Csináljunk úgy, mintha volna, ami van –  Szvoren Edina új kötetéről
2013. július 14. írta: Lakner Dávid

Csináljunk úgy, mintha volna, ami van – Szvoren Edina új kötetéről

szvorenedina.jpg

Azt kívántam, vegyék észre, ha jól csinálok valamit, de én ne vegyem észre, hogy észrevették” – fejtegeti a Folt című novella gyermekhangú elbeszélője, aki az edzésteljesítmény értékeléséről ábrándozik éppen. Másutt, a címadó írásban a szintén gyermek elbeszélő szól így: „Édesanya miatt tettetnem kell, hogy szeretem Dodikát. Pedig szeretem.” Bizonyítania kell: nem tör Dodika életére, ezért próbálja megjátszani a gyengédséget, ahogy valójában is viszonyul saját testvéréhez. A legnehezebb a valóságot megjátszani, a lehetséges, de egyelőre nem fenyegető közeljövőtől tartani. „Jó volna, ha Emmi néni haragudna rám, mert akkor megbocsátana. Szeretem őt, és félek tőle. Azért félek, mert semmi félelmetes nincs benne. Félek, hogy átváltozhat félelmetessé.”

Szvoren Edina tavaly megjelent második kötete, a Nincs, és ne is legyen egyszerűségükben sötét családi történeteket tár elénk. Olyan elbeszéléseket, melyben a jelenségek, a tárgyak, a személyek megnevezése mindig problémás, a fenyegetettség lehetősége pedig gyakran épp e megnevezhetetlenségből táplálkozik. A viszonyrendszerek is jobbára családon belül értelmezhetők: édesanyából egyszer Desnya lesz, máshol Papika utal az idős rokonra, megint máshol Atyát olvashatunk. Atya vallásos, de nem hisz Istenben: a Fél óra rövidebb, mint egy haszid ének elbeszélője szerint épp a derűs atyák merik felemelni hangjukat, ezért is annyira ijesztő a férfi hallgatása. Vagy még inkább nyomasztó.

szvoren-edina-nincs_es_ne_is_legyen.jpgAz írónőnél maga az elbeszélő sem biztos: ugyanazon elbeszélésben beszél egyszer gyermek, máshol fásult anya, vagy éppen a férje és apósa alkoholizmusát jellegében megkülönböztetni képes feleség. A gyermek szorong, a feleség szorong, a férj szorong: elsőre ugyan prousti képzetek is felmerülhetnek bennünk a családi elbeszélések kapcsán, de mindig átvált az egész egy jellegzetes hangra, Szvoren Edina saját stílusára. Az elbeszélő körüli valóság hol lírai, hol prózai színezetben tárul elénk. „A nézőpontváltások (...) abból fakadnak, hogy szeretem a perspektíva nélküli beszédhangokat. A gyermeki nézőponttal ezt a perspektívanélküliséget, a terepnek az életszerű laposságát próbálom becsempészni” – vallja Szvoren a Magyar Narancsnak adott januári interjújában.

A megnevezések bizonytalanok, az elütések, a(z ön)javítgatások folyamatosak. „Zápor, írom a naplómba, zivatar, javítom át.” Vagy a Hundeschuléban: „Anya a szőnyegkereskedésben megtanult néhány örmény kifejezést. Ha a munkából megérkezett, magához ölelte Szerelemgyereket: parirgun. Este pedig kiser pari. A bácsinak nem tetszettek ezek a szavak.” A szóban forgó Anton bácsi pedig, ha jó kedve van, „tubakatának” szólítja „anyát”, ki tudja, miért. Ahogy minderről Urfi Péter írja, szintén a Narancsban: „Akik megszólalnak és életre kelnek, szinte mindig küzdenek a szavakkal és a családdal, és szinte mindig alulmaradnának, ha a küzdelem maga nem volna győzelem”.

Győzelem az is, hogy sikerül eljátszani valamit, amit valójában játszani sem kéne. Az is győzelem, hogy meggyőzhetjük magunkat és családtagunkat arról, amiről valójában egyik fél sem hiszi, hogy úgy van. Ezt láthatjuk az Omomom apájának esetében, amikor a felnőtteket megszégyenítő komolysággal kommunikáló lányának magyarázza: nem láthatta anyát egy másik férfival, sőt, az egészet csak bosszúból találja ki az ötéves gyermek. Tesz mindezt állítólag azért, mivel előzőleg vitatkozott anyával. „Azt már olvastuk neked, hogy az vesse rá az első követ? Miért csak az első követ, gondolta apa” – jelenik meg hirtelen egy külső elbeszélő az apa helyén. Később meg már, mikor a feleség hazaér, szinte a tény nyugtázza a tényt: „a második követ bárki dobhatja bárkire”. Vagyis az apa ágál így, karjait széttárva, de csak önmagának: hogy az elbeszélő találjon szavakat a befészkelődött gyanúra, a hétköznapi rettenetre.

