Populista és baloldali lenne Ferenc pápa?
2013. december 13. írta: dobray

Populista és baloldali lenne Ferenc pápa?

ferenc_papa.jpg

A napokban a Time magazin által az év emberének választott Ferenc pápa úgy látja, a szegénység egyre szélesebb méreteket ölt, szakadékot teremtve a társadalom rétegei között. Ezért a gazdasági modellek átgondolását szorgalmazta a túlzott pazarlás megfékezésével. Új egyensúlyt kell teremteni a bérek és lehetőségek elosztásában. A Föld adta forrásokat arra kell felhasználni, hogy a világban véget vessünk az „éhezés tartós szégyenének” – olvasom Ferenc pápa újévi, béke világnapi üzenetét. 

Idézhetjük a nemrég megjelent Evangelii Gaudium (Az evangélium öröme) című „apostoli buzdítás” gazdaságra vonatkozó mondatait is. A szegénység szerkezeti okainak megoldása nem várhat többé; s amíg nem oldódnak meg a szegénység gondjai, nem oldódnak meg a világ problémái – írja a pápa, aki bírálja a globális gazdasági rendszert és a „pénz idealizálását”. Egyben felszólítja a világ vezetőit, szálljanak szembe a szegénységgel és az egyre növekvő egyenlőtlenséggel. Arra kéri a politikusokat, hogy biztosítsanak minden embernek „méltóságteljes munkát, oktatást és egészségügyi ellátást”.

Mit kezdjünk a pápa gazdasági elképzeléseivel?

„Hogy lehet, hogy manapság az a hír, ha két pontot esik a tőzsde, viszont az nem hír, ha egy idős hajléktalan megfagy az utcán?” – tette fel a kérdést a pápa. A tízparancsolat első pontjára (Ne ölj!) utalva kijelentette: nemet kell mondani a kirekesztésen és az egyenlőtlenségen alapuló gazdaságra, mert „az ilyen gazdasági rendszer öl”. Hozzátette: tudja, hogy van, akit zavar a gazdasági reformok sürgetése, a világméretű szolidaritás hangoztatása, a javak igazságos elosztása, a munkahelyek védelme. Az egyháznak és a politikának azonban figyelmet kell fordítania a szegénység és az elesettség új formáira, közöttük a hajléktalanokra, drogfüggőkre, menekültekre, az egyre magányosabb idősekre. Ferenc pápa kitért a trickle-down („lecsöpögő”) gazdaság elméletére is: szerinte ez nem jött be, még mindig várunk az eredményekre, a hatékonyságát pedig sosem igazolta semmi. Ferenc hitet tett az állami beavatkozás légjogosultsága mellett.

Érdemes mindezzel összevetni XVI. Benedek szavait (Deus caritas est enciklika): „Nincs olyan igazságos államrend, amely feleslegessé tenné a szeretet szolgálatát. Aki a szeretet meg akarja szüntetni, az arra törekszik, hogy az embert mint embert szüntesse meg. Vigasztalásra és segítségre szoruló szenvedés mindig lesz. (…) A totális gondoskodó állam, mely mindent magához von, végezetül olyan bürokratikus intézménnyé válik, mely a lényegeset nem képes nyújtani, amire a szenvedő embernek – minden embernek  szüksége van: a szeretetteljes, személyes odafordulást. Nem mindent szabályozó és uraló államra van szükségünk, hanem olyan államra, amely a szubszidiaritás elvének megfelelően nagylelkűen elismeri és támogatja a különböző társadalmi erőkből született kezdeményezéseket, melyek összekapcsolják a spontaneitást a segítségre szoruló emberekhez való közelséggel. (…) Az a fölfogás, mely szerint az igazságos struktúrák fölöslegessé tennék a szeretet gyakorlását, valójában materialista emberképet rejt: azt a babonát, hogy az ember csak kenyérből él – ez olyan meggyőződés, amely lealacsonyítja az embert, és éppen sajátosan emberi mivoltát tagadja.”

A Magyar Nemzet már több cikkben is megéljenezte Ferenc pápa gazdasági nézeteit. Amerikai keresztény körökben viszont elszörnyedtek rajtuk, és Ferenc pápát marxistának kiáltották ki. Ez persze erős leegyszerűsítés. Persze az is nevetséges, amikor a Népszava publicistája üdvözli a szerinte ásatag Ratzinger lemondását és Ferenc megválasztását, majd vatikáni intervenciót kér Magyarország felé. A baloldali sajtó ugyanis pontosan ugyanúgy olvasta a magyar egyház fejére Benedek különféle szavait, ahogy most Ferencét. Azaz egyszerűen csak az a fontos nekik, hogy ha mond valamit egy pápa, legyen az egy általánosság, az ráolvasható legyen a hazai egyház fejére.

A teológiai belvitákat mellőzném, jelezve: a gazdaság bajaira adott esetleges konkrét pápai megoldási javaslatokat sosem kötelező elfogadni, de a pápák általában tartózkodnak is a konkrét javaslatok megfogalmazásától. Kár volna tagadni, hogy Ferenc pápa is nagy hangsúlyt helyez a személyes odafordulásra. Azt sem állíthatnánk, hogy szavai logikai ellentétben állnak elődje mondataival, aki máskor, máshol úgyszintén megfogalmazott Ferencéhez hasonló kijelentéseket. A pápák béke világnapi üzenete mindig olyasmiről szól, mint a mostani is.

Ugyanakkor mégiscsak azt kell mondanunk: Ferenc pápa radikálisan máshova helyezi a hangsúlyokat, mint elődei. Mintha csak azt mondaná, amit hallani akarnak tőle a népek. Benedek és II. János Pál lefutotta a kötelező köröket béke- és igazságosságügyben, hiszen ki ne akarnak békét és igazságosságot? Ezek banalitások, amik maguktól értetődnek. Ha viszont nem az üzeneteiket olvasgatjuk, hanem enciklikáikat és más, kifejtősebb szövegeiket, akkor nem éppen egy ferenci világ tárul elénk. Ferenc viszont más alkat, mint ők, és más taktikát választott. II. János Pál és különösen XVI. Benedek úgy tartotta, erőltessék meg magukat, akik enciklikákat olvasnak. Ferenc pápa viszont eleget tesz a kommunikációs kényszereknek: a világ társadalmi igazságosságot, struktúraváltást és szegénységfelszámolást akar? Oké, akkor hangsúlyozzuk ezt. Ferenc pápa kommunikációs gépezete egyszeriben olajozottan működve hozza a várva várt közhelypaneleket. Jóságos, dél-amerikai papként, aki számára (nagyon helyesen) fontos volt a nyomornegyedek népe, teljesen hiteles is.

Benedek elitista volt. Ferenc populista. 

Az Institute of Economic Affairs szabadpiaci, katolikus elemzője, Philip Booth, aki egykor könyvet írt a katolikus társadalmi tanítás és a szabadpiaci gondolkodás kapcsolatáról (Booth interjút adott a Mandinernek is), szeptemberben kritizálta Ferenc kapitalizmus-felfogását. Booth rámutatott: sosem létezett „neoliberális” világrend, Ferenc nyitott ajtókat dönget, a kapitalizmust pedig félreérti. Persze mondhatjuk, egy angol közgazdász és egy dél-amerikai között kódolva van az ilyen konfliktus.

A The Atlantic december 11-i cikke azt hangúlyozza: a pápa egyszerűen hamis tényekre alapozza meglátásait. Például hogy a szegények és gazdagok közti olló folyamatosan nő, ami nem igaz, csak jól hangzó bonmot, amin mindenki el tudja intézni a napi erkölcsi felhördülését. Ma még az Egyesült Államok is többszörösét osztja újra a száz évvel ezelőttinek (akkor 7 százalékot, most 40-et); 2005 és 2010 között pedig másfél milliárddal csökkent a világ szegényeinek a száma.

A modern kapitalizmus iránti ellenszenv ugyanakkor nem Ferenccel kezdődött az egyházban, hanem az ipari forradalom idején. Csakhogy: a feudális-agrárius korszak is laissez-faire volt a javából. A kapitalizmust pedig nem csak marxista alapokon lehet kritizálni, hanem korporativista és más egyéb alapokon is. Azt se felejtsük, hogy (az egyébként kissé felszínes) táblázatok, amelyek a kulturális és gazdasági jobb-bal elhelyezkedést mutatják koordináta-rendszerek segítségével, általában a gazdasági balra sorolják a pápákat – Benedek is így járt. A világ és a pápák gondolkodása persze ettől bonyolultabb. Sem Ferenc, sem az elődei nem marxisták. Az Atlantic szerint sem marxista Ferenc, inkább Polányi Károlyéra hasonlítanak nézetei. Mindenesetre az antikommunizmusról az antikapitalizmusra való váltás jelei mutatkoznak a Vatikánban.

Az olyan pápai kijelentések, hogy az embereknek és nem a pénznek kellene lenni a középpontban – azon túl, hogy laposak és közhelyesek (ámbátor igazak) –, nem csak Ferenc sajátjai: az egyház mindig is figyelmeztetett az anyagiasság és a pénz veszélyeire. Valamiért úgy tűnik: mintha Ferenc elődeinek hasonló szólamai inkább fanyalgást váltottak volna ki. Ellenben jött Ferenc, és rögtön felfigyelnek az ilyen mondataira, isszák a szavait. Ferenc nem az életünkbe akar beleszólni, hanem az igazságosságért szólal fel? Ha minket figyelmeztet egy pápa, akkor miért szól bele; ha a struktúrákat szidja, és azokat, akik fenn vannak, akkor minden oké? (Valahogy az abortusz ellenzésének és a női papság elvetésének megerősítését nem emelték ki az Evangelii Gaudiumból.)

A katolikusok egy részében (ez ma Magyarországon mainstream) mindig is megvolt az igény egy „jézusi alapú” „igazságos társadalomra”, akkor is, ha az tervezőasztal mellett készül. Valahogy így: cserélgetjük a gazdasági modelleket, le a polcról, fel a polcra, hátha bejön valamelyik. A mennyország azonban fent van, mi meg itt lent. A fent és a lent megfordítására tett kísérletek meg nem azzal jártak, hogy a mennyország eljött, hanem hogy lepotyogtunk a semmibe.

Van különbség abban, hogy Benedek az igazságos struktúrák lehetetlenségéről és a személyes odafordulás fontosságáról beszélt – hozzátéve, hogy nem a tisztes szegénységgel van a gond, hanem az elembertelenítő mélyszegénységgel ; míg Ferenc számára a szegénység felszámolása a legsürgetőbb feladat. A világ megkapta a szólamokat, amiket hallani akart a pápától. Jézus pedig azt mondta, hogy szegények mindig lesznek veletek.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr35687462

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Populista és baloldali lenne Ferenc pápa? 2013.12.13. 07:26:02

A világ megkapta a szólamokat, amiket hallani akart a pápától. Jézus pedig azt mondta, hogy szegények mindig lesznek veletek.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szárny 2013.12.13. 07:52:54

Csak egyet a tárgyi tévedésekből: a Tízparancs első "pontja" így szól: Uradat, Istenedet imádd és csak neki szolgálj! A Ne ölj! az ötödik.
Arról meg, hogy huszadik századi szociológiai kifejezésekkel minősíti valaki - most nem is az én meggyőződésem szerint Isten örök egyházát, hanem - egy kétezer éve fennálló vallási-társadalmi-szociális-karitatív szervezet egy-egy vezetőjének egy-egy megnyilvánulását, hát... arról inkább nem mondok semmit.
Szegények mindig lesznek veletek - mondta Jézus. Meg azt is mondta: oszd meg kenyeredet az éhezőkkel. Vessük össze Ferenc pápa "populizmusát" ezekkel a mondatokkal, meg a világ északi felén élő, az egész földet uraló, szűk család magatartásával. Legyen szó annak a családnak akár a bankár, akár a szabadkőműves ágáról - hogy egészen világosan fogalmazzak.

vantaan 2013.12.13. 08:10:23

@szárny: Egy Jézusban hívő keresztény csak populista és baloldali lehet!
A 30 ezüst pénzen megvett "kereszténység" az ál szenteskedő papságot akik latrok barlangjaivá tették templomainkat és a megtévesztett híveiket ki kell söprűzni az Imádságok házaiból.

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2013.12.13. 08:37:12

De mit kellett volna akkor mondania a pápának, aki egy olyan kontinensről származik, melynek lakói között bizony jócskán akad nyomorgó ember. Azt hogy fogja be a pofáját az összes hajléktalan geci és ne legyen világbéke? De komolyan.

tevevanegypupu 2013.12.13. 08:37:24

@vantaan:

Nem a kereszténységet vették meg harminc ezüstért, nem a keresztényeket seprüzte ki a templomból, nem a keresztények a megtévesztők. Imádságok háza..nevezze nyugodtan templomnak egyébként, mi templomnak nevezzük Isten házát.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.13. 09:11:49

Akit a Time az év emberének választ, az már eleve gyanús.

De, viccen kívül, a Bergoglio-stílus keresztényellenes, visszataszító celebkedés. Cirkuszi bohócnak talán elmenne, de főpapnak nem nagyon.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.13. 09:16:31

@szárny:

Számozási rendszer kérdése. A zsidóknál és a keresztények egy jelentős részénél a "Ne ölj!" a 6. parancsolat.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.13. 09:17:41

@vantaan:

"Egy Jézusban hívő keresztény csak populista és baloldali lehet!"

Egy keresztény bármilyen politikai ideológia híve lehet, sőt apolitikus is lehet, mint amilyen Jézus volt.

Robinzon Kurzor 2013.12.13. 09:25:04

Mi ez a kényszeres népszavázás már megint?

A Mandineren kötelező (szinte) mindenben a Népszava álláspontjáról is megemlékezni?

Népszava-olvasás nélkül nincs saját vélemény?

ikaljan · http://ikaljan.blog.hu 2013.12.13. 09:29:39

Muszlimként nem tisztem a pápát védeni, de a "The Atlantic" kérdéses cikke egyszerűen tényeket hamisít.

Mégpedig nem is akárhogyan:
egy pl. a Világbankra hivatkozva 2010-ben 7%-ra teszi az Indiában napi 1,25 USD jövedelemnél kevesebből élők arányát, holott a Világbank jelentése szerint ez 32,7%.

Ugyanígy, teljesen hamis az amerikai helyzet tálalása, ahol a szerző módszertanilag teljesen fals alapon a redisztribúció növekedésének mértékével igyekszik igazolni, hogy a gazdagok milyen sokat költenek a szegényekre. Csakhogy ez is teljesen fals, ugyanis a redisztribúció semmit nem mond arról, hova is kerül az állami költés (pl. ha bankmentésre, közel-keleti hadjáratokra, abból az az átlag Mr Smith legfeljebb az adóterhet érzi, viszont a Lockheednek, a GE-nek és Chevronnak király).
A tények viszont azt mutatják, hogy a a Gini index az USA-ban jó 20 éve nő, a középosztály nem csak relatív, hanem számszakilag is szegényedik, míg a jövedelmek egyre nagyobb arányban a top 1%-nál jelentkeznek.

MasterMason 2013.12.13. 09:30:48

@tevevanegypupu:

Nektek nincs istenetek, a ti atyátok a sátán aki kezdettől fogva gyilkos.

Jézus hozzád és a gazdáidhoz szól, a farizeus zsidó papokhoz, a katolikusokhoz. Ők hirdetik, hogy jézus szenvedéssel váltotta meg az ő bűneiket. Ők kiáltanak barabást róma helytartójának. :D

S=klogW 2013.12.13. 09:33:45

a megválasztásakor prezentált magatartását nagyon őszinte helyett bulvár-/PR-ízűnek (ami mérhetetlenül méltóságon aluli ehhez a tisztséghez) éreztem,
azóta ez szerencsére kicsit visszafogottabb lett

nagyon ideje lenne, hogy a katolikus egyházfők befejezzék az "idősebb testvérezést": a zsidó identitás nem pusztán vallási identitás, hanem törzsi identitás a maga törzsi etoszával, s mint ilyen, eleve antitézise a kereszténységnek

MasterMason 2013.12.13. 09:37:14

@ikaljan: Az egyház a hamis vallási tanításokkal tudatosan alapozta meg a ma látható bankrendszert és a következő generációk szenvedését is. Ezek a hamis tanítások tehetőek felelőssé az igazságtalan társadalmi egyenlőtlenségekért, azért, hogy még ma is 1%-ék rendelkezik a javak több mint kétharmada felett.

Az egyház által terrorral az emberekbe vert hamis tanítások a 10. generáció után elkezdtek beépülni a génjeinkbe és rossz tulajdonságokká váltak, azért nem tudnak az emberek a pénzel bánni, azért nincs hozzá igazán érzékük (és azért van másoknak) mert a pénzt eleve bűnös dologként kezelve nem racionális eszköz illetve pénzhasználatot tanultak az elődeink. Több tíz generáció nőtt fel a hazug tanításon, és a hosszan tartó hamis tanítással történő rosszindulatú génmódosításnak köszönhetően az egyik legfontosabb készséget vette el az egyház a pénz démonizálása által. Hiszékeny, mindent eltűrő, megbocsájtó, pénzhez nem értő rabszolgákat neveltek az emberekből az erőszakkal-terrorral rájuk kényszerített hamis vallási tanítással. Ennek köszönhetően egy embertelenül kegyetlen rabszolgatartó-kaszt minden korban és időben egyre csak gazdagszik, miközben fényűző körülmények között élve sanyargatják a rosszindulatú génmódosítástól védekezésre képtelen embercsoportokat.

A pénz démonizálása és az azzal való foglalkozásokat bűnös tevékenységként való ábrázolás volt mindig is a biztosítéka annak, hogy a rabszolgák gyerekeinek bűnre való hivatkozással tilthassák ezeket a tevékenységeket.

