Idegenrendészeti eljárás – Ilyen ország pedig nincs CCCXCIII.
2014. január 17. írta: TuRuL_2k2

Idegenrendészeti eljárás – Ilyen ország pedig nincs CCCXCIII.

Kamenyec-Podolszk_zsidok_kivegzes_elott.png

Erősen indított az idei évvel felálló, a kormány által alapított VERITAS Történetkutató Intézet. Az intézet vezetésével megbízott Szakály Sándor ugyanis az MTI-nek adott interjúban néhány, a történelmi köztudatunkban valóban tévesen szereplő esemény között úgy beszélt az 1941-es kárpátaljai deportálásokról, mint idegenrendészeti eljárásról.

Szakály jobb esetben csak a magyar állam kétségtelen felelősségét maszatolja, rosszabb esetben egy cinikus jelzővel intézi el emberek ezreinek szenvedését vagy éppen halálát. Bár a mintegy 18 ezer deportált zsidó közül valóban akadtak nem magyar származású menekültek is (nem mintha az ő kitoloncolásuk olyan keresztényi cselekedet lett volna), nagy részük azonban magyar zsidó volt. Felmenőik korábban a Magyar Királyságban éltek, a trianoni békedöntéssel kerültek más államok fennhatósága alá (azaz ma jogosultak lennének az egyszerűsített honosítási eljárásra).

Az 1944-es német megszállás kétségkívül választóvonal a magyarországi zsidó közösségek életében, hiszen addig a magyar állam nem telepítette ki őket, miközben a térség többi országában már javában zajlottak a deportálások. Nem véletlen, hogy – zsidótörvények ide vagy oda – Magyarország a német befolyási övezetben a menekülő zsidóság migrációs célországa volt, 10-20 ezren is menedéket kerestek az országban. Az 1941-ben Kárpátalján, majd Kamenyec-Podolszkban történtek szomorú kivételt képeztek ez alól, nem véletlenül nevezte egy visszaemlékező magyar kisholokausztnak az akkori eseményeket. Ezt letudni annyival, hogy idegenrendészeti eljárás volt: aljas hazugság.

Szakály szavai újra rávilágítanak arra a sajnálatos állapotra, hogy sokakban nem tudatosul, mennyire fontos szerepe volt a magyar zsidóságnak az ország, a magyar vidék polgárosodásában az előző századforduló környéki aranykorban. Sőt: az 1910-es népszámlálás szerint a Magyar Királyság területén élők 54 százaléka vallotta magát magyar nemzetiségűnek – a magyar identitású zsidóság nélkül magyar többségről sem beszélhettünk volna a történelmi Magyarországon. Amikor a Trianonban a szomszédos államok fennhatósága alá került magyar közösségek népességfogyatkozásán kesergünk, nem szabad elfelejteni azoknak a magyar zsidóknak a hiányát, akik az elcsatolt területeken éltek. Egy részüket a nácik meg a környező államok hatóságai, másik részüket a magyar állam szállította a halálba.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr195763846

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mazsihisz – kormány 2:1 (Holokauszt 2014 emlékév-bojkott) 2014.02.09. 15:18:40

Döntött a Mazsihisz: bojkottálja a Holokauszt 2014 emlékévet – egyelőre. Hogy milyen súlyos következményekkel jár a zsidó hitközségek szinte egyhangúan meghozott döntése, arról ergé már írt a napokban, most csak a három vitatott ügyről, a felek ...

Trackback: Szakály Sándor és Kamenyec-Podolszkij gumicsontja 2014.01.23. 15:02:26

"Erősen indított az idei évvel felálló, a kormány által alapított VERITAS Történetkutató Intézet. Az intézet vezetésével megbízott Szakály Sándor ugyanis az MTI-nek adott interjúban néhány, a történelmi köztudatunkban valóban tévesen szereplő esemény k...

Trackback: martonyi és a Nemzet tragédiája 2014.01.17. 14:27:43

  Martonyi: A holokauszt a legnagyobb nemzeti trauma A holokauszt a legnagyobb nemzeti trauma számunkra, jelentette ki Martonyi János külügyminiszter a Zsidó élet és antiszemitizmus a mai Európában című, a Tom Lantos Intézet által szervezett nem...

Trackback: martonyi és a Nemzet tragédiája 2014.01.17. 14:26:17

  Martonyi: A holokauszt a legnagyobb nemzeti trauma A holokauszt a legnagyobb nemzeti trauma számunkra, jelentette ki Martonyi János külügyminiszter a Zsidó élet és antiszemitizmus a mai Európában című, a Tom Lantos Intézet által szervezett nem...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alfőmérnök 2014.01.22. 22:04:37

@biboldó: Olyan van, hogy kóser aszútörköly?

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2014.01.22. 22:07:29

@Alfőmérnök: Egy szelíd változata.
Ennél nagyságrendekkel nagyobb meccsek zajlottak olyanok között is, kiket ma azonosnak tart a közvélemény.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2014.01.22. 22:11:29

@Alfőmérnök: A szőlő, az asszú kóser, a törköly is, tehát elvileg lehetséges. A többi csak szándék és hozzáállás kérdése.

Alfőmérnök 2014.01.22. 22:30:26

@biboldó: Láttam már kóser aszút valahol, először azt hittem vicc. Mitől lesz az aszú kóser?

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2014.01.22. 22:48:31

@Alfőmérnök: A kóserságnak semmi köze ízekhez, egészséges, akár bio táplálkozáshoz. Lényege, hogy nem tiszta ételek fogyasztásából származó szellemi és fizikai energiák megkötnek a létszint alacsonyabb formáiban, nem engednek spirituálisan emelkedni. Vannak eleve tisztátlan étkek, miként pl a disznó. A kóser asszú azt jelenti, hogy a gyártás folyamatában ellenőrizve volt, hogy nem érintkezett tisztátlan dolgokkal, mik megköthették volna. Oké, nem akarok mélyfilozófiába lemenni. Egyéb ősi filozófiákban is fellelhető tézis: "azzá válsz, amit megeszel"

vantaan 2014.01.23. 02:45:25

@Alfőmérnök: Az olyan mint a kitalált? fölfedezett? hungarikum!

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.01.23. 07:58:20

@biboldó:

"A magam részéről elgondolkodtatóbbnak tartom, hogy gyakorlatilag senki nem reagált a "továbblépési lehetőséges" felvetésemre." --- írod.

Azért nem reagált, mert arra, hogy

"biboldó · menekulttabor.blog.hu 2014.01.20. 22:06:32
@Bolgyirev: Nem jó.
A holokauszt, Kamenyec geciség volt, a numerus clausus meg egyértelműen a zsidók kirekesztése céljából született.
Más kérdés, hogy volt a geci. A megszállók, a "magyar", a nép, a közigazgatás? És a mai generációk érzékenysége, azonosság vállalása, szerecsenymosdatása, feldolgozási képessége. A tét nagyjából hasonló az itteni baszakodásokhoz. Vagy örökösen ismétlődik a szarrágás, netán van-e lehetőség a túllépésre. Ami nem jelentene feltétlen fejlődést, de legalább nem a már szokásos sémák szerinti..."

nem lehetne másként reagálni, minthogy: ez nem továbblépés, csak a te zavaros agyad önkényes(kedő) produktuma.

Az nem továbblépés, hogy te majd megmondod, hogy érzésed szerint(!) mi micsoda és aki érzésed szerint (szakemberként) ezt nem (úgy) támasztja alá, ahogyan (érzésed szerint) azt kellene vagy nem úgy interpretálja, ahogy (érzésed szerint) interpretálandó, az nem hiteles szakember. S ha megváltoznak az érzéseid, akkor majd az lesz a hiteles szakember, aki először beletrafál, hogy éppen hol tartasz?:-]

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.01.23. 09:33:00

@bbjnick: Mit szakemberezik meg szakértőzik maga ennyit? Az csak egy ócska bolsi trükk.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.01.23. 10:06:35

@bbjnick: Másrészt, gondolom, legalább ugyanekkora lendülettel védelmezi a Szakályétól eltérő álláspontokat is, ha azokat "szakértők" alakították ki.

