1944. március 19.: a sorsfordító náci megszállás
2014. július 23. írta: AgentUngur

1944. március 19.: a sorsfordító náci megszállás

nemet_megszallas.png

Nem vagyok oda az emlékművekért, névváltoztatásokért, ünnepségekért és megemlékezésekért. Nem azért, mintha időnként nem lennének fontosak, de a mai Magyarországon egész egyszerűen túl sok van belőlük. Kár a bronzért, erőfeszítésért, botrányért.

A Szabadság téri német megszállási emlékmű olyan, amilyen. Itt nem kívánom értékelni, csak magát az eseményt, amire emlékezni kívánt. Üzenetének ugyanis van egy nagyon fontos eleme. Az, hogy alaposan leszögez egy megkerülhetetlen tényt: Magyarország 1944. március 19-én elvesztette egyébként is meglehetősen csekély mozgásterének túlnyomó részét – ha röviden akarjuk mondani, elvesztette függetlenségét. Nem igazán az emlékmű számít, hanem az, hogy magával az eseménnyel legyünk tisztában, azzal kapcsolatban kéne hisztériától és bel(kül) politikától mentes vitát folytatni. A vitáért a bronzzal ellentétben ugyanis sohasem kár.

A német megszállásnak számos tragikus következménye lett, ezek közül a magyar zsidóság tragédiája az egyik, az érintett magyar polgárok számát és sorsának kegyetlenségét illetően kétségtelenül a legnagyobb. Nem elfogadható narratíva az, hogy 1944. március 19-e után nem volt magyar felelősség a történtekben, de az sem, hogy egy szuverén magyar állam saját akarata lett volna, ami történt.

A megkerülhetetlen tény tehát a következő: ha nincs német megszállás, a magyarországi zsidók, zsidó gyökerű magyarok túlnyomó része, több mint kilencvenöt százaléka megalázva, megtaposva bár, de túléli a második világháborút. A berlini döntés Magyarország megszállásáról igazi fordulópont.

A németek uralta Európában ezzel éppenséggel az utolsó menedék esett el. Holokauszt a Harmadik Birodalom árnyékában ugyanis mindenhol volt, szinte mindig kollaboránsok segítségével, egyes esetekben egyenesen általuk végrehajtva. (Legfeljebb a nácik által kivételezetten, mintaprotektorátusként kezelt, és a semleges Svédországgal szomszédos Dánia kivétel, ahol 1943-ban a széles társadalmi ellenállás a zsidóság 99%-át, hétezer embert megmentett.)

Ha körbenézünk a korabeli Európában, akkor láthatjuk, hogy 1944 márciusáig – zsidótörvényeivel, hivatalos antiszemitizmusával, Újvidékkel, a kárpátaljai deportálásokkal és a munkaszolgálattal együtt is – Magyarország egy viszonylag biztonságos sziget volt a népirtás tengerében. Ez nem felmentés vagy mentegetés, csak egy tény közlése – Randolph L. Brahamot idézném, ha a könyvtáram közelében lennék.

Az 1941 áprilisában megszállt Szerbia lett az első „zsidómentes” ország a náci övezetben. A tömeggyilkosságot túlnyomórészben nem a németek, hanem a szerb kollaboráns hatóságok hajtották végre, 1942 augusztusára a szerbiai zsidók kilencven százalékát megölték. Romániában Szerbiához hasonlóan, de közvetlen német megszállás és iránymutatás nélkül, saját kézbe vették a zsidóság kiirtását, a román hadsereg által meggyilkoltak vagy a nélkülözésekben elpusztultak száma 280 ezer - 380 ezer körülire tehető. Az ugyanakkor tény, hogy a román holokauszt Moldáviára és Besszarábiára fókuszált, a saját végrehajtású tömeggyilkosság a dél-erdélyi, jelentős részben magyar anyanyelvű /identitású zsidóságra nem terjedt ki. Kérdéses, hogy az akarat hiánya vagy a háború menetének fordulata miatt.

A horvát állam a románhoz hasonlóan jórészt saját hatáskörben hajtotta végre a zsidóság megsemmisítését, egy nagyobb és számos kisebb „horvát fejlesztésű”, körülményeiben még a kor mércéjéhez mérve is döbbenetesen brutális koncentrációs táborban, már 1941 áprilisától. Szlovákiából 1942 márciusában kezdődtek meg a deportálások a szlovák államapparátus szervezésében, az első szlovák állam, jelentős részben szintén magyar anyanyelvű/identitású zsidó lakosságának 77%-át pusztították el. A balti államokban, Hollandiában, Belgiumban, de a nagy és dicső Franciaországban is voltak olyanok, nem kevesen, akik részt vettek a holokausztban. A Vichy-kormányzat apparátusa, a nem kevés belga és holland kollaboráns éppenséggel a német kényszeren túl is meglehetős lelkesedéssel vett részt a zsidóság kifosztásában és deportálásában.

Ukrajnában is megfelelő mennyiségű kiszolgálóra talált a nácizmus, és Kárpátalja, ha 1939 márciusában Magyarország nem szállja meg, német bábállamként valószínűleg szintén semmit sem tett/tehetett volna zsidósága védelmére. Az biztos, hogy 2-3 évvel korábban indul el az öldöklés, és talán nagyobb arányú a végleges veszteség is. A lengyel zsidóság története jól ismert, a gettósítás majd a deportálás ott is különösebb társadalmi ellenállás nélkül ment végbe. Az olasz fasiszta állam, bár tett zsidóellenes lépéseket, 1943-ig, azaz a német megszállásig nem engedett a német nyomásnak. Utána megindultak a deportálások, és bár a szövetségesek előretörése miatt az olasz zsidóság jelentős része nem volt „elérhető”, minden ötödik ember odaveszett.

Kollaboránsok, zsidógyűlölők, gyilkosok, szimpla nyerészkedők és rablók tehát mindenhol voltak, de sehol sem kaphattak volna szabad kezet, ha nincs a német hatalom. Sehol. Még Romániában és Horvátországban sem, ahol a „legfüggetlenebb” volt a végrehajtás.

Ez a tény igaz Magyarországra is.

A Bakyk, Endrék meg Jaross Andorok nélkül a magyar holokauszt nem lett volna akkora mérvű, amekkora. Ez igaz. Az is igaz, hogy sok ezer, tízezer magyar része volt a gépezetnek, van, aki parancsot követve, de sokan lelkesen és nyerészkedve. Nem kétséges, hogy a függetlenségét vesztett magyar állam nem egyszerűen kiszolgálta a német parancsokat, hanem nagyon hatékonyan és szervezetten teljesített.

De az biztos, hogy Baky, Endre meg Jaross, és a sok hozzájuk hasonló figura az államapparátus különböző szintjein nem deportálhatott volna senkit a nácik nélkül. A történelmi pillanatot, hogy fanatikus vágyukat a „zsidómentes” Magyarországra megpróbálhassák megvalósítani, a Wehrmacht hozta el.

Nem egész két évvel később a legfőbb felelősök bitón feleltek bűneikért.

