Újra itt a rendszerváltás pezsgése!
2014. március 03. írta: TuRuL_2k2

Újra itt a rendszerváltás pezsgése!

kampany_plakatok_1990_valasztas_Szolnok.jpg
(Fotó: blogSzolnok.hu)

Emlékszik még valaki az Agrárszövetség – Nemzeti Agrár Pártra? És a Hazafias Választási Koalícióra, a Hazafias Népfront választási formációjára? Pedig mindkettő országos listát állított 1990-ben, sőt, előbbi megszerezte az összes listás szavazat 3, utóbbi közel 2 százalékát. Gyermekkori emlékeimben több dolog is dereng a '90-es kampány pezsgéséből: plakátok, szlogenek, családi viták, no meg az általános reménykedés hangulata.

1990-ben 12 országos lista futott neki a parlamenti választásoknak, 1994-ben pedig 15 (a jobboldali pártok osztódással szaporodtak ekkoriban, ugye), derül ki Karácsony Gergely 2010 előtt készült egyetemi jegyzetéből:

orszagos_listak_1990-2006.jpg

2010-ben már csak 6 országos lista versenyzett, az MDF és a Civil Mozgalom kivételével ezek be is jutottak a parlamentbe. A korábbi választási rendszerben az országos lista egy technikai, kompenzáció lista volt, amire közvetlenül nem szavazhattak a választók – ők a területi listákra adhatták le voksaikat. Így aztán egészen mostanáig megyénként más-más kínálatból lehetett választani.

Az új rendszerben nincsenek már területi listák, és aki képes országos listát állítani, az ott lesz minden listás szavazólapon. A jelöltállítás hétfő délelőtti állapota alapján szinte biztosan kijelenthetjük, hogy 2014-ben minden korábbinál nagyobb választékból válogathatnak majd április 6-án a polgárok, azaz jó eséllyel több mint 15 országos lista indul majd. Ráadásul mindezt úgy, hogy a két nagy politikai tömb 2, illetve 5 pártot indít közös listán. 

Ezek között alighanem akadnak a nagyvonalú állami támogatásra hajtó bizniszpártok is (a Heti Válasz az országos listára esélyes szervezetek közül kettőt is kapcsolatba hozott Zuschlag Jánossal), és az sem elhanyagolható, hogy a most záruló ajánlási időszak hagyományosan a magyar politika leginkább szívet melengető, legönzetlenebb időszaka, amikor jobboldaliak munkálkodnak baloldali szereplők indulásán, illetve fordítva – gondoljunk csak az Új Baloldal vagy a Giczy-féle KDNP ajánlószelvényeire.

Most azok közül a potenciális listák közül szemezgettem, amik a kampány és a választás szempontjából is érdekesek lehetnek. Vagy azért, mert esélyük lehet az 1%-os, 4 éven át állami támogatást jelentő eredmény elérésére, esetleg a parlamenti bejutásra, vagy azért,mert érdemben befolyásolhatják más pártok szereplését. 

A Haza Nem Eladó Mozgalom
Kásler Árpád devizahiteles mozgalma nagy magabiztossággal ugrotta meg az országos listához szükséges szintet. A devizahitel-ügy a mai napig a magyar mindennapok egyik legforróbb témája, kiszámíthatatlan, hogy indulásuk mennyire kavarja meg a szép számú érintett politikai preferenciáit. Kásler nem akármivel gurít, a fennálló devizatartozások eltörlését ígéri parlamentbe jutásuk esetére.

Együtt 2014
Nem, nem az. Bajnai Gordonék későn eszméltek, így mások jegyeztek be pártot ezen a néven. Schmuck Andor, akinek egyik korábbi munkatársa is az alapítók között van, a következőket nyilatkozta erről a Mandinernek: „Ezek a fiatalok összejöttek – én akkor értesültem erről, amikor már létrehozták a szervezetet –, és hittek Bajnai Gordonnak, aki azt mondta, hogy nem akar pártot csinálni.”

 

Független Kisgazdapárt (FKGP)
A poszt-torgyáni kisgazdák már korábban is adtak jelt magukról, tavaly fel-feltűntek óriásplakátjaik az országban és nagygyűlést is tartottak. Hegedüs Péter pártelnök Mandinernek adott interjújában azt mondta, sokan csatlakoznak hozzájuk a Jobbikból, földkérdésben pedig a kormánypártok bázisának egy kis szelete számára kínálhatnak alternatívát.

