Capa és a kultúrpolitika: múzeumi tili-toli
2013. augusztus 17. írta: tauglich

Capa és a kultúrpolitika: múzeumi tili-toli

ernst_múzeum.jpg

Utoljára 1948-ban látogatott szülőhazájába, hogy néhány héten át dokumentálja a háborús pusztítást és a kommunisták magyarországi térhódítását. De nem volt Sztálin hasznos idiótája, így hamarosan továbbállt. Visszatért a harcmezőkre és ott dolgozott egészen 1954-ig, amikor Indokínában, Hanoitól délre exponálta élete utolsó felvételét, majd pár perccel később taposóaknára lépett. A francia alakulat ezredese szerint semmi esélye nem volt a túlélésre.

Néhány éve megírtuk, hogy Robert Capa hagyatékának megvásárlása révén, ha jelképesen is, de ismét, ezúttal végérvényesen hazatért szülőföldjére a világhírű haditudósító. Az előző kulturális kormányzat által lebonyolított vásárláskor meghozott önkéntes vállalást ugyanis a mostani kormányzat teljesíti. Ősszel, a tervek szerint Capa születésének századik évfordulóján Budapesten megnyílik a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ. Ennek azonban komoly ára van. A nagy múltú Ernst Múzeum megszüntetése által, s annak helyén létrejövő központ alapítása számos kérdést vet fel, mely rávilágít a jelenleg regnáló kultúrpolitika rendszerhibáira, sodródó, ad hoc jellegére. 

Amint az képzőművészeti körökben egy ideje tudott volt, augusztustól már nem a Műcsarnok működteti a Nagymező utcai Ernst Múzeumot; hiszen annak helyén az Emberi Erőforrások Minisztériuma által alapított új intézmény, a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ kap helyet. A hírt azonban mind a szakma, mind a művészetkedvelő és kiállításokra rendszeresen járó közönség vegyes érzelmekkel fogadta. Pillanatnyilag minden jel arra utal, hogy egy alapvető fontosságú kezdeményezés, amely a kortárs magyar fotográfiát készül éppen magasabb szinten becsatornázni a nemzetközi szakmai vérkeringésbe, finoman szólva sem alapos előkészítést követően nyílik meg, ráadásul leendő funkcióját tekintve alkalmatlannak tűnő helyszínen. 

A megnyitásának századik születésnapját éppen tavaly ünneplő Ernst Múzeumot Ernst Lajos műgyűjtő alapította, aki méltó helyet kívánt biztosítani tetemes mennyiségű és kvalitásait tekintve is jelentős értéket képviselő magyar történelmi, illetve kortárs festészeti gyűjteményének. Ennek következtében már a két világháború időszakában is legjelentősebb kortárs festőink és szobrászaink állítottak ki a múzeum kiállítótermeiben. A kártyaszenvedélyéről is elhíresült Ernst máig rejtélyes halálát követően azonban 1939-ben elárverezték a magángyűjteményt.

Az Ernst Múzeum funkciója azonban lényegileg semmit nem változott az évtizedek során, sőt egészen a rendszerváltozást követő évekig a 20. századi magyar képzőművészet egyik legfontosabb kiállítótereként funkcionált. Bár a rendszerváltozás zavarosát követően a fenntartói változások következtében adódtak működési zavarok, néhány éve a kulturális kormányzat, s azon keresztül a Műcsarnok kezelésébe visszakerülve ismét a kortárs képzőművészet, azon belül a középgeneráció egyik legfontosabb bemutatkozási helyeként működött. Az Ernst mostani megszüntetésével így nem egyszerűen egy évszázada bejáratott, rendszereket túlélő, a 20. századi magyar művészet egyik meghatározó szcénájának – többek között Csontváry első gyűjteményes kiállításának – helyszíne szűnik meg. Az elmúlt évek során a fővárosban elszaporodó, majd időnként megszűnő, s kizárólag üzleti alapon működő, így a honi képzőművészetet leginkább a műkereskedelem szűrőjén át reprezentáló magángalériákkal szemben nem maradt hasonló méretű kiállítótér és közgyűjtemény. Az Ernst Múzeum feladatainak ellátására nem biztosít új helyet a kulturális kormányzat. Az Ernst gyűjteménye egyébként hónapokkal ezelőtt a Műcsarnok kezelésébe került.

