Kivonuló fiatal középosztály? Vitát, párbeszédet indítunk
2014. május 05. írta: Redakció

Kivonuló fiatal középosztály? Vitát, párbeszédet indítunk

kozeposztaly2.jpg

A Papp László Tamás cikkére reflektáló, Mi lesz veled, fiatal középosztály? című cikkünk sok visszajelzést, nagy visszhangot kapott az elmúlt napokban. Személyes, szubjektív hangvételű leveleket is kaptunk olyan olvasóinktól, akik valamennyire magukra ismertek a cikk kapcsán.

A fiatal magyar középosztály közéletből való kivonulása, belső „emigrációba” vagy külföldre történő elvándorlása a mostani évek egyik legfontosabb társadalmi-politikai kérdésévé válhat. A beérkező reakciók és levelek kapcsán úgy döntöttünk: vitát, párbeszédet, beszélgetést indítanánk a témáról egy cikksorozat formájában.

Várjuk a személyes, szubjektív írásokat kedves olvasóinktól, különösen azoktól, akik a cikk kapcsán megszólítva érzik magukat. Beszélgessünk, vitatkozzunk: ki miben ért egyet és miben nem a kiinduló írások állításaival, kinek mi a személyes története, ki hogyan látja a felvetésünket: valóban kivonulóban van-e a fiatal magyar középosztály a politikából, a közéletből? Egyáltalán, milyennek látjuk a magyar politikum és a fiatal középosztály viszonyát 2014-ben? Mi az, ami van, és mit lehetne tenni?

Érdeklődéssel várjuk tehát a mandiner kukac mandiner pont hu-ra a rövidebb-hosszabb cikkeket, posztokat, személyes véleményeket, felvetéseket elsősorban civil olvasóinktól; de a lapunkat és ezt a felvetésünket olvasó bloggerek, újságírók, publicisták jelentkezését is szívesen várjuk. A szerkesztés és a publikálás jogát fenntartjuk; egyúttal reméljük, elindíthatunk egy régi beidegződésektől, hagyományos árokásásoktól mentes, ellenben valóság- és életközeli témákról szóló cikksorozatot.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr766120114

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kivonuló fiatal középosztály? Vitát, párbeszédet indítunk 2014.05.05. 15:13:01

Vitát, párbeszédet, beszélgetést indítunk a fiatal magyar középosztály témájáról. Várjuk a személyes, szubjektív írásokat kedves olvasóinktól: valóban kivonulóban van-e a fiatal magyar középosztály a politikából, a közéletből?

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

freehckr 2014.05.05. 15:38:06

„fiatal magyar középosztály közéletből való kivonulása, belső "emigrációba" vagy külföldre történő elvándorlása a mostani évek egyik legfontosabb társadalmi-politikai kérdésévé válhat”

Nem válhat, mert ugyan olyan kényes kérdés mint például a cigánybűnözés, és mivel a Fidesz-MSZP együttesen érintett mindkét problémában, legfőképp az előidézésükben, így bár pár ráérő civil biztosan szívesen vitázna erről, de a „nagypolitikába”, főleg a parlamentbe ez sosem fog eljutni... így a „és mit lehetne tenni” kérdés is teljesen felesleges, mert elárulom mit lehetne tenni: befejezni a prolinak való fideszes szabadságharcot, a politikai elitnek jó pár nemzeti stratégiai kérdésben közös nevezőre kellene jutnia, és ennek a konszenzusnak a szellemében kellene elkezdeni végre egy előre mutató, az európai felzárkózást már rövid távon is garantáló, az ország legégetőbb problémáira koncentráló szakértő kormányzást.

Na, mégis mekkora esély van utóbbiakra Fidesz-MSZP országban?! :)

Bloodscalp 2014.05.05. 16:16:20

Csökken az olvasottság, és a trashelő alternatív vendégművészek nem váltották be a reményeket. Így írtok ti! Azt nem lehet leírni hogy miért menekül mindenki az országból - azt meg hogy a fidesz miatt, azt kisírja az mszp minden nap, és vica-versa. Jól is van ez így, csak úgy látszik már unja a nép, és újítani kéne valamit.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.05.05. 16:21:28

Gyönyörű a paradox instrukció!

"Várjuk a[z] (...) írásokat (...), különösen azoktól, akik a cikk kapcsán megszólítva érzik magukat."
=
"Várjuk a közéletből kivonulókat egy közéleti vitára."

A nap cikke! :D

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2014.05.05. 16:31:04

én inkább csak munkásarisztokrata vagyok, hova írjak?

Robinzon Kurzor 2014.05.05. 16:42:30

... ilyen problémák, s akkor utána egy pacalvacsora és egy ultiparti

Robinzon Kurzor 2014.05.05. 16:46:54

Ej, elküldte hamarabb, lelőttem a poént.

Szóval:

Bátyó, és én foglak keresni téged, hogy ezt a beszélgetést megejtsük, lényegében az lenne a címe neki, hogy az ifjúság kivonulása a közéletből meg ilyen problémák, s akkor utána egy pacalvacsora és egy ultiparti.

