Szlovákia nemet mondott Ficónak
2014. március 30. írta: tokár.géza

Szlovákia nemet mondott Ficónak

fico.jpg

Szlovákia nemet mondott Ficónak. Néhány tanulság következik.

Robert Ficót most nem (csak) a magyarok buktatták meg, hanem sokkal inkább az általános szlovákiai politikusi elitellenesség.

Két hete, az első körben megbukott a szlovák jobboldal gyenge jelöltje, most meg a baloldal erősnek hitt jelöltje.

Az abszolút többséget feltételező, kétfordulós rendszerekre azt mondják, hogy mérsékli a szélsőséges pártok erejét és helyette a stabil, nagy pártoknak kedvez. Ehhez képest a megyei választásokon így verte a náci Kotleba a Smer jelöltjét, most pedig a mérsékelt Kiska országos szinten győzte le ilyen körülmények között Ficót. Ez nagyon nagy szó.

Összességében tehát megvan a társadalmi igény a változásra. Az lesz a kulcsfontosságú, hogy úgy egyébként ki az, aki ezt a változást felhozatali szinten kínálja.

Ezért is lesz fontos figyelemmel követni, hogy mit kezd magával a jobboldal, valamint hogy a Smer minden-mindegy alapon nem kezdi-e lerabolni az országot, ha már egyszer.

A két magyar párt, az MKP és a Híd sorsa külön téma. Az elitellenesség ezekkel a politikusokkal szemben ugyanúgy jelen van, az új elit viszont nem látszik.

Milyen jellemző, hogy ezt elsőre nem is írtam le. Kiska, a vállalkozóból lett új elnök? Sok vizet nem fog zavarni a gyenge hatáskörei miatt. Viszont megvan az esélye arra, hogy ne megossza az országot a személyében, szimbolikusan, hanem egyesítse.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr225885341

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Észak királya 2014.03.30. 15:19:28

Intő jel lehet Orbán Viktornak és a Fidesznek a tegnap Szlovákiában lezajlott elnökválasztás második fordulója, ahol Robert Fico olyan verést kapott, hogy a Pravda is ujjongva tapsol. Kiska ugyanis elővette a régi politikai tankönyvet, amiben még világ...

Trackback: Szlovákia nemet mondott Ficónak 2014.03.30. 10:13:02

Robert Ficót most nem (csak) a magyarok buktatták meg, hanem sokkal inkább az általános szlovákiai politikusi elitellenesség.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bell & Sebastian 2014.03.30. 10:54:40

Eddig felváltva csüggtek Merkel vagy Putyin csecsén, mintamókus a makkfán. Lehet más a cumicida?

S=klogW 2014.03.30. 11:45:37

Akkor kellett volna megszállni és visszavenni

a Csallóközt,
Komáromot,
Füleket,
Tornát,
Rozsnyót,
Királyhelmecet,
Nagykapost,

amikor kettészakadtak.

S=klogW 2014.03.30. 11:50:15

@S=klogW:

Mi vagyunk KKE balekjai. És csodálkozunk hogy nem tartják tiszteletben az elszakított magyarokat:

egy tutyimutyi balfasz Kis-Magyarország, még egy fele akkora népességű Tótországgal szemben sem tud fellépni határozottan.

Bell & Sebastian 2014.03.30. 11:50:55

@S=klogW: Maga se egy álruhás Bugárbéla.

S=klogW 2014.03.30. 12:21:45

@Bell & Sebastian: Bélus nem is álruhás, hanem köpönyeges.

dr kíváncsivagyok 2014.03.30. 13:11:07

"Robert Ficót most nem (csak) a magyarok buktatták meg, hanem sokkal inkább az általános szlovákiai politikusi elitellenesség."

Orvbán Viktort most nem (csak) a magyarok buktatják meg, hanem sokkal inkább az általános magyarországi politikusi elitellenesség."

A felvidékieknek (sem) kell tovább a csuti ártány...Jol megosztotta oket (is) !

S=klogW 2014.03.30. 14:09:45

@Bell & Sebastian:

Nézze,

én benne vagyok egy tótékkel való unióban is, aminek keretében az északi megyéink közigazgatási határait kitoljuk a nyelvhatárig illetve újraalapítunk régi megyéket mint Gömör és Hont.

Mannlicher 2014.03.30. 14:34:41

@S=klogW:
Ha továbbra is ilyen ütemben szakad le az ország, akkor sajnos lehet, hogy ők jártak jobban.

Szociknak vége 2014.03.30. 14:43:12

Fico max. kellemetlenül érzi magát 2 napig aztán tovább miniszterelnökösködik legalább 2 évig még.