Az évi közel 200 millió forinttal kistafírozott fotográfiai központ nem múzeumi funkciót fog betölteni. Feladata elsősorban a magyar fotográfia hazai és külföldi népszerűsítése, valamint a kapcsolat építése lesz nemzetközi szakmai szervezetekkel. A szűken vett szakmának és a szélesebb közönségnek workshopokat szerveznek; egy új fotográfiai díjat alapítanak, és természetesen a kiállítási funkciót is megtartják, miközben rezidens programokat is indítanak.

Mindezen funkciók betöltésére azonban alkalmatlan helyszínnek tűnik az Ernst Múzeum. Magának a múzeumnak helyet adó épület Fodor Gyula tervei szerint épült. A kiállítótérbe vezető reprezentatív lépcsőházat Lechner Ödön, az ugyancsak itt található üvegablakokat pedig Rippl-Rónai József és Falus Elek tervezte. A hazai szecessziós építészet egyik legkiválóbb emlékével – tehát mindenféle jelentős építészeti beavatkozás szándékával szemben védett épülettel – van dolgunk. Funkcionális térszerkezetével, tágas kiállítótermeivel és utcára nyíló hatalmas ablaksorával eleve képzőművészeti kiállítások befogadására épült, így aligha alkalmas egy modern, a kor követelményeinek minden tekintetben megfelelő multifunkcionális művészeti központ céljaira.  

Emellett egy hasonló feladatokat ellátó és jól bejáratott intézmény, még ha az utóbbi években meglehetősen sanyarú anyagi körülmények között is, de működik már a Nagymező utcában: ez a Mai Manó Ház. Az intézmény öt éve regnáló igazgatója pedig az a Kőrösi Orsolya, akit most a minisztérium a Robert Capa Központ vezetőjének is megtett. Noha Kőrösi a rá ruházott feladattal nyilván a körülményekhez képest a legjobbat próbálja majd kihozni azáltal, hogy elmondása szerint valamiféle kortárs fotográfiai tengelyt képzel el a Nagymező utcában; de valljuk be őszintén, ez még önmagában kevés és aligha méltó egy nemzetközi színtéren is megnyilvánulni akaró honi közintézmény alapításakor. Főként ha figyelembe vesszük, hogy jelentős EU-s forrásokból a tervek szerint éveken belül felépülhet a Városliget mellett az a múzeumi negyed, ahol az ugyancsak mostoha körülmények között Kecskeméten működő Magyar Fotográfiai Múzeum is helyet kap. Ennél jobb helyszínt pedig magunk sem képzelhetnénk el a Robert Capa Központ számára, ahol egy honi fotográfiai múzeum és egy kortárs fotográfiai intézmény mindenképpen egymást erősíthetné a nemzetközi és a hazai kulturális színtéren. Arról nem is beszélve, hogy a fotográfia jelenleg is igen kurrens kulturális termékünk a külföld irányába: gondoljunk csak Robert Capán túl André Kertész, Brassaï, Moholy-Nagy László, Munkácsi Márton, vagy éppen Lucien Hervé magyar származására. 

A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ létrejöttének körülményei és rohamtempóban zajló tervezett októberi megnyitása a honi kultúrpolitika képzőművészeti területét reprezentáló állatorvosi lovának is tekinthető. Egy alapvető fontosságú kezdeményezésről beszélhetünk, amely ugyanakkor egy időben szüntet meg egy patinás művészeti intézményt, és akarva-akaratlanul rendel alá egy vélhetően hasonló funkciójú, s már régóta létező másikat – jelesül a Mai Manó Házat – az újnak. Bár ebben a kérdésben is csak tapogatózunk, hiszen a tervek szerint két hónapon belül, a meglehetősen lelakott Ernst Múzeum helyén nyíló Robert Capa Központnak még a konkrét feladatai sem tisztázottak. 

