De hova vándorolnak ki a dél-európai fiatalok?
2013. július 26. írta: Ruzsbaczky Zoltán

De hova vándorolnak ki a dél-európai fiatalok?

spains-unemployed.jpg 

Egy nemrég megjelent felmérés szerint a magyar 18-49 év közöttiek hét százaléka él tartósan külföldön, közöttük rengeteg fiatal. Bár ez igencsak magas arány, a fiatalok elvándorlása korántsem csak hazánkra vagy Kelet-Európára jellemző az uniós országok köréből – Nyugat- és Dél-Európában is helyenként igen súlyos a helyzet.

A gazdasági válság egyetlen európai országot sem kímélt meg. Ugyan a hatása között vannak különbségek – valaki nagyot esett, valaki kisebbet –, a munkanélküliség növekedése majdnem mindenkit érint. Az Eurostat felmérése alapján márciusban 5,69 millió huszonöt év alatt uniós állampolgárnak nem volt állása, ez már a tavalyi adatokhoz képest is jelentős romlás. A legrosszabb a helyzet Görögországban, ahol csaknem a fiatalok hatvan százaléka állástalan! Spanyolországban ez az arány ötvenöt százalék fölött van, őket követi Olaszország és Portugália nagyjából 38 százalékkal. A gazdasági válság hatására létrejövő masszív munkanélküliség mobilizálta a fiatalokat, akik gyakran kétségbeesve igyekeznek megtalálni helyüket, egyre többször külföldön. Azt is fontos ugyanakkor hozzátenni, hogy nem csak a munkanélküliség által leginkább sújtott országokat jellemzi ez a fajta vándorlás.

A franciaországi fiatalok emigrációjáról nemrégiben a Le Figaro közölt hosszabb összeállítást – a francia külügyminisztérium szerint a 18-25 éves korosztályból nagyjából 150 ezren élnek hazájuk határain kívül. Érdekes megemlíteni a franciák esetét, hiszen sokkal jobban állnak, mint a spanyolok, portugálok, vagy éppen a görögök. Igaz, az elvándorlás mértéke is kisebb, ugyanakkor nem jelentéktelen. Náluk főleg a menedzsereket és a mérnököket érinti a kérdés. Ez összefügg az úgynevezett „Grand École”-rendszerrel: ezek a felsőoktatási intézmények jellemzően nem állami kézben vannak és sokszor drágábbak, mint az egyetemek, cserébe viszont rengeteg nemzetközi kapcsolattal rendelkeznek. Általános gyakorlat ezekben az iskolákban, hogy az ötéves képzés alatt egy évet a diákok egy-egy külföldi vállalatnál töltenek szakmai gyakorlat keretében. Ez már önmagában is nagy lökést ad a fiatalok mobilitásának – még ha nem is a szakmai gyakorlatot adó céghez mennek vissza diploma után, a kialakított kapcsolatrendszerüknek köszönhetően nem túlságosan nehéz munkát találniuk külföldön.

A végzős francia diákok fő célállomása Svájc, utána az Egyesült Királyság és Németország következnek. Jelentős számban mennek továbbá Luxemburgba, Belgiumba, az Egyesült Államokba, Kanadába, sőt Kínába is. Az indokok között az itthon is sokat hallott mondatokat fedezhetjük fel, például „Belgiumban jobban megbecsülik a diplomámat, mint odahaza”, vagy éppen a gazdasági válság miatti bizonytalanságra való hivatkozásokat.
Láthatjuk a célállomások felsorolásánál, hogy a fő célpont a nyugati világ többi országa. Érdekes ugyanakkor, hogy Franciaország rengeteg tehetséges fiatalt is befogad. Míg a francia friss diplomások közül évente nagyjából nyolcvanezren távoznak, érkezik „helyettük” 285 ezer külföldi tehetség, jórészt a Maghreb-országokból, Fekete-Afrikából és Kínából – tehát Európán kívülről.

