Nemzeti leltár (Szőnyi Szilárd) − Mandiner négyévértékelő IX.
2014. április 02. írta: Redakció

Nemzeti leltár (Szőnyi Szilárd) − Mandiner négyévértékelő IX.

A választás előtti utolsó héten a Mandiner különböző irányultságú, meghatározó magyar véleményformálókhoz fordult; rövid, tömör válaszokat kérve tőlük egy kérdésre: hogyan értékelik a 2010-2014 közötti ciklust? Válaszaikat a napokban közöljük.

*

szonyi_szilard.jpgSzőnyi Szilárd: Nemzeti leltár

1. Családi adókedvezmény
2. Gyed extra
3. Nagycsaládosok támogatása
4. Zeneakadémia
5. Erkel Színház
6. Budapest Music Center
7. Kossuth tér
8. Várkert Bazár
9. Négyes metró
10. BKV-hajójárat a Dunán
11. Trianon-emléknap
12. Kettős állampolgárság
13. Beintés Brüsszelnek és Washingtonnak
14. Bankadó
15. A rezsicsökkentés ténye
16. Közmunkaprogram
17. Chipsadó
18. A dohányzás visszaszorítása
19. Coki a szcientológusoknak
20. Meghátrálás a választási regisztráció, a felsőoktatási keretszámok és a német megszállási emlékmű ügyében

–1. Nemzeti Együttműködés Rendszere
–2. Schmitt Pál
–3. A rezsicsökkentés kommunikációja
–4. Kerényi Imre
–5. Nemzeti Dohánybolt
–6. A közmédia hírműsorai
–7. Dörner György pályázata
–8. Az azeri baltás gyilkos kiadása
–9. Tétlenség a kereskedelmi médiumok mocska ellen
–10. Pálfordulások kommunikációja (tandíj, Kína, Moszkva)
–11. Piros pötty a japán csecsemők fenekén
–12. Szaniszló Ferenc kitüntetése
–13. A magzati élet alaptörvénybe foglalt védelmének súlytalansága
–14. A német megszállási emlékmű üzenete
–15. Magyar labdarúgás

Amúgy a fenti ügyek legfeljebb a közéleti komfortérzetemet képesek befolyásolni. Személyes életstratégiám szempontjából milliószor jobban izgat, hogy a gyerekeim tudnak-e értelmes hivatást választani a XXI. század posztmodern világában, fognak-e szentségi házasságra vágyó párra lelni a szétesett családok Magyarországán, vagy éppen két képernyő-simogatás között lelik-e majd örömüket egy könyv végigolvasásában.

Ebből a szempontból az elmúlt négy év, fájdalom, se nem osztott, se nem szorzott. Az meg mindig is halálra idegesített, ha valaki azért óbégatott, hogy Gyurcsány/Orbán miatt lehetetlenség élni ebben az országban. A magam részéről a mögöttünk hagyott négy évben – csakúgy, mint az azt megelőző nyolcban – remekül megvoltam a bőrömben, népes családomban, gyönyörű fővárosomban és szeretett hazámban.

A szerző a Heti Válasz főszerkesztő-helyettese.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr725887070

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nemzeti leltár − Mandiner négyévértékelő IX. 2014.04.02. 11:26:01

Mindig is halálra idegesített, ha valaki azért óbégatott, hogy Gyurcsány/Orbán miatt lehetetlenség élni ebben az országban.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szindbad 2014.04.02. 11:25:34

"Az meg mindig is halálra idegesített, ha valaki azért óbégatott, hogy Gyurcsány/Orbán miatt lehetetlenség élni ebben az országban."

Van ennek a mondatnak némi bukéja egy HV főszerkesztő helyettes tollából.

S=klogW 2014.04.02. 11:39:59

Nem olyan rossz lista, de:

19. Talán betiltották a szcit?
20. A szavazati jogot érettségihez/szakmunkás bizonyítványhoz kell kötni. Ekkor lehet kezdeni beszélni a gyermekekhez kötött szavazati jog bevezetéséről.
Megszállási emlékmű ügyében nem szabad meghátrálni: vagy el kell takarítani a szovjetet, vagy fel kell állítani a nácit.

-1. Pedig nemzeti együttműködésre szükség van: egyelőre két nemzet él e hazában, de a másik még a saját néven nevezését is szabotálja: ki kell űzni a szellemi honból ezt a idegen nemzetet.
-7. A konkrét esettől körülményeitől eltekintve de annak kapcsán általánosságban elmondható: szellemi honvédelmet nem (sem) lehet feltartott glaszékesztyűs kézzel vívni.
-14. Talán nem történt náci megszállás? Talán nem a megszállás után indították el a vonatokat?
-15. A profi foci bunkó emberek sportja. Ráadásul ebből nekünk Mo-on csak a bunkó rész jut.

