Itt senki sem hallott Paksról − Oroszország oldalnézetből IV.
2014. április 22. írta: Novák Tamás (spanyol)

Itt senki sem hallott Paksról − Oroszország oldalnézetből IV.

dobrohotov_1.jpg

Néhány hete Moszkvában beszélgettünk olyan fiatalokkal, akik nem a helyi közvélemény-kutatások mainstream orosz polgárát testesítik meg. Fiatalok, moszkvaiak, beszélnek nyelveket és nem a tévéből vagy a napilapokból tájékozódnak. Az országuk jövőjét is másképp látják, mint a hivatalos Oroszország.

Roman Dobrohotov népszerű blogger és most már politikai aktivista is. Ahogy Alexei Navalnynál, nála is előbb jött a blog, aztán a politika. Ősszel már a moszkvai helyhatósági választásokon akar indulni a December 5-e mozgalom színeiben. Valaha az orosz diplomácia keltetőjének számító GIMO-n tanult. De politikai megnyilvánulása miatt tanulmányai befejezése előtt eltanácsolták az intézményből.

Blogger vagy politikus vagy?

Inkább blogger és aktivista.

Melyik inkább?

Mindkettő, az egyik jött a másikból.

És milyen ellenzéki aktivistaként dolgozni és blogolni Oroszországban?

Most kicsit nehezebb. 2011-12-ben sokkal aktívabbak voltak az emberek, sokkal többen voltak az ellenzéki megmozdulásokon. Most sokkal nagyobb a közöny, az apátia. De mi nem adjuk fel, ezért is éreztük fontosnak a barátaimmal, hogy mindenképpen induljunk a moszkvai helyhatósági választásokon. Így mozgásban tudjuk tartani a saját aktivistáinkat és folyamatosan tudunk kommunikálni az emberekkel. Bár sok jóra azért nem számítok: 40 jelöltünkből jó eredmény lenne, ha 5-6 bejutna a moszkvai dumába.

moszkva.jpg

Kikre számíthattok? Kik támogatnak benneteket?

Van néhány üzletember, aki támogat minket, a kampányhoz kb. 1 millió rubel (7 millió forint) kell fejenként, ezt ők összedobják, illetve azokra a fiatalokra építünk, akik a Navalny kampányban már feltűntek.

Mit szóltál a kijevi eseményekhez?

A Majdanon tüntetőket az itteni média fasiszta csőcseléknek mutatta, az itteni közvélemény nem is szimpatizált velük. A lángoló barikádok láttán az itteni rendpárti többség az ex-elnöknek adott igazat. A tiltakozásnak ezt a formáját elutasítják Oroszországban.

El sem tudsz képzelni valami hasonlót mondjuk Moszkvában?

Nem nagyon. Legalábbis 2016-ig biztos nem. Akkor lesznek parlamenti választások, és akkor lehet, hogy átpolitizáltabb és elkeseredettebb lesz a társadalom itt is.

És mit gondolsz Oroszország külpolitikájáról?

Ez a hidegháborús retorika, ami most van, egyáltalán nem új. Egy hosszú út vezetett ide. Az első ilyen lépés Putyin müncheni beszéde volt 2007-ben. Azóta az orosz állami média nagyon erősen sulykolja a Nyugat- és Amerika-ellenességet. Idősebbekkel beszélve ez teljesen olyan, mint 30-40 évvel ezelőtt a szovjet időkben volt. És hangsúlyozom, hogy ez nem most az ukrán eseményekkel kapcsolatban kezdődött. 

Tényleg, mit szólsz az orosz-magyar atomszerződés aláíráshoz? Egyáltalán hallottál róla?

Mihez? Nem egyáltalán nem volt erről szól a médiában. Szerintem ha megállítasz 100 embert az utcán, senki sem hallott semmit a magyar politikáról és a magyar orosz kapcsolatokról. Ez nem az az ügy, ami megüti az ingerküszöböt. Németország, Franciaország, az EU vagy az USA, az téma külpolitikailag. De Magyarország nem. 

