Folytatják – Mandiner jövőváró XI.
2014. április 15. írta: Földi Bence

Folytatják – Mandiner jövőváró XI.

fortepan_53602.jpg

A Mandiner az elmúlt napokban különböző irányultságú véleményformálók cikkeit közölte az elmúlt négy év értékeléséről. A választás után rátérünk a következő, 2014-2018-as ciklusra: egy új cikksorozatban a Mandiner szerzői, bloggerei mondják el, mire számítanak, mit várnak, mit várnak el a következő évektől a magyar politikában.

*

Négy éve még meglepett a választási eredmény, most már nem igazán. A Fidesz másodszor tudott úgy választást nyerni Magyarországon, hogy programot nem állított össze – így nem kifejezetten számonkérhetőek –, miniszterelnök-jelöltjük pedig nem vitázott ellenfeleivel. Ugyanakkor jelzésértékű lehet, hogy a Fidesz – az egyébként láthatatlan KDNP-vel karöltve – 2002-ben és 2006-ban is több szavazattal kapott ki, mint amennyivel most győzött.

Számomra úgy tűnik, hogy az összemarkolt régi bal mostani vereségéért mindazok felelősek, akik az ancien régime hiteltelen és bukott politikusait visszaengedték a porondra – velük ugyanis nem csak a bizonytalanokat, hanem jó eséllyel sok, korábban biztos szavazónak tűnő baloldalit is elidegenítettek. Szánalmas, hogy a magyar politikai kultúrát újabb mélységekbe lökve nem voltak képesek egyértelműen elismerni vereségüket, ahogy a győztesnek sem gratuláltak. Vicces, hogy balról egy nyertese volt ennek a választásnak – Fodor Gábor... Úgy hiszem, hogy a két egymás utáni földbe döngöléses vereség példaértékű lehet, talán a baloldalon is eljöhet a személyi és szervezeti megújulás ideje.

A Jobbik megerősödésének három oka lehet. Egyrészt a Vona Gábor által is hangoztatott arculati megújulásban: a párt radikális gondolatait sikerült fogyasztható „köntösbe bújtatni”. Másrészt a Fidesz eddig erélytelenül lépett fel a Jobbikkal, mint kihívó párttal szemben. Harmadrészt: az elmúlt négy esztendőben (is) elmaradt az életszínvonal-beli növekedés – a Jobbik főleg Északkelet-Magyarország szegényebb vidékein volt erős. A baloldal impotenciája és inkompetenciája miatt e vidékeken otthagyták a baloldalt a korábbi szavazói. Ráadásul a baloldal Jobbikkal szembeni policy-je is visszaüthetett: nem biztos, hogy szerencsés az, ha kommentár és cáfolat nélkül hagyják elhangzani egy radikális párt populista szólamait.

Az LMP bejutása teljesítmény: azt követően sikerült megugrani a küszöböt, hogy a párt kettészakadt, ráadásul a kampánykörülmények sem kedveztek az ellenzéki formációknak. Sokaknak jó lehet azt látni, hogy kétszázezernél is több ember értékeli még ebben az országban, ha egy formáció a kecsegtető nagyobb haszon helyett az elvhűséget választja, nem enged a bukott és hiteltelen politikusok szirénhangjainak. Az LMP szavazói végül a hasznot is meghozták, jelen állás szerint így áll a szakadárokkal vívott „mandátumharc”: Lehet Más a Politika – Párbeszéd Magyarországért 5-1.

Egy lengyel politológus, Dariusz Kałan még a választás előtt megkérdezte tőlem, hogy mi lesz a választás után. Gondolkodtam egy percet, és rájöttem, hogy valójában semmi más, mint eddig. A Fidesz az első kétharmada alatt szinte mindent gyökeresen megváltoztatott, és amihez hozzányúlt, abból nemzeti lett. Kormányzásuk negyedik évére egy kissé lassú mozgású országot kaptunk, amelyben szinte minden mindenre lassan vagy egyáltalán nem reagál. A közéletet is valami megmagyarázhatatlan bénultság sújtja. A nők közéletben való részvétele továbbra is csekély. Ahogy az esély is arra, hogy a konzervatívabb politikai felfogás megjelenjen a színen. Pedig igény lenne rá.

Viszont a Fidesz lubickol. Kétlem, hogy gyökeres változásokat hozna az elkövetkezendő négy év. A kormánypártnak egyedül arra kell figyelnie, hogy folytassa populista népjóléti politikáját és gondoskodjék arról, hogy a baloldalon mindig kiessen egy csontváz a szekrényből. Valljuk be, a jelenlegi ellenzékkel nem lesz nehéz dolguk, ha nem változtatnak gyökeresen eddigi politikájukon.

Másrészt viszont Kiss Ádámhoz hasonlóan én is úgy látom, hogy az ország nincs olyan szomorúan rossz állapotban, mint amire a közbeszéd alapján következtetni lehet. Hogy hová jutunk valójában a következő időszakban, erre majd négy év múlva visszatérünk.

A szerző a VS.hu újságírója.

Fotó: Szabó Lóránt / Fortepan

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr575976277

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: 2014. évi választások a banánköztársaságban 2014.04.15. 10:27:54

    szégyen ez az eredmény, a választók 70%-a funkcionális analfabéta, meg kéne vonni a szavazati jogát, minden infó a rendelkezésre áll a neten, nav-ról , földről, trafikról; lusztráció, elszámoltatás elmaradásáról (védhetetlenek! (csak napraforgóbl...

Trackback: Folytatják – Mandiner jövőváró XI. 2014.04.15. 07:26:02

A kormánypártnak egyedül arra kell figyelnie, hogy folytassa populista népjóléti politikáját és gondoskodjék arról, hogy a baloldalon mindig kiessen egy csontváz a szekrényből.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

S=klogW 2014.04.15. 07:45:26

Érdekesen szar fajta lett a magyar, amióta királyok, császárok, földik, földesek mondják meg neki a tutit:

aki valamit letesz az asztalra, azt rögtön elkezdi utálni a hírharsona ami pedig mindig megtalálja a maga hallgatóságát.