Olyan nyelv ez, melynek kettőssége a családi viszonylatokról tárgyilagosan elmondottak mögötti elmondhatatlant sejteti meg az olvasóval” – írja minderről Páji Gréta az Apokrif Online-on, és így is van. A nyelv maga csak kísérletet tesz az elmondhatatlan kapcsolódások, a családi viszonyrendszer láthatatlan mélységeinek megközelítésére, de ebben a megközelítésben rejlik a különleges ereje is. Szvoren Edina elbeszéléseinek hangulatvilága általában ebből a megközelítés-kísérletből táplálkozik. Ez pedig többnyire drámai, amennyire a hétköznapi szorongás kísértése és feltárása drámainak mondható. Nincs, és ne is legyen – e kívánság egybevág más novellák vágyaival: hogy van, de valahogyan meg kell próbálkoznunk mégis a dolog létrehozásával. Úgy tűnik, mintha nem lenne, de bár lenne, hogy utána a megsemmisítésével győződhessünk meg a nemlétéről. Ez Szvoren elbeszéléseinek filozófiai síkja.

A folyamatosan fenyegető légkör viszont kissé egysíkúvá teszi az írásokat, e téren jó lenne némi változatosság a továbbiakban. Nem azt mondom, hogy „van, és maradjon is így” lenne szükséges: csak valamiként győződjünk meg arról, hogy a vágyódás célja elérhető cél, megtapasztalása pedig valóban boldogító tud lenni. 

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr425400596

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.07.14. 10:26:07

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.07.15. 13:15:33

@Pável:

"a hülye kommentelőket is "imádom" itt, de Lakner úrnak is hálás vagyok..." --- írod.

No, azért én megnézném az orcádat, @Pável:, ha szembesülnél néhány itteni "hülye kommentelő" irodalmi műveltségével; olyanokéval, akik még akkor szerezték szemléletük, műveltségük alapjait, mikor még létezett Magyarországon élő irodalmi kultúra!

Bell & Sebastian 2013.07.15. 13:18:39

@Pável: Elárulná, mi tetszik magának a hölgyemény irományaiban? Esztétikai- vagy bármilyen szempontból? Mivelhogy állítólag hírhedett nyelvzsonglőr, aminek nyomát sem leltem rövidprózáiban. Valahogy a Gőzdóm frissebbnek és eredetibbnek tűnik mellette, pedig még az sem a világ teteje.

(A linkelt találkozón maga vallja be az úrnő író, hogy teljes közönyben és értetlenségben tengette éveit művei halmán, míg fel nem kapta a porszívó tornádója. Mást meg nem kap fel. Csak nem maga is műítészek iránymutatásai alapján tájékozódik? Nahát.)

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2013.07.15. 13:22:53

@bbjnick: magunkra vettük? ejnye!
ígérem pótolom, és majd jelentkezem, ha már megvolt Tormay nasasasszony végig!
@Bell & Sebastian: maga olvasta a 2 könyvét? vagy a műveltsége is reneciókra épóül? én olvastam, primőrben ööö primerben, és az alapján mondom, hogy q jó író...
@jose maria padilla: annyira megható, s oly ritka, ha egy náci és egy poéta valakiben összetalálkozik! :D

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2013.07.15. 13:26:07

@Pável: pardon, jav.: "...vagy a műveltsége is recenziókra épül?"

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2013.07.15. 13:28:16

@Pável: ne keverje a falangistát a nácival. a falangizmus meg költészet. egykorvolt kisprózámról nem is beszélve :-)

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2013.07.15. 13:32:26

@Bell & Sebastian: kérem, ezt beteg pinát ne említse egy lapon zseniális vázlatokkal :-)

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2013.07.15. 13:33:27

@Bell & Sebastian: kérem, ezt beteg pinát ne említse egy lapon zseniális vázlatokkal :-)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.07.15. 13:42:08

@bbjnick:
Ezek (estigimnazisták, informatikusok, buzik) egymást kizáró halmazok, vagy vannak - khmmm - átfedéseik?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.07.15. 13:51:38

@Pável:

"magunkra vettük? ejnye!" --- írod.

Magunkra, @Pável:, csak épp nem azt, amit te gondolsz. Ha csak század olyan művelt volnál, mint amilyennek hinni szeretnéd magad (mert, ugye, a lelked mélyén azért itt icereg-ficereg az a fránya kétség?!), akkor pontosan ismernéd azt az undorral vegyes szánalmat (vagy szánalommal vegyes undort?), amit minden egészséges lelkű, jóérzésű emberből kivált az, ami ma itt "irodalom"/"irodalmi élet" címen folyik.

De, hát, nem ismered:-] Úgyhogy, mit is várhatna tőled az ember, mint gyáva, üresfejű nyikhajkodást, előpépesített, s még így is, féligsem emésztett posztmodern moslékok felböfögését és brossúraszintre butított ideológia-szájszagot!:-[

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2013.07.15. 13:58:05

@bbjnick: ohó, kegyed (hadd szítsam így, ha már ilyen finnyáska) egybemossa az irodalmat és irodalmi életet, ami már mosónőknél is hiba, de entelektüell zászlóvivőknél egyenes bűn!
meg persze nagy butaság is. Ugyan a magyar irodalmi élet jobban kiérdemli a 18+ karikát mint egy Sade-film, annyit szopják egymást a részvevők, de azért a művek javát nem kell feltétlenül a sok használt óvszer és tű alá temetni...

