A gazdáinkról és az országunkról (Novák Tamás) − Mandiner négyévértékelő XXI.
2014. április 05. írta: Redakció

A gazdáinkról és az országunkról (Novák Tamás) − Mandiner négyévértékelő XXI.

A választás előtti utolsó héten a Mandiner különböző irányultságú, meghatározó magyar véleményformálókhoz fordult; rövid, tömör válaszokat kérve tőlük egy kérdésre: hogyan értékelik a 2010-2014 közötti ciklust? Válaszaikat a napokban közöljük.

*

novak_tamas.jpgNovák Tamás: A gazdáinkról és az országunkról

Valamiért megmaradt bennem Csengey Dénes egyik mondata, amit talán a MTV székház előtt mondott, 89 tavaszán: „Hölgyeim és Uraim, mostantól Önök a gazdái ennek az országnak, vagy ha Önök nem, akkor ez egy gazdátlan ország lesz és megérdemel egy újabb diktatúrát”.

Akkor ez egy jól hangzó szónoki fordulatnak tűnt. Most már nem.

Valójában sohasem voltunk a gazdái ennek az országnak. Talán nem akarunk, talán nem tudunk.

f1.jpg

Az biztos, a rendszerváltás idején nem értünk rá. Elég volt túlélni, elég volt elmenekülnünk azzal a kis batyunkkal, ami megmaradt; és rohantunk, futottunk, szorítottuk a szabadság nagy illúziójának lábát.

És cserébe kaptunk is új gazdát.

A pénz lett a gazdánk.

A politikusok pénzért privatizáltak, hitelt vettek, gyárat adtak vagy törvényeket hoztak; a bíróságok pénzért ítélkeztek; az ügyvédek pénzért a szegődtek bűnözők szolgálatába; a rendőrök védtek, vertek, vagy szemet hunytak. Pénzért aztán minden ment, a bankok hitelt adtak, a multik hirdettek, az újságírók meg megírtak, azt amit kellett. Pénzért. Ami érdekelte a pénzt, az felépült, megújult; ami nem volt neki fontos, az a rohadásé lett. Kevesek kivételével mindenkinek ura lett.

Talán tovább is ment volna. De egy hibbant miniszterelnök meg a gazdasági világválság eltemette az egészet.

f2.jpg

És jött 2010.

És mi a nagy kétségbeesésünkben futottunk és szorítottuk annak az embernek a lábát, aki húsz éve tüzesen szónokolt hazáról, erkölcsről, jobb életről és igazságról.

És kétharmadot kapott és mindent megkapott.

A hatalmat, az országot, mindent. Szőröstül, bőröstül. Ellentétben elődeivel, ő a gazdája lett annak, amit kapott, és nem kellett senkivel sem osztoznia rajta.

Ami azóta történik a politikában, a bíróságokon, a rendőrségen, az MTI-ben, az önkormányzatoknál, a gazdaságban vagy a médiában, kevés kivétellel csak rajta múlik.

Az új gazdán.

Az lesz gazdag, akit ő akar; az kerül magasra, aki őt szolgálja; az épül, ami őt építi; az lesz hír, ami neki hír. Kevesek kivételével mindenkinek ura lett.

Hogy ez most jobb vagy rosszabb? Van, akinek megnyugtatóbb, mert személyesebb; van, akinek ijesztőbb, mert személyesebb. Aki nem hisz a demokráciában, annak ez jó hír; aki még hisz benne, az beleszédül. Ez a pillanatnyi állapot.

f3.jpg

Ha jön az újabb kétharmad, ha a gazda fékek és ellensúlyok nélkül marad, ha választás alternatíva nélkül marad, akkor ez is ugyanolyan zsákutca, mint az előző volt. És ennek is olyan csúnya vége lesz, mint annyi egykor fényesen, nagy csinnadrattával indult sikersztorinak itt, Kelet-Európában. Ez nem politikai, ez hatalompszichológiai kérdés.