Gyurgyák János történész kíméletlenül pontosan fogalmazott egy januári Heti Válasz-interjúban a jelenlegi kultúrpolitikáról: „(…) van ma Magyarországon kultúrpolitika? Csak egy koncepció nélküli, szétaprózott, kusza világot látok, ahol még a jó kezdeményezések is kioltják egymást, s ahol jórészt teljesítmény nélküli önjelöltek marakodnak az egyre fogyatkozó pénzért, hiszen ezen a területen alapvetően forráskivonásról van szó. Nevezhetem azt komoly kultúrpolitikának, ha az állam egy területet (művészet) kiad gebinbe, és azt a valódi teljesítménytől elszakadó, feudális jellegű, havi apanázsos rendszert lépteti életbe, amelyet a Magyar Tudományos Akadémia esetében is régen meg kellett volna már szüntetni? A kegydíjas rendszer már a XVIII. század végén is problematikus volt, a XXI. században pedig merő anakronizmus. Persze jól tudom, hogy egyetlen politikai erőnek sem célja a rendszer megváltoztatása, egyik sem akar nekimenni a problémának. A kegydíjból fenntartott kiválasztott réteg olcsóbb, mintha normális értelmiségi fizetéseket adnának, ugyanakkor a politika szempontjából jobban kézben is tarthatók a kiváltságosak.(…) Végső soron úgy látom, hogy a kultúra megint elszenvedi a kormányzást, ahelyett, hogy méltó megbecsülést kapna.” 

A ma oly gyakran, egyébként teljes joggal hivatkozott egykori vallás- és közoktatásügyi miniszter, Klebelsberg Kuno szellemisége és karizmatikus kultúraszervező tevékenysége eddig aligha talált méltó utódokra. A honi jobboldali, konzervatív hátországban vannak a feladatra alkalmas személyek, ám eleve elhibázott a szisztéma, amint arra Gyurgyák több ponton is utal. Ezzel a krafttal aligha épülhet akár középtávon is érvényes konzervatív kultúrpolitika, és a sok jobboldali által vágyott, jelentősen bővülő művészeti kánon. 

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr375448887

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Capa és a kultúrpolitika: múzeumi tili-toli 2013.08.17. 09:52:01

Ezzel a krafttal aligha épülhet akár középtávon is érvényes konzervatív kultúrpolitika.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

felkavaró képsorok következnek · http://www.youtube.com/watch?v=NBszQFz6buA 2013.08.17. 09:14:16

érdekes, hogy - legalábbis a klasszikus - festészetben nem nyomultak, a fotózás meg tele van zsidó származásúakkal

5-6000 elkattintgatott képből még egy hülyétől is össze lehet állítani egy-két kiállítást meg fotóalbumot, amit aztán a galériás meg műkritikus meg szerkesztő fajtárs (további zsidók által preferált nulla munkát kivánó foglalkozások) szépen feldicsér

tistedur 2013.08.17. 09:49:59

már az első hozzászólásban sikerült zsidózni.

tauglich, most komolyan, mit vártál? a jobboldali értelmiség mit várt?! gondolj bele: a 90-es évek végén márai volt a menő, meg a "polgár". most meg wass és nyírő és a nerbarát "kádári kispolgár".
(a mostani gárda unokái talán már megértik azt, hogy miért fontos a kultúra)

felkavaró képsorok következnek · http://www.youtube.com/watch?v=NBszQFz6buA 2013.08.17. 10:05:30

@tistedur:

a kultúrába nem fér bele sem az entartete kunst sem komplett marketinggépezet segítségével profitcélból művészetnek hazudott tömegtermelés

ennek a markeinggépezetnek egyik eklatáns példája az oszkárdíj illetve maga halivúd:

halivúd lényegében nem más, mint egy hatalmas pénzszivattyú, melyen keresztül a földkerekség minden részéből áramlik a pénz az egyesült államokba

10 év alatt MEGDUPLÁZÓDOTT Hollywood külföldi jegyárbevétele

www.informationisbeautiful.net/2012/how-much-does-hollywood-earn/

és milyen érdekes, HW is csupa zsidó

tistedur 2013.08.17. 10:15:10

@felkavaró képsorok következnek: és ennek mi a jó büdös f@sz köze van ahhoz, amiről tauglich írt?! mi a jó büdös fenéért lenne entartete kunst brassai vagy capa?!