Sejtem én hogy minden ÉS-ben és hasonló helyeken publikáló nőcire, Padilla urasággal egyetemben, rá akar mászni, de mivel ezt nem mondhatja, így ócsárolja őket.

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2013.07.15. 13:58:48

@Pável: na ez frajd volt, jav.: "hadd szítsam így"="hadd szÓLítsam így" :)

Bell & Sebastian 2013.07.15. 14:07:34

@Pável: Ha már megkérdezte és komolyan gondolja a kérdést, hogyaszonygya a műveltségem recenziókra épül-e, akkor valamit nagyon rosszul csinálok / vagy nagyon is jól és az egyikünk teljesen fölöslegesen járkál ide.

calabria007 (törölt) 2013.07.15. 14:09:32

@bbjnick:

az irodalom, hót szubjektív műfaj, alapjáraton ennyit kell tudni róla:)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.07.15. 14:12:19

@calabria007:

Ezt ki mondta magának, mert nagyon nagyot hazudott!:-)

S=klogW 2013.07.15. 14:12:27

@Pável: ezzel legfeljebb a saját gusztusáról árulkodik - ami ezek szerint a kövérkés kékharisnya

Bell & Sebastian 2013.07.15. 14:13:38

@Pável: Másszon rája haláltábor, mer mink hallgatunk ám Szijámit is, hogy legalább tudjuk, miről van szó, ha nagy ritkán szóba kerül. Maga meg nem hallgat például Hungaricát, mert eleve tudja, hogy szar. Ez a mérhető különbség.

S=klogW 2013.07.15. 14:14:20

@bbjnick: biztos szubjektívebb a még kvantum-elektrodinamikánál is, pedig abban benne van a heisenberg-féle határozatlanság is

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2013.07.15. 14:15:03

@Bell & Sebastian: megkövetem, most újraolvasva látom, az opszokat is látta. Sajnálom, hogy csak a porszívóra asszociált róluk.
És hogy felesleges idejárni, a trollfészekbe? ha komolyan megvizsgálom a kérdést, tényleg fölösleges: időt rabló dolog, csak szórakoztató, amolyan homeopátis áadagokban.

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2013.07.15. 14:17:46

opszokat=opuszokat
na, hajrá, urak
@S=klogW: de jól tudja!

S=klogW 2013.07.15. 14:20:13

@Pável: itt maga a troll (meg a poszt szerzője :) )

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.07.15. 14:21:08

@Pável:

Nézd, 16-18 évesen én is így láttam a dolgokat, de aztán kinőttem. Az a baj, hogy ti nem tudjátok kinőni, mert nincs hová továbblépni...:-(

Most hadd ne nyissunk már végeláthatatlan kommentvitát arról, hogy mennyire (is) nem független az irodalom az irodalmi élettől, hogy a művek befogadása mennyire (is) kor és helyfüggő...

A szexuális nyomorodat pedig végképp ne keverjük ide, ha kérhetem, mert --- nagyon őszintén mondom --- leszarom...

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.07.15. 14:31:52

@Pável:

Csakszólok! Az értelem egy olyan szimbióta, ami az alázattal együtt szeret tenyészni.

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2013.07.15. 14:32:59

@bbjnick: ó ha legalább szellemes lenne, mint a falangista párttársa...
az ilyen alakokat, akik azt hiszik magukról, hogy ők a fényt hozó luciferek, csak mert mindent tagadnak, azon túl, hogy megrekedtek egy ovis kori durcás szinten, azzal lehetne jól megtréfálni, hogy pl. a mancs lehozna pár Szabódezsőt (szabadon behelyettesíthető mással) dicsérő cikket, és akkor maga elhűlne, és kiszeretne a Szabódezsőkből, mert most már "Ezek" is megszerették, márpedig magának nem lehetnek közös kedvencei "ezekkel", mert hová is jutna a világ?!, majd visszavonulna még eggyel hátrább, most nevet sem tudok mondani, de ez a periféria már a maga birtoka, biztos akadnak jelentős nyilas prózaírók is, csak még nem láttam eleget.
Tiszetelettel :)

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2013.07.15. 14:36:07

@bbjnick: ez így igaz, én és a posztoló Szvorenről írtunk, maga meg csak irigykedik a honi irodalmi életre (ami tényleg olyan mint egy swingerklub), és durcás, mert nincs belépője... tehetek én erről? :)

S=klogW 2013.07.15. 14:37:35

@Pável: "akik azt hiszik magukról, hogy ők a fényt hozó luciferek, csak mert mindent tagadnak" - mondja egy krampusz

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.07.15. 14:44:29

@Pável:

Summa: aki szembesít a nyomoroddal, az nyilas.

Ügyes vagy!:-]

Bell & Sebastian 2013.07.15. 14:47:55

@Pável: Ne vegye a szívére, az életnek tanulunk, a dögvész meg halál.

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2013.07.15. 14:56:11

@bbjnick: hát, az esztétikai horizont, annál aki ilyeneket ír, annál, hiába a nagymagyar hon ege is, úgy is elég szűk lehet.
@Bell & Sebastian: igen, aki a dögkútba néz, arra csak a dög néz vissza.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.07.15. 15:00:59

@Pável:

"annál aki ilyeneket ír" --- írod.

