Miért nem érdekli a közélet a fiatalokat?
2013. október 16. írta: Redakció

Miért nem érdekli a közélet a fiatalokat?

Van közéleti aktivitás a lájkoláson túl? Erre keresett választ az Aktív fiatalság vagy apatikus fiatalság? címmel rendezett konferencia. A Political Capital rendezvényének résztvevői arról beszélgettek, hogy miért gyűlölik a fiatalok a politikát, és hogy milyen utakat találhatnak a pártok a korosztály megszólításához – már ha egyáltalán keresnek ilyen utakat.

A Political Capital konferenciáján az ifjú kereszténydemokratáktól a hahásokig terjedt a résztvevők politikai palettája. Az első felszólaló Juhász Attila volt, a Political Capital elemzője az intézet kutatását ismertette: újból megtudtuk, hogy a fiataloknak alacsony politikai érdeklődése, alacsony a választási hajlandósága, a pártpreferenciákban pedig nagyfokú a bizonytalanság. A fiatalok negatív dolognak tartják a politikát, míg a demokráciát az állammal szembeni „védőpajzsnak” tekintik, a politikai intézményekkel szemben bizalmatlanok. Az okok között megemlíthető, hogy mind a családi élet, mind a közoktatás passzivitásra neveli a fiatalokat. A pártok az aktívabb, idősebb korosztályokat szólítják meg, így a fiatalok úgy érzik, nincs beleszólásuk a politikai ügyekbe. Nem segít a helyzeten az sem, hogy a civil társadalom impotens a politikai élet megújításában, mivel elzárja magát a pártpolitikától. A vizsgált kutatások alapján az is egyértelmű, hogy a jelenséget rövid távon nem lehet megoldani, rendszerszintű problémák vannak.

Pintér Bence tudósítását híroldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr975577002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

___________________________ (törölt) 2013.10.16. 16:41:17

Nézzétek, a fiatal, ha politizál, alapvetően lázadó. Legalábbis az elmúlt pár generációban ez így volt. Ma gyakorlatilag a lázadásnak egyetlen népszerű formája van: a nemzeti radikális-Kárpátiás-tarsolylemezes. Akinek ez tetszik, az csinálja is. Az összes többi viszont nemigen talál magának lázadási lehetőséget.

Úgy értem, a lázadás reakciós formája, bár nekem szimpatikus lenne, de megértem, hogy a fiataloknak ez még korai. Innen kezdve mi marad? Lehet még vagy anarchokapitalista lázadó vagy pedig baloldali, de mondjuk mind a kettővel jó eséllyel hülyének nézetné magát vele, az elsőt kb. mindenki valóságidegen "kocka" világnézetnek tartja, a másodiknál fennáll az esély, hogy összekevernek a maszoposokkal, ami nyilván iszonyat égő, másrészt meg a balos lázadásnak azért is nincs most sok piaca, mert jelenleg senkinek nem az a legnagyobb baja, hogy a munkaadók g...ik, hanem hogy helyből nincsenek elegen. Lehetne még esetleg pl. antirasszizmussal, feminizmussal, jogvédelemmel menőzni, de az sem fog menni mostanában, mert egy olyan helyzetben, amikor az átlagos fehér férfinak se jó, mert nincs munka stb. nem nagyon fog erre figyelni.

Bell & Sebastian 2013.10.16. 18:02:53

A fiatalokat a közélet akkor érdekli, ha jár hozzá koedukált dzsembori. Ha nem jár, de mégis érdeklődnek, elég nagy baj van.

Szerintem a fiatalokat érdekli a közélet, azokat meg pláne, akik személyesen kénytelenek megtapasztalni a nyugat rohadását, miközben az ottani sajtó még rá is erősít a kétségeikre. Nem hiszik, hogy kétféle multi, kétféle bank és kétféle unió van, bezzeg azt annál inkább, hogy balfasz, magyar politikusból van csak egyféle.

toportyánzsóti 2013.10.16. 18:25:00

Fiatalon sokkal kiáltóbb a politika farizeus mivolta!Fiatalon még van hit abban hogy világmegváltók is lehetünk akár...Fiatalon széles ívben lehugyozza az ember ezeket a kétes alakokat,akik csak önmagukért és a haverokért vannak!

