A középkori Magyarország újjászületése
2013. szeptember 10. írta: dobray

A középkori Magyarország újjászületése

Zirc.jpg

A magyar középkor épített öröksége meglehetősen csekély, a törökök tettek róla, hogy ne sok maradjon belőle. Ráadásul annak, ami maradt, jelentős része határon túl található, az egykori, kifli alakú Magyar Királyság és az Erdélyi Fejedelemség területén. A mai Magyarország nagy része ugyanis a hódoltsághoz tartozott, leginkább a nyugati területeket leszámítva (ez látszik is például Kőszegen és Sopronon). A középkori Pestről sem sok maradt meg, pár nagyszerű töredék van például az Erzsébet híd mellett, a belvárosi templom épületében.

A múlttöredékek alapján azonban, ha máshogy nem, hát virtuálisan rekonstruálni lehet középkori örökségünket. Mint a Múltbanéző blog írja: „a SziMe3D Kft, a Humansoft Kft. és a Pazirik Informatikai Kft. munkatársai – Balogh András és Fehér András projektvezetők és kollégái – egy külön örökségvédelmi program, a SziMe3DAR projekt keretében 3D-s szkennelési technológiával felmérik a megmaradt kőtöredékeket és azoknak alapján újrarajzolják a rég elpusztult épületeket”.

A székesfehérvári koronázótemplom, azaz a Szűz Mária-prépostság eredetileg Szent István magánegyháza volt, ami a maga 60-szor 30 méteres alapterületével és 30 méteres belmagasságával a korabeli Európa egyik legnagyobb temploma volt. a királyi temetkezőhellyé váló épület háromhajós, négytornyos, kétszentélyes templom lehetett. A templom közepén volt István szarkofágja. 1426-ban Ozorai Pipó gótikus stílusban építette újjá a bazilika délnyugati tornyát. Hunyadi Mátyás lebontatta a keleti szentélyt, valamint a mögötte húzódó városfalat és 30 méterrel hosszabb, kápolnakoszorús szentélyt építtetett, saját családja temetkezési helyéül. Ezután a templom már száz méternél is hosszabb volt. 1543-ban török kézre került a város, ekkor kifosztották a királysírokat. 1601-gyel kezdődött a pusztulás: a sikeres keresztény ostrom miatt a törökök felrobbantották a Pipó-tornyot, amiben a lőpor volt, s így leégett az egész bazilika, a maradék földfelszín feletti részek pedig a 19. századra tűntek el. Ma a romkert nemzeti emlékhely. A fent említett projekt keretében rekonstruálták a boltozatot és a templombelsőt is, utóbbi a projekt honlapján tekinthető meg.

A pécsi székesegyházat is Szent István idejében alapították, az épületen minden kor otthagyta keze nyomát, mígnem a 19. század második felében azon cél érdekében, hogy az Árpád-kori állapotokat állítsák vissza, tulajdonképpen szinte földig rombolták a meglévő templomot, és felépítették a mai neoromán épületet. Az akciónak áldozatul esett a későgótikus hálóboltozat, valamint számos barokk műalkotás is.

Pécsről amúgy készült már (nem a projekt keretében) a középkori város legjelentősebb épületeit bemutató videó is, valamint egy animáció az egykori domonkos apátságról, amelynek nyoma sincs már.

A középkori zirci ciszterci apátságot III. Béla alapította 1182-ben. A templom és a monostor több évtizeden át épült, román stílusban. A török hódítás során az apátság javai, könyv- és levéltára megsemmisült, és az épületek is romlásnak indultak. Zirc másfél évszázadon át teljesen lakatlan volt. A XVIII. században a sziléziai Heinrichau ciszterci apátságából jött szerzetesek új monostor és templom építésére szánták el magukat, noha a középkori templom és monostor falai még álltak, és az ablakok mérművei is megvoltak. Boltozata azonban beomlott. A régi stílus sajnos nem tetszett a barokk kor szerzeteseinek. Az új építkezéshez csaknem maradéktalanul felhasználták a régi köveket. Utoljára a templom gyönyörű nyugati oromfalát robbantották fel, 1738. december 19-én. A templomból csupán egy pillér alsó szakaszát hagyták meg emlékként, és Szent Imre szobrát helyezték el rajta. A középkori apátság 3D-s rekonstrukciója a Pazirik Kft. honlapján tekinthető meg.