A Rokonok idejében az urambátyám mellett is még volt értéke az eredménynek és becsülete a megalkotójának.

tevevanegypupu 2014.04.15. 08:07:22

@S=klogW:

Most nem azért, de ez az urambátyámozás nyilán egyfajta támadás és védekezési módszere is volt a tudjukkiknek az ő abszolút összetartása és összezárása miatt..Ki kellett találni ezt..és aztán ennek elítélése annyira elterjedt és olyan negatív értelemben, hogy el is felejtettük azt, hogy nem volt ez az urambátyám kapcsolat olyan rossz..Móricz nagyon jól megírta a Rokonokat, pedig hát ezzel az erővel írhatott volna a másik csoportról is ugyanilyent..kár volt ennyire hülyének feltüntetni a vidéki polgárságot, mert egyáltalán nem voltak sem hülyék, sem korruptak..Tisztességes emberek voltak és tisztességsen dolgoztak.

S=klogW 2014.04.15. 09:01:39

" ez az urambátyámozás nyilán egyfajta támadás és védekezési módszere is volt"

erre magam is gondoltam, bár szerintem ez csak egyik indoka/oka/eredője az UB-rendszernek, másrészt nem volt a legszerencsésebb válasz: e tekintetben az elszakított területek magyarságával szemben alkalmazott kisantanti módszerek voltak a valóban hatékony technikák

unionista (törölt) 2014.04.15. 09:44:09

@tevevanegypupu:
a különbség az volt, hogy a "tudjukkik" bankokat alapítottak. generálták a hitelpénzt. akármit építettél annak gazdaságilag és kulturálisan is meg kellett térülnie. persze a bank lefölözte a hasznot. de bankot bárki alapíthatott. a "rokonok" ezt sose értették. ők szimplán a kincstár kifosztására szakosodtak akkor is, és most is. persze a magyarok tömegesen nem tudtak gazdagodni. szemben a zsidókkal. akiknek a műszaki, pénzügyi intelligenciájuk messze fejlettebb volt a az átlag magyarnál. szellemi teljesítménnyel jutottak előre. a magyar paraszt ennek hiányába túrta a földet. és hűbéresként szopta a földesúr faszát. a világ azóta sem változott túl sokat.

tevevanegypupu 2014.04.15. 09:45:57

@S=klogW:

De azelső és második generációnál nem, ők még emlékeztek..aztán akik már ott születtek az elszakított országrészekben, velük szemben már elég könnyű lehetett..ha élni akartak vagy legalábbis megélni, ugyan mit is tehettek..Csak a bolsevizmus bukása után kezdtek el gondolkodni, hogy hova is tartoznak ők tulajdonképpen. Bár voltak akik nagyon is jól érezték magukat..és "érvényesültek".

S=klogW 2014.04.15. 09:56:39

@unionista:

No igen, a patópál elit, akik - bár eszközeik, erőforrásaik meglettek volna - még az eszüket sem voltak hajlandók megmozdítani az önérdekű urambátyám korrupción túl.

Mohács óta a magyar elit sem állt talpra, csak egyre szarabb lett, egy-két, jobbára csak egyéni fellángolást leszámítva.

Robinzon Kurzor 2014.04.15. 10:25:54

"Úgy hiszem, hogy a két egymás utáni földbe döngöléses vereség ..."

Az összefosás listán közel 1,3 millió szavazatot kapott, néhány tízezerrel többet, mint a Fidesz 1998-ban.

Hogy ez mire elég (nem csak a választási rendszer, hanem az ellenfél jóval több mint másfélszer annyi szavazata miatt), azt látjuk.

De ez -- sajnos -- kurvára nem földbe döngölés. A Fidesz kétharmadához (némi gerrymanderinggel és a győztes után is járó extra töredékszavazatokkal) persze pont elegendő, de ahhoz, hogy az MSZP arra sorsa jusson, mint az SZDSZ vagy az MDF, nos, ahhoz ez nagyon sok.

Az egyszeri békementes álma (MSZP a parlamenten kívül, a vezetői börtönben) egyszerűen nem érdeke a Fidesznek (pontosabban: Orbánnak).
Egyrészt rögtön lankadna a táborban a forradalmi hév és egyesek esetleg még számonkérőleg tennének fel kérdéseket.
Másrészt azt az 1,3 millió szavazót ők biztosan nem tudják megszerezni, és ez nagyon sok ember.

tevevanegypupu 2014.04.15. 10:34:20

@unionista:

Ez a bankot alapítottak ez jó dolog volt, bár nyilván a bankok úgy működtek mint mostanság is..hogy valaki mondjuk már visszafizette például tegyük fel a tízmilliós kölcsönét kamatos kamattal, aztán még mindig tartozik tizenötmillióval..Tudja a magyar elit lehet, hogy hülye volt sok mindenben, de azért az ország tűzön-vizen keresztül mégiscsak megmaradt, működött és nem rosszul urambátyámékkal is..befogadó volt, elég jó megélhetést biztosított sokaknak, sok szép mindene van és lehetett is, amit szétcseszett tatár, török, osztrák, szovjet..néha valóban saját magunk is, felesleges és mondvacsinált szabadságharcokkal. De van gyönyörű irodalmunk, képzőművészetünk, zenénk, stílusunk.. Kétségtelen, hogy voltunk hálátlanok is, de nagyon sok minden a fejünk felett zajlott, csak ugrálhattunk a parázson.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.04.15. 10:52:02

Négy éve még meglepett a választási eredmény, most már nem igazán."

miért? nem hallottál a nav-botrányról? stbstbstb

"A Fidesz másodszor tudott úgy választást nyerni Magyarországon, hogy programot nem állított össze "

volt azért vmi mezőgazdasági program a családi támogatásokról, az akkori államtitkár vizsgálódott az ügyben, azóta se cáfolták.
ha hazudik akkkor csukják le, de egy vitát se láttam róla. TEHÁT nem tudja a fidesz cáfolni! különben harsogná mindenhol érdemben a vita eredményét.

ez nem számít vitának, hogy a kis bitai korcs meg se várja a tárgyalás végét:
kkbk.blog.hu/2014/01/10/maffiacsaladok_oligarchak_zoldbarok_281

"Egy lengyel politológus, Dariusz Kałan még a választás előtt megkérdezte tőlem, hogy mi lesz a választás után."