1944. március 19. a fentiekért, és még sok minden másért, a magyar történelem egyik legsötétebb napja. Ha már van ez az emlékmű, akkor beszéljünk róla, bármilyen reménytelennek is tűnjön bármiféle közmegegyezés.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr206534761

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: 1944. március 19.: a sorsfordító náci megszállás 2014.07.23. 15:13:01

A megkerülhetetlen tény: ha nincs német megszállás, a magyarországi zsidók túlnyomó része túléli a második világháborút.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tempus-Anh 2014.07.24. 16:05:47

@J.László: Csehország és a Bajor Alpok sem volt elhanyagolható hely, ugyancsak eléggé jól felfegyverzett, még harcképes német egységek által védve, mégis Flensburgot választotta. Lehet, hogy (az Általad említett fontos szemponton kívül) a két tenger közelsége, mint menekülési lehetőség vagy, mint említettem, Dánia relatív biztonsága is közrejátszhatott.

egyetmondok 2014.07.24. 16:06:54

@Bell & Sebastian:
Akár még ezt is el tudom fogadni.
De,a fenébe is, legalább azt írták volna bele a preambulumba, hogy a nemzeti szuverenitás szűnt meg. Arra azt mondanám, hogy az rendben.
De ez ? Ez pont az a legendás magyar bambaság.
(Na jó, elegyítve nem kis sunyisággal, főként a komcsi állam irányába, amitől hányni lehet.)

egyetmondok 2014.07.24. 16:09:22

@picur3ka:
Azért az ellentmondás mérete nem mindegy. És ez túl van a normálison.

gyalog.galopp 2014.07.24. 16:15:26

@Tempus-Anh:
Csak kérdezem, ha a magyarok is átállnak, a németek merre tudtak volna menekülni, visszavonulni? Marha:)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.07.24. 16:28:37

@Tempus-Anh:

Ha a lengyelországi német megszállás nem hasonlítható a csehországihoz, a csehországi a dániaihoz és egyik sem a magyarországihoz, abból hogyan is következik, hogy a magyarországi német megszállás nem volt megszállás?:-)

Tempus-Anh 2014.07.24. 16:38:37

@gyalog.galopp: A német hadseregnek a magyar nem volt méltó ellenfele, egy esetleges átállás esetén (ami amúgysem volt összeegyeztethető a nagyrészt német származású magyar vezérkar szellemével) a németek simán átverik magukat a magyar Alföldön. Ez 1944 folyamán még könnyen ment volna.
@bbjnick:
Én nem tekinteném megszállásnak, elfoglalásnak, csupán a katonai jelenlét megerősödésének. Ami persze nem jelenti azt, hogy pl. a zsidók KZ-be hurcolását ne a német irányította volna.

gyalog.galopp 2014.07.24. 17:02:09

@Tempus-Anh:
Óóó, köszönöm, ide akartam kilyukadni. Mert ugye akkor ki a bánat tudott volna ellenállni a megszállásnak?
Az itthon maradt öregek, meg gyerkőcök? Hadra fogható erő itthon nem volt, ha a a központi irányítást átveszik, márpedig átvették, mindent átvettek.

Nézd, ha nagyfejesek személyesen összeülnek Jaltában konferenciázni, az azt jelenti, hogy már minden le van egyeztetve...
(hmm, marha felfüggesztve)

Tempus-Anh 2014.07.24. 17:35:03

@gyalog.galopp: Megszállás nélkül is irányította Kelet-Európát a német vezetés, Abwehr-ügynökök, kémek minden német befolyási övezetbe tartozó országban működtek, nem lehetett olyan, a német érdekekkel ellentétes nyílt vagy titkos döntést hozni, amelyről Berlin rövid idő alatt ne értesült volna. A magyar közvélemény pedig egy bizonyos szintig csak annyit tudott a háborúról, hogy azt a rossz vívja a nagyon rosszal, ti. a német a szovjettel, katonáink pedig német szövetségben az igaz ügyért harcolnak egy antibolsevista keresztesháborúban keleten, Voronyezs után már egyre kevesebb sikerrel.

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2014.07.24. 17:46:35

A nácik minket nem szálltak meg! Megszállni az ellenséget szokták és nem a szövetségest.
Tetszik, nem tetszik, mi a nácik szövetségesei voltunk.

freehckr 2014.07.24. 17:50:05

@diszkriminans: „úgy általában a zsidókat teszed felelőssé a Tanácsköztársaság bűneiért”

Nem általában „a zsidókat”, hanem egészen pontosan „azokat a zsidókat”, akik elkövették azokat a bűnöket. Semmiféle kollektív bűnösség nincs abban, ha megjegyezzük, hogy a tanácsköztársasági véres terrort zsidók szervezték, és követték el.

„mikor egyesek az egész magyarságot teszik felelőssé a zsidók elhurcolásáért”

Mondjuk azzal a különbséggel, hogy engem az ilyen kijelentésekért lenáciznak, leszélsőségeseznek, míg akik en bloc a magyar társadalmat teszik felelőssé a holokauszt miatt, azok számolatlan és ellenőrizetlen adófizetői milliárdokból tehetik ezt, sőt, kitüntetik őket, nyalják a seggüket... még miniszterelnök vagy miniszter is lehet belőlük... :)

kosztarovics bácsi 2014.07.24. 18:46:00

Zsidrákok bekaphatjátok!1 nagy lópéniszt kellett volna szoborni nektek! Sicc haza izraelbe!

Krisz11 2014.07.24. 19:25:29

Lehet itt keseregni meg minden, de azért azt is látni kell, hogy zsidó honfitársaink Gázai övezetet rendeztek volna itt be nekünk, ha egyszer szabad kezet kapnak.
A vörös terror részükről csak ízelítő volt abból ami ránk várt, és amit kisebbségben vittek véghez.
A magyarság csak az életét mentette, fordított esetben a zsidóktól az úgynevezett "holokauszt"-nál 100-szor rosszabbat kaptunk volna

sanyix 2014.07.24. 19:26:07

@butus, a Magyar Köztársaság állampolgára: még is megszálltak minket, mert nem voltunk elég jó szövetségesek. Ajánlom a történelmi tényeket.

Tiszteltetem Brüsszelet 2014.07.24. 19:31:28

@Krisz11: zéró tolerancia a zsidóskodó zsidókra

Bell & Sebastian 2014.07.24. 20:01:55

@egyetmondok: Preambulum

"... Hazánk 1944. március tizenkilencedikén elveszített állami önrendelkezésének visszaálltát 1990. május másodikától, az első szabadon választott népképviselet megalakulásától számítjuk. Ezt a napot tekintjük hazánk új demokráciája és alkotmányos rendje kezdetének. ..."

Hja kérem, egyik hazugság szüli a másikat. Mit írtak volna bele? Cseberből vederbe, majd sajtárba után végre benne vagyunk a vájdlingban, mint a kopasztott csirke?

Legalább benne van, hogy "új" demokrácia, ami olyan posztmodern bolsevizmus -féle, ha jól veszem le a jeleket.
Különben is, ez csak ideiglenes tákolmány, mint a németeké.

Gondolom, csak addig érvényes, amíg megint megszállnak minket. :)

egyetmondok 2014.07.24. 20:32:58

@Bell & Sebastian:
Mit írtak volna bele ? Semmi ilyet. Naná, hogy semmi ilyet. Minek is ilyeneket beleírni ?

A törvényhozás ne játszódja el a a Jóistent, ne hozzon,ne alkosson nagy igazságokat olyan történelmi kérdésekben, amiket majd mi itt jól kibeszélünk, egyetértünk, hol igen, vagy nem, ha van kedvünk igen, ha nincsen nem, aztán kezicsókolom.
Vagy éppen nem is vitázunk róluk, csak röhögünk idiótábbnál idiótább történészek vitáin ezekről.

Ez nem a törvényhozás dolga.

conchita wurst 2014.07.24. 20:37:37

@egyetmondok: Te nagyonhülye ez a mondat ugyanígy benne volt a rendszerváltó kotmányban is.