Hiszen maga bevallottan nem tudja az álláspontokat megítélni, csak azt ítéli meg, hogy a tulajdonosának rendben vannak-e a papírjai.

Ha mégse védelmezi azokat is, akkor viszont valamilyen eddig nem közölt szempont alapján szelektál.
Szelektál maga, vagy nekiáll megvédeni a szakértő Ungváry, a szakértő Romsics, a szakértő Gerő, a szakértő Karsai véleményeit is az itt bemutatott "én egy kis oktondi laikus vagyok, ezért mindent elhiszek a tekintetes doktor úrnak"-érveléssel?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.23. 10:43:49

@egyetmondok:
nagyon jól tudom hogy mit írtál!
nem kell minden kommentet ezzel kezdeni!

nem érdekel hogy egyetértesz turullal! igen, ovlastam a posztot.
ha idézel, jelöld forrással!

itt egy másik forrás, hogy úgymondjam a legmodernebb forrás:

"A hatályos magyar törvényeket lábbal tipró akció során több ezer olyan személyt deportáltak, akinek megvolt a magyar állampolgársága, vagy legalábbis valószínűsíteni tudta azt."

www.betekinto.hu/2012_2_gellert_gellert

erre próbáljál meg reagálni, ne azt mondd, amit én is tudok.

nem magyarokról beszélünk, esetleg csak magyar állampolgárokról, azért hadd döntse már el a szerencsétlen zsidó, hogy mi akar lenne, az itt élő németek és szlovákok se magyarok, csak magyar állampolgárok.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.01.23. 10:50:45

@tesz-vesz:
1. Ha a magyar állampolgárság és a magyarság ilyen sajátos viszonyban vannak egymással, akkor a határon túli magyarok magyarságához minek kellett állampolgárságot adni?

2. Nem lehet nem észlelni a dolog praktikusságát mindazonáltal, hiszen így a svábok kitelepítése vagy a szlovák lakosságcsere is bagatellizálható. Kit érdekelnek, nem magyarok.

3. Viszont kívülről nézve cigánykodásnak tűnik, mert valahogy mindig egy stikli után derítjük ki, hogy miért is nem mi tehetünk róla, de ha tehetünk is se nagy gond, mert hirtelenjében a magyarság definícióját is úgy gyurmázzuk, hogy a sértett fél pont ne essen bele. Akkor pedig, ugye, más törzsből valót ért a baj, mit számít. De persze mi befogadók is vagyunk, ha arról van szó (ez minden jel szerint annyit jelent, hogy nem mészároljuk le és esszük meg, aki ide talál jönni).

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2014.01.23. 10:55:13

@Alfőmérnök:
ebből látszik, hogy a nemkóser aszút disznózsírral hamisítják.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.23. 10:55:54

@vantaan: "maga a tett megbocsájthatatlan"

TEHÁT akkor UGYANOLYAN mintha a magyarok magyar területen mészárolták volna le őket?
mintha korábban azt mondtad volna, hogy ebben igazam van, tehát akkor te bagatellizálod az ügyet, nem?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.23. 11:03:39

@Counter:
1 ugyanazért, amiért az itt élő szlovákok is kaphatnak kettős állampolgárságot szlovákiától

2 a svábok kitelepítésekor nem mészárolták le őket a fogadóországban, ahogy a szlovákokat sem.

3 eddig se esett bele a a 20. század eleji zsidóság a magyarság definicíójába alapból, ezután se fog. nem hirtelen kapkodunk ebben a kérdésben, ezért is nevetséges mészáros antónia ferdítése, hogy kárpátaljai magyarokat is megöltek, és próbálja a magyarokra ráhúzni a vizes lepedőt.
az identitása lehet egy zsidónak magyar, de nem törvényszerű és ne húzzuk rá olyanokra, akik ezt nem kívánják, magyarán ne általánosítsunk se pro, se kontra.

lásd a martonyis posztomat a zsidókérdésről.

elmondom mégegyszer, HÁTHA REAGÁLSZ RÁ!

más törzsből valóakat öltek meg a HIDEK NAPOKKOR. zsidókat, szerbeket. HORTHY BÍRÓSÁGA HALÁLRA ÍTÉLTE a négy felelős magyar tisztet. ezt érted? reagálsz is rá?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.01.23. 11:30:53

@tesz-vesz: 1. Többször elhangzott, hogy a magyarságukat csakis az állampolgárság megadásával lehet elismerni.
Tehát ez szerinted hazugság volt?

2. Akkor tehát pláne fölösleges az emléknap, hiszen nem csak hogy nem voltak magyarok, nem csak hogy nem mi követtük el, de tulajdonképpen sérelem se történt?

3. A végrehajtással mi lett? A papír sok mindent elbír. A tetteket kell nézni, nem a szavakat.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.23. 13:43:09

@Counter: 1 miért lenne az? miért szerintem?
nem, szerintem a területet kell visszafoglalni, vissazszerezni ahol élnek, a magyarok magyar földön élnek, oks? előtte lehet autonómia

2 nem én állítom az emléknapot, én utálom az ilyeneket. de attól még az se jópofa dolog.

sérelem történt kamenyecnél is, csak vessük össze a kitelepítést a kiirtással

3 a bírói végzés, ítélet, határozat egy tett. ugye nem gondolod hogy együttműködtek a nácikkal, úgy hogy sok magyar vezetőt koncentrációs táborba hurcoltak a német megszállás után, és meg akarták őket ölni?

megjegyzés: a te képességeiddel nem kéne következtetned. lásd numerus és nőkvóta.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.01.23. 15:02:20

@tesz-vesz: 1. Szerinted hazugság-e azt állítani, hogy a határon túli magyarok magyarságát csakis az állampolgárság megadása erősítheti meg, ismerheti el?

2. Az emléknap Magyarországon van, a magyarokkal tartatják meg.
A szovjet emlékmű is Magyarországon van. Azt se te állítottad. Ha a sváb kitelepítések emléknapja nem zavar, mert nem te találtad ki, akkor a szovjet emlékmű miért zavar?

3. Ami papírra írott malaszt marad, az nem tett.

Nem tudom, hogy jön a nőkvóta a következtetési képességekhez. Sem a n.c.-t nem tartom jogosnak, sem a női kvótát. Te ellenben egymással nem egyeztethető érvekkel támogatod az egyiket és ellenzed a másikat. Szerintem ez alapján akinek nem kéne következtetésekkel próbálkoznia, az nem én vagyok kettőnk közül.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.23. 15:17:11

@Counter: 1 a kettős állampolgárság megadása? mert akkor igen. ugyanis akkor nem jött a terület, és zsákutcára futsz. mert azt már megbeszéltük mással:
nem magyarokról beszélünk, esetleg csak magyar állampolgárokról, azért hadd döntse már el a szerencsétlen zsidó, hogy mi akar lenne, az itt élő németek és szlovákok se magyarok, csak magyar állampolgárok.

2 velem aztán nem tartatják meg. senkit nem érdekel.
a szovjet emlékmű egy megszálló hatalom emlékműve, de ez most hogy jön ide? minden szuverén, független embert zavar.