De ne téged kérdezzen, ha csak ilyen ostobaságokat tudsz válaszolni neki, hogy "amihez a fidesz hozzányúlt, abból nemzeti lett" meg: "A nők közéletben való részvétele továbbra is csekély"

"A kormánypártnak egyedül arra kell figyelnie, hogy folytassa populista népjóléti politikáját"

a mit?

" és gondoskodjék arról, hogy a baloldalon mindig kiessen egy csontváz a szekrényből."

ja elég akkor a médiába betenni az ügyeket?
én azt hittem másról szól az elszámoltatás.
kkbk.blog.hu/2014/02/18/orban_viktor_fejben_elszamoltat

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.04.15. 10:55:39

@unionista: bájos, ahogy a zsidókritikus beveszi a zsidópropagandát

az uzsorázás nem szellemi teljesítmény!

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.04.15. 11:08:16

@tevevanegypupu: a rokonok NEM a vidéki polgárságról szól. hanem az akkori fidesz-mszp-párttagokról.

Móricz azért túlzott mert ezt általánosnak gondolta, miközben a korrupció nem volt annyira számottevő, mint most

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.04.15. 11:14:08

@tevevanegypupu: hálátlan az te voltál, a magyar nem.

akkoriban jobban ment a szekér, mert nem hazaárulók vezették az országot, és a törvényekkel kordában tudták tartani a bankot, magyar bankot meg a gazdaságot.

ma is az kéne, jövedelmező állami vállalatok, magán kkv-val, néhány helyes multival is akár, állami, magyar bankkal, és vámkivetési joguk visszavétele, amiről a hazaáruló "majdnem beszervezett" orbán lemondott a júdáspénzéért.

kérdezze meg a kínaiakat, akik országa 2020-ra a világ vezető gazdasági hatalma lesz, mennyi profitot termel az állami tulajdonú kereskedelmi bankjuk?

Bell & Sebastian 2014.04.15. 11:15:07

Olyan ez az írás, mint kézikocsi hervadt széna az állatállománynak. Meglepetés nincsen benne, felfúvódást nem okoz, egypár, mindenre elszánt bogár tartja csak magát benne, görcsösen hozzátapadva a saját, egykori, szélben hajladozó fűszálához, ami ugyan már minden csak, nem friss, a megszokás nagy úr.

Bal, jobb, populisták, inkontinencia, tespedtség, lassulás, semmitmondás, szólamok, nemcselekvés, szabadságolás, május végéig ráér, év végéig ráér, azt sem tudni micsoda, de nem sürgős, ha ráér, majd egyetlen, huszáros rohammal bevesszük, vagyis beadjuk nekik, mintha libát tömnénk házilag, kisipari leleményt tekerve, nyelőcsövet berhelve.

Uniós táblák kitéve, lapok leosztva, pénz a zsebben, bor az üvegben, pálinka rézcsőben.

>>> ...
A csirke nem szereti, és hidd el fáj az Neki,
Amikor elvágják a nyakát,
Nagyon nem érzi jól magát.
<<<

belekotty 2014.04.15. 11:34:14

@S=klogW: És az a regény még most is aktuális.

dr kíváncsivagyok 2014.04.15. 11:44:05

"Másrészt viszont Kiss Ádámhoz hasonlóan én is úgy látom, hogy az ország nincs olyan szomorúan rossz állapotban, mint amire a közbeszéd alapján következtetni lehet. "

Ja,..lehetnénk kétszer olyan rossz állapotban...

A stagnálásba és az államadósság novekedésébe bukott bele a baloldal 2010 - ben...
Most kissé rosszabb a helyzet , ugyanis Bajnai idején volt fény az alagút égén...most nem látszik...
Van viszont eros Nemzeti ontudatunk....
( Ha javakat nem tud adni egy rendszer,...ad ideát !)

S=klogW 2014.04.15. 11:45:29

@Bell & Sebastian:

Ó a régi jó
Republic :)

dr kíváncsivagyok 2014.04.15. 11:48:21

@tesz-vesz:
""A Fidesz másodszor tudott úgy választást nyerni Magyarországon, hogy programot nem állított össze ""

Ez konkrétan nem igaz...
Volt és van programja :
Folytatjuk...
Ebben benne van minden , a lopás a kozosbol a saját klientúrának , a nácik hájjal kenegetése ,a liberálisok és a baloldal totális megsemmisítésének kísérlete !

vizipipa 2014.04.15. 11:56:18

posztírónak

Vannak az MSZP-nek helyi honlapjai, mint mondjuk
www.mszp8.hu/

Vannak/voltak ezeken fórumok is. Nyílt, bárki regisztrálhatott. Meg is tették jó pár helyen, el is szaporodtak a kritikus megjegyzések, amellett is, hogy nem volt ott nagy élet.
Kb. 2 hónapja a fórumok eltűntek. Karbantartás, etye-petye, majd lesz. A jelenlegi fázis továbbra is: majd lesz.

Meg lehetne kérdezni a "csak Budapest" Horváth Csabikától, mi újság a fórumokkal? Nem gondolom, hogy megmondja az igazat, de valamit csak mond.

Aztán legfeljebb csámcsogunk rajta egy kicsit.

Bell & Sebastian 2014.04.15. 12:09:28

Parancsol egy kapszula ciánt, Vinszent?

Az nem lehet, hogy a Rokonok éppenséggel nem parafrazeálja a Rajosodottakat?

