Nem itt történnek a dolgok − Kivonuló középosztály XV.
2014. május 16. írta: Redakció

Nem itt történnek a dolgok − Kivonuló középosztály XV.

globalizacio.jpg

PLT cikkére reflektáló, Mi lesz veled, fiatal középosztály? című cikkünk sok visszajelzést, nagy visszhangot kapott. Úgy döntöttünk: vitát, párbeszédet, beszélgetést indítunk a témáról egy cikksorozat formájában, amire elsősorban magukat megszólítottnak érző olvasóink írásait vártuk. Az eddig megjelent írásokat itt olvashatják.

Olvasónk, Rokker írása.

*

Nem itt történnek a dolgok 

Servus − ahogy mifelénk mondják. Néhány ok, amiért családos, harmincas értelmiségiként kivonultam az országból:

Uram-bátyám világ

Ehhez nem kell túl sokat hozzáfűzni. Magyarország legnagyobb hibája, ami ellen a jelenlegi vezetése nemhogy nem tesz, de még rá is erősít a hihetetlen méretű hatalomkoncentrációval és az egyénekre szabott törvényekkel.

Törzsi háborúk

Ebben az országban mindenki ki akar csinálni mindenkit. Ha sehová sem akarsz tartozni, automatikusan besorolnak az ellenségeik közé.

Taplóság

Legyek megtisztelve, ha a jegypénztárban, boltban, hivatalban kiszolgálnak.

Jogbiztonság hiánya

Hogyan lehet bármibe belekezdeni egy olyan országban, ahol egyik napról a másikra teljesen megváltozhat a törvényi környezet, vagy ahol az ember nem lehet biztos benne, hogy amit ma létrehoz/megvásárol, az még holnap is az övé lesz, és nem teszi rá a kezét az államot elfoglaló hálózat?

Működésképtelen állam

Rengeteg időt el lehet cseszni azzal, hogy az ember egy-egy okmány beszerzéséért ilyen-olyan hivatalba rohangál, és vár, ahelyett, hogy addig is hasznosan töltené az idejét. Magyarország a hivatali gizikék, közjegyzők, semmirekellő jogászok birodalma. Miközben hihetetlen pénzeket fizetünk, hogy az állami ellátórendszereket fenntartsuk, a kórházakban nincs gyógyszer, az iskolákban nincs fénymásoló-papír, az utcákon nincsenek rendőrök, a bíróságok képtelenek ítéletet hozni, és a közmunkások valószínűleg mindig az ország másik felében szedik a szemetet.

Ország az Unió szélén

Magyarország nem az a hely, ahol a dolgok történnek. Nem itt alakítják a világtörténelmet, nem itt tervezik a jövő autóit, nem innen indulnak világhódító turnékra a zenészek, stb. Összeszerelő üzem vagyunk, lejárt szavatosságú termékeket toldozgatunk-foldozgatunk a nyugati fizetések töredékéért.

Sötét jövő

Az új választási rendszerrel a kormány gyakorlatilag az utolsó esélyét is megszüntette annak, hogy itt valaha is békés úton változások történjenek – nem mintha az ellenzék és a társadalom nagyobbik, rövidlátó részének ez ellenére lenne. A lassan balkáni szintre süllyedő országból aki még teheti, el fog menekülni. A jövő generációi számára viszont hatalmas kihívás lesz a szétvert, átpolitizált oktatás miatt eladhatatlan tudásukból magukat, családjukat, az egyre növekvő számú inaktívakat és, leginkább, az országot megszálló politikai-gazdasági maffiát eltartani. Ki akarja, hogy egy ilyen helyen nőjön fel a gyereke?

És amiért nem vonultam ki a közéletből:

Magyar vagyok

Nincs mit magyarázni rajta.

Idealista vagyok

Ha lehetetlennek tűnik is, de megpróbálok befolyással lenni a történésekre. Osztom az észt mindenfelé.

Nem félek

Osztom az észt – nem csak álnéven. Ha nagyon akarnának, biztos ki tudnának készíteni, de egyrészt kis hal vagyok a tengerben, másrészt mindenhova a Kedves Vezetőnek sem ér el a keze. Én viszont bárhol a világon találok munkát, és bárhonnan hozzá tudok szólni az ország életéhez, ahol van internet.

Szeretnék egyszer hazatérni

Sajnos, ahogy a dolgok kinéznek, ez legfeljebb kényszerből fog megtörténni.

Üdvözlettel,

(a néhanapján a Mandineren is kommentelő)
Rokker

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr26169889

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nem itt történnek a dolgok − Kivonuló középosztály XV. 2014.05.16. 15:52:01

Összeszerelő üzem vagyunk, lejárt szavatosságú termékeket toldozgatunk-foldozgatunk a nyugati fizetések töredékéért. Olvasónk cikke.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jm padilla · http://gozdom.blogspot.com 2014.05.16. 16:10:07

elmegy a proli pénzt keresni, és megindokolja valami mással.

Bell & Sebastian 2014.05.16. 16:10:07

Kemény vagy, Rokker, de igazságtalan. Ha te azt jól látnád, mitől működik a választott lakóhelyed -mert hazád az nem lesz- úgy hánynál, mint a murányi kutya a lakodalomban. De az vitán felül áll, hogy mértéket tartanak a kifosztásban, hagyják élni a népet is, nem feltétlenül az elit kielégíthetetlen éhségéhez és arroganciájához vannak összebarkácsolva a törvények, amit betartatnak.

Hogy kik hagynak élni tégedet ott, itt meg nem?

Elmondom, de elmagyarázni nem fogom, mert végső soron Amerika. Ha most nem is érted, egyszer majd megvilágosodsz, újratervezed a múltad, amely nem ereszt.

Ez persze nem menti fel a hintapolitikusainkat szarvashibáik alól, de azért szólok, hová menj reklamálni, ha esetleg vackorba harapnál másodszor is.

Gördüljetek, kövek!

Szindbad 2014.05.16. 16:21:40

@Bell & Sebastian: "Elmondom, de elmagyarázni nem fogom, mert végső soron Amerika."

Baromság. Tulajdonképpen már emiatt az elterjedt felfogás miatt érdemes elhagyni az országot. Fogjuk már az USAra, hogy Szlovákia állva hagy minket. :-(

wantaan 2014.05.16. 16:31:15

teljes mértékben igaz amit írt Rokker.
Többször voltam Skandináviában, s mindig rácsodálkoztam a szervezettségre az általunk ismeretlen hazaszeretetükre és tisztességükre.
Mi csak ugatjuk a hazaszeretetet hozzájuk képest. Mi magyarok csak haszonból, pénzért, földért, hatalomért, trafikért ..... szeretjük a hazát.
pl. Egy erdőség közepén volt vendéglátónk hétvégi háza , kis tisztással, szaunával és bio WC-vel.
A tisztás egy nyíres, égeres, fenyőfás elegy erdőben volt. A tisztás közepére a tulaj ültetett egy kis nyírfát. S azt látom ,hogy a csemete fán egy kis cédula. Feliratozva.
S kiderült ,hogy az illető úgy vásárolta a közeli városban a facsemetét.
No ha majd a magyar "pogár" nép-nemzeti keresztény kommunista .... stb, stb is úgy veszi saját pénzén pl. a facsemetét akkor térjünk vissza a hazaszeretet milyenségére.

Bell & Sebastian 2014.05.16. 16:32:28

@Szindbad: Most mélyen megrendült a hitem magában. Mert nem lát, azzal a vaksi, harmadik szemével. Se. Úgy hat éve mondogatom (teljesen hasztalanul), hogy itt addig béke nem lesz, amíg drasztikusan le nem viszik a létszámot, magyar-magyarból hárommillió is elég, legalábbis a Szíjájéj forgatókönyvírója szerint.

Hasonlót eddig Vakoletz Imre állított (ő nálam kissé nagyon jobban tájékozott infernális ügyekben), ő is csak közvetlenül a halála előtt, amikor már erősen készülődött a végelszámolásra Teremtőjével.

Ember így még nem kívánta (mint én), hogy magának legyen igaza. De fogadni nem fogok.

Bell & Sebastian 2014.05.16. 16:36:00

@wantaan: Osztán hogyan köszönt a skandinávoknak? Szervusszal vagy figyejjé, gecó?

Szindbad 2014.05.16. 16:42:17

@Bell & Sebastian: Ja bocs, most látom, hogy igaza van.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.05.16. 16:56:06

@wantaan:

Megnézném én a svéded, hogy hogyan adna hangot hazaszeretetének, ha olyan társadalmi környezetben élne, mint ami ma nálunk van!

Hogyan élné meg a svéded, ha az a hatvanas, többszörösen súlyos beteg öreg magyar szaki volna, akit mocskosan összevert a szomszédja és (mégis) az öreg ellen indult eljárás?

Az öreg telke két utcafronti telek mögött helyezkedik el és megközelíteni a két utcafronti telek közötti kis „bekötőúton” lehet (a bekötő telekkönyvileg az ő telkéhez tartozik). Az egyik utcafronti telek új tulajdonosa a napokban az öreget egy bazi nagy lakattal belakatolta a saját telkére és a bekötőt nekiállt hozzákeríteni a maga telkéhez. Mikor az öreg szaki ezt észrevette (nem tudott kimenni a saját telkéről), fogott egy kalapácsot és hozzálátott leverni a lakatot. Ekkor az szomszéd keresetlen egyszerűséggel összeverte az öreg szakit. Az öreg kihívta a rendőrséget, amit (akiket) a szomszéd öt tes’vírrel fogadott, akik ugyan a verésnél nem voltak jelen, de, akik tanúsították, hogy az öreg megtámadta szomszédját. A szakit letartóztatták, bilincsben elvitték és most ő ellen(e) folyik eljárás.