A franciákhoz képest sokkal borúsabb képet fest a délnyugati szomszéd Spanyolország példája. A gazdasági válságban rekedt ibériai ország hatalmas munkanélküliséggel küzd, különösen fájó az úgynevezett „elveszett generáció” helyzete. Ez a név a gazdasági világválság idején végzett fiatal friss diplomásokat takarja – ők kétségbeesetten próbálnak munkát keresni odahaza, kevés sikerrel. Míg Franciaországból gyakran a jobb fizetés és a kalandvágy vonzza el a fiatal diplomásokat, Spanyolországban a kétségbeesés is legalább ugyanilyen szerephez jut. Pedig az Ibériai-félsziget nagyobbik állama sokáig abszolút célállomás volt: az afrikai migránsokon kívül sokan próbálták itt megcsinálni a szerencséjüket a Latin-Amerikából érkezők közül is. Ma azonban a helyzet fordulni látszik: egyre több egykori migráns megy haza, kiegészülve a gyorsan fejlődő latin-amerikai országok által vonzott spanyol munkavállalókkal. A gazdasági válság hatására ugyanis a spanyolok pénzt vontak ki az oktatásból és az államilag szponzorált szakmai gyakorlatok is nehéz helyzetbe kerültek.

Többek között a volt gyarmatokon keresik a boldogulásukat a másik ibériai állam fiataljai is. Portugáliából egyre többen érkeznek a volt gyarmatból feltörekvő nagyhatalommá váló Brazíliába, nyelvi akadályok ugyebár sincsenek. A több százezres nagyságrendben jelenlévő portugál munkavállalók számára a fő motivációt a válságot megszenvedett portugál gazdaság nehéz helyzete, az elhelyezkedési esélyek csökkenése, valamint a brazil gazdaság szárnyalása adja. A Reutersnek nyilatkozó egyik friss diplomás portugál építész így írta le a helyzetét: „Elmentem a munkaközvetítőhöz, ahol elmondták: a végzettségemmel nagyon nehéz állást találni Portugáliában, ezért ajánlatos lenne külföldön szétnézni”. A tendencia pedig tovább folytatódhat: Brazília orvos-hiányban szenved, ezért mostanában szeretné növelni számukat. Kuba volt az első ország, ahonnan orvosokat akartak elcsábítani, azonban kétségek merültek fel a karibi ország orvosképzésének minőségével kapcsolatban – a választás így Spanyolországra és Portugáliára esett.

brazil-christ-redeemer.jpg

Nem Brazília azonban az egyetlen célállomása az elkeseredett portugáloknak. A szokásos európai úticélok – Egyesült Királyság, Svájc stb. – mellett immár tömegesen indulnak olyan helyekre, amiről talán nem is gondolnánk: Angolába vagy éppen Mozambikba. Csak a tavalyi évben huszonöt-harmincezer portugál emigrált az olajban gazdag Angolába, ez öt-tízezerrel több, mint az előző évben. Ugyanakkor az is igaz, hogy szakértők szerint az Afrikába érkezők közül sok munkavállalónak hamis illúziói vannak ezen országokkal kapcsolatban – sokan például egyből magas pozíciókban akarnak kezdeni.

Nem ússza meg a nagymértékű elvándorlást Görögország sem. Rengeteg orvos hagyja el az országot: míg 2007-ben számuk nagyjából 250-300-ra volt tehető, tavaly már kétezren keresték külhonban a boldogulásukat. Ez a szám növekvő tendenciát mutat, még 2011-ben is kevesebben mentek el, mint egy évre rá. Csak Németországba összesen harmincnégyezer görög érkezett a tavalyi év folyamán, de Németországba egyébként is rengeteg külföldi fiatal érkezik a válság kitörése óta. A tengerentúl is népszerű: a hagyományos célállomásnak mondható Egyesült Államokon kívül sok görög számára Ausztrália az ígéret földje. A tavalyi évben például a súlyos válságban lévő európai országból érkezők számában hatvanöt százalékos emelkedést tapasztalhatott a szigetország.

Megemlíthetjük még az olaszok példáját is, annak ellenére, hogy az ő esetükben nemigen lehet jellegzetes Európán kívüli célpontot találni. Az emigráló fiatalok elsősorban Németországba, Svájcba és az Egyesült Királyságba mennek. A hazájukat elhagyó olaszok közül egyre többen fiatalok: két évvel ezelőtt még csak 28, tavaly már majdnem 45 százalékot tett ki a húsz és negyven év közöttiek aránya az összes külföldre induló között.

