Ombudsmanváltás: követi-e Szabó Mátét Székely László?
2013. augusztus 18. írta: Lakner Dávid

Ombudsmanváltás: követi-e Szabó Mátét Székely László?

szekely_laszlo_az_uj_ombudsman.jpg

Az idén lejár Szabó Máté ombudsman megbízatása, Áder János pedig már meg is nevezte, kit tart a legalkalmasabbnak az alapvető jogok védelmére a következő években. A köztársasági elnök, miután egyeztetett a frakcióvezetőkkel, konszenzusos jelöltként Székely Lászlót jelölte ombudsmannak. Áder eljárását a Magyar Nemzet augusztus 10-i számában méltatta is Kulcsár Anna (Egyeztetés után új ombudsman): mint írta, Sólyom Lászlóval ellentétben a jelenlegi államfő nem személyzeti politikát valósít meg, hanem valamiféle megegyezéses jelöltre törekszik. És bár Székely dunai, illetve a Polgári Törvénykönyv előkészítését koordináló biztosként már bizonyította, hogy adott esetben együtt tud működni a jelenlegi kormánnyal, az ellenzék még sem tekint rá afféle fideszes jelöltként, mint az NMHH élére ültetni kívánt Karas Monikára.

Székely megnevezése után a frakcióvezetők közül egyedül Schiffer András volt az, aki elégedetlen volt: a szeptembertől újra frakciót alapító LMP vezetője korábban hangot is adott azon elképzelésének, hogy Szabó Mátéhoz hasonló, a konfliktusokat vállalni kész ombudsmanra lenne szükség a jövőben. A Székelyhez hasonlóan az ELTE jogi karáról érkező Szabó valóban ilyen volt: Sólyom jelöltje korábban ugyanúgy kész volt konfrontálódni a szocialista vezetéssel, mint a kormányváltás óta a fideszessel. Megtámadta 2010 előtt a vagyonadót és a fővárosi parkolási rendeletet éppúgy, mint később az alkotmánymódosítást vagy a hajléktalanságot rendészeti megoldásként kezelő, ezt törvénybe iktatni kívánó elvet.

Ha személyzeti politika, hát legyen: Szabónak épp azok volt a nagy előnyei, amiket Jóri András is felhozott mellette érvként. Független, „önjáró, ellentmondásos figura” volt, aki emiatt a közélet megannyi szereplőjével konfliktusba is keveredett (olykor a szocialistákkal, mert MSZMP-s jogutódlásról beszélt; máskor magával Sólyommal, amikor „cigánybűnözést” emlegetett). De Jóriék sem tudták neki megbocsátani, hogy kiállt az egybiztosos rendszer mellett: így megszűnt például a jövő nemzedékek biztosának és kisebbségi ombudsmannak is a tisztsége. A Fidesz által bevezetett rendszer ugyan Szabó Máté szerint eltért az általa elképzelt változattól, ám az egységesítést jónak találta – mondván, a régi rendszer csak összezavarta, hamis illúziókba ringatta az állampolgárokat. Szabó úgy vélte, az ombudsmani tisztség megbecsülését sem segíti elő, ha a közéletben ennyi, akár egymással is vitában álló személy képviseli az alapvető jogok védelmét.

Szabó ugyanakkor nem nyerte el túlzottan a fideszes politikusok tetszését sem. Orbán Viktor például úgy nyilatkozott korábbi egyetemi tanáráról: „már akkor is alig tudta követni a cikázását az ember, most ombudsmanként is nagyjából ez a helyzet”. Rogán Antal pedig nemrég jelentette ki, hogy a leköszönő ombudsman munkáját inkább nem minősítené,  „mert még olyan szavakat mondana, amelyeket megbánna”. Szabó Máté valóban konfliktusos, az általa képviselt értékek mellett mindenkoron kiálló biztosnak bizonyult, ez pedig hivatalának csak előnyére szolgált.