Milyeneket is?:-)

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.07.15. 16:02:39

Megpróbáltam elolvasni Szvoren Edina két, a neten ingyenesen is hozzáférhető írását, de csak az egyiket sikerült, azt is nehezen. :) Annyi haszna viszont volt az itteni beszélgetésnek, hogy belenéztem @Pável: blogjába, és elhelyeztem ott egy kommentet.

(Kérem, ne akarjon senki meggyőzni arról, hogy Sz.E. zseniális/csapnivaló író, mert nem értek az irodalomhoz, szórakozásnak tekintem, és nem vitatkozom ízlésről.)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.07.15. 18:00:05

@Bell & Sebastian:

Fogunk mi még érdekes köröket futni!:-]

Hogy milyen is volt ez az elmúlt húsz év, mi sem jellemzi jobban, mint hogy milyen kulturális közvéleményt termelt ki. Egyre nagyobb hálát érzek mindazok iránt, akiken múlott, hogy egy olyan korban nőhettem fel és eszmélhettem, amelyben az ideológiai szorítás folyamatosan enyhült (és nem erősödött, mint az elmúlt húsz évben). Milyen paradox helyzet már, hogy egy mai huszonharmincas vonalasabb és tudatlanabb, mint egy mai negyvenötvenes... Volna mivel elszámolnia az elmúlt húsz év "elitjének"!:-[

ALFI · http://blog.hu/user/166725/tab/activity 2013.07.15. 19:49:39

@Pável: Figyi, lelki nyomorocoknak felesleges magyarázni. Le kell köpni őket, a szájukba kell hugyozni, ennyit érdemeknek.
Fogalmuk sincsen, hogy hogyan zajlik az irodalmi élet, hogyan, milyen körülmények között élnek az írók, stb., a saját kis elcseszett életükből fakadó keserűségüket, frusztrációjukat töltik csak ki az ilyen szerencsétlen Szvoren Edinákon.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2013.07.15. 19:57:31

@Pável:
meghúztam én elég ilyen nyomoroncot. szánalmas ágy és egyéb élmények. beteg lelkű, beteg kúrások.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.07.15. 20:07:25

@ALFI:

"...Le kell köpni őket, a szájukba kell hugyozni, ennyit érdemeknek..." --- írod.

S, @ALFI:, a hozzád hasonló gyakorló elmehibbantakkal, vajon, mit kellene csinálni, ahelyett, hogy itt hagyjuk őket ámokfutni?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.07.15. 20:08:29

@jose maria padilla:

Úgy kell neked, miért nem nézed meg jobban, hogy kivel adod össze magad!:-)

ALFI · http://blog.hu/user/166725/tab/activity 2013.07.15. 20:15:14

@bbjnick: Gyakorló elmehibbant volt az anyád, mikor úgy döntött, hogy nem megy el művi abortuszra.

S=klogW 2013.07.15. 20:26:17

@ALFI:

" milyen körülmények között élnek az írók, stb."
meséljen, milyen körülmények között élnek.
csak nem "a saját kis elcseszett életükből fakadó keserűségüket, frusztrációjukat töltik csak ki" a papíron?

ALFI · http://blog.hu/user/166725/tab/activity 2013.07.15. 20:37:02

@S=klogW: Ez is előfordul. De mégsem olyan szánalmas, mint mikor álnéven kommentelők Szvoren Edinákon, Erdős Virágokon, stb., töltik ki a frusztrációjukat.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.07.15. 20:38:10

@ALFI:

Ne strapáld magad, zakota! A sz*rtól nem veszi sértésnek az ember, ha összemocskolja a cipőtalpát!

ALFI · http://blog.hu/user/166725/tab/activity 2013.07.15. 20:50:08

@bbjnick: A saját szarodban-hugyodban fetrengsz, paraszt, csak nem veszed észre.

S=klogW 2013.07.15. 20:57:02

@ALFI: ha így beszél, maga is abban tapicskol

S=klogW 2013.07.15. 21:01:20

@ALFI: nekem semmi bajom nehéz sorsú vagy labilis pszichéjű emberekkel, de ezt valamilyen formába önteni még nem teremt művészi értéket
a művészeti terápia terápia s nem művészet

a művészetnek valamilyen módon többé, jobbá kell tenni a befogadóját, a világot, enélkül szemétre való kacat vagy egyenesen pusztító méreg:
nagyon kevés olyan alkotást tudnék mondani, amiben az egyéni nehéz sors, a saját lelki szenvedés vagy nyomasztó tudati tartalmak átszüremlése művészi értéket teremt

Bell & Sebastian 2013.07.15. 21:13:27

@bbjnick: Tízen-huszonévesen kell az ilyesmit elintézni, amikor még bőven van helye mindennek. A vágtázó progresszió ezt hozta, ami bizonyos értelemben újra felfedezése a monmartre-i ibolyának, amennyiben a Montmartre a szemétdomb, az ibolya meg szőrös disznóparéj.

De van, aki ugyanezt Champs-Élysées -nek véli, ahol a járdán tör fel a Spontanea Cannabis, aminek fogyasztása csokoládéfolyónak láttatja még a trágyalevet is.

A paradoxon az, hogy itt bizony megfordult az ok/okozat összefüggése, visszahatóvá alakultak át az igék és felfeslett a téridő kontinuum szövete.

