Ogli G: Én már nem az az ember vagyok
2014. március 04. írta: Redakció

Ogli G: Én már nem az az ember vagyok

ogli_g_mandiner.jpg

Mi komolyba’ toltuk, a táplálkozási lánc tetején álltunk – emlékezik a régi kemény időkre Ogli G (Oglizán András), az itthon szinte egyedül hiteles egykori gengszterrapper, aki a börtönévek után jó útra tért. Most joghallgatókat és börtönlakókat oktat az élet nagy tanulságaira, de készül az új lemezére is. Az elsőáldozás, a politika és Angela Merkel is szóba került; de megtudtuk azt is, miért tiszteli Orbánt és Gyurcsányt, és miben tartja magát hozzájuk hasonlóknak. Ogli G mellett a jelenleg világ körüli bizniszekben utazó, legendás Big Money-val és László Viktorral is beszélgettünk a Mária utcai stúdiójukban.

„A lecsukásodat megelőző eljárásban mi volt ellened a konkrét vád? Önbíráskodás?

Ogli G: Ááááh, ennél sokkal súlyosabb volt, hétrendbeli, súlyos fenyegetéssel megvalósult zsarolás, plusz aljas indokból elkövetett, súlyos testi sértés. Egy fazon elég komolyan megsérült. Abban az időben hozták be a bűnszervezetek elleni törvényt, és minket ezzel be is gyanúsítottak egyből. Érdekes a sors, mert azzal a nyomozó tiszttel, aki az előadónk volt és a szervezett bűnözés elleni osztályon dolgozott, és akinek végső soron köszönhetem a kényszerpihenőt, ma már közös előadásokat tartok. Vele érdekesen kezdődött a kapcsolatunk: felvittek vallomást tenni, erre én mondtam, hogy vallomás nincs, de írtam egy dalt és elrappeltem neki. Ő ma már bűnügyi régiós igazgató. Börtönökbe, iskolákba járunk előadni, ahol mesélek a fiataloknak a viselt dolgaimról, hogy jó útra tudjuk őket téríteni. Próbálunk megmenteni egy-két arcot, hátha tudunk rájuk hatni. Előfordul az is, hogy a jogász szakemberek előadásain ásítoznak a gyerekek, az én okosításom közben pedig a légy zümmögését is lehet hallani. Jogi egyetemen is 350 ember előtt tartottam előadást.

Az egyetemeken ez inkább csak érdekesség: jellemzően nem az egyetemistákból lesznek kemény bűnözők.

Big Money: Nem, ez arról szól, hogy az egyetemisták lássák, hogy ha büntetőügyekkel akarnak foglalkozni, akkor milyen típusú figurákkal fognak találkozni.

Ogli G: Én igazából több témában tartok előadást. Nem csak a bűnmegelőzésről, hanem a büntetés-végrehajtás rendszeréhez és a Btk.-hoz is hozzá tudok szólni. Én olyan szemszögből látom ezt, ahogy a tanáraik nem. A tényleges életfogytot nem tartom például jó dolognak. Meg egyes esetekben is irreálisnak tartom a kiszabott büntetési tételeket. Például Damu Roland is kapott hat évet, ami nagyon-nagyon sok idő, ha börtönben kell eltölteni. Nekem a 2 év 3 hónap is elég volt, hogy megváltozzak. Hat évnél már az ember személyisége is torzul.

Visszatartó ereje éppen ezért van, nem?

Ogli G: Nem mindenkit tart vissza. Úgy mondanám, hogy nekem szerencsém volt: egy szerető család áll mögöttem. Vallásos ember is vagyok, baráti társaságom is erős, így volt esélyem megváltozni. Ha börtönben lévőknek tartok előadást, akkor arra szoktam biztatni őket, hogy tanuljanak nyelveket, szakmát, érettségizzenek le, használják ki jól az idejüket. Azóta én is elvégeztem egy szakácsiskolát, mert tetszik a szakma, és németül is tanultam. Persze a változtatás nem az egyik napról a másikra történik. Régebben a közlekedési afférjaimat úgy oldottam meg: kiugrottam a kocsiból, hogy „mi van, uáááááááááh”, aztán egyből nekem lett igazam. Ezt levetkőzni nem lehet egyik napról a másikra, ezt meg kellett beszélnem magammal, hogy be tudjam fejezni.

Ma már nem kell félniük tőled a közutakon közlekedőknek?