A kivándorlás tehát Nyugat- és Dél-Európa több államát is egyre erősebben sújtja. A különbség a magyar fiatalok és főleg a spanyolok és portugálok helyzete között a gyarmati múltból eredendő lehetőségek száma: az ibériai fiatalok keresik a lehetőséget a feltörekvő országokban és/vagy régi gyarmatokon való elhelyezkedésre. A kulturális kapcsolatok és a hagyományok miatt talán a környezet sem tűnik túl idegennek és nyelvi problémákkal sem kell megküzdenie egy portugál fiatalnak Brazíliában vagy egy spanyolnak Chilében, így ezek az országok népszerűek a munkakeresők körében. Nem meglepő módon azonban nem mindenki bírja az emigráns-életet: sok érkező már az első évben hazaindul, esetleg egy másik országban keresi a boldogulását. A magyarok viszont a Kárpát-medencén kívül sehol nem tudnak hazaira emlékeztető környezetben, társadalmi és kulturális viszonyokban szerencsét próbálni.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr245415060

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Házibuli Attilával Tusványoson 2013.07.27. 11:06:43

Kit érdekel Orbán Viktor beszéde Tusványoson, amikor a 2014-es választások ellenzéki miniszterelnök jelöltje énekli kedvenc slágereinket? Házibuli Attilával a kárpát medencei ingoványból csak itt, az Elvarázsolt Kastélyban! Miután Palcsó Tomi beel...

Trackback: De hova vándorolnak ki a nyugati fiatalok? 2013.07.26. 07:52:01

A különbség a magyar fiatalok és főleg a spanyolok és portugálok helyzete között a gyarmati múltból eredendő lehetőségek száma.

Trackback: De hova vándorolnak ki a nyugati fiatalok? 2013.07.26. 07:40:06

A különbség a magyar fiatalok és főleg a spanyolok és portugálok helyzete között a gyarmati múltból eredendő lehetőségek száma.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Urfang 2013.07.26. 10:11:15

Ugyan már, elég kimennünk Romániába és hasonló társadalmi és kulturális viszonyokat találunk, sőt néhol még a magyarral is elboldogulunk. De ha hasonló társadalmi és kulturális viszonyokat akarunk, akkor kóborolhatunk szerte a Balkánon és a posztszoci régióban.

Csakhogy aki kivándorol az nem azért teszi hogy ugyanazt kapja, akkor már akár maradhatna is, aki kivándorol az valami jobbat akar, több lehetőséget, magasabb életszínvonalat, élhetőbb környezetet. Ehhez persze tudni kell az adott hely nyelvét és felvenni a ritmusát, nem olyan nagy kívánalom ez, hogy így kéne siránkozni.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.26. 10:30:51

@Urfang:

Nekem 3 ismerősöm van, aki Romániába vándorolt, s itt (Bulgáriában) is tudok több, csak dolgozni ide jött magyarról (azaz nem családi okból jött, ami más kategória).

Bell & Sebastian 2013.07.27. 00:36:11

Mennének innen többen is, csak fenemód marasztalódnak ingyen ebéd okán.

Szitakarcsi (Kaposvár), aki egészen normális volt még fiatalkorában, kitalálta, hogy az ő városában márpedig nem éhezhet senki. A nyári, iskolai szünetben minden rászoruló gyerek egész családjának (bemondják, hányan vannak) jár az potyahami. Dél körül megindul a népvándorlás, jönnek-mennek a népek duplán négyemeletes éthordókkal, várakozás közben cigarettázgatnak, fagyizgatnak, felnőttek bedobnak ezt-azt a kocsmában.

A programba úgy nyolcszáz gyerek családja került be, költsége 17 M Ft, aminek felét átvállalta az állam.

Az adósságrendezés során 14 Mrd -os kolonctól szabadult meg Kaposgyöngye, egyetlen pénzügytechnikai, ortodox húzással.

- Azt senki sem firtatja -főleg utólag-, hogyan sikerült összegereblyézni ekkora hiányt. (Bizonyos, szükségszerű, de méregdrága beruházások okán, gondolom.)
- Valószínűleg nem a cigányok ették meg az egészet.

