Földrengés vagy érdektelenség? – Mik a tanulságai az EP-választásnak?
2014. május 29. írta: Redakció

Földrengés vagy érdektelenség? – Mik a tanulságai az EP-választásnak?

ep_valasztas.jpg

Mennyire törtek át az EU-szkeptikusok? Bukott vagy erősödött az európai baloldal? Hol jeleznek földrengésszerű változásokat az eredmények? Mi a helyzet a francia szélsőjobbal, a brit EU-szkepticizmussal és az érdektelenséget mutató visegrádi országokkal? A vasárnapi EP-választás európai tanulságairól tartott kerekasztal-beszélgetést a Magyar Külügyi Intézet.

Igaz, hogy előretörtek az EU-szkeptikus vagy EU-ellenes erők, de azért nem olyan nagy mértékben, mint amitől oly sokan rettegtek: a 751 fős EP-ben mostantól mintegy 80-90 képviselőt lehet közéjük számítani. Kérdés, hogy a politikai szélek erősödése hogyan hat a középerőkre: az EP mérsékelt jobb- és baloldali pártjai kvázi nagykoalícióként az eddiginél erősebben is együttműködhetnek, és közöttük az EP liberális frakciója lehet a mérleg nyelve. Az EP-ben való frakcióalakításhoz hét országból összesen minimum 25 képviselőt kell összegyűjteni. Kérdés, hogy az EU-szkeptikusok vagy az egyes országok különböző radikális jobboldali erői mennyire tudnak majd összefogni – ha egyáltalán képesek lesznek rá, hiszen itt jelentős kompatibilitási problémák léteznek. Az EP-választás kapcsán vajon erősödött vagy gyengült az EU? Kétségtelen, hogy egyes európai nagyhatalmak – Franciaország és Nagy-Britannia – gyengültek, hiszen náluk radikális jobboldali vagy radikálisan EU-ellenes erők futottak be az első helyen. Hogyan alakulhat így az EU jövőbeli stratégiája? Lesz-e így több vagy mélyebb Európa? Lehet, hogy inkább a hatékonyabb kormányközi együttműködés, az állam- és kormányfőkből Európai Tanács szerepe erősödhet a jövőben, miközben egyszerre futhatnak majd integrációs (például pénzügyi) és dezintegrációs (Nagy-Britannia esete) folyamatok is.

Rajcsányi Gellért tudósítását híroldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr966229928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bell & Sebastian 2014.05.30. 01:29:23

Nem mindenkit érdekel a The Muppet Show amerikai változata, ez a tanulság.

zuuu 2014.05.30. 10:41:44

miért olyanok kommentálják az eredményeket tudományosan, akik leginkább könyvből ismerik a brüsszeli intézményeket?

Bell & Sebastian 2014.05.30. 11:03:21

@zuuu: Ott ül két rahedli bolsevik. Az egyik osztja a pénzt, a másik gyártja az ehhez szükséges ideológiát.

Innen lehet tippelni, hogy kik felelnek meg az elvárásoknak és kik nem, majd megkeresni a magyarázatát annak a paradoxonnak, miért csúszik el a pillanattal előbb az ideológia a helyéről pont akkor, amikor már majdnem elértük.

Darabra mérik ezeket is, mint a választási malacot, nem pedig súlyra.
süti beállítások módosítása