Klaus: Határozottan nem vagyok euronaiv
2014. május 07. írta: Redakció

Klaus: Határozottan nem vagyok euronaiv

klaus.jpg

„Európában eurorealisták és euronaivok konfliktusáról van szó, és én határozottan nem vagyok euronaiv” – mondta a Mandinernek Václav Klaus volt cseh elnök és miniszterelnök. Klaus hangsúlyozta, hogy ő maga is Európa sikerében és fejlődésében érdekelt; és azt is elmondta: Orbán Viktor „kicsit más”, mint a Klaus-szal hagyományosan szemben álló politikusok.

„A Polgári Demokraták és személy szerint ön a kevés kelet-európai konzervatív-liberális politikai erő közé tartozik. Mit gondol a jelenlegi kelet-európai politikai tájképről?

Václav Havel és én a bársonyos forradalom óta küzdöttünk egymással Csehországban. Havel nagyon nem szerette a politikai pártokat, elitista volt, aki az elitek uralmát kívánta, nem a demokráciáét, a politikai pártokét. Évtizedeken keresztül harcoltunk egymással. Éveken keresztül a mi álláspontunk állt nyerésre, legalábbis Csehországban. De úgy tűnik, az utóbbi években elveszítettük a játszmát Csehországban és más kelet-európai országokban is. Magyarország esete viszont, Orbán Viktorral kicsit más, ahogy én látom.

Ön az Európai Unió egyik legismertebb euroszkeptikus politikusa. Mit gondol az EU válságáról és annak kiútjáról?

Erről nem lehet röviden beszélni, de néhány megjegyzés: nem vagyok euroszkeptikus. Sokan beszélnek eurooptimizmus és euroszkepticizmus szembenállásáról. De ez egy nonszensz. Inkább eurorealisták és euronaivok konfliktusáról van szó, és én határozottan nem vagyok euronaiv. Európában élek, ahogy a gyermekeim és unokáim is. Nem fogok Bolíviába vagy Madagaszkárra emigrálni. Európa sikerében és fejlődésében vagyok érdekelt. De attól tartok, a jelenlegi európai politikusok, a mostani EU intézményei mindent megtesznek a sikeresség ellen. Európa elveszíti pozícióit a világban, elveszíti a vele szemben tanúsított tiszteletet. Ez nem egy baleset, ez egy önmagunknak okozott sérülés. 

Ez a víziók hiánya miatt történt?

Nem. Van egy vízió, de egy az rossz vízió.”

Rajcsányi Gellért interjúját híroldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr116132896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bell & Sebastian 2014.05.07. 20:06:49

Nem rossz, de Visegrád kérdése és Orbán "mássága" a levegőben maradt, vagy kikerült a szerkesztett változatból. De Ukrajnáról legalább megmondta az igazat.

Érdekesnek találom, hogy a csehek gondolatban is urazzák és nem tegezik egymást a politikában.
De az is tény, hogy az áruló ott általában "kiugrik" az ablakon, némi segítséggel. A mai napig.

Visegrádnak szerintem a Cseh-szlovákok akasztottak be (német érdekből) és maga Orbán, a tenyérbemászó stílusával és mindenáron vezetni akarásával. Pont ennyire örülnek neki az unióban is, majd kibújnak a bőrükből - ha lenne.

Bloodscalp 2014.05.09. 15:12:14

Szép Európa-vízió, amit benes dekrétumok szabdalnak szét.
süti beállítások módosítása