Valójában nem tudom, hogy valaha leszünk-e gazdái ennek az országnak. A lelkem mélyén már nem gondolom. De az biztos, hogy ez nem egy négyévente egyszeri alakalom.

Mégis. Hinni akarok abban, hogy lehet más az ország, hogy lehet más a politika.

Fotók: Visontay Péter − Innen.

A szerző újságíró, filmrendező, a Mandiner szerzője

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr605910388

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A gazdáinkról és az országunkról (Novák Tamás) − Mandiner négyévértékelő XXI. 2014.04.05. 09:52:01

Ha jön az újabb kétharmad, ha a gazda fékek és ellensúlyok nélkül marad, ha választás alternatíva nélkül marad, akkor ez is ugyanolyan zsákutca, mint az előző volt.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.04.05. 07:45:23

nem is olyan rossz, így van, inkább az lmp, mint a nagy elszámoltató fidesz. navval, földdel, trafikkal.
siffer is élteti horngyulát, államférfinak tartja, ami magyar nemzeti embereknek nem opció, de spanyoléknak jó lesz.

Virág et. 2014.04.05. 08:06:42

"; a bíróságok pénzért ítélkeztek"

Miért, előtte nem? Volt idő, amikor a bíró, nem tudom, fényevésből élt, nem pedig a hivatásából? Vagy az volt a jó, amikor az elit, a deviáns uralkodóréteg ítélkezett ész és tapasztalat nélkül, hobbiból?

"az ügyvédek pénzért a szegődtek bűnözők szolgálatába"

Neki kéne szaladni még egyszer, hogy mi is a védő dolga a büntetőeljárásban. Mert láthatóan a "Blikk-kurzus" elméletét sikerült elsajátítani, hogy ti. az ügyvéd a bűnözőket szolgálja (nem a védő, hanem az ügyvéd, az összes, főleg a polgári peres vagy a perképviseletet el sem látó, szerződéseket író, az aztán főleg). Az sem baj, ha a kánonjognál kezdünk és onnan haladunk a világi ítélkezésig, elvégre ez itt egy keresztény-nemzeti blog lenne. Aztán el kéne gondolkozni, hogy milyen szép világ is volt az amikor senki nem szólalt fel a terheltért, őt magát meg napokig verték előtte, hogy lehetőleg ne tudjon felszólalni magától magáért. Nem kellett bajlódni bizonyítással, mert nem volt az eljárásban senki, aki nem abból indult volna ki, mint az államhatalom, hogy a terhelt bűnös, mert csak.

Mennyivel könnyebb lenne ma az elszámoltatás, nem? Csak a szemét (pénzért dolgozó! hallatlan!) bírák és a bűnözőkkel szövetkező rohadék ügyvédek (Blikkes Marika néni nagy puszit küld) ne lennének! Akkor a tekintetes háromszor vitéz főügyészúr (Fidesz után a Közgép leendő jogi igazgatója) mindjárt meg is írhatna minden ítéletet is a vádirat 1. sz. mellékleteként. Bezzeg a komcsik még tudták, hogyan kell ezt csinálni! A régi szép idők, mi?

Azért vicces, hogy kb 500 éves igazságszolgáltatási alapvetéseket, amelyeket évezredes tapasztalatok váltottak ki, azokat csak sikerül azért Blikk-konform módon megkérdőjelezni az állítólagos értelmiségnek.

És igen, tudom, hogy nem ez a fő irányvonala a fenti, "hogyan lettem fideszesből elempés" szösszenetnek, de ha ilyen bulvárkonform ostobaságot olvasok és nem a kurucon vagyok, ahol ez a norma, akkor azért hadd verjem már bele az orrát a szerzőnek.

