Nekünk Pinyő kell?
2013. december 20. írta: kovacspe

Nekünk Pinyő kell?

pinter_attila.jpg

Pintér Attila (játékos korából ismert becenevén: Pinyő) szövetségi kapitánnyá történő kinevezésével az a legfőbb baj, hogy már megint mindenkit hülyére vett az MLSZ vezetése. Ment a nagy duma a hollandiai 1-8 után, hogy itt az ideje igazán neves külföldi edzőt hozni a válogatott élére, mert csak a világfutballban meghatározó szereplő lehet képes lecsapolni a válogatott mocsarát. Aztán ahogy telt az idő, úgy lettek egyre kisebbek a sajtóban feltűnő nevek Guus Hiddinktől Dungán át egészen Fred Ruttenig, párhuzamosan azzal, ahogy sorra pofára esett a magyar szövetség a megkereséseknél. Ne legyenek kétségeink: sokan egyszerűen hülyék lettek volna égetni magukat a magyar focivalósággal, mások meg a nemszeretem munkát vissza nem utasító kőműveshez hasonlóan olyan árat mondtak Csányiéknak, amitől még a sok pénzt látott bankvezérbe is beleszusszant a lendület. Még Bölöni László tűnt a legreálisabb „külföldi” választásnak, ám vele meg az volt a gond, hogy pontosan felmérve a környezetet, időt és gyökeres reformokat kért. Azt pedig azért már mégsem lehetett volna lenyomni a fociból élősködő herék sokaságának torkán.

Így maradt a magyar edző opció, amiben Pintér nem irreális választás. Végtére is nyert már két bajnokságot (a Ferencvárossal és a Győrrel) és két kupát (szintén Fradi és Sopron), továbbá megvan benne az a fanatizmus, ami a mindenáron történő győzni akaráshoz elengedhetetlen. Nemzetközi eredménye meg ugyanúgy láthatatlan, mint az összes többi magyar edzőnek. (Itt jegyezném meg halkan, hogy a debreceni Herczeg András azért csak a Bajnokok Ligájába vezette a DVSC-t pár éve, de ő valamiért most szóba se került.) Úgyhogy, ha már magyar, akkor Pintérnek az eredményei alapján kijárt előbb-utóbb a poszt, de MOST jó nagy szívatás vele szemben is, ilyen humbug kapitánykeresés után odadobni a szurkolóknak.

Pintérnél ugyanis keresve sem találhattak volna megosztóbb karaktert. Túl azon, hogy finoman fogalmazva sem volt a legintelligensebb technikájú játékos korábban (bár azért a spanyoloknak lőtt egyszer két gólt a válogatottban), egy sor olyan megnyilvánulása volt az utóbbi években is, amelyek botrányt kavartak. Hol játékosait biztatta enyhén szólva is sportszerűtlen keménységre, hol úgy nyilatkozott, hogy sokaknál kinyílt a bicska a zsebben. Ráadásul a folyamatos tanulni vágyása ellenére is nagy kérdés, hogy hol tart a nemzetközi labdarúgás tendenciáinak valódi ismeretében.

Mindennek megfelelően egységesen elutasító és negatív kinevezésének visszhangja a szurkolók körében: aligha volt még szövetségi kapitány, aki ilyen negatív hozzáállással kezdhet dolgozni. Márpedig, ismerve Pintért, a maga módján dolgozni fog keményen. Ha valamiben biztosak lehetünk, az az, hogy véget ért a röhögcsélő, zselés hajú „sztárjaink” bukarestihez hasonló alibi focija. Pintér ilyen értelemben az egykori Mészöly Kálmán klónja, az ő háta mögött nem lesz kamuzás, mert az biztos, hogy nem fog cizellált barokk körmondatokban kritikát megfogalmazni sem az öltözőben, sem a sajtószobában. A Szalaik jobban teszik, ha odateszik magukat, ha válogatottak akarnak maradni. Kérdés, hogy akarnak-e Pintér keze alatt? Annak idején a Fradiban sikeresen megfúrták a sok futást értelmetlennek tartó játékosok, miközben az erre a mentalitásra kétségkívül nem idegenként tekintő délszláv idegenlégiósok vevők voltak Győrben a stílusára.

