A forrongás korában (Dessewffy Aurél, 1841)
2014. március 15. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

A forrongás korában (Dessewffy Aurél, 1841)

dessewffy_aurél.jpg

Ki a törvényes korlátokat lerombolja, vagy az azokróli fogalmakat elcsavarja, mert személyes nézeteinek útjában állnak, az az individualismus és önhittség tanácsára hallgat; a boni civis officium abban áll, hogy mérsékelni tudjuk békétlenségünket, s nézeteinek sikerét bármily buzgón óhajtjuk is, soha másképp, mint törvényes úton, kivíni ne iparkodjunk. (Megyei hatóság és törvényhatósági jogok fenyítő eljárás körében. 137. o.)

*

Nálunk Magyarországban jelenleg a politikai eszmék így állanak egymás ellenében: népszerű és nem népszerű eszmék. Ez a népszerűség vagy népszerűtlenség teljességgel nem mértéke az eszmék helyes vagy helytelen voltának; mert a történetek évkönyvei bizonyítják: hogy ugyanazon népeknél, ugyanazon körülményekben a legkülönbözőbb eszmék, vélemények s politikai rendszerek voltak felváltva, népszerűk és népszerűtlenek, az igazság pedig ugyanazon körülmények közt csak egy lehet.

Jelenleg Magyarországban népszerű azon politikai iskola, melyet kat exochen a mozgalom pártjának lehet nevezni: népszerűtlen az, mely e mozgalmat mérsékleni, a törvényes formákhoz kötni, bizonyos elveket tiszteletben tartani, s haladásunkat a rögtönzés veszélyeitől megőrizni óhajtja.

S mikor ezen második részt népszerűtlennek nevezzük, ismét csak e régi szabálynak hódolunk: verba valent usu; mert erős hitünk az, miszerint, ha lenne mód Magyarországban külső befolyások, erkölcsi terrorismus, taps és pisszegés, felhevülés és zajongás elmellőzésével mindazoknak vélekedésérül értesülni, kiket törvény, koruk, vagy értelmességük erre jogosítanak, még ma is a roppant nagy többség ezen országban elhatározottan a mozgalom mérséklését fogná akarni, és így ez a vélekedés volna a népszerű.

De, hogy a dolgok mostani állapotjában, a hatásnál fogva, melyet magának a megyei gyűléseken az ifjúság s a lármázó csoportok szereztek, tekintve a bánásmódot, mely azokból az idősbeket lassanként elűzte, vagy elnémította, tekintve általjában a megtámadó pártnak nagyobb mozgékonyságát közélet és irodalom mezején, kifogyhatatlan bőbeszédűségét, azon nagyobb mohóságot, mellyel politikai tárgyakon kap, s azokat űzi, a szájasabb lármázóbb rész a mozgalmi párthoz tartozik, azt egyáltaljában nem tagadjuk; s így ebben az értelemben igaz az: hogy most legalább ezen pártnak helybenhagyása tekintethetik a népszerűség hévmérőjének.

Ezen nincs mit csudálkozni: mikor valahol az újítás pályájára lépett a nemzet, kezdetben főleg, mindig könnyebben nyer népszerűséget azon iskola, mely a lelkesedéshez szól, buzdít, bátorít, a távolban egy csábító célt mutat, hiúságunknak s szenvedélyeinknek hízelg; emberi igazakat, joguralmat s általános szabadságot emleget: mint az a másik, mely botlásainkra figyelmeztet, megfontolást javasol, óvakodik minden elragadtatástól s azt hiszi, hogy a fennálló érdekek és szövevényes viszonyok gondos méltánylása sokkal többet nyom a törvényhozás nehéz munkájában, mint azon általános igazságok, melyeket in thesi senki sem tagad, de minden ember másféleképp alkalmaz.

Ehhez járul: hogy a megtámadók, a dolog természeténél fogva, serényebbek, tüzesebbek, buzgóbbak: mint azok, kik politikai hitüknél és állásuknál fogva védelemre szorítkoznak. Tíz nyughatatlan ember egy népes faluban képes nagy lármát követni el, és elhitetni másokkal, hogy ott nagy békétlenség uralkodik: míg az egész többi népség csak némán pártolja a fennálló rendet, s azért számba sem vétetik. (Névtelenség. 14-16. o.)

