Kell nekik egy apu − Kádár és mi II.
2014. július 03. írta: Lakner Dávid

Kell nekik egy apu − Kádár és mi II.

kadar_janos_3.jpg

Én nem azt mondom, kedvesem, hogy amíg az apjuk vigyázott ezekre az átkozottakra, jobb volt nekik, dehogy. Tudod jól, hogy eszem ágában sincs védeni egy ilyen erőszakos embert. Csak hát…

Csak hát mégis az van, hogy amióta elment, nincs, aki ezekre figyeljen. Csavarognak mindenfelé, nincs egy perc nyugtuk sem. Ne félj, ki is használják rendesen, hogy már nem kell elszámolniuk minden percükkel az öregnek! A nevelőik meg? Azok aztán nem lesznek képesek soha megfegyelmezni őket, én mondom. Nem is csoda, hogy sodródnak egyiktől a másikig – hát ha egyszer egyik sincs tisztában vele, miként kell bánni egy kamasszal?

Nem azt mondom, nem kell minden percben fegyelmezni őket. Talán túlzás is volt, amit az apjuk csinált. De időnként tényleg szükség volt rá, hogy elcsattanjon egy-két pofon. Atyai nyakleves, na. Persze, most jönnek ezzel, hogy a gyereket nem szabad bántani, meg hogy nekik is vannak jogaik. Édes istenem, hát ha egyszer másra nem hallgatnak! Esküszöm, ezek pofonért koldultak, tudták maguk is, hogy időnként erre van szükségük. Máskülönben teljesen elszemtelenedtek, visszafeleseltek, lógtak egész nap.

Jó, hát már nem voltak olyan fiatalok, az igaz. De ez nem változtat azon: fogalmuk sem volt róla, mi a jó számukra, merre érdemes elindulniuk! Ilyenkor terelni kell őket. Kell nekik egy kéz, amelyik helyes irányt mutat. És nem az apjuk erre a legalkalmasabb?

Persze, most századszorra is elismétled, hogy nem az igazi apjukról van szó, hogy az öreg csak megsajnálta ezt az asszonyt és elvette őt, hogy segítsen nevelgetni a kis taknyosokat. De hát mások is erre biztatták, könyörgöm! Mi lett volna ezekből az átkozottakból nélküle? Hol tartanának ma?

Igen, az apjuk sem volt ott velük mindenhol. De hogy ki is használták ezt! Egy percre nem figyelt oda, már valami hülyeségen ügyködtek. Csak azért is, hogy az öreggel szemben lázadozzanak! Tudták ők is, hogy mindig ott van velük az apjuk, csak időnként itt nincs, és akkor lehet máris önállóskodni. Meg persze edzésen sem volt ott velük, s a különórákon sem. Rendben, az igaz, hogy a magántanár más volt, mint az atyjuk. Utóbbi szigorú, de igazságos, előbbi már kevésbé… De ha az öreg tudott volna arról, miként akarják ezek megnevelni a kölykeit, hát biztos nem hagyja annyiban! Tudta, hogy erős kéz kell, de azt is, hogy nem szabad túlzásba vinni a nevelést.

De akkor volt tető a fejük felett. Az ő kenyerét ették. Persze, este nyolc után nem kóricálhattak az utcákon. Nem mehettek oda, ahova éppen kedvük szottyant. De miért is lett volna jó, ha megtehetik? Sosem voltak tisztában azzal, merre érdemes indulniuk, hol találhatják meg valóban a számításukat.

Ez az ember volt nekik az istenük. Komolyan, tisztelték is. Mit tanultak volna abból, ha szabadjára engedi őket? Megmondom én neked: hogy Isten nem szereti őket. Jobb lett volna így? Jobb ma nekik?