Formai és tartalmi visszalépés, így hát mi dolgunk vele? Tébolyult zuhanás - ez van. De nagyon szexitrendi.

Bell & Sebastian 2013.07.15. 21:17:45

@S=klogW: Szerintem általában fingja sincs a cihópatásnak arról, miről beszélgetnek itt a nagyok, de legalább öntudatos és irigy, mint egy füstről pattant Móricz.

ALFI · http://blog.hu/user/166725/tab/activity 2013.07.15. 21:23:09

@Bell & Sebastian: A saját kis miniunizerzumodban és esetleg a jósdán lehetsz nagy, de a valóságban ostoba, utolsó korcs patkány vagy.

S=klogW 2013.07.15. 21:23:15

@Bell & Sebastian: én nem szeretném minősíteni alfit, neki sem könnyű. éppen ezért irigynek sem gondolom. és van amikor ír érdekes vagy újdonság dolgokat. kicsit türelmesebbnek kell lenni és kész.

S=klogW 2013.07.15. 21:24:12

@ALFI: maga meg minek fröcsög?

Bell & Sebastian 2013.07.15. 21:32:46

@S=klogW: Alaposan elhagyta az irgalom atyja ezt a kurafit, hogy lenne könnyű a poklában? Ugorjon be mellé a kondérba, ha már annyira empatikus.

S=klogW 2013.07.15. 21:35:51

@Bell & Sebastian: vissza kellene menni a földekre lóval, ökörrel, bivallyal szántani, gyümölcsfát nevelni, vízimalmot ácsolni, faszenet égetni: újrakezdeni okosabban, de ehhez senkinek nincs már kedve, ettől már (/még) nagyon távol van a stereotaxiás karbokation-besugárzás, az atomerőmű és a panírozott halrudacska

ALFI · http://blog.hu/user/166725/tab/activity 2013.07.15. 21:43:33

@S=klogW: Miért ne lenne könnyű nekem? Ilyen ostoba, szánalmas lelki nyomorákokkal nem okoz nehézséget megküzdenem. Tévképzetük van a személyiségemről, a valós személyemről, de a virtuálisról is. Rész-információkból és a beteges fantáziájuk képzeteiből kialakítottak egy képet rólam, és ezt nem hajlandók elvetni. Én jól szórakozom a paranoiájukon. Gloire számításom szerint kb. három emberrel azonosított, és mindegyik esetben biztos volt benne, hogy tudja, ki vagyok. Nyilvánvalóan beteg, személyiségzavaros emberek. Ha nem lennének gonoszak, még sajnálnám is őket.

S=klogW 2013.07.15. 21:51:27

@Bell & Sebastian: ha nem vagyok empatikus, azzl jobb lesz bárkinek?

Herbert_West 2013.07.15. 22:07:06

@S=klogW: Lazán kidobtad a teljes 1850 utáni irodalmat, úgy egy az egyben. A többiből most lusta vagyok kihámozni, hogy melyik iró volt a te/ti ízléseteknek megfelelő szürke massza, de gyanítom, hogy Chaucer se volt az az ártatlan lélek (sőt).

Értem én, hogy neked csak a felkent-fennkölt szépséget bugyután szétkenő valami a művészet, de a valóság más tészta. Hogy egy könnyebben emészthető területre kanyarodjunk, Bergmann életműve egyértelműen művészet, hiába a belső feszültségek kiélése.

Egyáltalán, az elmúlt 150 évből ki neked a művész?

S=klogW 2013.07.15. 22:21:15

@Herbert_West: egy az egyben kukába csak a 1910 utáni művészetet dobnám (az egész történelemmel együtt)

azért az impresszionista festők jók :)

Herbert_West 2013.07.15. 22:28:43

@S=klogW: Ó, igen, csupa békés, kiegyensúlyozott, tisztességes felsőközéposztálybeli polgár, ugye.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.07.15. 22:34:31

@Herbert_West:

Így látja, aki nem ért a művészethez!:-)

Pedig a művészetben az elmúlt 150 évben nem az hozta az alapvető változást, hogy a fennkölt elveszítette hegemóniáját, hanem az hogy (az individualizmus térnyerése miatt) a művészek körül és a művészekben fragmentálódott a világ, valamint polgárjogot nyert a művészetben a kommentárigény (a kommentár, mint a mű magátólértetődő eleme). A művészetnek mindig is ugyanúgy témája és tárgya volt az alantas is, nem csak a fennkölt, a különbség (a "régi" és az "új" művészet között) a jelenségek megragadásának és ábrázolásának céljában, módjában és képességében van.

S=klogW 2013.07.15. 22:37:21

@bbjnick: ó tehát nem vagyok egyedül azzal, hogy nemcsak a posztmodernt dobnám a kukába gondolkodás nélkül? :)

S=klogW 2013.07.15. 22:40:15

@Herbert_West: ha azok lettek volna nem olyan lett volna az 1910 utáni időszak amilyen lett - ellenben talán terelődhettek volna jobb iránya a dolgok, ha az art noveuban nem a dekadencia tör előtérbe

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.07.15. 22:51:35

@S=klogW:

No, én nem dobnék ki semmit, de mindent megpróbálnék annak helyiértékén kezelni.