Kétségkívül egy nagy nevet (már csak a karrierjük későbbi alakulása miatt is) jobban tiszteltek volna az idegenlégiósok, így Pintérnek komoly menete lesz vele, hogy rávegye a megalkuvás nélküli harcra Szalait, Dzsudzsákot és esetleg a válogatottságot korábban lemondó Husztit. És akkor még a harcon túl az se ártana, ha lenne valami taktikai repertoár is, Győrben még a bajnokcsapat edzőjeként is finoman szólva hullámzó volt ilyen szempontból Pintér meccselése. Erre mondják sokan, hogy ő legalább meccsel, a kispad előtt szaladgálva tüzeli játékosait, nem úgy, mint a jótékony nagypapaként mosolyogva üldögélő Egervári. Biztosan lesznek érdekes mozgások is a keretben, és alighanem kifejezetten szórakoztató hónapoknak nézünk elébe meccs közben és az esetleges vereségek utáni nyilatkozatokban is. Mert abban biztosak lehetünk, hogy Pintér öltönyben is Pinyő marad: számomra amúgy szimpatikus módon nem kamuzik össze-vissza, ha a véleményére kíváncsiak, hanem kimondja, amit gondol.

És mindezzel együtt is sikeres lehet! Első nagy meccse február 23-án lesz Nizzában. Itt nagyjából el is dől a sorsa. Ekkor tartják ugyanis a 2016-os Európa Bajnokság selejtezőinek sorsolását, ahol a magyar válogatott, köszönhetően az utóbbi két selejtezősorozat viszonylag tisztes csoportharmadik helyeinek, rég látott kedvező pozícióból várja a sorsolást. A hat szintre beosztott csapatok közül legvalószínűbben a második kalapból várjuk majd a szerencsét. Összejöhet például egy görög, magyar, szlovák, észt, litván, andorrai habkönnyű csoport, ahonnan az első kettő egyenesen, míg a harmadik pótselejtezővel juthat ki a franciaországi EB-re. Egy ilyen beosztással az 54 európai országból először 24-et fogadó EB-re még Pintérrel is kijuthatunk.

Már ha Pintér képes lesz felülemelkedni saját magán és valóban „harapós”, csapatként működő válogatottat fog összehozni, ahogy ígéri. Valljuk be: erre azért több sansza lett volna egy nemzetközileg is jegyzett szakembernek, de az idióta MLSZ-kommunikáció után se vegyük el teljesen az esélyt Pintértől. Rosszabb eredményt nem fog hozni, mint az utóbbi három évtized kapitányai. De legalább olcsóbb lesz és szórakoztatóbb!

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr275701079

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nekünk Pinyő kell? 2013.12.20. 13:52:02

Rosszabb eredményt nem fog hozni Pintér Attila, mint az utóbbi három évtized kapitányai. De legalább olcsóbb lesz és szórakoztatóbb!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Robinzon Kurzor 2013.12.20. 14:22:54

Egy 24 csapatos EB-re szinte bárkivel kijutunk, ezzel az erővel akár Egervári is maradhatott volna.
(Bár lehet, hogy Pintér még ezt is elkúrja.)

Ott aztán majd simán kizúgunk a csoportkörben, de a fejlődés jelei megint tagadhatatlanok lesznek.

A 2018-as VB-re viszont ugyanígy semmi esélyünk nem lesz, mert oda nem 24 csapat megy majd Európából.

És akkor megint jön majd a nagy csodálkozás ...

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2013.12.20. 15:03:36

Mivel más racionális magyarázat eddig nem merült föl Pintér kapitányi kinevezése mellett, bujkál bennem a kisördög és azt kérdezi, hogy vajon Csányi nem egy másik meccset játszik-e éppen, egy sokkal nagyobb pályán, egy valahai nb2-es futballistával a <végül ki is fizesse ki a devizahitelesmentést?> ligában...

vantaan 2013.12.20. 15:10:32

Kevés lesz Pintér. Előbb "meneszteni" kellene minden olyan "újságírót" , szak(g)értőt aki 3 sornál többet írt vagy 3 mondatnál többet mondott a magyar fociról.
.... s ha lehetne a 6:3-at elfelejteni és úgy 5-6 évig egy szót se róla.
Na ekkor talán megteremtődhetnének az alapok.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.12.20. 15:27:34

miért kell erről most olvasni?
miért a kardot kell olvasni, ha értelmes blogokra akarok menni? mert a saját blogom nem számít, mert azt ismerem, nem ad újat.

kard.blog.hu/2013/12/20/hazkutatas_nav-ugyben_bejelentovedelem_ner-modra

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2013.12.20. 16:06:22

pintér talán elég buta, hogy ne játékoskereskedésre használja a szövetségi kapitányságot.
egyébként fel kéne számolni a "profi" futballt.

vantaan 2013.12.20. 16:08:47

@tesz-vesz: Miért? ..... miért? Mert
! Mert akkor sem a NAV ügyről gondolkodik a magyar.