Jólét és Szabadság (JESZ)
A dolgok jelen állása szerint a parlamenten kívüli pártok közül az MDF utódszervezete produkálta az egyik legtöbb jelöltet, amihez elengedhetetlen az országos lefedettség – úgy látszik, maradt még valami az egykor kifejezetten jól szervezett MDF-hálózatból. A Fidesz egykori vitairatának címét parafrazáló Új Polgári Magyarország című programjuk 252 oldalt tesz ki, ennek megírásán kívül elsősorban Bokros Lajos elorzott mandátumával és Antall József-szobrok állításával töltötték az elmúlt ciklust.

Közösség a Társdalmi Igazságosságért (KTI)
A Szili Katalin vezette mozgalom fő aduja országos ismertségű ex-szocialista politikus asszonya. Szili egy időben az ország legnépszerűbb politikusa volt, de komoly kételyeim vannak, hogy ez az ismertség és népszerűség mennyire váltható szavazatokra (gondoljunk csak Dávid Ibolya példájára). Egyelőre nem látom azokat a szavazókat, akik más baloldali pártok helyett a renegát, a nemzeti sorskérdések iránt 2010 előtt párttársainál jóval több affinitást mutató ex-szocialista politikus mögött sorakoznának fel.

Magyarországi Cigány Párt (MCP)
A 2014-es választások egyik fő fejleménye alighanem az etnikai alapon szerveződő cigánypárt megjelenése. A demográfiai arányok alapján akár az 5 százalékos küszöb megugrása sem kizárt – ehhez azonban az kéne, hogy egyrészt magas legyen a roma választók aktivitása, másrészt az etnikai szempont felülírja egyéb preferenciáikat. Hogy mindez összejön-e, erősen kétséges, azonban mindenképpen érdemes lesz figyelni a cigányok lakta, korábban rögfideszes, illetve vérszocialista szavazókörök áprilisi eredményeit.

Munkáspárt
Thürmer Gyuláéknak már a hétfő délelőtti állapot szerint több jóváhagyott egyéni jelöltje van, mint ahány helyen 2010-ben el tudtak indulni (akkor országos listát sem tudtak állítani). Hogy mekkora veszélyt jelent önálló szereplésük a baloldali egységfront számára, azt nehéz ma megmondani, csodálkoznék ha sokkal többet szereznének a szavazatok egy százalékánál – annyira viszont jók lehetnek.

Összefogás Párt
Szepessy Zsolt, Monok korábbi polgármesterének csapata, ők főzték a választási gulyást a szekszárdi bajai időközin. Azóta leginkább a másik Összefogással és a névhasználat jogosságával vannak elfoglalva: azzal is nyernek, hogy emiatt kíváncsi rájuk a közvélemény, és azzal is, ha becsúszik majd néhány lepattanó a baloldali Összefogástól a szavazólapokon. 

Seres Mária Szövetsége (SMS)
Seres Mária 2009-ben sok százezer aláírást gyűjtött össze a képviselői költségtérítésekről szóló népszavazási javaslatához, 2010-ben országos listát állított a Civil Mozgalommal (az 1 százalék sem volt messze, annak ellenére szedtek össze 0,89%-ot országosan, hogy csak 9 területi listájuk volt), most pedig egy saját nevét viselő szerveződést sikerül rajthoz állítania, nem kevés jelölttel. Ez olyan politikai teljesítmény, amit nem sok női politikus tud felmutatni a mai mezőnyben.

Sportos és Egészséges Magyarországért 2018
Számomra talán az ő feltűnésük a legnagyobb meglepetés, mivel korábban semmit, de semmit nem hallottam róluk. Mindenük a sport, a honlapjukon profi fotókkal illusztrálva mutatják be jelöltjeiket, és a nevük alapján 2018-ra fókuszálnak.

Szocdemek
Schmuck Andor szociáldemokratáinak szervezettsége nem meglepő, a szintén általa ügyvitt Tisztelet Társaság a nem rossz alap, amikor támogató aláírásokról van szó. Az Összefogásnál is nagyobb összefogást, az időseknek pedig 15 pontot hirdető Schmuck azt ígéri, hogy közvetlenül a választók javára fordítja az állami támogatást minden fillérét – úgy sejtjük, hogy ezzel a legszebb, Mikszáth-i értelemben vett magyar korteshagyományok kaphatnak új erőre.

