Örökül kaptuk a rombolás követ­kezményeit (Fernando Pessoa)
2014. június 09. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Örökül kaptuk a rombolás követ­kezményeit (Fernando Pessoa)

lisszabon.jpg

Amikor megszületett az a nemzedék, amelyhez én is tartozom, a világból már kiveszett az aggyal és szívvel is bíró lényeknek kijáró gyámolítás. Az előző nemzedékek romboló munkája oda vezetett, hogy a világ, amelybe beleszülettünk, ne adhasson többé biztonságot vallási téren, támaszt erkölcsi té­ren, nyugalmat politikai téren. Tökéletes metafizi­kus gyötrelembe, tökéletes erkölcsi gyötrelembe, tökéletes politikai nyughatatlanságba születtünk bele.

Az előttünk járó nemzedékek megrészegülve a külsődleges formáktól, az értelem és a tudomány vegytiszta módszereitől, lerombolták a keresztény hit alapjait, mert bibliakritikájuk, a szövegkritiká­ból kisarjadzó mitológia-kritika, az evangéliumo­kat és a zsidóság korábbi hierográfiáját mítoszok, legendák és puszta irodalom bizonytalan halmazá­nak minősítette, és tudományos kritikája lépésről-lépésre kimutatta az evangéliumok kezdetleges „tudományosságának tévedéseit, primitív naivitá­sait; és ezzel egyidőben a vita szabadsága, ami or­szág-világ elé tárt minden metafizikai problémát, közprédává tette a vallás kérdéseit, amennyiben közük volt a metafizikához.

Ezek a nemzedékek, megrészegülve egy bizonytalan valamitől, amit „pozitivizmusnak” neveztek, bírálták az egész er­kölcsöt, ízekre szedték az összes életelvet: a tudo­mányos elméletek ezen összecsapásában már csak a semmi bizonyossága maradt meg, s a kín, hogy ez a bizonyosság nem birtokolható.

Egy ilyen tár­sadalom, amelynek kulturális alapjait átjárta a fegyelmezetlenség, mindenképpen áldozatául kellett essen ennek a fegyelmezetlenségnek a politikában: így történhetett, hogy egy olyan világra eszmél­tünk, amely áhítozta a társadalmi újításokat, és boldogan kelt föl, hogy kiküzdjön magának egy olyan szabadságot, amelyről azt sem tudta, mit kezdhet vele, kiküzdjön magának egy olyan hala­dást, amit soha pontosan nem körvonalazott.

De apáink elhibázott kritikai szelleme, ha örö­kül is hagyta ránk, hogy ne legyünk keresztények, nem hagyta ránk örökül az e felett érzett elége­dettséget; ha ránk is hagyta a kétkedést a kikristá­lyosodott erkölcsi alapelvekben, nem hagyta ránk az érdektelenséget az erkölcs és az emberhez mél­tó életelvek iránt; ha bizonytalanságban hagyott is a politika kérdéseiben, nem hagyta közömbösnek a lelkünket e problémák megoldása iránt.

Apáink önelégülten romboltak, mert olyan korban éltek, amelyben a múlt bizonyosságának a visszfényei még mindent átjártak. Éppen azt rombolták le, ami erőt adott a társadalomnak, és tették ezt azért, hogy sajnálkozás nélkül rombolhassanak, ne érezzék, miképpen hull szilánkjaira az egész épít­mény. Mi örökül kaptuk a rombolást és a követ­kezményeit is.

A világ ma az ostobáké, érzéketleneké és nyüzsgőké. Az élethez és a diadalhoz való jogot manap­ság csaknem ugyanazokkal az eszközökkel lehet megszerezni, amelyekkel az ember bekerülhet a bolondokházába: a gondolkodásra való képtelen­séggel, amorális viselkedéssel, kóros élénkséggel.

*

(Fernando Pessoa: A kétségek könyve. Fotó: A felfedezők emlékműve, Lisszabon)

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr186282557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szindbad 2014.06.09. 08:57:42

"Az előző nemzedékek romboló munkája oda vezetett, hogy a világ, amelybe beleszülettünk, ne adhasson többé biztonságot vallási téren, támaszt erkölcsi té­ren, nyugalmat politikai téren."

Hát ja. És persze azok a hibásak, akik megkérdőjeleznek valamit. Nyilván megkérdőjelezni valami kizárólag romboló szándékkal lehet. Azokat kurva stabil erkölcsi támaszokat az ember azért kérdőjelezi meg, mert le akarja rombolni.

Faszomat a kibaszott konzervatívokba.

Pali papa és a negyven rab ló 2014.06.09. 09:00:46

Hasonló tárgyú írások a Vigíliában is vannak, értelmesebben, tartalmasabban megfogalmazva.
Node, az erkölcsöt a keresztény hithez kötni?
Államvallássá válva elvesztette erkölcsi készségeit, mert a hatalomgyakorlás eszközévé vált.

