Gyurcsány Ferenc: Orbán politikája a vesztünket fogja okozni
2014. február 27. írta: Redakció

Gyurcsány Ferenc: Orbán politikája a vesztünket fogja okozni

gyurcsany_ferenc_interju_mandiner.jpg

Cinikus, amikor azt mondja, nem tudja, miből kampányolt a pártja 2006-ban és 2010-ben – de akkor legyen kimondva, hogy Orbán Viktor is cinikus. Interjút készítettünk Gyurcsány Ferenccel, akit az MSZP-SZDSZ reneszánszáról, a progresszív adóról, a Laborc-Portik találkozókról és az UD Zrt.-ügyről is kérdeztünk. Gyurcsány Simon Gábornak is üzent az interjúban.

„Mintha nem sok minden változott volna 2010 óta. Az MSZP azóta többfelé szakadt, az egykori SZDSZ is több szervezetbe lényegült át – majd most ez az egész állt össze újra. Több-e bármivel az Összefogás, mint 2010-ben az MSZP és az SZDSZ volt?

Hát személyi összetételében egy ponton kimutathatóan igen, ez pedig a volt LMP-s politikusokat tömörítő PM részvétele. Ez biztos. Szellemi-politikai értelemben pedig teljesen világos, hogy a 2010 előtti politikához árnyaltan és sokféleképpen viszonyulunk. Teljesen világos, hogy a 2010-et megelőző időszak politikájához az Együtt-PM-szövetség a legkritikusabb, nem apologetikáját adja ez a garnitúra a mi saját kormányzásunknak. A Mesterházy-féle MSZP politikai tartalma több ponton érdemben módosult. Ebben a garnitúrában mi vagyunk azok, akik legkonzekvensebben annak a politikának a fő irányához tartozunk. Tehát szellemi-politikai értelemben ez egy lényegesen színesebb társaság, változott ezeknek a tényezőknek a politikai álláspontja egy sor kérdésben, amit én természetesnek gondolok.

A 2010 előtti olyan emberek viszonyulnak nagyon különbözőképpen, akik közül sokan aktív szereplői voltak annak. Még a korszakváltást hirdető Együtt 2014-ben is többen vannak, akik egészen magas tisztségeket töltöttek be 2002 és 2010 közötti időszakban.

De mi a csudáért vitatnánk el politikusoktól, hogy reflektíven viszonyuljanak korábbi múltjukhoz, és a reflexiónak az legyen a vége, hogy átértékelik korábbi álláspontjukat? Önök egy jobboldalhoz szellemiségében mindenképpen közel álló portál. A mai magyar jobboldal egész története nem szól másról, Orbán Viktorral az élen, mint hogy lényegében az anarchista liberalizmustól – ez Orbán megfogalmazása – a balszél kivételével bejárta a teljes teret. Ha legitim dolog az, hogy a miniszterelnök és pártja lényegében mindenhol volt már Magyarországon – voltak kudarcaik és sikereik –, ott ezt erénynek gondolják önök, feltételezem. Akkor tekintsék erénynek, hogy kritikusan viszonyul sok kérdéshez Mesterházy is meg Bajnai is.

Itt az sem mellékes szempont, hogy mennyi idő alatt változnak meg ezek az álláspontok. Ha az Együtt 2014-et nézzük, ők a »korszakváltással« az ön kormányzásával is szemben határozták meg magukat, néhány évvel azután, hogy maguk is részesei voltak ennek a kormányzásnak.

Igaza van, de hát nézze el nekem, hogy ellenzéki politikusként mindig megnézzem, hogy valójában mennyire tekinthető elvinek az önök álláspontja. Orbán Viktor a Polgári Magyarország programjával nyert 1998-ban, két évvel később, 2000-ben már nemzetiként definiálja önmagát. Teljesen elhagyja a liberalizmusát és jobbra kormányozta a pártját mondjuk '94 és '96 között. A Fidesz teljes politikai oldalnak fordított hátat két év alatt. Sokkal gyorsabban változott, mint a mostani baloldal, és nem látom, hogy azt hiteltelennek látnák. Akkor mi a baj a baloldallal, amelyen belül az elmúlt négy évben legfeljebb hangsúlymódosulások következtek be?