*

Az erkölcsi világban nincs jó, nincs üdvös igyekezet és törekvés, melyhez fattyúsarjadék gyanánt balfogások és fonák próbatételek nem szövetkeznének. A forrongás korában minden újítás haladásnak címezi magát, minden változtatás előmenetelnek; de a nyilvánosság feladása: nem tűrni a káros zavart, megválasztani a konkolyt a tiszta magtól, s a vitatás útján kitüntetni, hogy szándéklott terv és lépés érdemli-é, vagy — csak bitorolja a mindig igénylett tisztességes elnevezést. (Papi jószágok. 92. o.)

*

Nem szabad senkire irányokat tolni, melyek nem övéi: de aki pártharcok mezején a szóknak hisz, és nem az összefüggő cselekvések szellemét látja, a phrasisokat tényeknek veszi, a tényeket nem méltányolja; aki nem tudja, hogy fennszóval alkotmányrontást párt hirdetni soha nem fog, ki azt hiszi, hogy behunyt szemmel legbiztosabb járni a világon, az menjen, álljon be minél előbb szárazdajkának; de a közdolgoknak hagyjon békét, mert különben egy szép reggel azt fogja észrevenni, hogy kezét lábát megkötötték. (Nyilatkozat és igazolás. 168-169. o.)

*

Részletek gróf Dessewffy Aurél: X. Y. Z. könyv című művéből (1841)

Forrás: Regnum.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr575859927

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alfőmérnök 2014.03.15. 09:01:52

A Habsburgok a magyarok ellenségei voltak. Akik őket védik, azok szintén ellenségei a magyarságnak.

kalhana 2014.03.15. 09:47:46

"Népszerű és nem népszerű eszmék".
A demokrácia ezen alapszik. Ebből csinált gyakorlatilag vallást a Fejlettnyugat.
Egyik ilyen buta szlógen a fenti.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2014.03.15. 09:50:28

@Alfőmérnök: A habsburgok beltenyésztett, degenerált idióták voltak. Nem a magyarok, hanem a józan ész ellenségei. Amiképpen Kossuth, a reformkor gyurcsánya is. Politikájuk a valósággal, mindenféle tényekkel legfeljebb néha, érintőleges kapcsolatban állottak. Elég buta gondolat, hogy csak ez a két választás lett volna. No, persze csak elméletben lehetett volna más. A magyar nemesség mentális állapota nem nagyon engedett más ösvényt a történelemnek, mint e kettő egymásnak feszülését. Ettől még, aki az értelmetlen rebellió ellen beszél, aki a Magyar Királyságért aggódik, az éppen hogy nem ellensége a magyarságnak.

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2014.03.15. 09:53:33

Tényleg, ki mit szól az idei díjazottak névsorához? Jókai Annát leszámítva, természetesen. :))

Semmi hiszti, semmi komoly pampogás a zellenzék köreiben. És tényleg, az utóbbi évek egyik legnormálisabb névsora az idei.

Alfőmérnök 2014.03.15. 10:06:10

@Kinyílott a pitypang. Megírom.: Mivel a józan ész ellenségei voltak, minden józan eszű ember utálta őket, és nem tartotta értelmetlennek az ellenük való lázadást.
De abban egyetértek, hogy a magyarok többségében egy túlidealizált Kossuth-kép él, és rendesen elkúrt egy-két dolgot a fószer.

aeidennis 2014.03.15. 10:18:02

@Alfőmérnök: A magyaroknak egyetlen ellenségük van: saját maguk.

S=klogW 2014.03.15. 10:52:33

"az igazság pedig ugyanazon körülmények közt csak egy lehet"

Aztán jött Szent Einstein, akinek az elmélete (még)úgy(abbul) járt, mint Darwiné a szociáldarwinizmussal.

Alfőmérnök 2014.03.15. 10:52:53

@aeidennis: Nyilván, nem jártak erre tatárok, törökök, nyomorék Habsburgok, nácik, szovjetek sem.