Azt se olvastad, meg ezt se, úgyhogy pofád lapos.

midnight coder 2014.07.24. 20:41:09

@butus, a Magyar Köztársaság állampolgára: Már miért ne lehetne ? Lásd Prágai tavasz vége. De ha úgy nézed, a SZU megtámadása is egy szövetséges megszállására tett kísérlet volt. Lásd Molotov-Ribbentrop paktum.

_most_ 2014.07.24. 20:43:27

nem teljesen értem a történelmet, a szélső jobboldalon Hitlert dicsőítik, imádják, most meg kiderül, hogy Hitler megszállta Magyarországot, akkor mégse volt annyira nagyszerű ember, mint festő? :D

midnight coder 2014.07.24. 20:46:06

Amúgy egyébként Horthy kb. a legjobb dolog volt, ami az itteni zsidókkal történhetett. Ha Horthy helyén nem egy Hitlerék által megbecsült régi antiszemita ül, akkor a megszállás jóval előbb megtörténik, és 4-re hírmondójuk sem marad. Ha pedig egy olyasféle antiszemita ül a helyén mint Szálasi - vagy csak egy kevésbé gerinces ember, aki enged Hitlerék nyomásának - akkor szintén egy zsidó sem éli túl. Ehhez képest embert még annyi szarral nem kentek össze, mint Horthy-t a "hálás" zsidó utódok.

Bell & Sebastian 2014.07.24. 20:46:58

@egyetmondok: Mit szeretne? Szentkorona benne van, mint tiszteletünk tárgya. Csakhogy akkor mi a hatalom forrása? A népfelség? Felsőbb hatalom? Áá...

Állítólag Szájer Móric írta, aki jogászdoktor. Hogyan ment át a vizsgáin, már csak az érdekelne.
Mindegy is, sok hűhó semmiért, kár volt ekörül ekkora palávert csapni. Parasztvakítás.

Ám ha írnak egy olyat, ami (például) számomra hibátlannak tűnne, 24 órán belül megszállná az országot a NATO. Vagy Izrael, attól függően, hogy éppen melyik segélyvonalat hívják először.

midnight coder 2014.07.24. 20:50:52

@_most_: Te kevered a realista jobboldalt és a szélsőjobbot. Szélsőjobbos szemmel Horthy alsó hangon is egy lúzer volt. Ha ahelyett hogy védi a zsidókat és a cigányokat, szépen odaadta volna őket Hitlernek, akkor akár cserébe itthon tarthatta volna a hadsereg nagy részét is. Don kanyar megúszva, népesség nagy része életben marad, sőt miután jönnek az oroszok, lett volna kéznél hadserege amivel hátba tudja támadni Hitlert, és mi is jól jövünk ki a II világháborúból mint a románok. Talán még Erdélyt is megtarthattuk volna. És ma nem lenne sem zsidókérdés, sem cigánykérdés.
Így nézne ki Horthy valódi szélsőjobbos szemmel.

egyetmondok 2014.07.24. 20:54:39

@conchita wurst:
Ez a mondat ? Hol volt ez a mondat az előző alkotmányszövegben ?

_most_ 2014.07.24. 20:55:03

@midnight coder: ez nézőpont kérdése, ha valaki kiirtja a fél családodat, gondolom nem hálálkodsz utána neki, hogy a másik felét meghagyta.

Krisz11 2014.07.24. 20:58:14

Lesz itt még EU megszállási emlékmű is.

egyetmondok 2014.07.24. 21:03:37

@Bell & Sebastian:
A Szentkorona mint tiszteletünk tárgya nagyon is jó. Isten, Haza, Család, és minden ilyen szimbolikus dolog szintén.Sőt: fontos.
De hogy melyik napon veszti el az állam az önrendelkezését, és melyik napon tér az vissza, vagy szerzi vissza,stb., az nem szimbolikus valami.
(Kész csoda, hogy azt nem írták bele, hogy hány órakor történt...)

midnight coder 2014.07.24. 21:14:51

@_most_: Csakhogy Horthy nem kiirtotta a fél családodat, hanem megmentette. Aki kiirtotta, Hitler volt, illetve az õ segítségével hatalomra jutott nyilasok. De nem volt olyan lehetséges forgatókönyv, amivel több zsidó élhette volna túl mint így. A magyar hadsereg nem volt egy súlycsoportban a némettel.

hanta boy 2014.07.24. 21:37:32

„A mindenható és mindentudó istenre esküszöm, hogy az igazat fogom mondani, és semmit sem fogok az igazságból elhallgatni vagy ahhoz hozzátenni” – kezdte tanúvallomását Horthy Miklós Nürnbergben 1948. március 4-én. Magyarország volt kormányzójának először és utoljára kellett megjelennie egy bírósági tárgyalóteremben – s akkor is csak tanúként, nem vádlottként. Mindezek ellenére még így is jó néhány kellemetlen kérdésre kellett válaszolnia a Veesenmayer – Magyarország korábbi teljhatalmú német birodalmi megbízottja – elleni perben. Ez volt az utolsó alkalom, amikor hivatalos szervek érdeklődtek a háború alatti tevékenységéről. Horthyt ugyan 1945 nyarán több alkalommal kihallgatták az amerikai hatóságok, de eljárást sosem indítottak vele szemben."

hanta boy 2014.07.24. 21:40:01

"A sikertelen átállási kísérlet után a kormányzói családot a bajorországi Weilheim mellett, egy barokk kastélyban tartották fogva a németek. Horthy elmondása szerint éjjel-nappal a Gestapo emberei vigyáztak rá és családjára. Még akkor is, amikor kiment játszani a kertbe az unokájával. Itt tartózkodtak 1945. május elején, amikor az amerikai hadsereg katonái a városba érkeztek. A volt kormányzó beszámolója szerint az amerikaiak megérkezése előtt három nappal az egyik őr, akivel eléggé jó viszonyba került, egy Hitlertől származó írásbeli parancsot mutatott neki, amin az állt, hogy ki kell végezni Horthyt és családját. Erre, mint hozzátette, azonban nem került sor a szövetségesek gyors előrenyomulásának köszönhetően."

