Schiffer András: Az LMP bejut, és nem köt koalíciót
2013. december 10. írta: Redakció

Schiffer András: Az LMP bejut, és nem köt koalíciót

A Mandinernek interjút adó Schiffer András szerint az LMP sem a múltat, sem a jelent nem hagyja a szőnyeg alá söpörni. Nem kötnek a választás után koalíciót, de ha önállóan kormányra kerülnének, akkor egy korrupcióellenes program lesz az első számú prioritás. Az LMP frakcióvezetője Ángyánt és Hadházyt nem tartja az ancien régime hajótöröttjeinek.

„Ha lehet, akkor még inkább igaz, mint 2009 májusában, hogy ha valamire szüksége van Magyarországnak, a magyar politikának, az az idealizmus. Az önmagában nem ideológia, hogy »Orbán Viktor takarodj«. Orbán Viktor pontosan addig fog hatalmon maradni, amíg nincsenek olyan ideák, amik elég vonzóak a magyar embereknek. Az, hogy Orbán hatalmon van, az, hogy kétharmados többséget szerzett, és az, hogy a kétharmados többség birtokában odáig merészkedett a határok feszegetésében, ameddig, az egyenes következménye a megelőző évtizedeknek. Orbán Viktort pontosan a magyar politikának a sivársága, ötlettelensége, az ideák tökéletes hiánya hozta ilyen helyzetbe. Van egy ellenzéki tábor, amelyiknek a mondanivalója az ország számára annyi, hogy »Orbán takarodj«. Az LMP ennél azért többet szeretne. Ez a húsz-huszonöt sivár esztendő pontosan arról szólt, hogy a politikai elit le akarta szoktatni a magyar választót arról, hogy ideákat fogalmazzon meg, vagy ideák között keresgéljen.”

Pintér Bence interjúját híroldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr595684830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2013.12.10. 18:04:01

Ha ez igy van, akkor ok is "ures negyzet" part, akarcsak a Jobbik. A rajuk leadott szavazat elvesz.

tevevanegypupu 2013.12.10. 18:07:19

Biwtos vannak híveik, de annyi nincs, hogy bejussanak.

gyalog.galopp 2013.12.10. 18:32:42

"hogy a politikai elit le akarta szoktatni a magyar választót arról, hogy ideákat fogalmazzon meg, vagy ideák között keresgéljen.”

Lófaszt mama, a politikai elit ideákkal etette, eteti a népet, miközben kizsebeli és leszedi a kabátját.

maroz 2013.12.10. 18:36:09

@gyalog.galopp: Csúnya dolog a medencébe pisikálni, hirdették az ideát, miközben a trambulinról, nagy sugárban. :)

maroz 2013.12.10. 18:41:32

@tevevanegypupu: Viszont a hárdkór hívei pont ugyanolyan szörnyűek, mint a többi cégé.

Nemrég szóvá tettem én is az, amit többen mások is, hogy nem igazán hallani az LMP irányából egyetlen érthető üzenetecskét sem, na, annyi is lett szegény fejemnek, jött egy lmp-agitátor és leugatta a hajamat is, hogy mit vartyogok én, mi az, hogy az LMP-nek nincs üzenete, igenis van, a pincében tartják, egy használaton kívüli vécében, aminek az ajtajára ki van írva, hogy: Vigyázat! A leopárd harap! És hogy szégyelljem magam, meg hogy meg is érdemlem a sorsom, amiért ilyen apatikus vagyok. :)

lalatata 2013.12.10. 21:23:17

nagyon úgy néz ki a dolog,hogy nagyon jobbra húz a Schiffer vezette LMP.

tevevanegypupu 2013.12.10. 21:30:49

@maroz:

