Freezing on Orfű – malmok, állatok és pálosok a Mecsekben
2013. december 15. írta: pelikán*

Freezing on Orfű – malmok, állatok és pálosok a Mecsekben

DSC_0342.jpg

„A pénzügyi források rendelkezésre állnak,
csak ki kell nőni a gyermekbetegségeinket,
és meg kell őriznünk az idősektől kapott lelkesedésünket,
hogy a magyar természetjáró mozgalom
ismét a régi fényében ragyoghasson.”

(Orbán Viktor, Som-hegy, október 29.)

Mivel a pénzügyi források rendelkezésre álltak, a gyermekbetegségeinket rohadtul kinőttük és úgy általában az idősektől nyert egzaltációt maximálisan respektáljuk, pár hete ismét eggyé váltunk a természetjáró mozgalommal, mégpedig a Nyugat-Mecsekben. Elmondom, miért nagyon jó program ez.

Identitásépítő erő legalább minden páratlan évszakban egyszer hajnali MÁV-járatokkal tűrhetetlen távolságokba utazni, majd ott jelentős, de mértéktartó sörfogyasztás közepette túrázni, közben pedig természet- és néprajzi, valamint szociológiai terepmunkát végezni a zergevirágoktól a helyi alkoholistákig. Az alkalmas tájak között ezúttal a Mecsek volt soron. Pár éve az Óbánya–Hosszúhetény-tengelyen túráztunk, az is nagyon rendben van, most az általunk kevésbé felfedezett nyugati részre vonatoztunk.
Az útvonalterv a következő volt: vonattal Abaligetre (egy átszállás, 3,5 óra), barlang- és denevérmúzeum-nézés, túra, Orfű, tó, Pécsi-tó, sátrazás, malommúzeum, túra, Jakab-hegy (pálos kolostorrom, sasfészek, Zsongorkő, Babás szerkövek, halomsírok), Kővágószőlős, szállás, másnap pedig busszal Pécsre.

Itt a térkép:

terkep_tura.jpg
Vagy tucatszor átnéztem a dolgot, kétnapos túrára Abaliget–Kővágószőlős-vonalon ez a legjobb terv, csomó minden esik az út mellé, extrábbat csak a Tubes felé tett kitérővel lehetett volna kitalálni, az viszont rohadt hosszú már, nekünk meg nem volt több időnk.

Az első nap 10 km-es, a második kb. 12 km-es túrát jelent, tehát még a megnagyobbodott prosztatával megvert kommentelőinknek is bátran ajánlható. 

DSC_0275.jpg
Abaliget vasútállomáson még ilyen régi táblák fogadnak. Ezeket érdemes megörökíteni, mert aztán hozzájuk vágnak valami TÁMOP-pénzt, ez meg még sokat fog érni az Ecseri piacon.

Az első túraállomás az abaligeti barlang. Kulturált környékbe illeszkedik, van itt egy kisebb felduzzasztott tó, meg a híres denevérmúzeum.

DSC_0279.jpg

DSC_0283.jpg

DSC_0287.jpg

DSC_0290.jpg

Amikor kombinált jegyet váltottunk a barlangra és a múzeumra, a pénztáros lecseszett, hogy már csak 12 perc van az utolsó barlangi túra indulásáig, a denevérmúzeum viszont szerinte minimum fél óra. Mondtuk neki, hogy nyugi, megoldjuk. Az erősködése utólag nevetséges volt, ugyanis a denevérmúzeum kicsi és érdektelen, már ha az ember már elmúlt 6 éves, és nem mondjuk mammológus. Negyed óra elég rá.

DSC_0291.jpg

A barlang viszont jó. Az élményt a túravezető növelte, aki standup-előadásnak fogta fel a cseppkövek bemutatását. (Egy cseppkő amúgy – hacsak nem Hajdú Péter-alakú – nem olyan érdekes.) Kiderült az is, hogy az itteni járatokban él a világ egyik legmagyarabb állat: a Gebhardt-féle vakrák! Ez ugyanis – figyelem! – SEHOL máshol a világon nem található meg, csak itt, az abaligeti barlangban! Nagyon remélem, hogy ezt hamarosan a Jobbik is felfedezi. A Hét Vezér Terv után elnevezhetnének valamilyen programot, esetleg közteret a Gebhardt-féle vakrákról is.