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr575987998

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.04.22. 15:19:05

"Van néhány üzletember, aki támogat minket, a kampányhoz kb. 1 millió rubel (7 millió forint) kell fejenként, ezt ők összedobják"

Ez akkor az orosz lmp lesz, mit lehet tudni akkor az lmp-s róna péter meg a soros györgy közös cégéről? kiderítették már a nagy magyar lapok, vagy a nagykövetség nem engedélyezi a megjelenését a magyar nemzetben, népszabadságban?

nemám aztán ezek is csak egy milliárdos ellenzéki bábjai, azt már végképp nem tudnám elviselni, haha

legeslegujabbkor 2014.04.22. 15:35:18

@tesz-vesz:
Egyrészt holnap Putyin kihirdeti, hogy csak az ő engedélyével lehet bárki kampányát támogatni. Azt is megszabja, hogy milyen nemzetiségű és vallású lehet a szponzor, esetleg tételesen bemutatva az arányokat.

Ez téged megnyugtatna?

Vagy elég az, ha nyilvánosak a támogatók.

Bloodscalp 2014.04.22. 19:07:33

@tesz-vesz: még gyere azzal hogy innen Somogyból megmondod hogy zsidók pénzelik.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.04.22. 20:12:52

@legeslegujabbkor: téged nem nyugatalanítana esetlegesen egy olyan párt, amit külföldi nagytőkések, külföldi államok finanszíroznak rejtetten? engem ez zavar, és nem is tartom demokratikusnak, sem tisztességesnek.

nem, én más megközelítésből mennék a témának.
ugyanis a kampánypénz felesleges.

mert egymondatos szlogenek a demokrácia életében feleslegesek és ostobák, ez alapján nem lehet pártokra szavazni, az egész politikai kampányokat, plakátostul, zászlóstul, reklámostul, kitűzőstül meg lehet és meg kell szüntetni, és értelmes többórás vitákat, bemutatkozó videókat, hanganyagokat kell levezényelni a közmédiában helyette, pártprogramok rövid elmagyarázásával. érdemes lenne minden pártnak saját műsor a közmédiában, egy óra hetente hétvégén délután. minden párt műsorának nagyrészében pedig pártvitákat kell rendezni, a többi párt bevonásával, különben mindenki csak a saját pártja műsorát nézné, és megint ugyanott tartanánk, mint azelőtt. ezért az aktuális műsorért felelős párt választ egy témát, és meghívja

tehát 4-5 párt műsora lemegy vasárnap délután az m1-en, 4-5 óra ennyi. hétköznap 2x ismétlik, felrakják a netre, aki nem nézi, nem szavazhat. ennyi.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.04.22. 20:16:22

@legeslegujabbkor: ezért az aktuális műsorért felelős párt választ egy témát, és meghívja a többi pártot vitázni, kötelező jelleggel, úgyse csinálnak semmit se a képviselők, van idejük.

@Bloodscalp: nem mondom, de nem is zárom ki, egyelőre nem tudom, amúgy innen látom, hogy obama háborús bűnös és összevissza hazudozott szíriáról, akkor ezt amúgy miért ne láthatnám, ha lehetne látni?

legeslegujabbkor 2014.04.22. 20:44:52

@tesz-vesz:
"finanszíroznak rejtetten"

Egyáltalán nem zavarna, ha tudnám hogy egyes pártokat, kik és milyen módon finanszírozzák, beleértve a kormányzó pártot is.

"pártvitákat kell rendezni,"

Ilyen már volt, és többször kellene leírni, hogy ki miatt szűntek meg az értelmes viták, kinek a módszere a másik semmibe vétele, ki nem akarja meghallgatni a másik véleményét, ki akar erőből mindent megoldani, ki hiszi az egyeztetést és a kompromisszumokat vesztésnek.

BŐS 2014.04.22. 20:50:39

nekem tetszenek ezek az oroszországi riportok, valahol úgy érzem, hogy egy kicsit ezek rólunk is szólnak ...
a cikkekhez írt kommentek pedig megmutatják mekkora sötétség is honol kicsiny kis országunkban
(igen, én is részben Soros pénzen nőttem fel, csak én nem szégyellem mint egyesek ...)

Ma chi è questo Joker? 2014.04.22. 21:03:05

mek.oszk.hu/01500/01547/01547.pdf
218.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.04.22. 21:27:45

@legeslegujabbkor: demi? szerinted van ingyenpénz? vannak jótékony amerikai miliárdosok, akik önzetlenül beleszólnak a magyar belpolitikába? ez milyen tündérmese már?

az mszp-fidesz miatt nincsenek viták, érdekük a megosztás, mert ugyanazok

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.04.22. 21:28:41

@BŐS: miért sötétek a kommentek? vmit mondjál már ha kommentet írsz. ne csak üres véleményt

legeslegujabbkor 2014.04.22. 21:38:54

@tesz-vesz:
Te most mitől rettegsz?
Ha nyilvános a támogatás, akkor tudod, hogy például az amerikai melegellenes szervezet támogat egy bizonyos pártot, és ezért az szavaz rájuk, akinek egyébként is felemás érzései vannak másmilyen embertársai iránt.
Így legalább el tudnád dönteni, hogy kell-e neked ez a párt.