Urfang 2014.06.09. 12:30:05

Tipikus letűnt aranykor mítosz. Eleink idejében még nem voltak kétségek, nem voltak vétségek, az emberek egy szilárd tömbként hitték ugyanazt, boldog bizonyosságban élték életüket, az erkölcsük ragyogó volt, nem voltak ostobák, érzéketlenek, és nyüzsgők, mindenki pezsgő szellemű és empatikus volt, ráérősen és vidáman gondozták kertjeiket, a politika nem volt mocskos játék, a vezetők szelíden terelgették a népet a földi és égi paradicsom felé, nem kritizálták őseik nézeteit, mert tudták hogy egy tökéletességig kristályosodott rendszerbe születtek bele, ahol nekik már csak annyi dolguk van, hogy kérjenek egy kávét és egy krémest és lelkendezzenek a nyári égbolt ezerszínű kaleidoszkópjában.

Aztán jöttek a rombolók és az idill úgy fordult át szöges ellentétébe mint az ördöngös fényképezőgép negatívjának a színei. Az erkölcsből romlottság lett, a boldog bizonyosságból fogcsikorgató nihil, az ezerszínű égboltból sötét űr, a letűnt aranykorból elérkeztünk az utolsó idők végromlásába. Hajh, ha pár száz évvel korábban születtünk volna! Be jó is lett volna az! Olyan mint az álmaink egy éjféli pörkölt elfogyasztása után, csak az ébredés kínszenvedése nélkül.

Olyan szívesen elvinném egy időgéppel ezeket a mítoszgyártókat a letűnt aranykorukba. Az elképzelt idilljük helyett a régi idők csupasz valóságába. Attól tartok több hasonlóságot találhatnának a mával mint azt valaha gondolták. Megtalálnák még a letűnt aranykor után sóvárgó eleiket is, akik szintén pár száz évvel korábbra saccolták a mesés idillt és fulladoztak a jelenkoruk bűzös kloákájában.

Vagy előre az időben a 23. századba, megtekinteni az akkori moralista mesterek munkáit a boldog 21. századról, amikor még tiszta volt az erkölcs és az ember még tudta mit lát amikor felnéz az égre. Amikor még kulturáltak voltak a kommentek és sziporkázóan szellemesek, az interneten pedig hemzsegtek a szmájlik. Amikor már végleg nem bírjuk tovább cérnával a jelenkor fullasztó mocskát, akkor gondoljuk azt, hogy a jövő nemzedékeinek letűnt aranykorában élünk, hátha attól picit jobb lesz.

Alfőmérnök02 2014.06.09. 12:56:04

Nagyon nem vagyok tradicionalista, de ebbe az előadásba nem nagyon tudok belekötni:
www.youtube.com/watch?v=lk7KZWoESPw

Szúrófény 2014.06.09. 17:10:19

@Pali papa és a negyven rab ló: Szabó Dezső: az ifjúságról

Az ifjúság sohasem ad új történelmi gondolatokat. Az ifjúság mindig a már legnépszerűbbé beidegzett gondolatok, érzések megafonja.
Ha ezek a gondolatok és az érzések a múlt vagy a jelen érdekszövetségeinek vagy egy idegen hatalomnak ügyes és ravasz beidegzései: hogy a nemzet életösztönének elbódításával zsákmányukba kerítsék az országot: az ifjúság pusztító méreg és a jövőt megölő átok!…
Ha ezek a gondolatok és érzések a zsákmányszerzés és uralom vad ösztöneit szentesítik, az erőszak és a minden eszközzel célja felé csörtető ravaszság igézetét adják: az ifjúság aljas és a szétbomlás halálos mérgeit hordja magában.
Törvényszerűen mondhatjuk ki: hitvány idősebb nemzedékek mellett felnőtt ifjúság még hitványabb. Csak: ha az élet kényszerei az idősebb nemzedékekben már megindították az erkölcsi tisztulás, a közösséghez tartozás folyamatait: csak akkor lehetnek úrrá az ifjúságon az egészséges erkölcsi erők s a szolidaritás mély indításai.
Azoknak a szülőknek, akik talán csak közömbösek vagy óvatosan gyávák voltak magyarságukkal szemben: fiai már a magyarság tagadóivá, vagy pláne: idegen érdekek zsoldosaivá lesznek. Az ifjúság mohó érvényesülési vágya könnyen vetít igazoló világot a legaljasabb, a legbűnösebb tettekre is. Az önzés ebben a korban szervesebben sajgó, meggondolás nélkül féktelenebb, a felelősség érzete kisebb, az élettapasztalatok gátjai csekélyebbek.
Egy pillanatra sem kell elfelejteni: az ifjúság az összegzés: az idősebb nemzedék eredménye.
Forrás: Az egész látóhatár II. kötet 1084, 85, 87, oldal, lényeg kiemelve

Zsuzsanna Lévay 2014.06.09. 18:46:04

Menjetek az anyátokba a sok hülye szövegetekkel.

