Középen maradva semmit nem fedezünk fel
2013. augusztus 30. írta: Redakció

Középen maradva semmit nem fedezünk fel

Európában ma szkeptikusok az emberek az intézményekkel szemben: nem szeretik a kormányokat, a bankokat, a jogászokat, az Európai Uniót – és az egyház is többek közt intézmény, így ettől az idegenkedéstől az egyház is szenved. A szerzetesrendek, így a jezsuiták is, meg tudják mutatni, hogy az egyház végső soron emberek közössége. Ha krízisben vagy, problémád van, de ha ünnepelsz, házasodsz, gyermeked születik, ott vagyunk melletted – mondta a Mandinernek John Dardis SJ, az európai jezsuita provinciákat tömörítő konferencia elnöke, aki a magyar jezsuiták éves találkozójára és az európai fiatal jezsuiták összejövetelére látogatott Budapestre augusztus elején.

„Sokáig dolgoztam egyetemi hallgatókkal Írországban. Írország ma nagyon szekularizált. A diákok többnyire szkeptikus nemhívők vagy bizonytalanok voltak. A jezsuita iskolákba érkező diákok szülei is gyakran nem gyakorló vallásosak. Szóval az iskola nagyszerű terep a nemhívőkkel való párbeszédre. Természetesen persze senkit nem lehet arra kényszeríteni, hogy legyen hívő. De a puszta jelenlétünk, hogy saját magunkat adjuk és megosztjuk a gondolatainkat, életünket másokkal, annak máris van érezhető hatása. Amikor Szarajevóban szolgáltam, a plébániánk vallási tekintet nélkül mindenkinek segítséget nyújtott, akinek tudott. Ezzel is meg akartuk mutatni, hogy a katolikusok nyitottak, befogadóak. Egy olyan kis hely is, mint a budapesti Loyola Café, hatással lehet a környezetére, hiszen nyitott ajtaja van az utcára. Ez szimbolikus is. A hit nem csak intellektuális dolog, hanem a képzeletről is szól. Mersz-e álmodni? Hogyan képzelem magamat? Hogyan képzelem az életemet?” 

Szilvay Gergely interjúját Keresztény.mandiner oldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr155485008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

unionista (törölt) 2013.08.30. 16:49:48

az igazság az, hogy a keresztényszocialista rendek a szociálliberális közalapítványok egymás nélkül nem sokat érnek. mindkét csoport híján van a szakértelemnek (nincsenek tanműhelyeik), és dolgozni se szeretnek (nincsenek tangazdaságaik). ezek nélkül valós problémákat megoldani nem nagyon lehet. azon túl, hogy a vigasztalják a fogyatékosokat és behülyítik a menekülteket.

maskep 2013.08.30. 18:58:51

Az egyházak jellemzően nem közösségek, hanem hatalmi intézmények. A velük szembeni bizalmatlanság saját érdemük, ne kenjük a felelősséget emiatt a többi, szintén saját jogon elutasított intézményre!

Bell & Sebastian 2013.08.30. 21:39:15

@unionista: Húha, merészen egalizál, lelke rajta.

@maskep: Szerintem maga a Katolikus Anyaszentegyház hatalmi ágaival még nem találkozott, hacsak nem pap. A megjegyzése értékelhetetlen.
______________________________________

Amit hiányolok, az pont a jövő-vízió, aminek -a renden belül- fő felelőse a riportalany.
Van egy olyan érzésem, hogy Sz.G. vagy rutintalan a szakmában, vagy rossz a metakommunikációja, nem jött létre bizalmi kapcsolat közte és az alanya közt.

Nagyon luftos ez a kérdezz-felelek, amit akár az is indokolhat, hogy a Főnök olyasmit jelölt meg fő feladatukként ami nem éppen fogukra való. A kommunikációs offenzívát - a' la Fides.