Ahol persze sokkal több kárt okoz majd a magyar kisebbségnek, mint elnökként. Persze Kiska sem fog semmit előrevinni ebben az ügyben.

Bell & Sebastian 2014.03.30. 15:09:14

@S=klogW: Magyart szeretne, oszt cigányt fog kapni, legalább jó bőven. Bugár nettó áruló.

@csentecsa: Nehogymá itt Gyurcsány legyen a viszonyítási pont, az univerzum közepe! A Német a magyarok blokkolására használta ki Szlovákiát, míg az Orosz éknek. Kicsi ország - alacsony költség.

S=klogW 2014.03.30. 16:02:51

@Bell & Sebastian: Én se akartam mást mondani: köpönyeget forgatni nem sokszor lehet, mert csak egyszer veszi be (akinek van esze, meg becsülete).

S=klogW 2014.03.30. 16:26:22

@Bell & Sebastian:

Ezért nem kell pl. Kassa és környéke.

unionista (törölt) 2014.03.30. 16:34:14

kiska elitellenességgel győzött. jelzem ha sikeres lesz szlovákiában, akkor áder jános csomagolhat. a magyarok is közvetlen elnökválasztást fognak követelni. egy nagy üveggömbben látom, ahogy a szocik ezért gyűjtik a szavazatokat. és bécsben bólogatnak.

garmr · http://kard.blog.hu 2014.03.30. 16:40:41

@unionista: a közvetlen elnökválasztásnak akkor lenne értelme, ha az elnök tényleges jogköröket kapna; itt nem kell nagy dolgokra gondolni, de mondjuk az elnök nevezhetné ki az alkotmánybírókat, a bírói hivatal elnökét, a legfőbb ügyészt, az országos rendőrfőkapitányt például, vagy mondjuk a médiahatóság elnökét, ezáltal tényleges ellenpontként jelenhetne meg a mindenkori parlamenti többséggel szemben szavatolhatná a jogállamiság alapvető kereteit
természetesen az elnöknek bármikor leválthatónak, visszahívhatónak is kell lennie

unionista (törölt) 2014.03.30. 16:45:36

@S=klogW:
etnikailag kiegyensúlyozott uniós megyéket tud csinálni.
szlovákokkal:
-- komárom-komarno
-- nógrád-novo hrad
-- abaúj-abov
-- zemlén-zemplín
a ruszinokkal:
-- bereg
a román részeken (partium):
-- szatmár-satu mare
-- bihar-bihor
-- békés-bichiș
-- arad
a vajdasági szerbekkel:
-- csongrád-crnograd
-- bácsa-báčka
megyék.

csak előbb vívja ki a megyék szuverenitását. független megyegyűlést. azt, hogy megyének legyen kormányzója. country-->county átmenetet aligha szeretne a kedvenc jobboldala. mert magának fontosabb az "uruszág", mint a "vidék", a "megyék". maga is csak egy hazaáruló.

S=klogW 2014.03.30. 16:55:49

@unionista:

" mert magának fontosabb az "uruszág", mint a "vidék", a "megyék". maga is csak egy hazaáruló. "

Ezt miből sikerült így összehoznia?

Én a nyelvhatáron belül, a nyelvhatárig gondoltam kitolni a megyéket a történelmi területükön ill. régi megyéket visszaállítani.

Az igazi Török Szultán 2014.03.30. 17:07:16

"politikusi elitellenesség" helyesen; "politikusi elit-ellenesség", bár magam azt írtam volna; "politikus elit-ellenesség"

unionista (törölt) 2014.03.30. 17:38:00

@S=klogW:
a nyelvhatárig tolásból is keletkezik egy jelentős szórvány. velük mi lenne. kitelepítenék őket, vagy egyszerűen lelőnék? mert gondolom ehhez háborút kellene indítani.

konszenzussal legfeljebb etnikailag kiegyensúlyozott megyéket tud létrehozni. egy vegyes zónát. abba esetleg azért mennének bele a szomszédok, mert a megyeszékhely többnyire a túl oldalon maradna. tehát a területeket nem ide, hanem inkább oda csatolnánk. de a nemzeti integritás szempontjából ez mégis kölcsönösen előnyös lenne.

ebből persze egy osztrák-magyar burgenland is következne. ezért ezt biztosan támogatnák bécsből. a hofburgból nézve a rábáig érne ausztria. budáról mindez úgy tűnne, hogy kismarton félig-meddig megint magyar. a vegyes zónából következő optikai csalódás jó esetben lehűtené a nacionalistákat.