A saját korábbi kormányzásának megítélése, az arra történő esetleges visszautalás mennyire jelent konfliktusforrást az Összefogás mindennapos működésében? Az Összefogás a 2010 előtti köztársaság reneszánszának ígérete, vagy valami egészen más?

Nyilván nem tud és nem akar ez az összefogás a 2010 előtti időszak restaurációját követelő programot képviselni. Érett, felnőtt politikusok alkotják ezt a formációt, akik tudnak önmagukra és egymásra is vigyázni. Az elmúlt másfél hónapban a múlthoz való viszony kérdésében köztünk nem csak hogy érdemi, hanem érintőleges vita sem volt. Vannak persze gyakorlati következmények is. Mondok két egyszerű példát. A Mandiner olvasói jól tudják, mit képvisel a DK kettős állampolgárság ügyében.

Mit képvisel?

Elutasítja a kettős állampolgárság ilyen intézményét.”

Balogh Ákos Gergely interjúját híroldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr305835402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jobbdemokrata · www.jobbdemokrata.blog.hu 2014.02.27. 16:12:28

Gyurcsány elméjének állapotáról talán a 2006-os CNN interjú árul el a legtöbbet:

jobbdemokrata.blog.hu/2014/02/26/oszod_nem_oszod_552

kalhana 2014.02.27. 16:42:49

Remélem is, hogy a veszteteket fogja okozni!

Tatulus 2014.02.27. 16:50:33

Ezzel az elmebeteg hazudozóval talán nem is kellene foglalkozni! Az az alpári stílus, amit használ, kizárja, hogy épelméjű legyen - államilag kellene elrendelni az elmeorvosi vizsgálatát!

gyalog.galopp 2014.02.27. 17:01:14

@Tatulus:
Ebben teljesen igazad van, de ez az ember egy alvó ügynökként, most felbukkant és piros szőnyegen masíroz be a parlamentbe, kiszorítva azokat, akiknek talán tényleg ott kellene lenniük.
Ha én most szoci párti lennék, kurvára zavarban lennék.
Három évig, akik lelkesen tolták maguk előtt Mesterhazait, most ülhetnek a bak helyett a saroglyára.

Tatulus 2014.02.27. 17:19:17

@gyalog.galopp: Igazából a bemasírozása még hátravan. Nem néztem utána, hogy az összefogásnak, mint pártszövetségnek hány %-ot kell listán produkálnia (állítólag 20%-ot, ha Fodor is számít – azaz MSZP, Együtt –PM (bár lehet ez kettőnek számít), DK, Liberálisok?) Az biztos, 25% szinte biztosan nem lesz, a 20% -nál kisebb meg bizonytalan, de elképzelhető! Nagy bukás lenne!

vantaan2 2014.02.27. 17:33:07

@Tatulus: 15% a 3-nál több esetében is!!!! Nagy valószínűséggel bent lesznek.
Elmebeteg? Szerintem aki politikus az mind. .... de az biztos, hogy Gy. F.-nél sokkal betegebb emberek is vannak kormányközelben. Lásd: ..... és akkor jöhet a kormány névsor.

14,99% (törölt) 2014.02.27. 17:39:27

@Tatulus: 15 százalék felett kellene.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.02.27. 18:03:34

Jó interjú lett, belemenős kérdésekkel és belemenős válaszokkal. Csináljatok ilyet másokkal is. Például Orbánnal. :)

maroz 2014.02.27. 18:14:43

@gyalog.galopp: De hát láthatod, hogy zavarban is vannak! A legfrissebb Tárkit elnézve mondjuk ez érthető is...