Alfőmérnök 2014.04.02. 11:49:02

Ugye a földügyekről itt is kussolni kell.
Még 29 nap a földpiac nyitásáig!
www.kielegyenafold.hu/documents/2014/a_foldtorveny_valaszol.pdf

bozon 2014.04.02. 12:02:11

Ahhoz képest, hogy a beintést meg a chipsadót (tudja, hogy az mi?) pozitívnak véli, egész korrket lista.
Ha a keleti seggnyalás negatív, akkor a nyugati heccinckedés miért pozitív? Vagy amannak tényleg csak a kommunikációja negatív?

A fentiekben pusztán nem értünk egyet, kész. Egy valami viszont nagyon tendenciózus a listában. Ha külön meg kell említeni a Zeneakadémia épületének felújítását vagy a Music Centert és hasonlókat, akkor az ellenoldalon legalább 500 szétvert egyetem, múzeum, színház, iskola, akármi kaphatott volna helyet.

Na, jó, erről jut az eszembe, hogy a negatív oldalon gyakorlatilag az egész oktatás és kulturális élet lebarmolása helyet kaphatott volna...

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.04.02. 12:17:32

@Alfőmérnök: meg a NAV-ügyekről is, komolyan nem értem hogy lehetnek ilyen ostobák ezek is, meg a fideszes is, hogy még színleg se mennek el a bizottságokba

freehckr 2014.04.02. 12:20:52

„Családi adókedvezmény, Gyed extra, Nagycsaládosok támogatása”

Szocialista osztogatás az adófizetők és legfőképp a vállalkozások kárára. Amíg 80% fölött van az államadósság, a költségvetés hiányát pedig csak világrekord fogyasztási-, szektor- és munkabért terhelő adókkal és járulékokkal tudják leszorítani, addig kétszer is meg kellene gondolni, hova szórja a közpénzt a kormányzat.

„Négyes metró”

Ami egyrészt háromszor került többe mintha mondjuk Londonban építették volna, valamint aminek az árából az egész ország közúthálózatát fel lehetett volna újítani. Hullámozzatok neki fajankók...

„Beintés Brüsszelnek és Washingtonnak”

WTF?! :)

„Bankadó”

A „bankoló” lakosságra (tehát nem a csirkefarhátas proli nyuggerre és közmunkás cigányra) teljes mértékben áthárítva. Gondolom ez is a „radikális adócsökkentés” keretében ment...

„A rezsicsökkentés ténye”

Amit a másik kezével el is vesz az állam, lásd a közpénzekből százmilliárdos nagyságrendben kompenzált szolgáltatókat.

„Közmunkaprogram”

Ami ebben a formájában csak a foglalkoztatottsági adatok dekorálását szolgálja, azt is a többi adófizető kontójára.

„Coki a szcientológusoknak”

Ellenben egyházi rangra emeltetek egy magyarellenes c*onista bizniszszektát.

Látom, fideszesnek lenni nem túl nehéz... elég ha tájékozatlan suttyó prolik vagytok...

tarackos 2014.04.02. 12:27:32

@tesz-vesz: Hidd el, jobb ez így. Az egyszeri embernek fekete-fehér szitu kell: ott volt? Nem!

Azzal nem tud mit kezdeni, hogy ott volt de nem mondott semmit és azt sem úgy gondolta. Ha majd egyszer tiszta helyzetet lehet teremteni akkor sokkal egyszerűbb lesz így: megszavazta vki az alaptörvényt a fideszen kívül? Nem. => Kuka.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.04.02. 12:28:20

Nagycsaládosok támogatása, a cigány nagycsaládosoké? mert én úgy hallom a Nagycsaládosok ÉrdekSzövetségébe elég nehéz bekerülni.

a kossuth tér ne legyen már olyan nagy pozitívum, abból a 30-40 milliárdból, se metró a maga 450 milliárdjával, összevetve az ellenzéki , vekés fideszes megmondásokkal.
hol az elszámoltatás? margit híd felújítása? m6? völgyhíd? megyeri híd? hol vannak a felelősök?

azért az mégse igazi elszámoltatás, hogy nem hívják meg demszkit. nem az igazi, na. miért nem hívják meg ha minden renden volt? ha nem volt minden rendben hol vannak a felelősök elvtársak?

