

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2014.07.28. 20:45:38

@Marcellus_Magnus:

A munkaalapú társadalom célját jóval többen megfogalmazták már.
Kommunistáktól, szociktól, konzervatívoktól, fasisztákon keresztül nácikig a múltban, és Merkeltől Obamáig a jelenben.

A demokráciát pedig Orbán sehol soha nem támadta szemben Mussolinivel.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2014.07.28. 20:47:14

@Kettes:
Az index percről-percre rovata szerint cirka 40 ezer ünneplőre vezetett rohamot a beazonosíthatatlan karhatalmista horda, Gyurcsány parancsára 2006-ban.

Egyetlen bűnük az volt, hogy nem nyalták az MSZP seggét, mint a magadfajták !

turista a saját országában 2014.07.28. 20:55:14

"Nos, azt sejthetően első, majd második felháborodása után senki nem gondolja komolyan, hogy akkor most tényleg egy két világháború közti, horthysta, esetleg egy francoista vagy Mussolini-típusú diktatúrát fog bevezetni Orbán Viktor, 2014-ben, az Európai Unió tagországában, az Európai Néppárt egyik legerősebb tagszervezetének élén. Nem lesznek betiltva pártok, nem lesz a parlament hivatásrendek szerint átszervezve, nem maradnak el a 2018-as választások."

De, pontosan ezt gondoljuk, nagyon is komolyan, hiszen Orbán ezt a rendszert építi 4 év óta. Téged viszont jól megfizetnek azért, hogy ne így lásd; rosszabb esetben balga naiv lélek vagy, és sötétebb a legsötétebb fekete lyuknál is.

"Nem lesznek betiltva pártok, nem lesz a parlament hivatásrendek szerint átszervezve, nem maradnak el a 2018-as választások."

Orbán vágyálmában, a Horthy-rendszerben nem voltak betiltva a pártok, voltak választások is. Olyanok, amilyenek. Volt némi sajtószabadság - olyan amilyen. És pont ezen az "olyan, amilyenen" van a hangsúly. Mert ami mindezekből a két vh. között volt, és ami a 2010-es évek Magyarországán van, az messze nem üti meg sem az akkori, sem a mai európai mércét.

gyalog.galopp 2014.07.28. 20:56:49

@Kettes:
De most mit nem értesz? Van egy fogalom, amennyiben a fogalom elé jelzőt teszel, az már szűkíti a fogalom értelmezését.
Mi ebben a bonyolult?

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2014.07.28. 20:57:12

@turista a saját országában:

Induljunk ki a jelenből és a múltból !
Íme a grafikonok:

https://www.google.com/publicdata/directory#!q=eu+gdp

https://www.google.com/publicdata/directory#!q=eu+unemployment

Nézheted bármely grafikont ugyanaz az eredmény !

SOHA TÖBBET MSZP DIKTATÚRÁT !

turista a saját országában 2014.07.28. 20:58:44

Orbán a Horthy-rendszer XXI.-sz.i átiratát akarja itthon megvalósítani. Erről szólt már a kötcsei beszéd is. És most, a tusványosi is. Tömören, őszintén. Csak a hülye nem látja.

dr doktorka 2014.07.28. 20:59:06

orrbánya eftárs egyre jobban fos. Tudja, hogy 2018-ban már reális esély lesz rá, hogy a suttyó panelproli bandáját úgy kisepri a nép a picsába, mint ahogy azt a ballibsikkel tette.

Orrbánya eftárs és panelproli hadosztálya egyre idegesebb. A suttyók érzik a veszélyt, érzik, hogy az értelmiség lázad és bomlaszt.

És azt is tudja ez az MSZMP által kitenyésztett álellenzéki Orrbánya eftárs, hogy ha bukik, akkor jön ám a nagy elszámoltatás: trafikok, földek, közgépek, saját stadionok, paksi eladósodások, ezért mindért börtön évtizedek járnak majd neki.

Nemhiába készíti elő a menekülési útvonalat már évek óta a gumicsizmás suttyó Azerbajdzsán meg Kazahsztán felé. A néptől ellopott dollár milliói már rég ott vannak.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2014.07.28. 21:01:29

@turista a saját országában:

Ne szórakozz már ezzel a szar dumával.

A magadfajta komcsik rendszerváltás óta diktatúrát ordibálnak szüntelen, mikor éppen nincsennek hatalmon.

Kurvára unalmas, és rendkívül hiteltelen.

Egy 10% alatti baloldal pofázik diktatúráról ???
2014: MSZP-EGYÜTT-DK-PM-MLP : 25,57%

Elkúrtátok, coki van.

Mit szeretnél kiskancsó ?

gyalog.galopp 2014.07.28. 21:01:36

@turista a saját országában:
a hülye lehet, hogy nem látja, de aki látja az örül neki.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2014.07.28. 21:03:16

@turista a saját országában:

Horthy az egyik legnagyobb magyar !

Ha a komcsik kihalnak az MSZP kiesik, és minden a helyére kerül majd !

Szabadságtéri szovjet szobrot elbontjuk, mert elegünk volt a komcsik diktatúrájából !
Német megszállási meg egyre több épül, mert német megszállás volt, és a magyarok soha nem voltak nácik !

Brix 2014.07.28. 21:04:07

Az a kérdés, hogy Orbán mit ért munkaalapú társadalom építésén, mert ezt még soha nem definiálta eddig...
Ha az elmúlt évek kormányzati intézkedéseit nézzük:
- a magyar munkabérek elértéktelenítése a forint gyengítésen keresztül
- munkavállalói jogok csorbítása
-szociális rendszer leépítése
-( kényszer) közmunka
-alacsony keresetű emberek adójának megnövelése,
láthatjuk, hogy Orbán legfontosabb célja - hogy állami segítséggel- vagyont csoportosítson át a szegényebb rétegektől a gazdagok irányába.
Másrészt , a magyar dolgozókat egyre " olcsóbbá " akarja tenni, a nemzetközi versenyben, hogy olcsósággal kompenzálja a versenyképtelenségünket
Elég megnézni , hogy éltek a szlovákok néhány éve és hogy élnek most, amióta eurójuk van...
A magyar munkabér egyre kevesebbet ér, ha nemzetközi összehasonlításban nézzük és ez már a szándékos és sorozatos forint-gyengítések következménye
Orbán víziója egy állami tulajdonon alapuló korporációs fasiszta rendszer, amelyben a gazdasági előnyöket a pártállami klientúra emberei élvezik , a többi ember meg olcsó bérű , jogfosztott rabszolgaként dolgozik

egyenlítő 2014.07.28. 21:06:49

Wikipédia:

"Az illiberális demokrácia, vagyis áldemokrácia, részdemokrácia, üres demokrácia vagy hibrid rezsim egy kormányzórendszer, melyben bár választások vannak, a polgárok nem ismerhetik meg a kormányzati tevékenység jó részét a polgári szabadságjogok nagyfokú korlátozása miatt. Ez a 'nyílt társadalom' elleni rendszer. Az illiberális demokrácia fogalmát Fareed Zakaria indiai származású USA-beli szerző írta le 1997-ben."

"An illiberal democracy, also called a pseudo democracy, partial democracy, low intensity democracy, empty democracy or hybrid regime,[1] is a governing system in which, although elections take place, citizens are cut off from knowledge about the activities of those who exercise real power because of the lack of civil liberties. It is not an 'open society'. There are many countries "that are categorized as neither "free" nor "not free," but as "probably free," falling somewhere between democratic and nondemocratic regimes."[2] This may be because a constitution limiting government powers exists, but its liberties are ignored, or because an adequate legal constitutional framework of liberties does not exist."

turista a saját országában 2014.07.28. 21:07:04

Idézzük már mégegyszer, mert annyira szép: "Nos, azt sejthetően első, majd második felháborodása után senki nem gondolja komolyan, hogy akkor most tényleg egy két világháború közti, horthysta, esetleg egy francoista vagy Mussolini-típusú diktatúrát fog bevezetni Orbán Viktor, 2014-ben, az Európai Unió tagországában, az Európai Néppárt egyik legerősebb tagszervezetének élén. Nem lesznek betiltva pártok, nem lesz a parlament hivatásrendek szerint átszervezve, nem maradnak el a 2018-as választások."

Csakúgy, mint a '90-es évek milosevicsi Szerbiájában: volt többpártrendszer, választások... Kapaszkodj meg, Lukasenko Belorussziájában is működhetnek ellenzéki pártok, és vannak választások is, ahol indulhatnak...

gyalog.galopp 2014.07.28. 21:07:37

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !:

a szovjetet nem bontjuk el, hanem teszünk mellé egy szovjet megszállási emlékművet.
Ami úgy fog kinézni, hogy egy vöröscsillag telibekapja a koronás címert.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2014.07.28. 21:08:49

@turista a saját országában:

Képzeld.. Gyurcsány alatt is voltak választások és működtek ellenzéki pártok ezen országokban.

Igaz nem verettek tömegesen ellenzékieket beazonosíthatatlan karhatalmistákkal, mint tette azt Gyurcsány !

egyenlítő 2014.07.28. 21:10:34

Orbán Viktor:
“Egy nagy elismertségnek örvendő elemző szerint az amerikai puha hatalom ereje hanyatlik, mert a liberális értékek ma a korrupciót, a szexet és az erőszakot testesítik meg, és ezzel lejáratják Amerikát és az amerikai modernizációt”

Az eredeti:
“A közel-keleti autokratikus rezsimek kiirtották liberális ellenzéküket, és a legtöbb esetben a radikális iszlamisták maradtak az egyedüli másként gondolkodók. Ők táplálják tovább a korrupt rendszerek iránti dühöt, az amerikai politikával szembeni ellenállást és a modernizációtól való népi félelmeket. A liberális demokráciát úgy festik le, mint amely tele van korrupcióval, szexszel és erőszakkal – e benyomást erősítik az amerikai mozifilmek és televízió, gyakran súlyosbítva egyes különösen heves amerikai keresztény prédikátorok szélsőséges kijelentéseivel.”

Nagyon le akarják járatni szegény Viktort a beszédírói :-)

turista a saját országában 2014.07.28. 21:11:13

@turista a saját országában: Ez a kirakatdemokrácia. Kitesszük az ablakba a többpártrendszert, a "szabad" választásokat, miközben a polgári jogállam vázáról lemartuk a tartalmat, mint dögről a kukacok a húst. Ami van, nem több, mint üres csontváz.

Szindbad 2014.07.28. 21:15:25

Embereket ügyes manipulációval öngyilkosságra is rá lehet venni.

brainz.org/10-most-notorious-suicide-cults-history/

Nem olyan nagy kaland ez az egész. A hülye bennszülöttek azt csinálnak az életükkel, amit akarnak, joguk van hozzá.

egyenlítő 2014.07.28. 21:20:07

@ephart:

"a munka szabaddá tesz"

Ez gyönyörű volt. Az eredeti: "Arbeit macht frei" worldwithoutgenocide.org/wp-content/uploads/2014/01/Auschwitz.jpg

ephart 2014.07.28. 21:25:18

@egyenlítő: nu itt van még egy bérrettegő.

dógozni fogsz paszuly akár tecik akár nem

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2014.07.28. 21:25:47

@egyenlítő:

Az eredeti:
Lorenz Diefenbach, aki 1872-ben ezzel a címmel írt regényt, még egészen másra gondolt. Főhőse a rendszeres munka révén tér az erény útjára.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.07.28. 21:27:52

@egyenlítő:

"Lorenz Diefenbach német filológus és regényíró 1873-ban megjelent művében használta először az „Arbeit macht frei”, vagyis „A munka szabaddá tesz” szókapcsolatot. Egyfajta morálfilozófusként arra célzott ezzel, hogy a munka a méltóságteljes emberi létezés alapja, és az ember ezáltal érheti el a szakrális értelemben vett szabadságot, függetlenséget. A weimari köztársaság kormánya nagyszabású közmunkaprogramjának meghirdetésekor szintén alkalmazta e szókapcsolatot."

picur3ka 2014.07.28. 21:28:25

@dr doktorka:

Igen. Olyan nagy elméknek, mint Gyurcsi, 2010 óta ez a kérdése, hogy Mitől fél a ME Úr?

Iszonyúan be van xarva, de úgy! Most is alig kapta meg a 2/3-ot.

De mondjuk ez a szociknak is megvan. A baloldali szavazat 2/3-a az övék.

picur3ka 2014.07.28. 21:30:30

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !:

@bbjnick:

ne csináljátok már, éppen heuréka élménye volt szegénynek...

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.07.28. 22:28:36

Dobray, van egy idegesítő hülyeség a posztodban.

"had szarjanak be" -> helyesen: "hadd szarjanak be"

A "hadd" két d-vel írandó.

A többi nem idegesítő, de ez az egy tűrhetetlen.

egyenlítő 2014.07.28. 22:28:54

Tudjátok, mit mondott Lenin 1918. december 18-án, a moszkvai pályaudvaron?

"Hideg van elvtársak, csukjátok be az ablakot!"

:-)

Bell & Sebastian 2014.07.28. 22:45:26

Lenin és a gyerekek

Sztálin: - Vlagyimir Iljics, Önnek csomagja érkezett a Vöröskereszttől!
Lenin: - Gyerekek, minden gyerek jöjjön ide!
Sztálin: - Vlagyimir Iljics, hiszen ebben óvszer van!
Lenin: - Ó'szerek? (beszédhibás volt) Akkor húzza fel és utána adja oda a mensevikeknek.

Bell & Sebastian 2014.07.28. 22:56:26

Anya csak egy van

Lenin nagyon szomorú volt, hogy a mamája nem támogatta a forradalmat.
- Jobb lenne, ha már nem élnék! -suttogta.
Lenin tapintatosan egyetértett vele.

Bell & Sebastian 2014.07.28. 23:07:01

Nyaralás

Vlagyimir Iljicset biztatják a munkatársai:
- Mindig csak a munka és munka! Pihenésre lenne szüksége, tengerpartra lányokkal...
Lenin türelmetlenül közbevág:
- Így igaz - lányokkal, de nem ezzel a politikai prostituált Trockijjal!

Bell & Sebastian 2014.07.28. 23:13:02

Szövegkörnyezet

Lenin így szólt:
- Tanulni, tanulni és tanulni!
Majd egy kis gondolkodás után így folytatta:
- Mert ez sokkal jobb, mint a munka, munka és megint csak a munka!

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.07.28. 23:20:19

@Hepci:

Munkatáborokba az árdrágítókkal!

Bell & Sebastian 2014.07.28. 23:24:55

Panoráma

Az amerikaiak hosszas alkudozás után megveszik a Mauzóleumot, hazaviszik és felteszik egy felhőkarcoló tetejére, turistalátványosságnak.
A nagy zsivajra felébred Lenin és szétnéz.
- Na, valahogy én is így képzeltem a kilátást.

