Mindent átsző a politika − Kivonuló középosztály XIX.
2014. május 21. írta: Redakció

Mindent átsző a politika − Kivonuló középosztály XIX.

politika2.jpg

PLT cikkére reflektáló, Mi lesz veled, fiatal középosztály? című cikkünk sok visszajelzést, nagy visszhangot kapott. Úgy döntöttünk: vitát, párbeszédet, beszélgetést indítunk a témáról egy cikksorozat formájában, amire elsősorban magukat megszólítottnak érző olvasóink cikkeit vártuk. Az eddig megjelent írásokat itt olvashatják.

Olvasónk, Mandryka írása.

*

Mindent átsző a politika

Nagyjából az 1980-as évek közepét írhattuk, nyár közepe lehetett, nagyanyám az udvaron varrt, én mellette álltam, megdöbbenve hallgatva a Sokol-rádióból áradó furcsa zajokat. Emberek ordítoztak összefüggéstelenül, egzaltáltan, kisgyerekként felfoghatatlan dolgokról és megélhetetlen érzelmi hőfokon. Tekintetem nagyanyámra tévedt, aki kérdő arckifejezésem látva azt mondta: „Biztos a mocskos ávósok vernek valakit!” Majd kisebb hatásszünetet tartva ismét rám emelte szemeit és azt mondta: „Egyet ígérj meg: politika közelébe nem mész!”

Közel harminc év telt el azóta, s bár intelme mindig füleimben cseng, egyet biztosan mondhatok: több mint húsz esztendős munkaviszonyom jelentős része a politika közelében telt. Hol elvett, hol adott, hol felemelt, hol letaszított, némelykor elgondolkodtatott, mostanában legtöbbször undorít; s leginkább ez utóbbi tulajdonsága miatt alapvetően megóv attól, hogy nagyanyám óvása dacára fejtől bokáig a politika uszályába kerüljek.

Nem akartam soha politikus lenni, azzal foglalkozni sem. Felkínálták a KISZ-titkárságot, bár tag sem voltam, de elhárítottam − jó ütemérzékkel. A helyettem megválasztott srác egyszer még megszervezte az Éretlenek megtekintését mozgalmi keretek között, aztán a szervezet kimúlt. Párttagsággal sosem agitáltak, de nem is léptem volna be. Nagyapám a háborút követően párttámogatással vármegyei elöljáró lett; erre, valamint családi múltjára hivatkozva megjárták a poklokat, nyilván ezért is óvtak a közélettől. Nem voltam hát párttag, de a főiskolán már ajánlócédulákat gyűjtöttem, jelenlétemmel tiltakoztam nagygyűléseken, s szereztem két olyan diplomát, amely ma idehaza jó eséllyel örök időkre a politika szolgálójává kényszerít. Így is lett, tizenöt esztendőnyi élményhalmaz gyűlt fel. Erre hivatkozva bátran mondhatom: aki ma idehaza azt meri állítani, hogy az élete, a munkája vagy az egzisztenciája független a politikától, az hazudik. Hol van a homo politicus középosztály? Hogyhogy hol? Mindenütt, mindenhol, mert a nap 24 órájában mindenki politizál vagy politikai alapú döntéseket hoz.

*

Ha multinál dolgoznék, látszólag független lennék, s nagyképűen úgy fogalmaznék „az én adómból lebzsel a fél ország˜, de a főnökeim a beruházási forrásokért csak elmennének a polgármesterhez, rosszabb napokon pedig csak én is ott hajlonganék valami pénzéhes, középkáder kabinetfőnök előtt, hogy megkapjuk az adókedvezményt vagy a zöld/barnamezős beruházást.

Hazai nagyvállalat tulajdonosa vagy vezetője lennék? Esélyem nincs a piacon, az erőforrásokat csak a versenytársaimtól tudom elszívni, erőforrás csak a költségvetésben van, ehhez politikai támogatás kell. Etetek, itatok, vadásztatok, buherálom a közbeszerzéseket, saját igényeim szerint faragom a jogszabályokat. Bejárok a Parlamentbe, rég elintéztem az állandó belépőt, ott kóválygok a folyosón az ülésterem mellett, el-elcsípve valakit, akivel el lehetne intéztetni, hogy a gyorsan gyarapodó, agresszíven terjeszkedő versenytárs kapjon egy kiadós NAV-ellenőrzést.