S=klogW 2014.03.15. 11:05:03

@aeidennis:

Mert mi még nem vívtunk polgárháborút, mint a mára nagy nyugati demokráciává lett országok/nemzetek.

aeidennis 2014.03.15. 11:43:29

@S=klogW: Dehogynem, csak mi nem annak hívtuk őket. 1514, 1711, 1848, és a többi.

aeidennis 2014.03.15. 11:50:16

@Alfőmérnök: a tatárokat leszámítva mindnek voltak lelkes hazai támogatóik. A felsoroltak közül kilógnak a Habsburgok, majd később a Habsburg-Lotharingiai dinasztia, az ő uralmuk Magyarországon legitim volt.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2014.03.15. 11:53:48

@tauglich:
boráros, kobzoskis es kovácskati? nemá! :)
a többi szódával elmegyen

Alfőmérnök 2014.03.15. 12:08:23

@aeidennis: Attól, hogy legitim volt az uralmuk, még gecik voltak és helyénvaló volt fellázadni ellenük.

Kandeláber 2014.03.15. 12:13:21

@tauglich: Mácsainak nem adtam volna Kossuth-díjat. Adjon neki balos kormány.
Esztergályos Cecíliának vagy Tordai Terinek inkább, mindketten már régen megérdemelték volna.
Schlett István viszont megérdemelte a Széchenyit.
Nagyon jó fej, engem tanított anno.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2014.03.15. 12:35:16

@Alfőmérnök: '48-ban rég nem az volt a releváns kérdés, hogy habsburgok-e vagy senem (ez kb. a török idők alatt eldűlt - és nem a Habsburgok faszasága, hanem a magyar nemesség ótvarsága miatt), hanem az, hogy abszolutizmus vagy alkotmányosság, jogállam. Ez utóbbit tévesen azóta is köztársaságnak hiszik errefelé, no ezt is ennek a gyurcsány előképnek köszönhetjük javarészt.

Alfőmérnök 2014.03.15. 13:15:50

@Kinyílott a pitypang. Megírom.: Nem vagyok biztos benne, hogy eldőlt, szerintem nem volt szükségszerű a szabadságharc bukása. De ez ugye a "mi lett volna, ha" kérdések világa...
Amúgy van igazság abban, amit írsz, de a jelen poszt egy Orbán- és NER-ellenes puhapöcsű, divatkonzerv nyafogás. Ebben az összefüggésben azt mondhatnánk, hogy ez a Dessewffy a reformkor Navracsics Tiborja.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.03.15. 13:20:13

@aeidennis:

A habsburgok súlyosan elkezelték '48-at. A magyar '48 nem azonos az európai '48-akkal, nálunk a történeti alkotmány bázisán állt a "forradalom". '48 "vezérkarában" jóval több volt az uralkodóhű elem, mint a radikális. Hogy az uralkodóhű elemek háttérbe szorutak a radikálisokkal szemben, ezt a habsburgok csak maguknak köszönhetik. S nem elég, hogy elkúrták az elején a kríziskezelést, ezt folyamatosan csak tetézték, minden lépésük (mivel nem tudtak vagy akartak szembesülni a hibájukkal) csak az előző hibás lépésükből eredő még hibásabb lépés volt --- Jellasics ránkküldésétől a Bach-adminisztrációig.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2014.03.15. 13:30:41

@Alfőmérnök: Úgy értettem, hogy korábban eléggé eldőlt, hogy habsburgoké a korona, és úgy, hogy '48-ban nem az jó kérdés, hogy ők, vagy más, hanem az, hogy reformálható-e a monarchia. Ha igen, akkor akár velük is életképes lehetett volna. A kossuthi válasz a trónfosztás, a köztársaság, (meg a sikkasztás, lefalcolás, világhaknizás) a habsburg válasz a "lófaszt, nem reformokat" (bár ugye ebben volt némi hullámzás a viharos idők tengerén), hogy aztán megkésve szülessen valami félmegoldás (kiegyezés).

Alfőmérnök 2014.03.15. 17:01:59

@Kinyílott a pitypang. Megírom.: Ez is egy szempont. :)
Egyébként a kiegyezés után is köcsögök voltak a Habsburgok, de az kétségtelen, hogy az OMM még egy vállalható időszaka a magyar történelemnek.

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2014.03.15. 18:08:21

@jose maria padilla: Kovács Kati? Lovasi és Ákos után simán.

