Ingyenpénzzel a rezsicsökkentés ellen? – A feltétel nélküli alapjövedelem
2014. január 13. írta: TuRuL_2k2

Ingyenpénzzel a rezsicsökkentés ellen? – A feltétel nélküli alapjövedelem

alapjovedelem_a_szegenyseg_vege.png

„Az emberek többsége nem a pénzért,
hanem azért dolgozik, hogy
értelmesen töltse az idejét.″
(Vásárhelyi Mária)

Gyerekeknek 25, felnőtteknek 50, várandós nőknek 75 ezer forintos alapjövedelem havonta. Feltétel nélkül. Erről az elképzeléséről tartott konferenciát hétvégén a LÉT munkacsoport, ahol a feltétel nélküli alapjövedelem magyarországi bevezetéséről szóló tanulmányukat ismertették. Az előadók között szerepelt Ferge Zsuzsa, Misetics Bálint és Surányi György is.

Az alapjövedelem (LÉT-pénz) mindenkinek járna, semmiféle adó nem terhelné, és kiváltana számos állami transzfert. A tanulmány szerzői szerint bevezetésével szinte mindenki járna, a munkaadók épp úgy, mint a munkavállalók, a munkanélküliekről nem is beszélve. A szerzők szerint az alapjövedelemnek köszönhetően megszűnne a teljes nincstelenség, és a legszegényebb országrészekben is megjelenne a vásárlóerő, ami jót tenne a helyi gazdaságnak.

A 6 835 milliárdos program

A LÉT szerzői szerint a 6 385 milliárd forintos összes forrásigény nagy részét fedeznék a rendszeren belüli átcsoportosítások. Az alapjövedelem bevezetésének – többek között – áldozatául esne az egykulcsos szja és a családi adókedvezmény is. Hogy pontosan hogyan néznének ki a progresszív adókulcsok, az nem derül ki a tanulmányból, de 500 milliárdos többletbevételt említenek, ami elég brutális adóemelést vetít előre, mivel a családi adókedvezmény megszüntetéséből származó 230 milliárdos többletbevétellel ezen felül számol a tanulmány (a 2010 óta bevezetett egykulcsos adó a gyermekkedvezményekkel együtt hozott évi 450-500 milliárddal kisebb állami elvonást). Jelenlegi formájában teljesen megszűnne a közmunka-program is.

Kik járnának jól?

Ma egy gyermek után 12 200, két gyermek után gyermekenként 13 300, három után gyermekenként 16 000 forint családi pótlék jár a kétszülős családokban (ha valaki egyedül neveli gyermekét, valamivel több támogatást kap). Ehhez jön még egy és két gyerek esetén fejenként havi tízezer forintnyi adókedvezmény (ami ettől az évtől már járulékokból is érvényesíthető), aminek igénybevételéhez elég legalább egy olyan kereső a családban, aki megkeresi a minimálbért. Ezekben az esetekben a gyermekek 25 ezer forintos alapjövedelme nem jelent érdemi többletet, a három- és többgyerekes, keresővel rendelkező családokban élő gyerekek pedig kifejezetten rosszul járnának az új szabályokkal. Azoknál a gyerekeknek a jövedelme havi 9-13 ezer forinttal nőne, akiknél nem dolgoznak a szülők.

Az öregségi nyugdíjasok közül már két évvel ezelőtt is mindössze 5% volt azok aránya, akiknek a nyugdíja nem érte el az 50 ezer forintot. Az azóta megvalósult nyugdíjemelések után ebben a körben ma már ennyien sem lehetnek, akiknek jól jönne, ha havi járandóságaikat kiegészítenék 50 ezer forintra.

Akik egyértelműen jól járnának, azok a 18 évnél idősebb magyar állampolgárok, akik nem rendelkeznek jövedelemmel. Az inaktívak és tartósan munkanélküliek mellett ide tartoznak például azok a felsőoktatási hallgatók, akik nem dolgoznak az egyetem vagy a főiskola mellett.

Alaszka és Irán

Hogy az alapjövedelem mennyire része az európai főáramnak? Egy év után éppen holnap zárul az európai polgári kezdeményezés aláírásgyűjtése, ahol egymillió támogatót kell összeszedni ahhoz, hogy az Európai Bizottság napirendjére tűzze a feltétel nélküli alapjövedelem vizsgálatát. A gyűjtés egyelőre mindössze 240 ezer aláírásnál tart, azaz nagyon messze van az egymilliótól, és mindössze négy országban, Belgiumban, Bulgáriában, Horvátországban és Szlovéniában jött össze népességarányosan elégséges számú támogató. Összehasonlításképpen: a magzati élet védelmére szerveződő Egy közülünk kezdeményezés közel kétmillió támogatót tudott maga mellé állítani egy év alatt.

Önmagában az, hogy valamit az EU-ban sehol sem vezettek még be, nem jelenti azt, hogy nem jó ötlet és nem érdemes elsőnek lenni. Az unortodox lépések már csak ilyenek: kockázatosak, és ha nagy a tét, akkor sokat lehet velük nyerni és veszíteni is. Ha nem csak Európát nézzük, akkor a világon két olyan helyet találunk, ahol van valami alapjövedelemszerű ellátás. Alaszka lakói körülbelül havi tizenhatezer forintnyi dollárt kapnak az államtól (amiből még le kell vonni a szövetségi adót). Amikor a LÉT konferenciáján az amerikai állam által folyósított juttatás fedezetét jelentő kőolaj-kitermelésről beszélt az előadó, akkor még a közönség soraiban ülő Braun Róbert is nevetett. A másik működő, alapjövedelemszerű ellátás Iránban van, ahol a népesség több mint 90%-a kap körülbelül havi kilencezer forintnak megfelelő juttatást az államtól – ezt annak kompenzálására vezették be, hogy az állam elkezdte megszüntetni az energia- és élelmiszerárak brutális szubvencióját.

Baloldali gondolat

Ha a hazai baloldalt nézzük, sokan szimpatizálnak az alapjövedelem gondolatával. A nyáron Schiffer András és Szanyi Tibor is azt mondta, hogy támogatja az európai kezdeményezést, és középtávon Magyarországon is el tudja képzelni (Szanyi 85 ezer forintos alapjövedelmet tartana reálisnak). Braun Róbert a Népszabadság karácsonyi számában, Alapjövedelem mindenkinek jár című cikkében tett hitet a konstrukció bevezetése mellett. Ebben az írásban pontosan a LÉT által kívánatosnak tartott havi 50 ezer forintos ellátást jelöli meg lehetőségként. Az MSZP Roma Tagozata is alapjövedelem-párti, Ferge Zsuzsa vagy Vásárhelyi Mária megnyilvánulásai pedig azt mutatják, hogy az elképzelés a baloldali értelmiségben is érdemi támogatottsággal bír.

Lehet-e választást nyerni az alapjövedelemmel?

Bár egyelőre a baloldali összefogás egyik szereplőjének választási ígéretei között sem szerepel az alapjövedelem bevezetése, a politikusi megnyilvánulások alapján egyáltalán nem zárnám ki, hogy még oda kerülhet, sőt, akár ez lehet Az Ígéret, a válaszcsapás a rezsicsökkentésre. Havi 50 ezer forint fix olyan ígéret, ami sok választót megmozgathat, közmunkások, munkanélküliek és inaktívak tömegeit viheti el az urnákhoz. Csodafegyvernek mégsem mondanám, hiszen sok olyan szereplője van az ellenzéki összefogásnak, akiről nehéz elképzelni, hogy őszintén tudjon lelkesedni egy efféle, egyszerre unortodox és nagyonbaloldali intézkedésért. Az alapjövedelem szavazatszerző potenciálját erősen korlátozza, hogy például a politikailag legaktívabb nyugdíjasok számára egyáltalán nem vonzó, és sok más, politikailag aktív választót is elriaszthat a baloldaltól.

Ami a személyes véleményemet illeti, az alapjövedelem olyan konstrukció, amiről érdemes vitatkozni, de sokkal nagyobb az esélye, hogy a bevezetése óriási károkat okozna, semmint annak, hogy egy szebb világot hozna magával. Ahogy szerintem az általános nyugdíjrendszer az egyik fő felelőse az európai demográfiai válságnak – arra ösztönöz, hogy az ember ne vállaljon gyereket, hiszen az áldozatokkal és az életszínvonal csökkenésével jár –, úgy az alapjövedelem egy újabb jelentős lépés lehet a nyugati civilizáció hanyatlásának útján. Az egész LÉT-konferencia visszatérő gondolata volt, hogy az államnak úgy kell biztosítania az alapvető megélhetés feltételeit, hogy ezért semmilyen erőfeszítést nem várhat el cserében. Nem szabad iskolalátogatáshoz kötni a családi pótlék folyósítását, nem szabad munkavégzést elvári havi 50 ezer forintért cserébe. Ez a hozzáállás szerintem – különösen egy olyan országban, ahol nem egészen négymillióan tartanak el tízmilliót – tömény önpusztítás, mert minden intézkedésével (a progresszív adóval, a gyermekek utáni adókedvezmény eltörlésével) azt a réteget bünteti, ami a legtöbbet teheti az ország jövőjéért. És ha megvalósul a progresszív álom, akkor aztán igazán megnézhetjük magunkat, hogy a fiatalok közül ki az, aki itthon marad, családot alapít és legalább két-három gyermeket vállal, hogy aztán – sajátjai boldogulása mellett – mások alapjövedelméért dolgozhasson.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr395752714

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mondjunk igent az alapjövedelemre! 2014.01.14. 11:46:23

A napokban forradalmi javaslat öltött konkrét formát: az állampolgári alapjövedelem ötlete. Azaz: kapjon mindenki pusztán alanyi jogon az államtól annyi pénzt, amiből már fenn tudja tartani magát! Gyerekenként havi 25 ezer forint járna, minden felnőttn...

Trackback: A jövő elkezdődött 2014.01.13. 15:24:54

A jövő elkezdődött  Hát hírrel hirdessétek: másként lesz a holnap! A robotika rohamos ütemben fejlődik. Az 1800-as években a munkások körében hangos, véres elégedetlenség tört ki, mikor lecserélték a kétkezi dolgozókat gépekre. Miért ne len...

Trackback: Ingyenpénzzel a rezsicsökkentés ellen? – A feltétel nélküli alapjövedelem 2014.01.13. 12:26:02

Az alapjövedelem egy újabb jelentős lépés lehet a nyugati civilizáció hanyatlásának útján.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bell & Sebastian 2014.01.13. 12:25:23

Csak hogy lássátok! Érted (is) lopunk, nem (csak) ellened. Ügyes.

==T== 2014.01.13. 12:31:34

Seres László meglepően korrekt cikket írt a témában (ti is kitettétek a mandira)

vs.hu/versus/feltetel-nelkuli-alapjovedelem/2/

A kulcs:

"A feltétel nélküli alapjövedelem gondolata teljes mértékben erkölcstelen, és szembemegy mindennel, amire egy szabad társadalom épülhet. A javaslat kiiktatja az egyéni felelősséget, a rizikót, a teljesítményt, az önálló, kreatív munka büszkeségét, a valóban nemes önkéntes szolidaritást, az állami eltartottság öntudatos elutasításának etikáját."

Ha mégis bevezetnék, egy feltétel nélküli alapadó lehetne a gyógyír ellene:-)

Google 2014.01.13. 12:36:57

Miután Gyurcsány alatt felszámolta a gyermekszegénységet, Ferge asszony most az egész társadalom szegénységét számolná fel. Ugyanúgy, mint az előzőekben. Sehogyan.
Csak zárójelben: így lesz a kommunistából demokrata -, hogy marad mi volt, kommunista. Csak most másképpen hívatja magát.
Azt, ahogyan a "demokratikus ellenzék" halad, azt amúgy lassan a csigák is megirigyelhetik - Gyurcsánytól jutottak el Gyurcsányig. A több pénzt az embereknek-től a még több pénzt az embereknek-ig - s hogy miből? hát hitelből, miből!
Költekeznének, mint a részeg matróz, s úgy tűnik, annyi az eszük is! Fájni fog, kiabálják, amikor kijózanodnak.
És egyébként: úgy tették tönkre Orbánék az országot, hogy valakiket most megint elkaphatott az erős osztogatási kényszer?

Bell & Sebastian 2014.01.13. 12:42:13

@==T==: Ammá megvan. Ha elképzel egy remetét (vasár- és ünnepnap oszlopos szent), aki bogyókon él, fa odvában lakik, forrásvizet iszik és az ég madaraival társalog, de mellészegődik egy kivert kutya és sparhelten szárítja a kapcáját, az miből fizessen kéménybe kukucskálási díjat, kutyacsipszet és zártkerti ingatlanadót vagy személyi igazolvány újracsinálási sarcot?

Nem érzi annak faramuciságát, hogy bár a lehúzás garantált, csak a csengő réneshez jutás nem?

Bell & Sebastian 2014.01.13. 12:48:22

@Google: A népnyúzás meg rendben van. Adjunk továbbra is annyi pénzt az államnak, amennyit csak el tud verni. Ha nem elég neki, majd vesz fel hitelt, a bőrünkre.

Vagy piacgazdaság legyen, vagy szociális állatsimogató. Csak olyan ne, hogy mikor-melyik! Magyar öszvér ne legyen. Egyetért?

calabria007 (törölt) 2014.01.13. 13:00:25

@Bell & Sebastian:

no de mindenütt az öszvér a trendi, a valódi piacgazdaság vmikor 1914-ben múlt ki végleg

Bell & Sebastian 2014.01.13. 13:07:26

@calabria007: Velem lehet alkudni, legyen mondjuk fifty-fifty. Hatvannégy százalékos, állami újraelosztást hová tenne? Mert én a szocializmushoz bele.

hoplita 2014.01.13. 13:09:58

Áthozom mán ide is...

Fityiszdemagógiára maszoplibsi demagógia a válasz.

2006-ban a líblingjeid 14. havi nyögdíjjal tromfoltak, miközben tudták, hogy gallyon a zország.

Nem emlékszem, hogy megposztoltad vóna, turulkaki...

Bloodscalp 2014.01.13. 13:15:59

Érdekes hogy épp kampány közepén jönnek elő ilyen gondolatok:) Ugye milyen érdekes?

sárospataki 2014.01.13. 13:19:30

Elmegy midenki a faszba ezzel a hülyeséggel.

Bell & Sebastian 2014.01.13. 13:19:35

@hoplita: Az ne zavarja, hogy a boldogabb végeken a mai napig fennmaradt a 13., sőt!, 14. havi fizetés nemes hagyománya, akár magáncégeknél is. Jó nekik, mert telik rá, itt meg nem.

hoplita 2014.01.13. 13:29:30

@Bell & Sebastian:
Az ott lehet, engem nem zavar.

Én ebben csak arra akartam rámutatni, hogy hangyafasznyit tettős a mérce.
A rezsicsöki üzenete, ami a debil és oligofrén választói szegmensben kritika nélküli, na oda most megjelenik egy szintén adekvát konkurrens elképzelés.

Turulkaki meg a szálka-gerenda problematikájával folytat élet-halálharcot....avagy a bagoly és a veréb este a fejmérettel.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.13. 13:33:45

„Az emberek többsége nem a pénzért,
hanem azért dolgozik, hogy
értelmesen töltse az idejét.″

így van marcsikám, szólj még hellernek meg smittmarcsinak meg a többi géniusznak és írogassatok már valami átfogó szociodrámát, mert teljesen kivagyok éhezve a kultúrára

toportyánzsóti 2014.01.13. 13:37:37

Vicces mennyire képtelen felfogni az összes jobber,hazugság az egész rezsimcsökkentő bohóckodás.Költségvetési pénzekkel,100 milliárdocskákkal van kistafírozva az összes fityuszos távhő és vízmű,a szemétszállítás részleges csődjén kívül másra nem jó az egész!Mekkora baromnak kell ehhez lenni?!

egyetmondok 2014.01.13. 13:44:32

Azért talán mégse feltétel nélküli ez az ötlet. Lehet szavazni arra, aki ilyennel előáll, mint pártprogram.
Mint a rezsicsökkentés, pont ugyanaz.

sírjatok 2014.01.13. 13:51:20

Szerintem akik akarnak feltétel nélküli alapjövedelmet, azok álljanak össze egy kommunába, dobják be a pénzt, amit erre szánnak, majd osszák el egyenlően egymás között. Tegyék meg mindezt havonta. Kész az alapjövedelem.

Engem viszont kurvára hagyjanak ki belőle.

Mikka-Makka 2014.01.13. 13:59:08

ugyanakkora faszság mint a rezsicsökkentés, bevallom nem olvastam még el tanulmányt, de el nem tudom képzelni h meggyőzzenek róla

hoplita 2014.01.13. 14:04:54

@toportyánzsóti:
Akkorának, amekkora ahhoz kell, hogy potyapénzt ígérgessenek az összes senkiházi prolinak, meg cigánynak.

Jobb ha kussolsz, egyik ostobaság nem menti a másikat.
Illetve nem ostobaság ez, hanem merénylet, amiért a jeges Duna járna mindkét oldal éceszgébereinek.

Bell & Sebastian 2014.01.13. 14:07:46

@hoplita: Ha csak azt akarta mondani, hogy végre egy friss gumicsont / Haribo -maci, ami csak arra jó, hogy tovább mehessen az önfeledt, állami rabolás, háát, nem én leszek, aki ezt megcáfolja.

A sárga csekkekre nyomtatott összegeket is csak addig lehet fölbaszni, amíg kifizetik. Ha már nem, vagy csökkentik, vagy adnak rá pénzt, vagy mindenki feltöltőkártyás mérőórát kap.

Párban járnak ezek az "intézkedések", sőt, rajokban, csordában. Egyik szüli a másikat, nagyja az apraját.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2014.01.13. 14:23:08

Most akkor mégis volna ingyenebéd? Egy lóalkatrészt. Elmehetne már az anyja valagába az összes bolsi végre...

Abba a szájbatolt alaptörvénybe meg egy generális adóplafont köllött volna belehegeszteni, nem egyebet.

Kandeláber 2014.01.13. 14:42:47

Ferge régi motoros a szegénységpolitikában, több könyvet is írt a témában, de hogy a bankfiú Surányit is odacsődítik előadónak, az már arra utal hogy nagyon fenntartásokkal kell szemlélni a dolgot.

GergoV 2014.01.13. 14:49:19

Most indult a témáról vita a VS.hu-n, ha itt nem sikerül elég alaposan kivesézni a témát, izgalmas hozzászólások jönnek ott is. ;)

revengangel.tumblr.com/post/73193436201/bkv-bkk-hasznalati-utmutato

Nekem az a legérdekesebb a dologban, hogy ezen még spórolhat is az állam. Elvileg.

GergoV 2014.01.13. 14:51:15

Yikess, folyton utolérnek ezek a hülye copypaste-balesetek, a fenti is vicces, de ez a VS-es vita: vs.hu/versus/feltetel-nelkuli-alapjovedelem/?utm_source=share&medium=referral&utm_term=&content=&utm_medium=prkt

HToma 2014.01.13. 14:53:18

@hoplita: Keresd meg a Jövőnk visszahódítása c. Reakció kormányprogramot. Egyértelműen leírják benne, hogy ellenzik a 13., 14. havi nyugdíjat. A bloggazdáról meg több tisztelettel beszélj ha nem akarsz egy csárdás pofont!

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.13. 14:58:13

@tesz-vesz: ja hogy vásárhelyi nem a jelenlegi rendszerről beszél, de akkor meg kéne egészíteni az idézetet heló

egy része az embereknek ellustulna, igénytelenebb lenne, ahogy a cigányok most, másik része valóban kreatívabb lenne, a fehérek valószínűleg rendben tartanák a házaikat, valószínű több ember lenne rendes, mint amennyi rendetlen.
szerintem csökkenne a bűnözés is.
én amúgy ingyen pénzt nem adnék, feltételekhez kötném, tanulásra, tanfolyamra, polgárőrségre, gárdistáskodásra kapnák, hogy legyen elfoglaltságuk, vagy csak lecsökkenteném a napi 8 órás műszakot, és nem 3 műszak lenne 24 óra, hanem 4-5.
valamilyen minimális rendszer kell az emberek többségének.
jelenleg ez amúgy itthon megvalósíthatatlan, hiába tartanak a a svájciak népszavazást róla, az egy gazdag ország (ergének a figyelmébe, ő írt svájcról), itthon meg elcsalják a nagyok az adó, lásd NAV-ügy.

ezt az alapjövedelmet leírtam amúgy egy ősrégi posztomban, egyértelmű hogy errefelé tart a világ.
kkbk.blog.hu/2009/08/08/a_jovo_elkezdodott_rendszervaltas_tarka_magyar_fidesz

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.13. 15:01:41

amúgy meg az mszp most hozza fel az ilyen gumicsontokat, mert minimális a támogatottságuk, eszük ágában nincsen bevezetni, ha kapnának kétharmadot, amit nem fognak, de akkor se vezetnék be, bizonyos vagyok benne, de kell valami mszp-s hírrel tematizálni az országot.

hoplita 2014.01.13. 15:15:14

@HToma:
Csak nem te adnád?
Ember kell ahhoz öreg, nem macskajancsi.:)

hoplita 2014.01.13. 15:16:52

@tesz-vesz:
Hoppálgeci párhuzamosan épp most ajánlotta fel a fityisz életét és vérét a nyugdíjvédésre.
Egyik kutya, másik eb.

kuszkusz1 2014.01.13. 15:52:59

Nem hívják ezt véletlenül Horváth Aladár-projektnek?

Neki tetszik és nem véletlenül.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2014.01.13. 16:12:00

@poszt: "Ezekben az esetekben a gyermekek 25 ezer forintos alapjövedelme nem jelent érdemi többletet, a három- és többgyerekes, keresővel rendelkező családokban élő gyerekek pedig kifejezetten rosszul járnának az új szabályokkal. "

Figyelmen kívül hagytad a szülőknek járó alapjövedelmet. Egy kétgyerekes, kétkeresős családban ez havi 150.000 forint lenne összesen, szemben a családi pótlék és a gyermekek után járó adókedvezmény 46.600 forintos összegével.

A másik, amit figyelmen kívül hagytál, hogy a modell burkolt nyugdíjcsökkentést is feltételez, igaz, elég jól eldugták az anyagban.

Még hogy nem Wunderwaffe... A Fidesz ijedtségére jellemző, hogy egyből el is engedte Hoppált a pórázról.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.01.13. 16:36:22

A javaslatot készítő okos emberek talán túl sok szakirodalmat olvastak, és túl kevés gyermekverset. Pótoljuk ezt a hiányt, hátha átgondolják még egyszer. Tessék:

Weöres Sándor: A birka-iskola

Egyszer volt egy nagy csoda,
Neve: birka-iskola.
Ki nem szólt, csak bégetett,
Az kapott dicséretet.

Ki oda se ballagott,
Még jutalmat is kapott,
Így hát egy se ment oda,
Meg is szűnt a iskola.

Ennyit a feltétel nélküli alapjövedelemről, köszönöm a figyelmet.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.13. 16:40:18

nyilván a gyerekek nem kaphatnak pénzt, ezt a szüleik számlájára kell utalni családipótlékként.
a bérek pedig ennyivel kevesebbek lennének.

iránban miért csak 90% kap? a gazdagok a maradék 10?

85 ezer forint az sok, szanyi hülye, akkor senki se dolgozna, annyit ma is keresnek.

"Az MSZP Roma Tagozata is alapjövedelem-párti, "

valamit amúgy tenni kéne már a cigányokkal, nincs vkinek vmi polkorrekt javaslata, ami nem apartheid, de mégse engedi, hogy túlnépesedjenek a * cigányok?

"ferge Zsuzsa vagy Vásárhelyi Mária megnyilvánulásai pedig azt mutatják, hogy az elképzelés a baloldali értelmiségben is érdemi támogatottsággal bír."

turul te nem látod a fától az erdőt, hány éves vagy? és még hiszel a mesében? nincs olyan hogy független értelmiség, te is honlapgondozó vagy, ezt ők megkapták munkába, valszeg vki mástól ered az ötlet.

jó írás amúgy

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.13. 16:48:21

@==T==: az önálló, kreatív munka büszkeségét"

miért, meg lehet élni 50 ezer forintból?
lehet házat venni belőle? autót? ha valaki kárriert akar, igenis el kell mennie dolgozni

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.13. 16:57:27

@sírjatok: de hiszen most se vagy belőle kimaradva, hisz a te adód is adja a családi pótlékot, sőt, még iskolára és tűzoltóságra is költenek belőle.

egy ország nem építhet mindig arra, hogy összeszerelő üzemeket hozzon be minimálbéren és ez alkossa a gazdaságot.

mondom, a cigánytenyésztést én se akarom, a fizetésed 50-rel lenne kevesebb, amit kifizet az állam alapjövedelemként, csak nem lenne nyugdíj. mert az amúgy is döglődő rendszer.
én mondom, ingyenpénzt nem is adnék.

2014.01.13. 17:04:37

Nyugi,már ezt is kezdik agyonvariálni.
Már ott tartunk,hogy a fizetés bruttójából le lehet vonni és annyi lesz az egésznek...ááááh itt minden elszarnak ezek!

Urfang 2014.01.13. 17:07:35

Az alapjövedelem egyenesen következik a rezsicsökkentésből. A rezsicsöki magas licit volt, azt überelni csak az alapjövedelemmel lehet. A kérdés persze az, hogy ki szereti jobban a zembereket és a rezsicsöki nagyon nagy szeretetről tanúskodik, ha ennél is jobban akarod szeretni őket, akkor nincs más út csak az alapjövedelem.

A fidesz azt hitte nem lehet rálicitálni a rezsicsökire. Hát lehet. Most már az alapfizu a licit, most már azt kell überelni.

2014.01.13. 17:08:14

@tesz-vesz: Menj a fenébe a dolgozásoddal együtt!
50 ezer a közmuki bér ( 6 órára),64 ezer a közalkalmazotti bér ( 8 órára),szarnak nagy ívben a kompenzációra,nem adnak semmit pluszban csak az ebédjegyet!
Tehát mi a görcsfaszért kéne már dolgoznia itt bárkinek is ha halálra büntetik folyamatosan?
Engem az utóbbi pár hónapban,félholtra büntetett a munkaadóm,a magyar gecibaszó állam!
Diszkriminál,trükközik,gecizik,kibaszik,fasz kivan ezekkel!
Rohadjon rájuk a szar!
Ennyi és nincs tovább!