hanta boy 2014.07.24. 21:46:01

"1943 tavaszán Horthy és Hitler között nem jelentéktelen nézetkülönbségek merültek fel a magyar kormányzat zsidópolitikáját illetően.
Adolf Hitler szemében ugyanis a magyar kormányzat „enyhe” és „toleráns” zsidópolitikát folytatott. 1943. április 16-án a klessheimi kastélyban, amikor – Ribbentrop külügyminiszter társaságában – találkozott a magyar kormányzóval, határozott kritikával illette a magyar állam „zsidóbarát” beállítottságát.
Horthy a beszélgetésről felvett jegyzőkönyv tanúsága szerint azt mondta, hogy „[ő] mindent megtett, amit a zsidók ellen tisztességes úton-módon tenni lehetett, de meggyilkolni vagy más módon elpusztítani aligha lehet őket”.
Hitler erre azt válaszolta, hogy
„erre nincs is szükség. Magyarország éppen úgy elhelyezhetné a zsidóit koncentrációs táborokban, mint azt Szlovákia tette. [...] Ha már a zsidók meggyilkolásáról van szó, úgy kell megállapítania [a Führernek], hogy csak egy gyilkos létezik, a zsidó, aki a háborúkat kirobbantja, és befolyásával kialakítja annak a polgári személyek, asszonyok és gyermekek ellen irányuló jellegét. A zsidókkal kapcsolatban fennáll a lehetőség, hogy bányákban kapjanak munkát.”
Másnap, 17-én Horthy megismételte, hogy „mégsem ütheti őket [a zsidókat] agyon”. Ezzel szemben Ribbentrop teljes nyíltsággal beszélt a „végső megoldásról” mint a zsidókérdés megoldásának egyetlen lehetőségéről: „a zsidókat vagy meg kell semmisíteni, vagy koncentrációs táborokba szállítani”. Hitler ehhez annyit tett hozzá, hogy Lengyelországban, ha „a zsidók nem akarnak dolgozni, agyonlövik őket. Ha nem tudnak dolgozni, el kell pusztulniuk. Úgy kell őket kezelni, mint a tuberkulózis bacilusát, amely megfertőzheti az egészséges testet.” Mindez egyértelműen jelezte a náci vezetők fajelméleten nyugvó és a magyar kormányzó fajvédő, jogkorlátozó antiszemitizmusa közötti különbséget. 18-án a németek egy feljegyzésben foglalták össze ellenvetéseiket, s ebben közvetve idézték Kállay miniszterelnök Szent-Györgyi Alberthez intézett szavait, aki
„elutazása előtt járt a magyar miniszterelnöknél, aki arra kérte, közölje Amerika törökországi nagykövetével, hogy ő, a miniszterelnök egyetlen további katonát és egyetlen fegyvert sem bocsát a Német Birodalom rendelkezésére, és bár szakadatlanul szól a zsidók ellen, valójában semmit sem tesz ellenük és 70 000 zsidó menekültet védelmez Magyarországon; jelenleg azonban nem folytathat más politikát, mert különben a németek megszállják Magyarországot, és minden zsidót kiirtanak”.

A megvalósult amerikai ólom.. 2014.07.24. 21:48:54

Még hozzátenném, hogy Szlovákia, és a Vichy-köztársaság nem állt német megszállás alatt a deportálások idején..

Tempus-Anh 2014.07.24. 21:50:13

"Erre, mint hozzátette, azonban nem került sor a szövetségesek gyors előrenyomulásának köszönhetően."
1944. októberétől bőven lett volna ideje kivégeztetni, ha ki akarta volna. A szövetségesek gyors előrenyomulásától függetlenül.

Tempus-Anh 2014.07.24. 21:53:25

Ilyen alapon a spanyolokat is vádolhatnák/fizettethetnék a szefárd zsidók kiirtása/elűzése miatt.
Ahogy mondani szokás, amelyik állam hagyja, hogy szivassák, azt szivatják is.
A toleráns, lagymatag, fair Magyarország ilyen állam.

hanta boy 2014.07.24. 21:54:19

"Horthy amerikai kihallgatóinak elmondta, hogy 1944. március 18-án Klessheimben Hitler megígérte neki, hogy amennyiben egy Berlin számára elfogadható kormányt nevez ki, és az bizonyítja megbízhatóságát, akkor véget fog érni a megszállás.
Hitler ezen ígéretére Horthy Miklós több alkalommal is utalt, hozzátéve egyszer, hogy „Hitler most sem tartotta be ígéretét”.
Az emlékirataiban erről azt írta, hogy elsősorban emiatt nem mondott le. Ez ugyan könnyű megoldás lett volna, írja, de mégsem tehette meg, hogy „a süllyedő hajót éppen akkor hagyjam el, amikor a legjobban rászorul kapitányára”.
Hitler 1944. március 18-án, Klessheimben is kifogásolta, hogy „Magyarország a zsidókérdésben semmit sem tesz, és nem hajlandó a nagyszámú magyar zsidósággal leszámolni”. Arról, hogy ez a leszámolás a valóságban mit is fog jelenteni, Horthy 1945 nyarán azt mondta Macartney-nak, hogy ezekről „először nem tudott”, majd „iszonyattal töltötték el”, és „le akarta állítani” a deportálásokat. Ezt a budapesti zsidók esetében meg is tette – hangsúlyozta az angol történésznek.
A háború utáni egyik kihallgatásakor, egy hosszabb monológja után, arra a kérdésre, hogy a deportálásokért ki volt felelős, először azt válaszolta, hogy nem érti a kérdést, majd azt, hogy „Budapesten meg tudtam őket menteni”. Majd kicsivel később egyértelműen a németek felelősségét hangsúlyozta.
Ez a két kijelentés visszatérő eleme volt a reakcióinak. Ahogy szóba kerültek a deportálások, Horthy ezzel a két mondattal válaszolt. A Veesenmayer elleni perben is mindent a németek számlájára írt: „minden a Gestapo műve volt” – mondta a vidéki zsidóság összeszedésével kapcsolatban. „Nekünk csupán azt mondták, hogy munkára viszik őket Németországba, ahova a családjuk is követheti őket” – tette hozzá.
Horthy azonban érezhette, hogy ez a válasza nem elég meggyőző, ezért hozzátette, hogy különben sem tehettek semmit, mert a németek teljesen megszállták az országot, Budapest kivételével nem volt katonai erejük az ellenállásra. Többször is hangsúlyozta, hogy tehetetlenek voltak a vidéken történtekkel szemben.
Azon kérdésre, hogy milyen szerepet játszott a deportálásokban a magyar csendőrség, Horthy a következőkkel vezette be a válaszát:
„Először is ki szeretném emelni, hogy a csendőrségünk rendkívül kiváló testület volt. […] Magától értetődő, hogy arra voltak kiképezve, hogy minden parancsot végrehajtsanak. A csendőrség a belügyminisztérium mint felettes szerv által kiadott parancsokat követte akkor is, amikor segédkezett a zsidók falvakból történő előállításában.”

hanta boy 2014.07.24. 21:58:16

"Miután Horthy elhitte Hitler átlátszó ígéretét, miszerint véget érhet a megszállás, elsőszámú feladatának ennek elérését tekintette.
Az ország katonai és gazdasági mozgósításához hasonlóan, a zsidóellenes intézkedéseket, a gettósítást és a deportálásokat is a magyar állam szuverenitásának remélt visszaszerzése érdekében vette tudomásul.
A zsidóságot – azok után, hogy Horthy 1942-ben még ellenállt a német követeléseknek (sárga csillag bevezetése, deportálások stb.) – az 1944-es megszállás alatt feláldozhatónak, a deportálásukat szükséges „rossznak” tekintette.
A neve tehát joggal kapcsolható össze a deportálással, mulasztásos felelőssége vitathatatlan, még akkor is, ha ebben 1944 tavaszán alapvetően passzivitásával játszott szerepet. A kormányzó végül június végén, az Auschwitz-jegyzőkönyvek nyilvánosságra kerülése által előidézett nemzetközi tiltakozás hatására, a szövetségesek bombázása és az egyre romló katonai helyzet eredményeként, a fent említett politikai stratégiájával szakítva kezdte el követelni a deportálások leállítását."

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2014.07.24. 21:59:00

@hanta boy:
"Magától értetődő, hogy arra voltak kiképezve, hogy minden parancsot végrehajtsanak. "

Kivéve, amikor puccsot akartak elkövetni. Persze lehet, hogy azt is parancsra tették.
hu.wikipedia.org/wiki/Koszor%C3%BAs_Ferenc#A_csend.C5.91rpuccs_megakad.C3.A1lyoz.C3.A1sa

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2014.07.24. 22:00:43

@Tempus-Anh: Mondjatok már valami konkrétat is kárpótlásilag! Mármint, hogy a magyar állam milyen címen fizet kárpótlást. Merthogy szépen hangzik ez a kurucfingós mantra, csak az agyonszajkózás szart sem ér.

hanta boy 2014.07.24. 22:08:29

Forrás:

BETEKINTŐ
Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának internetes folyóirata

Szerző:
Gellért Ádám ‒ Turbucz Dávid

A megvalósult amerikai ólom.. 2014.07.24. 22:10:06

@hanta boy: Állítólag Sztálinon is múlott. Valami szeszélye folytán azt üzente Rákosiéknak, hogy "Hagyják békén a vén tengeri medvét"..
Így meg se próbálták kikérni.

hanta boy 2014.07.24. 22:14:47

Igen, ez is benne van a tanulmányban...