Ugyanis Kopjásst a kósza szél kapja fel, nem idomított janicsárként vetik be. Kopjásst a rokonai pumpolják, míg a Lócsiszár inkább strómanok nevén tartja a kalácsbányáit.
Kopjásst elvei és cimborái öngyilkosságba kergetik, ami esetünkben elképzelhetetlen, ugyebár. A tettestársakkal közösen vallott elvtelenség inkább bőrvastagodást szokik okozni a finoman bárdolatlan arcéleken.

Makróczy (volt főszügyész) a pofátlanságába bukott bele. Egyedül ez stimmel. És stimmelni fog.

unionista (törölt) 2014.04.15. 12:11:21

@tevevanegypupu:
bakker, bárki alapíthat bankot. adhat hitelt jobb feltételekkel.

Szindbad 2014.04.15. 12:20:17

@Bell & Sebastian: Most döbbenek rá, hogy maga egy kibaszott bölcsész!!!

Bell & Sebastian 2014.04.15. 12:34:16

@unionista: Mondjuk ez már pont nem igaz. Jegybank eleve ugrott, takarékbank is, esetleg kereskedelmi bankot.

Akinek támadnának ilyen ingerenciái, az kísérletképpen eredjen a nyomába annak, hogy egy jelentősebb vállalatot vagy bankot valójában kik tulajdonolnak?

Eltekintve attól, hogy egy bizonyos szint felett a nyomokat elmossa az eső, az azért tudható, ha nem is hivatalosan, akkor elszólások alapján, hogy egypár ember kezében fut össze minden, pénzügyi szál.

Sokszor az sem világos, hogy a vállalatnak van bankja, vagy a banknak vállalkozása, ha keresztbe-kasul tulajdonolnak egymáséiban.

Ebből ki lehet következtetni, hogy miből áll a szabadpiaci verseny?

Zárt láncú videó konferencián megbeszélik, hogy éppen mennyire van szükségük és pontosan annyi lesz a lehúzási ráta.

Summa sumákulum: beleszületés a mézes bödönbe az igazi előfeltétel. Bankot bárki alapíthat, de ha szakmányban akarja valaki gyártani a pénzt, akkor neki postavonatot sokkal célszerűbb és egyszerűbb rabolnia.

Mondja csak, Unionista! Ha kettős látású a személyije (bipoláris), jobb lenne, ha csak akkor jönne, amikor éppen elmegy.

Bell & Sebastian 2014.04.15. 12:35:59

@Szindbad: Téved, kőkemény reál. Aki még hobbibölcsésznek is jobb, mint egy eredeti.

unionista (törölt) 2014.04.15. 12:37:40

@tesz-vesz:
miért, mi az igazság? a kapitalizmus logikájából számtalan gazdasági, társadalmi, kulturális probléma adódott. de ezeket a korabeli nemzetieskedő elit nem tudta megoldani. helyette egy brutális háborúba taszította az országot.

ha magyarország véletlen megnyeri a háborút, akkor ezt a "lófej" formációt hogyan tudta volna fenntartani?
hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%A1jl:Hungary_1941-44_Administrative_Map.png
a románok simán visszafoglalták volna észak-erdélyt. a szerbek visszafoglalták volna a vajdaságot. lehetett volna egy kicsit nagyobb magyarországot csinálni. az első bécsi döntés még jogos volt. ezen túl akkoriban vissza lehetett volna foglalni szatmérnémetit, nagyváradot és szabadkát. akkoriban ki lehetett volna vívni a székelyföld autonómiát. és ennyi. a korabeli elit össze-vissza foglal el a területeket. és képtelen volt bármilyen kiegyezésre.

flamer 2014.04.15. 12:39:26

"Úgy hiszem, hogy a két egymás utáni földbe döngöléses vereség példaértékű lehet, talán a baloldalon is eljöhet a személyi és szervezeti megújulás ideje."

Is? Arra gondol a szerző, hogy úgy, ahogy az a Fideszben történt két egymás utáni vereség után?

unionista (törölt) 2014.04.15. 12:52:16

@Bell & Sebastian:
bankot a városoknak kellett volna alapítani. a feudális elit gyűlölte a várost. azért, mert abban tisztességes módon nem tudott érvényesülni. ezért alakultak ki az urambátyám kapcsolatok.

ezek a csoport műszaki, pénzügyi értelmiséggel nem rendelkezett. a joghoz sem értettek. alig volt közöttük szakorvos, vagy szaktanár. a feudális elit a csúcsán a falusi tanító állt. és ehhez a szinthez igazodtak a papok. a hadviseléshez sem értettek, csak nemzetieskedéshez. túl azon, hogy van egy doni katasztrófa, végbemegy egy népirtás, a vidéki városokat szétbombázzák az amerikaiak, az országot kifosztják a németek, megszállják az oroszok. és ezzel szemben az áll, hogy a parasztokat megtanították írni-olvasni. intellektuálisan az 5 évesek szintjéről a 8 évesekre emelték. és megöltek néhány kommunistát. mert féltek, hogy a parasztok megértik, hogy milyen brutális elnyomatásban élnek. nehogy már ennek az elitnek tapsoljunk?

unionista (törölt) 2014.04.15. 12:53:02

Bell & Sebastian:
bankot a városoknak kellett volna alapítani. a feudális elit gyűlölte a várost. azért, mert abban tisztességes módon nem tudott érvényesülni. ezért alakultak ki az urambátyám kapcsolatok.

ezek a csoport műszaki, pénzügyi értelmiséggel nem rendelkezett. a joghoz sem értettek. alig volt közöttük szakorvos, vagy szaktanár. a feudális elit a csúcsán a falusi tanító állt. és ehhez a szinthez igazodtak a papok. a hadviseléshez sem értettek, csak nemzetieskedéshez. túl azon, hogy van egy doni katasztrófa, végbemegy egy népirtás, a vidéki városokat szétbombázzák az amerikaiak, az országot kifosztják a németek, megszállják az oroszok. és ezzel szemben az áll, hogy a parasztokat megtanították írni-olvasni. intellektuálisan az 5 évesek szintjéről a 8 évesekre emelték. és megöltek néhány kommunistát. mert féltek, hogy a parasztok megértik, hogy milyen brutális elnyomatásban élnek. nehogy már ennek az elitnek tapsoljunk?