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.13. 17:09:03

@Holger Hartland: ez a vers nagyon jó rendszerkritika lenne, ha tényleg kaptak volna jutalmat.

2014.01.13. 17:11:23

@tesz-vesz:
Fasza!
Tehát a 64 ezres közalkalmazotti bérem 50 ezerrel lenne kevesebb?

Fényevésre akarják az országot nevelni?
Vagy mi a cél?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.13. 17:11:43

@Jóképességű Takarítónő: MI?

nem értelek, most én hogy mondok neked ellent?
"Tehát miért kéne már dolgoznia itt bárkinek is, ha halálra büntetik folyamatosan?"

Az adóval?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.01.13. 17:12:00

@Holger Hartland: Majomország, birkaiskola... az irodalmi kérdésekben is mérvadó Fricz Tamással kérdezem, hogy mi lesz még itt, macska-induló talán?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.13. 17:13:00

@Jóképességű Takarítónő: :) nem, ezt megkapnád az államtól, nyugodj már meg, soha nem lesz ilyen amúgy, amíg van olaj, hát lehet fényevés lenne belőle, ha nem csapnak le a navosok.

2014.01.13. 17:16:34

@tesz-vesz: Dehogy!
Mindennel!

Fél éve vagyok közalkalmazott,eddig azért nem kaptuk meg a kompenzációt mert majd csak januárban adják azt!Most azért nem adnak kompenzációt,mert csak annak jár,aki már évek óta közalkalmazott volt előtte is.Bocsánat hogy nem lehetett mindenki közalkalmazott születésétől fogva.Szép kártyából szintén nem kaptak a tavaly érkezettek,csak a régebb óta ott dolgozók!Év végi jutalom úgyszintén.
Tele lett a hócipőm a diszkriminálással,amit a munkaadóm csinál velem!
Azt dolgozzál ?
Itt,ezeknek,így?
Minek?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.13. 17:43:50

@Jóképességű Takarítónő: jó, de most nem erről van szó. keress másik állást, vagy harcolj ki béremelést, ami valszeg nem fog menni.

én amúgy nem annyit vennék el a fizetésből, a nettóból, (lehet kompenzálni a munkaadó bruttójából, tehát adóterhéből) amennyi az alapjuttatás, tehát nem 50 e-ret, hanem 30-at, negyvenet, tehát aki dolgozik, az 20-30 e forinttal többet keres. de ehhez nagyon komoly közgazdászok kellenének, h egyáltalán működőképes.

@==T==:

ez a seres elég sok ostobaságot ír, amellett persze, hogy lenne tényleg jelentős számú ember, aki ellustulna, (ezért csak vasszigorral és vaserkölcsökkel működik a rendszer)

"A javaslat kiiktatja az egyéni felelősséget, a rizikót, a teljesítményt, az önálló, kreatív munka büszkeségét, a valóban nemes önkéntes szolidaritást, az állami eltartottság öntudatos elutasításának etikáját."

ezeket pont megerősíti, önálló kreatív munka öröme az, hogy nem azért dolgozik valaki, hogy megéljen belőle, nem kényszerből, hanem azért hogy átlagon felüli (nyomoron felüli) életszínvonalon éljen (ami egy döntés számára, nem pedig evidens kényszer), vagy hogy jobbat hozzon létre
miért ne jutalmaznánk a nemes, önkéntes szolidaritást? nem érdemelnek meg jutalmat a homokzsákpakolók? pedig a meséink ilyenek, most példaként mondom: a legkisebb királyfi a legokosabb, azért megkapja a fele királyság, nem így a legigazságosabb rendszer? hisz ezen szocializálódunk.
miért lenne támogatandó forma egy társadalom számára az, aki ugyan nemes és önkéntes tevékenységet végez, de semmiféle jutalmat nem kap érte, ez fel tudja mutatni a társadalmunk, és ez jó seres szerint? szerintem nem jó.

"Cserébe kínnak, kényszernek állítja be a munkát"

hát lehet seresnek nem kényszer a munka a jó kis szinekúrájában, de a társadalom javának az. az emberek azért dolgoznak, azért kelnek fel hajnalban, hogy enni tudjanak.
erősen szociális ez a javaslat, nade az ember, akibe minimális szociális érzékenység nincsen, az éppoly beteg, akiben minimális nemzettudat sincsen.

toportyánzsóti 2014.01.13. 17:45:43

@hoplita: Miért nem kussolsz senkiházi cselédfattyú?

maroz 2014.01.13. 18:06:27

@Holger Hartland: A vers sokszor amúgy is sokkal jobban fel tudja oldani a látszatra feloldhatatlannak tűnő ellentéteket, íme az én kedvencem:

Parancsba jött:
Vérontás ne legyen!
Mondták, ha kell
Használjam fegyverem.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.01.13. 19:26:19

Egy aljas és hazug, uszító szándékú manipulációról van szó. Nyilván, nem gondolja senki komolyan, hogy bevezethető és fenntartható lenne a feltétel nélküli alapjövedelem, a csőcselék uszítására viszont igencsak alkalmas. Aki ilyesmivel dobálózik, az mezei terrorista.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.01.13. 19:49:00

@bbjnick: Bezzeg a 14. havi nyugdíj! A svájci indexálás! A felosztó-kirovó rendszer, minden romlás gyökere!

Ez mondjuk akkora néphülyítés, hogy nehéz rátromfolni. De ha egyszer ez a menő mifelénk, akkor ezt kell csinálni. Erről szól a politikacsinálás a GFG-k szerint.

calabria007 (törölt) 2014.01.13. 20:58:04

@bbjnick: @Counter:

ja, a TB se áll biztosabb alapokon:)

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2014.01.13. 21:26:48

@bbjnick: Mert a rezsicsökkentés, a hibás termék meg a kettős állampolgárság nem aljas és hazug, uszító szándékú manipuláció, m? Tromfolj rá, baszod, ne nyafogj, mint egy Bokros-árva.

Szindbad 2014.01.13. 21:42:56

@tesz-vesz: "ezeket pont megerősíti, önálló kreatív munka öröme az, hogy nem azért dolgozik valaki, hogy megéljen belőle, nem kényszerből"

Mondja ezt egy fotelnacionalista bölcsész? Ember, néztél már ki a szobádból az életedben, és láttad már, hogy a társadalomban mennyi a kreatív munka aránya az összes munkaigényhez képest?

Ki fogja vezetni a buszokat, ki fog aszfaltozni, ki lesz a boltban pénztáros? Végtelenül életszerűtlen a felfogása.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.13. 22:13:17

@Szindbad: írtam nem? ember:

" ... nem azért dolgozik valaki, hogy megéljen belőle, nem kényszerből, hanem azért hogy átlagon felüli (nyomoron felüli) életszínvonalon éljen (ami egy döntés számára, nem pedig evidens kényszer), vagy hogy jobbat hozzon létre "

Ezt én írtam, kapaszkodj meg, szerintem is kevés a társadalomban a kreatív munka, de ha kiemelkedőbb fizetéssel párosul, kénytelenek is lesznek elvállalni, mivel - és szintén én írtam ezt korábban (magamat pedig nagyon utálom ismételni ) - , meg lehet élni 50 ezer forintból?
lehet házat venni belőle? autót? ha valaki kárriert akar, igenis el kell mennie dolgozni

igen, ez egy fantazmagória gyakorlati példa nélkül, én mondjuk azért is támogatom, mert lennének fontosabb dolgaim is, mint hülyeségeket csinálni, és jó lenne ha ezért pénzt kapnék.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.13. 22:14:01

@Szindbad: kénytelenek is lesznek elvállalni a buszvezetést, aszfaltozást

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.01.13. 22:19:21

@Counter: @calabria007:

Minden társadalom az elmúlt tizenakárhányezer évben lényegében redisztribúción alapult. Ebben semmi új nincs. Ami viszont abszurd, hogy közösségi juttatásokat nem kötünk feltételekhez, célokhoz --- ez uszítás, semmi köze semmiféle arányossághoz, méltányossághoz, semmihez.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.13. 22:21:21

@maroz: ezt ki írta? nem lehet gugliban találni

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.13. 22:25:22

@Szindbad: a bölcsészt meg kikérem magamnak, meg a fotelt is, minthogyha én skolasztikus sznob lennék, amitől meg pont irtózom.

calabria007 (törölt) 2014.01.13. 22:28:57

@bbjnick:

az állami redisztribúció rendkívül csekély szerepet játszott a XX. század előtt

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.01.13. 22:32:14

@bbjnick: Nekem beugranak olajsejkségek, illetve valami római gabonaosztások... de vehetjük a jegyrendszereket is részben ide.

Fogadjunk, hogy ezt a redisztribúció mint a társadalom alapja nevű sületlenség egy foximaxistától származik.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.01.13. 22:33:31

@Kettes:

"Mert a rezsicsökkentés, a hibás termék meg a kettős állampolgárság nem aljas és hazug, uszító szándékú manipuláció, m?" --- kérdezed.

Az állam ezerféle módon beleszól a termékek árképzésébe: különféle áfa-kategóriák vagy pld. a gyógyszerkereskedelemben a különféle tb-támogatás mértéke: ez a rezsiizé csak egy ilyen a sok közül.

A devizahitelek nemcsak nálunk, de a világon számtalan helyen minősültek hibás terméknek (sokhelyt a helyi felügyeleti szervek nem is engedélyeztek egyes típusú devizahitel-konstrukciókat).

A kettős állampolgárságról:

bbjnick.blog.hu/2013/07/31/kell_ene_-e_nekunk_szavazati_jogot_valasztojogot_adnunk_a_magyarorszagon_nem_eletvitelszeruen_elo_az

bbjnick.blog.hu/2012/11/29/_indulavonatosvicba

A feltétel nélküli alapjövedelemről: Minden társadalom az elmúlt tizenakárhányezer évben lényegében redisztribúción alapult. Ebben semmi új nincs. Ami viszont abszurd, hogy közösségi juttatásokat nem kötünk feltételekhez, célokhoz --- ez uszítás, semmi köze semmiféle arányossághoz, méltányossághoz, semmihez.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.01.13. 22:35:59

@Counter:

"Fogadjunk, hogy ezt a redisztribúció mint a társadalom alapja nevű sületlenség egy foximaxistától származik." --- írja.

Fogadjunk, hogy nem?!:-) Olvasson utána katolikus forrásokban:-)

calabria007 (törölt) 2014.01.13. 22:50:37

@bbjnick:

tán jobb lenne békén hagyni azokat a termékeket...

calabria007 (törölt) 2014.01.13. 22:52:44

@bbjnick:

"Minden társadalom az elmúlt tizenakárhányezer évben lényegében redisztribúción alapult. Ebben semmi új nincs. Ami viszont abszurd, hogy közösségi juttatásokat nem kötünk feltételekhez"

nofene, milyen "közösségi juttatások" voltak itt pl. 1848 előtt? :)

calabria007 (törölt) 2014.01.13. 22:53:27

@bbjnick:

a marxizmus már sajnos oda is begyűrözött

Alfőmérnök 2014.01.13. 23:03:06

@Kettes: @bbjnick: Szerintem nem sok hiányzik már ahhoz, hogy ti, népikomcsik és komcsilibik leszopjátok egymás faszát.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.13. 23:21:54

@Szindbad: @tesz-vesz: ami egy döntés számára, nem pedig evidens kényszer) "

"ha kiemelkedőbb fizetéssel párosul, >>kénytelenek<< is lesznek elvállalni."

Exploiter 2014.01.14. 00:25:02

Nem vetném el csípőből az ötletet.
A 6000 milliárd mondjuk k. Sok, ha kivonom belőle a közmunkát, nyugdíjak arányos részét, egyéb konvertálható összegeket, gyanítom, hogy még úgy is túl nagy összeg marad.
Egy konkrét számítás kell hozzá, ha valaki ezzel kampányolni akar.

AnnaKarenina 2014.01.14. 00:29:35

"Akik egyértelműen jól járnának, azok a 18 évnél idősebb magyar állampolgárok, akik nem rendelkeznek jövedelemmel. Az inaktívak és tartósan munkanélküliek mellett ide tartoznak például azok a felsőoktatási hallgatók, akik nem dolgoznak az egyetem vagy a főiskola mellett."
Szerintem ez (lenne) a lényeg, a jelenlegi nevetséges 3 (!) hónapos, de még inkább 90 napos munkanélküli segély folytatásaként.
"Ahogy szerintem az általános nyugdíjrendszer az egyik fő felelőse az európai demográfiai válságnak – arra ösztönöz, hogy az ember ne vállaljon gyereket, hiszen az áldozatokkal és az életszínvonal csökkenésével jár –, úgy az alapjövedelem egy újabb jelentős lépés lehet a nyugati civilizáció hanyatlásának útján." Az általános nyugdíjrendszert a befizetések alapozták meg, az jelenleg teljesen befizetés arányos - még jó hogy. A gondolat teljesen zavaros, mert ezek szerint azok tehetnek a demográfiai válságról, akik annak idején gyerekeket szültek. És nem mellesleg ne felejtsük el már a Fidesz-kormányok szinte azonnali lépéseit, amikor az első kormány idején államosították a TB-alapok jelentős vagyonát, a másodiknál pedig a magán-nyugdíjpénztárakat, megszüntetve ezzel az új alapokra való áttérést a jelenlegi helyett. Ha ez maradt volna, az államnak csak tényleg a jövedelem nélkül maradó részről kellene majd gondoskodnia. Persze ehhez még hozzátartozna az a kedvező gazdasági-társadalmi állapot, ahol az emberek a keresetükre vannak biztosítva, és nem minimálbérekre.
A nyugat hanyatlásához meg annyit, hogy amiről írsz, az pontosan a munkahely nélkül maradók létfenntartását oldja meg, mert bizony a kapitalizmus többre nem képes; a munkanélküliség a társadalom egy része számára pedig állandó.

Winston Smith 2014.01.14. 00:40:39

Azt hiszem az ókori Róma válsága is valami ilyesmivel kezdődött... A nép követelte az alanyi jogon, rendszeresen járó ingyen kenyeret (és a cirkuszi játékokat), különben megbuktatta a császárt. A régi öntudatos és szorgos római polgárság lassan ingyenélők gyülekezetévé züllött.

Csak sajnos lusta ingyenélők gyülekezetével nem lehetett megvédeni az országot a kemény és harcedzett barbár hordák ellen, akik többször kifosztották Rómát...

Winston Smith 2014.01.14. 00:48:34

@Exploiter: "Egy konkrét számítás kell hozzá, ha valaki ezzel kampányolni akar."

Ööööö... Ez eddig nem volt feltétel. Kis hazánkban a kampánynak az a lényege, hogy a politikus bemond valami hülyeséget (lesz ingyensör, ingyenebéd, örökélet), a sok hülye meg rá szavaz. Lásd 100 napos program vagy a vizitdíj eltörlése. A háttérszámítás csak egy olcsó kapitalista trükk, hagyjuk meg a hanyatló nyugat ópiumának!

v2peti 2014.01.14. 01:04:07

Ha 50 rugós alapjövedelem lenne, akkor a minimálbér csökkenthető lenne, emiatt az országból nem mennének el a távol-keletre az összeszerelő üzemek, így csökkenne a munkanélküliség.
Aki 3 gyereket nevel anyaként, az szívesen otthon maradna. Na de egy kereső sok esetben nem tudja eltartani a családokat, így ezt a problémát az alapjövedelem megoldaná. Elég lenne egy szülőnek dolgoznia. Vagy a másik csak 4 órát dolgozna. És így talán lenne kedvetöbb gyereket vállalnia. 1 helyett 2-t, 2 helyett 3-at. 3 helyett 4-et!
Ha alanyi jogon jár sokféle pénz, akkor kisebb ellátórendszer szükséges, mert a pénzt az államkincstár egyszerűen kifizeti, és nem kellene működtetni az elosztást és a jogosultság elbírálását végző szervezetet.

v2peti 2014.01.14. 01:05:02

Még valami! Nem a nyugdíjasokat prirorizálnák, mint a 13.-14. havi jövedelmekkel, hanem a társadalom minden rétegét!

Szindbad 2014.01.14. 06:42:44

@tesz-vesz: Ha jól értem, mivel az utcaseprést senki nem akarná megcsinálni, ezért felértékelődne a kulimunka, ehhez képest a kreatív munkát nem fizetnéd meg, mert azt az ember úgyis szívesen, akár ingyen is megcsinálja?

Szóval "büntetnéd" a kreativitást (és közvetve a képzettséget) a társadalomban, jól értem? Ügyes elképzelés. Elvonnád a magasan képzettek magasabb fizetését, és szétosztanád az utcaseprők között. Gratulálok.

Orbán Viktor egyik legnagyobb bűne, hogy megint a felszínre kerültek ezek az elborult, szélsőséges társadalmi nézetek. :(

jog-ász 2014.01.14. 06:48:09

sztem az árakat is úgy megdobná, hogy ugyanarra a fogyasztási vásárlóerői szintre zuhannánk vissza, csak most garantált jövedelem mellett..már megint nem azt nézik hogy a magyar gazdaság mit állít elő, hanem hogy hitelekből mennyit lehet szétosztani.

Nemzeti Dohányos 2014.01.14. 06:57:09

Kész. Áprilisban szemenköpöm magam, és elmegyek a fideszre szavazni.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2014.01.14. 06:59:40

azért a pofám leszakad, az ember évek óta azt olvassa, hogy " a zegykulcso adó 500 milliárdos lukat ttt a költségvetésen, és ezért..." vagy "elégettek xmilliárd nyugdíjvagyont" vagy sorolhatnám
de most, így a lehetséges vesztes választás előtt néhány nappal semmi sem drága..
szégyenletes és aljas. már amikor a face.b-on elkezdett terjedni ez a baromság, már akkor gyanús volt. nem is kellett csalódnom. a mi bolsevikliberáliskomcsi söpredékünkknél nincs aljasabb és megvetendőbb európában. de lehet, h világbajnokok.

igazi mutogatnivaló példánya Vásárhelyi Maris...

szóval ezek lemetek kutyába teljesen. igazi kétfarkú párt, csak ezek nem viccelnek. ingyensőr, ingyenpénz.

végülis nem volt még a XXIszázadban olyan társadalmi kísérletük, amivel lezülleszthetik az országunkat újra és újra.

similarthings 2014.01.14. 07:04:29

Hm, a vagyoni károkat okozó bűncselekmények által keletkezett károk jó nagy részét is le lehet húzni a költségből.

Gipsz Jakab talán kisebb hajlandósággal menne lopni ha van egy alapjövedelme.

A lopás is redisztribúció, csak nem állami hanem egyéni kezdeményezésű.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2014.01.14. 07:10:46

@similarthings: én erre a saját tapasztalatomból had jelezek valamit, évekig dolgoztam az éjszakában. évekig. bárokban diszkókban stb.
az a pultoskurva aki lop. az lopni fog. bármennyi fizut is adsz neki.
ha lopáson kaptunk valakit. akkor nem fizetésemelést adtunk neki, hogy HÁTHA nem lop majd, hanem basztuk kifelé a pcsába.

de nyilván ez a ti véleményetek, lop....havi 75-öt érdemel .....

Nemzeti Dohányos 2014.01.14. 07:14:22

@Urfang: Tévedés, hogy ez egy súlycsoportban lenne a rezsicsökkentéssel. Akit kedvezően érint a rezsicsökkentés, az fizet rezsit, jellemzően abból, hogy dolgozik. Nekik ez rossz lenne, mert elvennék a családi adókedvezményt, lecsökkenne a fizetés 50 ezerrel, amit ugyan megkapnak, de cserébe a maradékra egy brutális (hasraütésre legalább 30, de inkább 40%-os) adó, hogy legyen miből fedezni.

Ez annak a rétegnek kedvez, akik segélyen élnek, vagy közmunkások. Ők eddig se szerették a Fideszt, ellenben pl az ingadozó középkeresetűek most szaladnak jobbra. Ez egy sivatagra dobott atombomba, ahonnét a szél visszafújja a szennyeződést a baloldalra..

similarthings 2014.01.14. 07:22:26

Engem nem érdekelnek az egyéni preferenciák hanem az hogy ha 6000 milliárdot elköltünk erre akkor 2000 milliárd meg nem lopódott el mint a korábbi években. Akkor máris csak 4000 milliárd amit kidobunk.

A számok hasraütésszerűek már csak a nagy látencia miatt is.

Az hogy ebben az esetben Gizike esetében meg azt tapasztaljuk hogy még többet lop senkit sem érdekel.

Az éjszakát meg talán elég jól ismerem én is. Átfogóan ...

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2014.01.14. 07:25:03

Ez a legnagyobb tétje a választásoknak.

Vagy alanyi jogon járó segélyezés (=alapjövedelem), vagy közmunka amiért dolgozni kell.

Vagy gyerekcsinálási pótlék alanyi jogon, vagy családi adókedvezmény, ami munka után jár.

Magyarul vagy az ingyenélő semmittevők tömeges támogatása, vagy azoké, akik dolgoznak és gyermeket nevelnek.

Pamuk 2014.01.14. 07:25:59

Olyan hülyeségeket tudsz írni tisztelt blogoló.
A nyugaté, értsd európai társadalom a szolidaritáson, és közösségen IS alapul. Szemben néhány vadkapitalista ázsiai, vagy amerikai rendszerrel.
És innentől más, és akárhogy próbálják végét kelteni, él, virul, mert egy élhető rendszer.
Az alapjövedelem a jövedelmek ésszerű átcsoportosításáról szól. Gazdagoktól szegények felé.
Kicsit olvasgassál már róla, mielőtt írsz!.

nu pagagyí 2014.01.14. 07:26:50

A fiatalok most sem maradnak itthon és nem dühöng a gyermekvállalási kedv, pedig nincs garantált alapjövedelem.

Mit válthatna ki: GYES, családi pótlék, álláskeresési támogatás, szociális segély, minimum nyugdíj, egyes ártámogatások. Összegtől függően, akár a komplett társadalombiztosítást is helyettesíthetné.

Előnye: esélyt adna olyanoknak, akiknek nincs, csökkenne a megélhetési bűnözés, csökkenne az állam.

Hátránya: csak a társadalom egy fejlettségi szintjén vezethető be. A viszonylagos biztonság csak akkor nem öli ki az egyéni motivációkat, ha az alapjövedelem nem az emberek által megszerezhető maximális jövedelem. Lehessen tehát gazdagodni és ez attól függjön, ki milyen képességgekkel és szorgalommal rendelkezik. Ehhez az kell, hogy az állam ne telepedjen rá a gazdaságra, a kultúrára, az emberi lét összes aspektusára, hagyja az embereket, hogy önmegvalósítsanak. Az államnak tehát csak szerveznie kellene a piacot és szolgáltatásokat, nem pedig a polgárok helyett nyújtania azt, a maga korlátolt módján. Jelenleg sem politikai osztályunk, sem a nép nem érett egy ilyen fordulatra. Olyan országban vezethető be ilyesmi, ahol az anyagi termelést a lehető leghatékonyabb módon végzik, tehát nem cél közmunkás haddal zoknit szerelni bagóért, ahol a tudás és innováció a társadalmilag elismert érdem és nem talpnyalás, ahol elemi igénye van az embereknek a kultúrára nem csak befogadó, hanem előállítói oldalról is. Itt, sajnos még nem tartunk.

lost hope 2014.01.14. 07:29:02

Nem fér a fejembe, hogy értelmes emberek hogyan állhatnak elő ennyire hamvába holt, kontraproduktív, ostoba ötlettel.

Nem az a baj, hogy nincs rá pénz, hanem az, hogy azt a hitet erősíti a tömegekben: ne dolgozz, ne küzdj, ne erőlködj, a zállam majd eltart. Lásd még: rezsicsökkentés, devizahiteles-mentés.

Magyarországon ez kb úgy nézne ki, hogy további néhány százezer ember egyszerűen tényleg nem dolgozna, másik néhány százezer pedig feketén dolgozgatna az alapjövedelem mellett.

Lassan tényleg ideje lenne a szavazati jogot adófizetéshez kötni...

nu pagagyí 2014.01.14. 07:38:34

@FILTOL: Hát, a zorbán nulla %-os szja-t szeretne. Akkor meg ugyebár, egyrészt családi kedvezmény sem lenne, másrészt mindenki kitartottnak érezhetné magát, mint a cuclizmusban, ahol szintén nem volt adó, mert nem a "zemberek" tartották el az államot, hanem az állam a "zembereket". Nem is pofázhattak bele a dolgokba. A lyukakról meg ne is beszéljünk.

Alfőmérnök 2014.01.14. 07:40:13

@lost hope: "Nem fér a fejembe, hogy értelmes emberek hogyan állhatnak elő ennyire hamvába holt, kontraproduktív, ostoba ötlettel. "

Úgy, hogy nem értelmes emberek.

Ad Dio 2014.01.14. 07:51:15

Az alapjövedelem (sajnos) a jövő. A növekvő munkanélküliség kezelésének egyetlen mai nap látható módja. Vagy egy jóképű háború. A jó hír a dologban, hogy szerintem azért 20-25 éves távlatban ez még nyugaton sem jön, nemhogy idehaza. És nem egy válságban kerül bevezetésre. Mindenesetre aki elsőnek bevezeti, az nagyon komoly versenyhátrányba kerül ott és akkor.

Exploiter 2014.01.14. 07:56:16

Azt azért mindenki figyelmébe ajánlanám, hogy az automatizálás és a technikai fejlődés egyenes következménye, hogy évről évre egyre kevesebb ember munkájára lesz szükség, egyre hosszabb élettartam mellett.
Mint ahogy most is vannak régiók, ahol már semmilyen munka nincs, később ez általános lesz.
Akkor bizony el kell majd dönteni, hogy a dologtalan, nyomorban elő emberek millióival mit kezdjünk. Két lehetőség van, ami működhet: kiirtjuk őket vagy eltartjuk őket. És itt nem csak cigányokról van szó.
Szóval lehet, hogy ez a kérdés most korai sci-fi-nek tűnik, de biztos vagyok benne, hogy nem is olyan sokára releváns, alapvető kérdés lesz.
Ennyit a munkára ösztönzésről. Nem lesz mire ösztönözni, lényegében már most sincs.