Zsidó-keresztény közeledés kérdésköre továbbra is tendenciózusan megkerülve. (Amire -jobb szó híján- bevezethetnénk az Eukarióta Egyház fogalmát.)

unionista (törölt) 2013.08.30. 22:53:24

@Bell & Sebastian:
képzelje el, hogy egy rendben van asztalos, ács, vagy kovács. a szerzetesek értenek valamilyen hagyományos mesterséghez. tradicionális eszközökkel premodern módon építkeznek. aztán persze lehet közben közös imádság, vagy lelki gyakorlatok. az valami. csak ugye ez a jezsuita formáció nem ilyen. a loyola café nagyjából ugyanaz a kategória, mint a gördeszkázó pap: egy vicc.

Bell & Sebastian 2013.08.31. 00:11:55

@unionista: Az amish életközösséget már feltalálták az amishok. Az ekhós szekeret és a bricskát kihagyta.

unionista (törölt) 2013.08.31. 09:53:06

@Bell & Sebastian:
nem akarod megérteni a nyilvánvalót.

Bell & Sebastian 2013.08.31. 10:24:03

@unionista: Dehogyis nem. A caritas vagy agapé -szó eredeti jelentéséról szóló értekezésemet biztosan kihagyta. Röviden összefoglalva: lefedi a szeretet _mindenféle_ megnyilvánulását és nemcsak az Isten iránt érzett, feltétlen rajongásról szól.

A Jezsuita Rend alapvetően se nem szociális rend, se nem szocialisztikus, ugyanis elsődlegesen nem gyámolítással foglalkozik és nem önálló kisközösségek laza konglomerátuma, hanem a hitvédelem és a Hit terjesztése a fő profiljuk.

Ha arra kíváncsi miből áll össze a magyar, katolikus karitász, itt megtalálja:

uj.katolikus.hu/adattar.php?h=14

Még hogy nem dolgoznak? Maga szerint mi a nagyobb strapa, az ágytálazás vagy a krumplikapálás/gyertyaöntés/rózsafüzér gyöngyözés/gyógynövény termesztés/borászkodás/ostyasütés, etc...
Csak hogy ne maradjon felvilágosulatlan, ez mind van, sőt, az érdeklődőket is szívesen beavatják.

(Maga elképesztő ökörségeket képes leírni, ha reagáltam is rá, az csak azért volt, mert időnként meglendült a sámfa még a Mester kezében is, a suszterinasainak irányába. Csak el ne hajoljon!)

unionista (törölt) 2013.08.31. 13:22:05

@Bell & Sebastian:
ami az egyik oldalon a hitvédelem, az a másik oldalon a jogvédelem. az egyik a jézusra, a másik az ensz alapokmányára és az unesco határozatokra alapoz. a szociálliberálisoknak az a biblia.

mindkét csoport óvodát akar szervezni felnőtteknek. és ez a leginkább rászorultak esetén válik be. de már a cigány pásztorkodás sem működik. azért, mert az átlag roma nem annyira elesett, mint egy ruandai menekült. és ezért nem jön be nekik a dedó.

francesco papa arra jó, hogy legalább tisztába tegye ezt az egészet. hogy ez a jezsu egy ultrabalos, keresztényszocialista formáció. hallgassa meg akármelyik szent beszédét.

Bell & Sebastian 2013.08.31. 19:40:42

@unionista: Na jó vegyünk egy példát:

http://www.vaciegyhazmegye.hu/hirek/412/-AZERT-VAGYuNK-ITT,-HOGY-DICSOiTSuK-AZ-uRAT!--%C3%A2%20%20-Ferenc-papa-szentbeszede-Rioban.html

Ragadjunk ki belőle egy részletet:

"... Meghívást kaptunk, hogy előmozdítsuk a találkozás kultúráját. Sajnos, számos helyen előretör a kirekesztés, a „kiselejtezés” kultúrája. Nincs hely sem az idősek, sem a nem kívánt gyermek számára; nincs időnk, hogy megálljunk az útszéli szegény mellett. Olykor úgy tűnik, hogy egyesek számára az emberi kapcsolatokat két modern „dogma” szabályozza: hatékonyság és pragmatizmus. Kedves püspökök, papok, szerzetesek és ti is szeminaristák, akik a szolgálatra készültök, bátran haladjatok szemben az árral. Ne mondjunk le Istennek erről az ajándékáról: gyermekeinek egyetlen családjáról. A találkozás, mindenki befogadása, a szolidaritás és a testvériség azok az elemek, amelyek civilizációnkat valóban humánussá teszik. ..."