Az újszövetség a rabszolgák könyve.

A hívő ember megvakított rabszolga - "fehér-néger", s mint a kutyákat úgy "idomították" őket, hogy minden korban jó kezes és kiszolgáltatott rabszolgák váljanak belőlük. Ehhez kellett a hamis vallási tanítás, rosszindulatú génmódosítás. A rabszolgaság ellen lázadó embereket a papok koncepciós perekben megölték, a szófogadó szolgalelkű hívők pedig eltartották rabszolgatartó uraikat. A numerus clausus latin szószerkezet, jelentése: zárt szám, eredeti tartalma és jelentése pedig nem más, mint a gazdaságban és tudományban részt vevő személyek korlátozása. A rabszolgatartó papi kaszt az uralkodó osztály számára kedvezően a rabszolgák gyermekkori hamis tanításával korlátozzák a gazdaságban és tudományos életben való részvételüket. Azért terrorizálják be és félemlítik meg a rabszolgák gyerekeit azzal, hogy a pokolba kerülnek és örökké tartó fájdalmaik lesznek haláluk után ha a pénzre egyáltalán csak gondolni is mernek, hogy az uralkodó osztály gyermekei újra meg újra konkurencia nélkül foglalkozhassanak a pénzzel.

Robinzon Kurzor 2013.12.13. 09:37:49

Ferenc pápa menő.

Még akkor is, ha gazdasági kérdésekben a megoldást illetően szerintem nincs igaza.

Tipikusan az a figura, akit akkor is kedvelni és tisztelni lehet, ha szinte semmiben nem értek vele egyet.

Marxistának meg azért tűnik -- szerintem --, mert elég látványosan az autentikus (jézusi-bibliai) vonalat viszi, szemben azzal a képmutatással és hatalmi pozíciókért folytatott játszmákkal, ami a katolikus egyházat (mint globális és erős parancsuralmi hierarchiában működő szervezetet) alapvetően jellemzi.

A "fejlett világ" is rövid időn belül éhen pusztulna, ha gazdasági elképzeléseit megvalósíthatná, de fontos szempontokat és valódi, égető problémákat vet fel, amivel kezdeni kell valamit.

S=klogW 2013.12.13. 09:42:07

@Robinzon Kurzor:

neked nyilván van kedvenc bulvárhősöd feri pápán kívül is

maretz 2013.12.13. 09:59:21

"Például hogy a szegények és gazdagok közti olló folyamatosan nő, ami nem igaz, csak jól hangzó bonmot, amin mindenki el tudja intézni a napi erkölcsi felhördülését. Ma még az Egyesült Államok is többszörösét osztja újra a száz évvel ezelőttinek (akkor 7 százalékot, most 40-et); 2005 és 2010 között pedig másfél milliárddal csökkent a világ szegényeinek a száma."

Ezt a szégyentelen hazugságot... Dobray ne haragudj, de ez szimplán pofátlan. Az Egyesült Államok a többszörösét osztja vissza igen, és EZZEL EGYÜTT nőnek a társadalmi egyenlőtlenségek. Ezen kellene inkább elgondolkodni. Hogy miért van az, hogy a '70-es években az amerikai nagycégek 100-as listáján egy cégvezető a cége átlagfizetésének 71szeresét vitte haza, 2008-ban pedig ez már 244szeresre nőtt, a válság óta pedig tudjuk, tovább nőtt...

Ez a szemellenzős pszeudo-konzervatív vadkapitalista mentalitás hányingert kelt, különösen ha a Mandin olvasom. Gyerekek, ébredjetek már fel, attól hogy földbe dugjátok a fejeteket, a korlátlan kapitalizmus még nem lesz jó megoldás...

___________________________ (törölt) 2013.12.13. 10:15:38

A kapitalizmusvitának lenne egy eléggé egyszerű és alapvető megoldása, amíg az az ötlet szintjén sem merül fel, addig igazából nem tudom igazán komolyan venni sem a kapitalizmus bírálóit, sem a védelmezőit.

Tudjuk, hogy a kapitalizmust védelmezői jellemzően úgy definálják, hogy piac és magántulajdon, bírálói pedig úgy, hogy bérmunkarendszer, ahol a tulajdonos és a dolgozó személye élesen elválik.

Eszerint tehát a legrosszabb verzió a szovjet rendszer volt, ahol nem volt túl sok piac meg magántulajdon, de bérmunka meg igen.

Eszerint tehát elképzelhető olyan rendszer, ahol piac és magántulajdon van bőven, bérmunka meg viszonylag kevés: egy "a tulaj maga főz" típusú "kisvállalkozói kapitalizus"!

Természetesen ennek is vannak gyenge pontjai, például bizonyos iparágakat így nehéz megoldani, de nem abszurd, hogy a pro-kapitalisták és az anti-kapitalisták automatikusan elvetnek egy olyan ötletet, ami mindkettejük igényeit kielégítené?

Ilyenkor fel kell tenni a kérdést, hogy most tényleg megoldást akarnak vagy csak egymást legyőzni?

A középkori céhek világa - családi vállalkozások szervezete - szinte tökéletes megoldás volt, azt az egyet kellene csak változtatni rajta és akkor ma is használni lehetne, hogy ne egy pék céh legyen egy nagyvárosban, hanem mondjuk öt, mert akkor a céhen belül minőségi verseny van, a céhek között meg árverseny, és az úgy teljesen jó megoldás.

A fejlett országokban, mint Anglia vagy Hollandia, a "feudalizmus" és az ipari forradalommal (kb. 1820) kezdődő nagytőkés kapitalizmus között eltelt úgy 300 év! Ezt a marxista és a libertárius történetírás egyaránt szereti átugrani... pedig pontosan akkoriban működött egy jó kisvállalkozói kapitalizmus arrafele, pl. Angliát anno Adam Smith is, Napóleon is a boltosok nemzetének nevezte... nem a gyárosokénak, akkor még.

Ennek a megközelítésnek a neve disztributizmus, szlogenje úgy hangzik, hogy:

"A kapitalizmussal nem az a baj, hogy túl sok tőkés van, hanem hogy túl kevés."

, és éppen katolikus műfajnak számít, a Quadragesimo Anno és a Rerum Novarum alapján dolgozták ki az alapjait Gilbert Keith Chesterton és Hilaire Belloc.

Ehhez képest ma úgy látom, hogy nem igazán erőlteti sem a Vatikán, sem a magyar katolikusok pl. Böjte Csaba is valami olyasmit mondott, hogy az embereknek több közösségi dolgot kellene csinálniuk, nem arról, hogy jobb az, ha mondjuk három nagy cipőbolt-lánc helyett három nagy céhbe szervezett családi vállalkozásként működő cipőboltok lennének, pedig erről nagyon jó volna többet beszélni, akár hívő, akár nem hívő az ember...

Még egyszer mondom, tudom, hogy vannak hiányosságai a dolgoknak, van olyan, hogy optimális cégméret ( en.wikipedia.org/wiki/Theory_of_the_firm , virslit árulni lehet bódéban, de gyártani nem éri úgy megy, szóval egyelőre nem tökéletes a dolog de ha egyszer ez egy olyan irány, ami egyaránt kielégíti annak igényeit, akinek fontos a piac és a magántulajdon, és annak az igényeit, aki nem akar sok bérmunkát és ebből fakadó társadalmi egyenlőtlenséget, aki azt szeretné, ha a munkaeszköz a munkásé legyen, szóval ha ez képes lenne összhangot teremteni pro-kapitalisták és anti-kapitalisták között, akkor nem érné-e meg megpróbálni némi energiát fektetni a hiányosságok megoldásába?

Na jó, kezdjük így a dolgot: jelezze itt, akit valamennyire vonz ez a téma, ha lenne öt-hat jelentkező, lehetne csinálni disztributista netes fórumot, blogot, akármit, aztán töprengeni ezeken a kérdéseken.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.12.13. 10:23:12

Rájöttem.
Dobray szerelmes. Na nem a pápába vagy a pápaságba, netán az egyházba – hanem a róluk alkotott képbe. Azon belül is egy bizonyos képbe. És ezt a képet meg is akarja védeni, függetlenül attól, hogy veszélyben van-e, meg kell-e védeni és dobray védelme alkalmas-e.

Így hát a derék dobray kivont tollal portyázik a neten, keresi a katolikus témájú posztokat, cikkeket, és ha bárhol bármi eltérés mutatkozik, akkor lecsap, feljegyzi, helyesbíti, 10 bekezdésenként pedig kész is a mandiner legújabb blogposztja.

___________________________ (törölt) 2013.12.13. 10:32:49

@maretz: azért persze azt tisztázni kell, hogy ha konkrét dolgokat nézünk, és nem pénzt, akkor az egyenlőtlenség kisebb. Például a lakásnégyzetmétert. Bill Gates otthona kb. 90-szer nagyobb, mint az enyém, pénzben mért vagyonban viszont nem ekkora, hanem több nagyságrenddel nagyobb, több milliószoros az eltérés.

Vagy úgy is lehet nézni a dolgot, hogy hányan állítanak elő vagy terjesztenek olyan termékeket, amit maguk nem tudnának megvenni. Úgy értem, ha azt látnám, hogy minden harmadik ember mondjuk nem pék vagy cipőboltos, hanem gyémánt nyakékeket csiszol vagy árul, neki meg sose lesz olyanja, akkor mondanám, hogy baj van.

Valóban súlyos problémák vannak a világrendszerrel, csak azt szeretném mondani, hogy ennek nem megfelelő elemzése az, hogy kivágunk asztalra pénzben mért számokat, hogy XY-nak ennyi meg annyi a jövedelme meg vagyona, mert az nem sokat jelent. Pénzt nem lehet megenni és tetszőleges mennyiségben teremthető, csak ugye inflációt gerjeszt.

Alapvetően a világrendszer problémái más jellegűek, például a munkanélküliség lélekromboló hatása vagy a nem fenntartható mezőgazdásg. Nem az, hogy a bank számítógépében az egyik bankszámlán magasabb szám szerepel... a pénz csak ilyen virtuális dolog, szerintem a konkrét dolgokkal kellene foglalkozni.

Sokkal fontosabb lenne a konkrét, kézzelfogható, hasznos dolgok, és nem a pénzben mért jövedelmek és vagyonok eloszlásáról beszélni: lakásnégyzetméter, termőföld, ételkalória, különösen: ételfehérje és vitamin, energia...

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.12.13. 10:35:32

@Shenpen: Itt van például dobray, aki újságcikkeket állít elő. Mikor vehetne meg magának dobray egy újságcikket?

Mikor vehetne meg magának egy szinkrontolmács egy... mit is? Termel az valamit?

Gyanús, hogy ez rossz nyom.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.12.13. 10:41:50

Ferenc pápa teológiai szempontból teljesen egyértelműen ERETNEK.

Egy kis válogatás az eddigi mondataiból, szavaiból-
trutube.tv/video/13454/Antipope-Francis-Jew-World-Order-Heretic

@Shenpen: A mostani kapitalizmus bajainak közvetlen okozói a visszafizethetetlen adósságok. Görögország: GDP 160%-a, Japán, GDP 220%-a és így tovább.

Ez pedig a töredékes tartalékon alapuló kamatos hitelrendszer-mechanizmus miatt van. Részletesebben:
nemzetstrategia.blog.hu/2013/10/16/egy_uj_tarsadalom_munkahipotezise

Itt megoldási javaslattal is szolgálok a problémákra.

Írásomban hitem szerint szintén megvalósul a pro- és anti-kapitalizmus közti egyensúly, amiről beszéltél.

Nyilván egy ilyen új berendezkedés csak a jelen civilizáció összeomlása után léphet életbe, ha egyáltalán.

maretz 2013.12.13. 10:52:33

@Shenpen:

Azért az a vagyon nem csak számok a papíron... Hanem többnyire kézzel fogható gazdagság és hatalom. Márpedig a hatalom az mindig relatív, a kevesebb hatalommal rendelkező emberek hatalmának függvénye.

Amikor a felső 1% vagyona (azaz hatalma) nő, akkor értelemszerűen az alatta lévőké relatíve csökken. Ezért van az, hogy pl. Amerikában már nem működik a demokrácia, mert hiába egy ember egy szavazat, az 1% pénze (azaz hatalma) nagyjából annyi, mint a teljes lakosság alsó feléé.

Mihelyst egy érdekcsoport pénzével (vagyis hatalmával) irányítani tudja a nincstelen társadalom többségét, a demokrácia értelmét veszti. Ezért veszélyes az egyenlőtlenség növekedése.

maretz 2013.12.13. 10:54:26

@Nemzetstratégia:

Göbbels bácsi büszke lenne rád. Ilyenfajta egyházellenes náci ömlengést még a harmadik birodalom se nagyon engedhetett meg magának... Gratulálok öreg!

tevevanegypupu 2013.12.13. 10:56:28

@Free-Press:

Most zsidózik vagy keresztényezik? Különben magának már úgyis mindegy.

___________________________ (törölt) 2013.12.13. 10:58:23

@maretz: mondjuk ez még nem is zavarna, mert sosem hittem a demokráciában, sokkal inkább az arisztokráciában... inkább az a probléma, hogy ez az 1% arisztokráciának tökéletesen alkalmatlan, egyszerűen hiányzik a neveltetésükből, világképükből a nemesség, a nemes erény és az arra törekvő élet fogalma.

S=klogW 2013.12.13. 11:03:25

@Nemzetstratégia:

dél-amerika allzusammen egy nagy kőművesvállalkozás
ahol a kereszténység nem tudott megmaradi tiszta formában

a katolikus (címkéjű) tömegek ellenére nem véletlenül nem volt eddig onnan pápa, és most hogy lett, az az öröm helyett inkább a vatikánnal kapcsolatos aggodalmakra ad okot

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2013.12.13. 11:07:48

"A Magyar Nemzet már több cikkben is megéljenezte Ferenc pápa gazdasági nézeteit. Amerikai keresztény körökben viszont elszörnyedtek rajtuk, és Ferenc pápát marxistának kiáltották ki."

Ez nem meglepő. ugyanis ma Magarországon a "konzervatív" jelző alatt rengeteg nemzeti/plebejus baloldali ember található, akik megideologizálják, hogy az aktuális "elveszünk a gazdagoktól, hogy odaadjuk a szegényeknek" elv az miért fér bele a konzervatívizmusba.

"Mintha csak azt mondaná, amit hallani akarnak tőle a népek."

Ez a munkaköri leírása bármilyen vallási vezetőnek, aki hosszú távon sikeres akar lenni. Ezt hívják egyébként opportunizmusnak is.

"Csakhogy: a feudális-agrárius korszak is laissez-faire volt a javából. "

Ez nem egészen igaz, ugyanis a feudalizmusban a tulajdonjog nem alapjog, hanem privilégium: mises.org/rothbard/ethics/eleven.asp

"A kapitalizmust pedig nem csak marxista alapokon lehet kritizálni, hanem korporativista és más egyéb alapokon is."

Viszont amit a pápa mond, abban szépen visszaköszönnek a marxista szlogenek.

"Az olyan pápai kijelentések, hogy az embereknek és nem a pénznek kellene lenni a középpontban – azon túl, hogy laposak és közhelyesek (ámbátor igazak) –, nem csak Ferenc sajátjai: az egyház mindig is figyelmeztetett az anyagiasság és a pénz veszélyeire."

Például ez jellegzetesen baloldali hozzáállás, hogy a kapitalizmusban a pénz, nem pedig az ember van a középpontban. Ha megnézed, mi a laissez faire, abból szépen kiderül, hogy hogyan.

"A katolikusok egy részében (ez ma Magyarországon mainstream) mindig is megvolt az igény egy „jézusi alapú” „igazságos társadalomra”, akkor is, ha az tervezőasztal mellett készül. "

Persze, hiszen a szegénység, mint szükségszerűség és/vagy pozitív színbeni feltüntetése, ad abszurdum dicsőítése, a megtakarítás = harácsolás stb. mind összehozzák a katolikusokat és a baloldaliakat.

maretz 2013.12.13. 11:09:26

@Shenpen:

Elnézve az elmúlt 500 év magyar történelmét, nem gondolnám, hogy bármelyik arisztokrácia méltó lenne arra, hogy megmondja a tutit... A hatalom korrumpál, az abszolút hatalom abszolút korrumpál. Ennyi.

Nem vagyok híve a mesterséges egyenlősítésnek, node legalább olyan hülyeségeket ne állítsunk már, hogy nem nő a társadalmi szakadék a felső 1% és az összes többi között.

Könnyű belátni, hogy egy olyan rendszer, ahol a felső rétegek vagyona (azaz hatalma) exponenciálisan növekszik, míg az alsó rétegeké legjobb esetben stagnál (de inkább csökken), nem lehet hosszú távon stabil.

maretz 2013.12.13. 11:13:25

@stoic79:

"Persze, hiszen a szegénység, mint szükségszerűség és/vagy pozitív színbeni feltüntetése, ad abszurdum dicsőítése, a megtakarítás = harácsolás stb. mind összehozzák a katolikusokat és a baloldaliakat."

Csak éppen ennek semmi köze Ferenc pápához, a szegénység és az egyszerűség dicsőítése közvetlenül a jézusi tanításból ered, és viszonylag tág hagyományai vannak az Egyházon belül is (lásd koldulórendek).

Lehet ezért marxistázni, csak épp nem érdemes. Aki nem szereti a kereszténységet, annak nem kötelező kereszténynek lennie.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2013.12.13. 11:23:43

Jézus a Templomban

Nem lévén a kapun plomba
Jézus bemén a Templomba.
Falon plakát: „Adok-veszek!”
S hallatszanak biznisz neszek.