Hülye aki elolvassa! 2014.01.14. 08:01:38

No azért nem eszik olyan forrón a kását! A komcsik először csak az adót növelnék meg, hogy elvegyék a pénzt a "gazdagoktól" (gazdagok=teljesen bejelentett bért kapó, iskolázott munkavállalók, akik rendszerint valami multinál dolgoznak, ahol nem borítékban adják a fizut).
Majd, ha már elérkezettnek látják az időt, akkor vezetnék csak be a FNJ-t.
Egyetlen céljuk van most ezzel, hogy végre ne a rezsicsökkentés legyen a téma!

Netuddki. 2014.01.14. 08:11:35

Akkor ezek szerint "ezek" találták ki és semmi köze a "bal" oldalhoz. Nem mintha érdekelne ez a baromság. Ettől függetlenül a zsigórobika ma reggel az mr1-en egy jóizűt gyurcsányozott ezzel kapcsolatban.

Eszem megáll! Amikor a "köz" médiának ízekre kéne szedni a zsigórobikát (ha egyáltalán bemerészkedik) azzal kapcsolatban, hogy az orbán rezsim miért költi az adófizetők pénzét fidesz reklámokra, még adják is a lovat alája. B+, ezeket a "riportereket" az elsők közt kell kibaszni a "köz" médiából ha győz az igazi forradalom...

BénaBéni 2014.01.14. 08:16:13

@bbjnick:
Hasonló écesz ez, mint az ingyenes buszbérlet volt.
Béke poraira!

ggaborx 2014.01.14. 08:25:41

Azért az érdekes, hogy a mai kapitalistának hazudott hűbér rendszer mennyire beleivódott a köztudatban mint egyetlen lehetséges gazdasági modell.

Az alapjövedelem ellen ágálók figyelmét felhívnám arra, hogy ma is létezik a konstrukció, mégpedig nagyon durva összegekkel. Amikor az állam nagyjából 78%-át _feltétel nélkül_ elveszi minden jövedelemnek, akkor miről beszélünk?

Jöttök itt a szokásos szöveggel, hogy az alapjövedelem maga lenne a kommunizmus, miközben nagyvonalúan szemet hunytok afölött, hogy a majdnem 80%-os elvonás ténylegesen kommunista mérték.

Az nem megy, hogy egyfelől minden jövedelem több mint háromnegyede az államkincstárban landol, másfelől meg nagy mellénnyel, büszkén hirdetitek, hogy ne az államtól várja senki a megélhetést.

A büszkén hirdetett "nincs ingyenebéd" szólam célközönségét csak egyszer fordítsuk meg az állam irányába és vegyük észre, hogy folyamatosan kurvadrága ingyenebéd van egy szűk körnek, akiket ti már _feltétel nélkül_ nem is embernek, csak az állam homályos fogalmának véltek.

Közben épülnek a stadionok, eltűnnek a nyugdíjpénzek (újabb ingyenebéd, feltétel nélküli alapjövedelem?) és 100 eFt-ból ha ténylegesen elkölthetsz 25 ezret (adók, járulékok, ÁFA, egyéb kötelezők - számold csak ki!) már kurvajól jártál.

Olyannyira hatalmas hazugságban élünk évtizedek óta, hogy ma már ez a rendszer lett az igazság. A többség szentül hiszi, hogy a jelenlegi modell legalábbis megfelelő és bármely más elképzelést ezen rendszer kritériumai szerint értékel. Egy hazugságra alapuló modell szerint kivitelezhetetlen gondolat talán mégiscsak megfelelőbb lenne, de ma már ezt senki sem hiszi el.

Meg vagytok róla győződve, hogy az államnak kellenek azok a bevételek, amik most megvannak. Azt is szentül hiszitek, hogy ezeket csak a mostani rendszer szerint lehet előteremteni, járulékokkal, áfával, egyéb durva sarcokkal. És elégedettek vagytok, mert féltek,hogy bármely más csak még rosszabbat hoznak. Miközben nem veszitek észre, hogy a jelenlegi modell az, ami szükségképpen folyamatosan csak rosszabbat hozhat, viszont egy alapjaiban más megoldás lehetne alapjaiban jobb is. Biztos, hogy a mai segélyezési, tb és nyugdíjrendszer az egyetlen valóban működő lehetőség? Miközben láthatóan nem is működik jól?

A feltétel nélküli alapjövedelem semmi mást nem jelent mint, hogy senki sem kerülhet 0-ra. Mindenki pozitív egyenleggel indul, ami az alapvető emberi szükségleteit fedezi. Ebből nem lesz senkinek sem háza, autója, nem megy belőle nyaralni a bahamákra. Tehát van miért dolgozni és küzdeni továbbra is.

A LÉT tanulmánya (és ajánlata) viszont felháborító arculköpése az eredeti elképzelésnek. Abban a pillanatban amikor azt bírták írni, hogy a munkabér része az alapjövedelem világossá vált, hogy ismét magyaros módon egy huszárvágással visszájára fordítják a dolgot és csinálnak egy értelmes ötletből nettó baromságot.

A LÉT ötlete NEM feltétel nélküli alapjövedelem. Valami egészen más, gonosz segélyezési spekuláció.

A valódi feltétel nélküli alapjövedelm viszont egy olyan rendszer, ami emberhez méltó alapot ad egy olyan világban, ahol pénz nélkül ma már szinte levegőt sem lehet venni.

Én_vezettem_? 2014.01.14. 08:28:25

Úgy látom elég negatív a megítélése.
A feltétel nélküli transzfernek érdekes módon számos előnye van, évekkel ezelőtt hallottam egy híres társadalomtudótól: szolidaritást növeli, csökkenti a feszütségeket, igazságosabb és olcsóbb.
Sokaknak nem tetszik (nekem sem) hogy ingyenélők,munkekerülők eltartatják magukat a társadalommal. De ez most is így van! Ha ezt meg akarjuk szüntetni, akkor mindenféle feltételes jövedelemet : munkanélküli, szociális, gyermekvállaláshoz kötött, betegséghez és idős korhoz kötöttet meg kell szüntetni. Ha ezt nem tesszük, dönthetünk: feltételeket szabunk (és ellenőrzünk) vagy MINDENKINEK egyformán juttatunk egy alap jövedelemet

Szóval fontos leszögezni, hogy a szegényeknek, elesetteknek ÉS naploóknak így is úgy is rengeteg pénz megy, ma is. Valójában ma se nulla pénzt kap, aki nem tud dolgozni, a társadalom iszonyat erőfeszítéset tesz, hogy azért lehetőleg senki se haljon éhen.
Ezt lehet feltételesen (nincs munkád, nincs jövedelmed, gyereked van, idős vagy stb), és feltétel nélkül (unconditional). A feltétel nélküli kifizetés legfontosabb előnyei:

- A rasszizmus és egyéb társadalmi ellentétek legnagyobb csillapítója. A feltételes kifizetés nagy feszültésget generál. A tisztes szegénységben elő, sokat dolgózo adózó igazsátalalannak érzi, hogy tőle sokat elvonnak, de ő semmit nem kap, ellebne a tudjukkik szülik a gyerekekt, és kapják az ingyen lóvét. Ez ellen sajnos (mint kiderült) nem elég megoldás, ha a "lúzert" aki fizet, még rasszistának is bélyegezzük, a feszültésg fő forrása megmarad.
A feltétel nélküli fizetés esetén sokkal kisebb az ellentét, én is kapok, ő is kap, mindenki kap, és fog is kapni, nincs igazságtalanság.
Példa: svédeknél babakelengyét kap MINDENKI, maga a királynő is felveszi, ezzel fejezve ki és erősítve a szolidaritást: az utolsó munkanélküli és a királynő egyenlő, mindketten megkapják az unconditional benefiteket.
A különbség: aki több pénzt keres, több adóval járul a közösbe DE legalább nem kap sokkal kevesebbet, hanem épp ugyanannyit!

A feltételes kifizetésnél a feltételek visgálatat nagyon sokbe kerül, csalásokra ad lehetőséget (jutalmazza a jövedelem eltitkolást a feketemunkát). Ráadásul a határt mindig meg kell valahol húzni, és a határon éppen túl eső rengeteg ember mindig nagyon igazságtalannak érzi majd, miért pont ő nem kap semmit (és vonnak el tőle)

Ha csak akkor kapok segélyt, ha nincs munkám, akkor ez nem éppen a munkavállalást támogatja. Épp ellenkezőleg, jobb a segély, esetleg mellette a feketemunka. Ha így is úgy is megkapom a létpénzt, akkor minden további munkaórám plussz jövedelemként jelentkezik, ezért mindenkinek megéri dolgozni. Ha valaki megelégszik a nagyon-nagyon minimállal, azzal nehéz mit kezdeni, de legealább lehet neki mondani, dolgozz pár órát, és még több pénzed lesz. most nehéz meggyőzni egy nem-dolgozót, hogy jobb a munka mint a segély.

Kicsit dirketebben fogalmazva: igen, nem túl jó hogy sokan azért csinálnak sok gyerekeket, hogy a munkanélküli+szocsegély+rendkivüli segély+családi pótlékból jobban éljenek mintha elmennének (pl minimálbérre) dolgozni. Ez rossz. De ez most is így van, akkor legalább kajon mindenki, dolgozó nem dolgozó, gyerekes nem gyerkekes, adót éppen fizető és nem fizető IS ugyanannyit, NE legyen pozitiv szempont hogy nincs munkád és nem dolgozol, és ha csak 1 óra pluszt dolgozik valaki, az legyen igazi, legális plusz jövedelem! Aki 8-at , annka még több, aki meg sokat tanult/vállalkozott/kockáztatott és bejött, annak még több. Nem lesz egy éles határ, hogy bezzeg én kidolgozom a belem, jól leadóztatnak, de semmit nem kapok az államtól, a roma szomszéd meg otthon üldögél és pizáik és többszázezret akaszt le.
Ez lenne az előnye az unconditional benefit-nek.
Szerintem jó lenne, persze vannak hátrányai, de speciel én meg vagyok győződve, hogy nem rontaná a munkmorált, azt az rontja, hogy aki a segílyből épp meg tudja oldani az igénytelen életét, az hülye lesz dolgozni (pláne legálisan), ez van most, ez mindennél jobban rontja. Aki ennek ellenére is dolgozik, az nem fogja abbahagyni és 70ezerből élni (150-200 helyett ami a munkabérével együtt összejön), aki meg 70ezerrel beérte, az most is beéri, és betolja magát a segélyrendszerbe (megolda hogy legyen gyereke, esetleg még a fogyatékost, vagy beteget, vagy annak orvos által elismertet is.....)

élveteg 2014.01.14. 08:28:28

"Az emberek többsége nem a pénzért,
hanem azért dolgozik, hogy
értelmesen töltse az idejét

Na ilyet is csak az ír le aki életében a saját beltenyészett filozófus -szociológus -entellektüel környezetén kívül életében nem beszélt még más emberrel

Attitude Adjuster · http://atta.blog.hu 2014.01.14. 08:31:34

@hoplita:

"A rezsicsöki üzenete, ami a debil és oligofrén választói szegmensben kritika nélküli, na oda most megjelenik egy szintén adekvát konkurrens elképzelés."

Adekvát? Több, mint hatezermilliárd költséggel?

Szociális kiadásokra és nyugdíjra együtt költ ma a magyar állam évi ötezermilliárdot! Úgy kellene ehhez a baromsághoz további ezermilliárdot találni, hogy megszűnne a teljes nyugdíjkassza, és minden létező szociális ellátás.

Havi ötvenezerért.

Adekvát, mi?

Az egybesült baloldal láthatóan már csak a szellemi fogyatékosok szavazataira hajt.

prakp 2014.01.14. 08:31:49

@Szindbad: nem érted. Mindkét munkát megfizetné, csak jobban. Ez olyan bonyolult? Hogyha nem az aznapi kajámon szorongok, még talán jobb munkát is végzek??

Attitude Adjuster · http://atta.blog.hu 2014.01.14. 08:34:28

@ggaborx:

"Közben épülnek a stadionok"

12 milliárdért. Oké, álljanak le a stadionépítések.

Akkor már csak ennek az összegnek évi(!) ötvenkétszerese kell ehhez a rendkívül adekvát és könnyűszerrel megvalósítható elképzeléshez.

Void Bunkoid 2014.01.14. 08:47:24

@Pamuk: a legnagyobb baj az, ha már megfigyelted valaha is, hogy általában a leggazdagabbak, akiktől csakugyan jelentős összeget lehetne "átcsoportosítani", azok általában rendelkeznek okos könyvelőkkel, akik a főkönyvet úgy hozzák ki évvégére, hogy az fog látszani az állam fele, hogy a gazdagember nem is keresett egy kanyi vasat sem, és nincs mit leadózni/újraelosztani.

Amúgy én leginkább az oktatást reformálnám, mégpedig azzal, hogy akár felső tagozatban, akár középiskolában legalább valami ALAPVETŐ gazdasági ismereteket tanítanék.

Nem azért, hogy mindenki bróker meg befektetési tanácsadó meg főtőkés legyen. Hanem azért, hogy tanulja meg beosztani azt, amije van.

Bármennyire is ronda kijelentés, de a legtöbb mélyszegénységben élő ember - tisztelet a kevés kivételnek, de sajnos zömük - EGYÁLTALÁN nem képes semekkora összeget sem beosztani.

Akár 50 ezer, akár 500 ezer forintos segélyt, szociális ámogatást, alapjövedelmet, nevezzük bárminek is ezt az állami ingyenpénzszórást - adsz az ilyen módon élő kezébe, GARANTÁLTAN el fogja b*szni két-három nap alatt, utána meg már másnap sír, hogy jaj, nincs kajára sem pénz. Pedig lenne, csak nem kellett volna ünneplésből meg "gazdagságból" az egész falunak fizetni három kört a kocsmában.
Teljesen tökmindegy. De tegyünk egy kísérletet, egyszer viccből egyetlen alkalommal a szoctámot emeljük fel 300 ezer forintra.

A nyakam rá merném tenni, hogy másnap az összes szabolcsi meg felsőborsodi kis faluban MINDEN cigány ötös ájfónnal a kezében rohangálna és sírna, hogy nincs pénze.

DezInf 2014.01.14. 08:52:47

@Attitude Adjuster:

A konferencián kifejtett lehetőség egy megoldási módja a jövőben felmerülő társadalmi konfliktusoknak.

Láthatóan totálisan elutasítjátok, főként politikai hovatartozásotok alapján.

Mi a ti megoldási javaslatotok?

Rajta, vezessétek elő, hogy a másik oldal kivesézhesse a gyengéit:))))))))

Anyázni a legkönnyebb.

Hogy akarjátok elérni a teljes foglalkoztatást?

Hogyan kezelnétek azt a problémát, hogy a fejlődésnek köszönhetően egyre csökken az élőmunka ráfordítási aránya a termelésben?

A régi megoldás - mármint egy háború- az EU-n belül nehezen kivitelezhető.

Hogyan akarjátok kialakítani a stabil társadalmi békét?

Mondjatok jó megoldásokat.
Aztán a többiek megbírálják :)))))

gyárvárosi 2014.01.14. 08:56:03

És még a Kétfarkú Kutya Pártot minősítette komolytalannak a bíróság?!
Igenis az örök életre és az ingyen sörre akarok szavazni!

stim 2014.01.14. 09:05:19

Az ingyen pénzért a szabadságodat adod. Akitől a pénzt kapod annak a szolgája vagy.

A herék élősködnek a többieken, akik dolgoznak azok pedig értéket teremtenek amit pénzre lehet váltani. Aki dolgozik az a munkájáért kap pénzt aki nem dolgozik annak nem jár pénz mert a pénz a munkából van nem a bankban születik. Illetve ha a bank nyomtatja a pénzt akkor a bank szolgája vagy.

A szabadság értmeg kell dolgozni. Ezért értékes. A szocialista egyenlősdi egyszer már megbukott. Túl sok lett az eltartott here.

DezInf 2014.01.14. 09:06:54

@Alfőmérnök:

Ki vagy te?

"Úgy, hogy nem értelmes emberek. "

Az általad így jellemzett emberek többségét ismerem.
Van akit személyesen , van akit csak a publikációin keresztül.

Amennyiben ők nem értelmes emberek hozzád képest, nos akkor te a "haza" egyik ritka kiválósága lehetsz.

Az MTA akadémikusai közül lehetsz valamelyik nagy név.
Első tippem Pálinkás ........ csak a stílus az ami megtévesztő :)))

......

Laci A Lakli 2014.01.14. 09:10:17

Ezt a rezsicsökkenéssel párhuzamba állítani elég nagy barbárság. Példabeszéd következik.
Van egy cipőkereskedő. A cipőkereskedő úgy gondolja, hogy csökkenti az összes cipőjének az árát 10%-kal, ugyanúgy a jobb minőségű, divatosabb, drágább cipőket, mint az ódivatú rossz minőségű olcsó vacakokat is.
Egy másik cipőkereskedő úgy gondolja, hogy ó ez nem jó alá kell vernem a másiknak. Én ingyen adok minden cipőt igaz nagyon szar minőségű, de az emberek így is vinni fogják. A Kérdés, melyik kereskedő fog csődbe menni, amelyiknek van bevétele, vagy amelyiknek csak kiadása van?

stim 2014.01.14. 09:10:48

ja, és nincs olyan, hogy feltétel nélkül. A feltétel az, hogy szavazz rá.
Szavazz a munkanélküliségre.
Szavazz a here életmódra.
Szavazz a versenyképtelenségre.
Szavazz a küzdés, az akarat hiányára.
Szavazz arra, hogy a világ dolgos, törekvő, versenyszellemmel megáldott része föléd nőhessen.

És amikor haszontalannak érzed magad (mert az is vagy ha csak ingyenbélsz) akkor nem lesz pofád kérni semmit. És egyik jogodat a másik után vonják meg mert valahol érezni fogod, hogy az neked nem jár.

Mert kitartott senki leszel akinek kuss a neve.
És aki a pénzt adja kérni is fog ebben biztos lehetsz. És megteszed amit kérnek ha már nem leszel versenyképes mert különben nem kapd meg azt a pénzt amiért nem dolgoztál meg.

Alfőmérnök 2014.01.14. 09:10:58

@DezInf: Nem hozzám képest nem értelmesek, hanem abszolút értelemben.
Hozzád képest biztos értelmesek.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2014.01.14. 09:11:55

@stim: "mert a pénz a munkából van nem a bankban születik"

Ezen most sok milliárdos üzletember, aki még életében nem dolgozott hangosan felnevet. Munkából sajnos nem igazán lesz Kérdezz meg bárkit, aki munkából akar megélni.

DezInf 2014.01.14. 09:16:51

@Alfőmérnök:

Csavargasd még egy kicsit :))))

Te vagy Isten után az első ...........

Szeretnéd ezt az Alaptörvényben is rögzíteni?

Anselmo 2014.01.14. 09:19:45

Ha érdekel, hova vezet ez az egész, nézd meg, hogyan élnek a cigányok. Ők a megtestesült szocialista társadalmi modell.

Void Bunkoid 2014.01.14. 09:20:49

@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik): ez így van.

De minden mindig így működik, kicsit hülye analógia, de még a biológiaórákon tanult táplálékpiramis is hasonló elven működik.

A szegény antilop éveken át rohan az életéért, meg stresszben él, és szinte az egész ébrenlétét zabálással tölti, hogy a mindenféle kevés kalória-és energiatartalmú növényekből úgy-ahogy kinyeregetett energiát meg fontos nyomelemeket magába építse, és így nehezen, küzdelmesen de megél.

Mindezt azért, hogy egy szép napon a magas fűből egyszercsak előugorjon egy oroszlán, aki egy pillanat alatt kinyírja, aztán egy röpke óra alatt felzabálja és magába építse mindazt a sok energiát, fehérjét, nyomelemet, amiért az antilop egy életen át stresszelve zabált :))))

otgorbebogre 2014.01.14. 09:22:40

@==T==: feltetel nelkuli alapado regota letezik neve az AFA. A marmegadozott jovedelmedbol fizeted.

Mojzes Pál (törölt) · http://mpgondolatok.blogspot.hu/ 2014.01.14. 09:25:29

Teljesen életképtelen ötlet, összeomlana az egész gazdaság, ki menne el beteghordónak, pénztárosnak, takarítónak stb. havi hatvan-hetvenért:D?Ekkora orbitális faszságot nem létezik, hogy valaki komolyan gondol...ez tényleg csak feszültségkeltésre jó semmi másra.

bebe tv 2014.01.14. 09:28:09

@bbjnick: És akkor arról még nem is szólt senki, hogy hány 100 ezren jelentkeznének be valamilyen magyarországi címre, hogy nekik is tejeljünk.
Lásd a németországi cirkuszt a rengeteg bolgár és román gazdasági menekült körül akik már bírósághoz is fordultak, mert keveslik a Harz IV. által kapható kb. havi 400 €-t, amit egyébként azért találtak ki, hogy azok akik már nem jogosultak munkanélküli segélyre ne maradjanak ellátás nélkül. Erre beindult a népvándorlás a Balkánról mert ez talált pénz nekik amiért semmit sem kell tenni.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2014.01.14. 09:28:10

Valóban el kell gondolkozni azon, hogyan tovább. A Termelést egyre inkább gépek végzik, egyre nagyobb biztonsággal. Amit ma "termelő munkának" hívunk az ezen gépek karbantartása, nagy ritkán üzemeltetése. De a karbantartást is inkább már más gépekkel végezzük...
Így ezen megtermelt munka profitja egyre kevesebb kézben oszlik szét. A kiszolgáló ipar kapacitása is véges, illetve ott is elég durván teret hódít a gépesedés.
Az 1880-as évektől megfigyelhető ipari fejlődést extrapolálva gyakorlatilag 50 éven belül várható minden szakma teljes elgépiesedése. Ráadásul ezek a gépek pár ember kezében fognak összpontosulni világszerte. Ily módon a maradék, gyakorlatilag nincstelen, magát ellátni képtelen réteggel valamit kezdeni kell:
-Vagy hagyják őket, hogy vademberek módjára magukat tartsák el, de a társadalom részére haszontalanak lesznek, hiszen minden erőforrás amit biztosítani tudnak kiváltható egy olcsóbb/gyorsabb géppel.
-Vagy legéppuskázzák őket, esetleg hagyják éhen halni (jelenleg ez folyik)
-Vagy eltartják őket.

Kivlov 2014.01.14. 09:28:30

A legviccesebb az, hogy az mszp hisztizik, hogy a rezsicsökkentés igazságtalan, mert pl az rózsadombi villáját fűtő milliomosnak is kisebb a tarifa meg a minimálbéres takarítónőnek is.
Erre ezt az alapjövedelmes marhaságot, meg megfontolásra érdemesnek mondja. Pedig itt is kapna mindenki rászorultsági helyzettől függetlenül. Barmok… :D

♔batyu♔ 2014.01.14. 09:33:19

Úgy nézem, Szili Kati nyúlja le majd ezzel a buta ballibsi szavazókat.

Nem véletlenül támogatja az MSZP is.

DezInf 2014.01.14. 09:34:02

@Mojzes Pál:

Surányi György : "... „az ördög ügyvédje hálátlan szerepéből” a kockázatok között arról beszélt, hogy az alacsony keresetűek egy része csak akkor lesz motivált a munkára, ha a létpénz és a nettó minimálbér között több mint 30 ezer forint különbség lesz. Úgy látja, ennek legalább 50-60 ezer forintnak kellene lennie. Arra is figyelmeztetett, hogy e különbség növelése nélkül vonzóbbá válhatna a szürke vagy a fekete gazdaságba való átmenet."

A cikket megtalálod itt a mandin, lusta vagyok belinkelni.

........... örömmel követem az érdemi vitát ..... főleg a nagy nickek beszólásait ..... szokás szerint olvasatlan véleményük van ..... viszont előre megjósolható mint ............

VT Man 2014.01.14. 09:35:00

@Attitude Adjuster:

FNA az évi 6000 milliárd Forint. Akkor már inkább építsünk évente 2 új Paksi atomerőművet, annak legalább haszna is lenne.

Vagy évi 2 olimpiát...

Mojzes Pál (törölt) · http://mpgondolatok.blogspot.hu/ 2014.01.14. 09:35:37

@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik): Semmi nem fog történni, elgettósodik a társadalom nagyobb része, jelenleg is ez a folyamat zajlik a három verziódnak egy amorf keveréke, géppuskázásra még nincs szükség de a többi stimmel.

Void Bunkoid 2014.01.14. 09:37:21

@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik):

sorkoz.blog.hu/2014/01/12/az_ingyenes_keszpenzfelvetel_veszelyes_a_tarsadalomra_most_megtudhatod_miert

itt írtam még a harmadik alternatívát, az önkéntes és kollektív luddita géprombolást, fejlődjünk vissza :)))

VT Man 2014.01.14. 09:38:59

@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik):
Na igen, de a probléma az, hogy a felső 1%-hoz kerül egyre több és több pénz.

Ezen hogyan változtatna az alapjövedelem? Hát, sehogy.

A felső 1%-tól se el nem vesz (havi -50 ezer az vicc), se nem ad.

Inkább a maradék 99%-ot baszogatja, hogy aki a 99%-nak a jobb részén van, attól sokat elvesz, a szegényeknek meg szétoszt.

Hát, ez aztán az igazságos!

Kommunizmus 2.0: kőgazdag szupermilliárdos felső 1%, és egyenlővé tett alsó 99%.

Gratulálok!