3. malaszt? ugye nem gondolod hogy együttműködtek a nácikkal, úgy hogy sok magyar vezetőt koncentrációs táborba hurcoltak a német megszállás után, és meg akarták őket ölni?

nőkvótához vissza a nőkvótás poszthoz.
még véletlenül se gondold azt, hogyha valaki ellenzi sztálin szobrát, akkor nem minden szobrot ellenez.. tehát szeretheti attól még Horthy szobrát, pedig egymásnak ellentmondanak, ugye...

egyetmondok 2014.01.23. 15:19:44

@tesz-vesz:
" "A hatályos magyar törvényeket lábbal tipró akció során több ezer olyan személyt deportáltak, akinek megvolt a magyar állampolgársága, vagy legalábbis valószínűsíteni tudta azt." ---

ez elképesztő, szó szerint. S erre mondja Szakály, hogy idegenrendészeti akció volt ? Miféle idegenekről lehetne itt szó ?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.23. 16:06:56

@egyetmondok: több ezer. a 15-20 ezerből.
nem érzed ezt propagandának?

nem érzed, hogyha csak 10-20 %-nak volt rendben a papírja, akkor inkább idegenrendészet, mint nemzetiségi alapú?
hisz csak 10-20 százalék nemzetiségi alapú.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.01.23. 16:44:53

@Counter:

Nem a szakértő Ungváryt, a szakértő Romsicsot, a szakértő Gerőt vagy a szakértő Karsait támadták meg nemtelen módon, hanem a szakértő Szakályt. Amikor például a szakértő Romsicsot próbálta alja módon kikezdeni a szakértő Gerő, akkor a szakértő Romsicsot védtem.

p.s.: Azt azért némi megelégedéssel konstatálom, hogy Krauszt már maga sem tekinti szakértőnek:-)

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.23. 16:55:20

@bbjnick: karsai is egy idióta nemcsak krausz

egyetmondok 2014.01.23. 17:05:31

@tesz-vesz:
10-20% -a kitoloncoltaknak magyar volt ?
Komolyan ? Ez alig hihető el. Hogyan süllyedhetett idáig a Királyság igazgatásának erkölcse ? És még sehol a náci megszállás...

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.01.23. 17:11:39

@bbjnick: Maga nemtelenségből doktorált, hogy a nemtelen módot önállóan meg tudja ítélni?

Egyébként a szakértő Szakályról ölég lesajnáló megjegyzések érkeztek be az index.hu cikkéhez. Szakértő forrásoktól, teszem hozzá, nem szakértetlen újságíróktól. Az intézete iránti szakértői érdeklődés csappan. Ezek szerint annyira nem jó szakértő, hiába van lepapírozva erről az oldalról. Biztos, hogy olyan jó és hasznos sehall-selát Dömötört játszania?

Krausz remek összeállítást készített nemrégiben a Vörös Hadsereg/KGB/Szovjetunió egyéb szervei iratanyagából, csak rossz címet adott neki. :-P

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.23. 17:12:27

@egyetmondok: hát pl már idéztem, hogyan sülyedhetett idáig.

de ezt is elolvashatod:
kkbk.blog.hu/2014/01/23/szakaly_sandor_es_kamenyec-podolszkij_gumicsontja

a deportálást a német vezérkar követelte: „…jobban mondva ők kérték a Magyarországon lakó összes zsidók deportálását, de tárgyalások után megállapodás jött létre, hogy csak a lengyel zsidók telepítendők ki.

Keresztes belügyminiszter kifejezett ígéretet nyert arra, hogy a deportáltaknak bántódása nem lesz. Megkapják az üresen maradt ukrán házakat, mezőgazdasági felszereléseket és ott nyugodtan dolgozhatnak

a németek azt a követelést állították fel, hogy adjuk ki nekik az összes külhonos zsidókat, mert ha nem, akkor a Magyarországon tartózkodó összes, tehát magyar állampolgárságú zsidókat is kikövetelik. Állítólag hosszabb tárgyalás után került csak a lengyel és orosz zsidók átadására megállapodás.

floborm 2014.01.23. 17:32:55

@vantaan: nem értem. az, hogy onnan elvitték őket, per definitionem idegenrendészeti eljárás és nem deportálás. az, ott, az az egy mozzanat.

bármilyen fura, egy történésznek még a legkomolyabb borzalmakat is meg kell tudnia lépésről-lépésre ítélni.

ha nem tennék, a végén még oda jutnánk h a II. világháborúért minden német és magyar együtt felel és azóta is mind náci, és ezen egyes szervezetek meg vígan élősködnének...oh wait!

egyetmondok 2014.01.23. 17:52:21

@tesz-vesz:
Ja, minél többet olvas erről az ember, az egész történet annál inkább szörnyű. Igaza lehet annak, akire a poszt szerzője hivatkozik: magyar kisholokauszt.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.23. 18:24:01

@egyetmondok: miért? ők nem öltek senkit. a Hideg napoknál öltek és ott a bíróság még 43-ban halálra ítélte a 4 felelős tisztet. ott szerbeket és zsidókat öltek, 700 zsidót 3500 szerbet és mást.
azt nem kisholokauszt? csak az amikor kitoloncolják a hontalan zsidókat?

Alfőmérnök 2014.01.23. 19:15:16

@biboldó: Azt sejtettem, hogy nem bio, hanem valami szakrális dolog, de azt hittem, csak tradicionális zsidó kaja/pia lehet kóser.
De ezek szerint nem, szinte bármi lehet, lehet az aszú is, vagy mondjuk a pogácsa (kivéve a töpörtyűst, mert az be van szennyezve sertéssel).

vantaan 2014.01.23. 19:45:58

@floatleft: Érvelésed olyan mint az öreg paraszté akitől megkérdezték aztán veri-e az asszonyt öreg?
-Nem Én az Isten látja lelkem. ...... csupán csak fölhívom a padlásra aztán lelököm oszt üsse meg magát ahogy akarja.
Ez vicc akart lenni ,

....... de a Szakály féle idegenrendészetinek nevezett dologba 26600-an minimum belehaltak!!! S a 26600 halála ugye nem vicc és ezért nem volt idegenrendészeti eljárás!!!
Talán megérted már. .....ha nem akkor valami nagyon nagy baj van az erkölcsi hozzáállásoddal!

egyetmondok 2014.01.23. 21:03:44

@tesz-vesz:
Én nem történelmet, vagy nyelvészetet, nyelvtörténetet,stb. tanultam az egyetemen, és a délvidéki ügyről nem sokat olvastam. Tudok róla, de nem eleget. Majd igyekszem pótolni.

A poszt tárgyáról biztosan többet tudok, mint erről, s szerintem mint sokan mások, én is Szakály felháborító dumája miatt igyekszem még többet megtudni.

Ameddig eljutottam, az nekem untig elég ahhoz, hogy a magyar állami hatóságok eljárását a leggyalázatosabb magyar állami eljárások közé soroljam.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2014.01.23. 22:07:01

Lehet cikizni a forrást, de hiteles szemtanúk leírásai is megtalálhatóak.
hvg.hu/tudomany/20110901_kamenyec_podolszkij_meszarlas_1941

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2014.01.23. 22:10:47

@bbjnick: A nickem mélypszichológiai analizálása mindamellett, hogy hátralépés, felesleges okostojáskodó faszság.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2014.01.23. 22:13:36

@Alfőmérnök: Mint minden ami valami zsidóssal kapcsolatos, a köztudatban ez is túl van misztifikálva.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2014.01.23. 22:19:26

@tesz-vesz: Waze, az okoskodásaid annyira egysíkúak, hogy már nem szórakoztat a basztatásod sem. Csak kérdem, mi a túróért nem vagy képes egy témát önmagában értékelni? Kamenyec az kamenyec, a sváb kitelepítés, hideg napok...más és más dolgok.
Költői kérdés volt, ne görcsölj a válasszal.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.24. 00:36:43

@biboldó: már megint itt vagy? takarodj már el innen, próbálunk értelmesen beszélni - nélküled

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.24. 00:40:23

@egyetmondok: neked nem kell utánaolvasnod semmit se, csak arra reagálj amit ide neked írok.

utánanézhetsz amúgy, de ugyanezt írom, csak röviden

hu.wikipedia.org/wiki/%C3%9Ajvid%C3%A9ki_v%C3%A9rengz%C3%A9s_%281942%29

elég? akkor hadd kérdezzem már meg, hogyha nem német követelésre tették a deportálást, akkor milyen barakokkba sikerült őket elhelyezni? mert vártak rájuk barakkok, azok mik voltak?

floborm 2014.01.24. 22:02:51

@vantaan: "....... de a Szakály féle idegenrendészetinek nevezett dologba 26600-an minimum belehaltak!!! S a 26600 halála ugye nem vicc és ezért nem volt idegenrendészeti eljárás!!! Talán megérted már. .....ha nem akkor valami nagyon nagy baj van az erkölcsi hozzáállásoddal!"