Kerek négyszög 2013.07.27. 11:16:27

Hát azt nem tudom máshol miért vándorolnak ki a fiatalok, nálunk viszont kísértetiesen a kormányváltás után, konkrétabban a nyugdíjmegtakarítások kizsarolása után indult meg. Volt előtte is, de ekkor hirtelen nagyot ugrott a kivándorlás.
Mivel ennyire hirtelen nem történhet gazdasági változás, egyértelmű, hogy politikai okok miatt menekültek ki annyian. Azért ma az Internet korában nem lehet bárkit hülyére venni demagóg populista lózungokkal. Magyarországon emberek megélhetését veszik el, hogy a talpnyaló sleppnek adják. Akinek nincsen korrupciós kapcsolata a maffiakormánnyal, annak semmi esélye a tehetségét kamatoztatni, mert itt mindennél előrébb való hűbéresi viszony.
Többen menekültek el innen három év alatt, mint az 56-os megtorlások elől menekülők. A számolk magukért beszélnek. Én bíztatok is minden fiatalt, mert itt semmi jövője nincs.

lajafix1 2013.07.27. 11:22:17

@Kerek négyszög: jórészt nem politikai okokból mennek a fiatalok. 1: 2011 óta szabad Ausztria és No munkaerőpiaca
2: a válság tart tovább
3: leesett ma már hogy mindegy ki van hatalmon, országunkban nem semmi előrehaladás.

Szóval látszik hogy neked mindenről OC jut eszedbe:
"Mivel ennyire hirtelen nem történhet gazdasági változás, egyértelmű, hogy politikai okok miatt menekültek ki annyian."

2013.07.27. 11:32:43

" A magyarok viszont a Kárpát-medencén kívül sehol nem tudnak hazaira emlékeztető környezetben, társadalmi és kulturális viszonyokban szerencsét próbálni."

-Pedig sokkal könnyebb lenne. Így is kimegyünk, mert muszáj. Az nem mindegy, hogy valaki kiköltözik - netán végleg - vagy csak a "pénzért jár ki".

Kevesen vannak - főleg a családosok közt - akik jókedvükben mentek ki. Én sem szeretek kint lenni annak ellenére, hogy szinte minden körülmény - köztük a helyiek hozzánk való viszonya - nagyságrendekkel jobb, mint itthon. Mégsem érzem jól magam, pedig már évek óta kint vagyok.

Kandeláber 2013.07.27. 11:53:05

@Kerek négyszög: Hahaha, a fiatalok a nyugdíjpénztár-lenyúlás miatt "menekültek" volna?
A mobilitás a szabad világban már réges-régen megszokott, például több ír él külföldön, nagyrészt az USA-ban, mint otthon.
Ez a "politikai okokból menekültek" olyan bajnais szöveg...

Brix 2013.07.27. 12:15:45

Miért nem maradnak otthon a fiatalok , és változtatják meg akár egy forradalommal , az igazságtalan társadalmi-gazdasági viszonyokat! Nem veszik észre , hogy ami folyik a fejlett világban, az nem más mint a jóléti államok, a szociális piacgazdaság teljes szétverése!
Lassan alig marad gazdasági központ , ahol prosperál a gazdaság ás ahová " menekülni " lehet. Nem lenne semmilyen válság, ha az államok kollektív törvényekkel megakadályoznák , hogy egy szűk nagytőkés csoport kihasználja , kizsákmányolja a világot! Be kellene ismerni , hogy a kapitalista rendszer nem jól funkcionál, hiszen nem kiegyenlíti a különbségeket az országok és a rétegek között, hanem növeli. Ehhez kellenének a fiatalok, hogy jobban szerepet vállaljanak a politikában otthon és elzavarják az olyan politikusokat, akik a saját zsebükre dolgoznak az ország érdekei helyett.

David Bowman 2013.07.27. 12:21:14

Azért van remény. A gyereknek könyörgök, menjen, de azt mondja, inkább marad.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.27. 12:25:03

@Brix:

A kapitalizmus pont most kezdi az országok közti egyenlőtlenséget kiegyenlíteni. A gazdaf világban fenttartthatatlanul magasra ment az életszínvonal, s esnie kell.

Ez ellen forradalom? A kiváltságosok forradalma kiváltságaik megtartásáért?

Apeiron (törölt) 2013.07.27. 12:27:36

@David Bowman: Pedig David Bowman is elment. Messzire. :)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.27. 12:28:20

@Kerek négyszög:

Jól hangzik, de nem igaz. Nem az "ellenzékiek" mennek el, hanem politikátűl függetlenül mindenki, akinek elsősorban a pénz számít és rádöbbent: Mo. SOSEM lesz nyugat-európai szinten, kormánytól függetlenül.