Szindbad 2014.01.14. 09:39:25

@prakp: Mi az, hogy mindkettőt jobban megfizeti? Honnan lesz pénz rá???

baliY 2014.01.14. 09:55:33

Egyetértek az alapjövetelemmel, amennyiben a kitalálók saját vagyonukból fizetik. Így vagy úgy, közvetlenül vagy közvetve, de a plusz forrásokat azon kevesektől szedik majd be, akik tisztességesen dolgoznak. Mert értelemszerűen máshonnan nem tudják beszedni. Viszont az általuk megtermelt jövedelem valami írtózatosan brutális része (alsóhangon kb 70% ha mindent beleszámolok) már így is az államnál landol, jó lenne ha kedves ötletgazdák / szociológusok leállnának a brainstorminggal, hacsak nem saját zsebből gondolták mindezt. Miért kell elhitetni az "emberekkel" hogy azért nincs pénzük mert az állam nem "ad", és hogy a jólét csak annyiból áll hogy ha jófej az állam akkor ad több pénzt?

Mérges 1234 2014.01.14. 10:00:25

Az alapjövedelem gondolata azért nem teljesen hülyeség, mert a jelenlegi gépesítés és termelékenység mellett, tényleg nem lehet mindekinek munkát adni, egyszerűen képtelenség és ez egyre inkább így lesz.

DE!!!!

A feltétel nélküli apajövedelem, az durván hülyeség.
Pl. bűnözőknek, szabálysértőknek nem járna, aki elemlett nem dolgozik, az havonta kötelezően dolgozhatna 40-80 órát, stb.....

Valahol jó gondolat, mert sok rászorulón segíthetne, de rengetegen csak visszaélnének a helyzettel és semmire szaporodnának, élnének, mint marci hevesen.

Nayon nehéz lenne olyan szabályozást csinálni, ami valóban az igeykevőket tmogatja.

DezInf 2014.01.14. 10:01:49

A kommentelőknek javasolnám, hogy nézzenek rá az index mai cikkére ami kicsit bővebben elmagyarázza az ötlet történelmi előzményeit , valamint a költségvetési kihatásait.
Az előző mandis cikk is érdekes, mert ott megtalálható a link arra a dokumentumra amit itt olvasatlanul ócsárol a nagyérdemű közönség:))))

Persze aki csak reflexből gyalázkodik, az ne vegye figyelembe a megjegyzésemet, mert még pszichés zavarokat okozna a szellemi leépülésében :))))

DezInf 2014.01.14. 10:06:03

@bbjnick:

"..... mezei terrorista ...... "

Látom maga sem nézett utána, hogy miről is van ilyen határozott véleménye.

Csak magának - ez nem az MSZP szellemi terméke.

Maga is csak ír a mandin, olvasni már derogál:)))))

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2014.01.14. 10:10:13

Mashol nagyobb rezsicsokkentes volt.

Hazugságot hirdetni egyet jelent: hazugságban élni!

Mely európai országokban csökkent teljesen meglapozatlanul, csak politikai szavazatvásárlási célból a rezsi költség?
És erre tényleg az a válasz, hogy csak Magyarországon.
Rezsicsökkentési körkép a világban
Több mint két hete hirdeti a kormány a lapokban, hogy csak Magyarországon csökken a rezsi.
Választói lekötelezve érezhetik magukat, hogy olyan országban élhetnek, mely a világon egyedülálló módon hajlandó foglalkozni az átlagember napi gondjaival!
Persze mint oly sok más esetben, "FINOMAN SZÓLVA" ezúttal is cáfolható az állítás.
Hollandia
Ez az ország már helyből cáfolja a "csak mi nálunk." érvelést. Hollandiában január 1-től önkéntesen csökkentette a három legnagyobb energiacég a lakossági árakat.
Tudták ezt tenni annak következtében, hogy a válság miatt csökkent az ipari fogyasztók gázfelhasználása, és ez aktuálisan készlet-gazdálkodási megtakarítást hozott nekik.
A három nagy egyikének, az Eneconak a jóslata szerint évi 90 euro megtakarítást hoz átlagban a háztartásoknak az olcsóbb gáz (kb. havi 2 250 forint).
Anglia
Az angolok hosszútávon gondolkodnak, és azt mondják, hogy 2013 végére a rezsiköltségek 11%-kal csökkennek és jövőre további csökkenés várható.
Spanyolország
Április 1-től az áram ára 6,62%-kal csökkent! A gáz árát befagyasztották. A csökkenés piaci alapon történt, hiszen itt sem pörög igazán a r. Újabb cáfolat a magyar kormány állítására.
Olaszország
Most márciusban a helyi energiahivatal 3 év után először csökkentette az árait: a gáz 5,2%-kal, az áram 3%-kal lett olcsóbb április 1-től. A hatóság elnöke úgy véli, hogy ez a liberalizáció hatása. A hatóság év végéig a gázár további 7%-os csökkentését prognosztizálja.
Lengyelország
A lengyeleknél 10 % al csökkent a gáz ára!
Bulgária
Bulgáriában 20 % !!! al csökkent a gáz ára!

És további szomorú tények:
Orbán moszkvai rendkívül sikeres útját egyrészt azzal ünnepelték a Kremlben, hogy megtiltották az orosz médiának, hogy írjon Orbán látogatásáról, (mással nehezen magyarázható, hogy egy sort sem írtak róla).
Másrészt és ez a fontosabb másnap bejelentették, hogy a Gazprom egyoldalúan csökkenti 5 EU országba szállítandó gázárát kb. 20%-kal.
Köztük a már említett fenti két országnak. Ezt is biztosan Orbánnak szánták ajándéknak.
Sajnálatosan a magyar sajtó már akkor nem vette észre, Putyin apró figyelmességet az időzítést illetően, és ezt most Orbán a rezsicsökkentés kampányánál érdemes újra megemlíteni.
Van tehát jó pár ország, ahol csökkentettek, és mindenhol az figyelhető meg, hogy valamilyen korrekt diszkussziót követően, piaci, vagy állami, vagy közös kalapból.
És a jövőre gondolnak a legtöbben, nem egy év távlatában, hanem legalább 10 évre előre.

Na, most hová fussak, ha nem akarok elfutni innen, Magyarországról ?!

Exploiter 2014.01.14. 10:13:03

@DezInf:

No az a változat, ami ott van, sajnos tényleg szar, így egyszerűen.
Ha alapjáradék, akkor ne vonják össze a bérrel, mert nincs köze hozzá.
Ha úgy nem megvalósítható, akkor tényleg nincs értelme tovább beszélni róla.

DezInf 2014.01.14. 10:21:33

@Exploiter:

Valami köze azért van, mert kapcsolódóan megszünnének bizonyos ellátási formák, járadékok ésatöbbi satöbbi.
A két grafikon és a táblázatok(az indexen) megmagyarázzák az összefüggést.

Például csökkenne a munkaadók közterhe ....
A kisnyugdíjasok is jobban járnának .......

...... nincs értelme tovább beszélni róla.

Stabilo 2014.01.14. 10:21:52

Hála égnek, hogy az Mszp (vagy az együtt 3125) ilyen baromságokkal kampányol. Az emberek értelmesebbik fele csípőből utasítja el ezt a baromságot.
De nekem inkább a KORSZAKVÁLTÓ "demokratikus ellenzék" listája tetszik:
Mesterházy, Bajnai, Gyurcsány, Fodor...
hát ez aztán a KORSZAKVÁLTÁS...
na ilyen mikor már azelőtt átverik a választókat, hogy egyáltalán megtörténne a szavazás :)

Kandeláber 2014.01.14. 10:25:24

@Doomhammer: Ne terelj, olvasd el a belinkelt cikket.
Angliában 2010 októbere óta 37 %-al emelkedtek az energiaárak. :D
The charity projects that by January 2014, the big six suppliers will have raised their prices by a total of 37% since October 2010. Gas and electricity prices have gone up at three times the rate of inflation - which has risen by 10.2% since October last year - according to the findings.

Stabilo 2014.01.14. 10:30:02

De ha már ingyen pénz: eltudom képzelni az okos ellenzéket, amint kormányra kerülve megvalósítja ezt a nagyszerű ötletet.
Aztán ha már nincs mondjuk óvodai hozzájárulás, akkor ugye oda viszem a gyereket ahova akarom, megtoldom a havi 25-öt még hússzal és megy a gyerek a magánóvodába. Királyság! Már csak azért is, mert cigány apu nem tud hozzátenni plusz 25-öt, sőt valószínűleg az ingyen a gyerek után járó 25-öt sem jutna tovább az első játékgépnél.
Eltudom képzelni Mesterházyt, ahogy a magán óvodánál kiabál a kirekesztés ellen, míg az államinál áll az ajtó előtt és csak a fizetőket engedi be...aha jó ötlet, de tényleg.
Hajrá Mszp! Hajár KORSZAKVÁLTÁS!

Exploiter 2014.01.14. 10:31:11

@DezInf:

Láttam, pont ez a baj. A munkaadók terhét nem ebben a formában kellene megoldani.

Röviden: ha Józsi otthon ül és ezért kap 50-et, akkor rendben van. Ha Pisti dolgozik 60-ért és kap mellé 50-et, az rendben van, mert ekkora különbségért megéri dolgozni. Ráadásul pont ez az a széles réteg (mostani minimál jövedelműek), akikkel fel lehetne pörgetni több gazdasági szektort, ha végre tudnának is fogyasztani a pénzükből.

Ha Józsi otthon ül 50-ért és Pisti dolgozk 50 + 60 - 30-ért, akkor megint nem vagyunk sehol és ráadásul tényleg nincs értelme elmenni dolgozni, mert nem éri meg.

Egy ilyen program kétélű fegyver, nagyon óvatosan kellene vele bánni - a mostani tervezet egyszerűen kártékony és megint túl van bonyolítva.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2014.01.14. 10:32:59

Én egyetlen pozitívumát látom az alapjövedelemnek: egyféle támogatás lenne a mostani százféle segély helyett és kizárná annak a lehetőségét, hogy valaki jelentős összegeket csaljon össze. Viszont én inkább az öregségi nyugdíjminimumhoz igazítanám, mint ahogy most a GYES van, hogy ne lehessen belőle megélni.

Stabilo 2014.01.14. 10:33:12

@Doomhammer:
Hűha. Ekkora fantáziával biztos Mszp szavazó vagy. :)

Húsleves 2014.01.14. 10:34:39

Egy dolog az alapjövedelem, és más dolog az, hogy mindannyian tudjuk drága Turul (te is), hogy az ugyanazon oligarhák seggében tenyésző kedves vezéred és az álellenzéke szokásos álvitájáról van szó. Ennek a témának a valósághoz pontosan annyi köze van, mint az ingyenbékávénak. Ha valamilyen csoda folytán olyan ők kerülnének hatalomra, akkor Lendvai Ildikó égnek emelné a kapafogait, és azt kiáltaná: "Jajj, Istenem, csak be ne tartsuk a választási ígéreteinket!", Konrád Gyuri bácsi pedig azokat nevezné képmutatóknak, akik elhittek nekik a legújabb szar hazugságukat.
De azért te szépen eljátszod a szerepedet, mintha egy cseppet is komolyan lehetne venni, hogy komolyan gondolják, mert neked is az az érdeked, hogy ezen a gumicsonton rágódjanak az emberek, ami arra való, hogy elterelje a figyelmet arról a NAV-botrányról, ami napnál világosan megmutatta, hogy a FIDESZ és az MSZP egy vályúból eszik.

indapass90210 2014.01.14. 10:36:19

Mennyi kannás bort lehet venni 50 pénzért?

Winston Smith 2014.01.14. 10:38:28

100 napos program reloaded...

Értem én hogy jó lenne, ha mindenki lóvét kapna a láblógatásért és a tökvakarásért, de MIBŐL b*zmeg, MIBŐL??? Én nmem nagyon látok a költségvetésben fölösleges száz- és ezermilliárdokat...

DezInf 2014.01.14. 10:39:17

@Stabilo:

Hol olvastad, hogy ez valamelyik párt választási programjának a része?

Esetleg a cikket is elolvastad?

Nem úgy néz ki :))))))

"Az emberek értelmesebbik fele csípőből utasítja el ezt a baromságot."

Te ahhoz a feléhez tartozol akinek megmondják a véleményét?
Csak azért, mert most igen rossz helyen és rossz időben nyílvánítottál véleményt arról, amiről fogalmad sincsen.

Ez persze ne gátoljon téged a politikai kampányolásodban. Nem venném a lelkemre, ha emiatt csökkenne a megérdemelt jövedelmed.

A hozzászólásod végére rakhatnál egy X-et, jelölve hogy politikai reklám az amit írsz :)

Amúgy melyik párt nevében nyomod, mert azt is kiírhatnád az X mellé, nehogy véletlenül valaki méltatlan módon belédkössön, mert lehet ő is csípőből nyílvánít véleményt. Nincs is fájóbb a baráti tűznél:))))

Ferdinand Navarra 2014.01.14. 10:40:10

És ki adja vissza végre a komcsik által elkobzott házamat, villámat, gyáramat?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2014.01.14. 10:42:02

@Kandeláber:
Te ne terelj. Mi van Bulgariaban? Hollandiaban? Spanyolorszagban?
Ott is Orban rezsiharcol?

Pamuk 2014.01.14. 10:42:16

Az az érzésem, a szerző hülyeségeket beszél. Tájékozódj más forrásból is, és
ÍRD ALÁ TE IS A KEZDEMÉNYEZÉST. Ne higgyél a hülyítéseknek!

Aláírás itt www.alapjovedelem.hu/

Winston Smith 2014.01.14. 10:44:34

@Nemzeti Dohányos: "Kész. Áprilisban szemenköpöm magam, és elmegyek a fideszre szavazni."

Na ja, a balos "értelmiség" bármikor képes bebizonyítani, hogy mindig van lejjebb...

A FIDESZ nagy szerencséje, hogy ilyen semmirekellő ellenzéke van.

Stabilo 2014.01.14. 10:46:24

@DezInf: Én értem, hogy te nem érted miről írtam. Ahogy olvashatod is, "az emberek értelmesebbik fele".
Ne köztük keresd magad. :)

Mojzes Pál (törölt) · http://mpgondolatok.blogspot.hu/ 2014.01.14. 10:46:45

@DezInf: Szerintem se, pölö ilyenek van a cikkben:

"50 ezer forint valójában nem elég a megélhetésre, azoknak, akik rászorulnak, kevés. Aki nem akar éhen halni, továbbra is munkát kell keresnie."

:D

Szóval ma Magyarország az éhenhaltak országa :D .
Én is láttam félórája egyet, negyed tizenegykor részegen húzta maga után csíkos szatyorban a kenyeret meg a parizelt, munkát keresett mert nem akar éhenhalni:D wááááhááá Ennek a degenerált vízfejű vilgávárosi kutyaszaros-hajléktalanhúgyos -európaiasch szakértelemnek tényleg nincs határa....ez az ország igazi tragédiája....

Stabilo 2014.01.14. 10:47:35

"AZ ALAPJÖVEDELEM EGY XXI. SZÁZADI, HUMÁNUS MEGOLDÁS, AMELY FELSZABADÍT A NEM EMBERHEZ MÉLTÓ MUNKA KÉNYSZERE ALÓL, ÉS EGYBEN SZABADDÁ TESZ A VALÓDI, ÖNBETELJESÜLÉST BIZTOSÍTÓ MUNKA SZÁMÁRA!"

Ez most akkor MLM? :))))

Alterra 2014.01.14. 10:49:37

Arra jó lenne, hogy talán a cégek kevésbé rúgnák fel a munkaügyi szabályokat és dolgoztatnának embereket heti 7 nap, napi 12-14 órán át, akikk kénytelenek ezt elvállalni a puszta életbenmaradásukért cserébe.
www.nlcafe.hu/ezvan/20131212/kizsakmanyolas-munkahelyi-jogok/

DezInf 2014.01.14. 10:52:11

@Pamuk:

Most miért zavarod össze őket?

Megmondták hogy nem jó és kész.

Komolyan azt gondolod, hogy elolvassák és megtérnek mert megvilágosodtak?

De most tényleg, elolvassák és a végén még képesek lesznek értelmes és lényegi hozzászólást írni.

Még az is elképzelhető, hogy megkérik Hegedűs Zsuzsát, hogy mondja el a véleményét amire majd hivatkozhatnak.

Szerinted ez nóóóórmális?

Melyik bolygón éltél eddig?

Ez a mandiner, nehogy már értelmes vita alakulhasson ki.
Ez ez egész egy mocskos maszopos-együtt-dk-megatöbbirohattellenség ármánykodása.

Az asztal közepére kell tenni és csípőből körbehányni.
Mer itt ezt érdemlik. Mer itt ez a szokás.
Ami baloldali az csakis ezt érdemli.
Gondolkodni tilos, mert árt a tekintélynek:))))

Alterra 2014.01.14. 10:53:52

Én pedig 6 órában dolgoznék. Hátha mások is. Jobb lenne a családoknak, több lehetne a munkahely.
Míg most keveseknek van munkájuk, de azok kénytelenek 10-12 órában hajtani, h el ne veszítsék.

DezInf 2014.01.14. 10:53:56

@Stabilo:

Ugye nem haraxol, ha nem szeretnék abba a felébe tartozni, ahová te tartozol?

Stabilo 2014.01.14. 10:55:11

@Alter E: Vagy arra, hogy a cégek megfogják magukat és külföldre menjenek...
Arra gondolt már valaki, hogy ez mennyire megnövelné az adókerülést? Mivel a munkavállaló jobban jár ha az állam nem tud az állásáról, ezért sokan inkább kijelentetnék magukat és feketén dolgoznának tovább. Fizetése maradna + jönne rá az alanyi jogon járó 50.000 Ft!
Sőt! Munkavállaló is jobban járna.
Könyörgöm, vegyük már észre, hogy ez Magyarország...vagy megint az acél országa szeretnénk lenni???

Stabilo 2014.01.14. 10:57:36

@DezInf: Nem, de inkább használd a "Szűrés" lehetőséget, én is így teszek irányodban.

csepke 2014.01.14. 10:59:39

Ha bevezetnék, ez esetben meg kellene sokszorozni ezzel párhuzamosan a rendőrség vagy a katonaság létszámát. Mert mint ahogy fentebb írta valaki, sokak csak az első játékgépig jutnának el az ötveznezer plusz n*gyerek-nyi összeggel. Pár nap múlva már nem lenne mit enniük, viszont mivel arra a hónapra annyi volt, és nem lenne hova fordulni, mert nem lenne hivatal sem a nem létező segélyek osztására, na akkor azt hiszem az első héten bevezethetnék a szükségállapotot. Igaz egy-két hónap alatt normalizálódna a helyzet, mert ezalatt ki is halnának. Csak azt egy-két hónapot kéne a többieknek túlélni.

Kámasuka 2014.01.14. 11:02:16

Európában nem a feltétel nélküli alapjövedelemnek, hanem a kötelező kényszermunkának van realitása.

10 éve épül LE a szoc. állam, mindenhol emelték a nyugdjkorhatárt, ENNEK ELLENÉRE 25 tagállamból 23ban még 2010 óta is emelkedett a GDP arányos adósság.

Az 5let elvben is rossz, gyakorlati megvalósítása reménytelen.

Medgar 2014.01.14. 11:03:20

Ez a gondolat tetszik:

"Az alapjövedelem nem a mostani bérhez adódna hozzá. Bevezetésével párhuzamosan ugyanis a fizetések is csökkennének. Ha ön 65,5 ezer forint nettót keres, akkor most a havi bruttója 100 ezer forint, ami a cégnek valójában 128,5 ezerbe kerül.

Ha bevezetnék a LÉT-et, a bruttó 100 ezer 50 ezer forintra csökkenne, amiből már csak 32 750 forint lenne a nettó, tehát ennyit kapna kézhez. De ez nem minden. A munkaadónak ugyanis ki kellene fizetnie egy új összeget is, az 50 ezer forintos LÉT-hozzájárulást. A munkaadó összes kiadása így 114 250 forint lenne, ami kevesebb, mint most. Alkalmazottként pedig többet vihetne haza, összesen 82 750 forintot."

Vegyünk egy "normál" 4 tagú családot (2 felnőtt +2 gyerek) Ebben ez esetben ugye 150 000 Ft lenne a bevétel munka nélkül, 1 + keresettel 182 750 Ft

Most tegye fel a kezét aki + 32 750 forintért dolgozna egy hónapig.

Kámasuka 2014.01.14. 11:05:24

@Stabilo: Az MLM egy jól müködő ösztönző mechanizmus, gyakorlatilag erre épül a teljes világkereskedelmi lánc, még ha nem is hívják mindenhol így.

Az alapjövedelem ellenben egy ambíciógyilkos faszság.

DezInf 2014.01.14. 11:05:27

@csepke:

Tudtommal a játékgépeket nemzetbiztonsági kockázatokra hivatkozva már rég betiltották.

Te tudsz valamit :))))

Mi volt a helyzet akkor, amikor még volt játékgép és segélyosztás ideje volt?

Akkor is a katonaság tett rendet?

Szerintem kevered a kassai éhséglázadással.

Stabilo 2014.01.14. 11:06:16

@Kámasuka: Ez sajnos pont így van. Amíg minden tagállam azzal küzd, hogy hogy növelje a nyugdíjkorhatárt, hogy csökkentse a szociális kiadásokra fordított összeget, addig ilyen ötlettel előállni orbitális baromság.
Bár hozzáteszem, hogy ha valaki kicsit utánaolvas ennek az egésznek, akkor rájön, hogy ez nem több mint egy rakás most végzett fiatal "lázadó" ötlete.
Nálunk sokkal jobban álló országokban is nulla a támogatottsága.

Kámasuka 2014.01.14. 11:08:05

@Medgar: Elmerengeni lehet a dolgon, a részletek is lényegesek.

A feltétel nélküliség hülyeség, KP-t adni úgyszintén. Természetbeni juttatás vagy csak bizonyos állami boltokban levásárolható kredit már jobb.

baliY 2014.01.14. 11:09:05

@DezInf: Én PL olvastam az indexes cikket olvasás előtt, amiben az van hogy maguk a terv készítői is avval számolnak hogy nincs elég forrás. Szép terv lenne hogy egyes kiadások átcsoportosításával pótolják a hiányzó pénzt. De az értelmes ember él a gyanúperrel hogy nem így lesz, és attól is tart hogy tőle szedik be. DE ha valóban nem eredményezi a terv azt hogy egyesek majd önként nem dolgoznak (LOL - ezt fogja), és valóban nem fognak mocskos kis kezek lenyúlni a fizetésem maradék részéből még egy kis darabot, na AKKOR majd kiderül hogy te voltál az "értelmesebb" rész. Minderre persze nem kerül sor, ez csak egy választási gumicsont :)

kvasztics47 2014.01.14. 11:13:03

@Szindbad: A Kádár rendszerben, nem volt sokkal nagyobb egy mérnök fizetése, mint a takarítóé, vagy a szakmunkásé. De még is igyekeztünk tanulni és irigyelt volt a mérnöki, tanári munka.
Az biztos, hogy egy ilyen rendszer fölszabadítaná az energiákat a vállalkozó kedvet.

Kámasuka 2014.01.14. 11:17:10

@kvasztics47: Gondolom ezt viccnek szántad.

kvasztics47 2014.01.14. 11:17:21

@Kámasuka: "Természetbeni juttatás vagy csak bizonyos állami boltokban levásárolható kredit már jobb." Ez körülbelül olyan mint az amerikai rabszolgatartó társadalomban, csak rosszabb megoldás lenne. Ott ugyanis a rabszolga tulajdonosa köteles volt élete végéig gondoskodni a rabszolgáról.

Pszt! 2014.01.14. 11:17:24

A Viktorosok rendesen befostak ettől az ötlettől! :D

tobeor 2014.01.14. 11:18:58

Nagy baromság, de akiknek tetszik a kamu rezsicsökkentés, azoknak nyilván ezzel sincs semmi baja :)

Az nem megy, hogy a fideszdemagógia jó demagógia, a szocidemagógia meg rossz demagógia.

Aki áldását adja az egyikre, az áldását adja arra is, hogy beinduljon a demagógia-verseny, ami törvényszerűen önsorsrontó, és az ország további lecsúszásához vezet. A fidesz a manyup rendszer lerombolásával beindította a mának élő, jövő-felélő logika nagybani működését, de a rövidtávú politikai hasznokért cserébe bevállalt jogbizonytalanság, ezernyi aljas húzás, meg a rezsikamu is erről szólt. Most jönnek a szocik, és tovább nagyítják a folyamatot. Igazi nagykoalíció, kéz a kézben, és még mondják hogy nálunk durván megy politikai viszálykodás :)

kvasztics47 2014.01.14. 11:20:59

@Kámasuka: Nem tehetek róla, ha neked túl kicsi a képzelő erőd és csak az evés-iváson jár az eszed. DE! megértem, mert az az ország ahol 300 forinté teljhatalomra lehet jutni abban a nép a hasával gondolkodik.

Kámasuka 2014.01.14. 11:22:28

@kvasztics47: 'Ott ugyanis a rabszolga tulajdonosa köteles volt élete végéig gondoskodni a rabszolgáról.'

- az alapjövedelem pont ezt kínálja. De az állam nem mondja meg mikor lesz az életed vége, mint a rabszolgatartó ráadásul semmi haszna belőled, mint a rabszolgatartónak.

csepke 2014.01.14. 11:22:53

@DezInf: igen pont a kassaira gondoltam. Most azért a szociális háló elég jólszövött ennek a rétegnek, és mindig van egérút, ha elverte a pénzét, akkoris. Az úgy azért más ám. Nézd meg a saját önkormányzatodnak a honlapján pl. hányféle címen lehet gyorssegélyt kérni, majdhogynem télikabátra is, ha nagyon megszorul valaki. De gondolj bele, ha ezt egyösszegben megkapja, de se ingyen tankönyv, se ingyen ebéd az oviban, se önkormi tüzifa, se lakásfenntartási se se...stb. és ezeket mind előre kell majd terveznie ezeknek az embereknek. Szerinted meddig fog tartani a pénze? Lehetne ez az összeg kétszer ekkora is, az is addig tartana.
Ettől függetlenül az alapgondolata szép, hogy az emberek ha nincsenek agyonnyomva a létfenntartás küszködésével alkotómunkára fordíthatják az energiájukat. Én így is tennék. Úgyhogy én örülnék neki. ;)

Kámasuka 2014.01.14. 11:23:21

@kvasztics47: A kádár rendszerben is pezsgett a vállalkozókedv, szárnyalt az export ezért adósodott el mint a szar?

randomuser1 2014.01.14. 11:24:43

Kínzó kérdés, határontúliaknak is jár?
mer akkor megyek, költözöm marosra, programozó köll oda is, ti meg oralizáljatok csak :)
havi ötven ropit meg kérem a számlámra

VT Man 2014.01.14. 11:26:33

@Pszt!:
"A Viktorosok rendesen befostak ettől az ötlettől! :D "

A józan emberek és a dolgozó emberek is befostak.