Kisvállalat, vállalkozó? A kispálya. Önkormányzati politikusokat vennék meg lángosért, hogy a bódémat ne bontsák el, hogy a cégem kapja a rostirón-beszerzést, ha olyan pinceszolit építenék, amelyet a létező összes jogszabály tiltana. Ha szükséges, nyilván ordítva hivatkoznék a munkahelyteremtésre, ezzel próbálván elintézni, hogy elengedjék/mérsékeljék amúgy teljesen egyértelműen szabályosan kivetett ilyen-olyan adómat.

Ügyvéd, jogtanácsos? A nagyok mindent elszívnak, nekem maradnának a zsíroskenyér-perek, s az állami-önkormányzati megbízások vagy a tisztes éhhalál. A non-profit szféra? A multik nem adnak egy fillért sem, mert központi utasítások mondják meg, mire költhetnek a társadalmi felelősségvállalás ürügyén. Marad tehát ismét az állam vagy az önkormányzat, ahol vízfejű államtitkárok vagy pókhasú polgármesterek előtt hajbókolnék, vagy épp a pályázatok kedvező elbírálása érdekében csúsztatnék borítékot.

Köztisztviselő, közalkalmazott, állami alkalmazott? Már a gondolataimat is cenzúráznám. Egy ideig még próbálkoznék segíteni az észrevételeimmel, aztán feladnám és menekülőre fognám, vagy belátnám, hogy az utasítások kritikátlan végrehajtása gyakorlatilag megment a gyomorfekélytől. Látom, hogy aki szakmai alapon próbál érvelni, azt úgy vágják ki, mint a macskát vérhasjárvány idején. Hiszen más szempont, mint a politikai, nem létezik − ha találok, azt is meg kell vizsgálni, hogy milyen politikai haszon születhet belőle. Magamban mosolyognék a politikusokon, nyilvánosan sosem merném. Egész életemben politizálnék, olyan ravasz lennék, mint Sztálin és Mata Hari törvénytelen gyermeke. Ha nem így lenne, ugrana a jubileumi jutalom, az előléptetés, bár az is igaz, hogy az esküszövegben mintha más lett volna írva.

*

S közben előttünk állnak a politikusok, akik garantáltan elveszik a kedvet attól, hogy valaha is valódi politikai pályára lépjek. Látom a kormányzatit, az országosan ismertet, aki emberileg akkora nulla, hogy képtelenség definiálni. Tudja, hogy a párton kívül nincs élet, ezért a konkurenciával igyekszik nem nyíltan konfrontálódni, csak finoman vagy fúráson keresztül; a frusztrációt pedig kisemberek életének tönkre tétele árán vezeti le. Egy titkárnő, egy sofőr, egy adminisztrátor kirúgása, megalázása a napi rutin része, ami jót tesz a férfiasságról ápolt tévképzeteknek is.

Ott vannak a frontvonalban harcoló önkormányzatiak, akik közé utolsó esélyként politikussá lett lecsúszott vállalkozók, a mindenhonnan eltanácsolt volt tanárok vagy köztisztviselők, a ZS-kategóriás színészek és a lánglelkű népboldogítók gyűlnek, a valódi közjó iránti maximális érzéketlenségben és az önérdek mindenek felettiségébe vetett hitben egyesülve. Barát, haver, volt iskolatárs mind az önkormányzatnak dolgozik, s hozza-viszi a leadót. Elvek, koncepciók, hosszú távú tervek, átgondolt szervezet- vagy településfejlesztés elképzelhetetlen, de ha valaki a mátrixba beletúr, halál fia!

Hol van a politizáló középosztály? Ott, ahol Te most ülsz, ahol én ülök. Mindent átsző a politika, egy párt helyett most kettőt (hármat, négyet) etetünk. A nagyobb baj az, hogy ennyi tapasztalattal akár tehetséges politikussá is lehetne nem egy, nem két nemzedéktársam, de nyilvánvalóan háromszor meggondolja, ilyenre adja-e a fejét. A pitiánerek, a zsebre dolgozók között elvész az államférfi, mert szavazógépekre, selyemmajmokra (copyright by Bayer Zsolt), verbális verőlegényekre van csak igény.

A mandineres cikksorozat 10. részében megszólaló László balról jobbra sodródott. Eszembe jutott Z., gimnáziumi mentorom, tanárom. A rendszerváltás idején baloldalon harcolt, fákat kötözött be a Föld napján, tele volt idealizmussal. Nem láttuk egymást közel húsz évig, majd beültünk egyet sörözni. 2010-ben Z, nemzeti rockot hallgatott, turul napokra járt, tán még íjászkodott is, de ami a leginkább megdöbbentett: tőle jobbra már csak a Führer állt. Kiábrándulva, elváltan, megcsalatva embertől és élettől, két gyerekkel, tanárként a kapaszkodót kereste, de nemigen találta.