(ezek mind, eredeti-korabeli szovjet viccek, terjesztésükért minimum 3 év Gulag járt)

egyenlítő 2014.07.28. 23:25:43

@bbjnick:

Padlássöprés is lesz, a Norvég Civil Alapnál.

villamos alóli kacaj nem mindig őszinte 2014.07.28. 23:26:26

Izlelgessétek ezt a szót:
munkaalapú
munkaalapú
munkaalapú
munkaalapú
....................
Narancslé!

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.07.28. 23:26:42

@bbjnick:
Kötelező legyen metszőollót vásárolni a katkó buzifóboknak!

Bell & Sebastian 2014.07.28. 23:26:58

@Hepci: Vagy legalább még egy labdát, ne kelljen annyit futkosniuk.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2014.07.28. 23:27:46

@Zb74: munkaalapú államról beszél, ám a fogalmakat csak lebegteti, sohasem definiálja. "
már rég megtette, de ez ne zavarjon
szerinte ez az, ahol aki AKAR tud dolgozni és aki DOLGOZIK, azt jobban megbecsülik, mint azt aki nem dolgozik.
szar ügy, vége a hereverésnek.

egyenlítő 2014.07.28. 23:28:09

@Bell & Sebastian: ...ahol a munka társadalmát építették.

"Dolgozni föl mind, lankadatlan,
Amíg az élet fénye ég!
Hirdessük: itt nem boldogul más,
Csak aki alkot, aki munkás!"

Bell & Sebastian 2014.07.28. 23:28:50

@Hepci: Kacorkés miskároláshoz nincs? Vagy dohányzacskóban is utazik?

Bell & Sebastian 2014.07.28. 23:29:58

@egyenlítő: Ivan Kozirev új lakásba költözik és én nyertem.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.07.28. 23:30:21

@egyenlítő:
Ha még 1 darabig fokozódik a helyzet, vitéz Lázár János egy Makovecz-templomból átépített organikus repülőgéphordozó fedélzetén megsarcolja Stavangert, és 10 norvég szűzlányt feláldoztat az illiberális demokráciára alapuló pannon nagyhatalom megalapozásaként.

Bell & Sebastian 2014.07.28. 23:35:35

@FILTOL: Nem ártana, ha előbb tisztázná a fogalmat Simicsekkel, most akkor hogyan gondolják ezt a dolgozást? Ugyanis a meló még csak-csak oké, csak-csak a végén ki kellene fizetni.

picur3ka 2014.07.28. 23:37:24

@villamos alóli kacaj nem mindíg őszinte:

Bizony, vége a kommunizmusnak. Ezt még Hofi nem merte kimondani, látja, csak annyit mert, hogy, "ha valaki dógozna, na nem komolyan, csak úgy, mondom, úgy heccből".

picur3ka 2014.07.28. 23:39:32

@Holger Hartland:

Mindig rosszul írtam eddig a haddsereget.

béla a görög (törölt) 2014.07.28. 23:40:07

"Mi lehet a nem liberális demokrácia? Hát, kérem, például többségi. "

Hát kérni, kérheted, de nem kapod -mert szerintem meg kisebbségi! Kinyilatkoztatás. Olyan dedós dolog ez már. tekergetni mint a választási eredményt. ha sokszor elmondjuk akkor majd igaz lesz. LÓF...T! NEM!
Pavlov kutyájást kell veletek játszani! LÓF...T! NEM!
Hogy hívják a kiskutyát? Vik-thorazinnak!
Vik-torazin-nak kell az adag gyógyszer.
Nekem meg ez a véleményem.

Bell & Sebastian 2014.07.28. 23:40:19

@Hepci: Norvég heering már nem is jó neki? Francnak hiányzik itt még egy holokauszt.

picur3ka 2014.07.28. 23:41:30

@egyenlítő:

"Tudjátok, mit mondott Lenin 1918. december 18-án, a moszkvai pályaudvaron?"

Az hol volt? Vagy ez a vicc benne?

Vagy a Brjánszkij Vokzálra gondol?

Bell & Sebastian 2014.07.28. 23:46:44

@béla a görög: Pavlov kutyája a lehető legjobb példa. Univerzális, mert bármire ráhúzható. No, maga élt is az alkalommal, amihez gratulálok.

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2014.07.28. 23:47:21

A'indexről:
index.hu/belfold/2014/07/28/nemcsak_a_baloldalt_dobbentette_meg_orban_beszede/

Az egyetlen nyilatkozó, aki névvel vállalta a véleményét, a jobboldali Mandiner főszerkesztője, Balogh Ákos Gergely volt.

"Ami a megoldást illeti, kétlem, hogy számunkra kívánatos vagy járható lenne az egyébként is nagyon különböző orosz vagy kínai út: hagyományaink, földrajzi-gazdasági-kulturális kötődéseink és jelenlegi állapotunk sem indokolja egyik irányt sem" – mondta. Szerinte nemzetként kifejezetten érdekeltek vagyunk a liberális demokráciák alapértékeinek továbbélésében. "Rossz belegondolni, hogy mit jelentene egy szintén illiberális Románia, Szerbia vagy Szlovákia az ottani magyar közösségek számára."

Belegondolni, más szemszöget is figyelembe venni, na ez az, ami kurvára nem megy itt egy csomó embernek.

Bell & Sebastian 2014.07.28. 23:49:00

@picur3ka: Ha éppen Brjanszkból jött, akkor csakis.

Bell & Sebastian 2014.07.28. 23:53:42

@lacalaca: A Watergate is pont így kezdődött, oszt mi lett a végén az újságírókból? Gondolom, beülhettek az elnök helyére, egymás ölébe.

picur3ka 2014.07.28. 23:53:43

@lacalaca:

"Szerinte nemzetként kifejezetten érdekeltek vagyunk a liberális demokráciák alapértékeinek továbbélésében."

Például?

Lopás, ingyenélés, nemi erőszak, hazaárulás, kifosztás, etc.

Aki nem érdekelt, ne vegye magára. Nekem például sose adtak abból, amit loptak. Szóval engem a 'becsületes emberek értékalapú közössége' nem nagyon érdekel.

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2014.07.29. 00:04:17

@picur3ka: szerinted például Putyin hogy kezeli a kisebbségeket? Vagy Kína?

Egyszerű példa, mandíner-kommentelőknek. A külföldi pénzből működő, kormányt kicsit is kritizáló civil szervezeteket hivatalok vegzálják és fidesz oldalról lényegében ellenségnek bélyegzik őket, korrekt? Vajon ki lenne a legjobban felháborodva ha Romániában egy magyar támogatású civil szervezet, ami például a kisebbségi jogok miatt kritizálja a román kormányt, a román adóhivatal felforgatja, a sajtó pedig idegen ügynököknek állítja be? Hmm? Ennyi lenne egy kis belegondolás.

Abba bele se menjünk, hogy a nyelvhasználat, kisebbségi iskolák, autonómia mennyire számítanak liberális szabadságjogoknak.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.07.29. 00:05:34

@lacalaca: Ez a része még jobb:

""Ha körbeírná, hogy mivel foglalkozom, akkor is könnyen azonosítható lennék" – ezzel indokolta az egyik állami intézmény élén álló megkérdezett, hogy még név nélkül is rizikós lenne, ha nyilatkozna. "Sajnos a jobboldali értelmiség egy része rettentő szervilis. Egy másik részét megvették. És vannak, akiket kiátkoztak és ha bármi kritikusat mer mondani, ráfogják, hogy a baloldal szekerét tolja" – mondta, amikor megemlítettük neki, nem ő az egyetlen, aki nem hajlandó névvel nyilatkozni."

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2014.07.29. 00:10:06

@Holger Hartland: és tegyük hozzá, hogy a próféta szólt ma reggel a véleményvezérből is:

"Ezzel egyben teljes hülyét csinált mindazokból, akik saját hitelességüket áldozták fel azért, hogy a kormányfőt e támadásokkal szemben megvédjék. A kormánypárti médiától, a lojális művészeken, kamarai vezetőkön és professzori körön át, egészen a magyar nagyköveti karig eddig mindenkinek azt kellett szajkóznia, hogy ez a vád csak ármány és hazugság. Pedig nem, és ezt maga a tettes ismerte el."

velemenyvezer.444.hu/2014/07/28/orban-elbucsuzott-a-felso-kozeposztalytol/

picur3ka 2014.07.29. 00:12:53

@Holger Hartland:

De ki hiszi el, amit az Index ír?

picur3ka 2014.07.29. 00:13:41

@lacalaca:

Összekeversz néhány dolgot.

Bicepsz Elek 2014.07.29. 00:14:39

Magyarorszag/Kelet-Europa) sajnos kiserleti telep!!! Eddig neoliberalisoke volt, most a munkaalapu tarsadalmake. A Nyugat a sajat nepeit nem meri megszoritani, csak minimalisan mert az ottani nep megegetne oket. De azert rajtunk kiserletezik..

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2014.07.29. 00:17:36

@picur3ka: jah, meg Turul sem kapta még meg biztos a memót Habonytól, hogy hogyan is kell értelmezni _helyesen_ a beszédet, azért beszélt összevissza az indexnek.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.07.29. 00:20:12

@lacalaca: Attól tartok, hülyét csináltak azok már magukból eddig is. Már amelyik ingyen csinálta. Mert amelyik nem, az minket nézhet hülye plebsnek.

@picur3ka: Hogy a kurzus jobberértelmisége csupa hitvány alak? Én simán! :D

Bell & Sebastian 2014.07.29. 00:21:19

@lacalaca: Van ám tovább is! A VV szerint a demokrácia és liberális demokrácia a magyar fejekben szinonim fogalmak. Lószart, mama! Először is magyari, elferdült liberalizmusnak sok köze nincsen az igazi szabadelvűséghez. Másodsorban; rendkívüli helyzet van, a magyar libsiknek kijárási tilalommal.

picur3ka 2014.07.29. 00:22:45

@Holger Hartland:

Jézusom, akkor minek nevezi a balt?

picur3ka 2014.07.29. 00:27:11

@lacalaca:

Írhatnának már valami politikai programot, a mindenki erejének ilyen buta szóháborúkban felőrlése helyett.

A Don Quijote modern esete ők, harcot folytatnak olyan szavak ellen is, amit senki nem mondott.

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2014.07.29. 00:34:55

@Bell & Sebastian: jó hát az más kérdés, hogy a magyar közéletben mire használják a liberális jelzőt (leginkább a "kurvaanyád" szinonímája). Amellett meg kívánja a rosseb vissza a magyar "liberális" gárdát, de van egy olyan gyanúm, hogy Orbán nagy örömmel mossa össze a balliberális kormányzati időszakot és a liberális/nyugati demokráciát úgy általában.

@picur3ka: a civil szervezeteket speciel mondta Orbán, az tényleg védhetetlen álláspont már. És hadd tegyem fel megint Turul kérdését: ha mi meglépjük, mi állítaná meg a román, szlovák, szerb kormányt ugyanebben? Az összevont szemöldökünk?

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2014.07.29. 00:37:45

@Bell & Sebastian: jó hát az más kérdés, hogy a magyar közéletben mire használják a liberális jelzőt (leginkább a "kurvaanyád" szinonímája). Amellett meg kívánja a rosseb vissza a magyar "liberális" gárdát, de van egy olyan gyanúm, hogy Orbán örömmel mossa össze a balliberális kormányzati időszakot és a liberális/nyugati demokráciát úgy általában.

@picur3ka: hát épp ez az, hogy Orbán igen egyértelműen kimondott dolgokat. Lehet okoskodni, hogy nyilván nem _úgy_ gondolta, de pl a civil szervezetekről elég egyértelműen nyilatkozott. És, visszatérve Turul felvetésére, ha mi meglépjük, akkor mi akadályozza meg majd a szlovákokat, románokat, szerbeket, hogy ők is kriminalizálják a külföldi támogatású civileket? Az összevont szemöldökünk?

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.07.29. 00:43:55

@picur3ka: Hasonlónak, bár igazából mindenki hatalmon ismerszik meg.

picur3ka 2014.07.29. 01:16:15

@Holger Hartland:

Roszul emlékszik. Lakva. Próbált már összeköltözni velük?

Szúrófény 2014.07.29. 05:12:52

@S=klogW: Nálunk arról szokás beszélni, ami nincs! Pl. munka! Ami van, arról nem beszélünk! Pl. Az a tény, hogy a legközelebbi német szomszédunk az egyik legszegényebb németből a leggazdagabbak egyike lett, számunkra igazi történelmi esemény, amit mind a rendszerváltás előtti, mind az utáni vezetésünk tudatosan elhallgat.
Előttem vannak azok az adatok, amelyek 1960 után vásárlóerő-paritásban mutatják meg az osztrákok hozzánk viszonyított meggazdagodásának viharos tempóját.
Ha az osztrákoknál az egy lakosra jutó nemzeti jövedelem 100, akkor nálunk, ez 1960-ban 77, 1997-ben már csak 23. Vagyis ma az osztrákoknál négyszer szegényebbek vagyunk, mint 37 évvel korábban. Ekkora tragédia ezer év alatt nem történt a magyarsággal. Ez a példátlanul gyors relatív csökkenés közel egyenletes, de mégis az utóbbi húsz évben gyorsabb, mint az első tizenötben volt.
Kopátsy Sándor

igazi Ténytár 2014.07.29. 05:39:25

@ "Munkaalapú, nem liberális"

Mondja az aki ultraliberálisként lett valaki és életében egy napot se dolgozott!

István Tamasi 2014.07.29. 05:42:35

@picur3ka:
Picurka agyú!
Nem vetted észre, hogy jó 6 éve már nem Gyurcsány a min.elnök? Elakadt a lemez?

István Tamasi 2014.07.29. 05:44:47

@ténytár:
Néhányan, akik egy napot sem végeztek értékteremtő produktív munkát:
Orbán Viktor
Kövér László
Lázár János
Szíjártó Péter
nem folytatom, mert hosszú a sor.

igazi Ténytár 2014.07.29. 05:47:43

@ bobray.

Az a baj a cikkel, hogy SEMMIT se magyaráz meg, csak leírod, hogy nincs semmi háttérjelentés. Kész.

Ilyet ugye mindenről lehet írni. Betyársereg vezetője irtana a cigányokat? Semmi háttérjelentés "annyit jelentett, hogy azt csinálja, amit az előző években is, megy minden így tovább".

Persze ha azt akartad mondani, hogy Orbán össze-vissza hadovál allandona, éppen mi jut eszébe, de soha semmit se jelent mert "azt csinálja, amit az előző években is" az rendben.