Ezt a részt nem másoltam ide.

conchita wurst 2014.07.24. 22:15:12

@biboldó: holo kárpótlás németektől - hvg.hu/vilag/20121115_A_nemetek_meg_tobb_holokau

holo kárpótlás extra claim conferencetől www.mazsihisz.hu/2008/08/09/karpotlas-a-holokauszt-budapesti-tuleloinek-26.html

holo parasztvakítás magyar adóból - www.szabolcs-cic.hu/?q=node/330

holonyugdíj, éves rendes holohozzájárulások amik minden évben a magya ktgvetést terhelik - alfahir.hu/omlik_a_penz_a_holokauszt_megemlekezesekre

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2014.07.24. 22:21:02

@conchita wurst: Wurstlika, maradj a mustár mellett!
Magyar állam által fizetett kárpótlás volt a kérdés. Sem a claims, sem az emlékéves faszság nem ez a kategória.

conchita wurst 2014.07.24. 22:28:10

@biboldó: Minden fillérért egy zsidóval fogsz fizetni.

ember100 2014.07.24. 22:29:07

@szvsz:
Helló !

Lássuk csak azért lehetek zsidó mert az a vallásom , tudod mint a keresztény , mohamedán, buddhista.
Magyar meg attól vagyok hogy itt élek , itt építem az országot és itt fizetek adót.
PL. amerika " Nemzeti jólétünk alapja az adó "
Kb. ennyi :)

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2014.07.24. 22:31:04

@conchita wurst: Jujjj!
Ehhez te nem, hogy wurst, de még kispöcs sem vagyol.
Már a guglizás sem megyen?

Tempus-Anh 2014.07.24. 22:31:56

@biboldó: Mese a rókáról és annak hét bőréről...

conchita wurst 2014.07.24. 22:32:31

@ember100: Abban hogy ki zsidó, nem játszik szerepet hogy a zsidók kit tartanak zsidónak és miért. Főleg semmi köze a valláshoz.

Az zsidó aki Mo-n a zsidótv. alapján zsidó, ennyike.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2014.07.24. 22:34:10

@Tempus-Anh: Ennyi? Mehetsz te is mustárnak pöcsike mellé.

Tempus-Anh 2014.07.24. 22:35:18

@biboldó: Akkor fizesd te is és az utódaid is úgy hetedíziglen, mit bánom én :) Vagy te is a markodat tartod?

ember100 2014.07.24. 22:37:27

@conchita wurst:
Helló !

Hát igen az a kemény holonyugdíj , holotámogatás .
Azt tudod mi lett a magyarországról elhurcolt , megölt zsidók tulajdonával , vagyonával.
Én személyesen ismertem több olyan embert , magyart aki beköltözött egy házba amiből a zsidókat elvitték , még egy tányért vagy kést , ágyneműhuzatot sem kellett vennie , tegnap még egy család élt ott .
Na erre varrjál gombot !
Hova lett ez a vagyon és itt több százezer emberről , osztva 3-al ennyi család ,ház, lakás ... ez mind a nagy magyaroké lett .
Hát ezért a nagy holotámogatás , volt , van miből!

conchita wurst 2014.07.24. 22:42:27

@ember100: Te zsidó vagy úgyhogy a mondókádat majd a bíróságon add elő.

Itt minden a magyaroké volt és lesz. Bérletért itt maradhacc egy darabig, de tenned kell vmit azon kívül hogy fizetsz rendesen.

ember100 2014.07.24. 22:42:59

@conchita wurst:
Helló !

Micsoda micsinál ????
A zsidóságot lehet vallási és etnikai alapon tekinteni , mint a fehér embert , katolikus...
A zsidótörvény meg olyan volt , mint most a lex schmitt pál :)

xclusiv 2014.07.24. 22:45:07

"Magyarország 1944. március 19-én elvesztette egyébként is meglehetősen csekély mozgásterének túlnyomó részét – ha röviden akarjuk mondani, elvesztette függetlenségét. ...

A megkerülhetetlen tény tehát a következő: ha nincs német megszállás, a magyarországi zsidók, zsidó gyökerű magyarok túlnyomó része, több mint kilencvenöt százaléka megalázva, megtaposva bár, de túléli a második világháborút. "

Osztán 1944. március 19. előtt minden rózsaszín volt a magyar zsidósággal, és úgy általában a magyar emberekkel kapcsolatban, ugye?
Nem volt numerus clausus, nem voltak zsidótörvények, nem volt Kamenyec-Podolszkij, nem volt újvidéki razzia sem, ugye?

Hagyjuk már a magyarázkodást, hagyjuk már a hazugságot. horti és bandája, és az általuk bő 20 éven keresztül alakított magyar társadalom egy része is pont ugyanúgy benne volt az adott dátum előtti cselekményekben, mint amik utána történtek.

Remélem jól fizetnek a történelemhamisításért...

ember100 2014.07.24. 22:46:22

@conchita wurst:
Helló !

Mégis nekem mit kellene tennem ?
Te mit tettél ????
Mi az hogy ez itt Magyarország és mindig is az volt.
Pl. savaria , aquincum ....Ősi magyar település .
Te viccelsz vagy csak ennyi az IQ-d ? :)

conchita wurst 2014.07.24. 22:49:29

@xclusiv: Miért mi baj a zsidótörvényekkel v. a numerus clausussal?

Szerintem a többségnek semmi baja velük. Itt demokrácia van, annak minden jó és rossz hozadékával.

xclusiv 2014.07.24. 22:51:07

@bbjnick: "'42-ben és '43-ban Magyarországtól is tudomásul vették, hogy nemet mondott, '44-ben már nem. Ha Horthy '44-ben "bemutat" a németeknek, akkor azok simán elfogják, kivégzik vagy bebörtönzik, szlovák és román csapatokat vezényelnek Magyarországra és a tisztogatásokat és deportálásokat azok támogatásával hajtják-hajtatják végre. Ígéretes alternatíva, valóban."

És mivel is volt jobb, hogy magyar nácik hajtották ugyanezt végre? Hát kb. semmivel.
Na jó, hortinak igen, ő simán túlélte a művet amit alkotott. Remélem szenvedés volt számára ennek minden másodperce...

Larry Silverstein 2014.07.24. 22:52:41

@xclusiv: A szélsőséges cionista álláspontot ebben az országban nem igazán díjazzuk mi zsidók.

Abcúg.

hanta boy 2014.07.24. 22:57:32

Exkluzíve!

Milyen történelemhamisításról beszélsz?

Ja, értem!

Arra gondoltál, hogy 1948-1990 között kötelező volt minden magyar településen utcát, teret, gimnáziumot egyéb intézményt elnevezni zsidókról, lehetőleg tömeggyilkos zsidókról....
pl. Kohn Béla, Szamuelly, Stromfeld, Sőnherz, Kilián,...

Vagy gimnáziumokat Radnótiról akiből egy tucat az 12, vagy a terrorista, többszörös csendőrgyilkos zsidó Ságváriról.....

Ja, tényleg!

Hát ez volt a történelemhamisítás!!!