Mindenkit megráz ez a sok halál. Az ennél sokkal kevesebb is, az a bestialitás, ahogyan velük végeztek.

De ettől egy történész ne moralizáljon, hanem nézze át a tényeket: mivel '41-ben a külföldieket ellenőrző hatóság tuszkolta át (az akkor amúgy még magyar polgári közigazgatás alatt álló) területre ezeket az embereket (nota bene: úgy tünik h 2000 embert jogalap nélkül, mert bizonyítani tudták magyar állampolgárságukat - de persze ilyen messziről nehéz eldönteni), ez, mint első mozzanat, idegenrendészeti eljárás.

a szóhasználat onnan eredhet, hogy ezt népbírósági tanuvallomásban is olvastam, te is megteheted ha elolvasod Gellérék 2012-es erről szóló összefoglalóját.

és mindez nem szívtelenség nem nem szívtelenség kérdése: szívszorító ami történt, tragikus. de megérteni, okulni és tisztán látni csak úgy lehet, ha nem hagyunk helyet az értelmetlen hisztinek.

floborm 2014.01.24. 22:09:01

@biboldó: idézet a forrásodról, ami persze HVG, de most fogadjuk el.

"Német nyomásról ráadásul ekkortájt nemigen lehetett szó – Keresztes-Fischer Ferenc belügyminiszter éppenséggel német követelésre állította le a deportálási akciót, amely eredetileg 100 ezer embert érintett volna."

Ez annyiban sántít, hogy

- több visszaemlékezés másképpen tud erről, ezek szerint Keresztes-Fischer állította le. Note bene: koncentrációs táborba vitték a németek

- a magyar hatóságok akkor újratelepítési (elég gusztustalan módszer, sajnos bevett volt a XX. században) szándékkal tuszkolták ki az embereket oda, tudtommal a munkaeszközeiket is magukkal kellett vinniük. Barakkok várták őket - és pont ez lett a gond, h nem volt annyi hely, ezért kérték a leállítást. Aztán jöttek az SS és ukrán állatok és elszabadult a pokol.

- a HVG meg bekaphatja, mi az h "német nyomás"? Az pisziül úgy van, hogy "náci", mert nem szabad ám a németeket csak úgy bántani ám! emlékmű ugye, emlékmű:)

Szó nincs arról h a kormány ártatlan, de lássuk azért pontosan a tényeket.

egyetmondok 2014.01.24. 22:13:08

@tesz-vesz:
Barakkok ? Milyen barakkok ? A barakkok esete, földrajzi elhelyezkedésük, komforfokozatuk nyilván fontos, lehet ez fontos például azoknak,akik a barakkok szakavatott értői, én azonban az egyetemen egyáltalán nem hallgattam barakkokról, nekem a barakkok akkori, különös eseténél sokkal-sokkal fontosabb, hogy a Magyar Királyság állami igazgatása egyáltalán miért teljesítette a nácik kérését.
Mi volt ennek a gyalázatos,aljas cselekedetnek az oka ?

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2014.01.24. 22:31:03

@floatleft: Nem állítottam, hogy kőbe vésett igazságot tartalmaz a link. Dokumentumokat nem hoz, viszont a még elfogultsággal sem vádolható szemtanúk benyomásai elgondolkoztatóak.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2014.01.24. 22:33:54

@tesz-vesz: Pöcsike, a házmesteri ambícióid a buzi blogodon is szánalmasak, itt csupán nevetséges.

sujkos 2014.01.24. 23:07:07

@biboldó: De nem cáfolják Szakályt.
A tőled megszokott módon terelsz.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2014.01.24. 23:11:45

@sujkos: Cáfolják. Igazolják, hogy geciség volt, nem pediglen sima idegenrendészeti eljárás.

floborm 2014.01.25. 00:49:09

@biboldó: azok a beszámolók borzasztóak, olvastam őket amúgy más forrásból is, hasonlóakat is. láttam fotókat is, egyszerűen nem értem, hogy emberek hogyan juthattak idáig h még pózolnak is a háttérben (ahogyan azt nem értettem Szrebrenyica esetében és sok más helyen sem).

mindez azonban nem érinti az indító kérdést, hogy az eljárás első mozzanata idegenrendészeti eljárásnak minősíthető-e vagy sem. történészek szerint igen. aki nem ért egyet, ezzel vitába szállhat.

ez szerintem érvényes történelmi kérdés. az viszont felháborító, amikor egyes politikusok és segédcsapataik az ott legyilkolt emberek holttestén akarnak felkapaszkodni a hatalomba.

floborm 2014.01.25. 00:50:11

@biboldó: na várj, senki nem az egészről állítja, hogy "idegenrendészeti eljárás". aki ezt teszi, az hazudik. aki azt állítja, hogy _valaki_ ezt állítja miközben nem, az is hazudik. ha érted ugye...

floborm 2014.01.25. 00:53:44

@biboldó: "Alapot adva ezzel túlélők, szemtanúk hitelességének kétségbe vonására, kik egyértelműen állítják, hogy a "hontalanok" - egy szintén történészi szaremberségből adódóan számarányait tekintve pontosan nem meghatározható része - a visszafoglalt területek tősgyökeres lakója volt, kiknek a magyar hatóság nem adott állampolgárságot."

erről lehet olvasni a 2012-es Gellér összefoglalóban, illetve több, forrásmegjelöléseket tartalmazó doksiban a neten (ma olvastam őket, pardon h én viszont nem forrásmegjelölök), ott 2000 fő volt a tippelt szám.