@Kandeláber: Schlett tényleg jó arc, egy időben sokat olvastam a dolgait. Én Dobai Péternek örültem. Meg Temesinek, bár az ő díját talán kicsit elhamarkodták. Na nem sokkal, csak mondjuk egy-két évvel. :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.03.15. 18:13:54

@tauglich:

"Én Dobai Péternek örültem. Meg Temesinek, bár az ő díját talán kicsit elhamarkodták." --- írod.

???

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2014.03.15. 18:15:45

@bbjnick: olvasd tovább. A szmájlival egyetemben.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.03.15. 18:27:28

@tauglich:

Temesit láttam ma a tévében, riasztóan rossz bőrben van (remélem, hogy csak a látszat csal). Szerette volna szóba hozni a Bartók-könyvét, de a felkészületlen műsorvezetők (nyilván, mert fogalmuk sem volt, miről van szó) nem hagyták:-( Nem csak azzal lehet egy embert kinyírni, hogy megállás nélkül támadjuk, hanem azzal is, hogy agyonhallgatjuk. A Bartók-regény tényleg egy nagyon komoly cucc, mégsem foglalkozik vele senki; látszott, hogy fájt neki (Temesinek) a szitu.

Kandeláber 2014.03.15. 19:05:53

@tauglich: Nagyon sajnálom, hogy Temesi már nem ír a Magyar Nemzet szombati kulturális mellékletébe.

Alfőmérnök 2014.03.15. 19:29:55

@tauglich: Nem gondoltam volna, hogy Dobai valaha megkapja.
Nem te mesélted, hogy egyszer kötözködött veled valami kocsmában? :)

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2014.03.15. 19:38:24

@Alfőmérnök:
dobai mindig kötözködött a fregattban. aztán rendre kidobták. csúnyán be tudott rúgni. de hát ki nem? :)

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2014.03.15. 20:27:39

@Kandeláber: azt hiszem, most a Magyar Hírlapban ír. Egyébként az MN Magazinban közölt írásait jelentette meg a Kölcsön időben. Az Astoriánál, a Könyvudvarban 100 Ft/db a két bazinagy kötet.

@Alfőmérnök: de! :)) Valami bugris német társaság piált a Tandemben, ő meg a pultnál ült és láthatóan nehezen tolerálta a csapatot, végül elkezdett k.u.k. vezényszavakat harsogni feléjük. Én meg pont valami light cigit vettem a pultnál, mire beszólt nekem, hogy lájtos gyerekek maguk. Aztán visszaszóltam, majd jeleztem, hogy egyébként milyen fasza karaktert alakított vitéz Gencsy Tibor, néhai huszártiszttel együtt Magyar Dezső Bűntetőexpedíciójában, amire hirtelen tónusváltás következett, és egy faszományos kis beszélgetés lett a vége.

Temesivel meg Budán lehet összefutni a Bambi-Fondü-Margit körúti presszók és kocsmák Bermuda-háromszögében.

Alfőmérnök 2014.03.15. 20:39:19

@tauglich: :)) A Büntetőexpediciót asszem ő is írta. Meg nekem tetszett az Archaikus torzó is, leszámítva a marxista dumát az elején, de azt csak azért tették bele, hogy ne tiltsák be (ezt tőle hallottam).
Meg jót alakított a Sátántangóban is.
www.youtube.com/watch?v=2AGZmYuQ6HA

Kandeláber 2014.03.15. 20:55:57

@tauglich: Kösz. Valószínűleg megveszem.
A Bambi jó kis szocreál-retró hely.

Bell & Sebastian 2014.03.15. 22:27:38

A grammra kiegyensúlyozottság jegyében ennyi erővel Goodfairy után is vághattak volna valami matematikai békedíjat, aminek több előnye is lett volna, mint nem lett.

(Volt már itt Counter, aki idusán mindig elmondja, hogy a zsidó hadiszállítók felajánlásai nélkül még lóizé sem lett volna, nemhogy polgárháborús izé..., akarom mondani szabadságharcolás. Még a templomi harangjaikat is bármi áron eladták.)