Vajon a svéded eltűrné-e, hogy így bánjanak vele vagy az övéivel?

wantaan 2014.05.16. 17:00:45

@Bell & Sebastian: Volt amelyiknek "braDag" volt akinek "hüváá" elég volt.

Tündér_Lala 2014.05.16. 17:03:01

@Szindbad: Ezt az ócska propagandát hallani vissza a posztolóktól, lásd "kedves vezető".
A szlovákok nem most hagynak állva bennünket, hanem Ferenc idején tették ezt, most próbálunk zárkózni. Azután mit gondolnak, hogy ők nem összeszerelésből élnek ? De igen, abból és alig valamivel jobban mint mi, vagyis rosszul (a különbség oka a Fletó által felhalmozott adósság).

A poszthoz. Legitím döntés elmenni a pénzért, mert itt is csak erről van szó. De ezzel vállalni kell az identitás nélküliséget is, hiába vallja magyarnak magát. A gyerekei oda tartoznak majd, az író pedig sem ott nem lesz soha igazán otthon, sem itt nem lesz 10 év múlva itthon. Ez az emigráns sors.

wantaan 2014.05.16. 17:10:57

@bbjnick: Tudod a példamutatás. S a társadalmi légkör .... voltam olyan finn családnál ahol 3 gyereket fogadtak örökbe. Volt köztük kambodzsai, Sri lankai és egy szomáliai és büszke volt az egész település a családra.

eMCSé 2014.05.16. 17:13:56

@bbjnick: A svéd is eltűri. Csak ő nem a bennszülöttektől, hanem a bevándorlóktól.

Szindbad 2014.05.16. 17:21:45

@Tündér_Lala: Nem, a különbség az állam mérete. Arányaiban lényegesen kisebb a magyarnál.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.05.16. 17:36:25

@wantaan:

Most miről handabandázol, agyhalott troll? Hogy jönnek ide az örökbefogadott kambodzsai gyerekek?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.05.16. 17:41:33

@eMCSé:

Kötve hiszem, hogy egy svéd elviselné azt, amit sokhelyütt egy vidéki magyar kénytelen! Toleránsak, hogyne, de azért a malmői szülők csak megszervezik az apukák későesti őrjáratait és a svéd rendőrség csak vezeti azokat a cigány-nyilvántartásokat stb.!

Bloodscalp 2014.05.16. 18:06:35

@Bell & Sebastian: @jm padilla: szerintem ezt a két kommentet nagy ívben szarja le Rokker:) Mert kurva szánalmasak vagytok.

Istóczy Győző · http://kuruc.info 2014.05.16. 18:07:36

A halszagú Svédország kilométerekre volt tőlünk lemaradva minden téren a szovjet katonák bevonulásáig. Mondom, minden téren: oktatásban, kultúrában, zenében, jövedelemben, mindenben.

Defenesztrálni kell a kommunistákat, a kommunizmust, újra fel kell építeni a polgári Magyarországot, aztán majd megfordul a kocka, és hozzánk jár majd megint a svéd proli tanulni, dolgozni, mi meg hozzájuk járunk majd nyaralni.

Hedon 2014.05.16. 18:08:45

@bbjnick: Svédországban nem a cigány bevándorlók okozzák a problémát, hanem a különféle nációjú muzulmán közösségek. Elérték azt a kritikus létszámot, amikor már nem akarnak beilleszkedni, nem akarnak asszimilálódni, mert nincs rá szükségük. És persze sokkal harciasabban, erőszakosabban védik az érdekeiket, mint a svédek.

Ez történik minden nyugat-európai országban. A toleráns, pacifista társadalmak óriási kihívással néznek szembe.

De ne legyünk álszentek, a mi civilizált "európai" kultúránk is ugyanezt csinálta nemrég a gyarmatokon. Ilyen az emberi/állati természet.

Rokker 2014.05.16. 18:08:56

Hehe, a Mandiner kicsit mintha finomított volna az eredeti irományomon. :) Igyekszem reagálni a kommentekre - amennyire legalábbis belefér az időmbe.

Hedon 2014.05.16. 18:12:39

@Istóczy Győző: Kérem definiálja a polgári Magyarország fogalmát!

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2014.05.16. 18:14:42

Oké, én ezt már bírom. A sok siránkozást, meg ismétlést.

Urambátyám ország!
("Az vagy, Billy, az vagy, nyugodj bele!")

MINDEN ország urambátyám ország. MINDEN ország. Sőt, továbbmegyek: minden cég is az! Igen, a multik is ismeretség alapján kötnek üzletet, hoznak döntéseket. A kimutatás meg a grafikon az csak arra kell, hogy ha az egyezik a döntéssel, akkor alátámasztja, ha meg nem, akkor ezt ti úgyse érthetitek, itt stratégiai érdekekről, hosszútávú folyamatokról van szó, kockázat nélkül nincs siker, stb.

A demokrácia önjelölt fellegvárában, Amerikában végigvették, hogy a szövetségi szinű pozíciókért folytatott kampányok pénzei honnan is jöttek össze: a költségek 90%-a mindössze 30 ezer forrásból származik. Az összes szövetségi szintű pozicióért induló összes jelölté. Vagyis egy 300 milliós országban kb. 30 ezer ember mondja meg, hogy ki fog felkerülni a szavazólapra. Arányosítva ez itthon úgy ezer embert jelent, akik eldöntik, kiből mi lesz a közpénzek körül, és őszintén megvallva nem érzem túlzásnak (ti. hatásvadászon alacsonynak) ezt a számot.

Ma is úgy van, mint a feudalizmusban: döntéshozónak kb. születni kell, itthon is, meg odakint is.

Ami nem mindegy:

Az az, hogy hogyan nyírják a birkát, avagy téged meg engem. Hagyják-e nyugiban legelni, vagy csak futás közben, és még le is basszák? Mert minden politikus lopni fog. Mindegyik. Mindenhol. Csak nem mindegyik bukik le (ugye az elmúlt húsz év legnagyobb politikai maffiózó keresztapája Zuschlag János, ha csak az ítéleteket nézzük). Na de mennyit, és mit csinál a többivel? Stadiont épít, mint Brazília (most biztos Orbánra gondoltál, te kis hamis, ejnye, nem állunk mi olyan rosszul, de csak mert nem vagyunk olyan nagyok - méretarányosan lent ott nagyonvidéken sokszor dehogyisnem), vagy bölcsödét? (messziről érdeklődők, tehát odamenni nem kívánók tekintsék meg: Tropa de Elite 1&2 - komolyan, baromi jó filmek)

Na meg, hogy mit kell tenned (ha már a beleszületés nem jött össze, önhibádon kívül) ahhoz, hogy te is odakerülj azok közé - még ha csak mondjuk helyi szinten is, már persze csak kezdésnek -, akik megmondják a dolgokat? Mennyire kell lemenned kutyába, mennyire kell meghempergőznöd a szarban, mire befogadnak a disznók maguk közé?

Vagyis aki kivonul külföldre, az mindössze ennyit nyer: kevesebb nyírás, többszöri mosakodás. Nem ítélem el azokat, akik megtették, mert ha nem jössz ki a hó végére, akkor vagy drogot árulsz, vagy ez, csak amikor le tetszenek nézni azokat, akik itthon küzdenek, akkor pont abba a hibába esnek, mint ami elől menekültek.

Rokker 2014.05.16. 18:22:44

@Tündér_Lala:

"A poszthoz. Legitím döntés elmenni a pénzért, mert itt is csak erről van szó. De ezzel vállalni kell az identitás nélküliséget is, hiába vallja magyarnak magát. A gyerekei oda tartoznak majd, az író pedig sem ott nem lesz soha igazán otthon, sem itt nem lesz 10 év múlva itthon. Ez az emigráns sors. "

Ad 1: Elég pénzt otthon is tudnék keresni hasonló munkával. Sok pénzt viszont csak tisztességtelenül, kapcsolatok útján, stb. A határon túl talán menni fog úgy is, hogy ne kelljen minden nap leköpnöm a saját tükörképemet.

Ad 2: A nemzeti identitás elvesztése vállaltan benne van a pakliban. Az én gyerekem anyanyelve még a magyar, de már nyilván kettős identitással fog rendelkezni. Az ő gyerekei már valószínűleg csak pár szót fognak tudni magyarul, és a fogadóország nemzetéhez tartozónak fogják majd vallani magukat. Igen, ez az emigránsok sorsa. Ezt az árat kell annak megfizetnie, aki normális jövőt akar biztosítani az utódainak. Turistaként meg imádok hazajárni Magyarországra. :)

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2014.05.16. 18:23:23

tirpakbokretas-migrations.blogspot.nl/2013/08/valasztas-10.html
"2014-ben tehát mindenkinek a következő döntést kell meghoznia. Idegen érdekeket szolgáló idegenszívű vagy, esetleg labanc főnemes? Ez esetben szavazz Viktor, a Vezér ellen. Utána egyből ki is szoríthatod magad az országból, a nemzetnek nincs szüksége rád."

A poszt szerzője meghozta a döntését és az Idegeneket választotta a Magyarokkal szemben. Viszlát, szükségünk nincs rá többet.

Rokker 2014.05.16. 18:34:16

@bs395: Az a jó abban, ha az ember elmegy külföldre, mert olyankor senki nem mérlegeli a veled kapcsolatos döntéseknél, hogy kinek a mije vagy, csak azt nézik, meg tudod-e csinálni azt, amire kérnek. Nyilván nehezebb így előrejutni, de legalább tisztább, és biztosabb alapot ad az önértékelésedhez.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2014.05.16. 18:40:00

@Rokker:
egy bizonyos szintig igen, de feljebb már ott sem :-(
az a bizonyos szint biztosíthat jobb megélhetést, de döntési - "közéleti" - pozícióba nem nagyon juttat.