Elszabadul néhány gerle
S kegytárgyakat zajjal ver le.
Kecskekufár s birkabankár
Miatt lelki létben van kár.

Jézus fájón körbe tekint,
Látvány kelti benne e kínt.
Lendül korbács, borul asztal,
Hősünk senkit nem marasztal.

„Nem a Jeruzsálem Pláza
Ez, hanem az Atyám háza!”
Péter így szól: „Újabb fétis
Dőlt meg. Jó lesz ez a hét is!”

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.hu/2011/12/jezus-templomban.html

Ferenc pápa nem populista és nem is képmutató, aki bort iszik és vizet prédikál. Valójában arra szólítja fel az államokat, kormányokat és a gazdasági elitet, hogy ne lopjanak, ne harácsoljanak össze mindent maguknak, hanem juttassanak azoknak is, akiken élősködnek, akikből élnek. Ez nem dönti meg a kapitalizmust, csak segít a csúcsragadozók koncából juttatni a rászoruló tömegeknek is.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.12.13. 11:27:14

@S=klogW:
A katolikusok számra nyilvánvaló, hogy a II. Vatikáni Zsinat gyökeres változásokat hozott az egyház életében, és pár ponton tanításában is.

Szeretném ha nagyon figyelmesen végigolvasnád az alábbi cikket.
forward.com/articles/159955/converts-who-changed-the-church

A forrást teljesen autentikusnak, hitelesnek fogadom el. Fontos még, hogy az ember előítélettől mentesen olvassa a cikket, csak a tényadatokra összpontosítva.

A nagyérdemű figyelmébe:
a cikk címét: "Converts Who Changed the Church
Jewish-Born Clerics Helped Push Vatican II Reforms"

nem én adtam, a cikk írója adta. Szerintem azért adta, mert komolyan gondolta. Némi hatásvadászatot sem zárok ki, de pont ezért kell a cikket elolvasni, hogy az ember magának is meg tudja ítélni.

Valóraváltógép 2013.12.13. 11:31:11

Elvégre ő az utolsó. Azt csinál, amit akar, nem oszt, nem szoroz.
Miért ne lehetne népszerű?

Szegény Karol. Meg szegény mi.

vantaan 2013.12.13. 11:33:00

@tevevanegypupu: Valóban nem a kereszténységet vették meg 30 ezüstért hanem a kereszténység hamis prófétáit , hamis papjait. Lásd pl. a különböző Vatikáni szerződéseket!

Ferenc pápa a Jézusban hívők reménysége szerint megszünteti azt a fertőt, azt a képmutató lelkekkel kereskedő magatartást ami sajnálatosan elterjedt ,főként az európai kereszténység vezetői (így a magyar egyházi vezetők) közt is.

Akkor amikor szinte nincs olyan magyar egyház megye amely ne lenne botrányoktól hangos (pécsi, győri, szeged-csanádi ... ) valóban egy hitében szilárd s a visszaéléseket feltárni ,megszüntetni képes egyházi vezetőre van szükség. S talán Ferenc pápa nem elégszik meg a Vatikáni anomáliák megszüntetésével hanem figyelme kiterjed az európai perifériákra is.
Talán már ennek a jele, hogy szinte egy Canossa járással felérő feladat kijelölés Erdő Péter bíboros úr számára.

Gera 2013.12.13. 11:34:55

A katolikusok rengeteget tehetnének a szegénység felszámolásáért pusztán azzal, ha leállnának végre az óvszer és fogamzásgátló használatának démonizálásával.

Melchi Zadok 2013.12.13. 11:35:20

kedves mandiner! tök jó írás, most menjetek neki jézusnak is és lássatok csodát, liberális volt, majd vezessétek le ezt orbánon is aki minő meglepetés, egy populista szélsőbalos macskajancsi.

aztán gondoljátok újra, hogy ti mik, kik is vagytok igazán.

nwp 2013.12.13. 11:38:16

Jézus is baloldali volt, na meg zsidó is. Ezzel mit kezdtek?

Mária 2013.12.13. 11:42:57

"Populista és baloldali lenne Ferenc pápa?"

Ez így egy buta kérdés.

A kereszténység alapja, hogy a hívő ember ne a másik ember anyagi vagy szellemi képességeihez mérve, vagy a saját tehetősségét fitogtatva, hanem az istenhez való viszonyában helyezze el és értékelje magát. Hiszen az isten előtt nincs különbség szegény és gazdag között, és szegénynek is, gazdagnak is az istenre és az ő tanításaira kell figyelnie, nem a világi fényűzésre, és a kísértésekre.

A kereszténységnek semmi baja nincs a gazdagokkal, addig, amíg egyébként a keresztény tanítások szerinti életet élnek, és a gazdagságukat arra használják, hogy általa más embereknek is LEHETŐSÉGET adjanak a jobb életre.

A mai nyugati kultúra, a pénz, a gazdagok, a celebek imádata és a konzumidiotizmus szinte mindenben szembe megy a keresztény alapelvekkel, ezért tűnik úgy, mintha Ferenc pápa a gazdagság, a fogyasztás ellen, és a szegénység mellett lenne.

Valóraváltógép 2013.12.13. 11:43:05

@Melchi Zadok: Honnan veszed, hogy Jézus liberális volt?

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.12.13. 11:48:39

@Melchi Zadok: Miért nem mondod mindjárt azt, hogy Jézus alapította az SZDSZ-t?

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.12.13. 11:50:44

@nwp: Én még láttam is Jézust, amint az MSZMP taggyűléséről egyenesen a zsinagógába ment.

S=klogW 2013.12.13. 12:00:42

@nwp:

röfögj bolsi a vöröskatona kép mögül

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2013.12.13. 12:02:46

@maretz:

"Csak éppen ennek semmi köze Ferenc pápához, a szegénység és az egyszerűség dicsőítése közvetlenül a jézusi tanításból ered, és viszonylag tág hagyományai vannak az Egyházon belül is (lásd koldulórendek).

Lehet ezért marxistázni, csak épp nem érdemes. Aki nem szereti a kereszténységet, annak nem kötelező kereszténynek lennie."

Ez nem keresztény, hanem katolikus értelmezés. A reformátusok pl. a szegénységre és egyszerűségre vonatkozó kijelentéseket másként értelmezik.

vantaan 2013.12.13. 12:03:12

"A katolikusok egy részében (ez ma Magyarországon mainstream) mindig is megvolt az igény egy „jézusi alapú” „igazságos társadalomra”, akkor is, ha az tervezőasztal mellett készül. "

Miért lenne Jézus nélküli kereszténység vagy katolikusság? ..... vagy tetszőlegesen csak hivatkozási alap az egyéni vagy a csoport érdek központba állítására s közben tanai el vannak a gyakorlatban vetve?
No pont ennek kell véget vetni!
Máté: 7/21-22-23.

nwp 2013.12.13. 12:05:30

@Mr Falafel: Nézd csak meg kik nyertek a II. világháború után is: Izrael, a judeo-keresztény USA és a szovjet balosok. Véletlen? Nem hinném.

vantaan 2013.12.13. 12:06:51

@Mr Falafel: Ó kedves fogadott testvérem! Öröm olvasni soraid mert ezek szerint létezel!
..... de bocsásd meg bíráló sorai, mert már megint böszmeséget írsz!
Üdvözöllek :V

S=klogW 2013.12.13. 12:10:40

@nwp:

nagy baj, ha a hülyeség* szorgalommal párosul

*ahhoz túl ostoba vagy hogy a saját rossz szándékodat megértsd

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.12.13. 12:16:22

"A Föld adta forrásokat arra kell felhasználni, hogy a világban véget vessünk az „éhezés tartós szégyenének"

igen, ez baloldaliság, szociális érzékenység, de ez nem jelenti azt, hogy ellenezné a nacionalizmust

tehát nem kormánygépet követel az elnöknek, úgy hogy ellenzi a nyugdíjasok fürdetését, úgy hogy támogatja a bkv-dolgozók nyomorításást, ezért nem lehet gazdasági jobboldali, csak bal.

az hogy mennyi ebből a propaganda egy pénzmosó beszélőgép (vagy egy beszélő pénzmosógép - ahogy tetszik) esetében és mennyi a tett, azt mindenki döntse el maga. amúgy jófej ez a pápa. én bírom, nem várhatjuk el tőle, hogy megtisztítsa a róm-kat egyházat, mégiscsak a legnagyobb vezetője, nem lenne rá képes.
a komcsi bölcskei meg a református egyházat nem tudja megtisztítani, nem is akarja, mert beszervezett volt, több mint valószínű.
Gáncs Péterről nincsenek konkrét információm. Erdő Péterről meg nyílt titok, hogy zsidó származású, beszervezett valószínűleg, persze a zsidó egyházak se sokkal jobbak. zoltai gusztáv mazsihisz elnök: munkásőr volt passzióból.

kkbk.blog.hu/2013/01/08/botrany_a_katolikus_puspoki_kar_husegeskuje

nwp 2013.12.13. 12:18:00

@S=klogW: Gondolom a magyaroknak se hiszel akkor. Pedig a magyarok imádják a Soros által kitanított Orbánt, keresztények, és élik a balos gazdaságpolitikát is. Probléma?

Valóraváltógép 2013.12.13. 12:29:19

@nwp: Az imádjuk az túlzás azért, inkább karizmatikusnak szokták mondani. Van egy réteg aki elismeri, a többi meg... hát az a többi.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.12.13. 12:32:00

- Ferenc hitet tett az állami beavatkozás légjogosultsága mellett.

baloldali.

"a szegények és gazdagok közti olló folyamatosan nő, ami nem igaz, csak jól hangzó bonmot"

mondja a gazdagok szócsöve. Magyarországra pl ez áll, hiába vagyok elszánt rezsiharcos. vagy tán pont ezért.

"a feudális-agrárius korszak is laissez-faire volt a javából"

már hogy a fenébe volt az???! hogy lehet ilyet mondani? te hol élsz? nem volt arany- és ezüstbányája az államnak?! nem volt a királynak, államnak saját földje?

Laissez-faire: a kormányzatnak csak a lehető legkisebb mértékben szabad befolyásolnia a gazdasági tevékenységeket, a döntéseket a piacra kell hagynia.

teljesen lofgikus, hogyha az állam deficites akkor hosszútávon bevételeket kell szereznie.
Teljesen logikus tehát, hogyha a kommunizmus megbukott mert eladósodott, akkor megbukott ez a mostani kapitalizmus is, mert nemhogy eladósodott, de a hiteleink fizetésére is hitelt veszünk fel, kétszeresen is megbukott! a gazdaságban nagyon újat nem lehet kitalálni, nyilván valahogy ötvözni kéne a két szélsőséges rendszert, pl a kapitalizmussal nem ellentétes, hogy államosítsuk a bankokat a profitjaikkal együtt köztulajdonba.

kkbk.blog.hu/2010/09/06/bankok_hilton

Robinzon Kurzor 2013.12.13. 12:42:26

@S=klogW: "neked nyilván van kedvenc bulvárhősöd feri pápán kívül is"

Azt állítod, hogy Ferenc pápa bulvárhős.
Szerintem nem az.

(És nincs kedvenc bulvárhősöm, ami számodra biztos nagy csalódás.)

S=klogW 2013.12.13. 12:49:16

@Robinzon Kurzor:

nem különösebb csalódás a felismerés, hogy csökevényes az önismerete egy bulvárrajongónak

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.12.13. 12:49:52

A kapitalizmust pedig nem csak marxista alapokon lehet kritizálni, hanem korporativista és más egyéb alapokon is."

tessék nekem elmagyarázni akkor konkrétan, hogy hogyan lehet akkor bírálni a korp és egyéb szerint a kapitalizmust? mert eddig úgy tudtam, az is gazdasági balosság. úgy érzem akkor ez lesz a válasz, a megoldókulcs történetünkre.

hitler virágzó gazdaságot hozott létre, mussolinit annyira nem ismerem, de nem kételkedem ezután, hogy őt se tudták volna eladósítani.

"A korporatizmus egyrészt reakció volt a 20. század elején beálló pusztító világgazdasági válságra. Ez világszerte bizalmatlanságot ébresztett a szabad piacgazdasággal szemben és sok helyen egy, a középkori céhes rendszerek iránti nosztalgiát keltett. "

mindjárt fasiszta leszek ha lehet jogosan bírálni a korp szerint a kapitalizmust

"Munkaadók és dolgozók nem sztrájkokkal vagy más harci eszközökkel keresnek megoldást pl. a bérkövetelésekre, hanem megpróbálnak a makroökonómia érdekében lehetőleg súrlódásmentesen egyezséget elérni."

De ez olyan populista nem? :) ez olyan mint egy leányálom. hát én a fasizmustól nem lányregényeket várok! :)

"az eredeti vállalkozót nem fosztják meg tulajdonjogától, hanem integrálják a tervgazdaságba. Ezáltal államilag védett kartellek keletkeznek"

Tehát szocialista szövetkezetek. családi gazdaságok, semmi új nincs benne ma már.

Valóraváltógép 2013.12.13. 12:50:47

@nwp: Ez tipikus ellenzéki stílusú provokáció. Ilyenek vagytok, amikor azt hiszitek, hogy viccesek lesztek. Pedig csak röhejesek. :)

tevevanegypupu 2013.12.13. 12:51:18

@vantaan:

Az egyház emberekből áll, sőt nem csak papokból hanem alkalmazottakból, civilekből, támogatókból, akik nem mindig egyenes szándékkal - vagy nagyon is egyenessel - állnak az egyház szolgálatába. A papok sem szentek..volt róla elég újsághír ugyebár a világban, érdekes módon valahogy mindig csak a katolikus egyház hibáit ostorozza a hazai és nemzetközi sajtó. Minden egyes esetet bizonyítottak ugyebár..vagy nem? Mily megnyugtató, hogy a többi egyház tökéletes. A mienknek többek között és elsősorban az a hibája, hogy "modernizálódni" szeretne..Elég sokat megtett, most modernizálódjanak és kérjenek bocsánatot a többiek.

Valóraváltógép 2013.12.13. 12:52:19

@Robinzon Kurzor: Magyarországon Kim Dzsong Un is bulvárhős. Körülbelül olyan jelleggel és stílusban tárgyalják mikor mit csinált, mint Győzikét.

Valóraváltógép 2013.12.13. 12:56:21

@tevevanegypupu: "érdekes módon valahogy mindig csak a katolikus egyház hibáit ostorozza a hazai és nemzetközi sajtó. "

Ezzel nincs semmi baj, ott eleve magasabb a mérce. Aki nem bírja, ne csinálja.
Ez a modernizálódásosdi már a végnapokra vall. És akkor meg sem említem a pápa személyét. :)

Valóraváltógép 2013.12.13. 13:02:31

.... meg a szeméjét.

Ld.:
- Milyen van a pápának?
- SZEMEEEEEEEEEEEEEEEEEEE.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.12.13. 13:03:41

@Melchi Zadok: orbán populista szélsőbalos, tehát csak propagálja a balosságot, de a multikat hívja be, sehol egy valódi bankadó, sehol egy kétkulcsos adó, tehát valójában gazdaságo jobbos, szélsőjobb, épüljenek csak a plázák, legyen minden föld a nagytőkésé, csányi zenélő tehenészete a király, a családi gazdaságok, ahogy a fürdőző nyugdíjasok, nyugodtan dögöljenek meg.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.12.13. 13:23:00

@dobray:

Ferenc pápát lepopulistázni (bármit is jelentsen az) szerintem a helyzet teljes félreértéséből adódik. Amit ti populizmusnak neveztek az ő kommunikációjában az (szerintem) szimplán konfliktuskezelési gyakorlat. Csak akkor konfrontálódik, ha muszáj, csak akkor nyit frontot --- akár Egyházon belül, akár Egyházon kívül ---, ha az elkerülhetetlen. A provokációkat elengedi a füle mellett, amennyire lehetőségei megengedik (a nem lényegi kérdésekben) a végletekig "demokratikus", "konstruktív", mindenkivel szívélyes, de fölöslegesen nem áll le (bárkivel) szkanderezni: így látszólag a végletekig engedékeny. (Pedig dehogy; legalábbis eddig így tűnik:-)) Hogy ez helyes vagy helytelen az Egyház szempontjából, hosszú évek, mire kiderül.

Hogy milyen lesz az új pápaság, arról ebben a véleményben talán van valami:

"(...) A Ferenc pápáról e mozaikokból apránként összeálló kép … egy centrista prelátust mutat, akinek teológiai nézetei, stílusa, és hangsúlyai a II. Vatikáni Zsinat utáni periódusra jellemzőek. De nem egy Hans Küng. Túlságosan is életpárti és máriás ahhoz, hogy egy ilyen teológia feltételezhető legyen róla. De az is erőltetett elképzelés, miszerint osztaná Benedek pápa szigorú kritikáját az Egyházon belüli válság és a modern világ tekintetében. Oka van annak, hogy a progresszív blokk az előző konklávén Ratzinger kívánatos alternatíváját látta benne. (...) … Ferenc pápasága lehet, hogy nem is annyira a jövőbe viszi előre az Egyházat, hanem vissza a közelmúltba, úgy 1970 környékére. A II. Vatikáni Zsinat megfelelő értelmezéséről szóló viták inkább kirobbanni fognak, mint megszűnni. A felbátorodott liberális püspökök talán a „reform reformjának” reformját fogják ő alatta keresni, és erőltetni a változatlan erkölcsi, teológiai és fegyelmi álláspontok újbóli áttekintését. Eme újrapozícionálás nem a hivatalos tanítás szintjén fog megtörténni, hanem inkább a stílusok, hangsúlyok és kinevezések zavarosabb szintjein. Azt, hogy a katolikus baloldal az ő megválasztását egy nagy erősítésnek tartja, nem lehet azzal elintézni, hogy ez csak a vágyaik kivetítése. Elég sok apró nüánsz ad nekik erre reményt. Úgy vélik, ez az ő pillanatuk, … hogy visszatérjenek az 1970-es évek kötetlen, informális, és spontán liturgikus szelleméhez, miközben újraélesztik a még inkább szavazás-barát szituációs etikát. (...)"