Szindbad 2014.05.05. 17:33:45

Hogy miért fordítok hátat a közéletnek? CSAK.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.05.05. 17:45:54

@Redakció:

Vannak erről a témáról használható magyar kutatások, esetleg olyan nyugati kutatások is, amelyek összevetése arra mutat, hogy nálunk a Nyugatnál látványosabban fordul el a fiatal középosztály a közélettől?

tarackos 2014.05.05. 17:50:11

Csak ismételni tudom magam: ki az aki itt politizál?

A mandin is keseregtek, hogy érdemi viták nélkül ment le a választási kampány ergo az égvilágon senki sem politizál! Rezsicsökk van és isteni kinyilatkoztatások arról, hogy ki takarodjon és hova.

A rezsicsökk szeminárium anyagát kritika nélkül magába szopó éltesek tevékenysége nyilván nem politizálás ahogy a Feri csápolásán onanizálás sem...

Bloodscalp 2014.05.05. 18:25:01

@bbjnick: így van, ez csak egy világi trend hogy százezrek mentek külfödre és tervezik most is. Divat a jobb életre vágyni. A Nézőpont Intézetnél már készül róla a statisztika hogy az emberek 64,57% szerint Burundi-Dél Szudán-Laosz négyesből mi vagyunk a legvidámabb barakk! Az EU-s vidám barakk rangsorban pedig a 15. helyen vagyunk 1 helyet javítva 2010 óta!

bz249 2014.05.05. 19:42:48

Mint a magyar kozelettol Schlandba kivonult fiatal kozeposztalybeli... ebedidoben a kollegakkal lenyegesebben tobbet beszeltunk a focirol, a varosi kozelekedesrol meg ilyen hujesegekrol, mint a politikarol. Pedig az egyik csavo egy Szombathely meretu varos kozgyuleseben a CDU-frakciovezeto volt es szinte biztos, hogy majustol polgarmester is lesz.

Mikozben persze a CDU/SPD szuk felmillios tagsaggal rendelkezik (vagyis aranyosan 50-60.000-es nagypartoknak kellene lenni nalunk is) de a politika megiscsak valami olyan, ami a hatterben tortenik es alapvetoen nem szamit. Szoval biztos, hogy nem egy lepes a normalizalodas iranyaba, ha az emberek alapvetoen leszarjak a politikat?

Bell & Sebastian 2014.05.05. 19:46:42

Pragmatikus lévén, elsőre az jut az eszembe, van-e ennek bármi értelme?

Ettől majd Nulladik Viktor testével fedi el a globalizáció géppuskafészkét és amíg a lövedékek szaggatják, hatszázezren visszaosonnak, javítani a honi makro-mikro mutatókat?

Az baszna még csak beee!

Bell & Sebastian 2014.05.05. 19:59:08

@bz249: Itt keveredik ellentmondásba a hivatalos ideológia a valósággal. A balliberalizmus cselekvőképes és aktív elvtársakat / néptársakat feltételez, akik mind tudják a tutit, az egyedül üdvözítőt és alkalomadtán úgy adnak úgy nyitnak teret az tuti üdvözülésüknek, hogy jól rászavaznak a legballibebb pofára.

No, ez az, ami nem lesz. És ez fáj, nagyon. Nem harap a hal, nem veszi az agymosást és eltéved a rengetegben.

Végül még rászavaz valami tehénszemű idegenre, oszt megjön a fasizmus, mint szombati randi után a kétségbe beesés.

Nem kell a szépség, nem kell a jó, falra hányt borsó, mit ér a szó?

gyalog.galopp 2014.05.05. 20:46:31

Én már az alapcikket sem értettem, mármint azt, hogy lehet rácsodálkozni az anyagias világra , még mindig.

Mért kellene a semmihez nem értő marionett politikusokat isteníteni azért, hogy pénzhez jussunk, ahelyett, hogy inkább egyből a közvetlen pénzforrást preferálnánk.
Nooormális, a politikának miből van/lenne pénze?
És ez még mindig kérdés, még mindig vitaindító lehet 25 év után is.

Én úgy látom a rendszerváltás és a haza szellemi élet igazi szimbóluma az bazi nagy homokóra, amelyikbe beleszorult az idő, ott a Városliget szélén.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.05.05. 20:56:14

küldjétek az unalmas írásokat, unatkozzunk együtt az unalmas nyifinyai posztok felett.

Alfőmérnök 2014.05.05. 21:55:45

@bz249: "Szoval biztos, hogy nem egy lepes a normalizalodas iranyaba, ha az emberek alapvetoen leszarjak a politikat?"

Nem biztos, esete válogatja.
Mondjuk maga valszleg itthon nem szarná le, nyilván azért ment ki, mert itthon nem érezte jól magát. És hát azért annyira most se szarja le, mert azért ír politikai témájú kommenteket, pl. ide. :)

Másrészt a kollégái talán azért sem foglalkoznak nagyon politikával, mert el vannak altatva. Viszonylagos jólétben élnek, és ez elég ahhoz, hogy leszarják a politikát. De ha majd gebasz lesz, pl. etnikai konfliktusok, vagy kitör valami polgárháború, vagy valami olyan történik, ami miatt az egzisztenciájuk veszélybe kerül, akkor nem fogják leszarni.