S=klogW 2013.07.15. 23:00:36

@bbjnick: a langyosakat az úr is kiköpi :)

Bell & Sebastian 2013.07.15. 23:07:21

@S=klogW: Bárki másra tartogassa, ennek már végleg kongattak.

S=klogW 2013.07.15. 23:19:57

@Bell & Sebastian: amíg odafönt le nem írnak valakit én itt lent hogy tehetném?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.07.15. 23:27:05

@S=klogW:

S ezzel azt akarja mondani, hogy...?

S=klogW 2013.07.15. 23:29:36

@bbjnick: van aminek a helye a kuka

ALFI · http://blog.hu/user/166725/tab/activity 2013.07.15. 23:57:08

@S=klogW: Neked is ott lett volna a helyed, még embrió korodban.

S=klogW 2013.07.16. 00:00:17

@ALFI: ma kötözködős estéje van

gróf Szopatzky-Weretzky 2013.07.16. 04:28:07

nem olyan nagy kár azért az úr-szolga világért ami az elmúlt bő 200 odaveszett -

csak épp sok minden végül nem változott: a gazdatiszt van osztályvezető meg főosztályvezető stb., az uraság helyett van igazgatótanács

egyetlen dolgot sikerült elérni: vezető réteget sikerült megszaporítani s ezzel a vezetés felelősségét szétkenni:ma már nem lehet változást a (kis)király(ok) felkoncolásával

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.07.16. 04:34:55

"Ha valaki a mai művészetet, mondjuk a szürrealista festészetet, vagy a regényt, vagy a költészetet jól megnézi, vagy modern zenét hallgat, Bosch szörnyei és a mai gondolatok között való nyílt azonosságot tapasztalatilag észlelni fogja. Az egész élet egyetlen középpontból lüktet. Ez a középpont tudattalan, de közös. Csak úgy lehet felőle tudomást szerezni, ha az ember megvizsgálja a tudattalan és közös megnyilatkozást. A művészet mondja el az ember titkos gondolatait és félelmeit és azt, hogy mire sóvárog, mitől reszket és azt, amerre szédül. A művészet az a kulcs, amellyel az eszme arra, amit eltakar, visszanyitható. A felbőszült komiszság elemi kitörése, a viszályok kioldhatatlan világszövevénye, az embernyúzás technikájának megsemmisítő fejlettsége és mindehhez még a raffinált önsanyargatás módszereinek hallatlan virtuozitása, minderről csak a mai művészet beszél úgy, hogy világosabban már nem is lehet. Grillparzer, úgy látszik, jól látott, amikor azt mondta, hogy a modern emberiség a humanizmusból kiindulva a nacionalizmuson keresztül a bestializmus felé tart. Mintha az ember számára csak egyetlen élvezet lenne, a más szenvedésében való gyönyörködés, amelynél nagyobb csak a saját szenvedésében való gyönyörködés."

:-]

ALFI · http://blog.hu/user/166725/tab/activity 2013.07.16. 11:29:17

@Pável: Egyébként ha egy szóval kéne jellemeznem ezeket a véglényeket, az a ressentiment lenne.

ALFI · http://blog.hu/user/166725/tab/activity 2013.07.16. 19:05:00

@bbjnick: Ezzel az idézettel jól tökönszúrtad magad.

pamocsnyik 2013.07.16. 19:41:41

@ALFI: ALFŐMÉRNÖK/ALFI!

Felszólítom, hogy a továbbiakban szüntesse be, hogy a magának óvatlanul, egy jósdás IRL találkozó apropóján megadott magán mobiltelefonszámomon kéretlen sms üzeneteivel zaklat.
Eddig sem és eztán sem óhajtok öntől semmilyen csatornán, semmilyen üzenetet kapni, ezért minden ilyen jellegű akciója a magyar törvények értelmében zaklatásnak minősül.
Amennyiben ez nem lenne elég világos önnek, úgy kénytelen leszek „Mézes Rozi” nicknevű felhasználóhoz hasonló jogi lépéseket tenni, s egy percig se legyenek kétségei, a szükséges lépések megtételéhez minden információval rendelkezem az ön személyazonosságát illetően.

Amennyiben a továbbiakban a szokásos beteges skizofrén rágalomámokfutásába kezdene, úgy a fent említett információkat bárkivel örömmel meg fogom osztani privát üzenetben, amennyiben igényt tart rá.

Ezt az üzenetet mindaddig be fogom írni minden egyes poszt hozzászólásai közé, amíg azt tapasztalom, hogy nem értette meg az üzenetet.

Nem ajánlom, hogy tovább zaklasson!

ALFI · http://blog.hu/user/166725/tab/activity 2013.07.16. 19:59:25

@pamocsnyik: MézesRozi annyit ért el ezekkel a jogi lépésekkel, hogy szénné égette magát és örökre megszűnt létezni a blog.hu-n. Akarod követni a példáját?

pamocsnyik 2013.07.16. 20:13:20

@ALFI: ALFŐMÉRNÖK/ALFI!