Rokker 2014.05.16. 18:55:33

@bs395: Elég helyen dolgoztam már ahhoz, hogy lássam: ki lehet kaparni azt a gesztenyét akkor is, ha az ember valami egzotikus kelet-európai vagy valami más elmaradott országból érkezik is. Én egyelőre a "jobb" megélhetésnek is örülök.

Közéleti pozícióban meg lassan Magyarországon sem leszünk. A döntéshozatal gyakorlatilag teljesen kikerült a mezei állampolgár kezéből, pedig a technológiai fejlődésnek köszönhetően egyre több dologban közvetlenül nyilváníthatna véleményt. Ideát azért még nem sz*rnak a t. választó fejére. Normális kampány van, plakátokkal, vitákkal, világos programokkal. És a választási rendszer sem úgy van kitalálva, hogy csak egyvalaki nyerhet.

marko11 2014.05.16. 18:57:46

"Összeszerelő üzem vagyunk, lejárt szavatosságú termékeket toldozgatunk-foldozgatunk a nyugati fizetések töredékéért."
Kb, így!
De rendszerváltáskor, majd EU csatlakozáskor, ugye, nem ez volt a duma, hanem...hogy majd a piac, meg a külföldi tőke és technika, a szabadság! (?)
Vagy: akarsz-e cukrászdát nyitni Bécsben?

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2014.05.16. 19:09:15

@Rokker:
bevándorlóként, kapcsolati tőke hiányában nem leszel ceo. lehetsz megbecsült részlegvezető, céges kocsival aszisztensel, de neked is egy benszülött fogja megmondani, hogy a milyen színű oszlop mekkora legyen, még ha nem feltétlenül alkalmas is a pozíció betöltésére.

a kampány meg marketing. nyugatra több volt a belső árvita (forradalom, lázongás, sztrájk), ami sikeres volt - nálunk általában maradt a megszállás, akiket ki kellett játszani. most, hogy nincsen olyan megszállás, még mindig egymást játszuk ki, a helyett, hogy árvitát folytatnánk.

odakint se őszintébbek a politikusok, csak nem akarnak árvitát, míg itthon azt se tudják, mi az (a választók se).

Helyes Írás 2014.05.16. 19:32:06

Ilyen alapon kommenteket is fel lehetne oda tenni. Egy sor tudatlanság és butaság, egy sor közhely.

Egy példa:
Rokker barátunk, ahogy választott neve is mutatja, zeneileg nyilvánvalóan műveletlen és tájékozatlan. Azt mondja, hogy "nem innen indulnak világhódító turnékra a zenészek". De innen indulnak barátom, csak nem a rokkerek. Soha ilyen izgalmas és tartalmas zenei élet nem volt még Magyarországon, mint ma. Csak kinek mi a zene ...

P1sty 2014.05.16. 19:36:49

És amiért nem vonultam ki a közéletből:
Magyar vagyok
Nincs mit magyarázni rajta.

Ez igen, ez egy ultimate indok. Én inkább szégyellem, amikor megkérdezik, hogy honnan vagyok, mondom, hogy Magyarország, akkor mindig előkerül a "gulasch meg a Balaton", de rögtön hozzáteszik azt is, hogy nálunk van-e az az Orbán és az a nagy unióellenesség.

És akkor ilyen-ilyen picire húzodom össze.

Szóval magyarnak lenni állapot, nem érdem.

Fekete Pestis 2014.05.16. 19:40:19

@Istóczy Győző:

"Defenesztrálni kell a kommunistákat, a kommunizmust, újra fel kell építeni a polgári Magyarországot, aztán majd megfordul a kocka, és hozzánk jár majd megint a svéd proli tanulni, dolgozni, mi meg hozzájuk járunk majd nyaralni. "

Aha ... úgy építeni a polg mo-t, ahogy az elmúlt 4 évben?

A svédeket nem ismerem [bár itt vannak a szomszédban], de a hollandokat igen.
A hollandok fö szokása a realtivizálás. Ök az "igaz, hogy, de ... " szerkezetet használják ( nem véletlenül a holland nyelvben ez több fordulattal is kifejezhetö). Nem gondolják, hogy övék a bölcsek köve, elismerik, ha a vitapartner érvelése logikus, söt azt is, hogy a saját szempontjából igaza van. Képesek annak belátására, hogy a saját érdekük nem abszolút igazság, de mindent elköetnek igazuk elérésére.

A dánok dettó.

Nos, ilyen szempontból az északnyugat-eu kultúra semmiképpen nem "proli". Szerintem meg éppen azok a gentrik a "prolik", akik ilyeneket irogatnak ;)

Messzi Vetek 2014.05.16. 20:04:41

@P1sty: hát akkor mégis miért húzódik össze?
úgy érzi, hogy nem izgatják eléggé?

Messzi Vetek 2014.05.16. 20:10:12

@Fekete Pestis: vö. "nem vagyok rasszista, de..."
hát igen, a hollandok legalább annyira őszinték mint...mint bárki más? nálunk kicsit álszentebbek, mert az pécébb.
de mi köze ennek a proletariátushoz?

wantaan 2014.05.16. 20:28:32

@Istóczy Győző:Kik azok a kommunisták, S kik lennének a polgárok?
Milyen polgárral akarsz Te svéd szinvonalat, olyannal aki lopja a tűzi fát? .... vagy az állam pénzéből építenek maszek stadiont? .... vagy olyannal aki bírósági határozat ellenére birtokba vesz földet?
Milyen polgárok, ....hol vannak ma Magyarországon polgárok?
....vagy azokról a kommunistákról beszélsz akik most polgárnak mondják magukat???

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2014.05.16. 21:41:16

@Tündér_Lala: "A szlovákok nem most hagynak állva bennünket, hanem Ferenc idején tették ezt, most próbálunk zárkózni."

Próbálni Ferenc is próbált, csak neki is pont annyira sikerült, mint Viktornak.

Rokker 2014.05.16. 21:52:12

@bs395: Otthon sem lennék CEO, de ennek nincs köze ahhoz, hogy bevándorló vagyok-e, vagy sem. Egyszerűen nem olyan a habitusom, hogy azzal eljuthatnék odáig. Másrészt az én szakmámban általában Magyarországon is külföldiek mondják meg "milyen színű oszlop mekkora legyen". Akkor meg már normális életkörülmények között, normális pénzért, valódi szakszervezetek által kiharcolt törvényi háttérrel megtámogatva legyek beosztott jómunkásember.

Rokker 2014.05.16. 21:56:51

@Helyes Írás: "Rokker barátunk, ahogy választott neve is mutatja, zeneileg nyilvánvalóan műveletlen és tájékozatlan. [...] Csak kinek mi a zene ..."

Zenei műveltség és ízlés két külön dolog, troll barátom.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2014.05.16. 21:58:46

@Rokker:
bocs, de ezt most tényleg nem értem: ha nincs olyan habitusod, hogy olyan pozícióba juss, ahol politikusok és egyéb döntéshozók kikérik a véleményed (és így valószínűleg se politikusnak se egyéb közéleti szereplőnek nem szeretnél menni), akkor nem érzem úgy, hogy kivonultál volna a közéletből, csak az országból, és nem annyira morális/erkölcsi/hangulati okok miatt, mint inkább financiális céllal. nincsen azzal semmi bajom, meg kell élni, csak így nem értem, hogyan illeszkedik ez a témafelvetéshez.

Bell & Sebastian 2014.05.16. 22:18:22

@Bloodscalp: Arany Bogaram, ez most dafke, vagy oka is van? No, nem mintha érdekelne, mert úgyis élből cáfolom.

Rokker 2014.05.16. 22:38:45

@bs395: "És amiért nem vonultam ki a közéletből:" – az eredeti levélben a _nem_ ki volt hangsúlyozva, mintegy cáfolataként az egész cikkfolyamnak, de ez valahogy nem jött át.

Egyébként ki mondta, hogy nem kéri ki senki a véleményemet? És ki mondta, hogy nem mondom meg akkor is, ha senki nem kéri ki? :) Egyszerűen az olyan figurák, mint én, ritkán jutnak el a társadalmi hierarchia csúcsára, mert ahhoz sokkal flexibilisebbnek kell lenni. Elvekben is.

A Mandiner szerkesztési elveit meg igazán ne rajtam kérd számon! Én kívülálló vagyok, senkit nem ismerek a szerkesztőségből, és fogalmam sincs, miért jelent meg végül az irományom. Talán mert nem csak a pénzről van benne szó.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2014.05.16. 22:47:09

@Rokker:
nem kérem én számon senkin a szerkesztési elvet, az ő cuccuk, azt hoznak le, amit jónak látnak :-)
ha azt mondod, hogy olyan emberek, akik beterjesztik, aláírják a jogszabályokat, eldöntik a színfalak mögött a közbeszerzési pályázatokat és koncessziókat, kikérik a véleményed, akkor igen, a közélet része vagy.
én pl hogy egy politikai blogot írtam kedvtelésből, de nem tartottam magam a közélet részének: attól még, hogy megmondtam a véleményem, az ég egy adta világon nem változott semmi. max pár olvasó idegsebb lett.
szóval lehet, hogy mást értünk közélet alatt, nálam túlmegy azon, hogy ha csak foglalkozok vele és érdekel.

Bloodscalp 2014.05.16. 23:11:55

@Bell & Sebastian: Ok nélkül kommentelek:) Ahogy te ész nélkül:) Mert még nem tudod mi lesz az és nem is érdekel de megfogod cáfolni. Ennyi eszed van látod.

Haverod lelötte a poént hogy "proli" erre neked már csak "dafkéből"nyökögésre futotta hogy köcsög kis kivándorló maradt volna kussba. Na, hajrá, cáfold meg.

Rokker 2014.05.16. 23:19:15

@bs395: Rég olvastam, és lehet, hogy rosszul emlékszem, de mintha PLT sem azon kesergett volna a cikkében, hogy a fiatal politikusok/politikai háttéremberek/megmondóemberek menekülnek külföldre a közéletből, hanem hogy azok a fiatal középosztálybeliek, akik potenciálisan javíthatnának az ország helyzetén.

