Paks: ki jár jól az „elmúlt negyven év legjobb üzletével”?
2014. január 24. írta: Redakció

Paks: ki jár jól az „elmúlt negyven év legjobb üzletével”?

Ki kötött szerződést kivel? Az orosz és a magyar állam, vagy a Roszatom és a Paksi Atomerőmű? Mennyiért kapunk hitelt? Orosz gyarmat leszünk vagy nő a függetlenségünk? Mit fog szólni az EU? Lehetne atomerőmű helyett szélmalomparkot is építeni? Riportunkban a paksi bővítés legfontosabb kérdéseinek jártunk utána.

Miért most érdekli csak ez a téma az újságírókat, miért nem évekkel ezelőtt? Már rég kellene erről beszélni, de se társadalmi, se szakmai vita nem volt!” – ezzel fogadott Perger András, az Energiaklub munkatársa. Jogos, hiszen a paksi bővítésre már 2012 nyarán létrehoztak egy céget, az MVM Paks 2. Zrt-t, amely nyolcvan fős szakértői gárdával azóta a szerződések előkészítésén és az engedélyezéshez szükséges feltételek megteremtésén dolgozik. Ezt Mittler Istvántól, a Paks 2. szóvivőjétől tudtuk meg, aki azt is elárulta: az MVM Paks 2. Zrt. három előzetes, lényeges szerződéses feltételeket tartalmazó megállapodást már aláírt a Roszatommal. Ennek ellenére a bővítésről csak akkor szerzett tudomást a szélesebb nyilvánosság, amikor Orbán Viktor váratlanul bejelentette: Moszkvába utazik, ahol – máig részleteiben ismeretlen tartalmú – megállapodást írt alá a nemzeti fejlesztési miniszter és a Roszatom elnöke. Annyit mindenesetre tudni lehet, hogy a bővítésre 10 milliárd euró hitelt veszünk fel, amit harminc év alatt kell majd törleszteni. Olyan lényeges kérdések azonban, mint a kamatköltség vagy a hitelfelvétel hatása a jövőbeli villamos energia árára, egyelőre nem ismertek.

Hogy kell-e nekünk egyáltalán atom, és miért pont most, ráadásul ennyiért megéri-e, arról a kormányzat érdemi érveket és számokat egyelőre nem közölt: annyit mondtak, hogy a rezsicsökkentés miatt kell a saját erőmű (hitelből) és az energiabiztonság miatt is fontos (orosz hitelből).

Bakó Bea riportját híroldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr235779855

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Legyen más a politika? - Paks körüli érvek margójára 2014.01.24. 20:40:25

Lehetne mondjuk egy LMP nélküli változat. Nem mintha a párton múlna bármi. Akik ma ott mellébeszélnek, azok bizony más színekben is ezt tennék. És ha ők nem lennének, hát lenne más aki megtenné helyettük. Csakhogy akkor azok az emberek, az a mellébeszé...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Robinzon Kurzor 2014.01.24. 16:39:50

A villanyszámlán feltüntetett rezsicsökkentést nézve pár száz év alatt simán megtérülő beruházás (ha a kamatokat nem számolom), szóval nem értem az akadékoskodást.

toportyánzsóti 2014.01.24. 16:52:40

Kell ahhoz az éberkóma,hogy egy jobber nyalonc leírja:roszatom a jóatom.Régen röhögtem ekkorát szegény jobbereken,akik most néznek ki a fejükből ez most hogy van?Moszkva teret átnevező lement putyinpincsikutyába?!

Pelso.. 2014.01.24. 17:21:26

@Robinzon Kurzor: Valahová illeszd ebbe a büdzsébe mínuszos tételként, hogy a kivitelezésben részt vevő haveri alvállalkozások úgyis lenyúlják az áfát, na ki jár jól)

Robinzon Kurzor 2014.01.24. 17:44:23

@Pelso..:

Ugyan már, elvégre nem Kolumbia-alsón élünk!

vizipipa 2014.01.24. 18:34:06

"Kritizálni könnyű, azért csinálják olyan sokan."

Senki sem mutatott - reális, végigszámolt - alternatívát Paks 2-re. Akkor miről is van szó?

A kamat - tudtommal - egyébként 3,9 és 5% között lesz, jelenleg vita tárgya.

S=klogW 2014.01.24. 19:05:17

@Pelso..:

jó lesz má' a demagógiábó'

az áfát minden vállalkozás "lenyúlja", csak

1. nem mindegy, hogy külföldi vagy hazai tulajdonú cég teszi

2. nem mindegy hogy van-e mögötte elvégzett érdemi munka vagy csak cukor szállítása papíron

Helyes Írás 2014.01.24. 19:33:02

Egyre inkább kibontakozik, hogy a Mandiner atomenergia-ellenes és álláspontja érdekében hasonló csúsztatásokat követ el, mint amit a balliberális sajtótól megszoktunk. Egyre inkább látszik, hogy eligazító elemzésekért már nem érdemes ezt az oldalt felkeresni.

Az újságírásnak elemi etikai követelménye, hogy az adott témában az eltérő véleményeket a tőlünk telhető legnagyobb pontossággal mutassuk be. Csak ezután következhet az érvek mérlegelése és a következtetések levonása. Ez az írás töredék-gondolatokat szemezget innen-onnan s fölaggatja az újságíró előítéleteire. Se a projekt előkészítőinek, se a kételyeit megfogalmazó szakértőnek az átfogó véleményét nem ismerjük meg, csak az ellenzők és az újságíró összecsengő következtetéseit.

Bencsik nagy marha, de azért, mert ő ostoba érveléssel függetlenségről áradozik, még nem nő az új atomerőművel az orosz energiafüggőségünk.