Gyakorlatilag aki ma dolgozik és bért kap, az megszívná az ötletet.

kvasztics47 2014.01.14. 11:27:12

@tobeor: Persze, ha nem tudsz különbséget tenni a Zorbán rendszer meg a szoci kormány között akkor mindegyis, hogy mit gondolsz.
Ha figyelmesebben mérlegelnéd, hogy milyen rendszerről lenne szó akkor lehet, hogy jobban érdekelne a dolog. Azok a barmok akik már fejben ki is számolták, hogy ebben tönkre megy az ország azokkal mit lehet kezdeni: megmenteni az erdélyi magyarokat, fölszabadítani a Felvidéket, vissza hozni, hogy 3 tenger mossa megint Magyarország partjait.

DezInf 2014.01.14. 11:27:14

@baliY:

Ez az egész egy munkacsoport elméleti tervezete.
Egy megoldási javaslat a jövő problémáira.
Alapvetően csak vitaanyag. Épp az a lényege, hogy vitát gerjesszen, véleményeket ütköztessen, megvalósítási lehetőségeket vessen fel.

Szó sincs arról, hogy ezt így, ilyen formában be lehetne záros határidőn belül vezetni.
Arról sincs szó, hogy ez bármelyik párt választási programjának része lenne.

Csak a megrögzött kommerek vélik úgy, hogy ez egy cocilibsi ármány, a választásokra kidolgozott ellenoldali csodafegyver.

Ott is ellenséget keresnek, ahol ember még nem is járt:)))

A fidesz azt mondta, nem hagynak senkit az út szélén.
Mi van azokkal, akik kiestek a munkanélküli ellátásból, nem kapnak cociális segélyt ?

Erre van a fidesznek valamilyen programja?

Nem véletlenül említettem Hegedűs Zsuzsát.

Ha ő írta volna ezt a vitaanyagot - vagy részt vett volna a kidolgozásában- akkor itt mindenki hozsannázna és éljenezné az éleslátását, a tudományos nagyságát amivel megoldást próbál keresni erre a fontos társadalmi problémára.

A társadalom és a gazdaság fejlődésével egyre kisebb az esélye a teljes foglalkoztatásnak. Az nem európai megoldás, hogy akik kiesnek a társadalmi ellátó rendszerekből, azokat az út szélén hagyjuk.
Valamit kell kezdeni ezzel a problémával.

Ez nem pártpolitikai kérdés. Semmi köze a választáshoz.

A LÉT munkacsoport letett egy megoldási javaslatot, amiről lehet vitázni, csiszolgatni, vagy akár egy másik alternatívát kidolgozni.

Idő van, addig a pontig amíg ki nem tör az első éhséglázadás. Akkor már késő lesz megoldást keresni.

SemBoga 2014.01.14. 11:27:34

vannak érdekes vonatkozásai a dolognak, bár a bevezetést követően brutális inflációval néznénk szembe és rövid idő alatt igen jelentősen lecsökkenne a hatása a dolognak

Stabilo 2014.01.14. 11:28:20

@kvasztics47: Barátom azért te még nagyon naiv vagy. Természetbeli juttatás most még az óvoda is, ami a mostani formájában megszűnne. Pontosabban megmaradna, csak jóval többet kéne fizetni érte.
Ami önmagában egy "gondolkodó" családnak nem okozna gondot. Megkapom, beosztom és annak megfelelően elköltöm.
De ugye azzal egyetértesz, hogy nagyon sok családban nem így történik a pénzkezelés? Van, hogy a beosztom rész kimarad. Ezért van az, hogy az állam főleg a gyerekeknek járó alanyi jogon járó jutatátásokhoz szükséges anyagi erőforrásokat maga osztja be (egészségügyi ellátás, tanulás, stb), maga biztosítja.
Szerinted mert egyes családban mondjuk apa elissza a gyerek 25 ezer forintját, akkor annak a gyereknek joggal sérülhetnek a fentebb felsorolt jogai? Szerintem nem, egy gyerek alapvető jogai nem sérülhetnek a szülők hülyeségei miatt.
Azzal egyébként egyetértek, hogy a gazdaságnak rövidtávon jót tenne - iskola helyett Mercit venne apu - de hosszútávon katasztrofális következményekkel járna főleg a szegényebb rétegeknek.
Soha nem látott módon szipolyoznák ki a cigánysoron levő szegényebbeket gazdagabb társaik...

VT Man 2014.01.14. 11:29:28

@Alter E:
"Míg most keveseknek van munkájuk, de azok kénytelenek 10-12 órában hajtani, h el ne veszítsék. "

Aki 10-12 órát dolgozik, az +0,5 embertől veszi el a munkalehetőséget.

10 ilyen dolgozó ember 4-5 munkanélküli helyét veszi el a túlórázással.

lenoardo999 2014.01.14. 11:31:00

Jó volna, ha azok akik kategorikusan elvetik az alapjövedelem rendszerét párhuzamosan arra is adnának választ, hogy miközben minden pénzbe kerül, hogyan jussanak azok pénzhez, akik nem kapnak munkát és ezáltal képtelenek pénzzel fizetni. Mivel ezek száma Magyarországon már most többszázezer, és a számuk világszerte növekszik, sőt a minden számítás szerint ez egyre inkább így lesz a kérdés aktuális. Miből éljenek a pénzszerzésből kizártak? Talán segélyből? Tehát kapjon segélyt az a 600 000 most minden jövedelemből kizárt honfitársunk? Spóroljuk meg ennek bürokráciáját? Na akkor már közelítünk az alapjövedelem fogalmához. (Persze nem a LÉT-es struktúra lenne a kívánatos.)

Kámasuka 2014.01.14. 11:31:41

@Emmanuel Goldstein: Kérdés hogy megszünik-e a holokárpótlás is a többi szoctámmal, vagy az azért még 80 évig járni fog. Ez ugyanis Magyarország elemi érdeke.

n.arnold 2014.01.14. 11:32:35

Hi.

Szerintem igenis jó ötlet és könnyen megvalósítható.
Csak 40-20-szal.
-Jövedelem adó emelése 40 %-ra (minden nyugdíjat is)
** Itt sokan felhördölnek, de a lakosság 20%-át érnti
-EHO 14% eltörlése
** Itt viszont a sokat keresők örülhetnek. Ezért 40-20, mert az 50-25-be van beépítve, mert mindenkinek ugyanannyiba kell, kerüljön.
-Minden segély/adójóváírás eltörlése
-VISZONT a 4. gyerektől csak 10 (az ez után születetteknél, elkerülendő a pénzért szaporodást)
-Dohányár emelése
-Minden utazási kedvezmény eltörlése, kivéve aki 20-at kap (18 év alatt) ott 50% kedvezmény

-Így a minimálbérért dolgónak havi ~100.000 lenne a nettója.
-100.000-ig senkinek nem változna a nyudíja
-40.000-ből már nem olyan könnyű éhenhalni

Üdv. A.

randomuser1 2014.01.14. 11:35:13

@Kámasuka: a kárpótlás mitől szoctám, csak úgy kérdem?

Kámasuka 2014.01.14. 11:35:17

@lenoardo999: Az alapjövedelem A SEGÉLY.

Elmondom hogyan jussanak pénzhez. Van mindenkinek a környezetében kereső, annak kell a megkeresett pénzéből többet hagyni a zsebében, hogy a rászoruló rokonának és ismerősének segítsen. Ehhez nem kell az állami újraelosztást növelni.

A kereső előbb utóbb megunja és napi kapcsolatban baszogatja a nemdolgozót hogy dolgozz bazeg, erre sem szükséges 100ezer hivatalnok.

Stabilo 2014.01.14. 11:35:54

@lenoardo999: Könyörgöm olvass már egy kicsit utána mielőtt írsz valamiről. Az alapbér nem azt jelenti, hogy holnaptól ajándékba kapsz ennyi vagy annyi pénzt.
A meglévő szociális ellátórendszert szüntetnék meg, helyébe lépne a kőkemény fizetős rendszer, majd mindenhol.
Ezt eladni úgy, hogy ez egy szociális netovább orbitális hazugság.

Stabilo 2014.01.14. 11:37:58

@n.arnold: Kutya se jelentené be magát sehová...halott ötlet.

is 2014.01.14. 11:40:17

@poszt:
@sok kommentelő:

árad belőletek a sötétség. ez nem primer politikai kérdés elsőként, hanem közgazdaságtani számolás. értitek: ma-te-ma-ti-ka, szá-mok. amikhez ti valószínűleg a büdös életben nem értettetek.

feketén-fehéren le van írva a posztban, hogy az emberek (gyerek, felnőtt, nyugdíjas) 95%-nak ez semmit, de semmit nem jelent, mert már most ennél többet keres. a maradék meg eddig is kapott segélyeket, ugyanennyit. tehát ennek az 5%-nak se jelent semmilyen pénzügyi változást.

le van írva a sajtóban, hogy itt legalább 95%-ban csak ÁTCÍMKÉZÉS van: amit eddig segélynek hívtunk, meg pótléknak, meg támogatásnak, azt mostantól egybevonjuk, és egy neve lesz. nem kell harminc helyre járni, harminc sort végigállni, 300 papírt kitölteni, aminek úgyis ugyanaz az eredménye, hogy megkapod ezt a pénzt. már most is megkapja mindenki. nem egyszerűbb kiírtani az egész bürokráciát ekörül? dehogynem, csak ez a pici fejetekbe nem megy bele.

most kellene még egy kicsit felemelni azt a pici fejeteket, és körbenézni: a társadalom nem képes értelmes munkát adni mindenkinek, mert nincs, mert a gépek minden munkát elvégeznek, embernek nem marad. főleg az alacsonyabban képzetteknek nincs munka, mert mind gépesítve van. 50 éve legalább az van, hogy a réteget, amely nem jut munkához, mivel nem a sötét középkorban vagyunk, és megértjük, hogy erről leginkább nem maguk tehetnek, segélyezzük, hogy megélhessen.

a legutolsó gazdasági válság megmutatta, hogy mekkora kapun belüli munkanélküliség volt még a fejlett világban is. az USA-ban ma is segéllyel (nyomtatott pénzzel, államadóssággal) tartják fent a látszatot, hogy a munkanélküliség kordában tartható. nem, az EU pontosan mutatja, hogy nincs munka, miközben termék meg van, a gépek legyártották nekünk.

azt a terméket bizony oda kell adni annak is, akinek nem jutott fizető munka, különben ránkrohad a raktárban (nem, te sem tudsz 5kg kenyeret naponta felenni, hogy közben éhenhaljon a munkanélküli cigány). tehát kell, hogy kapjon hozzá pénzt. tökmindegy, hogyan hívod: segély, pótlék, LÉT. ott a termék legyártva, azért adjuk a pénzt, hogy el is fogyjon.

ti meg ilyen sötét barmok vagytok, hogy ezt fel sem fogjátok.

n.arnold 2014.01.14. 11:41:02

@Stabilo: Fekete munkáért elzárás, börtönben levőknek a pénz felfüggesztése, rendőrök átcsoportosítása az autósok basztatásáról.

_most_ 2014.01.14. 11:41:59

haha, most bajba lehetnek az agyhalott fidesz szavazók, akiket már a rezsicsökkentéssel meg lehetett venni kilóra :D

Kámasuka 2014.01.14. 11:44:11

@is: 'le van írva a sajtóban, hogy itt legalább 95%-ban csak ÁTCÍMKÉZÉS van: amit eddig segélynek hívtunk, meg pótléknak, meg támogatásnak, azt mostantól egybevonjuk, és egy neve lesz. nem kell harminc helyre járni, harminc sort végigállni, 300 papírt kitölteni, aminek úgyis ugyanaz az eredménye, hogy megkapod ezt a pénzt. már most is megkapja mindenki. nem egyszerűbb kiírtani az egész bürokráciát ekörül? dehogynem, csak ez a pici fejetekbe nem megy bele.'

1. mi van leírva a sajtóban? Talán a tvjavaslat?

2. igenis menjenek 30 helyre a segélyekért, nehogy már megkönnyítsünk egy nemkívánatos dolgot.

3. eddig a 30 segély nagy része célzott és nem feltétel nélküli volt, ami nagyon nem ugyanaz.

tobeor 2014.01.14. 11:44:37

@kvasztics47: Nyugodj meg szépen, nagyon pontosan különbséget tudok tenni a magyarokon élősködő Simicska-strómanpárt maffidesz, és a dilettáns béna hülye korrupt szocik között. Sok különbség van köztük.
Ettől még demagógiában folyamatosan egymásra licitálnak, a rossz dolgaikban sok közös van.

Kámasuka 2014.01.14. 11:46:17

@_most_: Akkora bajban talán még sincsenek, mert a rezsicsökkentés a zsebükben van a maszopnak meg úgyse hiszik el azt se amit kérdez.

Ez a bizonytalanoknál jöhetne be, mondjuk ők se hiszik el amit Gyurcsány meg Bajnai kérdez, de ez kellett az mszp-nek.

nnnnnnnn 2014.01.14. 11:47:52

szerintem magyarországon simán él annyi csökött agyú idióta (gyurcsány már bizonyította mikor választást nyert), aki ezt megszavazná.

_most_ 2014.01.14. 11:50:18

@Kámasuka: ugyan, az agyhalott fidesz szavazók mindent beszopnak, többségük 2006-ban még nagy Gyurcsány rajongó volt :D

randomuser1 2014.01.14. 11:53:37

@is: az átcinkézésből kimaradó 5% azért nyavajoghat, v kussoljak és fizessek még többet a hüjjék, lusták, önhibájukon kívűl ígyjártak ellátására?

Kámasuka 2014.01.14. 11:54:28

@_most_: Igen ez valószínü. A Fidesz 2002es szavazótábora azóta is megvan. A Maszopé azóta a fideszé felére olvadt.

n.arnold 2014.01.14. 11:58:18

@$$$=$$$:
Az a csökött agyu idióta, a lakosság 60-70%-a. Na annak lenne jobb valamivel az élete. 10%-nak nem változna és kb. 20% szívná meg. De tudod mit: Ha a bruttó havi 1.000.000-ból 600.000 helyett 500.000-at kapnék leszarnám, de így munka nélkül (éhbéres munkáért) igenis érdekel ez a dolog.

DezInf 2014.01.14. 12:03:15

@$$$=$$$:

Nem is tudtam, hogy ilyen nagy polihisztor vagy.
Látom erős a társadalmi elkötelezettséged:)

Már hiányoltam a velős és lényegre törő véleményed:)

Insallah

n.arnold 2014.01.14. 12:06:21

A lakosság 20%-a szívná meg a 80% javára.

nnnnnnnn 2014.01.14. 12:09:35

@is: aha. ha vállalkozó lennék, minden alkalmazottan kirúgnám és feketén fizetnék nekik az államtól kapott 50 mellé mondjuk. még ha néha elkapnának munkaügyi bírsággal, akkor is megérné.

az a rengeteg ember aki most 70ezer körül keres úgy hogy szétutazza meg szétdolgozza az agyát, automatice nem fog többet bejárni dolgozni az szent. gyakorlatilag összeomlana az államháztartás néhány hónap alatt. szóval nagy ötlet.

n.arnold 2014.01.14. 12:12:05

@$$$=$$$:
De ha a törvény úgy szólna, hogy akit elkapnak az 1-2 évig nem kapja az 50-et, akkor mindjárt máshogy gondolkoznának.

nnnnnnnn 2014.01.14. 12:12:30

@n.arnold: nem csodálkozom, hogy munkanélküli vagy. ennyi ésszel sehova nem vesznek fel senkit.

nnnnnnnn 2014.01.14. 12:13:22

@n.arnold: miért is? a munkáltató felelőssége a bejelentés, nem a dolgozóé te gyökkettő.

Stabilo 2014.01.14. 12:13:30

@is: ez annyi helyen hibádzik, hogy már ellentmondani sincs kedvem miatta.
fuss neki még egyszer, hátha

n.arnold 2014.01.14. 12:14:33

@$$$=$$$:
De ha a 70 helyett 50-et kap akkor már 100!! Aki 70-ért dolgozik nem fog 50-ért otthon maradni, hanem végre talán lesz pénze lecserélni a 30 éves hűtőjét.

n.arnold 2014.01.14. 12:16:22

@$$$=$$$:
De végül is a dolgozó érdeke, neki kell kiharcolnia és ha a munkáltató hamisít, azt le lehet csukni x évre.

calabria007 (törölt) 2014.01.14. 12:17:25

@n.arnold:

kezdetben, végül azonban mindenki szívna

n.arnold 2014.01.14. 12:18:31

@$$$=$$$: Az meg hogy ki a gyök2IQ vita tárgya lehet, mert mindkét fél büntethető MOST IS.

nnnnnnnn 2014.01.14. 12:19:15

@n.arnold: álmaidban. a munkáltatót max megbírságolják, egy kft-t nem tudnak lecsukni te szegény szerzet. másrészt mire kettőt pislogsz már rég lesz egy új kft ahol folytatja a tevékenységet.

calabria007 (törölt) 2014.01.14. 12:19:53

@$$$=$$$:

a demokrácia arról szól, hogy a Te pénzedről szavaznak

n.arnold 2014.01.14. 12:21:11

@$$$=$$$:
Minden csak törvény kérdése. Már most is nonszensz ami a Kft-ékkel és Bt-ékkel van.

nnnnnnnn 2014.01.14. 12:22:28

@calabria007: tudom, ezért nem szeretem.

@n.arnold: naná. rövidre zárva a témát, ideig óráig működne egy ilyen. aztán megint indulhatna az ország -100-ról mint az mszp után.

calabria007 (törölt) 2014.01.14. 12:23:05

@n.arnold:

és a munkavégzés ellen hat

PS.: a világjobbítók esetleg afölött is lamentálhatnának, hogy mennyi adó és szabályozási teher van a legális munkavégzésre rakva

calabria007 (törölt) 2014.01.14. 12:25:42

@n.arnold:

"Fekete munkáért elzárás, börtönben levőknek a pénz felfüggesztése, rendőrök átcsoportosítása az autósok basztatásáról. "

OMG...

n.arnold 2014.01.14. 12:26:30

@$$$=$$$: Az MSZP-FIDESZ után.
Azért nefelejtsük azt a 3-4.000 mrd ft-t amit elvileg adósácsökkentésre költöttek, miközben nőt az adóság (csökkent az MNB tartaléka).

nnnnnnnn 2014.01.14. 12:26:41

mondjuk két év alatt lenne 2 millió újszülött :D

nnnnnnnn 2014.01.14. 12:28:44

ja és persze minden balkáni országból meg afrikából idesereglenének letelepedni. tökjó lenne :D

n.arnold 2014.01.14. 12:29:30

@calabria007:
Mert?
A magyar nép alapjaiba ivódott az adóelkerülés. Egyszer, valahogy véget kell vetni. És ezt csak egy lépésben lehet megoldani, mivel amíg valaki nem adózik kisebb árat tud mondani.
(elzárás: 1-2 hét)

n.arnold 2014.01.14. 12:31:15

@$$$=$$$:
Fentebb van egy hozzászólásom, abból kiindulva nem lenne 2 millió. Magyar állampolgár, állandó lakhely.

calabria007 (törölt) 2014.01.14. 12:33:19

@n.arnold:

anno az USA, 1914 előtt, jóformán adók nélkül működött a magántulajdon szentségének a tiszteletben tartásával

döbbenetes sikertörténet lett...

nnnnnnnn 2014.01.14. 12:34:16

@n.arnold: mértnem? mindenki gyereket csinálna, hisz az plusz 25k/kopf. hányan élnek ma létminimum alatt vagy közelében? szaporodni kezdenének mint a nyulak.

calabria007 (törölt) 2014.01.14. 12:35:01

@n.arnold:

fajlagosan ma HÉTSZER több ember van kis hazánkban börtönben mint 1910-ben...

mandiner.blog.hu/2012/07/16/bandy_kata_a_halalbuntetes_es_a_gyasz_vamszedoi/fullcommentlist/1#c21417638

hová akarod még ezt fokozni?!

n.arnold 2014.01.14. 12:39:16

Itt a fenti hozzászólásom:
Hi.

Szerintem igenis jó ötlet és könnyen megvalósítható.
Csak 40-20-szal.
-Jövedelem adó emelése 40 %-ra (minden nyugdíjat is)
** Itt sokan felhördölnek, de a lakosság 20%-át érnti
-EHO 14% eltörlése
** Itt viszont a sokat keresők örülhetnek. Ezért 40-20, mert az 50-25-be van beépítve, mert mindenkinek ugyanannyiba kell, kerüljön.
-Minden segély/adójóváírás eltörlése
-VISZONT a 4. gyerektől csak 10 (az ez után születetteknél, elkerülendő a pénzért szaporodást)
-Dohányár emelése
-Minden utazási kedvezmény eltörlése, kivéve aki 20-at kap (18 év alatt) ott 50% kedvezmény

-Így a minimálbérért dolgónak havi ~100.000 lenne a nettója.
-100.000-ig senkinek nem változna a nyudíja
-40.000-ből már nem olyan könnyű éhenhalni

Üdv. A.

n.arnold 2014.01.14. 12:42:29

@calabria007:
Aszályos időben éhen haltak, kisebb népsűrűség, adott munkához 100* több ember.
Ma 2000ha földhöz elég 3 ember.

Csak az első 1-2 évben lenne túlzsúfoltság aztán mindenki leszokna róla. (ne a köztörvényes börtönre gondolj, gondolj egy kollégiumra nagy betűkkel az elején hogy Ő is lopja a pénzed)

calabria007 (törölt) 2014.01.14. 12:43:15

@n.arnold:

miért nem vagy már milliomos ennyi ésszel? :)

tán bonyolultabb karriert építeni, mint megváltani a világot? :)

calabria007 (törölt) 2014.01.14. 12:44:23

@n.arnold:

nem inkább te nyúlnád le a tisztességes munkát végzők pénzét? :)

n.arnold 2014.01.14. 12:47:13

@calabria007:
Mi most csak aktív szabadidő eltöltésünket folytatjuk. Beszélgetünk, megosztjuk egymással a véleményünket annak biztos tudatában hogy tök feleslegesen.

n.arnold 2014.01.14. 12:48:46

A családom bevétele 15.000 Ft emelkedne. Húúúha.

nnnnnnnn 2014.01.14. 12:49:21

@n.arnold: ja, csak te az aktív szabadidődet az én adómból kívánnád finnanszírozni :D

nnnnnnnn 2014.01.14. 12:51:02

@n.arnold: vagyis helyesbítek, mert amint ezt bevezetnék, nem dolgoznék tovább legálisan, hanem horgásznék :D

Kámasuka 2014.01.14. 12:52:30

Nem hiszem el hogy ez téma, bazmeg.

is 2014.01.14. 12:52:59

@Stabilo: nekifutott helyettem az index: index.hu/gazdasag/2014/01/14/alapjovedelem/

érdekes, pont ugyanezt mondják. van még kedved széllel szemben erőlködni? vagy továbbra is mindenki más hülye ab ovo?

is 2014.01.14. 12:55:17

@$$$=$$$: a 70 ezer körül keresők 90%-a most is feketén kapja a pénzét. és nem figyelsz: boldogabb országokban pont az ő munkájukat váltják ki a gépek, tehát semmi szükség nincs az ő munkájukra. erről írtam, te meg nem tudsz olvasni.

n.arnold 2014.01.14. 12:56:16

@$$$=$$$:
Olvasd újra. Mi MOST, e percben!!!
Gondoltam értelmes (számokkal alátámasztott) vitát (nem vitatkozást) folytatunk.

lobaszopiatej 2014.01.14. 12:57:43

@n.arnold: "600.000 helyett 500.000-at kapnék leszarnám, de így munka nélkül (éhbéres munkáért) igenis érdekel ez a dolog. "

Nem szarnád le, mert:
1) munka után kell költöznöd, ahol lakás bérlés 90+rezsi (családnak mégnagyobb)
Nem bivajbasznádon kapálni anyuci házában.

2) be kell járnod jó ruhában autóval, amit nem apuci rakott alád. 50-100e havonta.

3) ekkora fizetés már teljesítménybéres, nem csak pozíció betöltés (mint az államnál).
Azaz heti 40 órából könnyen összejöhet sokkal több is. Te szívesen túlórázol / stresszeled szét magad másokért? Jó esetben szegényebbekért, rosszabb esetben politkus zsebek megtömésére?
Na ugye hogy nem.

4) észreveszed, hogy a világ jobbik felén nem az éhes pofád betömése az életcél. Hanem lesznek valódi életcéljaid.
Pl hogy lakást veszel (nem panelt), életteret teremtesz magadnak, nőkre költesz stb.

is 2014.01.14. 12:58:28

@Emmanuel Goldstein: nyavajoghat, és Surányi György a te nevedben nyavajgott is már. olvasd el, egy dolog a koncepció, és egy dolog konkrét számok. ne 50 ezer legyen, hanem 40, és akkor már csak 2% nem átcímkézés.

csak sajnos a posztoló, meg néhány ökör itt a koncepciót nem bírja felfogni. a számokat tessék bátran kalibrálni.

is 2014.01.14. 12:59:27

@$$$=$$$: ennyit a vitáról, elfogytak az érvek, akkor személyeskedsz. közben kurva okosnak próbálod képzelni magad.

elfogytál, ennyi.

Sírköves Slomó 2014.01.14. 12:59:45

@is: 'vagy továbbra is mindenki más hülye ab ovo?'

50e alapjövedelem nincs sehol a világon, Magyarországon viszont soha nem is lesz.