Székely László személye egyelőre kérdésesnek tűnik a közélet alakítói számára. Juhász Attila, a Political Capital vezető elemzője például úgy vélekedett „Székely nem olyan lesz ombudsmanként, mint Schmitt Pál köztársasági elnökként, inkább Áder János-i szerepe lehet”. A nézőpontos Szomszéd Orsolya egyértelműbben állt ki Székely mellett: amellett, hogy Kulcsár Annához hasonlóan az államfő eljárását méltatta, szerinte a Mádl Ferenc által egyszer már a pozícióra jelölt Székelyen az ellenzéknek nehéz fogást találnia.

Az új jelölt mellett szól, hogy területének kiváló szakértője; ugyanakkor Szomszéd vélekedésével ellentétben fogást tudnak találni rajta, csupán egyelőre inkább bizakodóak az ellenzéki szereplők. Akként várják hivatalba állását, mint tették ugyanezt Schmitt után Áder esetében. A Magyar Narancs például akkor is pozitív hangot ütött meg (mondván, az elődnél biztosan jobb lesz), és most is ezt írta Székely jelöltségével kapcsolatban: „A priori természetesen nincs okunk (vagy inkább alapunk) kétségbe vonni a leendő ombudsman szakmai és morális integritását avagy jó szándékát. Amint a hivatalába kerül, elődjéhez hasonlóan akár teljes mértékben érvényesítheti is a rá ruházott nem lebecsülendő hatalmat, s lehet belőle jogaink legállhatatosabb őrizője”.

Mást egyelőre nem tehet az ember, mint megelőlegezi a bizalmat a tiszta múltú egyetemi tanárral szemben. A friss értesülések szerint míg Paczolayban megingott a kormány bizalma, addig a helyére Székelyt delegálnák a Velencei Bizottságba. Szabó után pedig ismét egy olyan ombudsmanra lenne szükség, aki egyik oldalnak sem a lekötelezettje, és aki teljesíti azon elvárásokat is, amelyeknek Jóri hangot adott. A volt adatvédelmi biztos szerint ugyanis „az ombudsman-szerep a szakmai kiválóságon kívül morális tartást, erőt is kíván: számolni azzal, hogy közérdeket kell az embernek érvényesítenie úgy, hogy nem lehet tekintettel befolyásos gazdasági és politikai érdekcsoportok érdekeire, de akár a saját népszerűségére sem”. 

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr745463186

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ombudsmanváltás: követi-e Szabó Mátét Székely László? 2013.08.18. 09:00:01

Szabó Máté után ismét egy olyan ombudsmanra lenne szükség, aki egyik oldalnak sem a lekötelezettje.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

de1 2013.08.18. 09:11:18

Azt hogy érted, hogy "konszenzusos jelöltként" jelölte Székely Lászlót? Minden frakcióvezető elmondta az egyeztetés után, hogy nevek nem kerültek szóba a megbeszélésen. Valamennyien hazudtak?

S=klogW 2013.08.18. 10:18:43

hogy ez engem mennyire nem érdekel!

inkább adnának utó- helyett ELŐfinanszírozást napelemtelepítéshez családi házas lakóingatlanokra

Kandeláber 2013.08.18. 10:44:12

Biztos jobb lesz, mint az első, a vérkomcsi Gönczöl Katalin.
A "zöld" ombudsman Fülöp Sándor meg anno KISZ-titkár volt a Fővárosi Főügyészségen, úgyhogy egyértelmű, kik siratták annyira.
Amúgy meg ez az egész egy sóhivatal.

megfigyelt 2013.08.18. 12:03:19

@Kandeláber: Nincs annyi hely hogy felsoroljam kik voltak MSZMP és KISZ tagok as jelenlegi RABLÓBANDÁBAN. Lehet hogy ÖN nem tudja ki is az a KOMCSIZÓ aki a SZOCIALISTA HAZÁÉRT érdemrend alapján került felvételi nélkül a jogi egyetemre és rendkívül szerették az egyetemen mert 7 évig járta. /Jelenleg HÁZELNÖK/Csak olvasson ne firkáljon baromságokat FIDESZ FASZ.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.08.18. 12:28:46

@megfigyelt:

Érdekes dolog ez a "vérség"! Ha egy jobboldali vagy egy nemzeti vagy keresztény elkötelezettségű hozza szóba a leszármazást, a rokoni szálakat, akkor az egy ordas náczi állat. Ellenben, ha egy magát baloldaliként, esetleg valamely preferált kisebbség tagjaként meghatározó egyén teszi ugyanezt, akkor az az éles- és tisztánlátás bizonyítéka. Ki érti ezt, ki érti ezt, én nem?!:-]

miért 2013.08.18. 12:57:05

..jó látni egy igazi össze-vissza hazudozó baltás droidot! Hogy jön ide a nácizmus? Hacsak nem az álmaiban. .

miért 2013.08.18. 12:59:50

..az minden esetre nem szól Szekely mellett, hogy másokkal ellentétben, szó nélkül elfoglalja Paczolai pozíciójat a Velencei Bizottságban..

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.08.18. 13:13:23

@miért:

No, látod, látod, hogy igazam van: nem csak egy hazug sz*r vagy hanem gyáva f*reg is:-) Ugyan, mi lehet az oka? Csak nem a "vérség"? Mondd meg te!:-)

Józsi bá' · http://jozan-parasztok.blog.hu/ 2013.08.18. 14:58:35

Off:

Azért ez a gödi kommunista találkozó is megér 1-2 szót. Nekem sajnos tudott újat mondani Szanyi és Schiffer a 85 000 Ft-os alanyi jogon járó illetménnyel.

Mi a szar van ezzel az országgal? Ezt már Kádár sem támogatná.

jozan-parasztok.blog.hu/2013/08/18/szarszo_tusvanyos_god_szelsobalos_feszkek

lesek 2013.08.18. 15:13:23

Figyelemre méltó, hogy Székely 1990 előtti, és 1990-1998 közötti kötődéseire nézve nem jelentkeznek szemtanúk vagy pályatársak.

OkoskaTo:rp 2013.08.18. 15:20:26

Ha Viktor kinevezteti, akkor garantált, hogy nem független. Olyat ő ugyanis nem neveztet ki.

Egyébként meg Szabó is csak akkor lett ilyen fene harcos, amikor kiderült, hogy el fogják csapni.

megfigyelt 2013.08.18. 16:14:02

@bbjnick: Talán szerencsésebb lett volna a hozzászólásom bármely pontját cáfolni,ha kiváncsi rá tényleg leközlöm a volt MSZMP-s listát. Ez a kormány profin csinálja a törvényesítését a visszaéléseknek,kezdve a közbeszerzési törvény módosítástól a személyek cseréjéig. Ennyire hülyének nem nézték még a EMBEREKET mint most.

jo20000 2013.08.18. 16:49:56

Ha bárhol egy függetlennek vagy csak szakszerűenk látszó figura neveződik ki, akit V seggétől 10 cm-nél nagyobb távolságban is komolyan vesznek, akkor az már eleve gyanús, és leginkább propaganda célokat szolgálhat. A rendszer elég szigorú ebben a tekintetben, nem fognak hibázni. Ha mégis, akkor korrigálják hamar. Bukik minden, tudható volt. Ádernél is, most is.

♔batyu♔ 2013.08.18. 16:50:27

Érvényes lehet a kinevezése, ha a papírját Pető Iván és Heller Ágnes nem írta alá?

Szerintem nagyon nem.

Kandeláber 2013.08.18. 17:18:15

@megfigyelt: Kis idióta, tudom, hogy Kövér is az volt aki.
Fasz meg a jó kurva anyád, aki a világra szart egy ilyen zsidóbérenc gecit, mint te.
Fideszes meg azért nem vagyok, mert Likud-testvérpárt nem az enyém.
Ha neked, kis Bajnaiszopó mindenki fideszes, akkor állat vagy.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.08.18. 17:23:01

@megfigyelt:

Bizonyára nagyon érdekes kérdés, hogy nézték-e már annyira hülyének az embereket, mint most és az MSZMP-lista is bizonyára nagyon érdekes, engem most ezeknél sokkal jobban érdekel az, hogy ha az egyik politikus esetében náci tempónak számít a felmenők bolygatása, a másiknál miért nem számít annak? Konkretizálok is, ha szükséges: ha anno pld. B. Tamás vagy P. Iván esetében nem számított hendikepnek a szülők ÁVO-s múltja és ők ettől a szülői múlttól függetlenül vígan lehettek az antikommunizmus és a demokrácia élharcosai, akkor most K. László esetében a papi Szocialista hazáért-érdemrendje miért vált nagyhirtelenjében érdekessé? Az elv érdekelne!