Azért viszont irigyellek, hogy van/volt blogok írására időd. :) Máris jóval többet tettél a közéletért, mint az, aki még a híreket sem olvassa el. Még ha szerinted a szűkkörű szájkaraténak nincs is haszna. Egy közhellyel élnék: "Think globally, act locally".

Bell & Sebastian 2014.05.16. 23:41:40

@Bloodscalp: Te egy funkcionális alfabéka vagy, mert nem tudod értelmezni, amit olvasol. Azonkívül még fogalmatlan is, mert fogalmad sincsen róla, hogy honnan a francból, most éppen melyik országból írok neked ilyen szépeket? Ha azt olvastad ki, amit, akkor fussál neki újra, vagy akár a Dunának, nekem aztán egyre megy.
Ami a Rokker dolga, abba nem avatkoztam bele.
A prolizás és alemberezés indokolatlanul - belvárosi szokás.

Nem megmondtam, hogy le fogom csapni?

2014.05.17. 01:51:28

Hülye aki még nem ment el fiatalként, még nagyobb hülye aki itthonról írja meg a faszságait, hogy miért szar itthon.

Bloodscalp 2014.05.17. 02:08:47

@Bell & Sebastian: dehogy csapod. Csak okoskodsz a faszra. Egy "Servus"ból kiokoskodod hogy honnét ír? Na persze. És az se érdekel hogy te honnét írsz kis übermensch.

Bloodscalp 2014.05.17. 02:09:41

@Bell & Sebastian: A legyet esetleg te okoskodó kis übermensch.

wantaan 2014.05.17. 07:35:21

@bbjnick: Ó drága most ép talán népnemzetikeresztényKádárseggéből előbújt megaszongya ember. Úgy jön ide ,hogy a tolerancia az társadalom építő erő, a tolerancia hiánya kiélezi a társadalmi feszültségeket. ...ma még csak a cigányt nem viseled el, holnap az idősebbet .... s Dino Buzzatit (Hajtóvadászat az öregekre) olvasva figyelmeztetlek Te is lehetsz majd valaki szemében cigány (lásd: Az arab sakkozók esete a szegedi rendőrökkel) vagy előbb utóbb öreg.
S ha nincs tolerancia akkor Téged ki védd meg???

gabca 2014.05.17. 08:03:51

Szerintem ugyanilyen érdekes téma a "Miért jöttem haza?"
Egyszer majd leírom, ha lesz időm, a szerkesztők meg eldöntik, hogy alkalmasnak tartják-e vitaindítónak.

wantaan 2014.05.17. 08:05:51

@gabca: Talán a párt hívó szava????

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.05.17. 08:14:28

@jm padilla: Így van, így van. A pénzt keresni – proli dolog, amely igyekezeten józan, konzervatív emberként csak nevetni lehet, vagy ha túlzásba viszik, megbotránkozni.

Tisztességes polgárnak a pénz: jár.

Bell & Sebastian 2014.05.17. 09:21:40

@Bloodscalp: Akkor miért nem inkább a Hello Kittybe tetszik kommentelni? Ha ide a középosztály jár.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2014.05.17. 09:31:45

@gabca: írd meg, küldd el, jó lenne, ha a napokban, szívesen megnézzük! :)

Bloodscalp 2014.05.17. 09:46:01

@Bell & Sebastian: igen, a mandi a magyar középosztály oldala, meg is látszik rajta.

Bell & Sebastian 2014.05.17. 10:01:50

@Bloodscalp: Elég reprezentáns merítés, elképzelhető, hogy a derék had ezt olvassa. Hogy ír is bele, az nem valószínű, ha ennyi nick forog. Egy kisebbségi rokonsága népesebb.

Fekete Pestis 2014.05.17. 12:29:31

@Messzi Vetek:

az a köze, hogy csak a proli prolizza le másikat, akit ráadásul nem is ismer.

Magyarul bagoly-bögöly.

Ezt próbáltam kevésbé dehonesztálóan kifejteni ;)

Pelso.. 2014.05.17. 18:26:44

@Tündér_Lala: Identitás, persze. Még csak nem is a legforróbb helyekre gondolva, inkább pl nézz körül néhány belső-Somogyi faluban, hogy élnek arra az emberek (nem, nem a romák), esetleg megkérdezve őket, szép válaszokat hallasz identitás ügyben.

Helyes Írás 2014.05.19. 18:48:43

@Rokker:

Ha én troll vagyok, akkor Ön mi a búbánat? Aki szerint a hazája egy ócska hely, például azért, mert "nem innen indulnak világhódító turnékra a zenészek". Ha már a zenekultúrával jellemzi a hazáját, akkor azt is illene tudni, hogy Bartók neve a világ zenei közvéleménye előtt olyan mint a sportban Puskásé; hogy a magyar zenei hagyomány egészen eredeti és egyedülálló a világ zenei hagyományán belül; hogy ezt a hagyományt idehaza a világon egyedülállóan művelik és ezt a világ nemrég ismerte el a legmagasabb díjjal; hogy ennek a hagyománynak az összedolgozása a klasszikus zenével és a jazz-zel egészen eredeti produkciókat hoz létre nap mint nap; hogy az elmúlt 15 évben számos zenei versenyt nyertek meg a világban a fiatal magyar klasszikus- és jazz-zenészek; hogy a számtalan magyar nagy- és kamarazenekar, big-band és jazz formáció járja a fesztiválokat hatalmas sikerrel; hogy ha valahol az ország be akar mutatkozni a világban, akkor oda zenészeket visznek a szervezők és a diplomaták, mert az egyetlen ágazat, amelyben ma az ország világszínvonalon produkál. Ez a magas szintű zenekultúra az ön hazájának a kultúrája akkor is, ha az ön ízlésének nem felel meg az opera vagy Bartók vagy a Dresch Quartet vagy a kalotaszegi legényes.

(Az ízlés pedig fejleszthető. Például attól a kíváncsiságtól vezettetve, hogy vajon mások mit élveznek ezeken a zenéken.)

De nem csak ebben nincs igaza. Nem tudom milyen okmányokat nem tudott beszerezni ebben a sivár világban, de ha olyan sok papírra van szüksége, ajánlom, hogy legközelebb próbálkozzon az "ügyfélkapun" keresztül.

Azzal is megtisztelhetett volna bennünket, hogy elárulja, mi az amit ön létrehozott vagy megvásárolt és rátette a kezét az állam. Nem az 1940-es évekre gondolt véletlenül? A rendszerváltozás körüli időkre mégsem gondolhatott, mert akkor inkább az állami tulajdonra tették rá a kezüket és szerezték meg csalárd módon, bagóért olyanok, mint Fecó miniszterelnök és még sokan mások. Vagy a nyugati állami vállalatok a hazai energiaszektort, a szociknak tejelve.

Ócska egy ország ez, ahol nem működik semmi, ahol csak összeszerelünk a nyugati fizetések töredékéért és ahol nem történnek a dolgok. Hát ide születtünk bassza meg, nem oda, ahol kolbászból van a kerítés. Egyikünk érti, hogy milyen messzire nyúlik mindez és miért van így, és próbál tenni azért, hogy a gyerekeinek kicsit jobb legyen, ahogy jobbra hivatott elődeink is tették, másikunk pedig lepattan erről a lepra helyről oda ahol történnek a dolgok, ahol jól élhet (az ottani elődök és szerencsésebb történelem jóvoltából) és ahol mehet világhódító turnékra ízlésileg.

Rokker 2014.05.19. 23:42:28

@Helyes Írás: Nyilván nem Kodályra, Bartókra vagy a Dreschre gondoltam, hanem a popkultúrára. Az előbbivel inkább csak az érdeklődők vagy a zenével hivatásszerűen foglalkozók találkoznak, az utóbbival viszont (sajnos) a világon mindenki. Márpedig kevés olyan mai magyar popzenész van, aki legalább Európai szinten megütné a mércét. Egyébként, ha ez megnyugtat(ja - miért kell magázódni?), nem vagyok teljesen elveszve: kalapom emelem Sebő Ferenc munkássága előtt, sokat hallgatok Muzsikást, előfordultam már nem egyszer Ghymes-koncerten is. Elértem a művelt ember szintjét? Kiálltam a magyarságpróbát?

Az ügyfélkapu jó dolog, de nem mindenható. Attól még a delikvensnek be kell fáradnia az X hivatalba, hogy átvegye, aláírja a megfelelő papírokat. Amikkel aztán fáradhat tovább a következő hivatalba. Szerencsés az, aki még hallomásból sem tudja, min kell végigmennie annak, aki pl. építkezni szeretne. Vagy vidéken orvosi szakvizsgálatokra mennie.

A jelenre gondoltam. Például a magánnyugdíj-pénztárak államosítására, az ingatlanok kisajátítását megkönnyítő törvényekre, a trafiktörvényre, a földtörvényre stb. Kezdhetünk azon polemizálni, ki kezdte a dolgokat, csak nincs értelme. Nyilván azok, akik '90 környékén a tűz körül voltak. Fletó és a szocik sem azért buktak akkorát, mert Őszöd, hanem mert '90 óta ők voltak a legrosszabb és a legkorruptabb kormány. A Fidesznek viszont sikerült törvénnyé tenni a korrupciót, túltéve ezzel minden korábbi kormányon.

Sajnos, az országban (már? még?) túl kevesen vannak azok, akiknek ebből a vircsaftból elegük van, én meg nem vagyok sem hős, sem messiástudattal megvert fanatikus, hogy mindent egy lapra téve megpróbáljak ezen változtatni. Éltem az adódó lehetőséggel, hogy legalább azoknak az életkörülményein javítsak, akik számomra a legfontosabbak, és külföldre költöztem.