Kihasználják rendesen, hogy már nincs, aki figyeljen rájuk. De meddig tarthat ez így? Nagykamaszok még vagy már látszólag felnőttek, nem mindegy is? Belül ugyanolyan gyermekek maradtak. Rohangálnak fel-alá, helytelen döntéseket hoznak, rossz társaságba keverednek. Pedig már a legelején lehet tudni mindig, hogy nem lesz jó vége a dolognak. Aztán majd csak lesz egy főnökük, aki úgysem fogja hagyni, hogy munka közben lébecoljanak. De megmaradnak mégis mellette, ne félj, mert tudják majd, hogy az életben szükség van állandó pontokra. Mert majd ők jobban tudják, hogyan kell elvégezni a feladatot, nem? Hogy mitől mennek rendben a dolgok? Ne félj, tudni fogják ők is, hogy van alkalmasabb ember erre.

Nem kell mindig mindent kritizálni. Nem kell folyton önállóskodni. Nem kell úgy tenni, mintha mindig mindent jobban tudnának.

Majd megérted te is.

*

A szerző a VS.hu munkatársa. Fotó: Fortepan.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr126470309

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kell nekik egy apu − Kádár és mi II. 2014.07.03. 13:39:02

Ez az ember volt nekik az istenük. Komolyan, tisztelték is. Mit tanultak volna abból, ha szabadjára engedi őket?

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyóni Gábor 2014.07.03. 13:39:42

Mi ez a förmedvény?

Még az előző Kádáros cikkben volt egy fontos komment, ami megkülönböztette egymástól a "parasztokat" és a "cselédeket". S valóban, a "cselédek" a kb. 3 millió agrárproletár, akikről a népi írók legjobbjai, Illyés, Kovács Imre írtak, és akiket a kommunisták felemeltek, kiemeltek a szarból, ők lettek a Kádár-rendszer nyertesei és a mai napig ők imádják Kádárt. Akiknek a szülei még valami cselédnyomortelepen éltek, de ők már lakást kaptak, akiknek nagy dolog volt a Trabi és a balatoni nyaralás.

Gyóni Gábor 2014.07.03. 13:44:19

De éppen a cseléd-agrárproletár réteg volt etnikailag a leginkább a magyar.
Magyarországon nemcsak a polgárság, az elit, de a parasztság jelentős része se volt magyar származású. Bácskában, Temesben, Bánátban, Baranyában, Tolnában a gazdag parasztok jelentős része sváb volt.
Persze volt magyar "parasztpolgárság" is, a Nyugat-Dunántúlon, az egykori kiváltságos területeken, az Alföldön, de a MAGYAR NÉP legnagyobb része cseléd-agrárproletár volt még 100 éve is.
ÉLJEN A MAGYAR NÉP!

gyalog.galopp 2014.07.03. 14:40:21

No, ezen mindenki azt ért , amit akar, hát én is !

Bell & Sebastian 2014.07.03. 14:43:05

Egy átlagos kommunistának nincs is több esze, mint egy hatodikosnak. (700.000)
Az ötödikeseknek sincs. (1.000.000)
Wings on the pigs (3.000.000)

Hát a többi? Hülyének tetették magukat, csak így.
Hát most? Így valahogy.

vizipipa 2014.07.03. 15:05:41

Olyan ez a Kádár mese mint hajdanán a sorkatonaság. Amikor aktuális volt, rengetegen menekültek előle, ha tudtak. Utólag már csak a nosztalgia volt, a csibészségre emlékezés.

Emberi kettős mérce.