Írta Georg Neumayr (forrás: The American Spectator:
m.spectator.org/169477/show/c71ad88a669408d6a4de1064e7473ca8&t=ajfudl93sd40og3c9n86an6282 – 2013. március 20.) --- www.katolikus-honlap.hu/1301/amer.htm

Valóraváltógép 2013.12.13. 13:26:05

@bbjnick: Csak nézd a szemét, BB. Abban minden benne van.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.12.13. 13:28:31

@Valóraváltógép: Dehogy vagyok gonosz! Ha egyszer az a szegény Jézuska zsidó volt, nem lehetett más, mint baloldali, MSZMP-tag és SZDSZ alapító.

Robinzon Kurzor 2013.12.13. 13:28:39

@S=klogW: "nem különösebb csalódás a felismerés, hogy csökevényes az önismerete egy bulvárrajongónak"

Igen, szerintem is csökevényes az önismereted.
Hogy ez oka vagy következménye annak, hogy bulvárrajongó vagy ... hát az meg kurvára nem érdekel.

Robinzon Kurzor 2013.12.13. 13:30:52

@Valóraváltógép:

Az egy érdekes kérdés, hogy egy hírekben szereplő személy alanyi jogon bulvárhős-e, vagy azért, ahogyan láttatni próbálják, vagy azért (és csak azok számára), akik tényleg azt látják benne.

vantaan 2013.12.13. 13:32:07

@tevevanegypupu: Most itt speciel a katolikus egyházról van szó! Természetesen ugyan úgy fölháborít reformátusok árulása is! S jó magam is katolikus vagyok, ezért sokkal fájdalmasabb látni az egyház roskatag, korrupt, szegényeket kirekesztő, képmutató-ájtatoskodó voltát.

Valóraváltógép 2013.12.13. 13:46:15

@Robinzon Kurzor: Engem kicsit az "Szovjetúnióban ez és ez történt" típusú híradásokra emlékeztet, pár évtizeddel korábbról. Nem tudom miért. :)

@bbjnick: Már nem nagyon nézegetem. :)

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.12.13. 13:52:14

@bbjnick: Mélységesen egyetértek veled. Mekkora ostobaság már, hogy politológiai fogalmakkal akarják magyarázni a kereszténységet, illetve a pápa Istenben való hitén alapuló meggyőződését. Anyám borogass, tán csak nem Isten is valami SZDSZ-es volt?! És ilyenek a magyar véleményformálók.

Valóraváltógép 2013.12.13. 14:00:35

@Mr Falafel: Ez nekem bonyolult. Lemaradtam ott, hogy 7 évesen azt mondták, hogy jézuska nincsen is. Aztán most meg mégis van. :)

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.12.13. 14:10:57

"Például hogy a szegények és gazdagok közti olló folyamatosan nő, ami nem igaz, csak jól hangzó bonmot, amin mindenki el tudja intézni a napi erkölcsi felhördülését. Ma még az Egyesült Államok is többszörösét osztja újra a száz évvel ezelőttinek (akkor 7 százalékot, most 40-et); 2005 és 2010 között pedig másfél milliárddal csökkent a világ szegényeinek a száma."

Chrystia Freeland: Az új globális szupergazdagok felemelkedése (TED)

www.ted.com/talks/lang/hu/chrystia_freeland_the_rise_of_the_new_global_super_rich.html?embed=true

szintén TED, amit utólag kitiltottak:
kkbk.blog.hu/2012/10/17/a_gazdagok_nem_teremtenek_munkahelyeket

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.12.13. 14:19:52

@Shenpen: virslit árulni lehet bódéban, de gyártani nem éri úgy megy" már miért ne érné meg? ugyanez vagy földnél is.
nem egy bodé van, hanem több ezer, nem meki van, hanem helyette van 20 bódé, elvileg a fogyasztás nem változik, tehát csak az eladás a nagyker sem változik.

Alfőmérnök 2013.12.13. 14:28:14

@Valóraváltógép: Miért ő az utolsó?
Mert halhatatlan, vagy mert eljő a világvége?

___________________________ (törölt) 2013.12.13. 14:29:32

@tesz-vesz: például azért, mert az automatizálás nem lineáris. Ha száz milláért kapok egy gépet, ami napi százezer virslit tölt, akkor tíz millám van, nem kapok érte olyan gépet, ami napi tízezret, és pláne nem kapok egy milláért olyat, ami napi ezret. Ezek most csak arányszámok, nem tudom, hogy valósnak mennyi köze van hozzá, elvégre napi ezer kézzel is menne kb. ...

Vannak más problémák pl. nagy tételben jobb az alkupozíció, de ez ugye megoldható szövetkezeti-céhes alapon.

Alapvetően inkább a fentit kell valahogy megoldani.

Valóraváltógép 2013.12.13. 14:30:39

@Alfőmérnök: Ezt pletykálják. :) Halhatatlannak biztos nem halhatatlan.

Alfőmérnök 2013.12.13. 14:31:05

@Mr Falafel: Az is lehet, hogy AVH-s volt.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.12.13. 14:32:30

@maretz: A hatalom korrumpál, az abszolút hatalom abszolút korrumpál. "

ilyeneket ne mondjatok már, mert rosszul leszek, a homofóbok meg látensek, értjük a divatos lózungok értemét.
Horthynak nem nőtt a birtoka pl. pedig ha akart volna tisztességtelenül élni, nőhetett volna.
ezenkívül, ha megházasodott a szolgálója, földművese, vagy gyerek született, mindig ellepték hasznos ajándékokkal őket, Horthyék, a mai napig szeretik Horthyt az ott élő öregek, mert tudják mennyi jót tett személyesen az emberekkel.
ma melyik gyárigazgató teszi ilyet?

maretz 2013.12.13. 14:42:23

@tesz-vesz:

Akkoriban még megvolt az a mentalitás, hogy ha már az ember kiváltságos, és a kiváltságait a jövőben is élvezni akarja, akkor érdemes törődni az alatta lévőkkel is...

Akkoriban nem volt hamis egyenlőség, mindenki tudta, hogy az emberek nem egyenlőek. Épp azért odafigyeltek az egyenlőbbek, hogy a kevésbé egyenlőekkel korrekt módon viselkedjenek, nehogy fellázadjanak.

Ma hamis egyenlőségtudatban él az egész társadalom, ami felmenti a kiváltságosokat a felelősség alól, hiszen abban a tudatban élhetnek, hogy mivel mindenki számára egyenlően a lehetőségek, ezért az ő kiemelkedésük a saját zsenialitásuknak tudható be, a többiek vergődése meg a saját gyarlóságuknak. Így nem érez pszichológiai kényszert, hogy visszaadjon valamit az elnyomottaknak.

maretz 2013.12.13. 14:45:18

@stoic79:

Egyház csak egy van. A többiek legfeljebb kereszténynek gondolják magukat... (lásd Amerika)

Valóraváltógép 2013.12.13. 14:49:22

@maretz: Látom, neked szimpatikus ez az egyenlőbbség-elv. És melyik az igazibb a többinél?

___________________________ (törölt) 2013.12.13. 14:52:39

@tesz-vesz: @maretz: arisztokrácia és demokrácia tulajdonképpen nem egymás ellentétei, hanem kiegészitői is lehetnek.

Úgy értem, ha valaki egy jó versenylovat akar nevelni, mit fog tenni? Egyrészt nagyon odafigyel a pedigréjére, hogy kik az ősei, azaz a génjei milyenek, másrészt meg nagyon odafigyel rá, hogy hogyan nevelik, táplálják, trénelik. Győzni viszont a lónak a versenypályán kell, nem a hencegési versenyben, hogy kinek jobb a pedigréje.

Az arisztokrata ilyen versenyló - illusztris szülőktől, nagyszülőktől származik, akik valamennyire ugyanazon a körön belül házasodtak (de nem vérfertőzéssel, mint a spanyol Habsburgok, annak csúnya vége volt...), tehát jók a gének, és nagyon jó a neveltetés meg az iskola. Horthyt például ha már emlitette, a fiumei tengerészeti akadémiára 612 pályázó közül 42-t vettek és annak is a harmada kibukott. Elég komoly egy harvard lehetett.

Ugyanakkor meg a verseny maga lehet demokratikus.

Azt akarom ebből kihozni, hogy az arisztokrata felfogható úgy, mint aki a származása és neveltetése miatt jó eséllyel indul egy versenyen, de ez nem jelenti azt, hogy automatikusan meg is nyeri a származása miatt!

A kérdés persze, hogy a demokratikus verseny mennyire demokratikus és milyen, miben az. Mert olyan versenyhez, hogy ki tud felelőtlenebbül igérgetni, nem kellenek arisztokraták...

maretz 2013.12.13. 14:56:07

@Counter:

Obama rosszul fogalmazott, de a gondolata jogos. Ahhoz, hogy valaki valamit tudjon alkotni, a társadalmi háttér is szükséges hozzá. Ha nem hajlandó befektetni ennek a társadalmi háttérnek a továbbélésébe, akkor abból előbb-utóbb forradalom lesz. Ezt arisztokrata elődeink megtanulták már párszor, sajnos az új liberális elit még nem.

maretz 2013.12.13. 14:57:16

@Valóraváltógép:

Mondom mégegyszer, Egyház csak egy van. Meg persze vannak szakadár szekták, akik nem értenek egyet az Egyház vallásértelmezésével.

___________________________ (törölt) 2013.12.13. 14:59:01

@maretz: na ez zseniális, 10 pont. Igen. Ez a meritokráciák baja - aki megérdemelten nyer, az miért érezzen hálát?

Ellenben aki arisztokrata módra beleszületik a tutiba, az nevelhető úgy, hogy ezért legyen hálás és egész életében törlessze...

Egy ideje kezdem azt gondolni, hogy minden világnézeti kérdés, lib, konz, akármi, visszavezethető igen nagy mértékben a gyereknevelésre, végső soron az az igazi ideológiai meccs...

Azt mondják, hogy a XX. század elején a magyar arisztokrácia elég nagy mértékben elkurvult, kártyás, italos dzsentri lett... ha ez igaz, akkor vajon nem lehet, hogy azért, mert valami úgy 1900 körül elcsesződött a neveléssel?

Még konkrétabban: vajon nem lehet, hogy valaki úgy 1900 körül importált Magyarországra mindenféle hűdefelvilágosult, hűdeliberális nevelési doktrinát, és az eredmény 1930-ra az lett, hogy az úri osztály jó része kártyás, lovis, használhtatlan dzsentri lett?

Valóraváltógép 2013.12.13. 14:59:30

@Shenpen: Rosszul közelíted meg az egészet. Próbáld meg úgy, hogy az arisztrokrácia egy gesztus volt felétek, amivel nem tudtatok megfelelően élni, tehát elvesztettétek az esélyét annak, hogy legyen.
Most azért nincs, mert a társadalom egyszerűen nem érdemli meg. :)

Az angol és egyéb szerencsétlenkedő bohóckodást talán felejtsük el. :)

Valóraváltógép 2013.12.13. 15:01:30

@maretz: Maga olyan optimista.

@bbjnick: Keserű, és türelmetlen, úgy egyébként. Az pedig nekünk nem jelent jót.

maretz 2013.12.13. 15:02:21

@Shenpen:

Az arisztokráciával kapcsolatos gondolatmeneted egyszerűen egy náci gyökerű szociáldarwinista maszlag. Az arisztokráciának semmivel sem jobb a pedigréje, mint akárki másnak, semmivel nem rendelkezik jobb génekkel, egyszerűen jobb körülmények között indult.

Olyan ez, mintha egy egész állatorvosi és trénercsapat által felkészített versenylovat versenyeztetnél egy redvás gebével, aztán a borítékolható eredmény láttán tapsolnál hozzá, hogy "bizony a pedigré"... Az arisztokraták sikerességének semmi köze a génekhez, hanem a körülményeikhez. Ha Nobel-díjas zseni arisztokraták gyermekét születéstől fogva berakod egy cigányputriba, akkor abból a gyerekből sem lesz semmi, akármilyen génjei is vannak.

___________________________ (törölt) 2013.12.13. 15:03:46

@Counter: ez nem 100%-os módszer, de heurisztikának megteszi: ha a fél város asszonyai azon dolgoznak, hogy a királyné menyasszonyi ruhájára 143 000 gyöngyöt varrjanak, akkor ott gyanús, hogy tényleg valami társadalmi igazságtalanság lehet, ellenben ha H. Kovács teherautósofőr egész nap Lóbányai Homályost fuvaroz ki a boltokba, majd este a kocsit lerakva maga is legurit kettőt, akkor azért az ott jó eséllyel rendben van. Nem preciz módszer, de legalább kézzelfoghatóbb annál, mintha azt nézegetjük, hogy H. Kovács munkaadójának mekkora szám szerepel a bankszámlakivonatán.

Valóraváltógép 2013.12.13. 15:04:36

@maretz: "Az arisztokráciának semmivel sem jobb a pedigréje, mint akárki másnak, semmivel nem rendelkezik jobb génekkel, egyszerűen jobb körülmények között indult."

Tényleg? :)

maretz 2013.12.13. 15:05:46

@Shenpen:

"Még konkrétabban: vajon nem lehet, hogy valaki úgy 1900 körül importált Magyarországra mindenféle hűdefelvilágosult, hűdeliberális nevelési doktrinát, és az eredmény 1930-ra az lett, hogy az úri osztály jó része kártyás, lovis, használhtatlan dzsentri lett?"

Nem vagyok benne biztos, hogy a '30-as évek arisztokráciája rosszabb lett volna bármelyik elődjénél... A dzsentisedésnek van egy kézenfekvőbb oka is: az arisztokrácia jelentős vagyont vesztett, amikor a birtokaik hatalmas része került Trianon után ellenséges országokba.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.12.13. 15:06:30

@Shenpen: nem értelek, a nagytételek már fennállnak most is, és mondom, ha bezár egy meki, az ő vendégkörét 20 bódé kiszolgálná elvileg.

de ha ki kell alakítani a nagytételeket, nyilván először kicsibe kezdik a virslitöltést a kis cégek, ha nő a kereslet, akkor bűvítik a vállalkozást, vesznek még 2-4-8 virslitöltő gépet.

Valóraváltógép 2013.12.13. 15:08:56

@tesz-vesz: Tudom hogy te ezt nem érted, de aki mekibe jár, az nem fog a bódédba is elmenni. Bódéval neked 0 huf forgalmad lesz.

___________________________ (törölt) 2013.12.13. 15:09:58

@maretz: a náci szocdarwinista izé az lenne, ha 100%-ig a gének számitanának és a környezet meg a neveltetés semennyit. Ilyet nem mondtam, ritka nagy hülyeség lenne. Azt mondtam, az is számit. Meg a környezet és a neveltetés is. Az IQ pl. kb. 50%-ban genetikailag meghatározott.

Ha nem számitanának a gének, akkor vagy nem lenne evolúció, vagy az emberi elme 100%-ig természetfeletti működésű lenne. Úgy tudom, pl. katolikus körökben az evolúció Prohászka óta oké, és azt hiszem, a tomisták legalábbis csak az absztrakciós képességet tekintik természetfelettinek (mert absztrakciók a természetben nincsenek).

Szóval elég nehéz lenne elképzelni azt, hogy milyen nézőpontból is lenne 0% a gének szerepe.

___________________________ (törölt) 2013.12.13. 15:14:32

@tesz-vesz: igen, de aki először veszi meg a virslitöltő gépet, az lenyomja az árakat, a többi tönkremegy, hirtelen lesz egy nagy piaca, vesz még ötöt hitelre és már ki is alakult a nagytőkés kapitalizmus, ahol lehet választani két-három nagy márka között aztán ennyi.

Ezt anno a céhek úgy oldották meg, hogy árminimumot állapitottak meg, hogy inkább minőségi verseny legyen, ne árverseny. Ez oké is, de ilyenkor meg senki sem invesztál fejlesztésbe. Mondjuk jobb volna, ha mindenki tenné.

Szóval ez egy olyan rész, amit ki kell jobban dolgozni.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.12.13. 15:18:32

@maretz:
és mi lenne, ha most is meglenne ez a mentalitás, és egy ilyen csoport tenne abszolút hatalomba vezetőt? korrupt lenne ő is? hisz látjuk, a kenderesi ember nem ilyen, lehetnek még mások is tehát ilyenek?

valójában a diktatúra is csupán egy szűk csoport korlátlan irányítása, hogy hogy irányít, jól vagy rosszul, nem téma most. lehet mindkettőt.

"nem érez pszichológiai kényszert, hogy visszaadjon valamit az elnyomottaknak. "

szerintem ez nem a hamis egyenlőségtudatnak tudható be, hanem hogy a megszálló szovjet csapatok felkavarták az üledéket, és a szemetet tették be bábkormánnyá. így feje tetejére állították a társalamta, a szemét került be uralkodoónak, akinek nincsen valódi , mély érzései, nincs intellektusa, hogy pl a hasán kivül másra is gondoljon, egy kezdetleges, állati szinten vegetálnak többnyire rákosiék, hellerék, orbánék és a többi komcsigyerek.

bár abban teljesen igazad van, hogy turul, skrabski és ergé a mai napig nem látja be, hogy a honlapgondozási sikerük nem a tehetségüknek köszönhető, hanem a pártkapcsolataiknak. hamis egyenlőségtudat. (nagyon durva hogy kopp mária benne van a fidesz kampányprogramjában, mint ajánló)
dehát ők is részei a felkavarásnak.