Kandeláber 2013.08.18. 17:39:57

@bbjnick: Ez is, mármint "megfigyelt" feltehetően egy emeszpés-kriptoeszdéeszes senkiházi, aki itt játssza az agyát, és mindenkit fideszesnek titulál, aki nem szopja bő nyállal az ún. "demokratikus ellenzék" farkát.
Neki ugye a körmös Bauer kölyke meg a többi a nagy demokrata, de a Jobbik természetesen nem fér be.
Szerencsére a Jobbik úgy nyomja le a jenki ágens Bajnait meg a senkiházi dékát, mint a bélyeget, ez meg majd jövőre őrjöngeni fog, hogy elcsalták a választásokat.

kutya vacsorája 2013.08.18. 18:04:33

megelőlegezi a bizalmat a tiszta múltú egyetemi tanárral szemben.

konzervatív fiatalurak: nem "szemben", hanem neki előlegezzék a bizalmat, kérem önöket.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.18. 18:39:47

@megfigyelt:

Ez a lista egyszerűen szánalmas, szóval semmi értelme tízezredszerre is leközölni.

Bell & Sebastian 2013.08.18. 19:02:42

Leendő ombucmanó mindig is a Fidesz körül sündörgött, onnan a stallumai. Fogalmam sincs, mennyire hatékonyan harapdálta a szlovákok lábikráját vízlépcső -ügyben, vagy tartotta fenn a határokon átnyúló, környezeti hogyishíjákot, aminek biztosa volt eddig.

Hogy csak kettő, alapvető problémát említsek, nem igazán tapasztalok trösztellenes fellépést az állam részéről és 12 éve csak diktált szerződéseket írok alá, amiknek az a lényege, hogy _nem_ két, egyenlő fél szerződik valamire, inkább olyan "majd csak nem basznak át" -fílingje van a kontraktusoknak. Pedig de.

Szóval, semmit nem várok, de az legalább bejön.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.08.18. 22:52:40

"a Political Capital vezető elemzője például úgy vélekedett, „Székely nem olyan lesz ombudsmanként, mint Schmitt Pál köztársasági elnökként, inkább Áder János-i szerepe lehet”. "

ezt nemigen értem :) melyik nem pártkatona? áder, smitt?
vagy a politikál kápitál?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.08.18. 23:05:17

@Kandeláber: ja elcsalják a választásokat, annyi biztos, és nem a kis pártok fogják elcsalni, az is.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.08.18. 23:11:25

@kutya vacsorája: ez nem konzervatív, ez egy pesti-budai értelmiségi xenofóbozó (szdszes), már bakó bea is megmondta, le kéne mennie laknernak is vidékre örökbefogadni egy cigányt vagy egy éces négert, azt utána járjon a szája.
felolvashatna nekik a nagy tehetségű l. simon költő verseiből, egyből agyon is vernék

amúgy én is utálom ezt a "szemben-iránta" felcserélést a mondatokban.

Kandeláber 2013.08.19. 05:58:54

@tesz-vesz: Majd meglátjuk.
Mindenesetre a Jobbik - amelyre szavazni fogok - nem kis párt.
Bajnaiék meg Szabó Rebekáék annál inkább.

maskep 2013.08.19. 09:25:19

@Kandeláber: Lehet ebben az egykori KISZ-titkár támogatásban valami... Egész konkrétan, egy kollégám felesége azért rajong a Fideszért, mert Lévay Anikó volt a középiskolai KISZ-titkára...

maskep 2013.08.19. 09:33:53

Lehet, hogy Székely jó ombudsman lesz, hisz a világ és a lehetőségek száma végtelen... De könyörgöm, magát komolynak tartó ember ne nevezze már Székelyt, vagy a NER bármelyik, főleg új prominens figuráját függetlennek!... Vagy ha mégis, akkor magát ne...