és ez a része valóban felháborító. persze mai szemmel a többiek kitelepítése is, ma akár menekülteknek is hívhatnánk őket, de azt azért nem árt elfelejteni h ez sajnos az XX. század megszokott gyakorlata volt és magyar polgári(!) közigazgatási területre tették át őket.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.25. 01:38:43

@egyetmondok: figyelj ide, neked hányszor kell ugyanazt bemásolni?

kkbk.blog.hu/2014/01/23/szakaly_sandor_es_kamenyec-podolszkij_gumicsontja#more5773440

itt megnézheted, gellért ádám beszél barakkokról, ahol bizonyos zsidókat elszállásoltak a németek.
lehetnek ezek katonai barakkok is, régebbi magyar hadseregi marakkok is, nade nagyon úgy néz ki , hogy a németek készültek a fogadásukra, mivel elintézték a helyüket.

a németek azt a követelést állították fel, hogy adjuk ki nekik az összes külhonos zsidókat, mert ha nem, akkor a Magyarországon tartózkodó összes, tehát magyar állampolgárságú zsidókat is kikövetelik. Állítólag hosszabb tárgyalás után került csak a lengyel és orosz zsidók átadására megállapodás.

ha nem teszünk eleget a német kérésnek, akármikor megszállhatnak minket.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.01.25. 11:00:17

Szakály álláspontját Gellért Ádám cáfolja (aki jogász, de itt mint holokausztkutató lép fel!):

www.atv.hu/videok/video-20140122-gellert-adam

Úgy látszik a holokauszttörténelem egy a történelemtől független történelem, a holokausztkutató egy a történészek fölött álló, azok fogalomhasználatának fölülbírálatára, meghatározására hivatott szupertörténész. Érdemes végighallgatni Gellért érvelését: Szakály bűne az, hogy ideológiailag nem elég képzett! Besz*r-beh*gy!

egyetmondok 2014.01.25. 12:22:26

@tesz-vesz:
Kevés tévét nézek, de most délelőtt megnéztem a neten a Gellérttel készült interjút erről az ügyről.
Nos, szomorú módon egyre világosabb számomra ebben az ügyben, hogy a Magyar Királyság akkori államigazgatása felelős vezetői a náci állam szintjére süllyedtek.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.25. 12:33:27

@egyetmondok: így van, ezért készítették, hogy szívben hasítsák a gyenge fejet.

gellért mennyire egyoldalú? Keresztes kapcsán? aki koncentrációs táborba került? mennyire egyoldalú Kozma kapcsán, aki megbánta a tetteit? mennyire egyoldalú, hogy nem tér ki a kényszervallomásra? a német követelés? amiről esetleg csak irat nem maradt fenn? ugyanis barakkok várták a zsidókat kamenyecben. nem tér ki a bolsevik történelemhamisításra.
viszont jó, hogy elmondja, hogy ellenérvű történészekkel nem találkozik...

rémisztően magabiztos ez a gyerek, ahhoz képest, hogy a mult-kor is simán ellentmond neki, ami pedig nem a horthyzmusáról híres

@bbjnick: így van, a holokausztkutató a történészék krémje, egy elit történész, olyan mint a Wehrmachtban az SS.

most gellért ádám nemzetközi jogász, vagy történész? vagy mindkettő?
tényleg úgy mondja hogy ideológiailag? én erre nem emlékszem, csak arra hogy úgy mondja, hogy nem járatos ebben a témában

egyetmondok 2014.01.25. 13:07:27

@tesz-vesz:
Figyeltem Gellért munkáját a Biszku-féle ügyben, komoly embernek tartom, nincsen kétségem, hogy igazat mond,amikor azt állítja, hogy évek óta kutatja ezt az ügyet.
Szerintem ha valaki, akkor ő bizonnyal a lehető legtöbb információ birtokában van, ha jól emlékszem,azt mondja a beszélgetésben, hogy német levéltári iratokat is látott.
Amit elmond,abból az derül ki, hogy az akkori magyar hatóságok ebben az ügyben döntéseket hozó felelős vezetői az akkor hatályos magyar eljárási normáknak is ellentmondva működtek. Elképesztő, felháborító.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.25. 14:00:44

@egyetmondok: én is figyeltem, az volt az etetés szerintem.
utána meg efrain züröffal wízentálossal ölelkezik a fényképeken a Képíró-pernél.

ő történész? nem érdekes hogy egy nemzetközi jogász ezzel foglalkozik?
tud különbséget tenni egy bolsevik történetírás és a valóság között? meg van a kor ismerete neki egyáltalán?

szerinted a nürnbergi perben nem próbálták meg védeni a tanúvallomásokkal magukat a nácik? az életükkel játszottak, persze hogy mindent megpróbáltak az életükért.
ezt csak ő mondja (a tévében, írásban mást is mond ő maga), megnéznéd itt az ellentmondó nyilatkozatokat?
kkbk.blog.hu/2014/01/23/szakaly_sandor_es_kamenyec-podolszkij_gumicsontja

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.01.25. 14:48:55

@tesz-vesz:

"ő történész? nem érdekes hogy egy nemzetközi jogász ezzel foglalkozik? tud különbséget tenni egy bolsevik történetírás és a valóság között? meg van a kor ismerete neki egyáltalán?" --- kérdezed.

Természetesen. A holohitűek különös vágású emberek. Nem közönséges anyagból vannak gyúrva.

egyetmondok 2014.01.25. 16:45:37

@tesz-vesz:
Igyekeztem követni a Képíró elleni eljárást, szerintem az ügyészek vádemelése megalapozott volt.
Az,hogy jogász végzettségű szakemberek látnak neki ilyen ügyek dokumentumainak, véleményem szerint nagyszerű, hiszen gyalázatos, bűnös állami igazgatási eljárások vizsgálatakor lényeges a jogi tudás. Egészen más jogász szemmel vizsgálni pl. normaszövegeket, és azokat összevetni más normaszövegekkel. Ilyenhez adott esetben egy történész nem is érthet, világos módon.

Az különösen üdvözlendő, hogy akadnak fiatal szakemberek, akik egy kézen kezelik a náci és a kommunista bűnöket, szerintem ennek örülni kell, s Gellért nekem ilyen szakembernek tűnik.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.25. 18:47:23

@egyetmondok: nekem nem. mert a komcsi ügyről már leállt, de és nagyon kétlem, h visszatérne rá.

az hogy jogászok kutatják a történelmet egy csöppet aggályos nekem, mert nem jogi ítélkezésre van szükség. inkább egy Ormos, vagy egy romsics kutakodjon és írjon, akik történészek, mint egy jogász.

lásd a fenti részem, úgy látszik te ignorálod a lényegi mondataimat.

de mutatok akkor még ami gellért hülyeségeit mutatja be, ezt is ignorálhatod:

Polgár György, a Magyar Izraeliták Pártfogó Irodájának vezetője a következőket írta a népbíróságnak:

„Mihelyt erről a rendeletről és az első őrizetbe vételekről tudomást szereztünk, a KEOKH akkori főnökéhez Siménfalvy Sándorhoz mentem felvilágosításért és panaszra. Tőle azt az értesítést kaptam, hogy az összminisztérium utasítására bocsátották ki, egyébként közelebbi felvilágosításokat Pásztóy Ámontól kaphatok. Utóbbi azt közölte velem, hogy a rendelet minisztertanácsi határozat alapján és katonai intervenció folytán hozták, mert a hadsereg és főképp a németek nem akarták, hogy mialatt Oroszországban a háború folyik, az ún. mögöttes területen lengyel és orosz zsidók éljenek.”94

Polgár ezen kijelentését Pásztóy először cáfolta: elsőfokú bírósági tárgyalásán azt vallotta, hogy nem volt tudomása arról, hogy a rendelet megalkotása német nyomásra történt volna.95 Egy évvel később azonban már ő sem zárta ki, hogy „a rendelet német nyomásra készült, mivel azt Werth Henrik indítványozta”.

