Konrád és a felügyelet − Az értelmiség útja az útvesztésig I.
2014. július 14. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Konrád és a felügyelet − Az értelmiség útja az útvesztésig I.

damoklesz.jpg

Bajban van a „balliberális” értelmiség. Idézőjelbe tettem mindkét szót, hiszen jól tudjuk, hogy mindkét kifejezés értelméről, jelentéséről, értelmezéséről esszéket lehetne írni. Miközben tudjuk, hogy kikről van szó. Ezek a körök bajban vannak − egyébként Európában is, de nálunk talán még inkább. Mind a baloldaliság, mind a liberalizmus eredeti ethosza elveszni látszik egy kiúttalannak tetsző útvesztőben. E labirintusban az egykor a világ értelmezésének kizárólagosságát magának igénylő elit is elveszíti a kapcsolatot a társadalommal, amelyből kiemelkedett és a valósággal, amelyet egykor megmérni és átszabni akart; miközben kívülről nézve egészen furcsa, szűkös ketreceket zár saját magára.

E folyamatnak több jellemző epizódja most történik itthon, az épp nyárba ájuló magyar közéletben, egy elkapott konrádi mondattól a Pásztor Albert-ügytől egészen S. tanár úr távolról idekapcsolódó, de nagyon is jellegzetes történetéig.

„Az autonóm értelmiségeknek szellemi felügyelet alatt kell tartaniuk a nemzetállami kormányokat” – idézi a Jobbklikk Konrád Györgyöt a minap megjelent, Itt, Európában című kötetből (Európa Kiadó, Bp. 2014.). Csodálatosan tömör összefoglalója ez a kis mondat egy komplett világ-, politika- és társadalomfelfogásnak, benne az önnön kivételezett helyét és feladatát vizionáló értelmiségi gőggel.

Nem új persze a gondolat  sőt, a legrégibbek közül való: Platón már Az Államban megfogalmazta, hogy az államot a legbölcsebbeknek, a filozófusoknak kellene irányítaniuk, alájuk rendelve az állam őreit, majd az összes többi polgárt. Persze a valódi világban Platón a valódi hatalomtól tartva menekült el emigrációba – korai elődje a mindenkori független értelmiséginek , majd később is voltak összeütközései a politikai hatalom birtokosaival. Ilyen az, amikor idea, idealizmus, ideológia találkozik a való világgal, már akkor is, azóta is, most is.

Konrád György  ahogy a nemzetek fölötti, technokrata, és nyilván a filozófusok befolyása alatt álló Európáról álmodozó Jürgen Habermas is  újra kitalálná Európát, benne az elkanászodásra hajlamos nemzetállami kormányokkal és az ész tiszta fényénél mindent látó, mindenkinél bölcsebb autonóm értelmiséggel. Kérdés persze, hogy miként és mitől autonóm ez az értelmiség, különös tekintettel a külföldi államok, városok vagy nemzetközi pénzemberek által biztosított ösztöndíjak vadászatának viszonyára az autonómiával.

Ahogy kérdés az is: mégis, milyen demokráciafelfogása van annak, aki a választópolgárok, a nép, a démosz által megválasztott kormányzatokat akarja nem megválasztott, autonóm fároszként felügyelni? Itt tetten érhető ennek a bizonyos balliberalizmusnak a zsákutcája: addig-addig igyekeztek magukra szabni a sokrétű, örökké változó valóságot, amíg az társadalmastul, népestül szépen lassan kicsúszott a kezeik közül.

És mintha már annyira nem is érdekelné őket a démosz, s elegendő lenne nekik, hogy a démosztól függetlenül, megválasztás és az ezzel járó felelősség nélkül csak úgy egy damoklészi kardot tartsanak a mindenkori kormányzatok fölé, persze szigorúan az autonómia jegyében. Tulajdonképpen a legfőbb politikai hatalmaz gyakorolva.

Nem arról van szó persze, hogy egy adott politikai kormányzat ne legyen ellenőrizve a nyilvánosság által. Isten őrizzen attól, hogy csak és kizárólag a politikai hatalom logikája érvényesüljön. Egy egészséges közélethez a közzel, a közösséggel foglalkozó fórumok, hálózatok, pártok, egyletek, mozgalmak, médiumok, formális intézmények és organikusan alakuló közösségek minél gazdagabb szövedékére van szükség. A lényeg a helyes egyensúly: ahogy veszélyes egy teljesen szétesett kormányzás, ugyanúgy veszélyes a bármely  igen  féket és ellensúlyt kiiktató, központosító, ad hoc jellegű döntéseken és azok visszacsatolás nélküli, rapid végrehajtásán alapuló rendszer is.

De senki ne higgye el azt magáról, hogy a társadalom fölé emelkedve, felelősség és elszámoltathatóság nélkül irányt szabhat a nemzet egészének. Különösen, ha az intellektuális elefántcsonttornyok és légvárak építése során egyre inkább elszakadt már a társadalom valóságától. Annak ugyanis nemzeti kudarc lesz a vége.

És egyben személyes kudarc is: Konrád György fenti felügyelő bölcsességét ugyanis nemrég a valóságban is kipróbálta  nahát  az a bizonyos balliberális értelmiség, vagy pontosabban annak egy igen befolyásos és magának döntnöki pozíciót igénylő köre. Az év elején ennek a körnek engedelmeskedve vették be a baloldali összefogásba a baloldalt szétziláló, annak politikai kudarcát okozó Gyurcsány Ferencet. Aminek az eredménye egy újabb teljes politikai, választási kudarc lett.

A kiút reménye csak egy újabb zsákutca lett az útvesztőben. Még egy lépés az értelmiség (osztály)hatalmának teljes elveszítése felé.

Ráadásul az ennek a hálózatnak a hathatós segítsége révén újra parlamentbe kerülő, az EP-választás tanúsága szerint újra talpra álló Gyurcsány-párt most már magát ezt a maradék baloldali-liberális értelmiségi hálózatot zilálja tovább – egy, a pőre reálpolitika szemszögéből egyébként logikusnak látszó lépéssel , lásd a Pásztor Albert-ügyet.

