Jaroslaw Gizinski: Komoly a lengyel válság, egy korszak véget érhet
2014. június 20. írta: Redakció

Jaroslaw Gizinski: Komoly a lengyel válság, egy korszak véget érhet

gizinski.jpg

Akár az ukránok melletti kiállás miatt bosszút állni akaró orosz titkosszolgálat is állhat – egyes varsói vélemények szerint – a lengyel kormányt megrázó botrány mögött – fejti ki a Mandinernek Jaroslaw Gizinski lengyel újságíró, a Heti Válasz publicistája, aki hozzáteszi: több furcsaság is van a botrány körül. Akár a Donald Tusk nevével fémjelzett korszak is véget érhet, ám a baloldal semmi jóra nem számíthat Lengyelországban.

„Hatalmas botrányt robbantott ki a Wprost hetilap Lengyelországban: a választások előtt a belügyminiszter gazdaságélénkítésre utasította a jegybankot, a jegybankelnök pedig a pénzügyminiszter leváltását kérte cserébe. A lengyel lapok szerint a botrány megkérdőjelezi a jegybankelnök függetlenségét, a lehallgatás maga pedig az állam biztonságát − írta az MTI. Volt-e a rendszerváltás óta, azon belül pedig a Tusk-kormány történetében ilyen horderejű botrány, mint ami most tört ki a Wprost című lapnak köszönhetően?

Volt néhány lehallgatási botrány, amelyek közül talán az úgynevezett Rywin-ügy volt a legkomolyabb 1992-ben, amely arról szólt, hogy bizonyos érdekcsoportok pénzért akarták megvásárolni a médiatörvény megváltoztatását. De olyan, amelynek következménye akár a kormány lemondása lehetett volna, még nem történt. (...)

Mi a legkisebb ár, amivel túlélheti a kormány? Egyes miniszterek menesztése, vagy ez nem elég?

Egy dolog az alkotmányellenes viselkedés, és más dolog a felvételek készítése és kiszivárogtatása. Tuskot teflon-politikusnak nevezik, annyi mindent megúszott már. Most azonban már nem olyan biztos a dolgában, ez érezhető volt a csütörtök reggeli sajtótájékoztatóján: össze-vissza beszélt, nem voltak meggyőző érvei. Az hiszem, az emberek belefáradtak az állandó botlásokba, így lehet, hogy a miniszterek lecserélése már nem segít. Annál is inkább így van ez, mert nemrég volt kormányátalakítás. Ráadásul más elemek sem kedveznek a kormánynak: például még mindig magas a munkanélküliség és növekszik az államadósság. Viszont egyre nagyobb a gazdasági növekedés, és Tuskék arra számítottak, hogy a választásokig érezhetően javulnak a piaci körülmények. Most viszont az embereknek inkább a kormányzási stílussal van bajuk.”

Szilvay Gergő interjúját híroldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr36388767

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bell & Sebastian 2014.06.20. 12:53:40

Nagyon édi sztori, elennyitányként először lecsuktak két, nemzeti-radikális pártvezetőt, akik Tusk lemondását követelték. Betuszkolták őket a zsuppkocsiba.

Az valahogy kimaradt, hogy akit nyomásra leváltottak, azt még alaposan le is zsidózta a jegybankelnök.

Az a jó a pluralista sajtóban, hogy színét-visszáját is el kell olvasni mindennek, mivel csak utána derül ki, hogy ezt csak szeretnék az oroszok nyakába varrni, de nem az ő tányérjukra való. Az eljövendő Kaczynskivel rosszabbul járnának.

Ennyit a lengyel szagértő válaszairól és magyar felkérdezője szagértő kérdéseiről. :)

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2014.06.20. 13:57:56

@Bell & Sebastian: Nem zsidózot a jegybankelnök, ellenőrizhető a nyilvános hangfelvételeken. Az egészet a Wall Street Journal hallucinálta, "hordót a zsidóknak" stílusban.

Bell & Sebastian 2014.06.20. 14:52:04

@ArmaGedeon: Belka úgy utalt a pénzügyminiszter zsidó származására, hogy félreérthetetlenül kifacsarta a nevét. Nem mintha az ING -s öltönyösmicivel mást kaptak volna. De maga ezt bizonyára jobban tudja. :)

Bell & Sebastian 2014.06.20. 14:59:37

Na. meg is van. Rothfeld-Rostowskinak nevezte és minő meglepetés, pontosan az.

yelita.pl/artykuly/art/rostowski

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2014.06.20. 15:05:08

@Bell & Sebastian: Épp ezt mondom, hogy NEM NEVEZTE Rothfeldnek a hangfelvételen, amit a TV-adók is lejátszottak. Valóban ez a neve, de ezt csak a Wall Street Journal szerkesztője "hallotta" így, Belka csak "Hrabia von Rostowski", vagyis Rostowski gróf néven nevezte a pénzügyminisztert, amivel gúnyolódott annak arisztokratikus stílusán. Mivel beszélgető- és ivópartnere, Sienkiewicz belügyminiszter ránézésre uis zsidó származású, furcsa lett volna, ha zsidózik. Egyébként ki tudja, milyen származású Belka...