Brix 2013.07.27. 12:48:32

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Az ipari forradalom előtt kb 2-3x-os volt a legszegényebb és a leggazdagabb országok között a különbség, most ez 80x- vagy még több. A hosszabb távú trendek nem a kiegyenlítődés felé mutatnak, de persze egyes országoknak sikerül a felzárkózás.
Nekünk európaiaknak csak az a kérdés, hogy a II. Vh utáni 30-40 év , a szociális piacgazdaság, és szocializmus csak egy ármeneti jelenség volt, vagy hosszabb távon fel kell készülni a növekvő szegénységre, munkanélküliségre és kiszolgáltatottságra
Dél-Európában már közel 60%-os a munkanélküliség de a volt szoci tábor országai között sem túl rózsás a helyzet... Bulgáriában is elképesztő viszonyok kezdenek eluralkodni ,a széles rétegek elszegényedése terén. Valahogy a globális kapitalizmus nem tudja megteremteni a széles rétegek felemelkedését. A tőkét csak a saját megtérülése érdekli , és nem az össztársadalmi érdek. Hozzá kell tennem , hogy válságjelek megjelentek az eddigi mintaállamokban, Kínában és Brazíliában is....

A sellok hova alljanak? 2013.07.27. 12:58:08

Ide Kanadaba sokan jovunk, sok helyrol. "Politikai", en inkabb ugy mondanam tarsadalmi okokbol. Elheto orszag, az emberek segitik egymast, osszetartanak, vagy akar csak kedvesek az utcan.
Magasak az adok, de nagyreszt jora koltik. Elofordul, hogy megsem, annak van kovetkezmenye.

En fiatalnak erzem magam, a manyup lenyulas volt az utolso csepp (nem adtam oda), de mostanaig tartott mig sikerult, ugyhogy nem lesz olyan meredek az a vonal a nem is letezo statisztika grafikonjaban.

Otthonmaradni valtoztatni: persze, 2 kisgyerekkel szivesen megyek tuntetni, hogy aztan elvigyen a feketeauto.
Majd hazamegyunk, ha felnottek Kanadaikent. Vagy nem, majd meglatjuk.

A sellok hova alljanak? 2013.07.27. 13:05:38

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
"akinek elsősorban a pénz számít"
Mar megbocsass, de lofaszt, rank legalabbis ez nagyon nem ervenyes.
Szinte ugyanannyit keresek, ami otthon kimagasloan sok volt, itt meg csak atlagos.
Mondjuk otthon abbol a penzbol meg orvost, ovodat, iskolat kellett fizetni, ugy mar nem is volt olyan sok. Itt meg azt fedezi az adom, nem volgyhidepitest.

Happy trolling, asshole! 2013.07.27. 13:11:11

Fasza a címadás: "hova vándorolnak ki a NYUGATI fiatalok?" - a vizsgált országok közül max. Franciaországot lehet nagy jóindulattal nyugatinak nevezni, az olasz, portugál, spanyol hol nyugati, bunkók?

Globetrotter2014 2013.07.27. 13:29:35

Érzek egy leheletnyi hangulatkeltést, de vannak rosszabbak (lásd sorkoz).

Kivándorlás minden országra jellemző, de ritkán a pórnép.

Az a helyzet hogy ha valaki annyira reménytelen eset, az mindig jobban fog járni otthon mint külföldön, mert kint széllel szemben kell bizonyítani.

Szerintem sokkal látványosabb a brit és német nyugdíjasok kitelepülése,d e az nem passzol a haldokló nyugat ideológiába...

Az olaszok és portugálok mindig is nagy exportőrök voltak, 100 éve a lotaringiai háromszög Elzász és Saar vidék egyik fő bevándorlói voltak, Luxemburg közel harmada portugál származású

Bell & Sebastian 2013.07.27. 13:31:31

A tetves, csótányos, poloskás, bolhás "lakást" könnyebb feladni, mint mentesíteni.

Nem tartom valószínűnek, hogy a fentebb emlegetett nagyonapró jószág tömeges harakirire készülődne a közeljövőben.

Paul Summers 2013.07.27. 13:36:16

Tüntet az a három spanyol ribanc, de a munka az büdös számukra. Az aljamunkát a román bevándorlókra hagyják.