De erről majd legközelebb.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr916507481

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Konrád és a felügyelet − Az értelmiség útja az útvesztésig I. 2014.07.14. 14:13:01

Az egykor a világ értelmezésének kizárólagosságát magának igénylő értelmiségi elit elveszíti a kapcsolatot a társadalommal, amelyből kiemelkedett és a valósággal, amelyet egykor megmérni és átszabni akart.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Robinzon Kurzor 2014.07.14. 14:26:57

Remek gumicsont.

Konrádék persze bajban vannak, mint a dinók a meteorbecsapódás után.

De ez nagyjából az ő problémájuk, a magyar belpolitikára ez már semmilyen befolyással nincs.
Fletóék, ha már, nem ennek a hálózatnak az emberei.
(Kinek jó az, hogy Fletóval még mindig lehet ijesztgetni? Na ugye!)

Ellenben az EU újratervezése nagyon is szükséges és ebben a kérdésben meg az "Európai Egyesült Államok" vs. nemzetállamok Európája álkérdés tölti be a hálás gumicsont szerepét.

Lehet rágódni rajta, közben meg álnaivan csodálkozva posztolgatni az "Ilyen ország márpedig ..." rovatba.

közösperonos átszállás 2014.07.14. 14:28:43

"Nem arról van szó persze, hogy egy adott politikai kormányzat ne legyen ellenőrizve a nyilvánosság által. "

Az egymondatos Konrád-idézetben pedig pont ennyi van. (Esetleg ha tetszene egy szövegkörnyezetet is idézni...) Akkor most van baj vele, vagy nincs baj vele? Vagy csak blogbejegyzést kell írni az uborkaszezon kellős közepén is?

"És egyben személyes kudarc is: Konrád György fenti felügyelő bölcsességét ugyanis nemrég a valóságban is kipróbálta – nahát – az a bizonyos balliberális értelmiség, vagy pontosabban annak egy igen befolyásos és magának döntnöki pozíciót igénylő köre. Az év elején ennek a körnek engedelmeskedve vették be a baloldali összefogásba a baloldalt szétziláló, annak politikai kudarcát okozó Gyurcsány Ferencet. Aminek az eredménye egy újabb teljes politikai, választási kudarc lett."

Hogy kerül a csizma az asztalra? (Amúgy leírták már nektek százszor, leírom százegyedszerre is: az új választási törvény miatt a bevétel nélkül mindenképpen választási kudarc lett volna. Az új választási törvény tehát két lépésben mindenképpen baloldali vereséghez vezet szerinted, hmmm, mintha lenne erre egy találó kifejezés...)

De amúgy egymondatos Konrád-idézettől eljutni a gyurcsányahibásozásig, valami azt súgja, hogy ez bármilyen kiindulási pontból menne. Erre is van egy szép kifejezés: ciki.

mrwhite 2014.07.14. 14:33:14

ok, és akkor most mi van? hol van a "jobboldali" "értelmiség"?

hanta boy 2014.07.14. 15:13:53

Kedves eR. Gé!

"Bajban van a „balliberális” „értelmiség”. " - írod....

Az egyszerűség kedvéért miért nem azt írtad: "bajban vannak a zsidók"?

Hiszen a baloldali pártok (elsősorban a kommunista pártok) vezetését évszázadok óta átvették a zsidók...

A liberális pártokat meg a kezdetektől fogva a zsidók vezetik.....(ők találták ki)

Namost, ezek együtt - a ballibsik - a zsidók a négyzeten....

Úgyhogy tényleg bajban vannak a zsidók!

Bell & Sebastian 2014.07.14. 15:18:02

A példabeszédben minimum két személyről van szó és a lószőrszálon függő kardról. Damoklész nem tudott együtt élni a tudattal, hogy bármikor rászakadhat a menny és önként adta vissza a trónt a türannosznak, akitől kapta.

Hogy a mesében ki-kicsoda, az eléggé egyértelmű.

Csakhogy a valóságban Damoklészra rászakadt a vágószerszám és miszlikbe aprította. Nem hitte el, hogy vele ez megtörténhet. Afelől teljesen nyugodt vagyok, hogy egy idő után Türannosz is elfelejti, mi himbálódzik a feje felett.

De a nem mostanában lesz, addigra ezek kihalnak, mint a trilobiták, csak nem biztos, hogy természetes úton.

Proli van, doszta, lehet az élükre állni.

Petrence 2014.07.14. 15:29:38

Majdnem jó minden, csak nem a "balliberális" "értelmiségről", a "tudjuk, hogy kikről" van itt szó, hanem egy sokkal szélesebb körről, úgy általában az "elitről".

Bell & Sebastian 2014.07.14. 15:38:54

@Petrence: Ez így igaz, nem mentek át a vizsgán és az út szélén stoppol fele ország, hogy valaki vegye fel.

Ez belülről is látszik, de kívülről még jobban. Csak ezeknek az élére lehet állni, mert a másik fele foglalt.

Tipikus, forradalmi helyzet, csak a balgák nem érzékelik, sem ezek - sem azok.

picur3ka 2014.07.14. 16:08:08

Intergalaktikus Értelmiségi Tanács - hehe. Meg Darth Vader.

Én nem tudom, hogy miért próbálja bármely értelmes ember is ezeket a hatalommániás, nárcisztikus, rasszista, öntelt, arrogáns, korlátolt, valami 4 000 évvel ezelőttről ittrekedt/újraélesztett rabszolgatartó vulgár-vallásos, nepotikus társadalmi formációt képviselő, rémisztően ronda kontrolszörnyeket valami demokratikus kontextusban megvitatni.