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.08.20. 00:06:10

@Kandeláber: de tudod hogy nagyonsok hökös gyerek van a jobbikban, emiatt nagyon aggódom.
persze 2/3-ot kell nekik adni, hogy kiderüljön mennyire magyarok, csak a tetteknél dől el

megfigyelt 2013.08.20. 13:10:16

@bbjnick: Tudom ,hogy a gyerek nem felelős a szülők múltban elkövetett tetteiért,de ha van olyan senkiházi aki az abból származó előnyöket kihasználta ,akkor viselkedjen ember módjára ne KOMENYISTÁZZON.Az ÖN által említett két személy nem vetkőzött ugy ki az emberi mivoltjukból mint ez a SZARHÁZI. Azt senki nem vitatja ,hogy Orbán Viktor is SZMMP-s szülőktől származik,de Ő különválogatja a JÓ és a ROSSZ kommunistát ,lásd Szürös ,Pozsgai STB..
bbjnick. A beírásomban ÖN-t nem tegeztem mert nem is jártam arra amerre ÖN a disznót őrizte. Még a világon sem volt amikor engem a 60-as években kezdtek figyelni ,aki ilyen alpári módon nyilatkozik mint ÖN az az utóbbi évtizedek torz szüleménye lehet.Biztos nem sok öröme volt ÖN-ben a szüleinek és nem sok hasznot hajtott szép hazánknak.

megfigyelt 2013.08.20. 14:34:19

@megfigyelt: bbjnick. A beírásom utolsó 4 sora nem ÖN-nek szól hanem Kandellábernek. Elnézést kérek érte.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.08.20. 23:41:37

@megfigyelt:

Az a baj, hogy én már elég öregecskedő vagyok:-) Így elég pontosan emlékszem, hogy 1989-90 környékén az SZDSZ milyen betonkemény antikommunista retorikát tolt. Például a a'90-es választásokon (többek között) Tiszta múlttal a tiszta jövőért!-jelszóval indult. Sőt, míg meg nem alakult az első szabadon választott országgyűlés, addig az sem volt kétséges, hogy támogatni fogják az "igazságtételt". Aztán valahogyan hirtelen megváltozott az álláspontjuk... Olyan kemény komcsizást, mint SZDSZ-es berkekben sehol nem lehetett '88-'89 környékén hallani: a választási kampányuk is főként arra épült, hogy, a többi párttal ellentétben, ők "tiszták" (nincs pártállami kötődésük, múltjuk).

Kandeláber 2013.08.21. 10:43:50

@maskep: Az összes egykori ún. "rendszerváltó" párt tele volt egykori KISZ-titkárokkal, ex-MSZMP tagokkal meg persze besúgókkal.
@tesz-vesz: A HÖK nem ciki, ellentétben a hahával.
@bbjnick: Én '89-ben bedőltem az szdsz-propagandának, megvettem és el is olvastam a Kék Könyvet, tüntetésen voltam velük ahol Demszky szidta a KISZ-vagyon tolvajait, Eörsi István jött mellettem...
Aztán '90-ben elolvastam róluk pár dolgot, meg persze rádöbbentem, hogy keresztény csak mutatóba akad köztük, és elfordultam tőlük.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.08.21. 11:11:37

@Kandeláber: a hök nagyon ciki, hogyha tudod, hogy kik kerülnek oda, és hogyan
a haha is ciki, csak az máshogy

Kandeláber 2013.08.21. 12:02:05

@tesz-vesz: Nem tudom, kik és hogyan kerültek oda, de mivel a libbantak őket fikázták és a hahát fényezték, egyértelműen ők a szimpatikusabbak.

