Sikorski: Megértem, hogy Moszkva fél, hiszen sikeres Ukrajnát akarunk
2014. február 25. írta: Redakció

Sikorski: Megértem, hogy Moszkva fél, hiszen sikeres Ukrajnát akarunk

sikorski_danube_institute.jpg

Megértem, hogy Moszkva fél, hiszen tudja, mit akarunk: demokratikus és sikeres Ukrajnát – mondta Radosław Sikorski lengyel külügyminiszter Budapesten hétfőn, a Danube Institute konzervatív-liberális elemzőintézet nyitóestjén, amelyen többek között Martonyi János külügyminiszter és Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes is részt vett. A lengyel külügyminiszter szerint Kelet-Európa még most is küszködik a posztkommunista örökséggel. „Be kell fejezni ezt a történetet, ez erkölcsi és politikai felelősség is.”

Danube Institute John O'Sullivan brit szerkesztő és elemző, Margaret Thatcher volt különleges tanácsadója igazgatásában indult el. Az intézet fórumot kínál konzervatívok, klasszikus liberálisok és demokratikus ellenfeleik számára, egyúttal közvetítőként kíván szolgálni Közép-Európa, Nyugat-Európa és az angolszász világ között. (A Mandiner interjúját John O'Sullivannel itt olvashatja: O'Sullivan: Európát szabadabb hellyé kell tenni!)

Radosław Sikorski kérdésekre is válaszolt – és persze a múlt heti, elhíresült kijevi kiszólása volt az első téma. Emlékezetes: a kijevi tárgyalásokon az ITV News kapta el Radosław Sikorski és a Majdanon zajló tüntetések egyik vezetője párbeszédjét. A lengyel külügyminiszter a következőket mondta„Ha nem támogatjátok [a megállapodást], jön a rendkívüli állapot, jön a hadsereg. Mind meghaltok”. Sikorski elismerte: ugyan kiragadott részlet volt ez a kijelentés, de tényleg ezt mondta. „Abban a percben ezt kellett mondanom. Hihetetlen gyorsan pörögtek az események. Hallottam a mesterlövészekről, sőt, láttam is őket, és ezek a lövészek embereket öltek.” Sikorski emlékeztetett arra: Viktor Janukovics azóta megbukott ukrán elnök azokban a napokban lecserélte a vezérkari vezetést. Miközben a NATO európai vezetése nyilvánosan közölte, hogy az ukrán hadsereg nem avatkozhat bele az eseményekbe, Sikorski tudomása szerint nyomás volt az ukrán hadseregen a beavatkozásra. Janukovics elnök a maradék hatalmát erre is használhatta volna, miközben megpróbált az események irányítója maradni. „Ezt a veszélyt éreztem. A Szolidaritás embere vagyok, '81-től harcoltunk a hatalom ellen, ismerem, milyen a rendkívüli állapot” – árulta el Sikorski. A lengyel külügyminiszter arról is beszélt: amikor a napokban Janukoviccsal tárgyaltak, az ukrán elnök rendszeresen kiment telefonálni, hogy Merkellel és Putyinnal egyeztessen. Sikorski hozzátette: az ukrajnai orosz nagykövet, mint tárgyaló fél konstruktív volt; és az ukrán-orosz kapcsolatoknak méltányosnak és ésszerűnek kell maradniuk, hiszen a gázenergia és az orosz piac miatt ez alapvető érdek. A lengyel külügyminiszter szerint a jelenlegi helyzet Janukovics felelőssége, hiszen ő szegte meg a megállapodást. Az ukrán-uniós közeledést Sikorski szerint túlreagálják az oroszok: „a szabadkereskedelmi megállapodás nem irányul senki ellen, sőt, az oroszoknak is előnyös lenne”. A lengyel külügyminiszter ugyanakkor nem teszi fel a két kezét: „Az EU demokratikus, szabadelvű, prosperáló szomszédokat szeretne, ez az EU érdeke, és nem kérek ezért bocsánatot”. Az ukrajnai magyar és a lengyel kisebbség helyzetére vonatkozó kérdésre válaszolva elmondta: Ukrajna önmagában egy multietnikus állam, ezért a homogenizálás szörnyű hiba lenne. Sikorski végül a Moszkva által megálmodott Eurázsiai Unióról beszélt: „Ne várják, hogy együtt gondolkodjak egy Moszkva központú soknemzetiségű alakulattal. Moszkvának a Nyugat partnerének kell lennie. Megértem, hogy Moszkva fél, hiszen tudja, mit akarunk: demokratikus és sikeres Ukrajnát. És ezt esetleg Moszkva emberei is megszeretnék. Igen, ez egy ideológiai kihívás is: Moszkva jogosan aggódik”.

Rajcsányi Gellért tudósítását híroldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr185832270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2014.02.25. 14:11:34

A demokrácia a Nyugat ópiuma, amit azért terjeszt, hogy kiszivattyúzza a létenergiákat a szakrális társadalmakból.
tirpakbokretas-migrations.blogspot.nl/2012/08/alap-es-felepitmeny.html

Bryan élete 2014.02.25. 14:47:08

Nem találom a posztban, hogy Orbán Viktor mit mondott.

tevevanegypupu 2014.02.25. 14:55:37

Nem azért mondom, de Moszkvának semmi félnivalója nincs..és soha nem is volt. legfeljebb majd ha Ukrajna olyan demokratikus lesz mint az EU. Talán sohanapján..

Veridicus76 2014.02.25. 14:59:07

Ez a cionista-neokohn Sikorski rendkívül kártékony figura. Vajon ő hordja otthon a nadrágot, vagy a neje, Applebaum?
A Majdan-rajongók tapsolhatnak, a puccs eredményeként elszabadult ukrán sovinizmus Beregszászon a magyarságot fenyegeti. Lehet szopkodni a "demokrata forradalmárokat."

szellemkor 2014.02.25. 15:05:15

Lazán kapcsolódik a poszthoz, inkább a szerkesztőktől kérdezem, hogy ma a kommunizmus áldozatainak emléknapján legalább itt a Mandin nem illett volna a témában megjelentetni egy írást???

Mert mikor máskor lehetne méltóképpen megemlékezni arról a minimum 140 millió emberről aki a két fő halálgyárban (SzU-ban, Kínában), valamint a kis fiókállamokban az életével fizetett Marx, Engels és Lenin agyrémeiért???

Pelso.. 2014.02.25. 15:13:03

A lengyel barát (?) ilyesmit mond, vajon Martonyi mit lép erre?

maxval a nem gondolkodó birca 2014.02.25. 20:52:26

Szeretek kommentezni kijelentő módban.

hoplita 2014.02.26. 08:01:24

Sikorski: Megértem, hogy Moszkva fél, hiszen sikeres Ukrajnát akarunk

Akkora sikertörténet lesz, mint mongyuk Koszovó.:))))
Ennek a sosem volt országnak éppoly perspektivikus a jövője, mint amennyire egy kérész tervezhet a jövő hétre.:)

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.02.26. 16:55:53

O'Sullivan elárulta: Radosław Sikorskival 28 éve barátok, még 1986-ban találkoztak a London Reform Clubban"

tehát kűművesek :)

„Hagyjuk az őrülteket, akik szerint az EU szabadkőműves összeesküvés – ugyanakkor az igaz, hogy az emberek sok szempontból is EU-szkeptikusak lehetnek”

a london reform clubban őrülteknek kell hívni őket :)

"szükség van az erős uniós külpolitikára"

bizonyos kérdésekben ja

„Ha Lengyelország nevében mentem volna Kijevbe, nem született volna eredmény. De az, hogy a német és a francia külügyminiszterekkel, az EU képviselőivel mentem Kijevbe, így eredményesek lettünk.”