tevevanegypupu 2014.04.15. 13:18:38

@unionista:

A feudális elit az a birtokain élt, a felvilágosultabb és mulatni vágyó nagypolgárság és az arisztokrácia városban élt..a földbirtokaiból, a polgárság meg a hivatalból. Voltak városi bankok is, olyanok is amit nem zsidók alapítottak, manapság ilyen nem létezik..Egyébként urambátyámék nagyon jó iskolákba jártak, még a leghülyébbe is belevertek annyi tudományt, hogy elboldogult és jobban végezte a munkáját mint manapság..akiket beajánlottak a városi hivatalokba azok nem csak és kizárólag naplopó és kávéházban mulatozo dzsentrik voltak, hanem dolgoztak is napközben..merthogy sokszor a család nem is látta őket el olyan bőkezűen pénzzel mint manapság az újgazdagok a hülye gyerekeiket..Meg kellett felelniük, mert ha nem, akkor kitették őket a hivatalból, annak ugyanis mennie kellett..Mikszáth meg Móricz karikírozza ezeket az embereket, de az mégis kétségtelen, hogy ők voltak Magyarország őrzői..és itt meg kell említeni a zsidó kiskereskedőket is, akiket sajnos valóban elvittek munkaszolgálatra, és akik azóta is hiányoznak a vidéki, városi életből..De ők tisztes hasznonra dolgoztak..

Bell & Sebastian 2014.04.15. 13:23:59

@unionista: A hitelező és adós kockázati közösségre lépett. Így kezdődött. Kockázati közösségre, kétszer mondom, mert nem tudom lassan írni.

Robinzon Kurzor 2014.04.15. 13:24:56

@flamer:

A Fidesz (a maga szempontjából) jól reagált az 1994-es vereségre, volt szervezeti és személyi megújulás. (Utóbbi a párt elsőszámú vezetőjét nem érintette.)

Ezt a kicsit váratlan 1998-as választási győzelem, majd a nagyon váratlan 2002-es vereség követte, amelyet követően szinten jelentős szervezeti és személyi megújulás következett. (Utóbbi a párt elsőszámú vezetőjét nem érintette.)

Bár a megújult, balos populista Fidesz a 2006-os választást elvesztette, de ez egy szűk vereség volt, és 2010-ben már győztek.

Szóval szerintem a Fidesz eddig -- a maga, egészen pontosan Orbán szempontjából -- jól reagált a vereségekre, amikor kellett, rugalmasan elszakadt korábbi sarkalatos álláspontjától (és ezt szavazóival le is tudta nyeletni), a megfelelő szervezetet felépítette és a győzni tudó személyekkel feltöltötte.

Pontosan ebben reménykedik Gyurcsány is, nem is biztosan alaptalanul: ha Orbán ki tudta várni, míg a népek megutálják az aktuális kormányt, akkor ő is ki fogja bírni.

Szindbad 2014.04.15. 13:42:52

@Robinzon Kurzor: "Pontosan ebben reménykedik Gyurcsány is, nem is biztosan alaptalanul: ha Orbán ki tudta várni, míg a népek megutálják az aktuális kormányt, akkor ő is ki fogja bírni. "

Tévedés, Orbán közben megszervezett egy komoly hátországot, oligarchákkal, droidokkal. Gyurcsány meg csak vár.

Celtic 2014.04.15. 14:23:43

@Robinzon Kurzor: Pedig milyen szep lenne az egypartrendszer ujra....

belekotty 2014.04.15. 14:34:16

@tevevanegypupu: "Voltak városi bankok is, olyanok is amit nem zsidók alapítottak, manapság ilyen nem létezik.."
- Nocsak! Az osztrák és német bankok zsidók?

unionista (törölt) 2014.04.15. 14:38:52

@tevevanegypupu:
a világ nem a föld, és a hivatal. abban az elitben nem volt kereskedő, iparos, mérnök, tanár, orvos. de katonák sem voltak, hanem csak "vitézek". a vitézi ranghoz egymás faszát kellett leszopni, olykor effektíve.

a gazdálkodó azt jelentette, hogy a földesúr felügyelte a parasztot. a föld kizárólagos tulajdonban volt, de a feudális elit képtelen volt az árut feldolgozni, eladni. a kisüzemek, a kisüzletek lefölözték a hasznot. a nagyüzemek, nagyobb üzletek elvittek minden nyereséget. a városi nagypolgárság gazdagabb lett, mint a földesúr. a parasztok is lázadoztak. látták, hogy ez így nem lesz jó. az alapvető probléma az volt, hogy a feudális elit nem értett semmihez. különösebben műveltek sem voltak. legfeljebb csak annyira, hogy az újságot, a könyvet el tudták olvasni. de írni már csak kevesen tudtak. úgy értem: irodalmat csinálni. és azóta is a népi írókba kellene mindenkinek szerelmesnek lenni. a csujjogatós, dülöngélő táncikálásba, pálinkázásba, danolászásba, templomi óbégatásba. nektek kulturálisan ez a csúcs. és ehhez kell a falusi pap, a falusi tanító, és az urambátyám kapcsolatok útján szerzett hivatal. de ez így nem lesz tartható.

♔batyu♔ 2014.04.15. 15:29:59

Nem az számít mit hazudik, hanem hogy mit tesz le.

ephart 2014.04.15. 15:31:12

kb 2018 kiépül egy Horthy-Kádár államberendezkedés.aztán 20-30 évig marad ez az irány

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.04.15. 15:51:44

@unionista: de ezeket a korabeli nemzetieskedő elit nem tudta megoldani"

de meg tudta oldani, nem ua azt a törikönyvet olvastuk. te már ekkor átadtad volna a hatalmat a zsidóknak, vagy mi bajod van? hülye vagy?