Alfőmérnök 2014.05.05. 23:44:01

@bz249: (Mielőtt félreértené, szvsz maga az egyik legéleselméjűbb kommentelő a mandineren.)

gyalog.galopp 2014.05.06. 06:10:50

Maga a kérdés felvetése a rossz, azt sugallja, hogy az embereknek, fiataloknak politizálniuk kellene, pedig nem.
Mint ahogy nem értek az autószereléshez, attól még naponta használom az autómat, csupán annyit kell tudnom, mit várok el az autómtól, mikor kell szerelőhöz vinni.
Nekem , mint polgárnak nem az a dolgom, hogy napi szinten politizáljak, mert az abszurd lenne, hanem az a dolgom, hogy az elvárásaimat megfogalmazzam. Az elvárásom pedig egyszerű, itthon akarok jól élni.Pont.

A hazai abszurdban a politika akarja meghatározni nekem, hogy mit várjak el tőle.

A fiatalok kivonulása az első figyelmeztetés, a politika nem az igényeik szerint működik, és mivel mindenki nem vonulhat ki a helyzet durvulni fog. A koncepciótlan politizálás előbb-utóbb balhéhoz vezet.

Szúrófény 2014.05.06. 07:36:18

2000 éves tudás, a lomtárba?
Ciceró a politikusokról!
„Ha azt állítják, hogy az állam ügyeivel való foglalkozásra rendszerint azok adják magukat, akik semmiféle tisztességes tevékenységre nem alkalmasak, hogy még a velük való versengés is szégyenteljes dolog, a velük való küzdelem pedig szánalmas és veszélyes. Ennél fogva nem az a bölcs ember feladata, hogy kezébe vegye a gyeplőt…és az sem illik a szabad emberhez, hogy szennyes és embertelen emberekkel vívott harcban akár szidalom áradatnak, akár a bölcs számára elviselhetetlen jogtalanságoknak tegye ki magát. Mintha nem éppen a jó szándékúakat, a bátrakat és a nemes lelkűeket illetné meg az, hogy a közügyekben részt vegyen? S mivé lesz, Az elvetemülteknek kelljen engedelmeskedniük, és eltűrniük, hogy az államot ezek az emberek marcangolják szét,

Végül a középosztály tényleges magyar része: a lefelé és felfelé bukottak két rétegéből tevődött össze: az első típus az úr betyár, minden szociális igazság, kultúra, könyv művészet ösztönös ellensége, a születési kivételezettség és kiváltságosság vadagyarú emberbaromja. A második típus az ezercsalafintaságú ravasz haszonvadász, szolgál minden űrt és érdeket, elnyom minden gondolatot és munkát, lesz bármily párt vagy érdekszövetség ágense, lesz idegen érdekek zászlója, poroszlója, vagy vérebe: csakhogy a maga vagyonát és hatalmi helyzetét emelje. A harmadik típus: talán a leghitványabb, aki nem vállal soha semmilyen felelősséget, kezdeményezést, nem kockáztat semmilyen melléállást, aki minden színű és semmi színű, barátja minden sikernek, és elszökője minden tragédiának.
A középosztály felfelé bukott magyar elemeinek, minden lépésüket előre, minden deka több kenyerüket azzal kellett és kell megfizetniük: hogy buzgón megmutassák az uralkodó érdekszövetségnek, mindenképpen alkalmasak az álláshoz jutásra, az előléptetésre... A fentebbi lelki sajátosságból szükségszerűen következik a magyar középosztály egy másik általános vonása: antidemokratikus, demokráciaellenes... egyszerűen a jól nevelt házi kutya úrkutyasága, mely fogat vicsorít a kevésbé pártfogolt és „be nem érkezett vértestvérei ellen!... a folytonos szolgaságban Annyira úri emberré csonkult, hogy képtelen emberré egészségesedni.
(És ez az a „polgári középosztály" amelyet az új politikai kurzus szerint újjá kell teremteni?)

bz249 2014.05.06. 08:43:57

@Alfőmérnök: azert szoktam kommentalni politikai blogokon, mert raerek... de azert lenyegesen visszaesett az aktivitasom, mert inkabb olyan eletszeruseget szeretnek barkacsolni magamnak. :)

Robinzon Kurzor 2014.05.06. 09:17:20

@bz249: " ebedidoben a kollegakkal lenyegesebben tobbet beszeltunk a focirol, a varosi kozelekedesrol meg ilyen hujesegekrol, mint a politikarol"

A városi közlekedés, az (helyi) politika.

Ebben a kérdésben azért nehéz az összehasonlítás, mert a német (fiatal) középosztály alatt nem szabták át az alkotmányt, nem zsarolták ki a nyugdíj megtakarításukat, nem államosították alóluk az oktatást stb.

Ilyen méretű beavatkozást az alapvető életviszonyokba, ott nem tűrnének az emberek.

Alfőmérnök 2014.05.06. 10:28:21

@bz249: Hát akkor hajrá! :)
Azért remélem fog még írni.

pocaklakó minimanó 2014.05.06. 10:34:28

Engem az érdekelne, hogy a kitántorgó középosztály - ezekre hivatkoznak az agyhalott ballibek úgy, mintha mindegyik kitántorgó potenciális "nóbeldílyas" lenne - kitántorgott tagjai például a fritzeknél miért jellemzően a csicskacselédculáger kategóriában találhatóak?