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2013.10.16. 19:45:47

fiatalon az embert az ellenkező neműek nemiszerve érdekli

calabria007 (törölt) 2013.10.16. 19:54:52

a közélet a maga teljes mélységében - önmagáért - jóformán SENKIT sem érdekel...

lásd a közösségi választások elméletét és a racionálisan TUDATLAN választót, akik csak _ígérgetéssel_ és szimbolikus izébizékkel lehet megszólítani...

en.wikipedia.org/wiki/Public_choice

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.10.16. 20:09:50

@Bell & Sebastian: Amikor én fiatal voltam, inkább a haverokkal lógtam, meg csajoztam. Egy híradót nem tudtam megnézni, annyira idegen és unalmas volt. Ahogy az ember libidója csökken, úgy válik egyre inkább homo politicus-szá.

Valóraváltógép 2013.10.16. 20:46:26

Mert egy csomó érdekesebb dolog van. Sem időd, sem energiád rá, meg mégis, mi a fene érdekelne benne. Hogy egy csomó fogyi pro és kontra mocskolja egymást? Játsszanak magukkal. Magukban.

Valóraváltógép 2013.10.16. 20:48:51

Egyébként mi a fenét akartok ezen megoldani? Örülni kellene neki.

Valóraváltógép 2013.10.16. 20:55:26

@Shenpen: "másrészt meg a balos lázadásnak azért is nincs most sok piaca, ''

Hogyne lenne. Azok az emósok. :)

maroz 2013.10.16. 21:43:49

"Nem segít a helyzeten az sem, hogy a civil társadalom impotens a politikai élet megújításában, mivel elzárja magát a pártpolitikától."

Nyilván azt el se kell gondolni, hogy ez akár fordítva is lehet.

-Jó napot kívánok, kedves civil, én vagyok a pártpolitika, magácska elzárja magát tőlem, ejj-ejj!

-De hát kedves pártpolitika, nem zárnám én el magam, mindösszesen csak annyit kérnék, hogy amikor mi ketten nem vagyunk egymástól elzárva ön ne rágjon bagót, ne köpködjön és ne fingjon recsegve.

-Na, ugye, hogy a civilek elzárják magukat tőlem?!?

Valójában a pártpolitika is csak annyit szeretne, hogy berántsa a civileket a saját rendszerébe, és jó kis engedelmes jobbágyokat csináljon belőlük. Talán előbb a pártoknak kéne mutatni némi készséget arra, hogy nem eszközként, hanem partnerként, egyenlő partnerként tekintenek a civilekre.

panelburzsuj 2013.10.16. 22:54:32

Miért nem mennek a pártokhoz?

Túltermelési válságba ragadtunk.

(Még mindig) több pártbordély, mint K. Erzsébet kiskorú.

És mert (még mindig...) valahogy így van ez:

www.youtube.com/watch?v=Imgg-2wlKPc

Bell & Sebastian 2013.10.17. 00:17:28

@Mr Falafel: Manapság inkább kiszemelik rá az áldozatot, megformálják, cédula a pofájába, oszt mehet is a Moldvának.

A túlhajtott szexuális élet átmeneti hiánya motiválja az ilyeneket, hogy vértoluláskor a teljes népességet kergessék mekk, mint valami tauton szatír a vöres tehenet.

Bird is the word 2013.10.17. 02:19:56

Egyszer azon megy a rinya, hogy milyen átpolitizált a társadalom, most meg az a baj, hogy a fiatalok közéleti aktivitása mennyire alacsony.

Kandeláber 2013.10.17. 06:41:49

Teljesen normális, ha az ember fiatalon tanul, szórakozik, ha fiú akkor csajozik, ha lány akkor fiúzik.
Csak az ilyen és hasonló csökkent libidójú kampók "politizálnak" fiatalon:
www.youtube.com/watch?v=1cU3v67GCrw

maroz 2013.10.17. 07:49:20

@Bird is the word!: Nincs ebben semmi ellentmondás. A közéleti aktivitásnak nem az egyedüli módja a pártpolitizálás.

maroz 2013.10.17. 07:57:27

@Kandeláber: A közéleti aktivitás is tanulás. Megkockáztatnám, hogy legalább olyan jó, mint a formális oktatás, ha nem jobb. És persze az is egy hamis ellentét, hogy közéleti aktivitás vagy orrba-szájba kefélés. No meg ha a szórakozást úgy vesszük, hogy élmények begyűjtése, akkor ott is úgyszintén létező alternatíva a közéleti aktivitás.