(kibaszottul nem érdekel hollywood akkor, amikor ezek az istenadta barmok szétverik a még valahogy működő múzeumi szervezetet, valamiért ami semmivel sem jobb. a zsidózásod meg aztán főleg nem érdekel)

felkavaró képsorok következnek · http://www.youtube.com/watch?v=NBszQFz6buA 2013.08.17. 10:21:59

@tistedur: ki kellene már lépned a mentális ketrecből:

semmi művészet nincs kapa robi képeiben csak a jól elkapott pillanat szerencséje

brassai már kicsit más; szóval meg kellene különböztetni a művészt az üres, marketinggel felfújt fotósoktól

tistedur 2013.08.17. 10:28:33

@felkavaró képsorok következnek:valami releváns esetleg tauglich írásához?

tevevanegypupu 2013.08.17. 10:37:36

Kinek akarnak ezzel hizelegni vagy kiket akarnak ezzel megnyerni? Vagy surget az ido, jonnek a valasztasok? Viktor, Viktor..nem lesz ennek jo vege..Tul gyorsan tul sok hulyeseg valoban hatasos lesz. csak nem ugy ahogy szeretne..

felkavaró képsorok következnek · http://www.youtube.com/watch?v=NBszQFz6buA 2013.08.17. 10:43:47

@tistedur:

"a magyar fotográfia hazai és külföldi népszerűsítése"

ami ugyanúgy nem létezik, mint a magyar foci

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.08.17. 11:41:03

@tauglich:

"A ma oly gyakran, egyébként teljes joggal hivatkozott egykori vallás- és közoktatásügyi miniszter, Klebelsberg Kuno szellemisége és karizmatikus kultúraszervező tevékenysége eddig aligha talált méltó utódokra." --- írod.

Csak csöndben jegyzem meg: ha ma megjelenne a politikában egy "klebelsberg", olyan hatalomhoz és befolyáshoz jutna, mint amilyennel anno Klebelsberg Kuno bírt és olyan állhatatosan és következetesen el kezdené tolni a maga kultúrpolitikáját (gyakorlatilag függetlenül annak jellegétől és tartalmától), itt olyan ajvékolásba, visítozásba és ordításba törne ki az egész magyar kulturális-művészeti bagázs, amilyet még nem b*szott Ejrópa...:-)

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.08.17. 11:58:40

@tistedur: Én is el vagyok képedve, hogy szemre jó eszű, értelmes, művelt posztolók richtig meg vannak döbbenve, amikor nem kapnak úri kultúrpolitikát, viszont vegyesen kapnak hagymázas hülyét, illetve rohamosztagos hülyét.

Ahhoz olyanokat kellett volna kultúrpolitika-csinálóvá tenni, akik ismerik az olyat.

Amíg pedig így is megvan a posztolófélék hűsége és elkötelezettsége, addig pedig pontosan ennyit ér az értékrendjük, amikor állítólag a velük megszerzett hatalom gyakoroltatik.

@bbjnick: Fekete Györgynek és Kerényi Imrének hívják őket, nem? Meg a Klinghammer úr, persze.
Megjelentek, tolják.