De végre a maszop is talált valamit amit a választói is megértenek. Ez egy jól kommunikálható dolog.

n.arnold 2014.01.14. 13:01:59

@lobaszopiatej:
Érdekes. Ugyan ezt a munkát az egykulcsos adó előtt is pont az általad felsorolt opciókkal végezték.
4. A világ másik felén. Itt nettó 100.000 alatt végez munkát a munkaképesek 70%a. Na abból vegyél akár lakást (és nem házat).

nnnnnnnn 2014.01.14. 13:06:14

@n.arnold: szerintem még mindig jobb a kapitalizmus. aki akar, az dolgozik, te meg maradsz otthon és nem kapsz semmit érte.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2014.01.14. 13:07:19

az volt már...ha nálunk bevezeti valaki, eu-s szabályok szerint minden eu-s állampolgárnak biztosítani kell?
ugye nem?
ennyi tehetségünk van gyerekek...surányi agytröszt gyuri bazdmeg.
kurva reális, hogy majd mi tartjuk el ez eu összes naplopóját.

calabria007 (törölt) 2014.01.14. 13:07:35

@is:

ciki dolog személyeskedésről lamentálni, amikor néhány sorral feljebb, mindenkit _leökröztél_ aki nem ért veled egyet...

Attitude Adjuster · http://atta.blog.hu 2014.01.14. 13:08:08

"A LÉT szerzői szerint a 6 385 milliárd forintos összes forrásigény nagy részét fedeznék a rendszeren belüli átcsoportosítások. Az alapjövedelem bevezetésének – többek között – áldozatául esne az egykulcsos szja és a családi adókedvezmény is. Hogy pontosan hogyan néznének ki a progresszív adókulcsok, az nem derül ki a tanulmányból, de 500 milliárdos többletbevételt említenek, ami elég brutális adóemelést vetít előre, mivel a családi adókedvezmény megszüntetéséből származó 230 milliárdos többletbevétellel ezen felül számol a tanulmány (a 2010 óta bevezetett egykulcsos adó a gyermekkedvezményekkel együtt hozott évi 450-500 milliárddal kisebb állami elvonást). Jelenlegi formájában teljesen megszűnne a közmunka-program is."

Összevettésként, hogy mi szűnne meg:

2014-es költségvetés kiadási főösszege ~19 680 milliárd.

Összes szociális kiadás: ~2000 milliárd.
Összes nyugdíjkiadás: ~3000 milliárd.

Garantált alapfaszság költsége: ~6835 milliárd.

Könyörgöm, arról beszélünk, hogy ki járna jól, ki járna rosszul?

Hát az egész egy totálisan irreális agyrém!

Attitude Adjuster · http://atta.blog.hu 2014.01.14. 13:09:50

@Sírköves Slomó:

"De végre a maszop is talált valamit amit a választói is megértenek. Ez egy jól kommunikálható dolog."

Ja, kapjon mindenki egy Ferrarit ingyen.

Végül is, a baloldaliakat sosem az eszükért szerettük.

n.arnold 2014.01.14. 13:11:54

@$$$=$$$:
Nem tudom mi a szakmád, de tegyük fel számítógépeket raksz össze.
-2 év múlva megdöglik a számítógép piac
-Gondolnád átmész telefont összerakni, de már minden gépesített nem vesznek fel embert.
-Hát elmész programokat írni a telefonokhoz (veled együtt több 10.000 másik is)
-Nem vesznek fel a túl jelenkezés miatt.
Na és amikor éhendöglenél 1.000.000 másik honfitársaddal akkor bevezetik ezt.

De lehetsz traktoros is (pár év és műholdas autómatikus irányítás( fele már kész),
Vagy eladó (online shopping)
stb

nnnnnnnn 2014.01.14. 13:14:10

@n.arnold: tegyük fel nem válogatok, hanem elmegyek dolgozni azt ami van.

calabria007 (törölt) 2014.01.14. 13:14:22

@$$$=$$$:

a valódi kapitalizmus vmikor 1914 táján végleg kimúlt azóta mindig vmi harmadik úttal kísérleteznek

calabria007 (törölt) 2014.01.14. 13:15:26

@n.arnold:

anno az 1914 előtti USÁ-ban engedték a leginkább szabadon a piacot

furcsamód ott rekordbérek mellett munkaerőhiány volt...

DezInf 2014.01.14. 13:16:08

@Sírköves Slomó:

Te valamit nagyon benéztél.

Ez a fidesz ötlete:)))))

....olvass aztán írj:D

n.arnold 2014.01.14. 13:17:10

@$$$=$$$:
De ezaz, hogy nincs, mert szükség van az országban 2.000.000 munkásra a 4-ből. (nem most) Ezt a FIDESZ is látja azért vannak a közmunkások és ezért számolják bele a hazai foglalkoztatásba a külföldieket is, mert kb 25-30%-on lenne a munkanélküliség.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2014.01.14. 13:17:13

@DezInf: ja. Vásárhelyi Maris és Surányi agytröszt Gyuri...
mi van?

Szindbad 2014.01.14. 13:17:54

@is: Ezt a koncepciót tényleg nem értem. Miért jobb odaadni feltételek nélkül azt a segílykét, mint feltételekkel?

Alkibiadesz 2014.01.14. 13:18:13

@==T==:
Seres cikke minden csak nem korrekt.

Seres mondanivalójának a kulcsa a következő:
"“Ebben a rendszerben mindenki maga döntheti el a munkához való viszonyát: ez a kulturális változás” – olvashatjuk a támogatóknál azt a morált, ami hamarosan csődbe viheti a szabad Nyugatot. Schmidt az “élethez való emberi és polgári jogból következő anyagi szükségletről” beszél, pedig az életemhez (és ettől elválaszthatatlanul: tulajdonomhoz) való jogomból semmilyen kötelezettség nem hárul másokra."

Seres szerint tehát az a morál, amely lehetővé tenné, hogy mindenki maga döntsön a munkához való viszonyáról, csődbe vinné a nyugati civilizációt.
Ebből következően a nyugati civilizáció talpköve az, hogy nem dönthetünk a munkához való viszonyunkról, vagyis munkára vagyunk kényszerítve.
Akkor ki is olyan erkölcstelen, hogy kínnak állítja be a munkát?

De ennél nagyobb gondok is vannak Seres érvelésében!
Seres alaptétele az, hogy "az életemhez való jog" elválaszthatatlan a tulajdonhoz való jogomtól. Ebből következően a tulajdon jogom korlátozása a szabadságom és így az életemhez való jogom korlátozásával azonos. Ez a tétel maximum dogmatikus szinten érvényes, de inkább még ott se.
Az élethez való jog ugyanis nem elválaszthatatlan a tulajdonhoz való jogtól.
Az igaz, hogy az élethez való jog sérelme a tulajdonhoz való jogainkat is lehetetlenné teszi. A tulajdonhoz való jog korlátozása viszont nem jár együtt feltétlenül az élethez való jog korlátozásával. Következésképpen az előbbire való hivatkozással nem abszolutizálható az utóbbi jog.
Csak akkor lenne kivitelezhető ez a "bravúr" ha az élethez való abszolút jog az életforma választás abszolút szabadságát is magába foglalná. Ez azonban könnyen belátható hogy nem lehetséges.
Az élethez való jog abszulutizálásának feltétele ugyanis éppen az, hogy ez a jog nem köthető a különböző életformák erkölcsi értékéhez. Egy tömeggyilkost ugyanúgy megillet az élethez való jog, mint a világ legtehetségesebb zongoraművészét.
Ebből viszont az is következik, hogy az élethez való jogból nem eredeztethető a tolerancia követeménye. Nem kell tolerálnom a tömeggyilkos életformáját csak azért mert neki is abszolút joga van az élethez.

Seres állításával szemben a helyzet nem az, hogy a tulajdonhoz való jog az élethez való joggal állna elválaszthatatlan kapcsolatban, hanem az, hogy a tulajdonhoz való jog az életformaválasztás szabadságától elválaszthatatlan. A tulajdonjog gyakorlásának mikéntjét ugyanis az fogja meghatározni, hogy milyen életformát választottunk.
Az életforma választás szabadságáról pedig az tudható, hogy az nem abszolút és nem korlátozhatatlan. Így a tulajdonjog sem abszolútizálható, nem korlátlan.

Bizonyos életformák kiteljesítéséhez a tulajdonjog gyakorlása szükséges, és ezek között vannak olyanok is, amelyek illegitimek - példáúl azért mert sértik mások alapjogát az élethez. Így tehát az illegitim életformákhoz szükségszerűen kapcsolódó tulajdonhasználati módokat se kell tolerálnunk.

Egy káros életforma "elnyomása" akkor sem tekinthető az élethez való abszolút jog megsértésének, ha ez az életforma a tulajdonjog érvényesítésén alapul.

Mindebből az is következik, hogy - ellentétben Seres állításával - a tulajdonomhoz való jogomból nem csak kötelességek, de kötelezettségek is hárulnak rám. Ha a tulajdonhasználati jog nem feltétlen, hanem igazolásra szoruló, akkor pl könnyen előfordulhat, hogy a bizonyos mértéket meghaladó tulajdon birtokosainak birtokhasználata csak akkor legitim, ha eleget tettek bizonyos kötelezettségeknek is. Ilyen kötelezettség lehet pl. a tőkejövedelem után fizetendő adó. Különösen akkor, ha a tőkejövedelem megszerzése olyan gazdasági tevékenységekhez köthető, amelyek kárt okoznak másoknak.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2014.01.14. 13:18:23

amúgy...ez a faszomból megélek projekt 2.0 ala mszp?

lenoardo999 2014.01.14. 13:18:30

@Stabilo: Ember, nemcsak az itt ismertetett Lét-es anyag van a tárgyban. Azonfelül a kérdés továbbra is ez: miből éljenek a pénzszerzésből kizártak?
Erre itt senki nem válaszol.

n.arnold 2014.01.14. 13:19:11

@calabria007:
Marha nagy földterületek, ásványianyagok, kicsi populáció, ha nagyobb a kereslet (munkaerő) mint a kínálat akkor jóhogy emelkednek a fizetések, de ez a tendencia ott is megfordult már rég.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2014.01.14. 13:20:38

@Alkibiadesz: a tulajdon jogom korlátozása a szabadságom és így az életemhez való jogom korlátozásával azonos"
ja, ezt mondja a jobbik a vidéki folyamatos lopkodásról....

calabria007 (törölt) 2014.01.14. 13:20:52

@n.arnold:

olyan Szibériában is volt...

furcsamód oda _deportálni_ kellett a népet...

calabria007 (törölt) 2014.01.14. 13:21:50

@FILTOL:

a jobbik a lényeget tekintve kőkeményen szocialista

nnnnnnnn 2014.01.14. 13:22:07

@n.arnold: aki akar tud dolgozni. aki finnyás az nem dolgozik.

n.arnold 2014.01.14. 13:23:32

@calabria007:
Erőszakos iparosítás, 1 párti diktatúra, eladhatatlan termékek (külföldön), tulajdonjog teljes hiánya.

calabria007 (törölt) 2014.01.14. 13:23:45

@$$$=$$$:

a magas adó és szabályozási terhek sok embert sajnos tényleg kiáraznak a legális munkapiacról

Alkibiadesz 2014.01.14. 13:24:44

@calabria007:
"adófogyasztónak tűnsz"
Tegyük fel, hogy így van.
ettől még lehet igazam :)

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2014.01.14. 13:25:10

@lenoardo999: a pénzszerzésből kizártak? "
már elnézést..ki zárta ki őket?
előtte ezt tisztázzuk már.
felelősség, öngondoskodás, szorgalom, tanulás...ilyenek. ismeretlen fogalmak...helyette a LÉTezés nyomán járó lovettácska....
mintha a félanalfabéta iskolában soha nem teljesített nulla embereket kizárta volna valaki valahonnan. hát nem, sőt.
MINDEN lehetőséget megkapnak, ingyen suli, suliban ingyen kaja, tankönyv...stb. mi kellene még? jahogy nem tanultak életükben semmit? írni olvasni nem tudnak? az oviban azzal kell kezdeni, hogy hello..ez a szappan, ez a wécépapír...? ezeket ki zárja ki bárhonnan? már bocs, de a mi gyerekeink vannak ezekkel ÖSSZEZÁRVA..és szenvedik az ő jelenlétüket, mintha a normális gyereknek nem lenne a tanuláshoz való joga...

n.arnold 2014.01.14. 13:26:15

@$$$=$$$:
Nem mostról írtam, hanem a nem olyan távoli jövőröl. Persze aki akar az most tud dolgozni, ha olyan helyen lakik, ha meg nem akkor költözzön odébb. Na ezért húzott ki sok ember külföldre, mert ha már költöznek akkor nem 100km-et. Én nem sírok utánuk, mert legalább nem nő a munkanélküliség.

DezInf 2014.01.14. 13:27:46

@FILTOL:
@Sírköves Slomó:

Akkor talán rámutatnátok, hogy hol szerepel az, hogy ez egy párt megrendelésére készült!

Azt is dokumentálhatnátok, hogy melyik párt programjának része .

Ennyi erővel ugyanis a fidex választási programjában is szerepelhetne.

Nos rajta, bizonyítsátok be, hogy ez egy mszp-s program.

Amúgy van egy olyan érzésem, ha megláttok egy jó nőt az utcán akkor a következőképpen gondolkodtok:

- de jó nő
-maszop
-azok a rohatt komcsik

Na ez is mutatja, hogy ahelyett is a maszop jut az eszetekbe:))))

n.arnold 2014.01.14. 13:29:57

@calabria007:
OK. Azt hittem a kommunizmusról beszélsz 16-17-tól.
Cári diktatúra, eladhatatlan termékek (külföldön), elmaradottság, pénzhiány (nem cári, összoroszországi), de tudtommal akkor még nem volt annyira jellemző a deportálás mint később.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.14. 13:33:03

@Szindbad: nem jól érted.
de emlékszem, te vagy cölibátusos. ok.

utcaseprést ma is elvégzik, akkor is elvégeznék, ha alapbéren felüli fizetést kapnának érte. ami hát több, mint az alapbér, ennyi bizonyos, közgazdsász meg nem vagyok.
kreatív munka is munka, a karitatív munka meg karitatív munka.

én amúgy mondtam, hogy ingyenpénzt nem osztanék. mindenkinek feladata hogy a háza előtti utcarészt is rendben tartsa, teszem azt. sehol nem mondtam ITT, hogy elvonnám magasan képzettek magasabb fizetését, és szétosztanád az utcaseprők között, hát 1 milliós havi fizetés senkinek nem adnék én (pénzpazarlás, erőforráspazarlás), az tény, de ez most sehogy nem jött ide.
azt már írtam máshol, hogy a multimilliárdosok bevételét minimálbérnövelésre fordítanám
de ezt most ne keverjük ide, túl sok a szál, most nem erről van szó, jó?

ez nem orbán bűne, te idióta. hgy lehet ilyen hülyeséget mondani?

calabria007 (törölt) 2014.01.14. 13:37:19

@n.arnold:

hát ezek is csak légbőlkapott klisék voltak

Alkibiadesz 2014.01.14. 13:37:32

@FILTOL:
Nem szükségszerű és abszolútizálható a kapcsolat a tulajdonjog gyakorlása és az emberi szabadság között.
Ez azonban nem jelenit azt, hogy bizonyos esetekben ne volna lehetséges ilyen kapcsolat.

A lényegi kérdés éppen az lenne, hogy a tulajdonjog gyakorlása mekkora tulajdonmennyiségig tekinthető legitim módon pusztán az egyéni szabadság gyakorlásának, és mekkora tulajdonmennyiségtől mondható az, hogy a hozzá kötődő tulajdonosi jogok gyakorlása már nem egyszerűen szabad cselekedet, hanem hatalmi aktus.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.14. 13:38:27

@FILTOL: milyen tapasztalatról beszélsz?

"ha lopáson kaptunk valakit. akkor nem fizetésemelést adtunk neki"

adtatok bárkinek magas fizetést pultosként?

szerintem is valamelyest csökkenne a bűnözés amúgy, de én a rendfenntartásra figyelnék oda jobban, nem a megelőzésre, és arra is hogy ne ingyenpénz legyen, nehogy még ellustuljanak

n.arnold 2014.01.14. 13:40:33

@calabria007:
Akkor máshogy mondom.
A kutya se akart önszántából Szibériába menni éhbérér, viszont tőkehiány vagy kapzsiságból senki sem akart nekik többet fizetni ezért vitték őket. De eme eszmecserénk sehogy sem kapcsolódik a jelenlegi témához

lenoardo999 2014.01.14. 13:40:47

@FILTOL: "a pénzszerzésből kizártak? "
már elnézést..ki zárta ki őket?"

A társadalom. Csak x számú munkahely van, miközben Magyarországon pl. x+600 000 jelentkező. Velük mi legyen? Hogyan jussanak pénzhez?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.14. 13:41:40

@lost hope: sőt! ne csak adófizetéshez, hanem aki több adót fizet, az többet is szavazhasson! hát logikus nem?
törvényesítsük a mostani rendszert, hogy a multik uralják a kormányt, minek kellenek ezek az álságos szavak hogy lobbi?

még véletlenül se értelmi képesség alapján, vagyon alapján..

lenoardo999 2014.01.14. 13:42:48

@FILTOL: a pénzszerzésből kizártak? "
már elnézést..ki zárta ki őket?

A társadalom. Mivel x számú munkahelyre Magyarországon pl. x+600 000 jelentkező van. Velük mi legyen? Ők hogyan jussanak pénzhez?

n.arnold 2014.01.14. 13:44:37

@tesz-vesz:
Az szavazzon aki tesz is bele, de nem mennyiség szerint. Akkor megszűnne a nyugdíjasok szenttehén mivolta.

nnnnnnnn 2014.01.14. 13:46:33

@lenoardo999: nekem meg nincs kedvem dolgozni. velem mi legyen? hogy jussak pénzhez?

n.arnold 2014.01.14. 13:48:43

@$$$=$$$: Ha nincs kedved dolgozni (vagy nem találsz) és az államtól sem kapsz, csatlakozhatsz majd valamelyik éhséglázadáshoz és felgyújthatjátok a gazdagokat.

lenoardo999 2014.01.14. 13:56:25

@$$$=$$$: Egy ember társadalmilag érdektelen. Hacsak persze pl. nem miniszterelnök. Amennyiben elértek egy kritikus tömeget majd lesznek rá válaszok.

calabria007 (törölt) 2014.01.14. 14:03:51

@lenoardo999:

minél több adó és szabályozási terhet raksz az élőmunkára annál több lesz a munkanélküli

calabria007 (törölt) 2014.01.14. 14:05:20

@n.arnold:

az egyenleget néznéd?

(adó-transzfer)

calabria007 (törölt) 2014.01.14. 14:07:38

@n.arnold:

@tesz-vesz:

így talán érthetőbb:

nettó adófizetési egyenleg = befizetett adó - költségvetésből érkező transzferek

n.arnold 2014.01.14. 14:08:03

@calabria007:
A munkáltató által fizetendő összeg nem emelkedik. Ha mindenki megelégszik azzal a havi 40-50.000-rel akkor hiány lesz munkaerőből, emelkednek a bérek párszázalékot és és meg is lesz a kínálat is. Ez az emelkedés elhanyagolható mértékben rontja az ország versenyképtelenségét.

calabria007 (törölt) 2014.01.14. 14:08:27

@n.arnold:

és miért volt éhbér Szibériában?

n.arnold 2014.01.14. 14:10:11

Ezért írtam a 40-et. Az nem olyan vonzó, hogy azért mindenki kapát-kaszát eldobjon.

calabria007 (törölt) 2014.01.14. 14:10:16

@n.arnold:

én csak arról beszéltem, hogy csak az fizet valóban adót aki többet fizet be a közösbe mint amennyit onnan különböző transzfereken keresztül visszakap

ez lenne az adósztori alapja: a nettó adófizető, nettó adófogyasztó felosztás

n.arnold 2014.01.14. 14:16:42

Én csak a saját elképzelésemről írhatok, mivel a hírekben megjelent megoldással nem értek egyet:
-Túl kicsi a különbség a dolgozó és a léhűtő appanázsa között
-Nem foglalkozik a nyugdíjasokkal
-Végtelen számu romaszaporulat.
- stb....

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2014.01.14. 14:31:47

@lenoardo999: jah a társadalom, enblock..az más.
a társadalom a bűnös, aki amőgy eltartja, és a kudarcos tanulmányit fnanszírozta..
na persze.
szerintem meg maga tehet róla. a társadalom gondoskodott rüóla amíg gyerek volt. ja hogy most is gondoskodik róla a különböző támogatásokon keresztül, ingyen gyógyítással ésatöbbi.
szerintem meg mélyen magába kéne néznie, és rájönni mindenkinek.
semmi sem jár, csak a pofád.

egy egészséges társadalom az ilyen ötletek elővezetőit aznnal kizárná a közéletből.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2014.01.14. 14:34:43

@DezInf: Az MSZP eléggé fellelkesült az ötleten, és Szili Katalin pártja is zászlajára tűzte. A garantált minimumjövedelem kifejezés szerepelt annak idején az LMP választási programjában is, ez azonban más volt, mint a LÉT-koncepció."

index.hu/gazdasag/2014/01/14/alapjovedelem/

ugranak erre a komcsik mint tyúk a takonyra

DezInf 2014.01.14. 14:42:43

@FILTOL:

Szép demokratikus értékrendet vallasz.

Szóval akkor pofa be és ide a lóvét:)
Majd törvényt hoznak rólad, te meg végrehajtod mint jogkövető állompógár.

Ha nem teccik azonnal kizárnak a közéletből, aztán tejjes vagyonelkobzás mellett bezárnak egy sötét ráccsal védett helyre.

Ez is demokrácia, csak neked nem annyira, de hát te se sajnálsz senkit, miért sajnálna téged bárki is:)

Ez így igazságos. Neked a rács mögött nem tűnik annak, de ez senkit se érdekel:)

Ez a többség akarata.

Lehet, ez mégis inkább csak szociális érzékenység és nem demokratikus elkötelezettség?

DezInf 2014.01.14. 14:49:37

@FILTOL:

Gratulálok!!!!!
Néhány óra után megtaláltad azt amiről konkrét és elfogult véleményed volt.

Eddig csak a levegőbe beszéltél, most viszont már képben vagy és elkezded a véleményedhez alakítani a LÉT tanulmányát.

Jahh, azt még nem találtad meg, mert akkor hivatkoznál valamire .... szerintem tutira.

Ugye nem baj, ha kicsit mosolygok a sztorin?
Tiszta ötvenes évek, első az ítélet, aztán meg jön a vádirat. Az ítélethez szabják a vádiratot, így megy ez ......

Megértem, hogy amíg nincs hivatalos fidexes állásfoglalás, addig nehéz önálló véleményt kialakítani.
Amint viszont Hegedűs megmondja a tutit, akkor meg nehéz lesz megmagyarázni az eddigi véleményeket.
Mert a párt sem a régi már , legalább az ítéletet közzétehetné :)

Szindbad 2014.01.14. 15:03:02

@Alkibiadesz: ezt a büdös kommunista érvelést, bazmeg. Nem, kérlek szépen, dolgozni kötelességed, mind saját magadért, mind a társadalomért.

Szindbad 2014.01.14. 15:07:14

@tesz-vesz: "kreatív munka is munka, a karitatív munka meg karitatív munka."

Sőt, ha itthon elmosogatok magam után, adjanak már nekem ezért fizetést!!!! Agyrém.

Szindbad 2014.01.14. 15:09:12

@tesz-vesz: "azt már írtam máshol, hogy a multimilliárdosok bevételét minimálbérnövelésre fordítanám"

Nyomorult kommunisták egytől egyig :( Tán még meg is kéne őket bélyegezni, legyenek ők mondjuk az arisztokulálok.

n.arnold 2014.01.14. 15:22:21

@Szindbad:
Jelenlegi folyamatok alapján, Magyarország épp most termeli ki a gazdagjait, miközben a csórók száma nő. A társadalom, nép, többség, Magyarország érdeke szerintem az, hogy a legkevesebb károkozással a kisebbségnak a többségnek jó legyen, fenntartható, növekedő ütemben.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2014.01.14. 15:37:31

@DezInf: talán ha elolvasnád amire reflektáltam...

a véleményem egyszerű...surányi egy barom volt mindig is. szégyen, h ilyenekhez adja a nevét. ostoba társadalomkíséérlet, gyanúsan egy választás előtt elővezetve...a 19000 nem játszik már, nagyobbat gurítanak.
én jobbos vagyok. magántulajdon, szorgalom és munka. ebben hiszek, nem a mindenkinek adjuk pénzt a semmire-ben, mert ez a kommunizmus.

prakp 2014.01.14. 15:45:50

@Szindbad: "Sőt, ha itthon elmosogatok magam után, adjanak már nekem ezért fizetést!!!! Agyrém. "

Ez most hogy jött ki?? Direkt nem akarod a lényeget látni, igaz?

prakp 2014.01.14. 15:48:54

@FILTOL: mondjuk ez az egész közvetlenül Téged érintene a legkevésbé. Közvetve persze más, azt meg ki tudja? Amúgy meg persze, szorgalmasan munkálkodhatsz más magántulajdonáért, jelenleg.

Szindbad 2014.01.14. 15:49:09

@prakp: Esküszöm nem értem a lényegét.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2014.01.14. 15:56:15

@VT Man: "Ezen hogyan változtatna az alapjövedelem? Hát, sehogy.

Inkább a maradék 99%-ot baszogatja, hogy aki a 99%-nak a jobb részén van, attól sokat elvesz, a szegényeknek meg szétoszt."

A lényeg az volna, hogy az se halljon éhen, aki a fejlődés miatt nem kap munkát. De amíg nem sikerül átlendülnöd a "szomszéd tehene is dögöljön meg" felfogásodon, addig nem érted meg a változás lényegét. A lényeg pedig az, hogy a technikai fejlettség lassan elég magas ahhoz, hogy emberi "beavatkozás" nélkül elő lehet állítani a megélhetéshez szükséges cikkeket. Ily módon az emberi munka mint olyan válik luxuscikké. Az egész társadalomnak át kell szerveződni, ez a dolgozok a megélhetésért sajnos esélytelen lesz. Túl kell lépni az "aki nem dolgozik, ne is egyék" dogmán. Viszont az egész társadalmi, tulajdoni rendszert át kell szervezni. És ez nem a kommunizmus 2.0.