Robinzon Kurzor 2013.10.17. 08:27:07

@maroz:

Pontosan.
A politika eredetileg valami olyat jelentene, hogy a közös ügyeinkkel való foglalkozás. Ez meg lehet a privát-családi-rokoni-baráti közösségen túlnyúló bármilyen közös ügy, közös cél.
Egy iskola, egy szakma, egy városrész ... mind a politika terepe, a szó eredeti értelmében.

Csak ezeken szinteken nem pártok kellenek, hanem olyan emberek, akik képesek a közös célokért együttműködni és nem az érdekli őket, hogy miben különbözik a véleményük, hanem az, hogy az adott közös ügy (közös cél) összeköti őket.

Itt lehetne megtanulni a politikát, és ha az ifjú politikus generáció ezen szocializálódna (és nem a HÖK-ben), akkor a nagypolitika sem lenne olyan, amilyen.

maroz 2013.10.17. 09:16:36

@Robinzon Kurzor: Pedig nem kéne elfeledni, hogy a HÖK az valójában egy balliberális sikertörténet. ;)

___________________________ (törölt) 2013.10.17. 10:02:00

@maroz: erről meg az jutott eszembe, amikor a Pásztörperc írta valahol (nem a vinszenten, szerencsére) - és ez mennyire elképesztően naívnak hangzik így tíz évvel később - hogy kb. egyetlen dolgot lehet tenni, a különböző világnézetű, de tisztességes emberek lépjenek be különböző - meglévő, nagyobb - pártokba, tagként, és belülről változtassanak.

Ez annyira bizarrul hangzik ma, hiszen ma senki sem gondolja komolyan, hogy egy pártot a tagjai, azok küldöttei irányítanak. Vannak vezető politikusok, és kb. vannak rajongóik, van "fan clubjuk". Ebben a logikában párttagnak lenni pusztán annyi, mint az átlagosnál elkötezelettebb fan-nak lenni. Olyan, mint a törzsszavazó, csak még olyanabb, szaporábban lengeti a narancs, piros, vagy akármilyen kis papírzászlócskát.

Ez nagyon durva egyébként, hogy az intézményes háttér még mindig párttagságról, ilyesmiről szól, míg egyértelmű, hogy egész egyszerűen ez nem korszerű, senki sem gondolja komolyan, mindenki felülről lefele képzeli el a pártpolitikát: válaszd ki, hogy Orbán, Gyurcsány vagy Bajnai mögé állsz be fan-nak. És nem úgy, hogy összejönnek a tagok és megbeszélik, hogy kit jelöljenek.

A legviccesebb, hogy talán az egyetlen nagyobb párt, amiből ki tudjuk nézni, hogy a tagok a vezetőt leválthatják, és nem az történne, hogy akkor csak csinál maga köré egy másik fan clubot, ugye mint a Gyurcsány a DK-t, nos - az a Jobbik.

Mindegy, azt akarom mondani, hogy ha a párttag-dinamika idejétmúlttá vált és politikus fan clubok vannak, akkor nem lenne időszerű intézményesen is változtatni ezen-azon?

Robinzon Kurzor 2013.10.17. 10:03:07

@maroz:

Szerinted a HÖK egy sikertörténet? (Bármelyik is, bárkinek is?)

___________________________ (törölt) 2013.10.17. 10:03:50

@Kandeláber: jó, de lehet úgy csajozni, hogy az ember vmi egyetemi politikai klubban vezérkedik :)

Kandeláber 2013.10.17. 10:45:18

@maroz: A közéleti aktivitás nem jelent feltétlenül pártpolitizálást.
Jellemző, hogy amíg Nyugat-Európában már évek óta százezres tüntetéseken tiltakoznak - nagyrészt fiatalok - a bankok és a pénzvilág uralma ellen, addig nálunk szinte kizárólag a liberális politikusok bűvkörébe került burzsujcsemeték tartanak feledhető szeánszokat.
@Shenpen: Lehet, de nem elegáns. :D

Robinzon Kurzor 2013.10.17. 10:50:00

@Kandeláber: "Nyugat-Európában már évek óta százezres tüntetéseken tiltakoznak - nagyrészt fiatalok - a bankok és a pénzvilág uralma ellen"

Meg a gravitáció ellen ... és hogy minek erőmű, az áram úgyis a konnektorból jön.

maroz 2013.10.17. 11:08:29

@Robinzon Kurzor: Persze. Ha nem lenne az, akkor most nem követelné vissza egy maroknyi ember ugyanazokat a politikusokat, akik ezt a sikertörténetet megcsinálták.

Lásd meg a dolog humorát is: ma a legvehemensebben azok köpködnek a HÖK-re és a diákönkormányzati rendszerre, akik megcsinálták, azaz a ballib. Ezen legalább lehet röhögni.

maroz 2013.10.17. 11:31:03

@Kandeláber: Ez a csapda az egészben.

A fiatalok közéleti aktivitását sokszor az mozgatja, hogy látni vélnek valamit, amiről úgy gondolják, hogy az sérti azt, amit ők az igazságosságról, mint értékről gondolnak.

Sajnos a fiataljaink szocializációja olyan, hogy mire 18 évesek lesznek addigra a zöm már meg van törve, nekik már minden olyan illúziójuk elveszett, hogy a világ akár egy igazságos hely is lehetne, már ha egyáltalán valaha is volt ilyen ábrándjuk. Ha volt, ha hoztak mondjuk otthonról akkor azt üzembiztosan kiirtotta az iskola.

Akik mégis bírnak ilyen illúzióval azok a burzsujgyerekek. És ugyanezen oknál fogva úgyszintén ők azok, akik egyáltalán el merik gondolni, hogy ha egy polgár igazságtalanságot vél felfedezni akkor az ellen akár cselekedni is megpróbálhat. Ez az a luxus, ami csak a burzsujgyerekben van meg, a többiből kiverték, úgyszintén teljesen megbízható hatásfokkal, vagy már otthon, vagy az iskolában.

És itt jön a probléma, a csapdahelyzet. A burzsujgyerek amikor cselekedni próbál, akkor azokra a mintákra figyel, azokat próbálja meg követni, amelyek a saját státuscsoportjára jellemző, amiben felnőtt, amit mindig is látott. Ráadásul ez erősen reflexív is, hiszen ha akár csak egy hangyafasznyit is megpróbálna attól eltérni, akkor jönnek a "nagyok", az a kibaszott mispóche és mint egy túlmozgásos puli azonnal elkezdi visszaterelni a jól ismert cselekvési és diskurzuskeretekbe a renitenst. A fiatal pedig összezavarodik, és vagy feladja vagy betagozódik, mi mást tehetne, hiszen valójában érzi, tudja ő is, hogy ő, mindenféle szerepjáték ellenére is ahhoz a státuszcsoporthoz tartozik, és máshonnan nem is nagyon remélhet támogatást és jutalmat. Tudja, hogy ehhez saját csoportot kéne építenie, de azt is tudja, hogy ez iszonyú sok munkával jár, amire inkább legyint és betagozódik.

Ez egy csapda, és amíg ez a kibaszott mostani balliberális, leginkább pártpolitikai elit tényleg ki nem irtódik teljesen a magyar közéletből, no meg ennek a pártpolitikai elitnek a seggébe belegyógyult balliberális értelmiségi elit a kultúránkból is, addig ebben az országban semmi esély arra, hogy érdemi aktivizmus megjelenhessen.

maroz 2013.10.17. 11:34:05

@Robinzon Kurzor: Ne feledd, hogy ma azért tudsz repülni és azért dzsal dróton a petró, mert akadtak olyanok, akik az adott kor masszívan elutasító attitűdjei ellenére is merték azt elgondolni, hogy a gravitáció ellen igenis lehetne tenni valamit.

Rőzséd van elég? ;)

panelburzsuj 2013.10.17. 11:43:32

@maroz:
Ki kéne már kúráltatnod magad ebből az idült markszizálásból.

Kurva nagy ívek - nulla pillérekre.

Aztán ha valaki belerúg a tákolmányodba, három napig sivalkodsz meg köpködsz.

Kandeláber 2013.10.17. 13:54:23

@Robinzon Kurzor: No igen megérjük még azt is, hogy Budapesten lelkes fiatalok rokonszenvtüntetést rendeznek az IMF mellett.
@maroz: Például a haha "érdemi aktivizmusa" már ki is merült a bölcsészkar egy darab előadótermének az elfoglalásában.
A gravitációval kapcsolatos megjegyzésed viszont nagyon ott van. :D

Robinzon Kurzor 2013.10.17. 15:11:55

@maroz:

Attól tudok repülni, hogy tüntettek a gravitáció ellen?

Szerintem ezt gondold át ...

Robinzon Kurzor 2013.10.17. 15:13:56

@maroz:

De ha egy maroknyi ember követeli vissza őket, akkor ez mitől volt sikeres?

Össze-vissza beszélsz.

maroz 2013.10.17. 15:27:21

@Robinzon Kurzor: A tüntetés az csak egy manifesztálódása annak, hogy valakik valamit akarnak, illetve hogy valamivel, valami létezővel elégedetlenek, helyette valami mást szeretnének.

Az általad hozott analógia valami olyasmit sugallt, hogy a mainstream létező ellenében "akarni" olyan, mint ha az ember a gravitáció, vagy valamilyen másik természeti törvény ellen tiltakozna. A hiba az érvelésedben ott érhető tetten, hogy te a létezőt egyúttal szükségszerűnek is tételezed, holott miért is lenne az?

Az én analógiám pont erről szólt, arról, hogy a létezőt nagyon sokan mindig egyúttal szükségszerűnek is gondolták, és pont ugyanúgy, ahogyan te is azt állították, azzal voltak, hogy aki a létező ellen mer bármit is tenni vagy időnként akár csak gondolni is, az egyenesen a szükségszerűt támadja, amire te ma azt mondod, azt inszinuálod, hogy hülyeség, míg régebben ennél keményebb idők jártak, akkoriban az ilyesmi egyenesen bűn volt, erre utaltam a rőzsés sútkámmal, kár, hogy nem értetted el.

maroz 2013.10.17. 15:36:47

@Robinzon Kurzor: Szerintem inkább az van, hogy nagy hirtelen nem lelted meg az iróniaméteredet.

Akkor humormentesen, hátha így átmegy: a HÖK-dolog a ballibtől származik, és pont azt mutatja be, hogy mitől is működésképtelen és totálisan reménytelen ez a mostani ballib.

A hallgatói képviselet ugyanis úgy lett, hogy az szdsz amikor hatalmon volt vette a Nagy Liberáldemokratikus Kifestőkönyvet és kimásolta belőle a vonatkozó fejezeteket, bele egy törvénybe, beterjesztő: Magyar Bálint. Ez a ballib modus operandija. Ők tudnak az országban a legszebben másolni a saját kifestőkönyvükből, és nekik csak ez számít.

Az, hogy a gyönyörű meséik nem működnek őket már egy hangyafasznyit sem érdekli, a fő az ideológiai győzelem. És erre verik most is, arra, hogy le van szarva a tapasztalat, le van szarva az, hogy amikor a Jók, tehát ők voltak hatalmon akkor se voltak képesek egy problémát jól megoldani, tehát maga a probléma is le van szarva, az a fő, hogy megint szavazzunk bizalmat ugyanazoknak a személyeknek, hiszen a saját kibaszott logikájuk szerint ez garantálja azt, hogy a problémák jól lesznek megoldva.

Érted a dolog humorát?

Amikor hatalmon voltak csúnyán elbaszták, most tele szájjal okádnak arra, ami végső soron az ő kreálmányuk, és elvárnák, hogy a polgár megint nekik, a személyüknek szavazzon újfent bizalmat, és ha az ember szóvá tenné, hogy őt ma már inkább az ügyek érdekelnék és nem a személyek, akkor leugatják, hogy rosszul tudom, mert hogy itt a személyek a fontosak, a személyektől lesznek jól elintézve az ügyek.

Érted már a dolog humorát?

Robinzon Kurzor 2013.10.17. 15:42:57

@maroz:

Ez csak hablaty.

Nem lehet egy lapon említeni a "dehát én nem is kaptam devizát" fogalmatlan tüntetőt a Wright-fivérekkel.

Előbbi olyan hülye, hogy azt sem érti, mi ellen tüntet.
Utóbbi nem tagadja a gravitációt, hanem elfogadja, érti és felülkerekedik rajta.

Te pedig ne erőltesd sem a viccelődést, sem a filozofálást: egyik sem megy.

Robinzon Kurzor 2013.10.17. 15:46:14

@maroz:

Én még Andrásfalvy idejében kaptam diplomát, akkor is pont olyan volt a HÖK.

Attól meg, hogy minden mondatba gondosan beleírod, hogy "ballib", még nem lesz értelme annak, amit leírsz.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.10.17. 17:48:10

Ha én tizen-huszonéves volnék és sem foglalkoznék a mai közélettel, mert olyan üres, képmutató, hazug és aljas. Nézem-látom egyemistagyerekeim viszonyát a közélethez: minden jobban érdekli-foglalkoztatja őket, mint a "közélet". És igazuk van! A rendszerváltás rendszerének "elitje" nagyon hasonlóan viselkedik, mint az érettkádárkor "elitje" --- ha ezekkel kapcsolatban egy jóérzésű ember eufemisztikusan szeretne fogalmazni, akkor köp egyet.:-(

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.10.17. 19:01:52

Miért nem érdekli a mai fiatalokat a közélet?

Megmondom miért. Azért mert egyik ilyen zabhegyező konferencia sem reprezentatív. Nincs ott mindenki, munkáspárttól a hungaristákig, azért. Amikor meg az "okosok" eldöntik hogy kit szabad és kit nem szabad beengedni. mint a népmesében ahol csak akkor mehetsz be Mátyás királyhoz, ha az ajtónállónak is csengetsz valamit. Ha nem csengeted a lóvét, vagy egyszerűen nem tetszik a pofád, így jártál.

A tévékben sosem a politikusok vitáznak egymással, hanem az adott rezsim újságírócsicskái "szívatják" az ellenzéki politikust. Már ha egyáltalán behívják a stúdióba, akkor is mindig úgy rendezik, hogy 3:1 arányban többségben legyenek a delikvenssel szemben. Minden szavába belekötnek, mondatot nem hagynak végigmondani, mire valami érdemlegesre sor kerülne, hopp lejárt az idő.

E következtében mindegyik politikai tábor a másikat próbálja túlüvölteni, egy hatalmas hangosbeszélő az egész ország. A közbeszéd színvonala ílymódon a béka feneke alatt van.

A médiában meg a hajdúpéter-vujitytrutymo-szepesiniki-féle celebsenkik körött forog a világ. Gondoljatok bele.

Az egész rendszer meg van rohadva. És amíg ez a rohadt rendszer van, többszázmilliárdos médiabirodalmakkal megtámogatva, addig nem is lesz változás.

A másik: Magyaroszágon a bűnös soha nem nyeri el büntetését. Ha el is nyeri, mert például embert ölt, akkor is 5 év múltán szabadlábon van. Politikust letöltendőre -egy speciális kivétellel- ez országban még nem ítéltek. A jogrendszer is menthetetlenül korrupt. Ebből az átlagember annyit érzékel, hogy az illetőt, nevezzük a fikció kedvvért mondjuk princz gábornak, perbefogják 141 milliárd elsíbolása okán, majd pár év múlva röhögve távozik a Legfelsőbb Bíróság döntése nyomán. Ma is valahol a karib-szigetekről röhög a pofánkba.

Amihez pénz/hatalom/érdek kötődik, az ma a gyökeréig rothadt ebben az országban. Mindenhonnan a reménytelenség árad: úgyis minden le van vajazva, el van rendezve, becsületesen képtelenség érvényesülni. Ha politikailag nem kedves az illető és közalkalmazott, számolhat vele hogy előbb-utóbb lapátra kerül. A félelem légköre uralkodik. A magánszférában a vállalatoknál pedig a főnök azt csinál amit akar, mivel munkavállalói érdekvédelem nem létezik. Magyarul az ember vállal 8 órás munkát, amiből a gyakorlatban lesz 10, mert hogy "legyél már oly kedves, ezt még végezd el", és mindezért kap részmunkaidős fizetést, és még örülhet, mert bármikor ha kirúgják, 10 másik ember ugrik a helyére.

Érthető ha a fiataloknál, meg úgy mindenkinél szitokszó lesz a politika.

Viszont egyre erősödik egy erős, alkalmas, megfelelő vezető utáni vágy.

maroz 2013.10.17. 19:30:01

@Nemzetstratégia: Ez a "reprezentatív konferencia" engem megfogott. :)))

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.10.17. 20:55:44

@maroz: :)

A liberálisok olyan nagy hangon mondják, emlegetik, hogy élőben bármikor úgy leiskoláznak egy jobbikost vagy hungaristát (de beszélhetünk egy munkáspárti kommunistáról is), hogy fülét befogva, sírva szalad ki a teremből.