Szindbad 2014.04.05. 08:47:34

@Virág et.: Igen, mementónak álljon itt Ákos úr örökbecsű véleménye a pénzről: www.youtube.com/watch?v=zH_YOLIhovQ :))

Tündér_Lala 2014.04.05. 08:50:26

Ez legalább nem értelmetlen.
Csak azzal marad adós, hogy mit javasolna helyette. Ez pedig ugye azért már nehezebb kérdés, főleg ha a hatékonyságot vesszük tekintetbe.

@Virág et.: Mondjuk azért, valaha egy bírót, ha az folyamatosan a társadalom (igazség)elvárásaival szemben ítélkezett, azt egyszerűen elcsapták.
Ma a birói függetlenség nevében egy a törvény szabta nagyon tág határon belül egyedül a bírón múlik az ítélet és semmiféle kontroll, kritika, (például akár egy testület általi megítélés) nincs az illető ítélkezési gyakorlata felett. (Vagy csak nem tudok róla ? Sokszor próbáltam már rákérdezni, de mindig kitérő választ kaptam. ) Márpedig egy kontoll nélküli munkavégzés veszélyeket hordoz magában, még a legjobb szándék mellett is. A másodfok csupán korigál jó vagy rossz irányba, de ugyanúgy kontoll nélkül.

marko11 2014.04.05. 09:22:59

Mi egy percig sem voltunk gazdái ennek az országnak.
legkevésbé akkor, amikor azt hirdették, hogy most majd azok leszünk.
K-Európában, a volt szovjet blokkban mi vagyunk az egyetlenek, ahol a rendszerváltás legalább annyi rosszat hozott, mint jót. Persze, ennek belátásához el kellene ismerni, hogy mi voltunk az egyetlenek a szovjet blokkban, ahol élelmiszert lehetett kapni az élelmiszerboltban, ahol nyugati filmeket nézhettünk moziban, ahol nyugati szerzők könyveit olvashattuk, sőt, még nyugatra utazhattunk is. (A többiek meg örültek, ha Magyarországra eljutottak.)
A 2010-es 2/3 megértéséhez vissza kell nyúlni a rendszerváltáskori hazugságokig, ill. K-Európa legigazságtalanabb és legkevésbé hatékony privatizációjáig.
Ez a zavaros helyzet termelte ki később Gyurcsányt, aki aztán feltette a pontot az az i-re, az elsikkasztott magyar rendszerváltásra.
...és aki még mindig itt van. Még mindig ő akar lenni a megváltónk.
Nos, és nem kérek belőle/belőlük. Még, ha tudom, látom én is a szerző által felvázolt veszélyeket.

gyalog.galopp 2014.04.05. 09:31:20

Kezd izgalmas lenni a sorozat. Jó dolog így együtt látni a hülyeségeinket.:)

@Virág et.:
A z elejét illetően egyet is értenék Veled, de 4. bekezdésben áttértél a "blikk stílus"-ra.

Ha valamire rá kell jönnünk, nekünk poros fülűeknek, az az, hogy a szabadság, demokrácia, egyenlőség stb fogalmak tartalmát mások szeretik értelmezni helyettünk.
Tehát nekünk nem a politikusok ideológiáit kell támogatnunk, hanem a saját érdekeinket.

Kandeláber 2014.04.05. 09:46:48

@Virág et.: Novák Tomi ügyvédekkel kapcsolatos eszmefuttatásáról eszembe jut a "Tanú", amikor Pelikán lánya azt mondja az apjának: "Aztán ne tessék meglepődni, ha az ügyvéd súlyos büntetést kér majd":
Ez a faszi olyan szellemi szinten áll, mint a legostobább hír tv-s csaj, az a tépett fejű, aki valami díjat kapott, és aki az egyik ügyvéd riportalanya szemére vetette, hogy védte az ügyfelét.
Nagy az Isten állatkertje.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.04.05. 09:53:33

@Novák Tamás:

„(...) ...ami a kultúrának magyar földön egészen tipikus bélyeget ad, az kiváltképpen ennek a kultúrának, általában a magyar szellemi életnek hatalmi, vagy tágabb értelemben: politikai meghatározottsága. A magyar szellemi glóbusz (...) jellemzően hatalmi ígérkezésre alakult. (...) ...nálunk egyedül a politika az önmagáért való, autonóm kultúrterület és a kultúrának minden más ága tőle függ és a benne való részesedés arányában érvényesül. A kereszténység felvételétől napjainkig úgyszólván minden mozgás hatalmi szóra történt; az egyéni kezdemény is csupán a hatalom attribútumaival tud gyökeret fogni, mint ahogy a közösségi összetartásnak is, egyszerű és bonyolult formáiban is egyaránt a szervezet, a vezetés, az alkalmazkodás, vagy akár a dekoratív megjelenés önelégültsége nem csak az előfeltevése, hanem éppenséggel a végső lényege. Tét és ellentét - hagyomány és megújulás - egyképp hatalmi indítékokra vezethető vissza. Van ebben kétségkívül valami védekező vonás: azzal, hogy mindennemű alkotótevékenység nálunk általában hatalomhoz kötött, az egész kultúra mintegy az állam- és nemzetfenntartás szolgálatába szegődik. (…)” (Az idézet forrása: Prohászka Lajos: A vándor és a bujdosó. Universum K., Szeged, 1990., 146. p.)

szesztű_hányni 2014.04.05. 09:56:31

blogmotor! eriggyhalaggy!

tsk 2014.04.05. 10:06:38

@Virág et.: úgy látom még egy ilyen egyszerű kifejezést sem sikerült értelmezni:
"a bíró pénzért ítélkezik" = a bíró olyan ítéletet hoz amilyet megfizetnek
"a bíró pénzért dolgozik" = szakmai alapon ítéletet hoz (mert ez a dolga), ezért pénzt kap.
A cikkben sehol sem írja hogy a második eset rossz lenne, ellenben elég aggasztó hogy sokak szerint az első eset is teljesen rendben van.

S=klogW 2014.04.05. 12:48:20

Kedves Pan Novak nyugodtan átfáradhat bebújni a galíciai popóba, amit a Kárpátokon túl már úgyis kinyalt.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.04.05. 13:37:02

@Tündér_Lala: 1. A törvény egyáltalán nem szab tág határokat.

2. Bíróságból kétféle van. Az egyik a törvény alapján ítélkezik, a másik a társadalom igazságérzete alapján. Utóbbit a történelemben "forradalmi bíróság" néven szokták emlegetni. Közös jellemzőjük, hogy mivel nem a törvény alapján ítélnek, nem szokták megkövetelni a bíráktól a jogi szakértelmet.
Ha magának konzervként ez szimpi, akkor γνῶθι σεαυτόν.

S=klogW 2014.04.05. 13:44:44

@Counter:

A magafajta már csak tudja, kifejezett gyakorlata van a forradalmi bíróságosdiban - aminek természetesen semmi köze a társadalmi igazságérzethez, de a magafajtának a hazug szófacsarásban is elévülhetetlen érdemei vannak, lásd még pl. békeharc.

Bell & Sebastian 2014.04.05. 13:50:40

Aki itt széleskörű konszolidációt vagy kiegyezést várt 2010 -ben, az nem figyelt az előző érában és nem volt szeme a baljós előjelek fölfedezésére.

Nem látott tisztán sem akkor, sem ma. Úgy húzta be az x -et, hogy hozzátett egy "hát há" -t. Ami nem is nehéz a snóbliban (páros / páratlan, fej vagy írás?).

Amiről még nem esett szó, a KDNP szerepe ebben a kutyakomédiában. Furcsa érzés, hogy pont nekem leírnom azt, hogy a rendkívül pragmatikus, ám módfelett elvtelen házassága a Fidesszel mindennél taszítóbb, amit valaha is képes volt előállítani a legeslegújabbkori politika.

Ha már ilyesmire adták a fejüket, inkább önállóan tették volna vagy töröljék a keresztény -jelzőt a nevükből!