Te is jobban tennéd ha nem holmi Kard-ot kommentelsz, hanem üdvözlő táviratot írnál pl Selmeczi Gabriellának, hogy ma "annyit" nem is hazudott, mint pl amennyit péntekenként szokott!

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.12.20. 16:51:37

@vantaan: már írtam is egyet:

kkbk.blog.hu/2013/12/20/hazkutatas_ukrajnaban

együttműködök a Párttal.

nekem amúgy nem kell pinyő

vantaan 2013.12.20. 17:20:54

@tesz-vesz: Olvastam! Teljes mértékben egyet-kettőt-hármat értek veled! Javaslom másnak olvassa el.
A Párttal Én is együttműködök! Sőt a párt is együtt működik velem ,ha hagyom. .....de néha már nem hagyom. Menjenek a ...... oda!
Éljen a Párt és a Koreai Munkáspárt elvtársi együttműködése.
...... csak tovább a Sztalini vagy Lenini vagy .... úton!

Pinyő? Kell vagy nem, de ez van! Hajrá a Pinyő is!!!!

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.12.20. 17:26:11

@vantaan: möszijó pinyő, a Le Placard-ból

a Párt ellen nem érdemes hadakozni, el kell fogadni, kisebb hibák vannak, de az irány: JÓ!
és ez a lényeg.

vantaan 2013.12.20. 17:39:57

@tesz-vesz:" .... de az irány: Jó!" ?
.... de hiszen rád fogják a puskát!

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.12.20. 17:47:25

@vantaan: azt csak barátságból teszik. nem úgy gondolják. az irány jó! megismétlem

és különben is, az a sok ellenforradalmista briganti a tagjaink között megérdemli, hogy ránk fogják a puskát, miattuk,.
inkább vesszen oda pár belőlünk, de sikerüljön kiirtani végre a pártütőket. hát nem tudják elválasztani a májtól őket! irtsák ki az összeset.
csak a fidesz!

vantaan 2013.12.20. 18:03:03

@tesz-vesz: ...... baráti tűzben hősi halottnak lenni ?
Lehet, hogy igazad van! (csak ne rám lőjenek!) ..... de virágot vinnék egy hősi halált halt politikus sírjára aki baráti tűzben veszti életét. Béke poraira.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.12.20. 18:17:20

@vantaan: 1 vantaan azért megér 2 pártütőt nem?

én minden évben még újra is temetném az ilyen politikusokat. megérdemlik, közénk lövettek, lövetnének az igaz, de a fő csapásvonalakban egyetértettünk, kisebb súrlódások meg mindent demokratikus közéletben vannak, na

campobaszo 2013.12.20. 20:39:56

@Robinzon Kurzor: "Egy 24 csapatos EB-re szinte bárkivel kijutunk" - én inkább pótselejtezőt érő harmadik helyet,majd ott sima kiesést várok.

Bloodscalp 2013.12.20. 20:56:40

Ez most egy visszavágás akar lenni az index flekjére?

"Annak idején a Fradiban sikeresen megfúrták a sok futást értelmetlennek tartó játékosok, miközben az erre a mentalitásra kétségkívül nem idegenként tekintő délszláv idegenlégiósok vevők voltak Győrben a stílusára"

WTF??? Ennek olvass utánna:) Mert nem egészen így volt. De megértem, a nemzet kapitányát fel kell épiteni...
Szláv focista a futásról híres? Esetleg a bundáról, de kevered a germán/északiakkal.

Amúgy ma már nincsennek könnyü csoportok, vagy mégis? jó 5-8 éve már egy EB selejtezőben legalábbis nem kerültünk nehéz csoportba (meg nem mondom melyik kapitánnyal, és kitudja hányadik helyen végeztünk).

bigmac 2013.12.20. 20:58:56

@Noferheperuré Uaenré:
A torkánál ragadtad meg a lényeget, ez bizony Csányi bosszúja a kis törpén, oda rúg neki ahol a legjobban fáj....

pokemon 2013.12.20. 21:51:34

@Robinzon Kurzor: azért egy Spanyolo.,Szerbia,Lengyelo.,Izland,Málta csoportban nem mi vagyunk az esélyesek az 1-3 helyre.

mansouri 2013.12.20. 22:18:09

Európa-bajnokság, rövidítve pedig Eb. Nem Európa Bajnokság és EB.