Zirckülső.jpg

Zircbelső2.jpg

Óbuda kisvárosából sem sok maradt meg. Buzás Gergely, építész és régész, a visegrádi múzeum igazgatója, egy rövid videón mutatja be a 14. századi Óbuda legfontosabb épületeinek virtuális rekonstrukcióját.

A templomok mellett egy rakat érdekes váranimáció is található a neten.

A füzéri várnak például össze tudjuk hasonlítani az Árpád-kori és a 17. századi állapotát.

Külön köszönet a Múltbanéző blog szerzőjének a poszt elkészítéséhez nyújtott segítségéért.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr805498197

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

calabria007 (törölt) 2013.09.10. 10:32:12

"fizikailag" is sok mindent lehetne rekonstruálni, pl. burgenlandi Petronell-ben - az antik Carnuntumban - egy rakás épületet rekonstruáltak az utóbbi években...

afféle attrakciófejlesztés ez...

térdig érő romok a szakértőkön kívül senkit sem hoznak lázba...

"A látogatókat korhűen restaurált és újra felépített épületek.... csábítják"

LÁTOGATÁS CARNUNTUMBAN
www.carnuntum.co.at/latogatas-carnuntumban/ihr-besuch-in-carnuntum

Kandeláber 2013.09.10. 10:47:51

Zolnay László régész írta egyik könyvében, hogy a budai várban a '60-as években folytatott ásatások során a segédmunkásokkal összetörettek néhány, királyokat ábrázoló szobrot bizonyos öntudatos elvtársak, egy török sírkövet pedig az egyik öregasszony haza akarta vinni, hogy savanyítandó káposztáját azzal nyomassa le.

Mudzilla 2013.09.10. 17:13:26

Csóri törökök! mindent leromboltak mi? Azért, ha a kedves poszt írója utána nézne, mennyit robbantottak fel a "sógorok"? Ja, és igen mi magyarok is!

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.09.10. 23:16:29

A magyar középkor épített öröksége meglehetősen csekély, a törökök tettek róla, hogy ne sok maradjon belőle"

hát dobraikám , ugye te vagy az aki önként vállalja hogy labanc?
mert amúgy az osztrák haverjaid rendelték el 48 után, hogy minden várat fel kell robbantani, ilyen félműveltséggel persze, hogy imádod a kaiserodat, és a törökökre kened a sarad

kkbk.blog.hu/2013/02/28/labancok_385

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.09.10. 23:18:33

@Mudzilla: jó, hogy nemcsak én szúrtam ki

calabria007 (törölt) 2013.09.10. 23:39:31

@tesz-vesz:

állítólag ez csak egy mítosz...

A "várromboló" Habsburgok
toriblog.blog.hu/2009/07/16/varholokauszt

stoppos76 2013.09.11. 09:35:58

Ez nagyon jó. Gratula nekik.

zsebatya 2013.09.11. 09:47:41

@calabria007: Nem csak mítosz. És nem '48 "után" az érdemi pusztítást hordozó dátum, hanem az 1720 utáni időszak, több lépcsőben. Nem a teljes lerombolás volt egyébként a cél, hanem a szervezett haderőcsoportosítás megakadályozása.

