Tragédia, kormánybukás: mi folyik Lettországban?
2013. november 28. írta: Redakció

Tragédia, kormánybukás: mi folyik Lettországban?

Lemondott szerdán az eddig sikeresen válságkezelő jobboldali lett kormány, miután múlt csütörtökön Rigában 54 ember vesztette életét egy bevásárlóközpont tetejének beomlása miatt. Tragédia történt, de miért csapott át a nagypolitikába az ügy? Tényleg csak a baleset miatt mondott le a kormányfő? Pár héttel az eurózónához való csatlakozás előtt felbolydult a lett politikai élet. Dāvis Landorfs lett gazdasági újságírót kérdeztük a lettországi fejleményekről.

„Valdis Dombrovskist határozottan pozitívan ítélem meg: sikerült keresztülvinnie Lettországot az EU legkeményebb recesszióján, és – számításba véve a 2007-09-es óriási zuhanást – ez tényleg egy hatalmas dolog volt, ami mellett más ügyek eltörpülnek. Mégis, vannak megfontolandó kritikák. Szerintem igazuk van azoknak, akik egyes válság ellen tett lépéseit túl durvának tartják. Vannak, akik szerint a szuperszigorú megszorítások visszafordíthatatlanul rombolták egyes társadalmi csoportok közszolgáltatásokba vetett bizalmát. Ez tragikus lenne, ha tényleg így történt. Ezen túlmenően Dombrovskis nagyon keveset tett a hagyományos és igen egészségtelen baloldali-jobboldali törésvonal ellen, ami a társadalom etnikai csoportjai, nem a gazdasági preferenciái mentén alakul (Lettországban gyakorlatilag a társadalom több mint egynegyedét alkotó oroszokat képviseli a baloldal, míg a lett többség különböző árnyalatú jobboldali pártokat támogat, liberálisoktól a nacionalistákig – a szerk.) Kint vagyunk a válságból, de még mindig nagyon messze vagyunk a jóléti államiságtól. Dombrovskis persze érthetően azzal volt elfoglalva, hogy Lettországot a talpára állítsa, és jó munkát végzett. Dombrovskisra nagy miniszterelnökként fognak emlékezni, joggal. Talán itt az ideje, hogy a következő vezető előremutatóbb politikákat vezessen be, most, hogy erre végre van az országnak kapacitása.”

Rajcsányi Gellért interjúját híroldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr625665762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.11.28. 16:02:27

hihetetlen izgalmas mostanában a magyar politika, nem kéne lemaradni a legjobb dolgokról a mandiner bloggereinek sem
index.hu/video/2013/11/27/zold_mappaban_az_egesz_nav-botrany/

remélem lola ír majd valami poszthoz, hogy nem érti a fideszt a nav kapcsán.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.11.28. 16:44:31

TRAGÉIDA!
:DDDD

@tesz-vesz:

Most épp az északi sarki jegesmedvék sanyarú sorsával vannak elfoglalva

lola semmilyen posztot nem ír erről, lola most az épp aktuális hellerbanyát piszkálja, mivel tudja, a fidesztrollok nyálelválasztását semmi sem segíti jobban.
Cinikus? Lehet, de működik.

calabria007 (törölt) 2013.11.28. 16:48:08

@tesz-vesz:

hát nem nagyon mélyedtem el ebben a "NAV botrányban", de egy éktelen nagy baromságnak tűnik

calabria007 (törölt) 2013.11.28. 16:49:37

@Nemzetstratégia:

speciel a valódi problémákkal csak a balti államokban néztek szembe

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.11.28. 18:30:13

@Nemzetstratégia: szerintem lola önjáró, a borászata is bizonyítja :) meg a régi budaházis beszélgetései. megteheti, nincs nála mögöttes tartalom, csak lola van azt jónapot

ezért is bírja ungvárit, ungvárinak is van borászata, ez olyan fideszes dolog, ez a borbiznisz, ezért olyan nyitott ungvári, tudja ő is, ezen a piacon érdemes korrektnek lenni a párt hazugabb szárnyával, aki még ideológiában is szöges ellentétét hazudja, mint ami, a mszp-s komcsik megszokták már hatvan éve harsogják a nép demokráciát, meg a szocializmust, tenni ugyanúgy nem tesznek érte semmit, de mégse szöges ellentét, mert az igazi nemzeti, keresztény a komcsikat börtönbe veti, a szociszavazó meg csak legyint a hülye pártjára.

calabria007 (törölt) 2013.11.28. 18:34:09

@tesz-vesz:

ez kölcsönös... a sztori pedig álprobléma...

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.11.28. 19:16:11

@calabria007:
minek írsz rám ha idegesítelek?! takarodj te senkiházi

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.11.29. 11:28:38

@calabria007: aha, ui miután azt írtam hogy te idegesítesz engem, odaveted nekem, hogy én is idegesítelek téged, CSAKHOGY TE ÍRTÁL RÁM itt is te retardált, folytonfélmondatokbanfogalmazó óvódás :)

calabria007 (törölt) 2013.12.01. 00:15:15

@tesz-vesz:

és persze az ügy kapcsán te is kapsz egy linket

Az átláthatatlan adórendszer következményei

liberatorium.blog.hu/2013/11/21/az_atlathatatlan_adorendszer_kovetkezmenyei

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.12.02. 01:15:52

@calabria007: aki hozzám szól, egy minimális intelligenciaszinttel rendelkezzen már, különben olyan elbánásban részesül, mint ami tte is kapsz, itt sipákolsz, hogy nem érted, nem is foglalkoztál vele, mutatom a linket de tovább sipákolsz

könyörgöm, ha embrekhez szólunk, akkor 70-nél legyen már nagyobb az IQ
süti beállítások módosítása