Fékek és ellensúlyok, nesze neked! Nem vagyok büszke magamra, mert bár közvetetten rájuk szavaztam, közvetlenül a Fideszre. Listán a Jobbikra, ami többé-kevésbé meg is felelt a várakozásaimnak. Vagyis inkább kevésbé, mert mit ér a harag hatalom nélkül?

Most sem gondolom, hogy enyém az abszolút igazság, mert tulajdonképpen otthon kellene maradni.

De azt ziccert nem hagyhatom ki, hogy korrigáljam utolsó tévedésemet. Könnyen lehet egy még nagyobbal, de a pofátlan hazudozásnak is van egy határa, ami "vért" kíván. És nem érdekel, milyen isten nevében cselekedtek rosszat, ha volt idő felkészülni, mégsem hasítottak, mint a szélvész, inkább bicegtek, mint egy sánta kutya.

A Nemzet érdeke az, hogy végre józanodjon ki, vagy gyógyuljon meg Orbán (hiszen a Fidesz = Orbán).

Kókával és Gyurcsánnyal üzletelni (neki) az én szemebben nettó hazaárulás! Ezért hát térdre és imához, bibas!

Alfőmérnök 2014.04.05. 14:11:00

@bbjnick: Ez a Prohászka nem volt antiszemita?

meggyes alfonz 2014.04.05. 15:05:54

Bmeg Mandiner! Ennyire kell a pénz, hogy a mocsok nácik hirdetését is kiteszitek? Ezt kell néznünk, amikor el akarjuk olvasni a cikket?
SZÉGYEN!!!

dVn · http://elvarazsoltkastely.blog.hu 2014.04.05. 15:06:00

Mit keres a Mandineren non-stop a Jobbik hirdetése felugróban? Már itt is a pénz lett a gazda?

Bell & Sebastian 2014.04.05. 15:11:07

@meggyes alfonz: LMP -t látok és a Haza Nem Eladó Mozgalmat. Mindenki azt kapja, amire beárazza a Google.

S=klogW 2014.04.05. 15:11:58

@dVn: mit, mit. hát pénzt a mandinak.
Mondhatni a Jobbik finanszírozza a libsivé lett Mandit. :)

Bell & Sebastian 2014.04.05. 15:13:19

@dVn: Ez csak Kuncze pettingje, hogy ne otthon sumákoljon.

Bell & Sebastian 2014.04.05. 15:20:23

@S=klogW: A Jobbik hirdetésének még a Vincent is megörülne; végre egy jó írás a káldeusok falán!

Virág et. 2014.04.05. 15:21:59

@Tündér_Lala: Van ilyen kontroll. Az érintett szempontjából úgy hívják, hogy jogorvoslat, de mondhatnám az elfogultsági kifogást is. A bíró szempontjából meg a tény, hogy a határozott idejű kinevezését nem hosszabbítják meg határozatlanra. Mert elsőnek minden bírót határozott időre neveznek ki, aztán meg vagy meghosszabbítják határozatlanra vagy nem.
A bírák teljesítményét ugyanúgy értékelik, ettől függ az előremenetelük. Egyébként az alkalmatlan minősítés itt is járhat hivatalvesztéssel.

A bírói szabadság annyit tesz, hogy saját meggyőződése és a jogszabályok szerint köteles dönteni és nem (vezetői) utasítás mentén. Én úgy gondolom, hogy ezzel kezdődik a jogbiztonság, ha ez nincs, akkor kár is a többiről beszélni.

@tsk: Miután a bíró dolga az ítélkezés, ezért semmilyen nyelvtani szabály alapján nem következik az, hogy a szerző kizárólag a korrupcióra gondolt volna.