kewcheg 2013.09.11. 10:57:12

Lehet hogy a török nem rombolt le épületet, de lerombolta a nemzetet.Lényegében az Alföld még 100 év múlva is lakatlan volt.Települések,amelyek már az Árpád-korban virágoztak,végérvényesen eltűntek. Az Alföldön nagy lakatlan puszták jöttek létre, egy-egy mezővárossal. A vallás sok helyen teljesen eltűnt. Most kb. 10 magyarból kb. 7-8 vallástalan.Ez nem újdonság. A XVIII. szd. közepéig voltak olyan települések,ahol pap nem volt 100-150 éve.Az emberek ismét barbárrá váltak.Eltűnt a jó és rossz közötti különbség. Újra kellett "téríteni" a népet,amire szerencsére voltak jeles személyiségek,így pl. városomban Miskolcon.Ki-ki,amikor 6-8-10 éves kisfiára néz,gondoljon arra, hogy évtizedeken keresztül ilyen fiúcskák tízezereit hajtottk ki az országból,elszakítva örökre anyjuktól,apjuktól.Ki-mi lehetett volna belőlük,soha nem tudjuk meg.Szóval valóságos istencsapás.Ezzel nem a habosburgereket védem, azok is ganék voltak,csak nem értem bizonyos szinten ezt a szimpátiát a törökök meg az iszlám felé....

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.09.11. 11:32:06

@tesz-vesz: Aki szerint a várrombolás '48-ra adott válasz, az bánjon csínján a félműveltséggel való vádaskodással :-)

@kewcheg: Minden valamirevaló kuruc a törököknél kötött ki politikai menekültként, adott esetben hadvezérként (mint pl. Thököly, aki valami teljesen érthetetlen okból nem egy utolsó hazaáruló görényként, hanem szabadsághősként él a köztudatban...).
Mit lehet ehhez hozzátenni? Rendes magyar ember, ha valaki nekiáll kuruckodni, kilesi, kik éppen a Habsburgok.

Egyébként hogyne rombolt volna épületeket, a hódoltságot megelőzően épült apátságok, templomok, paloták jó része elveszett.
S a társadalom felsőbb rétegeinek elűzésével gyakorlatilag végérvényesen leszakította Magyarországot Európáról; onnan erednek a sajátos magyar utak meg a külön fejlődés hagymáza.

calabria007 (törölt) 2013.09.11. 11:45:15

@zsebatya:

bevallom a kolléga "48-as" állítása fel sem tűnt nekem és a várrombolás kapcsán általában az 1702-es évszámot hallottam

PS.: fentebb belinkeltem egy anyagot, érdekes ebben a tekintetben

calabria007 (törölt) 2013.09.11. 11:59:22

@kewcheg:

inkább a török hódoltsághoz kapcsolódó háborúk jártak nagy pusztítással (nem pedig maga a hódoltság)

ráadásul ennek a mértékéről komoly viták folynak

+ a Rákóczi szabadságharc is döbbenetes pusztítással járt...

"A Rákóczi szabadságharcban mintegy 350–400 ezer főben állapíthatjuk meg a járványok áldozatainak
számát; ugyanakkor, amikor a hadrakelt sereg összes embervesztesége nem érte el a százezer főt."

SCHULTHEISZ EMIL:
A MAGYARORSZÁGI JÁRVÁNYOK TÖRTÉNETÉBŐL
mek.oszk.hu/05400/05425/pdf/Schultheisz_Jarvanyok.pdf

Harald Blåtand 2013.09.11. 18:32:00

@Counter: Azért Thökölyt hazaárulónak nevezni van olyan történelmietlen, mint "haladó szabadsághősként" futtatni, csak amaz hazaffyaskuruc marhaság, emez meg aulikussznob. Egyszerűen egy politizáló hadúr volt, tipikus XVII. századi jelenség, mint Wallenstein, Mansfeld vagy Cromwell. Végül is a pályája kezdetén odakerült egy politikai menekültekből álló hadsereg élére, ami Apafi kegyelemkenyerén élt, nagyon más lehetősége nem volt,mint nekimenni Felső-Magyarországnak, a katonai sikereket politikai pozíciókra váltani, oszt' ebből, meg rablásból eltartani a katonáit, akikkel aztán bevállalhatta a következő hadiidényt, és így tovább. Volt ő azért XIV. Lajos szövetségese is, nem csak a töröké, hogy aztán a franciák kivételesen a Szent Ligára tettek a törökkel szemben, az az ő személyes pechje volt.