Beintés Brüsszelnek és Washingtonnak?
ez komoly? ez ki hiszi el?

az még számomra is kérdéses, hogy mit mondtak az orosz atomra a jenki főnökök, ahogy az orosz milliárdosok, gazdaság is kérdéses, node hogy intett volna be a soros-ösztöndíjas ezeknek?
a banakadó propaganda, nem azért jár csányival közös vidimeccsre orbán, áthárították amúgy is.

rezsicsöki rohadt hiteltelen a korábbi fideszes rekordmagas 27-es áfával.

"A dohányzás visszaszorítása" basszus :) a fidesz miatt kelnek fel reggel az emberek. egy jó kis trafikkoncesszióval jól indul a nap.

Coki a szcientológusoknak? igen? ez nagyon kimaradt, mi ez? vki? akkor ezért sír az lmp annyira?
ami viszont tök oké, hogy a hitgyüli hivatalos egyház lehet.

–12. Szaniszló Ferenc kitüntetése? mi a baj vele? az üggyel baj van, hogy azt se tudják kiket tüntetnek ki a nagyonfelkészült elvársak, de Szaniszlóval mi a baj? azonkívül hogy Moszkvában tanult és valszeg be volt szervezve?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.04.02. 12:29:30

@tarackos: lehetnek jó szövegek benne, ahogy a régi alkotmányban is, az a gond, hogy senki se tartja be.

vizipipa 2014.04.02. 12:39:10

A bankadóhoz egy szerény megjegyzés: a Raiffeisen 60 milliárd bankadót fizetett és 500 milliárdot bukott a bedőlő hitelein. Amik többsége nem lakáshitel.

Már csak az arányok végett.

tarackos 2014.04.02. 12:43:18

@tesz-vesz: Nem csak lehet van is. Amúgy tartalmilag 80%-ban a régivel egyezik. Nálunk nem divat a szabályokat betartani, ezzel fogjuk túlélni a nert is :)

Alfőmérnök 2014.04.02. 12:58:49

@tesz-vesz: Nem ostobák, csak nem beszélhetnek róla, mert ha beszélnének, nem kapnának pénzt Simicskától, hogy "remekül meglegyenek a bőrükben, népes családjukban".

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.04.02. 13:21:20

Szomor Katalin, MDF-es képviselőnő rendszeresen szerepel a szcientológusok által alapított drogellenes szervezetek, például a Drogmentes Maraton rendezvényein, kiadványaiban. A mozgalom által terjesztett „drogprevenciós” füzetek áltudományos maszlaggal és a szcientológiát alapító L. Ron Hubbard idézeteivel tömik a gyerekek fejét – saját állításuk szerint eddig 1188 magyar iskolába sikerült beszivárogniuk és 312 ezer füzetecskét oszottak szét! A szcientológusok hagyományosan pszichiátriaellenesek, és a saját, szakmai körök által elítélt áltudományos módszereiket próbálják népszerűsíteni (pl. a Narconont, amely a drogfüggőséget szaunával és vitamintúladagolással „gyógyítja” – jó pénzért cserébe).

2008-ban egy szcientológiaellenes blog kiszivárogtatta a Drogmentes Maraton belső stratégiáját, amelyben célként szerepel, hogy a mozgalom jusson állami támogatáshoz, és legyen jelen a kábítószerügyi eseti bizottságban „szövetségesei” révén. Ebből úgy tűnik, számos multicég és iskola után a politika világába is sikerült beszivárogniuk. Honlapjuk szerint támogatóik közé tartozik Schmitt Pál, a Fidesz EP-képviselője is.

index.hu/velemeny/olvir/2009/11/30/taszdrog/

szóval akkor mi van ezzel a szci-s fideszes cokival?

Bell & Sebastian 2014.04.02. 13:23:18

Tényleg nem rossz, annyira, hogy már-már majdnem jó. Ezt lehetne most leszámlázni, ha nem vitték volna el előre az árát.

Szerintem már a következő ciklusét is, úgyhogy társadalmi munkában kérném ugyanezt, csak kijavítva, azaz hibátlanul.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.04.02. 13:24:21

@vizipipa: ezt hogy érted?