Ha mégis, az csak a te és a szerző fájdalmas tájékozatlanságát igazolná. Büntetőügyben senki nem a bírót fizeti le, mert mire a történet végére érsz átmész vagy 10 bíró kezén legalább. Kezded a nyomozásival, aztán mész az elsőfokra, ami akár tanács is lehet, utána másodfok tanácsban, ha eltér az elsőtől (ami lefizetés esetén sanszos) mész harmadfokra. Aztán jönnek a rendkívüli perorvoslatok, a Kúria. A végén több bírót kell lefizetni, mint ameddig el lehet számolni.

Ehhez képest egy db ügyész van az eljárásban aki ha ejti a vádat, akkor vége a történetnek ott és akkor. Ha pedig kell akkor és azért emel vádat, amiért akar és évekig húzhatja az ügyet, benn tarthat előzetesben (a nyomozási bíró részére annyit és azt mutat, amit akar), akár ok nélkül is. Fájdalmasan sok példát láttunk erre.

Az ügyészt dominus litisnek hívja a szakirodalom, az ügy ura. Nem véletlenül.

S=klogW 2014.04.05. 15:26:31

@Bell & Sebastian: szóval maga devizahiteles? :)

S=klogW 2014.04.05. 15:36:54

"Valójában sohasem voltunk a gazdái ennek az országnak. Talán nem akarunk, talán nem tudunk."

Drága pan Novak!

Mert két nemzet van e hazában: Egy honi meg egy nemzetközi. Te épp az utóbbinak nyaltad ki a hátsóját márciusban a Kárpátokon túl.

S=klogW 2014.04.05. 15:46:37

@Bell & Sebastian:

Romanes eunt domus! :)

Bell & Sebastian 2014.04.05. 16:22:44

@S=klogW: Egy kisebbet rám ragasztottak (egy jókora, behajthatatlan követelés részét voltam kénytelen kiváltani vele). Messze az átlagos, 7 M / család tartozás alattit, ennek ellenére makacsul tartja magát.

Hogy értse is, amikor eliszkoltak a külföldi, nemkeresztény befektetők magyar partnereik pénzével, a kutya meg nem ugatta őket ezért, beleértve mindkettő, politikai pólust.

A magyar jog a magyar határig terjed, azon belül pedig a hatósági korrupció értelmezi a jogot.

Tipikus jár, csak nem jut -szituáció. Hajdúbét -esetek garmadával vannak itt -mind a mai napig-, csak nem reklámozzák.

Bell & Sebastian 2014.04.05. 16:24:34

@S=klogW: Így van, pont erre jutottam magam is. Nyögés vége beszarás.

Alfőmérnök 2014.04.05. 17:48:35

@jose maria padilla: Rosszabb. A gazdája kezét harapdálja.

S=klogW 2014.04.05. 17:59:37

@Alfőmérnök: Jobb, ha hallgat: maga is ürített már oda, ahonnan előtte evett.

Tündér_Lala 2014.04.05. 19:32:58

@Virág et.:
Így első hallásra nem tűnik nagyon egzaktnak. Ez a kinevezem vagy sem, előléptetem vagy sem kicsit mocsárízű dolognak látszik, miután itt sok sok egyéb körülmény és érdek szerepet játszhat a szakmai értékelésen és kritériumokon kívül.
A bírói függeltelséget természetesen én is fontosnak gondolom, de a szakmai felügyeletet legalább annyira.

Mindenesetre köszönöm a válaszát.

Holle anyó 2014.04.05. 19:54:11

Hajrá LMP a kétharmad ellen!

Robinzon Kurzor 2014.04.05. 21:28:54

Jaj-jaj, minden a pénz miatt van.

Deutsch Tamás (törölt) 2014.10.17. 01:26:22

LMP? szevasztok

hoplita 2014.10.17. 07:14:14

@Counter:
Van erre még egy harmadik lehetőség is, ami a gengszterváltás környékén az emdéef programjában is benne volt...és szép csendesen kimúlt.
Esküdtbíróság a neve...biztos láttad már filmekben.:P
süti beállítások módosítása