A helyzet az, hogy az lmp Schiffer András és nincs tovább, ahogy a fideszből sem tudom mi lenne, ha nem lenne Orbán Viktor. Orbánnak szerencséje volt, 1994 után keletkezett jobboldalinak mondott űrt sikerült kitöltenie, meg aztán ő valóban tehetséges politikus: Schiffernek már nagyon picike hely maradt, tulajdonképpen azt sem nagyon lehet tudni, hogy jobb vagy baloldalon..Schiffer jobb lenne a civil szférában, jókat veszekedhetnének Lányival a zöldségen..Ő tulajdonképpen kicsit olyan mint Fodor Gábor. Ahol éppen vannak ott igyekeznek fairnek látszani, hol sikerül, hol nem. Mindenesetre ha van az lmp-nek egy kis esélye, akkor az az lenne, hogy képes ellenállni a rettentő nyomásnak, és valóban maradnak egyedül. Vagy esetleg Fodorékkal állnak össze..

sentinel216 2013.12.10. 22:09:15

Az LMP biztosan bejut a parlamentbe, ha megkapják az utasítást, hog y kit kell Schiffer Andrásnak feljelentenie az ügyészségen. Legutóbb sikerült Gyurcsányt beperelni Sukoró miatt. Hullottak is a kopogtató cédulák. Pár óra alatt megtelt az addig üres puttonyuk. Bár sok haszon nem volt a parlamenti jelenlétükből, ha csak nem a rengeteg szájkaratézás. A tett halála az okoskodás, mint tudjuk.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.12.10. 22:25:42

@tevevanegypupu: Fodor Gábor egész egyszerűen egy aranygarancia a politikai túlélésre, ha még nem vettük volna észre... :-)

tevevanegypupu 2013.12.10. 23:19:58

@Counter:

De észrevettük, hogyne már. De akármilyen furcsa is, és akármennyit is sasszézott össze-vissza a pártok között, mégis maradt benne valami, ami miatt nem lehet maximálisan utálni. Még akkor sem, ha volt Gyurcsány minisztere..van benne valami kis tisztességszerűség, amit sikerült megőriznie széllel szemben is. Schiffer is ilyesmi, azért is hasonlítottam vagy adnám össze őket.

maroz 2013.12.11. 07:59:51

@tevevanegypupu: Azért annak mégiscsak több értelme van, hogy Schifferék, mint annak, hogy Fodorék. :)

Valójában mintha az látszana, hogy ebben az országban kispárt, pláne ideológiai nem nagyon tud megmaradni. Igen, tudom, a Jobbik, de ne feledjük, hogy valahol az is a Miép romjain csírázott ki, és hol van ma már a Miép?

A szdsz is csak azért húzta annyi ideig, mert neki az volt a stratégiája, hogy elhitette magával (és persze igyekezett mindenki mással is), hogy ő a túlnyomó többség, aztán amint egy szigorúbb pillanatban valaki szólt nekik, hogy ébresztő, végük is lett, mint botnak.

Na meg ezek is, hogy remény, tisztesség meg életminőség, ehh. Mintha akár csak egy szmk-elnökséget is meg lehetne azzal nyerni, hogy tisztesség. Éppen tegnap néztem fergetegeseket röhögve az egykori szerzőtársamat, ahogyan oktatta tisztességere Turult. Priceless. Nálunk a tisztesség azt jelenti, hogy: "azonnal add vissza a helyemet a moslékos vályúnál!" Remény? Cash, Jobs oda, remény, itt? :)

Aki pedig a Maslow-piramison felgimnasztikázta magát odáig, hogy számára már fontos az életminőség az arra is rájött, hogy ahhoz csak individuális út vezet, és az ilyen ember vagy hivatásszerűen fordul a politikához, vagy sehogy, és nem tudom, hogy melyik változat a rosszabbik. Szóval tényleg nehéz itt olyasmit mondani, amitől késztetést érezne az ember elmenni szavazni.

Kandeláber 2013.12.11. 09:35:50

Az LMP feltehetően azért nem jut majd be, mert következetes politikát folytatott, erre pedig nem igazán van igény az úgynevezett "demokratikus ellenzék" hívei között.
Nekik a Tourette-kóros Gyurcsány, a libás és Meseházy még bejön.

tevevanegypupu 2013.12.11. 11:48:40

@maroz:

Az a párt, ami életminőség javulást ígér, az nem mond igazat, legfeljebb túlélést ígérhetnek és azt is csak pontokba szedett feltételekkel. Tudja ezt mindenki, de reménykedünk a csodában. A zöld csoda is várat magara még pár emberöltőt. Azon vénségek közé tartozom aki még evett igazi gyümölcsöket és nevelt a kertben illatos virágokat..a mostani bio termékek meg sem közelítik sajnos azt, nagyon távol vannak tőle. De nem feltétlenül ők tehetnek róla, inkább az emberiség összességét lehetne vádolni, hogy a gyors többlettermelés és nagyobb haszon kedvéért készek voltak meghamisítani szinte mindent..Hogy ez kicsit rendbe jöjjön nálunk is, ahhoz nem elég az idő a következő választásig, sőt nem lesz elég a következő ciklus sem..és ezt Schifferék nagyon jól tudják. Ő sem mai gyerek már. Orbánék elkezdtek valamit, amiből egyelőre fikarcnyi haszon sem látszik a mindennapokban. De talán ellenérzésekkel egyetemben is kellene nekik hagyni még egy ciklust, hátha valami mégis sikerül. Hogy mi, azt nem tudom, egyelőre szerintem ők sem tudják, de hát így van ezzel a célnál induló többi párt is, gőzük nincs róla, mit akarnak és hogyan valósítják meg, mert őszintén szólva még a megszerzett hatalommal sem tudtak bánni. Az elmútthúszév a bizonyíték rá.

bz249 2013.12.11. 12:16:09

@Doomhammer: miert veszne el egy az (adott valasztason) "ures negyzet" partra leadott szavazat? Az "ures negyzet" part nem kotelezoen marad "ures negyzet" part a kovetkezo valasztason is.

Dzsentrisvihák 2013.12.11. 12:21:58

Álmodikanyomor. <legyint>

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2013.12.11. 12:30:36

@bz249:
Most itt feltetelezte, hogy a koalicios keszseg automatikusan a kis part halalat okozza. Vagyis a novekedes (egy kesobbi valasztason valo jo szereples) egyetlen modja, hogy nem kot koaliciot senkivel, amig naggya nem valik.

Ebben azert nem lennek biztos.

Mit szolna a kovetkezo strategiahoz: ezek itt a programunk elemei. Barkivel koaliciot kotunk, aki ezeket segit nekunk megvalositani. Ha tetszik a programunk, szavazz rank.

Tovabbra is fenntartom, hogy egy olyan partra leadott szavazat, ami elore deklaralja, hogy nem kot koaliciot (LMP) vagy olyan a politikaja, hogy nem lehet vele koaliciot kotni (Jobbik), az "ures kocka" szavazat. Van szerepuk ezeknek is, felszivjak az elegedetlenseget. Azonban "ures kocka" partokra leadott szavazat elvesz.

Jack Torrance 2013.12.11. 13:52:45

@bz249: tekintve a fidesz hatékonyságát, de, sőt.

bz249 2013.12.11. 14:42:16

@Doomhammer: "Most itt feltetelezte, hogy a koalicios keszseg automatikusan a kis part halalat okozza. "

Ezt nem felteteleztem. Bar azert tanulsagos a magyar es nemet szabaddemokratak vagy az angol liberalis demokratak esete. Egy kis part eseteben meg van a veszelye annak, hogy a kormanyzati ciklus vegen a valasztoi felteszik a kerdest, hogyha ennyit tudnak elerni kormanyon akkor mivegre is szavazunk rajuk.

"Mit szolna a kovetkezo strategiahoz: ezek itt a programunk elemei. Barkivel koaliciot kotunk, aki ezeket segit nekunk megvalositani. Ha tetszik a programunk, szavazz rank."

A mai magyar rogvalosagban ez azt jelenti, hogy valaki beall a Fidesz vagy az MSzP melle. Es a politikai realitas az, hogy barmelyikuk keresztbe lenyel egy LMP ereju partocskat. Nyilvan lehetne sokkal arnyaltabban fogalmazni (mittomen a jelenlegi politikai palettan nem latunk olyan partot, amellyel egyuttmukodve az LMP programjat akar reszleteiben is megvalosithatonak itelnek... de ugye ez politika ahol rovid, tomor es egyszeru uzenetekkel erdemes operalni).

"Azonban "ures kocka" partokra leadott szavazat elvesz."