én már azt se értem, hogy bukhat bank bedőlő hiteleken? nem volt fedezet, ingyenpénzt adtak ki?
ez vmi kozmetikázott adat lesz. várható nyereség elvesztését berakták a bukás kategóriába

Bell & Sebastian 2014.04.02. 13:27:09

@tesz-vesz: Maradt a vidám csütörtök, péntek, szombat, vasárnap foglalt. Utóbbi duplán.

vizipipa 2014.04.02. 15:32:32

@tesz-vesz:

Gazdasági portálokon és blogokon időnként érdekes adatok jelennek meg. Ezek mind merítenek valahonnan (MNB, Bankszövetség, KSH, mérleg és tőzsde adatok, stb.)

Több száz, milliárdos volumenű ingatlanfejlesztést finanszíroztak (szállodák, fürdők, irodaházak). Gondolj a Rác-fürdő ide-oda tologatott 10 milliárdjára vagy a CET/Bálna 4 milliárdjára. Sok ilyen volt.
Miközben egy lakásra általában a becsült érték 90%-ig adtak hitelt, addig számos ilyen "ingatlanfejlesztésbe" akár 70%-al szálltak be. Ezek között is bukott ám jó pár, pl. Sávoly, Balatonring. Abban is ott maradt vagy 1 milliárd, amikor az állami mentőöv elmaradt.
Mit ér egy félkész fürdő vagy szálloda, különösen mikor az egész üzleti terve is vitatott, így utólag. Rengeteg ilyen van.
Azok a bankok bukják a legtöbbet, akiknek a mérlegfőösszege a leggyorsabban nőtt 2008 előtt, Raiffeisen, Erste, CIB...
Egyetlen ilyen ingatlanügyön 200-300 lakásnyi összeget is bukhatnak.

Az meg hogy mit hova könyvelnek, az sajnos EU norma. Kb.: bármit bárhova, érdekeik szerint.

S=klogW 2014.04.02. 20:10:47

@tesz-vesz:
keress rá:
Modren money mechanics

Alfőmérnök 2014.04.02. 20:19:54

@tesz-vesz: Gondolom arra célzott, hogy nem ismerték el egyházként. Még jó, hogy, be is baszott volna, ha elismerik.
Viszont elismerték a hitgyülit, ami egy kártékony szervezet, igaz, jóval kevésbé kártékony, mint a szcientológiai egyház, a metodistákat meg nem ismerték el, akik szinték kártékonyak, de jóval kevésbé, mint a hitgyüli.

Hidvégi Mihály 2014.04.02. 21:20:21

Buta ember vagy te, főszerkesztő-helyettes! Istenemre mondom, hogy az vagy, s bocs a személyeskedésért, de az én szintemen nincs más.

Pofázol családi adókedvezményről, holmi gyed extráról, , nagycsaládosok támogatásáról. Te agyoncsapnivaló, hát ahhoz mit szólsz, hogy Magyarországon a kurva nyugdíjasok még mindig nagyobb jövedelemmel rendelkeznek, mint a kereső emberek?! Hát neked nem nyílik ki a bicska a zsebedben? Itt kérkedsz ennek a gazembernek a semmitérő de hangzatos "kedvezményeivel" de a valóság már nem érdekel, azt nem akarod meghallani, csak azt mondod milyen jól hangzik a családi adókedvezmény. S azt ne hidd te anyaszomorító, hogy az öregek nekem semmik, mert azt mertem írni, hogy kurva nyugdíjasok. Miattatok írtam, miattatok, akiknek a nyugdíjas szent tehén, akik nem akarják tudomásul venni, hogy van kisnyugdíjas, aki segítségre szorul s vannak dőzsölő nyugdíjasok, akiknek nem kéne emelni ebben a kurva nagy szegénységben.

S mi az apád faszát hozod ide azokat az építkezéseket, amelyeket a magyar nép végzett el, amihez semmi köze orbán népnyúzó kormányának?! Ja, hogy nem fúrta meg őket?

Trianon emléknap? Ja, újabb siratós magyar ünnep, porhintés a jobbikos hülyéknek, ahelyett, hogy a lényeggel törődne már végre az ország... nem kéne esetleg a korrupciós nemzeti napot is beiktatni, hallod-e?
Te hazaáruló, nem is írok többet, így is jobban kiakasztottál, mint kellett volna!

legeslegujabbkor 2014.04.02. 21:20:59

"Beintés Brüsszelnek és Washingtonnak"

Végre, én is alig vártam, hogy a mocskos pénzüket a képükbe vághassam!

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2014.04.03. 12:22:16

ez az ember mikor járt "lent", vidéken? ahová már nem jutnak el a bkv lélekvesztői...
süti beállítások módosítása