Jack Torrance 2014.06.10. 11:51:36

@Szindbad: a tudatlanság is adhat biztonságot

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.06.10. 12:30:01

@Jack Torrance:

Szerinted Pessoa tudatlan volt?:-) Vagy csak te vagy az és nem tudod ki volt Pessoa?

Jack Torrance 2014.06.10. 12:54:54

@bbjnick: nem volt tudatlan. Csak azt gondolta, másoknak jobb lenne a tudatlanság.

Jack Torrance 2014.06.10. 15:29:18

@Alfőmérnök02: imádom, pont a minap néztem újra

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.06.10. 23:50:56

@Szindbad:

Az Index és a történelem?:-]

Én azért előbb meghallgatnám azokat az anyákat is, akik abban az Otthonban megfordultak, azokat a szerzetesnővéreket, orvosokat is, akik ott szolgáltak, mi az ő verziójuk erről a hírről.

Alfőmérnök02 2014.06.11. 00:07:08

@bbjnick: Amit az index ír, az nem is lehet igaz, ha a katolikusokról cúúnákat írnak, az biztos hazugság?

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.06.11. 00:48:45

@Szindbad: @bbjnick: Lassítani kéne. Az emberi kultúrára leselkedő halálos veszély, hogy a 21. században mindenkinek mindenről fél perc alatt lehet véleménye. (Oké, ez is egy félperces vélemény, de jól hangzik. :))

Legalább írjátok már be a keresőbe, hogy dead babies ireland catholic home. Bbjnicknek ajánlom (persze Szindbádnak is) az amúgy libertárius, humanista (!) és talán ateista (?) Spiked magazin (a "Living Marxism" utóda) cikkét:

www.spiked-online.com/newsite/article/the-tuam-tank-another-myth-about-evil-ireland/15140#.U5eGESjm6JI

Lesz meglepetés.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.06.11. 00:59:20

@Alfőmérnök02:

Nem tudom, hogy igaz-e vagy sem, amit az Index ír, de az Index sem tudja:-) Átpörgettem, hogy mi jelent meg a sajtóban a témáról és mindenütt ugyanaz, s abból az ugyanabból mindenhol hiányozik az érintettek verziója.

Az ügy nem új, 1975-ös! Akkor úgy vélték az 1840-es éhínség idején meghalt csecsemők csontvázait találták meg. Most újra elővették a témát és egy tudós állítólagos véleményei szerint XX. századi csontvázakról van szó és egy 1925 és 1961 között működő, megesett anyák befogadását szolgáló, katolikus Otthonból származnak.

Az ilyen intézmények alapos dokumetációval rendelkeznek és 1961 sem volt olyan régen, hogy az ott megforduló anyák, szerzetesnővérek, orvosok ne volnának elérhetők. Ennek ellenére ezekről sehol egy betűt sem találok.

Alfőmérnök02 2014.06.11. 01:12:26

@bbjnick: Én nem jártam utána az esetnek, ha úgy van, ahogy írod, természetesen módszertani hiba, az ő véleményüket sem szabad figyelmen kívül hagyni.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.06.11. 01:32:57

@Holger Hartland:

Nincs meglepetés!:-) Nagyjából arról van szó, amiről ilyenkor lenni szokott:-(

Egy-két éve is volt egy efféle botrány, mindenütt pörgette a sajtó, itt valamelyik kommentsorban is téma volt (vissza lehet keresni): bejárta a világsajtót, hogy katolikus iskolákba járó fiúgyerekeket kasztráltak, mivel fölmerült homoszexualitásuk gyanúja.

Utánakerestem és a következőket találtam: egy holland szobrász "bemondásából" robbant ki az "ügy". A holland szobrász (elmondása szerint) az ötvenes években találkozott egy fiatalemberrel, aki elmesélte neki, hogy egy katolikus iskolába járt, ahol szexuálisan kapcsolatba próbált lépni fiatalabb iskolatársaival, ebből rendőrségi följelentés lett, bírósági eljárás és a bíróság elmegyógyintézeti kezelésre ítélte, aminek része volt a vegyi(!) kasztrálás (gyógyszeres kezelés). Amikor a szobrásztól a fiatalember személye és holléte iránt érdeklődtek, azt mondta, még az ötvenes években meghalt autóbalesetben. Ebből az esetből született a legenda, mely bejárta az egész világsajtót, hogyis a katolikus iskolákban kasztráltatták a homoszexuális-gyanús fiúgyerekeket...