___________________________ (törölt) 2013.12.13. 15:19:05

@Valóraváltógép: nem, a kisker, a vendéglátás megoldható kisvállalkozásos alapon. Az iparral van a nehézség. Pont segitettem három éve egy pizzériának hamburgerre bőviteni az étlapját, teljesen jó minőségű fagyasztott húspogácsát meg bucikat lehet a neten rendelni, megbizható forrásból. Olcsóbban kihoztunk egy hamburger, krumpli, kóla menüt, mint a Meki, nagyobb is volt és sokkal jobb izű volt, talán egészségesebb is, bár a fene tudja. Ment is korrektül, ott volt a gond, hogy nem volt pénz reklámra. Itt jön ki a nagy cég versenyelőnye, annak még a legdrágább reklám: a tévé is belefér.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.12.13. 15:21:29

@maretz: Dolgozzon még egy kicsit ezen az arisztokratikus kommunizmus hipotézisen...

A dzsentrisedés és Trianon kapcsán tessék már évszámokat egymáshoz képest elhelyezni. Félműveltség és közhelyek, rettenet.

@Shenpen: Na végre kihozta, hogy a meritokrácia felborítja a társadalom természetes rendjét! Hogy a stabilitást a bűnközösség hozza meg: ahol a felül lévőt bűntudat gyötri azért, mert érdemtelenül került oda, ahol az alul lévő annyira lent van, hogy bűntudat nélkül éhen hal, ahol a feljebb lépés eszköze nem a teljesítmény, hanem a bűn – ott lehet csak boldogság.
Ezzel egyébként eldőlt az is, hogy keresztülhazudhatjuk-e magunkat az igazsághoz :-)

Nem biztos, hogy a neveléssel volt a gond. A feljegyzések szerint kurválkodásért, kártyázásért és züllésért korábban se kellett szomszédba menni. Inkább az utánpótlással, vérfrissítéssel lehet a gond. Korábban az arisztokrácia lenyelte, ha az uralkodó új arisztokratákat dobott a medencébe – erre elég gyakran sor is került, a régi állomány időnkénti megritkításával együtt. A XIX-XX. század fordulóján is soron volt egy ilyen forduló, ellenben akkor addig elképzelhetetlen dolog történt: a létező arisztokrácia visszalökte az érkező újat.
Be is dőlt az egész.

Valóraváltógép 2013.12.13. 15:22:35

@Shenpen: Arra próbáltam volt célozni, hogy a meki egy életérzés. És az összes többi jól működő nagy lánc is erről szól. Majdnem mindegy hogy mit veszel, ha már ott vagy. Az is mindegy, hogy mennyiért (ezért van 1600 frintos, amúgy ótvarszar tortaszelet).
Az számít, hogy ott vagy.

Valóraváltógép 2013.12.13. 15:24:22

... gyengébbek kedvéért, nem azért számít, hogy megmutasd másoknak, hanem amiatt, amit csak ott kapsz meg.
És egyáltalán nem szempont, hogy olcsó legyen. Ha nem az, legalább szűri a közönséget.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.12.13. 15:25:22

@Shenpen: így van, ezt nagyon szépen mondtad, a nemes embert, a nemesembert valójában a képességei teszik nemessé, nem elsődlegesen a származása, de a neveltetése, oktatása elősegítheti a jobb emberré válást.
avagy a szülők erkölcsi élete nagy hozomány.

úgy kéne kitalálni hogy bárki válhasson nemessé , homo politicussa, ha a képességei megengedik, demokratikusan , tisztességes versenyben. ahogy egy kormányzásban is az eredmény számít, nem az, hogy ne báró legyen a miniszter hanem gróf, vagy herceg.

avagy lásd:
kkbk.blog.hu/2013/11/01/valasz_puzsernak_hivjuk_vissza_a_kepviseloket

Valóraváltógép 2013.12.13. 15:28:57

Miért nem lehet kommentelni az új posztot? Legalább nyomjátok be rendesen, érdekelnek a sztorik. :D

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.12.13. 15:31:28

@Shenpen: a magyar arisztokrácia elég nagy mértékben elkurvult, kártyás, italos dzsentri lett."

igen, így állítják be őket a besúgó szabó istvánok a filmekben. bizonyos hogy volt ilyen réteg is, nade azért ne túlozzunk már, többnyire csak a komcsi kézből evő Adyk, károlyik voltak lumpenek és szifiliszesek. persze Vörösmarty is szifiliszes volt, de ő legalább tudta mi a helyes erkölcsileg remélhetőleg, mégha néha ki is ugrált a kuplerájba. a társadalom többsége a magyar polgári, arisztokratikus, paraszti réteg pontosan tudta a morált, ismerte az erkölcsöt, és használta.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.12.13. 15:37:01

@maretz: ez így van, de nem is a génekről, hanem a jó oktatásról van szó.

"Az arisztokraták sikerességének semmi köze a génekhez, hanem a körülményeikhez"

hasonlítsd akkor össze malevicst kulturális értékét, festészetét Munkácsiéval? malevics a kommunismus után kapott katedrát a fekete négyzetes festékeivel. vagy kassák verseit Csokonaiéval. vagy a mai költészetet, irodalmat, mai filmeseket is nézhetjük.
de ugyanezt mondhatnám heller ágnesre is, orbánra, gyurcsányra, bajnaira, megkapták a vagyont, a jó körülményt, de nem tudnak élni vele. nem tudnak alkotni, hasznosat létrehozni, mert nem nemes emberek. hanem kutyák, prolik kölykei, már bocs, de primitív emberek.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.12.13. 15:40:46

@Valóraváltógép: jaj fogalmad nincs miről beszélünk te ostoba, szánalmas lény, mondtam, választhatsz: vagy fiktív profil vagy, vagy egy nyomorult entitás.

itt most egy életképes és stabil gazdaságról van szó, amiben nem lehetnek mekik.

___________________________ (törölt) 2013.12.13. 15:42:00

@Counter: ez mekkora marhaság :) hogy lehet összekeverni a bűntudatot a hálával?

Tisztázzunk már valamit - nem bűn valamit érdem nélkül kapni, csak a másét _elvenni_ bűn. A lottómilliomos nem egyenlő a tolvajjal, tehát a születési lottó nyertese sem tolvaj.

Aki nem tesz semmi rosszat, de szerencséje van ott, ahol másiknak nincs, és ezért bűntudatot érez, az bolond. Tudom, hogy sok ilyen van, bűntudatos gazdag gyerek, de akkor is hülyeség.

Akkor helyes csak a bűntudat, hogy a szerencsés ember meg sem próbálja a kevésbé szerencséset valamilyen formában segíteni. Tehát ha hálátlan.

Valóraváltógép 2013.12.13. 15:42:10

teszvesznek szóljon valaki, hogy idegesített, úgy hogy szűrtem.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.12.13. 15:49:52

@Shenpen: de ha államilag szabályoznánk, hogy ne kapjon annyi hitelt, amiből sok töltőt tudna venni, akkor nem kerülne korlátlan hatalomba, én mondtam, hogy államosítanám a bankokat, az állami bank is ki tud adni hiteleket egy kapitalista rendszerben, de ehhez elég lenne akár egy törvény is.

de miért nyomná le amúgy az árakat? egyszerűen csak többet gyárt, annyit amennyit rendeltek tőle a bódék. illetve a boltok. mivel gondolom hitelből venné a gépeket, ezért nem vinné le az árakat, hanem a hitel kifizetését adagolná.

és a minőség még mindig szempont céhben, aki kevesebbet gyárt, de jót, kapósabb lehet. hiába gyárt többet, nem lesz olcsóbb, hisz kevesebb munkaerővel géppel dolgozik a kevesebbet gyárt.

amúgy meg ha nincs igény, nem kell invesztálni (mondjuk ez ma leginkább csak a bankokra áll), pont ez okozza a vesztünket, a korlátlan növekedés mítosza, nincs örökkévaló növekedés, ahogy az olduvai elmélet is mondja, ezért kell stabil gazdaságot létrehozni

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.12.13. 15:50:58

@Valóraváltógép: most mit izélsz? :) szólj hogy valódi vagy, aztán kedvesebb leszek :)

vantaan 2013.12.13. 15:51:04

@tesz-vesz: A magyar arisztokrácia mindig is túl szűk volt s a valódi arisztokrácia az nem züllött ,nem lett italos dzsentri.
Maximum az arisztokráciát játszok vagy játszani akarók lettek lettek italos dzsentrik. A fölkapaszkodottak, a hatalom által kinevezettek. A hirtelen lett vitézek s hűtlenségért kapott földbirtokosok. ...ép úgy mint most! A takony gerincűek, a vitézséget mutyizók hajdanán és a trafikot és föld mutyizók mostanság.
Persze ezek erkölcsiségének szintje néha a züllöttség szintjével egyenlő.
S erre az arisztokráciára természetszerű hogy történelmi időkben nem számíthat a nemzet. ...ahogy most sem!

___________________________ (törölt) 2013.12.13. 15:52:44

@Valóraváltógép: az, hogy a Meki egy életérzés, egy tipikusan kisebbrendűségi érzésben és a világgal kapcsolatban erős illúziókban szenvedő ország rendszerváltó korszakának gyerekbetegsége, amit remélhetőleg előbb-utóbbi kinő.

Ha ezt egy amerikainak mondanád, nézne hülyén, hogy mi az életérzés az olcsó, kényelmes tápban, az kényelmi funkció, nem menőségi. Azt mondaná, a drága hipszter vegánus étterem, vagy a még drágább hagyományos, ahol francia a szakács és be sem engedik az embert öltöny nélkül, vagy valami nagyon egzotikus, mondjuk etióp vagy marokkói, na az életérzés, az kifejez valamit életérzést, például modernséget, gazdagságot vagy nyitottságot, de a mi menő abban a helyben, ahol többnyire tréngiggatyás kövér prolik termelik magukba kés és villa nélkül a diabéteszt az egydolláros menüről?

Menőnek tekinteni a Mekit nagyon durva szegénységi bizonyítvány, tényleg mintha a pigmeus a nyakába akasztaná a vécélehúzó láncát és rajoskodna vele, hogy nézzétek, eredeti nyugati terméket szereztem. Az istenenek a fejükre estek c. film, kb. Tehetős, magabiztos országok a prolitáp szintjén tekintik.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.12.13. 15:53:15

@Shenpen: hát akkor most mondd meg hol van a nagyobb burger, nagyobb buci olcsóbban, olyan éhes vagyok most is :)

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.12.13. 15:54:18

@bbjnick: "Hogy milyen lesz az új pápaság, arról ebben a véleményben talán van valami:"

Ez mikori vélemény? Épphogy megválasztották... Azóta már lerakott egy pár dolgot az asztalra

Többek között az általad is idézett katolikus honlapon is elég durván betámadták az utóbbi időben, teljesen jogosan, teszem hozzá. Magát a pápaság tényét is megkérdőjelezik, ugye, hiszen a pápát életfogytigra választják, Benedek lemondása tehát jogi zűrzavart eredményezett. Meg ugye amit én is hoztam, forrás, elég egyértelműen fogalmaz.

Csak egy példa:
www.katolikus-honlap.hu/1302/1417.htm

Ferenc a reformáció-kor feldolgozását követeli
(forrás: www.kath.net – 2013. október 22.)

"Ferenc pápa [?] a katolikusokat és az evangélikusokat a reformáció-kornak és ennek következményeinek a becsületes feldolgozására szólította fel. Mindkét oldalnak „bocsánatot kell kérnie a rossz miatt, amit egymásnak okoztak, és azért a vétkért, amit Isten előtt elkövettek”, mondta Ferenc a Lutheránus Világszövetség (LWB) delegációjának adott kihallgatáson.

Kifejezetten dicsérte annak a kétoldali bizottságnak a tanulmányát, amit ők a reformáció 2017-es megemlékezésére adtak ki a következő címmel: „Konfliktusból a közösségig. Közös lutheránus-katolikus reformáció-megemlékezés 2017-ben”. A kihallgatáson a dokumentumot, amit június végén Genfben mutattak be, az LWB-elnök, Munib Younan püspök és főtitkára, Martin Junge a vatikáni ökumenizmus-megbízottal, Kurt Koch bíborossal közösen adták át Ferencnek.

A katolikusoknak és a lutheránusoknak folytatniuk kell a párbeszédet, akkor is, ha az út olykor nehéz, hangsúlyozta Ferenc pápa [?]. Háláját fejezte ki az 50 év óta tartó párbeszédért. Ehhez tartoznak a teológiai szakmai beszélgetések, de „a sok lelkipásztori területen folyó testvéri együttműködés is”, valamint a „lelki ökumenizmus”, mondta Bergoglio.

Elvégre ezek képezik a „lelkét a teljes közösséghez vezető utunknak”, és már most megenged bizonyos, persze még nem teljes ízelítőt erre a célra, emelte ki a pápa [?]. Ez türelmet, párbeszédet és kölcsönös megértést követel – szükségtelen félelem nélkül. Mert az egység első sorban nem a saját igyekezet eredménye, hanem a Szentlélek működése, mondta."

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.12.13. 15:56:59

@vantaan: jól mondod, de ezek prolisztokráciák, trónbitorlók, nem igazi arisztokrácia ez, csak patkányok, disznók öltönyben, ahogy juszt laci se konzervatív, amiért visszasírja hogy volgával vitték őt már az óvodába is az elvtársak.

Valóraváltógép 2013.12.13. 15:59:06

@Shenpen: meki... ne rugózz a mekin. Startbucks, costa, intercontinental, ikon, gundel, ízlés szerint. Egyikbe sem a kajáért jársz, az szar.

Amerikában minden más, ott ezek régebben ott vannak. Nem amerika az etalon, ez másik ország, másik kultúra, más emberek, más hagyományok. Ami ott működik, itt vagy fog, vagy nem.
Én a hipszter vackokért nem adok egy kanyit sem, a hideg ráz az egész jelenségtől... az emósokban legalább valami naiv ártatlanság volt, a hipisek egyszerűen csak közönségesek.

___________________________ (törölt) 2013.12.13. 16:04:21

@tesz-vesz: ez nem elméleti kérdés, így nyomta le a világon mindenhol a nagytőke a családi vállalkozásokat, hogy az automatizálás miatt lejjebb tudta vinni az árakat, pont azért, hogy ezzel megszüntesse a konkurrenciát.

Az állami hitellel az a gond, mint minden mással, amit az állam osztogat: milyen mechanizmussal lehetne eldönteni, hogy az kapja a fejlesztési hitelt, akinek a bővítésére a gazdaság egészének a legnagyobb szüksége van? Igazából azt kellene valahogy csinálni, ugye, hogy ha X. hivatalnok 10 olyan cégnek hitelez, akiknek utána nagy sikerük van, akkor kapjon jutalmat, ha meg 10 olyannak, akik csak elbasszák, vagy nincs rá igazi igény, akkor meg valamilyenfajta büntetést. Sőt, az előbbi vegye át az utóbbi feladatkörét is. És akkor majd igyekeznek. De akkor meg ugye feltaláltuk újra a hitelpiacot, nem?

Ezért van az, hogy általában azokat a dolgokat lehet értelmesen államosítani, ahol nincs szükség válogatásra. Ha tudjuk, hogy minden egyes 10 éves gyereknek, aki nem fogyatékos, pontosan ugyanolyan matektankönyvet kell adni, akkor nyugodtan lehet a tankönyvterjesztés állami funkció. Ha tudjuk, hogy minden egyes égő házat el kell oltani és nagyjából ugyanúgy, akkor a tűzoltóság lehet állami funkció. Ha nem tudjuk, hogy Balmazújváros lakói igényelnek-e vegetáriánus éttermet, akkor ne legyen állami funkció a vendéglátóipar. Ha nem tudjuk, hogy egy adott hitel A vagy B cégnél van-e jobb helyen, akkor a hitelezés se.

vantaan 2013.12.13. 16:08:54

@tesz-vesz: Ebben egyetértünk. Nekem van olyan ősöm, oldalági rokonom, hogy 1921-ben inkább az egyháznak adta földbirtokainak egy jelentős részét mint,hogy a fölkapaszkodott új vitézeknek a kezére jusson.
A valódi arisztokrácia sem a magyarságát, sem vallását, sem arisztokrata voltát nem volt hajlandó feladni sem Horthy sem Rákosi kedvéért s most sem hajlandó Orbán kedvéért.

Valóraváltógép 2013.12.13. 16:16:03

@vantaan: A valódi arisztokrácia megdöglött.
Nyugodjék békében.

Valóraváltógép 2013.12.13. 16:18:41

Lassan megdöglik itt minden.

Brother Hate 2013.12.13. 16:24:28

Szereti a focit az öreg, rossz ember nem lehet. :)

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.12.13. 16:30:33

@Shenpen:
1) nemcsak bankok folytatnak hitelezési tevékenységet, hanem takarékpénztárak is. Igaz kisebb volumenben, de folytatnak.

2) Állami bank is folytathat hitelezési tevékenységet, miért ne tehetné? Az adott bank ügyintézőin múlik az egész.

3) a fő probléma úgy látszik nem jött át, megkísérlem röviden elmagyarázni.