Helyes Írás 2014.05.20. 11:07:25

@Rokker:

Nem magyarságpróba a zenekultúránk ismerete, de arra igenis büszkék lehetünk a világban, hogy nálunk több mint 200 ezer dallam maradt fenn (jórészt a középkori Európa átalakult dallamkincse), miközben a nagy nyugat-európai kultúrákban 5-6 ezer. S nálunk ezt már a 19. századtól gyűjtötték a zenetudósaink. S nem csak a magyart, hanem pl. Bartók a szlovákot, a románt, az arabot vagy a törököt is. S ezt a kincset ma használjuk és megújítjuk a poptól a klasszikus zenéig minden műfajban. De még a nálunk már nem kedvelt és elhalóban lévő „cigányzenének” is a csodájára járnak amerikai jazz zenészek, mert az improvizációs zene egyik formáját látják benne.

Nyugaton tömegek járnak klasszikus, „világzenei” vagy jazz koncertekre, különösen a „középosztályokból”. Nem lévén már fiatal, csak benyomásaim vannak a hazai popkultúra minőségéről, de én azt sem írnám le. A popkultúra a világban egy sajátos üzletág, amelybe a legjobbjaink sem tudtak bekapcsolódni, hiába voltak jók. A minőség nem attól függ, hogy ismeri és elismeri-e a „világ”. Amit pl. Arany János vagy József Attila a magyar nyelven belül létrehozott, az olyan szellemi minőség, amely azonos szintű a nagy világnyelvek legnagyobb alkotóinak szellemi színvonalával. Ha valamiben ma is minőségi szintet alkotunk, arra igenis legyünk büszkék, s a mai magyar zenekultúra igenis ilyen. Inkább arra bíztatnám, hogy adja a külföldi ismerősei „kezébe” a magyar zenét, ahelyett, hogy szégyellné.

A magyar ügyintézés szervezete az utóbbi 10-15 évben kormányokon átívelve nagyot fejlődött, s más országokban is el kell menni a hivatalokba és időt kell szánni rá. Itt is csak azt tettem szóvá, hogy az előrelépést ismerjük el.

Ha már szóba hozta, orvosképzésben is világszínvonalon teljesítünk. Ellentétben például Angliával, ahol orvosképzés gyakorlatilag nincs, mert „drága” lenne, s összeszedik a világból (így tőlünk is) a kiképzett orvosokat. Ezért tudnak az orvosok tőlünk nyugatra menni és ezért maradnak nálunk ellátatlanul vidéki körzetek. Ebben mi a Nyugat erénye? Elcsábítás helyett legalább hozzánk küldenék a saját orvostanhallgatóikat kiképezni, s akkor mindkét oldal jól járna.

Helyes Írás 2014.05.20. 11:08:22

Tisztázzuk, mert a politikai hisztéria miatt sokak számára nem volt világos: a magánynyugdíj-pénztár nem az ön vagy az én tulajdonom volt. Az állam oda irányította a munkáltatók által fizetett járulék egy részét és kinevezett hozzá kezelőket, akik (nem mellesleg) nagyon jól éltek a befizetésekből. A nyugdíjkifizetéseknél emiatt hatalmas hiány keletkezett (mivel nálunk nem a megtakarítások hozadékából fizetik a nyugdíjat, mint Nyugaton, hanem a befizetett járulékból), amely egyik fő oka volt az állami eladósodásnak. Ráadásul bebizonyosodott, hogy a magán-nyugdíjpénztárak nem tudták volna kitermelni az ön vagy az én nyugdíjam 20%-át, mert a felhalmozott hozam nem volt elegendő (nem úgy nőtt a piaci hozadék, ahogy induláskor tervezték). Az állam visszaállította az eredeti állapotot (100% befizetésből 100% nyugdíj, ha lesz egyáltalán) és a felgyűjtött vagyont államadósságra és nyugdíjfizetésre fordította. Az összefüggések természetesen itt is messze vezetnének, de államosítás nem történt, mert az a vagyon soha nem volt a mi (magánszemélyek) tulajdonában és rendelkezésében.

Az ingatlan kisajátítás könnyítése, ha egyre gondolunk, azt szolgálja, hogy ne húsz évig épüljön pl. az M0 autópálya, ami egyenesen tragikus volt. Nem tudok olyanról, hogy az állam bárkit indokolatlanul vagy önkényesen megfosztott volna az ingatlanától. A trafiktörvény ugyancsak nem fosztott meg senkit a tulajdonától, hanem elvonta a dohány kereskedelmi árrését a multiktól, de a lényeg nem ez, hanem a dohányzás visszaszorításának szándéka egy olyan technikával, amit nyugati országoktól vettünk át. A szétosztásnál alkalmazott politikai szempont nem szép dolog, de nem példa nélküli nyugaton sem. És ahogy már látszik, nem mindenki számára jött be az üzlet. A kifogásolt földügyek esetében sem arról van szó, hogy valakit megfosztanak a tulajdonától, hanem arról, hogy az állami földeket kik kapják meg használatra.

A Fidesz nem tette törvénnyé a korrupciót, ahogy törvénnyé az előző kormány sem tette (az egészségügyben akarta, de a népszavazás ezt megakadályozta). Mindenki etette és eteti a saját támogatóit. Ennek magyarázata a politika finanszírozására vezethető vissza (nálunk nincsenek gazdaságilag erős hazai kapitalista szponzorok, mint Nyugaton). Nem mellékes két különbség a szocik és a Fidesz között: (1) a szocik offshore-os módszerrel dolgoztak, ellenőrizhetetlenül és saját zsebükre is, a Fidesz nagyvállalkozói láthatóbbak, ill. a kisebb vállalkozóknak is juttatnak lehetőségeket. (2) a szocik nagy vállalkozói diktálták a kormánypolitikát, Orbán Viktor ennél öntörvényűbb és a saját táborán belül akkora a személyes támogatása, hogy mágnások által nem zsarolható. Politikai korrupció pedig Nyugaton is van: időnként hatalmas politikusok buknak bele, az amerikai elnökjelöltek pedig eleve a nagy multik pénzéből finanszírozzák a kampányukat, s ez látszik a gazdaságpolitikájukon is.

Valóban van itt vircsaft, van szegénység, vannak ostoba politikai döntések is, de számos területen szépen teljesítünk és fejlődünk is, egyelőre látszik esély az ország számára, és ez egy szép ország, érdemes hagyományokkal és nehéz, de büszkeségre is okot adó történelemmel. Nem egy ócska hely, miért kell ilyen szellemben nyilatkozni? Mindenkinek jogában áll úgy dönteni, hogy máshol keresi a boldogulását. Azt is megértem, ha rossz érzésekkel megy el. De ma a hazánk nem üldöz el senkit, nem igazságos, ha így állítja be a saját távozását. És ha már elment, miért nem úgy tekint a kint tartózkodásra, mint lehetőségre, amelynek a hozadékát majd valamikor esetleg idehaza használja fel?

Jack Torrance 2014.05.20. 15:29:50

@bs395: baromság. Ismerek magyar cégvezetőt még Amerikában is (amerikai cégnél, nem a sajátja). És még Magyarországon is van olyan cég, ahol nem uram-bátyám alapon dőlnek el se a pozíciók, se a fizetések. Persze multi, de magyarok dolgoznak ott.

Rokker 2014.05.20. 15:48:46

@Helyes Írás: Megpróbálok mindenre válaszolni, még ha kisebb terjedelemben is, mint ön. (Maradjunk akkor a magázódásnál, ha önnek így kényelmesebb - ez valószínűleg generációs különbség lehet.)

Magyar zene/irodalom:
Sajnos, amiket ön említ, nem ütik meg a világ ingerküszöbét. A klasszikus zenétől a magyar költőkig büszkék lehetünk sokmindenkire, de a világnak csak egy kis hányada ismeri el büszkeségünk tárgyát. Minden, amit felsorolt: mára szubkultúra. Egyébként miből következtette ki, hogy én mindezt szégyellem?

Ügyintézés:
El lehet ismerni, csak ez nem az ország, hanem a technológiai fejlődés érdeme. Ennél sokkal hatékonyabban lehetne csinálni. Úgy, ahogy a számláimat befizetem 5 perc alatt az interneten anélkül, hogy elmozdulnék a számítógépem mellől.

EÜ:
Valóban, ez a magyar egyetemeknek jobb üzlet lenne. Csak a nyugati államoknak nem. De erre nem a röghözkötés a megoldás, hanem a megfelelő körülmények megteremtése. Csak ez utóbbi melósabb feladat, és nem szabadságharcoshoz méltó babramunka.

Mnyp.:
Téved. A törvény szerint a mnyp.-ban lévő pénz magántulajdon (volt). Itt nyithatnánk egy vitát a koncepcióról és az öngondoskodásra történő átállás szükségességéről, de erre per pillanat, sajnos, nincs időm. Lényeg, hogy én meg voltam és meg vagyok elégedve a hozamokkal. A befizetett pénzem követhetően növekszik, és - ellentétben az állami nyugdíjellátással (amire egyébként már semmi nem kötelezi az új alaptörvény óta az államot) - ha a kormány tevékenysége ellenére a mnyp.-am életben marad, talán még pénzt is látok belőle öregkoromban.

Kisajátítások, lenyúlások:
Úgy érzem, ön túl naív ehhez a világhoz. A hatékonyságra hivatkozva akár direkt diktatúrát is bevezethetnénk, amivel természetesen a jó diktátor sosem élne vissza, csak a köz érdekében használná a lehetőségeit. A probléma az, hogy jó diktátorok nincsenek. A hatékonyság csökkenése az az ár, amit az egyén jogai és tulajdona védelmében meg kell fizetni. Azt meg, ugye, nem gondolja komolyan, hogy pl. a trafiktörvény végrehajtása során senki nem vesztette el a korábbi tulajdonát?