Ármány, káosz, pörgés: készüljenek, öt nagyon erős hét következik minden politikarajongó számára! 

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr65837755

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Újra itt a rendszerváltás pezsgése! 2014.03.03. 14:00:02

A jelöltállítás hétfő délelőtti állapota alapján szinte biztosan kijelenthetjük, hogy 2014-ben minden korábbinál nagyobb választékból válogathatnak majd április 6-án a polgárok, azaz jó eséllyel több mint 15 országos lista indul majd.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Robinzon Kurzor 2014.03.03. 14:30:34

Lófasz van itt, nem pezsgés.

Emlékszem, 90-ben egy rakás párt kapott kb. 5-10 percet a tévében.

A fele trottyos bácsikból állt, akik a rendelkezésre álló idő egyik felében elénekelték a Himnuszt/Szózatot, a másik felében pedig keresztek, nemzetiszínű zászlók, koronás címerek és Nagy-Magyarország térképek minden lehetséges kombinációja előtt érthetetlen rizsát nyomtak.

Na, az pezsgés volt.
Ami most van, az semmi.

spájdernecc 2014.03.03. 14:39:40

@Robinzon Kurzor:
he-he
minden sarkon 47 Petrasovics Anna plakát, hegyszám az immár legális " Darabbér ", és sorban álló, néha szolísan anyázó csoportok a tapétaragasztós bödögékkel.

daliás idők

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2014.03.03. 15:26:24

@Robinzon Kurzor:
Ez most jön: az országos listák egyenlő reklámidőt fognak kapni a közmédiában, tehát ugyanannyi Fidesz-KDNP-hirdetést láthatsz majd, mint munkáspártit.

Bell & Sebastian 2014.03.03. 16:32:26

I. Királykisasszony napirend előtti interfellációja Rigócsőr királyfihoz, az ökrös szekér bakján:
- Mint a csiga, miért mászunk, mint a szélvész, mért nem szállunk?

pocaklakó minimanó 2014.03.03. 17:55:59

De jó is lenne rengeteg pártot látni a parlamentben! Szívet vidító dolog a sok inkompetens látványa. :)

Török, Gábor!!! (törölt) 2014.03.03. 17:59:37

További analógia, hogy akkor is csak az MSZ(M)P vereségének mértéke volt kérdéses. Még további analógia, hogy aztán mi is következett rá négy évre...

tevevanegypupu 2014.03.03. 18:57:20

@Bell & Sebastian:

Rigócsőr királyfi:

nem rohanunk sehova, összedőlt a taliga.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.03.03. 19:19:16

és hol van az élőlánc, tesz? Ángyán?
azokról olvastam volna egy szakértői véleményt

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.03.03. 19:23:48

@TuRuL_2k2: reklámidő? alkalmanként 3 perc? azt tényleg elég h választási infókat szerezzünk, mert minek pl teszem azt, egy délutánt rászánni a KÖZMÉDIÁBAN az informálásra? egy jó kis vitát, minek is?

és ha teszem azt 20 délután lenne a közmédiában erről?

ha esetleg minden parlamenti pártnak saját műsora, saját vitája lenne a KÖZtévében? nem szerb meg cigány kisebség lényegtelen gittelését kell a stúdiókban bemutatni, hanem releváns VITÁKAT.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.03.03. 19:25:29

@TuRuL_2k2: nemám tilos megemlíteni a TESZ-t itt. tibi bácsi összehúzza a szemöldökét?

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.03.03. 20:54:12

A rendszerváltás pezsgése? Miért, lát itt valaki leváltandó rendszert?

BŐS 2014.03.03. 22:17:57

egyébként nem az a kérdés, hogy meglesz-e a 15 országos listát állító párt
valószínűleg 28-30 ilyen párt lesz, egy csomó párt ma adta le csak az ajánlóíveket, ha nem kamuztak és tényleg olyan jelölteket neveztek be, akiknek megvan az 500 érvényes aláírásuk, akkor durva nagy szavazólapjaink lesznek
tulajdonképpen elég 15000 ember ahhoz hogy valaki országos listát állítson, ezt egyébként bármelyik hobbiszakkör, kisegyház, facebook csoport meg tudta volna szervezni magának :)

Bell & Sebastian 2014.03.03. 22:24:03

@tevevanegypupu: Ha még emlékszik, addig válogatott a csaj, amíg az apja hozzá nem csapta az első jöttmenthez mérgében, aki mellett aztán dolgoznia kellett, hogy éhen ne haljanak, miközben férjura különböző álöltözetekben még tovább keserítette a sorsát.