Paul Summers 2013.07.27. 13:39:58

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
"Nem az "ellenzékiek" mennek el, hanem politikátűl függetlenül mindenki, akinek elsősorban a pénz számít és rádöbbent: Mo. SOSEM lesz nyugat-európai szinten, kormánytól függetlenül."

Nyilván az agyhalott liberálbolsevisták és a judeonácik szeretnék úgy beállítani, hogy a demokrácia "hiánya" miatt menekülnek.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.27. 14:09:37

@Paul Summers:

Már a kommunizmusban sem volt igaz, hogy a disszidensek politikai okok miatt mennek el. Ez egy törpe kisebbség volt.

David Bowman 2013.07.27. 14:15:04

@Paul Summers: Nem. A nyugdijjak lenyúlása miatt. Ha meg félreteszel magadnak, azt is el fogják venni, és szavazatvásárlásra fordítani. Ráadásul a gyereknek már vagy 10 léhűtőt kell majd eltartania.

Globetrotter2014 2013.07.27. 14:17:21

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: de az alapvető különbség, hogy akik kimentek, azokat nem engedték vissza.

És tény, a rendszer maga annyira rossz volt, hogy a gazdasági és a poltikai indokokat nehéz lenne elkülöníteni.

Jelenleg azért mindig benne van a pakliban, hogy egy külső erő kerl hatalomra és ez ellen az establishment semmit sem tud tenni, ahogy ez 2010ben meg is történt, és történhet újra bármikor....

2013.07.27. 14:17:22

@Paul Summers: Biztosan nem az a fő ok, de butaság azt gondolni, hogy nem számítanak. Bizony sok pogátlan dolog történt az utóbbi években, én is számontartok 4-5-6 nagy feketepontot a fidesznek amit egyhamar nem fogok elfelejteni és soha megbocsátani. Erkölcsileg elég keményen alulmúlták a reményeim (de oké, én lehet kicsit naiv vagyok), és ezek a dolgok gazdaságilag is negatívan érintettek engem mint kb mindenkit. Csodát senki nem tud tenni és nincs is ilyen elvárás (max annak a részéről aki a rezsicsökkentésig lát el), de kicsit gerincesebben és igenis demokratikusabban kellene.
Attól még egyelőre itt vagyok mert lusta vagyok mozogni, nagy lépés, plusz az állásom is még megvan meg nem keresek rosszul. De ha ezek változnak akkor nem Mo-ra fogok szűrni az álláskeresésben hanem sokkal tágabban.

Helyszíni zsemle 2013.07.27. 14:19:02

"A végzős francia diákok fő célállomása Svájc"

Mostmar arra volnek kivancsi, a svajci fiatalok hova vandorolnak ? Ok vajon hova tudnak menni ?

M. Péter 2013.07.27. 14:23:17

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Ez nem igaz, akármilyen népszerű is mondogatni. Valamikor nemrég utánanéztem, és az összes adót tekintve Magyarország a középmezőnyben van az EU-ban. Ha jól emlékszem, Dánia vezet.

2013.07.27. 14:24:28

ha már muszáj beismerni, hogy sok fiatal tényleg elmegy, akkor mi marad?

1) mindenhol máshol is elmennek, sőt

2) nekik úgyis csak itt jó, majd visszajönnek

nincs itt semmi látnivaló, kérem, haladjanak tovább!

Dinamuki · https://vimeo.com/309900652 2013.07.27. 14:31:18

Svájciak egyébként meglepő módon azt mondták, hogy jobban szeretik az olasz meg spanyol bevándorlókat, mint a németeket, egyrészt mert ők rendesen megtanulják a svájci dialektust, a németek meg maradnak a hochdeutschnál, hisz elboldogulnak vele, másrészt a németek a jobb munkákat veszik el...

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.27. 14:34:16

@M. Péter:

De, sajnos igaz.

Ha csak a nettó arányát nézed a bruttóhoz, akkor Dánia és Mo. közel egy szinten van - minkettőben a nettó kb. a bruttó 59 %-a. Ha azonban a teljes bérterhet nézed, Dániában kisebb az elvonás. Ha meg a forgalmi adókat is beleveszed, még kisebb a dániai elvonás.