Korrupció:
Ön hihetetlen naív. Csak ugyanazt tudnám leírni, amit az imént. Az nem erény, hogy a mostani kormány csak kevesebbet és másképpen lop. És nem csak azért, mert egyik sem igaz. A Fidesz egész törvénykezésre arról szól, hogy szélesre tárja az ajtót a korrupció előtt, egyúttal jogilag szentesítve azt, hogy később a saját törvényeik alapján kérdőre se lehessen vonni őket.

Fejlődés:
Én nem látok fejlődést a természetes technológiai fejlődésen túl, csak visszafejlődést. Sem jogi, sem gazdasági, sem kulturális értelemben. A jelenlegi vezetés által megálmodott (és, úgy tűnik, ön által favorizált) állam nagyon különbözik a nekem tetszőtől, és ennek megalkotásában én semmilyen módon nem akarok részt venni. Lesz éppen elég lelkes elvtárs rajtam kívül is hozzá.

Jack Torrance 2014.05.20. 16:33:27

@Helyes Írás: egyszer körül kéne nézned a világban. Meglepő dolgok vannak kis hazánkon kívül, csodálkoznál nagyokat.

Apeiron (törölt) 2014.05.21. 07:28:22

@Helyes Írás: "Nem egy ócska hely, miért kell ilyen szellemben nyilatkozni?"

Dehogynem. A maga által említett orvosképzésről azt állítani, hogy a magyar világszínvonalú, a brit pedig nem az, egy szimpla és aljas hazugság. A magyar világszínvonal legfeljebb a hat egyetemi évre áll, itt is csak annyit tesz, hogy nem feltétlenül sokkal, sokkal rosszabb, mint egy UK képzés.

en.wikipedia.org/wiki/List_of_medical_schools_in_the_United_Kingdom

Maga komolyan gondolja, hogy pl. egy SOTE DOTE duó üt egy Cambridge-Oxford duót? Nevetséges!

Visszatérve az orvosképzésre. Egy UK szakorvosképzés az szakorvosképzés. Egy magyar pedig....

A felsőoktatásunk egy selejt. Egy tragédia. Nincs olyan komolyan vehető felsőoktatási ranglista, ahol bármely egyetemünk előrébb jutna, mint a sokszázadik helyezés, valahol a mocsárban. Nem úgy, mint a finneknél. De pl. a kazahoknak is van egyetemük az első 150-ben.

Belátható időn belül ez nem is fog változni, racionális okok miatt.

Helyes Írás 2014.05.22. 10:24:37

@Apeiron:

Ha Ön szakorvos és részt vett a brit és a magyar képzésben, szívesen okulnék arról, hogy mi adja azt a hatalmas minőségi különbséget a kettő között, mitől vagyunk mi itt selejtek?

Ha nem orvos és nem tapasztalatból beszél, akkor mi alapján?

Az angolszász egyetemek között hatalmas oktatási színvonalbeli és tudományos irányultságbeli különbségek vannak, ez elég közismert. A tandíjaik között is természetesen.

Egy magyar egyetemi képzés világszínvonala nyilván nem azt jelenti az én fogalmaim szerint sem, hogy versenyre kelhet az angolszász elitegyetemekkel - már csak a költségvetésük alapján sem - csupán azt, hogy versenyre kelhet az átlaggal. S azt, hogy az itt végzetteket szívesen alkalmazzák a nyugati átlagos szakorvosi ellátásban (a legjobbakat a tudományos intézetekben is) és a kevésbé tehetős nyugatiak szívesen fizetnek azért, hogy itt képezzék őket. Márpedig ez a hazai orvosképzésre egy átlagember által elérhető információk alapján igaznak tűnik.

A másik állításom (úgyszintén átlagos tájékozottság alapján) az volt, hogy Angliában nem képeznek elegendő orvost. Néhány wikipédia cikk ezt nem cáfolja, s az iskolák tartalmáról és a képzettek számáról sem ad elegendő információt. A magyar és a brit képzési költség közötti különbség viszont úgy tűnik, meghaladja a két ország közötti bérszínvonal különbségét.

A felsőoktatási ranglisták fontos de nem abszolút minősítő tényezők, különösen nem az átlagos intézmények vonatkozásában. Különféle statisztikai adatokból képezik a pontszámot, s ha pl. egy kazah egyetem leigazol néhány jó pontozású amerikai egyetemi oktatót, hatalmasat ugorhat előre.

A gyermekem jelenleg egy átlagos francia egyetemen ösztöndíjas. Meglepve tapasztalja, hogy az ottani képzés technikai háttere és színvonala, s az egyetemi közélet színessége és mélysége jelentősen alatta van az ELTE színvonalának.

Fenntartom, hogy a magyar felsőoktatás, minden problémájával együtt, nem ócska és nem selejt, megvan benne az előrelépés lehetősége, egyes ágai, pl. az orvosképzés pedig minden jel szerint megfelel a nyugati világ színvonalának és inkább az átlag felett, mint alatt.

Cáfoljon, de ne indulattal és ne minősítgetéssel, hanem érvekkel és esetleg számokkal, mert az odavetett minősítgetés egész biztos, hogy nem nyugati gondolkodási színvonal.

Helyes Írás 2014.05.22. 13:16:54

@Rokker:

Nincs sok értelme egy ilyen eszmecserét sokáig folytatni, különösen, ha nem az értékszempontok tisztázódása és az érvek finomodása felé halad.

De ez a „szubkultúra” minősítés már megint szíven ütött. Leíró szociológiai értelemben minden emberi kultúra szubkultúra (jellemző, sajátos, eltérő, stb.), függetlenül attól, hogy hányan tartoznak hozzá. Minősítésként csak valahogy úgy tudom a szót értelmezni, hogy”zárvány”, „befelé forduló”, „fejlődésképtelen”. Szerintem a mi kultúránk nem ilyen, talán ebben is egyetértünk. Olyat sem érzek, hogy „alacsonyabb minőségű” értelemben használta volna. Marad a „kicsi”. De hát ez meg állapot, nem minőség. A minőséget pedig nem az teszi, hogy a világ mekkora hányada ismeri el. Az elismerés a világon is múlik, meg rajtunk is.

S mi a „viág”? Méretre az indiai, kínai megelőzi az euroatlanti kultúrát, amelyre feltehetően gondol, amikor világról beszél. (Bizonyos absztrakciós szinten az iszlám is kulturális jellemvonás és szintén nagyobb.) (Dél-Amerika beleértendő-e az euroatlanti világba? Ha jól érzem a gondolkodását, akkor nem valószínű.) Valami azt súgja, hogy a fent érintett világhányad elismerésére olyan nagyon azért nem tart igényt, pontosabban nem mérce az ön számára. Talán nem állok messze a valóságtól, ha a legfejlettebb „tárgyi kultúrával” rendelkező világrész ez a bizonyos mérce. (Japán is? Mert például Japánban – űgy tűnik – jóval nagyobb érdeklődés mutatkozik a magyar kultúra iránt, mint az USA-ban vagy Nyugat-Európában.)

A magam részéről szívesen venném, ha ez a szűkített (hozzánk közel álló) világ nagyobb érdeklődést mutatna a mi létünk és kultúránk iránt, de nem érzek valamiféle „csonkaságot” attól, ha mégsem sikerül felkeltenünk az érdeklődésüket. Mi sem fordítunk sajnos elegendő figyelmet a kanadai, portugál, dán vagy bolgár „szubkultúrákra”, pedig azokban is nyilvánvalóan sok érték van, és élvezettel is fogadom, amikor találkozom ilyennel.

Van tehát itt egy nagy különbség ön és én köztem, ha nem haragszik meg a kiterjesztésért, a „liberálisabb” és a „konzervatívabb” emberek között. Mi konzervatívabbak jobban érezzük magunkat abban, amibe vettettünk és nem érzünk akkora megfelelési igényt egy nálunk fejlettebbnek felismert „világ” iránt. És egy kicsit válogatósabbak vagyunk, nem fogadunk el tőlük mindent. Nem lenne ez akkora probléma köztünk, ha a „liberálisabb” emberek nem fitymálnának és rugdalnának bennünket emiatt (hogy rosszabbat ne mondjak), immár húszegynéhány éve. S most, hogy politikailag mi vagyunk többségben, vagy minden órában belehalnak ebbe a tragédiába, vagy mint ön, némi undorral számolnak be arról, hogy elhagyták az országot. Az írásának ebből a beállítottságából következtettem arra, hogy szégyelli, azt, ami a szóváltásunk fő tárgya lett. Mivel nem, máris közelebb kerültünk egymáshoz.

Kívánom önnek, hogy mnyp ügyben jól járjon. Szerintem jókora különbség van a bankszámlám és az mnyp-m magántulajdonisága között, de ebbe nem érdemes most belemászni. Viszont, még az mnyp-t sem vették el öntől. Szerintem itt nem foszt meg senkit az állam a magántulajdonától, a magántulajdon használatáról pedig a nyugati államok is hoznak (hoztak) mindenféle szabályokat. Emlékezetem szerint a korábbi trafikosok egy részétől sem tulajdont vettek el, hanem jogot. Ez inkább az elbocsátásra hasonlít, mint az államosításra, elbocsátásokat pedig megéltünk itt pár millióan a rendszerváltozás óta.

Új állam sem épül itt (ez is egy hiszterizált dolog), hiszen az alkotmányt valójában csak átfésülték, minden elv és intézmény a régi maradt. Az alkotmánybírósághoz nem fordulhat már magánszemély, ezt viszont az AB maga kérte. Új kormányzati filozófia van. Ez valóban közelebb áll hozzám, mint az előző és megértem, ha az ön esetében ez fordítva van.