A végén persze minden jóra fordul, kiderül, hogy a koldus maga Drosselbart királyfi, hepiend, katarzis, orgazmus és tűzijáték.

www.grimmstories.com/de/grimm_maerchen/koenig_drosselbart

Az idézet jelmondat akkor hangzik el végszóként (sebességmániás progresszív volt a csaj), amikor az új-régi házasok elvágtatnak hintón a naplementébe, konzervdobozokat csörgetve.

Hogy mi ebből a tanulság?
Nem kell válogatni, akinek szüksége van ránk, az úgyis megtalál, akire meg nekünk van szükségünk, azt előbb-utóbb megkapjuk, még ha huszár is rúgja szét a köcsögöket a piacon.

Aki vágtára született, az vágtatni fog! A kérők mustrájának végkimenetelétől függetlenül.

vizipipa 2014.03.03. 22:51:49

@tesz-vesz:

Az Élőláncnak van 12 elfogadott+bejelentett jelöltje, meg egy visszalépett.

Megbuktak a szervezettségen, aktivista hálózat hiányán (meg persze a pénz). Nem KERESTÉK őket több ezren maguktól, így pedig ennyire tellett. Nincs náluk Kubatov. Egy fél se, sőt egy negyed se. Pedig a pártszerű működéshez az is kell.

Én is többet reméltem tőlük, de hát ez van.

Robinzon Kurzor 2014.03.03. 23:13:37

@TuRuL_2k2: "Ez most jön: az országos listák egyenlő reklámidőt fognak kapni a közmédiában"

Ja, persze, el is felejtettem: egyenlő pályák, egyenlő esélyek.

Szép is ez a pezsgés ...

Jack Torrance 2014.03.03. 23:29:32

@TuRuL_2k2: és szerinted akkor ez így jó lesz?

mrZ (törölt) 2014.03.03. 23:59:03

Nem pezsgés, hanem túltermelés. Tolvajokból, hazugokból, leendő és már profi bűnözőkből. A 30-as évek amerikájában járunk, gazdasági válság van, fűtilalom, a gengszterek meg beépülnek az államba.

Gribbin János 2014.03.04. 00:17:38

Nem lesz itt semmiféle pörgés, csak hülye és gyomorforgató dumák tömkelege. A most érvénybe lépett új választási (csalási) törvény remekül működik, a fidesz ismét kormányra kerül - legfeljebb a jobbikkal együtt. Szóval lesz még Vona belügyminiszter ebben az átkozott országban. A többiek meg elmehetnek Krimbe...

tevevanegypupu 2014.03.04. 06:35:16

@Bell & Sebastian:

Emlékszem rá persze. De azt hszem azért csak a mesében van, hogy a legkisebb királyfi vagy a hülye királykisasszony végül megkapja az öreg király birodalmát meg a lánya felét, a királykisasszony meg Rigócsőr....az orrával csak nem célzott valamire Grimm??:)...bizalmát, az ékszereket, a brokát ruhákat meg a fényesszőrű hintót.

lavór 2014.03.04. 07:02:18

Itt már sosem lesz rendszerváltás. Kár hitegetni az embereket. Már esély sincs rá.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2014.03.04. 07:06:15

Valóban nagy a pezsgés...

Az MSZP nem győz önmagukat jobboldali pártnak valló formációkat indítani.

Persze előbb utóbb midnenkiről kiderül, hogy valójában MSZP csicska.

Bokrostól, Bajnain keresztül az MDF-ig.

felcsutisuttyo 2014.03.04. 07:14:41

itt már csak a fegyverek fognak dönteni, meglátjátok...kár a száktépés az elcsalt választásról, meg kampánytól.....Ha meg nem , akkor jobb ha az emberek menekülnek Magyarországról a seggnyaló állatok meg maradnak....

felcsutisuttyo 2014.03.04. 07:16:18

itt már csak a fegyverek fognak dönteni, meglátjátok...kár a szájtépés az elcsalt 2014 es választásról, meg kampányról....
.Ha meg nem ,............ akkor jobb ha az emberek menekülnek Magyarországról a seggnyaló állatok meg maradnak. Magyarországnak annyi!

különvélemény 2014.03.04. 07:27:29

@Gribbin János: "új választási (csalási) törvény remekül működik, a fidesz ismét kormányra kerül"

Ne zavarjon a tény, hogy az összes közvélemény kutató fidesz győzelmet mér, te csak mondogasd, hogy választási csalás választási csalás választási csalás választási csalás választási csalás választási csalás választási csalás választási csalás választási csalás választási csalás választási csalás választási csalás választási csalás választási csalás választási csalás választási csalás választási csalás választási csalás választási csalás választási csalás választási csalás .