Tyreo 2013.08.17. 12:27:40

@felkavaró képsorok következnek: Ja és fegyverrel kényszerítik be az embereket a mozikba és nem azért mennek, mert szórakoztat...
Tudom, hogy nehéz felfogni a alapvető piaci összefüggéseket, de teszek egy kísérletet, hogy megértsd.
Ha az embernek van fölösleges pénze és ideje, akkor kitölti azt valamilyen tevékenységgel. Na a jelek szerint "halivúd" tud olyat nyújtani, amire az emberek hajlandóak pénzt fektetni.
De van egy ötletem! Találj ki te valamit, ami jobban szórakoztatja az embereket. Akkor mind az a pénz amit mozira költünk, hozzád fog kerülni. Nem zseniális?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.08.17. 12:36:52

@Tyreo:

"Helyszíni felvételeket akarok közölni háborús jelenetekről és bűntényekről és kivégzésekről és kínzásokról. (Gyermekeknek pl. bemutatni a pithon és az alligátor harcát. Természethű ábrázolás a csontok ropogásával. (.) Államfők cinikus beszélgetései (.) Bombázások. Asszonyok és gyerekek halálsikoltozása. Azt akarom, hogy az emberek eszeveszett sóvársággal tapadjanak arra, ami az úgynevezett életből számukra még megmaradt. Nyalakodni! Nemi aktusokat akarok bemutatni lassított felvételekkel. Koituszversenyt rendeznék, a nők hogy tódulnának! Ilyet is csak csatornalakó eszelhet ki, de ez a jövő útja."

Tyreo 2013.08.17. 14:00:41

@felkavaró képsorok következnek: Hát akkor csóró maradsz. Sőt mi több, Magyarország is. Mert nem tudsz kitalálni semmi jobbat Hollywoodnál. Kár, pedig mi is lehettünk volna pénzszivattyú.

Kandeláber 2013.08.17. 14:19:36

@Tyreo: Gondolom, maga a Nitsch-kiállítást is többször megnézte, annyira odavan a magas kultúráért.
Hollywooddal amúgy nincs gond, csak az, hogy százból kilencvenöt film ócska szemét, B-től Zs kategóriáig terjedve.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.08.17. 14:25:53

@Kandeláber: Sztálin elvtárs is kifejtette, hogy ha a szovjet filmgyártásban megtermelt 100 filmből csak 5 zseniális, akkor a maradék 95-öt már nem is kellene lefordítani.

A XX. kongresszus utáni helyzetben azért megjegyezhetjük, hogy az elképzelés szép, csak hát... mindig utólag derül ki, hogy melyik 5 is volt a zseniális abból a 100-ból.

felkavaró képsorok következnek · http://www.youtube.com/watch?v=NBszQFz6buA 2013.08.17. 14:30:55

@Counter: ha ilyen nagy a selejtarány, akkor azt az 5öt se kell leforgatni

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.08.17. 14:36:49

@Tyreo:

Ez, kérlek alássan, egy idézet.:-)

Úgy igen könnyű kulturális hegemóniára szert tenni a tömegkultúra-piacon, ha a tömegek legalantasabb ösztöneire játszunk (sőt, mindig egy félcentivel alá is megyünk, biztos, ami biztos, ezzel is egyre lejjebb húzva/nyomva az igényszintet), s mindemellett hegemonizáljuk nem csak a "kultúrtermék"-gyártást, de a forgalmazást is...

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.08.17. 14:38:48

@felkavaró képsorok következnek: Pedig máshogy nem igazán jönnek létre.

Az író se írjon, meg a költő se költsön, de a sebész se műtsön.

(Attól, hogy valami nem tökéletes, még nem selejt, tudta?)

felkavaró képsorok következnek · http://www.youtube.com/watch?v=NBszQFz6buA 2013.08.17. 14:51:15

@Counter:

érdekes lenne, ha 100 műtétből csak 5 sikerülne, te agyatlan hülye

Kandeláber 2013.08.17. 14:58:24

@Counter: Ja igen, a tizedeltető Lukács György elvtárs, Heller elvtársnő bölcs tanítómestere is kifejtette annak idején magvas véleményét a dekadens nyugati kultúráról, amellyel szemben a szocialista kultúra természetesen egy magasabb minőséget képviselt.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2013.08.17. 15:17:46

kedves tauglich! elmagyarázná, mi a picsa a baj? örüljön, hogy nem csináltak trafikot a maimanóból. :)
lesz egy valag fotós hülyeség, és a mindegyik élén az omni/im/potens orsolya. ez így a jó.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2013.08.17. 15:20:19

másrészt felhívnám a szerző figyelmét, hogy a rendszerváltás rendszerváltozásnak nevezése idiotisztikus-antalli belbudaság.