Laci A Lakli 2014.01.14. 16:08:07

@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik):
Igen ez a fasizmus 2.0 edition amiről te beszélsz, csak még nem látod.

calabria007 (törölt) 2014.01.14. 16:08:41

@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik):

a munkanélküliség mögött nem a "fejlődés", hanem az élőmunkára rakódó adó és szabályozási terhek állnak

calabria007 (törölt) 2014.01.14. 16:09:55

@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik):

a technikai fejlődéssel párhuzamosan azonban az igények is nőnek...

DezInf 2014.01.14. 16:26:32

@FILTOL:

Igazad van, meg kell hajolnom szellemi nagyságod előtt.
Remélem a gyarmati hatóságok is így tesznek és majd és magas posztra emelnek téged. Azt a jobbos cimkét ne nagyon emlegessed, mert a szovjet gyarmatosító elvtársak azt nem nézik jó szemmel.

Jobban szeretik, ha a zember a párttitkári múltjára tesz finom célzást. A párt nevét viszont jobb titkolni:)))

Amúgy is új szelek fújnak, fényes szelek .....

Éljen a Nagy Szovjetunió és legfrissebb tagköztársasága Magyarszkijország!

Előre a közös úton, a haza majd fényre derül vagy sugározni fog!

jobb most rögtön stílust váltani, még mielőtt létrehozzák a közös politícseszkij milíciját :))))

Ez meg a reklám helye: Kutuzov érdemrend nagyobb aranytárgyakra, esetleg drágakővekre cserélhető

Ez jó befektetés a jövőre nézve!

A papírok is megoldhatók, de a mester drágán dolgozik- csak xólok :)))

n.arnold 2014.01.14. 16:27:44

@calabria007:
Na majd jogdíjat kérek attól aki felhasználja :)

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2014.01.14. 16:30:40

@calabria007:
"a munkanélküliség mögött nem a "fejlődés", hanem az élőmunkára rakódó adó és szabályozási terhek állnak "
Úgy érted, pl. a mezőgazdaságban az adók miatt végzi el 30 betakarító napi munkáját egy aratógép 1 óra alatt? Lehet igazad van, de kérlek indokold meg.

"ez bizony a marxizmus reladed "

Ahhoz, hogy lásd miért nem az, előbb meg kéne értened mi az marxizmus.

@Laci A Lakli: "Igen ez a fasizmus 2.0 edition amiről te beszélsz, csak még nem látod"
A fasizmus? Mármint a tekintélyalapú nacionalizmusra gondolsz, amit jelent? Mert annak pont semmi köze ehhez. Vagy csak mondani kartál valami keményet, csak elfelejtetted megnézni előtte mit jelent?

Szindbad 2014.01.14. 16:30:57

@prakp: Kevés. Azt nem értem, hogy ha ez csak transzfer átalakítás, akkor miért jobb a feltétel nélküliség, a célzatlan elosztás a feltételes, célzott segélyrendszernél.

calabria007 (törölt) 2014.01.14. 17:03:00

@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik):

"Úgy érted, pl. a mezőgazdaságban az adók miatt végzi el 30 betakarító napi munkáját egy aratógép 1 óra alatt? Lehet igazad van, de kérlek indokold meg.
"

anno mit fogyasztott az a 30 "betakarító"?

volt plazmatévéjük?

személyautójuk?

járt a gyerekük egyetemre?

jártak-e fogorvoshoz és egyéb szakorvoshoz?

nyaraltak a tengerparton?

gyakran ettek étteremben?

volt mobiltelefonjuk

stb.... stb...

_több száz_ hasonló tételt lehetne még itt felsorolni egy _átlagos háztartás_ kapcsán

gondolj bele, hogy a fentiek mennyi munkaalkalmat és milyen életszínvonal javulást generáltak...

calabria007 (törölt) 2014.01.14. 17:06:48

@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik):

a fasizmus lényegében a politikai hatalom és a nagytőke összefonódása afféle lightos marxista mellékzöngékkel

az un. vegyes gazdaságot azaz a mai rendszert emiatt sokan szokták rokonítani ezzel

PS.: Mussolini is a szocialista pártból nőtt ki...

n.arnold 2014.01.14. 17:11:25

@calabria007:
Pang a belső fogyasztás. Cigány Pisti az összes zsét itt költi el a helyi kocsmában, míg Dajcs Tomi nem hiszem. Tehát ha sok Pistike kap aprópénzt akkor nő a belső fogyasztás. Ráadásul Pistikék a helyben kapható általában helyben (MO-n) készült pacsoltbort isszák.

calabria007 (törölt) 2014.01.14. 17:30:48

@n.arnold:

a fogyasztás önmagában nem teremt értéket

a fogyasztás mindössze a meglévő javak felélése

n.arnold 2014.01.14. 17:39:51

A fogyasztás termelésre ösztönöz ahogy írtad 5 hozzászólással feljebb. Jelenleg az alsóbb kereseti osztály fizetését valamilyen hitel viszi el ezért nincs fogyasztás, a felsőbb szint pedig általában nem itthon előállított termékre költik a pénzüket (most ne az alapélelmiszerre gondolj).

DezInf 2014.01.14. 17:42:13

@n.arnold:

Jó sokáig tartott amíg valaki ezt kibökte.
Bocsi a kaján mosolyért.

A rezsicsökkentést is azzal indokolták, ha a fogyasztónál hagyjuk az elfogyasztott energia ellenértékének egy részét, akkor azt majd elkölti és ezzel fogyasztást generál ami növeli a keresletet.
Ócska marxista duma :))

A fogyasztás növeli a keresletet, ez munkahelyet teremt , az bevételt hoz .......
Ez a rezsicsökkentésnél azért nem jön be, mert a zemberek el vannak adósodva. A megmaradt lóvét az adósság törlesztése nagyrészt elviszi.

Ebben a konstrukcióban viszont mérhető hatása lenne.

A kereslet kielégítése teremt értéket.
Hiába készít a gazda öt hektó bort, ha senkinek sem kell. Az csak akkor teremt értéket, ha el is tudja adni :))))

calabria007 (törölt) 2014.01.14. 17:52:22

@DezInf: @n.arnold:

munkahelyet az teremt, ha nem bünteted a munkavégzést ellenösztönzőkkel, pl. élőmunkára rakott magas adó és szabályozási terhekkel, ill. "ajándékba" adott transzferekkel

n.arnold 2014.01.14. 17:56:56

A rezsicsökkentés növeli az energiafogyasztást, ha nem is 20%-kal, de növeli, ettől még nem lesz új munkahely. Mondjuk úgy lett volna energia csökkentő hatása, ha azt mondják nesztek 100kW-ig az áram 10 Ft fölötte 60 Ft. Egyből mindenki próbált volna törekedni a 100kW alatt maradásra (új égők, kevesebbet pazarló gépek) és nem ám óccsó medence fűtés.

n.arnold 2014.01.14. 17:58:07

@DezInf:
Aztán utána meg öntheti a borba a fagyállót szerencsétlenje.

n.arnold 2014.01.14. 18:01:04

@calabria007:
Persze ezt nem is tagadom, de szerinted az egykulcsos adó mostani (2éve) bevezetése és mellé a maximális szinten csak a sokat keresők által igénybe vehető adókedvezmény most volt időszerű a minimálbéresek kárára?

n.arnold 2014.01.14. 18:02:13

@n.arnold: Remélem követhető a gondolatmenet.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2014.01.14. 18:42:46

@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik): A lényeg az volna, hogy az se halljon éhen, aki a fejlődés miatt nem kap munkát. "
érdekes, és azokkal mi lesz aki nem AKAR munkát kapni? mert minek, hisz jobb várni a postást a posta előtt a semmire...

az egész társadalmi, tulajdoni rendszert át kell szervezni. És ez nem a kommunizmus 2.0. "
dehogynem, ezt akarták ők is.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2014.01.14. 18:44:15

megkérdezném újra...
ha ezt az euban bevezeti vki, akkor az minden eu-s állampolgárnak jár..
nemde
na ennyit a nagy ötletről.

prakp 2014.01.14. 19:19:31

@Szindbad: mert a célzotthoz iszonyatos apparát kell. Ráadásul nem is mindig "talál".

prakp 2014.01.14. 19:22:43

@FILTOL: miért, neked jár a német/angol ellátás?

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2014.01.14. 20:20:24

@prakp: ha odamegyek, jár. ez a bajuk most az angoloknak. de kiábrándítalak, a német nyugdíjas is megkapja az ingyen utazást a máv-on. hoppá.

Alkibiadesz 2014.01.14. 20:35:19

@Szindbad:

1. Attól, hogy kommunista, még lehet hogy igaz érvelés.

2. Attól, hogy nem libertárius az érvelésem, még lehet hogy nem kommunista.

3. Nem arról írtam, hogy kötelességünk-e dolgozni avagy sem, hanem arról, hogy milyen a valós kapcsolat az élethez való alapjog és a tulajdonjog illetve a szabadság között.

4. A munka max akkor lehetne kötelesség, ha mindannyian milliomosok lennénk, és nem lenne rá szükségünk.

Void Bunkoid 2014.01.14. 20:58:38

@FILTOL: egyetértek.

Pontosabban nem a szovjet típusú kommunizmus (de még csak nem is a marxi), mert az is munkaalapú társadalomról szól.

A(z amúgy, ha így haladunk, csakugyan záros határidőn belül bekövetkező) totál gépesített termelésű társadalomban igazából már NEM IS LENNE SZÜKSÉG PÉNZRE. Konkrétan sültgalamb a szájba. Igazából tényleg csak szolgáltatások lennének, amit emberek végeznének, de azt sem pénzért, hiszen a kaja, energia, fedél kitermeléséhez nem volt szükség emberi munkára, az "ingyen" van.

A hatalmas gond az lenne belőle, hogy így tényleg drámai szaporulat keletkezne, hiszen mindenki csak zabálna, döglene meg dugna.

De ERRE is van megoldás. Mindenki tökéletes tunyaságban és dögjólétben henyél, zabál, dug, szaporodik, PÁR ember, rendfenntartók, meg államvezetők, meg ilyenek dolgozgatnak néha.

És MINDENKIT kötelezően elaltatnak, mondjuk harminc évesen :)))

www.imdb.com/title/tt0074812/?ref_=fn_al_tt_1

Void Bunkoid 2014.01.14. 21:00:57

@Void Bunkoid: amúgy legutoljára ilyen egységesített kioasztású cuccot - beleértve a pénz eltörlését is - Pol Pot csinált.

És mindenki tudja, hogy nem sokáig tartott, és milyen áron tudta az alatt a pár év alatt is tartani azt a rendszert.

Szindbad 2014.01.14. 21:20:45

@prakp: Úgy értem, társadalmilag miért hasznosabb.

prakp 2014.01.15. 06:12:28

@Szindbad: a felzárkózáshoz van köze a dolognak. Van az a réteg, aki nem politizál, nem hallatja a hangját, mert a megélhetésért küzd. (A havi 100 ezres kategória) Úgy gondolom, ez a lesorvasztott középosztály ettől végre levegőt kapna, míg a (pongyolán) segélyleső réteg visszaszorulna, nem egy feneketlen hordóba öntenénk a segílyt. Gondolom én.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2014.01.15. 09:12:58

@calabria007: "a fasizmus lényegében a politikai hatalom és a nagytőke összefonódása afféle lightos marxista mellékzöngékkel
"

Nem nyert.

"anno mit fogyasztott az a 30 "betakarító"?"

A kornak megfelelő átlagot. A fogyasztást nem csak plazmatévében mérik. Pölö fizettek adót a jövedelmük után. Most ez a pénz a gép tulajának zsebében marad. Marxizmusról, nácizmusról puffogsz, de az alapvető összefüggéseket nem látod át.

@FILTOL:
"érdekes, és azokkal mi lesz aki nem AKAR munkát kapni? mert minek, hisz jobb várni a postást a posta előtt a semmire..."

Azt vágod, hogy ők most is ingyen pénzt kapnak? Csak többet. Elvenni nem lehet tőlük, mert akkor "rászistáfásisztá" vagy. Ok, Fordítsuk meg a dolgot: Ha nekik jár, annak miért nem, aki dolgozik, munkája van??

Alkibiadesz 2014.01.15. 09:26:47

Azért valljuk be, hogy a "miért feltétlen, miért nem feltételes" elv mögött az a gondolat áll, hogy vannak olyan társadalmi rétegek, akiknek az életvitele nem érdemel közösségi támogatást a többség szerint.

Konkrétan a cigányokról lenne szó ugyebár.

Éppen ezért talán azzal a gondolattal is érdemes lenne eljátszani, hogy milyen hatása lenne egy általánosan érvényes alapjövedelemnek a jelenleg kárhoztatott életmódot folytató egyénekre.
Netalán az is előfordulhatna, hogy civilizálódás irányába mozdulnának.

calabria007 (törölt) 2014.01.15. 09:38:20

@Alkibiadesz:

inkább tán nem kéne adókkal és jogszabályokkal büntetni a munkavégzést...

Alkibiadesz 2014.01.15. 09:48:05

@calabria007:

Ha megnézed a tervezetet részleteiben, akkor rájöhetsz, hogy nem a munkavégzés büntetéséről van szó. Sőt!

calabria007 (törölt) 2014.01.15. 10:48:52

@Alkibiadesz:

az efféle "világmegváltó" ötletek mindössze azt húzzák alá, hogyy az un. "társadalomtudomány" már fényévekre eltávolodott a _józan észtől_....

Alkibiadesz 2014.01.15. 10:57:00

@calabria007:

"az un. "társadalomtudomány" már fényévekre eltávolodott a _józan észtől_...."

Ez talán nem is olyan nagy gond. Főleg akkor nem, ha a "józan ész" amorális módon működik.

calabria007 (törölt) 2014.01.15. 11:04:13

@Alkibiadesz:

az empirikus alapokon álló társadalomtudomány nemcsak a józan ésszel, hanem az etikai alapelvekkel is hadilábon áll...

(a "közjót" nézi... és a "cél szentesíti az eszköz" krédót vallja...)

Alkibiadesz 2014.01.15. 11:10:20

@calabria007:

"a "közjót" nézi... és a "cél szentesíti az eszköz" krédót vallja..."

Ha így van, akkor semmiben se rosszabb a "józan ész"-nél.

Általában mindenki kitalál valamiféle elképzelést a közjóról és erre hivatkozva meghatározza, hogy kiknek kell áldozatot hoznia.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2014.01.15. 11:20:29

@Alkibiadesz:
Már hogy, hogy beleszólok, de értem a különbséget:

calabria007 szerint a józan ész az, hogy Neki jobb legyen. A Társadalomtudomány pedig a társadalom egészének javát vizsgálja, benne azokét is, akik a társadalom szolidaritásával visszaélnek.
Mind a kettő álláspontot lehet támadni, de valamilyen szempontból a Társadalomtudomány által kitűzött célok lesznek a többség számára jók.

Alkibiadesz 2014.01.15. 11:30:53

@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik):
Igazad van, de azt is figyelembe kell venni, hogy egy nyilvános vitában nem lehet komolyan érvelni azzal, hogy "az legyen ami nekem jó".
Ezért írtam azt, hogy mindenki a közjóra hivatkozik.
"Az legyen ami nekem jó, mert egyébként az a többség számára is jó"
A "józan ész" az többnyire valamiféle többségi véleményt jelentene.

calabria007 (törölt) 2014.01.15. 11:32:45

@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik):

Marx, Lenin, Hitler, Sztálin és Mussolini is vmi ilyenről hadovált:)

calabria007 (törölt) 2014.01.15. 11:34:47

@Alkibiadesz:

inkább a szobatudós társadalommérnökök által gyártott színes álmokat nehéz komolyan venni

Alkibiadesz 2014.01.15. 11:40:12

@calabria007:
Marx, Lenin és Sztálin biztosan.
Mussolini talán
Hitler biztosan nem!

Alkibiadesz 2014.01.15. 11:42:23

@calabria007:
annak aki csak a saját javát nézi biztosan

persze a steril társadalom mérnökösködést - más szempontok miatt - én se támogatnám

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2014.01.15. 11:45:34

@calabria007:

Sajnos ez sem nyert. :-( Nézz utána jobban, kérlek az említetteknek.

@Alkibiadesz: Igen, ezt tiszta sor. Egy társadalomnak csak abba az irányba szabad haladni. Bár többségi véleményt is én a többségi érdekkel cserélném fel.
Véleménye mindenkinek van. És mindenki a magáét helyezi előtérbe.

Alkibiadesz 2014.01.15. 11:54:49

@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik):

"Egy társadalomnak csak abba az irányba szabad haladni"
Mármint a többségi érdek érvényesülése felé?

Akkor ehhez tegyük hozzá, hogy érdekből is többféle lehet.
Vannak a pusztán anyagi, kényelmi érdekek, és vannak a morális érdekek.
Ezek egy személy esetében is konfliktusba kerülhetnek egymással, társadalmi szinten pedig pláne.

Az emancipációs mozgalmak története éppen azt mutatja, hogy egy domináns társadalmi csoport feláldozhatja a saját rövidtávú, kényelmi érdekeit a saját morális érdekei oltárán.
Nálunk a reformkori ellenzék a szép példa erre.

calabria007 (törölt) 2014.01.15. 12:00:04

@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik):

Ezt írtad:

„a Társadalomtudomány által kitűzött célok lesznek a többség számára jók.”

És mint köztudott az összes totalitárius agymenés „tudományos” alapon „tervezett”…

calabria007 (törölt) 2014.01.15. 12:01:07

@Alkibiadesz:

"Marx, Lenin és Sztálin biztosan.
Mussolini talán
Hitler biztosan nem! "

a náci állam is "tudományosan" megtervezett tervgazdaság volt (pl. lásd az 1936-40-es 4 éves tervet)

calabria007 (törölt) 2014.01.15. 12:01:56

@Alkibiadesz:

az önzetlen top-down világjobbítók is csak a saját "egójukat" élik ki

calabria007 (törölt) 2014.01.15. 12:02:38

@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik):

"többségi véleményt is én a többségi érdekkel cserélném fel."

bolsevik tempó:)

Alkibiadesz 2014.01.15. 12:05:49

@calabria007:

Akkor Szechenyi, Wesselényi, Költcsey, Kossuth, Deák, Eötvös mind ilyen "egoista" volt.
Ez azért durva, de tegyük fel így van.
Ebben az esetben miképpen lehetne választani az általad képviselt egoizmus és a társadalomjobbítók egoizmusa között?

calabria007 (törölt) 2014.01.15. 12:06:21

@Alkibiadesz:

"Az emancipációs mozgalmak története éppen azt mutatja, hogy egy domináns társadalmi csoport feláldozhatja a saját rövidtávú, kényelmi érdekeit a saját morális érdekei oltárán.
Nálunk a reformkori ellenzék a szép példa erre. "

az örökváltság mond vmit?

ezek a csókák _állampapírt_ kaptak az elvesztett kiváltságaik fejében...

ezzel indul a magyar _államadósság_...

utána meg ők voltak a szintén _adósságfelvétellel_ megfinanszírozott állami projektek fő haszonélvezői...

pl. milyen jó buli az ha a közpénzből ármentesítik a földedet és utána vasutat építenek hozzá...

szárnyalnak ilyenkor a földárak...

calabria007 (törölt) 2014.01.15. 12:07:09

@Alkibiadesz:

úgy tűnik, hogy ez fentebb már meg lett válaszolva...

calabria007 (törölt) 2014.01.15. 12:10:47

@Alkibiadesz:

a fene tudja, hogy miért de az emancipáció kapcsán vmiért nem a zsidókra, hanem a jobbágyokra asszociáltam

talán pont azért mert a reformkorban meglehetősen súlytalan volt a zsidókérdés

Alkibiadesz 2014.01.15. 12:12:15

@calabria007:
A náci államnak is szüksége volt szakértőkre, ugyanúgy mint az összes modern államnak.
A különbség csak az, hogy a náci ideológiában nem jelent meg a jövő tudományos tervezhetőségének a tana.
A náci ideológiában és államtanban a történelem átérzésének misztikus képességével bíró vezérség tana volt a meghatározó, nem pedig az osztálytudat szennyétől megszabadult és ezáltal a végső társadalomtudományos igazságot birtokló élcsapat koncepciója. Nem véletlen, hogy a nácik mindenféle misztikus vérkultuszban vettek részt, és a tenyésztésben hittek, míg a kommunisták szeminarizáltak.

Az olasz fasizmus esetében már nem ilyen tiszta a képlet, mert ott komoly szerepe volt a futurizmusnak.

Alkibiadesz 2014.01.15. 12:17:06

@calabria007:
ennek ellenére elég sokáig tartott, amíg ezek a "csókák" felismerték a saját önző érdekeiket.

Gondolom a földbirtokkal nem igen rendelkező Kossuth is csak azért propagálta a kötelező örökváltságot, mert tudta, hogy milyen sokat fog ő ezzel nyerni.

Alkibiadesz 2014.01.15. 12:22:47

@calabria007:
"úgy tűnik, hogy ez fentebb már meg lett válaszolva..."

Nekem nem tűnt fel, hogy válaszoltál volna arra a kérdésemre, hogy miképpen kellene választanunk a társadalomjobbítók és a "józan ész" képviselőinek egoizmusa között.

Alkibiadesz 2014.01.15. 12:23:34

@calabria007:
én is a jobbágyokra gondoltam

Alkibiadesz 2014.01.15. 12:25:19

@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik):
Igen erről van szó.
A társadalmi viták nem csak arról szólhatnak, hogy itt és most mi a jó nekünk, hanem arról is hogy milyen emberek akarunk lenni és milyen közösséget akarunk az utódainkra hagyni.

Tomé 2014.01.15. 17:55:46

Szerintem az alábbi cikk fejti ki a legjobban, hogy mekkora egy kapitális baromságról beszélünk és, hogy nem csak irreális, de kifejezetten káros lenne a társadalomra nézve, ha ezt bevezetnék:
kommentalo.wordpress.com/2014/01/15/ingyen-50-ezrek/
Külön érdemes figyelmet fordítani arra a gondolatra, hogy eleve ez az elképzelés mennyire ledegradálja a gyerekeket és a gyermekvállalást (zárójeles megj: azt kéne tarkón ütni, aki szerint havi 25 ezerből fel lehet nevelni, ki lehet taníttatni egy gyereket) és, hogy egy középosztálybeli nagycsalád többet veszítene azzal, hogy az apuka és anyuka mások 50 ezreit termeli ki, miközben a gyerekek után csak 25 ezret kapnak.
No meg a nyugdíjasok kérdése, hogy akkor most a nyugdíjat az 50 ezer alapbér felett kapnák, vagy csak az 50 ezer feletti résszel pótolnák ki azt? Mert ugyebár egy életen keresztül fizették a járulékokat, nem túl korrekt beleolvasztani ezt abba az 50 ezerbe, amit az is megkap, aki egy követ nem tett arrébb.
Aztán pedig az EU-n belüli alapbér-turizmus... Nyilván megnőne Magyarország népszerűsége a dolgozni nem akarók körében. És ugyebár EU-n belül nem lehet különbséget tenni az állampolgárok között.
No meg az, hogy ki akar 80 rugóért dolgozni (főleg, ha mocskos munka), amikor 50-et amúgy is kap...
Szóval ez egy nagy választási kamu-maszlag!!! (szokás szerint)

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2014.01.16. 08:49:03

@Tomé: " Mert ugyebár egy életen keresztül fizették a járulékokat"

A saját szüleik részére, amit azok fel is éltek. Ez valahogy mindig kimarad.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2014.01.16. 08:51:47

@Tomé: "mit az is megkap, aki egy követ nem tett arrébb."

Legyél már tisztában a valósággal. Most jelenleg pont azok kapnak segílykét, akik egy követ nem tettek arrébb.
Azoknak szerinted miért nem jár, akik becsületesen dolgoznak?

calabria007 (törölt) 2014.01.16. 09:34:50

@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik):

inkább koncentrálj a becsületesen dolgozókra nehezedő adó és szabályozási terhekre

calabria007 (törölt) 2014.01.16. 09:36:51

@Tomé:

attól tartok ez az alapbér izébizé hamarosan EU-politika lesz

hisz híveket kell _vásárolni_ az egybesült Európa projektnek

erről szól az un. populáris demokrácia

Tomé 2014.01.16. 11:27:53

@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik):
Az egy dolog, hogy effektíve az általuk fizetett nyugdíjjárulékból lettek kifizetve a szüleik nyugdíjai, de attól függetlenül még a nyugdíjjárulékot azért fizették (fizettették meg velük), hogy majd ha ők megöregszenek, akkor abból legyen nyugdíjuk. Szóval ha most azt mondod, hogy mától mindenki kap 50 ezret, a nyugdíj pedig ebbe beleépül, akkor az azt jelenti, hogy havi 50 ezerrel meglopsz minden nyugdíjast. Persze lehet azt is, hogy az 50 ezer felett kapják az eddigi nyugdíjat, de az egy kicsit drága lenne állambácsinak, és valahogy nagyon nehezen tudom elképzelni, hogy ez megvalósulna. (már most azon túl, hogy eleve azt sem tudom elképzelni, hogy ez az ingyen 50 ezer rendszere megvalósulna... (teszem hozzá; a társadalom munkamoráljának megőrzése érdekében szerencsére))

Az, hogy most kik kapnak "segílykét", az egy dolog. De én jelenleg látom a törekvéseket arra, hogy azokat, akik tudnának dolgozni, de nincs munkájuk - segély helyett - közmunkára osszák be. Ettől függetlenül maga a segély intézménye jó dolog, hiszen vannak fogyatékossággal élők is.