Larry Silverstein 2014.07.24. 23:06:20

@hanta boy: Lesz Horthyról is minden településen szobor, a munkásőr zsidók lassan kihalnak, a médiaterük is szükül.

Amúgy is a 200.000ezer magyarországi zsidóból talán 6000 tartozik az agyament Mazsihiszesekhez.

Egyébként a gettósításokat, a vagonjrozást köztudottan autonóm zsidó szervezet, a Magyar Zsidó Tanács végezte Stern Samu vezetésével, na most akkor ő vagy háborús bünös, vagy hogy lehetett volna elvárni Horthytól, hogy tudja hogy a zsidókat nem dolgozni viszik, vagy a zsidókat dolgozni vitték.

A Holokauszt nagy biznisz, így sok kamu van benne, sok olyan is, ami 45 óta kiderült már, meg sok olyan ami még ki fog derülni, ha Putyin egyszer kinyitja a levéltáraikat a nyugati újságíróknak (hát nem különös, hogy gázkamrák csakis a szovjet megszállási zóna lágerjaiban voltak a hivatalos TAN szerint?).

Ezeket tehát nyugati újságíró 90ig meg sem közelíthette. Ennek ellenére kész tényként böfögtek 6 milliót, gázkamrát, szappant meg a többi ökörséget.

ember100 2014.07.24. 23:06:31

@hanta boy:
Helló !

Azért ez erősen túlzás , amúgy minden rendszernek meg vannak a kedvencei .
De pl. Ságvári sem ölt volna csendőrt ha nem vadásznak , lőnek rá , és mindez csak azért mert kommunista , zsidó volt , tehát politikai és nem köztörvényes volt.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2014.07.24. 23:11:41

Akkor tehát a kárpótlás téma a többi idiotizmussal egyetemben marad a kispöcsök kurucfingós mantrája.
Jó éjt, további jó mustáros játékot a pofatépő faszkalapoknak!

béla a görög (törölt) 2014.07.24. 23:13:47

Magyarország nagy nemzeti ünnepei önmagukban 1-1 vesztes harcnak/háborúnak állítanak emléket.
Itt az emlékmű - mégegy veszteség. Beteges.
Máshol a győzelmet szokás ünnepelni.
Ennyit az emlékmű fontosságáról. Ott a történelem - tanítják, akinek az a perverziója hogy még azon túl is érdekli a dolog az utánanéz. (Engem speciel hidegen hagy a múlt a jövő foglalkoztat.)
Ez lenne a kisebbik probléma. A nagyobbik, hogy megmondták világosan a kormánynak, hogy NEM kérnek belőle. A kormány leszarja az állampolgárait és adófizetőit akik eltartják?

Tempus-Anh 2014.07.24. 23:14:07

@biboldó: Neked is vastagot, mélyen és vazelin nélkül! :D

Tempus-Anh 2014.07.24. 23:15:48

@béla a görög: Kik mondták meg? Én ugyan nem. A hangosak, a mindig pofázók, a z arkangyalt tojással megdobáló posztkomcsik. Azok igen.

Larry Silverstein 2014.07.24. 23:16:29

@béla a görög: 'A nagyobbik, hogy megmondták világosan a kormánynak, hogy NEM kérnek belőle. A kormány leszarja az állampolgárait és adófizetőit akik eltartják?'

Mind a 30an? Nem baj, végignézik.

Tempus-Anh 2014.07.24. 23:19:03

„Az üzletszerű, balliberális erkölcstelenség 1990 óta ellenzékben és kormányon arra volt büszke, hogy európaiságának ismérve és alapja, hogy nem ismer sem Istent, sem hazát, sem családot. Aki pedig nem osztja ezt a felvilágosult nézetet, az szélsőjobboldali, Európa ellensége, minden közfunkcióra alkalmatlan mucsai. A levadászási technika nemzetközi színtérre emelése egyébként aljas és kontraproduktív módszer, de nyilván olyan örömet szerez, mint egy jól sikerült feljelentés vagy névtelen levél. Tiszta szerencse, hogy a baloldali EP-képviselők vagy a kereskedelmi tévék vezetőinek alkalmassága vagy alkalmatlansága még kérdésként sem merülhet fel. Az előbbiek a demokrácia, utóbbiak a sajtószabadság letéteményesei. Fellebbezésnek helye nincs, annyira szalonképesek, hogy mindenki kimegy a szalonból, ha ők bemennek. Ha szükséges, ezt a cikket angolul, olaszul, franciául, németül vagy spanyolul is elküldhetem, ha a magyar nyelvvel problémájuk lenne, bár úgy látom, van is. Vonuljanak vissza a közéletből.”(Szentmihályi Szabó Péter)

Bell & Sebastian 2014.07.25. 00:27:26

@egyetmondok: A jelenlegi tákolmány szerint a hatalom forrása a nép(?), amit az átad (önként) választott képviselőinek, azok meg tovább, brüsszeli szarjankóknak, de ez már nincsen benne.

Szóval, a nép tulajdonában egyetlen másodpercig sincsen hatalom. az én hatalmam egy listán oszlik szét, egy képviselőmé, továbbá egy uniós listáé.

Még egyszer mondom, nem rendelkeztem vele soha, át kellett adnom és vissza nem vehetem, de tovább oszthatják, a kedvük szerint. És ez még csak a kezdet!

Ez a baromság a Szentkoronatanhoz képest kisiskolás stílusgyakorlat. Mintha csak valami buzi írta volna.

lombozódó 2014.07.25. 00:34:48

A német megszállás szobra elsősorban Horthy mosdatása.
/ ugye szövetségesek voltunk a németekkel ??????????? Ugye háborút üzentünk az amcsiknak és az oroszoknak. Akkor , nem az ellenség jött ide hanem a szövetséges barátaink. Az ellenséges Amerikaiak meg az istennek sem jöttek. Szóval Horthy rosszul kavart és ezért kapott német felügyeletet , még jól megúszta.
A Nürnbergi pert is , mert Sztálin nem akarta a vérét . /

Bell & Sebastian 2014.07.25. 00:38:49

@lombozódó: Vagy a zsidók. A amcsik meg csak jöttek a végére, dobtak le ezt-azt, majd mentek.

Szentkereszti Istóczy Győző · http://kuruc.info 2014.07.25. 01:57:03

Az emlékművet jól kitalálta a kormány.

1. Megemlékezik a megszállásról, amit - akárcsak a szovjet megszállást - a zsidó körök megpróbálnak letagadni, relativizálni.

2. Világos üzenetet küld a chicagói és egyéb holospekulánsoknak, hogy kitől (vagy kitől ne) kérjenek lóvét ezentúl.

3. Kevés ráfordítással hónapokig túráztatják vele az ostoba, idegenszívű balliberálisokat.

4. A költségeket ráadásul bőven fedezi a paraziták által visszautasított holopénz.

xclusiv 2014.07.25. 07:09:37

@conchita wurst: "Miért mi baj a zsidótörvényekkel v. a numerus clausussal?"

Nincs töb kérdésem.

"Szerintem a többségnek semmi baja velük."

Csak hiszitek, hogy ti vagytok a többség :)

xclusiv 2014.07.25. 07:10:18

@Larry Silverstein: "A szélsőséges cionista álláspontot ebben az országban nem igazán díjazzuk mi zsidók."

Te zsidó?
Na ne nevettess. Pont annyira vagy az, mint én.

xclusiv 2014.07.25. 07:13:31

@hanta boy: "Milyen történelemhamisításról beszélsz?"

Kicsit olvass utána ennek a zemlékműnek. Persze ha nem akarod látni akkor úgyse fogod.