Amíg minden így marad, semmi nem változik. Csak akkor lenne bármi másként, ha végre képesek lennénk magunkat, s a másikat nem a politika alanyaként definiálni. Már ha ezt a politika valaha is hagyja.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr76172973

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mindent átsző a politika − Kivonuló középosztály XIX. 2014.05.21. 12:26:01

Aki ma idehaza azt meri állítani, hogy az élete, a munkája vagy az egzisztenciája független a politikától, az hazudik. Olvasónk írása.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kandeláber 2014.05.21. 12:30:17

Nagyon szánalmasak ezek a firkálmányok.
A szerzőnek csak azt javasolhatom, mint múltkor az Ausztriában dolgozó derék fiatalnak: öntse le magát benzinnel, majd hanyagul gyújtson rá egy cigire, de ne fújja el a gyufát.
Esetleg sürgősen vándoroljon ki, vagy menjen el önkéntesként mondjuk Horvátországba, a kiöntött Száva mellé.

Haloperidol 2014.05.21. 12:49:21

@Kandeláber: Tenyleg eleg szanalmas az atlagember elete Magyarorszagon.
szerinted mi nem igaz abbol, amit irt? Konkretan.
Vagy szerinted minden igaz, es igy is van ez jol?

Mojzes Pál (törölt) · http://mpgondolatok.blogspot.hu/ 2014.05.21. 13:21:55

Eddig ez a legértelmesebb írás.

"de ha valaki a mátrixba beletúr, halál fia!"

hehe , respect ;)
amúgy hányinger , hogy már 30-32 éves emberkék is felvették az "ami állami arra való, hogy ellopjuk" mentalitást, ugye az "ifjú generáció" ... , már látják magukat amikor ők is milliókat lophatnak, mert most még csak százezreket, egy kis üzemanyag, egy kis leamortizált ez-az, de majd jönnek a nagyobb mutyik, a nyelv már elég fényes, szaros, ...

DonTintoretto 2014.05.21. 13:58:24

Az én Nagyanyám is ezt mondogatta. Persze, mert Nagyapámat először a nácik, majd a kommerek üldözték. Megjárta az Andrássy utat, persze nem korzózás céljából.

Aztán ennek ellenére, vagy pont ezért kicsit megmártóztam a politikában. Nem bántam meg, érdekes tapasztalat volt. Most már külföldön vagyok...

Kandeláber 2014.05.21. 14:14:47

@Haloperidol: Az ilyen siránkozó abortusztúlélő a szánalmas.
Az ilyen soha életében nem volt szerelmes, az ilyennek nincsenek barátai, az ilyen semminek nem tud örülni.
Erre céloztam.
Az életminőség más dolog, természetesen tisztában vagyok azzal, hogyan tengődünk itt a periférián.
@DonTintoretto: Csak haza ne gyere...
Éppen elegen vagyunk nélküled is itthon.

DonTintoretto 2014.05.21. 14:18:03

@Kandeláber: Pontosan, nem is szándékozom. Az ezen az oldalon is megjelenő színvonal miatt jobb Európa kultúráltabb vidékein élni.

Ha valaki azt hiszi, hogy csak a fizetés miatt érdemes elköltözni, az nagyon rossz nyomon van.

Kandeláber 2014.05.21. 14:27:23

@DonTintoretto: Pedig nálunk a többség a pénz miatt megy/menne el.
Itt a nyolc általánost végzett tróger is meg van győződve arról, hogy minimum egy millát kéne keresnie havonta.
Az ilyen egy civilizált országban is az marad, ami volt: egy primitív niemand.

Ruprecht. 2014.05.21. 15:41:49

Kezd már unalmassá válni ez a kutyakomédia.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.05.21. 16:37:24

A félszívű nerkutyában a nerenkívüliek a nerkutyát látják, a többi nerkutya pedig a félszívűt. Dönteni kéne, a poszt szerzőjének is.