Az evolúció megfordítója... vissza a fára! (törölt 2014.04.23. 05:27:21

@tesz-vesz: "minden párt műsorának nagyrészében pedig pártvitákat kell rendezni, a többi párt bevonásával" - ja, a rendszerváltás óta eljutottatok oda, hogy Orbán nem volt hajlandó kiállni ellenfelével vitázni

ez tényleg milyen demokratikus és nyilvános...

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.23. 07:13:58

Ez a ballib szellemiség orosz verziója: ha a nép utál minket, az nem azt jelenti, hogy nem kellünk senkinek, hanem azt, hogy diktatúra van. Ugyanis az nem lehet, hogy az egyetlen szent igazságot (=azt, amit mi mondunk) a nép elutasítja.

Ezek az emberek rendszeresen kapnak is 10-15 %-ot, még a kommunisták is népszerűbbek náluk Oroszországban,

Bicepsz Elek 2014.04.23. 18:49:23

@tesz-vesz: partvita? Partprogram??? A magyar valasztot is hulyenek nezik a partok kb. mar 2000 ota!!! A 80% erzelmi alapon szavaz valaki ELLEN!!!"

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.04.23. 22:51:10

@legeslegujabbkor: és honnan tudjam azt hogy az egy tényleg melegellenes szervezet? amúgy a melegbarát inkább jogosabb lenne, ha amerikából jön, nem?

komolyan ennyire kozmopolita vagy, hogy nem zavar ha külföldről beleszólnak a magyar belpolitikába?
mintha a középkorban külföldről hoznának hadsereget ide, hogy átvegye a hatalmat.

@Bicepsz Elek: ezek ostoba emberek, akiket meg kell fosztani a szavazati jogáról. a két kezén nem tudja megszámolni az ujjait. amúgy lassan már nem is leszek demokrata, mert annyira ostobák az emberek. nem mintha olyan nagyon demokráciában élnénk, a tőke diktál nem a nép, a miniszterek tollát a multi és a posztkomcsi tőkés fogja a törvény írásakor.

azt mondom, 30 évig próbáljuk ki, hogy normál médiával, igazi vitákkal, a szavazók részére kötelező műsorokkal milyen szellemi teljesítményt érünk el, ha a 30 éves teszten megbukik a dolog, hülyék maradnak az emberek a szavazáson, akkor nincs értelme a demokráciának, és nincs értelme demokratának lenni.

ugyanazt az eredményt el lehet érni diktatúrában is, mint egy jó demokráciában:

Arisztotelész államformatana szerint a főhatalmat a közjó érdekében kell gyakorolni. Ebből a szempontból mindegy, hogy egy, néhány, vagy az összes ember gyakorolja-e a hatalmat. Sőt Arisztotelész szerint előnyösebb, ha csak egy vagy néhány személy kezében van a hatalom, mert így könnyebb döntéseket hozni.

Thomas Hobbes szerint a polgárháború az emberi együttélés természetes állapota. Ezért indokolt, hogy az emberek létrehozzanak egy olyan korlátlan főhatalmat, amely bármit jogosan megtehet alattvalóival mindaddig, amíg képes a belső béke és köznyugalom biztosítására.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2017.04.03. 21:51:38

Nem baj, majd megveszi a Roszatom.

24.hu/belfold/2017/04/03/simicska-orban-az-oroszoktol-remelt-penzt-az-rtl-klub-megszuntetesehez/
"A kétharmados győzelem után gratuláltak egymásnak, majd másnapra megbeszéltek egy találkozót. Orbán azért ment a milliárdos lakására, hogy átbeszéljék a következő négy évre vonatkozó elképzeléseiket.

Orbán a beszélgetés során felvázolt egy komplett médiaprogramot médiaadóstól, mindenestül

– jelentette ki lapunknak Simicska. A milliárdos állítása szerint Orbán ekkor bedobta azt is, hogy “meg akarja vásárolni az RTL Klubot”, hogy aztán meg tudja szüntetni.

Hüledeztem, hogy miket mond, és próbáltam vele megértetni, hogy így ez nem fog menni.