Érdekelne ezen tehetséges milliók sorsa. :)

Robinzon Kurzor 2014.05.06. 10:51:12

@pocaklakó minimanó:

Az én környezetemben minden "kitántorgó" diplomás és a saját szakmájában talált munkát.
Jellemzően nem csak névértéken magasabb fizetésért, de sokkal jobb életkörülményeket is teremtve maguknak.

Én erről tudok neked beszámolni, bár nyilván nem ezt szeretted volna hallani a rögészméd igazolására.

Conchobar 2014.05.06. 11:27:21

Most hogy van ez a politikával, apu jobboldalról úgy gondolja, hogy mindent neki kell irányítania, mert ő mindent jobban tud. Anyu meg úgy gondolja balról, hogy dehogyis, apu egy fasisztoid zsarnok, így aztán anyunak kellene irányítania, mert az maga a demokrácia és az európaiság. Legalábbis őszerinte.A elhanyagolt gyereknek meg egyáltalán nem bír maradni az otthoni légkörben

pocaklakó minimanó 2014.05.06. 13:49:44

@Robinzon Kurzor:

"Én erről tudok neked beszámolni, bár nyilván nem ezt szeretted volna hallani a rögészméd igazolására."

Látod, milyen egyszerű dolog az egész. A te környezetedben ilyen tapasztalható, ezért LEHET/KELL belőle általánosítani, míg más környezetében meg nem ez, de abból általánosítani NEM KELL/SZABAD.

Az oviban a faék volt a jeled? :)

Robinzon Kurzor 2014.05.06. 14:28:01

@pocaklakó minimanó:

Te írtad, általánosítva, hogy a "kitántorgó" középosztály "kitántorgott tagjai például a fritzeknél miért jellemzően a csicskacselédculáger kategóriában találhatóak".

Tehát nem azt, hogy a te suttyó környezetedben ezt tapasztaltad, hanem hogy _jellemzően_ ez a helyzet.

Én ezt az általánosítást cáfoltam azzal, hogy az én környezetemben ez jellemzően másképpen van, és nem állítottam azt, hogy ez lenne az általános.

De egyszerűen egy túl hülye vagy ahhoz, hogy ezt felfogd. Elégedj meg a békemenettel meg a rezsicsökkentéssel: az a te szinted.

tableno 2014.05.06. 14:42:37

@pocaklakó minimanó: "Engem az érdekelne, hogy a kitántorgó középosztály - ezekre hivatkoznak az agyhalott ballibek úgy, mintha mindegyik kitántorgó potenciális "nóbeldílyas" lenne - kitántorgott tagjai például a fritzeknél miért jellemzően a csicskacselédculáger kategóriában találhatóak?" - erre egyszerű a válasz: jellemzően nem ott találhatóak. Viszont a kitántorgók nagy része nem jól képzett középosztálybeli (vagy értéktelen a diplomája), tehát az ÖSSZES kivándorlót nézve a betanított munkások vannak többségben. Egyébként ez azt is mutatja, hogy kevés az igazán versenyképes tudású magyar van (ennyit világhírű oktatásunkról), viszont aki van, azt is elveszítjük.

Robinzon Kurzor 2014.05.06. 14:51:53

@tableno: "Egyébként ez azt is mutatja, hogy kevés az igazán versenyképes tudású magyar van (ennyit világhírű oktatásunkról), viszont aki van, azt is elveszítjük."

Igen, ez a lényeg.

pocaklakó minimanó 2014.05.06. 15:23:36

@Robinzon Kurzor:

A bemásolt szövegben is arról írtak, hogy a közép-európaiak csicska-kategória. Arról pedig felétek óbégattak, hogy jaj, a középosztály tántorog.

Tessék megpróbálni egyértelműsíteni, mert anélkül csak magatokat alázzátok le. :)

pocaklakó minimanó 2014.05.06. 15:25:39

@tableno:

"Viszont a kitántorgók nagy része nem jól képzett középosztálybeli (vagy értéktelen a diplomája),..."

Na látod! Erről beszélek. Viszont mást sem hallani/olvasni Ballibfalva-Alsón, hogy tántorog a középosztály, miközben sokkal szélesebb a merítés - mint erről másutt már írtam is.

Csak agymosás-szakon jobb azzal érvelni, hogy a tántorgók a "nóbeldílyasok."

pocaklakó minimanó 2014.05.06. 15:26:55

@tableno:

"...viszont aki van, azt is elveszítjük."

Vagy sem. Most erre megint nem fogsz tudni forrást adni, mert nincs is.

Robinzon Kurzor 2014.05.06. 15:27:57

@pocaklakó minimanó:

Kicsi huszár, én egyértelműen fogalmaztam.

Te meg jössz ezekkel a "bemásolt szöveg" (ki másolta be, hová), meg "felétek" maszatolással.