___________________________ (törölt) 2014.05.21. 18:17:55

A szerzőnek:

önmagában véve szerinte nem volna baj, hogy mindent átsző a politika. Végül is mit nevezünk politikának? A történelem során sokmindent neveztek annak, a középkori királyok feladat például jóformán kimerült a hadakozásban, a 19. században a politika mint a közösségi játékszabályok meghozása volt értelmezhető, ma pedig lényegében a pénz és egyéb erőforrások elosztásáról szól. Lényegében közösségi, ha kissé csúnyább szót akarok hasznáni, akkor kollektivista módon.

Most nem akarok regényt írni, de rengeteg történelmi, kulturális, satöbbi feltétel miatt afféle amerikaias individualizmusra lehetőség nincsen. Belátható időn belül marad az a felfogás, hogy a pénz és egyéb erőforrások alapvetően a nemzetéi és elosztásuk politikai kérdés - tehát magyarán hogy jóformán senki sem él teljesen self made man módjára a piacról.

Ez még önmagában nem feltétlenül probléma. Ez működik akkor, ha sikerül egy nemzetnek megegyeznie az erőforrások általánosan elfogadott, praktikus, fenntartható (pl. gyermekszületések, nyugdíjrendszer...) és igazságosnak mondható (megérdemelt, érdemekkel arányos) elosztásáról.

Ezen a szinten vannak a kutya elásva. Lényegében arról van szó, hogy a ballib elit elosztási módjait a tisztességesebb baloldali emberek is elfogadhatatlannak tartján, a Fidesz elosztásának jelentős részét a jobboldali emberek is problémásnak tartják (ld. Kishantos-vita) és azt mondhatjuk, hogy még a tisztességes bal és jobboldali emberek sem tudnak elosztási kérdésekben megegyezni: a tisztességes baloldali többnyire a szegényeknek adna, és nem várna cserébe semmit, a tisztességes jobboldali viszont a szociális jogok és kötelességek valamilyen egyensúlyát szeretné megvalósítani (segélyért közmunka, gyerekek normális nevelése stb.).

És akkor erre rakódik az oldalaktól független sima korrupció, mert, ahogy a szerző is látja, a jegyző nem azért gyűjt kenőpénzt, mert MSZP-s, nem azért, mert Fideszes, hanem mert jegyző. És mert csak ilyen módon tud a családjának valami minimális biztonságot teremteni.

Nem lenne problémás a túlpolitizáltság, ha a politika nem lenne... ilyen. Ha lenne egy alapvető egyetértés az erőforrások elosztása körül, az működő, fenntartható és korrupciómentes lenne.

Ez az a terület, amire a kivonuló középosztály bevonulhatna. Ha abban egyetértene mindenki, hogy ma a politika elosztásról szól (nem is újraelosztásról: elosztásról egyszerűen), akkor a politikai elitekben csalódott művelt emberek megpróbálhatnának valamiféle elosztási alapelvek minimumának chartájában vagy mifenéjében megállapodni.

Bruteman 2014.05.21. 18:28:07

@Kandeláber: Hú de undorító vagy te, ember...

"az ilyen" "benzinnel", "abortusztúlélő" stb... Jézusom

nu pagagyí 2014.05.21. 18:43:09

Nihilista cikk. Se célja, se értelme nincs írója életének. Ajánlom ne másokhoz mérje magát, találja meg azt, amihez ért és csinálja. Nem a pénztől lesz valaki boldog, hanem attól, hogy másoknak is hasznos dolgokat csinál és akkor lesz a legboldogabb, ha új ötletei is vannak, amit meg tud valósítani.

Bruteman 2014.05.21. 19:02:54

@nu pagagyí: "Ajánlom ne másokhoz mérje magát, találja meg azt, amihez ért és csinálja. Nem a pénztől lesz valaki boldog, hanem attól, hogy másoknak is hasznos dolgokat csinál és akkor lesz a legboldogabb, ha új ötletei is vannak, amit meg tud valósítani. "

Én egy szót sem találtam a cikkben arról, hogy mivel foglalkozik a szerző. Az az érzésem, hogy pontosan azt csinálja, amit tanácsoltál neki.

A cikk hangvétele valóban kiábrándult - hidd el, nagyon sokan vannak, akik többé-kevésbé így éreznek a hazai politikával kapcsolatban. Mégis felkelnek minden reggel, és elmennek csinálni valamit, ami másoknak is hasznos - a leghasznosabb például politikusoknak. (Hiszen ettől van mit újraosztani, nem igaz?)