Simicska szerint Orbán konkrétan megkérdezte tőle, hogy szerinte mennyibe kerülne a csatorna megvétele.

Mondtam, hogy nem tudom, de ránézésre legalább 300 millió euró, 100 milliárd forint lenne. Erre azt mondta: “Nem baj, megveszi majd nekem a Roszatom.”

Egy héttel később, egy újabb személyes találkozón Simicska az egyre erősödő orosz kapcsolatra utalva leszögezte, hogy ebben az akcióban nem akar részt venni, vállalhatatlannak tartja."

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2017.04.04. 22:19:23

Felmerülhet, hogy Orbán a a Szövetség programját, érdekeit, jó hírét sértő magatartást tanúsított.

24.hu/belfold/2017/04/04/fideszes-vizsgaltatna-az-orban-simicska-haboru-rtl-es-szalat/
"Pártja etikai vizsgálatát kérte a Fidesz fel- és bejelentéseiről ismert tagja, miután megjelent a 24.hu interjúja Simicska Lajossal, aki azt mondta, hogy azért szakított a miniszterelnökkel, mert Orbán Viktor meg akarta vásároltatni az RTL Klubot, hogy később megszüntesse. Az árát akkor Simicska 100 milliárd körül becsülte, amire a kormányfő azt mondta: Nem baj, megveszi majd nekem a Roszatom.

Tényi István levelét nemcsak Kontrát Károlynak, az Etikai Bizottság elnökének, hanem a Miniszterelnöki Kabinetirodának is elküldte.

Az alapszabály szerint az Etikai Bizottságnak beadványa átvételétől számítva tizenöt napon belül meg kell indítania az eljárást és azt harminc napon belül le kell zárni – emlékeztetett az V. kerületi Fidesz-tag, aki külön kitért arra, hogy a vizsgálatnál neki, mint kezdeményezőnek lehetőséget kell adni arra, hogy kifejthesse véleményét az Etikai Bizottság előtt.

Tényi egyelőre úgy látja, hogy Simicska Lajos állításai alapján felmerülhet, hogy a Szövetség tagja korábban a Szövetség programját, érdekeit, jó hírét sértő magatartást tanúsított."

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2017.04.05. 15:12:48

Orbán egy igazi szuperhős.
24.hu/kozelet/2017/04/05/torok-gabor-ez-a-legnagyobb-fenyegetes-ami-eddig-erte-orbant/
"Simicska is tudja, hogy Orbán Viktor kivételes képességekkel és ma már páratlan erőforrásokkal rendelkező politikus, aki szinte minden helyzetet a maga javára tud fordítani, ezért ha ártani akar neki, azt akkor tudja hatásosan megtenni, ha már nincs idő kezelni a válságot."

annamanna 2017.04.05. 15:34:23

@Doomhammer: de legalább Simicska bolond:

"De mi van, ha Simicska mára tényleg elveszítette az önkontrollját, kiszámíthatatlan?

Ez tényleg még benne van a kalapban. Amit eddig láttunk, az csak rombolta Simicskát. Az az ember, akitől féltek, a titokzatos, okos szürke eminenciás, akinek a második Orbán-kormány idején sokan a nevét sem merték kiejteni, most kint van a napon. Akik nem ismerik, inkább csak nevetnek rajta.

Ha ebben tényleg csak ennyi van, Simicska Lajos mégsem a legokosabb emberek egyike, ahogy Orbán Viktor nevezte 1998-ban, hanem karikatúra, vicc. Persze éppen tőle tudjuk, hogy hülyének lenni állampolgári jog."

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2017.04.05. 15:49:26

@annamanna:
Nekem az interjúból egy dolog derül ki, amit már régen tudtam. Török Gábor része a NER-nek.

Továbbá az is, hogy Török Gábornak fogalma sincs, mit tud Simicska. Valószínűleg jó sokat.