Azt látom, hogy az önbecsülésedet maradékaiból próbálod összekaparni magad, de hidd el, ez így nem fog menni.

wantaan 2014.05.06. 15:28:13

@tableno: lepusztította ez az orbáni siserehad az országot. Lopás mindenhol. Korrupció állami szintre emelve, a nemzet szolgasorsba. Persze hogy menekül aki tud s mindig először a tisztességesebbje, a becsületesebbje és a fiatal menekül. Az itthon maradt öregek meg a gyerekeik fényképeit nézegetik könnyes szemekkel s nem látják - láthatják az unokát.
Ne csodálkozzunk , ahol egy Harrach Péter vagy Orbán Viktor erkölcsisége kap reklámot ott tisztességes ember nem szívesen marad ....csak kényszerből. ....vagy kalandvágyból mint akik 56 után is itthon maradtak. Lopás , csalás , korrupció. Ez az ami miatt kitántorog a magyar.

pocaklakó minimanó 2014.05.06. 15:29:58

@Robinzon Kurzor:

"...én egyértelműen fogalmaztam."

Felétek így hívják a forrásmentes hasraütést? :)

Robinzon Kurzor 2014.05.06. 15:30:41

@pocaklakó minimanó:

Na, hülye gyerek: abból, hogy a kivándorlók nagyobb része nem jól képzett, egyáltalán nem következik, hogy az amúgy is vékonyka középosztály jelentős része ne lenne a kivándorlók között.

Szövegértés, kicsi huszár.

pocaklakó minimanó 2014.05.06. 15:31:33

Megjött wantaan nick, aki linkekkel próbálta - persze sikertelenül - bizonyítani, hogy az OV-rezsim alatt (csakis akkor) tántorgott ki FÉLMILLIÓ magyar állampolgár.

Muris volt, mert a forrásai sem azt állították.

De ez nem zavarta őt abban, hogy körbehazudja a netes ájert. :)

Robinzon Kurzor 2014.05.06. 15:31:44

@pocaklakó minimanó:

Ja, ha nem vagy tisztában a forrás fogalmával, úgy nehéz lesz.

pocaklakó minimanó 2014.05.06. 15:37:22

@Robinzon Kurzor:

Ez már csak maszatolás. Először jön a siránkozás, hogy kitántorognak a tehetségeseink (a lúzerek nincsenek még véletlenül sem megemlítve; ld. általánosítás), aztán amikor kiderül, hogy pl. a kitántorgottak jelentős része csicska, akkor meg jön a maszat, hogy van sok képzett is a kivándorlók között.

Olyat még véletlenül sem olvasni Ballibfalva-Alsón, hogy a társadalom széles rétegéből toborzódott a kitántorgó réteg, mert a ballibek arra kívánják kihegyezni a dolgot, hogy a kitántorgók a képzettek közül kerülnek ki, miközben ez kamu.

És akkor a végén még megspékeled ezzel a - szintén forrásmentes - "amúgy is vékonyka középosztály jelentős része ne lenne" - jellegű szöveg, ami dettó ugyanaz a kamu.

Nem baj, ha nem érted. :)

wantaan 2014.05.06. 15:39:55

@pocaklakó minimanó: Te szerencsétlen NER csicska. Nézz körül a lakhelyeden! Nekem van olyan ismerősöm akinek 4 gyermeke van 3 fiú s már mind külföldön dolgozik és mindegyik 2010 után lépett le. ....van még egy lánya aki jövőre érettségizik , de mivel nem tudják fizetni az orbáni ingyenes felsőoktatást két választása van a fivérei szereznek neki kint munkát vagy megpályáz egy dán egyetemet ami tényleg ingyenes és ott tanul tovább. .... a tanulmányi eredménye alapján az egyetemet választja. Az ismerősöm felesége folyton sír mert a fiait 1 évben csak 1szer látja s már most azon kesereg elmegy a lánya is. ...igaz mindig azt mondja OTT LEGALÁBB MEG TUDNAK ÉLNI!

pocaklakó minimanó 2014.05.06. 15:46:12

@Robinzon Kurzor:

Ahogy látom, neked eddig csak saját kútfőre futotta. :)

pocaklakó minimanó 2014.05.06. 15:50:53

@wantaan:

"Nekem van olyan ismerősöm..."

Mint írtam, nekem is van olyan ismerősöm, aki az elmúlt rezsim gátlástalan mutyizása miatt tolódott ki végleg családostul külföldre, de legalább én vagyok annyira gerinces - veled és a hozzád hasonló lúzerekkel szemben -, hogy ebből nem általánosítok az előző rezsim szennyes teljesítményére.

De tudom, hogy nem érted, mert neked a saját belinkelt forrásaid is olyanok, hogy téged cáfolnak, de te konzekvensen letagadod még azt is, amit te magad hozol. :)

Viszlát mára! :)

wantaan 2014.05.06. 15:59:42

@pocaklakó minimanó: ...hol van már a Zemút rezsim gátlástalan mutyizása???? Olyan mint a tavaly előtti hó.
A mostani az IGEN! No ez aztán mutyizik, lop, csal, hazudik. MANYUP, trafik, föld, felcsúti aréna, .... húúúú föl sem lehet sorolni olyan sok van.

közösperonos átszállás 2014.05.06. 16:09:11

@Robinzon Kurzor: "Ja, ha nem vagy tisztában a forrás fogalmával"

Hogyne lenne, múltkor is odaírta az idézőjel után, hogy "(hvg.hu)"!