kassán hiába van szlovák többség. ott egy magyar-szlovák megyegyűlés lenne. persze lehet, hogy lenne ebből egy kis feszültség. de inkább a szlovák nácik tünetnének. lehet, hogy néhány képviselőnek kellene szinkrontolmács és füles. valószínűleg hamar általánossá válna a kétnyelvű elit. tekintettel arra, hogy arrafelé ez az évezredes hagyomány. nem a birodalmi nemzetállam.

ehhez persze jelentős önkormányzatiság kellene. azt baloldali-liberális kormányokkal szemben lehet kivívni. azért, mert azok legalább elvben egyetértenek ezzel. a népi nacionalista pártokat (az úgynevezett nemzeti-keresztény-konzervatív oldalt) szét kellene zavarni. vagy legalábbis a néppártból kizárni. keresztényszocialista jobboldalnak kellene felvenni a versenyt a szocialista állampárttal. persze ez még nem most lesz. szóval ne ijedjen meg.

errefelé bécs kavar össze-vissza. ausztriának majdnem minden forgatókönyv jó. az is ha a szlovák kormány időlegesen meggyengül. így pozsony bécs elővárosa lehetne. nekik az is jó ha attól délre és keletre nemzeti populista kormányok szerveződnek. ők akkor szarnának be egy kicsit ha visegrádi együttműködés horvátországgal és szlovéniával kibővülne. de az nem egy működőképes formáció. elsősorban a magyarok miatt. mert ha beindul a paksi beruházás, akkor azt az orosz maffia emberei fogják vezetni. lázár jánosból iván lesz. szóval visegrádot egy időre el lehet felejteni. majd kiderül, hogy ehhez melyik párt adaptálódik a legjobban. rövid távon minden a jobboldalnak kedvez. de közép és hosszútávon minden a balnak és a szélső baloldalnak.

unionista (törölt) 2014.03.30. 18:03:44

@garmr:
ez attól függ, hogy idealista, vagy realista módon közelítünk.

az ideális a kétkamarás parlament lenne. a politikai pártok az alsóházban teszik meg a személyi javaslataikat. és a független nemzetgyűlés (a felsőház) ezt megvétózhatja. a kérdés, hogy az mégis hogyan jöhetne létre.

például úgy, hogy minden megye két küldöttet delegál. azért ennyit, mert ez képezi le az osztott társadalmat. a felsőházi képviselő ne legyen párttag. de lehet világnézete. csatázzanak ezekért a helyekért. jó esetben egy nemzeti liberális és egy nemzeti keresztény jutna bele. képviselve lenne a stadt és a land. a főváros környéki agglomerációt fel kellene osztani. buda, esztergom, szentendre, gödöllő, pest és csepel megyére. és kellene egy megyejoggal felruházott budapest city.

a kétkamarás parlament egyik pártnak sem jó. mert ez az összes párt hatalmát korlátozza. de ezt politikailag elő lehet készíteni egy közvetlen elnökválasztással. ami a szocik rövid távú érdeke. mivel áder mandátuma 17-ben lejár. és ha ott egy baloldalhoz közel álló jelölt győzne, akkor az gyakorlatilag az orbán kormány bukását jelentené. ha orbán közvetlen akarna megméretődni, akkor egy kvázi függetlennel szemben valószínűleg úgy bukna meg, mint ficó.

persze utána ezt a konzervatív és a liberális értelmiségnek tovább kellene vinni. és a szocik hatalmát korlátozni. de itt teljhatalmat csak a népnemzeti tábor szeretne. őket meg szét kell zavarni.

♔batyu♔ 2014.03.30. 18:06:17

@unionista: Ez a Paks túl van a ballibsi közbeszédben dimenzionálva és ez nekik kárt okoz.

Egyrészt (szerintem) politikai hiba, a nép legfőképpen oroszokkal akarja Paksot, másrészt a kommunistákat legfőképpen nem Orbánékkal azonosítják.