Amúgy meg olyan furi ez a mostani kampány, néha komolyan van egy olyan érzésem, hogy a kampányoló utcai szerencsétlenek is bőszen szégyellik magukat. Olyan tökre megvert kutya a kinézetük, a tekintetük, ha meg is mernek szólítani megszeppentebbek, mint a kisgyerek, akit először küldenek el egyedül a boltba. Szóval ha ezek nem zavarban vannak, akkor miben? Jó, szarban, de az difót. ;)

maroz 2014.02.27. 18:16:49

@Holger Hartland: Munkamegosztás is van a világon, vele majd egy másik blog másik bloggere készít, amikor, akkor. ;)

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2014.02.27. 18:48:05

Én őszintén remélem, hogy ebben igaza lesz Ferencnek. Okozza csak Orbán a vesztüket!

Bell & Sebastian 2014.02.27. 20:02:10

Ez sokkal jobb lett, mint egy stand up comedy.

Csukták volna le, abból tanul a többi. De nem csukták, ezért aztán innen már bármit szabad, egy futóbolond árnyékában minden jótéteménynek tűnik. Szóval, a kommunisták bűneinek relativizálása.

Visszatérve, számtalan példát találni arra, hogy uniós ország ilyen-olyan főmuftiját -többnyire piti ügyekért- diszkvalifikálják, vajon ez miért maradt a nyakunkon, leszámítva azt, hogy megvédte az amcsi külügy, mert nagy titkok tudója.

Mert hasznosabb élve, mint holtan. De kinek? Elképzelés?

A cigányok sorozatgyilkolását vagy Eduardo kivégzését másra kenni, nos, itt telne be a pohár, ha ez valódi demokrácia lenne.

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2014.02.27. 20:11:09

@Bell & Sebastian:
Azért van szabadlábon, mert így hasznos a fidesznek.

Bell & Sebastian 2014.02.27. 20:16:29

@triumphator: Csaj kérdezem, ennyire elvtelenek lennének? Mert akkor kár minden szóért.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.02.27. 21:23:39

@Bell & Sebastian: Csak válaszolok: igen.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.02.27. 21:28:52

@maroz: Pedig ennek a blognak az elődje mintha csinált volna már Orbán-interjút. Ha jól emlékszem, olyan is lett. Egy politikusnak, pláne miniszterelnöknek szerintem (kb. 2%-os kisebbségi vélemény) kutya kötelessége lenne rendszeresen (mondjuk negyedévente) nagyinterjút adni valamilyen, az ő oldalával kifejezetten szemben álló médiumnak. Nem tudom, Gyurcsány adott-e ilyet, amikor min.elnök volt, vagy csak most lett ilyen készséges. Egyébként szerintem egész jól jött ki belőle, kicsit lehetett volna keményebb is a kérdező.

maroz 2014.02.27. 21:32:41

@Holger Hartland: Utolsó ilyen emlékem Horn Gyula. Ült a stúdióban, cigarettázott, aztán amikor a riporter már vagy harmadjára nyomta neki, hogy feleljen végre igennel vagy nemmel csak akkor jutott eszébe kikérni magának, hogy azért ő mégiscsak a miniszterelnök lenne, basszátok meg alássan. :)

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.02.27. 21:38:03

úgy olvasnék vmit ukrajnáról má, hol van a skypos kiscsaj?

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.02.27. 21:42:56

@maroz: Muhaha, micsoda tíz dekás interjúkérdés:

"Sokakat zavar, sokan értetlenkednek, mások természetesen veszik azt a szeretetet, ami az ország számos helyén Ön felé árad. Mihez kezd ezzel, hogyan dolgozza fel?"

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.02.27. 22:00:16

@Holger Hartland: aha:
mandiner.blog.hu/2014/01/26/_nem_maradt_mas_hatra_kateryna_a_kijevi_harcokrol
de érdekelne a véleménye pár dologról, pl a népirtásról, az "új" elnökről-parlamentről, timosenkoról.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.02.27. 22:12:33

@Holger Hartland: van vele is, a honlapja forráskódjában :D

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.02.27. 22:52:58

@tesz-vesz: Hoppá, ezt láttam is annak idején. A cikkre nem emlékeztem, de ahogy most odakattintottam, a nő rögtön beugrott. Most nézem, van neki twittere is:
twitter.com/Kateryna_Kruk

Alvarez 2014.02.27. 23:08:09

Nem csodálom, hogy a Vezér még mindig fél Fletótól, mert ez az ember nagyon ott van. Próbálta a riporter is megszorongatni, szerény sikerrel.