---
a saját írásából olvasom gellértnek
ezért kezdték el őket deportálni, egy korabeli vallomás szerint.
gellért a saját írásában lévő dolgokat sem veszi figyelembe, ÖNKÉNT szelektál a tanúvallomások között, pl mi alapján nem veszi figyelembe ezeket:

"Mindezt megerősítette Farkas János, aki 1941-ben a KEOKH és a belügyminisztérium állampolgársági osztálya között volt összekötő tiszt. Ő határozottan azt állította egy másik perben, hogy a deportálást a német vezérkar követelte: „…jobban mondva ők kérték a Magyarországon lakó összes zsidók deportálását, de tárgyalások után megállapodás jött létre, hogy csak a lengyel zsidók telepítendők ki.”98 Feldmann Ernő ügyvéd, ha kissé az általánosság szintjén is mozogva, de szintén hasonlóképp nyilatkozott:

„A háború alatt indult meg a német vezérkar nyomása a magyar vezérkarra, és azon keresztül a belügyminisztériumra és a KEOKH-ra. […] A belügyi kormány meglehetősen ellenállt a német kormánynak. Ennek belső oka a háború elvesztése, külső oka pedig az volt, hogy nem volt olyan közigazgatási területe, ahova a magyarországi lengyel és orosz zsidókat deportálni lehetne. Amikor Magyarország belépett a háborúba, a kormány már nem térhetett ki a német kérés elől, mert most már volt megfelelő közigazgatási terület. Keresztes belügyminiszter kifejezett ígéretet nyert arra, hogy a deportáltaknak bántódása nem lesz. Megkapják az üresen maradt ukrán házakat, mezőgazdasági felszereléseket és ott nyugodtan dolgozhatnak. Mindez azonban nem következett be, becsapták a magyar minisztert, becsapták a magyar kormányt.”99

de gellértet nem zavarja, belemondja szemrebbenés nélkül a kamerába, hogy BIZONYOS hogy nem német követelésre indult meg a deportálás

egyetmondok 2014.01.25. 19:10:52

@tesz-vesz:
Biszku ügye az ügyészek kezében van. Értelmezhetetlen tehát amit írsz, hogy Gellért erről "leállt".
-----
A poszt témáját illetően én maradok annál a véleményemnél, amelyet eddig is kifejtettem, s nagyon örülök, hogy a Mandineren is megjelent az az anyag, amely akkori, nagyon komoly közéleti emberek álláspontját rögzíti, személyes tapasztalások okán:

" Ha egy fegyőr bánna így a gondjára bízott, jogerősen fegyházbüntetésre ítélt rablógyilkossal, biztosan megbüntetnék. (..) Mint emberek fellázad ellene minden emberi érzésünk és egészséges természetes ösztönünk. Mint keresztények Isten és vallásunk parancsainak legsúlyosabb megsértését látjuk benne. Mint magyarok nem tűrhetjük szó nélkül a magyar becsületnek azt a bemocskolását, amit ezek a szörnyűségek jelentenek. Nem tudhatjuk, mit hoz a jövő, de egy biztos: lesz még idő, amikor ismét a szabadság, a jog, az igazság fognak uralkodni az erőszak helyett. Magyarország jövője és nemzetünk becsülete szempontjából nem közömbös, hogy mi lesz akkor eljárásunkról a művelt emberiség véleménye.

Tudjuk, hogy e pillanatban nem népszerű ügyet képviselünk. De kötelességünknek tartjuk szavunkat felemelni ott, ahol a hallgatás lelkiismeretünk szerint bűn volna.

Budapest, 1941. augusztus 20. Szent István király napján.

Alulírottak:

Slachta Margit, a szociális testvérek főnöknője,
gróf Szapáry Erzsébet,
dr. Szabó Imre pápai kamarás
gróf Apponyi György országgyűlési képviselő”

Ennek a szörnyű esetnek a történelmi, erkölcsi súlyát akkor is érezték tehát , hála Istennek valószínűleg nem is kevesen. Hogyan jöhet itt a képbe, hogy ez ki gondolta ki, ki tervelte el, ki kérte vagy ki nem kérte ?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.01.25. 19:32:23

@egyetmondok:

Ugye, mondtam már magának, hogy erkölcstelenséggel nem lehet megnyerni egy erkölcsi ügyet?

Idézhetjük Slachta Margit, a szociális testvérek főnöknője, gróf Szapáry Erzsébet, dr. Szabó Imre pápai kamarás gróf Apponyi György országgyűlési képviselő levelét az üggyel kapcsolatban, mert releváns. De ha idézzük, akkor nem illik kihagyni belőle épp azt a bekezdést, amely Szakályt támasztja alá!

"Ámbár elismerjük, hogy bizonyos, hazánk területére beszivárgott és Magyarországgal semmi közösséggel nem bíró elemek – legyenek azok zsidók vagy nem zsidók – eltávolítása fontos nemzeti érdek, mégis a legélesebben elítéljük az akciónak összes felsorolt mozzanatait és végrehajtásának a módját."

hvg.hu/tudomany/20110901_kamenyec_podolszkij_meszarlas_1941

egyetmondok 2014.01.25. 19:56:50

@bbjnick:
Kiutasítás, azt követően esetleg kitoloncolás ma is létezik. Nagyon helyesen. Akkor is létezett, s akkor is léteztek rá eljárási szabályok, amelyek simán figyelmen kívül hagytak.
------------------------------
" Ámbár elismerjük, hogy bizonyos, hazánk területére beszivárgott és Magyarországgal semmi közösséggel nem bíró elemek – legyenek azok zsidók vagy nem zsidók – eltávolítása fontos nemzeti érdek, mégis a legélesebben elítéljük az akciónak összes felsorolt mozzanatait és végrehajtásának a módját." ---

nem is lehet mást tenni, mint a legélesebben elítélni, hiszen itt egyáltalán nem olyanokról van szó, akik "semmi közösséggel " sem bírtak az országgal. Ebben nem ma sem pardon, ha most ítéljük meg az akkori eljárást.

" A kitelepítettek többségét kitevő kárpátaljai zsidók – még ha magyar volt is az anyanyelvük, és még ha az 1941. év elején folyt népszámlálási statisztikákban magyarként szerepeltek is – automatikusan galíciaiaknak számítottak. De Budapestről is több családot hurcoltak el azért, mert felmenőik egyike, még a Monarchia idején, az Ausztriához tartozó Galíciából vándorolt be Magyarországra. " --- írja a cikk.

Mit lehet erre mondani ? Semmit.

egyetmondok 2014.01.25. 19:58:02

Ebben nem lehet ma sem pardon, ha most ítéljük meg az akkori eljárást. --- akartam az imént írni.

egyetmondok 2014.01.25. 20:33:45

@bbjnick:
" " A kitelepítettek többségét kitevő kárpátaljai zsidók – még ha magyar volt is az anyanyelvük, és még ha az 1941. év elején folyt népszámlálási statisztikákban magyarként szerepeltek is – automatikusan galíciaiaknak számítottak. De Budapestről is több családot hurcoltak el azért, mert felmenőik egyike, még a Monarchia idején, az Ausztriához tartozó Galíciából vándorolt be Magyarországra. " --- írja a cikk.

Mit lehet erre mondani ? Semmit. Inkább hallgatni illik,de ha már mindenképpen mondani kell valamit, vagy valaki mindenképpen mondani akar valamit, az ne egy ordas hazugság legyen, mint "idegenrendészeti eljárás". Magyar anyanyelvűekkel szemben...

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2014.01.25. 22:58:31

@floatleft: Azt mondod, nincsenek hiteles adatok, mire számháborúba kezdel. A 2000 az állampolgársággal rendelkezőkre vonatkozik. A visszacsatolt területeken nemzedékeken keresztül élő, ebből logikusan adódóan magyar állampolgársággal nem rendelkező zsidó áldozatok nincsenek benne. Mindegy, tulajdonképpen mit akarsz mondani? Hogy Kamanyec-Podolszk csak bizonyos százalékban volt idegenrendészeti eljárás és a maradék arányban geciség?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.26. 11:04:22

@egyetmondok:
nem az ügy bírósági részében, nyilván.
hanem úgy hogy már nem ostromolja az ügyészséget, nem ír róla a netre, nem érdekli az ügy, szóval leállt, érted.

úgy látom amúgy, megvették, úgy, hogy maga sem tud róla, lefoglalják szépen

te nem reagálsz az érveimre, mondataimra, csak mindig elmondod újra, hogy "én maradok annál a véleményemnél, amelyet eddig is kifejtettem"
node érdemi reagálás nélkül ez egy kicsit szalonképtelen, nem gondolod?