Nyilvánvaló, hogy paksot nem az orosz maffia emberei fogják vezetni, idáig sem ők vezették.

unionista (törölt) 2014.03.30. 19:03:47

@♔batyu♔:
az építkezést fogja az orosz maffia vezényelni.

a debreceni stadion építését egy helyi konzorcium vezette. a beton elemeket egy hódmezővásárhelyi cég szállította. naivan feltételezhetjük tegyük fel, hogy azért, mert a vásárhelyi öntöde volt a legolcsóbb. és még el is szállították a betont. ha szkeptikusak vagyunk, akkor ez az építkezést drágította valamelyest. és még számtalan elem. de ez a szokásos móka. ez még éppen beleférne, bár recesszióban nem nagyon.

paks egy kicsit összetettebb lesz. az erőműnek vannak high tech részei. azt egy az egyben az oroszok hozzák. annak a közelében nem lesz magyar beszállító. ez nem a bajor autóipar, ahová a magyar kft beszállíthat. ennél sokkal keményebb a porosz. és annál még keményebb az orosz. a ruszkik nem lesznak annyira nem hülyék, hogy bármit csak úgy átengedjenek a magyaroknak. arra szerződtek, hogy törekszenek a 40%-os a magyar beszállítói arány elérésére. majd lesznek orosz hátterű magyar cégek. ahová beszállíthat simicska ludovik. ne gondold már azt, hogy az oroszok ezt a terepet csak úgy átengedik. nem arról híresek. nem vegyesvállalat jön létre. ebből következően nincs kölcsönösen előnyös üzlet. ferenczi krisztinának majd megüzenik, hogy lelövik. de eleve nem megy majd oda.

a ruszkiknak az építkezésen kell mindent megnyerni. mert az üzemeltetés direktben nem hoz semmit. túl azon, hogy abból függés következik. mert ugye nyilvánvaló, hogy a magyar fél nem tud fűtőelemet előállítani. abban is biztos lehetsz, hogy újrahasznosított fűtőelemeket fognak szállítani. ez ugyanis egy ilyen új generációs szuperblokk lesz. ami azt is befogadja. szóval pakssal még meggyűlik a bajunk.

2014.03.30. 19:49:59

Valamiért ezt a Fickót, annyira jól esne arcon csapni egy palacsinta sütővel.

meggyes alfonz 2014.03.30. 21:04:57

Ficot Orbán Viktor buktatta meg. Találkozott vele a minap... :-)

Bell & Sebastian 2014.03.30. 23:12:01

@meggyes alfonz: Hol, tán Jótündinél szűrtek össze? :)

szamoai 2014.03.30. 23:20:41

@unionista:

Ez tetszik. Nemrég magam is azon tűnődtem, hogyan lehetne értelmesen társítani az általam preferált listás módszert a területi alapúval és szintén erre jutottam: kétkamarás parlament, az egyik tisztán listás, a másik tisztán területi. A listás értelemszerűen a pártok terepe, az egyéniben én is kizárnám a parttagságot.

E kettő között már okosan el lehetne osztogatni a jogköröket úgy, hogy felügyeljék egymást de alapesetben ne akadályozzák egymás munkáját.

szamoai 2014.03.30. 23:25:19

@unionista:
erre is egy like: a paksi szerződés azon pontja, ami szerint az oroszok korlátozott időre (valami 20-25 év?) befogadják a fűtőelemeket de utána visszaszállítják ide; nos, erről nekem (is) valami olyasmi ugrott be, hogy hazaviszik kinyerni belőle amit tudnak (fegyvernek, jó eséllyel..) de letárolnunk már nekünk kell, jól kibasztak velünk..

toportyánzsóti 2014.03.31. 07:39:31

Orbán átok bebaszott,kerülik is az értelmesebb politikusok mint a leprást.Reszkethet a lengyel vezető és putinka is hamarosan lehúzhatja a rolót.

toportyánzsóti 2014.03.31. 07:41:41

@maxval a gondolkodó birca: Bircákra van nagy igény,kell a gyapjuk.

pocaklakó minimanó 2014.03.31. 12:31:09

@toportyánzsóti:

Ne keverd össze azt, ha téged kerülnek, mint a pestisest azzal, ha szerinted mást kerülnek. Vetítésben király vagy, ez szentigaz, de ugyebár... :)

pocaklakó minimanó 2014.04.01. 14:36:44

@toportyánzsóti:

Gyenge embernek nem járhat erős riposzt. Még ezzel a gyengével is túl van értékelve a szánalmasságod.

Április hetedikén majd gondolok rád és a vörös buksidra. :)

toportyánzsóti 2014.04.01. 20:00:13

@pocaklakó minimanó: Vörös a te buksid lesz bérbirca.Jelzőid tartsd meg magadnak,minek égeted magad.

pocaklakó minimanó 2014.04.09. 10:38:21

@toportyánzsóti:

No, mesélj, hogy élted meg, hogy szopóágra kerültek a ballib senkiházik? :)

toportyánzsóti 2014.04.09. 12:14:41

Szopol te rendesen,de a lőtéri veszett kutyát sem érdekli.Ne égesd magad másokra aggatott saját magadra igaz jelzőiddel szerencsétlen fogyatékkal élő.
süti beállítások módosítása