Pelso.. 2014.07.03. 15:34:34

@Dózsa György: Abban az időben kapott valamit az a bizonyos 3 millió, most x éve pedig ócska ígéreteket csak.

valódi 2014.07.03. 17:30:55

@Dózsa György: Vigyázz ezzel a megállapítással: "akiket a kommunisták felemeltek, kiemeltek a szarból, ők lettek a Kádár-rendszer nyertesei és a mai napig ők imádják Kádárt." Ezek egyáltalán nem a parasztok voltak - sőt, ők álltak vele szembe legtovább, szerintem mindig is. A cselédek is sokkal inkább önálló gazdák szerettek volna lenni, mint kolhozisták... 1945 és 1962 között volt egy olyan időszak, amit nem nagyon emleget manapság senki - a nagybirtok szétbontásának kora. Miért is akarták józanabb eleink szétbontani a nagybirtokrendszert? Merthogy időszakosan sikerült is nekik, ami időszak a magyar parasztság, a Nemzet alapjának legnagyobb aranykora volt. Elképesztő társadalmi erők szabadultak fel, amíg a kommunisták kolhozával tönkre nem tették... abból a verésből a mai napig nem tápászkodott fel a magyar parasztság - immár csak keservesen döglődő maradéka, hála még ennek a tróger Fidesznek is! Úgy tűnik, a Fidesz újfeudalizmust épít a Mészáros Lőrincekkel, Zászlós Tiborokkal, Nyerges Zsoltokkal, egyéb csókosokkal (lásd Ángyán-jelentések), leendő agráripari "integrátorokkal"de hogy az nem lesz jövő, az biztos!
A valódi falu nem a mai falunak csúfolt lakó-, üdülő- vagy szegény-, sőt nyomortelep, hanem egy emberi közösség és természeti környezetének szerves biológiai egysége.
Hogy is mondja a politikai zsargon?
"Élelmiszer önrendelkezés"... Ez ugye azt jelenti, hogy egy emberi közösség a saját életterében, a saját földjén minden körülmények között, külső "inputok" (olaj, gép, vegyszer) nélkül képes a saját biológiai léte fenntartására?
Ezt tudta és tanította pl. Kishantos, amíg a Kádár-korszak nyilasai, a fideszesek el nem pusztították! Miért is?

Bell & Sebastian 2014.07.03. 18:00:24

Páran úgy vélik, hogy Kádár Rajkra gondolt elhíresült, utolsó beszédében. Halála jobban nyomasztotta lelkiismeretét, mint Nagy kivégzése. Ő sem volt moszkovita, a barátja volt, gyereke, László keresztapja és belügyminiszter, elítélése idején. Amikor az özvegy '74 -ben Kádárhoz fordult a egy 25. évfordulós emlékkönyv kiadásának tárgyában, azt Appel ugyan elutasította, de elhangzott a kijelentés:
- Itt még egy Rajk -per nem lesz!

Nem is lett, pedig az akkori ellenzéke egyik vezéralakja László volt.

Mi ebből a tanulság?

Kádár elméjében a kétféle leszámolás élesen kettévált, az egyik (koncepciós?) per mélyebb nyomot hagyott benne, mint a másik.

Ahogyan időben távolodunk, úgy válik egyre zavarosabbá a Rajk -per mögött megbúvó igazság (a legújabb verzió éppen Schmitt Mária történelmi kikacsintása), még abban sincsen egység, hogy nyugati, déli vagy keleti hálózat tagjaként ítélték el, vagy egyszerűen csak Péter Gábor unta meg a banánnal etetést, majom létére.

A perét összefoglaló, több nyelven kiadott Kék könyv szerkesztése körül is nagy a köd, mivel pontosan a későbbi Ötvenhat vezéralakjai exponálták ebben magukat.

Szóval, feltehetően, valószínűleg, talán, esetleg...
kém volt, csak az a kérdés, milyen? Vagy mégsem.

Egy biztos, meg kellett halnia, rituálisan megölték és vére visszahullott gyilkosaira. Nem volt jó ötlet, de kommunistáktól nem meglepő húzás.

Ha a saját anyjukat is, egyetlen, lyukas kétfilléresért.

tarackos 2014.07.03. 19:29:53

@Dózsa György: Mi? A cseléd/szolga/proli nagymuter. Az!

Amúgy a legjobb eddig. Nyilván nem sokan fogják érteni... (Aristo, itt kezdődik...Az írás.)
süti beállítások módosítása