Tyreo 2013.08.17. 15:27:34

@felkavaró képsorok következnek: Ez az alapvető baja a szélsőjobbnak. Ez ne legyen, az ne legyen mert szar, kultúraromboló stb, de arról egy szó sincs mi legyen helyette.
@Kandeláber: Egyetértek a diagnózissal. Hollywood alapvetően szemét. Csak a zsidózó kollégának akartam rávilágítani arra, hogy hülyeséget beszél.Amúgy a magas kultúráról nem szóltam egy szót se.
@bbjnick: De akkor hajrá, csinálj valamit. Ma már ott a facebook. Pénz nélkül is tudod magadat simán népszerűsíteni. Aztán, ha érdekel valakit amit csinálsz, akkor lesz esélyed megtörni a hegemóniát.

felkavaró képsorok következnek · http://www.youtube.com/watch?v=NBszQFz6buA 2013.08.17. 15:33:29

@Tyreo:

van francia, spanyol, skandináv film, valóságos, emberközeli történetekkel, emberi érzelmek széles skálájával, kimunkálót, élő karakterekkel

trükkök nélkül
erőszak nélkül
libidókorbácsolás nélkül

Tyreo 2013.08.17. 15:42:56

@felkavaró képsorok következnek: Akkor meg mi baj?
Ne nézd Hollywoodot, nézd ezeket. Ha meg valaki kíváncsi Hollywoodra és hadd nézze azt.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.08.17. 15:54:07

@felkavaró képsorok következnek: Mint arra már utaltam, attól, hogy teszemazt egy film nem korszakos remekmű, még korántsem selejt. Merthogy, ugye, a kiindulópont az volt, hogy van, akinek nem tetszik, hogy 100 hollywoodi filmből 95 nem A-kategóriás.

És akkor mi van? Vannak B-kategóriásra sikeredett versek, filmek, horribile dictu műtétek is. Ezt vagy el tudja fogadni, vagy megpróbál mindent betiltani, vagy megőrül. Úgy látom, már meghozta a döntését, egyébként, kedves de karatna logaritmus úr.

@Kandeláber: Nincs humorérzéked, ez aggasztó. Elmagyarázom a tréfát: Sztálinnal egy platformon vallod, hogy előre tudni kell, mi lesz a mestermű, s másnak nem szabad teret engedni. Ez így nem működött, nem is működik; úgy tud működni, hogy születnek a művek, és egyik-másikról kiderül, hogy mesterműnek sikerült.
Sem a mesterműről, sem a nem mesterműről nem lehet előre tudni, az lesz-e, mint ahogy ezt a tapasztalat is alátámasztja. Vannak mesterműnek szánt, mesterműnek várt kudarcok, és vannak olyan mesterművek, amelyekről a készítőik sem sejtették, hogy azok lesznek.

felkavaró képsorok következnek · http://www.youtube.com/watch?v=NBszQFz6buA 2013.08.17. 15:54:40

@Tyreo:

nem azzal van baj aki nézi, hanem halivúddal: azt kell megszüntetni

igény sokmindenre felkelthető, de nem a közönséget illeti a retorzió

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.08.17. 16:16:56

@Tyreo:

Ne próbálj zsibbasztani, mert nem vagyok az a zsibbadós típus!

Vajon miért védték az USÁ-ban egészen a nyolcvanas évekig nagyon komoly piacszabályozással a gazdaságot (így a szórakoztató ipart is) a trösztösödéstől? Aztán jött a piaci liberalizálás és dereguláció és most ihatjuk a nagy szabadság levét! (S ha már hollivúd! Ha valaki tényleg ismeri a filmtörténetet és a filmipart, akkor pontosan látja, hogy milyen kegyetlen mértékű minőségzuhanás következett be a nagy fúziókat követően azon a területen is!)