S=klogW 2014.03.15. 22:53:08

@Bell & Sebastian:

Ugyan, kérem, mit polgárháborúzik itt össze-vissza. Ebben az országban még sose volt. Majd az lesz a polgárháború, amikor nem beszállítás, hanem kirajzás lesz.

S=klogW 2014.03.15. 22:58:51

@aeidennis: @Bell & Sebastian:

Polgárháború mint olyan nem létezik megszállás alatt lévő országban.

Bell & Sebastian 2014.03.15. 23:45:42

@S=klogW: Pedig már-már azt hittem, hogy a türk /lobonc (kelet/nyugat) meccset játsszuk - újra és újra.

Rezident ívl lesz? Az se polgárháború, vitéz Cromwell.

S=klogW 2014.03.16. 00:15:44

@Bell & Sebastian:
Ha az egyik fél egy külső hatalom erőforrásaira ill fegyveres jelenlétére támaszkodhat, az nyilván nem polgárháború. És szabadságharcnak se feltétlenül nevezhető, ha az esetleges győzelem is legfeljebb pyrrhusi lehet: Mit ér egy romhalmaz ország és hullahalmokba rakott nép szabadsága? Az ilyen se nem polgárháború se nem szabadságharc, hanem népirtás, amihez a nép hazug vagy ostoba bujtogatók hatására vaksin maga is segítő kezet nyújt.

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2014.03.16. 18:26:38

@bbjnick: Szerintem ugyanaz a szarkeverő háttércsapat irányította ügynökei útján a 48-as világháború mindkét táborát. Az nygaon gyanús, ahogy Lamberget egymagában beküldték az oroszlánbarlangba, hogy legyen casus belli. Kossuthéknak is kapóra jött, a bécsi keményvonalasoknak is. A Ferencjóska meg dísznek volt.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.03.17. 09:25:08

@ArmaGedeon:

Soha nem értettem, hogy a Habsburgok hogy tudták így elbénázni a magyarhelyzet-kezelést:-( Többszáz éves tapasztalatuk volt a magyarokkal: nem igaz hogy nem tudták, hogy Magyarország nem egy észak-olasz város, ahová odaküldünk egy szakasz gyalogost és azzal el van a kofalárma rendezve, nem igaz, hogy nem tudták, hogy Jellasicsot úgy kipicsázzuk innen, mint a pinty és az sem, hogy nem tudták, hogy oktrojált alkotmányokkal a magyaroknál csak tűzre tüzet raknak stb.!

bz249 2014.03.17. 09:32:27

@S=klogW: pedig a relativitaselmelet egyik alapgondolata, hogy valosag mar pedig csak egy van... azt a masik csavo egy Heisenberg nevu rombolta le (de o annyira nem ismert, hogy a telefonos rendelesnel betunkent kellett bemondanom, hogy az intezet a Heisenbergstraße 3 cimen talalhato)

bz249 2014.03.17. 09:37:20

@S=klogW: de volt polgarhaboru ebben az orszagban, sot eppen az nyirta ki Magyarorszagot, hogy 1526 es 1538 kozott egymast irtottuk nemi torok es nemet/spanyol segitseggel.

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2014.03.17. 09:53:55

@bbjnick: Sokatmondó, hogy Bach az önkényuralom centralizáló belügyminisztere olyannyira liberális haladár ifjú jogászként kezdte pályáját, hogy Barrikádminiszternek csúfolták. A szarkavarók két vasat tartottak a tűzben.

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2014.03.17. 10:01:11

@bbjnick: Sőt, akkora átverés van itt a háttérben, hogy a "konzervatív" politika korszaknév-adója még a genderideológia előfutára is volt!!!:

"Alexander Bach báró (1813-1893) 1848 előtt bécsi ügyvéd, az ausztriai liberális ellenzék tagja, az 1848. tavaszi bécsi forradalom ismert alakja. Ezért ragadt rá a „barrikádminiszter" csúfnév. 1848 nyarán lett igazságügy-miniszter, az 1848. októberi bécsi forradalom idején asszonyruhában kényszerült
elmenekülni a városból. 1849 novemberétől az új osztrák kormány igazságügy- minisztere, majd 1849 nyarától 1859 augusztusáig belügyminiszter."

