John O'Sullivan: Európát szabadabb hellyé kell tenni!
2014. február 07. írta: Redakció

John O'Sullivan: Európát szabadabb hellyé kell tenni!

john_o_sullivan.jpg

Az egész Nyugatnak meg kell értenie, hogy Kelet-Közép-Európa irányt és utat tévesztett, és most veszélyes helyzetben kell kiutat keresnie – mondja John O'Sullivan; aki szerint ugyanakkor eltúlozzák az angolszász liberális konzervativizmus és a magyar konzervativizmus közötti különbségeket. O'Sullivan, Margaret Thatcher egykori tanácsadója, brit és amerikai konzervatív lapok szerkesztője Budapestre költözött, hogy létrehozza a Danube Institute-ot, ami összekötőként szeretne szolgálni Budapest és az atlanti világ szellemi központjai között. Vele és az intézet igazgatóhelyettesével, Gerald Frosttal a Danube Institute céljairól, az EU és Nagy-Britannia állapotáról, valamint a magyar-brit kapcsolatok alakulásáról beszélgettünk.

„Ma úgy tűnik, mintha a kilencvenes években erősebb nyugati érdekek fűződtek volna az atlanti kapcsolatok, intézmények és politikai gondolkodás kelet-európai jelenlétéhez, mint manapság. Ön is így látja? Itt lenne az ideje a kapcsolatok újraéledésének?

 
O'Sullivan: A nemzetközi világ aktuális eseményeivel kezdeném a magyarázatot. 2008-ban két nagy esemény történt: az első a pénzügyi válság volt. Úgy vélem, ezt a krízist súlyosan és veszélyesen félreértették: a piac csődjeként értékelték, miközben minimum ugyanennyire kormányzati és különösen állami szabályozási csőd is volt. De a válság félreértése miatt meggyengült a középjobb szellemisége is a világ körül – gyengült ugyanis a jobboldal erkölcsi önbizalma. Ez nagyon rossz fejlemény volt, amivel kezdeni kell valamit; például azzal, hogy felhívjuk az emberek figyelmét a pénzügyi válság és a kapcsolódó euróválság valódi okaira. Az euróválság például teljes egészében kormányzási csőd. A szabad piacnak semmi köze nincs hozzá.
 
A második fontos 2008-as esemény az orosz-grúz háború volt – és az a tény, hogy a Nyugat nem tudott erős és hatásos választ adni rá. Ez különösen Közép- és Kelet-Európára volt rossz hatással. A régió 23 politikai és értelmiségi vezetője levelet írt Obama elnöknek 2009-ben, fokozottabb Közép-Európa iránti érdeklődést és elköteleződést várva az elnöktől. Nem gondolom, hogy túl jó választ kaptak volna rá. Gerhard Schröder korábbi német kancellár azzal fordult az amerikai kormányzat felé, hogy hagyják figyelmen kívül a közép-európaiak kijelentéseit. Nagyjából ez is történt.
 
Az érzés, hogy kikerültek a nagyobb hatalmak érdeklődési teréből, hogy kevésbé fontosak Amerikának és Nyugat-Európának, miközben jönnek az információk Oroszország újraéledéséről – ezektől a fejleményektől Kelet-Közép-Európa rossz hangulatba került. Látjuk ennek az eredményét az ukrajnai válság kapcsán. Ez egy ébresztőjelzés Európának és Amerikának. Az egész Nyugatnak meg kell értenie, hogy Kelet-Közép-Európa irányt és utat tévesztett, és most veszélyes helyzetben kell kiutat keresnie.
 
Magyarországról nézve tudjuk, hogy Kelet-Európa nem egy nagy blokk többé: minden ország a saját útján megy előre, Észtországtól Szerbiáig, Romániától Lengyelországig. Vannak olyan országok, amelyek Ön szerint újra Kelet felé fordultak?
 