Simicska egyszer azt mondta, hogy megtörténhet, hogy egyszer elüti egy autó. Teherautó, tenném hozzá. Ha én ilyen helyzetben lennék, az én elsődleges prioritásom az lenne, hogy ezt elkerüljem. Leginkább azzal, hogy időnként meglengetek valamit, amivel azt üzenem, hogy tudok én kárt is okozni.

annamanna 2017.04.05. 16:59:37

@Doomhammer: Lehet. Az egészből hozzám leginkább az jutott el, hogy kereszténység meg coming out, amit ki sem kell bővebben fejteni, mert így is érthető.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2017.04.05. 19:52:57

@annamanna:
" hogy kereszténység meg coming out,"

Lehet, hogy Orbán családjának valamelyik tagja meleg? Na és.

annamanna 2017.04.05. 21:00:47

@Doomhammer: Konkrétan ez lesz az általános társadalmi reakció is, ha tényleg ez az, amit S. Ádám pedzeget: "a mi családunk teljesen rendben van, nem nálunk kell szaglászni, máshol biztosan több lenne a szaftos téma, nekünk biztosan nem kell coming out-olni. Ezt mindenki értse, ahogyan érteni akarja. Innen is üdvözöllek Viktor, ha már ti vagytok az állítólagos keresztény erkölcs felkent bajnokai!"

Egy dolog valamit sugallni ("mindenki értse, ahogyan érteni akarja"), és más dolog bizonyítani. Arról nem is beszélve, hogy miután "a mi kutyánk kölykéről" derül ki valami, onnantól kezdve a korábban elítélt dolog megszűnik bűn lenni, és aki addig köpködött, hirtelen rendkívül megértővé válik. Ezt már átéltem vallásosok között. A zemberek lazán képesek egyik pillanatról a másikra dolgokat átértékelni, attól függően, ki az érintett. Lehet, hogy Török is erre utalt: "Nem vagyok biztos abban, hogy van olyan ügy, amely automatikusan megbuktatná Orbánt."
Ha kiderülne, hogy erre utalt Simicska, a CÖF maga rendezne Pride-ot, ahol Bayer Zsolt nyilvánosan csókolózna 150 kopasszal, divatba jönne a szivárványszínű zakó és Terry Blacket kineveznék vatikáni nagykövetté.

Jean Sol Partre 2017.04.05. 22:30:15

@annamanna: "a CÖF maga rendezne Pride-ot, ahol Bayer Zsolt nyilvánosan csókolózna 150 kopasszal, divatba jönne a szivárványszínű zakó és Terry Blacket kineveznék vatikáni nagykövetté. "

már ezért a látványért megérné :D

annamanna 2017.04.06. 02:48:54

@Jean Sol Partre: legalább megint értelmet nyerne a "legvidámabb barakk" kifejezés.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2017.04.06. 11:59:37

@annamanna:
"Egy dolog valamit sugallni ("mindenki értse, ahogyan érteni akarja"), és más dolog bizonyítani. "

A politikában nem kell semmit bizonyítani, elég, ha az emberek elhiszik.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2017.04.06. 12:02:17

Lesz kemény visszaütés Simicskának.

24.hu/kozelet/2017/04/06/meg-aprilisban-visszautnek-simicskanak-orbanek/
"A Jobbik akciójáról, ahol a plakátokon párban látható Orbán Viktor és Mészáros Lőrinc, valamint Habony Árpád és Rogán Antal, Németh Szilárd a lapnak elmondta

egy furcsa koalíció jött létre, amelyben szerinte Soros György amerikai milliárdos üzletember, Simicska Lajos nagyvállalkozó és a Jobbik vesz részt.

Hozzátette, a Jobbik és támogatói szerinte félelmükben csinálják kampányukat, és nem az ország ügyeivel foglalkoznak.

A Fidesz alelnöke szerint tavaly októberben azt üzenték a magyar emberek, hogy védjék meg az országot. Ennek részeként indítják most el kampányt, a két milliárdos akciójára adott válaszként.

Közölte azt is, bár lehetne jogi lépéseket tenni a Jobbik plakátjai miatt, ezt nem teszik meg. "

Remélem, a visszaütés azt jelenti, hogy Simicska plakáthelyein fogják a Simicska-ellenes üzeneteket nyomni.

Jean Sol Partre 2017.04.07. 10:41:45

@Doomhammer: el kell dönteni, hogy popcorn, vagy csipsz a jobb a műsorhoz

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2017.04.07. 11:18:57

@Jean Sol Partre:
Pláne most, hogy Orbán egyszerre vív geopolitikai háborút az EU és az USA ellen!

444.hu/2017/04/07/soros-szerint-a-ceu-nem-akarja-elhagyni-budapestet
"Ignatief szerint a CEU egy geopolitikai csata közepén találta magát egyfajta túszként."

Ez egy bukott politikus ez az Ignatieff, tudta?
www.hirado.hu/2017/04/06/bukott-politikus-a-ceu-rektora/
süti beállítások módosítása