@bbjnick: így van, nem illik ezt kihagyni a drága szdsz-es kollégának, aki most irodalmárkodik passzióból.
azt mondja amúgy, hogy 2x ilyen hosszú volt, és ő felére vágta, hát mik maradhattak még ki belőle?
hogyhogynem tér ki arra a részre, amikor a németek átvették a tábor felett az irányítást?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.26. 11:06:43

@egyetmondok: egy nemzetközi jogász hogy képes különbséget tenni a bolsevik hamisítás és a valóság között?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.26. 11:28:56

@egyetmondok:
nem érzed hogy ellentétben állnak a szavaid a szavaival?

"elismerjük, hogy bizonyos, hazánk területére beszivárgott és Magyarországgal semmi közösséggel nem bíró elemek – legyenek azok zsidók vagy nem zsidók – eltávolítása fontos nemzeti érdek"

vs:

"itt egyáltalán nem olyanokról van szó, akik "semmi közösséggel " sem bírtak az országgal"

vak-e vagy?

pontosan tudták ezt ők is, hogy papírokkal rendelkezőket is kitelepítettek, hisz írják is, olvastad a "teljes" kivonatot a face-en nyárinál?

ők ezt írják:
"elismerjük, hogy bizonyos, hazánk területére beszivárgott és Magyarországgal semmi közösséggel nem bíró elemek – legyenek azok zsidók vagy nem zsidók – eltávolítása fontos nemzeti érdek"

a semmi közösséggel nem bíró zsidó elemeknek lehet magyar állampolgársága, ők ezt mondják.

floborm 2014.01.26. 19:22:35

@biboldó: "Azt mondod, nincsenek hiteles adatok, mire számháborúba kezdel."

nem, azt mondtam h olvastam de én most nem tudom linkelni a forrásokat.

a többit meg pontosan így gondolom ja. mert ennek a vitának az egyik fontos pontja szerintem az, hogy ami idegenrendészeti eljárás (akkori szóhasználatban: kitoloncolás), azt nevezhesse egy történész annak. ettől még amúgy az egész is geciség? naná. de mit érinti ez azt, hogy magáról a folyamatról eljárásjogilag beszélgetünk?

és csak zárásként: aki ezt az egész Holokausztra érti, az egy érzéketlen fasz. aki viszont meg akarja érteni az ügyet, az nyugodtan mondhassa el, hogy mi milyen lépésben történt. Hozzáteszem, ehhez messze nem 1941-ben kellene kezdeni ezt a történetet sem, hanem h hogyan kerültek oda és milyen sors várt volna rájuk amúgy.

mert van egy olyan szándék, ezt lássuk be, hogy azt eltussolják: a külföldi zsidók nálunk hosszú évekig biztonságban voltak a haláltáboroktól, nem úgy mint a környező országokban.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2014.01.26. 20:00:42

@floatleft: Értem, azért vitatkozom. Az "idegenrendészeti eljárás" elnevezés, adatok kétségbe vonása, számháború és legfőképp a "mások rosszabbak voltak" mind a szerecsenmosdatás, a mismásolás érdekében történő kifogások. Egy ilyen virtuális faszverdében még elmegy, de kormány által kinevezett történeti intézmény vezetőjétől necces. Merthogy a hivatalos álláspontot képviseli.

sujkos 2014.01.26. 20:30:19

Hát igen! Az érdekeltek már érzik az igazságveszély szagát, és ezért elemi erővel beindították a nagy bégetőkórust, amibe mindenfelől segítségül hívják a nyájbelijeiket.

De talán végre elkezdődött a diktátumoktól és a hazugságoktól mentes történelemtanítás lehetőségének megteremtése! A Veritas megalakítása, Szabadság-emlékmű, Kövér László ma reggeli nyilatkozata a Lánchíd rádióban (ami miatt lesz még nagy vonyítás!!!) A liberális ideológiát valló, a hazug történelemírást és oktatást, a "bűnös nép" tudatot megkövetelő EU-tól, és az USA-tól való függésünk felszámolása, a Keleti Nyitás.

Ettől kezdve úgy lesz - már úgy is van -, ahogy eddig nem volt! Az eddigi evidenciák kétségbe vonattak, azokról nyilvános vita folyik.

Köszönjük Szakály Sándor!

egyetmondok 2014.01.27. 10:38:45

@tesz-vesz:
"elismerjük, hogy bizonyos, hazánk területére beszivárgott és Magyarországgal semmi közösséggel nem bíró elemek – legyenek azok zsidók vagy nem zsidók – eltávolítása fontos nemzeti érdek"

" a semmi közösséggel nem bíró zsidó elemeknek lehet magyar állampolgársága, ők ezt mondják. " ---

azt nem ők, hanem Te mondod,hogy lehet olyan állampolgára egy államnak, aki az országgal semmi közösséggel sem bír.
Szerintem ezt abból a mondatból nem lehetséges kiolvasni, és arról sem tudunk, hogy az akkor hatályos törvények, jogszabályok rendelkeznének úgy, hogy a " semmi közösség " kategóriáját kifejtik abban az értelemben, hogy az közigazgatási - hatósági eljárásban használható legyen, mint a kiutasítás alapos indoka. (Szerintem nem is létezett ilyen jogi norma, mert képtelenség a "semmi közösség" környékén ilyet megalkotni. )

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.27. 13:34:38

@floatleft: a kitoloncolás=deportálás szerintem teljesen korrekt. de az idegenrendészeti eljárás feltételezi, hogy olyanokat toloncoltak csak ki (jóval nagyobbrészt), akik nem rendelkeztek magyar okiratokkal.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.27. 13:38:33

@egyetmondok:
bocs de rákosi mátyásnak mi köz volt az országhoz? kun bélának mi köze volt?

kun (kohn), pogány (shwartz), erdélyi (ehrlich), landler, varga (weiszfeld), rákosi (rosenfeld), kunfi (kunstatter), böhm, szamuely (Szamueli), kalmár (kohn), lukács (löwinger), ágoston (augenstein), robinovics, szántó (schreiber), hevesi (honig), mind zsidó volt,

ráadásul lukács-löwinger györgy és hatvany-deutsch lajos és vas-weinberger zoltán gazdag, vallásos zsidó családból jön. utóbbi miatt lett a rákosi-négyesfogatból néha ötösfogat.
nekik mi közük volt az országhoz?
pedig volt állampolgárságuk, többségnek biztos

nem vagy tisztában a korral, a kor magyarjainak véleményével, és értelmével:

kkbk.blog.hu/2013/10/21/martonyi_es_a_nemzet

én pl dolgozok egy magyarságtudatos teszten.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2014.01.27. 13:42:07

@tesz-vesz: És ez a teszt lesz hivatott eldönteni, hogy kit kell deportálni vagy államigazgatási eljárás keretében kitoloncolni?

egyetmondok 2014.01.27. 15:01:06

@tesz-vesz:
Az itt a kérdés, hogy a kérdéseid és kételyeid (" Mi közük volt az országhoz ?") alapján lehetséges- e olyan jogi normaalkotás, amely állami, hivatalos igazgatási eljárásban ok, indok lehet természetes személy kiutasítására.
Ilyen jogi norma akkor nem állt rendelkezésre,ezt tudjuk.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.01.27. 15:03:26

@tesz-vesz: Neked az érettségiden kellene dolgoznod, amilyen hülyeségeket képes voltál összehordani a blogodon. Metoikoszok Rómában? "Harmadgyenge"? Milyen alapon tartod magad alkalmasnak és hivatottnak olyan dolgok eldöntésére, "tesztelésére", amelyek bonyolultabbak egy főtt tojásnál?
Elképesztő :-)

sujkos 2014.01.27. 16:35:54

@egyetmondok:
Ostobaság! Ilyen ma is van.