"ha magyarország véletlen megnyeri a háborút, akkor ezt a "lófej" formációt hogyan tudta volna fenntartani?"

ahogy a nem lófej formációt. te még gyerek vagy?

kihagytad a dicsőséges szovjeteket az egyeletből

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.04.15. 15:57:27

@unionista: "bárki alapíthat bankot. adhat hitelt jobb feltételekkel. "

múlt héten én is alapítottam egy bankot, de nem tetszett a színe, ezért elaltattam.

Szindbad 2014.04.15. 16:33:39

@tesz-vesz: Tele van az ország kis magánbankokkal.

unionista (törölt) 2014.04.15. 16:37:35

@tesz-vesz:
a "lófej" alakú magyarországot katonailag sem lehetett védeni. nem a zsidók miatt, hanem mert egyszerűen hülyék ültek a vezérkarban.

Robinzon Kurzor 2014.04.15. 17:05:12

@Szindbad:

Nem tévedés, ugyanis nem azt írtam, hogy Orbán nem szervezett meg közben "egy komoly hátországot, oligarchákkal, droidokkal".
(Sőt, pont azt írtam, hogy a megfelelő szervezési feladatot jól oldotta meg. Még ha 2006-ben még nem is sikerült nyernie, addigra a Fideszt már egy bt-vé alakította, aminek ő csak a kültagja volt.)

Azt írtam, hogy a "baloldalnak" nevezett izé mire számított, illetve jórészt mire számít a továbbiakban is.

Azt nem írtam, hogy bárkinek a szempontjából ez jó vagy rossz, eredményes lesz-e a jövőben, vagy sem.

Robinzon Kurzor 2014.04.15. 17:07:15

@Szindbad:

Illetve tényleg, annyiban igazad van, hogy odaírtam: "nem is biztosan alaptalanul".

Szindbad 2014.04.15. 17:51:22

Kommentár nélkül

"A 2013-as év végleges számai ugyan még nem állnak rendelkezésre, de a bevételi és kiadási adatok eddigi összesítése szerint az EU tavaly lezárult, 2007–2013 közötti költségvetési ciklusában mintegy 24 milliárd euró pozitív szaldóval zárt Magyarország"

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.04.15. 18:22:00

@Szindbad:

Megnézném én azt a számítást, amiből ez az eredmény született!

Szindbad 2014.04.15. 19:05:56

@bbjnick: Persze, persze bölcsész úr.

Szindbad 2014.04.15. 19:43:01

@bbjnick: Azt nem tudom megfigyelte-e, hogy a kolosszális győzelem estjén Orbán Viktor külön kiemelte, hogy az EU részei vagyunk, és azok is akarunk maradni, szóval mostantól az EU puszipajtás, tessék átprogramozni a csökött agyacskát.

Bell & Sebastian 2014.04.15. 19:59:28

@bbjnick: Nem lehetetlen, egy adott címsor alatti eredmény (uniós befizetések mínusz kifizetések) az ennyi. Ami az égegyadta világon nem mond semmit.

Ha csak egy szopványos uniós beruházásra gondolok, ahol is háromszor annyiba kerül minden, mint a sarki szatócsnál, a kutya máshol van elásva. Tulajdonképpen nem is bonyolult levezetni, hogy összességében ötször-hatszor annyi megy ki, mint amennyi bejön.

Adósság nem csökken, életszínvonal tartósan stagnál és a társadalmi / állami vagyon elkopott.

Az efféle statisztikák a háborgó, ám közgazdaságilag képzetlen tömeg altatására szolgálnak. Aki közgazdaságilag képzetlen csőcselék, az most nyugodtan hajtsa álomra a fejét, minden rendben van, nem lépünk ki sehonnan, viszont legalább jó alaposan beleléptünk. Trágyás csizmát visel a babám.

Szindbad 2014.04.15. 20:05:39

@Bell & Sebastian: "Tulajdonképpen nem is bonyolult levezetni, hogy összességében ötször-hatszor annyi megy ki, mint amennyi bejön."

Persze, persze bölcsész úr. Önök kifejezetten bármit levezetnek igény szerint.

Bell & Sebastian 2014.04.15. 20:18:12

Itt is van!
www.econom.hu/az-unios-penzszivattyu/

Egyetlen hozzászólás van a cikk alatt, az is marhaság. A belső adósság a GDP 170 százaléka simán lehet (ez háztartásonként jelenleg 7.000.000.- Ft), ugyanakkor GDP arányosan 60% tőkebefektetést inkább Benedek Eleknek ajánlanám további feldolgozásra.

Bell & Sebastian 2014.04.15. 20:19:23

@Szindbad: Mit szeretne mondani nem túl bölcs uraságod?

Czelder Orbán 2014.04.15. 20:45:47

meglepett
tűnik
lehet
teljesítmény
"Gondolkodtam egy percet, és rájöttem, hogy valójában semmi más, mint eddig."
lubickol

Szeretem FB értelemtől kilúgozott "elemzéseit". A nagyvilági tapasztalatairól ("beszéltem egy lengyel politológussal") nem is beszélve. Mondjuk obskúrus brit filozófust épp nem idézett.

Silcon 2014.04.15. 20:46:00

@Bell & Sebastian: "egypár ember kezében fut össze minden, pénzügyi szál"

Emlékeztem rá, kigugliztam:
"adatbázisból kiválasztott 43,060 transznacionális vállalat közötti részvénytulajdonosi kapcsolatokat vizsgálták ...
Amikor a kutatócsoport tovább fejtette a tulajdonosi szálakat, azok egy 147 még szorosabban összefonódott cégből álló szuper-entitáshoz vezettek"

atlatszo.hu/2012/01/24/unortodox-leleplezodtek-a-vilag-gazdasagat-iranyito-szuperkapitalista-halozatok/

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.04.15. 20:53:34

@Szindbad: pl? névszerint? meg tudnád mondani a tulajdonosi szerkezetét is, mert én biztos nem tartanám a pénzem a józsi bankjában

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.04.15. 20:55:10

@unionista: véletlen megnyeri a háborút" - ezt írtad

ha megnyerjük a háborút, mi szükség katonai akciókra? te már hányadik dimenzióban jársz amúgy, áruld már el hol veszed az lsd-t

Bell & Sebastian 2014.04.15. 20:58:39

@Silcon: Köszönöm szépen a segítséget.