Ha szélerőműveket építenénk minden sarokra, azokat meg tudnánk mi magunk finanszírozni? S ha nem, akkor olcsóbb lenne az áram? S mondjuk 30.000 szélerőműből hogy állna össze egy ország hálózata? S mi lenne egy-egy kánikulai időszakban, amikor hetekre megáll a levegő az állítólagos szélcsatornákban? S ha napkollektorokkal és egyéb környezetbarát cuccokkal szerelnénk fel az épületeinket, s szigetelnénk az összeset, vajon azt miből finanszíroznánk? Az olcsóbb lenne?

S miután leállnának az olajra, szénre telepített erőművek és Paks is, és vásárolnunk kellene az áramot, az nem jelentene függést?

Kedves barátaim, kedves Mandineresek. Nem kell szeretni az atomenergiát, nem kell alátolni a kormánynak, mert ennél valóban jóval több és alaposabb tájékoztatás és vitalehetőség járna nekünk. De ilyen fontos stratégiai kérdésekről érzelmeket és előítéleteket kerülő, alapos és felelős elemzéseket kellene és lehetne írni.

erreisarrais (törölt) 2014.01.24. 20:06:33

@Helyes Írás: alternatíva=energiaimport. legjobb lenne ezt az atom dolgot valami lepukkant keleti tagállamba kiszervezni. ahogy a németek is tették, közbenjárva az orosz érdekért pluszban. és ahogy a csehek is a mi orosz szerződésünk aláírásának másnapján (!) leállították a temelín-projektet.
na, nem mintha mvm-es bérkommentelőkkel lenne kedvem vitázni, csak mielőtt bárki az évszázad üzletének örülne, nem árt az áramárba épített finanszírozású paksi reklámkampányok érvrendszerén túl mást is végiggondolni.

Pelso.. 2014.01.24. 21:10:18

@Robinzon Kurzor: Nem hát, -felsőn.

@S=klogW: Szerintem mindegy. A cukor meg csak csepp a pohárban.

S=klogW 2014.01.25. 08:29:32

@Pelso..:

Akkor maga az adójogszabályok miatt reklamáljon, melyek lehetőséget adnak az ÁFA-visszaigénylésre kb. két évtizede.

Pelso.. 2014.01.25. 09:04:52

@S=klogW: Ez így van. Bár reklamálni felesleges, szegény jogalkotók oly túlterheltek már rég, egyébre persze gondolni sem merek.

S=klogW 2014.01.25. 09:30:08

@Pelso..:

Érdekes, ahogy maguk szélsőséges kapitalisták összeérnek az anarcho-szindikalistákkal.

Pelso.. 2014.01.25. 09:49:15

@S=klogW: Miféle összeérés? Egy anyagból vagyunk gyúrva!)
Félkomolyra fordítva: nem tudom megítélni, mennyire szükséges számunkra ez a beruházás függőség+ majdani energia piaci viszonyok szempontjából. Ugyanakkor ezt most, választások előtt, s ily módon, tendereztetés nélkül meglépni, no meg pl + Lázár nyilatkozata, hát sokasodnak az emberben a kérdőjelek. Az egész maszat pénzről szól, más reális motiváló erőt nem látok, légvárakat persze mindenhez lehet csatolni nálunk.

S=klogW 2014.01.25. 09:54:55

@Pelso..:

Nem baj, hogy nem tudja megítélni. Az érdekérvényesítés illetve a realpolitik nem a szélsőséges kapitalizmus ájult magasztalásáról szól.

Pelso.. 2014.01.25. 10:00:38

@S=klogW: Nem az én feladatom.
Feltételezem, nem mondok újat: a szélsőségesnek ítélt szárnyon 2+2 az négy ám, s holnapután szintén annyi lesz.

S=klogW 2014.01.25. 10:04:05

@Pelso..:

Jaj, maga kis álnaiv. Annyit azért maga is tud, hogy a közgazdaságtan, pláne a gazdaságfilozófia korántsem ilyen egzakt, hogy 2+2=4.
:)

Pelso.. 2014.01.25. 10:12:19

@S=klogW: Rendben, annyit hajlandó vagyok elismerni, hogy néhány fránya számológép, sőt excel is képes egymástól eltérően számolni. Főleg, ha adrenalintól fűtött emberek ujjai megcsúsznak a billentyűkön.

S=klogW 2014.01.25. 10:52:00

@Pelso..:

Ne tereljen. Semmi köze ide az adrenalinnak. Sokkal inkább a kapzsiságnak, az antiszociális és narcisztikus személyiségzavarnak és paranoid gondolkodásmódnak.

Pelso.. 2014.01.25. 12:04:40

@S=klogW: A felsoroltak simán eredményeznek adrenalin ömlést, ha ezek mellett elengedhetetlen alapként megvan a majd befolyó készpénz képe. Mire NEM képesek ilyen szituációban sokak?

Kandeláber 2014.01.25. 12:38:12

Nem is tudom, ha a baromi nagy szocdem Schröder a Gazpromnál megtalálta a számítását, akkor mi is a baj ezzel a szerződéssel?
Ja hogy nem a szoci-libik kötötték meg.
Mert ugye a prominens szocik olyan vehemensen harcoltak az ántivilágban a szovjet dominancia ellen, például Lendvai mama a cenzorkodásával bontotta a berlini falat.

zorki 2014.01.25. 14:49:50

Kandeláber:
Schröder, (mondjuk) nagy politikusa volt az SPD-nek, de nagy szocdemnek semmiképpen nem mondható. Sikerei inkább abban rejlettek, hogy a közép felé nyitott.

Most akkor arra kívánsz utalni, hogy nem sokára Orbán lesz a Roszatom felügyelőbizottságának elnöke?
süti beállítások módosítása