Nem látom be, mi ebben az ultrabalos és/vagy keresztény-szociális túlhajtás?

Vegyünk egy másikat!
hu.radiovaticana.va/news/2013/07/28/menjetek,_ne_f%C3%A9ljetek,_szolg%C3%A1ljatok_-_ferenc_p%C3%A1pa_szentbesz%C3%A9de_az/ung-714726

Befejezés:

"... Menjetek és tegyetek tanítvánnyá minden népet!"

Nem igazán értem unionista, hol a búbánatban van ebben benne, hogy alakítsunk kibucokat, minden közös és munkánk legyen az imádságunk!

Nincsen kettő, egyforma beszéde, hogy Dél-Amerikában a favellák népére és a pasztorálásra helyezi a hangsúlyt, Európában meg kényelembe hájasodott főpapjait küldi az életbe és a demográfiai trenden próbál javítani, azért differenciáltabb gondolkodásra és üzenetekre utal.

Nem gondolja? Különben is, a Pápa nem unionista -csak spirituális értelemben-, hanem pragmatikusan konföderáció -párti, akárcsak magam.

Maga meg képzeleg. Tán zsírosat evett, hogy víziója támadt?

Bell & Sebastian 2013.08.31. 19:41:23

http://www.vaciegyhazmegye.hu/hirek/412/-AZERT-VAGYuNK-ITT,-HOGY-DICSOiTSuK-AZ-uRAT!--%C3%A2%20%20-Ferenc-papa-szentbeszede-Rioban.html

unionista (törölt) 2013.08.31. 20:43:58

@Bell & Sebastian:
maga szándékosan égeti most magát, vagy nem tud olvasni, vagy micsoda. "nincs időnk, hogy megálljunk az útszéli szegény mellett". (ezt akár gyurcsány ferenc is mondhatta volna..) "a találkozás, mindenki befogadása, a szolidaritás és a testvériség azok az elemek, amelyek civilizációnkat valóban humánussá teszik." (ez olyan, mint egy mesterházy beszéd.)

de itt egy idézet ebből riportból.
Szilvay Gergely (Mandiner): Mit gondol Ferenc pápáról?
John Dardis Dardis SJ (Societas Jesu): Szeretem, hogy a szegényekre és a peremen élőkre helyezi a hangsúlyt. Szeretem, ahogy beszél és ahogy él, egyszerűen. Az emberek is nagyon szeretik ezt.
(Ez meg olyan, mintha Vadai Ágnes mondaná.)

ne magyarázza már el, hogy ezek nem szocialisták. csak persze nem szoclibek. hanem ebbe a balos sztoriba belekeverik jézust.

kunzoo 2013.08.31. 21:33:26

"Természetesen senkit nem lehet arra kényszeríteni hogy legyen hívő" Magát a Jezsuita rendet pont abból a célból alapították. Elhatárolódtak már egyértelműen a saját múltjuktól? (máglyázás, erőszakos térítés)

Ez kb. olyan mintha most is létezne NSDAP és azt mondaná: "Senkit nem lehet a származása alapján megítélni".....ja és ezt dumáljuk meg a Himmler caféban:))

Bell & Sebastian 2013.09.01. 01:27:37

@unionista: Ne vicceljen már, az Egyház se nem bal, se nem jobb. A reformerei húzták ide-oda, azaz van amelyik balra, van aki jobbra. Maga állította, hogy jezsuiták szoc-libekhez hasonló keresztény-szocik és lusták dolgozni , nem én.

@kunzoo: Máglyázás, erőszakos térítés, Himmler. Maga szerint a jezsuiták mindezt el is követték? Vagy csak maga szerint? Tipikusan szoc-lib.
süti beállítások módosítása