Jó diktátor talán valóban nincs, (bár jó királyok voltak), noha nem biztos, hogy a régi görögök ezzel egyetértettek volna, demokráciáknál hatékonyabb diktatúrák viszont voltak és vannak (pl. Pinochet vagy Park). A demokrácia iránti lelkesedésem ugyan megcsappant a rendszerváltozás óta, diktatúrát azonban nem szeretnék. Elegem volt belőle egyszer és soha nem fogom megbánni, hogy ellenzéki fiatalként részt vettem a lebontásában. Viszont én nem „naív” vagyok (nem is értem ezt), hanem reális, aki tudja és belátja, hogy a politikához a demokráciában is sok pénz kell, és emiatt szükségszerűen van a demokratikus pártrendszernek egy homályos és nem éppen makulátlan oldala. Mindenhol. És ebben egyáltalán nem jelentéktelenek az árnyalatok. Ha ezt ön nem látja be, akkor hozzám képest ön az idealista.

Még van egy észrevételem. A Mandiner alapvetően egy konzervatív beállítottságú szellemi pólus. Semmi gond, hogy hozzászólt a „miért vonult ki a középosztály a politikából” vitához, de a beállítottsága alapján egyértelmű, hogy nem ehhez a pólushoz tartozik. Miért nem vesz részt a másik (igencsak szétzilált állapotban lévő) szellemi pólus felépítésében? Szükség lenne rá és vannak is már értelmes, ígéretes kezdemények.

Jack Torrance 2014.05.22. 13:41:48

@Helyes Írás: "Van tehát itt egy nagy különbség ön és én köztem, ha nem haragszik meg a kiterjesztésért, a „liberálisabb” és a „konzervatívabb” emberek között. Mi konzervatívabbak jobban érezzük magunkat abban, amibe vettettünk és nem érzünk akkora megfelelési igényt egy nálunk fejlettebbnek felismert „világ” iránt. És egy kicsit válogatósabbak vagyunk, nem fogadunk el tőlük mindent. Nem lenne ez akkora probléma köztünk, ha a „liberálisabb” emberek nem fitymálnának és rugdalnának bennünket emiatt"

Sajnos a "konzervatív" is csak idézőjelben használható, ha a politikai uralkodó osztályról beszélünk. Álca, akolképző jelző ugyanúgy, mint a besser-visser "liberális". Mindkét idézőjeles társaság úgy csinál, mint ha ő lenne az egyetlen igazi, nála lenne a bölcsek köve és az egyedüli és megfellebbezhetetlen igazság, és elvárja, hogy mindenki az ő elképzelésük szerint éljen, gondolkodjon.

Én az idézőjel nélkülieket jobban szeretem mindkét oldalról. Sajnos se most, se az elmúlt huszonvalahány évben sem ők vannak többségben "politikailag". Ez a nagy baj, és szerintem a kivonulást is ez okozza. A pénzen kívül minden érték (konzervatív is, liberális is) kiveszőben van.

Helyes Írás 2014.05.22. 14:07:12

Az idézőjelet csak azért használtam, mert senkinek a gondolkozása nem köthető egyetlen Max Weber-i értelemben vett ideáltipikus értékrendhez. Én magam is sok tekintetben "liberálisnak" vagy "szociáldemokratának", vagy a 30-as évekbeli "népi mozgalomhoz" közel állónak érzem magam. Vitapartneremről sem feltételezem, hogy csőlátású.

Mióta ember az ember úgy csinál, mintha nála lenne az igazság. Ez természetes szellemi állapotunk. Ugyanakkor egészséges lelkű ember azt is belátja, hogy nem kényszerítheti rá mindenkire a saját nézeteit. A politika viszont gyakorlati tevékenység, döntéshozatal, amely ugyancsak természetes módon kényszerélményt okoz a vele egyet nem értőkben. A kényszerélmények minimalizálása, már sokkal nehezebben kezelhető dolog, bár nem lehetetlen, de az emberiség még nem tanulta meg. (De a megoldás nem az ha a politikusok lemondanak az értékek képviseletéről.)

A politika intézményes világából ki lehet vonulni, nem jár károkkal, csak sajnálatos, de ha valaki szellemileg is "kivonul" a közösségből, azzal korlátolt, csökkent értékű személyiséggé válik.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.05.22. 16:35:30

@Helyes Írás: "egy részétől sem tulajdont vettek el, hanem jogot"

Minden tulajdon: jog. A mondat tehát helytelen.

Apeiron (törölt) 2014.05.22. 19:28:10

@Helyes Írás:

Hagyjuk, hogy ezt én honnan tudom. Nem teljesen mindegy?

Maga azt hiszi, hogy az orvosképzés abból a hat évből áll, amit a hallgatók az egyetemen eltöltenek, aztán csodálkozik, hogy miért nem jönnek ide UK-ból, a "világszínvonalú" egyetemekre. Micsoda tévedés. Az orvosképzés a következőkből áll:

1. egyetem
2. rezidens
3. szakorvos.

UK-ban nem,hangsúlyozom, nem az egyetem kerül a legtöbbe. Hanem a szakorvosképzés!

www.hospitaldr.co.uk/blogs/our-news/uk-medical-graduates-may-no-longer-be-guaranteed-doctor-jobs

Na most csodálkozzon rá a helyzetre! Maga szerint miért nem jönnek ide UK-ból szakorvosképzésre? Hm... Mi lehet ennek az oka? Csak nem az ordító színvonalbeli különbség? Hasonlítsa össze ezt

semmelweis.hu/aok/dekani-hivatal/oktatas-2/szakorvoskepzes/

ezzel

www.gmc-uk.org/education/postgraduate.asp.

UK-ban nem lehet szakorvos valaki, ha nincs referált folyóiratban megjelent klinikai tanulmánya. Magyarországon a végzés után gyakorlatilag harminc évig el lehet úgy lenni, hogy a delikvens évente egy publikációt sem olvas el.

A Magyarországról kivándorló orvosok nagy része - orvosi értelemben vett alsó munkát végzi. Magas képesítésű szakorvosi munkát a legtöbb területen csak UK szakvizsgákkal lehet végezni. Ezekhez az állásokhoz nem elég az az alap License, amit a legtöbb, UK-ban dolgozó magyar orvos megszerez.

És miért nincs angliában elég saját termelésű szakorvos?

www.telegraph.co.uk/health/healthnews/9274753/Up-to-1000-new-doctors-could-face-unemployment.html

Apeiron (törölt) 2014.05.22. 19:29:15

@Helyes Írás:

University Ranking

"A felsőoktatási ranglisták fontos de nem abszolút minősítő tényezők, különösen nem az átlagos intézmények vonatkozásában. Különféle statisztikai adatokból képezik a pontszámot, s ha pl. egy kazah egyetem leigazol néhány jó pontozású amerikai egyetemi oktatót, hatalmasat ugorhat előre."

Ócska relativizálás és valótlanságok állítása. KAUS nevű műintézmény ismerős? kb. 400-ik a világban, pedig dollármilliárdokat öltek bele a szaúdiak. Legközelebb nézzen utána a pontozási rendszernek, mielőtt..

Megteheti mondjuk itt

www.iu.qs.com/university-rankings/world-university-rankings/

Ezeket a szempontokat nem lehet "néhány jó pontozású amerikai egyetemi oktató" leigazolásával manipulálni. Egyébként miért is mennének azok oda, ha nincs ott egyébként semmilyen tudományos élet? Nem ellentmondásos ez egy kicsit?

"A gyermekem jelenleg egy átlagos francia egyetemen ösztöndíjas. Meglepve tapasztalja, hogy az ottani képzés technikai háttere"

Tehát egy átlagos francia helyet hasonlít össze az "elit" magyar hellyel. Szánalmas. Hasonlítsa már össze mondjuk az ENS-szel vagy a Sormbonnal!

"Fenntartom, hogy a magyar felsőoktatás, minden problémájával együtt, nem ócska és nem selejt "

De az. Az ötszázadik, hatszázadik hely a selejt szinonímája.

"az orvosképzés pedig minden jel szerint megfelel a nyugati világ színvonalának és inkább az átlag felett, mint alatt."

Mint négy intézményt leszámítva minden egyetem a világon.

www.dailymail.co.uk/news/article-2407585/NHS-recruits-thousands-doctors-Third-World--limits-places-deny-British-students-chance-study-medicine.html

"megvan benne az előrelépés lehetősége,"

Délelőtt olvastam a mailt, ami a hozzászólását tartalmazta. Aztán egész nap ez a végtelen cinizmus zsongott a fejemben. Sokszor mondogattam magamban. Akkor is, amikor kimentem táblafilcet venni, hogy megtarthassam az előadásomat. Aztán akkor is ezt fogom mondogatni, amikor majd látom a bérpapíromat. Meg akkor is, amikor a 2015-ös oktatói-kutatói bértáblát kézhez kapva, észreveszem, hogy még mindig a 2008-as számokat tartalmazza. Ezen a mondaton csámcsogtam volna kedden is, amikor a dékán (valószínűleg az ELTE történetében először) szakszervezeti unszolásra kiállt a kar elé, hogy a "dolgozókat" tájékoztassa a kar " költségvetési és humánpolitikai helyzetéről".

De maga csak szavazzon továbbra is lelkesen a fideszre.

Apeiron (törölt) 2014.05.22. 21:38:21

@Counter: Azzal a két mondattal nem csak az a baj. Helyettesítsünk be mondjuk az élethez való jogot. Na mit kapunk? Hát nem szép? Ilyen csodálatos alapokra van helyezve a magyar konzervativizmus.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.05.22. 22:59:08

@Apeiron: A kifogásolt hozzászólás szerzője bizonyára sok mindennek a megalkotására képes, de szellemi alapokéra nem.
Inkább a hozzászólásai terjedelmében alkotott eddig maradandót.

Legutóbb azon kaptam össze vele, hogy teljesen képtelennek mutatkozott a tapasztalata és a véleménye elhatárolására, a különbségtétel jogosságának elismerésére is.

Elég szomorú, ha a viszonylag választékos íráskészség tartalmi alapot kölcsönöz az ömlengéseinek.