Abbol a szempontbol elvesz, hogy 2014-18 kozott ki adja a kormanyt. De azert a valasztasok nem csak errol szolnak (bar a donto kerdes valoban ez).

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2013.12.11. 14:56:19

@bz249:
"A mai magyar rogvalosagban ez azt jelenti, hogy valaki beall a Fidesz vagy az MSzP melle. "

Es arra emlekszik, hogy a 2010-es brit valasztasokon a LibDem megversenyeztette a Labour-t es a konzervativokat, hogy melyikukkel lepjen koaliciora?

Persze mondhatja most, hogy a LibDem is megnezheti magat, hol tart most. Ez viszont csak azert van, mert latvanyosan elkotelezte magat egy csomo ugyben, amiben csak veszithetett. Az LMP azonban tehet olyan igereteket, amiktol semmikeppen nem tagit. Peldaul megigerheti, hogy ha kormanyra jut, megakadalyozza Paks boviteset. Ez egy egyszeru, konnyen ellenorizheto igeret es jo tesztje annak, hanyan vannak a Paks-ellenesek.

Mondjuk en sose szavaznek rajuk, ugyhogy felolem ki is pusztulhatnak.

bz249 2013.12.11. 15:07:28

@Doomhammer: hat azert a brit valasztasokon a LibDem annyira nem tudta megversenyeztetni a Labourt es a konzervativokat, mert csak az utobbival lett volna tobbseguk (ha lett volna ilyen versenyhelyzet akkor Labourral kotnek).

"Az LMP azonban tehet olyan igereteket, amiktol semmikeppen nem tagit. Peldaul megigerheti, hogy ha kormanyra jut, megakadalyozza Paks boviteset."

Ez persze viragnyelve szinten ugyanazt jelenti, hogy senkivel sem kotnek koaliciot, tekintve, hogy mindket nagypartunk bovitesparti... bar a dolognak ketsegkivul megvan az a szepsege, hogy egy konkret gyakorlati kerdes korul mozog. Annak viszont, hogy mind a Fidesz, mind az MSzP budos meg a politikabol kiabrandultak koreben lehet pozitiv uzenete (mondjuk, ha lenne ilyen a valasztasokra elviheto reteg mar csak talalt volna valami partot maganak).

"Mondjuk en sose szavaznek rajuk, ugyhogy felolem ki is pusztulhatnak."

Ettol meg elmeleti vitat lehet folytatni a kerdesrol. Meg ez egy internetes forum nikkel akiknek tul sok szabadideje van.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2013.12.11. 15:51:50

@bz249:
"hat azert a brit valasztasokon a LibDem annyira nem tudta megversenyeztetni a Labourt es a konzervativokat, mert csak az utobbival lett volna tobbseguk"

www.theguardian.com/politics/2010/may/11/labour-liberal-democrats-coalition-recriminations

"Ez persze viragnyelve szinten ugyanazt jelenti, hogy senkivel sem kotnek koaliciot, tekintve, hogy mindket nagypartunk bovitesparti.."

Viszont a tema fontos az LMP-nek, nem? Legalabbis kivulrol ugy tunt.

Dzsentrisvihák 2013.12.11. 23:28:40

@Doomhammer:

"Peldaul megigerheti, hogy ha kormanyra jut, megakadalyozza Paks boviteset."

Épp ezért hála az égnek, hogy nekik ebbe semmi beleszólásuk nem lesz.
De ha mégis, akkor én is teszek egy tágításmentes ígéretet: Schifike, és az összes többi zöldség dinamóra kötött szobabiciklin fogja kiszenvedni magából a Paksi bővítés hiányában kieső energiamennyiséget (a GDP-t pedig saját pénztárcából), ha beledöglenek is.

lorantka_a_gall 2013.12.14. 15:26:23

@Dzsentrisvihák: paks bővítésének a költségéből a plusz-termeléssel hasonló volumenű fogyasztást csökkentő beruházás valósítható meg.
Minek tekerjék a szobabiciklit, ha nem kell a delej? :)

Dzsentrisvihák 2013.12.14. 16:50:56

@lorantka_a_gall:

Aha, nyilván csökkenni fog az országos energiaigény, amikor még Paks mellett is importálnunk kell az áramot... Okos.

bömböcz 2013.12.15. 03:41:12

@Dzsentrisvihák:
maga is elmehet a picsába!
Az ilyen ökrök miatt lett gránitbavésett alkotmányunk...