Baldrick68 2013.07.27. 14:47:43

Aha szóval máshol is vándorolnak ki fiatalok nincs itt semmi probléma a hiba nem pártunkban és kormányunkban van. Sőt amerikában meg verik a négereket.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.27. 15:20:25

tovabbra sem ertem, mie z a kivandorlasi mizeria? az EU a szabad koltozes es a szabad munkvallalas miatt jott letre /tobbek kozott/ mert inkabb NYEuropanak uj piac kellett es munkaero, de ez mindegy
namost ha ez meg van akkor mindenki mennyen ahova akar
hat ez volt a cel
az egyseges europa
mi ez a panik?
ha mar tul sok magyar mosogat angliaban akkor kerni kell az altaluk befizetett adobol kompenzaciot az EU-tol vagy i;yesmi

mirx 2013.07.27. 15:21:46

@Dinamuki: Való igaz, a svájciak rühellik a németeket meg a délszlávokat. Csakhogy míg a koszovói albánt azért, mert szemetel, ordibál, üvölteti a béemvéből a zenét, erőszakos, és betör/lop (a svájci böri kb 70%-ában exjugósok ülnek, szóval ők az itteni cigányok), addig a németeket egyértelműen féltékenységből.
Ugyanis a svájci fiatalok egészen kis százeléka megy felsőoktatásba, így rengeteg fehérgalléros, elit szakmai melót külföldiekkel kell betöltetni, a németek meg buknak az állásokra, mint gyöngytyúk a takonyra (ki ne szeretné, ha az eurós fizetéséhez képest másfélszerest keresne, de 40% helyett 9%-ot adózna).

Egyébként a svájci fiatalok nem nagyon vándorolnak ki sehova, mert a szakemberképző szisztemük miatt kénytelenek már 17-18 éves körül nekiállni a gyakorlatuknak, különben fuccs a melónak. Persze mint mindenütt, akad pár romantikus lelkű "elmegyek Spanyolországba élni" típus, de a nagy elvándorlás nem jellemző, és nem csak a pénz miatt, hanem mert akkora patrióták, komolyan elhiszik, hogy Svájc simán a legjobb hely a világon. Minek is menjenek máshova :)

M. Péter 2013.07.27. 15:28:28

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Az össze adóbevételnek a GDP-hez való arányát néztem, nemcsak a fizetésből közvetlenül levont adókat.

Aston Kanál 2013.07.27. 15:36:58

Gratulalok a posztolonak, hogy "nyugat" cimen sikerult osszeszedni azokat az orszagokat, amelyeket legsulyosabban erintett a valsag. Egy kozuluk raadasul nem is klasszikus ertelemben vett nyugati orszag. Persze senki sem maradt erintetlenul a valsag alatt, csak sok helyen esszel kezeltek a helyzetet. Ezen orszagok fiataljai - a posztban is emlitett Nemetorszag, Egyesult Kiralysag - nem nagyon mennek sehova. Ha megis, akkor mar megvan, hogy hova, milyen munkara. Magyarorszagrol a legtobb fiatal a remenytelenseg miatt megy el, akar alairt szerzodes nelkul is, es ez nagy kulonbseg.
Ne akarjuk mar vedeni a vedhetetlent.

Dinamuki · https://vimeo.com/309900652 2013.07.27. 15:51:44

@mirx: jaja a délszlávok az ő cigányaik... bár azért nekik is van egy tekintélyes részük, akik abszolút beilleszkedőképesek, nem is velük van a gond..

Mesterlövész 2013.07.27. 18:01:36

@Kandeláber: Ja, de legalább ez igaz. Bár minek is állok le veled, te már csak ilyen maradsz.

Mesterlövész 2013.07.27. 18:02:08

Kecsege spanyolok meg mióta nyugat?

Mesterlövész 2013.07.27. 18:03:49

@Brix: Azért nem változtatnak meg helyeket a fiatalok, mint pl. ez, mert menthetetlenül el vannak baszva. Például az ilyen felfogás miatt, hogy majd a Kovács Józsi megoldja, mi meg a sült galamot várjuk. Rohadtul elég volt már ebből, jövőre én is lépek.

Mesterlövész 2013.07.27. 18:08:55

@Paul Summers: Hallgattál volna, bölcs maradtál volna.