Kristl 2013.08.17. 16:17:19

@felkavaró képsorok következnek:

A náci ideológiát milyen mű kavarja most? Hülye emberek falubeszédei?

is 2013.08.17. 17:06:06

@felkavaró képsorok következnek: meg a könyveket is elégetjük, amelyek nem a mi ízlésünk szerinti kulturát tartalmazzák, ugye?

@poszt: már bocsáss meg, kulturához alapvetően generációk kellenek. azt semmi nem helyettesíti, egy vidéki kollégiumi jogásztársaság semmiképp.

Kandeláber 2013.08.17. 17:34:30

@Counter: Teljes félreértésben leledzel.
Semmit sem vallok Sztálinnal egy platformon, mindössze bátorkodtam megjegyezni, hogy szerény véleményem szerint a hollywoodi termés nagyobbik része egyszerűen szemét.
Szerinted ebben hol van az, hogy előre kívánom látni az eredményt?@Tyreo: Gondoltam, hogy szmájli nélkül is valami ilyesmire gondolsz, akkor nem csalódtam. :D

felkavaró képsorok következnek · http://www.youtube.com/watch?v=NBszQFz6buA 2013.08.17. 17:47:11

@is:

miért kellene bármilyen könyvet elégetni?

halivúd flszámolásáról van szó.

Bell & Sebastian 2013.08.17. 18:19:46

Domonkos István - Kormányeltörésben

Én lenni
elnökök vezérek
mi meghalni mindnyájan
úgyis téves csatatéren
pszichiáter mondani
aludni aludni
ellenség nem lenni
nem lenni susogás
ablak fa
nem lenni cella őr akasztás
tisza-kanyar
nem lenni magyar
venni kutya
venni
menni spanyol mallorca
enni
nézni bika
szagolni mimóza
enni sós hal
újság nem olvasni
vecsere vecsere
vacsornya vacsornya
alonypor alonypor
forradalomfesztivál
szórakoztatóháború
hullaakció csontkereskedés
elosztás elkobzás
államosítás csőd
belső piac [lélek]
ledolgozás lockaut
én megúszni szárazon
élet pénztárcával jönni
vágni engem nyakon

www.kortarsonline.hu/regiweb/0303/czako.htm

Kapa Róbert egy faszkalap, amerikai faszkalap. Kár belé a frankhitel.

S=klogW 2013.08.17. 19:14:53

@Bell & Sebastian:

ezt még nem olvastam Cz-tól.
a verssel valahogy sosem voltam igazán kibékülve, pedig nem rossz vers és sok jó sziporka van benne, talán ez a legobb

forradalomfesztivál

szórakoztatóháború

valószínű nem is a vers rossz, hanem a bravúrosan groteszk módon megragadott valóság nyomasztó volta jön át. erre asszociálok róla most hirtelen:

s feszengünk kamarában,
akár a Szaharában

a szórakoztatóháborúról mindig az öböl-háború képei ugranak be, a főműsoridős, élőben közvetített háborúé

vénkujon 2013.08.17. 19:58:20

@felkavaró képsorok következnek: írd már le ide, hogy hogy kellene elkezdeni ezt a felszámolást?

Bell & Sebastian 2013.08.17. 20:15:14

@S=klogW: Lehetne javítani rajt, szó se róla, például a hullaaukció -ziccert kihagyta, vagy simplicity nyomtatási huba.

Czakó meg jól nyomja és ez egy nagyszerű vers, mivel benne van Hollywood és Bollywood is. Az utóbbitól szó szerint a hányinger kerülget, nesze neked Bhavisja Purána!

felkavaró képsorok következnek · http://www.youtube.com/watch?v=NBszQFz6buA 2013.08.17. 20:26:18

@vénkujon:

azt hiszem ahhoz az USAt kellene felszámolni - sokat nem is vesztenénk vele, csak időben fel kell építeni Festung Europa-t

vénkujon 2013.08.17. 20:32:26

@felkavaró képsorok következnek: jóvan. értem. de mámeg az usát akarod felszámolni. de mivel? a faszoddal? vagy halálsugárral? mókushadsereggel?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.08.17. 20:45:39