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.06.20. 15:07:21

@ArmaGedeon:

"Egyébként ki tudja, milyen származású Belka"

A neve alapján kozák:-D

Bell & Sebastian 2014.06.20. 15:17:55

@ArmaGedeon: És az elhangzott, hogy "Lengyelország már csak papíron létezik!"? Ha már ennyire belelendültünk...

Bell & Sebastian 2014.06.20. 15:20:01

@ArmaGedeon: Nahát, ott is lehetett bárki geróf - jó pízé?

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2014.06.20. 15:25:23

Minden vissza, megnéztem még egyszer, most már a komplett beszélgetés átirata is publikálva van,. ebben valóban úgy szerepel Belkától, hogy "von Rothfeld-Rostowski gróf"

www.polskatimes.pl/artykul/3474495,tasmy-wprost-rozmowa-sienkiewicza-belki-i-cytryckiego-stenogram-nagranie-cytaty,id,t.html?cookie=1

"A wtedy trzeba serdecznie ze wszystkimi, jakby to powiedzieć, możliwymi tymi różnymi lansadami podziękować hrabiemu von Rothfeld-Rostowskiemu i powołać technicznego niepolitycznego ministra finansów, który znajdzie w banku centralnym pełne wsparcie.

De ez nem igazán zsidózás, köztudott, hogy ez a neve az illetőnek, persze hivatalosan többnyire a Rothfeld nélkül használja.

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2014.06.20. 15:28:33

@Bell & Sebastian: Nem igazán így. Az hangzik el, hogy a lengyel állam elvileg létezik, gyakorlatilag nem létezik. De olyan szövegösszefüggsében, hogy az állami szervek nem működnek együtt eléggé, nincs köztük csapatmunka, ahogy nyugaton. Szóval ez kiragadva rémisztő hazaárulásnak tűnik, de a környezetével együtt már nem.

Bell & Sebastian 2014.06.20. 15:38:29

@ArmaGedeon: Ezzel most sok embert megmentett a nyugati média hazugságainak következményétől, az elkárhozástól. Maradjunk az Örök Világosságban, nincsen itt semmiféle botrány. Este Hazzardban, a polyákoknál, egy kis évődés baráti hátba szurkálással, előfordul ilyesmi Orange megyében is. Itt legfeljebb megírják és minden marad a régiben.

Bell & Sebastian 2014.06.20. 15:41:32

@ArmaGedeon: Akkor meg csak zsidózott, de másképp. :D

jm padilla · http://gozdom.blogspot.com 2014.06.20. 22:15:59

a lengyelek is elmehetnek a picsába a nagy oroszellenességükkel. persze érthetőbb, mint a mandiner szerkesztőké, de akkor is. gyima úgy szopatja őket ahogy akarja. ezek is elköcsögösödtek. a tusk féle szolid konzervativizmus még a madridi buzinegyednél is gyomorforgatóbb.

Alfőmérnök91 2014.06.21. 20:33:33

@jm padilla: Azért szerintem valahol te is érzed, hogy mekkora gigamegalol, hogy te nem vagy jósdás.
Te magad mondtad, hogy a titokjósdán voltak, akik buzdították gloire-t, hogy jelentsen föl (nyilván azzal a céllal, hogy kibasszanak a valós személyemmel).
Na, ki vele, kik voltak azok?
Mi akadályoz meg benne, hogy nyilvánosságra hozd?
Csak nem az, hogy mégis jósdás vagy, és ha nyilvánosságra hozol titkos információkat, akkor áruló lesz belőled?

Robinzon Kurzor 2014.06.23. 15:03:19

A mi fejlemények ("Orbán leszopta Putyint", a Hernádi elleni büntetőeljárásban a MOL jogi igazgatójának felesége volt az ügyész, és még csak délután 3 óra van) fényében érdemes még elolvasni ezt az interjút?

Vagy így lesz érdekes igazán?

Bloodscalp 2014.06.23. 20:59:47

@Robinzon Kurzor: egy ukrán kurvába fogadok hogy nem merik updatelni a fasszopó főnökűkről a hírt, pedig a lengyelek csak kimondták amit mindenki gondol.

Robinzon Kurzor 2014.06.24. 16:06:33

@Bloodscalp:

Az ukrán kurva jutalom, vagy büntetés? :D

Egyébként tudod, hogy ebben mi az igazán durva?

Hogy közvetve mit gondolnak rólunk, magyarokról.
Mert hogy Orbán leszopta Putyint, az tényleg tiszta sor, ezt mindenki tudja.
De ezek a magyarok (vagyis mi) ennek tudatában választották meg ismét.

Hogy Orbán jobb körökben le van írva, az egy dolog.
Magyarország is le van írva, hiszen ha ez jó nekünk, akkor mit izmozzon bárki?

Bloodscalp 2014.06.24. 20:44:52

@Robinzon Kurzor: szerencsére hogy nekünk ilyen szabad sajtónk van, hogy ezt mind megírta, és nem csak a baloldal halodó állápotáról ad naprakész információkat, és törödik a fasszopó miniszterelnökünkkel is és egyre bővülő sleppjével is.
süti beállítások módosítása