Csak ugye erről minek írni? Hiszen semmi szövege nem jelent soha semmit, mert ő "nem úgy gondolja, csak mondja".

Ha éppen
Genetikázik,
fél-ázsiaizik,
diszcigányozik,
"szalonzsidozo", idegentőkézik (majd letagadja és lebukik)
az mind mind nem számít, csak "sak egy kis nyárközepi tematizálás és koncvetés, hogy legyen min rágódni. Orbán beszéde annyit jelentett, hogy azt csinálja, amit az előző években is, megy minden így tovább."

igazi Ténytár 2014.07.29. 05:52:07

@" Szóval igazából semmi látnivaló nincs itt, kérem, csak egy kis nyárközepi tematizálás és koncvetés, hogy legyen min rágódni. Orbán beszéde annyit jelentett, hogy azt csinálja, amit az előző években is, megy minden így tovább. "

Dettó amikor Adolf idézeteket hangoztatott a Fidesz gyűlésen Orbán.

A helyi Fideszek mar meg se lepődtek

_______
index.hu/belfold/kampf0522s/

Szijjártó: Nem váltott ki megütközést a Hitler-idézet

Index /2006. 05. 22. 08:37
________

igazi Ténytár 2014.07.29. 05:54:47

@István Tamasi: Nem az értékteremtőről van szó, mert majd azzal jönnek a hívek, hogy de egy opera énekes, könyvtáros stb milyen érteket termel.

Arról van szó, hogy EGYETLEN NAPOT SE DOLGOZOTT SEHOL életében! Egyetemi padból ment pártvezérnek.

igazi Ténytár 2014.07.29. 06:04:24

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: "A demokráciát pedig Orbán sehol soha nem támadta"

uhum...

________
alfahir.hu/orban_a_magyarokrol_csak_az_erobol_ertenek_felazsiai_szarmazekok-20120727

Orbán a magyarokról: Csak az erőből értenek, félázsiai származékok

2012, július 27 - 15:13
________

igazi Ténytár 2014.07.29. 06:27:38

@Marcellus_Magnus: Valahogy mindig az öreg Benitohoz lyukad ki Orbán ;-)

____

nepszava.com/2011/12/magyarorszag/letrejott-az-unio-elso-fasiszta-allama.html
____

konzervatorium.blog.hu/2010/02/07/orban_mar_megint_mussolini
____

igazi Ténytár 2014.07.29. 06:34:50

@Marcellus_Magnus:

Hosszú de minden pontja valóra válik :-000!

___________

kanadaihirlap.com/2013/03/21/fasiszta-e-az-orban-kormany/

Hosszú hónapok óta várok arra, hogy valaki végre felismerje és kimondja, hogy ami ebben az országban készül, míves alapossággal, az nem egyéb mint fasizmus.
De akit eddig megkérdeztem erről mind csak legyezgette húzódozva a nyilvánvalót, a hasonlóságok felismerése helyett a különbségek buzgó magyarázgatásába menekült. Ha szemtől szembe beismerjük a tényt, akkor talán a dermedt rémület feloldódik valamelyest és a tettek ideje is elérkezik végre. Már nincs sok idő hátra amikor még cselekedni lehet.
________

egyenlítő 2014.07.29. 06:57:13

@picur3ka:
Liberális demokrácia="Lopás, ingyenélés, nemi erőszak, hazaárulás, kifosztás, etc."?

Ez szerény ismereteim szerint inkább a monarchiák, oligarchiák, diktatúrák, anarchiák ismérve.

cönde 2014.07.29. 07:43:50

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !:
nálad nagyobb balfaszt még nem termelt ki a fórumok népe. Csak a saját saját szarod lököd: az mszp kormány a világ legszarabbja, minden mutatónk oda volt, bezzeg most, amikor minden jó, gyurcsány egy utolsó hazaáruló meg ilyenek. Oké, legyen neked, de a védhetetlen szarokat védeni, és ezen véleményeidbe mindenhol belebotlani, a fosásos-hányás jöb rám mindig. Veszélyezteted az egészségemet...

ob.szerver 2014.07.29. 07:49:38

El kéne már felejteni Orbán kinyilatkoztatásának ideológiai alapú elemezgetését. Orbán egyszerűen azt mondta, hogy ebben az országban - ha rajta múlik - a maffia nem engedi ki a kezéből a hatalmat, és nem lesznek szabad és tisztességes választások. A munkaalapú bullshit csak fedősztori. Túl sok van már ahhoz a rovásán, hogy megengedhesse azt, hogy a hatalom kicsússzon a kezei közül és saját, ill. családja jólétét, összeharácsolt vagyonát és személyes számonkérésének lehetőségét kockáztassa.

Ezt viszont eddig is tudtuk, hiszen a 2014-es sem volt szabad és tisztességes. Ranschburg Jenő már 2011-ben (!) megjósolta: "míg Orbán Vikor az ország vezetője, nem lesznek az eddigi értelemben vett szabad és demokratikus választások." Az újdonság tehát csak annyi, hogy most végre ki is mondta azt, amit eddig is nyilvánvaló volt, minden épeszű ember számára.

lavór 2014.07.29. 08:01:02

Na jó, jó. De hol a munka? Nem pont az a baj, hogy közmunkán kívül szinte áll a munkaerőpiac?
Még olyasmire emlékszem, hogy "egymillió új munkahely..."

Veder1 2014.07.29. 08:06:38

munkamunkamunkamunkamunkamunkamunkamukamukamukamukamukamukamukamu

villamos alóli kacaj nem mindig őszinte 2014.07.29. 08:20:46

@picur3ka:
A humor nehéz műfaj. Érteni kell! Különösen Hofit.
Neked ez nem megy. Ettől még lehetsz rendes ember. Azért ne mulaszd el Hofi előadásainak folyamatos hallgatását (nem elmulasztva az Orbán érában írottakat), mert lehet, hogy sok dolgoknak jössz nyitjára.
Azt azért elárulom neked, Hofi nagyon-nagyon nehezen viselné a jelenlegi állapotokat!

Bell & Sebastian 2014.07.29. 08:54:10

@ténytár: Funkcionális analfabéta -gyerek, mi a baj az Adolf idézettel? Olvastad is, amit belinkeltél, vagy csak rávetődtél Hitlerre?

Itt tart tudomány (lehet rácsodálkozni), Viktornak pont igazsága volt ebben a kérdésben.

TG69 2014.07.29. 09:00:59

@dobray: Ez nem teljeen igaz. Mivel eddig kétszer hozott 2/3-ot ez a konfrontatív, ellenségeket gyártó politika, ezért most már ezt nem lehet abbahagyni. Ez az amit folytatni kell mindenáron. Az újdonság pedig az, hogy az itthoni ellenzék szétverte önmagát amire a választási eljárás még rátett egy kis lapáttal, tehát most már máshol kell keresni az ellenséget. A liberális demokrácia pofázás szintjén való támadása és pofázás szintű nagy honvédő háburújára kell felkészülni a következő évek szócsépléseinél. Egyébként igen minden marad a régiben, régiós és egyéb lemaradásunk konzerválódni fog. Ez így neked jó?

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2014.07.29. 09:46:50

Kedves @dobray kolléga,

fájdalomtól megtört szívvel tudatom veled, hogy a saját hülyeséged fordult ellened, és a buzgó nyelvmozgásod közepette még csak nem is vetted észre.

Arról beszélsz, ugye, hogy a nem liberális demokrácia tulajdonképpen az „igazi”, többségi demokrácia, majd kifejted, hogy tulajdonképpen ez rendben is van, de még mennyire.

És azt elfelejted, hogy TE IS KISEBBSÉGBEN VAGY: Magyarországon minden felmérés szerint hitüket rendszeresen, maximális odaadással gyakroló katolikusok messze kisebbségben vannak, a fundamentalista keresztényekről nem is beszélve.

Akkor hát csókolj te is kezet mielőbb a Nagy Vezérnek, hogy nem is gondolja annyira komolyan az iliberális demokráciát, mert a többség a saját feje után egyetlen fuvallattal indexre tehetne titeket.
Demokratikusan.

bozon 2014.07.29. 09:51:17

Nekem az a tippem, hogy dobray 2018-ban is a Fideszre fog szavazni, és ennek a célfüggvénynek a kényszere alakítja, hogy miről mit mond. És mit hall.

Miközben: elidegeníthetetlen jogok = tízparancsolat. Innen kellene kiindulni, és a 2018-as kérdést pont 2018-ig nyitva tartani.

Bell & Sebastian 2014.07.29. 09:51:48

@kesztió: Szerencsére tévedsz. A statisztika azt mondja, a keresztény világnézet messze túlsúlyban van még. Hogy nem járnak misére? Biztosan a plázákban korzóznak.

Kijelentésemet a legutóbbi, választási eredmények támasztják alá a legszemléletesebben.

Bell & Sebastian 2014.07.29. 09:54:16

@bozon: Megkívánta valakinek a házát, mezejét, asszonyát, másféle jószágát Dobray? Vagy hogyan jön ide a Tízparancsolat?

gmihaly 2014.07.29. 09:57:30

Egykori reformközgizdáink a rendszervál(oz)ás után bedőltek a "posztindusztriális társadalom" "mainstream"-jének, könnyű szívvel zúzták szét az "elavultnak", "versenyképtelennek" titulált "szocialista nagyipart". Állandóan a "kapun belüli munkanélküliségről" pampogtak. A piac mindenhatóságában való, szinte vallásos hitük a (teljes) foglalkoztatást felváltani szándékozott "munkaerőpiacra" is vonatkozott. De már 1 év múlva meg kellett alkotni az 1991. évi CXLIX (IL.). foglalkoztatási (és munkanélküli-ellátási) törvényt. De rá se retyetye, hisz jöttek a multik, a KGST által tiltott szamélygépkocsi-gyártás is újra megtelepedett, a széthordástó megkímélt nagyipari szegmenseket multiknak adták el, jó pénzért privatizáltak. Sajnos a jóságos multik egy része aztán ezeket is jól hazavágta, piacszerzési szándékból kifolyólag. Most, 20-25 év elteltével ennek a "visszacsinálásába" fogtak bele Orbánék. Sajnos rombolni könnyebb volt, mint a romokon újat építeni, sokára derül ki, hogy érdemes volt-e, addig tűrni kell akár a nem korrekt megjegyzéseket és beszólásokat is.

Bell & Sebastian 2014.07.29. 10:10:58

@gmihaly: Amiben magas az innováció (amire képesek vagyunk), vagy az élőmunka, azt helyben kell csinálni.
Élelmiszert szintén. Ha majd magától eltakarodott a Kóla és Meki (például), akkor leszünk félúton.

De az nem megy, hogy a multiknak engedem a pénz kipumpálását százalék fejében, aki pedig ezt felemlegeti, arra ráküldöm a Schutzstaffelt.

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2014.07.29. 10:15:39

@Bell & Sebastian: Kíváncsi vagyok, milyen statisztikára hivatkozol. Egyelőre ennyit találtam:

www.origo.hu/tudomany/20120418-vallasossag-a-vilagban-felmeres-magyarorszag.html

„A »személyes istenben«, minden emberrel egyenként törődő istenben hívő magyarok aránya 31 százalék, így ezen a listán már csak a tizenharmadikak vagyunk hátulról.”

Valamint azok aránya, aki szerint „Tudom, hogy Isten létezik, nincs kétségem felőle”, csupán 23,5%. (Gondolom, a „hitét rendszeresen, maximális odaadással gyakorló katolikus” fogalma szerinted sem összeegyeztethető azzal, hogy kétsége merüljön fel Isten létezését illetően.)

Szóval, ez a 20-30% biza nem sok. És a választásra hivatkozni egyenesen nevetséges: Ha például Rákosi Mátyás és Semjén Zsolt között kellene választanom, boldogan ütném az utóbbira a pecsétet. Ebből ugye nem következtetsz arra, hogy hangsúlyosan keresztény a világnézetem?

tarackos 2014.07.29. 10:21:05

@picur3ka: Bevallom már nem tudom mit is akartam írni mert bealudtam de biztos nem így akartam :) Ezer bocs!

egyenlítő 2014.07.29. 10:21:29

@gmihaly:

Gondolod, hogy a szegény, korlátolt multik nem tudják, hogy ahol nincs fizetőképes kereslet, ott nem lehet piacot szerezni?

Én a tudatlanságot inkább a "jól képzett" magyar politikusi garnitúránál látom, akik (Horn kivételével) mindig okosabbnak képzelték magukat a közgazdászoknál.

Nézd csak meg az Orbán által említett mintaországokat! Az oroszok kivételével (nekik vannak bőven ásványkincseik) mind a multikkal való együttműködésnek köszönhetik a sikereiket. Szingapurban a korosztály 70 %-a egyetemet végez. Kínában a KKP KB VB ÁB 7 tagjából 4 mérnök. Valóban lenne mit másolni :-)

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2014.07.29. 10:22:44

@Bell & Sebastian: Kíváncsi vagyok, milyen statisztikára hivatkozol. Én egyelőre ezt találtam:

www.origo.hu/tudomany/20120418-vallasossag-a-vilagban-felmeres-magyarorszag.html

Azaz:
„A "személyes istenben", minden emberrel egyenként törődő istenben hívő magyarok aránya 31 százalék, így ezen a listán már csak a tizenharmadikak vagyunk hátulról.”

Na meg az az apróság, hogy a Tudom, hogy isten létezik, nincs kétségem felőle” elvet vallók aránya csupán 23,5%.

Remélem, abban egyetérthetünk, hogy a „ hitüket rendszeresen, maximális odaadással gyakroló katolikusok” fogalma semmiképp nem egyeztethető össze az Isten létezésébe vetett bizonytalansággal. Ennek fényében a 20–30% biza nem sok, és semmiképp nem tekinthető többségnek.

A választások eredményéből világnézetre következtetni pedig egyszerűen blődség.
Először is, mert a részvételi arány miatt finoman szólva nem reprezentatív, másrészt, ha például Rákosi Mátyás klónja indulna Semjén Zsolt ellen, hidd el, hogy befogott orral ugyan, de az utóbbira szavaznék. Gondolom, ebből azért nem következtetnél a meggyőződésesen keresztény világnézetemre…

egyenlítő 2014.07.29. 10:24:59

@gmihaly: Olvass egy kis Moldovát, majd megtudod, milyen is volt az a "szocialista nagyipar"!

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2014.07.29. 10:25:00

@Bell & Sebastian: A blogmotor miatt emlékezetből újra kellett írnom a hozzászólásomat, így kétszer posztoltam hasonlót. Elnézést.

Rive 2014.07.29. 10:26:31

Hümm.