Tempus-Anh 2014.07.25. 07:20:41

@lombozódó: Szerinted volt a hitleri német szövetség mellett más alternatíva?
Ha nem mentél, vittek.
Ha ellenálltál, meghaltál.
Egyszerű. Könnyű így utólag véleményt mondani és bírálgatni.

egyetmondok 2014.07.25. 08:51:06

@Bell & Sebastian:
Azért én nem fikáznám ennyire ezt a szöveget. És őszintén szólva, ha a fiúknak az tetszik, hogy ekkora preambulumot írjanak, akkor jó, nekem az ellen sincsen kifogásom; ha a törvényhozó imádja a lepkéket, akkor arról regéljen, mint hitvallás.

Ám a Hiszekegy szövegében sincsenek bonyolult egyháztörténi feladványok, kánonjogi kérdések, nemde. Az Egyház vezetése nem hülyegyerekek együttese, a hívőknek ezzel nem kell bíbelődni, bonyolult egyháztörténeti, kánonjogi kérdésekkel nem kell őket zavargatni.

Hát a mi fiaink eddig még nem jutottak el a nagy államalkotási lendületükben, de hátha tanulnak ebből az esetből..., bár a fene tudja, fel sem merik avatni ezt a szobrot, ez meg már milyen...
----------------------------------
Nekem egyébként tökéletesen megfelel, ha az állami hatalom forrása a Szentkorona, Isten, a nemzet vagy éppen a nép, sőt, az is tetszene, hogy annak forrása egyik kedves bogaram, a katicabogár lenne.
Bármelyik alkalmas az állam legitim állapotához.

egyetmondok 2014.07.25. 09:35:48

@Bell & Sebastian:
Még ehhez annyit tennék hozzá, hogy a népfelség elvénél semmi sincsen veszedelmesebb, ehhez fogható csak a marxi dialmat.
(Sajnos mindkettő virágzik ebben az országban...:-((((

Tempus-Anh 2014.07.25. 09:44:44

@egyetmondok: A dialmat és tudszoc, amit ifjonci fejeinkbe annyit sulykoltak akkoriban. Fogalmam sincs, hogy az öreg szélhámos hippi szobra mit keres még magyar oktatási intézményben. A Hitler- , Lenin- és Sztálin-szobrokat is rég kib@szták mindenhonnan.

egyetmondok 2014.07.25. 10:09:04

@Tempus-Anh:
Én azt nem értem, hogy az akkori ifjoncok hogyan tudták elérni, hogy a mai ifjoncokból ömlik kifele, szinte hibátlanul ugyanaz... , esti otthoni szemináriumok vótak, vagy ezt hogyan csinálták ?
Ki akarják baszarintani a szobrot, hát az szép, utána félórával odaállnak egy mikrofon elé, és szépen felmondják a szobor bácsi alapelveit, de szinte hibátlanul, kis módosításokkal, mondjuk, hogy a "proletár" helyére beteszik a "nemzet" szót, oszt hajrá...

Bell & Sebastian 2014.07.25. 11:25:22

@egyetmondok: Ha már..., akkor legyünk igényesek, ugyanis a nép viszonya a hatalomhoz csak a probléma egyik fele. A másik az, hogy kié az ország? Úgy értem, a nép talpa alatti terület. Mindenkié vagy senkié? Mit lehet belőle bekeríteni? Hal, vad, vizek, erdők, természeti erőforrások?

Zavaros egy katyvasz, egy konzi centrumnak erre a válaszra tellett, ami nem egy nagy dicsőség, rájuk nézve.

A jogok után jönnek a kötelességek, csakhogy összekapcsolni ezeket megint nem sikerült. De hagyjuk is fenébe, Kolompár Leunszióknak elmagyarázni a villamos tekercset - sziszipuszi vállalkozás.

egyetmondok 2014.07.25. 12:38:14

@Bell & Sebastian:
"Kié az ország ? " --- vagy, hogy a föld a talpunk alatt valami nyilvántartásba "kinek a nevén van", mint tulajdonos, bevésve ?
--------
A jogok és kötelességek, ez nekem is kedvenc témám, szoktam mondani, ha szó esik róla, hogy ebben minden ötlet tetszik, kivéve egyet: ha az állami hatalom mondja meg, hogy ezek mik lehetnek. Bárki más, ha mondja, azt komolyan veszem, még a Leunszió gyerököt is,ha akadna erről véleménye.

Bell & Sebastian 2014.07.25. 12:58:55

@egyetmondok: Ezalatt azt értem, hogy a cuclizmusban úgy ismertük a határt, mint a tenyerünket. Aki nem dézsmálta a terményt, gyakorlatilag bármin átmehetett.

Most ez úgy van, hogy itt egy tábla, ott egy kerítés amott egy elzárás. Ha az enyém, coki mindenkinek, járjál helikopterrel. Ami pedig közös (senkié), azt kivágják-ellopják-széthordják-fölgyújtják-megmérgezik. Mert csak.

egyetmondok 2014.07.25. 13:22:41

@Bell & Sebastian:
" Ezalatt azt értem, hogy a cuclizmusban úgy ismertük a határt, mint a tenyerünket. Aki nem dézsmálta a terményt, gyakorlatilag bármin átmehetett. " --

vidéki vónék,ott születtem, ottan is lakok, kedvem se nincsen elmenni,de földek körül keveset forogtam. Őrködtek , aztán ha valaki dézsmálni mert, azt megfogták, és nem nem engedték át ?
-------------------------
Nem hinném, hogy megúszható a magyar társadalomban az az idő, amikor valóban, nem is kissé hedonista,fennhéjázó,kivagyi,olykor csak szimplán nevetségesen ostoba tempók mentén ünneplik a tulajdonukat a népek. De legyünk kissé megbocsátók, hiszen mi is itt a történelmi tapasztalás ?
Az egész huszadik század szinte másról se szólt, mint hogy jött az állami hatalom, fogta oszt elvette. Ha zsidó volt akkor azért, ha parazst, akkor azért, ha kulák akkor azért nagyon, ha malomtulajdonos,akkor azért (most meg ha manyup tag volt akkor azért...:-(((.

A tulajdon birtoklásának megnyugodott közösségi állapota odébb van, sajnos annál is, mint azt pl. én a komcsi állam eltakarodása után, mint időt, elképzeltem.

Bell & Sebastian 2014.07.25. 13:44:02

@egyetmondok: Hehe, ezek sem másként szerezték. Olyan (drágán készített) területrendezési tervet én még nem láttam, amit meg ne hágtak volna Mágnás Miska kedvéért, ha külterületről volt szó, ha bel~ről.

picur3ka 2014.07.25. 14:39:12

@xclusiv:

Vizsgáljuk meg, ez egy fontos kérdés!

Bizonyítsák!

gyalog.galopp 2014.07.25. 15:38:37

A foci az egy hadi játék, van a vár-kapu, amit be kell venni, vannak védők és támadók, illetve szükség szerint a kettőt támogató egységek.

A VB-n a brazil csapatból a döntőre kiesett egy támadó és egy védő kulcsfigura, ettől az egész csapat összeomlott. Ők akkor lefeküdtek, kollaboráltak?
Szó nincs róla, csak egy elmebeteg , vagy sunyi szarkavaró állíthatja, hogy kompetens vezető nélkül bármilyen szervezet működőképes.

picur3ka 2014.07.25. 15:41:08

@gyalog.galopp:

A legjobb komment eddig ebben a témában.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.07.25. 15:58:48

@gyalog.galopp: Jézusmária.