Virág et. 2014.02.28. 07:26:51

Azért szomorú volt látni, hogy kb ugyanazokat a szánalom kérdéseket teszi fel a mandiner, amin a mainstream fidesz sajtó is ugrál már évek óta. Sukorót hiányoltam picit (nem is). Tényleg ennyi kérdés van Gyurcsányhoz jobbról?

A moszkvai kereskedelmi képviselet épületének értékesítése meg akkor pofon, hogy ahhoz képest a Sukoró-fiaskó az elszámoltatás koronaékszere. Adott az ingatlan, ahol a föld nem a miénk, az ingatlant csak annak adhatjuk el, akit az oroszok kijelölnek. Az oroszok kijelölnek egy céget (nem magukat, ennyit a "miért nem közvetlenül" kérdésre, ami pariban van a "miért nem villamos a nagymama" kérdéssel), az árat a világ legnagyobb amerikai székhelyű ingatlanbecslő cége becsüli fel és ez kerül megállapításra. Aztán ez a cég sokszoros áron adja tovább az orosz államnak az ingatlan - megjegyzem, ezt a céget az orosz állam jelölte ki. Putyin bácsi, új legjobb barátunk a NER-ben, majd szépen elsimítja, hogyan vett így ki ő és barátai egy rakás pénzt az orosz költségvetésből, de ennek a hazai vonala az itt véget is ért.

@maroz: Szerinted Orbán obersovszkykon kívül bárkinek is ad interjút? Ne áltassuk már magunkat! Legyél már egy picikét csak kritikusabb a másikakkal is, elméletben ők vannak kormányon, bírnák. Ez az újvonalas hipsterség, hogy "pfujj, de utálom a ballibeket, de ám a jobbosokat sem, mert én nagyon-nagyon eredeti vagyok", ez egyre unalmasabb kezd lenni és kb. annyira eredeti, mint a vastagkeretes szemüveg meg a kötött pulóver.

Satyala 2014.02.28. 08:01:25

Jó az interjú!
Gy.F végig állta a sarat, minden kérdésre érdemben válaszolt.

Én nem tartom bajnak hogy ua témák voltak, mint amit a Fidesz sárdobálásra használ, mert válaszolt rájuk Gyurcsány, így most kereshetnek mást amin pöröghetnek.(Lóf..sz?)

Jellemző hogy, senki nem vitázik a mondani valójával, csak gyenge személyeskedésre futja.
Tiszta sor hogy Orbán akkor sem állna ki ellene, ha Obersovszki vezetné a vitát.

Satyala 2014.02.28. 08:12:46

@tesz-vesz: "meg kellett volna erről is kérdezni gyurcsányt:

kkbk.blog.hu/2013/04/26/izraeli_katonak_a_2006-os_rendorattakban"

Senki nem érdekel, mert valszeg nincs valóságalapja, és normális ember nem égeti magát alaptalan összeesküvés elméletekkel.

Bell & Sebastian 2014.02.28. 09:50:31

@Satyala: Milyen jó is volt ugye, amikor utoljára kiálltak egymással. Jól kidomborodott Gyurcsány szellemi nagysága, különösen az utána következő három év fényében.
Elképesztő, hogy mennyien szaladgálnak érvényes diliflepnivel.

Alvarez 2014.02.28. 09:55:18

@Bell & Sebastian: szerintem a diliflepni ott kezdődik, ha valaki azt hiszi, hogy Eduárdót a Gyurcsány ölette meg .

Veridicus76 2014.02.28. 10:16:37

Miért kampányol a Mandiner a hazaáruló szemkilövető gengszternek?