Próbálják játszani a demokratát és magukat szeretik ilyen kontextusban feltüntetni. Teljesen mindegy, mikor minek nevezik éppen magukat, már minden szót vulgarizáltak, minden fogalmat lenulláztak, már minden eszmét kiforgattak, minden értéket blaszfemáltak, minden embert megaláztak, minden házat kifosztottak. Kifogytak már a szavakból, az ábécé betűiből, a Minek Nevezzem Magam Pártnál járnak.

Ott állnak pőre valójukban, a hataloméhes mániákusok. Innen kell kezdeni a róluk szólást, a néven nevezéssel, akkor helyén van Konrád mondata mindjárt.

Álneveik bármelyikével csak más kontextusba kerülünk. Nem szabad betévedni a sűrűségbe és homályba, melyet álságos narratívájukkal, fedőneveik sokaságával kényszerítenek a világra.

Istóczy Viktor · http://kuruc.info 2014.07.14. 16:24:43

Büdösek, rondák, magyarellenesek, idegesítőek.

toportyánzsóti 2014.07.14. 18:07:38

Szórakoztató amikor 1 ilyen jobber skizó ballibázik miközeben élő istene puticidázó puccsista hazaárulóvá süllyedt.11500 milliárdocskát szórakáztatok el az elmúlt években.

jonatánalma2 2014.07.14. 19:01:02

Ellenőrizzék csak, ellenőrizzék..biztos fergeteges hatása lesz..

Pelso.. 2014.07.14. 19:57:49

Sebaj, Gellért. Immár ti vagytok az autonóm értelmiség. Sőt, példamutatók.

S=klogW 2014.07.14. 20:21:43

A tévedések - és hazugságok - elkerülése végett:

"S. tanár úr" nem pedofil, hanem HOMOSZEXUÁLIS. 16-18 éves kamaszokkal, fiatalkorúakkal, jellemzően fiúkkal játszott szexuális játékokat, akik ebben az életkorban maguk is jól tudják már:
- mi az önkielégítés,
- mi a különbség egy ffira/f.szra vagy nőre/p.nára való izgulás között.

Ez nem " tudatlan gyerekek" kényszerítő körülmények közötti "megrontása" volt, hanem egy magát elitnek képzelő, belterjes kis társaságban az arra nyitottak HOMOSZEXUÁLITÁSBA VALÓ BEVEZETÉSE.

Nemcsak "S. tanár úr" viszolyogtató a történetben, hanem a (444.hu cikk tanúsága szerint több alkalmon is résztvevő) kamaszok is:

Ezért is kezdeményezhették maguk a szülők (még csak nem is az iskola) "S. tanár úr" _csendes_ eltávolítását, ugyanakkor futhatott be mégis további karriert, hogy az elitcsemeték mocska ne kerüljön nyilvánosság elé.

l0rdg30rg3g0rd0n 2014.07.14. 20:47:58

@S=klogW:

"A magam részéről úgy vélem, és a statisztikák is azt mutatják, hogy nagyon sok elkövetőnek tök mindegy, hogy gyereket dug-e meg, vagy sem, mert alapvetően ezek az emberek nem pedofilok, hanem kihasználják, hogy ez egy könnyebb helyzet." (Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértő)

hvg.hu/itthon/20140714_az_elkoveto_arra_utazik_akivel_konnyebb

S. nem pedofil, hanem egy homoszexuális ragadozó

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.07.14. 23:06:16

Bátor uszkár oroszlánt keres a nappalijába szőnyegnek.
Nem baj, ha döglött.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2014.07.14. 23:24:16

@Pelso..: Izraelben még van internet, bibsi? Mázlista vagy. Sok-sok palesztin bombát neked, faszkalap!

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.07.14. 23:34:32

@Pelso..:

"Sebaj, Gellért. Immár ti vagytok az autonóm értelmiség." --- írod.

Ez, bizony, így van! Így működik a történelem. Aztán 10-20 év múlva meglátjuk, hogy ők is szellemi felügyelet alá akarják-e majd vonni a nemzetállami kormányt vagy, esetleg, lesz jobb ötletük is.:-)

Alfőmérnök91 2014.07.14. 23:36:56

Platónt bármiféle összefüggésbe hozni a ballib, és különösen a magyarországi ballib értelmiséggel nagyon nagy aránytévesztés.

Egyébként a minap azon gondolkoztam, hogy a magyarországi baloldal történetében van-e olyan figura, akit -- annak ellenére, hogy a nézeteivel nem nagyon értek egyet -- valamelyest tisztelek, elfogadok (mint pl. Gramscit), és arra a következtetésre jutottam, hogy nincs ilyen. (Mondjuk a "jobboldalon" sem nagyon van.)

picur3ka 2014.07.14. 23:38:28

@S=klogW:

Ezek a te gondolataid, vagy valami idézet?

Nem rossz topikba tetted véletlen, bár én nem lepődnék meg, ha az idézettről is kiderülne akármi, én már nem lepődom meg semmin.

J.László 2014.07.15. 00:11:20

Hülye faszszopó "értelmiségi" buzi köcsögök. Fel kéne végre ismerni, hogy a józan paraszti ésszel gondolkozó emberek nem elvont ideológiákra szavaznak.

Közbiztonságra szavaznak. Hogy a rendőr legyen rendőr, ne pedig egy lúzer fasz, akiből bármelyik cigány hülyét csinál, mert a cigányhoz nem szabad hozzászólni, hiszen szegény megélhetési bűnöző.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.07.15. 00:23:33

@J.László:
Végre 1 ember, aki helyesen írja, hogy "faszszopó".
Érdemes volt idetévednem.

közösperonos átszállás 2014.07.15. 05:32:39

@Mr Falafel: Szóval az írás logikai bakugrásai kizárólag ezt a célt szolgálják? Végre valami újdonság!

@J.László: Na ja, mert hát ez annyira hatékony megoldás, Magyarországon is két hét alatt rend lett. Ja, nem.