DSC_0302.jpg
A barlangtól Orfűig vezető út volt talán az egész túra legfantáziátlanabb része. Sötétedés után értünk a tó partjára. Nem voltam itt kb. tíz éve, ezért egészen felháborított, hogy a pécsiek nagyszámú kiköltözése és a fesztiválizmus ideterjedése ellenére az orfűi konjunktúra nem volt képes kitermelni egy normális kocsmát. Fel kellett gyalogolni Mecsekrákosra, hogy találjunk.

A környék elég kihalt volt, de ez a nyári üdülőövezetes jelleg miatt érthető. A máskor pezsgő élet nyomait olyan helyszíneken találtuk meg, mint pl. egy szabadtéri kondipark a tó partján, vagy egy már bezárt, de egészen nagy méretű Nemzeti Dohánybolt.

A mecsekrákosi kocsmáros gyerek nagyon hosszan sztorizott arról, hogy a Fishing on Orfű évek óta képes telt házat produkálni a környéken, neki pedig akkora forgalmat generál, hogy 2-4 óra alvásokkal bírja csak végigcsinálni. Ezzel lehet behozni a novemberi pangást is.

A Pécsi-tó partján sátraztunk, kellemes 7 fokban. A túlpihenés veszélyét a hajnalban Babettákon bedöngető horgászok űzték el.

DSC_0317.jpg

DSC_0321_ez.jpg

DSC_0327_ez.jpg

Visszafelé megint bementünk Orfűre, ahol a baranyai idill mellett a helyi Coop üzletben Jakabos Zsuzsával díszített, Arzenál márkájú, körteízesített vodkát fedeztünk fel.

DSC_0351.jpg

Az Arzenál a tudatos életmód mellett: a Magyar Úszó Szövetség hivatalos támogatója!!!

DSC_0345.jpg

DSC_0346.jpg

DSC_0348.jpg

DSC_0343.jpg

Nincs messze az Orfűi Malommúzeum, ami az út egyik legjobb döntése volt. A Vízfő-forrás patakjára települt XIX. századi vízimalom az ország egyetlen működési engedéllyel bíró patakmalma, ráadásul nagyon jó állapotban van.

IMG_0975.JPG

DSC_0356.jpg
A fenti képen a Mekényesről áttelepített, egykoron lóhajtásos (két lóerős!) szárazmalom látható. Kevésbé látható, hogy mellette van egy olajütő is. Mindegyik működőképes állapotban van.

Az olajütő egyébként a Kárpát-medence – feltehetően – egyik legnagyobb tölgy-gesztjéből készült. A fa életkora meghaladja a 300 évet. (Az olajütőn amúgy lenolajat, makkolajat és más olajokat nyertek ki, amit utána elsősorban világításra használtak.)

A Gebhardt-féle vakrák után ismét nagyon magyar dolgokról beszélünk: a vízimalom abszolút magyar világszabadalom alapján épült fel. Mivel ez az őrlési eljárás ment tovább a malmok evolúciójában, a világ sokat köszönhet a magyar feltalálóknak.

DSC_0359.jpg
Az 1895-ös, ma is működő Oser hengerszék mesterjele. Az orfűi malomban szezonban tartanak kenyérsütési bemutatókat is, többféle lisztből. Nem túlzok, tényleg fantasztikus szerkezetek vannak itt, érdemes eljönni.

DSC_0360.jpg

DSC_0364.jpg
A malmozás után a Vízfő-barlang bejáratához mentünk, ami innen csak tíz perc. Azt hallottam, hogy van itt valami nagyon egyedi épület, amit érdemes megnézni. Ezt találtuk:

DSC_0366.jpg
Lehet, hogy nem töltöttünk el elég időt itt, de fogalmam sincs, hogy ez micsoda. Tippjeink a Mecseki Matolcsy György Energiagyűjtő Központtól a félbehagyott vidámparkig szórtak.

Melléktevékenységként Új Széchenyi Terv-táblákat fotóztam. A legextrémebb hely, ahová Új Széchenyi Terv-táblát tettek, az a Vízfő-barlang belseje. Belseje.