Bell & Sebastian 2014.02.28. 10:17:25

@Alvarez: Velem lehet alkudni. És a cigányokat?

tevevanegypupu 2014.02.28. 11:40:09

@Satyala:

Nem értem miért kellene Orbánnak kiállni vitázni egy ilyen semmitmondó figurával? Mert hogy a nagy hangja ellenére az..Ne tévessze meg az sem, hogy milliárdos.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2014.02.28. 11:45:29

@Bell & Sebastian:
ne gyerekeskedjen. a politika -gyakorlatában, és természetesen- teljesen elvtelen.

xva4000 2014.02.28. 12:09:02

Feri a baloldal Dugovics Titusza, csak ő nem a törököt rántja le magával hanem a többi "várvédőt"

Bell & Sebastian 2014.02.28. 12:29:33

@jose maria padilla: Cigánykodás az egész, mások bőrére, ezt akarja mondani? Hivatalos lótolvajlás, az elvek cukormáza csak nagyon hülyéknek szóló álcafestés. Legalább ezt tisztáztuk.

Kandeláber 2014.02.28. 13:10:13

Nagyon unalmas már ez a hibbant, uborkafára felkapaszkodott kisvárosi proli.

A hozzászólás kitiltás miatt törölve. 2014.02.28. 13:59:21

Minél többet nyilatkozik, annál jobban értem, miért volt szükséges az ő idejükben gyorsan bezárni az OPNI-t...

SZDSZPistike 2014.02.28. 13:59:54

Megtalálták már a diploma munkáját?

Tatulus 2014.02.28. 16:50:13

Gyurcsány primitív, alpári és hazug demagóg!
Külön stábot kellene pszichológusokból és pszichiáterekből felállítani, hogy viselkedését, mint egyfajta elmezavart elemezzék! Ahogyan én látom, többféle elmezavar tünetét mutatja, amik szónoklatai közben előtűnnek! Beteges Orbán-gyűlölete olyannyira eluralkodott rajta, hogy már kontrollálni sem tudja magát – szerintem még gyilkolni is képes lenne, hogy ”megmentse” a hazát (már az általa elképzelt hazát) Orbántól! Emellett gátlástalanul és szuggesztíven hazudik, néha csak utólag jönni rá, hogy megint mondott valamit, ami valójában hazugság, csak éppen át kell gondolni! Gyakorlatilag a náci propaganda és a szovjet agitáció keveréke, személyes lelkesedéssel megfűszerezve. Na, ezért szinte lehetetlen a híveit eltántorítani mellőle - elámulnak és megbabonázódnak a ettől a ripacstól! Aki persze megismerte, meg tudja, mit művel – hányingert kap tőle, jobb esetben kiröhögi! Igazából semmilyen ügyben soha nem mondott igazat – mondott valamit, majd később az ellenkezőjét is – arcátlanul és pimasz módon hülyének néz mindenkit! Mindezt annyira agresszív és demagóg módon teszi, hogy normális ember meghőköl, meglepődik és zavarba jön. Mire feleszmél, hogy mit kéne válaszolni, már elment a hajó – na, ez a gyurcsányi technika! Különben ezért utálja az értelmes emberek zöme, még sokan a baloldalon is!

maroz 2014.02.28. 19:09:42

@Virág et.: De hát könyörgöm, miért kéne nekem Orbánnal (már ha ő a másik) szemben kritikusnak lennem? Mi értelme? Én soha nem szavaztam rá, ő szemmel láthatólag egy csöppet sem ambicionálja, hogy az én értékeimnek és elvárásaimnak megfeleljen, akkor meg?

2010-ben a választók közel hetven százalékának megfelelt az, hogy attól az évtől legyen egy erős paradigmaváltás, jöjjön egy olyan állammodell, amilyen jött is, és négy évnyi működés után újfent az látszik, hogy a 2014-es választáson is megmarad ez a hetven százalékos támogatottság. Most akkor hogy is van ez, legyek én a hepciás kekeckedő, aki ilyen súlyos kisebbségben van, és hülyézzem le a többséget pusztán csak azért, mert ő egy, a számomra nem túl rokonszenves állammodellt preferál? Szerinted mit érnék el ezzel? Leírnám, hogy Orbán rossz (ugye ez egy nóvum, ezt eddig senki le nem írta, ki nem mondta, szóval lenne a dolognak masszív újdonságértéke), mire fel a támogatói a homlokukra csapnának, bazdmeg, maroz, hát neked tényleg igazad van, Orbán rossz, és mi milyen hülyék vagyunk, hogy támogatjuk, na, akkor most rögtön el is hajtjuk a picsába! Így lenne, ugye? ;)

Oscar Schmidt 2014.02.28. 21:29:17

Ezt a pojácát pont hogy Orbán tartja életben.

picur3ka 2014.03.08. 01:25:30

@SZDSZPistike:

A gyurcsanyiet? Mar az ovodabol kirugtak a szerencsetlent.