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.06.11. 01:32:59

@bbjnick: "In a statement, the Bon Secours spokeswoman said the order would cooperate fully with any inquiry. But none of the sisters who worked at the home were alive, the statement said, and the order handed all records over to the county council when the home was closed in 1961."

www.nytimes.com/2014/06/10/world/europe/tuam-ireland-796-irish-children-died-historian-searches-for-burial-records.html?_r=0

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.06.11. 01:43:55

@Holger Hartland:

No, hát akkor lehet tudni, hol keressék a dokumetumokat, azok alapján utána lehet menni az ott megforduló anyáknak és egészségügyieknek.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.06.11. 02:03:36

@bbjnick: A dokumentumok megvannak. Maguk a nővérek dokumentálták a 796 halálesetet. A holttestek nincsenek meg.

A leírás alapján rossz idők voltak azok. Ismerünk ilyet a 100-150 évvel ezelőtti Magyarországról is, csak a kötelező iskolai anyag alapján: meghalató intézet, korán haló mosónők, torokgyík, angolkór, Árvácska, nemecsekernő.

Lehet, hogy rosszul bántak azokkal a gyerekekkel. Lehet, hogy akkor ez volt a norma. Lehet, hogy igyekeztek jól bánni, de ennyire tellett. Nem tudjuk. Nem tudom megszokni, hogy időben és térben távoli eseményekről sok embernek fél perc alatt véleménye van.

Szindbad 2014.06.11. 07:44:38

@Holger Hartland: "Nem túlzás azt mondani, hogy förtelmesen bántak a leányanyákkal és gyermekeikkel." mondta az ír miniszterelnök.

Igaz, vagy nem?

A leányanyákat a keresztény erkölcsiség nevében kitaszítja magából a társadalom, hogy aztán nyomorult körülmények között éljenek vagy haljanak. A történetből ennyi igen nagy valószínűséggel igaz.

És akkor most keseregjünk azon, hogy a keresztény erkölcsiség ma már nem az a stabil támasz, mint volt.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.06.11. 07:51:48

@Szindbad: Honnan tudjam, igaz-e? Azok sem tudják, akik ott vannak.

Szindbad 2014.06.11. 08:02:14

@Holger Hartland: "Az ír kormány statisztikái szerint az 1930-as és 1960-as évek közötti időszakban gyakran ötször nagyobb volt a gyermekhalandóság a házasságon kívül születettek körében, mint a törvényes frigyek szülötteinél."

marko11 2014.06.11. 10:56:47

Ennek a szép új világnak a szabadság a kulcsszava. Csak azt nem tudják a legtöbben, hogy az igazi szabadságot nem adományozzák, mert az benned van - ha van!
És tetszik, nem tetszik, rendszerfüggetlen fogalom. állapot.
De ez a szép új) világ "... ma az ostobáké, érzéketleneké és nyüzsgőké. Az élethez és a diadalhoz való jogot manap­ság csaknem ugyanazokkal az eszközökkel lehet megszerezni, amelyekkel az ember bekerülhet a bolondokházába: a gondolkodásra való képtelen­séggel, amorális viselkedéssel, kóros élénkséggel."

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.06.11. 20:56:39

@Szindbad:
Ez a "nem túlzás azt mondani, hogy förtelmesen bántak" tipikus politikusduma. Olyan, mint a "rosszabbul/jobban élünk, mint négy éve". Annyi értelme is van. Keresek egy olyan viszonyítási alapot, amely ellenőrizhetetlen és ahhoz hasonlítgatom a saját teljesítményem: nem tudok belőle rosszul kijönni.

Antonin Nalpas · http://youtu.be/EXy7lsGNZ5A 2014.06.11. 22:58:36

Elszavaltam néhány részletet Paul Claudel ( en.wikipedia.org/wiki/Paul_Claudel ) Délfordulójából, és nem győzöm mostanában eléggé megvetni ezt az aljas firkászt, aki jogtalanul bitorolja helyét. -- A lélek egész titkos irodalma ennek a szemérmetlen szemfényvesztőnek a majomkezeibe került.
Hiszen Paul Claudel lelke, akarom mondani tudat-méhe, nem megy olyan messzire, de mennyi lélek, akarom mondani mennyi levágott kar, akarom mondani mennyi ehhez vagy ahhoz tartozó tudat-horzsolás, amelyet a lélek tisztulás közben kiállt és elszenvedett, hurcoltatott meg, és lett felhígítva a valóságban a teljes tudomány és a tudat által átitatott tudattalan révén, amelyről megfeledkezett. Szánt szándékkal felejtette el ez a gonosz semmirekellő, az egyháznak ez a dögletes kis tacskója, aki a kutyáknak csontot se vet, de 200 milliót hoz Franciaországnak, amikor a dél-amerikaiakat megmérgezi a mit tudom én honnan származó sertésekkel.
süti beállítások módosítása