:-)

(Ilyen érdekes metamorfózist azóta csak Morvai Krisztinánál és Szegedi Csanádnál láthattunk... Érdekes, hogy a Jobbik táján tűnnek fel a kaméleonok. Valamit szimatolnak ott...)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.03.17. 14:52:39

@ArmaGedeon:

Az idős (Döblingben üdülő) Széchenyi Blickjében, keresetlen egyszerűséggel, csak zsidópiaczi bureauként emlegeti Bach rendszerét:-)

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2014.03.17. 15:19:43

@bbjnick: Mindjárt ezután nevezte fiának Petőfit? :-)

Bell & Sebastian 2014.03.20. 20:43:29

@jose maria padilla: "... egyebek mellett gróf Esterházy János, Mindszenty bíboros és gróf Széchényi István életét feldolgozó monodrámát ... készített."

És elénekelte a Jamaicai trombitást is, mert valamiből meg kell élni, Betyár Laci & Postás Józsi bandájában meg momentán nem volt üresedés.

Maga el se tudná tátogni, akkor mit reklamál?

Alfőmérnök 2014.03.21. 16:51:47

@jose maria padilla: Ezt azért kaptad a náci féregtől, mert állítólag engem "etetsz".

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2014.03.21. 20:34:42

nah, elszállt a kommentem!

@jose maria padilla: szóval ez a fószer is Kossuth-díjat kapott? Mondjuk nem semmi, bár mindenféle genyózás nélkül mondom, hogy Tündér Laláék felé is kell némi gesztust gyakorolni. :)

S=klogW 2014.03.22. 05:23:16

@tauglich:

A belső szakmai klikkeken kívül igazából érdekel ez valakit? Azon kívül egyébként az egész csak értelmisi bulvár: proliknak valóvilág, értelmisiknek K-díjosztó. A K-díj egy borzasztóan lejáratott valami és igazából csak a pénz miatt ácsingóznak rá, azok főleg, akik művészcsőcselékként egyébként érdemtelenek állami elismerésre.
A nagyközönség a díjazottak többségének csak a nevét ismeri.
Állami díjjal olyanokat kellene kitüntetni, akik azon kívül, hogy minőséget alkotnak, képesek elérni társadalmi penetrációt is.

Alfömérnök 2014.03.22. 07:19:19

@Alfőmérnök:
mandiner.blog.hu/2014/03/16/haz_a_magasban_igy_pusztul_egy_klasszicista_budai_villa/fullcommentlist/1#c21942518
"A gyerekeiden teszteld a Cyklon B hatását! B&S-től biztos tudsz beszerezni. Muhahahahaha. :-D :-D :-D Jaj, szétszakadok a röhögéstől, annyira humoros vagyok! Cyklon B-t a gyerekeidnek! :-D :D :-D :-D :-D :-D Érted? Ez az igazi humor! :DDDDDD ) "

Ostoba náci

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2014.03.22. 09:53:38

@S=klogW: ezen a blogon már többször hangot adtam azon véleményemnek, hogy a Kossuth-díjat a rendszerváltáskor egyszerűen be kellett volna szüntetni.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2014.03.22. 11:23:28

@tauglich:
ez a faszi a konzerv bornírt ízlés alatt is ezerrel tartózkodik. persze a csáky kutyája. és az elég. úgy látszik.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2014.03.22. 11:52:15

@tauglich:
és tudja, hamán akkora határontúli-barát a kormány, hogyan mehetett el kossuth nélkül senkálszky
hu.wikipedia.org/wiki/Senk%C3%A1lszky_Endre

vagy miért nem kapott tompa
hu.wikipedia.org/wiki/Senk%C3%A1lszky_Endre

vagy akár nemes levente aki a semmilyen sepsiszentgyörgyből igazgatott ejrópai hírű színházat.

tudja miért? mert ezek a tahók nem is tudnak róluk :)