Robinzon Kurzor 2014.05.06. 16:17:17

@pocaklakó minimanó:

Egy saját tapasztalathoz, majd pedig egy logikai következtetéshez hiányolsz forrást.

Valószínűleg nem tudod felfogni a saját tapasztalat, az "azt írta az újság" és a következtetés közötti különbséget.

Robinzon Kurzor 2014.05.06. 16:18:29

@pocaklakó minimanó: "aztán amikor kiderül, hogy pl. a kitántorgottak jelentős része csicska"

Ez konkrétan honnan derül ki?
Mitől lett ez tény?

tableno 2014.05.06. 17:30:46

@Robinzon Kurzor: meg egyébként is, nem mindegy? A második VH előtt meg 56-ban kitántorgottak nagy része sem lett Nobel-díjas. Viszont egy kis része meg igen. Csak nem Magyarországon.

közösperonos átszállás 2014.05.07. 09:03:52

@tableno: Na ja, az igazi kérdés nem az, hogy odakint mik lettek, hanem hogy itthon mik voltak előtte (illetve mik lehettek volna). Illetve hogy a kimentek eszerinti eloszlása hogy viszonyul az itthon maradottakéhoz, ebben meg mind a tapasztalat, mind a legegyszerűbb logika ugyanazt mondja (csak 'minimanó nem).

wantaan 2014.05.07. 16:06:22

@pocaklakó minimanó:

"Egy volt osztálytársammal 2012-ben döntöttem el, hogy külföldön próbálok elhelyezkedni, mivel nem volt semmi lehetőségem Magyarországon.

Mikor még Magyarországon éltem:

Sportoló voltam, könnyűsúlyú evezős. Szép eredményeket értem el, köztük több világbajnokságon is részt vettem, ahol sikerült „A” döntőbe is kerülni a csapatommal. A legjobb eredményünk 3. helyezés az egyetemi világbajnokságon.

Természetesen ebből a sportból szerettem volna kisajtolni a legtöbbet. Sőt, elgondolkodtató volt az is, hogy milyen lehet sportból élni. De hamar rá kellett jöjjek, hogy Magyarországon ez is képtelenség azon sportok számára, amik nem kerülnek lencse közelbe.

Mikor elkezdtem főiskolára járni, akkor már munkát is kellett szereznem, mivel félévente fizetnem kellett a főiskolát. Ebből kifolyólag a sportban is romlott a teljesítményem.

Bár ha nem vonták meg volna a támogatásokat, mikor döntősök voltunk világbajnokságokon vagy esetleg kézfogáson kívül más támogatás is lett volna, akkor talán nem külföldön kötök ki. De nem bánkódom, mert nem bántam meg. Hogy miért?
Mint írtam, egyik volt osztálytársammal készültünk Angliába és én hallgattam rá, hiszen neki már volt tapasztalata. Megvettük a jegyet, majd utána vártam. Rá pár hétre szólt, hogy Ő mégsem jön, mivel talált egy munkát, ami neki egyelőre jó lesz.

Nem volt választásom, mivel Magyarországon képtelenség volt elhelyezkednem, hiába végeztem el informatikát is a főiskolával egy időben, amit sajnos abba kellett hagynom, mert nem tudtam fizetni.

Itt csak említésképpen mondom, hogy ne bízzatok magyarokban, akik közvetítenek. Ha mégis ez az egyetlen járható utatok, nézzetek utána alaposan. Én is ezt tettem, és így találtam rá egy Angliában bejegyzett cégre, akik szintén magyarok, de korrektek voltak nagyon.

Háromszáz fontot kellett fizetnem, amiben benne volt már 2 hét lakbér és a deposit is. A repülőtérről autóval szállítottak a házig, ahol laknom kellett és a szerződés azt is tartalmazta , hogy ha nem találnak munkát nekem 7 napon belül, akkor visszaadják az adminisztrációs díjat, amit szintén tartalmazott a 300 font.

A házban csak magyarok laktak, akik nagyon negatívan beszéltek a közvetítő cégről és a munkákról is. Majd kiderült, hogy Ők másik cégen keresztül jöttek ki, csak ugyanabban a lakásban lettek elszállásolva. Egyébként akik a másik, magyar székhellyel rendelkező cégen keresztül jöttek ki, azokat átverték ~300 ezer forinttal.

Teltek a napok, bankszámlám még sehol sem volt, ami azt jelenti, addig munkám sem lehet. Majd 7 nap elteltével visszakaptam az adminisztrációs díjat, mert nem intéztek nekem semmit. De a 9. napon elmentünk és megcsinálták a bankszámlát
Munkát a kiutazásom után egy hónappal kaptam a közvetítő cégtől. Konyhai mosogatóként kellett dolgozni. Választási lehetőségem nem volt, mert kellett a pénz. Természetesen elmentem én is bankszámlát nyitni és munkát keresni, de sikertelenül.

Az angolt beszéltem, de nem voltam perfect belőle. Természetesen azóta nincs baj az angolommal. Két hét után otthagytam a mosogatói állást, mert heti 75 óráért alig kaptam valamit.