Dzsentrisvihák 2013.12.15. 05:14:11

@bömböcz:

Ön egy aranyhal. Az pedig szomorú, ha egy aranyhal internetezéssel múlatja idejét :(

bömböcz 2013.12.15. 05:40:47

@Dzsentrisvihák:
Maga meg józanul áll ellen ?!

bömböcz 2013.12.15. 05:50:18

maga meg egy 1X-ű Dzsentrisvihák ...
Mégis engem baszogat.

bömböcz 2013.12.15. 05:58:44

@Dzsentrisvihák:
Normális ember nem szavaz pártokra reggel 6 óra előtt.

Dzsentrisvihák 2013.12.15. 10:16:48

@bömböcz:

Én nem baszogatom Önt, csupán a világ elfajulása felett érzett sajnálkozásomnak adtam hangot.
Egyébiránt, ha rémlik, akkor Ön küldött el engem a picsába, de egy aranyhaltól nem meglepő eme tényállás fölötti elsiklás, tudniillik az aranyhalak memóriája igen rossz.

1ghost 2014.03.08. 10:45:45

A helyzet az, hogy azok számára, akik elqúrják a hazát, meg kell mutatni, hogy fiúk kösz, nem kérünk belőletek, el lehet húzni a búbánatos picsába, keresünk helyettetek mást. Így jártak a balos elqúrók, s így kellene járnia - már amennyiben ép elmével és kellő erkölcsi érzékkel rendelkező társadalomról van szó - a jobbos elquróknak is.

Ez két okból is fontos: egyfelől tudatosítani a politikai elit pontagyú elméjében, hogy a társadalomnak igenis vannak igényei, elvárásai, erkölcs és teljesítmény tekintetében egyaránt.
Másfelől hozzájárul - és legyünk itt realisták - egy kevésbé hitvány elit kiválasztódásához.

Az LMP-nek normális országban - a két nagy elquró branccsal a hátunk mögött - bizony komoly esélye lenne a választásokon.
Csak hát ez az ország a "hülyék paradicsoma", ahogyan azt Kolozsvári Grandpierre Emil is már régen megmondta.

picur3ka 2014.03.08. 20:56:46

@Doomhammer:

Bz valaszhoz engedteessek meg hozzatennem, megint egy olyan temat prezentalnak, ami kb 2 valasztot erdekel.

picur3ka 2014.03.08. 20:58:33

"Nem kötnek a választás után koalíciót, de ha önállóan kormányra kerülnének,"

Lol, kesz! Tovabb nem tudok olvasni semmit...

Az ev vicce!

2014.03.17. 17:13:42

@tevevanegypupu: A nagy bácsi nyomdokaiba kíván lépni e nemes ember! "Az egyik oldalán Kádár ült neki, a másik oldalán Gerő, és mondtam neki, nézze, a helyzet a következő": a rendőri jelentés "fehéren-feketén" bizonyítja, hogy már a harmincas években besúgó volt, kapcsolatban állt a rendőrséggel, s akár Rajk, ő is elárulta az építőmunkások sztrájkját. Szakasits nevetett, majd tiltakozott, s reménytelenül magyarázkodott. (Bár a tárgyalást titokban rögzítették, '56 után ezt a szalagot is megsemmisítették; nem Rákosi Mátyás védelmében.) RM megmutatta a vádlottnak a "hiteles bizonyítékot".

2014.03.17. 17:15:18

Már Cicero ezt írta:
"A zsidók egy sötét és visszataszító erő részei. Tudjuk, hogy klikkjük számos tagból áll, hogy mennyire összetartanak és szövetségeik milyen, hatalommal bírnak. Csirkefogók és gazemberek népe."

tevevanegypupu 2014.03.17. 19:00:58

@sziklamolnár:

Tulajdonképpen a vér nagyon ritkán válik vízzé.
süti beállítások módosítása