O'Sullivan: Nem, nem hiszem, hogy valamelyikük is visszafordulna a Kelet felé. És természetesen, minden ország különbözik a régióban. De minden kelet-európai ország a kommunizmus eredményeként szegényedett el. Ráadásul most pénzügyi válságban találták magukat, amely gazdasági stagnálást gerjesztett Európa-szerte. Amerika pedig a világ más részeire koncentrált. De ne gondoljuk, hogy ezek a nehézségek állandósulnak. Nem szabad eltúlozni az Oroszország új felemelkedésével járó valódi nehézségeket sem. Oroszország miatt mindig aggódnak azok, akinek van történelmi emlékezetük. Ugyanakkor Oroszország a modern világ része akar lenni, külföldi befektetéseket szeretnének, és egyúttal biztonságos piacot kívánnak áruiknak és szolgáltatásaiknak, különösen az energiahordozóknak. Nigel Lawson korábbi brit pénzügyminiszter nagyon pontosan fogalmazott, amikor arról beszélt: a legrosszabb, amit az oroszok tehetnek az energiával, ha bomlasztani akarják vele a nemzetközi közösséget. Az energiafegyver valós, de csak rövid ideig működik. Utána visszalő arra, aki használta. Az egész Nyugatnak meg kell értenie, hogy Kelet-Közép-Európa irányt és utat tévesztett, és most veszélyes helyzetben kell kiutat keresnie. Emellett az oroszok is felismerték, hogy energiában gazdag világ felé tartunk, ami meg fogja változtatni az emberek, a döntéshozók hozzáállását.”

Rajcsányi Gellért interjúját híroldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr545803255

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ez fontos 2014.02.07. 09:32:57

...megéri végig olvasni a szövegelést,telyes terjedelmében ...hiszenmég vannak akik tisztán látnak ahoz,h.azt meg-is írják !!!

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2014.02.07. 09:36:26

micsoda mélysötét butaság. szegény konzervatívok.

Bell & Sebastian 2014.02.07. 10:14:14

Jó látni, hogyan marakodnak a lelkünkön az ördögfattyak. Legjobb lenne munkatáborrá szervezni az egész országot! Ja, ez már megtörtént.

S=klogW 2014.02.07. 10:52:08

Még egy kémtanya?

toportyánzsóti 2014.02.07. 11:06:52

@jose maria padilla: Hoztad a szinted és még le is írtad.

S=klogW 2014.02.07. 11:10:03

@toportyánzsóti: Hoztad a szinted és még le is írtad.

Bell & Sebastian 2014.02.07. 11:21:36

@S=klogW: Az há, másik tojáskeltető. Csak azt tudnám, miért kell ezt eltűrnie a magyar kormánynak, ha például a csehek és lengyelek úgy vágták ki a CEU -t, mint a taknyot. Része a penitenciának ez is, mi?

S=klogW 2014.02.07. 12:13:18

@Bell & Sebastian: Penitencia? Harács.

Bell & Sebastian 2014.02.07. 12:26:08

@S=klogW: Nem vitatom, beárazható, hogy mibe lesz. Bébéjének lesz igaza, ugyanannak a televénynek módosulatait adják el sorban, amivel már háromszor megbuktak.

toportyánzsóti 2014.02.07. 12:43:03

@S=klogW: Dublőrködést is vállalsz?Fuss neki ujra.

Kandeláber 2014.02.07. 13:08:05

Ez is csak egy újabb libbantnevelde. "Konzervatív", ez a kifejezés arrafelé a mérsékelten libbantakat takarja.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.02.07. 13:09:11

"a legrosszabb, amit az oroszok tehetnek az energiával, ha bomlasztani akarják vele a nemzetközi közösséget. Az energiafegyver valós, de csak rövid ideig működik. Utána visszalő arra, aki használta."

ezt mégis hogyan gondolja a kedves vezető elvtárs?
hogy lőne vissza? hisz baromira megéri nekik a paksolás is

Kandeláber 2014.02.07. 13:21:39

@tesz-vesz: Gondolom ezt a mantrát Schrödernek is felolvasták, mielőtt elszegődött a GAZPROMHOZ.

Bell & Sebastian 2014.02.07. 13:31:32

@tesz-vesz: Egyes mélyelemzők szerint technológiai (energiahordozó erőforrások) összecsapásának is felfogható a WWII. Azt a menetet a szén és olaj nyerte de csak látszólag. A nyertesek gyorsan rá is tették a ragacsos kezüket az újmódi erőforrásokra.

A hosszútávú győzelem titka, ki tud több erőforrás-pontot összegyűjteni. Ebbe minden beleszámít, a humán-, természeti adottságok, terület, egyebek.

Az euroatlanti tömbnek nem része az Orosz. De mi van akkor, ha az Orosz integrálja fű alatt Európát?