Ezek után elmentem egy olyan munkaközvetítőhöz, ahonnan egyszer már elküldtek. Csodák csodájára most jókedvűen fogadtak, gyorsan regisztráltam és rá 3 napra már hívtak egy tejgyárba dolgozni.

Innen kezdett megváltozni a véleményem pozitív irányba Londonról. Három hónapig dolgoztam ott és a fizetésem is kiemelkedő volt az akkori angol átlagfizetésekhez képest is.

Jelenleg Harlowban élünk, és a barátnőm is. Lassan 2 éve vagyok kint Angliában és szeretnék minél hamarabb állampolgár is lenni.

Amit tanultam Angliában

- NE bízz magyarokban, barátokban se nagyon!!!! (Egyik barátom, aki kölcsönkért, nem akarta visszaadni.) Sajnos Angliában a magyarokat a magyarok verik át a legjobban.
Hazaköltöznék-e újra?

Talán.

- Ha a magyar helyzet javulásnak indulna, és nem az folyna a külföldi híradókban is, hogy Magyarországon vonja el a legtöbb pénzt az állam az emberektől.
- Ha az emberek nem flegmák lennének egymással.
- Ha nem az lenne az első pont, hogy hol lehet még bőrt lehúzni az emberekről.
- Ha az emberek felébrednének a politikai árnyékokból.
+ 2 észrevétel:
- Rengeteg magyar él Londonban, ez nem újdonság. Én sajnálom, hogy lassan többen leszünk a világ bármely pontján, mint a mi kicsiny kis országunkban, ahol ellehetetlenítik az életet.
- Étel, ital, vagy bármilyen felszerelés olcsóbb, mint Magyarországon.”

No kicsi manó mi a véleményed????

Alfőmérnök 2014.05.07. 19:51:42

Ebnek Buddha természete?
Kérdésben a felelet.
Ha a kérdést megújrázod,
Veszélyben az életed.

Alfőmérnök 2014.05.07. 20:03:33

Ne beszélj az álmaidról
Bolondok előtt soha!
Nyugati Barbár -- szőr nélkül?
A Fényt homályba vonja.

Alfőmérnök 2014.05.07. 20:16:23

A szavak sosem a dolgok.
A beszéd nem a lélek.
A szavak közt csak elvesztél.
Ki csak beszél, eltéved.

Alfőmérnök 2014.05.07. 21:03:56

Szél vagy zászló, avagy elme?
Melyik mozog? Egy se jó!
Nyakló nélkül ha csak szájalsz,
Hibázhatsz, tudni való.

Alfőmérnök 2014.05.07. 21:31:34

Kép és írás csődöt mondott.
Nem csodálod? Meg se edd!
Igaz éned hová dugjad?
Vesszen minden, nem tied!

Shajamer 2014.05.08. 02:02:05

@pocaklakó minimanó:
Tudod, kis hazánkban jártam egyetemre, amit saját hibámból nem fejeztem be, megismertem a politika világát- dolgoztam benne, tanácsadóként, pártnál, kormánynál, tanácsadó cégnél, de megutáltam, no nem azért, mert a politika mocskos dolog, más miatt, de ez egy külön posztot megérne. Ahogy kiléptem ebből a világból, "új életet" kellett kezdenem, szakács lettem, mert mindenem a főzés. Kemény évek után kerültem Németországba, ahol szintén keményen kellett helytállni, de sikerült. Igaz, szakmunkásbérem van, de teljes időben foglalkoztatnak, mindent fizetnek utánam, évi 25 nap fizetett szabadságom van, kapok szabadságpénzt, karácsonyi pénzt (kvázi 13.-ik havi), a nettóm forintra átszámolva majd félmillió, havonta. Szeretek itt élni, dolgozni, mert megbecsült szakember vagyok, nem úgy, mint a hazámban, ahol a többi kétkezi munkással csak utolsó rabszolgák lehettünk, mindenfajta megbecsülés, tisztelet és legfőképp méltányos bérezés nélkül.

NekemNemEzKell 2014.05.08. 14:22:23

@Shajamer: " Szeretek itt élni, dolgozni, mert megbecsült szakember vagyok, nem úgy, mint a hazámban, ahol a többi kétkezi munkással csak utolsó rabszolgák lehettünk, mindenfajta megbecsülés, tisztelet és legfőképp méltányos bérezés nélkül. "
Jé ez akár egy válasz is, a miérteket firtató kérdésre!
De jó lenne, ha mások is észrevennék!

Alfőmérnök 2014.05.08. 20:43:28

Erény mesterét ha látod:
Szó is, csend is tiltva van.
Ököllel ha orrba vágod,
Megérti majd biztosan.

Alfőmérnök 2014.05.08. 20:56:52

Fényes nappal, kék ég alatt
Dicső álmot szövöget,
Kihímez egy furcsa mesét,
Ámítja a híveket.

Alfőmérnök 2014.05.08. 21:09:16

Kérdés? Válasz? Melyik talált?
Sok fejtörést okozott.
Az öcskös szólt, bátyja felelt:
Naptár nélkül tavasz volt.