Pár éve a francia, (állítólagosan) nemzeti vízcégek nyomába eredtem, Veolia és Suez. Európai piac felosztása amerikai szentesítéssel, ez volt az apropója. A szálak Németországban és Hollandiában haltak el, de Amerikára mutattak. Konkrétan a Rothschildokra.

Ugyanezt Hitler kedvenc hitelezőivel is eljátszottam, ki nem találná ki volt a zsinór végén?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.04.15. 21:06:09

@Szindbad: baszki szufficitesek vagyunk? miért nem mondtad előbb? kibontottam volna egy pezsgőt!

most akkor vond le belőle azt a részét, hogy imf 2x-3x, meg orosz hitel, meg a külföldi multik és a bankok alakítják az ő tetszésük szerint, az egész magyar gazdaságot, meg vond le a vámbevételek elestét, mondjuk eddig ilyen adatok voltak:

2004-2010 időszakában pl 5 milliárd eurót fizettünk be tagdíjnak és visszakaptunk 15 milliárdot bruttó. kérdés mennyit lehet belőle lehívni, de erről sose szól a fáma, de maradjunk abban, hogy eddig pozítv a mérleg elvileg, jön az eu-s támogatás, hiába okozott a vámunió 60 mrd ft-os bevételkiesést, de a multik haszna még jelentősebb, legalábbis őszerinte:
www.youtube.com/watch?v=QJDREGi6JYs&list=WLQqILQupwRykljDioeysVxoo-pbOqHezv

és ha kedves vagyok, meg süt a nap, akkor azt mondanám, hogy az életszínvonal stagnál, hát mégse olyan nagy magic ez az európai unió

meg idézhetek lóránt károlytól is:

a fejlett országokból származó tőkeberuházások (a működő tőke) tartós gazdasági függéshez vezetnek.
Az Eurostat tőkeáramlásra vonatkozó adataiból világosan látszik, hogy a kelet-közép-európai országokba a tőkebeáramlás még jóval az uniós tagság előtt megkezdődött.

tehát van élet az EU-n kívül is.

Magyarország esetében 2004-ig a KSH külkereskedelmi statisztikáiban külön-külön mutatta be a hazánkban megtelepedett külföldi és a hazai tulajdonú vállalatok exportját és importját (vámszabad-területi és vámterületi külkereskedelem). E statisztikából megtudhatjuk, hogy 2004-ig 1990-hez képest a magyar gazdaság évi tízmilliárd eurónyi hazai és külföldi piacot veszített el, ennyi volt ugyanis a hazai gazdaság külkereskedelmi egyenlegének romlása a két időpont között (ez a GDP több mint tíz százaléka és évente!). 2004 után az uniós belépéssel a vámszabadterületek megszűntek, és ezzel a hazai és külföldi vállalatok külkereskedelmi tevékenységének statisztikai szétválasztása is megszűnt. Az együttes kereskedelmi egyenleg a külföldi tulajdonú vállalatok nagy exporttöbblete miatt kissé pozitív, ám exporttöbbletük túlnyomó többségét jövedelemként kiviszik az országból

A fizetési mérlegek növekvő hiánya miatt az országok külső adóssága az 1990-es évek közepétől kezdve rakétaszerűen emelkedett a magasba. E tekintetben Magyarország volt a listavezető, ahol a világbanki adatbázis szerint a GDP-hez viszonyított bruttó külső adósság a 2000. évi 60 százalékról 2009-re 170 százalékra emelkedett

az Eurostat fizetésimérleg-statisztikája szerint a 2004 és 2008 közötti öt évben (a záróéveket is beleértve) az unió három országa (Németország, Nagy-Britannia és Franciaország) 460 milliárd eurós jövedelemre tett szert, míg az uniós tagországok nagyobbik része (Írország, Spanyolország, Olaszország, Lengyelország, Görögország, Magyarország, Portugália és még néhány másik ország) nagyjából ugyanekkora összeget fizetett ki jövedelemátutalások formájában. A jövedelemátcsoportosítás mértéke egy évre elosztva megközelíti az unió éves költségvetését, vagyis az európai unió sokat emlegetett költségvetésével szemben működik egy másik jövedelemátcsoportosítás, amely a periféria vagy fél periféria országaiból szivattyúzza át a jövedelmeket a centrumországokba. Magyarországra például az említett 2004–2008-as időszakban mintegy nettó ötmilliárd euró uniós támogatás érkezett, ezzel szemben hazánk ugyanezen időszak alatt nettó harmincmilliárd euró jövedelemátutalást teljesített a centrumországok felé.

Ez az egy a hatos arány a centrum javára mutatja azt, hogy a demokráciáról, szolidaritásról, felzárkózásról szóló naponta elhangzó kenetteljes szavak mögött valójában milyen érdekek is mozgatják az „egyre szorosabb unió” szorgalmazóit."

más:
kkbk.blog.hu/2010/10/13/penzugyi_tonkretetelunk_tortenete

Szindbad 2014.04.15. 21:23:51

@Bell & Sebastian: Persze, persze. Várjon kitalálom, a drót végén maga Dagobert bácsi volt.

Alfőmérnök 2014.04.15. 21:26:53

@tevevanegypupu: OFF
Mi ez az új szintaktikai trükk a két ponttal a pontpontpont helyett?
Most, hogy már van ékezet a billentyűzetén, ezzel akar kitűnni az átlagkommentelők közül? (Ha már önálló gondolata nincs.)

Bell & Sebastian 2014.04.15. 21:37:05

@Szindbad: Minden háború Kacsamesék epizódként végzi, ez így van.