megfigyelt 2013.08.21. 22:20:15

@bbjnick: Teljesen egyetértve a leírtakkal 1989-ben a leghangosabban az SZDSZ szidta az MSZMP-seket és láss csodát 1994-ben összeborultak a hatalom érdekében. A politikus már csak ilyen az 1950-es években mondta a pályaválasztásnál Édesapám ,minden lehetsz fiam csak politikus nem mert a politikus olyan ÉLŐLÉNY HA SZEMBE KÖPIK AZT HISZI?HOGY AZ ESŐ ESIK. Ezt az állítást bizonyították napjainkig úgy a baloldal mint a jobb, erről Torgyán tudna sokat mondani aki miniszterelnököt csinált 1998-ban és az a gerinctelen kicsinálta a Kisgazda pártot. A jelenlegi országgyülés elnöke azért aljasabb minden eddigi politikusnál mert azt szidja aki miatt még ha 7-év alatt is de jogi diplomához segítette.. Nekem pont az ellenkezője jutott osztályrészül és nem szidom Kádárt pedig nehéz volt kemény fizikai munka mellett tanulni estin egy jelentéktelen 1956-os viselkedés miatt.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.08.21. 22:31:02

@Kandeláber: jó jó, csak ne felejtsd el, hogy ez még nem elég, mondom, egy 2/3-nál derülne csak ki
nyilván egy egész szervezet nem lehet komcsi ügynökökkel tele, elég ha a pártelit az.
a lényeg, hogy ahogy a fidesz kiadhatja magát nemzeti-kereszténynek, miközben nem az, úgy kiadhatja magát a jobbik is, ha van igény rá, akkor kialakítanak rá egy pártot, a lényeg hogy a hatalom megmaradjon a posztkomcsik kezében.
nem állítom, hogy a jobbik is ilyenek, csak azt állítom, ne legyünk pártapologéták, és mindig tartsuk nyitva a szemünket. próbáljunk minden eshetőségre felkészülni

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.08.21. 22:39:30

@megfigyelt: Orbán Viktor is MSZMP-s szülőktől származik,de Ő különválogatja a JÓ és a ROSSZ "

orbán nem válogatja szét, egyszerűen vannak olyan komcsik, akik magukra rakták ezt a címkét, vagy kiosztották nekik a pártközpontból, mikor szétosztották egymás között az állami vállalatokat.
talán van vmi affinitásuk a témához azért vállalja pl surján a kdnp-ésséget, vagy lezsák ezt az imidzst, de azért a havi 1-2 millió nettóért bizottságostul elég, hogy állva tapsoljanak a főelvtársnak.

de nyíltan se mondaná szélesre hogy ő jó komcsi, ő azt mondaná, hogy "jó szakember volt az előző rendszerben is, és attól még hogy rendszert váltottunk, attól ő még jó szakember maradt, és nem szabad nélkülöznünk a tehetségét" ilyesmit mondana

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.08.21. 22:41:15

@megfigyelt: király b izában is van affinitás a nemzeti kereszténységre, népi dolgokra ahogy hallom, bár egy bolond azt mondta izáról hogy bolond, de akkor is vérkomcsi, nagyhatalmú komcsi családból jön ő is

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.08.21. 22:44:18

@Kandeláber: amúgy a hökbe a jóelvtársak gyerekei kerülnek be, politikusgyerek, egyetemi gyerek, "tudósok, írók" gyerekei, szóval a rendszer fenntartói nagyhányadban
a régi hökösök döntik el gyakorlatilag ki lesz az új hökös, súgnak nekik a nagyok.

Kandeláber 2013.08.22. 11:02:51

@tesz-vesz: Nekem azok ne mondják magukat nemzetinek és kereszténynek, akik annak idején őrjöngtek, mert az akkori kormány fegyvert szállított a derék horvátoknak, akik a vörös csillagos tankokkal lövöldöző, cirillbetűvel író pravoszláv szerb csetnikek ellen harcoltak. Ezen túlmenően cápának nevezték II. János Pál pápa őszentségét, pártjuk az szdsz testvérpártja és a Liberális Internacionálé tagja volt.
Liberálisabbak voltak a liberálisnál.
Persze, nyilván nem az összes párttag volt besúgó a "rendszerváltó" pártokban, akkor csak egymásról jelenthettek volna.
Jó példa az MSZMP-s aknamunkára az újjáalakult Magyarországi Szociáldemokrata párt esete, amelybe gyorsan beléptették Ruttner György ügyvédet. Egy nappal előtte még MSZMP tag volt, mondjuk '89 február 28-án, egy hét múlva már úgy írtak róla a lapok, hogy "szociáldemokrata ügyvéd."
Szépen kicsinálta a jobb sorsra érdemes Petrasovits Annát és a szocdem pártot.
Ez a hök-dolog meg olyan, hogy nagyrészt a káder-gyerekek kerültek/kerülnek helyzetbe, kiegészítve pár jó képességű proletár kölyökkel, akik eladják a lelki üdvösségüket azért, hogy a kondér mellé kerüljenek.