2014.05.09. 04:51:24

Vita? Itt?? Így??? Ugyan már, ne tréfálkozzunk. Sajnos azonban az írásaim a felkérésnek megfelelnek, tessék. Nem is akarok beszállni a kocsmabunyóba, már mentem is tovább, béke poraimra.

hajnalvilag.blogspot.hu/2013/10/kedves-lorand-elemez.html
hajnalvilag.blogspot.hu/2013/11/s-sirt-hol-nemzet-sulyed-el-most-assuk.html
hajnalvilag.blogspot.hu/2014/04/tenyek-mogott-lenyeg.html

pocaklakó minimanó 2014.05.12. 11:42:36

@közösperonos átszállás:

Mondjuk, eléggé szánalmas, hogy olyasvalaki senkiházi nyavalyog, akinek még ennyire sem futotta. Szórtam a disznók elé a gyöngyöket, de csak a moslékra vágyódnak. :)

pocaklakó minimanó 2014.05.12. 11:43:11

@Robinzon Kurzor:

"Valószínűleg nem tudod felfogni a saját tapasztalat, az "azt írta az újság" és a következtetés közötti különbséget."

De ha mégis, akkor mégsem. Szerinted.

Akkor ez már egy darab nézet.

pocaklakó minimanó 2014.05.12. 11:44:38

@Robinzon Kurzor:

"Ez konkrétan honnan derül ki?"

Konkrétan a bemásolt szövegből. A munakerőpiac alsó része. Ez csúnyán szólva: csicska.

Tudom, most jól bele fogsz kötni, hogy szerinted a csicska az mást jelent, de ez kevéske. Nem te számítasz. :)

pocaklakó minimanó 2014.05.12. 11:47:49

@wantaan:

Mi a véleményem?

Kérdezek inkább: Ha itthon a sportból akart megélni, miért nem teszi ugyanezt Angliában is?

És mosogatott. Itthon meg az büdös a legtöbbjének, de ha kimennek, akkor képesek sokadmagukkal együtt pecózni, aljamunkát elvállalni, mert az ott más, mint itt.

És hogy lehet az, hogy főiskolai tehetségével csak tejgyárban kap munkát?

És itthon a tejgyár nem lett volna menő. De Angliában... :)

pocaklakó minimanó 2014.05.12. 11:51:11

@Shajamer:

"...csak utolsó rabszolgák lehettünk, mindenfajta megbecsülés, tisztelet és legfőképp méltányos bérezés nélkül."

Egy nagy fenét. A jó szakemberekért most is kapkodnak és jól meg is fizetik őket.

De ha te lúzer vagy és még egy egyetemet sem tudtál elvégezni, majd a politikában-közéletben is csak a lúzerségre futotta, akkor a németországi melódat ne menőnek érezd.

Ha annyira tehetséges akárki vagy (mint ahogy nem tűnsz annak a beírásodból), akkor nem szakmunkáskodnál.

Mellesleg itthon is lehetnek menők a szakácsok. Elég ha csak az elmúlt évek fejlődéseit nézzük.

Szánalmas, amikor a saját bénázást mindig másra igyekeznek fogni. :)

Shajamer 2014.05.12. 12:26:13

@pocaklakó minimanó:

Kívánom, hogy egyszer - ne, nem egyszer, sokáig érezd meg - milyen az, amikor 16-18 órát kell dolgoznod havi 150 ezerért. Egyébként, vagy csak simán bunkó vagy, vagy pedig azt a mentalitást képviseled, amely sajnos odahaza győzedelmeskedett, miszerint, mindenki annyit ér, amennyije van. Tipikus dzsentroid figura, aki imád lenézni azokra, akik nem értek el egy magasabb társadalmi status quot, és simán éldegél egy olyan országban boldogan, ahol több millióan messze a létminimum alatt élnek, szarva rájuk, hisz ez így pont jó. De közlöm, csak neked, bunkókám, ja a magyar vendéglátásról pedig véletlenül se írj, közöd nincs a témához. Már persze hogy lenne, a te úri fajtátdnak büdös a munka.

pocaklakó minimanó 2014.05.13. 10:08:35

@Shajamer:

"...vagy pedig azt a mentalitást képviseled, amely..."

Amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten. Tehát ha valaki ostoba módon, közhelyeket puffogtatva próbálja magyarázni saját szegénységi bizonyítványát és másra kenni a sikertelenségét, az ne finnyáskodjon, ha nem "nebáncsvirágba ojtott mimóza"-ként bánnak vele.

Már ha érted.

Ha nem, az sem baj. :)

pocaklakó minimanó 2014.05.13. 10:12:48

@Shajamer:

"...ahol több millióan messze a létminimum alatt élnek..."

a) Talán te írtad a négymillió éhezős plakátot?
b) Több millióan? A te szövegedből az derül ki, hogy itt bizony Etiópia van és éhező hordák rabolják le az országot. Ehhez képest messze nem ez a helyzet.
c) Persze nem fogod igazolni a fenti számokat, de nem is várható el.

pocaklakó minimanó 2014.05.13. 10:14:00

@Shajamer:

"Már persze hogy lenne, a te úri fajtátdnak büdös a munka."

A kriptobolsevizmus diszkrét bája. Nem kívánsz egy lángszórót is beszerezni, hogy nyomatékosítsd az "érveidet" netán? :)
süti beállítások módosítása