Átlag Pista fölvesz egy hitelt egymillió forintért. Mire ilyen-olyan törlesztőrészletek lejárnak, nagyjából 2x-3x annyit(2-3 milliót) fizetett vissza, mint amennyit fölvett. Namost, a forgalomban lévő pénz 97%-a hitel.
Hitel = "valamikor vissza kell fizetni"

A probléma ott van, hogy a bank a hitelt még csak előállítja a semmiből, a kamatot viszont még a semmiből sem állítja elő. Magyarul a kamat pénzszűkét eredményez, érte versenyfutás indul be a hitelesek között.

Tehát a kamat maga garantálja, hogy a hitelesek nagy része AB OVO csődbe jusson, hiszen egymás elől elszedve próbálják a kamathoz a pénzt előteremteni.

A kamat illetve a töredékes tartalék (fractional reserve) lévén létrejövő adósságok exponenciális növekedése addig működik, amíg van új kiaknázható gazdasági erőforrás, legyen az embertömeg, új energiaforrás, új szűzterület, stb. Csak ugye egy véges bolygón élünk. Tehát ismerjük a folyamat végét, ls úgy néz ki, nagyjából pont ott tartunk.

Nyilván egy olyan módszer kell találni
1) amelyik legalább egy fix összegben rögzíti a kamatot (pl. fölvesz vki egymilliót, visszafizet 1,1-et, a kamat rögzített 10%)

2) meg kell tiltani a pénzteremtést a bankoknak, kizárólag a Nemzeti Bank végezheti.

3) a forgalomba bocsátott fizetőeszköz fedezete a MUNKA kell hogy legyen. Egy egységnyi fizetőeszköz, egy egységnyi munka. Így az inflációt is meg lehet akadályozni. Hasonló eredményre jutunk, ha pénz fedezetét valamely energia-egységárhoz (pl áram) vagy pedig a népességszámhoz kötjük. A derivatívák (tőzsdei tranzakciók) kereskedelmét 1%-os adóval kell sújtani. (Érdekesség: az elmebeteg matolcsy adója a tőzsdei műveletekre NEM vonatkozik, csak a kisembert szivatja)

Mind 3 intézkedés indirekt módon a hitelrendszert alakítja, kedvező irányba. Ezen intézkedések a vállaltok hatalamát is nagymértékben visszaszorítanák.
A K+F és Innováció feladatát az állam venné át, az előirányzott összeget pedig a szakmai szervezetek, kamarák osztanák szét.

szerintem innen érdemes közelíteni, nem pedig akadémikus töprengéseket folytatni, hogy vajon "mi a kedvező cégméret", és "hogy hat a konkurencia az árakra" stb. Nem a lényeggel foglalkoznak.

vantaan 2013.12.13. 16:31:01

@Valóraváltógép: Azért vannak még "utolsó mohikánok". .... mert ha ez is kipusztul akkor tényleg nincs remény a nemzet fölemelkedésére, megmaradására!
Ezektől a az újaktól csak a lopást , a tolvajlást, a lenyúlást látja az ember .... ezeken örökre ott a makkos cipő és a hetente cserélt "fehér" zokni és a szaros gatya.
Akár mennyi pénze is van egy Sz G-nek, P. L-nak, L. V-nek vagy D. S-nek Ők ebben az életben soha sem tartozhatnak az arisztokrácia fogalom körébe .... maximum megpróbálhatják ripacs módjára eljátszani azt.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2013.12.13. 16:32:34

Fedél nélkül

Olyan embert, ki már hat tél
Óta csak a híd alatt él,
(Mely hely főleg télen randa)
Nem érint a propaganda.

Hatalom nem érző alant,
Nem tekint se hajléktalant,
Se jövőt, csupán a Jelent,
S Most voksot e had nem jelent.

Szavazatok, nem emberek…
„Alig vesztek, sokat nyerek,
Hogyha őket elzavarom!”
Jogállam állott itt, ma rom…

„A jogállam keretei között… ööö… a polgárok jogai… ööö… az utcakép elcsúfítása… ööö… nem engedhető meg… ööö… mosdatlan emberek… ööö… bűnözői magatartás… ööö… a kéregetés zavaró… ööö… hatósági eltávolítás… ööö… közmunkaprogram… ööö… Eurázsia… ööö…” /Perc Valér, XXX. kerületi polgármester/

„Na, erről van szó! Ha magyar költő lennék, minden valószínűsége szerint én is ugyanígy írtam volna meg. Da panem, Domine!” /Ferenc pápa/

„Nem csak kenyérrel él az ember, szentatyám! Időnként jólesne egy kis misebor is!” /Dr. Filléri József, öt nyelven beszélő Fedél Nélkül árus és kétszer elvált ókortörténeti bölcsészprofesszor/

„Idenézz, anyám, mondanivaló!!! Jó-jó, a színvonal az megszokottan olyan, amilyen, de hát Bálámnak is egy szamár árulta el az igazságot. Frady Endre egy elszabadult hajóágyú, aki ezek szerint időnként az ellenségre is veszélyes. Remélem, hogy Hajdú Péter is ott van a fedélzeten!” /Puzsér Róbert, kritikus/

„Megállj bundásszájú Puzsér, ezért is beperellek! Csak előbb még leparkolok ide erre a mozgássérült helyre.” /Hajdú Péter, médiaceleb/

„Hogy a fedél nélkül élők kriminalizálásnak van-e szavazatmaximáló, esetleg minimálisan optimalizáló hatása, vagy ez csupán a hibahatáron belül is alig érzékelhető populista intézkedés, melynek kiszámíthatatlan jelentősége, vagy talán jelentéktelensége erodálja, netán korrodálja annak a kifinomultan machiavellista propagandának a marginalizálódó hatását, aminek kiszámítása a politológia kereteit messze meghaladó objektivitást igényel, nos erre nem mernék egyértelmű talánnal felelni.” /Török Gábor, politikai elemző/

„A nagy liberálbolsevik nevettető ezúttal keserédes, már-már rusztikusan gyújtóhatású társadalombírálata a mi osztatlan figyelmünket is felkeltette. Azonnal letartóztatni!!!” /dr. Csávás Kálmán őrnagy, a antiterrorista alakulat OKJ-s kiképzésű előállítási professzora/

„Híd alatt élés, híd alatt élés… Megvan! Hídalattélésadó!!!” /Persely Pál, bevételügyi államtitkár/

„Ha ez egy Monty Python jelenet lenne, akkor most felvenném a páncélruhámat és egy gumicsirkével fejbe verném az államtitkár urat.” /Terry Gilliam/

„Én egyszer megütöttem valakit egy gumicsirkével, aki vulkanizálódott fejjel azonnal berepült a Napba.” /Chuck Norris/

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.hu/2013/12/fedel-nelkul.html

vantaan 2013.12.13. 16:33:26

@tesz-vesz: ....se Juszt, se Mészáros, se Demján, se Széles, se Lázár, se ....és sorolhatnánk!

___________________________ (törölt) 2013.12.13. 16:59:12

@Nemzetstratégia:

Valóban vannak a pénzteremtés ellen ellenérvek, de pontosan a fordítottak: hogy inflációt gerjeszt, hogy éppen pénztöbletet okoz, nem pénzszűkét, mert olyan pénz kerül a gazdaságba, ami mögött nincs fedezet. Pénzszűkét nem, éppen hogy pénzbőséget és áremelkedést.

Csakhogy a fedezet nem munka vagy akármi lenne, hanem megtakarított fogyasztás.

Tegyük fel, hogy nem veszek új tévét, hanem megtakarítom a pénzt és kölcsönadom valakinek és az vesz. Ilyenkor az én megtakarított pénzemből az általam megtakarított (meg nem vett) tévét veszi meg. A kamatot pusztán annyival fedezi, hogy majd később kevesebbet fogyaszt. Ugyanez fejlesztési célú hitelnél a profitból részesedés.

A hitelpénzrendszer azért gerjeszt inflációt, mert ő úgy kapja meg a pénzt, hogy én nem takarítottam meg, tehát én is veszek tévét, meg ő is szeretne, de csak egy van, így felverjük az árát.

Erre jött Keynes bácsi és azt mondta, nem addig a', mivel a tőkés lenyomja a munkás bérét, ezért lenyomja a keresletet is, nem üzemelnek teljes kapacitással a gyárak, tehát nincs ezzel semmi baj, tudunk mi két tévét is gyártani, csak legyen kereslet.

Hogy igaza van-e azt nem tudom, ezt azóta is vitatják. De mindesetre ez a helyes szemszög, amiből vitatni lehet.

Szinte semmi nem stimmel ebben az elemzésben.

Exponenciálisan leginkább csak az államadósságok növekszenek, mert a többi ha nem bírja, becsődöl, és akkor le kell írni az egészet. Néha az államok is.

Éppen az alacsony kamatok okozhatják, legalábbis az egyik nézőpont szerint, a gazdasági válságokat, mert úgy néz ki, mintha sok megtakarítás lenne, VALÓS fogyasztásban, nem pénzben, pedig nincs.

A magas kamat azért jó dolog, mert akkor jobban megnézik, hogy kinek adják. Nem támogatnak debil vállalkozásokat.

A hitelpénzrendszer, a töredékes tartalék lefele nyomja a kamatot, nem felfele - ha tényleg megtakarított pénzt kellene kölcsönadni, az ember jobban megkérné az árát, mintha csak a semmiből teremti. Tiltsa meg nyugodtan a pénzteremtést és lesz 40% kamat. Vagy sokkal kevesebb hitel.

Mi a náthás lófüttyöt jelent az egy egységnyi munka? Hogy az egysebész 1 órája meg az utcaseprő 1 órája ugyannyit ér? Mi a munka mértékegysége? Segítek: nem az óra.

___________________________ (törölt) 2013.12.13. 17:05:22

@Valóraváltógép: jó, de ugyanígy sok helyen az "indie" is életérzés.

Nem hiszem, hogy ez hosszú távon sokat számít. Általában egy fogyasztói társadalomban fogyasztással rajoskodnak, starbucks meg BMW, termelői társadalomban a termelés struktúrájában elért pozícióval, mint például a különféle címek villogtatása, professzorúr, igazgatóasszony, de még a vízvezetékszerelő is elvárja, hogy mesternek szólítsák, a paraszt meg ha van húsz centi földje, akkor gazduramnak. Ezzel menőznek.

Hosszú távon maga szerinte melyik társadalomtípus lesz életképesebb, a fogyasztói vagy termelői? :)

Valóraváltógép 2013.12.13. 17:08:08

@Shenpen: "Hosszú távon maga szerinte melyik társadalomtípus lesz életképesebb, a fogyasztói vagy termelői? :) "

Egyértelműen a fogyasztói. A termelőin lassan ideje túllépnünk.

___________________________ (törölt) 2013.12.13. 17:13:19

@tesz-vesz: gondolom, a stabilitás azt jelentené, hogy ne olyan természeti erőforrásokra épüljön, amelyek elfogynak?

Ez egy érdekes kérdésfelvetés. A disztributista irodalom nagy része 100 éves és akkor ez még nem volt téma. Ma ez megváltoztathatja a dolgok fekvését.

A nagy kérdés a következő: mivel lehet helyettesíteni az elfogyó erőforrást? Ami helyettesíti, azt nevezzük X-nek. Milyen struktúra, modell, hoz létre legtöbb X-et?

___________________________ (törölt) 2013.12.13. 17:16:22

@Valóraváltógép: ez gondolom vicc volt :)

A termelői társadalmon a nyugati világ 1950 körül, a kádári világ 1980 körül "túllépett", bevezette a fogyasztóit, mostanra kezd rájönni, hogy ez cumi, mert az lett belőle, hogy az emberek hitelből fogyasztanak és a kínaiknál van a termelés és mindenki lóg nekik egy hajórakomány pénzzel. Szíííváááááááás.

Innen kezdve a termelőire fogadnék.

Meg különben is becsületesebb, mert pozíciót nehezebb lopni, mint mondjuk kocsit.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2013.12.13. 19:25:25

Aranyos ez a pápa és társadalmi berendezkedés kapcsán megerőszakolt zsidózás. Nos.
A huszas- harmincas évek magyar zsidósága megcsinálta a magyar mezőgazdaságot, kultúrát, ipart, gazdaságot. Sorra lettek elismerve hungarikumok, az ország nem adós, hanem vastagon hitelezői státuszba került. Naná, hogy nem tetszett az "arisztokráciának", kellettek a zsidótörvények, hogy mindez jogos érdemként tisztafajú magyar kézbe kerüljön. Az "arisztokrácia" mára önerőből totál legatyásodott, ki sem látszik az adósságból. Naná, hogy ennek a zsidók és a zsidóbérenc pápa az oka.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.12.13. 19:36:37

@Shenpen: "Valóban vannak a pénzteremtés ellen ellenérvek, de pontosan a fordítottak: hogy inflációt gerjeszt, hogy éppen pénztöbletet okoz, nem pénzszűkét, mert olyan pénz kerül a gazdaságba, ami mögött nincs fedezet. Pénzszűkét nem, éppen hogy pénzbőséget és áremelkedést."

Ez a loan cycle: amikor kibocsátják a hitelt inflációt okoz, amikor visszafizetik, pénzszűkét. A válságok idején a visszafizetés lesz inkább esélyes, ilyenkor vannak a deflációs összeomlások. lásd még: ha az összes hitelt visszafizetnék csődbemenne a gazdaság. tehát a hitel létfeltétellé vált, viszont minden hitel kamatozik, tehát egyre nő a hitelbuborék.

"De mindesetre ez a helyes szemszög, amiből vitatni lehet."

Nem erről beszéltem. Magáról a pénzrendszerről beszéltem, nem pedig a gazdasági növekedés különböző iskoláiról (amelynek egyik eleme a keynesi vonal).

Aki azt hiszi hogy egy véges bolygón végtelenül lehet növekedni, az vagy őrült, vagy közgazdász. A végtelen növekedés hajtómotorja sőt kikényszerítője a kamatos hitel, vagyis a kamatos adósság.

"Exponenciálisan leginkább csak az államadósságok növekszenek, mert a többi ha nem bírja, becsődöl, és akkor le kell írni az egészet. "

Az államadósság is adósság, az államkötvény is egy hitelpapír, azt is vissza kell fizetni.

Az adósságállomány egyértelműen exponenciális mértékben nő, ezt nem hiszem el hogy magyarázni kell... vagy tán mégis?

"A magas kamat azért jó dolog, mert akkor jobban megnézik, hogy kinek adják. Nem támogatnak debil vállalkozásokat."

Nem csak magas kamat lehet "szűrő", hanem még sok más is, hogy ki kapjon-ne kapjon hitelt.

"Tiltsa meg nyugodtan a pénzteremtést és lesz 40% kamat. Vagy sokkal kevesebb hitel."

A Nemzeti Bank teremthetne pénzt ezt mintha esetleg írtam volna, másrészt pedig most épp mennyi az alapkamat? 3,8%, a legalacsonyabb évtizedek óta. Mégis, van hitel, beruházás? nincs. Tehát direkt összefügg a hitelmennyiség az alacsony kamattal? Nem.

Igaz, nem az időnyi munka, hanem az előállított érték lehetne a munka fedezete, de a munka mellett írtam még más lehetőséget is.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.12.13. 19:37:27

@biboldó:

"A huszas- harmincas évek magyar zsidósága megcsinálta a magyar mezőgazdaságot, kultúrát, ipart, gazdaságot." --- írod.

Ez majdnem olyan vicces duma, mint az 1870-es, 1880-as években hozzánk menekülő batyus-taligás galiciánerek és kazáriaiak civilizációs nyomása:-)

tevevanegypupu 2013.12.13. 19:47:34

@vantaan:

Ebben egyet értek, engem is sokkal jobban idegesít, ha azzal a párttal van baj, amire szavaztam, vagy az egyházammal. De hát tökéletes nem létezik.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.12.13. 19:54:47

@vantaan:
érdekes az ősöd az egyháznak adott földjével, nekem meg olyan ősöm van, aki papnak áll, pap akart lenni, de az egyházi korrupciót olyan súlyosnak tartotta, hogy inkább elment századosnak a hadseregbe :) persze a komcsik után már csak vasutas lehetett, így nem is került be anyám mostani fideszprospektusba és nekem sincs borászatom.

itt egy mai kegyelt, semmi méltóság, semmi gerinc nincs benne, külsőre robin masters, mint egy ifjúkonzerv keresztény (ezaz imidzs), de belül komcsi proli:

cink.hu/halottal-mar-minden-erkolcsi-gatlastol-mentes-politikai-1466563482

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.12.13. 19:56:21

@biboldó:

Még szerencse, hogy legalább te elhiszed, amit hazudsz!:-)

tevevanegypupu 2013.12.13. 19:57:33

@biboldó:

Igen, Horthy is észrevette, hogy túl sok mindent átengedtek a zsidóságnak, amiért a zsidók akkoriban hálásak is voltak. És nem az arisztokrácia haragudott meg a zsidókra, hiszen a gazdag zsidósággal barátságban voltak ugyan úgy, ahogy a zsidó értelmiséggel is. Akik nem kedvelték őket, az a polgárság volt. A mezőgazdaságban nem voltak annyira otthon, viszont a falvakban megtelepedtek a kis boltjaikkal és szívesen hiteleztek is a parasztoknak. De földet nem műveltek és gyárakban sem dolgoztak munkásként.Magyarország befogadta őket, lehetőséget teremthettek és ezt ki is használták. Kicsit túlzásba is vitték..