Mert, ha sokszor mondod, akkor te is elhiszed.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.03.04. 08:14:26

Szerintem a legunalmasabb kampány lesz. Az ellenzék impotens plusz a fidesz ügyesen elvágta a publikus kapmánycsatornákat előlük. Kb semmi nem fog történni egész végig, majd szép nyugisan ismét kapnak 2/3-ot ezek a félfasiszta maffiózók.

vantaan2 2014.03.04. 08:20:58

@különvélemény: ha csak egyszer mondja valaki az is sok! Pedig bizony itt elcsalja a választást a kormány (a Fidesz)! A 2014-es választás jobban el fogják csalni mint anno a kékcédulásat!
Te el tudod azt képzelni ,hogy az a választási bizottsági elnök akinek a pereputtya trafikot kapott nem fog csalni a Fidesznek???
Ilyen nyíltan még Rákosiék sem csaltak mint most a Fidesz. .... csak hallgass bele a közrádióba vagy a köz televízióba!

különvélemény 2014.03.04. 08:34:35

@vantaan2:

csalás csalás csalás csalás csalás csalás csalás csalás csalás csalás csalás csalás csalás csalás csalás csalás csalás csalás csalás csalás csalás csalás csalás csalás csalás csalás csalás csalás csalás csalás csalás csalás csalás csalás csalás csalás csalás csalás

Te is mondogasd!

Mária 2014.03.04. 08:57:35

Én azért a kormánypárt által intézményesített, nagy tételben történő lopás lehetőségét nem nevezném "választási pezsgésnek". A listán sorolt élelmes tolvajokat meg nem nevezném pártoknak.

Az, hogy most mindegyiket megdobják több, mint 600 milka közpénzzel, az nálam plusz egy ok, hogy ne akarjak a Fideszre szavazni.

Meg persze a többi enyveskezűre se.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2014.03.04. 09:37:24

@vantaan2: Még így is be vannak szarva úgyhogy biztosra fognak menni .:((

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.03.04. 12:05:48

@vizipipa: de összefogtak a TESZ-szel, azok pedig tudnak jelölteket állítani

vizipipa 2014.03.04. 13:05:37

@tesz-vesz: dehogy tudnak.

Támogatást még tudnának szerezni valamennyit, csak ahhoz is kellene pár száz talpas, meg egy rakás idő, hogy begyűjtsék.

Ezért is figyelemre méltó az ÚDP meg ÚMP nevű kamupártok teljesítménye. Csak pár tucat ember remek szervezéssel.

vantaan2 2014.03.04. 13:32:11

@maxval a gondolkodó birca: ...hol a csalás? Pl: senki nem ellenőrzi az aláírások hitelességét! Saját fülemmel hallottam amikor egy emberke azzal tromfolt hogy bizony Ő 6 ember nevét is aláírta. ....mert kell a száz ft/koponya.

Ilyen előzmények után mennyi a hitelessége az támogató aláírásoknak? Aki pofátlanabb volt mint a másik az mind tudott országos listát állítani!

vantaan2 2014.03.04. 13:39:54

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:
Biztosra! Lásd!
"Az Egyenlítő TV blog exkluzív információkat kapott egy – állítása szerint – választási csalásba bevonni próbált álláskeresőtől. A blogunknak névtelenül nyilatkozó úr beszámolója szerint az I. kerületi fideszes önkormányzathoz köthető személyek és más, adminisztratív munkát vállaló álláskeresők a Hunyadi János utca 9. szám alatti Gong Restaurant pincehelyiségében határon túli magyar választók adatait írják át listákról és adatbázisokból „formanyomtatványokra”.

Informátorunk szerint a munkáltatót csak hosszas unszolásra nevezte meg a folyamatot irányító hölgy és az étterembe telepített „rendszergazda”: állításuk szerint a „győztes pártnak”, a Fidesznek kell dolgozni. A munkáért állítólag készpénzben fizetnek, és a megbízás csak ma éjfélig tart.