@Oscar Schmidt:

Nyilvan. Ecceru a harc igy. Aki olyant mond, hogy a kommunistaknak ott kell lenniuk, az nem lehet demokrata.

picur3ka 2014.03.08. 01:28:34

@Veridicus76:

Nincs jobb doguk. Kinek kampanyoljanak? Aki ennyire szorakoztato, mint ez a hulye?

picur3ka 2014.03.08. 01:35:58

@Bell & Sebastian:

De meresz, de meresz!

picur3ka 2014.03.08. 01:39:02

@Bell & Sebastian:

De meresz, de meresz!

picur3ka 2014.03.08. 03:10:08

@kalhana:

Ez kozel van a gyulolet beszedhez, nem? Innen gondolom, maga zsido.

Szúrófény 2014.05.14. 04:48:42

@kalhana: Te ebben szakértő vagy! Legszebb a leleplező hefti rajtad, ki is vagy! Köztörvényes elítélt fiacskája! Te, eddig megúsztad!

kvasztics47 2017.02.28. 08:11:26

Sokak Magyarországa!
A DK által javasolt "radikálisan mérsékelt politikáról" beszélő Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott: Magyarország jelenleg nem a történelem főutcáján masírozik, hanem a semmibe menetel, a DK viszont a sokak Magyarországának kíván új reményt teremteni.
Szavai szerint politikai mentalitásuk továbbra is arra épül, hogy kívánják a szabadság rendjét, az emberi méltóság tiszteletét, hisznek a szociális piacgazdaságban, a parlamentáris jogállamban, az európai elkötelezettségben, a transzatlanti szövetségben. Amikor szemben állnak a kormánypártokkal és "segédcsapatával, a Jobbikkal", az azért történik, mert az látják, hogy a Fidesz folyamatosan megsérti ezt a négy alapelvet – jelentette ki.

kvasztics47 2017.02.28. 08:12:14

Ungvári Rudolf Láthatatlan valóság:
Ami a többi vezérjelöltnek (Antal,Torgyán, vagy Csurka) nem sikerült, azt Orbán megvalósította. Egységet, víziót és vitathatatlanságot. Személye a rendszer pedigréje, de nem a lényege. Ő csak pontosabban és hatékonyabban érzett rá a felszínen észrevétlenné vált, de a nemzet jelentős részének lelkületében áthagyományozott örökségre. A tudatában uralkodó kulturális űr tetszés szerinti hatalommegragadási stratégia betöltésére tette alkalmassá. Az első - liberális - stratégiáról néhány év alatt fölismerte, hogy nem a többségi kultúrával van összhangban. A második - fasisztoid - betöltés után már túl hosszú idő telt el ahhoz, hogy bármilyen további váltásra képes legyen. Elindult a végzete felé, melybe bele fogja rántani a nemzetet. Még, ha másként is, mint ahogy eddig történt, ez is csak történelmi ismétlés lesz.

kvasztics47 2017.02.28. 08:14:17

Orbán: "30 éve itt vagyunk, és a következő harmincban is itt leszünk"..
„a gonoszt, az ártót nem gyűlölni olcsó ripacskodás – nemzeti öngyilkosság.”
(Bruck András)
Le kell számolni minden Fineszessel! Főleg az illiberális, Orbán banda haszonélvezőivel.
Amíg az Orbán – Polt banda, politikai tényező lehet, Magyarországon, addig itt a fű sem nő. Ki kell őket irtani a magyar politikából, ahogy a németek tették a nácikkal a II: Világháború után.
Mindegy, hogy "kis ember, Nagy ember" Pofán kell baszni minden Fidesz pártolót!!!
Különben leeszik a hajat is a fejünkről!
Fidesz- Jobbik egykutya!
Vagy Orbán: az ország tönkretétele, a nép elnyomása! Vagy demokrácia: szabadság, jogbiztonság, biztonságos jövő az unióban. Gyurcsánnyal.
Akinek ez mindegy, az Orbánt választja, ha akarja, ha nem.