floborm 2014.01.27. 16:38:48

@tesz-vesz: azokra nem is helyes az idegenrendészeti eljárást használni, akiknél nem ez volt a helyzet.

de azzal nincs mit kezdeni, hogy a kitoloncolás idegenrendészeti eljárás keretében történik. ez igy volt és most is igy van (legalábbis az 1930-as törvény indoklása ekként kezeli a törvényt, és népbírósági ítéletekben is "idegenrendészeti"-nek hívják, lásd a Gellért tanulmányban is idézetteket).

az már egy másik, sztem jogpozitivista vs. jogszociológiai osztatú megközelítés, hogy mitől nevezünk egy eljárást annak, ami? ha 100-ból egy esetben nem az, akkor a maradék 99 sem az? ha a hatóság annak hívja, de egyes rendeletek mögötte hibásak, akkor az az vagy sem? ha akkor úgy hivták, akkor mi is úgy hivjuk? vagy ha meg akarjuk érte(t)ni, akkor mi hogyan hívjuk?

sujkos 2014.01.27. 16:39:28

@Counter:
Milyen alapon tartja bárki magát (bárkik magukat) felhatalmazottnak, hivatottnak arra, hogy magukat kiválasztottnak tartsa (tartsák)? Hogy

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.27. 16:50:04

@Counter: jaj menj már a f ne fárassz mást , te korlátolt elme, kérdeztem, miért kéne nekem minden szobrot utálnom?

a metoi-nál nem a róma részére koncentráltam, hanem az ókori részére, rugózhatsz még ezen, de nem érdemes, csinálj statisztikát ki nézi el ezt a tévedést.

a harmadgyengét már elmondtam, bemásolom újra, ha már a blogomon megfutamodtál te gyáva

tudod van első osztályú, másod osztályú, meg harmad osztályú, azért ne akard már nekem megmondani hogy milyen szót használjak, mikor még azt se tudom miért kéne nekem minden szobrot utálnom.
ebbe belekötni, nem érzed milyen szánalmas vagy? harmatgyenge, mondhatod így, engem nem zavar, én is hallottam már így te szerencsétlen, de én nem ezt a szót használtam, fáj? most ebbe akarsz belekötni?
rettentően szánalmas és korlátolt lény vagy.
te numerus clausus

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.27. 16:51:51

@egyetmondok: nem kérdés, mert nem volt ilyen.
összefogták a zsidókat aztán jó napot, Slachtáék meg egyetértenek a numerus clausussal.

egyetmondok 2014.01.27. 16:58:06

@sujkos:
tényleg ? és melyik ez a hatályos magyar jogszabály ?

egyetmondok 2014.01.27. 17:01:15

@tesz-vesz:
Igen, szerintem sem volt ilyen.
Ja,sokan támogatták a numerus törvényt, akik egyébként azt el sem tudták képzelni, nem hogy támogassák, hogy a magyar hatóságok egyszer csak összefogdossák a zsidókat, osztjónapot...

sujkos 2014.01.27. 17:54:10

@egyetmondok:
Rákerestem, megtaláltam, elmentettem.

Van, akinek szívesen segítek, de te nem tartozol közéjük. Keresd meg magad!

Ha képtelen vagy rá, és majd nagyon szépen kéred, vagy ha túl nagy lesz a szád, akkor becopyzom.

egyetmondok 2014.01.27. 21:42:18

@sujkos:
Olyan nagyon szépen kérem, lécccciii, léccciii mondjad el, hogy melyik hatályos magyar jogszabály rendelkezik arról, amit Te írtál a kommentedben, hogy arról rendelkezik.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.01.28. 10:49:14

@Gialdame Pearl: Floodolással az előítéletek ellen?

"Gialdame Pearl 0 bejegyzést írt és 7 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban."

Ha nem provó vagy, legközelebb elég lesz kétszer linkelni hét helyett.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.29. 00:08:54

@egyetmondok: most levelezek Gellért Ádámmal, egyelőre korrektnek tűnik, neki is azt akarom nyomatékosítani, hogy ehhez a magyar államnak semmi köze nem volt
mert nem is hoztak ilyen törvényeket.

egyetmondok 2014.01.29. 00:42:59

@tesz-vesz:
" ehhez a magyar államnak semmi köze nem volt
mert nem is hoztak ilyen törvényeket." ---

írod, viszont mégis csak a magyar állam igazgatási, hatósági szervezete végezte ezt a feladatot, nemde, így, hogy finom legyek: furcsa lenne azt állítani, hogy a magyar államnak ehhez semmi köze se volt.

calabria007 (törölt) 2014.01.29. 14:09:38

@egyetmondok:

„Nos, szomorú módon egyre világosabb számomra ebben az ügyben, hogy a Magyar Királyság akkori államigazgatása felelős vezetői a náci állam szintjére süllyedtek.”

No és mi köze van a ma élőknek azokhoz az _akkori_ „felelős vezetőkhöz?!

calabria007 (törölt) 2014.01.29. 14:11:14

@egyetmondok:

"ekem a barakkok akkori, különös eseténél sokkal-sokkal fontosabb, hogy a Magyar Királyság állami igazgatása egyáltalán miért teljesítette a nácik kérését.
Mi volt ennek a gyalázatos,aljas cselekedetnek az oka ? "

sokkal relevánsabb kérdés az, hogy miért lett __ma__ ebből __aktuálpolitikai__ __gumicsont__

calabria007 (törölt) 2014.01.29. 14:15:02

@egyetmondok:

"Ja, minél többet olvas erről az ember, az egész történet annál inkább szörnyű. Igaza lehet annak, akire a poszt szerzője hivatkozik: magyar kisholokauszt.
"

akkor borzongj tovább a Tito-féle holokauszttal

ők is több mint egy millió embert nyírtak ki

pl. a dunai svábokat teljesen eltakarították az útból

Ethnic Germans: A Forgotten Genocide
www.youtube.com/watch?v=23pNOPJt93s

de vmi 45 ezer magyart is kinyírtak

+ még jó sok bosnyákot, albánt, horvátot, szerbet, macedont, stb...

egyetmondok 2014.01.29. 14:33:11

@calabria007:
Hála Istennek a ma élőknek ahhoz, amit akkor a magyar állam felelős vezetői cselekedtek, semmi köze.
Köze ahhoz van, hogy értse és helyesen értékelje, amit akkor a magyar állam felelős vezetői cselekedtek. Ehhez van köze egyedül,ehhez azonban nagyon is.
------------
S persze minden népnek a saját állama szörnyűségeit kell helyesen értenie és értékelnie. Nem kis feladat ez,ezt elhiszem, és ebben a munkában mindenki csak magára számíthat, a saját közössége józanságára,és bátorságára.

Az egymásra mutogatás beteges holmi; az nagyon beteg, ha ránk mutogatnak olyanok, akik maguk gond nélkül mentegetik ilyen-olyan nevetséges indokokkal a saját történetük államának, államainak gyalázatos eseteit.

egyetmondok 2014.01.29. 14:36:25

@calabria007:
Abból lesz "aktuálpolitikai gumicsont" a különböző pártok kezében, tök mindegy, melyikről lenne szó, amiből a magára valamit is adó ,politikailag tudatos közvélemény enged gumicsontot csinálni.

A 3 per hármas nyúl 2014.04.08. 01:00:32

@biboldó: A numerus clausus törvény nem a zsidók kirekesztése céljából született.

A 3 per hármas nyúl 2014.04.08. 01:02:07

@biboldó: A numerus clausus törvény nem a zsidók kirekesztése céljából született.
süti beállítások módosítása