Akkor tehát a majdan Belo Horizonte-ban állítandó emlékműnek azt kell kifejeznie elsősorban, hogy a pályára küldött brazilok mennyire nem tehetnek arról, hogy kaptak hét gólt?
És arról kell megemlékezniük, az lesz a brazil foci felvirágoztatásának a módszere, hogy milyen jól játszottak, mert nem tizenkettőt vagy harmincnégyet kaptak? :-)

Ilyen buta kommentet és analógiát rajzolni is nehéz.

Tempus-Anh 2014.07.25. 18:34:13

@gyalog.galopp: Pelé is a fejét fogta, akárcsak Scolari és ...a Cristo Redentor is odafönt...:)

Tempus-Anh 2014.07.25. 18:38:13

@Counter: Ja az valóban német megszállási emlékmű lenne Belo Horizontéban, amint a meggyűrűzött lábú (16) Klose bevágja a kezében cachaca-val teli poharat tartó Julio Cesar-arkangyalnak a Brazuca-t. Két oszlop közé..:))

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.07.25. 19:00:36

@Tempus-Anh: Nem csak meggyűrűzni kell a lábát, de térdben eltörni is.

Ha már.

gyalog.galopp 2014.07.25. 20:51:29

@Counter:

Pedig jobb lenne eldöntened végre, rajzolsz, vagy gondolkodsz.
Szerintem inkább rajzolj , az itt nem jelenik meg.

Tempus-Anh 2014.07.27. 09:54:32

@Counter: Klose nem tehet arról, hogy gyakorlatilag bármerre rúgtak a németek, mindenhol az üres brazil kaput találták el. :)

Tempus-Anh 2014.07.27. 09:57:35

Ja és majdnem a holland-magyar 8:1 színvonalán mozgotta meccs, annyi különbséggel, hogy legalább
a magyar csapat nimbusza nem volt fellőve a magasságos egekig és nem pályázott világbajnoki babérokra, mint a szánalmas seleção...

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.07.27. 10:47:10

@Tempus-Anh: Persze hogy nem tehet. Ezért hűséges sajtómunkásaink évente 4-6 alkalommal meg fogják írni, hogy a német nemzet gerincét a tudjukkik úgy törték el, mint Klose lábát az emlékművön a tudjukki szobrász.
És meg fogják írni azt is, hogy a tudjukkik teremtettek olyan gyalázatot a német fociban, hogy daliás, szőke, kék szemű Kloséknak kellett jönniük, hogy a német nép őslelke megnyugodjon.

---

Én úgy emlékszem, a 8-1 előtt a hazai sportsajtó azt számolgatta, hogy elég lesz-e egy szerencsés egygólos győzelem, vagy többel kell nyerni, s egyöntetűen állították, hogy a döntetlen nem elég, több kell az aranylábúaktól. A szövetségi kapitány is úgy nyilatkozott, hogy "el lehet kapni" a hollandokat.

A valósághoz képest tehát legalább olyan mértékben fel volt lőve a magasságos egek felé, mint a braziloké.

Tempus-Anh 2014.07.27. 12:35:01

@Counter: A lengyel születésű Klose, aki ezáltal Danzigot is és Berlint is törlesztette.:)

Tempus-Anh 2014.07.27. 12:42:04

Az index bizonyos kommentelőcsoportjaiban túl teng a buzgalom azirányban, hogy Magyarországot kevéssé élhető, homofób, zsidó- és cigányellenes államnak fessék le, amely tömeges emigrációra kényszeríti a lakosságot. Ugyanezt tették a hattyúzabálók Bécsben, Strassburgban és Kanadában, ahol "menedékjogért" folyamodtak a sorozatos mondvacsinált elnyomás miatt. A célállamok pedig egyszerűen kidobták őket mint a macskát szarni, érdekes módon őket nem hatotta meg a hazug rágalmazó duma, eszük ágában sem volt ingyenélő tömegekre szórni a pénzt. Úgyhogy végül visszatértek a havi segíjjért az "intoleráns" magyar államba, további évszázadokra munka nélkül élősködni a nyakán.

picur3ka 2014.07.27. 22:45:04

@Tempus-Anh:

Semjén meg mán Izraelről akar példát venni, belegondolni se szeretek.

Helyes Írás 2014.07.30. 19:49:04

@pushalias:

Elkerülte a figyelmem ez a múlt heti hozzászólás.

A hangnemet akkor hagyjuk. Az a probléma, hogy a felindulás nem érvelés, a megszállás utáni kormány legitimációjának, illetve folytonosságának alátámasztására pedig nem elegendő érv, hogy a kormánytagok már korábban voltak legitim kormányok tagjai. Egyrészt azért, mert egy kormány legitimitásának "mértéke" nem a tagjai legitimitásából adódó számtani művelet, másrészt az évek alatt a szereplők álláspontja és politikai elhelyezkedése változott, s aki még megfelelő volt korábban, az elfogadhatatlanná vált később. S főként: az önként felvállalt kompromisszum alapján vagy első szándékból kinevezett németbarát kormánytag legitim, ugyanez a kinevezés kényszer hatása alatt nem tekinthető legitimnek. Márpedig a megszállás előtt Hitlerhez kéretett és a megszállás után zsarolt és fenyegetett Horthy nem önként nevezte ki a kormánytagokat. A megszállás és a kinevezés történetét, Horthyék dilemmáit és megalkuvásait a szaktörténészek elég alaposan feltárták (pl. a Rubicon idei 3, számában Olasz Lajos írása).

Az igaz, hogy az általam vita közben tett kijelentésnek (ezt a kormányt "soha nem bízta volna meg"), "soha" nélkül sincs értelme. De a folytonosság akkor sem áll meg, mert a megszállás teljesen megváltoztatta a hatalmi erőviszonyokat. Nem igazán értem, hogy egy emlékmű körüli vita hatására a szuverén államiság folytonosságának vagy megszakítottságának kérdése hogy válhatott vita tárgyává. Nyilván csak indulatból.

A felelősség kérdése természetesen mérlegelhető, s kell is porciózni. Csak nem az államét, hanem az intézményekét és a személyekét. A rossz kompromisszumokba beleszorult, formálisan hivatalban maradt Horthy-ét, a véleményem szerint alighanem megalkuvó és gyáva korábbi tanácsadóiét (azt, hogy ki hogy élte meg az eseményeket, nem lehet feltárni, szabad a beleélés lehetősége), az ettől kezdve csak kollaboránsnak minősíthető kormányét és tagjaiét, a kollaboráns kormányt kiszolgáló szervezetek vezetőiét és alkalmazottaiét, s az egyes állampolgárokét.

Érthető a zsidóüldözések érintettjeinek és mai leszármazottainak dühe, s még azt is érteni vélem, hogy miért van bennük késztetés arra, hogy a tragédiát elsősorban a magyar állam felelősségéhez kapcsolják, csak ezt nem tartom jogilag és történetileg megalapozottnak. Azt pedig, hogy a felelősséget a teljes akkor élt magyar társadalomra kiterjesszék, történetszociológiai szempontból nem tartom igazságosnak (ez utóbbiról mással már a múlt héten lefolytattunk itt egy vitát).

nagybátyád 2016.07.16. 09:41:52

@Tempus-Anh: te aztán hadászatilag is megmondod a tutit, igaz? Ki a tököm vagy te, Valami 70 feletti vén buzi? vagy valami elkorcsosult harmincas, aki otthon rokkantnyugdíjból vegetál, pornóra veri a répát és egész nap kommentel ezen a buzi nicknéven?Akárki is vagy, gondolom, qvanyádat :D
süti beállítások módosítása