bömböcz 2013.09.11. 18:44:48

@Harald Blåtand:
Támogatom az ismereteit, kiegészítve azzal, hogy Erdélyt feldúlták, a duna-maros közti területeket meg betelepítették a habsburguk.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.09.11. 20:07:45

@calabria007: olvasd el a kommenteket is végig.
már amelyiket nem törölték, mert sajnos ezek a fura blogírók ott törölnek és tiltanak örökre olyanokat akik nem értenek velük egyet. érdekes hozzáállás, persze ráfogják a hangnemre.

A poszt nem épül semmire, nem hoz elő semmilyen forrást és még egy enyhe demszkizéstől is kirázza a hideg a szerzőit.
furcsa módon a poszt maga hozza elő az 1702. évi várrombolási rendeletet Lipóttól, tehát akkor milyen mítoszról is beszélünk? széthordták a várakat persze, miután felrobbantották.

@Counter: bocs, nekem asszem így mondta a tanárom, talán az irodalomtanár volt. de lehet h mégis a töritanár, nem emlékszem erre már, de a törökökre fogni, akik előbb kivonultak mint a habsburgok, több mint csúsztatás, ez egy labanc hazugság.

bömböcz 2013.09.11. 20:33:19

@tesz-vesz:
Azt tudta-e, hogy a budai-várba menekült zsidókat majd mindegyszálig lekaszabolták a kereszténynek nevezett martalócok?!
"Haló hörög, fegyver csörög,
Király! Te tetted ezt!"
Hogy a nagynevű (de politikailag megalkuvó) költő hasonszőrű állapotokra utalását idézzem...

bömböcz 2013.09.11. 21:38:05

@tesz-vesz:
Te akkor tudatlanul picsogsz?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.09.11. 23:00:46

@Harald Blåtand: A jóember háromszor ment neki török sereggel Erdélynek, már Buda visszavétele után. A bécsi ostromot, a felső-magyarországi fejedelemséget és török hűbérességet lehet magyarázgatni, ezt (meg a zentai csatát, meg a pasáskodást) nem.

Semmi keresnivalója nincs a Hősök terén (Mária Terézia helyén) meg az utcanévtáblákon, ennyi a minimum.

@tesz-vesz: Amit leromboltak a kikergetésükig, arról miért is nem tehetnek?

bömböcz 2013.09.11. 23:13:41

@Counter:
Na ez az!
Maga rosszul tudja:
1526 Mohács, majd 1541-ben foglalták el a törökök Budát!
És az ilyen történelmi tudatlanságért hazaárulók a magukfajták!

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.09.11. 23:30:16

@bömböcz: Magához szólni is csak bottal szólnék, lévén vita nélkül a legprimitívebb, legvisszataszítóbb roncs az erős mezőnyben: de hadd kérdezzem már meg, mit makog és főleg mire reagálva?

Írtam én bármi olyat, amit ez a 2 adat cáfol?

bömböcz 2013.09.11. 23:36:31

@Counter:
Nézze...
Maga a sekélyes történelem ismeretével elhazudja a magyar történelmet!
rózenkranc effektus...

bömböcz 2013.09.11. 23:44:54

@Counter:
Szétrúgom a picsád ám buzikám!