Szóval ahelyett, hogy a magas lóról értelmetlennek minősíted a szerző életét, esetleg ezen elgondolkodhatnál.

bigmax 2014.05.21. 19:17:44

@Bruteman: Igazad van abban amit felrósz nu_pagagynak de szerintem ő nem meri elfogadni ,hogy ilyenné tették ezt az országot a pénzért mindenre képes tehetségtelen "jó" magyar hazafik.25 év alatt egy értelmes embernek le kell vonnia a helyes következtetést ,hogy a magyar honfitársai többsége gátlástalan ,szemét ember,koruktól és végzettségüktől függetlenül.

Kandeláber 2014.05.21. 19:57:18

@nu pagagyí: Egyetértek.
Természetesen mindenki úgy gondolkodik, ahogy akar, de ez az írás egyszerűen tartalmatlan nyüszítés.
Felfoghatatlan számomra, hogy miért tartották közlésre érdemesnek.

legeslegujabbkor 2014.05.21. 20:00:43

@nu pagagyí: Azt írta le, hogy a különböző ötleteit különböző helyeken, különböző személyekkel együttműködve vagy személyektől függve, miért nem tudta megvalósítani.

Blogger Géza 2014.05.21. 20:48:12

@Haloperidol: Szerintem konkrétan semmi nem igaz ebből. Ócska klisék gyűjteménye. Aki azt hiszi, hogy egy vállalti vezető egész nap a parlament folyosóin lebzsel, és ott intézi el, ki kapjon NAV ellenőrzést, az túl sok hülye blogot és magyar újságot olvasott.

Az is baromság, hogy "hajlongani " kéne valami értelmes beruházás vagy annak támogatása miatt.

kunzoo 2014.05.21. 21:52:02

@Blogger Géza:
Ja persze Simicska, Csányi, Orbán papa, Gyurcsány úgy lettek nagyvállalkozók hogy nem a politikai kapcsolataikon múlt.

A vállalati vezető nem lebzsel a parlamentben, de a kijáró embere a pártközpontokban tutira. Valahonnan össze kell szedni a kampánypénzt és azt senki sem adja ingyen.

kunzoo 2014.05.21. 21:56:47

@Kandeláber:
Mindenki lesajnálja az egyszerű embereket, csak azt felejti el hogy nélkülük belefulladna a saját szarába meg a szemetébe. Olyan természetesnek tűnik hogy a kuka kiürül, lefolyik a szar a budiban, lekaszálták az árokpartot, felseperték a teret.....De "dögöljön meg a nyomorult melós, mér' nem diplomázott, akkor nem kellene csinálnia ezt" csak ezt valakinek mindenképpen el kell végeznie. Ezért semmi okod lenézni őket.

Bell & Sebastian 2014.05.22. 00:06:59

Így már sokan jártak, felmentek a hegyre és nem volt ott semmi. Amúgy pontos korkép / kórkép. Különösen azért, mert még szokni kell a gondolatot, hogy Lázár sem lesz mindig vice, esetleg előlép.

Mindig van lejjebb.

gyalog.galopp 2014.05.22. 07:17:43

Hát igen, szar dolog megszokni a versenyt. A versenyt a munkahelyért, a főnök , jegyző, tisztviselő kegyéért.
Ezeket egyelőre nyalizásnak, elvtelen szolgalelkűségnek., korrupciónak nevezzük, de miután kitanultuk a versenyszabályokat, mi is diplomatikus alkalmazkodásnak, lobbizásnak nevezzük, mert az sokkal elegánsabb, nem dehonesztáló ránk nézve, nem kell szégyenkeznünk miatta.

Kandeláber 2014.05.22. 08:03:20

@kunzoo: Szó sincs lenézésről.
Mindössze megjegyeztem,hogy nálunk mindenki fölülértékeli magát.

Szindbad 2014.05.22. 09:22:51

www.imd.org/uupload/IMD.WebSite/wcc/WCYResults/1/scoreboard_2014.pdf

Románia megelőz minket a versenyképességi listán.

8 helyet javított, mi 2-t rontottunk, a tudjukkiknek köszönhetően.

Kandeláber 2014.05.22. 10:09:30

@Szindbad: Mivel Románia IMF-vazallus, természetes hogy fölminősítik.

gyalog.galopp 2014.05.22. 10:12:13

minél öregebb a kurva, annál többet bevállal, hogy versenyben maradjon.:)

Jack Torrance 2014.05.22. 11:26:10

@Blogger Géza: mint egyszerű bérkommentelőnek, fogalmad sincs, milyen a vállalkozók helyzete, szóval kuss legyen.
süti beállítások módosítása