Azok közül a félelmek közül, amiket pár éve a 'hivatásos riogatók' előhoztak Orbán és rendszere kapcsán, lényegében minden teljesült.
Értelmetlen, 'jobb ötletem nincs, mint folytatni' üres szócséplés az első három fejezet.

Többségi demokráciához kellene többség. No, az nincs: csak valamivel több parlamenti képviselő.

Az efféle 'többség' - ami igazából egy kisebbség uralma a lakosság nagyobbik része fölött - semmi máshoz nem vezet, mint a feszültségek ugyanolyan felhalmozódásához, mint egyes mostanában polgárháborúba sűlyedt közelkeleti áldemokráciákban.

A 'munka alapú' dekódolása ugyanezen áldemokráciák gyakorlata alapján annyi, hogy: 'ti dolgoztok, mi meg jól élünk'.

Hát, persze előbb-utóbb vége a nagy jónak, oszt' ugyanaz az áldemokrácia visszafele is elsül, de addig már nem terjed a figyelem, ugye?

egyetmondok 2014.07.29. 10:27:00

" A demokrácia szó előtt ugyanis a liberális jelző nem több, hanem kevesebb demokráciát jelent, amennyiben azt takarja, hogy vannak dolgok, amiről nincs vita, nincs szavazás, amiről nem a többség dönt, hanem annak is el kell fogadnia. Az elidegeníthetetlen jogok, amelyek a liberális demokrácia biztosít, például nem demokratikusak, amennyiben nem lehet róluk szavazni. " ---

pontosan így igaz. Kellenek közös ügyek, amikről nincsen szavazás, nincsen többségi/kisebbségi akarat, mert közös ügyek. Ezekben nem hogy kevesebb, hanem zéró demokráciára van szükség.

bozon 2014.07.29. 10:58:32

@Bell & Sebastian: "Megkívánta valakinek a házát, mezejét, asszonyát, másféle jószágát Dobray? Vagy hogyan jön ide a Tízparancsolat?"

A boldogulását pl. rögtön megkívánta. A liberális demokrácia per pillanat a leginkább olyan társadalmi berendezkedés, amely a polgárai boldogulását elősegíti, illetve nem akadályozza meg. Jobbat lehet akarni kitalálni, de az nem a többségi demokrácia.

Visszamenve a kérdéshez: a parancsolatok az elidegeníthetetlen jogok másik oldala. Ha a másiknak jogai vannak, az azt jelenti, hogy nekem ezeket mind tiszteletben kell tartanom. Nem szabad áthágnom rajtuk.

Nem kis részben ezért van, hogy valójában két parancsolat van: Isten szeretete és a felebarátok szeretete -- ebből következik a többi. Nem tudom, dobray hogy áll Istennel, de a felebarátai közül azokat nem igazán szeretheti, akiket egy többségi "demokrácia" kisebbségeibe képzelt...

De még jobban visszamenve a kérdéshez: most nem kívánta meg senki házát, mezejét, asszonyát, másféle jószágát, de teoretikusan láthatólag egyetért azzal, hogy ha ő lenne a kétharmados miniszterelnök, és történetesen megkívánná, el is vehetné.

Még valami. Társadalomtudósok azt mondják, van liberális demokrácia, meg nem liberális demokrácia. Az utóbbiban azonban a szabad és egyenlő választásokat elkerülhetetlenül el kell kezdeni manipulálni, hogy a kormányzat a következő "demokratikus" választásokon is hatalomra kerüljön (sajnos túl közeli példákat is tudnánk mondani, ugye). Nem liberális demokrácia tehát nincs -- a szavak alatt a lényegüket értve. Ilyenkor a demokrácia csak egy diszfunkcionális díszlet. Mintha befestenék zöld festékkel egy olajoshordót, és onnantól fogva zöldhulladéknak nevezném.

Bell & Sebastian 2014.07.29. 10:59:56

@kesztió: Ennek a felmérésnek nincsen köze a követett etikai > morális alapokhoz, ugyanakkor a népszámlálás (milyen felekezethez tartozónak vallja magát?) adatai is engem támasztanak alá. A jó értelemben vett judeo-keresztény hagyományokat Magyarországon egyelőre semmi nem veszélyezteti.

Legfőképpen a liberális demokraták nem. A hangosan óbégató minoritást végül is a maguk által annyira óhajtott demokrácia gázolta el.

Hát akkor meg, mit akarnak?

picur3ka 2014.07.29. 11:06:18

@tarackos:

Na jó. Király van most a degenerált Uk-ben, Svédországban, stb.

A Magyar Királyságban történelmileg a hatalmi kontroll jó, talán még jobb is, mint ma.

Nálunk szinte minden köztársaság, demokrácia egy véres, nyomorult diktatúra volt. nem tudom, mi szimpatikus benne?

.Gordon Gekko. 2014.07.29. 11:07:24

@bozon: 'Társadalomtudósok azt mondják, van liberális demokrácia, meg nem liberális demokrácia.'

- Nem mondtak semmi ilyesmit. Amíg orbán be nem dobta ilyen felosztás nem is létezett. Kit érdekelnek a 'társadalomtudósok'?

'Az utóbbiban azonban a szabad és egyenlő választásokat elkerülhetetlenül el kell kezdeni manipulálni, hogy a kormányzat a következő "demokratikus" választásokon is hatalomra kerüljön'

- 25 éve minden kormány változtatott a választási rendszeren akinek megvolt hozzá a többsége. Mostantól hívjuk ezt illiberálisnak (mert Orbán azt mondta).

IP gyűjtögető 2014.07.29. 11:08:26

@gyalog.galopp: 1000 + :) ezért, ha kétséges: "a szovjetet nem bontjuk el, hanem"

Bell & Sebastian 2014.07.29. 11:12:46

@bozon: A francnak kell ezt csűrni-csavarni! Ha a szabadelvűség lökött bele a kútba minket sokadszorra, meg kell kötözni.

Az autoriter berendezkedés sem ördögtől való. Ez a demokrácia még liberális változatban sem több a demokrácia parabolájának, mondjuk egy svájci, vegyes rendszerhez képest. Az egy másik kérdés, hogy Svájcban Orbánból még alsegéd-helyettes-pótképviselő sem lett volna.

Jézus nem csak úgy, általánosságban, a szeretetről prédikált, hanem annak különböző rendű és rangú, megnyilvánulási formáiról, ami nem hagyomány nélküli, hiszen már az ókori, görögök is...

Nem kettő megnyilvánulása van, hanem sok. Attól, hogy például képen vágom a fiamat, mert megszolgálta, bárhogyan is fáj neki, még szeretem.

picur3ka 2014.07.29. 11:16:11

@lavór:

Na, itt a lényeg.

Hármas probléma:

- munkaetika

- munkaképes lakosság

- munkahely.

Persze, ő nem erre gondolt, mert definiálta: aki dolgozni akar, az tud dolgozni. Már csak azt kéne tudni, mennyi ilyen van, akinek nincs munkája. Persze munkahely akkor sem lesz olyan egyszerűen.

Bell & Sebastian 2014.07.29. 11:17:07

@.Gordon Gekko.: Ebben van valami. A liberalizmust a gazdasági összetevőkből húzták át a napi politikába.

De kétségtelen, hogy belekerült, hogy csak egyetlen, közkeletű példát mondjak, a családellenes buzipropaganda.

Bell & Sebastian 2014.07.29. 11:23:00

@picur3ka: A munkaetikánál a keresztények többsége megbukik. Amikor kapitalista munkaetikáról esik szó, alatta protestáns- (esetleg anglikán-), de legfőképpen zsidó hozzáállást kell érteni. A kapitalizmusban, mert csak így működik.

Az ókeresztény- vagy judeo-keresztény munkaerkölcs a kapitalizmus jelenlegi, magyarországi formáját teljes egészében kizárja, maximum részletekkel ért egyet!

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2014.07.29. 11:25:25

@Bell & Sebastian: Gondolom, csak két probléma kellene hogy zavarjon.

Az egyik az, hogy én nem feltétlenül követett etikai/morális alapokról beszéltem. Dobray kolléga kisebbségben maradna akkor is, ha a katolicizmus külsőségi jegyeihez való ragaszkodás szerint néznénk a dolgokat (mise, rítusok, szabályok).

A másik, hogy a népszámláláskor tekintélyes hányad írta be a kereszteléskor megállapított felekezetet (katolikus, református, evangélikus stb.) akkor is, ha egyébként ateista, vagy hisz „a maga módján”, de nem érdeklik a felekezetek specifikumai vagy szimpatikusabb lenne egy másik, „liberálisabb” felekezet. Tizenvalahány évvel ezelőtt pl. én sem tudtam, hogy nyugodtan beírhatnám az ateistát, még akkor is, ha „hivatalos nyilvántartásokban” római katolikusként szerepelek. (A legutóbbi népszámláláson már tudtam, de sokan még most sem, apám pl. reformátust írt be még úgy is, hogy emlékeim szerint életében nem vett részt istentiszteleten.)

Úgyhogy ez az érved is látványosan semmisült meg.

Bell & Sebastian 2014.07.29. 11:31:35

@kesztió: Különösen azért, mert ateista nincsen. Az erkölcsi parancsok transzcendentális eredetűek. Ha ilyet nem követsz, csak egy főemlős maradtál, okos majom.

Ezért nincsen igazad.

Globetrotter2014 2014.07.29. 11:33:50

Legegyszerűbb egy index cikket belinkelni:
index.hu/gazdasag/2014/07/29/orban_tusnadfurdo_gazdasag/

Néhány talpnyalót nagyon ki kellene rúgatni most a Miniszterelnök környezetéből.

Sok belterjes hülye, egymást butítják.

Kb most érnek az öszödi beszédhez hasonló időzített bombák....

Virág et. 2014.07.29. 11:35:36

Szerintem túlgondolod, túlbonyolítod. Egyszerűbb ennél Orbán, ennyiben az egész agyalása leírható.

Liberalizmus: ma szitokszó a NER népe között
Munka: akinek van, az értékes ember, adófizető, nem bűnöző vagy munkakerülő (a szokásos zsidózó, cigányozó köröket tessék ideképzelni)

Tehát Orbán csak annyit mondott, amennyit az emberek hallani akartak. Gondolni nem gondolt bele semmit.

Lassan meg lehetne már tanulni, hogy édesmindegy mit mond Orbán, az köszönő viszonyban sem lesz a tetteivel. Ezt pl. ő maga is elismerte már régen.

Bell & Sebastian 2014.07.29. 11:36:02

@ZF2: Minek olvasol össze annyi hülyeséget? A falangista (Franco) szál itt már négyéves téma, újszülöttnek minden vicc új.

Bell & Sebastian 2014.07.29. 11:40:24

@Virág et.: Buta vagy. Mindig ott mondta meg a koncepciót, amit követni igyekszik. Hogy aztán a sorozatgyártásba kerülő modell mennyiben hasonlít majd erre, az sok mindentől függ. Maradjunk annyiban; főbb vonalaiban.

Csak elmondta a rendezőelvet, amit az okosabbak már régen tudnak, a kevésbé okosak csak sejtettek.

bozon 2014.07.29. 11:43:13

@.Gordon Gekko.: "'Társadalomtudósok azt mondják, van liberális demokrácia, meg nem liberális demokrácia.'
- Nem mondtak semmi ilyesmit. Amíg orbán be nem dobta ilyen felosztás nem is létezett. Kit érdekelnek a 'társadalomtudósok'?"
Mondjuk nem zárom ki, hogy itt most elragadott az aktualitás. _Egy_ társadalomtudós biztos mondott ilyet, ennyi igaz.

"- 25 éve minden kormány változtatott a választási rendszeren akinek megvolt hozzá a többsége. Mostantól hívjuk ezt illiberálisnak (mert Orbán azt mondta)."
Egyfelől nem hívhatjuk illiberális demokráciának, mert olyan, ugye, nincs; :) másfelől változtatás és változtatás közt is van különbség. A változtatás mélysége, indíttatása, elfogadásának körülményei, organikussága mind-mind nyomnak a latban.

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2014.07.29. 11:44:10

@Bell & Sebastian: Érdekes, én úgy tudtam, hogy az erkölcsi parancsok valójában és mindközönségesen társadalmi konvenciók. Már csak azért is, ugye, mert roppant sebességgel, akár emberöltőnyi idő alatt is képesek radikálisan változni. Gondolom, Transzcendencia őhatalmassága azért nem szokott ennyire kapkodni, ugye, amikor nála egy évtized jenet egy szempillantást.

Bizonyisten, olyan szentenciákat ragadtok elő a semmiből, hogy megáll az ember esze.

.Gordon Gekko. 2014.07.29. 11:47:19

@bozon: Én is ki tudok találni ilyen fogalmakat.

Az a választási rendszer amiben utódpárt és utódpárt utódpátja egyáltalán elindulhat, az illegális.

Megszünik az illegális demokrácia korszaka. vivát!

Bell & Sebastian 2014.07.29. 11:49:53

@kesztió: Most akkor filozófiatörténetből is véssem be az elégtelent? Attól, hogy egy egyszerű tőmondatba összefoglaltam, mi teszi emberré az embert (amely állapotból kivontad magadat), még nem kell felhúzni az orrodat.

bozon 2014.07.29. 11:53:56

@Bell & Sebastian: "A francnak kell ezt csűrni-csavarni! Ha a szabadelvűség lökött bele a kútba minket sokadszorra, meg kell kötözni."
Lökött a kútba?! Ott állt a szabadelvűség, az idealizmus, a kommunizmus, az antikommunizmus, a csalás, a lopás, a rosszindulat, a doktrinerség, az általános hülyeség, és még ki tudja, mi minden, és akkor egyszercsak elkurjantja magát valaki, hogy "Na, szabadelvűség, állj elő, téged fogunk megkötözni!".
Csak gratulálni tudok a probléma sebészi pontosságú feltárásához és a megoldáshoz.

"Az autoriter berendezkedés sem ördögtől való. Ez a demokrácia még liberális változatban sem több a demokrácia parabolájának, mondjuk egy svájci, vegyes rendszerhez képest. Az egy másik kérdés, hogy Svájcban Orbánból még alsegéd-helyettes-pótképviselő sem lett volna."
Nem, az autoriter berendezkedés tulajdonképpen tényleg nem az ördögtől való. Az illiberális viszont igen. Az elidegeníthetetlen jogok és az azokra épülő jogbiztonság azok, amelyekhez mindenen át ragaszkodni kell, ha nem akarjuk a társadalmat a saját tagjai ellen fordítani.

Arról meg, hogy a mi putyinmakettünkből Svájcban mi lett volna, ne érdemes vitatkozni. Más iskolázást kapott volna, más mintákat látott volna. Nem illiberálisozna sem takarítóként, sem alsegéd-helyettes-pótképviselőként, se miniszterelnökként.