Nzoltan 2014.07.15. 06:03:41

@közösperonos átszállás: Nem lett rend, de aki védekezni akar, abból nem lesz automatikusan nàci. Ez azért valljuk be màr egy fokkal jobb.

nu pagagyí 2014.07.15. 07:43:09

A társadalom pont akkora bajban van, mint a "balliberális" értelmiség, csak még idő kell ahhoz, hogy tudatosodjon.

lavór 2014.07.15. 07:45:42

Szerintem itt az ideje az újabb Vízözönnek.
"Értelmiség", na ne viccoljunk már kérem szépen!
Ráadásul az útvesztőben. Ha nem találnak ki, nem értelmiségről beszélünk, retardáltakról.

maxval, a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.07.15. 07:53:25

Ilyen a ballib szellemiség. Addig akar demokráciát, amíg demokratikusan képes saját hatalmát biztosítani. Amint ez nem megy, felvilágosult abszolutizmusért kiált.

Gyomorforgató, hazug, véglény eszmeiség ez.

♔bаtyu♔ 2014.07.15. 08:29:00

Ezt a balliberális értelmiségit soha nem értettem, a balliberális értelmiség ugyanis a balliberális szempontok szerint jobboldali. (Értelmiségről beszélek, nem olyanokról, akik ilyen-olyan politikai, haveri támogatásokkal abszolválták vizsgáikat, vagy olyanokról, akik pártfunkciót viselnek, ezért még baráti körben is a prospektust mondják fel).

A balliberális szempontok ugyanis annyira dogmatikusak és ostobák, hogy azok többségét gondolkodó ember nem vállalja fel.

Elég sok embert ismerek, akik kötődtek valamelyik balliberális párthoz, szabadidejükben ott munkát vállaltak, de volt "rendes" szakmájuk és munkájuk, persze azért náluk is ott volt a hátszél.

Ezek mind jobboldaliak voltak, azaz rászavaztak pld. az MSZP-re, ugyanakkor szinte minden "kényes" témában ugyanaz volt a véleményük, mint egy ballibsi által jobbosnak tartott embernek.

A valódi (tehát érdek nélküli) balliberális értelmiség nem értelmiség, legfeljebb annak tartja magát.

♔bаtyu♔ 2014.07.15. 08:36:24

@maxval, a gondolkodó birca: Gyurcsány hatalommániája és pénze révén maga köré gyűjtötte a ballibsik extra-opportunista rétegét.

Ezek a büdös életben nem voltak soha értelmiségiek, Gyurcsánnyal együtt. Egész életük a balliberális pártok segítségével elérhető erőforrások megszerzésének jegyében zajlott. Tegnapelőtt Kádár, tegnap Horn, ma Gyurcsány.

873ujr3rk 2014.07.15. 08:43:05

"Ezek a körök bajban vannak − egyébként Európában is"

ez igy lebeg a levegőben. itt abba is hagytam, gondolván aki már az első bekezdésben ekkorát lódít, az utána is értelmetlenségeket fog összehordani :(

873ujr3rk 2014.07.15. 08:45:01

"Kérdés persze, hogy miként és mitől autonóm ez az értelmiség, különös tekintettel a külföldi államok, városok vagy nemzetközi pénzemberek által biztosított ösztöndíjak vadászatának viszonyára az autonómiával."

jesszus hogy odamondtál. igazuk is van az oroszoknak nem ? mármint amikor gyakorlatilag külföldi kémként kezelnek minden civilszervezetet, amely nem orosz pénzekre pályázik. valami ilyesmi kéne itthon is ugyebár.

873ujr3rk 2014.07.15. 08:46:22

"De senki ne higgye el azt magáról, hogy a társadalom fölé emelkedve, felelősség és elszámoltathatóság nélkül irányt szabhat a nemzet egészének. Különösen, ha az intellektuális elefántcsonttornyok és légvárak építése során egyre inkább elszakadt már a társadalom valóságától. Annak ugyanis nemzeti kudarc lesz a vége."

Csak óvatosan, lehet hogy olvassa Caucescu méltó tantványa, aztán leshettek.

ingyenebed 2014.07.15. 08:59:39

kedves Gellért,

épül a diktatúra, az új dzsentrik szétlopják az országot, és neked Konráddal van problémád?

má bocs, Konrádnak van kétharmada, Konrád törvénykezik visszamenőleges hatállyal? Konrád lopta el a manyup pénzeket? Konrád ellopott mobiltelefonjáért áll haptákban milliókért a rendőrség? Konrádnak jut minden hétre botrány hatalommal való visszaéléssel, korrupcióval?

a fideszt ellenőrzi a nyilvánosság? a fidesz nem akarja a valóságot átírni?

édes jó istenem, hol élsz te b+ ?

♔bаtyu♔ 2014.07.15. 09:04:02

Elmondanám, hogy a különféle külföldi pénzek nélkül (Legfőképpen Sorosék) és a balliberális pártok pénze, támogatása nélkül a balliberális értelmiség magja nem létezhetne. A magát jobboldalinak tartó értelmiség viszont igen, hiszen nem igényel fennmaradásához szponzorokat.

Ez az értelmiség soha nem segítette a balliberális pártokat, hiszen szócsövük volt, a párt és a külföldi szponzorok határozták meg a mondanivalót, míg

Ha nincs külföldi pénz, nincs baloldali értelmiség sem. Látjuk pld. azt, hogy a "Norvég alap" kormány által ellenőrzött "újraosztási" szándéka micsoda pánikkal jár a ballibsi "értelmiség" körében. Ez Soros pénz, ami szerintük nekik jár.

Orbánék sikereiket a hátuk mögött álló értelmiségnek köszönhetik, Orbánék egyébként ezt nem is nagyon titkolják.

873ujr3rk 2014.07.15. 09:14:51

@♔bаtyu♔: " A magát jobboldalinak tartó értelmiség viszont igen, hiszen nem igényel fennmaradásához szponzorokat."

lolmár ezt magad sem hiheted. hát a közpénzt miért talicskázzák nyergessimicskáék ???