Apeiron (törölt) 2014.05.23. 14:47:37

"Legutóbb azon kaptam össze vele, hogy teljesen képtelennek mutatkozott a tapasztalata és a véleménye elhatárolására, a különbségtétel jogosságának elismerésére is."

Tehát egy fantaszta - pont ahogy a fideszizmus elvárja azt az hívektől.

Rokker 2014.05.27. 17:36:50

@Helyes Írás: Azt hiszem, itt valami alapvető félreértés van. Én szubkultúraként az önhöz hasonlóan a klasszikus (zenei, irodalmi stb.) kultúrát preferálókra gondoltam. Pl. játszhat Dresch Mihály zenekara durva jó zenét, etno-jazzt mint műfajt a világ népességének elég kis hányada hallgat, és valószínűleg még kevesebben ismerik a Dresch Quartetet. Vagy lehet Berki Krisztián olimpiai bajnok lólengésben, a világ nagy részének fogalma sincs arról, ki ő, és mi az a lólengés. A jazzhallgatók és a férfi tornászok közönsége is: szubkultúra. Ha valakit megkérdeznek arról, mit tud a magyarokról, jó, ha "Puszkaszt" vagy a "gulaszt" azonosítani tudja a velünk. Még a közvetlen szomszédaink is alig tudnak rólunk valamit.

A mnyp. koncepciójáról vitatkozhatunk, de az lényegében kőkemény államosítás volt, erősen maffiás felhanggal. De ha ön szerint sem az államosítással, sem egy működő piaci szegmens (értsd: dohánypiac!) állami újraosztásával nincsen probléma, akkor nincs miről beszélnünk.

Olyannyira új állam épül, hogy nemcsak az alkotmányt törölték el, még az ország hivatalos nevét is megváltoztatták. Mindent megváltoztattak, függetlenül attól, hogy az adott intézmény mennyire jól működött. Ön bizonyára valami párhuzamos valóságban él, ha eddig nem vette észre.

Idéznék a saját irományomból: "Idealista vagyok". Számomra a korrupciót tekintve nem léteznek árnyalatok: vannak tisztességes és tisztességtelen politikusok. A korrupciót nem elfogadni kell, vagy - ahogy a kormány csinálja - törvénnyé tenni, hanem minimálisra csökkenteni.

Én nem tartozom a "másik" szellemi pólushoz, majd újjászervezi az, akinek fontos. Sajnos, a hozzám hasonló, "zöldessárga" vagy "zöldesfekete" gondolkodású emberből elég kevés van az országban. Ahogy az ön példája is mutatja, a többség megrekedt a kétpólusú világképnél ("mi" vs. "ők"), és nem tud mit kezdeni azzal, ha valaki bizonyos dolgokban egyetért vele, más dolgokban viszont ellentmond neki. Vagy valami egészen mást képvisel, mint amit eddig megszokott. Így csak hébe-hóba tűnök fel mindenféle olyan weboldalon, amit valamiért érdemesnek tartok az olvasásra. A Mandiner is ilyen, mégha ön szerint kevéssé is vallom magaménak a "konzervativizmus" elveit. Az meg sosem árt a rendszeres olvasóknak, ha az övéktől eltérő véleményekkel is találkoznak. Esetleg rájönnek, hogy nem egyedül élnek a világon, vagy nem mindenki úgy gondolkodik, mint ők.

Helyes Írás 2014.05.29. 09:39:02

@Apeiron:

1. Maga veszi a "krétát" és 2008 óta nem nőtt a fizetése, de a Sorbonne-hoz szeretné hasonlítani az ELTE-t. Nincs itt valami ellentmondás, uram?

2. Semmilyen pontozást nem lehet abszolutizálni, mert csak bizonyos tényezőket emel be a mérésbe. Nyilván a költségvetést sem, de azért érdekes lenne a hasonló finanszírozású intézmények pontállását is megvizsgálni. Egyébként hány intézményből kerülnek be a magyar egyetemek az 5-600-ba?

3. Egy állam felsőoktatásának abszolút és relatív színvonala nem egy-egy négyéves kormányzati ciklustól függ, hanem hosszabb távú folyamatoktól. Mit vár egy egy majdnem államcsődbe jutott, a kapitalista felzárkózás útját 25 éve nem találó ország felsőoktatásától? De csak politizáljon tovább az internetes handabandázók szintjén.

4. Azon a bizonyos átlagos francia egyetemen nincs jegyzet és tankönyv. Az oktatás abból áll, hogy a hallgatók laptopokba gépelik , amit a tanárok három órás "előadások" alatt lediktálnak nekik. Ebből vizsgáznak, s a diákok számára ez természetes. Az ilyen oktatási kultúrát milyen pontszám fejezik ki? Melyik magyar nem "elit" egyetem rosszabb ennél?

Helyes Írás 2014.05.29. 10:44:52

@Rokker:

Akkor jól értettem, hogy önnek valamiért nagyon fontos a kultúra-fogyasztók számossága. Természetesen az ún. könnyűzene fogyasztói jóval többen vannak, mint az egyéb műfajoké, mert tartalmilag erősen egy ifjúsági létállapothoz kötődik. De ne gondolja, hogy a másik műfaj valamilyen minoritás. Nézzen bele a youtube-on pl. a három tenor koncertjeibe... De nem ez a lényeg.

A napokban adnak vizsgakoncerteket a jazztanszak végzősei. Hétfőn este egy csapat olyan saját szerzeményekből álló rockkoncertet adott elő, hogy a jelen lévő fiatalok hatalmas ovációban törtek ki és még nekem, a műfajtól már eltávolodott idősebbnek is az a véleményem, hogy ezt a produkciót Londonban, New York-ban vagy Los Angeles-ben is ováció fogadta volna. (Jazz-re csak a hangszerek igen magas szintű, és időnként improvizatív kezelése utalt.) De akkor, ott nem hiányzott London vagy New York. A minőség és az élmény nem mennyiségi kérdés.

Nem értem miért lenne tilos a politikában egyes termékek kereskedelmét szabályozni. (A piac újraosztása az lett volna, ha dohánytermékeket gyártó cégeket államosítják. A kivásárlások már a piac normális működéséhez tartoznak.) A dohányprofitot a világon mindenütt korlátozó szabályozások alá vetették az államok.

Az alkotmányt nem törölték el, a 98%-a változatlan maradt. Nagyon jellemző az egész vitára az ön itteni reakciója is. A vitatók súlyos kijelentéseket tesznek ("megroppant a demokrácia" - eltörölték az alkotmányt), majd az érvek között jóformán jelentéktelen példákkal támasztják alá a kijelentésüket (a főbíróság pereket helyezhet át egyik bíróságról a másikra; a kisegyházak nem kapnak állami támogatást - megváltozott az ország hivatalos neve). Komolyan gondolja, hogy az ország elnevezésének bármilyen gyakorlati jelentősége van?

A többi észrevételét szerintem már megvitattuk, az utolsó bekezdésében írottakat nagyjából elfogadom, más vitázónak magam is utaltam arra, hogy a konzervatív attitűdöm mellett milyen más szellemi irányzatokkal (baloldaliakkal is) szimpatizálok.

Rokker 2014.06.02. 11:38:49

@Helyes Írás:

Ha az ismertségről beszélünk, akkor mi más lenne fontos, mint az, hogy hányan ismernek valakit/valamit? A minőség tényleg nem mennyiségi kérdés, de lehetek én nagyon nagy művész, az egész semmit sem fog érni, ha senki nem tud róla. (Még én sem, mert nem mérettettem meg nemzetközi szinten.)

A dohánypiac átrendezése hol volt kivásárlás? Egyszerűen elvették a jogot mindenkitől, hogy aztán korlátozott számban visszaosszák a haveroknak. De ugyanez történik éppen a földekkel, és fog mindennel, ami viszonylag jól elkülöníthetően kezelhető (pl. alkohol), egészen addig, amíg lesz még éhes száj, amit etetni kell. Márpedig abból egyre több lesz. Nem vagyok híve a szabadpiacnak, de ha a nepotizmus és a szabadpiac között kell választani, inkább az utóbbit választom, mert az legalább objektív.

Annyira eltörölték, hogy még a neve sem "alkotmány", hanem "alaptörvény". A tartalma nagy részben tényleg nem változott, mert azt nemzetközi egyezmények szabályozzák, csak olyan apró dolgok, mint a magántulajdon és a köztulajdon közötti viszony vagy az állam nyugdíjellátási kötelezettsége. Mellesleg bizonyos alapvető jogok deklarációja már a '49 utáni alkotmányban is benne volt, mégis mennyire különbözött a gyakorlat az elmélettől, ugye... Az ország elnevezésének pedig egy ennyire szimbolikus politikát (NENyi, minden "nemzeti", mániákus közterület-átnevezések, Kossuth-tér átépítése, szoborállítás stb.) folytató kormány esetén pedig hatalmas jelentősége van. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy mennyire volt közmegegyezésen alapuló az új alaptörvény, miért nem merték népszavazásra bocsátani, mennyire nevetséges/helytálló a preambulum (figyelem: szimbolikus politizálás!), stb.

Nem az a baj, ha a bíróság a hatékonyság növelése céljával ügyeket helyezhet át egyik helyről a másikra, hanem az, hogy ezt nem egy automatizmus szabályozza, hanem mindenben személyesen Szájerné dönt. Az egyházak finanszírozása dettó, csak ott a "parlament" dönt. Az új állami berendezkedéssel általában az a probléma, hogy szinte minden területen egy centralizált, mindenféle kontrolltól független döntéshozatali mechanizmus lett kialakítva, ami az önkény és a korrupció melegágya. (Pontosan ezért csak látszólag hatékonyabbak a diktatúrák a demokráciáknál: amit nyernek a döntéshozatal gyorsaságán, sokszorosan elvesztik a "járulékos költségeken".)
süti beállítások módosítása