"Jézus nem csak úgy, általánosságban, a szeretetről prédikált, hanem annak különböző rendű és rangú, megnyilvánulási formáiról, ami nem hagyomány nélküli, hiszen már az ókori, görögök is..."
Itt most arról lenne szó, hogy a korabeli kinyilatkoztatás a mai helyzetben miért nem teljes érvényű? Hát, mondjuk, kérdezzük meg dobrayt, hogy elfogadná-e ezt a menekülőutat magának. ;-)

"Nem kettő megnyilvánulása van, hanem sok. Attól, hogy például képen vágom a fiamat, mert megszolgálta, bárhogyan is fáj neki, még szeretem."
Viszont, ha képen vágom akkor is, ha nem szolgálta meg, az annak a jele, hogy nem szeretem. És ez -- úgy látszik -- csak a kezdet.

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2014.07.29. 11:54:09

@Bell & Sebastian: Mostmár tényleg kezdem érteni, amit mondasz. Igazad van, valóban a Nap kering a Föld körül, mert a filozófiatörténet meghatározó szakaszában ez volt az általánosan elfogadott álláspont.

Bell & Sebastian 2014.07.29. 11:54:39

@bozon: Addig, amíg (röviden) a többség diktatúrájáról beszélünk, demokrácia van.

Addig, amíg (röviden) a bolsevikok (jelentése többség, valójában kisebbség) diktatúrájáról beszélünk, nincsen demokrácia.

Ez a szabál.

Bell & Sebastian 2014.07.29. 11:56:29

@kesztió: De nem érted. Ha még sokáig kapálódzol, vajat tudsz köpülni és kimászhatsz? Próbáld meg.

Globetrotter2014 2014.07.29. 12:02:08

@Bell & Sebastian: ezt a marhaságot meg hol hallottad? Fékek és ellensúlyok mond valamit?

Vedd ki a fejed a kommunista ideológiai agymosásból.

Bell & Sebastian 2014.07.29. 12:03:23

@bozon: Aki Széchenyinek szurkolt valaha, az most Orbán -párti. Aki Deáknak / Tiszának, az Fletónak, Gordonnak.

Köszönöm a cáfolatnak szánt reakciót, de nem találtam benne semmilyen, új elemet.

Bell & Sebastian 2014.07.29. 12:07:53

@ZF2: Le vagy maradva. Kínos, de rád nézve. Mondjuk, ha már Horthy, a fasiszta kézenfekvőbb lett volna, esetleg a nemzeti-szocik. Csakhogy, míg az utolsó marxista-engelsista-leninista-hitlerista, az előző kettőnek nincsen köze szakállas bácsikhoz.

.Gordon Gekko. 2014.07.29. 12:10:38

@Bell & Sebastian: Kivéve hogy Deáktól és Tiszától is maradtak mai szemmel antiszemita kijelentések.

Feri meg komcsi zsidó családba házasodott. Gordont meg amerikai zsidó pénzeli. De amúgy biztos hasonló a nézetrendszerük.

Virág et. 2014.07.29. 12:11:05

@Bell & Sebastian: Egy fenét. Orbán egyik nap A-t mond, a másik meg B-t, aztán megint A-t, majd C-t. Ahogy a nap felkel, a szél fúj.

Nincs itt forgatókönyv, meg koncepció. Csak annyi, hogy pénzt akar keresni magának és a köreinek.

Bell & Sebastian 2014.07.29. 12:16:37

@Virág et.: Ez is igaz. Kényszeres beszélő, mert az apja nem hagyta szóhoz jutni gyerekkorában. És hibrid is, meg a választottak választottja. A vackor, amibe beleharaphattok.

@.Gordon Gekko.: Ebben is van valami. De a szabadelvűség és liberalizmus közt is van ennyi minőségi különbség, mint Deák és Fletó közt.

egyenlítő 2014.07.29. 12:18:57

Tényleg, "a francnak kell ezt csűrni-csavarni!"

Nézzük meg, mit hozott a liberalizmus Iraknak, Szíriának, Egyiptomnak, Líbiának, stb. Hát kell ez nekünk? Használjuk csak azt az államformát, ami méltó hozzánk!

???

gmihaly 2014.07.29. 12:19:15

@egyenlítő: A német multik, amíg politikusaik, akik a térség rehabilitálását akkor még komolyan gondolták, "hálásak" voltak, nem a fizetőképes keresletre gyúrtak. Ez még ma sem múlt el teljesen, lásd: Mercedes, Audi, Opel, stb. De a többiek közül sokan tényleg csak azért vásárolták meg a magyar nagyvállalatot, hogy bedöntség, így kiiktatva a konkurenciát, lásd: Ganz-Jenbach, Ganz Ansaldo (Ganz Holding tagvállalatai), Irisbus-Ikarus-ügylet, stb. Magyarország kicsi piac, ez a vulgárközgizdai "alapelv" ezért nem műxik.
Moldova túloz a szatíráiban, a "Gumikutyá"-nak van egy mögöttes tartalma is a szocialista országban hátországként titokban működő kapitalista univerzális termelővállalat képében.@Bell & Sebastian: A 3-as metró informatikája és bizbere kapcsán kérdeztem egy blogon, hogy hol vannak a kiváló fejlesztő mérnökök, és a válasz az volt, hogy külföldön. A kóla és a meki által generált speciális gasztrokultúra nem értéktelen és a külvilág felé való nyitottság jele. Multi van korrekt is, korrumpáló is, az pedig nem nyilvános adat, hogy melyik hová tartozik. A másik kérdés az állítás bizonyítási terhe. Van annak oka, hogy valaki a pletykát és nem a hatósági, vagy bírósági utat válsztja.

egyenlítő 2014.07.29. 12:20:36

@.Gordon Gekko.:
"Gordont meg amerikai zsidó pénzeli"

Csak nem Sorosra gondolsz? :-)

egyenlítő 2014.07.29. 12:26:45

@gmihaly:

Ha Magyarország kicsi piac, akkor a keresletteremtéssel foglalkozni nem érdemes, de vállalatait bedönteni igen? Az ipara az bezzeg nagy volt?

Moldova pedig a szatíráiban nyilván túloz (erről szól ez a műfaj), de olvasd például az önéletrajzi "Az utolsó töltény" sorozatát.

Bell & Sebastian 2014.07.29. 12:31:59

@gmihaly: Van hát. Hatalomba kerülni / benne maradni csak alkuk végtelen sorával lehet. Ez folyhat ad hoc jelleggel, akár, de lehet ügyesen is intézni.

Például a csatlakozási szerződésben, mint ahogyan a kényelmes csehek. Aki német, az mind jöhet, a többieknek coki van.

Ezzel szemben itt minden új gyarmatosító futtat lovat, isszuk is a levét.

picur3ka 2014.07.29. 12:32:27

@kesztió:

A napenergia egyszerű, mert a Nap mindig süt, azzal gond nincs, csak a Föld forog.

Robinzon Kurzor 2014.07.29. 13:18:52

@dobray már főosztályvezető?

Mert ha még ezek után sem lesz az, akkor tényleg nincs igazság a Földön ...

Robinzon Kurzor 2014.07.29. 13:19:58

"A demokrácia szó előtt ugyanis a liberális jelző nem több, hanem kevesebb demokráciát jelent"

Ezen elsőre átsiklottam.

Helyettes államtitkár.
Minimum.

tarackos 2014.07.29. 13:29:18

@picur3ka: Az a bajom vele, hogy nálunk megszakadt a királyság intézményének folytonossága és nevetségesnek tartanám ezt visszahozni. Meghaladta az idő. Nincs is szükség rá mert a köztársasági elnök is tölthet be hasonló szerepet. A svédeknél pl. a király tölt be KE-hez hasonlót. Nálunk így alakult ez a történelmünk része. Több is veszett, mint egy államforma...

Bell & Sebastian 2014.07.29. 13:33:44

@tarackos: A kőkorszakon is rég túlestünk, mégis realitás a visszajötte. Ha egy erős elnöki rendszer jönne össze kormányzóval és két kamrával a befőtteknek, az már majdnem királyság.

tarackos 2014.07.29. 13:45:42

@Bell & Sebastian: Erre utaltam, nem kell már király vmi királyság féléhez. De erős elnöki rendszerrel is lehet stagnálni ld. most a franciákat. Az államforma önmagában nem garancia semmire.

picur3ka 2014.07.29. 14:02:14

@tarackos:

Nézze, először is, félig vicceltem, másodszor: pontosan.

Nem a neve a lényeg, hanem a szociális szerződés milyensége. Hívhatják törzsfőnöknek is a hatalom gyakorlóját, ebből önmagában nem feltétlenül következik semmi.

Az, hogy a forradalmárok történelem meséje milyen képet fest a királyságokról, lényegtelen.

A lineáris történelem szemléletet is ki lehet dobni az ablakon. Ha visszafejlődés jellegű kifejezéseket használ, akkor rosszul ül a lovon.

Bruteman 2014.07.29. 14:18:56

@Bell & Sebastian: "Az érdemtelen jólét mindig csak valakik rovására állítható elő."

Borzasztóan érdekelne az algoritmus, ami eldönti a jólétről, hogy érdemtelen, netán megérdemelt-e az.

tarackos 2014.07.29. 14:19:37

@picur3ka: De velünk a kutya sem akar szerződni! Itt mindig csak kidobolják a szerződés tavalytól hatályos szövegét.

Bruteman 2014.07.29. 14:44:42

@bbjnick: Több itt a filozófia-tudós, mint az ELTÉ-n. Még szerencse, hogy náci egy sincs :D

picur3ka 2014.07.29. 14:49:07

@tarackos:

Hát, ezeket a szerződéseket - okkal - soha nem a gazsik írják. Van a demokráciának egy természetes határa, akámit is mondanak elméletben másként róla.

picur3ka 2014.07.29. 14:50:52

@Bruteman:

Az semmi, csak nézzen be a börtönbe vagy az elmeosztályra, akárhol: tele vannak munkaterápiával.

bozon 2014.07.29. 14:51:45

@Bell & Sebastian: "Addig, amíg (röviden) a többség diktatúrájáról beszélünk, demokrácia van."
Liberális demokrácia ilyenkor nincs. Más demokrácia pedig szükségképpen antidemokratikussá válik -- mint azt fentebb tárgyaltuk.

"Aki Széchenyinek szurkolt valaha, az most Orbán -párti. Aki Deáknak / Tiszának, az Fletónak, Gordonnak."
???

"Köszönöm a cáfolatnak szánt reakciót, de nem találtam benne semmilyen, új elemet."
Nem tudom, talán ha beleírtam volna, hogy "pina", azt se vetted volna észre. :)

picur3ka 2014.07.29. 14:55:11

@Bruteman:

Én azt gondolnám, hogy az erkölcstelen, bűnöző módon szerzett javak érdemtelenek.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.07.29. 15:00:08

@Bruteman:

Várjuk ki a végét: "liberálisokból lesznek a fasiszták".

Bruteman 2014.07.29. 15:05:43

@picur3ka: Akkor ha ezt visszahelyezzük a kontextusba, amire Bell&Sebastian felé a kérdésem vonatkozott, a ma tapasztalható nyugat-európai relatív jólét erkölcstelen, bűnöző módon szerzett.

De vajon miért is?

picur3ka 2014.07.29. 15:08:42

@Bruteman:

Más népek kirablásával, szolgasorba döntésével.

Bruteman 2014.07.29. 15:15:29

@picur3ka: De szerinted ugye a honfoglalás és államalapítás során a magyarok is bűnbe estek, és a jelenlegi jóléti szintet ugyanolyan bűnözői tevékenységnek köszönhetjük, mint a hanyatló nyugat?

Bell & Sebastian 2014.07.29. 15:22:10

@Bruteman: A tengerparti rablónépek -kifejezést csak hallotta. Van, hogy képtelenek leszokni. De fordítsuk meg a kérdést, mi dönti el, hogy ki váljék áldozattá. A viktimológia szerint a mentális betegségben szenvedők a legveszélyeztetettebbek. Azaz a gyenge stressztűrők, ami abnormális viselkedésben érhető tetten.

Ezek fokozatosan lezüllenek a táplálkozási lánc legaljára.

Tehát, viselkedési zavar, ingerületfeldolgozási vagy válaszreakció -hibával.

Társadalmak esetén is valami ilyesmi áll fönn. De segédnépnek is lennie kell, nem mindenki született alfahím. Hulladéknak lenni pedig egyenesen kellemetlen.

Bell & Sebastian 2014.07.29. 15:25:25

@bozon: Ha szórakoztat, bárkivel leállok csevegni. Mutass valami megbökhetően újat és majd meglátod.

picur3ka 2014.07.29. 15:35:53

@Bruteman: ,

Mennyire átlátszóak maguk, tudtam, hogy ide fog kilukadni. Mindig a 'bully' viselkedésformája és a felelősség hárítása. Mert marika is csúfolódott. Meg a másra mutogatás. Meg az áldozat bűnössé nyilvánítása. Ez nagyon megy. Minek ment oda.

Szerencsére: a honfoglaló magyarok nem maceráltak senkit, még csak érintőlegesen sem.

Ellenkező esetben sem lenne ez felmentés senki más bűnei alól.

Nincs semmi érv itten. Volt egy amerikai úriember, Huttington nevű, aki valami ilyesfélén fogalmazott:

A nyugati országok kivételes helyzete nem azért van, mert ezek a népek okosabbak, jobbak, ügyesebbek, mint mások, hanem mert soha nem voltak erkölcsi gátlásaik erőszakot alkalmazni más népek ellen.

Ez az, amit a nyugat elismerni nem akar, s amit a Föld többi népe soha el nem felejt.

Milyen jelenlegi jóléti szintet, különben is, ne röhögtessen már!

Bruteman 2014.07.29. 15:36:47

@Bell & Sebastian: Mindez hogyan válaszolja meg az eredeti kérdésemet?

Ami az volt, hogy hogyan dönthető el a jólétről, hogy megérdemelt-e?

Bell & Sebastian 2014.07.29. 15:40:05

@Bruteman: Ránézésre. Mármint a kukára ránézve. Hogy mit hajigálnak ki, amit esetleg más még megenne / használna.

egyenlítő 2014.07.29. 15:56:21

@picur3ka:

Egyrészt: melyik népnek voltak erkölcsi gátlásai az erőszak alkalmazása tekintetében (megjegyzem, én tudok egyet)?

Másrészt: ami számszerűen is egyértelműen értékelhető, az az átlagéletkor és a csecsemőhalandóság.

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2014.07.29. 16:28:31

@Bell & Sebastian: Márpedig nagyon világosan értem.

