Muzsikás: A zene képes gyógyítani
2014. január 03. írta: Redakció

Muzsikás: A zene képes gyógyítani

A városi világban sem mulatni, sem sírni nem merünk igazán. A gyász a földig lesújt, de ott nem maradhatunk, fel kell kelni. Ebben segít a zene – mondja Hamar Dániel, a negyven éves Muzsikás nagybőgőse a Mandinernek. A Muzsikás a Művészetek Palotájában adott év végi koncertet december 28-án. A négytagú együttes 2013-ban újra fellépett a Szigeten, de eközben a Fonó táncházában is megfordultak, és iskolákban adnak népszerűsítő énekórákat. 2008-ban a BBC Proms fesztiváljának addigi 114 éves történetében ők voltak az egyetlen, akik nem angolszászok voltak és nem komolyzenét játszottak, mégis meghívták őket a Royal Albert Hallba. Ősszel könyv jelent meg a történetükről. Okozott-e valaha botrányt a zenekar? Lesz-e új lemez? Hiányzik-e a tánc a zenésznek? És hogy éli meg a folyamatos távollétet a családja?

„Bár mindannyian gyerekkorunk óta zenélünk, eredetileg nem zenésznek készültünk, de így alakult az élet. Mindegyikünknek volt, van polgári munkánk, sosem akartunk a zenéből megélni, ez nekünk önkifejezési forma és egy kultúra tisztelete. Élményeket szeretnénk visszaadni; ez egy olyanfajta küldetés, amit akkor is csinálsz, ha nem kapsz érte semmit. Soha nem voltunk hajlandók kiszolgálni az aktuális divatot, alkalmatlanok vagyunk rá. Mi rátaláltunk egy zenei örökségre, ami elsodort minket. Az FMH-ban indítottuk a Muzsikás klubot heti rendszerességgel: tánctanítás, énektanítás, majd szabadtánc volt a program. Ez a forma bevált, igazából azóta ezt nevezzük táncháznak. Évekig heti négy-öt ilyen táncházat tartottunk, olyan legendás helyeken, mint a Molnár utca, a Bem rakpart, az R-klub. Hívtak sokfelé, hogy csináljunk táncházat másutt is, de egyetlen alkalomból nem lesz táncház. Ilyenkor inkább a különféle zenéket mutattuk be, meséltünk a szokásokról, a hangszerekről, a zenéről. Ilyenkor a közönség hallgatott, nézett minket, ebből alakult ki az a színpadi forma, ami már nem csupán ismeretterjesztés volt, hanem népzenei hangverseny. Ezzel járjuk azóta is az országot és a nagyvilágot.”

Szilvay Gergely interjúját Fesztivál.mandiner oldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr505725133

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása