Verespataki abszurd: ballib belvillongás Bukarestben
2013. szeptember 12. írta: tempetőfi

Verespataki abszurd: ballib belvillongás Bukarestben

victor_ponta_crin_antonescu.jpg

Komolyan mondom, ha nem ők döntenének a sorsunkról, akkor egészen szórakoztató lenne az az abszurd szappanopera, amiben mi élünk Romániában. Az előző részek tartalmát most nem foglalom össze, jelenleg ott tartunk, hogy Verespatak miatt a román ballib-koalícióban is elindult a balhé – nevezzük ezt származékos haszonnak.

Az egészet Crin Antonescu kezdte el. Ő a Nemzeti Liberális Párt (román betűszóval: PNL) elnöke, a koalíció társelnöke, aki úgy véli, hogy ő az ellenzék vezére is, merthogy kormányon van, de nincs hatalmon. Ha nem értitek, itt a magyarázata: addig nem jelenthető ki, hogy hatalmon vannak, fejtette ki, amíg a korrupcióellenes hatóságok leválthatják a minisztereket, vagy amíg az alkotmánybíróság törvények alkalmazását halaszthatja. Mondjuk, a világ normálisabb részén alapból nem javasolnak korrupt politikusokat miniszternek, és alkotmányellenes törvények is jóval ritkábban születnek, tanulni kell még ezt a demokráciásdit, no. Ez az ellenzéki vezérbe oltott kormánypárt-elnök aszongya, hogy közvetve úgy tudja, a szocik támogatják a bányatervet, amivel neki ugyan nincs baja, de jó lenne, ha az elvtársak most már kiteregetnék a lapjaikat.

Elnöktársa, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elöljárója, Victor Ponta – aki képviselőként nem ért egyet saját kormányfői álláspontjával – visszavágott, hogyaszongya, a kormány összes minisztere támogatta a verespataki cianidos bányászatot, Antonescu minden apró részletét ismerte az ügynek, ne gyöjjön a kanyarfúróval. Egyébként a verespataki bányanyitás bedőlése azzal jár, hogy Fehér megye eltűnik a gazdasági térképről, tette hozzá a miniszterelnök, innen is látszik, hogy nem közgazdaságtanból másolta a doktoriját. Családilag is nagy a kever: Antonescu felesége, Adina Vălean EP-képviselőként a cianidos bányászat mellett lobbizott, Ponta felesége, Daciana Sârbu EP-képviselő viszont határozottan ellenzi.

Habnak a tortán nemrégiben megszólalt mindkettőjük szellemi atyja, Ion Iliescu volt államfő is – aki kommunistaként váltotta a kommunistákat, majd bányászokkal verette a demokráciát követelő honfitársait –, nagyjából lehülyézte a bányanyitás ellen tüntetőket, azokhoz a 19. századi haladásellenes költőkhöz hasonlította őket, akik a mozdonyok füstjétől féltették a természetet, és kijelentette, hogy bár annyira nem ért hozzá, de szerinte a cianidos technológiának nincs alternatívája, azt mégsem lehet, hogy ott az arany, mi meg csak nézzük. Tízezrek szerint meg lehet, bár az is igaz, hogy minket nem Ceauşescu dresszírozott az egy, igaz út megfutására.

A másik nagy öreg, Dan Voiculescu – aki szekusbesúgóból lett konzervatív pártelnök, manapság médiamogul – az egész médiatrösztjét az RMGC zsoldjába állította, miközben a zsebpártjának a képviselői azzal égették magukat, hogy már az odautazás előtt publikálták a verespataki helyszíni szemléjük (bányanyitás melletti) eredményét, miközben a helyi sajtóban a bányanyitás ellen érveltek.

Vezető televíziós újságírók egy feszt verik félre a harangot, szerintük még csak most jön a feketeleves, Pontáék csupán diverzáltak, úgy megetetik velünk a ciánt, hogy attól koldulunk. És egészen elképesztő következtetéseket tudnak levonni abból, hogy például Ponta a szabadságát Miamiban töltötte. Az ő fejükben minden mindennel összefügg, ezzel csak az a baj, hogy megéltek már egyet s mást, nagyon félő, hogy akár véletlenül is eltalálják az igazságot.

Kissé párhuzamos világként a román értelmiség egy új nemzedék, új politika iránti igény megjelenését vizionálja, pontosabban úgy vélik, hogy a tüntetések túlnőtték Verespatakon, új hajnal hasad, az utcára vonuló fiatalok már nem elégednek meg a régi és csődös formákkal, lesz itt még közvetlen demokrácia. Nem akarom TGM-et szükségtelenül idecitálni, de képzeljetek el több tucat TGM-et, rosszabb íráskészséggel, ugyanakkor jóval nagyobb lelkesedéssel, és nagyjából képet alkothattok a román értelmiségi enthuziazmusról.

És hogy továbbra is kössük a magyar rögvalósághoz a szomszéd abszurdot: Romániában is úgy vélik, hogy a tüntetőket Soros pénzeli. Csakhogy itt a bányanyitást ellenzők antiszemita része rátesz még egy lapáttal, szerintük a bányanyitás mögött is ő áll. Korábban összefoglaltuk, hogy a román újságírók meddig jutottak el a tulajdonosi háttér feltérképezésében, a kőkemény tények alapján egyelőre annyit tudunk biztosan, hogy húsz bányász tényleg erőst akarja a munkát, olyannyira, hogy szerdán már fel sem jöttek a tárnából, elbarikádozták magukat, belőlük most inkább nem űznék gúnyt. Az viszont enyhe szemöldökfelhúzásra késztetett, hogy Rovana Plumb román környezetvédelmi miniszter úgy tudja, hogy Románia lakosságának 75%-a támogatja a verespataki cianidos bányászatot, legalábbis ezt közölte telefonon Janez Potočnikkal, az Európai Bizottság környezetvédelmi biztosával. Ezek valami nagyon erős tudatmódosítókat szednek ott Bukarestben, nem csoda, hogy Ponta és Crin személyisége naponta hasad vagy kettőt. Mert csakis ez lehet a magyarázata, hogy a miniszterasszony félreértette a tüntetéseket, kinézett az ablakon, és annyit látott, hogy Rosia Montana, na, szeret minket a nép, biccentett az okos fejével, követelik maguknak a ciánt, adjunk nekik.

Időközben az RMGC CEO-ja, Jonathan Henry odanyilatkozott, hogy ha a képviselőház leszavazza a verespataki bányaberuházást, kártérítést fog igényelni a Gabriel Resources, amelynek értéke akár a 4 milliárd dollárt is elérheti, merthogy szerinte a törvényhozás nemzetközi befektetésekre vonatkozó szabályozásokat sért meg a bányanyitás megakadályozásával. Szerda estére már visszakozott, hogy ő nem is ezt nyilatkozta, dehogy mondaná meg egy magáncég, hogyan szavazzanak a választott képviselők, eszébe sem jutott zsarolni, nagyon tiszteli a népet és ezt az egész demokratikus jogállam-izét, félreértették a szavait a The Globe and Mailnél. 

Végezetül, hogy ne csupán az arannyal bajmolódjunk, a jó hír az, hogy az RMDSZ hétfőn találkozott Victor Pontával, aki megígérte nekik, hogy folytatódni fog az észak-erdélyi autópálya építése. No, ez az a geg, amin már nem is tudok röhögni.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr105506868

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Verespataki abszurd: ballib belvillongás Bukarestben 2013.09.12. 08:52:03

Komolyan mondom, ha nem ők döntenének a sorsunkról, akkor egészen szórakoztató lenne az az abszurd szappanopera, amiben mi élünk Romániában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Robinzon Kurzor 2013.09.12. 12:21:05

Komolyan mondom, ha nem ők döntenének a sorsunkról, akkor egészen szórakoztató lenne az az abszurd szappanopera, amiben mi élünk Magyarországon.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.09.12. 12:47:29

Majd ha Orbán és Semjén egymást überelve beszél hülyeségeket a paksi bővítéssel kapcsolatban, az utcákon tízezrek tüntetnek (a bővítés ellen) és a beruházók naponta vonogatják vissza nyilatkozataikat a nemzetközi sajtóban, akkor nevetek én is egy jót a román politikán. Addig kénytelen vagyok azt gondolni, hogy a szőröstalpú mócok előrébb vannak tisztesség dolgában, mint mi.

Ha Verespatak potenciális katasztrófaforrás (mert az!), akkor a paksi bővítés mi? Ha Nagybánya megmutatta, mire számíthatunk, ha elszabadul a cián, akkor Csernobil és Fukusima mit mutatott meg?

Fidexkormánymonnyonle!

___________________________ (törölt) 2013.09.12. 13:09:52

Szerintem ha az egyik oldalon a kenőpénz áll, a másikon meg a polgárok és a természet egészsége, akkor úgyis a kenőpénz nyer, a politikusok legalább lehetnének annyira tisztességes rablók, hogy nem futnak fölösleges köröket és játsszák a szűzkurvát, hiszen úgyis be fogják adni a derekukat.

vizipipa 2013.09.12. 13:12:11

Minden népnek olyan kormánya van amilyet megérdemel. Elvégre maga választotta.

Ki Basescut és Pontát, ki Gyurcsányt és Orbánt.

Egyébként mi lenne, ha Verespatakon teremtenének pár száz munkahelyet? Nem lenne olcsóbb mint ez az egész buli? (Tudom, van még pár száz falu hasonló helyzetben, de most ez van műsoron. Ígéretből a politikai palettán meg sosem volt hiány.)

___________________________ (törölt) 2013.09.12. 13:16:58

@bbjnick: Nem kell szarul üzemeltetni (Csernobil), meg 9-es erősségű földrengésnek meg két hetesnek, és szökőárnak kitenni (Fukusima), és akkor elmondható, hogy az atom még mindig az egyik legbiztonságosabb és legtisztább energiaforrás. Saccolja már meg, hogy mibe kerülne ugyanez mondjuk szélerőművel, a szénre meg azért már így 21. században tényleg nem gyúrnék.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.09.12. 13:43:39

@Shenpen:

Magát ennél okosabbnak föltételeztem! Miről beszél? Csernobilt szándékosan üzemeltették rosszul és Fukusimát szándékosan tették ki földrengéseknek és szökőárnak? De ha maga garantálni tudja nekem, hogy az elkövetkező egy-kétszáz évben sem emberi mulasztás, sem természeti katasztrófa, sem technikai mallőr, sem szabotázs nem fordulhat elő Pakson, akkor maga nyert!

közösperonos átszállás 2013.09.12. 14:36:32

Tehát van egy baloldali párt, meg van egy liberális párt, és ezek villonganak, eddig értem.

De mitől bel-?

vizipipa 2013.09.12. 15:02:41

@bbjnick:
Azért remélem ismered azokat az adatokat, hogy 1 TWh megtermelt villamos energiára hány haláleset jut atomerőművek/szénerőművek esetében. Az utóbbinál szénbányászat nélkül/szénbányászattal.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.09.12. 15:44:23

off, de nem érzitek át a felelősségét, ha olyan embert pártoltok, szándékon kívül is, aki nem érdemli meg:

kkbk.blog.hu/2013/09/12/bogdan_laszlo_cserdi_madara

egy ilyen csorba kiköszörülése sokkal nagyobb feladat, mint elhinteni a hazugságot, mert már korábban elterjedt az előző

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.09.12. 16:04:55

@vizipipa:

Te az 1936. októberi Frameries-i bányaszerencsétlenség rémségeinek ecsetelésével próbálnád nyugtatni a családodat, ha a településeteket épp beterítette a radioaktív trutyi?

vizipipa 2013.09.12. 16:16:42

@bbjnick:
Nem. Kizárólag ezen évezredi ukrán és kínai bányaszerencsétlenségekre gondolok. Meg arra a pár száz millió tonna széndioxid ki nem bocsájtásra amit az atomerőművek jelentenek.

Szerinted hol tartana ma a Föld az üvegházhatással ezek nélkül?

___________________________ (törölt) 2013.09.12. 16:27:39

@bbjnick: nem, nem tudom garantálni. Azt tudom garantálni, hogy a Kárpát-medence nem kőzetlemezek találkozási pontjánál van, földrengés meg úgy általában a természeti katasztrófák szempontjából eléggé mázlista hely. De tényleg. A sok anyagi gond, stressz miatt a magyar ember hajlamos elfelejteni, hogy környezeti szempontból mennyire mázlista, ld. orosz, kaliforniai, ausztrál erdőtüzek, bangladesi árvizek, satöbbi.

Azt is garantálni tudom, hogy egy atomerőműben nincs olyan emberi mulasztás, hogy hoppá ezt így elaludtam, benéztem - minden hatvanhétféleképpen biztosítva van, ahhoz hogy baj legyen, teljesen tudatosan úgy kell dönteni, hogy egy sor szabályt megszegnek, ld. Csernobil. Autós példával élve úgy nem lehet felrobbantani, hogy a sofőr elalszik a kormánynál, hanem úgy lehet, ha öt évig cseszik kicserélni a fékbetétet és a kéziféket meg kiszerelik, mer' minek.

Ez van a mérleg egyik serpenyőjében. A másikban az, hogy áram kell. Nincs pénz azt megújulóból fedezni, ezt csak lassan lehet növelni. Marad a szén. Na azt meg viszont már tényleg ideje leépíteni.

Azzal teljesen egyetértek, hogy az igazi hosszú távú terv ne legyen az atom, majd egyszer biztos minden napos felületen fotocella lesz meg minden tornyon szélkerék vagy valami, de az még nagyon odébb van.

Tehát annyit szeretnék kérni, hogy legyünk realisták. Mi az alternatív terv? 2030-ra a teljes szükséglet fedezése megújulóból? Vissza a lignithez, oszt' a kibocsátás meg le van ejtve? Importálni drágáért, miközben ha a jászlói, mohi vagy krškoi erőmű száll el, azt is megszívjuk? Mi más lehetőség van?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.09.12. 16:30:19

@vizipipa:

"Kizárólag ezen évezredi ukrán és kínai bányaszerencsétlenségekre gondolok. Meg arra a pár száz millió tonna széndioxid ki nem bocsájtásra amit az atomerőművek jelentenek." --- írod.

S gondolod az megnyugtatná a családodat egy nukleáris katasztrófa esetén, ha ezekről mesélnél nekik?

"Szerinted hol tartana ma a Föld az üvegházhatással ezek nélkül?" --- kérdezed.

Azt nem tudom. De nem csak én nem tudom, más sem. Azt viszont tudom, hogy mit jelent egy atomerőmű-szerencsétlenség. És ép ésszel képtelen vagyok belátni, hogy hogyan teheti ki bárki is polgárait egy ilyen rizikónak.

közösperonos átszállás 2013.09.12. 16:31:59

@Shenpen: "Importálni drágáért"

Bővíteni Paksot amúgy valószínűleg drágább lenne, mint importálni.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.09.12. 16:56:26

@Shenpen:

1) Paks a Kecskeméti-törésvonal mentén helyezkedik el (ha nem a szocializmusban épül, soha nem épülhetett volna meg). 1990 környékén nagyon komolyan fontolgatták a bezárását, több vizsgálatot is folytattak a kérdésben, szó volt független nemzetközi szakértők felkéréséről --- aztán, egyszer csak, hopp, elült a dolog!

2) Nincs olyan energiatermelési módszer, ami olyan kockázatos volna, mint az atomenergia. S ha ezt a kockázati tényezőt is (komolyan) figyelembe vesszük, akkor, nincs olyan drága sem.

3) Ha mi mi most atomenergiára alapozzuk az energiaellátásunkat, akkor nem néhány évre kötelezzük el, hanem hosszú évtizedekre kényszerpályára állítjuk magunkat. S tekintve, hogy a világ épp nem erre tart (eufemisztikusan fogalmazva: az atomenergia-ipar nem kifejezetten a felszálló ágban van), könnyen belátható, hogy ez mit jelenthet (ha nem ma, akkor holnap) számunkra!

3+1) Azt a töménytelen összeget, amit most az atomerőmű-bővítésbe ölünk, fordíthatnánk a decentralizált energiaellátás kiépítésére is, amelyben nem egy tényezőtől függünk, hanem számostól, hagyományostól és alternatívtól egyaránt --- s ha majd már nyilvánvaló lesz, hogy ezek közül melyek az életképes, perspektivikus megoldások, akkor azokat preferálnánk. (Annyit beszélünk az innovációról! Miért ne lehetnénk mi az alternatív energiaforrások és energiatermelési technológiák "nagyhatalma"?!)

calabria007 (törölt) 2013.09.12. 17:43:54

@bbjnick:

cianidos technológiával működő nyílt-színi aranybánya a finn sarkvidékről:

Agnico-Eagle Mines Limited Kittilä Mine – Presentation
bergforsk.se/wp-content/uploads/2011/05/koivisto.pdf

afféle EU "best practice"

és hatalmas bánya...

calabria007 (törölt) 2013.09.12. 17:46:46

@Shenpen:

bizony az, hiszen még a legnagyobb katasztrófából is egy élettől hemzsegő őserdő jött ki

Radioactive.Wolves
www.youtube.com/watch?v=SmNOclWGslk

calabria007 (törölt) 2013.09.12. 17:48:27

@bbjnick:

speciel pusztító katasztrofák természetes körülmények között is vannak...

www.youtube.com/watch?v=sQzDcZE2hoE

calabria007 (törölt) 2013.09.12. 17:52:39

@vizipipa:

a fosszilis energiahordozókhoz kapcsolódó levegőszennyezés káros hatásaihoz kapcsolódó észrevételeiddel maximálisan egyetértek, a "man made global warming" című különszámot azonban nem venném túlzottan komolyan...

A Nagy Globális Felmelegedés Svindli .
www.youtube.com/watch?v=qyKJiMptXkU

calabria007 (törölt) 2013.09.12. 17:54:25

@vizipipa:

ihol lenne pl. a Greenpeace egyetlen természettudományos PhD-vel rendelkező egykori regionális igazgatója, ill. alapítója a téma kapcsán...

Greenpeace Founder Questions Man-Made Global Warming
www.youtube.com/watch?v=H8JO2tDRDj0

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.09.12. 19:02:24

@calabria007:

Sikerült már telekhez jutnod a Zónában? Hogy jövedelmez az üdültetés?:-)

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.09.12. 19:08:53

ergének már várom a posztját, mekkora paraszt is ez az illés.
elkapatták a luxusprostik szegényt, nem érzékeli már a valóságot, neki fizikai munkát kéne végeznie, de a kommunista felmenői nem ezt szánták neki,
mármint illésnek, ergéről nem tudok nyilatkozni, nem ismerem ennyire

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.09.12. 19:16:54

@tesz-vesz:

Illés tényleg h*lye volt: teljesen úgy adta elő magát, mint akinek elmentek otthonról. Én a helyében otthagynám az egészet, nem várnám meg, amíg teljesen szétk*csögölik az idegrendszeremet és az egészségemet a fidesznyik elvtársaim:-(

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.09.12. 19:34:47

@bbjnick: nem fogják, kövér tudja, hogy nem akárki, nem bántják, és illés csak orbánt védte beszédében, mint egy elmebeteg

calabria007 (törölt) 2013.09.12. 20:54:00

@bbjnick:

ott bizony tilos (bár vannak illegális lakosok)

ellenben az alábbi város népesebb és gazdagabb mint valaha és 85 év körül van a várható átlagéletkor...

Visit Hiroshima
visithiroshima.net/

calabria007 (törölt) 2013.09.12. 20:57:43

@bbjnick:

és az ingatlanok is elég borsos áron mennek itt... (100 japán jen = 227 forint.... )

Housing Costs in Hiroshima?
forum.gaijinpot.com/showthread.php?83-Housing-Costs-in-Hiroshima

különösen azt tekintetbe véve, hogy a lakosok lényegében egy nukleáris kísérleti zónában laknak...

vizipipa 2013.09.12. 22:07:44

@calabria007:

Én elvileg is elutasítom azt a nézetet, hogy a széndioxid és csak a széndioxid felelős az üvegházhatásért. Szerintem ez sokkal összetettebb kérdés, a széndioxid egy tényező és egyáltalán nem biztos, hogy a legfontosabb.
Ugyanakkor egy pillanatra sem vitatom, hogy a széndioxid kibocsájtás nem a fenntartható fejlődés eleme.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.09.12. 22:35:07

@calabria007:

Mert, nyilván, Hirosimában azért drágák a telkek, mert 1945-ben rájukk*rtak egy atombombát?!

Keress rá, hogy a többi városban mennyibe kerülnek a telkek!

calabria007 (törölt) 2013.09.12. 22:40:41

@bbjnick:

a fenti linken azt írták, hogy Tokióval, ill. Oszakával lehet összevetni a hirosimai lakásárakat

Robinzon Kurzor 2013.09.13. 00:12:07

@bbjnick:

És hány embert üt agyon az áram? Az smafu?
Minek egyáltalán erőmű?

Meg itt vannak például az autók!
Sokkal több halálesetet okoznak, mint a lovaskocsik.
Amint az köztudott.

Bell & Sebastian 2013.09.13. 00:47:24

Ez az eset annyiban hasonlít a saját vízlépcsőnk dicstelen történetéhez, hogy hitvitává nemesedett egy szakkérdés a korrupció árapályában.

Az atomenergia jövőjéről annyit tudok; attól, hogy a németek a magukéit bezárták, még vidáman importálnak áramot ilyen forrásból.

A mi gondunk az, hogy hogy az alternatívák felé nem mozdulunk, győzött a szegénység és ostobaság.

A mindenre rátelepített, lefölöző logika nem enged meg stratégiai tervezést. Csak meg kell nézni ezt a kifosztott országot és népet, az eltelt negyedszázad alatti, az épített környezetben bekövetkezett változásokat. Pontosabban azok hiányát. De ha mégis akadna kivétel, az is inkább az elrettentő példa -kategóriájába esne.

A természeti katasztrófa neve: magyar politika. Stadiont, ezeret!

Robinzon Kurzor 2013.09.13. 10:28:15

@bbjnick:

A magam részéről köszönöm a szakszerű és minden elemében alátámasztott hozzászólást.
Még hogy nincsenek már polihisztorok: ezt a sokoldalúságot még az Illétekes Elvtárs is megirigyelné.

Még aristo véleménye lenne érdekes a hidegfúzió és felvilágosodás kapcsolatának erkölcsromboló vonatkozásairól (mindenképpen egy ókori római sztorival induljon), és akkor ezt az egész nukleáris technológia kérdést le is zárhatjuk.

Hiszen ha mindkét szaktekintély elmondta, hogy mi hülyeség, mi nem, akkor minden más már csak üres szócséplés.

maretz 2013.09.13. 10:46:38

@bbjnick: Bazz, még egy szerencsétlen mélyzöld barom...

És abba belegondoltál már, hogy Fukisima és Csernobil 2 azaz KETTŐ incidens volt 60 év alatt? Meghalt benne párezer ember, és pártízezer egészségkárosodást szenvedett... igen. Sajnáljuk őket.

De mit gondolsz, az atomreaktor helyett működtetett olaj-, szén- és gáztüzelésű erőművek mennyi mérget juttatnak a levegőbe? És abban hány ember hal meg évente?

Csak matek az egész... kicsit kell csak belegondolni, hogy melyik éri meg jobban.

G. Attila · http://hatarontul.wordpress.com/ 2013.09.13. 11:14:23

Érdekes a fórum témája de egy röpke hozzászólásnyit csak visszakanyarodok a cikkhez. A helyzet az, hogy egy gyönyörű tájat tennének tönkre teljesen. Persze Erdélyben van még, miért ne csinálnák. Valahogy nem bízom a ciánban ezen felül, és még sokan vannak így vele. Mutattak látványos rajzokat is, hogy majd amikor befejezik, milyen szépen rekultiválják az egészet. Hadd ne érezzem át ezt az örömet. Bevallom őszintén, az, hogy egy gyönyörű tájat tönkre tesznek egy (egyáltalán nem jó, és nem támogatandó) dolog. És kapunk érte (azaz a román kormány kap érte) 6% -ot a termelésből. 6%. Ezzel (is) van bajom. Ez a gyakorlatilag, idejönnek, és elviszik módszer, ami a kanadai bányalobbinak nagyon jól megy, de én meglennék nélküle. A kenőpénzekről nem is beszélünk, a román hírközlő csatornák közül, egyedül a Digi 24 nem kapott pénzt azért, hogy reklámozza. Gyönyörűen látszik is, főleg a Voiculescu által birtokolt adókon. Az a helyzet, hogy nagyon nem tudják eltüntetni a dolgokat, de az a próbálkozás, ami van :D... Most is, ahogy az a pár bányász bezárta magát a tárnába, hogy nekik munka kell. És az egyik anyuka, hogy hát ő aggódik a fiáért, és nem érti, miért szólnak bele, nekik itt a faluban jó lenne. És a háttérben szépen állt a tömeg, síppal dobbal. A tömeget egy sorban kell elképzelni nagyjából húsz-harminc méter szélesen. A kamera olyan szögből filmezte, hogy nem tudom, hogy az első sor mögött hányan is álltak, mivel nem látszott. Szóval nagyon jó, hogy azt hiszik, hogy egy közértet, vagy csavargyárat nyitnak, és új munkahely. De nem erről van szó. Akkora ellenszélben eveznek, hogy ha megnyitják, akkor... Akkor senki sem lepődik meg, újabb példáját látjuk a demokrácia működésének. S majd a tvből beissza a jónép, hogy hát úgy néz ki, hogy csak az ő, meg az ismerősei véleménye volt, hogy nem kellene, mindenki más egyet értett a megnyitással. Hát persze.

calabria007 (törölt) 2013.09.13. 11:18:26

@G. Attila:

"A helyzet az, hogy egy gyönyörű tájat tennének tönkre teljesen"

WTF?!

klikk alább!

Rosia Montana open-pit mine
www.youtube.com/watch?v=9HKsuLMGXSA

ez neked gyönyörű?

G. Attila · http://hatarontul.wordpress.com/ 2013.09.13. 11:28:32

@calabria007: Szerinted azt a bányát mélyítenék tovább? Téged idézve WTF?! Olvastad az adatokat? Mennyit akarnak, hogyan akarnak? Persze, hogy van ott már bánya, de nem ott kezdenék el. Sajnos mobil netről írok, így kissé sokáig tartana keresgélni, de ha érdekel nézz utána (mielőtt linkelsz).

Na de, megszámoltam közben a tömeget, mert újabb hír, a bányászok éhségsztrájka kezdenek, ha nem mennek oda a politikusok. Most véletlenül más kameraállásból mutatták. Harminc ember, gondolom a bányászok rokonai (a tvben helyiek "localnicii" ) tiltakozik, ott helyben. És C. Antonescunak nőtt a hajlama hogy a bányanyitás ellen tegye le a voksát. Haladunk :P. Amúgy valamiért mostanában nem látom azokat a helyieket akik még pár évvel ezelőtt, amikor először jött be a képbe tiltakoztak, és mutatták őket a tvben. Mi történhetett? Változott a kamera, most más vesz fel...

calabria007 (törölt) 2013.09.13. 11:34:42

@G. Attila:

2000 éve bányásznak ott, katasztrófasújtott területre emlékeztet az a vidék...

némi illusztráció egy ELTE-geológus + kanadai karvalytőkés terepgyakorlatból

Terepgyakorat 1. nap

Verespatak
abyss.elte.hu/users/segeusc/2003%20terepgyakorlatok/Verspatak.htm

G. Attila · http://hatarontul.wordpress.com/ 2013.09.13. 11:35:57

Nem akarok floodolni, egy gyors link.
www.rosiamontana.org/en/taxonomy/term/24
Ez a másik oldal, valamiért a cikkel egyező álláspontot nagyon elvétve látok a román médiában, hiszen a bányászokért, és a bányászok rokonaiért aggódik szakmányban mindenki, míg az apró pár tízezres tüntetések éppen hogy belefértek a hírekbe...

G. Attila · http://hatarontul.wordpress.com/ 2013.09.13. 11:47:10

@calabria007: Hadd mondjam el megint, hogy nem az egész vidék. Amikor én arra jártam pont nem a bányák felé vettem az irányt, hanem másfele túráztunk egyet, és akkor ott az még szép volt. Elmondom megint, hogy nekem mi a bajom. Felforgatják az egészet, mert hidd el egy ekkora volumenű termelés nem azokban a tárnákban, meg azokon a helyeken lesz, ahol eddig folyt a nyílt színi bányászat. Ne beszéljünk el egymás mellett. Nem ott lenne a bánya, ahol az eddigiek, egy más, még érintetlen tájat tennének tönkre. Ez az egyik. A másik bajom az, hogy abból az értékből, amit kitermelnek, semmit nem kapunk. Az a 6% nevetséges. És magába szívja ezt a nevetségesen kis összeget is a bukaresti vízfej. Persze tudom, egyáltalán nem kis összeg az a 6% sem na. De arányaiban... Oké, 30 évig ott lesz, 'kiszívják', elmennek. És egyébként az emberek nem támogatják. Ezt sem kellene elfelejteni. Páran talán, jártak arrafelé, hozzám hasonlóan, páran csak képeket néztek, és jó páran tény, hogy nem tudják, hogy ott már rég bányásznak. De nem ekkora mértékben ciánnal, és csak egy részén a Verespataki közigazgatási területnek.

calabria007 (törölt) 2013.09.13. 11:49:14

@G. Attila:

"A bányaprojekt üzleti terve Románia gazdaságának több mint 4 milliárd USA-dollár nyereséget vetít elő. Ebből 1,8 milliárd dollár közvetlenül az állami költségvetést gyarapítja. Ezt az összeget a társaság részvényeiből a román állam által birtokolt 19,3%-ra járó osztalék, az RMGC által fizetett bányajáradék, valamint más, az államkasszába helyi, regionális valamint országos szinten befizetett adók és illetékek teszik ki"

hu.wikipedia.org/wiki/A_Verespatak-projekt

calabria007 (törölt) 2013.09.13. 11:52:15

@G. Attila:

cianidos technológiát pedig az állítólag "zöld" finneknél is használnak...

Agnico-Eagle Mines Limited Kittilä Mine – Presentation
bergforsk.se/wp-content/uploads/2011/05/koivisto.pdf

G. Attila · http://hatarontul.wordpress.com/ 2013.09.13. 12:02:43

Jah, vagy mint a cikkben írták, akár ennyit perelhetnek is. Megcsúszott a nyelve na :). Én nagyon örülök, hogy ilyen sok pénzt kapunk. De mi lenne, ha mondjuk nem adnánk oda az aranyat, hanem megtartanánk? Az sem lenne sokkal kevesebb pénz, úgy számolom...
Jó, a finnek használnak. És? Akkor már jó? Nem, nem jó. Hadd ne legyen kedvem nekem a ciánhoz, bármennyire is biztosítanak arról, hogy nem, nem lesz itt semmi gond, sőt a végén halastavat fognak kialakítani.
Amúgy azt a wikipédiás cikket mindenki figyelmébe ajánlom. Ez gyakorlatilag a projekt leírása. Szerintem a cég oldaláról vették át :D . Igen, írják, hogy milyen jó, és szép, javaslom a védett örökséget is olvasni, amit majd megőriznek nagy pénzbefektetéssel. Megkerüli a tárna, gondolom :P. De jó, hogy linkelted, akkor amikor először megjelent a médiában, az elköltöztetés volt a fő téma, hogy a helyiek nem akarják. Valamiért az előnyökről nem beszéltek... Akkor még csak említették, hogy tönkretennék a környezetet, nem volt az ilyen hangsúlyos.

nerángass 2013.09.13. 13:58:35

Bocs, hogy közbepofázok, de az egész ügy megitélésében – pro és kontra – hatalmas, szerintem döntő, szerepe van a politikai és jogi környezet „minőségének”. Míg az emlitett Finnországban nyogodtan el tudom képzelni a környezetre és élő világra kétségkívül veszélyes és rizikós technológia „kézben tartását” ez Romániában nagyon nagy eséllyel nem történne meg. Nem csak azért, mert a beruházó nem tenné meg – ennek is óriási az esélye ,hisz neki csak utólag kell rendet teremtenie, és más példákból látszik ( a nagybányai eset ) hogy előszeretettel inkább csődöt jelent és lelép – hanem mert a politika korrupt ! A jogalkalmazás meg hektikásan követi a politikai „szempontokat”. Az Isten szerelmére, egy 16 éves ügyről van szó, a legelső szerződést 1997 ben írta alá a Gabriel Reources az akkor még nagymellényü Minvest Deva-val. Ha annyira érdekelte volna a román államot, a politikát a kiaknázatlan arany –és ezüstmennyiség, nem privatizálta volna 1998 ban ( érdekes ugye ? ) a nagybányai színesfémkombinátot. Ott volt ugyanis Románia egyedüli arany, ezüst és platinafinomitója, igy természetesen kizárólag ott állitották elő a Romániában kibányászott összes – aranyat is tartalmazó – színesfémércekből, a réz és ólom mellett az aranyat és ezüstöt. Amíg a nagybányai kohó működött, senki sem gondolt, mert nem volt szükség ciános kioldásra, ott Románia aranyát egy 10x15 méteres épületben, elktrolitikus úton gyártották le. Ez az arany a londoni fémtőzsdén volt bejegyezve és egyedüli vevője (2000 ig ) a Román Nemzeti Bank volt.
Szóval, miután a nagy privatizáció lefolyt és a kohót sikeresen csődbe vitték a hindu tulajdonosok – megérne ez is egy misét – a szinesfémbányák nagyrésze bezárt de természetesen rengeteg feldolgozatlan és flotált ( finomitott ) ércmennyiség állt rendelkezésre, benne a sok színesfém mellet nem kevés aranytartalékkal. A bányász az nem kohász,nem ért máshoz, ezért jelent meg pld Nagybányán a hírhedt Gold Corporation. Az idegen „stratégiai beruházókat” a hoppon maradt, román bányászatot minisztériumi szinttől bányaközpontig terjedő ( Nagybánya, Déva, Új – Moldova ) vezetőség hozta be, mert nem volt már román színesfémkohászat !
És ennyi disznóság után, akkor most bízzunk, 16 év után, egy átgondolt, racionális megoldásban ? Bullshit ! A legcinikusabb duma az a párszáz munkahely ! 25.000 bányászt szélnek eresztettek a 90 es években, többtíz bányát bezártak, de most aztán lesz 700 munkahely. Fúj !! A nagybányai katasztrófához hasonló eset bármikor újra megtörténhet, egyszerüen megvannak az objektív föltételek. Úgyhogy, minden összevetve és ismerve – nagyon is – a román előzményeket, ez a beruházás, ott, azokkal, ilyen politikai és logisztikai környezetben, megteremti az objektiv feltételeket ahoz, hogy a nagybányi katasztrófához hasonló eset bármikor megismédlődhessen ! Szerintem.

G. Attila · http://hatarontul.wordpress.com/ 2013.09.13. 16:35:59

erdely.ma/kornyezetunk.php?id=149309&cim=verespatak_okologiai_katasztrofa_fenyeget
@nerángass: Ez a másik dolog, de nem akarok, és nem is akartam a múltat felhozva érvelni, mivel nincs rendben. Pusztán érveléstechnikailag ;). De természetesen, ha a múltbéli tapasztalatokra építünk, akkor... Messzire visz, de a témánál maradva egyet értek veled. Miután szétverték, annyi máshoz hasonlóan ezt az iparágat is, most elég visszásnak hat ez a nagygalléros kampány. Személyes vélemény, hogy a gerinctelen álszent sunyiskodásnak az iskolapéldája, hogy egy egész országot rá akarnak vezetni, hogy milyen jó, miközben pár emberke szedi jól meg magát belőle, a többiek szívnak.
De ez magánvélemény, vitában nem hozom fel :)

calabria007 (törölt) 2013.09.13. 20:17:03

@nerángass:

ihol lenne egy cianidos aranybánya működés közben:

AEM Finland - The People of Kittila Mine (English)
www.youtube.com/watch?v=lquy5Y3cHXE

a finn sarkvidéken jóformán senki sem lakik, szóval ott sokkal könnyebb "törni-zúzni" mint Európa közepén...

nerángass 2013.09.13. 20:32:37

@G. Attila: @calabria007:
Whoops…fene tudta,hogy annyira fontos az érveléstechnika, itt egyszercsak szinte mindenki Paksról kezdett beszélni...)))))
Van valamekkora rálátásom ebben az ügyben a szélesebb összefüggésekre, gondoltam, megosztok veletek egy pár tényt, t.i. kohászat nélkül érdemtelen bányászatról és aranyról beszélni, különösen a konkrét esetben. Ez nem általában ciánt használó hidrometallurgiai eset és annak kockázatainak kérdése, hanem, a politikai és a jogalkalmazási tényezők speciális romániai esete „ciános zagyban”, amely már legalább egyszer exportálta áldásait határon túlra. Mivel a kérdéses folyók – most éppen a Kőrösök - még mindig ugyanabba az irányba folynak, és az esetben jádzó román szereplők hozzáállásában sem mentek végbe "forradalmi" változások, ha ez a kitermelés, az ominózus technológiával beindul, a ciánszennyezés kockázata újra fennáll és nem kétséges, ki(k) lesz(nek) annak elsődleges elszenvedői( itt hosszan Illés Zoltán úrra néztem ). Természetesen, grácia árva fejemnek,ha megint fumigáltam az érveléstechnikát )))

nerángass 2013.09.13. 20:39:59

@calabria007: Kinek dalolsz pacsírta .......?

calabria007 (törölt) 2013.09.13. 20:40:31

@nerángass:

ilyen alapon semmit sem kéne termelni a világ cirka 90%-án:)

PS.: a fenti videó mindössze arról szólt, hogy lehet ezt jól is csinálni és az alábbi videó is erről fog szólni:)

Lapland: Our heart is Gold & Other Minerals - mining industry video
www.youtube.com/watch?v=aOlS4SQYta8
süti beállítások módosítása