Az államnak nem az a feladata, hogy ész nélkül valamiféle "Mikulásként" meg húsvéti nyusziként havi tízmilliószor 50 ezreket szórjon minden pénztárcába, hanem az, hogy munkát (annak hiányában közmunkát) teremtsen és ezen felül mérlegelje, hogy kik és miért jogosultak segélyekre, támogatásokra.

a te kérdésed: "Azoknak szerinted miért nem jár, akik becsületesen dolgoznak?"
A dolgozó emberek természetesen azért nem kapnak segélyt, mert ők munkából szerzik a pénzüket. A segély épp arra van, hogy aki NEM TUD(!) dolgozni, az is megélhessen. Ez az ingyen pénz rendszere viszont mindenki számára lehetővé tenné, hogy az államon (a többi állampolgáron) élősködjön. Az is, aki tudna dolgozni. Ezért nem jó. És ezt te fizetnéd meg (feltételezve, hogy te becsületesen dolgozol), nem pedig Fletó vagy Gordonka a saját zsebpénzéből, és nem is a leggazdagabb 3%, mint ahogy azt állítják. Szóval a kérdés az, hogy szeretnéd-e havi 50 ezerrel támogatni a lusta és dolgozni NEM AKARÓ honfitársaidat?

@calabria007:

Hát nagyon remélem, hogy nem sikerül megvalósítaniuk... Ez abszolút a demokrácia vége és a jóléti társadalomba vetett remény vége. Gyakorlatilag itt a kommunizmus és Kádár "apánk" köszön vissza: "Nézd el, hogy mi itt fenn lopunk, csalunk, cserébe te is lophatsz, csalhatsz kicsiben". Csak jelen esetben azt kérik, hogy nézzük el nekik a kétes milliárdos ügyleteiket és cserébe tényleg "infúzión" kapunk havi 50 ezret az államkincstárból, hogy ne dögöljünk éhen, ne lázadjunk és legyen, aki szavaz rájuk. Tényleg ez lenne a jövő? Vajon ezért történt az ipari forradalom, ami felszabadította az embereket a napi 10-12 órás robotolásból?
Kenyeret (50 rugó) és cirkuszi játékokat (valóság show-k) a népnek! Na ezért kell erős, gondolkodó, dolgozni és alkotni akaró középosztály, hogy ezt ne hagyja!

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2014.01.16. 13:46:03

@Tomé: "hogy majd ha ők megöregszenek, akkor abból legyen nyugdíjuk."

Ilyenről szó sem volt sosem. A rendszer mindig is tudatosan úgy épült fel, hogy az aktívak fogják eltartani a nyuggereket, sosem volt arról szó, hogy bárki is magának termelné a nyugdíjalapot! Ezt támasztja alá, hogy az első nyugdíjas generáció úgy kapott nyugdíjat, hogy ők nem fizettek semmilyen alapba.

"akkor az azt jelenti, hogy havi 50 ezerrel meglopsz minden nyugdíjast."

Ez így ebben a formában egy nagyon erős csúsztatás.

"Szóval a kérdés az, hogy szeretnéd-e havi 50 ezerrel támogatni a lusta és dolgozni NEM AKARÓ honfitársaidat?"

Látom, nem megy át, hogy ennél jóval többel támogatod őket jelenleg. :-( Viszont teremtene egy olyan egyezményes alapot, hogy ok, ez a nullszint. (pölö havi 50 rugó) Egy igényes, családos embernek az semmi, az elmegy dolgozni, mert lehet, hogy napi egy kiflinél többet is enne. Aki nem megy el, az ma ennél többet kap. Viszont számos társadalmi feszültségre gyógyír lenne (őmiértkap - mindenkikap)
Kiváltaná a családi pótlékot, adókedvezményt, ecetera. És ha egyszer munkanélküli leszel véletlen, nem kerülsz a padlóra a két hónap alatt, amíg szerzel másik állást. (tudom, munkanélküli segély, na azt azok nem kapják, akiknek járna)

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2014.01.16. 13:50:25

@Tomé: "Szóval a kérdés az, hogy szeretnéd-e havi 50 ezerrel támogatni a lusta és dolgozni NEM AKARÓ honfitársaidat?
"

Kenyér, az valóban kell a népnek. Hazudik, aki azt mondja nem. De a cirkusszal mellé lőttél, ez az az ország, ahol a VV6-ot közfelháborodást váltott ki. (jó, lehet, hogy nem a Te körödben, de nagyrészt igen)
Nézd meg a Comment Comon milyen hozzászólások vannak. Az ismerőseim pl csak azért nem háborognak, mert még nem találkoztam olyan emberrel, aki nézné.

Tomé 2014.01.16. 15:04:16

@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik):
Kedves newtehén!
Valamit te nagyon félreértettél a nyugdíjjal kapcsolatban. Ezért most belinkelem neked a wikipédiát: hu.wikipedia.org/wiki/Nyugd%C3%ADj
Az első bekezdés: "A nyugdíj az a járulék, melyet egy ország időskorú polgárai alanyi, tehát nem rászorultsági alapon kapnak." És most figyelj: "Összege függ a szolgálati időtől, azaz a munkával töltött évek számától és a korábbi jövedelemtől."
Vagyis a nyugdíjat attól függően kapod, hogy mennyit és milyen beosztásban dolgoztál. Tehát a nyugdíjat azért kapod, mert dolgoztál. Ráadásul azzal arányosan, hogy mennyit és hogyan. És az egy másik kérdés, hogy amit most te befizetsz pénzt, azt effektíve a nagymamád kapja. De ettől függetlenül ő a saját munkájával arányos pénzt kapja.

én: "akkor az azt jelenti, hogy havi 50 ezerrel meglopsz minden nyugdíjast."
te: "Ez így ebben a formában egy nagyon erős csúsztatás."
Miért is csúsztatás? Jár neki pl. a 70 ezres nyugdíja? Jár, mert fizette a nyugdíjalapját. Járna neki az 50 rugó azért, mert levegőt vesz? Járna, mert mindenkinek jár. Tehát 120 ezret kéne kapnia. Ha nem kap ennyit, hanem pl. 70 ezret kap, akkor valójában csak 20 ezret kap és az állam, vagyis mi, mai fiatalok és középkorúak megloptuk őket 50 ezerrel (a saját nagyszüleinket). Hiszen, ha tudja előre, hogy így is, úgy is járni fog neki 50 ezer havonta, akkor nem fizette volna feleslegesen a nyugdíjjárulékot.

"Látom, nem megy át, hogy ennél jóval többel támogatod őket jelenleg."
Jelenleg nem jár mindenkinek segély, csak aki rászorul (persze visszaélések vannak, de a cél a visszaélések visszaszorítása lenne).

"Egy igényes, családos embernek az semmi, az elmegy dolgozni, mert lehet, hogy napi egy kiflinél többet is enne."
1. Nem mindenki igényes. Illetve nem mindenkinek van szerethető és jól fizető állása. Pl. melyik WC-s néni, takarító néni, utcaseprő menne be 80 ezerért (tehát plusz 30 ezerért) dolgozni, amikor otthon is ülhet és kap 50 ezret. Na és akkor mi lesz? Mocskos marad a WC? Szemét lesz az utcán?
2. Pont, hogy az igényes, családos ember szívná meg azzal, hogy az ő (a jelenleginél jóval magasabb) adójából lenne finanszírozva a lusta honfitársának az alapjövedelme. És külön pofátlanság, hogy a gyerekek után csak 25 ezer járna, ami nem csak degradáló, de hátráltatja a gyermekvállalást egy olyan országban, aminek fogy a népessége. Tehát pl. a mérnökünk bemegy dolgozni, és mondjuk a közgazdász felesége is bemegy dolgozni és a végén több pénz lesz levonva a fizetésükből a lusta, dolgozni- és gyermeket vállalni nem akaró honfitársai alap 50 ezer Forintjai miatt, mint amennyit a gyerekek után járó 25 ezrekből visszakap.

"Viszont számos társadalmi feszültségre gyógyír lenne (őmiértkap - mindenkikap)"
Erre a gyógyír az lenne, hogy szelektálni kell, hogy ki kap. Tehát csak az kapjon, akinek tényleg olyan fogyatékossága van, hogy nem tud dolgozni. Vagy, mert tényleg annyira nincs munka. De ha van munka, akkor viszont tessék dolgozni! Szerintem egyáltalán nem jó megoldás, hogy ész nélkül, mindenkinek 50 ezreket osztogatunk akkor is ha nem rászoruló. Én, amit elvárok az államtól, az az, hogy szelektáljon, és döntse el, hogy ki milyen okból és mennyi segélyre, juttatásra jogosul és nem pedig azt, hogy ész nélkül bevezessen egy kommunista újraelosztási rendszert, ahol ráadásul a szocialista időkkel ellentétben még a munka látszatát sem kell produkálni. Én szívesen támogatom adómból a rászorulókat. De azokat nem, akik nem is akarnak dolgozni.

"Kiváltaná a családi pótlékot, adókedvezményt, ecetera"
Ne váltsa ki!

"De a cirkusszal mellé lőttél, ez az az ország, ahol a VV6-ot közfelháborodást váltott ki"
Azért szerintem lesz nézettsége... (ahogyan a korábbiaknak is volt)
Én viszont azért nem háborodtam fel személy szerint, mert nem kísérem figyelemmel az ilyeneket. Épp csak annyit tudok, hogy újraindul az a mocsok.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.01.16. 19:17:48

@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik): "A rendszer mindig is tudatosan úgy épült fel, hogy az aktívak fogják eltartani a nyuggereket, sosem volt arról szó, hogy bárki is magának termelné a nyugdíjalapot! Ezt támasztja alá, hogy az első nyugdíjas generáció úgy kapott nyugdíjat, hogy ők nem fizettek semmilyen alapba. "

Nem. A rendszert a Rákosi-féle nyugdíjreform állította át felosztó-kirovóra. Addig különféle állami és magánkézben lévő nyugdíjalapok működtek, amelyek tőkét képeztek a tagok befizetéseiből.
Ezeket államosították, s ekkor valóban volt egy generáció, amely (elégséges) befizetés nélkül kapott nyugdíjat. Ennek az ára az, hogy azóta egyetlen generáció befizetései sem a saját nyugdíját fedezi, és a logikus következménye az, hogy egyszer valamikor lesz egy generáció, amely járulékot fizet, de nyugdíjat nem kap. Azzal fog helyreállni az egyensúly.

Sapika 2014.01.16. 21:27:38

@maroz: Honnan van ez a vers:
"Parancsba jött: / Vérontás ne legyen! / Mondták, ha kell / Használjam fegyverem"
A gugli csak egy találatot ad rá, egy másik nick kommentjét 2007-ből.

maroz 2014.01.16. 21:43:18

@Sapika: http://hu.wikipedia.org/wiki/Horváth_Imre_(költő)

Sapika 2014.01.16. 21:50:19

@Ad Dio: Lehet, hogy hülyeségeket írok, tudatlanságból kifolyólag, de szerintem egy-két baromsággal több már olyan mindegy ennek a blogfolyamnak. Szóval:
Nagyjából egyetértek, ettől az utolsó mondattól eltekintve:
" Mindenesetre aki elsőnek bevezeti, az nagyon komoly versenyhátrányba kerül ott és akkor. "
Értelemszerűen rólunk van szó, hanem valami roppant fejlett és gazdag országról. Ahol az automatizálás általánossá válásának a gátja nem a tőkehiány, hanem az általa generált a társadalmi feszültség. Azt hiszem, hogy az automatizált termelésben a versenyelőny nem az ár, hanem a tökéletesen hibátlan minőség. Meg hogy olyat is el lehet készíteni így, amit emberi közreműködéssel nem lehetne.
Én ezt még a hetvenes években hallottam egy szociológushoz, aki még egy dal parafrázisát is elénekelte hozzá:
"Where have all the robots gone ..."
Rég volt persze, talán már rég elavult.

Sapika 2014.01.16. 21:54:07

@Sapika: Erratum: egy "nem" kimaradt:
Értelemszerűen nem rólunk van szó ..
Bocs, álmosodom.

Ad Dio 2014.01.17. 08:56:11

@Sapika:

Értem a felvetésedet, de ez a kijelentésed egyelőre fikció.

"Ahol az automatizálás általánossá válásának a gátja nem a tőkehiány, hanem az általa generált a társadalmi feszültség. Azt hiszem, hogy az automatizált termelésben a versenyelőny nem az ár, hanem a tökéletesen hibátlan minőség."

Tendenciákra alapul, de fikció. A termelés egyelőre stabilan árfüggő. A minőség csak bizonyos szegmensekben számít komolyan, ráadásul a minőség és a termelési költség nem egyértelműen korrelál. Jelen viszonyok közt még 100% hogy nagyon komoly versenyhátrányként jelentkezne bármelyik európai országban egy ilyen lépés. 8-15%-os munkanélküliség még inkább serkenti mint akadályozza a gazdaságot.

Ad Dio 2014.01.17. 09:59:12

@Sapika:

Még egy apróság a versenyképesség kérdéséhez.
Európa - jelenleg még - a munkaerő szabad áramlásáról szól. Ha egy ország kitalálja az ingyenpénzt rendszerét, szerinted az milyen migrációs folyamatokhoz vezet. Vajon ez hogy fogja a versenyképességet befolyásolni?

Az létpénz ha valóra is válik, a távoli jövőben lesz, és olyan struktúrában, ahol ez nem okoz ilyen problémákat (ha az EU az integráció útján halad, akkor egységes EU rendszerként (??? ismerve a jövedelmi különbségeket, ez azért nem problémamentes dolog), ha az integráció megreked vagy visszafordul, akkor pedig a munkaerő szabad áramlása szűnik meg a létpénz előtt.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2014.01.17. 11:08:58

@Tomé: A wikipédiát inkább hagyjuk. maradjunk ennél:

"http://www.onyf.hu/index.php?module=news&action=show&nid=4918&root=ONYF&rand=0d1c1e05262443143b1a7f2d0baeef74"

"Miért is csúsztatás? Jár neki pl. a 70 ezres nyugdíja?"
Nem. Hanem azért, mert senki nem akarta elvenni a nyugdíjukat. Simán hangulatot keltesz, amikor ezt próbálod beállítani, magyarán csúsztatsz.

"akkor nem fizette volna feleslegesen a nyugdíjjárulékot."

Megint csúsztatsz. Nem választható opció, nem is volt az sosem. Levonják, mielőtt kézhez kapod a fizud, illetve ma már adó formájába fizeted.

"Jelenleg nem jár mindenkinek segély, csak aki rászorul"

Látom, fogalmad sincs, milyen alapon szorulnak rá emberek. Kb pont az nem kap, aki rászorul.

(A rendszeres szociális segély maximális összege 2010 január 1-től 60236 Ft; lakásfentartási támogatás 6000, gyerekvédelmi támogatás 25000, etc, etc. Szerinted kik kapják? )

"néni, takarító néni, utcaseprő menne be 80 ezerért (tehát plusz 30 ezerért)"
Megint csúsztatsz... Plusz 80 ezerért, mert az 50 alapból jár.

"Pont, hogy az igényes, családos ember szívná meg azzal, hogy az ő (a jelenleginél jóval magasabb) adójából lenne finanszírozva a lusta honfitársának az alapjövedelme."

Most szerinted kiéből van? Így legalább Neki is visszaosztanak. Viszont cserébe az alacsony jövedelműek is beszállhatnak az adózásba.

"És külön pofátlanság, hogy a gyerekek után csak 25 ezer járna"

Megint csúsztatsz. Most jóval kevesebb, vagy semennyi sem jár. Az nem pofátlanság, és nem hátráltatja a gyerekvállalást.

" több pénz lesz levonva a fizetésükből a lusta, dolgozni- és gyermeket vállalni nem akaró honfitársai alap 50 ezer Forintjai miatt, mint amennyit a gyerekek után járó 25 ezrekből visszakap."

Megint csúsztatsz. Most is több pénzt vonnak le, mint amennyit visszakapsz. Ebből fizetik pld. az általad előbb még habzó szájjal védett nyugdíjat.

"Erre a gyógyír az lenne, hogy szelektálni kell, hogy ki kap"

Nem lehet, mert akkor rászizstafászistá vagyol. Illetve a korrupt orvosok árulják az igazolásokat. Továbbá a népesség egy részében divat az ön és a gyermekek csonkítása, hogy igénybe vehessék a támogatást. Azon felül az ennek megítélésére, ellenőrzésére fenntartott aparátus sincs ám ingyen.

@Counter:

"A rendszert a Rákosi-féle nyugdíjreform állította át felosztó-kirovóra."

igen, a felosztó kirovó az pont az, amit leírtam. Tehát a mai nyugdíjasok NEM a saját befizetéseiket élik fel, hanem a mienket. És én nem tehetek róla, hogy mennyit vontak le tőlük, vagy mennyit loptak el. Kénytelenek beérni azzal, ami jut, ezt kéne tudomásul venni.
"szerzett jog" - Imádom, amikor valaki jogot formál az én pénzemre.

Sapika 2014.01.17. 11:10:11

@Ad Dio: "Európa ... a munkaerő szabad áramlásáról szól."
Igen, erre nem gondoltam. Meg van még pár egyéb is, ami magamtól nem jutott az eszembe, itt meg olvastam róla. Ez a jó ezekben a vitákban, okosodik az ember.
------
Ettől függetlenül még kijöhet, hogy a létpénz összességében nem csak humánusabb, de még olcsóbb megoldás is lesz, mint az alternatívái.
Erre gondolok:
Létpénz és kapcsolt intézkedések arra, hogy a fölöslegeseknek valahogy mégis csak élhető életük legyen = x tallér.
Megemelt létszámú rendőrség és TEK, a lakosság Y százalékának börtönben őrzése, az ehhez szükséges rengeteg új börtön megépítése, a különböző vagyon és életvédelmi rendszerek fokozott kiépítése = 1,3x tallér.
----
Természetesen tisztában vagyok vele, hogy amit leírtam itt, az csak fikció, és még abból is legalább negyvenéves.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2014.01.17. 11:26:21

@Ad Dio: "Európa - jelenleg még - a munkaerő szabad áramlásáról szól."

A létpénz úgy tudom állampolgári jogon járna. Szóval hiába jönne ide dolgozni (már ha idejönne) nem járna. Állampolgárságot pedig nem fontos nyakra-főre osztani.

Amúgy elhiszem, hogy az angol, német mérnökök eldobnák a 1800 eurós állásukat, csak hogy idejöhessenek 200.000 Ft + 50.000 -ért dolgozni. :-)
vagy az angliai mosogatók a 900 fontos melót a magyar mosogatók 80.000 + 50.000 álomfizetéséért.

Bár én továbbra is azt mondom, hogy az ideális megoldás a minimálbér nettó 250.000 Ft-ra emelése, de szerintem a létpénz a második legjobb.

Az ami most van az egyik legrosszabb, így nem maradhat.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.01.17. 15:00:28

@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik):
1. Amit írtál, az az, hogy: "A rendszer mindig is tudatosan úgy épült fel, hogy az aktívak fogják eltartani a nyuggereket, sosem volt arról szó, hogy bárki is magának termelné a nyugdíjalapot!".
Ez nem igaz.
A rendszer csak a Rákosi-féle átalakítás után vált felosztó-kirovóvá.

Erre a reakciód az, hogy "pont ezt írtam". Nem, hanem pont az ellenkezőjét. Azt írtad, hogy mindig is ilyen volt, én meg azt, hogy nem, nem volt mindig ilyen.

2. Nem használtam a "szerzett jog" fogalmát.

3. Konklúzió: nem vállalod a saját szavaidat és meghamisítod a máséit, nem érdemes téged komolyan venni.

Ad Dio 2014.01.17. 17:33:01

@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik):

Ha állampolgári alapon osztod, akkor létrehozod a régi spártai modellt a polgárokkal meg a körüllakókkal, akik másodlagosak. Ezekből újratermelődik a nincstelen réteg, aminek eltörlésére a létpénz létrejött. Ráadásul az állampolgárság sem szigorítható a végtelenségig.

És persze a német mérnök jönne, hanem az albán, bulgár, román, török jellemzően aluliskolázott munkanélküli stb. De a létpénz kb mindenkinek csábító lenne aki valamiért kimarad a saját országának ellátórendszeréből.

250e-es minimálbér... hm... szerinted hány ember maradna munkaviszonyban a rákövetkező héten???

Sapika 2014.01.17. 17:35:13

@Szindbad:
"Ki fogja vezetni a buszokat, ki fog aszfaltozni, ki lesz a boltban pénztáros?" Nem biztos, hogy ezekre a munkakörökre 10-20 év múlva is szükség lesz egy fejlett államban.
A technika jelenlegi szintjén már egy mostani szupermarket is automatizálható lenne olyan szintig, hogy emberekre csak a vevőszolgálaton és a biztonságiaknál lenne szükség. (Utóbbiakra akkor, ha a kamerákat felügyelő számítógép lopást észlel.)
De persze nem biztos, hogy a kereskedelem a maihoz hasonló módon fog folyni.
Az persze biztos, hogy hazánkban e pillanatban még 0 a valószínűsége, hogy ez akárcsak terítékre is kerüljön. De az a 10-20 év nem olyan sok, pláne ha az ember nem iszik, nem dohányzik, és tartózkodik a rossz nőktől.
----
( @Ad Dio: szíves figyelmébe is.)

Ad Dio 2014.01.17. 17:40:13

@Sapika:

Ha visszaolvasol, látni fogod, hogy legelső hsz-omban leszögeztem, hogy a létpénz - minden bizonnyal - a (távoli) jövő. A jelenben azonban semmiféle létjogosultsága nincs. Nem csak nálunk, tőlünk nyugatabbra sem. Nem vagyok jós, de 20-25 év múlva lehet valami relevanciája a dolognak. Akkor se mi fogjuk elkezdeni bevezetni ha van egy kis eszünk, hanem követjük az erőseket.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2014.01.20. 13:40:17

@Counter: "2. Nem használtam a "szerzett jog" fogalmát.

3. Konklúzió: nem vállalod a saját szavaidat és meghamisítod a máséit, nem érdemes téged komolyan venni.
"

Nem mondtam, hogy Te használtad a szerzett jog fogalmát. Én használtam, és az ONYF honlapjáról van.

Konklúzió: Másnak tulajdonítasz olyan kijelentést, amit az nem tett meg, majd látványosan megcáfolod csak hogy úgy látsszon igazad van??? Pont hogy te hamisítod meg más szavát, nem is lehet Téged komolyan venni...

@Ad Dio: " Ráadásul az állampolgárság sem szigorítható a végtelenségig."

De igen, nagyon sok EU állam meg is teszi. Az USA-ról nem is beszélve.

" akkor létrehozod a régi spártai modellt a polgárokkal meg a körüllakókkal, akik másodlagosak."

Nem látok egy komoly okot sem, miért jönne ide az az albán, bulgár, román, török jellemzően alul iskolázott munkanélküli, aki ma nem jön ide?

Ad Dio 2014.01.20. 15:32:55

@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik):

"Nem látok egy komoly okot sem, miért jönne ide az az albán, bulgár, román, török jellemzően alul iskolázott munkanélküli, aki ma nem jön ide?"

Nem olyan bonyolult az a szókapcsolat, meg fogod érteni ha akarod.

De a parttalan bevándorlás csak egy a bajok sorában. Messze nem is a legnagyobb. Ahogy egyre többet forog a fejemben egyre jobban elkeseredem, hogy ilyen eszetlen demagógiával lehet házalni ma Magyarországon.

Megmondom őszintén, nem vagyok eldőlve a Fidesz teljesítményétől. Azon is gondolkodtam, hogy el sem megyek szavazni. De ha ez az ostobaság még egyszer előkerül, nem fogok gondolkodni. Mert ma Magyarországon nem kerülhet hatalomra olyan párt aki ezt be akarja vezetni.

És ahogy az ismerőseimet elnézem, ezzel nem vagyok egyedül...

Ad Dio 2014.01.20. 15:35:38

@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik):

"De igen, nagyon sok EU állam meg is teszi. Az USA-ról nem is beszélve."

Igen jó példa :-), mert ugyebár aki Arizónai, az igen nehezen kap Floridai állampolgárságot :-D.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2014.01.22. 16:35:46

@Ad Dio: Tudod Te ki kaphat amerikai állampolgárságot? Képzeld, nem elég annyi, hogy benyögöd: Józsi vagyok a hegyről, visszajöttem gyedről.
De megsúgom, lehet, hogy még egy osztrák állampolgársághoz is több kell annál, hogy benyögöd: holnaptól én már itt akarok melózni.

Ad Dio 2014.01.22. 20:10:34

@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik):

Lassítok hogy értsd.

Az USA vagyis az Amerikai Egyesült Államok tagállamainak a kapcsolatára szeretne az EU is hasonlítani. Legalábbis a baloldali vízió szerint. Ennek alapja a munkaerő szabad mozgása.

Ezért - bár kifelé védett a rendszer, amivel semmi baj nincs - befelé a szabad mozgás elve érvényes.

Tudsz követni?

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2014.01.27. 15:43:45

@Ad Dio: "Az USA vagyis az Amerikai Egyesült Államok tagállamainak a kapcsolatára szeretne az EU is hasonlítani. "

Lassan írom, hogy megértsd. Ez a fórum pedig az alanyi jogon járó fizetésről szól, nem az USA tagállamairól. Lehet ezért mentél el a téma mellett.

Ad Dio 2014.01.27. 17:19:19

@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik):

Higgadság van Újboci :-).

Te hoztad fel a egész USA dolgot :-))).

Mondjuk aki a létpénzt ma Magyarországon egyáltalán vitára alkalmasnak találja, azt nem az eszéért szeretik.

integrans 2014.06.02. 00:21:12

Az Európai alapjövedelem, mindenki társadalmi osztaléka. Csatlakozz te is, állj ki a jogos jussodért: www.facebook.com/Alapveto.Jovedelem

Alapjövedelem a 21. századi kopernikuszi fordulat

Fekete Pestis 2014.06.02. 06:33:42

@integrans:

Inkább azokhoz csatlakoznék, akik ott tesznek ennek a hülyeségnek keresztbe, ahol tudnak.

Az igazán gazdagok szokás szerint meglógnának az így keletkezö többlet-adófizetés alól.
Én meg fizethetnék 20 százalékponttal több adót, mint amit most fizetek.

Szvsz. a felsö osztály kitünö ötlete, hogy a középosztályt ellehetlenitse, a pauperekkel összeveszejtse - ugyanis addig sem veszélyezteti az ö poziciójukat.

integrans 2014.06.22. 15:50:59

@Fekete Pestis: Hát ezek szerint nem jársz utána a dolgoknak, és így saját magad érdeke ellen beszélsz...
süti beállítások módosítása