kvasztics47 2017.02.28. 08:26:17

@maroz: Van két személy, akik számítanak az országban. Az egyik a fasizmust, Horthozmust képviseli és valósítja meg az országba. A másik a demokrácia képviselője. Aki nem a múltba , hanem a jövőbe vezetné az országot, az Európai Unióba és annak értékrendjébe:
Az Európai Unió alapértékei az EU szerződés 2. cikkelyében vannak megfogalmazva: "Az értékek, amelyekre az Unió alapul, az emberi méltóság, a szabadság, a demokrácia, az egyenlőség, a jogállam tisztelete, valamint az emberi jogok betartása, beleértve azoknak a személyeknek a jogait, akik kisebbséghez tartoznak." Ezek az értékek, csak 1990.-2010. között érvényesülhettek. Ha neked ez mindegy, akkor te csak egy szarember vagy.

maroz 2017.02.28. 12:52:34

@kvasztics47: A személyek kontextusokban vannak, és te egy olyanba raktad őket, ami az ideologikus gondolkodású emberekre jellemző. Nem a valóságból indulsz ki, hanem az ideológiákból. Nem a te hibád, sajnos a centrumországokban tudatosan építették fel ezt a hamis dichotómiát a posztszocialista elismeréspolitika ideológusai:

"A részvételi modellek célja elsősorban az, hogy a nem nyugatiakat részvételre bírja: projektek indulnak el, amelyek teljesítését házi feladatként kérik aztán számon.
Összességében ezeket az az elvárás mozgatja, hogyha rögtön (ideáltipikus) nyugatiként viselkednek, akkor egyúttal demokraták és posztnacionalisták is lesznek, és magukévá fogják tenni a liberális multikulturalizmust."

fordulat.net/pdf/21/F21_Gille.pdf

Ezt szopták be nagyon sokan, ami valahol kicsit érhető is, hiszen a kilencvenes évek környékén sajnos tényleg a nacionalizmust láttuk (mert azt láttatták velünk, de ez külön történet) a minket fenyegető legnagyobb veszélynek, valamint a határok megnyílásával azt is megtapasztaltuk, hogy még egy szar Ladával is odaérünk egy nap alatt Németországba, és hogy ott szemmel láthatóan jobb. Így aztán könnyű volt megképezni egy neoliberális-kozmopolita identitást, ami kapott egy nyugatos vajszínű árnyalatot, és persze az ellenséget is, a mucsai, nacionalista kerékkötőét, aki gátja annak, hogy Magyarország szekerét kellő mértékben Nyugatra toljuk.

Ezt a mucsai horthysta-fasiszta szaralakot elismerni nem lehet, hiszen erre kötelez a posztszocialista elismeréspolitika, őt legitim vitapartnernek tekinteni nem lehet, mi marad? Az, hogy ezeket a mucsaiakat az élcsapat felzárkóztassa mindahhoz a jóhoz, amit az ideológiája szerint annak tart, és ha ez a felzárkóztatottak nemtetszését váltaná ki akkor gumibotot nekik!

Ezt a balliberális politikát nevezik egyesek antipopulizmusnak, és erős érvek vannak amellett, hogy a jelen populizmust pont ez az ostoba antipopulizmus szülte meg, globálisan is:

fordulat.net/pdf/21/F21_Gagyi_antipopulizmus.pdf

Ha bármi kérdésed lenne az írásokkal kapcsolatban állok rendelkezésedre!

maroz 2017.02.28. 12:56:52

@kvasztics47: Nahát, csak most néztem meg alaposabban, hogy mire is válaszoltál. Szerintem egy kicsit elkapkodtad.
süti beállítások módosítása