Ogli G: Nem, abszolút lenyugodtam. (...)

Mit szóltok Dopeman közéleti szerepvállalásához?

Ogli G: Elfogadom, ha ő ezt akarja csinálni, én nem politizálok ilyen szinten. Azt vallom, hogy egy átlagembernek teljesen felesleges politizálnia. Az egy nagyon komoly dolog, ha kiemeljük a két karizmatikus magyar politikust – Gyurcsányt és Orbánt – érdekes formáknak tartom őket. Mindketten Ikrek, ahogy én is az vagyok. Innentől kezdve van róla elképzelésem, hogy milyen figurák lehetnek: szerintem ők maximalista emberek és megtesznek mindent, hogy jót tegyenek a népnek. Én hiszek az asztrológiában. Szeretném őket személyesen is megismerni. Orbánnak már írtam is fel a Facebookjára, kizárólag pozitív dolgokat, és mintha már lenne is foganatja. Egyébként azt gondolom, hogy az emberek bár elítélik a politikusokat, én kifejezetten kemény szakmának tartom az övékét. Meg kell felelniük a családjuknak, meg kell felelniük a párttársaiknak, meg kell felelniük a választóiknak, meg kell felelniük az ellenzéknek, meg kell felelniük a nagyhatalmaknak. Azért szerintem elég meredek lehet kapni Angela Merkeltől egy felkérdezős telefont.”

Dedics Zsigmond interjúját Fesztivál.mandiner oldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr595843138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.03.04. 17:16:41

a táplálkozási lánc tetején álltunk "

tehát... ettek embert?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.03.04. 17:20:01

valahogy így gondoltam én is:

Sokszor halljuk a közhelyet: az ember áll a tápláléklánc csúcsán. Az ökológusok szerint azonban ez tévhit. Táplálkozásunk alapján valahol a disznókkal és a szardellákkal vagyunk egy szinten.

www.origo.hu/tudomany/20131203-a-disznokkal-van-egy-szinten-az-ember-a-taplaleklancban.html

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.03.04. 17:21:39

"Mindketten Ikrek, ahogy én is az vagyok. Innentől kezdve van róla elképzelésem, hogy milyen figurák lehetnek"

ikrek? ikerfigurák?
eddig olvastam.

MAXELL birkaman buzizó \\http.birkafing.org 2014.03.04. 17:56:14

Nincs értelme a horoszkóppal vesződni, erről írtam is egy tanulmányt németül:

maxell.astrology-no-sense.doc

Már a görögök is tudták, hogy hülyeség: nem is 12 jegy van, hanem 19.

Egyébként, ha már a témánál vagyunk, az arabok ezt jobban kidolgozták: ie. 4. században Numibiai Jeromos a Bevezetés az asztronómiába ثطجخذمظريڬ)) című munkájában már leírta az alábbi 21 égövi jegyet: Olló, Madár, Kalap, Hörcsög, Kovakő, Tűzhely, Dél Körzője, Hangosbeszélő, Palatető, Jegygyűrű, Szénaboglya, Keselyű. Ez azért érdekes, mert a déli félgömb csillagképeire is történik utalás, amit elvileg (!!!) nem láthatott, hiszen az első hajósok csak a Kr. u. 13. században jutottak el Új-Zéland partjaihoz.

Vagyis Jeromos munkája a legelső feljegyzésnek tekinthető, amely említést tesz az északi félgömb égi alakzatairól, ami mindmáig a történelem legnagyobb rejtélyeiként van számon tartva.

Bell & Sebastian 2014.03.04. 19:06:12

@maxell az okoskodó birka: Nem kéne ezt erőltetni, zodiákus 12 van, csillagkép meg legújabban 88, még az előbbi asztrológia, az utóbbi asztronómia.

Bell & Sebastian 2014.03.04. 19:08:02

Életemben először hallok ezekről a kocsmafilozófosokról, asszem egyben utoljára.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2014.03.04. 20:44:12

Ha Dopeman valóban megmutatja weben azokat, akik a vád szerint megölték a nagyszüleit és még rajtuk kívül 4 idős embert, akkor Dopeman lesz a hiteles, nem ez a jó ember.

www.hir24.hu/bulvar/2014/02/13/dopeman-eletfogytot-erdemelnek-a-nagyszuleim-gyilkosai/
"Ma a bíróságon édesanyámék először nézhetnek szembe a nagyszüleim "feltételezett" gyilkosaival. A családi kupaktanács döntése alapján jobb, ha Péter és én ezen a tanú kihallgatáson még nem veszünk részt, de ha minden kétséget kizáróan bebizonyosodik a bűnösségük, akkor az ítélethozatalról biztosan közvetíteni fog a DopeManTV kamerája. Reméljük, hogy a bűnösök elnyerik méltó büntetésüket" - írta Facebook-oldalán Dopeman."