Silcon 2014.04.15. 21:41:34

@Bell & Sebastian: Fent említett úr, a Standard Oil (Rockefeller), a Warburgok (nem a kétütemű), no meg Bokor Gyuri papája.

Olvastam egy könyvet Orde Charles Wingate angol tábornok (korabeli Chuck Norris) burmai tevékenységéről, abban szerepelt, hogy reguláris japán csapatok csillogó villogó (azaz nem zsákmányolt) amerikai fegyverekkel volt felszerelve. Biznisz az biznisz...

Silcon 2014.04.15. 21:54:27

@Szindbad: nézzen utánna a GDP és a GNI közötti különbség mibenlétének, majd keressen rá, hogy miféle adóoptimalizációs technikák miatt köpködik újabban a guglit meg a fészbúkot nagy egyetértésben az angolok, franciák, etc. A többiek is ezt csinálják, csak ott vannak az irodaszer-beszerzésen kívül egyéb költségek is, ezért nem olyan feltűnő a dolog, mint fent említett cégeknél.

Tudja ki volt a könyvelőverseny győztese?
Q: 2x2?
A: Mennyi legyen?

Bell & Sebastian 2014.04.15. 22:02:30

@Silcon: Nem ritka, a Bofors sem politizált, adott annak, aki vette. Az amerikai felszerelés és technológia már javában zúdult be az SZU -ba északról és délen, amikor még alá sem írták a Molotov-Ribbentrop -paktumot.

Szörnyű kimondani, de Amerika csak kísérleti labornak tekintette az európai patkánytenyészetét, mesterien manipulálta az összes bábját.

A Szovjetunióról és az Egyesült Királyságról például mindkét rivális (No. et USA) azt gondolta, hogy vele van. Elméletileg ebben Hitlernek volt nagyobb igazsága.

picur3ka 2014.04.15. 22:05:30

@bbjnick:

Persze lehet, hiszen nem deficit, hanem GDP szerint szamitjak a befizetest.

Azt hogy mire megy, azt meg nem mondjak...

Mint tudjuk, az egyik jobbikos iskolaja 400 nem letezo nebulo utan kap penzt, peldaul.

picur3ka 2014.04.15. 22:10:42

@tesz-vesz:

Sokan elhiszik, hogy az EU az valami jotekonysagi szervezet.

unionista (törölt) 2014.04.15. 23:09:00

@tesz-vesz:
ha magyarország véletlenül megnyeri a háborút, akkor utána újra megtámadták volna lóország fejét. a románok két oldalról keresztül harapták volna. és most a székely holkauszt emlékműről folyna a vita. nézd már meg azt a térképet. katonai értelemben sem lehetett tartani azt a formációt.

tevevanegypupu 2014.04.16. 07:19:27

@Alfőmérnök:

Ne kekeckedjen mert megjárhatja..olyan vörös festéket kap, hogy senki le nem mossa.

tevevanegypupu 2014.04.16. 07:20:09

@unionista:

Landesmannrabbihoz van szerencsém?

tevevanegypupu 2014.04.16. 07:20:55

@belekotty:

mer' az osztrákoknál nincsenek zsidók ugye..

unionista (törölt) 2014.04.16. 08:16:16

@tevevanegypupu:
ti tényleg csak antiszemita seggarcok vagytok. nálad nagyobb idióta csak a bell & sebastian nick. szoros versenyben az emberrel, aki latinovits zoltán szeretne lenni.

tevevanegypupu 2014.04.16. 08:28:36

@unionista:

Pihenjen, fessen piros tojást és tanuljon locsolóversikéket..:)

unionista (törölt) 2014.04.16. 09:41:51

@tevevanegypupu:
most kezdődött a pészah, sütjük a pászkát.

tevevanegypupu 2014.04.16. 10:25:48

@unionista:

Remélem lesz kóser pálinka, keserű salta meg egy kis báránysült is mellé, úgy az igazi. Shalom mesüge.

tevevanegypupu 2014.04.16. 11:39:01

@unionista:

Az összes válaszom vicc volt. Csak a kóser pálinka nem.

vizipipa 2014.04.16. 11:56:17

@unionista:

Az a lófej tényleg teljesen védhetetlen. :)
Esetleg körülnézhetne a térképen. Megmagyarázhatná, az oroszok miért rekedtek meg Tordánál hetekre 44 őszén. Aztán csak Arad felé (a síkon, mily meglepő) tudtak érdemi eredményt produkálni. Annyira, hogy Tordáról vontak el német páncélos alakulatokat az Arad környéki orosz előretörés megállítására.

Mindezt persze el is lehet olvasni, igen részletesen, mondjuk itt is:
mek.niif.hu/05000/05068/html/index.htm

unionista (törölt) 2014.04.16. 12:49:52

@vizipipa:
hja, a magyar-német haderő hetekre tudott védeni egy kisvárost. a vörös hadsereg a tordai győzelemmel kettéharapta a ló fejét. és a románok is odasereglettek. ők is az áttörés részesei legyenek. mostanában 10% arrafelé a magyar.

Alfőmérnök 2014.04.16. 13:45:07

@belekotty: tevét az un. tények nem nagyon szokták zavarni.

Bogyó 2 2014.04.19. 21:45:03

"Négy éve még meglepett a választási eredmény, most már nem igazán. "

Már melyik eredmény lepett meg? Mert ha valaki meglepett a Fidesz győzelme, sőt annak nagyarányú volta, annak jobb nem írni semmiféle politikai cikket, vagy legalább előtte egy kicsit olvasni, hallgatni közvéleménykutatási adatokat meg úgy egyáltalán. Kevés eredmény volt egyértelműbb mint a 2010-es, talán az 1994-es volt még ilyen, de a tapasztalat meg annál is kisebb volt még, tehát a 2010-es idáig a magyarországi 1990 utáni választások legegyértelműbben borítékolható választási eredménye.
süti beállítások módosítása