DSC_0367.jpg

DSC_0374.jpg
A nem bakancsos-gyaloglós, hanem fekvekúszós-traverzálós barlangjárás szerelmeseinek amúgy ez a környék ideális terep. Az abaligetin túl egy csomó járat van errefelé (többek között a vízfői), de ezek csak előre egyeztetett, speciális mászással fedezhetők fel.

Ismét nagyon jó szakasz következett. A Kővágószőlősig vezető úton rengeteg dologra akad az ember.

DSC_0379.jpg

DSC_0380.jpg

DSC_0383.jpg

A térképes tervezésnél már néztük, hogy útba esik egy pálos kolostorrom a Jakab-hegyen, a Sötét-völgy fölött. Mármost amikor a gyakorlott túrázó a „pálos kolostorrom” kifejezést látja, tudja, hogy az általában egyet jelent néhány, különböző népek által többszörösen lepusztított kőhalommal, ami amúgy tök elkeserítő és nagyon jellemző a történelmünkre. Ezért lepett meg, mennyire komoly az erdő közepén terülő mecseki maradvány.

DSC_0389.jpg

Az ásatások tanúsága szerint a XII. században a hegytetőn, a korábbi (vaskori) földvár közepén egy falu lehetett. Ennek nyomai amúgy megvannak szerte az erdőben: kőhalmok, láthatóan ember vájta árkok, stb. A falu félköríves szentélyű templomát és a templom körüli temetőt is feltárták már. Az internet szerint 1225-ben Bertalan pécsi püspök itt gyűjtötte össze a Mecsekben élő remetéket, majd épített nekik kolostort. Több XIV. századi oklevélben is szerepel a kolostor. 1540 körül a szerzetesek a törökök miatt hagyták el ezt a helyet. Innentől kezdődött a kolostor pusztulása, bár a történetírás elvileg több helyreállításról is tud.

DSC_0397.jpg
A kolostor romjainak XIX. századi ábrázolása

A Jakab-hegy amúgy furcsa környék. Miután láttam, hogy egy néhány négyzetkilométernyi terület tele van halomsírokkal, egy kelta-kori földvár nyomaival meg mindenféle romokkal, régen szakrálisnak tartott kövekkel, utánanéztem, hogy miért ilyen sűrű ez a hely. Kiderült, hogy Sopianae (Pécs) római megalapítása előtt itt, ezen a hegyen volt a római hódítókat megelőző legnagyobb központ. A Jakab-hegyen egymásra rétegződik egy bronzkori telep, majd a kora vaskorban felépült földvár, amely a Kárpát-medence akkori legnagyobb vára volt. Ha valaki az erdőben jár, ma is láthatja a sáncokat, de a vonalvezetés a legegyszerűbb turistatérképről is visszaköszön.

Többek között egy Mrenka Attila nevű fickó is írt régészeti tanulmányt a Jakab-hegyről; ő egyértelműen kultikus helyként írja le ezt a mikrorégiót. A hallstatti kultúra által létrehozott földvár, a kelta tumulusok is erre utalnak, és meglehetősen érdekes, hogy hosszú évszázadokkal később a keresztény remeték is itt találták legalkalmasabbnak a letelepedést. Csak mondom.

Persze a táj nagyon szép; lehet, hogy ez ihlette az itt építkező kultúrákat: a babás szerköveknek nevezett kilátópont például az amorf kövek miatt érdekes.

DSC_0414.jpg

DSC_0422.jpg
Túrából ennyi volt két napra. Kővágószőlősön a napi gyaloglást egy nagyon szimpatikus szálláson vezettük le. Az alábbi whisky értékét nem részletezem, bízom a művelt kommentelőkben.

DSC_0443.jpg


A Mecsek nyugati része tehát jó hely, érdemes kevésbé trágya időben is visszajönni ide. Láttuk, hogy az Orfűi- és a Pécsi-tó körül most is élénk a bringás kultúra, mivel a tavak körbejárhatók, ami esztétikai élménynek sem lehet utolsó. Szezonban működik errefelé még egy-két skanzen is, de a lényeg vitán felül a malommúzeum.