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2013.12.13. 20:00:27

@bbjnick: Nemrégiben kioktattál az érvelés mibenlétéről. Most meg demonstrálod, grat!

vantaan 2013.12.13. 20:06:55

@tesz-vesz:No a mostani papoknak biztosan nem adná oda! Mélységes csalódás és csak undor fog el ha a mai egyházi vezetés némely tagjára gondolok.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2013.12.13. 20:07:55

@tevevanegypupu: Földet is műveltek, mihelyt lehetőségük adódott rá. Voltak intézők is, de legfőképp nagykereskedők, kik exportáltak, piacot csináltak. Nem ez a lényeg, hanem, hogy pörgött a verkli. Túlzásba vitték? Nézőpont kérdése.
Van a birtokomban olyan korabeli héber nyelvű imakönyv, mely tartalmaz fohászt a mindenkori uralkodóért, országért, annak népéért.
Értékeld ahogy akarod.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.12.13. 20:10:41

@Shenpen: milyen mechanizmussal lehetne eldönteni, hogy az kapja a fejlesztési hitelt? a kisvállakozók, a céhek igényei szerint, hosszútávú gazdaság életbentartása szerint.

elb*sszák? hát így beszél egy arisztokrata? ejnye.

maga a hitel nem probléma, a hitel akkor probléma szerintem, ha nagyobb, vagy jóval nagyobb, mint az infláció. mert akkor már megint a nagytűkéseknek kedvez, persze ha állami a bank, akkor ez köztulajdon lesz, ami nem baj. sőt, kell a bevétel a deficit miatt.

na most a sortolásba, meg hedzselésbe nem akarok belemenni, mert nem értek hozzá, ahogy a tőzsdéhez se, de pont ezért kell betiltani az összeset, szúrják a szemem, az egyszerű dolgok a jók, amivel nem lehet spekulálni, csalni, hazudozni. amivel nem lehet buborékot képezni
érdemes lenne példát venni az arab bankokról, ahol talán kevesebb buborék képződik, ezáltal talán stabilabb a gazdaság, mert a bank kamattilalom lévén abban érdekelt hogy sikeres legyen a vállakozás, ennek profitjából osztoznak. nem kamatot kap, hanem kereskedelmi nyereséget, amit engedélyez a Korán

arról meg nem is beszélve, hogy védjük a fákat, nem kell mindig új tankönyv, simán lehet könyvtári is, amit kölcsönöz, ha elszakítja fizet. és ezt a takarékoskodást csak állami szinten tudod megoldani, mert a magánnak termelni kell folyton, etetni kell, hogy éljen

én amúgy azzal egyetértek hogy a KKV legyen magántulajdon, de azon már érdemes elgondolkodni, hoyg hosszútávon jó-e ha a nagytőkés multi azt tesz amit akar, és országok felett áll.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.12.13. 20:11:32

@biboldó: Az igazsággal nem mindenhol lehet népszerűsködni.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.12.13. 20:11:57

@vantaan: lusztráció kéne ott is, átvilágítás, de egyelőre nem végzik el a komcsi narancsok. majd 3/3-nál elkenik a szájukat a komcsi szegfűknek.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.12.13. 20:14:56

@biboldó:

Az én érvelésmódom minősége milyen módon befolyásolja a te "posztprogesszív" történelemvíziód igazságtartalmát?:-)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.12.13. 20:15:50

@bbjnick:

"posztprogesszív"="posztprogresszív"

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.12.13. 20:16:19

@tevevanegypupu: A polgárság megteremtői a zsidók voltak. A polgárok zöme zsidó volt. A problémák gyökere kulturális, és nem politikai.

Valóraváltógép 2013.12.13. 20:18:26

@vantaan: Nem tudom hogy néhány tucat, vagy nagyon jó esetben 1-200 ember bármit képes-e tenni. Azt sem, hogy kell-e nekik. Sokkal igazságosabb lenne, ha az emberek szépen megennék, amit főztek maguknak.
Annál is inkább, mert láthatóan nincs igényük arra, hogy ők meg legyenek mentve.
Abban a világban ami nekem ideális, ők biztosan szenvednének. Szerintem a tiédben is.

@Shenpen: Nem, teljesen komoly volt. Majd meglátod, csak figyeld. ;)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.12.13. 20:18:46

@Mr Falafel:

"A polgárság megteremtői a zsidók voltak."

Hol?:-)

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2013.12.13. 20:19:47

@bbjnick: Nem létező dolog semmilyen módon nem befolyásol semmit.

vantaan 2013.12.13. 20:24:04

@tesz-vesz: Ó az általam az egyedüli tisztességes vezetőnek tartott Várszegi Asztrik főapát urat, címzetes püspököt egyből félre állították amint Kiss-Rigó és társai viselt dolgait/együtt működését a komcsikkal vizsgálta.
Kéz kezet mos.
Erdő Péter MTA tag lett mert kellett az egojának s kritika nélkül beterelte-beterelné a népet a komcsi narancsosok karámába.
Kövér "térdre csúhások" László aki mindig megtalálta a maga Gyuláját Horn után simán befogadást nyert Márfy Gyula ölébe.
No ilyen világ ez!

Alfőmérnök 2013.12.13. 20:37:23

@bbjnick: " Ami végül a zsidóknak az ország gazdasági és politikai és szellemi életében való térfoglalását illeti, ez egyenes függvénye a magyar társadalomfejlődés megakadásának, melynél fogva a magyarság alsó osztályai, mindenekelőtt a magyar parasztság többsége teljességgel feudális-arisztokratikus keretek között rekedt meg, míg a magyarországi németség és zsidóság a maga belső világában egy feudális elemektől mentes, lényegében polgári társadalmat alkotott. Így ezeken belül parasztok és proletárok feltörekvése csupán azokon az elsősorban anyagi akadályokon múlott, melyeket ez elé a polgári társadalom állított, míg a magyar társadalom alsóbb osztályait a feltörekvésükben az anyagi nehézségeken kívül s azoktól függetlenül mindazok az emberi és társadalmi és lélektani gátak is szorították, amiket a feudális-arisztokratikus társadalmi szervezet és beidegzések jelentenek. Ebből a különbségből adódott az, amit német és zsidó térfoglalásként tartottak számon, amiben a térfoglalók energiája teljesen másodlagos kérdés a térfoglalás közegének, a magyar társadalomnak ettől teljesen függetlenül meglévő válsága mellett."
mek.oszk.hu/02000/02043/html/387.html#394

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.12.13. 20:40:06

@biboldó: @Mr Falafel:

Ti ilyennek képzelitek a kultúrfölényt?:-)

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2013.12.13. 20:44:54

@Alfőmérnök: Mindez érthetően a gyakorlatban az volt, hogy nem tért foglaltak, hanem űrt töltöttek be. Azaz nem privatizáltak, nem államosítottak, nem kivásároltak, hanem előzmény nélkül megcsinálták.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2013.12.13. 20:47:15

@bbjnick: Nem. Te próbálod ezzel magyarázni a szellemi sivárságodat.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.12.13. 20:47:38

@Alfőmérnök:

Mondom, hogy szeretem Bibót!:-) Itt most épp azt "magyarázza", hogy a gyökértelen könnyebben mozdul:-)

Valóraváltógép 2013.12.13. 20:51:41

@bbjnick: Az miért baj? Ha egyszer mozdulni kell, akkor mozdulni kell. Az intelligencia alkalmazkodik.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.12.13. 20:59:44

@biboldó:

Nem csináltak meg semmit. Apu bebatyuzott Dél-Oroszországból, ahonnét a hatóságok kiutasították, mint kétes elemet; itt kérdezetlenül befogadták; a hitközség támogatásával nyitott egy kis kocsmát; rossz minőségű szeszből és a parasztok uzsorázásával összegyűjtött annyi pénzt, hogy a fiát kitaníttassa; s a fiatalúr már szakemberként ülhetett bele egy korabeli "multi" által felajánlott alkalmazotti állásba. Ha én korabeli multi lettem volna, én is olyan munkatársakat alkalmaztam volna, aki nem kérdez, nem vitatkozik, nincs sem ide, sem oda elköteleződve, hanem végrehajt (ma úgy mondanák, hogy rugalmas munkaerő).

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.12.13. 21:08:16

@Valóraváltógép:

Nem baj. Bibó az idézetben azt magyarázza, hogy az erőltetett, túlpörgetett modernizáció nem a műveltséget, nem a tudást, nem a hűséget díjazta, hanem a vak alkalmazkodást.

Valóraváltógép 2013.12.13. 21:12:59

@bbjnick: A vak alkalmazkodás is jelenthet túlélést, ha úgy hozza a sor. A többi meg majd kialakul.
Most már éppen igazán lenne alkalma mindenkinek művelődni, tanulni is, aztán ahhoz képest nincs nagy tülekedés érte. Sőt, nem is tartják fontosnak. Sőt, aki fontosnak tartja, az sem nagyon tudja megmagyarázni, hogy a személyes komfortérzetén túl őneki ebből milyen haszna adódhat.

Szóval lehet hogy a műveltség, az egy zsákutca. Hm? :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.12.13. 21:17:00

@biboldó:

Európai (német/francia/osztrák székhelyű) bankok. Az első körben pénzintézetekbe (leánybankokba) öntötték a pénzt, majd több hullámban (vasútépítési, építkezési, bányászati, nehézipari, gabonakereskedelmi, élelmiszeripari stb.) nagyberuházásokba.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.12.13. 21:19:29

@Valóraváltógép:

Ha te mondod!:-)

Olvasd el Mikszáth Két választás Magyarországon c. regényét! A humor mögött nagyon pontosan ott vannak a korabeli magyarság tragédiája.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.12.13. 21:20:25

@bbjnick:

a korabeli magyarság tragédiája. = a korabeli magyarság tragédiájának stációi és okai.

Valóraváltógép 2013.12.13. 21:24:32

@bbjnick: Engem a jelenlegi magyarság tragédiájának a stációi érdekelnek, nem a korabeliek. :)

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2013.12.13. 21:24:57

@bbjnick: Nemá, a bankok lennének a fejlődés motorjai? Ezt ne velem vitasd meg, hanem a rotschildozókkal, vakolózókkal.
Egyébként ha mégis igen, a hiteleket tudni kell valakiknek jól felhasználni. Merthogy minden más esetben az eladósodás az eredmény. Aztán meg lehet pampogni a tudatos eladósosítás miatt......

Valóraváltógép 2013.12.13. 21:28:55

@biboldó: Az eladósodásnak szerintem az lesz a megoldása, hogy egy ideig még nő, aztán mindenki közösen úgy dönt, hogy akkor ezt most elfelejtjük (aki nem akar úgy dönteni, azt meg agyonverjük, és azt mondjuk hogy elcsúszott a lépcsőn).
De ez csak amolyan megérzés.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.12.13. 21:36:17

@bbjnick: Számomra az a szó, hogy kultúrfölény, nem értelmezhető. Persze, nyilván igen, de érted, miért mondom? A másik totális elutasítása nem teszi szerethetőbbé az álláspontod. Talán észrevetted, hogy az utóbbi hónapokban nem csesztetlek téged. Nem azért, mert ráuntam, hanem azért, mert értékelem,amiket írsz. Nem mindennel értek egyet, de ez nem is követelmény. Néha érdemes odafigyelni másokra. S ha erre én képes vagyok, másnak sem lehet olyan nehéz.

Valóraváltógép 2013.12.13. 21:37:34

@Mr Falafel: Fejlődik a személyiséged, Fali? :D Vagy szerelmes vagy. Harmadik ötletem nincs. :))

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2013.12.13. 21:38:27

@Valóraváltógép: A sokat basztatott eladósítók nem hülyék. Jól tudják, soha nem fogják viszontlátni a tőkét sem, nemhogy a kamatyot. Ez kb úgy működik, mikor a család összedob egy kis lóvét a feketebáránynak, hogy ne hozzon szégyent a pereputtyra. Egyetlen kikötést szeretnének eszközölni, hogy a hülyegyerek ne gépezze el ezt is. A hülyegyerek meg lázadozik a terror ellen ....

Valóraváltógép 2013.12.13. 21:40:47

@biboldó: Igen, valami hasonló. Mondom hogy a végén kénytelenek leszünk őket agyonverni. Hogy utána honnan szedünk pénzt, az jó kérdés. Majd egymástól, ahogy régen, gondolom.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2013.12.13. 21:50:20

@Valóraváltógép: A hónapok óta tartó bebaszásnak ugyanolyan logikus oka van, mint az adósságválságnak. Nem józanodok ki, mert nincs annyi pénzem, hogy bebaszhassak.

Valóraváltógép 2013.12.13. 21:55:42

@biboldó: Ez logikusan hangzik. Ebben az esetben keresned kell valakit, akit agyo... hitelt ad neked.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2013.12.13. 22:05:57

@Valóraváltógép: Hmmm. Lehetséges, hogy attól vagyok általában negatív figura, hogy a tökömet sem érdekli, ki tart hitelesnek vagy nem?

Valóraváltógép 2013.12.13. 22:11:36

@biboldó: Az álmoskönyv szerint az emberek a szerethető negatív figurákat többre tartják, mint a tökéleteseket.

Azokkal nem tudnak azonosulni, úgyhogy gyanakodni fognak rájuk, aztán előbb-utóbb elpusztítják őket.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2013.12.13. 22:18:42

@Valóraváltógép: Ez tény, én is baromira tudok drukkolni az esélytelennek. De a lúzer nem a szimpátiámra, hanem a győzelemre áhítozik.

Valóraváltógép 2013.12.13. 22:28:02

@biboldó: A lúzer sorsa már csak ilyen, akkor hiteles, ha lúzol.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2013.12.14. 00:00:10

úgy illik, hogy mielőtt valaki _állítólagos_ katolikusként szájára veszi ferenc pápát, először elszámol saját maga és elefántpuskás főnöke kereszténységének minőségével, legalább benedeki szinten.

xxiv 2013.12.14. 00:40:50

@tesz-vesz: Malevics hihetetlenül zseniális festő, pár évig kapott katedrát majd a komcsik feledésre ítélték. Semmi bajom Munkácsyval, de korszakalkotónak semmiképpen nem lehet nevezni.
Ízlésről nem érdemes vitatkozni, de Malevics nagyobb név a festészetben (és joggal)

gmower (törölt) 2013.12.14. 07:53:40

Hát a kommunisták mindig is egyházellenesek voltak, semmilyen hazugságtól nem riadnak vissza, hogy támadhassák, ma sincs ez másképp...

tevevanegypupu 2013.12.14. 08:44:16

@Mr Falafel:

Egyébként mindenféle okfejtés, politikai-vallási-népszokási különbözőségek ellenére is vidéki városokban egész jól megfértek egymással zsidók és magyarok. Régi városképeket nézegetve - visszaemlékező már nem igen van - úgy látom, a főbb boltok mind zsidó tulajdonban voltak, és ez nem zavart senkit. Trianon után változott a helyzet. Meg nyilván Budapestről indult az egész.

tevevanegypupu 2013.12.14. 08:53:34

@biboldó:

Nem tudom..Trianon a választóvonal. Talán az emberek, akik nem ismerték azt a régi zsidóságot akik betelepedtek, a mostaniak viselkedése miatt haragszanak visszafelé is. Bár mondjuk például Németországban a két világháború közötti visszaemlékezéseket olvasva azért elég okot adott a nagypolgári zsidóság és a művész világ is arra, hogy utálják őket. És aztán Nürnberg után jöttek szépen sorban..de ha végre el tudnának hallgatni és nem akarnának még most, a háború után is ennyi idővel állandó bocsánatkéréseket, anyagi kárpótlásokat, ha nem vennék tökéletesen semmibe azt, amit például a fidesz kormány is tesz értük, ha nem gúnyolnák folyamatosan a keresztényeket, ha nem lett volna az szdsz olyan hozzá nem értő és mégis végtelenül gőgös és lekezelő, az emberek elfelejtették volna már régen ezt az egész gyűlölködő cirkuszt.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.12.14. 10:42:17

@tevevanegypupu: Először is, a magyar egy megalkuvó, szar nép, egy alja nép. Hogy miért lett ilyen azzal a történelemmel, amit maga mögött tudhat, elindulva egészen a valódi őstörténetünktől, - ami természetesen nem a finnugrizmusban gyökeredzik - azt nem tudom. Nyilván nagyon sokat ártottak a bolsevizmus évtizedei, s árt ma is, hogy bolsevik eszmék reneszánszát éljük. Itt Lukácsokat és Bibókat istenítenek, és az Antallok a nagy emberek. Szobra van Károlyinak és Hornnak. K

tevevanegypupu 2013.12.14. 14:00:40

@Mr Falafel:

Nem tudom..létrejöttünk a tatárok, a törökök után is, akik ugyan mindent leromboltak, szétvertek nálunk, nagyon kevés történelmi emlékünk, épületeink maradtak, de ahogy látni lehet, a bolsevik gondolkodásmód és szellem volt az, ami ha szar néppé nem is, de megalkuvóvá viszont tett. Hogy mennyire félre vittek bennünket - kezdve a finnugorizmustól és a magyarok eredeti történetéről is -azt most kitűnően láthatjuk, ezzel az Antall kultusszal kapcsolatban. Amit most rendeztek az évforduló kapcsán, az valami példátlan. Csak bámulni lehet ..és kérdezheti az ember, hogy mit fognak vajon majd tanulni történelemből a mostani gyerekek..nyilván azt és olyanoktól mint mi. Hazugságot. Nekünk elvették a történelmünket és most is azt csinálják, pedig most állítólag jobboldali és polgári kormányunk van. Hihetetlen.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.12.14. 19:21:58

@biboldó:

"...a hiteleket tudni kell valakiknek jól felhasználni. Merthogy minden más esetben az eladósodás az eredmény. Aztán meg lehet pampogni a tudatos eladósosítás miatt..." --- írod.

A gründolás nem a "jól felhasználásról" szól, hanem a "minél nagyobbat szakításról".

Ajánlott olvasmány: Reymont: Az ígéret földje

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.12.14. 19:25:01

@Mr Falafel:

"A másik totális elutasítása nem teszi szerethetőbbé az álláspontod." --- írod.