Göntér László 2014.07.15. 09:28:59

Az én látomásom: Egy nagy átlátszó üveglapot tesznek a négy sarkát alátámasztó álványra. Erre az üveglapra állítanak egy lovat. Mi pedig különböző helyekről nézzük ugyanazt a lovat. Ezután megkérnek bennünket, hogy mondjuk meg, hogy milyen a ló és rajzoljuk le,az elképzelésünket. Mindenki lerajzolja azt, amit látott. Az egyik előlről, a másik hátúlról, a harmadik az ő szemszögéből. Ezután a rajzolók elkezdik egymás képeit szapulni, hogy te jobboldali vagy, te meg baloldali, pedig mindkettő ugyanazt látta, csak más szemszögből. Hiba azt hinni, hogy az én nézőpontom a helyes. Én azokat tartom igazából értelmiséginek, akik tisztában vannak azzal, hogy a valóságot ők csak a saját nézőpontjukból látják és ez a nézőpont nem általánosítható a a teljes valóságra. Szerintem az ilyen értelmiségit el sem lehet pusztítani.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.07.15. 09:35:21

"Miközben tudjuk, hogy kikről van szó. "

Naná :)

Ők a "tudjukkik" :D

gmihaly 2014.07.15. 09:39:52

Konrád György és Szelényi Iván írt egy esszét "Az értelmiség útja az osztályhatalomhoz" címmel úgy 1978 táján. Az esszé egy "felelőtlen" műfaj, a nem kell hozzá szakirodalmat olvasni, kutatómunkát folytatni, nem kell annyit dolgozni rajta, mint egy tanulmányon, disszertáción, dolgozaton. Ezért az esszéért az illetékes elvtársak megdádázták őket, ő "szilenciumot" kapott, Szelényi elhúzott Amerikába. Így lett belőlük mártír és orákulum. Aztán a rendszervált(ozás)t előkészítő események idején csatlakozott a Demokratikus Ellenzékhez, majd a Szabad Kezdeményezések Hálózatához, majd belelépett annak pártváltozatába, a Szabad Demokraták Szövetségébe. Parlamenti honatya lett - ha nem tévedek. Írt 1992-ben egy művecskét "Értelmiség és dominancia a posztkommunista térsadalmakban" címmel. Az intellektulkokat mintha hájjal kenegették volna. Az akkori középkorú férfiú manapság már egy 80-as öreg úr. Az akkori pörgésből már rég kiszállt - kikopott (?). Tanácsokat még ad, nagyjából imígyen: "Volna néhány ötletem/Ám a libák döglenek (továbbra is)" - ez egy zsidó vicc átköltése. Ugyanez érvényes a többi, ma már 80-as éveit taposó egykori rendszerkritikus "mártírra" - a neveket most talán mellőzném. Jól elqrták. Schmidt Mariska - ténymegállapításként -"nemzetállam-ellenesnek" tartja őket bősz európázásuk miatt. De a szociológus Tamás Pál is "Európai Egyesült Álmokról" beszél. Valóban, Németország ebben a kérdésben mintha magára maradt volna. Más: Lehet, hogy Gyurcsány "bosszúból" akarta szétqrni a Maszopot, vagy csak "le akarta nyúlni" annak a túlértékelt "infrastruktúráját"? Miért nem vette észre, hogy a hanyatlásba taszajtott vidék, mint bázis "elillant"? Bajnai pedig nem gyógyult ki a Dimitrov téren elkapott "közgazdai gőg" nevű fertőzésből. A Hajdú-Bét-ügyet (libás Gordonka) is közgazda szemmel nézte, nem vette észre, hogy a csődbe taszajtás - közgazdaságilag amúgy szabályos - trükkje politikai támadási felület lesz, akkor még nem akart politikus lenni.

♔bаtyu♔ 2014.07.15. 09:40:21

@873ujr3rk: Az a helyzet, hogy veletek ellentétben, akik szerint Szekeres, Farkasházy és tsai értelmiség, jobboldalon Simicskáékat és hasonlókat nem nevezzük értelmiségnek.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.07.15. 09:46:13

@lavór:

"Értelmiség", na ne viccoljunk már kérem szépen! Ráadásul az útvesztőben. Ha nem találnak ki, nem értelmiségről beszélünk, retardáltakról."

Rosszabbak, mint a patkány :D

A patkány simán kitalál bármilyen útvesztőből :D

♔bаtyu♔ 2014.07.15. 09:51:55

@polyvinyl: Én sem értem, hogy ezt a Sorosék által fizetett réteget miért nevezik értelmiségnek.

Titkosszolgálati tisztekből lett médiamunkások, MSZMP-s, SZDSZ-es pártfunkcikból lett "történészek", munkásőrparancsnokokból lett (ide köztudottan azok kerültek, akik még MSZMP hátszéllel sem akartak magasabb végzettséget elérni) "civil" társadalmi vezetők. Ezeket nem nagyon lehet nevezni értelmiségnek.

Kihúzza az ember alóluk a külföldi vagy párttámogatást és mehetnek lapátolni.

bölcsbagoly 2014.07.15. 09:56:06

@hanta boy: a legérdekesebb amikor egy cionista támadja és felügyelet alá helyezné a nemzetállamokat! Kettős mérce?

nu pagagyí 2014.07.15. 09:56:30

@♔bаtyu♔: Orbánék sikereiket a fosztogatásban érdekelt oligarcháknak és az önállóan boldogulni képtelen emberek hülyítésének köszönheti. Utóbbihoz asszisztál a kényelmes, versenymentes életre ácsingózó cinikus jobboldali értelmiség.