bömböcz 2013.08.22. 12:16:28

@Kandeláber:
A politikai aktivitásra nevelést már gyermekkorban el kell kezdeni.
Erre pedig csakis az ősi közel-keleti és indiai faji/kultúrális háttérrel bíró tevékeny népek a legjobb példák.
Gusztus 20-án cudálatiasz ürgepörit ettem flódnival...

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.08.22. 20:31:24

@Kandeláber: igen, de most nem a fideszről beszélgetünk, hanem a jobbikról,
szóval ezek a hökös káderkölykök teljesen ellepték a jobbikot.
most hallgatom ennek a szerencsétlen papp lajos ún. szívsebész beszédét, jobbikos gyűlés morvaival, papp lajos is élteti makoveczet, az egyik legnagyobb hazafi - mondja róla, igen, csakhogy orbán most épp makovecke stadionját építi felcsúton, ő egy irgalmatlan nagy komcsi. orbánékkal együtt.
azt se tetszik, amikor koltay gábor hívják előadni a fiatal jobbikosok a gyűlésükre, koltai is irgalmatlan nagy komcsi. csak egy csöppet gyanús, nem?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.08.22. 20:42:43

@Kandeláber: makovecz fekete nagy haverja, lopták a milliókat az MMA-val, 98-ban a haver v. besúgó elvtárs papp lajost is díjazták,

Kandeláber 2013.08.23. 07:41:56

@bömböcz: Nocsak, milyen befogadó-menüje volt...
Dravida-sémi, szép kis keverék.
@tesz-vesz: Végül is ki az, aki nem komcsi, és itt élt '90 előtt is?
Ez a Papp Lajos nekem is sötét ló, ahogyan a hippi-imidzsében osztja az igét, az valahol egyszerűen mulatságos.
Koltayt meg a filmjei minősítik, a Honfoglalás és a Sacra Corona számomra nézhetetlenek voltak, kosztümös filmekre nem kell sajnálni a pénzt, meg azért a cselekménynek is folydogálnia kéne, tömény unalom volt mindkettő.
Az István a királyt meg eleve nem néztem meg anno, akkora volt a lihegés körülötte, plusz simán engedélyezték. Ez a mostani buzerátor-változat meg számomra végképp elfogadhatatlanná változtatta.
@Hepci: Mély torokkal.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.08.24. 16:20:28

@Kandeláber: ki az, aki nem komcsi, és itt élt '90 előtt is?"

ezeket egy valódi rendszerváltás után nem látnánk, midengy minek hazudnák magukat és friss újságírókkal lehetne tele pl a média is, hadsereg is, szabad, független gondlokodású emberekkel, nem itt tartanák.
tehát mind, az összes árt az országnak.
attól még h mindenki komcsi volt, még nem menti egyiket sem, ez a tény, nem tanár hibája, hogy mindenki egyest kapott, hanem senki sem tanult.
vagy nem tudom mit akartál ezzel mondani.
nyilván egy valódi nemzetinek látszó szervezet csak azért mutogatja magát álnemzeti komcsikkal, mert vagy ostoba és nem tudja, vagy maga is álnemzeti komcsi-érdek szerint működő szervezet.

a sacra coronában szerintem vannak értékelhető rsézek , de nem sok. nem az a baj koltaival hogy rossz filmeket csinál, hanem hogy kiadja magát nemzetinek, miközben megbízható besúgó volt, káder.
nyilván még mindig élnek a régi kapcsolatai mivel sikeres polgári rendező (közpénzből). és a szája is nyilván még mindig jár, megbízni benne ostobaság.

bömböcz 2013.08.24. 17:53:07

@tesz-vesz:
Én például.
Te kis machinabuzi, nehogymár öszefossad magad!
süti beállítások módosítása