Felszólítom, hogy a továbbiakban szüntesse be, hogy a magának óvatlanul, egy jósdás IRL találkozó apropóján megadott magán mobiltelefonszámomon kéretlen sms üzeneteivel zaklat.
Eddig sem és eztán sem óhajtok öntől semmilyen csatornán, semmilyen üzenetet kapni, ezért minden ilyen jellegű akciója a magyar törvények értelmében zaklatásnak minősül.
Amennyiben ez nem lenne elég világos önnek, úgy kénytelen leszek „Mézes Rozi” nicknevű felhasználóhoz hasonló jogi lépéseket tenni, s egy percig se legyenek kétségei, a szükséges lépések megtételéhez minden információval rendelkezem az ön személyazonosságát illetően.

Amennyiben a továbbiakban a szokásos beteges skizofrén rágalomámokfutásába kezdene, úgy a fent említett információkat bárkivel örömmel meg fogom osztani privát üzenetben, amennyiben igényt tart rá.

Ezt az üzenetet mindaddig be fogom írni minden egyes poszt hozzászólásai közé, amíg azt tapasztalom, hogy nem értette meg az üzenetet.

Nem ajánlom, hogy tovább zaklasson!

ALFI · http://blog.hu/user/166725/tab/activity 2013.07.16. 20:32:09

@pamocsnyik: Ezt másnak írtam, de neked is ajánlom:
"Egyszer meg fogom írni, hogy mi a bajom a „zaklatás” fogalmának olyasféle kiterjesztésével, ami mostanában dívik. Nem tartom helyénvalónak, hogy kriminalizáljanak olyan tevékenységeket, amik az emberi konfliktusok világának természetes velejárói. Ez véleményem szerint -- túl azon, hogy a felelősséget a hatóságokra hárítja -- kontra produktív (is), mivel azonos fogalom alá von olyan dolgokat, amik a normalitás határán belül vannak, és olyanokat, amik nem, és amiket tényleg súlyosan büntetni kell (pl. nemi erőszak), és amik ellen tényleg határozottan fel kell lépni. Ha a „kéretlen levelek küldözgetését” így kriminalizáljuk, akkor kriminalizáljunk más (erkölcsileg elítélendő) tevékenységeket is: például hazugság, kikosarazás,stb."

pamocsnyik 2013.07.16. 20:41:30

@ALFI: ALFŐMÉRNÖK/ALFI!

Felszólítom, hogy a továbbiakban szüntesse be, hogy a magának óvatlanul, egy jósdás IRL találkozó apropóján megadott magán mobiltelefonszámomon kéretlen sms üzeneteivel zaklat.
Eddig sem és eztán sem óhajtok öntől semmilyen csatornán, semmilyen üzenetet kapni, ezért minden ilyen jellegű akciója a magyar törvények értelmében zaklatásnak minősül.
Amennyiben ez nem lenne elég világos önnek, úgy kénytelen leszek „Mézes Rozi” nicknevű felhasználóhoz hasonló jogi lépéseket tenni, s egy percig se legyenek kétségei, a szükséges lépések megtételéhez minden információval rendelkezem az ön személyazonosságát illetően.

Amennyiben a továbbiakban a szokásos beteges skizofrén rágalomámokfutásába kezdene, úgy a fent említett információkat bárkivel örömmel meg fogom osztani privát üzenetben, amennyiben igényt tart rá.

Ezt az üzenetet mindaddig be fogom írni minden egyes poszt hozzászólásai közé, amíg azt tapasztalom, hogy nem értette meg az üzenetet.

Nem érdekel, mi a baja a zaklatás fogalmával. Nem ajánlom, hogy tovább zaklasson!

ALFI · http://blog.hu/user/166725/tab/activity 2013.07.16. 20:44:44

@pamocsnyik: "szokásos beteges skizofrén rágalomámokfutásába"

Ez talán nem rágalmazás, mókuska?
Közzétehetem én is az IRL adataidat és leközölhetek néhány részt a levelezésünkből. Garantálom, hogy kussolni fogsz. És végre padilla is megszabadul tőled.

Leskelődő 2013.07.16. 21:28:31

@Pável:
Nagyon kíváncsi lennék, hogy mit gondol erről a netes írásfolyamról:
combfiksz.freeblog.hu/
(Már vagy két éve olvasgatom, időről időre belenézek, és érdekelne, hogy egy irodalom iránt erősen elkötelezett blogtársnak mi a benyomása róla.)

Tehetetlen Dodó 2013.07.16. 21:29:32

@ALFI: Kemény vagy, Alfi, nagyon kemény.

Tulajdonképpen miért írogatsz neki, ha ennyire útálod?

ALFI · http://blog.hu/user/166725/tab/activity 2013.07.16. 21:38:23

@Tehetetlen Dodó: Dehogy utálom, egy nagyon kedves és értelmes csajszi, ma reggel írtam neki egy sms-t, hogy dejó, hogy újra kommentel, és volt egy tippem rá, hogy miért tért vissza. :) Nem kell komolyan venni azt sem, amit ő ír, és azt sem, amit én írok, csipkelődés, se több, se kevesebb.

Tehetetlen Dodó 2013.07.16. 21:44:01

@ALFI: Ez a gyengéd "csipkelődés" néha olybá tűnik nekem, mint szegény Prométheusz esete az Ethon névre hallgató sassal.

pamocsnyik 2013.07.16. 23:10:25

@ALFI: ALFŐMÉRNÖK/ALFI!