A hír hallatán az Egyenlítő TV munkatársai kiszálltak az étteremhez. Először felhívtuk a honlapon jelzett számon a helyet. Telefonon egy férfi jelentkezett, aki azt felelte kérdésünkre, hogy „még folyik az adatrögzítés, de az éttermet be kellett zárniuk”. És valóban: a Gong „rendezvénye” hirtelen zártkörű lett."

vantaan2 2014.03.04. 13:41:02

@különvélemény:
"Az Egyenlítő TV blog exkluzív információkat kapott egy – állítása szerint – választási csalásba bevonni próbált álláskeresőtől. A blogunknak névtelenül nyilatkozó úr beszámolója szerint az I. kerületi fideszes önkormányzathoz köthető személyek és más, adminisztratív munkát vállaló álláskeresők a Hunyadi János utca 9. szám alatti Gong Restaurant pincehelyiségében határon túli magyar választók adatait írják át listákról és adatbázisokból „formanyomtatványokra”.

Informátorunk szerint a munkáltatót csak hosszas unszolásra nevezte meg a folyamatot irányító hölgy és az étterembe telepített „rendszergazda”: állításuk szerint a „győztes pártnak”, a Fidesznek kell dolgozni. A munkáért állítólag készpénzben fizetnek, és a megbízás csak ma éjfélig tart.

A hír hallatán az Egyenlítő TV munkatársai kiszálltak az étteremhez. Először felhívtuk a honlapon jelzett számon a helyet. Telefonon egy férfi jelentkezett, aki azt felelte kérdésünkre, hogy „még folyik az adatrögzítés, de az éttermet be kellett zárniuk”. És valóban: a Gong „rendezvénye” hirtelen zártkörű lett."

Igazad van! Csalnak Hunniában.

vantaan2 2014.03.04. 13:58:55

@maxval a gondolkodó birca: Akkor??? Miért kellett megszüntetni az ajánlószelvényeket?

Lehet-e bízni ezek után a választások tisztaságába???

pocaklakó minimanó 2014.03.04. 14:24:59

@felcsutisuttyo:

Miben fogadhatunk, hogy a legvéresebb szájú hangemberek mindig maradni fognak? Pedig ha ők mennének, itt is jobb lenne.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.04. 14:27:44

@vantaan2:

Ott se volt ellenőrzés, simán leadhattad a szomszédét.

vantaan2 2014.03.04. 16:55:34

@maxval a gondolkodó birca: ...de csak 1 helyre! S a szomszédét is csak 1 helyre. ...... de pl a szomszédot 10 párthoz is beírhatja valaki s már tíz listás párt indulhat!????

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.04. 17:37:25

@vantaan2:

Na és? A szavazáson múlik minden, nem az aláírásokon.

vantaan2 2014.03.04. 18:03:17

@maxval a gondolkodó birca: S ilyen előzmények után szerinted nem csalják el a tényleges választást? Naív vagy!

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.04. 18:52:44

@vantaan2:

A bizottságok többpártiak, az adatok ellenőrizhetőek.

vantaan2 2014.03.04. 18:57:36

@maxval a gondolkodó birca: Naiv vagy! ..... több pártiak??

"Az Egyenlítő TV blog exkluzív információkat kapott egy – állítása szerint – választási csalásba bevonni próbált álláskeresőtől. A blogunknak névtelenül nyilatkozó úr beszámolója szerint az I. kerületi fideszes önkormányzathoz köthető személyek és más, adminisztratív munkát vállaló álláskeresők a Hunyadi János utca 9. szám alatti Gong Restaurant pincehelyiségében határon túli magyar választók adatait írják át listákról és adatbázisokból „formanyomtatványokra”.

Informátorunk szerint a munkáltatót csak hosszas unszolásra nevezte meg a folyamatot irányító hölgy és az étterembe telepített „rendszergazda”: állításuk szerint a „győztes pártnak”, a Fidesznek kell dolgozni. A munkáért állítólag készpénzben fizetnek, és a megbízás csak ma éjfélig tart.

A hír hallatán az Egyenlítő TV munkatársai kiszálltak az étteremhez. Először felhívtuk a honlapon jelzett számon a helyet. Telefonon egy férfi jelentkezett, aki azt felelte kérdésünkre, hogy „még folyik az adatrögzítés, de az éttermet be kellett zárniuk”. És valóban: a Gong „rendezvénye” hirtelen zártkörű lett."
süti beállítások módosítása