SilenceOfTheMasses 2013.07.27. 18:28:56

Ennyi hülyeséget összeírni és főoldalon leadni az indexen, teljesen bulvárrá és hiteltelenné teszi azt! Valószínűleg a szerző egy külföldi cikket próbált meg átírni magyarra és a hiányos élettapasztalatát és a hézagos idegen nyelvismeretét fordító programmal acélozva, ami hatása lett ez a tömény zagyvaság. A bloger a kirúgott blikkes helyére aspirál?! :)

vladimir964 2013.07.27. 18:34:38

@mirx: "exjugós délszláv" Nem mindegy, hogy sír mellett szarni, vagy szar mellett sírni. Tehát: az albánok soha a büdös életben nem voltak szlávok, teljesen egyedi állatfaj Európában, melynek nincsenek nyelvi kötődései egyetlen ma beszélt európai nyelvvel (mint a baszkoknak).
Egyébiránt a volt Jugóban sem szerették őket, pont az általad felsorolt okok miatt.
Az is igaz ugyanakkor, hogy az összes ex jugó országban az összes fagylaltos meg csevapsütő szintén albán, és baromi jól csinálják.
Ami a fiatalok kivándorlását illeti: aki jól képzett szakember, miért ne menne el oda, ahol jobb fizetést és/vagy normális kutatómunkát kaphat? Ez igaz a szakmunkásokra. Tehát az egész problematika megoldása az, hogy "helyzetet kell teremteni" vagyis olyan körülményeket, ami maradásra készteti a csávókat.
Hiába akarom marasztalni a gyerekemet, hogy maradj már itthon a tetűfészekben, ha a szomszéd utcában fürdőszobás házba tud költözni...

Ruzsbaczky Zoltán 2013.07.27. 21:17:14

@SilenceOfTheMasses: És egész pontosan mi olyan nagy hülyeség benne? Az adatok egytől egyig megbízható forrásból vannak, tetszik-nem tetszik.

Bloodscalp 2013.07.28. 19:32:29

@Ruzsbaczky Zoltán: nekem is van egy olyan érzésem hogy szépen összeollóztad az egészet és a végére odaírtál egy mondatot:) azt is odaírhattad volna a magyar fiatalnak az összes gond megvan amit felsorol az írás-od.

les miserables 2015.01.09. 04:32:05

@lajafix1: Hol tart tovább a válság ?Európa fejlett részén már SZAKMUNKÁSHIÁNY van !Segédmunkás persze nem kell és ha két mondatot beszél angolul ,hát azért sem kapkodnak.Jó nyelvtudással, szakmával ,hivatásos gk ,jogosítvánnyal jöhetnek milliónyian is felszívja Európa .Hollandiában élek 8 éve és nem tudunk annyi lakást építeni ami el nem fogyna veszik mint a cukrot !

Gery87 2016.04.18. 17:04:41

"Ami a fiatalok kivándorlását illeti: aki jól képzett szakember, miért ne menne el oda, ahol jobb fizetést és/vagy normális kutatómunkát kaphat? Ez igaz a szakmunkásokra. Tehát az egész problematika megoldása az, hogy "helyzetet kell teremteni" vagyis olyan körülményeket, ami maradásra készteti a csávókat."

Kb ez az a szöveg hogy "ha nem tetszik a munka keress másikat"...

Az átlagembernek nem könnyű munkahelyet váltani, még akkor sem ha szar...
Egy ország meg nem tud hipp-hopp életszínvonalat váltani, béreket növelni pláne nem a nyugatit behozni.

Szóval szép dolog, meg elvi dolog ez a "mindenki menjen oda ahol megbecsülik/megfizetik" mantra...
csak épp hosszú távon ez K-európa további gazdasági lemaradását és a már most is súlyos demográfiai válságot mélyíti el!

Régen ez nem volt gond: a XIX.sz nagy kivándorlások idején népességfelesleg és munkaerő többlet volt, az elvándorlás nem okozott népességcsökkenést, sem pedig demográfiai borulást!
De most mikor amúgy is kevés a gyerek, elöregszik a munkaerő, minden egyes elvándorolt ember csak ront a helyzeten: nem ide adózik, nem itt alapít családot (már ha..), a gyerekeinek nem itt lesznek gyerekei...stb.

Szóval az "amerikásmagyarok" még valóban csak a saját sorsukat könnyítették meg, társadalmi negatív hatása nem igen volt, (mindenki szült mint a malac, a gyermekhalandóság és a várható életkor nőtt...) ma más a helyzet....

Európa a sírját ássa, mi keleten már fél lábbal benne vagyunk.
süti beállítások módosítása