Harald Blåtand 2013.09.12. 12:29:45

@Counter: De nincs is rajta magyaráznivaló. Azért akkoriban még csak félig jöttek létre a későbbi állandó hadseregek, minden nemes tiszt is félig-meddig zsoldos volt, vagy akár afféle hadivállalkozó, ha politikai-szolgálati nehézségei támadtak, eladta a kardját oda, ahol megvették. Thököly ellenfelei közül pl. Savoyai Jenő így lett francia alattvalóból a bécsi Udvari Haditanács elnöke, Marsigli meg osztrák tábornokból francia tábornok. Thököly meg végül török hadvezér lett, nabang. Ezért nyilván nem illeti különösebb dícséret, vagy újabb szobrok, de szvsz igazából semmi extrém vagy mentegetnivaló nincs benne.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.09.12. 13:53:09

@Harald Blåtand: Van némi különbség a savoyai polgárból osztrák katonává válás és a magyar nemesből török pasává válás között. Viszonylag ritka lehetett a keresztény-muszlim vonalon komoly hatalom birtokosaként ilyen látványosan átugrani.
De mint utaltam is rá, a török hűbéresség, hadi közreműködés még tolerálható (pl. 200 évvel korábban a szerb, vlah, havasalföldi fejedelmek is mindig annak az oldalán harcoltak, aki előbb ért oda a hadseregével, ez túlélési ösztön); de hogy az ország felszabadításakor egyértelműen átálljon a törökhöz, az már nem.

Másrészt alighanem Thököly is közrehatott abban, hogy nem volt maradása egyik Magyarországon se.

Arra meg mérget vennék, hogy azt a szobrot a Hősök terén ő se gondolta volna.

Vak Bottyán 2014.01.31. 13:28:20

@Counter: Ezen az alapon Bem apót is el kellene égetni.Mindenesetre úgy gondolom a Habsburgok ártottak nekünk a legtöbbet , hiszen ők vittek bele egy olyan háborúba aminek a végén elvesztettük a testvéreinket. A hadsereget, pedig úgy építették föl, hogy az ország védekezés képtelen legyen ( nem volt nehéztüzérségünk, légierőnk, csak gyalogság és lovasság) komolyabb fegyverek hiányában.

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2014.02.01. 00:16:49

@Harald Blåtand: A zernyesti csata is OK volt? Az utolsó tatárjárás?
A török tulajdona volt Thököly szőröstül-bőrőstül, a magyar nemzeti érdek nem érdekelte.

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2014.02.01. 00:18:35

@Vak Bottyán: Bem egymás után két hadsereget amortizált le. Az erdélyit hónapok alatt, a magyar fősereg megszüntetéséhez elég volt neki pár óra... Aradi vértanú persze nem akart lenni, Bécsből is időben lépett le. Honfitársai le is akarták lőni Pesten, csak jó helyen volt a szivartárcája.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.02.02. 22:02:59

@Vak Bottyán: Nincs is szobra a Hősök terén :-P

1. Kérdés, hogy pl. cseh légierő, nehéztüzérség volt-e. Arra fogadnék, hogy nem.
2. A világháború utáni kisebb helyi háborúk sikeres megvívásához nem volt égetően szükséges ilyesféle magas feldolgozottságú fegyvernem, lásd pl. a török példát (a görög és antant csapatokat kb. puszta kézzel gyártott lőszereket használva állították meg Anatóliában).

Vicces, de nagy vonalakban ArmaGedeonnal vagyok kénytelen egyetérteni: a Habsburg-Lotaringiai uralom ideje alatt Magyarország a teljes 1100 éves történetéhez viszonyítva is kiemelkedően jó ütemben, jó irányba fejlődött.

calabria007 (törölt) 2014.02.03. 12:02:40

@Vak Bottyán:

a K und K hadsereg meglepően ütőképes volt az I vh alatt,

pl. a németekkel együtt tönkreverték az oroszokat
hu.wikipedia.org/wiki/Breszt-litovszki_b%C3%A9ke

a felszerelése se volt rossz még böhömnagy csatahajóink is voltak...

SMS Szent István
hu.wikipedia.org/wiki/SMS_Szent_Istv%C3%A1n

amit aztán egy 10 fős (!!!) ___motorcsónak___ (!!!!)

MAS 15
it.wikipedia.org/wiki/MAS_15

süllyesztett el...

Tehetetlen Dodó 2014.02.03. 12:32:41

@Counter: Mer' elfáradt és megállt a Köröndön.
süti beállítások módosítása