Nosza, itt lenne az alkalom. Ja, hogy élőben már nem megy? Köszöntük szépen.

Politikai tudatossághoz _vitakultúra_ kell.
Vitakultúrához meg _vita_ kell. A próba-szerencse módszerével szokott ez kialakulni, mondjuk úgy 3 évnyi, heti egyszeri vita után, _amit főműsoridőben közvetít minden tévé_ , már lehet valamiféle vitakultúráról beszélni. A főbb pártok elnökei -politikai alapon - hungaristák jobbik, a "közép", de még a Thürmer Gyuszinak is kell helyet szorítani. Mert csak. Mert ez a demokrácia. Lehetne közönségszavazásokat is csinálni, kinek a szövege tetszett a legjobban. Száz hogy még a nézettség is meglenne. Másnap lehetne miről beszélni meló közben.
A szemünk láttára alakulna a politika, alakulnának ki új politikus-egyéniségek, a viták tüzében.

Ja hogy ez nem érdeke az elitnek, a vezető osztálynak? Hát akkor majd jönni fog egy karizmatikus vezető, és mindenkit hazazavar. Ezirányba haladunk egyébként.

Dzsentrisvihák 2013.10.17. 23:23:01

@Nemzetstratégia:

Trú, akárcsak az előző hozzászólásod :)

A vicces az, hogyha meg is valósul hébe-hóba egy-egy ilyen kvázi reprezentatív vita, akkor is mindig van valami toleranciabajnok hőbörgő, aki közli, hogyha meghívják a "nácikat" (általában értsd: Fidesz, vagy Jobbik), akkor ő nem jön el, és különben is, az diktatúra, ha nem csak az ő véleménye szerepelhet... stb. Ez remekül mutatja a vitakultúra, de még a minimális illem teljes hiányát is.

A reprezentativitás kérdéséhez még annyit azért hozzáfűznék, hogy az összes gittegylet állandó felsorakoztatása is kontraproduktív lenne, hiszen már csak a pártok felsorolásával elmenne egy óra, és képtelenség lenne végigszenvedni.

Ezt nagyjából úgy lehetne orvosolni, hogy a vitalehetőséget (pl. az állami tévében) "kétkamarásra" kellene osztani.
Egyik vitaműsorban az 5%-ot meghaladó alakulatok képviselői ütközhetnének meg, a másikban pedig a küszöb alattiak, úgy, hogy legalább egyszer minden párt vitázhasson az összes többivel. Választási évben pedig vegyesen összeereszthetők lennének a komolyan vehető társaságok. Nagyjából így tudnám reálisan elképzelni a dolgot.

Valóraváltógép 2013.10.18. 09:33:02

@Nemzetstratégia: "Vitakultúrához meg _vita_ kell."

Tévedés. Kultúra kell hozzá. Meg 2+n olyan ember, aki tisztelettel, elfogulatlanul fordul a másik gondolatai felé, és ha igazabbnak érzi őket a sajátjánál, hajlandó őket a magáévá tenni.
Ha ez nincs meg, az nem vita, csak verbális pöcsverés.

Valóraváltógép 2013.10.18. 09:34:20

@Dzsentrisvihák: A helyedben nem mosnám össze a fideszt a jobbikkal. :)

Dzsentrisvihák 2013.10.18. 11:17:06

@Valóraváltógép:

Nem én mosom össze, "a többiek" szokták :)

(Mindentől függetlenül: Jó a nicked.)

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.10.18. 15:35:28

@Dzsentrisvihák:

Kétkamarás: osztom a véleményed. Egy helyen a parlamentiek, másik helyen meg a "futottak még".

Ha belegondolsz: a parlamentiek lennének a virtuális "felsőház", a többiek meg az "alsóház" lehetne ez is a nevük: Felsőház, meg Alsóház. Ilymódon kész presztízs lenne bekerülni a "Felsőházba", vagyis bejutni a parlamentbe. Dinamikus folyamat. :)

@Valóraváltógép: Más ha egyszer vitázol valakivel, meg megint más, ha hétről-hétre össze kell vele ülnöd. egy idő után óhatatlanul is megismerik egymást a felek. Meg persze valamilyen szinten kultúra is kell, egyetértek, de a szükséges minimum azért úgy érzem, megvan Magyarországon.