2013.12.20. 23:09:07

Csányi éppen hülyére szívatja a Nemzeti Együttműködés Rendszerét. Stadion? Milliárdok? Megjavítjuk a focit? Nesze nektek kis köcsögök, magyar edző! De olyan stílussal, hogy megszólal a tévében és Kovácsné Etelka vasalás közben azonnal eldönti, ő ezekre többé nem szavaz:)

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2013.12.21. 00:40:51

Egyébként szerintem amikor 2010-ben mindenáron magyar edzőt akartak, akkor sem érthető, miért is nem rögtön Pintért választották. Szvsz ő volt már akkor is a legjobb választás, ha már mindenáron magyar edzőt akartak.

Most viszont totál lehidaltam tőle, hogy fogadkoztak, hogy most aztán már külföldit, aztán a végén Pintér.

A nemzetközi tapasztalata egyébként szerintem még mindig több a faszrajzolónál, a faszrajzolóval szemben neki volt legalább egy Montpelier ellen kiharcolt továbbjutása. Igaz most simán leszopott, de ez jórészt azért volt, mert Sousát kapta. Aki aztán a Győrnél sokkal komolyabb ellenfelek ellen is nagyot alkotott. Azért ez nem ugyanaz a kategória, mint a Vidi szopása a nevetséges podgoricai akárkik ellen.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.12.21. 11:46:45

Ez olyan, mintha a szomszédom heteken át dicsekedne, hogy vesz egy Mercedes SLS-t, de végén beállít egy Daewoo Lanos-szal, majd azt mondja, hogy ez is elviszi oda, ahová menni akar.

andris89 2013.12.21. 12:54:21

minek írsz focis cikket,ha nem vagy tisztában a múltbeli történésekkel?
"futni nem szerető Fradi játékosok" - LCS-nél kevesen tartottak keményebb alapozást és valahogy Garami Józsi bánál sem volt gond ezzel.
a Fradinál egy kész csapatot kapott a kezébe,amit majdnem sikerült szétvernie és csak az utolsó fordulóban kimákolnia a bajnoki címet.
egy Szűcs-Dragóner-Lipcsei-Gera-Tököli fémjelezte Fradival,akik mellé még jöttek olyan játékosok,hogy Gyepes,Kapic,vagy Rósa.
nagyobb bravúr lett volna elbukni a bajnokságot ezzel a csapattal,mint megnyerni,neki mégis majdnem sikerült.
a távozás körülményeinek megértéséhez pedig ajánlom figyelmedbe a következő levelet:
ftc.hu/index.php?action=main&nid=7930&sact=news

tököm tele már a "nála legalább nem lesz alibizés" típusú érvelésekkel.
ordibálni és káromkodni én is tudok,ahhoz nem kell képesítés.
a labdarúgó-edző viszont egy komoly szakma,mármint jobb helyeken.
pintérnek arról viszont fogalma sincs,láthattuk Sousa ellen.
legjobb lenne,ha már az első meccse előtt eltakarodna.

Kandeláber 2013.12.21. 15:44:43

@andris89: Így van, 2004-ben majdnem elbarmolta a bajnokságot, pedig a Fradi toronymagasan vezette a bajnokságot, és a végén az utolsó fordulóig izgulni kellett.
Vájtfülű bennfentesek tudni vélték, hogy az MTK lefekszik az Újpestnek, mi pedig zakózunk a Debrecentől, és ugrott a bajnokság.
Ahogyan az már lenni szokott, nem így történt, megnyertük a bajnokságot, én pedig fogadáson két üveg Calvadost.
Amúgy tök mindegy hogy ki a szöv. kap., jöhetne ide reaktiváltként Sir Alex Ferguson is, nagypofájú, de kis tehetségű focistákkal nem tudna mit kezdeni.
Szalainak, aki a válogatott meccseken láthatóan nem teszi oda magát mert félti a lábát, és fél hogy a német kenyéradó gazdái megorrolnak rá ha megsérül, ugyancsak a pofája jár.
Amikor előjött a mindenki által tudott tényekkel a kiesés után, a megvezetett tömeg istenként kezdte imádni.
@tesz-vesz: Látom kezdesz egy platformra kerülni a libbant elmebeteggel.
Kár érted.