Abból az axiómából kiindulva, hogy a keresztény filozófia posztulátumai csalhatatlanok és megingathatatlanok, elegánsan, precízen, logikusan és teljesen szabályosan levezetted, hogy a keresztény filozófia posztulátumait csalhatatlanoknak és megingathatathatatlanoknak kell tekinteni, többek között azt is, hogy az erkölcsi parancsok transzcendentális eredetűek.

Csak gratulálni tudok ehhez a nem mindennapi logikai teljesítményhez. Nagy jövőt jósolok neked az elkövetkező hit- és filozófiai vitákban.

Bruteman 2014.07.29. 16:41:02

@picur3ka: "Mennyire átlátszóak maguk, tudtam, hogy ide fog kilukadni."

Mármint hova? És mi ez a többes szám?

De inkább segítek, nem megy nekem ez a körtánc.

Ami engem nem hagy nyugodni, az a magas ló, amiről lehet mutogatni, hogy ki mit érdemel meg, és mit nem. Szerintetek nem érdemli meg a nyugat az anyagi jólétet, mert kifoszt/ott másokat? Hát akkor kis barátom csomagold szépen össze a kis anyagi javaidat, aztán irány Afrikába meg Tajvanba a szétosztogatni azokat, mert amikor megveszed a samsungtévét meg az ifónt, meg a pc-t, akkor éppen kifosztasz másokat, olyanokat, akik annyira olcsón kénytelenek termelni, hogy még Te is meg tudd venni.

Ami 150 évvel ezelőtt fizikai agresszióban, háborúkban nyilvánult meg, az ma leggyakrabban (és jobb esetben) a gazdaság terén zajlik. Sokaknak nem tetszik, főként a rosszabb pozícióból indulóknak. De az idő kerekét nem lehet visszafordítani.

Ha nem vagy képes az adott keretek között érvényesülni, két lehetőséged van. Kitalálod a módját, hogyan fog mégis sikerülni, vagy marad, ami most egyre divatosabb: a magas ló, amiről oszthatod a világot, hogy ki mit nem érdemel meg.

Számomra egyértelmű a választás - gyakorlatias ember vagyok. Harmadik lehetőség nincsen, csak a populista elit szerint ("Követeljük az európai szintű béreket - ismerős gondolom")

"Szerencsére: a honfoglaló magyarok nem maceráltak senkit, még csak érintőlegesen sem." - Erre meg nem is lehet már mit mondani... Na ez a tipikus.

Bruteman 2014.07.29. 16:48:11

@Bell & Sebastian:

Azért ez így eléggé megkérdőjelezhető indoklási módja sokszázmillió ember általános elítélésének. :D

Nincs valami kézzelfoghatóbb a tarsolyodban?

(Adalék: ha jól emlékszem, éppen kis hazánkban lett kriminalizálva a lomizás - amikor mások hulladéka eljuthat azokhoz, akik azt hasznosíthatnák. Na de az a fránya nyugat ugye.)

Bell & Sebastian 2014.07.29. 17:37:21

@kesztió: Ne örülj a koránnak, mivel egyetlen szóval nem mondtam, hogy keresztény. De mivel Európában és Magyarországon élsz, peched van, ugyanis az írott és íratlan szabályok, hagyományok, kultúra, ..., nagyrészt judeo-keresztény, azaz katolikus.

Úgy is mondhatnám, hogy "kiteljesedésedben" a gonosz pápisták gátolnak meg, például a Btk. és Ptk. igénybevételével.

Sorry, de ez van, Euroatlanti viszonylatban is, többé-kevésbé.

.Gordon Gekko. 2014.07.29. 17:45:04

@Bell & Sebastian: Judeo kereszténység nincs, hiszen a Talmud éppen az ellenkezőjét állítja mint Jézus. A keresztények Jézus felülírta az ószövetségi törvényt.

A koránnak több köze van a keresztény etikához mint a Talmudnak. Nem csoda hogy az arabok jobban utálják a zsidókat mint a keresztényeket, meg a keresztények is jobban utálják a zsidókat mint a mohamedánokat.

Bell & Sebastian 2014.07.29. 18:00:44

@Bruteman: Könnyen lehet, hogy primitív, jobban is alá lehetne támasztani, de teljesen fölösleges. Mert ha erről bárkit is győzködni kell, az megérdemli a sorsát.

Bell & Sebastian 2014.07.29. 18:04:08

@.Gordon Gekko.: Miféle Talmud? A Tóra van benne a fősodratú kereszténységben. Amelyikben nincs, azok az őskeresztény szekták.

.Gordon Gekko. 2014.07.29. 18:05:39

@Bell & Sebastian: A Tóra hogy lenne benne? Az Ószövetségi törvényt a keresztények Jézus miatt nem tarthatják be.

A zsidóknak kötelező, a Talmuddal együtt, ami még durvább.

.Gordon Gekko. 2014.07.29. 18:17:50

Judeo kereszténység sosem volt, meg judeo keresztény kultúra se.

Hisz a zsidók az elmúlt 1000 évben gettókba zárták magukat mindenhol a világon.

Ezt most találta ki a zsidósajtó, lassan EU tag lesz Izrael és az európa bajnokságokra járnak a koszoskörmüek.

Úgy gondolják így megúszhatják az arab terrort, de elqrták, mint már néhányszor.

Bell & Sebastian 2014.07.29. 18:40:13

@.Gordon Gekko.: Itt valami komoly félreértés van köztünk. Az tény, hogy maga a kifejezés annyira új keletű, hogy még a lexikonok is félremagyarázzák.

A megítélése (jó vagy rossz-e?) csak attól függ, hogy ellenszenvünk tárgya iránt kvalitatív vagy kvantitatív indulatokat érzünk-e?

A kereszténység kvantitatív (minőségi) ellenszenve nem megsemmisítő erejű a zsidókra nézve, ahogyan ez vagy száz éve közismert. Idősebb testvérünk -höz hasonló szóvirágokban ez tetten is érhető-

Kérdés az, hogy a Talmud tébolyultan kvalitatív (mennyiségi) felsőbbrendűsége megsemmisítő erejű-e a gojokra nézve?

És ha igen, mi a ráadható adekvát válasz?

Maga szerint?

.Gordon Gekko. 2014.07.29. 18:43:47

@Bell & Sebastian: 'Az tény, hogy maga a kifejezés annyira új keletű, hogy még a lexikonok is félremagyarázzák.'

Persze mondom hogy most találta ki a zsidólobbi. Egy igazi keresztény szagról megérzi ezt.

Olyan új keletü mint a meleg roma. Nem létezik.

'Maga szerint?'

Szerintem se idegen szavaktól, se a magázástól nem tünsz okosabbnak.

picur3ka 2014.07.29. 20:02:08

@Bruteman: Maga egy tipikus áldozat, hacsak nem bullizni akar engem ezzel, mert akkor maga is bűnöző.

""Mennyire átlátszóak maguk, tudtam, hogy ide fog kilukadni."
Mármint hova? És mi ez a többes szám?
Ami engem nem hagy nyugodni, az a magas ló, amiről lehet mutogatni, hogy ki mit érdemel meg, és mit nem."

A "magyarok bűnös nép" rasszista, bully narratívájának résztopikjához. Ez egy ócska propaganda, aki megveszi, annak az érvrendszere előre tudható panelekből áll.

Mint pl a honfoglaló magyarok európa-irtó, soha nem volt harcai. Ez egy kész hazugságeleme(panel) ennek a propagandának.

Ez a narratíva pedig a kizsákmányolás, leigázás technikájának része: egy senki vagy. Lelki terror, lealázás. Ugyanígy működik az egyének bullizása, csicskáztatása, ez maga rettenetes bűncselekmény.

Maga úgy élvezi, ahogy akarja - ezt hívják Stockholm- szindrómának -, de legyen kedves nem bullizni azokat, akik nem kívánnak, szeretnek rabszolgák lenni. A csicskáztatottból, gyakran csicskázó válik. Mit üvöltözik velünk? Milyen magas lóról? Mert látjuk a tényeket és nem szeretünk áldozatok lenni? Bocs.

"Szerintetek nem érdemli meg a nyugat az anyagi jólétet, mert kifoszt/ott másokat? Hát akkor kis barátom csomagold szépen össze a kis anyagi javaidat, aztán irány Afrikába meg Tajvanba a szétosztogatni azokat,"

Semmi közünk egyikhez sem, viszont osztogatjuk, mert a nyugat elkeni és ránk vágja a saját xarát(gyakran különben), az EU-n keresztül kárpótlást fizetünk a nyugat által történelmileg gyarmatosított országoknak. Soha egy vasat nem láttunk belőle ugyan és soha ilyet nem tettünk velük.

"mert amikor megveszed a samsungtévét meg az ifónt, meg a pc-t, akkor éppen kifosztasz másokat, olyanokat, akik annyira olcsón kénytelenek termelni, hogy még Te is meg tudd venni."

Ez ma nyugaton úgy néz ki, hogy ha ilyet veszel, nem támogatod a hazai ipart. 'Helyi termékek' társadalmi mozgalmak vannak. Amely ugye, ha működne, munkanélkülivé tenné a szegény tajvanit.

Nekünk ilyen mozgalomra lehetőségünk sincs, a mi iparunkat kiirtották, mi tajvaniak vagyunk.

(a gazdasági megjegyzését illetően: senkinek nem nagyon volt választási lehetősége, hogy belép-e az EU-ba)

"Ha nem vagy képes az adott keretek között érvényesülni,"

Én nem magamról beszélek, hanem az ország helyzetéről, vagy 4 millió szegénnyel a tízből. A téma nem én vagyok, nem is a magyar honfoglalás, hanem a jóléti különbségek Nyugat- és Kelet-Európa között. S ennek okai.

És az okai se nem a magyar honfoglalásban, se nem az én érvényesülési képességeimben rejlenek, bármily meglepő is ez.

"Számomra egyértelmű a választás - gyakorlatias ember vagyok. Harmadik lehetőség nincsen, csak a populista elit szerint ("Követeljük az európai szintű béreket - ismerős gondolom")"

Na ha ezt most komolyan kijelentő módban gondolja, akkor skizofrén az írása. Hogyan is akarja követelni az előbbiekben manifesztált meghunyászkodásával?

Vagy csak magának, ha maga is bullizhat valakit, aztán dögöljön meg a más tehene, vagy hogy?

""Szerencsére: a honfoglaló magyarok nem maceráltak senkit, még csak érintőlegesen sem." - Erre meg nem is lehet már mit mondani... Na ez a tipikus."

Mi? Hogy tévképzetei vannak politikai propagandából? A honfoglalás idején Erdély népsűrűsége nulla. Kb. ennyire teszik a Dunától keletre fekvő területekét is.

Még csak vita sincs arról a történészek között - egy vitával teli témában - hogy senki nem építette újjá a hunok által lerombolt falvakat az egész medencében, Kivéve egyes területeket a Nyugat-Dunántúlon, ahol néhány német törzs élt.

Nem is lett volna kit macerálniuk, ha akartak volna se.

"ha jól emlékszem, éppen kis hazánkban lett kriminalizálva a lomizás - amikor mások hulladéka eljuthat azokhoz, akik azt hasznosíthatnák. Na de az a fránya nyugat ugye"

Nem tudom, hol lehet és hogyan, de a UK-ban nem. Ami ki van dobva, az a tanácsé. Eltávolítása lopás.

Meg vannak higiéniás és járványügyi törvények is. Viszont Bellt még véletlenül se értette meg, nem a guberálás felemelő jogos tevékenységéről volt szó.

Ps: kis barátja magának a bivalybasznádi strici

bozon 2014.07.29. 22:19:48

@Bell & Sebastian: "Ha szórakoztat, bárkivel leállok csevegni. Mutass valami megbökhetően újat és majd meglátod."
Az van, hogy ha ennyire magasan felülmúlod a vita többi résztvevőjét, meg kell tanulni leereszkedni. Előre is sajnálom, kegyetlen az élet.
Én a magam részéről igyekeztem azzal beérni, hogy -- megbökhetően új, vagy nem -- minden felvetésed szálát elvarrtam. ;-)

Bell & Sebastian 2014.07.29. 23:05:13

@bozon: Nem kegyetlen, unalmas. Mi vagy te, szemfelszedő?

Bruteman 2014.07.30. 10:21:06

@picur3ka:

"Ps: kis barátja magának a bivalybasznádi strici"

Elnézésedet kérem az indulatosságért és a túlzott személyeskedésért.

De.

Nem vagyok áldozat, sem bűnöző.

A magyarokat nem tartom bűnösebb népnek, mint a többit. Egyszersmind ártatlanabb népnek sem érzem.

Miért is kellene ezt tennem? Van bennem annyi empátia, hogy megértsem, hogy bármelyik nemzet bármelyik tagja mögött több ezer éves kulturális meghatározottság áll, amelybe az egyén egyszerűen beleszületett.

Nem érzek magamban kényszert, hogy _bármilyen_ szempontból feljebb vagy lejjebb soroljam a magyarokat valamiféle erkölcsi ranglétrán. Nem lenne helyes, sem megalapozott.

Ahogy ennek különben az írásomban nyomát sem találnád, ha nem éreznéd kényszerét annak, hogy beerőltess engem az általános ellenségképed masszájába. Hidd el, nem vagyok ellenség, nem vagyok hazaáruló, nemzetidegen. Még akkor sem, ha nem értünk egyet a jó út mibenlétében.

Te például felhördülsz, ha valaki azt mondja, hogy voltak magyar nácik (holott nyilvánvalóan voltak), vagy hogy a kalandozó magyarok kifosztottak másokat (ami szintén közismert), mert személyedben érzed magad sértettnek. Na de miért? Mi közöd van hozzá? És ezzel párhuzamosan miért nem érted meg, hogy akiknek a jólétét érdemtelennek bélyegzed, ők személy szerint senki kifosztásáért nem felelősebbek Nálad.

Gondolom azt válaszolnád erre, hogy büntetve érzed magad a múltban - szerinted - el sem követett bűnökért. De valójában ezért már nem büntet minket senki. Az tény, hogy hiába teltek el súlyos évtizedek/századok, a konfliktus sok esetben még létezik. Na de egy konfliktus esetében annak a mélyítése hová vezet?

Nincs olyan sok ellenségünk, de még elérhetjük, hogy legyen. És a történelmünket alapul véve nekünk az nem szokott kedvezni.

Most újfent azt gondolod, hogy én meghunyászkodom. Nem lehet, hogy csak reálisabban értékelem a népünk helyzetét, és annak megfelelően kezelem a konfliktusainkat?

P.s.:

"Viszont Bellt még véletlenül se értette meg, nem a guberálás felemelő jogos tevékenységéről volt szó."

Szerintem nagyon is jól értem Bellt is.

picur3ka 2014.07.30. 13:14:35

@Bruteman:

"Nem vagyok áldozat, sem bűnöző.
A magyarokat nem tartom bűnösebb népnek, mint a többit. Egyszersmind ártatlanabb népnek sem érzem."

Akkor? Mért ezt vitatja meg a kolonizáció helyett és miért tekinti utóbbit normálisnak, helyénvalónak, jutalmazandónak, akár a mi vérünk árán is. Sőt, hiányát jogosan büntetendőnek? Nincs ebben logika, ez önellentmondás.

És megint:

"Nem érzek magamban kényszert, hogy _bármilyen_ szempontból feljebb vagy lejjebb soroljam a magyarokat valamiféle erkölcsi ranglétrán. Nem lenne helyes, sem megalapozott."

Kontra (nem ez a téma, persze):

"Te például felhördülsz, ha valaki azt mondja, hogy voltak magyar nácik (holott nyilvánvalóan voltak), vagy hogy a kalandozó magyarok kifosztottak másokat (ami szintén közismert), mert személyedben érzed magad sértettnek. Na de miért? Mi közöd van hozzá? És ezzel párhuzamosan miért nem érted meg, hogy akiknek a jólétét érdemtelennek bélyegzed, ők személy szerint senki kifosztásáért nem felelősebbek Nálad."

1. nem voltak magyar nácik. ez egy német politikai szerveződés anno. hungaristák voltak. nem ugyanaz,

2. a "kalandozások kora" ala Nemere, vagy ki, nem létezett. zsoldos katonák voltak. a német hercegségek alkalmazták és fizették őket egymás elleni harcukban.

3. kolonizáció volt. ma is van.

Szerintem egy kis olvasás (igazi tudomány, nem újság, propaganda, meg kommenista forradalmárok kitalálásai) jól jönne mielőtt lekicsinylően vitázgatni kezd. Nemcsak történelmi, de gyéb társadalomtudományi is. Pl.

4. rasszteória: az Elbától keletre mindenki sub-human

Bruteman 2014.07.30. 16:21:13

@picur3ka:

"Mért ezt vitatja meg a kolonizáció helyett és miért tekinti utóbbit normálisnak, helyénvalónak, jutalmazandónak, akár a mi vérünk árán is."

Hol is tettem ezt? Mutasd már meg azt a mondatomat, ahol a mi vérünk árán tartok bármit is helyesnek. Alig várom.

"1. nem voltak magyar nácik. ez egy német politikai szerveződés anno. hungaristák voltak. nem ugyanaz"
Valóban nem ez a téma. Számodra lehet, hogy fontos a szavakon való lovaglás, a lényegen nem változtat, ami pedig az, hogy voltak magyarok, akik a nácikkal kollaboráltak azokban a törekvéseikben, amelyek miatt a náci fogalma ma nem szalonképes, és soha nem is lesz. Tették ezt többek között abban a reményben, hogy győzelem esetén visszakerülnek elcsatolt területek. Ha nem nézel ezzel szembe, nyilvánvalót tagadsz valamiért.

"2. a "kalandozások kora" ala Nemere, vagy ki, nem létezett. zsoldos katonák voltak. a német hercegségek alkalmazták és fizették őket egymás elleni harcukban."
Tehát a magyarok abból profitáltak, hogy más népeket lerohantak, kifosztottak. Pénzért. Ez nyilván a Te olvasatodban sokkal nemesebb cselekedet, mint a kolonizáció (más népek leigázása pénzért), bár elég kifacsart logika.

"3. kolonizáció volt. ma is van." Igen van. Nem állítottam, hogy nincs.

"4. rasszteória: az Elbától keletre mindenki sub-human"

Látom, otthon vagy a témában, de hogy jön ez ide? Szerintem sehogy.

"Szerintem egy kis olvasás (igazi tudomány, nem újság, propaganda, meg kommenista forradalmárok kitalálásai) jól jönne mielőtt lekicsinylően vitázgatni kezd. Nemcsak történelmi, de gyéb társadalomtudományi is. Pl."

Az az érzésem, hogy a társadalomtudományok lényege nem megy át beépített a szűrődön. Különben nem ágálnál ennyire az egymás mellett éléssel, társadalmak külső és belső együttműködésével szemben. De az (állítólagos) lexikális tudásod mindenképp elismerésre méltó.

A "lekicsinylő" jelző meg mosolyt csalt az arcomra. Több tisztelet van egy félmondatomban, mint az összes kommentedben ennél a posztnál.

picur3ka 2014.07.30. 16:50:27

@Bruteman:

""4. rasszteória: az Elbától keletre mindenki sub-human"

Látom, otthon vagy a témában, de hogy jön ez ide? Szerintem sehogy.

----------

Ennyi. Ezzel kezdte, ezzel végzi. Nácizik. Ennyit tud.

Bruteman 2014.07.30. 17:28:03

@picur3ka:

Ez akkor így kevés lesz. Semmire nem válaszolsz, holott az imént még az igazi tudománnyal emlegetésével próbáltál meg kioktatni.

Összefoglalom az utókor kedvéért:

Eredeti kérdésem: hogyan döntöd el Te és magázódós Bell haverod, hogy melyik jólét megérdemelt, és melyik nem.

Helytálló válasz nem érkezett, csak ál-lexikális terelés meg a magas lóról ugatás a semmibe. A kettős mérce ezek szerint könnyen beletörik a nagyobb falatokba.

És végül, hogy én legalább ne alakoskodjak: azért nácizom, mert aki az "Arbeit machts frei" szöveget ma érvként leírja, abban nincsenek meg azok az emberi vonások, a jóérzés, ami megakadályozna engem abban, hogy kimondjam az igazságot. A többiek (Te, meg a pajtások) gyorsan beállnak egymás mögé, és addig terelnek okoskodással, félinformációkkal, amíg végre rá nem süthetnek a "vitapartnerre" valami most menő ellenség-címkét...

Ha ettől leszel boldog, hogy már az ellenségeid közé sorolhatsz, az engem igazán nem érint sem rosszul, sem jól. De azon ne lepődj meg, ha nem veszlek komolyan.

Bruteman 2014.07.30. 17:35:08

@Bell & Sebastian:

"Könnyen lehet, hogy primitív, jobban is alá lehetne támasztani, de teljesen fölösleges."

Mesteri. Minden komoly tudós ember így érvel.

"Mert ha erről bárkit is győzködni kell, az megérdemli a sorsát."

Van szaktudásom, erkölcsi és szociális érzékem, van bennem empátia az emberekkel szemben. Van saját véleményem, de képes vagyok elfogadni mások álláspontját is. Ezekért - talán - cserébe van munkám, családom, szeretteim.

Igen, összességében megérdemlem a sorsomat, de sokszor szerencsém is volt életem során.

egyenlítő 2014.07.30. 17:49:45

napi.hu: "Hajszál híján, de megúszta az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt, hogy újabb lélektani határt átlépve kerüljön az államadósság elleni harccal a a címlapokra. A július 20-ával záruló héten ugyanis a központi költségvetés adóssága 24 996,1 milliárd forintra ugrott, vagyis 3,9 milliárd forinttal marad el a szép kerek 25 ezer milliárd forintos szinttől. Az ÁKK számítása szerint ez az idénre várható GDP 83,7 százalékának felel meg - ez viszont rekord."

picur3ka 2014.07.30. 19:23:17

@egyenlítő:

Mit vártál? Ennyi inaktívat eltartani a jelenleg dolgozók nem tudnak. Ez tiszta sor. Megyünk a totál csőd felé.

Már megbeszéltük.

egyenlítő 2014.07.30. 21:19:00

@picur3ka: Pedig nem lenne muszáj. A termelékenység gyorsabban nő, mint a GDP, a "szopok, nyalok, gombot varrok" nem megoldás. Rengeteg diplomást kell képezni (vegyünk példát Szingapurról), és kurvajó, kurvadrága, bárhová eladható cuccokat csinálni, amiből megél mindenki, az is, aki nem dolgozik.

picur3ka 2014.07.30. 21:39:16

@egyenlítő:

Ez marha jól hangzik, csak lehetetlen. Eljön egy pont, amikor vége. A 600 000 nobilitás és a 60 dolgozó méh szociális piramisa gazdaságilag életképtelen.

A részleteiről már nem is beszélve. A diplomások, ph... Az se lesz lassan aki képezze őket.

egyenlítő 2014.07.30. 22:54:50

@picur3ka:

Hát akkor? Álljunk sorba, mint a lemmingek, és induljunk el a tenger felé?

Volt egy ENSZ felmérés, amely szerint a hatékony oktatás első alapfeltétele az, hogy a kezdő tanár jövedelme érje el a GDP 80 %-át. Talán azzal lehetne kezdeni, hogy egy 40 éves egyetemi adjunktus 140 eFt nettóját felemeljük.

egyenlítő 2014.07.30. 22:58:03

@picur3ka: Egyébként egyáltalán nem életképtelen. A fejlett országokban igen kevesen dolgoznak a "termelő" ágazatokban és sokan a szolgáltatásban. A pincér fia egyetemre jár, a tanár pedig étteremben vacsorázik.

picur3ka 2014.07.31. 00:29:10

@egyenlítő:

De dolgoznak. Az most mindegy, melyik ágazatban.

Ha csak annyi ember dolgozna a UK-ben, mint otthon, az 20 millió alatt kellene, hogy legyen. Ezzel szemben 30.

Nem véletlen beszél Orbán 1 milka új munkahelyről. A hülyék a szellemvasúton meg visítoznak.

Nálunk van még termelő ágazat egyáltalán? mer hülyéket máshol nem nagyon lehet alkalmazni.

picur3ka 2014.07.31. 00:33:12

@egyenlítő:

" a kezdő tanár jövedelme érje el a GDP 80 %-át."

Mindegyiké, mer ez nem fog menni?

Hát, mindenkit csak addig lehet szipolyozni, míg az életösztöne meg nem szólal...

Ja, ezek az államok, amelyekhez hasonlítgat, ott a nyugdíjasok nem állami nyugdíjból élnek...

picur3ka 2014.07.31. 00:34:11

@picur3ka:

Meg a családi pótlék is vagy 20 fillér. ezek nem kommunista országok.

Globetrotter2014 2014.07.31. 08:36:39

@egyenlítő: jaj, itt egy kicsit nagy a fogalmi zavar. Jól sejtem hogy nem vagy adjunktus?

Sajnos ennél sokkal komolyabb reformok kellenének.

egyenlítő 2014.07.31. 09:29:16

@ZF2: Több is vagyok, meg kevesebb is, mindenesetre főállásban egyetemen tanítok.

Hát persze, hogy komolyabb reformok kellenének, de az alapvető szerintem az értelmiség (elsősorban a tanárok és más közalkalmazottak) 1946 óta fennálló kizsákmányolásának megszüntetése. "Aki mogyoróval fizet, majmot kap" (Orbán Viktor)

Globetrotter2014 2014.07.31. 09:50:03

@egyenlítő: iskolai tanárt és adjunktust ne keverjük, más a funkció más a tevékenység, és más az emberanyag is.

De most már tényleg érdekel, mi az hogy GDP80%-a? Egy főre jutó (nominális v ppp)? És akkor az éves nettót vették alapul?
Akkor nekem havi 268328-ra jön ki. Ha ez bruttó, akkor kb helyben leszünk... :)

picur3ka 2014.07.31. 13:23:34

@egyenlítő:

Teljesen életképtelen. Ezt a gazdasági csodaformulát még senki fel nem találta.

Szakmabeliek megerősítik szerény közgazdasági ismereteimet. Egy független, külföldi pénzintézet az Orbán-kormány gazdasági növekedés prognózisáról: Ezeket a számokat mi túl optimistának tartjuk. Nem látjuk ugyanis, honnan fog jönni az új munkaerő.

Tegnap linkelte valaki, már nem emlékszem, hova, de ide is idevág. Jó cikk egészében.

" 2000 óta – kormányoktól, s azok időszakos, kényszerű önkorrekcióitól függetlenül – arról szólt a közélet, hogy az újraosztó-elvonó politika maga alá vetette a teremtő, adófizető és szolgáltató piacot. Ez a szisztéma előbb-utóbb, egyensúlyérzék, valamint hosszú távú fedezet híján összeomlik. Az a piac fogja megsebezve földre küldeni, amelyből most is él, amelyen egyre jobban elszemtelenedő parazitaként élősködik. Ezt az állam eltartottjai nagyon meg fogják szenvedni. Hisz ma is azok mennek külföldre (vagy dolgoznak itthon, de részben vagy egészben feketén, „okosban”, mert legálisan nem rentábilis), akik eddig eltartották őket."

www.hrportal.hu/hr/egy-szabaduszo-naploja-iv-politika-nem-az-elvez-aki-fizet-20140428.html?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201406

egyenlítő 2014.07.31. 23:41:27

@ZF2: Sajnos, nem találom a statisztikát. Amire emlékszem, az az, hogy pl. Koreában a tanárok átlagfizetése az egy főre jutó GDP kétszerese, Finnországban talán az 1,2-szerese, nálunk a 60 %-a.

2012: magyar GDP 12.560 USD/12*233 HUF/USD = 244 eFt

Nettó bért tekintve stimmel.

pocaklakó minimanó 2014.08.01. 11:07:21

@egyenlítő:

"Talán azzal lehetne kezdeni, hogy egy 40 éves egyetemi adjunktus 140 eFt nettóját felemeljük."

a) Biztos, hogy annyi?
b) Biztos, hogy neki?
c) A Dicsőséges Pannon Puma Korszakában?

egyenlítő 2014.08.01. 14:43:33

@pocaklakó minimanó: Nem csak akkor, azóta is. 10 éve befagytak a bérek.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2014.08.02. 23:00:08

@pocaklakó minimanó:

van tanáár ismerősöm, a "dicsőséges pannon puma korszakában" 3 évente nőtt a fizetése, most úgy nőtt, hogy csökkent. és gecire nincs ezzel egyedül. gecire.

kurva anyád hogy van, fidesz droid?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2014.08.02. 23:08:33

@egyenlítő:

a tanárok bére egy lófaszt fagyott be 10 éve. egy normális önkormányzatnál folyamatosan nőtt. a kétezres években.

most meg az van, hogy aki a halál faszán két gyereket tanít heti 6 órában, annak 30 százalékkal nőtt a fizetése, aki meg 100 gyereket tanít heti 70 órában, az faszán megszopta, mert az a legkevesebb, hogy bukta a kafetériát. mondjuk az ő kurva anyját, minden bépesti tanár köcsög libsi eleve.

picur3ka 2014.08.03. 20:26:38

@mavo:

"most meg az van, hogy aki a halál faszán két gyereket tanít heti 6 órában, annak 30 százalékkal nőtt a fizetése, aki meg 100 gyereket tanít heti 70 órában, az faszán megszopta, mert az a legkevesebb, hogy bukta a kafetériát. mondjuk az ő kurva anyját, minden bépesti tanár köcsög libsi eleve"

A budapesti tanár attól tartok eleve többet keres/ett. A kafeteriára például, a vidéki tanár azt mondja, hogy: a micsoda?