Sajnos, az évszázadokon keresztül szolgaságra szocializált nép nem tudott élni a rendszerváltáskor nyakába szakadt szabadsággal, polgárai nem becsülték meg azokat a jogokat, amik minden embert megilletnek. Nem becsülték meg az autonómiákat, nem alakult ki semmilyen civil kontroll. A politika lassan a nép nyakára nőtt, ellenőrizhetetlen lett és a bejelentkező gátlástalan hatalmi réteg, saját jóléte érdekében minden szabadságjogot felszámolt. Nemcsak az országon belül teremt szolgaságot, de hatalma tartósításához az ország szabadságát is kockára teszi egy despota hatalomhoz való törleszkedéssel.

♔bаtyu♔ 2014.07.15. 10:02:34

@nu pagagyí: Ne szórakozz már, elég rendesen benne vagyok a civil szférában és igen jól láttam, hogyan trancsírozták szét a ballibsik a civil kontrollt.

Azóta is röhögök amikor a ballibsi civil kontrollról beszél, mert tudom, hogy ezek nála kizárólag Sorosék, illetve általa pénzelt szervezetek.

Orbánék gazdaságpolitikája mint látod, élesen különbözik a csődbe ment ballibsitől. Orbánnak tanácsokat nem a Sorosék által pénzelt, általad értelmiségnek nevezett réteg ad.

bölcsbagoly 2014.07.15. 10:03:53

@ingyenebed: kedvenced viszont Berlinben meg Brüsszelben ágál a fidesz kormány s általában Mo ellen s nagy sikere van a hozzá hasonló körökben!

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2014.07.15. 10:04:07

@Alfőmérnök91: Platón buzi volt, tehát liberált. :-)
Egyébként nagy kár, hogy Az Állam című, mai viszonyainkra is érvényes munkáját nem tanítják kötelezően. Bizonyos okfejtéseit pedig egyenesen javallott lenne végrehajtani.

nu pagagyí 2014.07.15. 10:06:32

@♔bаtyu♔: Rátok ez vonatkozik: közpénz nélkül éhen döglenétek. Középszerű, valódi teljesítményre képtelen alakok vagytok, másokon élősködő társaság, ehhez az életmódhoz passzoló erőszakossággal.

Soros egyébként nem változott. Rendszerváltás előtt is a pártállam ellenzékét támogatta, most is.

bölcsbagoly 2014.07.15. 10:11:16

@873ujr3rk: kinek talicskáznak? mert sem jómagam, sem kollégáim, sem ismerőseim jórésze soha, semmit sem kapott belőle, pedig mind az értelmiségi kasztba tartoznak. Aki pénzért, anyagi haszonért "értelmiségi", az nem az. Mert az értelmiségi attól az, hogy értelmes és önálló gondolatai vannak mindenről amit ismer és tapasztal, ez pedig általában nem egy közkedvelt tulajdonság.

bölcsbagoly 2014.07.15. 10:12:18

@nu pagagyí: tükörbe néztél? mert ez pont rátok jellemző, már az átkosban is így volt.

bölcsbagoly 2014.07.15. 10:18:45

@nu pagagyí: mindig a magyarság ellenes libsiket támogatta! Miután kirúgták Prágából, ki is hozta Bp-re a fejtágitóját, amely százával- ezrével tenyészti ki a legvadabb idióta falvédőket,, jobboldalt támadókat, másságokat felkarolókat? Ők lennének a balliba értelmiség utánpótlása? Remélem elviszi őket az ördög a libsi Berlinbe.

Parasztlengő az imperialistáknak 2014.07.15. 10:18:59

Ezeknél az okosoknál külföldi civil baksis nélkül egyből kitör a szARMAGEDDON.

Nincs rájuk szükség.

Parasztlengő az imperialistáknak 2014.07.15. 10:20:35

@nu pagagyí: Soros pont leszarja az oldalakat, azt támogatja aki elad neki mindent szarér hugyér.

Lehet maharadzsa is.

♔bаtyu♔ 2014.07.15. 10:20:58

@nu pagagyí: Soros 20 éve ugyanazokat támogatja.

Ismétlem, nincs ellene kifogásom, a baloldali "értelmiség" ugyanis ettől is olyan amilyen. Itt nem ösztöndíjasokról van szó, hanem 50-60 éves változni képtelen megélhetésiek tömegéről, akik szerencsére 2010-ben kihullottak a centrumból és jelenleg a periférián vergődnek.

nu pagagyí 2014.07.15. 10:26:30

@♔bаtyu♔: Gondolom a közpénzből támogatott álcivil Békemenet tagjaként vagy a CÖF elnök által osztogatott "civil" pénzek haszonélvezőjeként nyilatkoztál most.
Civil szervezet az, aki nem függ anyagilag az államtól vagy csak mindenki által egyenlő feltételekkel elérhető nyilvános és ellenőrizhető állami pályázatokból (ilyen manapság nincs) részesedik.

nu pagagyí 2014.07.15. 10:40:44

@bölcsbagoly: Ha jól tudom, valami egyetem csekély minőséget produkáló fakultásán vegetálsz. Én több mint húsz éve saját cégemben dolgozok, saját munkámból élek és munkát adok 5-6 embernek. Próbáld ki egyszer Te is, hogy saját vagyonodat kockáztatod és csak akkor élsz meg, ha teljesítesz. Utána beszélgethetünk.

♔bаtyu♔ 2014.07.15. 10:40:57

@nu pagagyí: Ha így lenne, az összes ballibsi civil szervezetnek annyi lenne, így ne kívánd.

Én is benne vagyok egy (nem politikai) civil szervezetben és elmondanám, hogy országos szinten most nem nyertünk semmit, helyi szinten a szokásos 100.000 ft-ot, ami lényegében nulla. Persze országosan sem szoktunk kapni nagy összegeket, max. 300.000 Ft. A taglétszám 200.00 az aktív tagok olyan 50 körül, tehát valójában nem sokat számít, hogy nyerünk e vagy sem, nálunk ez nem is központi kérdés.

A ballibsik idejében amúgy egy fityinget nem kaptunk sem országosan, sem helyben, mert jobboldaliként voltunk nálunk elkönyvelve.