Robinzon Kurzor 2014.03.05. 12:44:47

Leszokott egykori heroinistával, alkesszel, dohányossal is lesz interjú?

Esetleg egy látását csodálatos módon visszanyert vak komondorral, az emberarcú NER jegyében?

Robinzon Kurzor 2014.03.05. 13:03:02

@jose maria padilla:

Gyurcsányt is ebben vegává szelídült, rovott múltú, de most már macskabarát véreb stílusban hozták volna?

Na, ugye ...

Veridicus76 2014.03.05. 13:08:51

Kit érdekel ez a szerencsétlen alak?

Veridicus76 2014.03.05. 13:18:14

Bravó, népszerűsítsétek csak az ilyen gengsztereket.

danesdzsu2 2014.03.05. 20:09:07

"Egy bűnszervezet tagjaként a Népstadion buszállomáson kényszerített ki védelmi pénzeket a főként Erdélybe közlekedő buszokat üzemeltető vállalkozóktól"

Tápláléklánc csúcsa, ahamm.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2014.03.05. 22:11:42

@danesdzsu2:
És az miért lenne baj? Ennek a bűnszervezetnek a másik tagja 2013 februárjában éppen Debreczeni Zita barátja volt.

www.blikk.hu/blikk_sztarvilag/ujra-milliomos-pasival-jar-debreczeni-zita-2175159
"Most viszont a Blikk megtudta, újabb vállalkozóba zúgott bele a gyönyörű celeblány. Választottja nem más, mint V. Kristóf, aki egy jól menő kft. tulajdonosa, és humánerőforrás-kölcsönzéssel foglalkozik. A férfi hobbija a bokszolás, a wakeboard és a gyúrás, barátai között tisztelheti például a korábbi Fradi-vezér Berki Krisztiánt (32), valamint a világ- és Európa-bajnok kajakost, Kucsera Gábort (29) is."

www.blikk.hu/blikk_sztarvilag/sulyos-testi-sertesert-ult-debreczeni-zita-parja-2176407
"Budapest - Brutális bűnbanda tagja volt Debreczeni Zita (32) új párja, V. Kristóf. Két hete címlapon számoltunk be arról, hogy az ismert modell – akit hétfőn nem sikerült elérnünk - néhány hónap magány után újra szerelmes, közös képet is közöltünk a fekete szépségről és választottjáról.

Azóta megdöbbentő információk birtokába jutottunk: a férfi börtönben ült, egyrendbeli, társtettesként elkövetett súlyos testi sértés miatt egy évre rácsok mögé kellett vonulnia.

A Népstadion buszpályaudvart rettegésben tartók 2002-ben álltak először bíróság elé. A vád súlyos volt, hiszen a hatfős banda Romániából erdélyi magyarokat szállító buszsofőröket vert agyba-főbe, ha nem akarták időben kifizetni a védelmi pénzt. A H. György vezette csapat a 90-es évek közepétől hosszú ideig rettegésben tartotta emberek százait. A társasághoz tartozott O. Péter is, aki később Ogli G néven lett közismert rapper."

Hát nem impozáns társaság, kezdve a celebnővel, befejezve a humánerőforrás-kölcsönző vállalkozóval, Berki Krisztián barátjával? Ide tényleg már csak egy jó útra tért, vallásos börtönrapper kell.

Kik ölték meg Dopeman nagyapját?

Bell & Sebastian 2014.03.05. 22:21:22

@Doomhammer: Rendőrzsargonban a romániai magyar, tudja hogy mit jelent?

www.borsonline.hu/cikk.php?id=51480

Rátóti Mutyikos 2014.03.06. 11:07:02

ha tenyleg jo utra tert akkor riszpekt, de eleg nagy a kavar a termeszetfeletti dolgokban: . vallasos vagyok (katolikus) vs. hiszek a horoszkopban.
süti beállítások módosítása