*

Korábbi túrabeszámolók:

Medves-Mátra
Őrség, Göcsej

Selmecbánya
Dömör-kapu

Terény-Szandavár
„Az Árpád-vonaltól a Malenkij Robot Memorialig”
Gemenc-Sárköz
Izland

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr585690848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

S=klogW 2013.12.15. 08:20:40

Ha már energiagyűjtő központ, akkor legalább Széles Gábor, nem Matolcsy - fájdalmasan szánalmas ez az állandó, erőltette humorkodás pláne, hogy egysíkúan politikai tematikájú.

Mi köze a viszkinek a Mecsekhez? Szánalmasággoskodás. Az (csak az) megérne egy kormányváltást hogy az ilyen sznobbá pénzelt nyaloncok a megnyíló szén- és uránbányában találják magukat.

Vagy a bátaapáti tárolóban, az ilyen posztjaikkal együtt.

S=klogW 2013.12.15. 08:35:19

@S=klogW:

Persze mi mást várhatunk egy gödénytől alkoholfogyasztás terén, minthogy az arzenálvodka mellé beönti a 12 éves viszkit is, pedig kár az ilyenbe az: láthatóan nem tudja decens disztingváltsággal fogyasztani.

A támogatással kitömött sznoborászmaffia meg úgy látszik most kimaradt a seggnyalásból, biztos nem adtak se pénzt se piát a kétnapos mecseki rücsköléshez.

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2013.12.15. 11:34:52

"Lehet, hogy nem töltöttünk el elég időt itt, de fogalmam sincs, hogy ez micsoda."

Az említett fotón Csete György '7o-es évek elején épített Forrásháza látható, ami a magyar organikus építészet egyik első és meghatározó darabja. Bővebb infók és fotók itt:

www.kitervezte.hu/epuletek/orokseg/forrashaz-orfu

pelikán* 2013.12.15. 12:43:44

@tauglich: Köszönöm! És ami azt illeti, simán utánanézhettem volna rendesen.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2013.12.15. 14:02:49

te krumlicukor pöcsű, mostan tényleg egy megnagyobbodott prosztatájú kommentelő kell megmondja mit láttál?

S=klogW 2013.12.15. 15:10:28

@tesz-vesz:
nem tudom mit kell hisztizni az atom miatt

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.12.15. 17:38:00

@tesz-vesz:

Orbán, hülye vagy! Orbán, hülye vagy! Orbán, hülye vagy!

hederg 2013.12.15. 19:19:32

Gyönyörü szép helyek, de mi köze mindenhez a politikai
maszlagnak?

Elnéztem a lap oldalán a jobboldali fröcsögöket, szomurú ilyen emberek is vannak!

___________________________ (törölt) 2013.12.16. 10:19:59

Érdekes dolog lehet ez az Old Pulteney, mert azt bizton állíthatom, hogy egy átlagos skót hipermarket polcain ilyen nincs. Nem is igen hallottam róla. Leginkább Glenlivet-eket hoztam ajándékba, meg viccesebb kedvűeknek a füstölt szalonna ízű Laphroaig-t.

___________________________ (törölt) 2013.12.16. 10:26:12

Egyébként nekem valahogy sohasem működött a túra + pia kombó, mert befáradtam tőle. Todományosan nézve a dolgot, az alkohol legalapvetőbb funkciója leginkább lehúz, mivel tompít, egy üres szobában unatkozva sörözgető ember hamar bepunnyadna. Az alkohol leginkább akkor dob fel, ha van valami más, külső hatás, ami fedobna minket pl. zene, de a gátlások megakadályozzák, és akkkor a gátlások letompítása révén elhárul az akadály a feldobódás elől. De ahhoz tényleg kell valami, ami feldobjon, mulatozás, zene, hangulat. Nekem erre egy túra kevés lenne.

pelikán* 2013.12.16. 21:40:19

@Shenpen: hát, volt időnk megtanulni a módját. Amúgy tényleg nehezítő tényező, de kulturáltan végezzük. Mondjuk előfordultak már csúnya esetek, de az régen volt.

Az Old Pulteney témában mindjárt szólok a viszkiszakértőnek, aki kitalálta, hogy ez legyen. Ő majd elmondja.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2013.12.17. 11:03:54

azért abban van valami buzis, mikor részeg férfiak összebújnak egy sátorban
süti beállítások módosítása