♔bаtyu♔ 2014.07.15. 10:42:01

(taglétszm 200, nem pedig 200.00)

nu pagagyí 2014.07.15. 10:46:35

@♔bаtyu♔: Mégis melyik Fidesz által gesztorált polgári körről van szó?

nu pagagyí 2014.07.15. 10:50:32

@♔bаtyu♔: Amúgy én liberálisnak gondolom magam, de nem ismerek semmiféle "ballibsi" civil szervezetet. Egy szervezet vagy civil vagy nem. A civil arról ismerszik meg, hogy önálló véleménye, értékrendje van és ragaszkodik a jogaihoz.

Lexa56 2014.07.15. 10:53:26

Maradjunk abban, hogy a baloldali értelmiség felfuvalkodott a jobboldali meg gerinctelen, úgyhogy túl sokat nem mondhatnak egymásnak vagy egymás ellen. Ez az ország ennyit tud produkálni és ennyit is érdemel. A nem értelmiség "elit" és politikus réteg minősége sem jobb semmivel, úgyhogy nagyjából mindegy, hogy az értelmiségi réteg teszi tönkre az országot vagy a "profi" hatalomtechnikusok.

bölcsbagoly 2014.07.15. 10:56:47

@nu pagagyí: okoska, nem fogok hasra esni a céged előtt, mert az sokféle lehet s nem okvetlenül értéket termelő.
Az ország első egyetemén ez követelmény.

bölcsbagoly 2014.07.15. 10:57:50

@nu pagagyí: aki felnőtt korára is liberális, az infantilis is egyben. részvétem...

Parasztlengő az imperialistáknak 2014.07.15. 11:00:13

@bölcsbagoly: A kommentablakban az összes bolsi kulákká változik, amikor csak akar.

bölcsbagoly 2014.07.15. 11:21:39

@nu pagagyí: a civilnek csak jogai vannak, kötelességei már nem? Jellemzően libsi gondolkodás.

nu pagagyí 2014.07.15. 11:26:11

@bölcsbagoly: Nem kell hasra esned, annyira nem dúskálunk a javakban, a lényeg, hogy nem élünk senkinek a nyakán, nem élősködünk, ellenben fizetjük az egyre szaporodó élősködők magánbuliját. Szerény eszközeinkkel eltartjuk például a Schmitt Pali szintű egyetemi doktorokat, akiknek a lojalitás az egyetlen tudománya és finanszírozzuk azt az állami siserehadat, akik már lassan semmilyen szolgáltatást nem nyújtanak, sőt már kérdezni sincs jogunk, mire kúrják el a pénzünket, mert még megsértődnek.

nu pagagyí 2014.07.15. 11:27:08

@bölcsbagoly: A civil önként vállalkozik valamire, nem kötelességből.

nu pagagyí 2014.07.15. 11:32:01

@Kón Bandit: A bolsik Ti vagytok. 44%-os támogatottsággal teljhatalmat gyakoroltok az országban. Úgy gondoljátok, az egész ország a tiétek, pedig nem. Ráadásul, Te valami félrevezetett lúzer lehetsz, aki önerőből semmire nem jutott, de most sem fogsz, mert most is kihasználnak.

Parasztlengő az imperialistáknak 2014.07.15. 11:34:31

@nu pagagyí: Ez áprilisban is meg májusban is bejött, ne hagyd abba.

Az volt a gond hogy nem mondtátok el elégszer.

bölcsbagoly 2014.07.15. 11:42:26

@nu pagagyí: egyetemi doktori cim már nem létezik, mellesleg sohasem volt valódi tudományos fokozat. Azt a szerepet töltötte be, amit az orvosok, állatorvosok, gyógyszerészek + jogászok neve előtti dr jelzés! tartalom nélkül. Érte sohasem járt semmilyen anyagi juttatás., ergo nem is keleltt eltartsátok őket. Pláne, hogy 1993-ban és előtte szerintem még csak kölyök lehettél.
Aha, de akkor a civilnek jogai sincsenek, kötelességek nélkül! Pl. nincs joga szelektiven pályáztatni, viszont kötelessége elszámolni a külföldi pénzekkel is, ha Mo-on használja fel azokat!

egyetmondok 2014.07.15. 12:26:03

Konrád György útja a Fideszhez: az államnak szellemi felügyelet alatt kell állnia....,az alkotmányosság, a joguralom Európában néhány ezer év alatt, de főként a keresztény/keresztény társadalomszervezési kísérlet szerint létrejött (fékes, ellensúlyos, egyensúlyos) intézményei helyett.
Mit lehet erre mondani ?

bölcsbagoly 2014.07.15. 12:45:04

@egyetmondok: hogy infantilis maradt vénségére is! de legalább rosszindulatú a hazájával s azzal a néppel szemben, amelytől mindent megkapott!

picur3ka 2014.07.15. 12:57:44

@J.László:

Olvastam erre egy másik leírást is:

"mentálisan elkonrádosodott hülye"

egyetmondok 2014.07.15. 12:57:56

@bölcsbagoly:
Én is pont ezt gondolom.
Aki azt képzeli, hogy bármi - bárki (nagyság) szellemi felügyelete az államhatalom felett - az alkotmányos fékek és ellensúlyok, egyensúlyok, épségben elválasztott állami hatalmi ágak, stb., tehát a joguralom helyett - üdvös lenne.
Ezt Európában tényleg lehet infantilizmusnak tartani.

Alfőmérnök91 2014.07.15. 13:25:30

@Mr Falafel: Én a korai dialógusokat jobban szeretem, néha még viccesek is.

közösperonos átszállás 2014.07.15. 13:44:21

@bölcsbagoly: Igen, hát pont így szokott kinézni, mikor valakinek értelmes és önálló gondolatai szoktak támadni. :-)

közösperonos átszállás 2014.07.15. 13:47:44

@bölcsbagoly: "viszont kötelessége elszámolni a külföldi pénzekkel is, ha Mo-on használja fel azokat! "

Pontosan. El kell számolnia azzal, mire költötte a pénzt -- az előtt, aki azt a pénzt adta. Látom, újat mondtam, Mr. Az Ország Legjobb Egyeteme. :-)

közösperonos átszállás 2014.07.15. 13:48:59

@egyetmondok: "tehát a joguralom helyett"

Ezt amúgy honnan veszitek?