Felszólítom, hogy a továbbiakban szüntesse be, hogy a magának óvatlanul, egy jósdás IRL találkozó apropóján megadott magán mobiltelefonszámomon kéretlen sms üzeneteivel zaklat.
Eddig sem és eztán sem óhajtok öntől semmilyen csatornán, semmilyen üzenetet kapni, ezért minden ilyen jellegű akciója a magyar törvények értelmében zaklatásnak minősül.
Amennyiben ez nem lenne elég világos önnek, úgy kénytelen leszek „Mézes Rozi” nicknevű felhasználóhoz hasonló jogi lépéseket tenni, s egy percig se legyenek kétségei, a szükséges lépések megtételéhez minden információval rendelkezem az ön személyazonosságát illetően.

Amennyiben a továbbiakban a szokásos beteges skizofrén rágalomámokfutásába kezdene, úgy a fent említett információkat bárkivel örömmel meg fogom osztani privát üzenetben, amennyiben igényt tart rá.

Ezt az üzenetet mindaddig be fogom írni minden egyes poszt hozzászólásai közé, amíg azt tapasztalom, hogy nem értette meg az üzenetet.

Fejezze be a zaklatást!

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2013.07.18. 10:38:31

@Leskelődő: rajongója vagyok, alig várom az első könyét

Leskelődő 2013.07.18. 23:32:48

@Pável:
Hogy mi?
Ja...
Aha, köszi.

Leskelődő 2013.07.19. 14:15:31

@Pável:
Hi-hi, én perverz módon érdeklődöm az olyan amatőr írások és írók iránt, amiket/akiket nem kapott föl Réz Pál méltatása nyomán a magasságos irodalmi élet :)

Egyébként pedig: egyszer beleakadtam, érdekesnek találtam, azóta időről időre megnézem. Az a kósza ötletem támadt, megkérdezlek róla Téged, A Szenvedélyes Olvasót :) Egyszerűen érdekelt volna a véleményed, de nem létkérdés.

ALFI · http://blog.hu/user/166725/tab/activity 2013.07.19. 18:18:47

@pamocsnyik: Még mielőtt valami gloire-, vagy MézesRozi-féle beteglelkű patkány (téged továbbra sem tartalak annak) felhasználná ezt a kommentet ellenem, nézzük a tényeket.
Ebben az évben 2 azaz kettő sms-t küldtem neked. Az egyiket, mikor fél éves szünet után feltöltöttem a telefonomat, és néhány ismerősömnek, köztük neked is, küldtem egy-egy sms-t kb. a következő szöveggel: „Feltöltöttem a telefonomat, úgyhogy küldök egy sms-t XY- nak is. Szép napot!”. A másikat akkor, mikor elkezdtél újból kommentelni, és szó szerint ez volt benne: „Mi van ****-ke, összevesztél a férjeddel,h megint kommentelsz?:o)”

Namármost:
„ A zaklatás tényállásának a megvalósulásához a zaklató tevékenységnek folyamatosnak, rövid időközönként, visszatérő háborgatásnak kell lennie.”
jogiq.com/zaklatas_interneten/

Akkor most ki is rágalmaz kit?

Alfőmérnök 2013.07.20. 13:43:13

@Leskelődő: Miért, nem írta le a véleményét, idióta?

Alfőmérnök 2013.07.24. 14:50:15

@pamocsnyik: Még mielőtt valami gloire-, vagy MézesRozi-féle beteglelkű patkány (téged továbbra sem tartalak annak) felhasználná ezt a kommentet ellenem, nézzük a tényeket.
Ebben az évben 2 azaz kettő sms-t küldtem neked. Az egyiket, mikor fél éves szünet után feltöltöttem a telefonomat, és néhány ismerősömnek, köztük neked is, küldtem egy-egy sms-t kb. a következő szöveggel: „Feltöltöttem a telefonomat, úgyhogy küldök egy sms-t XY- nak is. Szép napot!”. A másikat akkor, mikor elkezdtél újból kommentelni, és szó szerint ez volt benne: „Mi van ****-ke, összevesztél a férjeddel,h megint kommentelsz?:o)”

Namármost:
„ A zaklatás tényállásának a megvalósulásához a zaklató tevékenységnek folyamatosnak, rövid időközönként, visszatérő háborgatásnak kell lennie.”
jogiq.com/zaklatas_interneten/

Akkor most ki is rágalmaz kit?

Nem_tudod_a_neved? 2013.07.24. 16:06:25

@Alfőmérnök:

@ALFI
@Disznóvári
@A 3 per hármas nyúl
@Szemethy
@Wintermoots

Nyomi, ő nem tartozik közénk, rossz helyen kaparászol! Milyen volt a mediawave?

Alfőmérnök 2013.07.24. 19:29:59

@Nem_tudod_a_neved?: A mediawavet eltaláltad, ügyes vagy. Idén voltatok Bécsben?

pputto 2013.08.01. 10:01:10

@Leskelődő: ajánlom figyelmedbe, hogy épp a Holmiban jelent meg a combfikszes blogból két részlet, de méltatta még Kornis, a Folyóméter..., nyert az ÉS tárcapályázatán -- akkor most már őt se szereted?
süti beállítások módosítása