Ettől vannak ennyire beszarva, nem is az atomtól vagy gáztól.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.02.07. 15:24:25

@Kandeláber: @Bell & Sebas: de az atomenergia el van olaj nélkül is nem? az új generációs "passzív biztonságú" reaktorok meg csak jobbak
és a fúziós erőművekről még nem is beszéltünk.

az hogy a németek állítólag 2022-ra minden reaktort leállítanak, még nem jelenti azt hogy az atomnak vége.
csak annyit: lehet nélküle is élni.

és itt jön elő h orbánt és az mszp-t felvásárolták, és a jenkik rábólintottak az üzletre, mert nem hinném hogy mernének a helytartóink szembemenni a jenkikkel, ebből az is simán következik hogy a nagyobb bankok állnak az oroszok mögött is.
Vagy persze az, hogy nem akarják hogy függetlenek legyünk.

Bell & Sebastian 2014.02.07. 16:08:34

@tesz-vesz: Hosszú távon a jenkik akarják benyelni a ruszkikat és nem fordítva képzelik. Ilyen ez a Monopoly.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.02.07. 16:14:35

@Bell & Sebast
tehát még nem nyelték be? de az nem zavarja őket, hogy ezzel is addig őket erősítik?

Bell & Sebastian 2014.02.07. 16:28:30

@tesz-vesz: Már megtanulhatta volna, hogy tesznek pirosra-feketére, csak nem egyformán.

Kandeláber 2014.02.07. 17:07:26

@tesz-vesz: Már máshol írtam: az angolok is új atomerőművet építtetnek francia (céggel).
Ja, és kínaiak is részt vesznek az építésben.
Nyilván az angolok is hülyék, meg hazaárulók.
Az pedig hogy a jenkik rábólintottak Paksra, jelent valamit.
index.hu/gazdasag/energia/2013/10/21/az_angolok_ujra_atomeromuvet_epitenek/

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.02.08. 01:23:35

@Bell & Se
ja csak én elméletileg azt gondolnám hogy az oroszra nagyon keveset tudnak tenni a "jenkik", meg hát a mítosz, amit a kurucon hangoztatnak, hogy kizavarták az izraelieket az országból

@Kandeláber: és a németek?

Bell & Sebastian 2014.02.08. 14:55:11

@tesz-vesz: Én meg úgy tudom, hogy egymást hergelték alíjázásra, aztán csak visszament a java, mert még Putyin alatt is jobb, mint az Ígéret Földjén.

Az autonóm területről láttam friss riportot, arról keseregtek, hogy mindenki lefalcolt és az utódok tesznek vallásra-kultúrára. A kommunista önkényről meg annyit, hogy csak 10 százalékukat tudták átdobni a kínai határ mellé. A Volga-németek lényegesen rosszabbul jártak.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.02.10. 16:14:54

@Bell & Sebastian: de vajon a moszad kiment-e? perez bement-e? milyen az új kgb és a moszad viszonya? felhőtlen?

Bell & Sebastian 2014.02.10. 16:41:15

@tesz-vesz: Találgasson maga, honnan a fenéből tudnám? Az ügynökolimpia nálunk szokik lenni.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.02.10. 20:21:17

@Bell & Sebast: azt hittem minden tud.

Bell & Sebastian 2014.02.10. 20:36:46

@tesz-vesz: Azt kérdezte, hogy áll Putyin a zsidókkal, miközben zsidó bérencnek tartja. Erre van egyáltalán jó válasz?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.02.11. 02:18:17

@Bell & Sebasti miből derült ki, h én annak tartom?
csak kérdezem.

Bell & Sebastian 2014.02.11. 20:19:28

@tesz-vesz: Az egyik hozzászólásából. Azóta már meggondolta? Az tény, hogy enyhült a vasmarok szorítása az oligarchák farkincáján. De még mindig az államé az első éjszaka joga az erőforrások tulajdonlása terén és nem Putyin alatt szaladt el a lovacska velük.

Könnyen megeshetett, hogy alkut kötöttek és többre számítottak, erre föl a fintorgás.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.10.08. 21:09:19

@Bell & Sebastian: melyik hozzászólásomból?

ezt szeretném nagyon tudni: milyen az új kgb és a moszad viszonya? felhőtlen?

Bell & Sebastian 2014.10.08. 23:46:21

@tesz-vesz: Amikor mindkettő ugyanazt akarja (Izraelben összegyűjteni a zsidókat), felhőtlen.

picur3ka 2014.10.08. 23:48:21

@Bell & Sebastian:

Höhöhö.

Maga elmehetne szóvivőnek akár.
süti beállítások módosítása