(Súgok: például a sajtó is "felügyeli" a kormányt.)

egyetmondok 2014.07.15. 14:26:12

@közösperonos átszállás:
Ha Konrád a felügyeletet úgy érti, hogy "felügyelet", mint a sajtó "felügyelete" (alkotmányos,intézményes jogok nélküli, tényleg csak "felügyelet"), akkor természetesen Konrád nem a Fidesz felé való úton van, hanem attól pont elfele, és ez esetben tévedtem.
Ez esetben nem ártott volna, ha a felügyelet kifejezést ő maga is idézőjelesen használja, mint ahogyan Te, nagyon is helyesen.
(Ám ettől még én attól tartok, hogy a magyar baloldal igen szívesen ülne bele az alkotmányos intézményes fékektől, ellensúlyoktól súlyos mértékben megfosztott magyar állami hatalomba...)

bölcsbagoly 2014.07.15. 14:31:55

@közösperonos átszállás: no nem, ezen az alapon a terrorizmusért/kémkedésért kapott pénzekkel is csak a megbízó felé kellene elszámolni? Ügyes! na látod, ez is a libsi infantilizmus egyik megnyilvánulása!

közösperonos átszállás 2014.07.15. 15:09:30

@egyetmondok: "Ha Konrád a felügyeletet úgy érti, hogy "felügyelet", mint a sajtó "felügyelete" (alkotmányos,intézményes jogok nélküli, tényleg csak "felügyelet"), akkor természetesen Konrád nem a Fidesz felé való úton van, hanem attól pont elfele, és ez esetben tévedtem."

És akkor most itt álljunk meg egy pillanatra.

Van ugye egy könyvből idézett egy mondat. Egyetlen mondat. Hogy mit ért rajta a szerző, arról bevallottan (most írtad) fingunk sincs. Ehhez képest ihletett egy hosszadalmas blogbejegyzést, egy rakat hozzászólást (mellesleg a másodikban szerény személyem jegyezte meg, hogy ugye egy rövidke kis kontextust, esetleg, ha nem túl nagy kérés), hogy hát Konrád márpedig mit képzel.

Mit képzel? Megegyeztünk benne, hogy nem tudjuk. Jaaa, hogy el tudjuk képzelni? Meg hogy hát ha nem így gondolja, akkor miért nem tette idézőjelbe (lehet, hogy egy egész bekezdésben magyarázza utána, azér').

Ha már rájöttél, hogy lufi, minek fújod tovább?

közösperonos átszállás 2014.07.15. 15:12:18

@bölcsbagoly: " no nem, ezen az alapon a terrorizmusért/kémkedésért kapott pénzekkel is csak a megbízó felé kellene elszámolni?"

És hát, látod, valóban. Amíg a hatályos törvényeket betartják (terrorizmus ugye kilőve, meg nem nyeljük le az ÁFÁ-t), addig a magyar állam bácsinak semmi köze hozzá, kinek mit fizetett a norvég állam. Pont annyira nincs hozzá köze, mint a te zsebed tartalmához; és hát, látod, ugyanúgy nem vehetsz a saját pénzedből atombombát, mint a norvég államéból.

egyetmondok 2014.07.15. 15:27:25

@közösperonos átszállás:
Nem hinném, hogy ez lufi. Rajcsányi is eljut a lényegig:
" A lényeg a helyes egyensúly: ahogy veszélyes egy teljesen szétesett kormányzás, ugyanúgy veszélyes a bármely – igen – féket és ellensúlyt kiiktató, központosító, ad hoc jellegű döntéseken és azok visszacsatolás nélküli, rapid végrehajtásán alapuló rendszer is. " ---,

s ha Konrád egy mondata ad okot erről beszélni, akkor úgy is jó.
Ne feledjük, hogy a Fidesz mögött állóknak egyáltalán semmi kifogása nincsen az állam értelmiség általi szellemi felügyelet alá helyezésének, sőt ezt tartják kívánatosnak. S végül is nem más áll a magyar jobboldal kultúrharca mögött sem, mint az, hogy milyen szellem felügyelje az államot.

bölcsbagoly 2014.07.15. 15:39:42

@közösperonos átszállás: de bizony van! Egy ország sem tűri el, hogy idegen pénzeket átláthatatlanul használhassanak fel az ország területén!
E Amúgy, ha tisztességesek a szándékok, akkor miért kellene titkolózni s tiltakozni az ellenőrzés ellen? Ha nem loptam, bármelyik zsebebet megnézheti az illetékes! Márpedig a KEHi az illetékesek közé tartozik.

Alkibiadesz 2014.07.15. 20:07:05

"senki ne higgye el azt magáról, hogy a társadalom fölé emelkedve, felelősség és elszámoltathatóság nélkül irányt szabhat a nemzet egészének. Különösen, ha az intellektuális elefántcsonttornyok és légvárak építése során egyre inkább elszakadt már a társadalom valóságától."

Ez így nagyon szép lenne, csak akkor arról is beszéljünk, hogy mi is a társadalmi valóság.
Az ugye csak úgy van önmagában és megnyilvánul mégpedig torzítatlanul.
A különféle hatalmi központok valóságértelmező erőfeszítéseinek pedig semmilyen befolyásuk nincs arra, hogy az egyszeri állampolgár miként gondolja el a saját társadalmi valóságát.

Azt színlelni, hogy a véleményterrorok maguktól dőlnek meg, nem pedig egy erősebb véleményterror dönti meg őket olyan tett, ami maga is része a véleményterrornak.
süti beállítások módosítása