Valóraváltógép 2013.10.18. 20:30:36

@Dzsentrisvihák: Köszi. Egy csehszlovák (akkoriban még volt olyan) mese volt egy rakás gyerekről, akik kitalálták, hogy milyen jó lenne, ha minden amit hazudnak, valósággá válna. Meg is kapták, ez volt a valóraváltógép. Aztán belegabalyodtak, és rájöttek, hogy lehet hogy mégsem annyira buli.

A másikhoz: a többiek el vannak tévedve akkor. ;)

@Nemzetstratégia: Ismeretlennel nem vitázok. Lehet hogy az illető hülye, vagy ilyesmi.

Valóraváltógép 2013.10.18. 20:36:45

@maroz: Inkább ne. :) Én nagyon nem örülnék neki, ha szépreményű taknyosok akarnának eldönteni lényeges dolgokat.
Politikusnak lenni egy szakma.

maroz 2013.10.18. 20:42:18

@Valóraváltógép: Ezek a vitaversenyek módszerekről szólnak, nem személyekről. És téves az a megközelítés is, mely szerint ilyen módszert elsősorban a politikusoknak kéne tanulniuk. Nem. A deliberatív demokrácia az inkább, sokkal inkább civil-orientált, mint hivatásospolitikus-orientált.

A valóban botrányos probléma az, hogy a civilek sem tudnak vitázni. Még csak a dallamát se értik, fogalmuk sincs arról, hogy egyáltalán mi fán is terem a vita. Ez az igazán botrányos.

Valóraváltógép 2013.10.18. 21:14:28

@maroz: "téves az a megközelítés is, mely szerint ilyen módszert elsősorban a politikusoknak kéne tanulniuk. "

Biztosra veszem, hogy tanulják.

" Ez az igazán botrányos."

Szerintem nincs benne semmi botrányos. Honnan tudnák, hogyan kell? Hol gyakorolhatták volna? És egyáltalán, mi szükségük lenne rá?

Miért érzed problémának? Egyszerűen vannak, akiknek ez nem való.

maroz 2013.10.18. 21:37:40

@Valóraváltógép: Mi az, hogy mi szükségük rá???

Állandóan vitázunk. Most képzeld el ezt autóval: mindenki autóval közlekedne, autót vezetne, de szinte senki nem tudná, hogy hogyan kell autót vezetni. Valami hasonló van a vitával is: csináljuk, de fogalmunk sincs arról, hogy hogyan is kéne.

A botrány pedig pont az, amit te is írsz, hogy honnan tudnánk. Hozhatnánk otthonról vagy elsajátíthatnánk az iskolában.

És mi az, mit jelenthet az, hogy a vita valakinek nem való? Arisztotelész valami olyasmit mondott, hogy aki állít valamit vagy megkérdőjelez valamit, de nem érvel, hanem kivonja magát a vita alól az olyan, mint egy karfiol. Na jó, lehet, hogy ő virágot mondott. :)

Szóval a virágoknak nem való a vita, eddig rendben, de az emberek ha való, ha nem való, permanensen vitáznak.

Valóraváltógép 2013.10.18. 21:54:33

@maroz: Én aranyhalat szoktam, az olyan aranyos.

"Állandóan vitázunk. "

Az miért jó nektek? Az autóvezetéssel nem nagyon látom a párhuzamot (ha nem tudod vezetni, el sem indul, onnantól meg nincs probléma), de most fáradt vagyok, biztos azért.

"És mi az, mit jelenthet az, hogy a vita valakinek nem való? "

Ez szó szerint értendő. Van egy népréteg, aki beleszületik abba, hogy az ő életében semmi szükség mások véleményére, meg van egy olyan is, aki belecsúszik. Annak meg mindegy.

"A botrány pedig pont az, amit te is írsz, hogy honnan tudnánk."

Kedves barátom, nagyon kevés olyan dolog van a világon, amit nem lehet elsajátítani, ha valaki hajlandó rá, és tesz is érte.
Olyanból is kevés dolog van, aminek az elsajátításához nem kell hajlandóság. De egyik halmazban sincs semmi felháborító. ;)
süti beállítások módosítása