Nem utasítok el senkit. Reagálok olyan kijelentésekre, amelyeket hamisnak és veszélyesnek gondolok.

Hogyaza 2013.12.14. 20:42:50

Baloldali pápa, aha...

aki nem látja, hogy a mai gazdaságban embertelen folyamatok zajlanak, az vagy
1. egy ideológia foglya, és ezért akarja igazolni az igazolhatatlant
2. a rendszer nyertesének érzi magát tehát (vagy részben ezért) igazolni akarja
3. igazából nem érti, mi folyik körülötte
4. felszínes gondolkodása alapján ami nem "tiszta kapitalizmus" (bármi legyen ez) az már kommunista/baloldali/marxista...

ne csináljátok ezt...

Valóraváltógép 2013.12.14. 20:51:35

@Hogyaza: Jah, szó szerint embertelen. Éppen építik a Skynetet, mi meg trianonon síránkozunk. :) Meg azon ezen a jobb sorsra érdemes jóemberen.

Alfőmérnök 2013.12.14. 21:25:03

@Hogyaza: Ez a szemlélet Hayek Út a szolgasághoz c. könyve hatására terjedt el.

Hogyaza 2013.12.14. 21:51:23

@Alfőmérnök: hát, a wiki-s idézetei szerint ennek a Hayeknek is volt egy kis "baloldali" beütése (vagyis józan esze):

"There is no reason why, in a society which has reached the general level of wealth ours has, the first kind of security should not be guaranteed to all without endangering general freedom; that is: some minimum of food, shelter and clothing, sufficient to preserve health. Nor is there any reason why the state should not help to organize a comprehensive system of social insurance in providing for those common hazards of life against which few can make adequate provision"

bömböcz 2013.12.15. 03:19:01

A jezsuiták a Vatikán kommandósai/ agymétely-vírusai.
Igazi zsidó-keresztények.

calabria007 (törölt) 2013.12.15. 12:19:45

@Nemzetstratégia:

„töredékes tartalékon alapuló kamatos hitelrendszer”

Azt inkább részleges tartalékolásúnak szokták aposztrofálni…

calabria007 (törölt) 2013.12.15. 12:24:34

@Nemzetstratégia:

"Átlag Pista fölvesz egy hitelt egymillió forintért. Mire ilyen-olyan törlesztőrészletek lejárnak, nagyjából 2x-3x annyit(2-3 milliót) fizetett vissza, mint amennyit fölvett. "

nominálértéken...

reálértéken azonban ez egyáltalán nincs így mivel _folyamatosan leértékelt_ pénzben veszi fel azt a hitelt...

ez a pénz osztódással szaporodik, ergo, napról napra kevesebbet ér...

a monetáris inflációról nem kéne elfeledkezni...

calabria007 (törölt) 2013.12.15. 12:29:35

@Nemzetstratégia:

ez a rendszer elsősorban nem kamatra, hanem pénzmultiplikálásra és pénznyomtatásra épül

az inflációs konjunktúra azonban nem tarthat sokáig...

ha addig tartana akkor a sztori és a rendszer hiperinflációval érne véget ez pedig nem áll érdekében a rendszer mögött álló erőknek

ergo, egy bizonyos ponton be _kell_ húzni a jegybanknak a kéziféket és meg kell emelnie a jegybanki alapkamatot....

ezen a ponton omlik össze az inflációs konjunktúra rengeteg rossz befektetést (malinvestment) hagyva maga mögött...

calabria007 (törölt) 2013.12.15. 12:30:49

@Nemzetstratégia:

inkább békén kéne hagyni a piacot...

calabria007 (törölt) 2013.12.15. 12:31:49

@Nemzetstratégia:

az általad felvázolt és sokszor kipróbált agymenés pedig még a jelenlegi rendszernél is rosszabb...

calabria007 (törölt) 2013.12.15. 13:03:34

@Nemzetstratégia:

és azzal is illene szembesülni, hogy a jelenlegi rendszer is egy kvázi-állami rendszer

calabria007 (törölt) 2013.12.15. 13:05:47

@Nemzetstratégia:

az általad propagált, sokszor kipróbált és mindig kudarcot vallott rendszerben semmilyen fedezet sincsen a pénz mögött...

a te "pénzed" lényegében inflációs _adó_

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.12.15. 13:20:13

@xxiv: haha. mak-mak

hogy klasszikust idézzek

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.12.15. 13:23:24

@Shenpen: nap, szél, vízi hullám, vízerőmű mi van még?

Valóraváltógép 2013.12.15. 13:46:09

@bömböcz: Van ott egy pár rosszabbfajta galeri is, mint a jezsuiták. De én már azoktól is félek. :)

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.12.15. 14:20:54

@vantaan: akkor megjegyzem Várszegi Asztrik nevét

Alfőmérnök 2013.12.15. 15:49:33

@Mr Falafel: Bibót lehet nem szeretni, lehet túlértékeltnek tartani, de Lukáccsal semmiképpen nem említhető egy lapon, bolsevik meg végképp nem volt.
Az Antall-kultusz tényleg röhej, egy tróger hazaáruló volt.

xxiv 2013.12.15. 16:11:40

@tesz-vesz: nem idézel csak simán beszélsz, faszfej

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2013.12.15. 21:27:21

@tevevanegypupu: Hol látod az állandó bocsánatkérési igényt? Bőven elég lenni nem zsidózni örökösen. Csak példaként nézz körül itt a mandin, minden topik témától függetlenül a harmadik komment után arról szól hogy merazsidók. Bocsikázás hiányáról egy kukk se.
Csak szólok egyetlen zsidó sem kap magyar államtól kárpótlást. A kárpótlási jegyek időszakában volt valami hercehurca, de megnyugtatlak, ugyanúgy jártak, mint a többi kárpótolt, azaz sehogy.
A fidesz kormány mit tesz? Csak nem azt akarod mondani, hogy diszkriminál?

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2013.12.15. 21:30:07

@bbjnick: Azt mondtam, hogy a hitelt fel lehet használni hasznosan is. Lehet nyerészkedni is rajta, de az vezet az eladósodáshoz.

calabria007 (törölt) 2013.12.15. 21:43:11

@bbjnick:

a pénz- és a bankrendszer azonban lényegében soha sehol sem ment teljes mértékben piaci alapon...

jó ezt észben tartani a "bankározás", a "multizás" és a "kamatos kamatozás" során...

valódi piaci körülmények között prudensen kéne működni a bankoknak...

egyszerűen nem lenne már választásuk...

hiszen csőd esetén igen gyorsan kapaács alá kerülne a bankárok, ill. a bankrészvényesek teljes vagyona...

calabria007 (törölt) 2013.12.15. 21:44:58

@bbjnick:

jav:

"hiszen csőd esetén igen gyorsan kalapács alá kerülne a bankárok, ill. a bankrészvényesek teljes vagyona... "

pl. Skóciában így mentek 1696 és 1845 között a dolgok...

talán ott jutott a bankrendszer a legközelebb a valódi piaci ideálokhoz...

tevevanegypupu 2013.12.15. 22:25:05

@biboldó:

Úgy tudom, a fidesz kormány felemelte 50 százalékkal a holocaust túlélőknek a nyugdíját és mintha a mazsihisz is elég sok pénzt kapott volna és meg kap ma is, de nem is ez a lényeg, illetve nem ez a legfontosabb, hanem az egyenlő mérce, vagyis ugyanolyan áldozatnak tekintsék a kommunizmus áldozatait is. Amíg pedig itt vannak a kommunisták kissé átalakulva, addig nehéz higgadtan beszélni a témáról. Képzelje el, ha most mondjuk a nemzetiszocialista párt létezhetne mind ujnemzetiszocdemek..úgy, ahogy a kommunisták pillanat alatt átvedlettek szociáldemokratákká. Képzelje el, hogy mondjuk Szálasi unokaveje, a nemzetiszocialista vagyonból meggazdagodva és egy nemzetiszocialista villájából járna szónokolni és oktatná ki Orbán Viktort demokráciáról..

Valóraváltógép 2013.12.15. 22:28:01

@tevevanegypupu: Maga szeret magasan labdázni. Ha egyszer túl nagyot ugrik, majd ügyeljen, hogy a talpára essen.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2013.12.15. 23:00:07

@tevevanegypupu: A hír félig igaz. A fidesz kormány másfélszeresére emelte a gettóban töltött idő munkaviszonynak való elfogadását. Ez nyugdíjasonként kb havi nyolc forint ötven fillér emelkedést jelent.
A mazsihisz az egyháztörvény alapján részesül mindenből, miként a többi történelmi egyház.
Komcsizás, Szálasizás más téma, valóban magas labda. Belemehetünk, de nem biztos, hogy én jönnék ki rosszul.

Alfőmérnök 2013.12.15. 23:28:14

@biboldó: Nyugi, teve írt már alá a Népszavában tiltakozást az újnyilasok ellen. Most meg a náci B&S-el bájcseveg. (Csak hogy mennyire kell komolyan venni a nőt. Nyilván azt hiszi magáról, hogy megvilágosodott és ezért változott meg a világképe. Az igazság ezzel szemben az, hogy mikor antifasiszta volt, akkor is ugyanolyan birka volt, mint most antiszemitaként.)

Valóraváltógép 2013.12.15. 23:36:20

@Alfőmérnök: Én mondom, hogy az "okos nőkkel" csak a baj van. ;)

Tevében még valami potenciál is lenne, ha végre helyre tudná rakni magában a... múltját. Én meg abbahagytam, mert megint bereklamál valamelyik, hogy konyhapszichotizálok.

Bell meg igenis vonzó, legalábbis annak alapján, ami itt átjön róla. Élőben az ilyenek ritkán azok, de ez nem változtat azon, hogy jó vele dumálni. A nők ragadni fognak rá, ha fejre állsz is.
Ebből egyféleképpen tudsz jól kijönni: legyél elegáns, és lökd elé őket.

:D

Alfőmérnök 2013.12.15. 23:45:28

@Valóraváltógép: Bell vonzó azoknak, akiknek a gyűlöletük tárgyai megegyeznek az övéivel. Amint nem dodonai nyelven beszél, kiderül, hogy hülye, mint a segg.
A fickó eljátszotta a családi vagyont és bekattant tőle. Persze, hogy a zsidókat hibáztatja mindenért. Egy geci sváb, ismerem a fajtáját. Öregkorában egész nap a tévé előtt fog ülni és hangosan zsidózni, miközben halálra issza magát.

Valóraváltógép 2013.12.15. 23:52:49

@Alfőmérnök: Én nem tudom kit gyűlöl, szóval ez abszolút nem befolyásol semmit. Az jön át róla, hogy úriember.
Általában ugyan azok szoktak lenni a legótvarabb geciládák, de a nők hülye lények, ezért ha okosan viselkednek mellé, ez elnézzük nekik. Aztán persze megsértődünk, mert közben elfelejtjük, hogy a modor önmagában semmire nem garancia. :)

Bekattant, bekattant... itt mindenki kattant. Te is, én is, nem kell azzal hízelegni magunknak, hogy bárki kimaradt. A játék titka, hogy érezd magad jól.

Alfőmérnök 2013.12.16. 00:01:55

@Valóraváltógép: Nem tudod kiket gyűlöl? Akkor valószínűleg nem olvasod a kommentjeit.

"Az jön át róla, hogy úriember."

Szerinted egy úriember ilyeneket ír?

"Bell & Sebastian 2011.11.16. 23:09:26
@Alfőmérnök: Inkább gyógyszer érdekelne? A csehek még gyártanak Zyklon B -t, az kiváltja az összeset, amit szedned kell.
mandiner.blog.hu/2011/11/15/megfizet_a_nyomorult/fullcommentlist/1#c14968782

„Te vagy az élő példa a fajkeveredés hátulütőire, hiába a kiemelkedő intelligencia, ha nem párosul megfelelő éntudattal, ha úgy jobban tetszik, identitással. És a fenébe a polkorrekt beszéddel! ... AMF - Ki vagy te?

Mikor megismertünk örültél, hogy köszöntünk
Befogadtunk egyből, egy voltál közöttünk
De fejedbe szállt valami, nem az ész az biztos
Ellenünk fordultál más lett neked fontos

Azt hiszed okos vagy, mert elolvastál könyveket
Elszálltál magadtól, nagy arc lett belőled
Pár év alatt többet elértünk, mit Te meg nem fogsz soha!
Szánalmas vagy taknyos és nagyon ostoba!

Ki vagy te? Ki vagy te? Ki vagy te, te senki?
Elég volt belőled, helyre fogunk tenni!
Ki vagy te? Ki vagy te? Ki vagy te, te nulla?
Mit képzelsz magadról? Könnyen lehetsz hulla!

Te mit tudsz felmutatni, te mire vagy képes?
Te nézel le minket, te nyeretlen kétéves
A pelenka cserédre kérjed meg anyádat
Ki vagy te egyáltalán, miért jártatod a szádat?

Hány éves vagy öcsi? Mit játszod az eszed?
Mit gondolsz magadról te senkiházi gyerek?
Hogy képzeled azt, hogy a szádra veszel minket?
Minek hiszed magad, te semmire sem vitted!

Ki vagy te? Ki vagy te? Ki vagy te, egy nulla!
Ki vagy te? Ki vagy te? Ki vagy te, egy hulla!”
mandiner.blog.hu/2013/07/16/ujmagyar_stonehenge_a_szentfold_templom/fullcommentlist/1#c20251691

"Bell & Sebastian 2013.08.25. 20:29:12
@Alfőmérnök: Aránylag tiszta a vérvonalam és mégcsak homo ismerőseim sincsenek. Hát te hogy vagy ezzel(...)
Gondolod, hogy a magadfajta keveréké lesz a hazám? (Arra azért van B -terv.)”

Valóraváltógép 2013.12.16. 00:03:43

Ezt te elmentetted, és őrzöd valahol, vagy megtanultad? :)

tevevanegypupu 2013.12.16. 00:07:03

@biboldó:

A nyolcötvennel most tényleg megfogott, szóval talán tényleg hagyjuk abba. Már csak azért is, mert a partvonal két feléről felesleges átkiabálni egymásnak, esetleg rosszul halljuk, nem is beszélve arról, hogy időnként a kórus is szükségét érzi annak, hogy beleénekeljen, általában rosszul választva meg a pillanatot, és nincs itt Alfonzó sem, aki időnként elkiáltja magát, hogy kórus kuss.

Valóraváltógép 2013.12.16. 00:07:27

@Alfőmérnök: Nomindegy, szóval lépj rajta túl, az ember sok mindent ír, amit nem gondol komolyan.

Valóraváltógép 2013.12.16. 00:08:50

@tevevanegypupu: Meg a pénzt is vissza kéne adni. Csak a következetesség végett. Ugye. :))

Valóraváltógép 2013.12.16. 00:12:10

Búcsúzzunk végszóval:
"Kezdetben, élt az ember. Egy darabig. (:::)"

:)

Alfőmérnök 2013.12.16. 00:15:20

@Valóraváltógép: Nem lépek túl rajta. Ha egyszer elnézést kér érte, elhiszem, hogy nem gondolta komolyan.

Valóraváltógép 2013.12.16. 00:17:58

@Alfőmérnök: Hát lehet, hogy ő még nem tudja, hogy nem gondolta komolyan... te járhatnál előtte. De persze ahogy gondolod, csak szerintem ő leszarja, te meg idegesíted magad ezzel.

Alfőmérnök 2013.12.16. 00:26:59

@Valóraváltógép: Csak játszásiból próbáld elképzelni, hogy te mit szólnál hozzá, ha neked írnának ilyeneket.

Valóraváltógép 2013.12.16. 00:29:23

@Alfőmérnök: Hát, én alighanem nem tudnám mire vélni. :)

Valóraváltógép 2013.12.16. 00:34:14

De lehet hogy elismerésnek venném, nem tudom. Helyzetfüggő.
Ezek itt csak nickek. légypiszkok egy képernyőn... lehet hogy nem is léteznek.

Nem kell őket túlértékelni.

Alfőmérnök 2013.12.16. 00:39:23

@Valóraváltógép: B&S úgy írta ezt, hogy tudni vélte ki vagyok. Tehát nem egy nicknek írta, hanem egy embernek. (Most az mellékes, hogy nem nekem, mert kurvára mellélőtt a személyemmel kapcsolatban.)
De te tartsd nyugodtan jófejnek. Náci nem leszel attól, hogy egy nácit jófejnek tartasz. Ahogy én sem vagyok libi attól, hogy vannak libik, akiket kedvelek.

Valóraváltógép 2013.12.16. 00:49:27

@Alfőmérnök: Nem hiszem, hogy Bell náci lenne.
Az meg, hogy nem szeret... engem sem szeretnek itt egy csomóan. Ez így természetes, le kell őket szarni. :)

Ha zavar, értékeld ki őket. Meg fogod látni, hogy sokkal jobb ez így, mintha szeretnének. ;)

Alfőmérnök 2013.12.16. 00:59:07

@Valóraváltógép: Szerintem meg az. Azért gondolom, hogy náci, mert olyanokat ír, mint amiket a nácik szoktak írni.
Persze, hogy leszarom, de nem fogom nemnácinak nevezni, ha szerintem náci. Abból, hogy a ballibbantak mindenkit lenáciznak, aki nekik nem tetsző elveket vall, vagy neadjisten nem szereti a zsidókat (amivel nekem speciel semmi bajom nincs, én pl. nem szeretem az amerikaiakat meg a svábokat, másnak ugyanúgy joga van nem szeretni a zsidókat), még nem következik, hogy nincsenek nácik.
süti beállítások módosítása