És mondja csak, maga akarna egyáltalán a halál fa§án tanítani? Na látja.

Baldrick68 2014.08.04. 09:53:16

„nem maradnak el a 2018-as választások”

Felhívom a figyelmed, hogy Észak Koreában is vannak választások sőt a Kádár rendszerben is voltak.
Akkor ezek szerint az is demokrácia volt sőt még az ország nevében is benne van:
Koreai Népi Demokratikus Köztársaság :-)

Baldrick68 2014.08.04. 09:56:57

@Zb74:
Ugye mindenki emlékszik még arra, hogy mikkel riogattak a balliberális bérrettegők még 2010 előtt, hogy mi lesz ha jön Orbán?
Azóta kiderült, hogy ezek a bérrettegők valójában tök optimisták voltak.

Baldrick68 2014.08.04. 10:07:06

@Urfang:
Van egy kollégám aki a családi hagyományok alapján utálja a komcsikat és emiatt lelkes fidesz szavazó :-)
Egy biztos a családjának kijutott a "jóból" a komcsi rendszer alatt.
Az egyik rokont a ruszkik elvitték egy kis "kirándulásra" hogy megnézhessen szibéria szépségeit, a másikat kuláklistára tették és még volt pár ilyen jó kis családi történet.
Látva az elmúlt időszak dolgait kérdezem tőle:
Te cimbi akinek a családja már átélt mindenféle szépséget és jóságat a komcsik alatt nincs egy kis de ja vu érzésed????

egyenlítő 2014.08.04. 15:52:30

A Washington Post oldalai után a CNN-en futó műsorában is elmagyarázta a világ egyik legbefolyásosabb külpolitikai újságírója, Fareed Zakaria, hogy mi a gond Orbán Viktor illiberális fordulatával.

Ha valaki, akkor ő biztosan ért hozzá: magát az illiberális demokrácia fogalmát is ő alkotta meg, még a kilencvenes évek közepén.

Az újságíró most is megismételte, hogy sosem gondolta, lesz olyan európai vezető, aki a fogalmát, az illiberális demokráciát büszkén fogja képviselni.

egyenlítő 2014.08.04. 15:58:27

@mavo: "Egy közszférában dolgozó bére 2006-ban még 12 százalékkal magasabb, 2012-ben már 30 százalékkal alacsonyabb volt, mint egy hozzá hasonló, versenyszférában dolgozó bére. A diplomások között 40 százalék volt a közszféra bérhátránya 2012-ben. Nem csoda, hogy orvosaink elmennek, tanáraink pályát váltanak."

index.hu/gazdasag/defacto/2014/08/04/csoda_hogy_meg_dolgoznak_a_kozszferaban/

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.08.04. 16:06:02

@egyenlítő:

Ez itt Kelet-Közép-Európa. Ha itt valakit "kiszerkeszt" a Pravda, a Washington Post, a New York Times stb., az másnap már kétszer olyan népszerű, mint előtte nap volt. Az itt élő népeknek ezt tanította a történelem.

picur3ka 2014.08.04. 17:03:49

@egyenlítő:

Nem egészen ő alkotta meg, a gondolat maga történelmileg létezik, a szó maga pedig talán John Wagnernél fordul elő először.

De Fareed érdekes alapolvasmány lehetne a hazai liberálisoknak meg az álkonzervatívoknak, mert sokuk nem képes a két fogalmat még elválasztani sem egymástól, nem hogy még a liberalizmus és a demokrácia különbözőségéről vagy viszonyáról vitázni tudna.

egyenlítő 2014.08.04. 18:04:06

@picur3ka: Nem a liberalizmus és a demokrácia viszonyáról van szó, hanem a liberális és az illiberális demokrácia viszonyáról.

Wikipédia:
"In fiction, the term illiberal was first coined by the comic-book writer John Wagner; creator and writer for the comic series 2000 A.D."

"The term illiberal democracy was used by Fareed Zakaria in a regularly cited 1997 article in the journal Foreign Affairs"

"Az illiberális demokrácia, vagyis áldemokrácia, részdemokrácia, üres demokrácia vagy hibrid rezsim egy kormányzórendszer, melyben bár választások vannak, a polgárok nem ismerhetik meg a kormányzati tevékenység jó részét a polgári szabadságjogok nagyfokú korlátozása miatt. Az illiberalizmus, a fékek és ellensúlyok rendszerének hiánya, a civil társadalmi kontroll gyengesége. Ezért az illiberális demokrácia kialakulása a 'nyílt társadalommal' ellentétes rendszert valósítja meg." Ez elég jó fordítása az eredeti angol nyelvű szócikknek, amelyet utoljára július 2-án módosítottak (azaz az Orbán-beszéd előtt).

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.08.04. 19:07:58

@egyenlítő:

Hát, nincs mit tenni, meg kell szüntetni az általános és titkos választójogot, mert a fránya népek rendre ilyen illiberális rezsimeket juttat hatalomra!:-)

picur3ka 2014.08.04. 19:23:32

@egyenlítő:

Az illiberális demokráciában nincs liberalizmus, tehát: el kell tudni választani a kettőt egymástól.

picur3ka 2014.08.04. 19:26:50

@egyenlítő:

Nem. Az Orbán beszédben ez a mondat nem ér itt véget. Tovább is van: megszűnik a jóléti állam. Valamint munkaalapú. Gazdaságról beszélünk: csőd van. Nincs pénz többé inaktív félországra. Ezt mondja.

picur3ka 2014.08.04. 19:28:33

@bbjnick:

Hehe. igen. A liberálisok rettegik a nép uralmát, vagyis a demokráciát.

egyenlítő 2014.08.04. 22:26:52

@picur3ka: Az epét is el lehet választani a májtól, de attól még nincs ellentét közöttük. Mindkettő szükséges a szervezet normális működéséhez. Epe nélkül lehet élni, de azért az nem ugyanaz.

Ez az illiberális demokrácia olyan lesz, mint amilyen a népi demokrácia volt? Nem az "il" a fosztóképtő, hanem az "illiberális".

egyenlítő 2014.08.04. 22:30:05

@picur3ka: "Az egyszerű betanított munka nem képes elégséges tudással alátámasztott versenyképes értéket létrehozni, s ezért árversenyre kényszerül. Akkor van itt a munka, ha elég olcsó. De a miénknél vannak olcsóbb régiók, s olcsóbb munkások. Ennek az egyszerű betanított munkának nincs számunkra jövője. Ilyen egyszerű munka társadalmát nem érdemes építeni."

picur3ka 2014.08.04. 22:35:21

@egyenlítő:

Mást pedig nem tudunk. Ilyen az anyag.

picur3ka 2014.08.04. 22:37:31

@egyenlítő:

Sőt. Az epe keserű, a máj pedig finom. Iszunyú nagy különbség van.

Ok, veszem a kabátom.

egyenlítő 2014.08.04. 23:03:28

@picur3ka: Nem mindegy, hogy te eszed, vagy a tiédet eszik!

egyenlítő 2014.08.04. 23:06:46

@picur3ka: Akkor ez nem kiút. Ha gödörben vagy, ne áss tovább!

picur3ka 2014.08.05. 00:40:48

@egyenlítő:

Ezt a részét nem tudom. Fontos pedig.

Mert addig világos, hogy nincs jóléti állam, üres a kassza, dolgozni kell. Az olcsó bedolgozóipar nekünk zsenánt, kis kínai megcsinálja feléért. Tehát, aki nem tanul, annak nem lesz. Tiszta sor.

Innentől nem értem, hogy a Führer azt hiszi-e, hogy tele vagyunk tanulóképes munkaerővel, vagy mit.

egyenlítő 2014.08.05. 06:41:46

@picur3ka: Adalék: az utóbbi 4 évben 60 milliárd forintot vontak ki a felsőoktatásból, és most éppen a gondatlan, pazarló gazdálkodásért támadják.

Pelso.. 2014.08.05. 08:26:42

@egyenlítő: A felsőoktatás vezetői abszolút alkalmasak ellenség szerepre, meg kell valami alap a kancellárok kinevezéséhez.

picur3ka 2014.08.05. 17:38:54

@egyenlítő:

Láttam. Mondjuk, fel nem foghatom, miért nem tarthatnak évente ökörsütést egy intézményben.

Másik adalék: a hatékonyságról.

index.hu/gazdasag/defacto/2014/07/22/europai_munkaert_europai_bereket/

egyenlítő 2014.08.05. 23:33:00

@picur3ka: Tanulság: a szolgáltatás nyomja fel a GDP-t és a béreket. Ahhoz pedig képzett emberek kellenek. Orbán mintaországaiból csak Szingapurt kellene követni, de a magyar lakosság elenyésző része kínai, és angol gyarmat sem voltunk, pedig ez a menő párosítás (lásd még Hong Kongot is).

picur3ka 2014.08.05. 23:47:14

@egyenlítő:

Szolgáltatás? hatékonysági fok szerint van mutató, mint magyarázza is, annyit keresünk, amennyit termelünk.

egyenlítő 2014.08.06. 07:08:04

@picur3ka:
"Bár az ábrán ez nem látszik, a szolgáltatások árában jóval nagyobb az országok közti különbség, mint a termékekében. 2013-ban például a magyar fogyasztási termékek ára az EU-27 átlagának 75 százaléka, a szolgáltatásoké viszont csak 48 százaléka volt. A boltokban valóban közel európai árakkal találkozunk, de sok szolgáltatás, például a lakásbérlés, nálunk jelentősen olcsóbb."

Mi az a rengeteg "termék", amit pl. Ausztria előállít? Hogy Luxemburgról, amit ki is hagytak a statisztikából, ne is beszéljünk.

pocaklakó minimanó 2014.08.06. 10:23:57

@mavo:

Szerintem pont rajtad spórolták meg az oktatást.

Ezzel a szinttel tényleg csak a Nagykörútba szorult liberális értelmiségi csürhébe tudod magad beszuszakolni; ott dívik az ilyen trágyalé-folyik-a-számból-jó-liberális-vagyok jellegű érvelés. :)

pocaklakó minimanó 2014.08.06. 10:24:57

@Baldrick68:

"Azóta kiderült, hogy ezek a bérrettegők valójában tök optimisták voltak. "

Ismét egy Nostradamusba ojtott vejmáritiszes akárki-senki. :)

pocaklakó minimanó 2014.08.06. 10:27:51

@egyenlítő:

Ez az illiberális demokrácia például olyan, hogy nem ismerhetik meg a nyugat-európai polgárok, hogy például a homokosság liberalizálása tkp. nem tudományos konszenzus, hanem a homokoslobbi agresszív nyomulása miatt lett a mainstream része. Az ezzel ellentétes nézetek ma ráadásul még erősen kezdenek a gyűlöletbeszéd és a büntethetőség felé hajlani, mert a demokrácia nem jár mindenkinek. :)

picur3ka 2014.08.06. 11:00:49

@egyenlítő:

Na jó, de a németeknek meg az olaszoknak van jó nagy iparuk is.

Nem tudom egyébként, arányaiban melyiknek mekkora része a szolgáltatás a GDP-nek, de a lényeg marad, hogy utolsók vagyunk.

egyenlítő 2014.08.06. 11:34:05

@pocaklakó minimanó:

Ugyan! Már a spártaiak is megmondták, hogy nincs annál bátorítóbb, mint ha a szeretőd tartja melletted a pajzsot! :-)

Lehetnének példakép, hiszen legyőzték az athéni liberális demokráciát :-)

pocaklakó minimanó 2014.08.06. 13:44:26

@egyenlítő:

Elvégre Röhm SA-ja sem volt más egy gőzfürdő egymást kedvelő törzsközönségénél. Pink swastika...

picur3ka 2014.08.06. 14:31:15

A csillagokig ne menjenek el. Mer megint Hugyajnál kötünk ki.

pocaklakó minimanó 2014.08.06. 15:04:03

@egyenlítő:

Ugye, hogy nem tudod, miről van szó? Mert csak reflektálsz anélkül, hogy értenéd. :)

egyenlítő 2014.08.06. 16:59:25

@pocaklakó minimanó: Mér' ne tudnám? Az SA vezetésének jelentős része (a főnökkel, Röhmmel együtt) buzi volt. Mindenesetre nem ezért nyírták ki őket (a sokkal rokonszenvesebb, mert nem buzi) Himmler emberei, hanem azért, mert Hitler a szocializmus oldaláról átállt a nagytőke oldalára, és ez nem tetszett Röhméknek. A pink háromszög pedig a lágerekben volt a melegek megkülönböztető jele.

egyenlítő 2014.08.06. 17:26:37

@egyenlítő: Az "Arbeit macht frei" pedig csak a zöld háromszögekre vonatkozott.

picur3ka 2014.08.07. 14:26:25

@egyenlítő:

Már megint helyesírást vitatnak meg! Ezek olyan hasznosak, mint két szemölcs.

Eltűnt, eltűnt. Persze, hogy eltűnt, mert Schiffer felülírta: nem illiberális, hanem ökoszociális társadalomról van szó.

picur3ka 2014.08.07. 14:28:09

@egyenlítő:

Mit mond? A buziknak nem kellett dolgozniuk?

egyenlítő 2014.08.07. 17:15:03

@picur3ka: Kellett. Csak nem tette szabaddá őket, mint a politikaiakat, a cigányokat, a zsidókat, stb. sem. A zöld háromszögeseknek (köztörvényesek) határozott időre szólt a büntetésük.

egyenlítő 2014.08.07. 17:17:52

@picur3ka: Ez nem helyesírási kérdés, ugyanis az illiberális (mint fentebb már megtárgyaltuk) angol szakkifejezés, tehát, ha magyar szövegben szerepel és azt fordítják angolra, meg kell(ene) tartani.

Persze érthető, hiszen az MTI NER kompatibilis, és nem akarja lejáratni az országot.

picur3ka 2014.08.07. 19:17:24

@egyenlítő:

Maga az első az életemben, aki szó szerint textualizálja ezt a mondást. Be kell vallanom, nem értettem meg a viccet...

picur3ka 2014.08.07. 19:19:33

@egyenlítő:

"az MTI NER kompatibilis, és nem akarja lejáratni az országot."

Adná az Isten! Mert abból már volt több mint sok.
süti beállítások módosítása