és EU nélkül nem lehet felemelni a telefnkagylót, hogy:
franc gyere már át, beszéljünk

amúgy ha én ukrán lennék, mondanám , h erre azért ne verjék a mellüket, fegyvereket kell a elkelőknek szállítani, nem egyezményeket kell aláíratni, én nem lennék elégedett, ha csak janukovics húz el, de a milliárdos sleppje, megy a szennymédia marad.
erre siskovits se verje már.

"Megértem, hogy Moszkva fél, hiszen tudja, mit akarunk: demokratikus és sikeres Ukrajnát."

kimondta a varázsszót "demokratikus", jól sejtettem, hogy a nyugat embere, siskovits nem ennyire hüyle h ne tudja h működnek a mamutcégek és az államok, eu kormányai. sikovits nem olyan hülye, hogy ne tudja, hogy itt kőkemény érdekkörről van szó, gyarmati létről. fennhatóságról.

persze ergé meg a többi málé beveszi a maszlagot.

Kandeláber 2014.02.26. 16:57:53

@hoplita: Esetleg mint a sikeres Moldova-Transzisztria.
Amúgy pedig vissza a nyelvtörvényt!
Vajon a CIA által szervezett-pénzelt "ukrán forradalmat" fényező honi liberálisaink hallottak már arról, hogy a "demokratikus" ukrán parlament megsemmisítette azt?

2014.02.26. 20:25:40

@tesz-vesz:
hmm, semmiben nem értek veled egyet, de legyen:

kihozta a Tárki mai felmérését: 38% fidesz, 15 % Jobbik. (az összeizével ezek után már kár foglalkozni). a jobbik az EU kilépés legföbb szószólója, a fidesz pedig 2010 óta az eut ellenségének tekinti. (Brüsszel =Moszkva....ööö Moszkva mégse Brüsszel? mindegy is)

Szóval ha ez az arány jön ki a választásokon akkor az 3/4 e két pártnak a parlamentben minimum. Szerintem ebben az esetben népszavazást kellene kiírni az EU-ból való kilépésről. Döntsön a nép. A magyar társadalom nem akar eu tag lenni a felmérések szerint. Én teljesen EU párti vagyok de igazából én is szeretnék tiszta vizet a pohárba. Brüsszel diktálni akar? Akkor lépjünk ki. Oroszok mellett akarunk lenni? lépjünk ki. nem akarunk gyarmat lenni? lépjünk ki. Mert igazából ez már kicsit gáz, hogy ennyire nem komáljuk az eut. Végül is mi tart minket vissza a népszavazástól? Eu vagy nem Eu? ez itt a kérdés. a lengyelek meg a többiek meg menjenek a maguk útján. Igor Janke meg tartsa meg magának a stratégiai hibáját

Bloodscalp 2014.02.27. 00:24:57

@Kandeláber: eddig mindenhol arról szólt a történet hogy be sem tartották. Nem csoda hogy bejön a fidesz is ha imádod a látszattörvényeket.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.02.27. 11:12:25

@Belpo: kit érdekel a tárki?

legyen egy átfogó vita, minden szereplővel, és utána legyen a népszavazás, igen.

a fidesz nem eu-ellenes, ő léptette be az országot az eu-ba

honapos retek 2014.11.01. 13:33:56

nincs 10 napja hogy sikorski azt allitotta, hogy putyin a lengyel miniszterelnöknek tusknak bukarestben 2008 aug-ban lengyelorszag felosztasarol beszelt. kesöbb ezt tusk cafolta, kiderült hogy nem is volt Bukarestben abban az evben. Jo fantaziaval van megaldva sikorski ur, akinek a fekesege mellesleg az usa egyik fö orosz ellenes publicistaja.

picur3ka 2014.11.01. 19:47:36

Bukott CIA ügynök történet mára, bizony. Mi magunk akkor is tudtuk ezt persze, csak az újság nem írta meg.
süti beállítások módosítása