@felkavaró képsorok következnek: @vénkujon:

Nem kell az USÁ-t felszámolni --- felszámolja az saját magát.

felkavaró képsorok következnek · http://www.youtube.com/watch?v=NBszQFz6buA 2013.08.17. 20:46:37

@vénkujon: pontos ötletem nincs: nem fizikailag értem a felszámolást, hanem "kulturális", civilizációs értelemben

Kandeláber 2013.08.17. 20:47:06

@Bell & Sebastian: Engem egész Indiától a hányinger kerülget, különösen amióta - jó régen - olvastam G. Hajnóczy Rózsa "Bengáli tűz c. könyvét (amit egyesek szerint a férje, Germanus Gyula írt), illetve amikor végighallgattam a pénzügyi jog professzorom beszámolóját Kalkuttáról, ahol egy konferenciából kifolyólag kénytelen volt néhány napot eltölteni.

Bell & Sebastian 2013.08.17. 20:53:49

@vénkujon: Kólamaci támadást nem bírják. Akkor meg minek pisztergálják? :)

Bell & Sebastian 2013.08.17. 20:55:48

@Kandeláber: Miss Diaré volt az állandó kísérője?

Bell & Sebastian 2013.08.17. 21:19:28

@bbjnick: @S=klogW: Nézzék csak meredten a >>> lockaut <<< -szót (a szövegkontextusában). Tényleg nagyon ügyes, tisztára szívemből szól ez a dal. :D

Paul Summers 2013.08.17. 21:36:39

Bezzeg a Capa...
Méghogy hazajött. Az ő hazája Izrael.
A "spanyol polgárhábórús" fényképeiről bebizonyosodott, hogy sok esetben megrendezettek és megjátszottak voltak.

S=klogW 2013.08.17. 21:43:13

@Kandeláber: kevés valóban ideális hely van a földön, ahol természeti, klimatikus és civilizációs szempontból is megfelelőek a körülmények az európai mérce szerint értelmes alkotó és nyugodt élethez:

észak-itália nyugati fele, Galicia, chilei Patagonia északi fele, dk-ausztrália, eseleg még új-zéland

USA egy igazi európainak civilizációs szempontból alkalmatlan, bár Új-Anglia már majdnem jó
ázsia egyszerűen túl zsúfolt/túl vad, talán Okinava lehetne megfelelő
afrikát meg ugye nem is kell részletezni

Alfőmérnök 2013.08.17. 22:50:21

@jose maria padilla: Ezt most én sem teljesen vágom, hogy mi a baj. Illetve igen, de szőrszálhasogatásnak tűnik.

Kandeláber 2013.08.17. 23:19:47

@S=klogW: No, azért Dél-Afrikában is eléldegéltem volna mondjuk Pieter Botha elnöksége idején.Valamikor terveztük is egy páran, hogy a vörös mennyországból átköltözünk a fehér szabadság utolsó bástyájába, de nem jött össze.
@Bell & Sebastian: ?

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2013.08.18. 07:16:51

@Alfőmérnök:
szerintem tauglich barátunk el akarta mondani, hogy szar van a kultúrpalacsintában /s valóban/, csak ez , ebben a történetben nincs benne. vagy nem jön át igazán.

visszakettopadlogaz (törölt) 2013.08.18. 07:21:47

teljessen mindegy Capa zsido e vagy sem. Ebben a kontextusban irrelevans.

Hollywood soha nem mondta hogy muvesz. O azt mondja: bevetel.

Amig Mestarhazy es Bajnai az arc a baloldalon addig a fidesz nem fog kampanyolni, igy hibazni sem.

ON

Capa inkabb volt egy bator ( vakmero? ) ember es utanna volt csak fotos.

Alfőmérnök 2013.08.18. 11:16:20

@jose maria padilla: Ja. Az Ernst Múzeumot nem kellett volna megszüntetni, de a Műcsarnok majd valamit csak kezd a gyűjteménnyel.
Viszont ha már a trafikokat említetted: ki a faszom tervezte ezt a hányingerkeltő designt?
süti beállítások módosítása