Bloodscalp 2013.12.21. 18:07:06

@Kandeláber: most ütheted szalait mert megmondta a tutit, de mondj nekem egy tétmeccset-persze jó lenne 3 vagy 5 ami még mindig nem sok ahol dzsudzsi vagy a nagy gera mindenkit lefocizott a pályáról...gerának kinyalták a seggét is, pedig lófaszt nem mutatott 10 éven át-persze ott angliában vmiért igen. Ott ő se féltette a lábát.

Kandeláber 2013.12.21. 18:24:16

@Bloodscalp: Te meg nyald Szalait.
Amúgy Gera az egyetlen valamire való magyar focista, aki az utóbbi években elért valamit: a Fulhammal - az ő góljaival is - EL döntőt játszott.
Gerát a defenzív faszkalap Erwin Koeman, Kisteleki/Knitlhofer haverja szöv. kapitányként kicseszte a válogatottból, és a baromi jó negyedik helyet csípte meg a selejtező csoportból úgy hogy utánunk csak Albánia meg Málta végzett.
És milyen "tutit" is mondott meg Szalai?
Hogy szar a válogatottunk, vele együtt - ez valami jaj de bátor duma volt.

2013.12.21. 18:38:34

Szalai már most kurva elégedett magával, pedig a német középszint alján se nagyon van szegényke. Ugyanaz a sors vár rá, mint x számú társára, akik egy picit befutottak külföldön, de éppen csak annyira, hogy igazán magas szinten már ne jegyezzék őket. Pár év, és egy belga középcsapat sztárja lesz, aztán hazajön a Vidibe és nagyon meg fogják ünnepelni, mert erősödik a már amúgy is kurva jó NB1

Kandeláber 2013.12.21. 18:46:07

@storker: Mint a "nagy" Juhász Roli, aki minden évben azt pofázta hogy kinőtte az Andrlechtet, nagyobb csapatba vágyik.
Aztán rejtélyes módon sem a Real Madrid, sem a ManUnited nem hívta, ellenben az Anderlecht vezetői elunták a rinyálását, előbb padra küldték majd a tarcsiba, mivel a hozzá hasonlóvédőből tizenkettő egy tucat.
Aztán meg hazakullogott a Vidire.
Nagyjából hasonló karrier vár Szalaira is, most a Mainzból ment a Schalkéba, ahol Huntelaar sérülése miatt ő a pünkösdi király.
Koptatja majd a padot eleget.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.12.21. 18:59:22

@Kandeláber: ? nem esik le a poénkodás? kicsit vegyél már magadra valamit

Kandeláber 2013.12.21. 19:08:39

@tesz-vesz: Ha poén, akkor oké.
Én annak a retardált libsinek már nem reagálok a baromságaira.

Bloodscalp 2013.12.21. 19:31:52

@Kandeláber: defenzív?:) Hát nem is kaptunk 8asokat te vízesnyolcas. menj és fogadj egy haveroddal hogy mit ér el szalai, pár calvedosba.

mellesleg rohadtul nem az volt a lényeg hogy szar a válogatott te értelmi fogyatékos-ezt mindenki tudta.
Nézd a videót és utána fröcsögj.

Kandeláber 2013.12.21. 20:51:29

@Bloodscalp: Szopjad csak ezerrel Szalait, kis zseni.
Gondolom, a szürkeállomány kizárólagos birtokosaihoz tartozol. :D

Bloodscalp 2013.12.21. 21:11:17

@Kandeláber: csak kijött belőled a"szurkoló" vagymi

Kandeláber 2013.12.21. 21:24:26

@Bloodscalp: Már nem járok meccsre, régebben sokat.

2013.12.22. 02:15:18

Ez ugye egy rossz vicc?

Mert aki erről döntött az vagy elmebeteg vagy csak viccel.

(remélem az utóbbi)

Bell & Sebastian 2013.12.22. 14:00:42

Ez meg kicsoda? Az aktuális hullamosó?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.12.27. 18:30:47

@Kandeláber: ja, ez igaz, néha elfelejtettem kikkel állok szóba, főleg olyanoknál, akiknek kisképük sincsen.
süti beállítások módosítása