Alfőmérnök 2014.03.22. 13:38:31

(ál)@Alfömérnök: Na most két eset lehetséges.
Vagy aláírás az, hogy „Ostoba náci”, tehát önmagadat minősíted így. Ez esetben annyit tennék hozzá, hogy ha az vagy, akinek gondolnak, tehát nem B&S, akkor hamis az önképed, mert ugyan ostoba vagy, de náci nem vagy (csak kissé antiszemita).
Ha a fenti idézet alapján engem minősítesz ostoba nácinak (tehát beleestél az általam felállított csapdába), akkor a következő lépéseket javaslom.
Most tekintsünk el annak a magyarázatától (mert nyilvánvalóan meghaladja a képességeidet), hogy mi a különbség aközött, hogy valaki valahogyan viselkedik, meg aközött, hogy azt a viselkedést imitálják, tegyük föl, hogy a fenti idézet alapján én ostoba náci vagyok. Akkor – mivel a te tyúkeszeddel – ez majdnem ugyanaz, mint amit B&S írt, minősítsd őt is annak, aminek engem (ha lehet a saját nickeddel). Itt az eredeti szöveg, a hivatkozással.

"Bell & Sebastian 2011.11.16. 23:09:26
@Alfőmérnök: Inkább gyógyszer érdekelne? A csehek még gyártanak Zyklon B -t, az kiváltja az összeset, amit szedned kell. A bajoroktól könnyen átugorhattál volna.

Látod-látod, néma gyereknek az apád faszát! :)

Szűrés
Válasz erre 

Alfőmérnök 2011.11.17. 00:15:00
A magam részéről csak annyit tennék hozzá a fentiekhez, hogy bbjnick, minden faszsága ellenére, természetesen nem egy kategória a B&S nevű szarkupaccal. (Azt döntse el mindenki maga, hogy mi a nagyobb bunkóság, valakit le ostoba parasztozni, paranoid skizofrénné nyilvánítani(nem teljesen megalapozatlanul), vagy Zyklon-B-t ajánlani "gyógyszerként".)

Szűrés
Válasz erre 

Bell & Sebastian 2011.11.17. 00:25:20
@Alfőmérnök: A magam részéről csak hozzátennék. Még egy dobozzal. "
mandiner.blog.hu/2011/11/15/megfizet_a_nyomorult/fullcommentlist/1#c14968782

Továbbá várom az olyan kijelentésekkel analóg kijelentéseimet, miszerint valakiről olyanokat állítok, hogy pl.
„Te vagy az élő példa a fajkeveredés hátulütőire, hiába a kiemelkedő intelligencia, ha nem párosul megfelelő éntudattal, ha úgy jobban tetszik, identitással. És a fenébe a polkorrekt beszéddel! ... AMF - Ki vagy te?

Mikor megismertünk örültél, hogy köszöntünk
Befogadtunk egyből, egy voltál közöttünk
De fejedbe szállt valami, nem az ész az biztos
Ellenünk fordultál más lett neked fontos

Azt hiszed okos vagy, mert elolvastál könyveket
Elszálltál magadtól, nagy arc lett belőled
Pár év alatt többet elértünk, mit Te meg nem fogsz soha!
Szánalmas vagy taknyos és nagyon ostoba!

Ki vagy te? Ki vagy te? Ki vagy te, te senki?
Elég volt belőled, helyre fogunk tenni!
Ki vagy te? Ki vagy te? Ki vagy te, te nulla?
Mit képzelsz magadról? Könnyen lehetsz hulla!

Te mit tudsz felmutatni, te mire vagy képes?
Te nézel le minket, te nyeretlen kétéves
A pelenka cserédre kérjed meg anyádat
Ki vagy te egyáltalán, miért jártatod a szádat?

Hány éves vagy öcsi? Mit játszod az eszed?
Mit gondolsz magadról te senkiházi gyerek?
Hogy képzeled azt, hogy a szádra veszel minket?
Minek hiszed magad, te semmire sem vitted!

Ki vagy te? Ki vagy te? Ki vagy te, egy nulla!
Ki vagy te? Ki vagy te? Ki vagy te, egy hulla!”
mandiner.blog.hu/2013/07/16/ujmagyar_stonehenge_a_szentfold_templom/fullcommentlist/1#c20251691

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2014.03.22. 20:37:36

@jose maria padilla: nem vagyok otthon színházi vonalon, de a sepsiszentgyörgyi dolgokról én is sok jót hallottam.
Akkor ez a Boráros-féle téma kábé olyan lehet, mint a képzőművészetben Fekete és az MMA. :))
süti beállítások módosítása